facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε στην ΕΕ τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας

Εξαντλήθηκε η υπομονή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Αλβανία
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απέστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, στις οποίες καταγγέλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από το αλβανικό καθεστώς και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε.
Τι σημαίνει αυτό; Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Αθήνα διαμηνύει ότι κρατά το κλειδί για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Με τον τρόπο αυτό η αλβανική κυβέρνηση θα χάσει και τα χρήματα που παίρνει από την Ευρώπη, προκειμένου να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Το δελτίο του Star Channel επίσης μετέδωσε ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι πλέον στο κόκκινο και έχει κοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας, ακόμη και αυτή που υπήρχε μεταξύ Τσίπρα και Ράμα.
Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, μη σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας μπλοκάρει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Ράμα οδηγεί την Αλβανία στο περιθώριο

Ο Αλβανός πρωθυπουργός πάντως, καθοδηγούμενος από το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας, δεν δείχνει μέχρι στιγμής καμία διάθεση να αλλάξει τη στάση του.
Υπενθυμίζουμε, ότι ήταν ο Νίκος Κοτζιάς που πρόσθεσε στα προαπαιτούμενα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιών της.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Κατρούγκαλος δέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρόεδρο της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» στη Χειμάρρα, Φρέντη Μπελέρη και ενημερώθηκε για τις πρόσφατες προσπάθειες του αλβανικού καθεστώτος να καταπατήσει ιδιοκτησίες Ελλήνων μειονοτικών.

Ο Φρέντης Μπελέρης στο γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΥΠΕΞ το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον λαό της Χειμάρρας, στο πρόσωπο του εκπροσώπου του, ότι η Ελλάδα θα προστατεύει τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Αλβανία, οι οποίοι εκτός από αναγνωρισμένη ως εθνική μειονότητα έχουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ελληνικά διαβατήρια, είναι δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μεγαλύτερο ατόπημα του Έντι Ράμα είναι ότι στρεφόμενος κατά της Ελληνικής Μειονότητας στρέφεται κατά Ευρωπαίων πολιτών.
Ιδιαίτερα στη Χειμάρρα, τουλάχιστον καμιά 200ρια ομογενείς έχουν και αμερικανικά διαβατήρια, πράγμα που περιπλέκει την κατάσταση και φανερώνει την άγνοια κινδύνου του Έντι Ράμα.
Εάν το δει κανείς αποστασιοποιημένα, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαβατήρια, η Χειμάρρα είναι «θύλακας» Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών και ενάντια σε αυτούς στρέφεται το κοτζαμπάσικο μαφιόζικο καθεστώς των Τιράνων.

Πρόεδρος Ομόνοιας Χειμάρρας: Σχέδιο των Αλβανών να «ξεριζώσουν» τους Έλληνες από τη Β. Ήπειρο

 

Την περασμένη εβδομάδα ο Φρέντης Μπελέρης κατήγγειλε αλβανικό σχέδιο να «ξεριζώσουν» το ελληνικό στοιχείο από τη Βόρεια Ήπειρο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όπως τόνισε ο κ. Μπελέρης «αυτό το σχέδιο που κλιμακώνεται τα τριάντα τελευταία χρόνια, αποκορυφώθηκε με την υπουργική απόφαση που απογυμνώνει τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από περιουσιακά στοιχεία, τους εξαναγκάζει να μην μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μεταναστεύσουν.
»Αυτό είναι σχέδιο μη διαπραγματεύσιμο για εμάς, δεν μπορούμε να γίνουμε η τελευταία γενιά Ελλήνων που έζησαν στη Χειμάρρα.
»Ζητάμε την κινητοποίηση του κόσμου, να είναι κοντά στους γονείς τους, να ενδιαφερθούν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
»Να δείξει και ο κόσμος ότι είναι αντίθετος… υπάρχει συσπείρωση του κόσμου.
»Είναι ένα σχέδιο που γράφει τον επίλογο της Χειμάρρας όπως την ξέραμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε στην ΕΕ τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας"

Νέα πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: Επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

«Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα βλάπτουν τα συμφέροντα του έθνους τους.

Όπως μεταδίδει το hellasjournal, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947”, προσθέτοντας ότι “επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό.

«Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία. Aυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: Επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο"

ΗΠΑ: Διώξεις για συνωμοσία με σκοπό την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Δίωξη σε δύο άνδρες άσκησαν οι αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία της "συνωμοσίας" και της διάπραξης άλλων ομοσπονδιακών αδικημάτων στην προσπάθειά τους να πετύχουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοση του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση αυτή.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του Αμερικανού Μπιτζάν Ραφιεκιάν και του Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν –ο οποίος έχει τουρκική και ολλανδική υπηκοότητα– αναφέρεται ότι συνωμότησαν για να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσουον τις αμερικανικές αρχές και ότι είπαν ψέματα για τη δραστηριότητά τους ως ξένοι πράκτορες.

Ο Ραφιεκιάν εμφανίστηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πρόκειται για έναν πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλιν, του απόστρατου στρατηγού που υπηρέτησε για λίγες ημέρες ως σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, στην αρχή της θητείας του.

Η δίωξη σε βάρος των δύο ανδρών έγινε γνωστή μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωση της ποινής του Φλιν επειδή έδωσε ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές. Ο Φλιν φαίνεται πάντως ότι θα γλιτώσει τη φυλακή, επειδή συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ραφιεκιάν και ο Φλιν ίδρυσαν την εταιρεία Flynn Intel Group ενώ ο Αλπτεκίν ήλεγχε μια αντίστοιχη εταιρεία στην Ολλανδία. Στη συνέχεια ο Ραφιεκιάν και ο Αλπτεκίν συνωμότηταν για “να δυσφημίσουν και να απονομιμοποιήσουν (τον Γκιουλέν) στα μάτια των πολιτικών και του κοινού και εντέλει να διασφαλίσουν την έκδοσή του”. Υποστηρίζεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν εκείνη που έδινε τις κατευθύνσεις, μέσω του Αλπτεκίν και ότι οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν την ανάμιξη της Τουρκίας.

Ο Αλπτεκίν, που είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο σήμερα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Διώξεις για συνωμοσία με σκοπό την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία"

Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων δεν αρνείται το δημοσίευμα της Wikileaks για συνεργασία με τη CIA

Η δημοσιοποίηση των μυστικών εγγράφων από την ιστοσελίδα Wikileaks ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ ήταν πληροφοριοδότης και προστατευόμενη πηγή της αμερικανικής πρεσβείας το 2008, είχε πολλές αντιδράσεις στο κοινό, γράφει η σκοπιανή ‘Βέτσερ’.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα σχολιάζουν ότι ο Ντιμίτροφ προκάλεσε ζημιά στο ζήτημα του ονόματος με την κατασκοπευτική δράση για τις αμερικανικές υπηρεσίες ή την CIA.

Ο Ντίμιταρ Απατσίεφ  μέλος του κόμματος της Αριστεράς, μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών ζήτησε την παραίτηση του υπουργού των εξωτερικών.

Το πρακτορείο «MakFax» ζήτησε μια απάντηση από το γραφείο του Εισαγγελέα εάν ο υπουργός θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος ή αν υπάρχουν λόγοι για έρευνα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, έγραψε στο Facebook, ότι το θέμα είναι πολύ παλιό και είχαν δημοσιευθεί το 2010 σχετικές πληροφορίες.


«Το δημοσίευμα του Wikileaks λέει στην πραγματικότητα ότι έχω εργασθεί συνεχώς για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της χώρας που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και  στην ΕΕ. Το ότι έχω επικοινωνήσει με  τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ,  το έκανα για τα εθνικά συμφέροντα της Μακεδονίας».

Θα προσθέσει:

«Το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάσταση με τις πληροφορίες αυτές, είναι μια προσπάθεια δυσφήμισης για το πρόσωπό μου και για να βλάψουν την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».


echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων δεν αρνείται το δημοσίευμα της Wikileaks για συνεργασία με τη CIA"

Σηκώθηκε και έφυγε από live ο Βαρουφάκης! Άφησε σύξυλους τους παρουσιαστές! – video

Διαβάστε Περισσότερα » "Σηκώθηκε και έφυγε από live ο Βαρουφάκης! Άφησε σύξυλους τους παρουσιαστές! – video"

Αναβαθμίζουν την Μ. Παπασπύρου -Δίνουν στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων

Μετά την τοποθέτησή της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού η κυβέρνηση με αποψινή τροπολογία αναβαθμίζει την Γενικής Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου.

