facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Κινητοποιήσεις αγροτών από αύριο Δευτέρα - Που θα στηθούν μπλόκα

Βγαίνουν στους δρόμους την Δευτέρα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα από την περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, τα Φάρσαλα και τον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα.

«Τη Δευτέρα θα βγουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία ξεκινώντας το χορό των κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή των αγροτών της περιοχής ώστε τα άμεσα αιτήματα που έχουμε να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας. «Οι απαντήσεις που πήραμε όχι μόνο δεν μας ικανοποιούν, αλλά δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να μη στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με μια σειρά μέτρα που είναι αναγκαία, αλλά και να στηρίξει άλλα συμφέροντα σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως πολλά από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από την πλευρά της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων «έχουν ήδη επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα, θεωρώ, ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία».

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να προσέξουν όλες οι πλευρές είναι «να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Ξέρουμε ότι μετά από το 2010, όταν και η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι εργαζόμενοι, υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα μας σαν πολιτεία».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αγροτών από αύριο Δευτέρα - Που θα στηθούν μπλόκα"

Wikileaks: Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ είναι πράκτορας της CIA! (Έγγραφα)

Αλβανικά δημοσιεύματα φέρουν στο προσκήνιο μια μυστική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα ‘Wikileaks’, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ, υπήρξε μυστικός πληροφοριοδότης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ( CIA).

Τα δημοσιεύματα που είναι σε πολλές αλβανικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι όταν ο Ντιμίτροφ το 2008 ήταν πρέσβης, υπήρξε  ο μυστικός πληροφοριοδότης της CIA  για τις προθέσεις του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του πρώην προέδρου των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Εκείνη την εποχή είχε αναπτυχθεί η διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με την Ελλάδα και ο Ντιμίτροφ, σύμφωνα με την Wikileaks, φέρονταν ως προστατευόμενη πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Σημειώνεται – γράφουν τα δημοσιεύματα- ότι οι αρχές των ΗΠΑ και ο Ντιμίτροφ δεν αντέδρασαν στα νέα που δημοσιεύθηκαν  ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.




Current Republic of Macedonia Foreign Minister Nikola Dimitrov was listed as a "protect" U.S. embassy source twice in 2008 after providing information on the Greece-Macedonia name dispute and NATO, EU integration.

1) https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE606_a.html …
2) https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE601_a.html …

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ είναι πράκτορας της CIA! (Έγγραφα)"

Οι «αναρχικοί-αναρχικές» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ

Την ευθύνη για την προ ημερών επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ, στην περιοχή της Καισαριανής, ανέλαβε η αντιεξουσιαστική ομάδα «αναρχικοί-αναρχικές», με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολουθεί μέρος της ανακοίνωσης:

Εμείς που γράφουμε αυτήν την ανακοίνωση οργανώσαμε και φέραμε εις πέρας την επίθεση στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και έδρα των ΥΜΕΤ, το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Στον ίδιο ακριβώς αστυνομικό σταθμό που εννέα ημέρες πριν σύντροφοι και συντρόφισσες μας πραγματοποιούσαν επίθεση με τη δική τους φωτιά και τα δικά τους λόγια αντίστασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 2008 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΗΤΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ήταν απάντηση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το ελληνικό κράτος. Ήταν απάντηση στους μπάτσους του, που δολοφονούν, βασανίζουν και εκβιάζουν τους εχθρούς του σε καθημερινή βάση στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης μεταναστριών. Οι μπάτσοι δεν είναι ψυχρός μηχανισμός. Στελεχώνεται και αυτός από ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των πράξεων τους. Στελεχώνεται από επαγγελματίες δολοφόνους. Ήταν απάντηση των καταπιεσμένων απέναντι στην καθημερινή εκμετάλλευση και καταπίεση που βιώνουμε άλλοτε ως εργάτες και άλλοτε ως άνεργες, ως μετανάστες, ως γυναίκες, ως έγκλειστοι μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία-φυλακές. Ήταν απάντηση όλων αυτών των ρόλων ενάντια στην ίδια τους τη φύση: μια καταστροφική επίδειξη δύναμης ενάντια στις ταυτότητες που μας εγκλωβίζουν και που παλεύουμε καθημερινά να καταργήσουμε, προκειμένου να ζούμε ως άνθρωποι, ελεύθερες.

αναρχικές- αναρχικοί

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «αναρχικοί-αναρχικές» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ"

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: «Αντικειμενικώς αδύνατο να έχει δώσει συνέντευξη ο πατέρας μας»

Πλήρως αναληθή χαρακτηρίζουν τη συνέντευξη του πατέρα τους, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» οι γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, σε ανακοίνωσή τους.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εξέφρασε την άποψη πως η Χαλυβουργική θα έπρεπε προ πολλού να έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ελλάδα, καθώς και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. «Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο 74χρονος επιχειρηματίας αναφέρει πως μια βαριά βιομηχανία, όπως η Χαλυβουργική, δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα καθώς έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα.

