facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ! Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

Ιστορική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία ψήφισε ομόφωνα για την “επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης”!
Μια απόφαση του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή πολλών αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους και φυσικά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

Η απόφαση ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας και εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου και ζητά από αυτά να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών για το ιστορικό ψήφισμα είναι η ακόλουθη: H Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης». Η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν.

Ειδικότερα, η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία ηγήθηκε και των σχετικών διαπραγματεύσεων. Η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική απόφαση ΟΗΕ! Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!"
Ντοκουμέντα που καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία της αλβανικής κυβέρνησης για τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στη Χιμάρα δημοσιεύει το protothema.gr. Με βάση απόφαση που έλαβε στις 4 Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, εκτάσεις τεράστιας αξίας στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας που θεωρούνται κρατική ιδιοκτησία περνούν στο υπουργείο Τουρισμού της γειτονικής χώρας με σκοπό να αποδοθούν σε επενδυτές για κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων. 

«Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία» υποστήριξε με κάθε επισημότητα πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Η πραγματικότητα ωστόσο αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας είναι απλώς αναληθείς.

Τα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr αποδεικνύουν ότι η αλβανική κυβέρνηση κρατικοποιεί περιουσίες που ανήκουν σε ομογενείς κατοίκους της Χιμάρας. Τα ντοκουμέντα προέρχονται από το δήμο Χιμάρας και δείχνουν ότι το αλβανικό κράτος είχε αναγνωρίσει ότι συγκεκριμένα κτήματα που σήμερα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση Έντι Ράμα σαν κρατικές γαίες είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικές περιουσίες.

Στα έγγραφα αποτυπώνονται παραθαλάσσιες εκτάσεις στο δήμο Χιμάρας. Εντός του τμήματος που είναι γραμμοσκιασμένο με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται τεμάχια που είναι αριθμημένα και αφορούν οικόπεδα τα οποία ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η γη που σήμερα το αλβανικό κράτος αντιμετωπίζει σαν κρατική έχει ήδη αναγωριστεί ως ιδιωτική! Δίπλα στον αριθμό κάθε τεμαχίου πχ 68/400, 68/411 υπάρχει το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη (σσ για ευνόητους λόγους έχει διαγραφεί η ταυτότητα των φυσικών προσώπων από τα τοπογραφικά που δημοσιεύουμε) οπότε προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες, όπως φαίνεται στα έγγραφα τα οποία τηρούνται στο δήμο Χιμάρας και δημοσιεύονται σήμερα από το protothema.gr.

Στο ερώτημα γιατί η αλβανική κυβέρνηση επιδίδεται σε τόσο εξόφθαλμο τρόπο σε κρατικοποίηση, δήμευση ή «πλιάτσικο» των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς της Χιμάρας, η απάντηση είναι απλή: Με την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα στις 4 Δεκεμβρίου, απόφαση που δεν εγκρίθηκε καν από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, κρατικοποιείται μια παραθαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων. 

13.000 στρέμματα αξίας €650.000.000 περνούν στο αλβανικό κράτος με το έτσι θέλω!

Με μία ενδεικτική τιμή πώλησης του τετραγωνικού μέτρου στα 50 ευρώ, προκύπτει ότι για την απόκτηση της συνολικής περιοχής που θυμίζει το τοπίο των Ιόνιων νήσων θα έπρεπε να δαπανηθούν περίπου 650.000.000 ευρώ! Αντί για οποιοδήποτε τίμημα τα αλβανικό κράτος εθνικοποιεί με το έτσι θέλω τις ιδιωτικές περιουσίες των ομογενών της Χιμάρας και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του σχεδίου της καταπάτησης εκτάσεων-φιλέτων με την απόδοσή τους σε κατασκευαστές οι οποίοι βαφτίζονται «στρατηγικοί επενδυτές» και θα χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για την αγορά της γης.  


xart01
Χιμάρα, περιοχή Χανδακάς, δίπλα στην παραλία Λιβάδι
xart02
Χιμάρα, Αργιλέος

xart03
Απέλιστρα, Χιμάρα

xart04
Γωνία, Δρυμάδες. Το κόκκινο γραμμοσκιασμένο τμήμα κρατκοποιείται με το έτσι θέλω με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας
xart05
Περίβολος, Δρυμάδες. Μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς

xart06
Μέσα στο κόκκινο γραμμοσκιασμένο τμήμα φαίνεται ότι η υποτιθέμενη κρατική έκταση είναι χωρισμένη σε ιδιωτικά κτήματα. Κι ενώ από τα επίσημα τοπογραφικά του δήμου Χιμάρας φαίνεται η αναγνώριση των ιδιωτικών περιουσιών, το υπουργικό συμβούλιο του Έντι Ράμα προσπαθεί να διαγράψει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας εθνικοποιώντας τα «φιλέτα» που ανήκουν σε ομογενείς
xart07
Λιβάδι, Χιμάρα
xart08
nap01


map001
Το Δημοτικό συμβούλιο Χιμάρας τάχθηκε ομοφώνως κατά της απόφασης Ράμα 

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας (21 – 0), τάχθηκε στη σημερινή του συνεδρίαση κατά της απόφασης 708/2018 του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σύμφωνα με την οποία  13.000 στρέμματα ιδιοκτησίας ομογενών ή της ορθόδοξης Εκκλησίας, περνούν στο υπουργείο Τουρισμού προς «αξιοποίηση».

Είναι από τις λίγες φορές που το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας αντιδρά στις αλβανικές μεθοδεύσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την υφαρπαγή  της περιουσίας των ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή, που θεωρείται «φιλέτο».

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλές στιγμές συνολικής συστράτευσης για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευθούμε ως Χιμαραίοι. Η σημερινή είναι μια τέτοια ιστορική ημέρα. Ως “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που συντάχθηκε με την πρότασή μας και τονίζουμε πως κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που θα σταματήσει μόνο με την δικαίωση» αναφέρει σε ανακοίνωση η τοπική οργάνωση του πολιτικού φορέα, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Μυστήριο γύρω από την λιποθυμία της ξαδέλφης του Πολάκη στο νοσοκομείο

Ερωτήματα και υποψίες πλανώνται γύρω από τη λιποθυμία της Νεκταρίας Πολάκη, ξαδέλφης του Παύλου Πολάκη. Η αναισθησιολόγος βρέθηκε λιπόθυμη και σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Βενιζέλειο, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της και μεταφέρθηκε με εισαγγελική εντολή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου όπου και νοσηλεύεται.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι η λιποθυμία της οφείλεται σε κρίση επιληψίας. Ωστόσο, οι πρώτοι «ψίθυροι» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Άλλωστε, το παρελθον της Νεκταρίας Πολάκη βαρύνεται από την υπόθεσ κλοπής αμπούλων πεθιδίνης που είχε διέπραξει η αναισθησιολόγος από το φαρμακείο του ΠΑΓΝΗ, ένα ισχυρό οπιούχο νοσοκομειακό σκεύασμα.

