facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Κίτρινα Γιλέκα: Νέα ένταση στα Ηλύσια Πεδία - Τράβηξαν όπλα οι αστυνομικοί!

Νέα ένταση σημειώθηκε απόψε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων από τα «κίτρινα γιλέκα».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με αστυνομικούς οι οποίοι στην προσπάθεια τους να απομακρυνθούν από τους διαδηλωτές δεν δίστασαν να τους απειλήσουν με τα οπλα τους. Το σχετικό στιγμιότυπο καταγράφηκε μάλιστα σε βίντεο.

Δείτε το βίντεο:


Στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα συμμετείχαν 38.600 άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία, στις 18.00 τοπική ώρα, έναντι 66.000 τον περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε 2000 διαδηλωτές την ίδια ώρα, έναντι σχεδόν 4000 στην κορύφωση της διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

Την ίδια στιγμή, 220 διαδηλωτές προσήχθησαν από τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα και 81 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προσήγαγε 179 ανθρώπους και 36 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίτρινα Γιλέκα: Νέα ένταση στα Ηλύσια Πεδία - Τράβηξαν όπλα οι αστυνομικοί!"

«Φρένο» στο ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο

Η τουρκική στάση «φρενάρει» το ραντεβού Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη να καθυστερεί μετά το κρεσέντο επιθετικότητας πάνω από το Αιγαίο.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που πιθανότατα να επικαιροποιηθεί η επίσκεψη στην Τουρκία, ωστόσο το κλίμα δε βοηθάει με τις συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο να συνεχίζονται.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να γίνει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ωστόσο αυτό αποκλείεται όσο διατηρείται η έξαρση των των τουρκικών προκλήσεων. Το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει «κόκκινο» η ένταση πάνω από το Αρχιπέλαγος μετά τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τις Οινούσες.

Από το Ισραήλ που βρέθηκε χθες για την 5η τριμερή σύνοδο κορυφής (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ) ζήτησε από την Άγκυρα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προσθέτοντας «με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

Από την πλευρά, ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε όσον αφορά τους τόνους σε “τουρκικό” κλίμα. Προφανώς υπογράμμισε την προσήλωση της Αθήνας στην ειρήνη, αλλά ήταν απειλητικός για την περίπτωση που οι Τούρκοι επιδιώξουν να καταλάβουν χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Είναι σαφές πως εκτός από το διαφορετικό ταμπεραμέντο και τις ιδεολογικοπολιτικές αναφορές των δύο ηγετών που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση, για τον Πάνο Καμμένο οι υψηλοί τόνοι αποκτούν εκ των πραγμάτων και μία προεκλογική χροιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρένο» στο ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο"

Μητροπολίτης Σιατίστης: Εκφράζουμε μία αγωνία και όχι αδικαιολόγητα, αν δούμε τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ

«Κι εμείς θέλουμε να είναι ειρηνικές οι σχέσεις μας με τους γειτονικούς λαούς, αλλά η ειρηνική συνύπαρξη στηρίζεται στη Δικαιοσύνη», δήλωσε στον FOCUS O Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, αναφορικά με την επιστολή των 22 μητροπολιτών της Μακεδονίας, με την οποία στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Παύλος είπε ότι μπορούν να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρίς την υπόθαλψη αλυτρωτισμών.
«Εμείς εκφράζουμε μία αγωνία και όχι αδικαιολόγητα, αν δούμε τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ. Ο κ. Παύλος εξέφρασε μάλιστα την αγωνία ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να διατυπωθούν εκ νέου μετά την υπογραφή της συνθήκης, με τον φόβο μάλιστα, όπως είπε, «να μας πουν τότε οι μεγάλες δυνάμεις, ‘βρείτε τα μόνοι σας’.»
«Εμείς ζούμε ανάμεσα στους ανθρώπους, ζούμε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, και εμείς δεν είμαστε περαστικοί», τόνισε ο κ. Παύλος.
«Η εμμονή της κυβέρνησης πιστεύω προσωπικά ότι οφείλεται στην πίεση από τον εξωτερικό παράγοντα και στη θέση των δικών μας να δείξουν ότι είναι ‘καλά παιδιά’, που είναι η μόνιμη ‘αμαρτία’ των κυβερνώντων στην Ελλάδα.»
«Μόνο κακόπιστοι άνθρωποι θα συνέδεαν τις εξελίξεις στο προσύμφωνο Εκκλησίας Κράτους, με την επιστολή μας για το Σκοπιανό» τόνισε ο Μητροπολίτης Σιατίστης. Εμείς δεν πάμε για ρεβανσισμό, δεν φοβόμαστε ακόμη κι αν μας κόψουν τους μισθούς» είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστε τη συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου:
 focusfm

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Σιατίστης: Εκφράζουμε μία αγωνία και όχι αδικαιολόγητα, αν δούμε τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ"

Αντιεξουσιαστές: Ρίξαμε μολότοφ στο Γ΄ Σώμα Στρατού και το απέκρυψαν

Για επίθεση με μολότοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μέρος των εγκαταστάσεων του Γ' Σώματος Στρατού, τα λεωφορεία των «νατοϊκών και τα οχήματα» του στρατοπέδου, μετά τη λήξη της πορείας για τον Αλ. Γρηγορόπουλου, το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου, κάνει λόγο αντιεξουσιαστική ομάδα, που δεν κατονομάζεται, σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα προσκείμενη στον συγκεκριμένο χώρο.

Αποκαλώντας το Γ'ΣΣ «Στρατηγείο του ΝΑΤΟ», η ομάδα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε «συστρατευμένη απόκρυψη της επίθεσης από το κράτος και τα ΜΜΕ».

