facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019 - «Ναι» από τον Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων

Με 154 «ναι» εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 από την Ολομέλεια της Βουλής έναντι 143 «όχι».

Από την διαδικασία απουσίαζαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα «ναι» πέρασαν την σχεδόν οριακή γραμμή των 152 βουλευτών της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, λόγω της στήριξης του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη και της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η ψηφοφορία του προϋπολογισμού δεν αποτελεί ασφαλές πλαίσιο για αναλύσεις σχετικά με την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία συνοχής.

Πάντως, ο κ. Σαρίδης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι πρότασης νόμου που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» συγκεκριμένων δανειοληπτών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαρίδης δεν αναμένεται να διαγραφεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του!

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι ψηφίζει μεν τον προϋπολογισμό, αλλά όχι την πρόβλεψη για να μην περνούν από τον έλεγχο της Βουλής τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Μακεδονίας-Θράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019 - «Ναι» από τον Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων"

Η απόφαση για το έξτρα Επίδομα Θέρμανσης – Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης εξέδωσαν σήμερα την απόφαση για το έξτρα επίδομα θέρμανσης για το 2018 που θα λάβουν οι δικαιούχοι της Α ζώνης

Σύμφωνα με την απόφφαση το έξτρα επίδομα θέρμανσης χορηγείται λόγω της ανάγκης συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL).

Με την τροποποίηση της απόφαση για το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται ότι στην Α΄ κλιματική ζώνη, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ, και στις Β΄, Γ΄ και Δ΄ κλιματικές ζώνες, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,125 ευρώ.».

Σύμφωνα με την απόφαση τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από νέα εκκαθάριση καταβάλλονται έως 28-12-2018.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απόφαση για το έξτρα Επίδομα Θέρμανσης – Ποιοι και πότε θα το πάρουν"

Κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Η κρίση προκλήθηκε στο Βέλγιο όταν αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οι Φλαμανδοί εθνικιστές.
Κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε απόψε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ότι προς τον σκοπό αυτό επισκέπτεται αυτή την ώρα το παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον Βασιλιά Φίλιππο.

Η παραίτηση Μισέλ είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής κρίσης που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες το Βέλγιο και συνέπεια της απόφασης των Φλαμανδών (ολλανδόφωνων) εθνικιστών να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας της οποία στήριζαν.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Βασιλιάς του Βελγίου θα ζητήσει από τον Μισέλ να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός ούτως ώστε να διαπιστώσει αν στην παρούσα Βουλή υφίσταται η δυνατότητα διαμόρφωσης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός"

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά τα σχολεία από Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου

Ανακοίνωση με τις ημέρες που ανοίγουν και κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, με ανακοινωθέν που εξέδωσε, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά τα σχολεία από Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου"

Μακάβριο εύρημα στη Μάνδρα έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες

Ένα μακάβριο εύρημα συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Μάνδρας, ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το ποτάμι ξέβρασε έναν ανθρώπινο σκελετό στην περιοχή Σούρες.

Τον σκελετό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, εντόπισαν δύο κυνηγοί στο ρέμα της Σωτήρος το μεσημέρι της Δευτέρας και κανείς δε γνωρίζει αν ο σκελετός ανήκει σε κάποιον αγνοούμενο από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο κανάλι ότι η πιθανότητα να υπάρχουν αγνοούμενοι στα αζήτητα είναι μεγάλη.

Ένας εξ αυτών έκανε λόγο για ένα παλιό εργοστάσιο στο οποίο ζούσαν πολλοί μετανάστες, και εκτίμησε πως όλοι τους έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες, αλλά δεν τους αναζήτησε κανείς. Μία άλλη κάτοικος ανέφερε πως «σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες που χάθηκαν και δεν τους αναζήτησε κανείς, έτσι ακούγεται».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακάβριο εύρημα στη Μάνδρα έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες"

Η φωτιά αποκάλυψε παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων στην Κυρά Βρύση Κορινθίας (video - φώτο)

Παράνομο εργοστάσιο παρασκευής, συσκευασίας και διάθεσης λαθραίων τσιγάρων εντόπισε η Πυροσβεστική μετά τη μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο μεταφορικής εταιρίας στην Κυρά Βρύση Κορινθίας.
Τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν γραμμή παραγωγής κατεστραμμένη από τη φωτιά 
συσκευασίας τσιγάρων (πακέτα), 
κούτες καπνού φίλτρα, ρολά τσιγαρόχαρτου, σελοφάν, ρολά αλουμινόχαρτου κ.ά......
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.







korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Η φωτιά αποκάλυψε παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων στην Κυρά Βρύση Κορινθίας (video - φώτο)"

Βουλή: Τροπολογία-προάγγελος εθνικών εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών

Την αγορά εκλογικών ειδών, όπως σφραγίδες, κάλπες και γραφική ύλη, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι επισπεύδονται οι εθνικές εκλογές

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «ορίζεται ότι όλες γενικά οι προμήθειες, εργασίες, μεταφορές και μισθώσεις για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών Εθνικής Αντιπροσωπείας (προμήθεια μηχανημάτων, σφραγίδων, ειδών γραφικής ύλης κα) γίνονται με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία κατά παρέκκλιση των περι Δημόσιου Λογιστικού και περι προμηθειών του Δημοσίου διατάξεων και σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις».