Η κυρία Πολάκη νοσηλεύεται το τελευταίο 24ωρο στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου λέγεται ότι εισήχθη με εισαγγελική εντολή. Η αναισθησιολόγος είχε βρεθεί την περασμένη Τρίτη σε κωματώδη κατάσταση στη διάρκεια της εφημερίας της στο νοσοκομείο Βενιζέλειο – το τελευταίο έτος είχε μετακινηθεί από τα χειρουργεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- και διασωληνώθηκε. Μάλιστα, φέρεται να επισκέφθηκε την εξαδέλφη του στο νοσοκομείο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης.

Οι λόγοι για τους οποίους βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση δεν έχουν διευκρινιστεί. Λέγεται ότι από πλευράς διοίκησης του νοσοκομείου αποδώθηκε το περιστατικό σε κρίση επιληψίας.

Ο θάνατος της μικρής Μελίνας
Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει τον τραγικό θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασχάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έπειτα από επέμβαση για κρεατάκια. Η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη καθώς η ξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ήταν υπεύθυνη για την αναισθησία.

Ο θάνατος της μικρής Μελίνας, μετά το χειρουργείο, ενώ βρισκόταν στη φάση του «ξυπνήματος», οδήγησαν της αναισθησιολόγου δρομολόγησαν με τραγικό τρόπο τον ουσιαστικό έλεγχο του φακέλου της κυρίας Πολάκη. Για την κλοπή των οπιούχων σκευασμάτων η ίδια είχε αναφέρει στο πλαίσιο της ΕΔΕ ότι ενδεχομένως συσχετίζεται με εξάρτησή της από οπιούχες ουσίες.

Τον Μάιο του 2016 η γιατρός κλήθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ «για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός κι εκτός υπηρεσίας».

Είχε επισημανθεί τότε με αφορμή όλες τις θλιβερές εξελίξεις, πως ο χαρακτηρισμός και μόνο του πειθαρχικού αδικήματος από τους αρμόδιους αποδεικνύει το προβληματικό από λειτουργικής και ηθικής πλευράς πεδίο του πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών του ΕΣΥ και προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Διότι η κλοπή από το φαρμακείο του ΠΑΓΝΗ των οπιούχων φαρμάκων από μια γιατρό που εκμεταλλεύεται ακριβώς την ιατρική της ιδιότητα για να προβεί σε αυτή την πράξη και την οποία όχι μόνο την ομολογεί αλλά και τη συνδέει με τη γενικότερη συμπεριφορά της ως ενδεχόμενης χρήστριας, βαφτίζεται απλώς ανάρμοστη ή αναξιοπρεπής συμπεριφορά υπαλλήλου!

Τελικά, η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν στέρηση ενός μισθού.

Πλέον, η νοσηλεία της στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ δρομολογεί νέες εξελίξεις, σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων της.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο γύρω από την λιποθυμία της ξαδέλφης του Πολάκη στο νοσοκομείο"

Οριστικό... μειωμένο ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ο Βίτσας για τη Λέσβο

Οριστική λύση στο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο και στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά του Αιγαίου (Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο) προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί με μόνιμο τρόπο -όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση- το ζήτημα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, προανήγγειλε, από τη Βουλή, ο Δημήτρης Βίτσας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εν λόγω παρέμβαση, δήλωσε πως θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι με απλή παράταση αλλά με μια μορφή μόνιμου χαρακτήρα.

«Δεν θεωρείτε κι εσείς δίκαιο να εξαιρούνται γενικά αυτά τα νησιά; Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε την οριστική απάντησή σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως αυτά τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, είπε, αναφερόμενος στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα εξής: «Εμείς, που προασπίσαμε και επεκτείναμε τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά, πριν το τέλος του χρόνου θα φέρουμε με κάποιο τρόπο, με νόμιμο τρόπο σχετική ρύθμιση. Αλλά αυτή τη στιγμή συζητάμε όχι για απλή παράταση, αλλά για μiα τέτοια σύνδεση, η οποία θα έχει, θα έλεγε κανείς, έναν πιο σταθερό χαρακτήρα, όσο διαρκεί βέβαια το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στα πέντε νησιά. Φαντάζομαι ότι και εσείς (απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σ.σ.) δεν θα θεωρείτε δίκαιο να υπάρχουν νησιά τα οποία να έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ. Είναι άλλο ζήτημα ότι προσπαθούμε να μειώσουμε και τον ΦΠΑ και κάποια άλλα να εξαιρούνται. Το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτά τα νησιά πραγματικά σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος. Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε την οριστική απάντησή σας».

emprosnet
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό... μειωμένο ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ο Βίτσας για τη Λέσβο"

Αυστηρή προειδοποίηση 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών στέλνουν με κοινή επιστολή οι 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας, εκφράζοντας παράλληλα την κάθετη αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλείας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

Οι αρχιερείς αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» στηρίζοντας την συμφωνία.

Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι μητροπολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».

Αναλυτικά η επιστολή

Προς
τὴν Αὑτοῦ Θειοτάτην Παναγιότητα Τὸν Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον,
τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κ. Προκόπιον Παυλόπουλον,

τόν Ἀξιότιμον Πρόεδρον τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων κ. Νικόλαον Βούτσην,
τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως κ. Ἀλέξιον Τσίπραν,
τὸν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. κ. Ἱερώνυμον,
τοὺς προέδρους τῶν Κομμάτων,
τὰ μέλη τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου
Πρίν ἀπό ἕνα σχεδόν χρόνο εἴχαμε ἐκφράσει δημόσια ἀλλά καί σέ σᾶς
προσωπικά τούς φόβους μας, τίς ἀνησυχίες μας καί τίς ἀπόψεις μας σχετικά μέ
τήν προετοιμαζόμενη τότε συμφωνία μεταξύ τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ γειτονικοῦ
κράτους τῶν Σκοπίων σχετικά μέ τό ὄνομα, σχετικά μέ ἕνα φλέγον θέμα πού
ἀφορᾶ τήν ἐθνική μας ὑπόσταση, τήν ταυτότητα, τήν ἱστορία καί τόν πολιτισμό
τῆς Μακεδονίας μας, τόν ὁποῖο ἀσύστολα καί ἀπροκάλυπτα σφετερίζονταν ἐπί
δεκαετίες οἱ γείτονές μας ἐπιδιώκοντας μάλιστα τή δική μας συναίνεση.

Δηλώσαμε σέ ὅλους τούς τόνους καί μέ ὅλους τούς τρόπους ὅτι δέν ἔχουμε
τίποτε ἐναντίον τῆς γειτονικῆς χώρας οὔτε τῆς ἐντάξεώς της στό ΝΑΤΟ ἤ στήν
Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, ἀλλά αὐτό δέν εἶναι δυνατόν νά γίνει εἰς βάρος τῶν ἐθνικῶν
μας συμφερόντων, δέν εἶναι δυνατόν νά γίνει μέ ὑποχωρήσεις ἀπό τή δική μας
πλευρά καί ἀδιαλλαξία ἀπό τήν ἄλλη.