«Για να λειτουργήσει η χαλυβουργία πρέπει να αρχίσουν να χτίζονται σπίτια και να γίνονται μεγάλα έργα. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί στα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

«Η Χαλυβουργική αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια την τεράστια πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και στην εκπόνηση και κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν η υψηλή τιμή για την ενέργεια καθώς και η τιμή του ίδιου του σκραπ. Για να καταλάβετε, να σας δώσω σύγκριση όγκων πωλήσεων μεταξύ των ετών 2011 και 2016. Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2011 ήταν 388.000 τόνοι και το 2016 ήταν 9.608 τόνοι. Αντιλαμβάνεσθε και την τραγική πτώση του τζίρου. Αυτά τα χρόνια έβαλα από προσωπικά αποθέματα σημαντικά χρηματικά ποσά για να μπορέσω να διατηρήσω σε στοιχειώδη λειτουργία την εταιρεία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι δεν εξυπηρετεί κανέναν και πολύ περισσότερο τους εργαζομένους. Η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Όπως αναφέρουν οι γιοι του επιχειρηματία, ο κ. Αγγελόπουλος είναι αδύνατο να έχει δώσει αυτή τη συνέντευξη, ενώ υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό της αποσκοπεί στην άσκηση αθέμιτης επιρροής ενόψει της δικαστικής απόφασης που πρόκειται να εκδοθεί στη δίκη για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση.

Αναλυτικά η δήλωση των αδερφών Αγγελόπουλου:

«Η σημερινή «συνέντευξη» που υποτίθεται ότι έδωσε ο πατέρας μας στη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ενώ εκκρεμεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης στη δίκη για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση, μας προκαλεί έκπληξη και οργή.

Από το – πλήρως αναληθές – περιεχόμενο της συνέντευξης προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κατασκευή της αποσκοπεί αποκλειστικά αφενός στην άσκηση αθέμιτης επιρροής ενόψει της δικαστικής απόφασης που πρόκειται να εκδοθεί και αφετέρου στην ουσιαστική προαναγγελία του κλεισίματος της Χαλυβουργικής.

Στους επίδοξους σφετεριστές της περιουσίας του πατέρα μας που την επινόησαν, υπενθυμίζουμε ότι, για λόγους που έχουν διαγνωσθεί από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα, είναι αντικειμενικώς αδύνατο να έχει δοθεί οποιαδήποτε συνέντευξη από τον ίδιο και μάλιστα προφορικά. Είναι σαφές, επομένως, ότι δόθηκε με μορφή ήδη συντεταγμένου εγγράφου προς την εφημερίδα, για την οποία δημιουργείται μείζον θέμα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: «Αντικειμενικώς αδύνατο να έχει δώσει συνέντευξη ο πατέρας μας»"

Κοινωνικό Μέρισμα -Πρόβλημα με φορολογικές δηλώσεις: Νέα καταγγελία στην aftodioikisi.gr

Νέα καταγγελία φτάνει στην aftodioikisi.gr για τις αδικίες του Κοινωνικού Μερίσματος. Δείτε πώς περιγράφει την περίπτωσή του εν δυνάμει δικαιούχος που ενώ πληροί σχετικά κριτήρια, τον απορρίπτουν με την «απίστευτη», κατά την άποψη του, αιτιολογία «ότι δεν έχουμε υποβάλει κατά 5 συναπτά έτη φορολογικές δηλώσεις, όταν το ίδιο το κράτος μέχρι το 2016 (οικονομικό έτος 2015) δεν μας υποχρέωνε στα υποβολή φορολογικής δήλωσης λόγω ανεργίας ή μηδενικού εισοδήματος».
Αναλυτικότερα η καταγγελία του :
«Καλησπέρα σας! Με το παρών μήνυμα μου θα ήθελα να καταγγείλω την απαράδεκτη στάση και κοροϊδία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος 2018. Είμαι και εγώ ένας από του χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που όπως φαίνεται από τις -κατ άλλα- εγκεκριμένες αιτήσεις μας, να χάνουμε το κοινωνικό μέρισμα, με την απίστευτη αιτιολογία ότι δεν έχουμε υποβάλει κατά 5 συναπτά έτη φορολογικές δηλώσεις, όταν το ίδιο το κράτος μέχρι το 2016 (οικονομικό έτος 2015) δεν μας υποχρέωνε στα υποβολή φορολογικής δήλωσης λόγω ανεργίας ή μηδενικού εισοδήματος. Τουλάχιστον εγώ από τότε και συνεχώς υποβάλλω φορολογική δήλωση και είμαι συνεπής απέναντι στον νόμο! Εντούτοις και παρότι σχεδόν (επίσημα με κάρτα ΟΑΕΔ) είμαι 20 μήνες άνεργος, τους φορείς δεν τους ενδιαφέρει αυτό αλλά το γεγονός ότι δεν υπέβαλα δήλωση το 2014!!! Για ποιο λόγο; τι σημασία έχει τι έκανα τότε; Πως είναι δυνατόν άτομο που σήμερα εργάζεται και αμείβεται -και καλά κάνει- με μισθό 400 ή 500 ευρώ το μήνα να κρίνεται δικαιούχος, ενώ εμείς με μηδέν πραγματικό εισόδημα, με τόσους μήνες ανεργία, πέρυσι και φέτος, χωρίς ούτε ένα μήνα απασχόληση, να πετάγομαι και να μην θεωρούμε δικαιούχος; Πως αυτό κρίνετε δίκαιο; Γιατί δεν βγαίνει κανείς να μας απαντήσει; Πως είναι δυνατόν να λέει αφενός η αίτηση εγκεκριμένη και να μας εμφανίζει κάτω παρατήρηση ως ένδειξη ακύρωσης ότι δεν βρέθηκαν για 5 χρόνια εκκαθαρισμένες δηλώσεις; Είναι αυτό κοροϊδία εις βάρος μας ναι ή όχι; Περιμένουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια απάντηση!»
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Μέρισμα -Πρόβλημα με φορολογικές δηλώσεις: Νέα καταγγελία στην aftodioikisi.gr"