Δείτε εδώ την τροπολογία του ΥΠΕΣ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Τροπολογία-προάγγελος εθνικών εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών"

Σε ποια σημεία στη Δ. Μακεδονία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Την ίδια ώρα ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από το απόγευμα σε περιοχές βόρεια της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Ειδικότερα, χιόνι πέφτει στο Χορτιάτη, στο Ωραιόκαστρο και στο Ασβεστοχώρι, στο δρόμο προς και από το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Αυτή την ώρα, η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι 3 βαθμοί Κελσίου, στα Γρεβενά 2, στις Σέρρες και στην Ελευθερούπολη Καβάλας 5, στον Πολύγυρο (όπου επίσης χιονίζει) 1, στο Κιλκίς 1, στο Αμύνταιο -1 και στη Φλώρινα -2.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποια σημεία στη Δ. Μακεδονία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες"

Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Επιστροφές αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση βίας, από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, καταγγέλλει, με σημερινή ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Το Παρατηρητήριο πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων στον Έβρο, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου. Όλοι όσοι παραχώρησαν συνέντευξη ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία και από αταυτοποίητες δυνάμεις που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα. Σε επτά περιπτώσεις απωθήθηκαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δώδεκα είπαν ότι η αστυνομία ή εκείνες οι αταυτοποίητες δυνάμεις που συνόδευαν την αστυνομία πήραν οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και των δελτίων ταυτότητάς τους, τα οποία συχνά κατέστρεφαν. Επτά είπαν ότι η αστυνομία ή οι αταυτοποίητες δυνάμεις τούς πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση συμπεριλάμβανε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοδαρμό με τα χέρια και με γκλομπ, λακτίσματα και, σε μία περίπτωση, τη χρήση συσκευής που μάλλον ήταν όπλο αναισθητοποίησης. Σε άλλη περίπτωση, ένας Μαροκινός είπε ότι ένας άνδρας με μάσκα τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος, του έβαλε μαχαίρι στον λαιμό και τον υπέβαλε σε εικονική εκτέλεση. Υπήρξε η καταγγελία ότι απωθήθηκε ακόμα και μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν της Συρίας, ενώ μία Αφγανή περιέγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο μικρών παιδιών της.

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχονται να προστεθούν στα ευρήματα άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο. Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της συνοριακής φύλαξης της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 6 Δεκεμβρίου 2018, η HRW ενημέρωσε για τα ευρήματά της. Στην απάντησή του, ο επικεφαλής διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει αναγκαστικές συνοπτικές επιστροφές. Σημείωσε ότι όλες οι διαδικασίες κράτησης και ταυτοποίησης των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα διεξήχθησαν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και ότι «διερευνούν διεξοδικά» τυχόν περιστατικά παραπτώματος ή παραβίασης των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η οργάνωση ζητάει από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν κατά διαφανή, ενδελεχή και αμερόληπτο τρόπο, τους ισχυρισμούς ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες συμμετέχουν σε συλλογικές απελάσεις, χωρίς να προηγείται δίκη, στην περιοχή του Έβρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Αττικό Πάρκο: Οργισμένη απάντηση για τα τζάγκουαρ! “Αιδώς υποκριτές”!

Με μια ανακοίνωση γεμάτη οργή και μια δεύτερη που δείχνει... ευρωπαϊκή στήριξη, το Αττικό Πάρκο απαντά στην Π.Φ.Π.Ο. για την θανάτωση τζάγκουαρ.

Το Αττικό Πάρκο απαντά με μια ανακοίνωση γεμάτη… καρφιά, στην Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ). Αφορμή φυσικά οι επικρίσεις που δέχθηκε για τη θανάτωση δύο τζάγκουαρ, που είχαν δραπετεύσει την ώρα που το πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Αττικό Πάρκο, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Για αυτούς στο βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Αττικό Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος. Το διαπιστώσαμε από τα σχόλια πολλών «φιλόζωων» του διαδικτύου που ευθαρσώς υποστήριζαν ότι η ζωή του προσωπικού του Πάρκου δεν έχει και τόσο σημασία».

Η ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο site του Αττικού Πάρκου έχει τίτλο: “ΑΙΔΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ Π.Φ.Π.Ο.”.

Αναλυτικά αναφέρει το Αττικό Πάρκο

Οι επαγγελματίες «φιλόζωοι» και οι ακτιβιστές του πληκτρολογίου δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το τραγικό γεγονός της απώλειας των δύο μας τζάγκουαρ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρινή λύπη χιλιάδων συμπολιτών μας, για να προωθήσουν την ατζέντα τους κατά της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων. Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ τους αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Για αυτούς στο βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος. Το διαπιστώσαμε από τα σχόλια πολλών «φιλόζωων» του διαδικτύου που ευθαρσώς υποστήριζαν ότι η ζωή του προσωπικού του Πάρκου δεν έχει και τόσο σημασία.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ότι δήθεν το Πάρκο δεν είναι ασφαλές και ότι κινδυνεύει άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Στην προσπάθεια τους αυτή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και δεν φείδονται ψεμάτων με την ίδια την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ να υποστηρίζει ανερυθρίαστα σε τηλεοπτικό κανάλι ότι τα τζάγκουαρ μας δήθεν «…τα έχουμε πάρει από το φυσικό τους περιβάλλον και ..κυνήγησαν την ελευθερία τους» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι γεννημένα σε άλλα ζωολογικά πάρκα, όταν μιλούν για πανικό του κόσμου εκείνη την ημέρα (παγκόσμια πρωτοτυπία ο πανικός να αποκαλύπτεται 20 ημέρες μετά), για απόκρυψη της είδησης (παγκόσμια πρωτοτυπία η είδηση να αποκρύπτεται μέσω ανάρτησης στα ΝΕΑ της επίσημης σελίδας του Πάρκου, να έχει ενημερωθεί στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς ο υπεύθυνος για τη διατήρηση του είδους, όπως γίνεται για κάθε γέννηση, μεταφορά και θάνατο απειλούμενου είδους και όταν η ‘αποκάλυψη’ γίνεται σε τηλεφώνημα της ίδιας της Προέδρου της ΠΦΠΟ στον ιδρυτή του Πάρκου που την παραπέμπει στην εν λόγω «κρυμμένη» ανακοίνωση).
Αλλά η υποκρισία έχει και τα όρια της.