Ἐκφράσαμε τήν ἀνησυχία μας καί τούς φόβους μας ὡς Ἕλληνες Μακεδόνες, ὡς
Μητροπολίτες πού διακονοῦμε ἕναν λαό ὁ ὁποῖος ἀνησυχεῖ καί ἀγωνιᾶ γιά τήν
ἔκβαση τῆς κρισίμου αὐτῆς ὑποθέσεως γιά τήν πατρίδα μας καί τή Μακεδονία
μας.

Διατυπώσαμε ἐπιχειρήματα, ὑψώσαμε τή φωνή μας, κατηγορηθήκαμε γι᾽αὐτό,
παρότι εἴχαμε τονίσει πώς δέν θέλουμε νά ἀναμιχθοῦμε σέ θέματα ἐξωτερικῆς
πολιτικῆς πού χειρίζεται ἡ ἑλληνική κυβέρνηση, ἀλλά δικαιούμεθα νά
ἐκφράζουμε τήν ἄποψή μας ὡς πολίτες αὐτῆς τῆς χώρας γιά ἕνα ζήτημα πού μᾶς
ἀφορᾶ ἄμεσα καί μᾶς πονᾶ πολύ.

Προειδοποιήσαμε γιά τίς ἀλυτρωτικές καί κακόβουλες διαθέσεις τῆς γειτονικῆς
χώρας ἔναντι τῆς πατρίδος μας καί τῆς Μακεδονίας μας καί ζητήσαμε νά μήν
ἐνδώσουμε οὔτε στίς ἀπαιτήσεις οὔτε στίς πιέσεις τῶν γειτόνων καί τῶν ἑταίρων
μας καί ὑπογράψουμε μία συμφωνία μέ τήν ὁποία θά παραχωρούσαμε τό ὄνομα
τῆς Μακεδονίας ἤ παράγωγό του, γιατί αὐτό θά ἄνοιγε μέ τήν ὑπογραφή μας τήν
πόρτα τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ καί τοῦ ἐπεκτατισμοῦ στούς γείτονές μας, πού 
γαλουχήθηκαν μέ μία ψεύτικη ἱστορία, πού ἔζησαν δεκαετίες μέ μία κίβδηλη
ταυτότητα, πού ἤθελαν καί θέλουν τήν ἔξοδο στό Αἰγαῖο.

Δυστυχῶς δέν εἰσακουσθήκαμε. Δυστυχῶς ἡ ἀδιαλλαξία τῶν γειτόνων μας μᾶς
ἐπιβεβαίωσε μέ τόν πιό πανηγυρικό τρόπο. Πρίν ἀκόμη ὑπογραφεῖ ἡ συμφωνία
τῶν Πρεσπῶν γιά τήν ὀνομασία τῆς γειτονικῆς χώρας ὡς «Βόρεια Μακεδονία» ὁ
πρωθυπουργός της καί ὁ ὑπουργός ἐξωτερικῶν κατήργησε τό «Βόρεια»,
ἐπιβεβαιώνοντας αὐτό πού ἀπό τήν ἀρχή λέγαμε ὅτι ὅποιος προσδιορισμός καί ἄν
συνοδεύει τόν ὅρο Μακεδονία στό ὄνομα τῆς γειτονικῆς χώρας αὐτό σύντομα θα
ξεχασθεῖ καί θά μείνει μόνο τό «Μακεδονία». Πολλῷ μᾶλλον πού ἐμεῖς,
ὑποχωρώντας κατά πρωτοφανῆ τρόπο, συμφωνήσαμε στό νά τούς ἀναγνωρίζεται
«Μακεδονική» ταυτότητα/ἐθνότητα καί «Μακεδονική» γλώσσα.

Ποιό εἶναι τό ὄφελος τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν γιά τή χώρα μας; Νά
βρίσκεται καί πάλι ἀντιμέτωπη μέ τήν ἀδιαλλαξία τοῦ γειτονικοῦ κράτους, τό
ὁποῖο ἐνῶ ἀκόμη δέν ἔχει ὁλοκληρώσει τήν κύρωση τῆς Συμφωνίας καί ἡ
Συμφωνία δέν ἔχει ἐγκριθεῖ ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων τολμᾶ νά ἐπαναλαμβάνει
μέ τόν πιό προκλητικό τρόπο τίς θέσεις πού μέχρι τώρα μᾶς ἔλεγαν ὅτι
ἐκπροσωπεῖ μόνο ἡ ἐθνικιστική πτέρυγα τῆς Βουλῆς τῶν Σκοπίων πού ἀντιτίθεται
στή Συμφωνία.

Ποιός ὅμως δέν ἄκουσε τήν 1η Δεκεμβρίου τόν πρωθυπουργό τῶν Σκοπίων καί
δέν κατάλαβε ὅτι ἡ στάση τῆς γειτονικῆς χώρας ἔναντι τῆς Ἑλλάδος ὄχι μόνο δέν
ἄλλαξε ἀλλά ἔγινε ἀκόμη πιό προκλητική ὅταν ὁ πρωθυπουργός τῆς γειτονικῆς
χώρας ἀναφέρεται σε «Μακεδόνες» πού καταπιέζονται στήν Ἑλλάδα καί γιά τούς
ὁποίους φροντίζει ὁ ἴδιος μέ τή Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν καί ὑποστηρίζει ὅτι «τώρα
ἔχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα ἔχουμε εὐκαιρίες γιά τά παιδιά στήν
Ἑλλάδα νά μάθουν τή μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αὐτό ἀπαγορευόταν, ἦταν
ἕνα θέμα ταμπού. Ἡ μακεδονική γλώσσα ἤδη διδάσκεται στή Μακεδονία. Ἔχουμε
μία εὐκαιρία νά τούς βοηθήσουμε ἀληθινά νά ἀπομακρύνουμε τά σύνορα».
Πόσο διαφέρουν αὐτές οἱ ἀπόψεις ἀπό ἐκεῖνες πού εἴχαμε ἐπισημάνει καί οἱ
ὁποῖες ἔκαναν λόγο γιά δῆθεν γενοκτονία τῶν «Μακεδόνων» ἀπό τήν Ἑλλάδα καί
γιά δῆθεν «μακεδονική μειονότητα»!

Οἱ ξεκάθαρες αὐτές δηλώσεις τοῦ πρωθυπουργοῦ Ζόραν Ζάεφ στή Βουλή τῆς
χώρας τους ἀφήνουν ἔκθετους ὅσους ὑπέγραψαν ἤ προτίθενται νά ἐπικυρώσουν
τή Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν καί ἀποδεικνύουν ἀβάσιμες ὅλες τίς διαβεβαιώσεις
τους γιά μία «καλή συμφωνία».