Κακαβιά: Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανία του Παναγιώτη Μπάρκα- είχε βιβλία για την Βόρειο Ήπειρο

Χθες το βράδυ στη συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς, από την Ελλάδα στην Αλβανία, απαγορεύτηκε από τις αλβανικές τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες να εισέλθει στην Αλβανία ο Παναγιώτης Μπάρκας, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου.

Η απαγόρευση έγινε επειδή ο Μπάρκας μετέφερε μαζί του περίπου 100 βιβλία, από τα οποία περίπου 20 είχαν ιστορικό περιεχόμενο για τη «Βόρεια Ήπειρο», και τα βιβλία αυτά ήταν για το πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγές αναφέρουν ότι τα βιβλία που κατασχέθηκαν και το υλικό που είχε ο Μπάρκας θα μεταφερθούν στο γραφείο του εισαγγελέα.

Η αστυνομία κράτησε αυτό το γεγονός μυστικό, και δεν ανέφερε ούτε την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία του Παναγιώτη Μπάρκα, ούτε την κατάσχεση των βιβλίων.

Ο Μπάρκα- σύμφωνα με το δημοσίευμα- είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και συχνά κατηγορείται για αντι-αλβανισμό.

Τέλος, είχε λάβει μέρος στα γεγονότα στους Βουλιαράτες, όπου είχε πει ότι τα συνθήματα των Ελλήνων εθνικιστών στην κηδεία του Κατσίφα δεν είχαν τίποτε το αντιαλβανικό, μόνο υπήρξε το σύνθημα «Σκοτώστε τα σκυλιά!».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακαβιά: Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανία του Παναγιώτη Μπάρκα- είχε βιβλία για την Βόρειο Ήπειρο"

Ερντογάν: «Θα παραλάβουμε κανονικά και τα 120 F-35 - Πολλοί εποφθαλμιούν ακόμη την Κωνσταντινούπολη»

Επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν την πρόθεση της χώρας του να παραλάβει ακόμη 20 F-35 της έκδοσης «Β» τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει από το τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu αλλά και το TCG Trakya που ακολουθεί στη συνέχεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ευθαρσώς ότι η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει 120 F-35 και ότι θα τα παραλάβει παρά τις αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου ενώ μιλώντας για την Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι την Πόλη «υπάρχουν ακόμη πολλοί που την εποφθαλμιούν», υπονοώντας βέβαια την Ελλάδα.

«Η Αμερική κατασκευάζει σήμερα τα F-35, από τα οποία σε εμάς θα έρθουν 120 αεροσκάφη. Εμείς εξάλλου κατασκευάζουμε κάποια κομμάτια τους και τους τα στέλνουμε εκεί, τα οποία τα τοποθετούν για να τα πουλήσουν στον κόσμο. Και σε εμάς θα πουλήσουν», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία την Άνοιξη έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες την προεκλογική εκστρατεία, ενώ σήμερα μίλησε στην Κωνσταντινούπολη, η ‘κατάκτηση’ της οποίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για αυτόν και έπειτα της Άγκυρας.

Προσπαθώντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της Πόλης, σήμερα προκάλεσε για άλλη μια φορά το εθνικιστικό αίσθημα, υποστηρίζοντας ότι παρότι εδώ και 600 χρόνια η Κωνσταντινούπολη ανήκει στους Τούρκους, ακόμη την εποφθαλμιούν κάποιοι.

