facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

«Βέτο» Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση του ορίου των ετήσιων απολήψεων (capping), διότι κάτι τέτοιο είναι άδικο για τη χώρα, και διαφωνεί ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 20% στο 30%, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πρότεινε να βρεθούν νέοι ίδιοι πόροι, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση και δε μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και σημείωσε: «Υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ».

«Τι μήνυμα θα δώσουμε στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τη πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μια πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός των κρατών μελών;», αναρωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντί για μήνυμα σε αυτούς θα στείλουμε δώρο στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών. Άρα, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τη μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. Και αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Και, επίσης, να βρούμε νέους ίδιους πόρους χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας. Με τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου».

Πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο η μείωση των δαπανών για συνοχή και ΚΑΠ, αλλά είναι και το μοντέλο υπολογισμού «παράλογο» και παρατήρησε: «Η Ελλάδα επέστη πρωτοφανή αδικία όταν για το πακέτο 2014-2020, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 2007-2009 - και όχι το τρέχον - και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά τη κρίση. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping). Αυτό πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δε θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δε χρήζουν ενίσχυσης που ωφελούνται. Άρα, έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Σε ότι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που κατατέθηκε ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και δίνει λιγότερα.

«Θα πρέπει να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ. Διαφωνώ ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%. Διότι αυτό είναι βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό, αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειμματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βέτο» Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική"

Συμφωνία των Πρεσπών: «Ναι» με αστερίσκους από το Ποτάμι, «όχι» από Αμυρά και Ψαριανό

Την απόφαση να διατηρήσουν την θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτοντας ωστόσο τον αστερίσκο πως οι συνταγματικές τροπολογίες της ΠΓΔΜ δεν θα εγείρουν αλυτρωτισμούς έλαβαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού κατά την πολύωρη συνεδρίασή τους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του κόμματος φαίνεται να ανατρέπει και πάλι τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς όπως δηλώνουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως ο προσανατολισμός είναι πλέον προς την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Πάντως, η σχετική απόφαση δεν ελήφθη με πλειοψηφία καθώς οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους και ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν.

Από την άλλη πλευρά υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκαν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης καθώς και ο Σπύρος Δανέλλης.

Καταλυτικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε το περιεχόμενο των τροπολογιών που κατατέθηκαν στην Βουλή των Σκοπίων για τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Σε κάθε περιπτωση ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι το κόμμα θα περιμένει το τελικό κείμενο της Συμφωνίας προκειμένου να επισημοποιηθεί η στάση του κόμματος.

Πλέον με τα νέα δεδομένα η Συμφωνία των Πρεσπών ξεπερνά το φράγμα των 151 ψήφων.

potami_simfwnia_prespwn_mesa
Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, το Ποτάμι εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Πρόταση σε όλα τα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ να συνηγορήσουν σε μια εκτεταμένη αναθεώρηση με 151 ψήφους της Βουλής και το ακριβές περιεχόμενο της αναθεώρησης να καθορισθεί με ευρύτερη συναίνεση από την επόμενη Βουλή με 180 ψήφους, απευθύνει το Ποτάμι μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και του Πολιτικού του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν το Ποτάμι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για να μπορέσουν να υπάρξουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα να πάψει η υποχρέωση του κράτους στην θρησκευτική διαπαιδαγώγηση.

potami_simfwnia_prespwn_mesa2
Σχετικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης. Αναμένει τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή της πΓΔΜ, όπου θα φανεί ο βαθμός προσαρμογής των γειτόνων μας στη νέα πραγματικότητα. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης «σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη». «Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των δημοτικών εκλογών, επιβεβαιώθηκε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει υποψηφιότητες που δεν έχουν εξάρτηση από κομματικά κέντρα. Ενδεικτικό αυτής της θέσης είναι ότι το Ποτάμι θα στηρίξει ικανά πρόσωπα από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι έχουν ως προτεραιότητα τις τοπικές και όχι τις κομματικές υποθέσεις.

potami_simfwnia_prespwn_mesa3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία των Πρεσπών: «Ναι» με αστερίσκους από το Ποτάμι, «όχι» από Αμυρά και Ψαριανό"

ΕΛΑΣ: «Εξαφανίστηκαν» υπηρεσιακά όπλα από το ΑΤ Εξαρχείων

Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται η παράξενη υπόθεση «εξαφάνισης» υπηρεσιακών όπλων μέσα από το ΑΤ Εξαρχείων. Στην έρευνα που πραγματοποιεί η Υπηρεσία, εντοπίστηκε η απώλεια δύο όπλων από το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές τελευταίων χρήσεων του οπλισμού του Τμήματος, το πρώτο από τα δύο όπλα «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το δεύτερο πριν από λίγες εβδομάδες.