Με βάση τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται αύξηση των Ειδικών Επιθεωρητών στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από 25 σε 50. Επίσης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, για την ενίσχυση του κύρους των Ειδικών Επιθεωρητών χορηγείται μηνιαίο ελεγκτικό επίδομα, το ύψος του οποίου καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής του καθορίζονται με ΚΥΑ.

Επίσης, με την ίδια ρύθμιση αυξάνεται ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να αποσπαστούν για την υποστήριξη του Γραφείου ενώ ενισχύεται η Διεύθυνση Επεξεργασίας Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Ακόμα προβλέπεται ότι για την κάλυψη των νέων θέσεων που δημιουργούνται ο αριθμός των αποσπασμένων υπαλλήλων από το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις. Προβλέπεται, δε, ότι το προσωπικό που υπηρετεί στο γραφείο του ΓΕΔΔ για θέματα πειθαρχικής φύσης, υπάγεται στο πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την ίδια ώρα, για την νομική υποστήριξη του Γραφείου «ανοίγουν» 4 θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή, ενώ παράλληλα προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των ειδικών συνεργατών του ΓΕΔΔ από δύο σε τρεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβαθμίζουν την Μ. Παπασπύρου -Δίνουν στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων"

«Μπίζνες» εκατομμυρίων με προϊόντα «μαϊμού» - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις

Είχαν πλημμυρίσει ακόμη και καταστήματα του κέντρου της Αθήνας με μαϊμού επώνυμα προϊόντα που τα πούλαγαν ως γνήσια. Τσάντες γνωστών οίκων του εξωτερικού αξίας άνω των χιλίων ευρώ, τις αγόραζαν 20 ευρώ από τις παράνομες φάμπρικες της Τουρκίας και τις πούλαγαν στη χώρα μας δήθεν σε τιμές σούπερ προσφοράς. Για παράδειγμα μια παραχαραγμένη τσάντα των 1500 ευρώ την έδιναν 500. Τα δε κέρδη τα επένδυαν αγοράζοντας τουριστικά λεωφορεία και ιδρύοντας πρακτορεία, ενώ έφθασαν να βάλουν ακόμη και δικά τους πούλμαν στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Μόνο τους τελευταίους μήνες το κράτος έχασε από φόρους και δασμούς περισσότερα από 3.000.000 ευρώ, ενώ μεγάλη ζημιά υπέστησαν και οι καταναλωτές. 

17122018doa014


Δύο μαφιόζικες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων γνωστών εμπορικών οίκων από την Τουρκία στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Από τις σαρωτικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, συνελήφθησαν 20 άτομα εκ των οποίων οι 4 είναι δημόσιοι λειτουργοί (τελωνειακοί και αστυνομικοί) οι οποίοι διευκόλυναν και παρείχαν πληροφορίες σ’ αυτά τα εγκληματικά δίκτυα, ενώ κατηγορούνται άλλοι 66. Μάλιστα, τα κυκλώματα, προέβαιναν στη νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) με την αγορά τουριστικών λεωφορείων και τη δημιουργία τουριστικού γραφείου, το οποίο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον έχει τεκμηριωθεί η εξαγωγή στην Τουρκία μεγάλων χρηματικών ποσών υπό τη μορφή μετρητών.

Η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί Σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.

Πως λειτουργούσαν τα κυκλώματα 

Από τις έρευνες των αρχών για τις δύο οργανώσεις προέκυψε πως, σε ότι αφορά στο πρώτο δίκτυο: Η δραστηριότητα της πρώτης οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2016, και πρόκειται για δομημένη ομάδα, με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, η οποία είχε διαρκή δράση. Καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της οργάνωσης και στη σχεδίαση και εκδήλωση των επιμέρους εγκληματικών δραστηριοτήτων είχαν τέσσερα μέλη, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους της μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση τέλεση πλαστογραφίας, από την οποία το οικονομικό όφελος υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Παράλληλα, για την υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης, ηγετικό μέλος αυτής «στρατολόγησε» τρεις τελωνειακούς υπάλληλους και εξασφάλισε τη συνδρομή τους, έτσι ώστε να παραλείπουν τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α., στα οποία είχαν τεθεί πλαστά σήματα επώνυμων εμπορικών οίκων και ήταν συσκευασμένα σε δέματα ή σάκους. 

17122018doa007


Οι υπάλληλοι αυτοί ενημέρωναν επίσης το συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα, με σκοπό την αποφυγή ελέγχων και την παρεπόμενη βεβαίωση σχετικών διοικητικών πρόστιμων, ενέργεια από την οποία προκαλείτο ζημία στα έσοδα του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι, ποσότητες απομιμητικών προϊόντων, καθ’ υπόδειξη των αρχηγικών μελών, μεταφέρονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας, τα οποία μετέφεραν, συγκαλυμμένα, παράλληλα με μη επώνυμα είδη. Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν υπό την καθοδήγηση των αρχηγικών μελών και συνεισέφεραν στο σκοπό της εγκληματικής ομάδας, αναλαμβάνοντας, κυρίως την παραλαβή, αποθήκευση, διακίνηση και παράδοση των εισαγόμενων εμπορευμάτων (είδη ένδυσης, υπόδησης, δερμάτινες τσάντες, κ.α), που αποτελούσαν προϊόντα απομίμησης ή μη επώνυμα είδη και σε ορισμένες περιπτώσεις εισέπρατταν χρηματικά ποσά που αναλογούσαν στη διακίνηση των εμπορευμάτων. 

Στην ίδια οργάνωση συμμετείχαν και οι τελικοί αποδέκτες των εν λόγω εμπορευμάτων. Τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης, είτε διατηρούσαν επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.α.) είτε δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο, σε διαφορές περιοχές της χώρας. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειρίζονταν παράνομα «ηλεκτρονικά καταστήματα», μέσω των οποίων διατίθονταν προς πώληση τα εμπορεύματα που διακινούσαν τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιχειρώντας όσον αφορά τα προϊόντα απομίμησης να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό ως προς την αληθινή προέλευση και ποιότητα αυτών, ως δήθεν παραχθέντων και τεθέντων στην αγορά με την έγκριση των νόμιμων εταιριών. 

17122018doa002


Ειδικότερα, τα αρχηγικά μελή της οργάνωσης, διεύθυναν δυο -2- διακριτά εγκληματικά δίκτυα τα οποία αναλάμβαναν τη διακίνηση των εμπορευμάτων, με διαφορετικό ωστόσο πελατολόγιο για κάθε δίκτυο. Η εν λόγω οργάνωση αναλάμβανε τη συγκέντρωση ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων σε μεταφορική εταιρεία στην Τουρκία, και με φορτηγά διεθνών μεταφορών πραγματοποιούσε την εισαγωγή τους στη χώρα μας και την περαιτέρω διάθεσή τους στα λοιπά μέλη της οργάνωσης. Η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε κεντρική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη στην οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα εμπορεύματα, καθώς και αποθήκες σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη. 

Ακολούθως, από την κεντρική αποθήκη της Θεσσαλονίκης τα προϊόντα διατίθονταν στα λοιπά μέλη (καταστήματα) χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κωδικούς. Τα βασικά μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν σχετικά τους αποδεκτές αυτών, οργανώνοντας τις διαδικασίες για την παράδοση τους, εκδίδοντας παραστατικά για τη διακίνηση τους, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς συστήνονταν στους οδηγούς των μεταφορικών μέσων η καταστροφή τους. 

Σημειώνεται ότι, τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των εμπορευμάτων από την Τουρκία, μεταφέρονταν παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση τραπεζών ή ιδρυμάτων πληρωμών (προφανώς για να μην ανιχνεύονται οι συναλλαγές αυτές), για την εξόφληση των προμηθευτών, δίχως να δηλώνονται στο Τελωνείο. 

Περαιτέρω, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σε συνεννόηση με τα βασικά μέλη αυτής, κατόπιν συμφωνιών για κάθε μεταφορά των παράνομων εμπορευμάτων, εισέπρατταν τέσσερα έως έξι ευρώ περίπου ανά κιλό εμπορεύματος, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των προϊόντων απομίμησης.