«Είναι όλη δική μας, είναι η δική μας Κωνσταντινούπολη. Είτε ζούμε στο Εσενλέρ, είτε στο Μπεσικτάς, είτε στο Τσεκμέκιοι, είτε στα Πριγκηπόνησα, αρκεί που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα αυτής της πόλης.

Μακάρι στις 31 Μαρτίου η Κωνσταντινούπολη να είναι μία διαφορετική πόλη. Παρόλο που είναι δική μας εδώ και 600 χρόνια, γνωρίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι αυτή η πόλη είναι πολύ για εμας ότι δεν την αξίζουμε».

Ο Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα έδωσε το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των Κούρδων του YPG/PKK.

«Πραγματοποιήσαμε την επιχείρηση Κλάδο Ελαίας και την επιχείρηση στο Αφρίν. Tώρα την επιχείρηση στο Σιντζάρ. Είμαστε πάντα στο μυαλό τους.

Θα συνεχίζουμε να τους θάβουμε στους λάκκους που οι ίδιοι σκάβουν. Οι τρομοκράτες θα πάψουν να αποτελούν πρόβλημα για το έθνος μου.

Βρισκόμαστε εκεί με τους στρατιώτες μας και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αν το επιτρέψει ο Αλλάχ, όλοι μαζί θα αναγκάσουμε όσους επιτίθενται στα σύνορα και την πατρίδα μας να πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Θα παραλάβουμε κανονικά και τα 120 F-35 - Πολλοί εποφθαλμιούν ακόμη την Κωνσταντινούπολη»"

Παπακώστα σε Αλβανία: Σταματήστε τις δήθεν νομοθετικές πρωτοβουλίες σε βάρος της εθνικής μειονότητας

Mήνυμα στην Αλβανία Τίρανα στέλνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, καλώντας την κυβέρνηση Ράμα να σταματήσει άμεσα τις «δήθεν» νομοθετικές πρωτοβουλίες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. 
«Οι δήθεν νομοθετικές πρωτοβουλίες Ράμα σε βάρος της Εθνικής Μειονότητας θα πρέπει να αναπεμφθούν δίχως άλλο. Η επιχείρηση άσκησης πίεσης εναντίον των Ελλήνων της Αλβανίας αφορά την Ελλάδα η οποία έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να τους προστατεύσει. Αν αυτό δεν συμβεί η Αλβανία θα θέσει εαυτήν εκτός Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται…» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Παπακώστα.
bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπακώστα σε Αλβανία: Σταματήστε τις δήθεν νομοθετικές πρωτοβουλίες σε βάρος της εθνικής μειονότητας"

Κοτζιάς: Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι μυστική

Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι μυστική και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, προτείνει στη ΝΔ και στα μικρότερα κόμματα ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του για σαφή πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας.

Για τα περί κινδύνων από τυχόν αθέτηση σημείων της Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς συνιστά, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, «να πάψουν κάποιοι να θέλουν η Ελλάδα να μην έχει αυτοπεποίθηση και να συμπεριφέρεται μονίμως ως το θύμα των "μεγάλων σχεδίων" μικρών χωρών, που μάλιστα θέλουν πλέον, να είναι φίλοι μας».

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές «αν η κυβέρνηση γίνει πιο προσεκτική, ορισμένα μέλη της λιγότερο επιπόλαια και κάποιοι εργαστούν σκληρά και όχι επιφανειακά», αλλά και υπό την προϋπόθεση «να τελειώνει με τους ΑΝΕΛ και να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ορθολογική του συνεργασία με τη δημοκρατική – αριστερή παράταξη», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επικρίνει, τέλος, όσους είχαν επιφυλάξεις στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Οι οπαδοί της αδράνειας δεν θέλουν να επεκτείνει η Ελλάδα τα "θαλάσσια εδάφη της" με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει τμηματικά διότι έτσι δείχνει να υποχωρούμε έναντι τρίτων. Η αληθινή υποχώρηση, όμως είναι όταν δεν κάνεις τίποτα στο όνομα του ότι θα έχεις στο ένα ή στο άλλο σημείο δυσκολίες», τονίζει.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι μυστική "

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Η Χαλυβουργική θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, δεν έχει μέλλον

Την άποψη πως η Χαλυβουργική θα έπρεπε προ πολλού να έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ελλάδα εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο 74χρονος επιχειρηματίας αναφέρει πως μια βαριά βιομηχανία, όπως η Χαλυβουργική, δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα καθώς έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα.

«Για να λειτουργήσει η χαλυβουργία πρέπει να αρχίσουν να χτίζονται σπίτια και να γίνονται μεγάλα έργα. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί στα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Υποστηρίζει μάλιστα πως ο μόνος λόγος που παραμένει εν ζωή η εταιρεία είναι για να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρει, η Χαλυβουργική πρέπει να αλλάξει δραστηριότητα και να κάνει μια νέα αρχή, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία.