Τους ενοχλεί το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ακραίο περιστατικό το δυσκολότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα ζωολογικό πάρκο – διαφυγή ζώου πρώτου βαθμού επικινδυνότητας – το προσωπικό του Πάρκου λειτούργησε άψογα και εφάρμοσε κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, απομονώνοντας τον χώρο και εφαρμόζοντας το πλάνο μετάβασης των επισκεπτών σε ασφαλή περιοχή. Αυτό έγινε γιατί υπάρχει εκπαίδευση, ασκήσεις, επαναληψιμότητα οργάνωση και αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών όπως σε όλα τα σοβαρά ζωολογικά πάρκα του κόσμου πόσο μάλλον σε αυτά όπως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που είναι μέλη της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων) που ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές για έκτακτα περιστατικά.

Για αυτό τον λόγο δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Για αυτό το λόγο εδώ και 18 χρόνια το Πάρκο με πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες έχει μηδενικά περιστατικά σοβαρού τραυματισμού πόσο μάλλον απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τα κροκοδείλια δάκρυα τους αφορούσαν και στο γεγονός ότι τα τζάγκουαρ είναι επαπειλούμενο είδος στην φύση. Αμέλησαν όμως να αναφέρουν ότι τα δύο αυτά τζάγκουαρ έχουν φέρει στον κόσμο 8 μικρά συμβάλλοντας στη διατήρηση του είδους. Είναι σημαντικός ο ρόλος των ζωολογικών πάρκων παγκοσμίως σε αυτό το ζήτημα αλλά δεν ταιριάζει στην προπαγάνδα τους.

Αντιθέτως, τα προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων και μη ειδών, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και έχουν οδηγήσει ακόμη και στη διατήρηση ειδών τα οποία έχουν εξαφανιστεί στην φύση. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συμμετέχει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε περισσότερα από 60 τέτοια ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Και φυσικά ως ειδήμονες επί παντός επιστητού αποφάσισαν ότι τα τζάγκουαρ έπρεπε να αναισθητοποιηθούν και μάλιστα ακαριαία. Αγνόησαν φυσικά ότι δεν υπάρχει ΑΚΑΡΙΑΙΑ αναισθησία -δεν είμαστε σε περιβάλλον καρτούν ή ταινίας του Χόλυγουντ. Αγνόησαν το γεγονός ότι η νάρκωση θέλει τουλάχιστον 5 λεπτά για να ξεκινήσει να δρα διάστημα το οποίο για τέτοιου είδους ζώα ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ζωή του παρευρισκομένου εκεί προσωπικού που είναι επιφορτισμένο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Και αν για εσάς ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ της Π.Φ.Π.Ο. οι ανθρώπινες ζωές του κτηνιάτρου των δύο φροντιστών μας και του ιδρυτή του Πάρκου που ήταν εκεί είναι ασήμαντες για εμάς δεν είναι.

Το βάρος της τραγικής αλλά απόλυτα σωστής απόφασης που πήραμε βάσει των όσων προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας βαραίνει εμάς. Το πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση το γνωρίζουν οι άνθρωποι που τα μεγάλωσαν για πάνω από μια δεκαετία και βρέθηκαν σε αυτήν τη πολύ δυσάρεστη θέση.

Η Τζένη και ο Σπόττυ ήταν από τους πιο παλιούς και αγαπητούς κατοίκους του Πάρκου μας. Εμείς θα τους θυμόμαστε με αγάπη. Είχαν πολύ από αυτή στην ζωή τους.

Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα όσο και αν αυτό ενοχλεί την ΠΦΠΟ και τους υπόλοιπους «επαγγελματίες» φιλόζωους.

Το προσωπικό και η διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

ΥΓ. Θα περίμενε κανείς από ένα βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν κάνει μια ερώτηση να ασχοληθεί λίγο παραπάνω, να μελετήσει υπεύθυνα ένα ζήτημα, να απευθυνθεί σε ειδικούς και να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους. Φαίνεται όμως ότι στο βωμό της ικανοποίησης μιας μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου (έρχονται και εκλογές) αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Σημασία έχει να φανούμε «φιλόζωοι».

Ο κ. Αμυράς έχει κάθε δικαίωμα προφανώς εκ του θεσμικού του ρόλου να ρωτήσει ότι θέλει τους αρμόδιους φορείς που εποπτεύουν το Πάρκο. Για το τρίτο σκέλος της ερώτησης του όμως «Για ποιο λόγο δεν προτιμήθηκε η τακτική της αναισθησίας για την εξουδετέρωση των ζώων;» τον καλούμε να έρθει στο Πάρκο και να την κάνει κοιτώντας στα μάτια τους 4 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και των οποίων η ζωή είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας για αυτόν.