Τα μέλη της οργάνωσης, για την αποφυγή των ελέγχων και αποκάλυψης της δράσης τους, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας με συνδρομητές τρίτα πρόσωπα, συνομιλώντας με συγκαλυμμένες λέξεις (κώδικας επικοινωνίας). Επίσης, διέθεταν προπομπούς στα φορτηγά που μετέφεραν τα εμπορεύματα, μετά την είσοδο τους στη χώρα μας, προς τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης. 

Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την περιγραφείσα εγκληματική δραστηριότητα, τόσο στο πλαίσιο της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στο φάσμα λειτουργίας των «εικονικών» επιχειρήσεων που δηλώνονταν ως εισαγωγείς μη επώνυμων προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των (3.637.015) ευρώ. 

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από την δραστηριότητά τους, επιδίωκαν μεταξύ άλλων :

επανεπένδυση - πραγματοποίηση αγορών (εισαγωγές εμπορευμάτων) από εταιρείες που διαχειρίζονταν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, οι οποίες δεν διέθεταν ρευστό σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σημαντικό αρχικό κεφάλαιο, πραγματοποίηση, πολλαπλών επικαλυπτόμενων συναλλαγών, με σκοπό την απόκρυψη της αρχικής πηγής προέλευσής των παράνομων εσόδων και αγορά λεωφορείων.

17122018doa009

Για την δεύτερη οργάνωση προέκυψε πως: Με συχνότητα μια φορά ανά εβδομάδα περίπου, τα μέλη της εισήγαγαν συστηματικά μεγάλες ποσότητες φορτίων, είτε αποκλειστικά με είδη απομίμησης ή παραποίησης, είτε παράλληλα με αυτά, μεταφέρονταν ποσότητες μη επώνυμων ειδών. 

Κατά συνέπεια, τα μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν: α) στην προμήθεια - αγορά εμπορευμάτων, στα οποία είχαν ενσωματώσει - επικολλήσει - συρράψει πλαστές ετικέτες, σήματα και εν γένει διακριτικά γνωρίσματα, έτσι ώστε από αυτά να προσδιορίζεται η προέλευση τους δήθεν από ορισμένη νόμιμη επιχείρηση, β) στη μεταφορά από την Τουρκία, εισαγωγή στη χώρα μας χωρίς να δηλώνονται (περιπτώσεις μεταφοράς με λεωφορείο) ή συγκεκαλυμμένα ως προς το πραγματικό χαρακτήρα τους, παραλαβή και αποθήκευση των προϊόντων σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική και γ) στη διανομή - παράδοση και πώλησή τους στο καταναλωτικό κοινό. 

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο κατά την έξοδο από την Χώρα, έχουν ως ακολούθως: το 2016 χρηματικό ποσό (124.710) ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό (605.508) ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό (821.008) ευρώ, δηλαδή συνολικό χρηματικό ποσό (1.551.226) ευρώ.Επιπλέον, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης και μη επωνύμων ειδών, παραχθέντων στην Τουρκία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (1.340.901) ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα (8374) δέματα, μη συνυπολογιζόμενων των χρηματικών ποσών και ποσοτήτων που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

17122018doa006


Στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους έχει συλληφθεί διότι υποβοηθούσε το έργο της εγκληματικής οργάνωσης με παροχή πληροφοριών, ενώ ο μη συλληφθείς, λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος. Από τις σωματικές έρευνες καθώς και τις έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες, οχήματα κ.λπ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
6.051 τεμάχια διαφόρων απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, εσώρουχα, τσάντες, πορτοφόλια, αξεσουάρ, παπούτσια κ.α.),
(96) χρυσές λίρες,
(35) λογότυπα οίκου μόδας, 
(2) φορητοί υπολογιστές (laptop) και Tablet, 
(5) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
καταγραφικό με 2 κασέτες,
(3) όπλα και (40) φυσίγγια,
(34) κινητά τηλέφωνα, (6) κάρτες SIM και πακέτο σύνδεσης,
(696.015) ευρώ, (3.740) δολάρια, (1.095) τούρκικες λίρες και (1.380) λέβα Βουλγαρίας,
ρολόι, αναπτήρας και φύλλο χρυσού με σχετικό πιστοποιητικό προέλευσης και αυθεντικότητας στην αγγλική γλώσσα, 
παραστατικά, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες, βιβλιάρια τραπέζης και (14) τυχερά δελτία και (1) φορτηγό αυτοκίνητο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπίζνες» εκατομμυρίων με προϊόντα «μαϊμού» - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις"

«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ: Το δημογραφικό αλλάζει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα

Τις επιπτώσεις της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής στην τρέχουσα και τη μελλοντική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος διερευνά μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Κρίση, δημογραφικές μεταβολές και επιπτώσεις στην εκπαίδευση».

Η μελέτη αναλύει τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στα βασικά μεγέθη και δείκτες λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, μετά την έναρξη της κρίσης, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών που έχουν σημειωθεί, στη μελλοντική εξέλιξη και προοπτική της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την μελέτη, η σημαντικότερη μεταβολή στα μεγέθη αυτά αφορά στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, που οφείλεται στην εξωτερική μετανάστευση κυρίως αλλοδαπών που σημειώθηκε στη χώρα μετά την έναρξη της κρίσης, αλλά και στη μεγάλη μείωση των γεννήσεων, που έχει σημειωθεί από το 2010 και έπειτα. Εξέλιξη που έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.

Τα σημαντικότερα ευρήματα και συμπεράσματα της μελέτης αφορούν στα εξής:

• Μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξήθηκε σημαντικά από 145 χιλ το 2000 σε 180 χιλ το 2010 (αύξηση 24%). Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολούθησε την έναρξη της κρίσης, ο αριθμός των εκπαιδευτικών σημείωσε σημαντική μείωση από 180 χιλ το 2010 σε 152 χιλ το 2017 (μείωση 15,6%).

• Οι αυξομειώσεις του αριθμού των εκπαιδευτικών που σημειώθηκαν πριν και μετά την έναρξη της κρίσης, μετέβαλαν σημαντικά τις αναλογίες εκπαιδευτικών-μαθητών στο σύνολο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, πριν από την κρίση, η αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών από 1:10,6 (2000) μειώθηκε σε 1:8,2 (2009). Μετά την έναρξη της κρίσης, οι αναλογίες εκπαιδευτικών-μαθητών αυξήθηκαν εκ νέου σε 1:9,5 (2017).

• Παρά την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε από το 2010 και έπειτα, οι αναλογίες εκπαιδευτικών μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν στην Ελλάδα μικρότερες από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι αναλογίες αυτές είναι μικρότερες από τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είτε στις κεντρικές περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κεντρική Μακεδονία), όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, είτε στις περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές με μικρότερο πληθυσμό και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (π.χ. δυσπρόσιτα σχολεία νησιωτικών ή ορεινών περιοχών).

• Προκύπτει, επομένως, το συμπέρασμα ότι οι ελλείψεις και τα κενά εκπαιδευτικών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα ελληνικά σχολεία, οφείλονται περισσότερο σε διαχειριστικές αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης, στην αξιοποίηση και διαχείριση του προσωπικού της εκπαίδευσης, του δικτύου σχολικών υποδομών και του σχολικού προγράμματος.

• Ο αριθμός των σχολικών μονάδων, έβαινε μειούμενος με αργό ρυθμό την περίοδο πριν από την κρίση από 15.714 το 2000 σε 15.547 το 2009 (μείωση 1,1%) και επιταχύνθηκε έτσι ώστε το 2015 μειώθηκε σε 13.870 (μείωση 10,8%), στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολούθησε την έναρξη της κρίσης.

• Ύστερα από την έναρξη της κρίσης και ως αποτέλεσμα της διακοπής των προσλήψεων, η αναλογία μονίμων/αναπληρωτών εκπαιδευτικών μεταβλήθηκε σημαντικά. Στο δημοτικό σχολείο από 7% το 2004 και 6,6% το 2008 σε 18,7% το 2015, στο Λύκειο το ποσοστό των αναπληρωτών από 3,1% το 2002 και 3,6% το 2009 ανήλθε σε 6,8% το 2015, ενώ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση από 7,4% το 2002 και 4,8% το 2009 ανήλθε σε 8,9 το 2015.

