facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση «για τις 27 άσχετες τροπολογίες»

Κριτική στην κυβέρνηση για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή ασκεί η ΝΔ κάνοντας λόγο για ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως «στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27 (!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη Βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες.»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα.. κατεπείγοντος νομοσχεδίου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της Βουλής έχει τα όριά του» δήλωναν οι πηγές της ΝΔ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση «για τις 27 άσχετες τροπολογίες»"

Παράταση του νόμου Κατσέλη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Την τροπολογία για την παράταση ισχύος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι 31.12.2019, διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του και εισαγωγής ορισμένων διευκολύνσεων για να επιτραπεί ευκολότερα και από περισσότερους η δυνατότητα του εξωδικαστικού διακανονισμού, υποστήριξε στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Συγκεκριμένα – όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης – με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές και να γίνει μια πλήρης ρύθμιση και για τραπεζικά δάνεια και για το Δημόσιο κλπ, να μπορεί να υπάρξει ρύθμιση δανείων μόνο με το Δημόσιο ή φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Βεβαίως (αυτό ισχύει) εάν οι οφειλές προς το Δημόσιο αντιπροσωπεύουν ένα ποσό μεγαλύτερο του 15% των συνολικών οφειλών.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε ότι αυξάνεται το όριο εκείνων των υποθέσεων που μπορούν να τύχουν μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης από 50.000 ευρώ, γίνεται 300.000 ευρώ.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε έναν οφειλέτη να εξαιρέσει μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. μπορεί να έχει ένα δάνειο ως επιχειρηματίας και να έχει ένα στεγαστικό δάνειο και η συμπερίληψη του δεύτερου δυσκόλευε ως τώρα την συμφωνία με τις τράπεζες) εφόσον το επιθυμεί να εξαιρέσει την μη επιχειρηματική αυτή οφειλή.

Επίσης, προστατεύεται όποιος οφειλέτης μπει στη διαδικασία αυτή, από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (δηλαδή πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις) καθώς και διευκρινίζεται και ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται η δίωξη υποχρεωτικά εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία του διακανονισμού.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις ακόμη και με μικρότερες οφειλές να μπορούν να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό αυτό.

«Γενικά προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα απλούστερα. Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, αυτού του τύπου ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού, όταν μάλιστα θέλει να απλωθεί σε όλες τις μορφές οφειλών που εμπλέκονται και τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών και εφορίες και Ταμεία, οι μηχανισμοί έχουν πρόβλημα διότι υπάρχουν και αντιτιθέμενα συμφέροντα. Άλλη προτεραιότητα έχει η Τράπεζα, άλλη η εφορία, άλλη το Ταμείο. Εμείς λοιπόν, επιμένουμε με διαρκείς προσπάθειες και διευκολύνσεις να εδραιώσουμε αυτή τη διαδικασία και ως νοοτροπία αλλά και ως συγκεκριμένο μηχανισμό διότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί από τις οδυνηρές κληρονομιές της κρίσης που έχουμε να διαχειριστούμε και με αυτό το πνεύμα κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Το λέω αυτό, διότι υπάρχει και η άποψη – και υπάρχουν όντως και θέματα ηθικού κινδύνου – ότι κάποιος δεν χρωστάει στο Δημόσιο, δεν πήρε δάνειο γιατί να επωμιστεί το κόστος ρυθμίσεων που συνεπάγονται είτε κούρεμα δανείων, είτε κούρεμα χρεών στο Δημόσιο. Το δίλημμα αυτό, είναι υπαρκτό, αλλά είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του σωρευμένου χρέους που απειλεί την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος αφενός και απειλεί και την ίδια την κοινωνία και την Οικονομία αν δεν βρούμε μία διέξοδο να μειώσουμε και να διακανονιστούν τα χρέη αυτά σε έναν χρονικό ορίζοντα. Άρα, ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, αλλά υπάρχει η ηθική της δεύτερης ευκαιρίας ότι δηλαδή πρέπει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, διότι πίσω από αυτά τα χρέη πολλές φορές βρίσκονται αλλαγές των συνθηκών – έχασε κάποιος την δουλειά του, ανατράπηκαν τα δεδομένα στην αγορά – άρα εμείς ακολουθούμε τα δεδομένα στην πολιτική του να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία» εξήγησε ο κ. Δραγασάκης.

«Αν καταφέρουμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες είτε επιχειρηματίες είτε σε φυσικά πρόσωπα και αυτοί μετά πάνε πολύ καλά πάλι το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί διότι αφού θα πάει καλά, θα πληρώσει φόρους, θα απασχολήσει κόσμο, θα βοηθήσει συνολικά την Οικονομία και την κοινωνία να βγούμε από την κρίση. Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε κάπως γενναιόδωροι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν γι αυτό πάντα θα υπάρχει μια άμυνα και μια μέριμνα ούτως ώστε αυτές οι δυνατότητες να μην αξιοποιούνται από άτομα, τα οποία ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά ας μη χάσουμε το δάσος μπροστά στο δέντρο και το δάσος αυτή τη στιγμή είναι να επιταχύνουμε μέτρα και ελπίζω και οι τράπεζες στη νέα φάση να δουν πιο θετικά τις δυνατότητες και για τις ίδιες ο μηχανισμός αυτός, ούτως ώστε να πάμε σε μια ταχύτερη μείωση του ιδιωτικού χρέους είτε είναι χρέος προς τράπεζες, είτε είναι χρέος προς τα ταμεία, είτε είναι χρέος προς τις εφορίες» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.-

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση του νόμου Κατσέλη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου"

Οικογενειακοί γιατροί: To Υπουργείο Υγείας κάνει πίσω ολοταχώς!

Διευκρινίσεις για το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στους ειδικευμένους γιατρούς δόθηκαν από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Αριστοτέλους, ωστόσο αυτό που δεν απαντήθηκε είναι...πού θα βρίσκουν οικογενειακό γιατρό οι πολίτες, ασθενείς και υγιείς.

Κι αυτό διότι, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως μια μεταρρύθμιση που έχει δυναμική και εξελίσσεται συνεχώς προς το καλύτερο, η πραγματικότητα είναι πως οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν!