Αναλυτικά το κείμενο ανάληψης ευθύνης:

«Θεωρούμε λάθος να προσπαθείς να κεφαλαιοποιήσεις μέρος των διάχυτων συγκρούσεων ειδικά όταν χρονικά ταυτίζονται με μέρες μνήμης και αγώνα όπως η 6η Δεκέμβρη.Όμως επιλέγουμε να τοποθετηθούμε δημόσια απέναντι στην τακτική του κράτους που μέσα από την απόκρυψη της είδησης επιχειρεί να παραδώσει στην λήθη μια σημαντική επίθεση.Την επίθεση με μολότοφ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην θεσσαλονίκη.

Για εμάς που βρεθήκαμε στους δρόμους 10 χρόνια μετά την εκτέλεση του συντρόφου μας Α. Γρηγορόπουλουαπό τους έμμισθους δολοφόνους της Δημοκρατίας, Κορκονέα και Σαραλιώτη, ο χρόνος δε σταμάτησε σε μια ριπή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κρότος της σφαίρας αποτέλεσε ιαχή πολέμου με το κράτος και τους υπερασπιστές του, με την τάξη και την ασφάλεια. 10 χρόνια μετά η επιλογή της σύγκρουσης, είναι συνέχεια όσων ειπώθηκαν τότε: Καμία επιστροφή στην κανονικότητα!

Με την λήξη της πρωινής πορείας μαχόμενες πρωτοβουλίες συντρόφων και συντροφισσών αποσπάστηκαν από το υπόλοιπο σώμα και αφού ανασυνταχθήκαμε κινηθήκαμε οργανωμένα στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) μέσα στο 3ο Σώμα Στρατού στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε καταδρομική επίθεση με μολότοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μέρος των εγκαταστάσεων, τα λεωφορεία των νατοϊκών και τα οχήματα του 3ου σώματος.Η πράξη μας μιλάει από μόνη της: απέναντι στις στρατιωτικές επεμβάσεις, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, την πολεμική προετοιμασία και την ένταση του μιλιταρισμού (μέρος της οποίας αποτελούν οι συνεχείς διώξεις ολικών αρνητών στράτευσης) απαντάμε με φωτιά. Και όλα αυτά την στιγμή που η άνοδος των εθνικισμών στα Βαλκάνια δίνει το άλλοθι στις ολοένα και μεγαλύτερες διακρατικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα ο ρόλος του στρατού στην κοινωνική ζωή των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνεται, λειτουργώντας όλο και πιο συχνά ως μηχανισμός καταστολής.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η συστρατευμένη απόκρυψη της επίθεσης από το κράτος και τα ΜΜΕ συνέβει για έναν και μόνο λόγο: η επιχειρησιακή δυνατότητα των μαχόμενων πρωτοβουλιών καταργεί στην πράξη την ακεραιότητα του εχθρού και εκθέτει τα κενά ασφαλείας της καταστολής. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, οι εχθροί μας μπορούν να μιλήσουν γι αυτό αν έχουν αντίθετη άποψη.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ»

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές: Ρίξαμε μολότοφ στο Γ΄ Σώμα Στρατού και το απέκρυψαν"

Χωρίς ρεύμα η ανατολική Θεσσαλονίκη – Μεγάλη βλάβη στο δίκτυο

Χωρίς ρεύμα είναι εδώ και περίπου μία ώρα νοικοκυριά σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω μεγάλης βλάβης. Ειδικότερα, διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώνεται στις οδούς Μπότσαρη και Αρτέμιδος καθώς και σε περιοχές της Άνω Τούμπας και της Χαριλάου.

Η διακοπή οφείλεται σε μεγάλη βλάβη στο υπόγειο δίκτυο.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται αυτή την ώρα για την αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για το πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Σημειώνεται ότι και νωρίτερα το πρωί υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ρεύμα η ανατολική Θεσσαλονίκη – Μεγάλη βλάβη στο δίκτυο"

Επιστρέφουν στα χωριά τους οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας

Στα χωριά τους επιστρέφουν με τα τρακτέρ οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας στο δέλτα του Ε65, υποσχόμενοι ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η συντονιστική επιτροπή με το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημάνθηκε πως «ο αγώνας μας δεν είναι μια και έξω, υπάρχει συνέχεια και εναλλαγή στις κινητοποιήσεις, επιστρέφουμε στα χωριά μας, συζητάμε και με άλλους συναδέλφους και ετοιμαζόμαστε για τους νέους αγώνες που έτσι και αλλιώς είναι μπροστά μας».

Άλλωστε, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να συντονιστεί ο αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο, για το τέλος Γενάρη».

Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας, επισημάνθηκε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, για εγγυημένες τιμές, με κριτήριο το κόστος παραγωγής και την αξιοπρεπή επιβίωση του παραγωγού. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «κανένα από τα αιτήματα μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Αλλά και όταν - κάτω από την αγωνιστική πίεση του μπλόκου - η κυβέρνηση κάτι δίνει (και είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται με τα τρακτέρ στον δρόμο), φροντίζει να το κουτσουρεύει πολύ κάτω από αυτά που ζητάμε. Αυτό έγινε τώρα με το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ που ψηφίστηκε στη Βουλή».