Αντίθετα, διαφορετική είναι η άποψη που εκφράζει για τον τομέα της Ναυτιλίας και την Arcadia.

Όπως αναφέρει η ναυτιλία ακμάζει γιατί δραστηριοποιείται έξω από την Ελλάδα.

«Στον χώρο της ναυτιλίας μπορείς ελεύθερα να υλοποιείς όλα όσα σκέφτεσαι με το μυαλό σου, χωρίς εμπόδια από το κράτος», αναφέρει.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αναφέρεται και στη δικαστική διαμάχη με τους γιους του, δηλώνοντας ότι αισθάνεται πάρα πολύ άσχημα για αυτή.

Όπως αναφέρει, «τα είχα τακτοποιήσει όλα και είχα μεριμνήσει για όλους». Συμπληρώνει όμως ότι «η ζωή τα φέρνει αλλιώς, και τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Η Χαλυβουργική θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, δεν έχει μέλλον"

Οικογενειακή τραγωδία: Αυτοκτόνησε μετά την καταγγελία της συζύγου του ότι ασέλγησε σε βάρος της κόρης της

Συγκλονίζει η υπόθεση αυτοκτονίας ενός 53χρονου, απέναντι από το Θριάσιο νοσοκομείο.

Ο άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του, έπειτα από την καταγγελία της συζύγου του ότι είχε ασελγήσει σε βάρος της 10χρονης κόρης που εκείνη είχε αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο.

Ο 53χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στη σύζυγό του ότι επρόκειτο για λάθος του και της ζήτησε να μην το καταγγείλει διαφορετικά θα έβαζε τέλος στη ζωή του.

Η γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής το Σάββατο και έκανε την καταγγελία. Το πρωί του Σαββάτου, ο 53χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογενειακή τραγωδία: Αυτοκτόνησε μετά την καταγγελία της συζύγου του ότι ασέλγησε σε βάρος της κόρης της "

Έτσι δραπέτευσαν τα τζάγκουαρ από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά! Γιατί θανατώθηκαν τα ζώα και δεν ναρκώθηκαν;

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τη θανάτωση δύο σπάνιων τζάγκουαρ που φιλοξενούσε, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ επικοινώνησε με την εκπομπή Έλα Χαμογέλα για να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το πώς δραπέτευσαν τα δύο ζώα από τον χώρο όπου φυλάσσονταν και γιατί θανατώθηκαν αντί να αναισθητοποιηθούν.

«Πιάναμε κάποιες αντιλόπες για να τις στείλουμε στην Κύπρο, μια μας ξέφυγε, έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έπεσε σε ένα από τα τζάμια που είναι στον χώρο των τζάγκουαρ. Η αντιλόπη ευτυχώς γύρισε πίσω και όλα καλά. Διαπιστώθηκε αμέσως ότι ένα από τα τζάγκουαρ προσπαθούσε να βγει και τότε βάλαμε σε εφαρμογή το διεθνές πρωτόκολλο. Κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για όλα τα ενδεχόμενα γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε όλα τα ζωολογικά πάρκα. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες.

Εκείνη τη στιγμή -ήταν μια μέρα κρύα με συννεφιά- πρέπει να ήταν γύρω στα 25-30 άτομα μέσα στο πάρκο. Εμείς έχουμε σε όλους τους χώρους του πάρκου 35 άτομα που δουλεύουν κάθε μέρα και ο καθένας έχει κάποιο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάποιοι έβαλαν τους επισκέπτες σε ασφαλή χώρο, ο κτηνίατρος και κάποια άλλα άτομα που κάνουν χρήση όπλου έσπευσαν στο σημείο εκείνο. Διαπιστώθηκε ότι ο ένας ιαγουάρος είχε βγει έξω δίχως να απομακρυνθεί και ο άλλος εκείνη τη στιγμή έβγαινε. Δεν είχαμε επιλογή. Καταρχήν, τα όπλα ναρκώσεως είναι μιας βολής μόνο και η νάρκωση πιάνει σε 3 έως 6 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα. Δυστυχώς, αυτή ήταν η μόνη επιλογή.

Όλο το περιστατικό δεν κράτησε ούτε 5 λεπτά. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν ενδοεπικοινωνία, ακούν την προειδοποίηση «τζάγκουαρ σε έξω χώρο» και συγκέντρωσαν τον κόσμο στα ασφαλή σημεία που προβλέπεται. Υπάρχουν 3 είδη ζώων που είναι πολύ αυστηρό το πρωτόκολλο, δεν κάνεις νάρκωση σε λιοντάρια, τίγρεις και ιαγουάρους. Τα τζάμια ήταν ασφαλείας. Εμείς θα τα αλλάξουμε και θα βάλουμε αλεξίσφαιρα. Αυτό που έγινε ήταν ένα στο δισεκατομμύριο. Το να πάει μια αντιλόπη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να πέσει πάνω σε ένα τζάμι ήταν πρωτοφανές. Δεν το πιστεύαμε.

