facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ουρές δεκάδων χιλιομέτρων στην εθνική οδό (video)

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα.

Λόγω των έργων στο ύψος της Ριτσώνας η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλή δυσκολία. Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία μέσω Θήβας ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Οι ουρές των οχημάτων αρχίζουν από το Μαρτίνο και τελειώνουν μετά το ύψος της Χαλκίδας.

Τα διόδια της Θήβας, μετωπικά και πλευρικά, είναι ελεύθερα μέχρι την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας του τμήματος Θήβα-Ριτσώνα.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

Στην εθνική οδό ανακατασκευάζονται τρεις γέφυρες , Ριτσώνας, Θήβας και Σκάλας Αταλάντης, συνεπώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν παρακάμψεις στην εθνική οδό, ενώ σε ημέρες μεγάλης εξόδου ή επιστροφής εκδρομέων στην Αθηνών-Λαμίας θα δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα.



tvstar
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουρές δεκάδων χιλιομέτρων στην εθνική οδό (video)"

Οικολόγοι επιτέθηκαν σε κυνηγό και του πήραν όπλο και κινητό

Ένα απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε σε περιοχή τη βόρειας Εύβοιας σήμερα το μεσημέρι, όπου ένας 76χρονος είχε πάει για κυνήγι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ηλικιωμένος κυνηγός, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής, είχε πάει για κυνήγι κοντά στο χωριό Ελληνικά στη βόρεια Εύβοια.

Γύρω στις 12:30΄ το μεσημέρι τον πλησίασε ένα νεαρό ζευγάρι με μια μηχανή και αρχικά υπήρξε ένας λεκτικός διαπληκτισμός μεταξύ τους. Ο νεαρός και η κοπέλα που επέβαιναν στη μηχανή φέρεται να του ζήτησαν το λόγο γιατί κυνηγάει και σκοτώνει τα πουλιά.

Στη συνέχεια όμως τα αίματα άναψαν και σύμφωνα πάντα με τα όσα κατήγγειλε ο 76χρονος κυνηγός οι δυο νέοι τον χτύπησαν και του πήραν την καραμπίνα και το κινητό, ενώ στη συνέχεια έφυγαν με τη μηχανή τους.

Ο κυνηγός κατεβηκε στο χωριό και ενημέρωσε την αστυνομία για το συμβάν δίνοντας την περιγραφή για το ζευγάρι και τη μηχανή. Οι αστυνομικοί γύρω στις 3:00' το μεσημέρι εντόπισαν το νεαρό΄ζευγάρι και το οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου φέρεται να αναγνωρίστηκαν από τον κυνηγό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 35χρονο από την Πάτρα και μια 26χρονη από τη Λαμία, με οικολογικές ευαισθησίες. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το συμβάν, πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που διαπληκτίστηκαν με τον κυνηγό και έγινε όλο το παραπάνω σκηνικό.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικολόγοι επιτέθηκαν σε κυνηγό και του πήραν όπλο και κινητό"

Ο πίνακας με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τα ακίνητα που περνάνε στο Κτηματολόγιο

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει διατάξεις για ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νόμο αυτό δόθηκε τρίμηνη παράταση της αποκλειστικής προθεσμίας για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018. Η διάταξη αφορά δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε όλη τη χώρα, καταχωρημένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη για τα οποία αν χαθεί η προθεσμία, χάνεται και η κυριότητα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η ρύθμιση αυτή είναι ανεπαρκής διότι η παράταση αυτή σκόπιμα εξαιρεί τόσο τις 21 περιοχές της χώρας που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2017 και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ήδη άρχισαν να περιέρχονται στο κράτος, όσο και τις 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε το δίμηνο Οκτώβριου – Νοεμβρίου 2018. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει πάγιο αίτημα την παράταση της προθεσμίας αυτής έως τη συμπλήρωση 20ετίας, ώστε να συμβαδίζει με τις σχετικές περί χρησικτησίας και παραγραφής διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Η ΠΟΜΙΔΑ δημοσιεύει για πρώτη φορά πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα εν λειτουργεία κτηματολογικά γραφεία της χώρας, η ημερομηνία της έναρξης λειτουργίας εκάστου, και η ισχύουσα πλέον ημερομηνία λήξης της αποκλειστικής προθεσμίας διεκδίκησης των ακινήτων που έχουν καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη από τους ιδιοκτήτες τους, μετά την πάροδο της οποίας περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στον συνημμένο πίνακα:

Με κόκκινο χρώμα επισημαίνονται οι περιοχές που έληξε η αποκλειστική προθεσμία και ΔΕΝ δόθηκε αναδρομική παράταση.