Για να καταλήξουν με κάλεσμα για μελλοντικές κινητοποιήσεις:

«Σας καλούμε να πλαισιώσετε τους Αγροτικούς Συλλόγους (να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν) και την Ενωτική Ομοσπονδία, να συμμετέχετε στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλα τα χωριά, ώστε από κοινού πάλι να συναποφασίσουμε τη διεκδίκηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τις λύσεις στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ως τη δικαίωση».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στα χωριά τους οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας"

Κύκλωμα εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα για νόθευση καυσίμων

Εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα με σκοπό τη νόθευση καυσίμων, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο. Ειδικότερα, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αποθήκευση, κατοχή και διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων χωρίς άδεια, καθώς και για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από αστυνομικές πηγές, οι δράστες με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρεία και μια επιχείρηση κρεάτων, στον Ασπρόπυργο, μετέφεραν από τη Βουλγαρία, με δύο νταλίκες χημικά, προϊόντα νόθευσης καυσίμων.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στον χώρο στάθμευσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι δύο νταλίκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν συνολικά 35 πλαστικές δεξαμενές των χιλίων λίτρων, με χημικούς διαλυτές, πλαστική υπέργεια δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων, πλήρης περιεχομένου, με μείγμα οργανικών διαλυτών, υπόγεια δεξαμενή πλήρης περιεχομένου, με μείγμα οργανικών διαλυτών, δύο τράκτορες και αντλία παροχής καυσίμου, χωρίς να είναι εφοδιασμένη η επιχείρηση με την προβλεπόμενη άδεια.

Σημειώνεται ακόμη, ότι δύο άλλα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων, που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως μετάγγιση διαλυτών από τα παραπάνω επικαθήμενα στον χώρο στάθμευσης, εντοπίστηκαν, το μεν πρώτο σε πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων στον Υμηττό, ενώ το δεύτερο σε άλλη περιοχή της Αττικής.

Κατασχέθηκαν συνολικά 45.000 λίτρα μείγματος διαλυτών που χρησιμοποιούνται για τη νόθευση και λαθρεμπορία καυσίμων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 43.569,89 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα για νόθευση καυσίμων"

Μήνυμα Τσίπρα στην Αλβανία: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της μειονότητας αν θέλετε ένταξη στην Ε.Ε.

Από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στην τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανία: η ένταξή της στην Ε.Ε. περνά μέσα από το σεβασμό της μειονότητας.
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Αλβανία.

Ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις προκλήσεις της κυβέρνησης Ράμα που κατεδαφίζει σπίτια Ελλήνων στη Χιμάρα, με το πρόσχημα πως δεν είναι… ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες.

Euro 2028 και Μουντιάλ 2030 θα διεκδικήσουν Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία
Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως από τις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας προέκυψε πως θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σε λίγες μέρες.

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας για την περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας – Ρούσε, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.

«Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Τσίπρα στην Αλβανία: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της μειονότητας αν θέλετε ένταξη στην Ε.Ε."

Απειλεί ξανά ο Ακάρ: Το τίμημα θα είναι βαρύ για όσους προκαλούν στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες απαντά στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη για τη δήλωσή του «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε» προχώρησε το Σάββατο ο υπουργός της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ» είπε ο Τούρκος υπ. Άμυνας μιλώντας από το Αφγανιστάν όπου βρέθηκε για να συναντήσει Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στην Καμπούλ.

«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προβοκάτσιες στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Παράλληλα επανέλαβε, σύμφωνα με το Anadolu, ότι η Τουρκία δεν ανεχθεί καμία ενόχληση στα εθνικά της ύδατα καθώς και στην Κύπρο τονίζοντας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας» πρόσθεσε ο κ. Ακάρ, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Χουλουσί Ακάρ απαντά στον ναύαρχο Αποστολάκη καθώς την Πέμπτη είχε δηλώσεις ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ξανά ο Ακάρ: Το τίμημα θα είναι βαρύ για όσους προκαλούν στο Αιγαίο"

Κεφαλονιά: Φραστική επίθεση στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεοπεφτάτου για τη Μακεδονία: «Προδότες!» [βίντεο]

Χαμός στην Κεφαλονιά -Κατέλαβαν τα γραφεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -Αντιδρούν στο σπάσιμο του δήμου - Φραστική επίθεση στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεοπεφτάτου για τη Μακεδονία

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στα χωριά της Θηνιάς σχετικά με το σχεδιαζόμενο σπάσιμο του Δήμου που θέλει την Θηνιά να πηγαίνει διοικητικά στο Ληξούρι, όπως ήταν πριν περίπου 35 χρόνια.
Για το λόγο αυτό δεκάδες Θηνιάτες συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί έξω απ’ το γραφείο της βουλευτή Αφοδρίτης Θεοπεφτάτου διαμαρτυρόμενοι για το σπάσιμο του δήμου. Οι κάτοικοι αντιδρούν στη μεταφορά των χωριών της Θηνιάς στο νέο δήμο Παλικής. Μάλιστα για το λόγο αυτό μάζεψαν 447 υπογραφές (δηλαδή το 99% του συνολικού πληθυσμού των χωριών). 

Η κα Θεοπεφτάτου φανερά αμήχανη δήλωσε ότι θα μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων στο υπουργείο, όμως δεν δεσμεύτηκε ότι θα το υποστηρίξει. Σε αυτό το σημείο οι τόνοι ανέβηκαν με το πρόεδρο της κοινότητας Σπύρο Βανδώρο, απευθυνόμενο στη βουλευτή, να φωνάζει ότι τους εμπαίζει. Από τη πλευρά της η βουλευτής υποστήριξε ότι περιμένει συνάντηση με τον υπουργό κ. Χαρίτση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα νέα διοικητικά όρια των νέων δήμων.
Στο βίντεο η κα Θεοπεφτάτου δέχεται φραστική επίθεση ακόμη και για τη Μακεδονία
ekefalonia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Φραστική επίθεση στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεοπεφτάτου για τη Μακεδονία: «Προδότες!» [βίντεο]"

Έρευνα Adecco: Έξι στους δέκα εργαζομένους αναζητούν άλλη δουλειά

Στη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα δεν αναζητούν εργασία μόνο όσοι είναι άνεργοι, αλλά και όσοι ήδη έχουν δουλειά, καταλήγει έρευνα της Adeccο. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας διαχρονικά αυξάνεται το ποσοστό των απασχολούμενων που έχει βρεθεί εκτός αγοράς, τουλάχιστον μία φορά στην επαγγελματική του ζωή. 