Άλλες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν την απώλεια οπλισμού στη διάρκεια ελέγχου πολιτών στην περιοχή, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε «πώληση υπηρεσιακών όπλων από αγνώστους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: «Εξαφανίστηκαν» υπηρεσιακά όπλα από το ΑΤ Εξαρχείων"

Τι αλλάζει στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης.

Μιλώντας σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Μπαλτσίωτης είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή δέσμη στοχευμένων μέτρων «που εξορθολογίζουν το νομοθετικό πλαίσιο, ομογενοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες πολιτογράφησης, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύουν τη διαφάνεια».

Συγκεκριμένα:


  • Οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 από τις 30 ερωτήσεις, που θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από ένα σύνολο 300 συγκεκριμένων ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετική ιστοσελίδα προσβάσιμη σε όλους.
  • Σταδιακά θα διαμορφωθεί ειδικό ενιαίο πανελλαδικά και υποχρεωτικό για όλους τεστ για τη διαπίστωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Έως τότε, η εξέταση της επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας θα διενεργείται από τις επιτροπές πολιτογράφησης, βάσει οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών που θα παρασχεθούν από επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.
  • Μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ.
  • Αναστέλλεται η διαδικασία πολιτογράφησης για όσους απουσιάζουν από τη χώρα μέχρι 18 μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά διατηρούν βιοτικούς δεσμούς στη χώρα – και επανεξετάζεται η διαδικασία μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα, για διάστημα ισόχρονο με την απουσία τους.
  • Ομογενοποιούνται για πρώτη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες απόδοσης ιθαγένειας, με αποτέλεσμα ο χρόνος εξέτασης να μειώνεται κατά ενάμισι έτος.
  • Όσοι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του πότε ήρθαν στη χώρα, θα εξετάζονται από τις ήδη υπάρχουσες Επιτροπές Πολιτογράφησης, βάσει σαφών οδηγιών που θα εκπορεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Επιχειρείται να δοθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα των ανιθαγενών Ελλήνων Ρομά.
  • Ευθυγραμμίζεται η ελληνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την διαδικασία και την παροχή δυνατότητας απόδοσης ιθαγένειας σε ηλικιωμένους, πρόσωπα με νοητική υστέρηση ή βαριά ψυχική ασθένεια, τα οποία έως τώρα αποκλείονταν από τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.


ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας"

Κτηματολόγιο: «Ανοίγουν» άλλες επτά περιφερειακές ενότητες για δήλωση ιδιοκτησίας

«Ανοίγει» τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, η προθεσμία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε ακόμα επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Ελληνικό Κτηματολόγιο. Οι έχοντες ακίνητη περιουσία στις νέες περιοχές, καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η προθεσμία της υποβολής δηλώσεων θα κλείσει στις 18 Μαρτίου του 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου του 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Προειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι αν δεν τα δηλώσουν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, αυτά θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι Περιφερειακές ενότητες είναι οι εξής: Λασιθίου στην Περιφέρεια Κρήτης, Πιερίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα ξεκινάει και η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε προκαποδιστριακούς ΟΤΑ των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Μέσω της ανάρτησης, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας καλούνται να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά στοιχεία και τα αρμόδια γραφεία που μπορείτε να απευθυνθείτε

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: «Ανοίγουν» άλλες επτά περιφερειακές ενότητες για δήλωση ιδιοκτησίας"

Υπόθεση χρυσού: Ελεύθεροι με όρους οι οκτώ

Την άρση της προσωρινής κράτησης των οκτώ κρατουμένων για την υπόθεση της εξαγωγής χρυσού στην Τουρκία διατάσσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Το Συμβούλιο, με βούλευμα που εκδόθηκε σήμερα, διατάσσει την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, μία ημέρα πριν ενημερωθεί από την αρμόδια Αρχή η ανακρίτρια της υπόθεσης ότι η δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο ορίζει για τον γνωστό ενεχυροδανειστή, αλλά και για τον - κατά τη δικογραφία - συναρχηγό της ομάδας, Τούρκο συριακής καταγωγής, χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ, καθώς και περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Οι δικαστές φέρονται, επίσης, να μην ορίζουν προθεσμία για την καταβολή της εγγυοδοσίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να καταβάλουν το ποσό για να βγουν από τη φυλακή.