Προς ενημέρωση του ωστόσο όμως του κοινοποιούμε την επιστολή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων) σε σχέση με το περιστατικό με τα τζάγκουαρ μας.

atticapark
Διαβάστε Περισσότερα » "Αττικό Πάρκο: Οργισμένη απάντηση για τα τζάγκουαρ! “Αιδώς υποκριτές”!"

Συναγερμός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Διεφθαρμένη η αλβανική κυβέρνηση, νομιμοποιεί έσοδα από παράνομες δραστηριότητες…

Η διεθνής κοινότητα χτύπησε συναγερμό για τη  νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία.

 Η Μόνεϊβαλ (Moneyval), που είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε μια έκθεση για την Αλβανία, στην οποία παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα.


«Σύμφωνα με τους ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα μας έχει εργασθεί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά παραμένει εισέτι ανησυχητικό το φαινόμενο", γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Η έκθεση αναφέρει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την εκκαθάριση των κερδών των ποινικών αδικημάτων είναι η διαφθορά. 

Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι πολύ συνδέονται με τον κόσμο του εγκλήματος και εμπλέκονται  σε κυκλώματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


«Η διαφθορά είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων  από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία.  Συχνά συνδέεται με δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά δημιουργεί τεράστια ποσά εγκληματικών οφελών και υπονομεύει σοβαρά τη λειτουργία της δικαιοσύνης.


»Ο αρχές γνωρίζουν τους κινδύνους της διαφθοράς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει προσοχή ή έχουν δώσει περιορισμένη προσοχή στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαφθορά», αναφέρει η έκθεση.


Η ομάδα Moneyval καλεί τις αλβανικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη δίωξη των ατόμων που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος και να δημεύσουν τις περιουσίες  που αποκτήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες και να δώσουν την απαραίτητη προσοχή σε όσους χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.


Επισημαίνεται ακόμη ότι «δεν υπάρχει συστηματική προσέγγιση για τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των οικονομικών πτυχών που συνδέονται με τις παραβιάσεις περί τρομοκρατίας».


Όσον αφορά την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων», αναφέρει έκθεση σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της  αλβανικής εφημερίδας ‘SOT’  (sot.com.al)


echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Διεφθαρμένη η αλβανική κυβέρνηση, νομιμοποιεί έσοδα από παράνομες δραστηριότητες…"

Σκόπια: Τροπολογία που διαχωρίζει την ιθαγένεια από την εθνότητα κατέθεσε βουλευτής του Ζάεφ

Αρχίζει το απόγευμα στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί των προτάσεων τροπολογιών του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν επτά «τροπολογίες επί των τροπολογιών», οι οποίες στο σύνολό τους δεν αφορούν τις ίδιες τις συνταγματικές τροπολογίες αλλά τον Συνταγματικό Νόμο.

Από τις επτά τροπολογίες, οι τέσσερις σημαντικότερες αφορούν το Άρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συγκεκριμένες προτάσεις ουσιαστικά διευκρινίζουν ότι οι Πρέσπες δεν αναγνωρίζουν εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος.

Ειδικότερα:

Ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM Μουχαμέντ Ζεκίρι προτείνει στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 να προστεθεί η φράση «το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι προτείνουν οι λέξεις "μακεδονική/πολίτης" να αντικατασταθούν από την λέξη "πολίτης", δηλαδή η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στην επιχειρηματολογία επί της πρότασής τους οι δύο βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» σημειώνουν ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότητα όλων των πολιτών κατά την έκφραση της υπηκοότητάς τους.

Οι βουλευτές του κινήματος BESA Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι ζητούν η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναδιατυπωθεί ως εξής:«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο ίδιο πνεύμα, οι βουλευτές της ομάδας των «οχτώ» Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, Νόλα Ισμαήλοφσκα-Σταρόβα, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξαντρόβα και Ζέκιρ Ραμτσίλοβιτς προτείνουν να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου η φράση «το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν σε αιτήματα για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας καθώς και για τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Τροπολογία που διαχωρίζει την ιθαγένεια από την εθνότητα κατέθεσε βουλευτής του Ζάεφ"

Νόμπελ Ειρήνης: Και επίσημα υποψήφιοι Τσίπρας και Ζάεφ!

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι και επίσημα υποψήφοι για το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης, ύστερα από πρωτοβουλία της κατόχου του για το 2015!

Η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, η Τυνήσια Wided Bouchamaoui, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων παρουσίασε την πρωτοβουλία να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Στη σχετική εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, και ο πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν, οι οποίοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Η Wided Bouchamaoui και ο κ. Κούλογλου θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του ανακοινώσουν την πρωτοβουλία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμπελ Ειρήνης: Και επίσημα υποψήφιοι Τσίπρας και Ζάεφ!"

Κατατέθηκε η τροπολογία για ακατάσχετο ύψους 7.500 ευρώ στους αγρότες

Στην Βουλή κατατέθηκε η κυβερνητική τροπολογία που διαμορφώνει ακατάσχετο για τις αγροτικές ενισχύεις στα 7.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «ορίζεται ότι οι προκαταβολές οι ενδιάμεσες και τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση β) την πράσινη ενίσχυση γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος δεν κατάσχονται στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ετησίως. Η έναρξη της ρύθμισης άρχεται από τις 10.12.2018».