Με ροζ χρώμα επισημαίνονται οι περιοχές που (μετά την παράταση που δόθηκε) λήγουν εντός του 2019.

Στις υπόλοιπες περιοχές η αποκλειστική προθεσμία λήγει από το 2020 και μετά.

Δείτε τον πίνακα

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πίνακας με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τα ακίνητα που περνάνε στο Κτηματολόγιο"

Ζάεφ: Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών -Η γλώσσα μας είναι «μακεδονική»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιμένει ότι η γλώσσα της χώρας του είναι η «μακεδονική» όπως και η ταυτότητά της.

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της χώρας του. «Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε την γλώσσα της πΓΔΜ που είναι "μακεδονική"» τόνισε ο κ. Ζάεφ.

Παράλληλα ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται για την τρίτη ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων.

Οι συζητήσεις ξεκινούν στην Βουλή των Σκοπίων στις 9 Ιανουαρίου

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών -Η γλώσσα μας είναι «μακεδονική» "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο τμήμα της μεταξύ των χ/θ 50,00 και 56,00 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψος των Μεγάρων, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι ρυθμίσεις αυτές διαρκέσουν από αύριο 27/12 έως και τις 26.06.2019, με εξαίρεση τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, από τις 07.00 έως τις 16.00.

Η αστυνομία συστήνει στους οδηγούς οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου"

Διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας

Διακόπηκε από το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης, στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας.

Λόγω της αργίας της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων πολλοί ήταν οι εκδρομείς που ανέβηκαν στην Πάρνηθα για να χαρούν το χιόνι.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αργά το απόγευμα μποτιλιάρισμα στη Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας"

«Λουκέτο» 48 ωρών στο μαγαζί που τραγουδά ο Μαζωνάκης

Σαρωτικούς ελέγχους στα νυχτερινά κέντρα της χριστουγεννιάτικης Αθήνας πραγματοποιούν οι “ράμπο” της Οικονομικής Αστυνομίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) του υπουργείου Οικονομικών. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων έκαναν έφοδο σε δύο γνωστές “πίστες” με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε μια από αυτές γιατί όπως διαπιστώθηκε, όπως χαρακτηριστικά λένε, “πηγές”, σε 11 μπουκάλια δεν είχαν κοπεί αποδείξεις. Έτσι, στο κέντρο “Έναστρον” όπου φιγουράρουν τα ονόματα της Άντζελας Δημητρίου και του Γιώργου Μαζωνάκη επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 250 ευρώ ενώ προβλέπεται και λουκέτο 48 ωρών. Ο δεύτερος έλεγχος, έγινε στο κατάστημα Βοτανικός όμως ο έλεγχος τα έδειξε όλα νόμιμα ενώ όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της Κατεχάκη οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ'όλη τη διάρκεια των εορτών.

Έριχναν και λουλούδια

Η έφοδος στο κέντρο “Έναστρον” πραγματοποιήθηκε άγριο ξημέρωμα της παραμονής των Χριστουγέννων. Ήταν γύρω στις 4 όταν το κλιμάκιο των 8 ατόμων πλησίασαν τους υπευθύνους του καταστήματος και αποκάλυψαν την ιδιότητα τους. Μάλιστα οι ελεγκτές, βρισκόταν από νωρίς στο κέντρο και παρίσταναν τους πελάτες που είχαν κλείσει διαφορετικά τραπέζια ενώ για να μην “καρφωθούν” έριχναν και λουλούδια στους τραγουδιστές. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε 11 μπουκάλια, δεν είχαν κοπεί αποδείξεις κάτι που επισύρει χρηματικό πρόστιμο 250 ευρώ και σφράγισμα του καταστήματος για 48 ώρες.