Για τους άλλους έξι προφυλακισμένους, το βούλευμα ορίζει μόνο την επιβολή περιοριστικών όρων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση χρυσού: Ελεύθεροι με όρους οι οκτώ"

Αλλοδαποί, Ρομά και μουσουλμάνοι κρατούμενοι θα διδάσκονται ελληνικά στις φυλακές

Προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, την προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υπουργών Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχιος Φυτράκης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δράση αυτή για «την παροχή βασικών γνώσεων ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς, έλληνες ρομά και μουσουλμάνους κρατουμένους έρχεται να επιστεγάσει τη σταθερή και συστηματική συνεργασία των δύο υπουργείων τα τελευταία 4 χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Η προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «δηλώνει τη δέσμευση των δύο υπουργείων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εξειδικευμένων και σύγχρονων προγραμμάτων τα οποία θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών, όπως είναι η ανάγκη εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των φυλακών της χώρας, καθώς και για κρατουμένους με ανεπαρκείς γνώσεις ελληνικών, Έλληνες πολίτες ιδίως Ρομά και μουσουλμάνους.»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σύνθετο όσο και πολυπαραγοντικό αυτό σχεδιασμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας θα αποτελέσει χρήσιμο στήριγμα για την καθημερινή διαβίωσή τους μέσα στη φυλακή αλλά και εργαλείο επανένταξή τους στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε κυρίως στη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Δημοτικά Σχολεία), σε κάθε κατάστημα κράτησης.

Στατιστικά στοιχεία

Από το 2015 μέχρι σήμερα τα σχολεία στις φυλακές σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 11 σε 20) αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι αυξήθηκε και ο αριθμός φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

Ιδρύθηκαν τέσσερα νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και ένα παράρτημα ΣΔΕ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Ιδρύθηκαν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία στις φυλακές Κομοτηνής, Ελεώνα Θηβών (γυναικών), Ναυπλίου και Γρεβενών.

Επαναλειτούργησε το ΣΔΕ στη φυλακή Δομοκού και αυτονομήθηκε/ μετεγκαταστάθηκε το ΣΔΕ στη φυλακή Πάτρας.

Λειτούργησε πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στη φυλακή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και σε 11 ακόμη φυλακές από την «ΕΠΑΝΟΔΟ».

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, ενισχύθηκε η πρόσβαση των κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εξής:

Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών και σπουδαστών κρατουμένων: ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, συμμετοχή στις εξετάσεις.

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) το 2016 και εξασφάλιση, μεταξύ άλλων, 20 θέσεων - υποτροφιών ετησίως σε προπτυχιακά προγράμματα για κρατουμένους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλοδαποί, Ρομά και μουσουλμάνοι κρατούμενοι θα διδάσκονται ελληνικά στις φυλακές"

Ραγδαίες εξελίξεις στη Χαλυβουργική: Δεν κατατέθηκαν προτάσεις, κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ

Αρνητικό φαίνεται πως είναι το σήριαλ για το χρέος της Χαλυβουργικής, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου, προς την ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με κύκλους της Δημόσιας Επιχείρησης, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά της για κατάθεση προτάσεων διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχονται σε 31,4 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η ΔΕΗ προχωρά στην άρση της εκπροσώπησης της βιομηχανίας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις πηγές της ΔΕΗ, από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα υλοποιηθούν κανονικά οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει ήδη στείλει την σχετική ειδοποίηση στον ΑΔΜΗΕ.

Περιθώριο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των υπέρογκων χρεών, έδωσε η ΔΕΗ στην Χαλυβουργική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαλυβουργικής, Γ. Σκινδήλιας, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία με το χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ προς την Επιχείρηση. Όπως, μάλιστα, αναφέρει η ΔΕΗ κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Χαλυβουργικής προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση.