Πάνω από 1 εκατομμύριο πολιτών έκανε εγγραφή αλλά γιατροί δεν υπάρχουν


Όπως ανέφερε, ο κ. Ξανθός στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν προσληφθεί 500 οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, και άλλοι 700 έχουν συμβληθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε τουλάχιστον 3.900 γιατρούς και 239 ΤΟΜΥ - ενώ μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 101. Οι πολίτες που έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό είναι περίπου 1,1 εκατ. και υπάρχουν άλλοι 400.000 σε καθεστώς αναμονής.

Σε μια επίσημη πια αναδίπλωση - γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναδιπλωθεί έναντι των αρχικών εξαγγελιών της από τις αρχές Δεκεμβρίου για την χρονική έναρξη του νέου θεσμού καθώς και για την υποχρεωτικότητα της εγγραφής- ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε πως δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση όσων δεν έχουν γραφτεί.

Όμως δεν έδωσε απαντήσεις πως θα εξυπηρετηθούν όσοι δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στην περιοχή τους, παρόλο που παραδέχθηκε πως σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει γιατρός ούτε δημόσιας μονάδας ούτε ιδιώτης συμβεβλημένος, με το πρόβλημα να μεγιστοποιείται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες όπως ότι θα έχουν προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση. Δηλαδή όσοι παραπέμπονται μέσω οικογενειακού γιατρού θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα. «Θα υπάρχει προτεραιότητα για ραντεβού που κλείνονται μέσω του οικογενειακού γιατρού στα νοσοκομεία, κι αυτό θα το θέσουμε σε εφαρμογή με εγκύκλιο σύντομα» είπε, παραπέμποντας για μια ακόμη φορά γενικώς κι αορίστως στο μέλλον.

Με εγκύκλιο θα λυθεί το θέμα των ραντεβού προς τους ειδικευόμενους του ΕΟΠΥΥ

Με εγκύκλιο θα λυθεί και το θέμα των ραντεβού προς τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Ν 4486/2017, από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών, δηλαδή οι επισκέψεις πχ σε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, κ.ά., θα γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

Η ελαστικοποίηση του συστήματος παραπομπής όπως την παρουσίασε η ηγεσία της Αριστοτέλους είναι μία έμμεση παραδοχή της μέχρι τώρα αποτυχίας της ΠΦΥ και της ελλιπούς κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς. Όπου υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί, θα μειώνονται τα διαθέσιμα για τους πολίτες ραντεβού των ειδικευμένων γιατρών, καθώς η πρόσβαση στους ειδικευμένους θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού. «Όπου ο τελευταίος σπανίζει, τα ραντεβού των ειδικευμένων θα είναι περισσότερα» εξήγησε ο αναπληρωτής γραμματέας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Πώς θα καλυφθούν οι περιοχές που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί

Για να καλυφθούν οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί είτε διότι δεν υπήρξαν καθόλου είστε διότι «συμπλήρωσαν» τον πληθυσμό ευθύνης τους, ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως «θα αλλάξει στο σύστημα η γεωγραφική κατανομή των περιοχών όπως εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναζητούν γιατρό και σε όμορες περιοχές». Για παράδειγμα, αν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό -στο Μαρούσι υπάρχουν 8 σε δημόσια μονάδα υγείας και 2 ιδιώτες συμβεβλημένοι- θα μπορούν να αναζητούν οικογενειακό γιατρό στις γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αυτής της δυνατότητας δεν δόθηκε.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εξαιρούνται από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.

Παρουσίασε ακόμη τις πιλοτικές ακαδημαϊκές ΤΟΜΥ, δηλαδή ΤΟΜΥ με συνέργεια των πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης, και τις κινητές ΤΟΜΥ, χωρίς πάλι να κάνει καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις συμβάσεις με τους γιατρούς

Το πλαίσιο που συζητείται με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων το επόμενο διάστημα, και μόλις διακοπούν οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, περίγραψε ο κ. Βαρδαρός.

«Θα πάμε κατά πράξη και περίπτωση, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα, και δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις θα είναι τριών κατηγοριών: θα υπάρχει η ελεύθερη επίσκεψη του ασφαλισμένου όπως πχ σήμερα πηγαίνει σε καρδιολόγο, θα υπάρχει η επίσκεψη με παραπεμπτικό και θα υπάρχει και η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων. Κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται διαφορετικά» είπε ο κ. Βαρδαρός. Τέλος, ανέφερε πως το 2019 πρόκειται να ξεκινήσει η οδοντιατρική φροντίδα μέσω του ΕΟΠΥΥ που θα καλύψει περίπου 900.000 παιδιών, ηλικίας 5 -12 χρόνων προληπτικά και θεραπευτικά.

Η αυτοκριτική του κ. Ξανθού για την ΠΦΥ

Υπερασπιζόμενος με σθένος το εγχείρημα της ΠΦΥ ο κ. Ξανθός, ανέφερε πως «δεν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, δεν είναι ιδεολογική εμμονή ούτε αγκύλωση
ούτε φαραωνική πρακτική όπως γράφτηκε. Δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ούτε προσωπικό στοίχημα του υπουργού. Είναι εθνική υπόθεση».

Επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο η μεταρρύθμιση έχει...βαλτώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, ο υπουργός ανέφερε τρεις παράγοντες: «Είναι μειωμένη η δεξαμενή των γιατρών λόγω του brain drain. Δεν βρίσκουμε εύκολα χώρους για τις ΤΟΜΥ. Υπάρχει αδράνεια σε επαγγελματίες υγείας και σε πολίτες».

«Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα» παραδέχθηκε στο protothema.gr

Ερωτηθείς από το protothema.gr αν θεωρεί πως υπάρχει πιθανόν κάποιο λάθος στους σχεδιασμούς και τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του και γενικά του υπουργείου, ο κ. Ξανθός κάνοντας μια έντιμη αυτοκριτική παραδέχθηκε πως δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα (για αυτό ενδεχομένως τώρα να μην υπάρχει καμία χρονική έναρξη, λήξη, προθεσμία σε ό,τι προστίθεται ή διορθώνεται) και πως υποτιμήθηκαν οι δυσκολίες της νησιωτικής χώρας και των απομακρυσμένων περιοχών. Υπεραμύνθηκε της απόφασης να καθοριστούν οι αποδοχές των οικογενειακών γιατρών στο ύψος εκείνων που λαμβάνουν οι επιμελητές Α ΕΣΥ, αλλά πρόσθεσε πως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε μόνο αυτή.