Γιατί δέν ὑπῆρξε σθεναρή καί δυναμική ἀντίδραση τῆς ἡγεσίας τῆς χώρας μας
σέ αὐτές τίς δηλώσεις; Γιατί σιωποῦμε ὅταν ὁ ἀντιπρόεδρος τῆς Βουλγαρικῆς 
κυβερνήσεως Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σέ συνέντευξή του στίς 9 Δεκεμβρίου
προειδοποίησε τά Σκόπια «νά σταματήσουν τήν παραχάραξη τῆς ἱστορίας» καί
δήλωσε ὅτι «ἡ "Μακεδονία" δέν πρέπει νά ἐνταχθεῖ στό ΝΑΤΟ μέ αὐτή τή
νοοτροπία» καί ἀπείλησε, νά ἀντιταχθεῖ, θέτοντας βέτο στήν ἔνταξη τῆς ΠΓΔΜ
στήν Εὐρωπαϊκή ἕνωση καί τό ΝΑΤΟ ἐπειδή θεωρεῖ ὅτι ἡ κυβέρνηση τῶν Σκοπίων
ἐπιχειρεῖ νά ἐκμεταλλευθεῖ τό θέμα τῆς δῆθεν μακεδονικῆς γλώσσας»,
προσθέτοντας σέ ἀνάρτηση στό Facebook, ὅτι «Δέν ὑπάρχει τέτοια γλώσσα καί
κανείς δέν μπορεῖ νά τήν καθιερώσει … Ἐάν ἀρνηθοῦν, δέν θά ἔχουν τήν
ὑποστήριξή μας πρός τό ΝΑΤΟ καί τήν ΕΕ». Καί καταλήγει λέγοντας ὅτι «Ἡ
ἱστορία τῆς Μακεδονίας πού προβάλλει ὁ πρωθυπουργός τῆς ΠΓΔΜ δέν ἴσχυε ἕως
τό 1944».

Ἐμεῖς τί κάναμε γιά ὅλα αὐτά, τά ὁποῖα προκαλεῖ καί ἐνθαρρύνει ἡ ὑπογραφή
τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν; Τό μόνο πού κάναμε ἦταν νά κατηγοροῦμε ἄκριτα
καί ἄδικα τούς μαθητές, τά παιδιά μας πού ξεσηκώθηκαν γιά νά ὑπερασπισθοῦν
τήν πατρίδα τους καί τήν ἱστορία της, ὅτι ὑποκινοῦνται ἀπό ἀκροδεξιά κόμματα
καί φασιστικές ἰδεολογίες πού στήν συνείδηση ὅλων μας εἶναι ἀσφαλῶς
καταδικαστέες. Γιατί ἀλήθεια; Εἶναι φασιστικό νά ὑπερασπίζεται κανείς τήν
πατρίδα του καί τά συμφέροντά της; Ὅλοι μαζί δέν χειροκροτήσαμε καί δέν
τιμοῦμε τούς νέους ἐκείνους πού ἀγωνίστηκαν μέ τήν ἐξέγερση τοῦ Πολυτεχνείου
τό 1973; Τούς θεώρησε κανείς ὑποκινούμενους; Γιατί τώρα νά πληγώνουμε τήν
ἁγνή ἀγάπη αὐτῶν τῶν παιδιῶν γιά τήν πατρίδα τους σπιλώνοντάς τα μέ τέτοιους
χαρακτηρισμούς;

Δέν εἶναι ὅμως μόνο οἱ πολιτικοί τῆς γειτονικῆς χώρας, εἶναι καί «οἱ
Μητροπολίτες» τῆς Σχισματικῆς «Μακεδονικῆς» Ἐκκλησίας, πού ἐπιδιώκουν τήν
ἀναγνώριση καί τήν Αὐτοκεφαλία καί συμμερίζονται τίς ἴδιες ἀπόψεις. Εἶναι
προφανές ἀπό τίς δηλώσεις τοῦ «μητροπολίτου» Ἀγαθαγγέλου στίς 12
Φεβρουαρίου 2018. «Ἡ Μητέρα τοῦ Θεοῦ, ἡ Παναγία Θεοτόκος εἶναι προστάτης
τῆς δικῆς μας ἁγίας μακεδονικῆς γῆς! Ὁ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός καί ὁ Ἀπόστολος
Παῦλος εἶναι οἱ στύλοι πού δέν θά ἀφήσουν τίποτε νά λείπει ἀπό τούς δικούς μας
μακεδονικούς χώρους!

Θά πρέπει λοιπόν νά δώσουμε θάρρος στούς ἀδελφούς μας ἀπό τή Μακεδονία
τοῦ Αἰγαίου, στούς ἀδελφούς μας ἀπό τή Μακεδονία τοῦ Πιρίν, αὐτοί δέν ἔχουν τό
δικαίωμα νά μιλοῦν ἐκεῖ, αὐτοί εἶναι φοβισμένοι.

Ἐκεῖνος ὁ λαός ἐκεῖ εἶναι φοβισμένος, ἀλλά δέν πρέπει νά φοβοῦνται! Τώρα,
στόν 21ο αἰώνα πρέπει νά ποῦν καί αὐτοί ὅτι εἶναι Μακεδόνες, ὄχι Ἕλληνες
Μακεδόνες, ἀλλά Μακεδόνες!»

Εἶναι προφανεῖς ἀπό τίς δηλώσεις τῆς Ἀρχιεπισκοπικῆς κληρικολαϊκῆς
συνελεύσεως τῆς Σχισματικῆς «Μακεδονικῆς» Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία το 1994
ἐπικύρωσε τό «Σύνταγμα τῆς Μακεδονικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» οἱ θέσεις τους
ἔναντι τῆς Ἑλλάδος, ὅταν ἀναφερόμενοι στή χώρα τους ὁμιλοῦν γιά τό «πρῶτο
ἐλεύθερο ἔδαφος τῆς Μακεδονίας».

Δυστυχῶς αὐτή εἶναι ἡ κατάσταση στή γειτονική χώρα καί τήν Ἐκκλησία της.
Δέν ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ οὔτε χιλιοστό ἀπό τίς θέσεις τους γιά τή «Μακεδονία τοῦ
Αἰγαίου», γιά τή «μακεδονική» γλώσσα καί τόν «μακεδονικό» πολιτισμό,
διαφημίζοντας τή δῆθεν σλαβική καταγωγή τῶν Ἑλλήνων Θεσσαλονικέων
ἰσαποστόλων ἁγίων αὐταδέλφων Κυρίλλου καί Μεθοδίου, τούς ὁποίους ἀπέστειλε
ὁ ἅγιος καί σοφός πατριάρχης Φώτιος, ἀλλά καί τή δῆθεν ἵδρυση ἀνεξαρτήτου
«Μακεδονικῆς» Ἐκκλησίας ἀπό τήν ἐποχή τοῦ «Μακεδονικοῦ» (Βουλγαρικοῦ)
βασιλείου τοῦ Σαμουήλ, οὔτε ἔχουν διάθεση νά ἀποστοῦν ἀπό ὅλες αὐτές τίς
ἀβάσιμες καί ἀνιστόρητες θέσεις καί τίς ἀλυτρωτικές βλέψεις τους, ἐνῶ ἀντίθετα
θά συνεχίζουν νά μᾶς πιέζουν γιά περαιτέρω ὑποχωρήσεις μέ τήν ἀλλαγή τῶν
σχολικῶν βιβλίων τῆς ἱστορίας, γιά ἀπάλειψη τοῦ ὅρου Μακεδονία ἀπό θεσμούς,
ἱδρύματα, φορεῖς, προϊόντα κλπ. Τελευταῖο θλιβερό παράδειγμα ἡ προτεινόμενη
ἀφαίρεση τοῦ κεφαλαίου γιά τόν Παῦλο Μελᾶ, τόν Γερμανό Καραβαγγέλη καί τόν
Μακεδονικό Ἀγῶνα ἐν γένει ἀπό τό βιβλίο τῆς Ἱστορίας.