• Επιπλέον, η κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο αριθμός των μαθητών από 94,2 χιλ. το 2000 και 93,4 χιλ. το 2009 μειώθηκαν σε 70,7 χιλ. το 2015 (-24,9% σε σχέση με το 2000). Οι εκπαιδευτικοί από 9,0 χιλ. το 2000 και 8,9 το 2009 μειώθηκαν σε 8,3 χιλ. το 2014 (-8,4% σε σχέση με το 2000).

• Η σημαντικότερη όμως επίπτωση της κρίσης στη λειτουργία της εκπαίδευσης, που διαπίστωσε η παρούσα μελέτη, αφορά στη μείωση του συνολικού μαθητικού πληθυσμού που σημειώθηκε μετά την έναρξη της κρίσης καθώς από 1,53 εκ το 2000 μειώθηκε σε 1,49 εκ το 2009 (-3,1%) και 1,44 εκ το 2016 (-5.9% συγκριτικά με το 2000). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται:

α) στην εξωτερική μετανάστευση οικογενειών κυρίως αλλοδαπών μετά την έναρξη της κρίσης, καθώς μεταξύ 2011 και 2015 ο αριθμός των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών μειώθηκε κατά 55,9% (από τους 159,5 χιλ. στους 70,3 χιλ.),

β) στην μείωση των γεννήσεων που σημειώθηκε από το 2010 και εντάθηκε από το 2012 και μετά (με εξαίρεση το 2016, όταν σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το 2015). Η μείωση των γεννήσεων μετά την έναρξη της κρίσης κατά σχεδόν 30%, από 118,3 χιλ. το 2008 σε 88,5 χιλ. το 2017, άρχισε ήδη να αποτυπώνεται στον αριθμό των νηπίων στο νηπιαγωγείο (από 162 χιλ. το 2014 σε 155,2 χιλ. το 2015) και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου (από 107,2 το 2016 σε 101,9 το 2017).

• Οι μεταβολές αυτές στο μαθητικό πληθυσμό αποτελούν έμμεσες αλλά βαθύτερες επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση, καθώς συνδέονται με τη μεγάλη μείωση της απασχόλησης που σημειώθηκε, τη διάρκεια της ύφεσης της οικονομίας και της καθυστέρησης της ανάκαμψης της απασχόλησης, τις επιπτώσεις στον οικογενειακό προγραμματισμό λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης οικονομικής εμπιστοσύνης που επήλθε, καθώς και την εξωτερική μετανάστευση αλλοδαπών και Ελλήνων σε αναπαραγωγική ηλικία.

• Αυτές οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί και αποτυπωθεί πλήρως στη λειτουργία της εκπαίδευσης. Από τη μια, η μείωση του αριθμού των μαθητών που οφείλεται στην εξωτερική μετανάστευση έχει ήδη συντελεσθεί, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι έχει σταματήσει και ολοκληρωθεί. Από την άλλη, η μείωση του αριθμού των μαθητών, που οφείλεται στη μείωση των γεννήσεων μετά την έναρξη της κρίσης, έχει μόλις πρόσφατα αρχίσει να αποτυπώνεται στη λειτουργία της εκπαίδευσης. Οι επιπτώσεις της μείωσης των γεννήσεων, που έχει σημειωθεί από το 2010 και έπειτα, και συνεχίζεται μέχρι και το 2017 αναμένεται να εκδηλωθούν σταδιακά και εντονότερα τα προσεχή χρόνια και να μεταβάλλουν ριζικά το συνολικό τοπίο του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι δημογραφικές επιπτώσεις

Προκειμένου να καταγράψει και αναδείξει πληρέστερα τις επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση, η μελέτη του ΙΟΒΕ εκπόνησε εναλλακτικά σενάρια μελλοντικής εξέλιξης και προοπτικής του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τις δημογραφικές τάσεις. Τα εναλλακτικά αυτά σενάρια μελλοντικής προοπτικής δείχνουν ότι, αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές (τέτοιες ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των γεννήσεων ή την μαζική επιστροφή Ελλήνων και την εισροή μεταναστών από άλλες χώρες στην Ελλάδα τα προσεχή χρόνια), ο συνολικός αριθμός των μαθητών από 1,48 εκ το 2008 θα μειωθεί σε 1,05 εκ περίπου (29,2 % ή 423,3 χιλ λιγότεροι μαθητές) μέχρι το 2035, όταν δηλαδή θα έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και η πιο πρόσφατη μείωση γεννήσεων που σημειώθηκε το 2017. Όπως αναφέρθηκε, ήδη καταγράφεται μείωση του αριθμού νηπίων στα νηπιαγωγεία καθώς και του αριθμού μαθητών στις πρώτες τάξης του δημοτικού σχολείου ενώ οι επιπτώσεις της έναρξης μείωσης των γεννήσεων που σημειώθηκε το 2010 θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στη λειτουργία του Γυμνασίου από το 2022, ενώ στα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια από το 2025. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι επιπτώσεις αυτές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το 2028 και έπειτα.

Συγκεκριμένα, ανάλογα και με την κατεύθυνση και τις επιλογές της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής για τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, του δικτύου σχολικών υποδομών και του σχολικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί τα προσεχή χρόνια (αδράνεια, προσαρμογή ή ευρωπαϊκή σύγκλιση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος), στο πλαίσιο της παραπάνω προοπτικής μείωσης του μαθητικού πληθυσμού:

α) ο αριθμός των σχολικών μονάδων ενδέχεται να μειωθεί έως 10,7 χιλ. το 2035 από 15,5 χιλ. 2008 (μείωση κατά 30,8% ή 4,8 χιλ σχολικές μονάδες),

β) ο αριθμός των εκπαιδευτικών από 180,3 χιλ το 2009 ενδέχεται να μειωθεί το 2035 σε 110,5 χιλ (μείωση 38,7% στο σενάριο προσαρμογής) και σε 80,7 χιλ (μείωση 55,2% στο σενάριο της ευρωπαϊκής σύγκλισης).

Οι επιπτώσεις της μείωσης των μαθητών στις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για τη λειτουργία των σχολείων, ανάλογα και με το σενάριο εκπαιδευτικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί τα προσεχή χρόνια, αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στις διαφορετικές ειδικότητες εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν πρώτα (2018) στην ειδικότητα των Δασκάλων καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που διδάσκουν στα Δημοτικά σχολεία (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής). Η σταδιακή επέκταση της 2ετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης (από το 2018) μετριάζει τις επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών και αναβάλει προσωρινά για το 2019 την έναρξη εκδήλωσής τους στον αριθμό των νηπίων και στις ανάγκες για νηπιαγωγούς. Από το 2022 όμως, οι επιπτώσεις αυτές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και στις υπόλοιπες ειδικότητες εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, και θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια καθώς ο αριθμός των μαθητών θα μειώνεται σταδιακά και εντονότερα. Η έκταση του πλεονάσματος εκπαιδευτικών, συνολικά και ανά ειδικότητα που ενδέχεται να δημιουργηθεί τα προσεχή χρόνια, λόγω των δημογραφικών μεταβολών θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό και την εξέλιξη των συνταξιοδοτήσεων/αποχωρήσεων εκπαιδευτικών καθώς και από την πολιτική προσλήψεων εκπαιδευτικών τα προσεχή χρόνια.

Η μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, που προβλέπεται τα προσεχή χρόνια, θα έχει επίσης δυσμενείς επιπτώσεις στη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση, καθώς ο κλάδος της εκπαίδευσης (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κλπ.) απορροφά μεγάλο μέρος των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των αποφοίτων πανεπιστημίων.

Ακόμα, η προοπτική μείωσης του μαθητικού πληθυσμού που διαγράφεται με τα σημερινά δεδομένα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εισαγωγή μαθητών στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι απόφοιτοι Λυκείου που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση από 71,8 χιλ. (2008) θα μειωθούν σε 54,2 χιλ. το 2035 (-24,5% ή 17,6 χιλ λιγότεροι), ενώ οι εισερχόμενοι στην ανώτατη εκπαίδευση από 68 χιλ θα μειωθούν σε 51,8 χιλ. το 2035 (-23,8% ή -16,2 χιλ λιγότεροι), αν διατηρηθεί η σημερινή αναλογία αποφοίτων-εισερχόμενων. Οι πρώτες επιπτώσεις στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση και στο πρώτο έτος των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης αναμένεται να εκδηλωθούν από το 2027 και έπειτα. Αν οι αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση παραμείνει σταθερός μέχρι το 2035, η διαφορά του με τον αριθμό των αποφοίτων Γενικού Λυκείου μετά το 2026 διευρύνεται σημαντικά.