Το ασταθές περιβάλλον ευνοεί τόσο την κινητικότητα των στελεχών εντός αγοράς όσο και την πιθανότητα να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας για κάποιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτώμενων, που αυτή τη στιγμή εργάζονται, δήλωσε ότι έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον μία φορά, σε σύγκριση με το 58% που δήλωνε το ίδιο το 2017. Οι περισσότεροι από αυτούς (32%) ανέφεραν ότι χρειάστηκαν διάστημα μικρότερο των 6 μηνών για να επανατοποθετηθούν στην αγορά, ενώ το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρειάστηκε 6-11 μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η επανένταξη στην αγορά εργασίας καθυστερεί.

Η διατήρηση επαφής των υποψηφίων με την αγορά, καθώς και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης αποτελούν τα κλειδιά για την μείωση του χρόνου αναμονής. Όσο περισσότερο παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, τόσο αυξάνεται η δυσκολία επανένταξης. Βλέπουμε πως οι απασχολούμενοι που έχουν βρεθεί έστω μία φορά εκτός αγοράς δήλωσαν σε ποσοστό 49% πως ξαναβρήκαν εργασία μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πως το 50% των ανέργων αυτή τη στιγμή αναζητά εργασία ήδη τουλάχιστον εδώ και ένα έτος.

Η κινητικότητα στην αγορά επιβεβαιώνεται ως τάση και από το γεγονός ότι υποψήφιοι για τις ανοικτές θέσεις εργασίες δεν είναι μόνο τα άτομα που είναι εκτός αγοράς, αλλά και μεγάλη μερίδα απασχολούμενων που δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα εργασία τους. Συγκεκριμένα, το 2018 ποσοστό 66% των ερωτώμενων στην έρευνα δηλώνει ότι βρίσκεται σε ενεργή αναζήτηση εργασίας, με 58% των εργαζομένων να απαντά θετικά και 91% των ανέργων.

Δημιουργεί όμως, συγκρατημένη, έστω, αισιοδοξία, το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι εταιρείες  -την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας- που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν κάποιο τμήμα, με το σχετικό ποσοστό από 53% πέρυσι να αυξάνεται σε 70% το 2018.

Μικρή βελτίωση στην ελληνική αγορά εργασίας, όσον αφορά την προσφορά θέσεων εργασίας και μείωση της αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, καταγράφει η έρευνα της Adecco για την «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» για το 2018.

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφονται επίσης το επίπεδο των δεξιοτήτων όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή αναζητούν μία θέση εργασίας και αποτυπώνονται η γνώμη των υφιστάμενων και δυνάμει απασχολούμενων για τους εργοδότες, αλλά και η εικόνα που διαθέτουν οι τελευταίοι για το προσωπικό.

Μειωμένοι όσοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό:

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας σχετίζεται με το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός όσων αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδας. Για πρώτη, δηλαδή, φορά στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας, παρατηρείται πτωτική τάση στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, σημαντικός όμως αριθμός υποψηφίων εξακολουθεί να εξετάζει την πιθανότητα ευκαιριών εκτός Ελλάδας.

Ενδεικτικά, το 2016, το 28% των ερωτηθέντων εξέταζε την αναζήτηση απασχόλησης στο εξωτερικό, ποσοστό που αυξήθηκε σε 33% το 2017, ενώ μειώθηκε σε 22% τη φετινή χρονιά. Είναι σημαντικό ότι 28% των εργαζομένων εξετάζουν δυνατότητες επαγγελματικής πορείας εκτός Ελλάδας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανέργων φτάνει μόλις το 12%.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 το ποσοστό όσων δήλωναν ότι θα εξέταζαν ευκαιρίες απασχόλησης εκτός Ελλάδας είχε διαμορφωθεί στο 11%.

Η σημασία των δεξιοτήτων

Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες και στη φετινή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων και των προσωρινά εκτός αγοράς υποψηφίων, πιστεύουν ότι διαθέτουν το "πακέτο" των τυπικών και ποιοτικών προσόντων που αναζητούν οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, τα προσόντα που θεωρούν ότι διαθέτουν οι ερωτώμενοι «πολύ ή αρκετά» είναι:

το εργασιακό ήθος (98%)
η ικανότητα εργασίας σε ομάδα (91%)
η ευελιξία και προσαρμοστικότητα (90%)
οι οργανωτικές ικανότητες (89%)
η ανάληψη πρωτοβουλιών (87%)
οι τεχνικές και πρακτικές γνώσεις στο αντικείμενο εργασίας (84%)
οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες (84%)
Παρόλ’ αυτά, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία επιλογής προσωπικού υποστηρίζουν ότι υπήρξε έλλειμμα δεξιοτήτων στους υποψηφίους που δήλωσαν ενδιαφέρον σε σχέση με τις ικανότητα και δεξιότητες που απαιτούσε η θέση. Ταυτόχρονα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το έλλειμμα στη γνώση ξένων γλωσσών έχει μειωθεί, ενώ οι μαθηματικές γνώσεις είναι σε πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που απαιτεί η ανοιχτή θέση. 