Μία ἐπικύρωση τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων,
ὅπως καί ἡ ἀναγνώριση Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Μακεδονίας ὄχι μόνο δέν θά
ἀποτελέσουν τή βάση γιά τήν εἰρηνική συμβίωση καί συμπόρευση τοῦ ἑλληνικοῦ
λαοῦ καί τοῦ λαοῦ τῆς γειτονικῆς χώρας, ἀλλά μόνιμη ἑστία καλλιέργειας
ἀλυτρωτισμοῦ καί ἐχθρότητος. Γιατί καμία συμφωνία δέν μπορεῖ νά εὐδοκιμήσει,
ἐάν δέν βασίζεται στήν ἀλήθεια.

Μέ βαθειά συναίσθηση τῆς εὐθύνης μας ὡς κληρικῶν, ὡς ἱεραρχῶν πού
διαποιμαίνουμε τήν ἱστορική καί ἁγιοτόκο αὐτή περιοχή τῆς πατρίδος μας, τή
Μακεδονία, ὡς συνεχιστές ἁγίων καί μαρτύρων ἱεραρχῶν πού ἀγωνίσθηκαν καί
θυσιάσθηκαν γιά τή διατήρηση τῆς ἑλληνικότητος τῆς Μακεδονίας μας καί τήν
ἀπελευθέρωσή της, ὡς ποιμένων καί πνευματικῶν πατέρων πού ἀφουγκραζόμεθα
τήν ἀγωνία τοῦ λαοῦ μας, ἀπευθύνουμε θερμοτάτη ἔκκληση πρός ὅλους τούς
ὑπευθύνους, ἔστω καί τήν τελευταία αὐτή στιγμή νά μήν ἐπικυρώσετε τή
συμφωνία, νά μήν θελήσετε νά βάλετε τήν ὑπογραφή σας σέ μία συμφωνία πού
θά δημιουργήσει δυσμενῆ ἱστορικά τετελεσμένα γιά τήν πατρίδα μας καί τήν
Ἐκκλησία μας. Δέν εἶναι δυνατόν νά ἀναγνωρίσουμε μία Ἐκκλησία πού θά φέρει
τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας καί, παρότι ἀρκετά ἀπό τά στελέχη της 
εὐεργετήθηκαν ἀπό τήν Ἑλλαδική Ἐκκλησία καί τό Ἅγιο Ὄρος, δηλητηριάζουν τίς
ψυχές τῶν ἀνθρώπων παραχαράττοντας τήν ἀλήθεια καί τήν ἱστορία τῆς
Μακεδονίας καί τῆς Ἐκκλησίας μας καί ἀγνοώντας, ἔστω καί ἄν φαινομενικά
δείχνουν νά τό σέβονται, συστηματικά τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο.

Δέν θέλουμε νά πιστεύσουμε ὅτι οὔτε ὁ Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας,
ὁ ὁποῖος ἀντέδρασε ἤδη στίς πρόσφατες δηλώσεις τοῦ πρωθυπουργοῦ τῆς
γειτονικῆς χώρας, οὔτε ὁ πρωθυπουργός τῆς χώρας μας θά θελήσουν νά
ἐπικυρώσουν μία συμφωνία καταστροφική γιά τήν πατρίδα μας καί τά
συμφέροντά της, μία συμφωνία δυναμίτη στά θεμέλια τῆς Ἑλλάδας ἀλλά καί τῆς
εἰρήνης στήν περιοχή μας, μία συμφωνία πού θά τούς καταστήσει ὑπόλογους
ἔναντι τῆς ἱστορίας καί τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.

Δέν μποροῦμε νά πιστεύσουμε ὅτι τά μέλη τοῦ ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου καί
ἰδίως οἱ βουλευτές τῆς Μακεδονίας θά στηρίξουν μέ τή ψῆφο τους μία συμφωνία
ἀντίθετη στήν ἱστορική ἀλήθεια γιά τή Μακεδονία μας καί θά ἀμαυρώσουν τό
ὄνομά τους γιά πάντα.

Δέν διαννοούμεθα κἄν ὅτι τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο, τό ὁποῖο ἔχει
καταδικάσει ὡς αἵρεση τόν ἐθνοφυλετισμό, θά ἀναγνωρίσει μία σχισματική
Ἐκκλησία καί θά τῆς δώσει τήν ἀξία τῆς Αὐτοκεφαλίας, ὅταν οἱ «μητροπολίτες καί
οἱ κληρικοί της» ἐκπροσωποῦν τή χειρότερη μορφή ἐθνοφυλετισμοῦ καί σύντομα
θά στραφοῦν καί ἐναντίον του. Μᾶς ἐνισχύει ἡ διαβεβαίωση τοῦ Παναγιωτάτου
μας Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαῖου στή σύναξη τῶν Ἀρχιερέων στήν
Κωνσταντινούπολη ὅτι δέν πρόκειται νά ἀναγνωρίσει Ἐκκλησία μέ τό ὄνομα τῆς
Μακεδονίας. Πρός τοῦτο ἀναμένουμε καί δία μίαν εἰσέτι φοράν ἀπό τήν Ἐκκλησία
τῆς Ἑλλάδος συνοδικῶς τήν συμπαράστασίν της.

Παρακαλοῦμε θερμῶς ὅλους σας νά ἀναλογισθεῖτε τίς ἱστορικές σας εὐθύνες
καί νά μήν θελήσετε νά βρεθεῖτε ἀνακόλουθοι ἀπέναντι στόν λαό μας καί στήν
ἱστορία.

Ἐμεῖς δηλώνουμε ὅτι θά πράξουμε τό χρέος μας, ὑπείκοντες στήν ἀρχιερατική
μας συνείδηση καί στήν ἱστορική εὐθύνη πού ὅλοι ἔχουμε καί αἰσθανόμεθα αὐτή
τήν κρίσιμη στιγμή, καί μέ τήν χάρη τοῦ Θεοῦ θά συνεχίσουμε νά ἐκφράζουμε
μέσα ἀπό ἕνα καθαρά ἐκκλησιαστικό καί πατριωτικό ἦθος, τήν κάθετη ἀντίθεσή
μας σ᾽ ὅτι ἀμαυρώνει τήν ἔνδοξη ἱστορία τῆς Μακεδονίας μας, ἐνδόξου καί
μαρτυρικοῦ τμήματος τῆς Πατρίδος μας Ἑλλάδος, ἀπομειώνει τίς θυσίες τῶν
ἐνδόξων πατέρων μας, κληρικῶν καί λαϊκῶν, ἀποσταθεροποιεῖ τήν περιοχή μας
καί ἀνοίγει τήν πόρτα σέ ἀλυτρωτισμούς πού δημιουργοῦν συνθῆκες πολύ
ἐπικίνδυνων κρίσεων στήν εὐρύτερη περιοχή.