«Η ΠΦΥ ήταν πολύ σύνθετο θέμα, δεν ήταν μόνο οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που φαίνονταν, υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα» είπε καταλήγοντας ο κ. Ξανθός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογενειακοί γιατροί: To Υπουργείο Υγείας κάνει πίσω ολοταχώς!"

Αλλαγές σε κινητά και σταθερά από 1η Ιανουαρίου - Πρόστιμο για διακοπή σύνδεσης και πλαφόν στις χρεώσεις

Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου και τελευταίου σταδίου ρυθμίσεων που προβλέπεται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ.
Υπενθυμίζεται πως με αυτό ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με άμεσο σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το τρίτο στάδιο των ρυθμίσεων: 

- Απρόσκοπτη πρόσβαση στους συμβατικούς όρους και στους τιμοκαταλόγους
Υποχρέωση των παρόχων θα είναι να ενημερώνουν τους συνδρομητές καθώς επίσης και να παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο τους, αναφορικά με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης και τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών.
Παράλληλα, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα. Σημειώνεται πως οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου έως και δύο έτη μετά την κατάργησή τους, με αναφορά στο χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν σε ισχύ.
- Ανώτατο ύψος τέλους πρόωρης διακοπής σύμβασης
Καθορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ανώτατο ύψος του τέλους για τη διακοπή σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της.
Σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, το τέλος διακοπής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο ακόλουθα ποσά (Α και Β):
Ποσό Α
Το συνολικό ποσό που θα προκύπτει από το άθροισμα των ακόλουθων:
Το σύνολο της έκπτωσης επί του μηνιαίου παγίου μέχρι τη στιγμή της διακοπής.
Το εναπομείναν ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής.
Επισημαίνεται ότι, εάν ο συνδρομητής καταγγείλει τη σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή πριν παρέλθει διάστημα 2 μηνών από την έναρξή της, θα οφείλει να καταβάλει:
Τα πάγια 2 μηνών.
Την έκπτωση 2 μηνών και το εναπομείναν, πέραν των 2 μηνών, ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής.
Ποσό Β
Το συνολικό ποσό που θα προκύπτει από το άθροισμα των ακόλουθων:
Το 1/3 του συνόλου των μηνιαίων παγίων για το διάστημα από την ημερομηνία διακοπής μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου.
Το ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, τερματικού εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής, το οποίο αντιστοιχεί στα 2/3 του εναπομείναντος διαστήματος από την ημερομηνία διακοπής μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι, στην πρώτη σελίδα της σύμβασης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να αναγράφεται το τέλος πρόωρης διακοπής που θα οφείλει, κατά περίπτωση και για κάθε μήνα διακοπής, να καταβάλει ο συνδρομητής.
- Αυτόματη διακοπή παροχής υπηρεσιών για αποφυγή υπεχρεώσεων
Κατά τη σύναψη της σύμβασης και προς αποφυγή υπερχρεώσεων, οι συνδρομητές θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής της υπηρεσίας, κάθε φορά που ο λογαριασμός θα υπερβαίνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο, με βάση τρεις τουλάχιστον επιλογές.
Έστω μία από τις επιλογές αυτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (ως προς το τελικό ύψος του λογαριασμού) τα 150 ευρώ, εάν ακολουθείται μηνιαίος κύκλος τιμολόγησης, και τα 300 ευρώ, στις περιπτώσεις που ακολουθείται διμηνιαίος κύκλος τιμολόγησης.
dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές σε κινητά και σταθερά από 1η Ιανουαρίου - Πρόστιμο για διακοπή σύνδεσης και πλαφόν στις χρεώσεις"

Ποιον κατηγορούν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι για το λουκέτο στη Χαλυβουργική

Στη σύζυγο του πατέρα τους, Ευανθία Παπαγιαννοπούλου επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για το λουκέτο στη Χαλυβουργική οι αδερφοί Αγγελόπουλοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν δηλώνουν την οργή και τη θλίψη τους για τη διακοπή ηλεκτροδότησης της εταιρείας και σημειώνουν ότι ο πατέρας τους δεν είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλία, να μετάσχει σε λήψη αποφάσεων και να συμβάλει στην υλοποίησή τους, καθώς επίσης και ότι δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την απειλή και τις συνέπειες της παράλειψης να υποβληθεί η ρεαλιστική πρόταση διακανονισμού που είχε διαμορφωθεί από την Διοίκηση.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε κυνικά η επιχείρηση χωρίς ρεύμα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια για την διάσωση και επανεκκίνηση της επιχείρησης υπάρχουν, ωστόσο διοχετεύονται σε λογαριασμούς της Ευανθίας Παπαγιαννοπούλου, ενώ καταγγέλλουν ότι σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς του εξωτερικού,« εξαιτίας του παράνομου διορισμού της σε σειρά εταιρειών συνιδιοκτησίας μας».

Αναφέρουν μάλιστα ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν μετοχές της Χαλυβουργικής, διέθεσαν δικά τους κεφάλαια, προκειμένου η επιχείρηση να παραμείνει σε λειτουργία και να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Προειδοποιούν τέλος ότι θα σταθούν πολέμιοι των καταστροφικών επιλογών όσων αποφασίζουν για τον πατέρα τους και ηθελημένα καταστρέφουν ό,τι με υπερηφάνεια και υπερπροσπάθεια δημιουργήθηκε και με κόπο συντηρήθηκε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των αδερφών Αγγελόπουλων:

“1. Η διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, της επιχείρησης δηλαδή που αποτελεί την ζωντανή ιστορία της οικογένειάς μας και της μεταπολεμικής Ελλάδας, μας προκαλεί οργή και θλίψη. Ο ιδιοκτήτης της πατέρας μας, δυστυχώς, αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία, να μετάσχει σε λήψη αποφάσεων και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Η κατάσταση γίνεται, μάλιστα, πιο τραγική από την ασφυκτική επίδραση όσων τον περιβάλλουν και μιλούν τάχα για λογαριασμό του, ενώ στην πραγματικότητα προτάσσουν την ιδιοτέλειά τους.

2. Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση γιατί ο πατέρας μας δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την απειλή και τις συνέπειες της παράλειψης να υποβληθεί η ρεαλιστική πρόταση διακανονισμού που είχε διαμορφωθεί από την Διοίκηση. Πρόταση που ολοκληρωμένη μεταφέρθηκε εγγράφως στους δικηγόρους του, αλλά και στον ίδιο καθ’ υποχρέωση, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση, θετική ή αρνητική. Έτσι, εγκαταλείφθηκε κυνικά η επιχείρηση χωρίς ρεύμα, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην ραγδαία απαξίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

3. Για να δοθούν οι πραγματικές διαστάσεις της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, αρκεί να προσθέσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τον εμφανίζουν να δηλώνει πριν από λίγες μόλις ημέρες ότι δήθεν «ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ χρηματοδότης της Χαλυβουργικής» (!).

4. Ενόψει των παραπάνω, δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα. Επισημαίνουμε λοιπόν ότι τα αναγκαία κεφάλαια για την διάσωση και επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας Ευανθία Παπαγιαννοπούλου. Εξίσου σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής, εξαιτίας του παράνομου διορισμού της σε σειρά εταιρειών συνιδιοκτησίας μας.

5. Η μόνη αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια, αν και δεν κατέχουμε μετοχές της Χαλυβουργικής και προκειμένου να συμπαρασταθούμε για πολλοστή φορά στον πατέρα μας, η επιχείρηση παρέμεινε ζωντανή και με πληρωμένους στο ακέραιο τους εκατοντάδες εργαζομένους της αποκλειστικά χάρη σε δικά μας κεφάλαια.

6. Όσοι λοιπόν αποφασίζουν για τον πατέρα μας, χωρίς εκείνον, ηθελημένα καταστρέφουν ό,τι με υπερηφάνεια και υπερπροσπάθεια δημιουργήθηκε και με κόπο συντηρήθηκε. Θα είμαστε επίμονοι πολέμιοι των καταστροφικών επιλογών τους, με τις οποίες υπηρετούνται οι ιδιοτελείς επιδιώξεις τους”

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιον κατηγορούν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι για το λουκέτο στη Χαλυβουργική "

Και επισήμως «όχι» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας έθεσε Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης κατά την επίσκεψή της στο Φανάρι, όπυ είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Φανάρι εκφράζει -και επισήμως, πλέον- τη διαφωνία του για συγκεκριμένα σημεία που περιλαμβάνονται στη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα -ιδίως, δε, για την προτεινόμενη μεταβολή της εργασιακής σχέσης των κληρικών με την Πολιτεία.

Oπως αναφέρεται:

«Επί του ζητήματος του προτεινομένου προς αναθεώρησιν άρθρου 21 του Συντάγματος, περί του ιερού θεσμού της Οικογενείας, εξεφράσθη η αντίθεσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την σχεδιαζομένην απάλειψιν της φράσεως εκ του ισχύοντος Συντάγματος, ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους», διότι διαχρονικώς ο ευλογημένος ούτος θεσμός αποτελεί βασικόν κύτταρον του Γένους, χρήζει δε ρητής Συνταγματικής προστασίας και ουχί υποβαθμίσεως. Η ενίσχυσις δε αύτη καθίσταται, ιδίως κατά τας ημέρας ταύτας, αναγκαία, ένεκα της υπογεννητικότητος, του πανθομολογουμένου δημογραφικού προβλήματος και των ποικίλων αναγκών των πολυτέκνων οικογενειών.

Επί του ζητήματος της προτεινομένης αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, διά της οποίας εισάγεται διάταξις, ορίζουσα ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», και επιχειρείται η μεταβολή των υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον υφισταμένων από αιώνων Εκκλησιαστικών Καθεστώτων, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζει τον έντονον προβληματισμόν του διά τας παραγομένας αρνητικάς νομικάς συνεπείας σχετικώς προς την εν γένει θέσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τη Ελληνική Επικρατεία. Η προτεινομένη τροποποίησις:

α- Θα αποδυναμώση την θεσμικήν θέσιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Νομικού Προσώπου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου.

β- Θα επιφέρη την αποβολήν της Εκκλησίας εκ του Δημοσίου βίου και ενδεικτικώς την κατάργησιν των αργιών των θρησκευτικών εορτών, την αλλοίωσιν του περιεχομένου και της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, την αφαίρεσιν των ιερών συμβόλων της Ορθοδοξίας εκ του συνόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών (σχολείων, δικαστηρίων κτλ.) κ.α..

γ- Θα δημιουργήση το έρεισμα διά την μεταβολήν του συνόλου του υφισταμένου νομικού πλαισίου, το οποίον καθορίζει τα Εκκλησιαστικά εν Ελλάδι Καθεστώτα εν Κρήτη, εν Δωδεκανήσω, εν ταίς λεγομέναις «Νέαις Χώραις» και εν τη Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου.

Άλλωστε, αι μη αναθεωρητέαι διατάξεις του υφισταμένου άρθρου 13 του ισχύοντος Συντάγματος, δεδοκιμασμέναι επιτυχώς εν τη πορεία του χρόνου, παρέχουσιν επαρκεστάτην προστασίαν της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως εκάστου προσώπου και της θρησκευτικής λατρείας οιασδήτινος γνωστής θρησκείας.

Επί του ζητήματος της προτεινομένης μεταβολής του υφισταμένου εργασιακού καθεστώτος των κληρικών και των λαικών εκκλησιαστικών υπαλλήλων, η Μήτηρ Εκκλησία, ενστερνιζομένη την δικαίαν αγωνίαν αυτών, επιστηρίζει το αίτημα της παραμονής αυτών εις την Ενιαίαν Αρχήν Πληρωμών εν Ελλάδι και την διατήρησιν του ισχύοντος θεσμικού εργασιακού πλαισίου. Η προτεινομένη ρύθμισις αποτελεί επιλεκτικήν δυσμενή μεταβολήν των ειρημένων εργασιακών σχέσεων.