Τέλος, οι δημογραφικές μεταβολές που έχουν σημειωθεί και η προοπτική μείωσης του μαθητικού πληθυσμού που διαγράφεται, αν δεν αναστραφούν σύντομα, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία, λόγω μειωμένης προσφοράς νέων αποφοίτων, προσόντων και δεξιοτήτων. Ειδικότερα, αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις εκπαιδευτικές ροές και τις επιλογές των μαθητών, ο ήδη ισχνός συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αριθμός των μαθητών της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μειωθεί από 106,5 χιλ. το 2008 σε 80,5 χιλ. το 2035 (-26 χιλ. ή -24,4%), ενώ ο αριθμός των αποφοίτων κατ' έτος από 37,3 χιλ. το 2010 σε 24,1 χιλ. το 2035 (-5,3 χιλ. ή -18,1%). Οι επιπτώσεις αυτές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται από το 2027 και θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια, μέχρι τουλάχιστον το 2035.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ: Το δημογραφικό αλλάζει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα"

Βουλή: Διαδικασίες εξπρές για Θάνου και μεταναστευτικό επιδιώκει το Μαξίμου

Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί να διεκπεραιώσει το Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά από νομοθετικές και πολιτικές εκκρεμότητες μετατρέποντας για μια ακόμα φορά την Βουλή σε γραφείο κυβερνητικών εξυπηρετήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής οι αρμόδιες επιτροπές συζητούν με διαδικασίες κατεπείγοντος δύο κρίσιμα νομοσχέδια με πλήθος προβληματικών διατάξεων.

Μεταξύ των προωθούμενων ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η ετήσια παράταση του σκανδαλώδους πλαισίου διαχείρισης κονδυλίων για το μεταναστευτικό κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα διαφάνειας καθώς και η νομιμοποίηση δαπανών που ήδη έχουν γίνει. Όπως είναι φυσικό, οι ρυθμίσεις συζητούνται στην σκιά του προϋπολογισμού ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι κανένα από τα προηγούμενα προεδρεία της Βουλής δεν είχε επιτρέψει την συζήτηση κρίσιμων νομοσχεδίων παράλληλα με την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Επίσης, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πινάκιο την ερχόμενη Τετάρτη στις 9:30 το πρωί, λίγες ώρες μετά την λήξη της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου τα μέλη της να εκφράσουν γνώμη για την πρόταση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί η κυρία Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ημέρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με κατεπείγουσα διαδικασία νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας ενώ την επόμενη πάλι με την ίδια διαδικασία θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολτικής. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η συζήτηση επερώτησης για την ΔΕΠΑ που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία από τις 19 Νοεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Διαδικασίες εξπρές για Θάνου και μεταναστευτικό επιδιώκει το Μαξίμου"

Κοινωνικό Μέρισμα: Νέα αδικία καταγγέλλει αναγνώστης της aftodioikisi.gr

Μπαράζ επιστολών φτάνουν στην aftodioikisi.gr από πολίτες που έκαναν αιτήσει για το κοινωνικό μέρισμα αλλά κόπηκαν στα… «ψιλά γράμματα» του νόμου. Δείτε ακόμη μια καταγγελία:
«Είμαι πατέρας 2 παιδιών 1.5 και 6 ετών και είμαι 27 ετών. Δυστυχώς οι απολαβές που έχω δεν ξεπερνούν τα 500-600 ευρώ. Και η μητέρα μου είναι άνεργη.
Εγώ και η οικογένεια μου είμαστε φιλοξενούμενοι από την μητέρα μου.
Η μητέρα μου λόγω ανεργίας δεν έκανε φορολογική δήλωση το 2015 γιατί το ίδιο το κράτος δεν υποχρέωνε να προβεί σε δήλωση.
Σήμερα και μετά από έγκριση κοιτώντας την εγκεκριμένη αίτηση της μητέρας μου διαπίστωσα ότι το κράτος πρόνοιας δεν θεωρεί ότι είμαι δίκαιος δικαιούχος του επιδόματος.
Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από κανένα σχετικά με το τι ακριβώς θα γίνει. Το μόνο που διαβάζουμε και βλέπουμε είναι ότι ΙΣΩΣ αλλάξει με τροπολογία στην υπουργική απόφαση (κάτι ανεπίσημο και το διαβάζουμε στα ειδησεογραφικά σάιτ και ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά και μας βοηθούν να βγάλουμε μία άκρη σε αυτό το κράτος δικαίου και δημοκρατίας όπως μας διαβεβαιώνουν τα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης).
Και ρωτάω εγώ γιατί μας κοροϊδεύουν έτσι; Γιατί δεν βγαίνει επιτέλους κάποιος να μας πει τι ακριβώς σημαίνει; Πραγματικά είναι απαράδεκτο να περνούμε τηλέφωνο στα κανάλια για να βρούμε το δίκιο μας.
Τελευταία διαβάζω ότι αν είναι άνω τον 30 πρέπει να έχει κάνει 5 φορολογικές δηλώσεις.
Αλλά εγώ που έχω δύο παιδιά είμαι 27 και η μητέρα μου είναι άνω των 30 και είμαι φιλοξενούμενος πως θα πάρω το κοινωνικό μέρισμα αφού η μητέρα μου δεν υποχρεούται σε δηλώσεις έως το 2015;»
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Μέρισμα: Νέα αδικία καταγγέλλει αναγνώστης της aftodioikisi.gr"

Η κυβέρνηση προωθεί με τροπολογία τη νομιμοποίηση δαπανών 550.000 ευρώ του ΥΠΕΞ

Τροπολογία για την «κατά παρέκκλιση των διατάξεων» νομιμοποίηση δαπανών που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών από 1.1.2017 εως 11.12.2018 κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ύψος των επίμαχων δαπανών ανέρχεται σε 550.000 ευρώ ενώ στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται πως «πρόκειται κατά κύριο λόγο για δαπάνες των αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας, οι οποίες έχουν ήδη εκταμιευτεί και εκκρεμεί είτε η έκδοση των σχετικών συμψηφιστικών ενταλμάτων προς τακτοποίηση των υπόλογων των προξενικών εισπράξεων, είτε η τακτοποίηση των υπολόγων ήδη εκδοθέντων χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής».

Παράλληλα επισημαίνεται πως «δεν προκύπτει επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς πρόκειται αποκλειστικά για λογιστική τακτοποίηση, δαπανών που έχουν ήδη εξοφληθεί» ωστόσο η αιτιολογική έκθεση δεν δικαιολογεί τους λόγους που προωθείται η νομιμοποίηση των δαπανών κατά παρέκκλιση των κανόνων ελέγχου και διαφάνειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση προωθεί με τροπολογία τη νομιμοποίηση δαπανών 550.000 ευρώ του ΥΠΕΞ"

Ντιμιτρόφ: Η αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες

Καμία επιρροή στα... "Μακεδονικά" αισθήματα των Σκοπιανών δεν θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο κανάλι France24.
Ο Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως ο γεωγραφικός προσδιορίσμός “Βόρεια Μακεδονία” δεν θα κάνει τους Σκοπιανούς λιγότερο… “Μακεδόνες”.

Κι αυτό γιατί όπως είπε γεωγραφικά η αρχαία Μακεδονία ανήκει σε Σκόπια, Ελλάδα και Βουλγαρία. την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση πως και οι δύο κυβερνήσεις θα μπορέσουν να περάσουν την συμφωνία και να αποδείξουν ότι γίνονται… θαύματα.

Τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν σε κάθε χώρα δε θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία.

Δείτε το απόσπασμα στο 3:25



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ: Η αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες"

ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Σάμου: Ξέμεινε από παιδιάτρους -και όχι μόνο

Τη δυσλειτουργία του γενικού νοσοκομείου Σάμου, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας παράλληλα το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Παιδιατρική κλινική.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μόνο μία παιδίατρος στο νοσοκομείο, και αυτή δε με μετακίνηση. «Εξαιτίας της έλλειψης Παιδιάτρου το Νοσοκομείο αδυνατεί να πραγματοποιήσει φυσιολογικούς τοκετούς. Ενώ δεν γίνονται οι εμβολιασμοί στα παιδιά» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να αναδείξουν την επικινδυνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τα κενά του νοσοκομείου αποκτούν ιδιαίτερο...βάρος, δεδομένης και της συγκυρίας: αφενός τους χειμερινούς μήνες οι περίπου 40.000 κάτοικοι λόγω των καιρικών φαινομένων συχνά αποκλείονται και δεν μπορούν να λάβουν υπηρεσίες υγείας εκτός νησιού, αφετέρου το νοσοκομείο εξυπηρετεί και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα hot spot.