Το ένα από τα δύο το έχω μεγαλώσει εγώ με μπιμπερό. Μας ήρθε εδώ σε ηλικία 3 εβδομάδων από άλλο ζωολογικό πάρκο της Γερμανίας. Ο Σπότι ήταν 11 ετών και η Τζένη 14. Σε αυτό το διάστημα που ήταν μαζί μας απέκτησαν 8-9 μωρά που πήγαν σε άλλα πάρκα».


zappit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι δραπέτευσαν τα τζάγκουαρ από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!"

Συνεχίζουν τις δίωρες διακοπές οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας

Συνεχίζονται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2018 οι δίωρες διακοπές (καθημερινά 13.00 ως 15.00) των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας σε όλα τα ακροατήρια των Ποινικών και ΠολιτικώνΔικαστηρίων.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημά τους για επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των νέων δικαστικών υπαλλήλων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι διακοπές θα πραγματοποιούνται για την προστασία των υπαλλήλων από τον τεράστιο όγκο εργασίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρωπίνων αντοχών, τους κινδύνους από ενδεχόμενα λάθη που συνεπάγεται η μεγάλη πίεση και για να έχουν την δυνατότητα οι Γραμματείς των Εδρών να χρησιμοποιούν το δίωρο των διακοπών για την σύνταξη των πρακτικών των συνεδριάσεων εντός του ωραρίου εργασίας τους.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις δίωρες διακοπές οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας"

Νέες κατολισθήσεις στο Πλωμάρι από τη σφοδρή καταιγίδα

Νέες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε σφοδρή καταιγίδα.

Από νωρίς το πρωί, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των δρόμων, οι οποίες εκτελούνται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία της περιοχής, έχουν επιβαρύνει την κατάσταση που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κατολισθήσεις στο Πλωμάρι από τη σφοδρή καταιγίδα"

«Χαστούκι» από ΗΠΑ σε Τουρκία: «Μειοψηφία του ενός» η τουρκική άποψη για την Κυπριακή ΑΟΖ

«Μειοψηφία του ενός» χαρακτηρίζει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουες Μίτσελ την άποψη της Τουρκίας για την εκμετάλλευση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.
Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι η Τουρκική άποψη για την ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με αυτό η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Ο κ. Μίτσελ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνει δε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα «δυτικό κράτος», το οποίο οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύουν.

Τέλος, ο κ. Μίτσελ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι η επίτευξή της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαστούκι» από ΗΠΑ σε Τουρκία: «Μειοψηφία του ενός» η τουρκική άποψη για την Κυπριακή ΑΟΖ"

Δύο ΤΕΙ φτιάχνουν ψωμί με αλεύρι από κάστανα -Νόστιμο, υγιεινό, χωρίς γλουτένη

Ψωμί από δέντρα και συγκεκριμένα προϊόντα που δεν υπάρχουν ως ελληνικά τρόφιμα όπως είναι και τα αρτοσκευάσματα; Δύο ΤΕΙ της χώρας μας συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με σημαντικά αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιοποίηση πολύτιμων καρπών κάστανων των ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, μελετάται από τα Θεσμοθετημένα Εργαστήρια των «Τροφοθρεπτικών προϊόντων & Λειτουργικών Τροφίμων» του ΤΕΙ Πελοποννήσου και των «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Σκοπός είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία προϊόντων όπως ψωμί και αρτοσκευάσματα.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, δρ Γεώργιος Ζακυνθινός, διευθυντής του Εργαστηρίου «Τροφοθρεπτικών προϊόντων & Λειτουργικών Τροφίμων» του ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι στόχοι της μελέτης είναι η ανάπτυξη πιλοτικών προϊόντων με μεθοδολογίες και γνώσεις για την παραγωγή προϊόντων που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν και να ζωντανεύσουν την καλλιέργεια της καστανιάς σε μειονεκτικές περιοχές, δημιουργώντας εισοδήματα για τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε σημαντική ανάκαμψη της αγοράς καστανιάς χάρη στο ανανεωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών και της βιομηχανίας τροφίμων για τα παραδοσιακά προϊόντα, η χρήση των οποίων μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί προς την κατεύθυνση της καινοτομίας.
Δύο ΤΕΙ έφτιαξαν αλεύρι από κάστανα Δύο ΤΕΙ έφτιαξαν αλεύρι από κάστανα