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προσβλέπει πάντοτε εις την καλήν συνεργασίαν μετά των ιθυνόντων της Ελληνικής Πολιτείας επ᾽ αγαθώ του ευαγούς Ιερού Κλήρου, του ευσεβούς Ελληνικού λαού και της διαφυλάξεως των ιερών παραδόσεων του ευλογημένου ημών Γένους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φανάρι είχε εκφράσει ευθύς εξ αρχής τη δυσφορία του για την έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τη συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η προσπάθεια της Αθήνας να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να επισκέπτεται το Φανάρι και να συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται ότι δεν είχε αποτέλεσμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επισήμως «όχι» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου"

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι ελλείψεις σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας

Τις «αρρυθμίες» σε 50 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου ανά τη χώρα καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σχετική έρευνά της. 
Διαπιστώνει «απόλυτη εγκατάλειψη», ακόμα και σε περιοχές-χειμερινά τουριστικά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά την εορταστική περίοδο.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας». Μιλά και για «ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων με έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα», για «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, πληρώματα ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού», για εργαστήρια που δεν λειτουργούν, για «δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο», για «ταβάνια που στάζουν νερά στις βροχές», για επιθέσεις στο προσωπικό και για Κέντρα Υγείας μέσα στο χιόνι χωρίς θέρμανση, χωρίς ιματισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ σημειώνει ότι «σε κανένα Κέντρο Υγείας δεν καλύπτονται οι βάρδιες με ασθενοφόρο», με αποτέλεσμα να «χάνονται τζάμπα ανθρώπινες ζωές».
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό, αφήνουν τα Κέντρα Υγείας, που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές, να μαραζώνουν» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που κατηγοριοποίησε τις διαπιστώσεις της ως εξής:
«ΤΟΜΥ:
Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100, εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).
Οικογενειακοί Ιατροί:
Από τους 4.024 οικογενειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (1.195 στα ΤΟΜΥ και 2.829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ). Για το φαίνεσθε έχουν βαπτίσει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Ιατρούς.
Οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων που εξυπηρετούν δήμους των 5.000 κατοίκων, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, καθ’ ότι τις άλλες ημέρες καλύπτουν τα Κέντρα Υγείας ή τοπικά Νοσοκομεία, ονομάστηκαν οικογενειακοί ιατροί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του δήμου και εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα, για να κερδίσει επικοινωνιακά το στοίχημα η κυβέρνηση. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας οι εν λόγω ιατροί βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους.
Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύονται με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία).
Στα Κέντρα Υγείας σήμερα υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2.000 αγροτικοί σε 7.500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3.300 υπάλληλοι στις 10.000 οργανικές θέσεις.
Πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα (μονά-ζυγά). Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που συχνά αποκλείονται από την κακοκαιρία δεν διαθέτουν πληρώματα ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.
Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα, καθότι τα τοπικά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία! Ακόμα και για ένα απλό κάταγμα, γίνεται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.).
Ειδικά τώρα τις εορτές των Χριστουγέννων, που η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους κάλυψης των Κέντρων Υγείας με ασθενοφόρα, γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Προσέρχονται έκτακτα περιστατικά και είναι κλειστά. Χάνονται ζωές έξω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες (Καμένα Βούρλα, Μαργαρίτη Θεσπρωτίας κλπ) ή όπως στην Κάλυμνο από έλλειψη ασθενοφόρου.
Δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα Κέντρα Υγείας. Πολλά δάπεδα Κέντρων Υγείας (Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας κ.α.) είναι στρωμένα από καταστρεμμένο αμίαντο. Παρότι υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους, δεν διαθέτουν κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μπάζουν νερά οι οροφές. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Ξέφραγα αμπέλια. Συχνά οι γιατροί, νοσηλευτές τρώνε άγριο ξύλο.
Κέντρα Υγείας δεν έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού. Δεν διαθέτουν υλικά.
Το χιόνι πέφτει και δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης. Απαράδεκτες καταστάσεις.
Καμία διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των νυκτερινών και αργιών, αν και ψίχουλα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Τραγική η κατάσταση σε 50 Κέντρα Υγείας»
Η Ομοσπονδία παραθέτει και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας:
«ΑΧΑΪΑ:
  • ΓΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Αν και υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο, είναι χωρίς ορθοπεδικό και χωρίς πλήρης κάλυψη με ασθενοφόρο. Πάρα πολλές φορές καλούν βοήθεια από Κ.Υ. Κλειτορίας, Κ.Υ. Ακράτας ή Γ.Ν. Αιγίου και, εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα φθάσει. Σε καλές όμως ημέρες, λόγω της δύσβατης οδού, φθάνει το ασθενοφόρο σε μία με μιάμιση ώρα, εάν και εφόσον δεν είναι σε άλλο περιστατικό.
  • Κ.Υ. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ:  Με ένα ασθενοφόρο, που, όταν είναι σε αποστολή και σε βοήθεια στα Καλάβρυτα, αφήνει μία δύσβατη περιοχή με 30 και πλέον χωριά ακάλυπτη. Θέρμανση δεν υπάρχει, καλύπτεται με δύο air-condition που έβαλε η Περιφέρεια. Χωρίς συντήρηση επί αρκετά χρόνια. Παράθυρα σπασμένα που μπάζουν κρύο. Παρά τις δεσμεύσεις της 6ης ΥΠΕ, δεν αντικαταστάθηκαν. Πολλές φορές μένει ακάλυπτο από γιατρούς, γιατί οι γιατροί καλούνται για κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων.
ΗΛΕΙΑ:
  • Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Δεν έχει ασθενοφόρα και καλύπτεται από τον Πύργο, που απέχει 63 χλμ, δρόμος που διανύεται λόγω της βατότητας σε μιάμιση ώρα. Δεν εφημερεύει καθόλου τρία Σαββατοκύριακα. Θέρμανση ελλιπέστατη.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ:
  • Κ.Υ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει. Μία παιδίατρος, που δεν φθάνει. Η δεύτερη θέση παιδιάτρου καλύφθηκε μέσα στο 2016, τώρα η δεύτερη παιδίατρος βρίσκεται με μετακίνηση στο ΓΝ Βόλου. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά, ένας μόνιμος, ένας επικουρικός και δύο συμβασιούχοι ΟΑΕΔ. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Χωρίς διοικητικό υπάλληλο από το 2012. Ένας διοικητικός υπάλληλος με πρόγραμμα ΟΑΕΔ.
  • Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει. Δεν έχει παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει διοικητικό υπάλληλο.
  • Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ: Μικροβιολογικό δεν έχει. Δεν έχει παιδίατρο. Έχει οδοντίατρο δύο φορές την εβδομάδα με μετακίνηση. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Έγινε δωρεά ενός καινούριου ασθενοφόρου  από επιχείρηση της περιοχής. Ένας συντηρητής.
  • Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Δεν έχει παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το ασθενοφόρο είναι δωρεά ενός εργοστασίου της περιοχής. Ένας συντηρητής.
  • Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Ελλείψεις προσωπικού. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά, πολλές βάρδιες ακάλυπτες. Κανένας συντηρητής.
  • Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί. Δεν έχει παιδίατρο. Υπηρετεί μόνο ένας γενικός ιατρός και τέσσερις αγροτικοί. Από τις πέντε οργανικές θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων είναι καλυμμένη μόνο η μία, αυτή του διευθυντή. Δεν υπάρχει Ακτινολογικό, λόγω μετακίνησης του υπαλλήλου. Μετακινείται από Αλόννησο η συμβασιούχος. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά, δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει διοικητικό υπάλληλο.
  • Κ.Υ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Δεν έχει παιδίατρο. Κενές θέσεις γενικού ιατρού, παιδιάτρου και οδοντιάτρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας αγροτικός ιατρός και ένας οπλίτης. Μετακίνηση από άλλα Κ.Υ. ιατρού γενικής Ιατρικής.
Όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία όλων των Κ.Υ. της Περιφέρειας Ν. Μαγνησίας είναι καλυμμένα με αγροτικούς ιατρούς ή γενικούς ιατρούς Επιμελητές. Β΄. Μεγάλο πρόβλημα η μη ανανέωση των συμβάσεων στους ιατρούς από 1/1/2019.
ΛΑΡΙΣΑ:
  • ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί οδοντίατρος, απόσταση από Λάρισα 45 χιλ, πληθυσμός κάλυψης 40.000, υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.
  • ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: Δεν υπηρετεί παιδίατρος, ακτινολόγος. Κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν μαίες. Πληθυσμός κάλυψης 25.000. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 45 χλμ ή από έναν ενδιάμεσο σταθμό, σε απόσταση 22,5 χλμ, με πολύ κακό οδικό άξονα.
  • ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Δεν υπηρετεί οδοντίατρος, μικροβιολόγος. Πληθυσμός κάλυψης 25.000, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 17χλμ.
  • ΚΥ ΑΓΙΑΣ: Δεν υπηρετεί οδοντίατρος. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 36 χλμ,πληθυσμός κάλυψης 13.500.
  • ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν ακτινολόγος, μικροβιολόγος, οδοντίατρος. Δεν διαθέτει ασθενοφόρο, ούτε πληρώματα. Η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλον χώρο εκτός Κέντρου Υγείας, σε απόσταση 7 χλμ. Πληθυσμός κάλυψης 20.000.
Σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη φύλαξη.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ:
  • Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Σύμφωνα με καταγγελίες, ζήτημα αποτελεί ο καρκινογόνος αμίαντος που παραμένει στο πάτωμα των κτηριακών εγκαταστάσεων και πρέπει άμεσα να αλλαχτεί. Αντικαταστάθηκε το ακτινολογικό μηχάνημα που ήταν επί μήνες χαλασμένο, με δωρεά από την Εθνική Τράπεζα. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας (33 χρόνια λειτουργίας) και χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. Κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, καθώς και ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας.
  • Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπολειτουργεί χωρίς ιατρικό νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Πρόβλημα και εδώ με τον καρκινογόνο αμίαντο.
  • Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλη έλλειψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα η μη φύλαξή του, πολλά περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό και πολλές κλοπές.
  • Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Χωρίς επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης οδηγών, προβλήματα στις διακομιδές.
  • Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ:  Οξύ το κτηριακό πρόβλημα. Χωρίς ακτινολόγο. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι σε αχρηστία, λόγω μη συντήρησης και παλαιότητας. Χωρίς παρασκευαστή και χωρίς κάλυψη των αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα, λόγω έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας-υποστήριξης. Χωρίς φύλαξη. Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων.
ΗΠΕΙΡΟΣ:
  • Κ.Υ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ ΑΡΤΑΣ: Παρότι υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ, δεν καλύπτει όλες τις μέρες. Έλλειψη ειδικευμένων ιατρών, παραιτήθηκε και ο τελευταίως (σύνταξη). Υπηρετούν και καλύπτουν αγροτικοί ιατροί και από τα περιφερικά ιατρεία, ένας οδοντίατρος, αλλά όχι ειδικευμένοι πλέον.
  • Κ.Υ. ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΑΡΤΑΣ: Έλλειψη οδηγών και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι χειριστή ακτινολόγο.
  • Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητά του, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου ως χειμωνιάτικο τουριστικό θέρετρο ο πληθυσμός τριπλασιάζεται. Μεγάλο πρόβλημα οι διακομιδές, λόγω έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων, υπηρετούν μόλις δύο. Για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Καλύπτει το ΕΚΑΒ, αλλά η απόσταση είναι 40 λεπτά από τα Ιωάννινα. Χωρίς αντιδραστήρια, παλιά πολλά μηχανήματα, χρήζουν αντικατάστασης. Χωρίς παρασκευαστές (μετακίνηση στο νοσοκομείο  Χατζηκώστα). Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν και χρέη παρασκευαστή. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικές ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, χειρούργος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την καθημερινή κάλυψη. Χωρίς διοικητική και τεχνική  υποστήριξη. Χωρίς φύλαξη.