Οι άλλοι έλεγχοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια αστυνομικών πραγματοποίησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Αττικής.
Ελέγχθηκαν συνολικά 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τα οποία σε 10 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα διαπιστώθηκαν:
σε καφέ- μπαρ, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι πέραν του δηλωθέντος ωραρίου,
σε καφετέρια, μη έκδοση 4 αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος πέραν του δηλωθέντος ωραρίου,
σε εστιατόριο, να απασχολείται εργαζόμενος πέραν του δηλωθέντος ωραρίου,
σε εστιατόριο, να απασχολούνται 15 εργαζόμενοι πέραν του δηλωθέντος ωραρίου,
σε μπαρ, μη έκδοση 22 αποδείξεων, παράβαση για την οποία προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 48 ώρες,
σε εστιατόριο, μη έκδοση 6 αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού,
σε μπαρ, μη έκδοση 3 αποδείξεων,
σε αναψυκτήριο, μη έκδοση 7 αποδείξεων,
σε καφέ- μπαρ, μη έκδοση 5 αποδείξεων και
σε μεζεδοπωλείο, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» 48 ωρών στο μαγαζί που τραγουδά ο Μαζωνάκης"

Ακιντζί: Δεν αποδεχόμαστε καθεστώς μειονότητας στην Κύπρο - Εγγυήτρια χώρα η Τουρκία

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο που είχε ενώπιον των ΜΜΕ κατά την συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία, ως μια εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου.

Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον «υπουργό γεωργίας», Ερκούτ Σιαχαλί.

Ο κ. Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των Τ/κ και θα βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού, ωστόσο λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς, όπως είπε, δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Μίλησε δε για στρεβλή νοοτροπία της «ε/κ διοίκησης» - κατά την έκφρασή του – που βλέπει τον τ/κ «λαό», όπως είπε, ως μια μειονότητα. Όσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για την λύση του Κυπριακού». Αυτοί οι δρόμοι, είπε, θα πρέπει να αναζητηθούν σε διαβούλευση μαζί με την μητέρα πατρίδα, όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε άδικο αποτέλεσμα κάνοντας λόγο στο ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά που είχε πει όχι, έγινε αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

Ποτέ δεν έγινε και μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς η μία πλευρά να είναι ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως μπάλωμα, ως μειονοτική κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί,

Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας - μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας, συνέχισε.

Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον κ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, ο ε/κ ηγέτης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους αναπτύσσει ένα αφήγημα προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.

«Αυτό δεν είναι εφικτό για μας ούτε να το κατανοήσουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Κανένας Κύπριος ηγέτης στην Κύπρο δεν μπορεί να το εγκρίνει αυτό. Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή την νοοτροπία, κρίμα που δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μια σωστή και δίκαιη λύση που θα εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο από πεδίο έντασης, σε περιοχή συνεργασίας, προσθέτοντας ότι στον τομέα της ενέργειας θα φανεί πως αποκλείοντας τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία, δεν μπορεί να φτάσει (η ε/κ πλευρά) πουθενά. Θα πρέπει να ανοιχθούν δρόμοι, ώστε να μπορέσει και το νερό (από την Τουρκία) να χρησιμοποιηθεί σε όλο το νησί, πρόσθεσε.

Στην ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία δεν πρέπει να αφήνονται εκτός γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες εντάσεις. Όλες οι προειδοποιήσεις του, συνέχισε, «έμειναν στον αέρα» λέγοντας ότι την Κύπρο υπάρχουν προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν το όραμα της λύσης.

ΚΥΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Δεν αποδεχόμαστε καθεστώς μειονότητας στην Κύπρο - Εγγυήτρια χώρα η Τουρκία"

Επιτυχής δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στη Ρωσία

Την επιτυχή δοκιμή νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard, ικανού να οπλισθεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές, παρακολούθησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν παρακολούθησε την δοκιμή που έγινε στη ρωσική Άπω Ανατολή από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Μόσχα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η δοκιμή αυτή, που μόλις ολοκληρώθηκε, τελείωσε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης ο Ρώσος πρόεδρος. «Από το επόμενο έτος, το 2019, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα έχουν το νέο διηπειρωτικό στρατηγικό σύστημα Avangard...είναι μία μεγάλη στιγμή για την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων και για την ζωή της χώρας. Η Ρωσία απέκτησε έναν νέο τύπο στρατηγικού όπλου».