Το ενδιαφέρον αυτό όπως τονίζεται από τον καθηγητή Δενδροκομίας, δρ Αλέξανδρο Παπαχατζή, διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η συμβολή στη γεωργική διαφοροποίηση και η βελτίωση της χρήσης της γης, το οικονομικό δυναμικό και η δυνατότητα παροχής διαφοροποίησης στη διατροφή.
Mια νέα ώθηση στην αγορά έχει δοθεί στη χρήση αλεύρου καστανιάς ως υποκατάστατο των αλεύρων δημητριακών στα αρτοσκευάσματα με διαφορετικά ή ενισχυμένα διατροφικά χαρακτηριστικά (δηλαδή προϊόντα χωρίς γλουτένη), λόγω των υψηλών διατροφικών, τεχνολογικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων τουςMια νέα ώθηση στην αγορά έχει δοθεί στη χρήση αλεύρου καστανιάς ως υποκατάστατο των αλεύρων δημητριακών στα αρτοσκευάσματα με διαφορετικά ή ενισχυμένα διατροφικά χαρακτηριστικά (δηλαδή προϊόντα χωρίς γλουτένη), λόγω των υψηλών διατροφικών, τεχνολογικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους

Όπως επίσης επισημαίνεται στη συνέχεια από τον κ. Ζακυνθινό, μια νέα ώθηση στην αγορά έχει δοθεί στη χρήση αλεύρου καστανιάς ως υποκατάστατο των αλεύρων δημητριακών στα αρτοσκευάσματα με διαφορετικά ή ενισχυμένα διατροφικά χαρακτηριστικά (δηλαδή προϊόντα χωρίς γλουτένη), λόγω των υψηλών διατροφικών, τεχνολογικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους. Το αλεύρι κάστανου παρουσιάζει, πράγματι, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας με απαραίτητα αμινοξέα (4-7%), σχετικά υψηλή ποσότητα σακχάρων (20-30%), άμυλο (50-60%), διαιτητικές ίνες (4-10%), και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (2-4%), τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα (μόνο 0.7% κεκορεσμένα).
  
Δεδομένου ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως υποστηρίζεται από τον διευθυντή του Εργαστηρίου «Τροφοθρεπτικών προϊόντων & Λειτουργικών Τροφίμων» του ΤΕΙ Πελοποννήσου και τα βιβλιογραφικά δεδομένα, έχουν συχνά έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως φολικό και σίδηρο και διαιτητικές ίνες, το ενδιαφέρον για τη χρήση αλεύρου κάστανου για την αντικατάσταση πιο κοινών συστατικών όπως το ρύζι ή ο αραβόσιτος έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία χρόνια.   
Πολύτιμο τρόφιμο το κάστανο Πολύτιμο τρόφιμο το κάστανο   

Επιπλέον, λόγω της ιδιόρρυθμης σύνθεσης, το αλεύρι κάστανου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του χρώματος και του αρώματος σε προϊόντα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη, ειδικά όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος που βασίζεται στο προζύμι. Οπότε, η πρακτική «ψωμί από δένδρο» είναι γεγονός, αφού το αλεύρι του κάστανου σε χώρες της Ευρώπης, ελλείψει δημητριακών χρησιμοποιούν αλεύρι από τους καρπούς του δένδρου της καστανιάς.
  