ΔΡΑΜΑ:
  • Κ.Υ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ: Εργάζονται συνολικά 16 άτομα. Δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο,  σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης έκτακτης διακομιδής, εξυπηρετεί το παράρτημα του ΕΚΑΒ Δράμας, το οποίο απέχει 40 χλμ. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει ιατρός ακτινολόγος και στο Μικροβιολογικό ιατρός μικροβιολόγος.
  • ΚΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ: Βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, επιπλέον από το οδικό δίκτυό του διέρχονται όσοι κινούνται με προορισμό χειμερινά θέρετρα της γειτονικής Βουλγαρίας. Εργάζονται έξι νοσηλευτές, καλύπτοντας κυκλικό ωράριο και μόνο τρεις οδηγοί, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες βάρδιες και να απαιτείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ Δράμας, σχεδόν 60 χιλιόμετρα απόσταση, με συνήθως κακές καιρικές συνθήκες.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
  • Κ.Υ. ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρών, διοικητικού, φυλάκων, πληρωμάτων. Προβλήματα με την καθαριότητα. Οι λίγες νοσηλεύτριες κάνουν και τις καθαρίστριες, και τον διοικητικό υπάλληλο, και την τεχνική υπηρεσία και φυλάνε τη νύχτα, με όλους τους κινδύνους. Τα ακτινολογικά μηχανήματα δεν είναι ψηφιακά Η υλικοτεχνική συντήρηση των κτηρίων και των ασθενοφόρων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές.
Εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, υλικών, αντιδραστηρίων, ακτινολογικών, τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανθούν δίπλα από τα Κ.Υ.   
  • Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ: Μόνο επτά νοσηλεύτριες σε κυκλικό ωράριο, για 8.000-10.000 ασθενείς μηνιαίως την τουριστική περίοδο. Παλιό το ακτινολογικό μηχάνημα, με χημικά απόβλητα. Ανεπαρκής καθαριότητα.
  • Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ: Μόνο ένας διοικητικός υπάλληλος, μόνο δύο γενικοί ιατροί απέμειναν, εξαιτίας παραιτήσεων. Δεν υπάρχει ακτινολόγος, γυναικολόγος. Τα γύρω περιφερικά ιατρεία λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα. Το Κ.Υ. είναι απομακρυσμένο σε ορεινή περιοχή (κοντά στις Σκουριές-ορυχεία χρυσού) και δεν έχει κανέναν φύλακα. Ελλιπής καθαριότητα. Οι βάρδιες για τα δύο ασθενοφόρα δεν καλύπτονται τη νύχτα. Η κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ, αλλά ο χρόνος απόστασης είναι 2-3 ώρες. Παλιός εξοπλισμός.
  • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Μόνο οκτώ νοσηλεύτριες για κυκλικό ωράριο, το πλήρωμα ασθενοφόρου-έξι άτομα δεν καλύπτουν τις βάρδιες. Κανένας διοικητικός υπάλληλος, τρεις ιατροί καθημερινά, κανένας φύλακας, παλιό ακτινολογικό χημικό μηχάνημα, παλιός εξοπλισμός, έλλειψη αντιδραστηρίων, καθαριότητα τετράωρη (μία καθαρίστρια) μόνο καθημερινές.
  • Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Μόνο  6 νοσηλεύτριες και δύο από ΟΑΕΔ για κυκλικό ωράριο, μόνο τρεις γενικοί ιατροί. Δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα (πρώτο πόδι Χαλκιδικής, χιλιάδες τουρίστες), δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό κλείνει όταν η μία παρασκευάστρια έχει άδεια το καλοκαίρι. Κανένας φύλακας, κανένας διοικητικός υπάλληλος. Μόνο τρεις ώρες τις καθημερινές η μία καθαρίστρια. Εξοπλισμός πολύ παλιός, η συντήρηση του κτηρίου γίνεται μόνο από δωρεές.
ΕΥΒΟΙΑ:
  • Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Καθαριότητα ελλιπής. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς.
  • Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Δεν έχει ιατρό μικροβιολόγο. Το μικροβιολογικό δουλεύει όταν υπάρχουν αντιδραστήρια. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλιπής φύλαξη. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο πρωί, Σαββατοκύριακο και αργίες είναι κλειστό.
  • Κ.Υ. ΨΑΧΝΩΝ: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό είναι κλειστό τρία χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού. Οι ιατροί γενικής ιατρικής που συνταξιοδοτήθηκαν δεν έχουν αναπληρωθεί.
  • Κ. Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Το ακτινολογικό μηχάνημα εδώ και τέσσερα χρόνια υπολειτουργεί, γιατί είναι αρκετά παλιό. Ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγος και γενικός χειρούργος είναι κενές, αν και είναι απαραίτητες, γιατί το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι δύο ώρες μακριά, με κακό οδικό δίκτυο.
ΒΟΙΩΤΙΑ:
  • Κ. Υ. ΙΤΕΑΣ: Λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια.
  • Κ. Υ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη.Ειδικότητες ιατρών όπως παιδίατρος, μικροβιολόγος και ακτινολόγος είναι κενές.​
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ:
  • Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου οινόπνευμα, που είναι απαραίτητο για την παροχή νοσηλείας. Δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ:
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης και γιατρούς ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι κ.α. Το υπάρχον προσωπικό βρίσκεται πια πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση, με συνέπεια σύντομα το ήδη υπάρχον πρόβλημα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι μονάδες αυτές, πέρα από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο βασικός εξοπλισμός τους δεν έχει ανανεωθεί από την ίδρυσή τους, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά όπως οδοντιατρικά, αντιδραστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις κ.α.
Στην παρούσα φάση μόνο δύο ακτινολογικά εργαστήρια από τα πέντε Κέντρα Υγείας είναι σε λειτουργία και από τα πέντε Μικροβιολογικά τα τρία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης συμβάσεων από το 2015.
Τα κτήρια των Κέντρων Υγείας, λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν σοβαρά σημάδια φθοράς (σταλάγματα σε βροχερές ημέρες, διακοπές ρεύματος λόγω παλαιότητας των ηλεκτρικών δικτύων, παλιές εγκαταστάσεις και μηχανήματα).
Τα ασθενοφόρα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Υγείας είναι ουσιαστικά αντίστοιχα παλαιά με τα κτήρια που τα στεγάζουν».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι ελλείψεις σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας"