Σε κάθε περίπτωση, έννοιες όπως το "reskilling” και το "upskilling”, που αφορούν στη διατήρηση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ώστε να παραμένουν επίκαιρες σε σχέση με τις ανάγκες τις αγοράς, αναδεικνύονται σε καταλυτικά στοιχεία για να παραμείνουν οι υποψήφιοι/ εργαζόμενοι ανταγωνιστικοί και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Ισότητα και διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο

Κατά πόσο υφίσταται η ισότητα και η διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο, κατά την άποψη των υποψηφίων και των εργαζομένων; Υπό το πρίσμα των πρωτοβουλιών που οι εταιρείες υλοποιούν για την ενθάρρυνση της ισότητας και της διαφορετικότητας, εξετάστηκαν παράμετροι που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ή απουσία σχετικών πολιτικών και συμπεριφορών. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων δηλώνουν πως οι εταιρείες δεν έχουν εφαρμόσει. κατά τη γνώμη τους, σε ικανοποιητικό βαθμό πολιτικές που προάγουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα, παρά το γεγονός πως οι πολιτικές αυτές είναι απαραίτητες για την προσέλκυση ταλέντων στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες:

τα άτομα που δεν διαθέτουν ευρύ και ποιοτικό κύκλο γνωριμιών δεν έχουν συνήθως ίσες ευκαιρίες πρόσληψης με τα άτομα που έχουν διευρυμένο και ποιοτικό δίκτυο (87% συμφωνεί)

η πιθανότητα εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες λιγότερο επιθυμητές για μια εργασία (80% συμφωνεί)

η κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο της αντικατάστασης στελεχών με πολυετή εμπειρία με άτομα με μικρότερη εμπειρία, χωρίς οι εταιρείες να εξασφαλίζουν την ομαλή εκπαίδευση και προετοιμασία τους για τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβουν (76% συμφωνεί)

κάποια επαγγέλματα εξακολουθούν στην Ελλάδα να μονοπωλούνται ή να είναι απαγορευτικά για τις γυναίκες (63% συμφωνεί)

αν και η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αναδειχθούν σε ηγετικές θέσεις από ό,τι οι γυναίκες (61% συμφωνεί)

σε κάποιες επιχειρήσεις επικρατεί η εντύπωση ότι οι γυναίκες επιτρέπουν στα συναισθήματά τους να επηρεάσουν την επιχειρηματική τους κρίση σε αντίθεση με τους άνδρες (48% συμφωνεί)

ένας άνδρας και μια γυναίκα με την ίδια εργασιακή εμπειρία & δεξιότητες έχουν ίσες αποδοχές στη χώρα μας (38% συμφωνούν – συμφωνεί το 52% των ανδρών και μόνο το 24% των γυναικών)

οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενθαρρύνουν συνήθως τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των τμημάτων (27% συμφωνεί)

στην Ελλάδα, ένας μετανάστης ταλαντούχος υποψήφιος έχει ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με έναν Έλληνα με τις ίδιες δεξιότητες και τα ίδια προσόντα (22% συμφωνεί)

Τι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους:

Οι δίκαιες αμοιβές, το καλό εργασιακό περιβάλλον, η ηθική και η διαφάνεια και η συνεχής προσαρμογή στις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν τις παραμέτρους που "βαραίνουν" περισσότερο στην επιλογή εταιρείας- εργοδότη.

Ειδικότερα, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή εταιρείας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για εκείνους που αναζητούν εργασία είναι οι εξής:

Να αμείβει τους υπαλλήλους της δίκαια (45%)
Να υπάρχει ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας (45%)
Να έχει ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (39%)
Να συμπεριφέρεται ηθικά & δίκαια στους συνεργάτες της (38%)
Να τηρείται το ωράριο εργασίας (27%)
Να εκπαιδεύει διαρκώς τα στελέχη της (26%)
Να έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα (19%)
Να έχει καλή φήμη στον χώρο της (17%)
Να είναι καλά οργανωμένη (16%)
Να έχει ικανή διοίκηση (16%)
Να υπάρχει ευέλικτο ωράριο εργασίας (11%)

Πάντως, απομονώνοντας τις απαντήσεις όσων αυτή τη στιγμή εργάζονται και ζητώντας τους να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις εταιρείες, αρκετοί εργαζόμενοι φαίνεται πως δεν θεωρούν πως οι εταιρείες όπου εργάζονται έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ικανοποιητικό βαθμό, με την απόκλιση μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι εργαζόμενοι, αξιολογώντας την εταιρεία όπου εργάζονται δηλώνουν τα εξής:

έχει καλή φήμη στο χώρο της (73%)
έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα (65%)
συμπεριφέρεται ηθικά (56% από 70% 2017)
έχει ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (52%)
υπάρχει διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων και διοίκησης (50%)
έχει ικανή διοίκηση (49%)
φροντίζει να υπάρχει ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας (49%)
καλλιεργεί κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας στο προσωπικό (47%)
αμείβει τους υπαλλήλους της δίκαια (45%)
προτρέπει τους υπαλλήλους να τηρούν το ωράριο (45%)
έχει διοίκηση που εμπνέει (43%)
είναι αξιοκρατική, προσφέρει ευκαιρίες ανάλογα με τα προσόντα (37%)
εκπαιδεύει διαρκώς το προσωπικό της (36%)
είναι καλά οργανωμένη (35%) και
οι αξίες και το όραμά της διαχέονται σε όλο το προσωπικό (33%)

Ως εκ τούτου, για παράγοντες που είναι καθοριστικοί στην επιλογή εργοδότη – όπως οι δίκαιες αμοιβές, οι οποίες για το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής εργοδότη (το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που εργάζονται φτάνει στο 48%) -η υφιστάμενη κατάσταση στην εταιρεία όπου εργάζονται δεν είναι ικανοποιητική, αφού μόλις των 45% δηλώνει πως η εταιρεία τους πράγματι αμείβει δίκαια τους εργαζομένους της. Το ίδιο ισχύει και με άλλους υψηλής σημασίας για τους εργαζομένους παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται να μην πληρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από τις εταιρείες.