Η καλλιέργεια της καστανιάς στην Ελλάδα
  
Όπως μας εξηγεί για την καλλιέργεια της καστανιάς στη χώρα μας ο καθηγητής Δενδροκομίας, δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, η ετήσια παραγωγή κάστανων στην Ελλάδα, ανέρχεται στους περίπου 20.000 τόνους.
Από τα περίπου 350 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας, τα μεγαλύτερα καστανοδάση υπάρχουν στο Άγιο Όρος, καλύπτοντας περίπου 80 χιλιάδες, με δεύτερο το Πήλιο έχοντας 50 χιλ. στρέμματα και ακολουθεί ο Έβρος με 20 - 22 χιλιάδες, με τέταρτο τον νομό Λάρισας που έχει 18 χιλιάδες, αλλά με τη μεγαλύτερη παραγωγή πανελλαδικά (κυρίως στα καστανοχώρια της Μελιβοίας και Καρίτσας), ενώ πέμπτος είναι ο νομός Κοζάνης με 17 χιλιάδες.
Όσον αφορά τώρα τις ποικιλίες, αυτές κατατάσσονται σε δύο ομάδες, τα κάστανα και τα μαρόνια. Όταν το ποσοστό των καρπών έχει μέσα στο κάστανο, πάνω από 2 σπέρματα και το ποσοστό ξεπερνάει το 20%, τότε αυτά λέγονται Κάστανα, ενώ όταν ο αριθμός των καρπών με δύο ή περισσότερα σπέρματα, είναι μικρότερος από 20%, τότε αυτά λέγονται Μαρόνια. Πρακτικά, όταν έχουμε πάνω από ένα σπέρματα μέσα στον καρπό, αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα από τα σπέρματα έχουμε τις επιδερμίδες τους (δέρμα) που έχει σαν επακόλουθο να μην ξεφλουδίζονται εύκολα για νωπή κατανάλωση ή για βιομηχανική χρήση, με αποτέλεσμα όταν τα καταναλώνουμε, να τρώμε και το δέρμα, που όμως μας αφήνει μία πικρή γεύση.
Οι κυριότεροι ελληνικοί πληθυσμοί και όχι ποικιλίες (δηλαδή οι καρποί και τα δέντρα, έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν είναι επακριβώς τα ίδια), είναι κυρίως τα κάστανα Πηλίου, Μελιβοίας (Κισσάβου), Βοΐου Κοζάνης, Καρπενησίου και τα μαρόνια Κρήτης και του Αγίου Ανδρέα Τρίπολης (Αρκαδίας). Βέβαια υπάρχουν και γαλλικές ποικιλίες στην Ελλάδα, από τις οποίες μάλιστα οι πιο πολλές είναι διασταυρώσεις μεταξύ ποικιλιών (υβρίδια), μεταξύ ευρωπαϊκών και ιαπωνικών ειδών καστανιάς. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτά τα «ευρωγιαπονέζικα» υβρίδια, είναι ότι παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή σε ασθένειες του δέντρου της καστανιάς, όπως η «μελάνωση» του «λαιμού» του κορμού της.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο ΤΕΙ φτιάχνουν ψωμί με αλεύρι από κάστανα -Νόστιμο, υγιεινό, χωρίς γλουτένη "

Μεξικό: Καρέ καρέ η θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ - Εκτοξεύτηκε στάχτη σε ύψος δύο χλμ!

Το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ στο κεντρικό Μεξικό εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου, στέλνοντας στον αέρα μια τεράστια «στήλη» στάχτης, ύψους δύο χιλιομέτρων.

Βίντεο που κατέγραψαν τη θεαματική έκρηξη και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν το μεγάλο σύννεφο στάχτης να «δραπετεύει» ξαφνικά από τον κρατήρα, και ποτάμια μάγματος να κυλούν στα πλαϊνά του ηφαιστείου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Μεξικού προειδοποίησε τους κατοίκους των γύρω χωριών να παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας από το ηφαίστειο, το οποίο παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.

Επίσης τους συνέστησε να λάβουν μέτρα προστασίας από την πυροκλαστική ροή και την πτώση τέφρας που ίσως προκύψει τις επόμενες ώρες.

Με ύψος 5.426 μέτρα, το Ποποκατεπέλτ είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Μεξικού. Το ηφαίστειο υπήρξε ανενεργό για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το 1991 η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξήθηκε και από το 1993 καπνός βγαίνει μέσα από το ηφαίστειο σχεδόν καθημερινά.

Το όνομά του στη Νάουατλ γλώσσα σημαίνει «το βουνό που καπνίζει».




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεξικό: Καρέ καρέ η θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ - Εκτοξεύτηκε στάχτη σε ύψος δύο χλμ!"

Τον… χαβά της η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο» λέει ο Ακάρ

Συνέχεια στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας έδωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες του δηλώσεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu ο Ακάρ επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση Ακάρ βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Ερντογάν είχε απειλήσει πως «οι ενέργειες της Ελλάδας και της «Ελληνικής Κύπρου» στην περιοχή για υδρογονάνθρακες συνιστούν απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος («Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως την είχε αναφέρει χαρακτηριστικά) «είναι αποφασισμένες να βάλουν σε σειρά αυτές τις χώρες».

Μάλιστα ο Ακάρ, πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, φέρεται να αναφέρθηκε και στο νέο δόγμα που προσπαθεί να εισάγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «γαλάζιας πατρίδας». Σύμφωνα με αυτό, η Άγκυρα δεν θα αφήνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η ίδια.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον… χαβά της η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο» λέει ο Ακάρ"

Μήνυμα της ΕΕ στην Αγκυρα για τη Συρία: «Οχι» σε μονομερείς ενέργειες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί ξανά εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, ανατολικά του Ευφράτη.

«Καθώς ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται στα τελικά του στάδια, όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής του ήττας, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύση της συριακής κρίσης», υπογράμμισε η Μογκερίνι στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν απαράδεκτη μια νέα τουρκική επιχείρηση.

«Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης (νέας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία είναι πηγή ανησυχίας», τόνισε ακόμη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΑΠΕ/ AFP, dpa/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα της ΕΕ στην Αγκυρα για τη Συρία: «Οχι» σε μονομερείς ενέργειες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news