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δείτε εδώ την τροπολογία


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για ακατάσχετο ύψους 7.500 ευρώ στους αγρότες"

Μανιάτης: Διαπλεκόμενοι ή ανίκανοι οι Δούρου – Σπίρτζης – Χαρίτσης;

Ερωτήματα και καταγγελίες απευθύνει στους δύο υπουργούς και την Περιφερειάρχη ο υπεύθυνος Υποδομών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης

Η υπόθεση αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 88 εκατομμυρίων, που -όπως λέει ο κ. Μανιάτης- περιελάμβανε τον “εξόφθαλμα φωτογραφικό όρο «…το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος δεν πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος)»”.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης “ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ούτε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπήρχε τέτοιος κραυγαλέα φωτογραφικός όρος αδιαφάνειας και διαπλοκής. Πολύ απλά, διότι ποτέ δεν έχει ισχυριστεί κανένας, ότι η προμήθεια ασφαλτοσκυροδέματος από μεγαλύτερες αποστάσεις ακόμη κι 100 χλμ δεν ικανοποιούσαν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές”.

Κατά τον υπεύθυνο Υποδομών του ΚΙΝΑΛ “ο Γιάννης Σγουρός το κατήγγειλε με όλη την αναγκαία τεκμηρίωση, ζητώντας την απόσυρση της διακήρυξης. Ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζήτησε από το ΤΕΕ την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όσων μηχανικών είχαν εισηγηθεί τη διάταξη αυτή”.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρει ακόμη πως στις ερωτήσεις που υπέβαλε στους συναρμόδιους υπουργούς Χρ. Σπίρτζη και Α. Χαρίτση στις 7.11.2018 και στις 26.11.2018, “οι απαντήσεις ήταν … αποστομωτικές. Ο μεν Χρ. Σπίρτζης νίπτει τας χείρας του, λέγοντας ότι «το θιγόμενο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου μας» (ως να μην αφορά τον υπουργό δημοσίων έργων η καταγγελία ότι μια δημόσια αρχή καταστρατηγεί τη βασική αρχή διαφάνειας σε διαγωνισμούς ύψους 88.000.000€). Ο δε Α. Χαρίτσης στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα, αναφέροντας ότι «έχει ζητήσει στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής»”.

Σύμφωνα με την δήλωση-καταγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε ως παράνομο τον όρο του διαγωνισμού περί απόστασης 40 χιλιομέτρων από το Σύνταγμα.

Και ο κ. Μανιάτης καταλήγει: ‘Μετά τα παραπάνω, μετά την εκκωφαντική σιωπή των Α. Δούρου – Χρ. Σπίρτζη – Α. Χαρίτση στις καταγγελίες μας στη Βουλή, το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι: Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση ανικανότητας και αδιαφορίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ή πρόκειται για περίπτωση διαπλοκής προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα;”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιάτης: Διαπλεκόμενοι ή ανίκανοι οι Δούρου – Σπίρτζης – Χαρίτσης;"

DW:Ελληνικά hot spots: το πρόβλημα σε αριθμούς

Οι ήδη απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων των ελληνικών νησιών επιδεινώνονται εδώ και μήνες. Σειρά μέτρων θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, ωστόσο αυτά δεν λαμβάνονται.