19/12/2018
Ἅπαντες οἱ ἐν Μακεδονίᾳ διακονούντες Ἀρχιερεῖς
† Ὁ Θεσσαλονίκης Ἄνθιμος
† Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων
† Ὁ Καστορίας Σεραφείμ
† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἐορδαίας Θεόκλητος
† Ὁ Κασσανδρείας Νικόδημος
† Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος
† Ὁ Σιδηροκάστρου Μακάριος
† Ὁ Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας Ἰωήλ
† Ὁ Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου Ἱερόθεος
† Ὁ Ἐλευθερουπόλεως Χρυσόστομος
† Ὁ Σερβίων καί Κοζάνης Παῦλος
† Ὁ Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας
† Ὁ Δράμας Παῦλος
† Ὁ Σισανίου καί Σιατίστης Παῦλος
† Ὁ Πολυανῆς καί Κιλκισίου Ἐμμανουήλ
† Ὁ Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης Ἰωάννης
† Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγ. Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος
† Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος
† Ὁ Γρεβενῶν Δαυΐδ
† Ὁ Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς Ἰουστῖνος
† Ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανος

Δείτε εδώ την επιστολή


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία οι Έλληνες

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η απασχόληση

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου δίνοντας έμφαση στην οικονομία, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 94% των Ελλήνων, ωστόσο, χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.

Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

«Αγκάθι» η εργασία

Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.

Πιστοί στο ευρώ οι Έλληνες

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει δυναμική ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.

Στην Ιταλία παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ελλάδα το δεύτερο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 75%.

Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και η έρευνα της Nielsen, η οποία έδειξε ότι Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία οι Έλληνες"

Κληρικοί Κρήτης: «Φάγαμε πόρτα» από Γαβρόγλου- Τρία «‘Οχι» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συμφωνία

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να ματαιώσει την τελευταία στιγμή τη σημερινή συνάντηση με τους Κληρικούς της Κρήτης. Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε κλειστεί από τις αρχές του μήνα, όταν οι δύο πλευρές είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη επαφή, κι αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους.

«Πήρα μήνυμα στο κινητό μου χθες το βράδυ για τη ματαίωση της συνάντησης. Δεν φεύγουμε εμείς από το διάλογο, αλλά ο υπουργός που επέμενε σε αυτό το ραντεβού. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου» λέει στον 98.4 ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης.
«Φάγαμε πόρτα, αλλά δεν υποστέλλουμε τη σημαία. Δεν φύγαμε εμείς από το διάλογο» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας κατά την πρώτη συνάντηση είχε δεσμευτεί ότι θα παρέδιδε εγγράφως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των Κληρικών.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης τονίζει ότι «Ως αιτία για την ματαίωση της συνάντησης προεβλήθη η συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί. Ωστόσο, η σύσταση της επιτροπής είναι γνωστή εδώ και 15 ημέρες, δεν προέκυψε τελευταία στιγμή και τουλάχιστον μπορούσαν να μας ενημερώσουν νωρίτερα».

«Ίσως να μην ήταν έτοιμοι να μας δώσουν το κείμενο αυτό. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον διάλογο αλλά επιμένουμε και στη θέση μας για διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των ιερέων ως έχει» αναφέρει ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.



Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι Κληρικοί της Κρήτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον Παναγιώτατο ότι θα είναι στο πλευρό τους. Σε ανακοίνωσή του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απορρίπτει τη συμφωνία τονίζοντας ότι αντιτίθεται στην θρησκευτική ουδετερότητα, διαφωνεί με την σχεδιαζόμενη απάλειψη από το Σύνταγμα ότι «η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους» και ζητά να μην αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Ειδικότερα, για τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία τονίζεται ότι πρόκειται για δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Τήν Πέμπτην, 20ήν Δεκεμβρίου ἐ.ἔ., Συνοδική Ἀντιπροσωπεία τῆς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Ἡμιαυτονόμου Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, ἀποτελουμένη ἐκ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γορτύνης καί Ἀρκαδίας κ. Μακαρίου, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου καί Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κυρίλλου, καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρί-του κ. Προδρόμου Ξενάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου, τῇ συνοδείᾳ τῶν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρων κ.κ. Ζαχαρίου Ἀδαμάκη, Προέδρου τῆς Ἑνώσεως Συνδέσμων Κληρικῶν τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καί Ἀνδρέου Καλιοντζάκη καί Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Ἰωάννου Μπολάκη, μελῶν τῆς ὡς εἴρηται Ἑνώσεως, καί τοῦ Ἐντιμολ. Ἀρχοντος Πρωτεκδίκου τῆς Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη, Νομικοῦ Συμβούλου τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου, ἐπεσκέψατο τό Σεπτόν τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρον καί τόν Προκαθήμενον αὐτοῦ, Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον.

Ἡ Συνοδική Ἀντιπροσωπεία, κατά τήν πραγματοποιηθεῖσαν ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ μακράν ἀκρόασιν, ὑπέβαλε τῷ Παναγιωτάτῳ εὐλαβῆ υἱϊκά σέβη τῆς Ἱεραρχίας, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναστικῶν Ἀδελφοτήτων καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ τῆς Μεγαλονήσου καί ἐνημέρωσεν Αὐτόν λεπτομερῶς, παρουσίᾳ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Προέδρου τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν ἐν τῷ Ἐξωτερικῷ Ἐπαρχιῶν τοῦ Θρόνου, καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου, Γραμματέως αὐτῆς, ἐπί θεμάτων τῆς ἀρξαμένης Συνταγματικῆς ἀναθεωρήσεως ἐν Ἑλλάδι, ἐκζητήσασα τήν στήριξιν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου κατά τάς διεξαγομένας συζητήσεις μετά τῶν καθ᾽ ὕλην ἁρμοδίων Παραγόντων τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας.