Ποια είναι η γνώμη των εργοδοτών για την εταιρεία τους και κατά πόσο αυτή μπορεί να προσελκύσει υποψήφιους; 

Στη φετινή έρευνα της Adecco έχει ενισχυθεί η άποψη πως οι οργανισμοί που εκπροσωπούν πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται "ελκυστικοί" εργοδότες. Το ποσοστό των στελεχών που συμφωνεί με την παραπάνω άποψη ανέρχεται στο 76%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν 61%. Στα κριτήρια τα οποία καθιστούν μία εταιρεία "ελκυστική" συγκαταλέγονται και φέτος, με ενισχυμένα ποσοστά, η ηθική και δίκαιη συμπεριφορά (ποσοστό 78%), η καλή φήμη στον χώρο της (ποσοστό 72%), τα καλά οικονομικά αποτελέσματα (ποσοστό 65%) και οι ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (ποσοστό 61%).

Παράλληλα, τα στελέχη, στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν την εταιρεία τους ελκυστική για τους υποψηφίους βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων, απάντησαν στην πλειοψηφία τους από αρκετά έως πολύ:

Συμπεριφέρεται ηθικά & δίκαια στους συνεργάτες της (96%)
Έχει καλή φήμη στον χώρο της (97%)
Έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα (93%)
Έχει ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (93%)
Έχει ικανή διοίκηση (94%)
Έχει ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας (94%)
Τηρείται το ωράριο εργασίας (89%)
Αμείβει τους υπαλλήλους της δίκαια (95%)
Προσφέρει ικανοποιητικά πακέτα αποδοχών (89%)
Εκπαιδεύει διαρκώς τα στελέχη της (89%)
Προσφέρει τη δυνατότητα για ευελιξία στο ωράριο (73%)
Έχει καλή οργάνωση (89%)

Βασικές διαπιστώσεις

Από την έρευνα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

Η "δια βίου θέση εργασίας” ανήκει εδώ και καιρό στο παρελθόν. Οι συχνές εναλλαγές θέσεων εργασίας αποτελούν τη νέα πραγματικότητα. Ο υποψήφιος /εργαζόμενος πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να παραμείνει παραγωγικός και να εξελίσσεται μέσω των εναλλαγών καριέρας.

Σημάδια ανάσχεσης του "braindrain" εμφανίζονται σταδιακά

Οι εταιρείες ανταγωνίζονται για τα "ταλέντα” για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να παραμείνουν κερδοφόρες και καινοτόμες. 

”Ταλέντα” θεωρούνται οι υποψήφιοι/ εργαζόμενοι με το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων, γνώσεων και δεξιοτήτων για την εκάστοτε θέση και εταιρεία/οργανισμό.
Η συνεχής διεύρυνση και ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητες στη διαρκώς και ταχύτατα εξελισσόμενη αγορά εργασίας. 

Οι εταιρείες, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην προσέλκυση ταλέντων, θα πρέπει να δημιουργήσουν πολιτικές και να επενδύσουν σε πρακτικές που θα τις καταστήσουν περισσότερο ελκυστικές στους ταλαντούχους υποψηφίους/εργαζομένους.

Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης παρουσιάζονται αναφορικά με την ενσωμάτωση πολιτικών ενθάρρυνσης της ισότητας και της διαφορετικότητας από τις εταιρείες, καθώς η αντίληψη των εργαζομένων δεν δικαιώνει την άποψη ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα Adecco: Έξι στους δέκα εργαζομένους αναζητούν άλλη δουλειά"

Spiegel: Λέσβος, το «νησί φυλακή» -Αυξάνονται πάλι οι πρόσφυγες [εικόνες]

Με τον τίτλο «Λέσβος, το νησί – φυλακή» κυκλοφορεί το αφιέρωμα του περιοδικού Spiegel για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου. 
Στο εκτενές ρεπορτάζ του, το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει ως άλυτο το προσφυγικό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και καταγράφει τη σημερινή κατάσταση στον «βαλκανικό διάδρομο». 
«Η μετανάστευση προς την Ευρώπη, παρά τα μέτρα απομόνωσης, δεν έχει σταματήσει. Ανάμεσα στη Λέσβο και το Σαράγεβο αυξάνονται και πάλι οι αριθμοί των προσφύγων. Μπορεί να επαναληφθεί το 2015;» διερωτάται ο αρθρογράφος του περιοδικού, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 
Στιγμιότυπο από τη Μόρια / Φωτογραφία: InTime NewsΣτιγμιότυπο από τη Μόρια / Φωτογραφία: InTime News
Το δημοσίευμα εστιάζει ιδιαίτερα στη Λέσβο, την οποία χαρακτηρίζει «νησί-φυλακή», λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. «Η Ιδόια Μορένο έχει εργαστεί στο Κονγκό και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα, λέει, δεν είδε τόσο πόνο όσο στο κέντρο προσφύγων της ΕΕ στη Μόρια της Λέσβου. Η 31χρονη Μορένο, νοσηλεύτρια από την Ισπανία, διευθύνει μια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για προσφυγόπουλα στη Λέσβο. Παρατηρεί εδώ και εβδομάδες πως ολοένα και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά, πως ξεχειλίζουν από ανθρώπους τα κέντρα υποδοχής, άνθρωποι επιτίθενται ο ένας στον άλλο, επιδημίες ξεσπούν», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Εικόνα από τη Μόρια / Φωτογραφία: InTime NewsΕικόνα από τη Μόρια / Φωτογραφία: InTime News
«Επικίνδυνο στοίχημα» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Το Spiegel τονίζει ότι η ΕΕ είχε δεσμευθεί ότι μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό θα επέσπευδε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αποφασίζει σύντομα ποιοι χρήζουν προστασίας στην Ευρώπη και ποιοι πρέπει να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία. Ωστόσο το εγχείρημα έχει αποτύχει. […] Τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν υπό το βάρος των νεοεισερχόμενων επειδή ούτε η κυβέρνηση στην Αθήνα ούτε η ΕΕ κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Περί τις 18.000 πρόσφυγες είναι καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά. Μερικοί καταυλισμοί φιλοξενούν στο μεταξύ τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τον προβλεπόμενο. […] Και κάθε μέρα καταπλέουν κι άλλες βάρκες».
Λέσβος, το «νησί - φυλακή» κατά το Der Spiegel / Φωτογραφία: InTime NewsΛέσβος, το «νησί - φυλακή» κατά το Der Spiegel / Φωτογραφία: InTime News
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αποτρέψουν μια νέα προσφυγική κρίση αναθέτοντας την αναχαίτιση της μετανάστευσης σε περιφερειακά κράτη και τρίτες χώρες. Έτσι κάνουν ένα λάθος παρόμοιο με εκείνο του 2015, όταν νόμιζαν ότι η χορήγηση εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία καταυλισμών στην Ιορδανία και τον Λίβανο θα υποκαθιστούσαν μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Αντί να εκπονήσει σχέδιο για συντεταγμένη, νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη, η ΕΕ οδηγήθηκε στην εξάρτηση από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα που περισσότεροι πρόσφυγες αρχίζουν πάλι να ακολουθούν τη διαδρομή προς τον Βορρά, φαίνεται πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το στοίχημα. Η Ελλάδα και οι χώρες των Βαλκανίων είναι σήμερα ακριβώς τόσο ανέτοιμες να αντεπεξέλθουν στην πίεση της μετανάστευσης όσο ήταν και πριν από τρία χρόνια».
iefimerida 
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Λέσβος, το «νησί φυλακή» -Αυξάνονται πάλι οι πρόσφυγες [εικόνες] "