«Ούτε τα νοσοκομεία που είναι στην αιχμή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν ενισχύει η κυβέρνηση» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Μεγάλη είναι η έλλειψη σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές. Η Παθολογική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική κλινική όπως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Αναισθησιολογικό, το απόγευμα, το βράδυ και το Σαββατοκύριακο καλύπτονται σε κάθε βάρδια με μία νοσηλεύτρια.

Υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο. Αδυνατούν να καλύψουν τον χειρουργικό τομέα σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά.

Υπάρχουν δύο Γιατροί στο ακτινοδιαγνωστικό τομέα. «Πώς μπορούν νυχθημερόν να κάνουν διάγνωση σε ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπερήχους;» θέτει το ρητορικό ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Σάμου: Ξέμεινε από παιδιάτρους -και όχι μόνο"

Τα πολυτελή σπίτια του Μανώλη Πετσίτη- Bίλα στην Βαρυμπόμπη και διαμέρισμα με πισίνα στο Κολωνάκι [εικόνες]

Η εκτόξευση του Μανώλη Πετσίτη από τα μεροκάματα στην πιτσερία, στην μεγάλη ζωή του μυημένου της εξουσίας, δεν έγινε από την μία ημέρα στην άλλη. Ο «Μανόλο» είχε όνειρο ζωής να πιάσει την καλή.
Και η ευκαιρία ήρθε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Η στενή, φιλική του σχέση με τον Νίκο Παππά, του άνοιξε ξαφνικά όλες τις πόρτες των μεγάλων επιχειρηματιών, και τα εισοδήματά του εκτοξεύθηκαν. Η μεγάλη ζωή είχε ξεκινήσει.
Ετσι ο πρώην σερβιτόρος με το ετήσιο εισόδημα των 4.911 ευρώ, βρέθηκε να εισπράττει αμοιβές που ξεκινούσαν από μερικές δεκάδες χιλιάδες και ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ.
Οι επαφές του δεν είναι πια ο παλιοί του φίλοι της Καισαριανής, που φυσικά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το train de vie του Μανώλη Πετσίτη, αλλά επιχειρηματίες, κατασκευαστές, εργολάβοι και καναλάρχες. Γιατί τον εμπιστεύθηκαν οι ισχυροί; Τι δουλειές έκανε και εισέπραττε τόσο παχυλούς μισθούς δεν έχει εξηγήσει κανείς. Ούτε από φυσικό αέριο είχε ιδέα, ούτε από τηλεοπτικές παραγωγές.
Ο Μανώλης Πετσίτης με casual εμφάνιση σε ένα από τα σπίτια τουΟ Μανώλης Πετσίτης με casual εμφάνιση σε ένα από τα σπίτια του
Ηταν ο άνθρωπος που μπορούσε να μεταφέρει το μήνυμα, το παράπονο, το αίτημα του ισχυρού επιχειρηματία, στα σωστά αυτιά. Σε εκείνους που είχαν εξουσία και μπορούσαν να δώσουν λύσεις. Πιθανότατα στον ίδιο τον Νίκο Παππά, που σήμερα δηλώνει πως έχει χαθεί με τον Μανώλη Πετσίτη από το 2015 και τον καλεί να απαντήσει ο ίδιος για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Φυσικά οι επαφές με τους ισχυρούς δεν γίνονται στα παλιά του στέκια στην Καισαριανή. Τώρα πλέον ο Μανώλης Πετσίτης μπορεί να προσκαλεί τους υψηλούς καλεσμένους του στην βίλα του στην Βαρυμπόμπη, η στο pied a terre που διατηρεί στο Κολωνάκι, όταν δεν βρίσκεται μαζί τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου φροντίζει πάντα να βγάζει και μία σέλφι.
Το διαμέρισμα στο Κολωνάκι βρίσκεται σε μία μοντέρνα πολυκατοικία που διαθέτει πισίνα, επί της οδού Δώρας Δίστρια. Μια ήσυχη γωνιά στο αριστοκρατικό προάστειο το οποίο και δηλώνει ως διεύθυνση κατοικίας του στο μετοχολόγιο της εταιρείας Εστιατόρια Τσακάλωφ ΙΚΕ στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 10%.
Οσον αφορά τη βίλα της Βαρυμπόμπης, λέγεται ότι του έχει παραχωρηθεί από μεγαλοεπιχειρηματία, στον οποίο μάλιστα φροντίζει κάθε 1η του μήνα να καταβάλλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως ενοίκιο.
Οι κακές γλώσσες λένε οτι τον τελευταίο καιρό οι μετοχές του είχαν ανέβει τόσο πολύ που κυκλοφορούσε με προσωπικό οδηγό-υπάλληλο του Ελληνικού Δημοσίου- που οδηγούσε ένα πολυτελές SUV. Αλλοι λένε οτι είχε και σωματοφύλακες.
Η βίλα που διαμένει ο Μανώλης Πετσίτης στην ΒαρυμπόμπηΗ βίλα που διαμένει ο Μανώλης Πετσίτης στην Βαρυμπόμπη
Η υποθεσή του έχει φθάσει στην Βουλή, η σχέση του με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα φέσια της επιχείρησης Elfe προς την ΔΕΠΑ απασχολούν την Δικαιοσύνη. Η Ανεξάρτητη αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνά εταιρείες τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τις οποίες ο Μανώλης Πετσίτης είχε στενές, επαγγελματικές σχέσεις. Μυστήριο καλύπτει και τις σχέσεις του με τους κύπριους δικηγόρους που συνεργάζονταν με τον Αρτέμη Αρτεμίου, τον δικηγόρο που συνόδευε τον Νίκο Παππά στο μυστηριώδες ταξίδι του στην Βενεζουέλα.
Εδώ και εννιά ημέρες, ο Μανώλης Πετσίτης έκλεισε το κινητό του και εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από τα αγαπημένα του στέκια. Ούτε στα μπουζούκια δεν τον βλέπεις. Ούτε στην Τσακάλωφ που κάποτε ήταν το στέκι του. Και οι φίλοι στο Μαξίμου κάνουν οτι δεν τον ξέρουν..
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πολυτελή σπίτια του Μανώλη Πετσίτη- Bίλα στην Βαρυμπόμπη και διαμέρισμα με πισίνα στο Κολωνάκι [εικόνες] "

Κοινωνικό Μέρισμα: Νέος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Νέο και συμπληρωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις οδηγό εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, για να απαντήσει στο ζήτημα ποιοι και γιατί έχασαν το Μέρισμα.

Όπως προκύπτει όμως, τελικώς δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει τρόπος εξατομικευμένης απάντησης σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι (help desk) αλλά θα γίνονται δεκτές μόνον αναφορές για τυχόν "τεχνικά προβλήματα" που προκύπτουν στην χρήση της πλατφόρμας.

Με τη μορφή "ερωτήσεις - απαντήσεις", ολόκληρος ο ενημερωτικός οδηγός που δημοσιοποίησε το ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Συχνές ερωτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 [επικαιροποιημένο]

A. Διαδικασία αίτησης

A1. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Για να υποβάλλετε αίτηση και να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (σύμφωνα με την ΚΥΑ αρθ. 3 παρ.1). Εάν είστε δικαιούχος του μερίσματος και συνταξιούχος ή λαμβάνετε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δείτε την ερώτηση Α6.

A2. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;

Με την είσοδο σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να δηλώσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς στέλνονται ειδοποιήσεις σε περίπτωση προβλημάτων και αποτυχίας πληρωμής του μερίσματος στον λογαριασμό σας.