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει το Μάρτιο ότι η Ρωσία αναπτύσσει σειρά νέων οπλικών συστημάτων, ανάμεσά τους και το Avangard, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν τις αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτυχής δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στη Ρωσία"

Γαβρόγλου: Όλοι θα μπείτε, όλοι θα διοριστείτε

«Εμπόριο ελπίδας» στη μεγάλη οικογένεια των εκπαιδευτικών και των υποψήφιων φοιτητών κάνει η κυβέρνηση. Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, το υπουργείο Παιδείας προχωρά μέσα στα Χριστούγεννα σε φιλολαϊκές παροχολογίες στην Παιδεία, όπως οι 15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών χωρίς γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, όχι βέβαια σε όλα, αλλά σε περιφερειακές σχολές χαμηλής ζήτησης, όπου οι υποψήφιοι εισάγονται σήμερα ακόμα και με βαθμούς 3 και 4.

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε, επίσης, και την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση παράλληλα με τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, καθώς και την ίδρυση νέας Νομικής στην Πάτρα, για την οποία ήδη αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι. Αν και θεωρητικά οι κερδισμένοι από τις μεταρρυθμίσεις είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, εντούτοις οι ίδιοι βλέπουν μεγάλο μπέρδεμα λόγω των νέων κοινωνικών κριτηρίων και, όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, ήδη βρίσκονται «στα κάγκελα». Αιχμή του δόρατος η προϋπηρεσία, η οποία «από προσόν γίνεται απλά ένα από τα κριτήρια», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε απαράδεκτη και ρατσιστική την πριμοδότηση των πολυτέκνων έναντι συναδέλφων που εργάζονται χρόνια και δεν έχουν ασθενή στην οικογένειά τους ή έχουν πολλά παιδιά. Θα αντιδράσουμε με κινητοποιήσεις, απεργίες και μηνύσεις», επισημαίνει ο κ. Κικινής.

Παρά τις υπουργικές δηλώσεις για 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές αμφισβητούν τον τελικό αριθμό. Ο κ. Γαβρόγλου, πάντως, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών για τις 4.500 θέσεις που θα προκηρυχθούν για την Ειδική Αγωγή, ενώ την άνοιξη του 2019 θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες 10.500 θέσεις στη γενική εκπαίδευση».

«Ψεύδεται ο κ. Γαβρόγλου» λέει μέσα από το «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ενώ χαρακτηρίζει φιέστα τις δηλώσεις του υπουργού, καθώς «ενώ μιλά για 15.000 προσλήψεις τελικά ξεκινά με 4.500 για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να εξεταστούν οι αιτήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ’ναι πάνω από 200.000». Οπως τονίζει ο ίδιος: «ο υπουργός ανατρέπει τους υπάρχοντες πίνακες μοριοδότησης για πρόσληψη στην εκπαίδευση βάζοντας κριτήρια τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά». Ως προς τα ακαδημαϊκάς κριτήρια, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «ως τώρα οι πίνακες βασίζονται στην προϋπηρεσία, ενώ τα ασαφή μέχρι στιγμής κοινωνικά κριτήρια θέτουν υπό αμφισβήτηση το τελικό αποτέλεσμα».

Δάσκαλοι και καθηγητές γύρισαν ήδη την πλάτη στον υπουργό Παιδείας , ο οποίος χωρίς διάλογο, όπως καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες, θέλησε απλώς να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς αφού είχε ήδη ανακοινώσει στη Βουλή το νέο σύστημα προσλήψεων. Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν είναι η ένταση που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, όταν εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονταν για το εργασιακό καθεστώς και το νέο σύστημα διορισμών επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν μέσα. «Τα κόλπα του κ. Γαβρόγλου μάς οδήγησαν στα κάγκελα», είπαν οι εκπαιδευτικοί.

«Η κυβέρνηση που επί 4 χρόνια δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών μιλάει τώρα για 15.000 προσλήψεις που θα κάνει ως επόμενη κυβέρνηση. Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος» λέει στο «ΘΕΜΑ» ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισημαίνει με νόημα πως «ακόμη δεν έχουν καθορίσει αν οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα δώσουν Λατινικά ή Κοινωνιολογία». Την ίδια ώρα «κάνουν λόγο για ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές που μπαίνουν τώρα υποψήφιοι με 3 και 4. Νομίζουν πως γονείς και υποψήφιοι είναι ανόητοι», καταλήγει ο κ. Λοβέρδος.