Το blame game.

Ένα επιχειρηματικό παράδοξο, ένα blame game με πολλή υποκρισία και μια εταιρεία που δεν μπορεί να κρατηθεί ζωντανή αφού ο ιδιοκτήτης της δεν το θέλει, συνθέτουν τη σημερινή θολή εικόνα της Χαλυβουργικής, της πάλαι ποτέ κραταιάς χαλυβουργίας, που λύγισε υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους το 2011 και έκτοτε δεν ξανασηκώθηκε στα πόδια της.

Αν η εταιρεία δεν γίνεται να μείνει ζωντανή, ποιος θα πάρει την ευθύνη για το κλείσιμό της; Ποιος θα μείνει με το μουτζούρη στο χέρι και ποιος θα σηκώσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου το βάρος της πτώχευσης της μεγαλύτερης και ιστορικότερης βιομηχανίας;

Ακόμη και μεταξύ του ιδιοκτήτη και των υιών του που αναμετριούνται στα δικαστήρια για το σύνολο του ελέγχου της περιουσίας τους, το κατηγορώ και το ποιος φταίει για την Χαλυβουργική έχει κεντρικό ρόλο. Για τους μεν υιούς Αγγελόπουλου, αν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας, όπως έχουν αιτηθεί επειδή όπως ισχυρίζονται έχει άνοια, ο δικαστικός συμπαραστάτης θα μπορέσει να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου και ρύθμιση δανείων και χρεών και η εταιρεία θα σωθεί. Με αυτό το επιχείρημα κέρδισαν πίστωση χρόνου ενός μήνα και αποφεύχθηκε η διακοπή παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Από την άλλη ο πατέρας, αφού απάντησε ότι… παραπλάνησαν τον υπουργό, (και άρα η εταιρεία δεν πρόκειται να σωθεί ό,τι και να γίνει) έφτασε να δηλώσει σε επόμενη επιστολή ότι μεταβιβάζει την Χαλυβουργική στα παιδιά του τώρα. Μια πρόταση που αμφισβητείται ότι έγινε ποτέ και δεν είναι και εφικτή νομικά ενώ εκκρεμεί η αίτηση δικαστικής συμπαράστασης.

Γιατί όμως έγινε ή τουλάχιστον γιατί ισχυρίζεται η πλευρά του ιδιοκτήτη ότι την έκανε; Η πρόταση αυτή (αφού δεν συνοδεύεται με αύξηση κεφαλαίου, ρύθμιση του δανεισμού και των χρεών ούτε με διάθεση συμβιβασμού με τους υιούς του), δείχνει ότι ο Κ. Αγγελόπουλος την προβάλει γιατί θέλει να πετάξει στους γιους του το μπαλάκι της ευθύνης για την καυτή πατάτα της Χαλυβουργικής, για να μην εμφανίζεται, το να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση, ως λύση στο πρόβλημα της εταιρείας, επηρεάζοντας την κρίση του δικαστηρίου του οποίου η απόφαση αναμένεται.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στη Χαλυβουργική: Δεν κατατέθηκαν προτάσεις, κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ"

Τι σημαίνει ο τερματισμός του QE για την Ελλάδα -Η ποσοτική χαλάρωση που δεν είδαμε ποτέ

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως η ΕΚΤ. Ενα πρόγραμμα ρευστότητας που θα ήταν σωτήριο για την Ελλάδα αν... το έβλεπε ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επανενενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ.

Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια από το 2015-2018 φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, κυρίως για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της. Μεταξύ άλλων έχει αγοράσει ιταλικά ομόλογα συνολικής αξίας 363 δισ. ευρώ, ομόλογα Πορτογαλίας ύψους 36 δισ. ευρώ, 72,9 δισ. Βελγίου κ.α.

Ωστόσο, από τη λίστα των αγορών της ΕΚΤ λείπει η χώρα που ίσως είχε την μεγαλύτερη ανάγκη του ευρωπαϊκού υπερ-όπλου ρευστότητας: Η Ελλάδα.

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ενίσχυε αποφασιστικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα, τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος με τις διχαστικές λογικές το 2014, το 2015 και το 2016 με τις «αυταπάτες», το 2017, με τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις για τις αξιολογήσεις, ενώ το 2018 ήταν η «καθαρή έξοδος» που ενταφίασε και την τελευταία ελπίδα για την ένταξη – έστω και συμβολικά – της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Κάπως έτσι η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα το QE που δεν είδε ποτέ. Η λήξη του προγράμματος εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες μας.

Τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο απογοητευτικά, καθώς ενώ η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, πριν υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τις 20 Αυγούστου, οπότε και τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Μάριο Ντράγκι έχει διασαφηνίσει πως δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver, παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική. Και αυτό θα γίνει εν καιρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σημαίνει ο τερματισμός του QE για την Ελλάδα -Η ποσοτική χαλάρωση που δεν είδαμε ποτέ "

ΕΣΥ: Μειώνονται κατά 494 οι επικουρικοί γιατροί από το νέο έτος

Το θέμα των επικουρικών γιατρών που φεύγουν με ταχύ ρυθμό από το ΕΣΥ αλλά και το μισθολόγιο του κλάδου τους έθεσαν στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, οι νοσοκομειακοί γιατροί, διά των αντιπροσώπων τους στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ο κ. Ξανθός τους ενημέρωσε πως στις 31 Δεκεμβρίου θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ 494 επικουρικοί γιατροί – 331 από τα νοσοκομεία και 161 από τα Κέντρα Υγείας- καθώς έληξε η θητεία τους αλλά και δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους. Υποστήριξε όμως ο υπουργός, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πως έχουν γίνει ρυθμίσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να επαναπροσληφθούν άμεσα και πως όσοι δεν τα καταφέρουν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις που θα προκηρυχθούν το 2019.

Στον αέρα άλλοι 597 επικουρικοί αλλά και η επαναφορά των μισθών

Για τους 597 επικουρικούς που είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους έχει παραταθεί ως 31/1/2019 ο υπουργός είπε πως εξασφαλίστηκε πρόσθετο κονδύλι ΕΣΠΑ ύψους 20 εκ. ευρώ ώστε να δοθεί νέα 10μηνη παράταση θητείας και η οποία θα νομοθετηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Στο αίτημα για άμεση επαναφορά των μισθών που υπέβαλαν η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, δέχτηκαν τα «αναμασήματα» όπως τα χαρακτηρίζουν του υπουργού Υγείας ότι «αναγνωρίζει ότι η σχετική απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την πολιτεία» αλλά πως «ακόμα η κυβέρνηση ως σύνολο δεν έχει συζητήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

Για τα αναδρομικά οι εκπρόσωποι των γιατρών ενημερώθηκαν πως η ακριβής ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών, για την οποία η πρόσφατη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει «ως» 27/1/2019, εξαρτάται από το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» από το ΓΛΚ.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα των απλήρωτων δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών των γιατρών καθώς, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικαλούνται το νέο νόμο για το ωράριο και οι εμπλοκές τελικά λύνονται μόνο με παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΥ: Μειώνονται κατά 494 οι επικουρικοί γιατροί από το νέο έτος"

Την Βασιλική Θάνου προτείνει ο Τσίπρας για πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τη Βασιλική Θάνου προτείνει για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Δημήτρη Κυριτσάκη η θητεία του οποίου λήγει στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Βασιλική Θάνου είχε αναλάβει υπεύθυνη του πρωθυπουργικού νομικού γραφείου, είναι πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενώ διατέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Την πρόταση υπέβαλε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συνέχεια θα τεθεί προς τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Βασιλική Θάνου προτείνει ο Τσίπρας για πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού"

Προκαλεί η Αλβανία: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας η αρπαγή περιουσιών στη Χειμάρρα

Να ενημερωθεί και να δει αντικειμενικά τα γεγονότα και την πραγματικότητα καλεί την Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά σ' εκείνη του ελληνικού ΥΠΕΞ για την προκλήτική αόφαση της κυβέρνησης Ράμα με την οποία γίνεται αρπαγή των περιουσιών των ομογενών στη Χειμάρρα. Μάλιστα, το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει έκπληξη για την ελληνική αντίδραση.

Σε μια ανακοίνωση με έντονα ειρωνικό ύφος, το αλβανικό υπουργειο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή». Η ανακοίνωση, μάλιστα, αναφέρει πως όσοι θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου, ενώ η ελληνική αντίδραση αποδίδεται σε διαστρεβλωμένη γνώση των γεγονότων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις

12/12/2018

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας εκφράζει την έκπληξή της για τη δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 11.12.2018.

Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο απολαμβάνει αδιακρίτως και εξίσου κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών, εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς "κρατικής ιδιοκτησίας".
Ο Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος τελούσε και θα τελεί πάντοτε υπό την δέσμευση της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η δέσμευση αυτή αποδεικνύεται από την ένταξή μας στην Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί η Αλβανία: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας η αρπαγή περιουσιών στη Χειμάρρα"

Μιχάλης Λεμπιδάκης: “Δεν νιώθω μίσος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, μόνο λύπη”

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Δικαστικού Μεγάρου, ο κ. Λεμπιδάκης, μετά την πολύωρη κατάθεσή του ενώπιον των δικαστών δήλωσε στους δημοσιογράφους χαρακτηριστικά:
Δε νιώθω μίσος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, παρά μόνο λύπη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς θα αναγκαστούν τώρα να βρεθούν στη φυλακή. Όμως η δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας και θα πράξει το καθήκον της“.





Νωρίτερα, ο κ. Λεμπιδάκης περιέγραψε  ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου όσα έζησε τις 186 ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του.
Ο 54χρονος επιχειρηματίας στην θέα των 12 κατηγορουμένων φαίνεται πως με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία τους χαιρέτησε ενώ στη συνέχεια άρχισε να εξιστορεί τι συνέβη στις 30 Μαρτίου του 2017, την ημέρα της απαγωγής του.
Η κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ξεκίνησε την κατάθεσή του με το ταξίδι του στην Πολωνία και την επιστροφή του.
Ανέφερε πώς του έκλεισαν τον δρόμο και τον έβγαλαν από το αυτοκίνητό του: «Ο ένας εκ των απαγωγέων με ρώτησε αν ήμουν τσιπαρισμένος κι εγώ του απάντησα όχι».
Στη συνέχεια ο 54χρονος επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο πρώτο κρησφύγετο: «Κατάλαβα ότι ήμουν σ’ ένα ορεινό μέρος αλλά δεν ήξερα που. Όσους έβλεπα δεν μπορούσα να τους αναγνωρίσω γιατί φορούσαν γυαλιά ηλίου και κουκούλα».
lempidakhs-mixalhs
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου πως δύο άτομα ήταν εκείνοι που τον παρηγορούσαν και του έδειξαν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
«Εκείνοι μου έλεγαν συνέχεια πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την ζωή μου», επεσήμανε ο κ. Λεμπιδάκης.
Το δικαστήριο ρώτησε τον 54χρονο επιχειρηματία ποιες ήταν οι συνθήκες κράτησής τους με τον κ. Λεμπιδάκη να απαντά πως: «ήμουν συνέχεια δεμένος. Σε αυτούς τους έξι μήνες έκανα μπάνιο τέσσερις φορές κι άλλαξα ρούχα τρεις. Ωστόσο, έτρωγα καλό φαγητό ενώ με άφηναν να βλέπω τηλεόραση και μου έφερναν κάποια βιβλία και εφημερίδες».
Ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκη Κεχαγιόγλου τόνισε πως ο 54χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε την αλήθεια κατά την διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης του.Δεν προσπάθησε ούτε να επιβαρύνει ούτε να ελαφρύνει τη θέση κανενός εκ των κατηγορουμένων. Αναφορικά με τον πελάτη του, τον ιδιοκτήτη της μάντρας με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ο κ. Λεμπιδάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση του απαγωγέα και πελάτη του να τον  απελευθερώσει.





Η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη (αριστερά) μαζί με συγγενείς και φίλους λίγο πριν την έναρξη της δίκης.
Η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη (αριστερά) μαζί με συγγενείς και φίλους λίγο πριν την έναρξη της δίκης.