Ἐπί τοῦ ζητήματος τοῦ προτεινομένου πρός ἀναθεώρησιν ἄρθρου 21 τοῦ Συντάγματος, περί τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τῆς Οἰκογενείας, ἐξεφράσθη ἡ ἀντίθεσις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς τήν σχεδιαζομένην ἀπάλειψιν τῆς φράσεως ἐκ τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος, ὅτι ἡ οἰκογένεια ἀποτελεῖ «θεμέλιο τῆς συντήρησης καί τῆς προαγωγῆς τοῦ ἔθνους», διότι διαχρονικῶς ὁ εὐλογημένος οὗτος θεσμός ἀποτελεῖ βασικόν κύτταρον τοῦ Γένους, χρήζει δέ ρητῆς Συνταγματικῆς προστασίας καί οὐχί ὑποβαθμίσεως. Ἡ ἐνίσχυσις δέ αὕτη καθίσταται, ἰδίως κατά τάς ἡμέρας ταύτας, ἀναγκαία, ἕνεκα τῆς ὑπογεννητικότητος, τοῦ πανθομολογουμένου δημογραφικοῦ προβλήματος καί τῶν ποικίλων ἀναγκῶν τῶν πολυτέκνων οἰκογενειῶν.

Ἐπί τοῦ ζητήματος τῆς προτεινομένης ἀναθεωρήσεως τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Συντάγματος, διά τῆς ὁποίας εἰσάγεται διάταξις, ὁρίζουσα ὅτι ἡ Ἑλληνική Πολιτεία εἶναι «θρησκευτικά ουδέτερη», καί ἐπιχειρεῖται ἡ μεταβολή τῶν ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ὑφισταμένων ἀπό αἰώνων Ἐκκλησιαστικῶν Καθεστώτων, τό Οἰκου-μενικόν Πατριαρχεῖον ἐκφράζει τόν ἔντονον προβληματισμόν του διά τάς παραγομένας ἀρνητικάς νομικάς συνεπείας σχετικῶς πρός τήν ἐν γένει θέσιν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῇ Ἑλληνικῇ Ἐπικρατείᾳ. Ἡ προτεινομένη τροποποίησις:

Θά ἀποδυναμώσῃ τήν θεσμικήν θέσιν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὡς Νομικοῦ Προσώπου Διεθνοῦς Δημοσίου Δικαίου.
Θά ἐπιφέρῃ τήν ἀποβολήν τῆς Ἐκκλησίας ἐκ τοῦ Δημοσίου βίου καί ἐνδεικτικῶς τήν κατάργησιν τῶν ἀργιῶν τῶν θρησκευτικῶν ἑορτῶν, τήν ἀλλοίωσιν τοῦ περιεχομένου καί τῆς διδασκαλίας τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, τήν ἀφαίρεσιν τῶν ἱερῶν συμβόλων τῆς Ὀρθοδοξίας ἐκ τοῦ συνόλου τῶν Δημοσίων Ὑπηρεσιῶν (σχολείων, δικαστηρίων κτλ.) κ.ἄ..
Θά δημιουργήσῃ τό ἔρεισμα διά τήν μεταβολήν τοῦ συνόλου τοῦ ὑφισταμένου νομικοῦ πλαισίου, τό ὁποῖον καθορίζει τά Ἐκκλησιαστικά ἐν Ἑλλάδι Καθεστῶτα ἐν Κρήτῃ, ἐν Δωδεκανήσῳ, ἐν ταῖς λεγομέναις «Νέαις Χώραις» καί ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Ἐξαρχίᾳ Πάτμου.
Ἄλλωστε, αἱ μή ἀναθεωρητέαι διατάξεις τοῦ ὑφισταμένου ἄρθρου 13 τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος, δεδοκιμασμέναι ἐπιτυχῶς ἐν τῇ πορείᾳ τοῦ χρόνου, παρέχουσιν ἐπαρκεστάτην προστασίαν τῆς ἐλευθερίας τῆς θρησκευτικῆς συνειδήσεως ἑκάστου προσώπου καί τῆς θρησκευτικῆς λατρείας οἱασδήτινος γνωστῆς θρησκείας.

Ἐπί τοῦ ζητήματος τῆς προτεινομένης μεταβολῆς τοῦ ὑφισταμένου ἐργασιακοῦ καθεστῶτος τῶν κληρικῶν καί τῶν λαϊκῶν ἐκκλησιαστικῶν ὑπαλλήλων, ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία, ἐνστερνιζομένη τήν δικαίαν ἀγωνίαν αὐτῶν, ἐπιστηρίζει τό αἴτημα τῆς παραμονῆς αὐτῶν εἰς τήν Ἑνιαίαν Ἀρχήν Πληρωμῶν ἐν Ἑλλάδι καί τήν διατήρησιν τοῦ ἰσχύοντος θεσμικοῦ ἐργασιακοῦ πλαισίου. Ἡ προτεινομένη ρύθμισις ἀποτελεῖ ἐπιλεκτικήν δυσμενῆ μεταβολήν τῶν εἰρημένων ἐργασιακῶν σχέσεων.

Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον προσβλέπει πάντοτε εἰς τήν καλήν συνεργασίαν μετά τῶν ἰθυνόντων τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας ἐπ᾽ ἀγαθῷ τοῦ εὐαγοῦς Ἱεροῦ Κλήρου, τοῦ εὐσεβοῦς Ἑλληνικοῦ λαοῦ καί τῆς διαφυλάξεως τῶν ἱερῶν παραδόσεων τοῦ εὐλογημένου ἡμῶν Γένους.

orthodoxianewsagency
Διαβάστε Περισσότερα » "Κληρικοί Κρήτης: «Φάγαμε πόρτα» από Γαβρόγλου- Τρία «‘Οχι» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συμφωνία"

Χαλυβουργική: Σκληρή ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κατά των γιων του

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τους γιους του. Αναφέρει πως το μόνο που θέλουν είναι... να του πάρουν την περιουσία. "Βολές" και κατά της ΔΕΗ για την μη αποδοχή του διακανονισμού και το κλείσιμο της Χαλυβουργικής

Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εναντίον των γιων του, οι οποίοι κατηγορούν την σύζυγό του και το περιβάλλον του για την “Χαλυβουργική” και το κλείσιμό της.

Ο επιχειρηματίας κατηγορεί τους ιδιοκτήτες του μπασκετικού Ολυμπιακού ότι προσπαθούν να τον βγάλουν ανίκανο και ότι θέλουν απλά να βάλουν χέρι στην περιουσία του.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος χαρακτηρίζει επίσης ψευδή τα όσα αναφέρουν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι σχετικά με το ότι προσπάθησαν να στηρίξουν και οι ίδιοι την Χαλυβουργική τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μην κλείσει.

Όπως αναφέρει αυτός είναι ο μόνος που χρηματοδότησε την εταιρεία αυτά τα χρόνια, ενώ οι γιοί του το μόνο που έχουν κάνει είναι να του ζητάνε πάνω από μισό δισ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«1. Παραμονές Χριστουγέννων πριν από 3 έτη (18.12.2015), δέχθηκα πολυσέλιδη επιστολή από τους δυο μου γιους, με την οποία ήγειραν πρωτοφανείς αξιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι «συνιδρύσαμε» το 1998 τις ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις και υπό την μεθόδευση αυτών μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύρια, ανάμεσα σε άλλα μέχρι και για ιατρικές μου δαπάνες, τις οποίες έλεγαν ότι κάλυψαν. Αφού δεν με έκαμψαν, στράφηκαν απαραδέκτως και ψευδώς κατά της συζύγου μου και αφού και πάλι απέτυχαν να με κάμψουν προσπάθησαν μέσα στο 2018 και συνεχίζουν να προσπαθούν να με κηρύξουν ανοϊκό.