Έκρηξη στον ΣΚΑΪ: Οι βομβιστές χρησιμοποίησαν την εκρηκτική ύλη-«ταυτότητα» της ΟΛΑ

Την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών χρησιμοποίησαν οι βομβιστές που έκαναν την επίθεση στο ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Πρόκειται για αμμωνιοδυναμίτιδα με τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή να αναφέρουν ότι οι βομβιστές χρησιμοποίησαν 10 κιλά της εν λόγω εκρηκτική ύλης.

Αυτό έδειξαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι χημικές αναλύσεις από τη σκόνη που συνέλεξαν οι αστυνομικοί έξω από το κτήριο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την ισχυρότατη έκρηξη.

Η εξέλιξη αυτή καθησυχάζει σε κάποιο βαθμό τους επιτελείς της ΕΛΑΣ καθώς η ΟΛΑ είναι μια οργάνωση που μέχρι σήμερα χτυπάει μια φορά το χρόνο και άρα εκτιμούν ότι δεν θα ακολουθήσει άλλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν, επίσης, ότι οι βομβιστές άφησαν βιαστικά το σακίδιο με τη βόμβα καθώς αν το είχαν κρεμάσει από τα κάγκελα στο σημείο που το τοποθέτησαν θα είχαν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες ζημιές.

Αυτό που περιμένουν, τέλος, οι αστυνομικοί είναι την προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη στον ΣΚΑΪ: Οι βομβιστές χρησιμοποίησαν την εκρηκτική ύλη-«ταυτότητα» της ΟΛΑ"

Αγωνιστική ενότητα ΔΕΗ - Για να γίνει το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δίνουν «δωράκια» στους δήθεν επενδυτές

Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται στην «τελική ευθεία» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας. Φροντίζουν - με τον απόλυτο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - να βρουν τρόπους για ευνοϊκές αποφάσεις δίνοντας «γη και ύδωρ», ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων ψευτοεπενδυτών, ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ και να μην καταστεί άγονη η διαδικασία του διαγωνισμού.

Μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. και επιστολή του Υπουργείου η Διοίκηση της ΔΕΗ ανέβαλε την προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26/11/2018 και δεν προχώρησε σε απόφαση της να συμπεριλάβει στο σχέδιο αγοραπωλησίας την συνδιαχείριση τυχόν μελλοντικών ζημιών που πιθανά να έχουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη και της Μεγαλόπολης προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να δώσουν «αξιοπρεπές» τίμημα.

Η συγκεκριμένη πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε τη συμμετοχή της σε τυχόν ζημιές των μονάδων κατά τη πρώτη 2ετία μετά τη πώληση, σε ποσοστό 50%-50% και με πλαφόν έως 10% επί του προσφερόμενου τιμήματος.
Μετά την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των μονάδων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2019, το Δ.Σ. της ΔΕΗ σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 20/12/2018 αποφάσισε να δώσει νέα «δωράκια» στους ενδιαφερόμενους ψευτοεπενδυτές με την έγκριση τώρα και της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.
Με την σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στη Συμφωνία εξαγοράς των μετοχών των τριών λιγνιτικών μονάδων προβλέπεται:
Η χορήγηση ΑΔΙ (επιδότηση ισχύος λιγνιτικών μονάδων) στους νέους ιδιοκτήτες μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (όπως προκύπτει και από επιστολή του ΥΠ.ΕΝ. στο Δ.Σ. της ΔΕΗ) για τα επόμενα έξι (6) χρόνια. Εάν το ύψος των ΑΔΙ που θα αποφασιστεί από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα - μετά την πιθανή πώληση των μονάδων - είναι μικρότερο από 40.000/MW ανά χρόνο τη διαφορά αυτή θα την αφαιρέσει η ΔΕΗ από το οικονομικό τίμημα και θα την επιστρέψει στον νέο ιδιοκτήτη !!!
Η μείωση του εργασιακού κόστους (ικανοποίηση αιτήματος των ενδιαφερόμενων ιδιωτών) δηλ. να «απαλλαχθούν» από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα. Απαιτούν στην Μεγαλόπολη (ΑΗΣ - Ορυχεία) αντί για περίπου 1000 μόνιμους εργαζόμενους να έχει η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» 480 εργαζόμενους και η αντίστοιχη θυγατρική στην Φλώρινα αντί 200 εργαζόμενους να έχει 120 !!!
Στο πλαίσιο αυτό το διορισμένο Δ.Σ. της «Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε.» αποφάσισε τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων από τις θυγατρικές σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, την αναγκαστική απόλυση κάποιων εργαζομένων και εκτεταμένη εθελοντική - και πρόωρη - συνταξιοδότηση δίνοντας ως μπόνους «ψίχουλα» τα οποία θα τα επωμιστεί η ΔΕΗ.
Έτσι «διασφαλίζουν» κυβέρνηση και Διοίκηση τις θέσεις εργασίας… Και δίνουν «πράσινο φώς» από τα πρώτα βήματα στον νέο ιδιοκτήτη να καταστρατηγήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προβαίνει και σε απολύσεις αμφισβητώντας και την σχετική πρόβλεψη του Ν. 4533/2018.