Ολιγόλεπτο διάλειμμα
Στις 11.30 το πρωί το δικαστήριο προχώρησε σε ολιγόλεπτο διάλειμμα την ώρα που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εξιστορούσε τις συνθήκες διαβίωσης.
Οι κατηγορούμενοι – συνοδεία αστυνομικής δύναμης – βγήκαν από την αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο των κατηγορουμένων οι αστυνομικοί προχωρούν σε σωματική έρευνα.
Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βγήκε από την αίθουσα για να πάρει λίγο καθαρό αέρα. Ήρεμος και απόλυτα ψύχραιμος χαμογελούσε στους παρευρισκόμενους.
Μισή ώρα κράτησε το διάλειμμα
Μετά από μισή ώρα διαλείμματος το δικαστήριο συνέχισε την ακροαματική διαδικασία. Στην αίθουσα επέστρεψαν τόσο οι 12 κατηγορούμενοι όσο και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ο οποίος συνεχίζει την κατάθεσή του περιγράφοντας καρέ – καρέ τα όσα έζησε τους έξι και πλέον μήνες στα χέρια των απαγωγέων του.
Και δεύτερη διακοπή στη διαδικασία
Κι ενώ η κατάθεση του κ. Λεμπιδάκη συνεχίζεται στο Δικαστήριο, η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για δεύτερη φορά γύρω στη μία, προκειμένου να υπάρξει ένα ακόμη ολιγόωρο διάλειμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης ο επιχειρηματίας παραμένει σε αυτοσυγκράτηση, πάντα χαμογελαστός, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας δραματικές εκφράσεις, ενώ σε παρέμβασή της η πρόεδρος φέρεται να του είπε “Κύριε Λεμπιδάκη φαίνεται πως δεν θέλετε να βοηθήσετε για να αποδοθεί δικαιοσύνη”. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας προσερχόμενος ενώπιον της έδρα, χαιρέτισε διά χειραψίας κάποιους από τους κατηγορουμένους.
Η διαδικασία συνεχίστηκε κατόπιν με την κατάθεση του 54χρονου επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σε μια αποστροφή του φέρεται να δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι είναι κακοποιοί, αλλά όχι δολοφόνοι.
Λίγο πριν τις 9 έφτασε στα δικαστήρια ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
Λίγο πριν τις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έφτασε ο 54χρονος επιχειρηματίας μαζί με μέλη της οικογένειάς του.
lempidakhs
Ήρεμος και ευδιάθετος μπήκε στα δικαστήρια και οδηγήθηκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου θα διεξαχθεί η δίκη.
lempidakhs1




Ο δικηγόρος δύο εκ των κατηγορουμένων που σχετίζονται με την μάντρα, Σάκης Κεχαγιόγλου λίγο πριν την έναρξη της δίκης.
Ο δικηγόρος δύο εκ των κατηγορουμένων που σχετίζονται με την μάντρα, Σάκης Κεχαγιόγλου λίγο πριν την έναρξη της δίκης.

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η μεταφορά των 12 κατηγορουμένων
Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης άρχισαν να καταφτάσουν οι 12 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Πρόκειται για τους: 44χρονο ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων, 45χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών, 61χρονο μεσίτη και την 17χρονη κόρη του, 41χρονο ποινικό, 46χρονο που πρωτοστατούσε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών στο Ρέθυμνο, ένας 45χρονο και έναν 43χρονο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 από τους 12 κατηγορουμένους βρίσκονται στην φυλακή καθώς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι από εισαγγελέα και ανακριτή μετά τις απολογίες τους.
Τι έγινε την περασμένη Τρίτη
Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη ωστόσο πήρε αναβολή για σήμερα εξαιτίας του ότι ένας από τους 12 κατηγορουμένους – ο 46χρονος που φέρεται να είχε σχεδιάσει την απαγωγή – δεν είχε δικηγόρο με αποτέλεσμα το δικαστήριο να του ορίσει έναν.
Ο δικηγόρος του 46χρονου είχε τρεις ημέρες για να μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία ώστε σήμερα να είναι έτοιμος στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου.
Μιχάλης Λεμπιδάκης: «Για μένα τώρα είναι όλα καλά»
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης την περασμένη Τρίτη έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο μαζί με την σύζυγό του, την μητέρα και τον αδερφό του καθώς και με στενούς οικογενειακούς φίλους.
Ο ίδιος ήταν χαμογελαστός και ευδιάθετος ενώ κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια είπε στους δημοσιογράφους πως «για μένα τώρα είναι όλα καλά».
Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει με την κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη και είναι σίγουρο πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον καθώς ο 54χρονος επιχειρηματίας θα μιλήσει για όλα όσα έζησε τις 186 ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Λεμπιδάκης: “Δεν νιώθω μίσος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, μόνο λύπη”"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news