Παρά τις όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει η ΕΕ, άνθρωποι που αναζητούν άσυλο εξακολουθούν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα ο αριθμός αυτών που φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν από αυτά, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία, βάσει των στοιχείων που ανέλυσε η DW, στεγάζουν διαρκώς υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.
Η διεθνής νομοθεσία προβλέπει οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να εξετάζονται ξεχωριστά. Παρά τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ο αριθμός των αιτήσεων ανά αρμόδιο υπάλληλο έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2013 σε κάθε υπάλληλο αντιστοιχούσαν 26 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2017 ο αριθμός των αιτούντων ανά υπάλληλο εκτοξεύθηκε σε 88. Οι αρμόδιες αρχές ναι μεν αύξησαν το προσωπικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη αρκούντως γρήγορα.
Data visualization EL Greece Migration Islands Camps
Εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όσοι  αιτούντες άσυλο φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία. Παρά την αισθητή μείωση του αριθμού των αφίξεων από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, ο αριθμός όσων φθάνουν είναι μεγαλύτερος όσων αποχωρούν από τα ελληνικά νησιά. Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας 2.367 άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο επέστρεψαν στην Τουρκία. Το πόσο μικρός είναι αυτός ο αριθμός καθίσταται σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον Οκτώβριο του 2018 3.370 άνθρωποι έφθασαν μέσω θαλάσσης στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Τουρκία κάνει δεκτούς μόνον μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά. Αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας προκειμένου να αποσυμπιέσουν τα hot spots των νησιών. Πάντως, παρακάμπτοντας τον συγκεκριμένο περιορισμό, οι αρμόδιες αρχές μετέφεραν 23.000 ευάλωτα άτομα –όπως αρρώστους, γυναίκες και παιδιά- στην ενδοχώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2018, όπως είπε στην DW εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αναγνωρίζοντας μεν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε στην DW ότι αυτές δεν επαρκούν: «Στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών η UNHCR βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει 8.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε καλύτερα καταλύματα στην ενδοχώρα. Ωστόσο, περί τις 10.000 νέες αφίξεις μέσω θαλάσσης καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. […] Η επίσπευση της μεταφοράς (σ.σ.: από τα νησιά στην ενδοχώρα) πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα».
Data visualization EL Greece Migration Islands Camps
Αργή μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ
Ένας ακόμη τρόπος να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά θα ήταν να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες που έχουν γίνει δεκτοί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε εκπονηθεί το 2015. Εντός δύο ετών επρόκειτο να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα 50400 άτομα, όμως μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μόλις 21.999 άνθρωποι αποχώρησαν από το ελληνικό έδαφος προς άλλα κράτη-μέλη.
Εφόσον οι άνθρωποι δεν αποχωρούν από τα κέντρα υποδοχής, μια άλλη λύση θα ήταν η διεύρυνσή τους. Οι δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα υπεραριθμίας. Αν και τα κέντρα φιλοξενίας περιβάλλονται από κενές εκτάσεις, αυτές είναι ιδιωτικές, με τις ελληνικές αρχές να διστάζουν να προβούν σε επέκταση των hot spots, δεδομένων των αντιδράσεων και των εντάσεων που έχουν προκληθεί στα νησιά κατά των εγκαταστάσεων αυτών.
Αντιδρώντας στη σοβαρότητα της κατάστασης, η ΕΕ διέθεσε επιπρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα. Πέραν των προβλεπόμενων 561 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για το διάστημα 2014-2020, η Κομισιόν διέθεσε επιπλέον 948 εκ. ευρώ μέσω μηχανισμών έκτακτης χρηματοδότησης. Τα χρήματα διοχετεύονται σε προγράμματα βελτίωσης στη διανομή τροφίμων και στην ποιότητα των καταλυμάτων, σε βελτίωση των υποδομών και διάθεση μετρητών σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Data visualization EL Greece Migration Islands Camps
Πάντως, τα συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των ελληνικών αρχών ήρθαν να επισκιάσουν υπόνοιες για παρατυπίες στη διάθεση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα. Με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η αρμόδια για την υπόθεση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα.
Παρ’ όλα τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο τοπικός πληθυσμός καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν δράση και όχι και αρνούνται να δουν όλο αυτό ως ευρωπαϊκό ζήτημα», υπογράμμισε στην DW ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος στο κέντρο προσφύγων του Καρά Τεπέ. Κατά τη γνώμη του, εάν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση, όσα εκατομμύρια κι αν δαπανηθούν, τα προβλήματα θα παραμείνουν.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ελληνικά hot spots: το πρόβλημα σε αριθμούς"

Σε εξέλιξη η πορεία του ΠΑΜΕ, κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Στη Βουλή έφτασε το απόγευμα η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας, την ώρα που στην Ολομέλεια συζητείται ο προϋπολογισμός του 2019.

Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ ζητούσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους.

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Δημόσια καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.

- Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

- Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

- Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη η πορεία του ΠΑΜΕ, κλειστό το κέντρο της Αθήνας"

Σκοπιανός ιστορικός: Η έννοια του βούλγαρου και του έλληνα στην οθωμανική εποχή…

Ο ιστορικός Ντράγκαν Ζαΐκοφσκι, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων, πιστεύει ότι η οργάνωση VMRO (στην ελληνική ιστορία γνωστή ως ΕΜΕΟ) ήταν μια βουλγαρική οργάνωση.

Ο ίδιος θα υποστηρίξει σε φόρουμ που έγινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σημαντικότεροι επαναστάτες της Μακεδονίας του Βαρδάρη αισθάνονταν ως Βούλγαροι.

Θα τονίσει ότι «οι δικοί μας μέχρι την διαφυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ως έθνος είμαστε αρχαίοι, ότι δεν είμαστε Σλάβοι μετανάστες στο Βυζάντιο, αλλά προερχόμασταν από την Αυτοκρατορία της Αλεξάνδρειας -που ήταν δήθεν μακεδονικό κράτος και όχι ελληνικό, αλλά η ιστορία μας λέει άλλα…»

Στο κείμενο που διαπνέεται από το αίσθημα της αναζήτησης εθνικής ταυτότητας σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη γεωγραφική Μακεδονία, υπήρχαν διάφοροι λαοί επί οθωμανικής εποχής.

«Ο ‘βούλγαρος’ κατά τον 19ο αιώνα είχε την έννοια του ‘φτωχού’ του απλού ανθρώπου που ήταν χριστιανός. Η λέξη ‘Γκρέκ’ (Έλληνας) σήμαινε τον πλούσιο τον μορφωμένο χριστιανό. Επίσης αποκαλούνταν και ως ‘αρναούτης’ που ήταν ο φτωχός αγρότης που ανήκε σε νομάδες».

Θα αναφέρει κατόπιν το διαχωρισμό των εννοιών Έλληνας και Βούλγαρος κατά την οθωμανική εποχή στη Μακεδονία.

«Στην τουρκική εποχή, ο βούλγαρος χωρικός χαρακτήριζε εκείνους που έμεναν σε πόλεις με τη λέξη «Έλληνες» [„Грк“, ] και την κοσμική ενδυμασία που φορούσαν «ελληνική φορεσιά» [„грчка носија“.]