Το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι ένα μέγα κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες, δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν.
Το συνδ. κίνημα, οι εργαζόμενοι και τοπικοί κοινωνικοί φορείς μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να αποτρέψουν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

pna
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωνιστική ενότητα ΔΕΗ - Για να γίνει το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δίνουν «δωράκια» στους δήθεν επενδυτές"

Κλειστές οι εφορίες στις 2, 3 και 4 Ιανουαρίου

Κλειστές θα είναι οι εφορίες στις 2, 3 και 4 Ιανουαρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι, για την υλοποίηση του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.

Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι εφορίες στις 2, 3 και 4 Ιανουαρίου"

Νέες αυξήσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά – Πού θα εκτοξευθούν οι τιμές!

Ζόρικα τα πράγματα για τους οδηγούς από 1η Ιανουαρίου 2019. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις στα διόδια. Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση δεν έχει αρχίσει μόνο για την έλευση του νέου έτους, αλλά και για τις… αυξήσεις στα διόδια που έρχονται το 2019. Σήμερα, η Κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου», που εκμεταλλεύεται το τμήμα του ΠΑΘΕ από τον Μαλιακό μέχρι την Ημαθία, ανακοίνωσε αυξήσεις μέχρι και 10 λεπτά ανά διέλευση σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων από την 1η Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό πως θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια το 2019. Άλλωστε, η έκδοση της ΚΥΑ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης του οδικού άξονα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εκτός της αύξησης του κόστους των διοδίων επί της Εγνατίας προβλέπεται η δημιουργία 43 συνολικά πλευρικών διοδίων.

Σε συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων όπως στα Μάλγαρα οι αυξήσεις φτάνουν στα 150%. Ο συγκεκριμένος σταθμός, ένας σταθμός με μεγάλη διέλευση οχημάτων, έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να εκτινάσσεται από το 1,20 ευρώ σήμερα στα 2,98 ευρώ.

Εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, η ΚΥΑ προβλέπει πως από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται κάθε απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων, με την εξαίρεση των ανέργων οι οποίοι θα διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας. Όπως αναφέρει, “κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019”.

Διόδια: Αναλυτικά οι χρεώσεις
Για το ύψος των διοδίων, στην απόφαση αναφέρεται ότι:

-για τον σταθμό Παμβώτιδα, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ σήμερα)
-για το Μαλακάσι σε 48,1 χιλιόμετρα με χρέωση 2,40 ευρώ (από 2,10),
-για τη Σιάτιστα σε 48,6 χλμ. με χρέωση 2,40,
-για τον Πολύμυλο σε 48,2 χλμ. με 2,41 ευρώ (από 2,40),
-στα Μάλγαρα για μήκος 59,7 χλμ με 2,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ),
-στη Θεσσαλονίκη για μήκος χρέωσης 13,8 χλμ σε 0,69 ευρώ,
-στην Ανάληψη για 58,8 χλμ σε 2,94 ευρώ (από 2,40 ευρώ),
-στην Ασπροβάλτα για 28,5 χλμ. το κόστος ανέρχεται σε 1,42 ευρώ,
-στη Μουσθένη με μήκος χρέωσης 54,3 χλμ. η χρέωση γίνεται 2,71 ευρώ (από 2,40 ευρώ),
-στην Καβάλα με 47,2 χλμ. 2,36 ευρώ,
-στον Ίασμο για 46,2 χλμ. η χρέωση διαμορφώνεται σε 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ),
-στη Μέστη με 55,7 χλμ. σε 2,78 ευρώ (από 1,70 ευρώ) και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
-Για τον σταθμό διοδίων της Τύριας στο οδικό τμήμα Νεοχωρίου-Σελλών-Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα (μεταξύ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων), διαμορφώνοντας την τιμή του διοδίου σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ (67%)
-στους κάθετους άξονες στην Ιεροπηγή, το μήκος χρέωσης καθορίζεται σε 47,2 χλμ. με χρέωση 2,36 ευρώ (από 2,10 ευρώ),
-στους Ευζώνους για 60 χλμ. με κόστος 3 ευρώ (από 1,80 ευρώ),
-στον Προμαχώνα για 48 χλμ. με χρέωση 2,4 ευρώ (από 2,40 ευρώ)
-στο Στρυμονικό για 47,5 χλμ. με κόστος 2,37 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αυξήσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά – Πού θα εκτοξευθούν οι τιμές!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news