A3. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω εάν προκύψει ανάγκη για ενημέρωση στοιχείων που εμφανίζονται στην αίτηση;

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στους παρακάτω φορείς:
- στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση Α5)

-στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης

- στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση Ε1)

Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

A4. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που εμφανίζονται λάθος κάποια από τα προσωπικά μου στοιχεία;

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που είναι λάθος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

A5. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που δεν πιστοποιείται ο συνδυασμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ;

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είστε εσείς (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κτλ) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (πχ εκκαθαριστικό εφορίας). Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

A6. Εάν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;

Εάν είστε άνω των 70 ετών και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

Αν πληρούσατε αυτά τα κριτήρια και πέρυσι και υπήρξε πρόβλημα με την πληρωμή σας για το μέρισμα του 2017, δείτε την ερώτηση Γ16 για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Α7. Πώς μπορεί ο αιτών να διαπιστώσει εάν το νοικοκυριό του είναι επιλέξιμο για το κοινωνικό μέρισμα;

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι. Εάν τα κριτήρια ικανοποιούνται, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

A8. Για ποιο λόγο μπορεί να μην εμφανιστεί το αποτέλεσμα της αίτησης;

Αν δεν βλέπετε την πληροφορία για το αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του ή δεν έχετε οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησης.

A9. Έχω υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση για το έτος 2017. Ποια στοιχεία θα εμφανιστούν στην αίτησή μου για το κοινωνικό μέρισμα;

Στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, θα εμφανίζονται τα στοιχεία της τροποποιημένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον αυτή έχει υποβληθεί έως 31/10/2018.

A10. Είχα πέρυσι εγκεκριμένη αίτηση και τελικά δεν πληρώθηκα, τι πρέπει να κάνω φέτος;

Σε όσες αιτήσεις έγινε έλεγχος, είτε είχε δοθεί λάθος IBAN, είτε ο λογαριασμός ήταν ανενεργός κατά την ημέρα καταβολής του μερίσματος. Σας προτρέπουμε να ελέγξετε την κατάσταση του λογαριασμού σας, την ορθότητα του αριθμού λογαριασμού που έχει περαστεί, και να συμπληρώσετε σωστά στοιχεία επικοινωνίας.

A11. Είμαι άστεγος. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Στο κοινωνικό μέρισμα έχουν ίδιο δικαίωμα αίτησης και όσοι έχουν επιλέξει στην τελευταία φορολογική τους δήλωση την ένδειξη «άστεγος-σκηνίτης».

Β. Διαδικασία πληρωμής – προβλήματα με IBAN

B1. Τι γίνεται σε περίπτωση που δηλώσω λάθος ΙΒΑΝ στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Στο μέρισμα του 2018 θα γίνει διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού σας και θα βλέπετε προειδοποιητικό μήνυμα αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται. Στην περίπτωση μη έγκυρου IBAN, μπορείτε να ακυρώσετε την αίτησή σας και να υποβάλλετε νέα, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά σωστά το ΙΒΑΝ, πάντα εντός της προθεσμίας των αιτήσεων. Προσοχή: Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός IBAN ο οποίος δεν ανήκει στον δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το IBAN. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον.

Β2. Η αίτηση μου για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2018 είναι εγκεκριμένη αλλά δεν μου έχουν πιστωθεί τα χρήματα στο λογαριασμό μου. Τι να κάνω;

Για την πίστωση του Κοινωνικού Μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του Κοινωνικού Μερίσματος. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του Κοινωνικού Μερίσματος δεν πραγματοποιούνται. Προκειμένου η μη πληρωμή εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης, σας προτρέπουμε: 

(α) να ακυρώσετε την αίτηση και να προβείτε σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσετε στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι

ή / και

(β) να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας στην τράπεζα που συνεργάζεστε προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε σχετικό ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.

https://www.hba.gr/UplDocs/Sistithikate-Gr-forPreview_july18.pdf

Γ. Σύνθεση νοικοκυριού

Γ1. Μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεση του νοικοκυριού;

Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά την 31/12/2017. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού, η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (καθώς αυτόματα ενημερώνεται το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Γ2. Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα;

Ναι, αρκεί να πληρούν το κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής για μία πενταετία στην Ελλάδα.

Γ3. Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη στο νοικοκυριό;

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Γ4. Μπορώ να αλλάξω τη σύνθεση του νοικοκυριού σε περίπτωση που είχα κάποιον φιλοξενούμενο, αλλά δεν τον φιλοξενώ πλέον;

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Γ5. Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση που φαίνεται ως φιλοξενούμενός μου άτομο το οποίο μου είναι άγνωστο;

Η ύπαρξη φιλοξενούμενων μελών έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής από τις τελευταίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά τις οποίες η φιλοξενία επιβεβαιώθηκε τόσο από το φιλοξενούντα όσο και από το φιλοξενούμενο. Οπότε πλέον δεν υφίσταται πρόβλημα ύπαρξης φιλοξενούμενων για τους οποίους ο φιλοξενών δεν έχει γνώση.

Γ6. Ο αδερφός μου είναι φιλοξενούμενος από τους γονείς μας. Μπορεί να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Γ7. Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ το τρέχον διάστημα μένει σε δικό του σπίτι ή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία; Μπορεί να κάνει αίτηση μόνος του;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Γ8. Όσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;

Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμη και αν υποβάλλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση. Συνεπώς, δεν μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση.

Γ9. Παντρεύτηκα το 2018, αλλά έμενα μόνος το 2017, μπορώ να κάνω αίτηση μαζί με τον/την σύζυγο ;

Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου σύμφωνα με την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Γ10. Πώς προκύπτει ο αριθμός των ανάπηρων μελών;

Όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, θα προκύπτει από την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Γ11. Τι να κάνω στην περίπτωση που με φιλοξενούσε άτομο που έχει αποβιώσει;

Σε αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα αναγνωρίζει αυτόματα το πρόβλημα και επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να κάνουν αίτηση, αρκεί να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (οπότε και ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Γ12. Φιλοξενούσα ένα άτομο για δύο μήνες εντός του 2017. Εμφανίζεται σωστά στην αίτησή μου για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύστημα δεν μετράει μήνες φιλοξενίας. Τουλάχιστον ένα μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Γ13. Φιλοξενήθηκα για έναν μήνα το 2017. Μπορώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύστημα δεν μετράει μήνες φιλοξενίας. Τουλάχιστον έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Γ14. Μπορεί να αφαιρεθεί φιλοξενούμενο μέλος που απεβίωσε το 2018;

Τα φιλοξενούμενα μέλη που έχουν αποβιώσει αφαιρούνται αυτόματα από τη σύνθεση του νοικοκυριού αρκεί να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (οπότε και ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Γ15. Φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα μπορούν να κάνουν αίτηση;

Οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Μερίσματος, δεν λογίζονται ως φιλοξενούμενοι. Συνεπώς όσοι έχουν στο πεδίο της φιλοξενίας συμπληρώσει ΑΦΜ συλλογικού ιδρύματος δεν θα εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι. Επομένως, αυτοί μπορούν να κάνουν κανονικά αίτηση εφόσον έχουν κωδικούς taxis.

Γ16. Είμαι 70 ετών και άνω, έκανα αίτηση και πέρυσι, και ενώ πληρούσα τις προϋποθέσεις για το μέρισμα του 2017 δεν μου καταβλήθηκε. Τι πρέπει να κάνω φέτος;

Το γεγονός ότι δεν σας καταβλήθηκε το μέρισμα πέρυσι πιθανώς ευθύνεται σε λάθος στοιχεία δικά σας ή του/της συνυπόχρεου. Σας προτρέπουμε να κάνετε αίτηση φέτος και να μην περιμένετε οίκοθεν καταβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περυσινή καταβολή. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι ασυμφωνία του πεδίου του ΑΦΜ στο μητρώο του ΑΜΚΑ για τον υπόχρεο, τον/την σύζυγο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι είτε το πεδίο είναι κενό είτε είναι συμπληρωμένο λάθος. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στα ΚΕΠ. Δείτε επίσης την ερώτηση Α5.

Γ17. Η οικία που είναι δηλωμένη από το νοικοκυριό ανήκει σε ανήλικο μέλος που δεν μπορεί να αιτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι δηλωμένα ως φιλοξενούμενα. Μπορεί να γίνει αίτηση;

Ναι μπορεί να γίνει αίτηση. Στην περίπτωση που η οικία ανήκει σε ανήλικο μέλος, τότε η αίτηση θα υποβληθεί από τον πρώτο ενήλικα φιλοξενούμενο ο οποίος θα θεωρείται και δικαιούχος. 