Επιστρέφονται από αύριο για τις γιορτές οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων

Επιστρέφονται απο αύριο, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, με απόφαση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα - Σιδηροπούλου, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, για τις παραβάσεις:

*στάση και στάθμευση και

*πινακίδα Ρ-40, (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 20 ημέρες.

Διευκρινίζεται οτι εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται οι πινακίδες, οι περιπτώσεις στάθμευσης σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία και στην στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία.

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφονται από αύριο για τις γιορτές οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων"

Ένταση στη συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας κατά των προσλήψεων Γαβρόγλου χωρίς διαγωνισμό

Ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Παιδείας καθώς καθηγητές, δάσκαλοι και σωματεία εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν  συγκέντρωση   σε ενδειξη διαμαρτυριας για το σύστημα μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Εκπαιδευτικοί χτυπούσαν την πύλη του υπουργείου και ορισμένοι πέρασαν στον περίβολό του, πηδώντας πάνω από τα κάγκελα. Η κινητοποίηση έληξε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι. 



Η σημερινή διαμαρτυρία έρχεται λίγες ώρες μετά την άρνηση των εκπαιδευτικών να συναντήσουν τον υπουργό Παιδείας στη Βούλη εμμένοντας στην απόφαση τους η συνάντηση με τον Κώστα Γαβρογλου να πραγματοποιηθεί στο γραφειο του στο υπουργείο. 



Οι εκπαιδευτικοι διαμαρτύρονται καθως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έως τώρα για το νέο σύστημα προσλήψεων προκύπτει ότι το 50% της μοριοδότησης θα είναι το πτυχίο τους και η προϋπηρεσία και το άλλο 50% η κατοχή ακαδημαϊκών τίτλων (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, ειδικά σεμινάρια κ.α.). 

Δάσκαλοι και καθηγητές διαμηνύουν ότι το εν λόγω σύστημα διορισμών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει το πτυχίο τους και παράλληλα τους «αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα». 


Οι εκπαιδευτικοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις προσλήψεις και το νέο σύστημα μοριοδότησης παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα στο κάλεσμα που τους απηύθυνε ο υπουργός δεν ανταποκρίθηκαν κι αυτό γιατί οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι «η συνάντηση της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας υπό την δυναμική αντίδραση του κλάδου».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, ήταν το κύριο θέμα της εισήγησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση χθεσινή του Υπουργικού Συμβουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στη συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας κατά των προσλήψεων Γαβρόγλου χωρίς διαγωνισμό"

ΠΓΔΜ: «Πέρασαν» από την Επιτροπή της Βουλής οι επίμαχες τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της σχετικά με τις τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των επτά τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος που κατέθεσαν βουλευτές κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε χθες το βράδυ τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οπως αναφέρθηκε στη σχετική σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας.

Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο».

Οπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή, η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου.

Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με την σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος. Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: «Πέρασαν» από την Επιτροπή της Βουλής οι επίμαχες τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος"

Βουλή: Νομιμοποιούν 2 εκατ. ευρώ αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου Άμυνας για το μεταναστευτικό

Σε «πλυντήριο» νομιμοποίησης όλων των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετατρέπεται η Βουλή με σειρά διατάξεων που εισηγούνται τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας και οι οποίες κρίνονται ως προβληματικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και προβλέπει πως θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 ενώ παράλληλα επεκτείνει και για το 2019 την διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστέθηκε τροπολογία που διευρύνει το καθεστώς αναδρομικής νομιμοποίησης δαπανών και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αιτιολογική έκθεση της επίμαχης ρύθμισης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας για την διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι με την τροπολογία «τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άλλη τροπολογία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να θεωρηθούν «σύννομες» δαπάνες ύψους 550.000 ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί την διετία 2017-2018.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» προβληματισμός για την συγκεκριμένη τακτική υπάρχει και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές να ζητούν να μπει τέλος στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση έχει ήδη εξαπολύσει σφοδρό σφυροκόπημα.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ανέφερε απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς «Κάνατε το νομοσχέδιο πλυντήριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή. Θα απολογηθείτε σε όλους».

Ο ίδιος επισήμανε η κυβέρνηση καταργεί τον οποιοδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες, όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο ΥΠΕΞ. Ο εισηγητής της Ν.Δ μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανατριχιαστική τη ρύθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες από το 2016.

ΜΕ αφορμή δε την κατάθεση της ρύθμισης και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Νότης Μηταράκης σχολίασε « Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία». Για "πλυντήριο" μίλησε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι είναι ντροπή για την κυβέρνηση να εγκαθιστά καθεστώς αδιαφάνειας.

Δημήτρης Βίτσας: «Εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου (που ακολουθεί κατεπείγουσα διαδικασία) στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να αποκρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών ανέφερε: «εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω».

Σύμφωνα με τα πρακτικά του κοινοβουλίου ο υπουργός ανέφερε: «Εγώ, αυτά θα ήθελα να πω, λέγοντας ότι, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει να το πω, σε σχέση με μια σειρά από άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, διατυπώθηκε -άντε να το πω- ως έμμεση απειλή, το ζήτημα της ποινικής δίωξης.

Εγώ θέλω να πω ότι αν είναι να λύσουμε ένα ζήτημα, να περιθάλψουμε κάποιους ανθρώπους, να λύσουμε προβλήματα που καθημερινά συναντάμε, για παράδειγμα μόνο το Δεκέμβριο έχουν φθάσει στα νησιά 1.460 άνθρωποι και έχουν φύγει από τα νησιά 2.562, αν είναι αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τα νησιά ή αυτούς που ήρθαν από τα νησιά να μπορέσουμε να καταπιαστούμε με τις υποθέσεις τους, εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω.
Πώς να το πω. Δηλαδή, εδώ είμαστε και να το δούμε.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλου τύπου υπόνοια, έχω πει κάθε φορά ότι κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός και θα βοηθήσουμε πάρα πολύ ώστε να φτάσει στα κατάλληλα συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με ορισμένα από τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στην Ολομέλεια οι δαπάνες του υπουργείου του που νομιμοποιούνται ανέρχονται περίπου σε 2 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών εντοπίζονται μισθώσεις ακινήτων για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων που ξεπερνούν τα 1,3 εκατ ευρώ αλλά και έξοδα μετεγκατάστασης υπαλλήλου στο εξωτερικό ύψους 3.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μέρος αυτών ξεπερνά τα 4,5 εκατ ευρώ και περιλαμβάνουν εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, προμήθεια πετρελαίου, ειδών καθαρισμού, σίτισης, φιλοξενίας κ.α. 

eggrsd1
eggrsd2
eggrsd3
eggrsd4

eggrsd5
eggrsd6
eggrsd7
eggrsd8
eggrsd9
eggrsd10
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Νομιμοποιούν 2 εκατ. ευρώ αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου Άμυνας για το μεταναστευτικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news