Οι «πράσινες» και οι «κόκκινες» σχολές

Διχαστικό και με πολλά κενά είναι και το νέο -δύο ταχυτήτων- σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προανήγγειλε ο κ. Γαβρόγλου. Αν και η κυβέρνηση αρχικά είχε σηκώσει ψηλά το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, τελικά η ρύθμιση κατέληξε να δίνει το πράσινο φως μόνο για χαμηλής ζήτησης τμήματα. Οπως είπε ο υπουργός, «από το 2020 θα λάβει χώρα μια μεγάλη τομή στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συγκεκριμένα, για τις σχολές ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι υποψήφιοι δεν θα δίνουν εξετάσεις, αλλά θα εισέρχονται σε αυτές με το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου». Ως εκ τούτου, Πανελλαδικές Εξετάσεις θα δίνουν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισέλθουν σε σχολές με υψηλές βάσεις και επομένως κρίνονται ως αυξημένης ζήτησης.

Αυτές οι δύο κατηγορίες σχολών που προσδιορίζονται ανάλογα με τις βάσεις και την απήχηση που έχουν στους υποψήφιους θα καθορίζονται στα μηχανογραφικά και με διαφορετικό χρωματικό προσδιορισμό: οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν τη μικρ0 ότερη ζήτηση -και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση- ενώ οι «κόκκινες» θα είναι αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στην ουσία πρόκειται για σχολές δύο ταχυτήτων, αν και το υπουργείο επισημαίνει ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σήμερα και προκαλείται από τη διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και όχι από το ίδιο το σύστημα εισαγωγής. Το χρώμα δεν θα είναι μόνιμο, αλλά η εκάστοτε σχολή θα χρωματίζεται κάθε χρόνο, ανάλογα με τη ζήτηση. Τα «πράσινα» τμήματα θα δίνουν το «σήμα» στους υποψηφίους ότι μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα, μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα τρέξουν τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους θα δώσουν Πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Τι αντικαθιστά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Το νέο σύστημα προσλήψεων προβλέπει ενιαία μοριοδότηση με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά (πολύτεκνοι, μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου) και προϋπηρεσίας (μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας μέχρι τους 120 μήνες, καθώς το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 120 μονάδες).

Διορισμοί θα γίνονται κάθε 2 χρόνια μέσω προκήρυξης, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει το ίδιο το ΑΣΕΠ, ενώ το ενιαίο σύστημα μοριοδότησης θα ισχύει τόσο για τον διορισμό μονίμων όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επίσης, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την εξασφάλιση της Παιδαγωγικής Επάρκειας όσων εκπαιδευτικών δεν τη διαθέτουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου: Όλοι θα μπείτε, όλοι θα διοριστείτε"

Έκτακτη διακοπή νερού σε πολλές περιοχές της Αττικής

Χωρίς νερό έχουν μείνει γειτονιές σε πολλές περιοχές της Αττικής, στις οποίες σημειώνεται έκτακτη διακοπή νερού, ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ, διακοπή νερού υπάρχει σε περιοχές στην Φιλοθέη, στου Παπάγου, στην Καλλιθέα, στο Νέο Ηράκλειο, στην Βούλα, στον Ασπρόπυργο, στον Κολωνό και στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Όπως εκτιμά η ΕΥΔΑΠ, εκτός απροόπτου η υδροδότηση θα επανέλθει πλήρως, σε όλες τις περιπτώσεις, το αργότερο στις 15:00 της Τετάρτης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη διακοπή νερού σε πολλές περιοχές της Αττικής"

Θερμαινόμενος χώρος του δήμου Αθηναίων από σήμερα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος

Σε ετοιμότητα τίθεται από σήμερα (Τετάρτη 26/12) έως το πρωί του Σαββάτου 29/12, λόγω του συνεχιζόμενου ψύχους, ο μηχανισμός προστασίας των αστέγων και η υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ανοιχτός ο ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος επί της οδού Σοφοκλέους 66, όπου θα βρίσκεται ειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου.

Παράλληλα, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας διανέμοντας κουβέρτες, ρόφημα και ενημερώνοντάς τους για τη διαθέσιμη αίθουσα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμαινόμενος χώρος του δήμου Αθηναίων από σήμερα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news