Δ. Κριτήρια επιλεξιμότητας (εισόδημα, ακίνητη, καταθέσεις)

Δ1. Τι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα;

Λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται προ φόρων, αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Δ2. Το επίδομα ανεργίας συνυπολογίζεται στο εισόδημα;

Ναι, το επίδομα ανεργίας θεωρείται εισόδημα.

Δ3. Είμαι δικαιούχος άλλου επιδόματος (οικογενιακού, ανεργίας, ΚΕΑ, κλπ). Μπορεί να διακοπεί η καταβολή των άλλων επιδομάτων εάν λάβω το κοινωνικό μέρισμα;

Όχι. Το κοινωνικό μέρισμα δεν θα προσμετρηθεί στο εισόδημά σας για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος.

Δ4. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος;

Τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος (τα εισοδηματικά όρια και το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε ανάπηρο μέλος στο νοικοκυριό). Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας. 

Δ5. Στο νοικοκυριό μας εισπράξαμε κατά το έτος 2017 εισοδηματική ενίσχυση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του κοινωνικού μερίσματος;

Ναι, το ποσό αυτό συνυπολογίζεται ως εισόδημα.

Δ6. Τι δεν θεωρείται εισόδημα για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος;

Η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1 (Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ).

Δ7. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που πούλησα, μετά την 01/01/2018 ακίνητη περιουσία την οποία κατείχα το 2017;

Η αίτηση απεικονίζει όλα τα στοιχεία της περιουσιακής σας κατάστασης όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ το έτος 2018. Η περιουσιακή κατάσταση δεν γίνεται να μεταβληθεί ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί πώληση περιουσίας μετά την 1/1/2018.

Δ8. Πώς θα υπολογιστεί το σύνολο των καταθέσεών μου;

Το ποσό των τόκων προκύπτει από την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018 και δεν είναι δυνατό να αλλάξει. Βάσει του παραπάνω ποσού των τόκων εκτιμάται το ύψος των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας το μέσο καταθετικό επιτόκιο του έτους 2017 βάσει των σχετικών στατιστικών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Δ9. Είμαι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό. Πώς θα υπολογιστούν οι καταθέσεις μου; 

Σε αυτή την περίπτωση, οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη φορολογική δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

Δ10. Τι σημαίνει η αναφορά σε όσους έχουν δαπάνες για οδηγούς, οικιακούς βοηθούς, δασκάλους και λοιπό προσωπικό;

Δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα όσοι δηλώνουν δαπάνες που καταβάλλονται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο, καθώς δεν έχει υποχρέωση συμπλήρωσης των ανωτέρω δαπανών στον κωδικό 770.

Δ11. Υπάρχουν διαφορετικά εισοδηματικά όρια για νοικοκυριά με μονογονεϊκές οικογένειες;

Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά δίνεται προσαύξηση 25%, τόσο στα εισοδηματικά όρια όσο και στο ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης για το πρώτο ανήλικο τέκνο, αρκεί η μονογονεϊκή οικογένεια να λαμβάνει το επίδομα παιδιού, από το μητρώο του οποίου διασταυρώνεται αν πρόκειται για μονογονεϊκό νοικοκυριό.

Δ12. Δεν έχω υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος το έτος 2018 (φορολογικό 2017). Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα; 

Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πρέπει να έχουν υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 έως την 31/10/2018.

Δ13. Δεν έχω υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για κάποιο από τα έτη της προηγούμενης πενταετίας, μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα;

Ο δικαιούχος του μερίσματος θα πρέπει να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία πέντε έτη ή να εμφανίζεται ως σύζυγος, εξαρτώμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος σε μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος είναι οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει σωστά τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος.

Δ14. Τα τελευταία δύο χρόνια υποβάλλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως υπόχρεη αλλά τα προηγούμενα τρία χρόνια, έμενα με τους γονείς μου. Το σύστημα εμφανίζει ότι δεν πληρώ το κριτήριο της μόνιμης διαμονή στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία. Για ποιο λόγο λαμβάνω αυτό το μήνυμα;

Το πιο συχνό σφάλμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν εμφανίζεστε ως εξαρτώμενο τέκνο στη φορολογική δήλωση των γονέων σας για κάποιο/κάποια από τα έτη που μένατε μαζί τους, ή είναι κενό/λάθος το πεδίο του ΑΜΚΑ σας σε αυτές τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να πιστοποιήσει τη μόνιμη διαμονή σας στην Ελλάδα για την προηγούμενη πενταετία.

Ε. Πιστοποίηση ανεργίας

E1. Είμαι ή ήμουν άνεργος το 2018, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί από τα εισοδήματά μου το ποσό που προβλέπει η υπουργική απόφαση. Τι συμβαίνει;

Μπορεί να μην έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιούστε μείωση των εισοδημάτων σας.

Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

E2. Ήμουν άνεργος για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες το 2018, αλλά όχι πλέον. Δικαιούμαι την έκπτωση από τα εισοδήματα του 2017; 

Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να είστε άνεργος τη στιγμή υποβολής της αίτησης, εφόσον έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους 2018.

E3. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας κατά το έτος 2017, φορολογούμαι όμως ως μισθωτός και έχω τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2018. Δικαιούμαι την έκπτωση στα εισοδήματα του 2017;

Ναι, τη δικαιούστε. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογούνται ως μισθωτοί.

E4. Είμαι άνεργος πρώην ασφαλισμένος ΝΑΤ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δικαιούμαι τη μείωση στα εισοδήματα μου;

Δικαιούστε τη μείωση. Θα γίνει διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ με τα μητρώα ανέργων που τηρούν τα εν λόγω ταμεία αντί του ΟΑΕΔ. Εάν δεν φαίνονται οι μήνες ανεργίας σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο ταμείο σας και να ξαναπροσπαθήσετε λίγες μέρες αργότερα. 

ΣΤ. Πιστοποίηση ασφάλισης (ΕΦΚΑ και άλλα ταμεία)

ΣΤ1. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασφάλιση (π.χ. χήρες συνταξιούχων) δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση;

Ναι, γιατί είναι δικαιούχοι σύνταξης. Το ίδιο ισχύει και για όσους λαμβάνουν τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΣΤ2. Στη φορολογική δήλωση του 2017 δικαιούμαι μείωση φόρου λόγω αναπηρίας. Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα διαφέρουν στην περίπτωση μου;

Ναι, διαφέρουν. Η προϋπόθεση του τουλάχιστον ενός μήνα ασφάλισης για την καταβολή του μερίσματος δεν ισχύει στην περίπτωση σας. Επιπλέον, τα εισοδηματικά όρια και το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε ανάπηρο μέλος στο νοικοκυριό σας.

ΣΤ3. Υπό ποιες περιπτώσεις εξαιρούμαι από το κριτήριο υποχρεωτικής ασφάλισης;

Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι 31.10.2018 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις: α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω, β) για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, γ) για μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006 905, 906, 913 και 914).

ΣΤ4. Έχω ασφαλιστική ικανότητα (πχ δικαίωμα περίθαλψης) αλλά η αίτηση μου δεν εγκρίνεται. Γιατί; 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το κριτήριο της κριτήριο ασφάλισης αναφέρεται σε ασφάλιση τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85). Επομένως η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας δεν επιτρέπει στον αιτούντα να παρακάμψει το κριτήριο ασφαλιστικής κάλυψης για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ζ. Αχρεωστήτως- Επιστροφή

Ζ1. Μου έχει καταβληθεί το ποσό του μερίσματος είτε από λάθος είτε χωρίς να έχω κάνει αίτηση. Τι πρέπει να κάνω;

Είναι δυνατή η οικειοθελής επιστροφή από τον λαβόντα του πιστωθέντος στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσού κοινωνικού μερίσματος, με την κατάθεσή του στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος [Νο 200211 (GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211)]. Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται «επιστροφή κοινωνικού μερίσματος»

Υποστήριξη πολιτών – Υποβολή ερωτημάτων

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr.

Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στην σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων: https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info.

Τα τεχνικά προβλήματα θα επιλύονται το συντομότερο δυνατό, οπότε και οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους θα πρέπει να δοκιμάσουν να την επανυποβάλουν μετά από μερικές μέρες, και εντός πάντα της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Μέρισμα: Νέος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news