Κρείττον το σιγάν, λοιπόν… Με τις δηλώσεις αυτές έπεσαν πλέον οι μάσκες και αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον των υιών μου για την Χαλυβουργική ήταν υποκριτικό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να με θέσουν στο περιθώριο και να βάλουν χέρι στην περιουσία μου. Με αυτό τον σκοπό, δεν δίστασαν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των εργαζομένων και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Χαλυβουργική: Οργή των αδερφών Αγγελόπουλων – Στο “στόχαστρο” η σύζυγος του πατέρα...
2. Ειδικά για την Χαλυβουργική, και επειδή ανέμενα επί ημέρες η διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε. (πρόεδρος Γεώργιος Βαρουφάκης, διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Σκινδήλιας) να ενημερώσει την κοινή γνώμη με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο, αλλά μέχρι σήμερα σιωπά, είμαι υποχρεωμένος να θέσω τα πράγματα στην αληθή τους βάση:

α. Κρίσιμος χρόνος για την πορεία της Χαλυβουργικής αποτέλεσε το έτος 2012 αφού από τα στοιχεία πωλήσεων των ετών 2010 έως 2016 αποδεικνύεται ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά (από 388.148 τόνους το 2011 σε 112.542 τόνους το 2012) και ακολούθως σχεδόν καταβαραθρώθηκαν (το 2016 ήταν περίπου 10.000 τόνοι) .

“Βολές” και κατά της ΔΕΗ

β. Η διοίκηση της εταιρείας με γραπτή της ενημέρωση το 2012 ζήτησε επειγόντως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να ανταπεξέλθει στην οξύτητα και στο μέγεθος του χρηματοδοτικού προβλήματος της εταιρείας. Άλλοι στη Θέση μου δεν Θα κατέβαλαν ούτε ευρώ και η Χαλυβουργική Θα έκλεινε. Προσπάθησα με κάθε δυνατό τρόπο να την διατηρήσω ανοικτή έχοντας πάντα κατά νου και τους εργαζομένους. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχω συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξ ιδίων έχω ενισχύσει την εταιρεία με ποσά άνω των 80 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς παρά την τεράστια αυτή ενίσχυση η πορεία της εταιρείας δεν αναστράφηκε.

γ. Το 2017 υπεβλήθησαν προς τις πιστώτριες τράπεζες προτάσεις ρυθμίσεως των δανειακών οφειλών της εταιρείας, οι οποίες είτε απερρίφθησαν επισήμως είτε δεν έτυχαν ευνοϊκής αντιμετώπισης.

δ. Για τη διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως της εταιρείας από τη ΔΕΗ η αλήθεια είναι η εξής. Η εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε. έχει εισπράξει από την Χαλυβουργική εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οξύνσεως των εγγενών προβλημάτων της χαλυβουργίας στην Ελλάδα σωρεύθηκαν τα χρέη και δημιουργήθηκε η οφειλή των 31 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας διαπραγματεύθηκε το Θέμα με τους αξιωματούχους της ΔΕΗ και πρότεινε κατόπιν εντολής μου ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων με προκαταβολή 500.000 ευρώ και μηνιαία δόση 100.000 ευρώ πλέον εμπροθέσμου καταβολής των μηνιαίων λογαριασμών καταναλώσεως. Δυστυχώς η ΔΕΗ απέρριψε την πρόταση και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αναμένω ενημέρωση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τον διευθύνοντα σύμβουλο για τις επί μέρους συνομιλίες της διοικήσεως με την ΔΕΗ. Πάντως εκφράζω την πικρία μου για την πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά της Ελλάδος ενέργεια της ΔΕΗ η οποία (σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που δεν διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εταιρεία ενώ η υιοθέτηση της προτάσεως του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Θα επέτρεπε την στοιχειώδη λειτουργία της εταιρείας με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμης λύσεως. Να σημειώσω ότι η εταιρεία εν μέσω αυτής της σοβαρότατης κρίσεως έχει καταβάλει τους μισθούς Δεκεμβρίου 2018, Ιανουαρίου 2019 και δώρο Χριστουγέννων.

ε. Ο καθένας αντιλαμβάνεται λοιπόν τον τεράστιο αγώνα που έδωσα και δίνω από το 2010 μέχρι σήμερα με την ακατάπαυστη δραστηριότητά μου να διατηρήσω εν ζωή την εταιρεία. Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις των μικρομετόχων της εταιρείας Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελοπούλου, (ο πρώτος εκ των οποίων ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2002 έως και το 2017), σημειώνω ότι έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να εισφέρουν χρήματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι λοιπές δηλώσεις τους που αναφέρονται στην σύζυγό μου είναι ψευδέστατες και εκ του πονηρού.

στ. Τέλος, δρομολογώ τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως για λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλυβουργική: Σκληρή ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κατά των γιων του"

Προσφυγή δικαστών στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου για το πόθεν έσχες

Το «πάγωμα» αλλά και την οριστική ακύρωση του νέου νόμου (4571/2018) για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πέντε δικαστικές ενώσεις, υποστηρίζοντας πως από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου δικαστές και εισαγγελείς θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Σε πρώτη φάση οι δικαστικές ενώσεις ζητούν από την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να «παγώσει» άμεσα το νέο νόμο με την έκδοση προσωρινής διαταγής στη συνέχεια αυτός να ανασταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και τέλος να ακυρωθεί οριστικά. Μάλιστα, η δικάσιμος της κυρίας αγωγής (αίτησης ακύρωσης) προσδιορίστηκε να εκδικασθεί την 1η Μαρτίου 2019.

Κάνοντας λόγο για παραβίαση βασικών συνταγματικών επιταγών, οι πέντε δικαστικές ενώσεις εξαπολύουν τα νομικά τους «όπλα» κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων στις αιτήσεις προς το ΣτΕ ότι:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών και εισαγγελέων, λόγω της συγκρότησης της επιτροπής ελέγχου.

- Ο νέος νόμος αντίκειται σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος και αυτός διότι εισάγει την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Κάτι, που όπως σημειώνουν οι δικαστικές ενώσεις είχε κριθεί αντισυνταγματικό με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2017.

- Επίσης κατά τις δικαστικές ενώσεις, ο νέος νόμος παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή της καλής προστατευόμενης εμπιστοσύνης, καθώς προβλέπει τη διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για διάστημα άνω της πενταετίας.

Τέλος, οι δικαστικές ενώσεις κάνουν λόγο για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, του δικαιώματος προηγούμενης ακροάσεως, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας καθώς και για παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος όπως είναι 2, 5, 9Α και 25.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή δικαστών στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου για το πόθεν έσχες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news