»Συνήθως οι κάτοικοι των πόλεων αποκαλούσαν τον εαυτό τους «Έλλην» [„Елин“], ενώ οι Σλάβοι της Μακεδονίας αποκαλούνταν συνήθως ‘βούλγαροι’/'бугарски' , δηλαδή κάτοικοι των χωριών- αγρότες, αμόρφωτοι.

Το όνομα ‘Βούλγαρος’ δεν είχε εθνική απήχηση, αλλά είχε την έννοια του χριστιανού πριν από το 1870, πριν τη βουλγαρική Εξαρχία.

Το περιεχόμενο της λέξης βούλγαρος περιελάμβανε την κοινωνική υπόσταση του ατόμου, δηλαδή τον χωριάτη Χριστιανό Ορθόδοξο σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους Οθωμανούς.

»Όταν, μάλιστα, έλεγαν ‘είμαστε Βούλγαροι’ σκέφτονταν όχι εθνικά αλλά ότι ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο Ρώσος αυτοκράτορας για αυτούς ήταν «Βούλγαρος τσάρος», όχι από άποψη εθνικότητας αλλά ως Ορθόδοξος Χριστιανός» αναφέρει μεταξύ άλλων το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανός ιστορικός: Η έννοια του βούλγαρου και του έλληνα στην οθωμανική εποχή…"

Μηνύσεις για τις προσαγωγές στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για απαγόρευση ελεύθερης πρόσβασης και εισόδου, στην πρόσφατη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) Γεώργιος Τάτσιος και η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, που -όπως καταγγέλλουν- προσήχθησαν και κρατήθηκαν παράνομα στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έως το τέλος της εκδήλωσης.

Στη μηνυτήρια αναφορά, οι κ.κ. Τάτσιος και Μαρούπα, παρουσιάζουν με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον και την αντιμετώπιση που είχαν -όπως και δεκάδες άλλοι πολίτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού- από αστυνομικούς παρουσία των προϊσταμένων τους.

«Δεν φτάνει που μας απαγόρευσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας σε ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά μας ταλαιπώρησαν και σέρνοντάς μας στην αστυνομική διεύθυνση σαν κρατούμενους, αναγκαστικά, χωρίς κανέναν λόγο, διότι ήμασταν γνωστών και εξακριβωμένων στο Αλεξάνδρειο στοιχείων και δεν είχαμε υποπέσει σε κανένα αδίκημα» υποστηρίζουν οι κ.κ. Τάτσιος και Μαρούπα αναφορικά με τις προσαγωγές.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνύσεις για τις προσαγωγές στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη"

Αυτά είναι τα μέτρα για τους ντελιβεράδες από το υπουργείο Εργασίας

Τα μέτρα για τους ντελιβεράδες και τις υποχρεώσεις για την προστασία και την ασφάλειά τους λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του.

Η εγκύκλιος για τους ντελιβεράδες, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών. Επίσης, ο εργοδότης υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης).

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για τους ντελιβεράδες, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας, στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους.

Ακόμη, οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, που πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, με τον νόμο 4512/18, το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της εγκυκλίου για τους ντελιβεράδες θέσπισε την υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τον εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα, εφόσον δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Για όλους τους εργαζόμενους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο θα διατεθεί ειδικό έντυπο ενημέρωσης γύρω από τους κινδύνους που παρουσιάζονται σε αυτές τις εργασίες (με ανάλυση κινδύνων, ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, καλές πρακτικές κ.λπ.), και σύντομο φυλλάδιο με χρήσιμες οδηγίες καλής πρακτικής.

Τέλος, το ΣΕΠΕ το αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσει στοχευμένη εκστρατεία ελέγχων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τόσο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και για τον έλεγχο και τη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσής τους προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα μέτρα για τους ντελιβεράδες από το υπουργείο Εργασίας"

KINAΛ για Χαλυβουργική: Επικυρώνεται το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα

Το κατέβασμα του διακόπτη ρεύματος στη Χαλυβουργική επικυρώνει το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στη χώρας μας, την μετατροπή αυτών σε «εμπορευματικά κέντρα» και εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Αυτό σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Χαλυβουργική. Σε σχετική δήλωση επισημαίνεται ότι «αντί για σταθεροποίηση και ανάπτυξη με το «τέλος των μνημονίων», η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αποβιομηχάνιση, την παραγωγική συρρίκνωση, την ανεργία.

Μπορεί η αφορμή για τα «σβηστά φώτα» της Χαλυβουργικής να είναι η δικαστική διένεξη στην μετοχική πυραμίδα, αλλά είναι η απουσία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης (Οικοδομή, Ελληνικό κ.α.) που καθηλώνει την παραγωγική διαδικασία. Η προοπτική των αντίστοιχων μονάδων είναι πλέον η μετατροπή τους με εμπορευματικά κέντρα», τονίζει και προσθέτει:

«Η εξέλιξη αυτή πλήττει δυσανάλογα την πληγωμένη Δυτική Αττική, πόσο μάλιστα αν συνυπολογιστούν τα Ναυπηγεία και οι άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην περιοχή προκαλώντας υψηλή ανεργία και μαζική φτωχοποίηση στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, την Μάνδρα κ.α. Ταυτόχρονα, αντί για σταθερές σχέσεις εργασίας, για 8ωρο και ικανοποιητικό μισθό, έχουμε το φάσμα της ανεργίας και την ελαστική εργασία, το παρτ τάιμ και την υποχρεωτική μερική αμοιβή.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να πριμοδοτεί τη μείωση της ανεργίας μέσα από τα 4ωρα και τις ελαστικές θέσεις εργασίας που αποτελούν το 55% των νέων θέσεων εργασίας. Οι ανάγκες τις οικογένειας απαιτούν σταθερή απασχόληση και πλήρη αμοιβή. Η μερική απασχόληση πρέπει να είναι επιλογή του εργαζομένου και μόνο προσωρινή-μεταβατική λύση στην ανεργία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου προκειμένου να πάρει εμπρός η Οικονομία και η Κοινωνία με σαφή και ευνοϊκά κίνητρα ενίσχυσης της απασχόλησης, με την φορο-απαλλαγή του 150% του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις, την κατάρτιση και την επιδότηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.


Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε για την μείωση του κόστος ενέργειας ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά διεθνώς.»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "KINAΛ για Χαλυβουργική: Επικυρώνεται το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα"

ΣτΕ: Επιστροφή 13ου – 14ου μισθού -Ποιους δημοσίους υπαλλήλους αφορά

Άνοιξε ο δρόμος για τη διεκδίκηση των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους του μηνιαίου μισθού τους.
 Μετά την απόφαση αυτή, που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταβάλλονται σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου ελάμβαναν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ.
Με βάση τις δεκάδες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, που το ένα μετά το άλλο δικαιώνουν συνταξιούχους αλλά και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους στη δικαστική τους μάχη για τη διεκδίκηση της επιστροφής των δώρων, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης στη βάση της εφαρμογής όλων αυτών των θετικών αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
Πάντως πολλοί δημόσιοι σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση για να πάρουν πίσω τα δώρα τους.

Ποιους αφορά

 Στους υπαλλήλους που «πιάνει» η απόφαση του ΣτΕ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις:
1.    Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, που από τον Οκτώβριο του 2011 έως την 31/12/2015 αμείβονταν με το ενιαίο μισθολόγιο του ν. 4024 / 2011 και από την 1/1/2016 μέχρι και σήμερα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4354/2015. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
–    Όλοι οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που υπηρετούν στα υπουργεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ) που δεν έχουν νομική προσωπικότητα στη Βουλή των Ελλήνων.
–    Οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (ΑΔΑ) με νομική προσωπικότητα.
–    Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).
–    Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμοι – Περιφέρειες).
 –    Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
–    Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ.
–    Οι υπάλληλοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιρειών.
–    Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
–    Οι υπάλληλοι της Γραμματείας των δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.
–    Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί.
–    Οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
–    Οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
–    Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιουμένων προς αυτά των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2.    Οι λοιποί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου:
–    Οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι διπλωματικοί υπάλληλοι για χρονικές περιόδους από την 1/1/2013 και μετά, κατά τις οποίες οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές τους δεν υπερέβαιναν το ποσό των 3.000 ευρώ.
–    Οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Επιστροφή 13ου – 14ου μισθού -Ποιους δημοσίους υπαλλήλους αφορά"

Τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου

Σε θέμα εσωτερικής τριβής ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP και την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας έχει εξελιχθεί το θέμα των Ιμίων και νησίδων στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην τουρκική Βουλή δήλωσε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu πως δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου, προειδοποιώντας παράλληλα εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα βλάπτουν τα συμφέροντα του έθνους τους.

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να «στριμώξετε» στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία.

Σε αυτό (το θέμα) αυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η Βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου"

Νέα «καρφιά» Κοτζιά για απόρρητες δαπάνες υπουργείου Άμυνας και ΕΥΠ

Νέα «καρφιά» έριξε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναφορικά με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Άμυνας καθώς και της ΕΥΠ, επαναφέροντας την πρότασή του να τεθούν υπό τον έλεγχο της Βουλής, όπως ισχύει στην περίπτωση των αντίστοιχων δαπανών του ΥΠΕΞ.

Μιλώντας κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Κοτζιάς τόνισε συγκεκριμένα ότι «σε μια Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει κανένας τομέας που να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό αν δεν υπάρχει ο έλεγχος της Βουλής», επισημαίνοντας ότι χωρίς τον έλεγχο αυτόν, «κάποιοι φτιάχνουν παράλληλους μηχανισμούς».

Επικαλούμενος το σχετικό νόμο που πέρασε επί των ημερών του για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ζήτησε από την κυβέρνηση «να το εφαρμόσει για όλα τα υπουργεία όπως το Άμυνας, το Εσωτερικών, η ΕΥΠ και το Μακεδονίας-Θράκης».

«Υπάρχει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί, διαφορετικά οφείλω να μην ψηφίσω τις απόρρητες δαπάνες πέραν εκείνες του ΥΠΕΞ», διευκρίνισε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στηρίζει και θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, διότι, όπως είπε, «έχει αναπτυξιακό σχέδιο και κοινωνική δικαιοσύνη».

Αντεπιτέθηκε δε σε όσους λένε ότι «εμείς θα κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση». «40 χρόνια γιατί δεν την κάνανε;», διερωτήθηκε παρομοιάζοντας την άποψη αυτή με τους συζύγους που έχουν χωρίσει μετά από τόσα χρόνια και λένε μήπως ξανακάνουν μια νέα αρχή.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «καρφιά» Κοτζιά για απόρρητες δαπάνες υπουργείου Άμυνας και ΕΥΠ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news