facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Τα μαζεύει Ζάεφ για «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα - Τι λένε οι συνταγματικές τροπολογίες

Συμβατές με τη συμφωνία των Πρεσπών κρίνουν πηγές από την κυβέρνηση τις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης.

Πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν πως στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.

Οι ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούσαν πως οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε προσφάτως ο κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας αλλά και για τη «μακεδονική» ταυτότητα, ήταν για «εσωτερική κατανάλωση», καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος τις «ανακάλεσε»: «Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει».

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στο εν λόγω σχόλιο σε συνέχεια της κατάθεσης από τη σκοπιανή κυβέρνηση των τελικών κειμένων τροπολογιών του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

4. Επ' αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς είχε προειδοποιήσει την γειτονική χώρα ότι «η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μαζεύει Ζάεφ για «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα - Τι λένε οι συνταγματικές τροπολογίες"

Εγκλημα στη Ρόδο: Ο 19χρονος Αλβανός κρατούσε το ηλεκτρικό σίδερο και χτύπησε τη φοιτήτρια

Ο 19χρονος Αλβανός κρατούσε το ηλεκτρικό σίδερο με το οποίο συνέθλιψε το κεφάλι της Ελένης Τοπαλούδη.

Είχε καταφέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην άτυχη κοπέλα, οι οποίες σύμφωνα με τον ιατροδικαστή θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει τον θάνατο της άτυχης φοιτήτριας αν δεν είχε προηγουμένως πνιγεί. Την εκδοχή αυτή, ότι ο Αλβανός είχε χτυπήσει με μανία την άτυχη κοπέλα, είχε δώσει ο 21χρονος Ροδίτης.

Τα αποτυπώματα του ταυτοποιήθηκαν όπως αναγράφεται σε έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας που διαβιβάστηκε στο Λιμεναρχείο Ρόδου.

Ταυτόχρονα ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα και των δύο κατηγορουμένων της ανθρωποκτονίας, του 19χρονου και του 21χρονου Ροδίτη, πάνω σε μπουκάλια, ποτήρια μέσα στο σπίτι τους Πευκούς, τόπο μαρτυρίου της Ελένης Τοπαλούδη.

Εντόπισαν και γενετικό υλικό των δύο ανδρών όπως και της κοπέλας τόσο μέσα στο σπίτι όπως και στο λευκό αγροτικό βανάκι του πατέρα του 21χρονου με το οποίο είχαν μεταφέρει από το σπίτι της στους Πευκούς και στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να πετάξουν την ζωντανή κοπέλα στην παραλία της Φωκιάς.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται να προκύπτουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό 4ης ανθρώπινης παρουσίας ή 3ου δράστη, στον τόπο της δολοφονίας, παρά μόνο κάποια δικαιολογημένα γενετικά αποτυπώματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλημα στη Ρόδο: Ο 19χρονος Αλβανός κρατούσε το ηλεκτρικό σίδερο και χτύπησε τη φοιτήτρια "

Βρετανία: «Επιβίωσε» η Τερέζα Μέι της πρότασης μομφής, με 200 ψήφους υπέρ της

Με μια μεγάλη πλειοψηφία η Τερέζα Μέι «επιβίωσε» με άνεση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματός της, κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της παραμονής της Τερέζα Μέι τάχθηκαν 200 βουλευτές των Τόρις, ενώ την απομάκρυνσή της από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος υποστήριξαν 117 βουλευτές. Η Μέι χρειαζόταν τουλάχιστον 159 ψήφους προκειμένου να αποφύγει την απομάκρυνσή της από την ηγεσία του κόμματος, η οποία θα οδηγούσε και στην απομάκρυνσή της από την πρωθυπουργία.

Οι βουλευτές υποδέχθηκαν με επευφημίες και θερμά χειροκροτήματα τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται πως ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, σύμφωνα με όσα ανέφερε βουλευτής που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως θέλει να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Το πρωί της Τετάρτης , η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως νιώθει έτοιμη να αντιμετωπίσω «με κάθε τρόπο» την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματός της. «Η χώρα είναι πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος. Η αμφισβήτηση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και εξυπηρετεί το κόμμα των εργατικών και την αντιπολίτευση», είχε αναφέρει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: «Επιβίωσε» η Τερέζα Μέι της πρότασης μομφής, με 200 ψήφους υπέρ της"

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα της ΝΔ με 6,2% - «Κενό γράμμα» οι εξαγγελίες Τσίπρα, λέει το 58%

Διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Επίσης, το 42% ζητεί εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας, ενώ το 58% εκτιμά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι χωρίς αντίκρισμα και ότι δεν θα υλοποιηθούν.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 23,7% έναντι 18,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 5,3% μονάδων). Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,3%, το ΚΙΝΑΛ με 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 2,5%, οι ΑΝΕΛ 1,7% και η Ελληνική Λύση 1,7%, η Ένωση Κεντρώων 1,6%, το Ποτάμι 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Άλλο κόμμα απαντά το 4,5%, λευκό ψηφίζει το 2,4%. Στο 13,6% οι αναποφάσιστοι, και στο 11,7% η αποχή.
Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,4% (διαφορά 6,2%), Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5,4%, ΛΑΕ 2,9%, ΑΝΕΛ και Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων 1,9%, το Ποτάμι 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, άλλο κόμμα 5%. Στο 15% οι αναποφάσιστοι.
Επίσης,  το 58% θεωρεί πως τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν θα έχουν αντίκρισμα και μόλις το 32% πιστεύει πως αυτά θα εφαρμοστούν.
Ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες το 63% απαντά πως αυτές θα επηρεάσουν την ψήφο τους στις εκλογές, ενώ το 24% απαντά πως δεν θα την επηρεάσουν.
Ως προς τον χρόνο των εκλογών το 42% απαντά πως θέλει αυτές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο ακόμη ένα 42% απαντά πως θέλει οι κάλπες να στηθούν πριν τη λήξη της τετραετίας. (27% ζητεί εκλογές τον Μάρτιο, 15% τον Μάιο).
Την ίδια στιγμή, το 27% θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ το 25% «ψηφίζει» τον Αλέξη Τσίπρα. Το 42% απαντά «κανένας».
,
Παράλληλα, το 21% θέλει διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική, το 19% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ, το 15% ζητεί αυτοδυναμία της ΝΔ, το 14% ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 7% ζητεί αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, το 27% θεωρεί πως η οι οικονομική πολιτική που προτείνει η ΝΔ μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κοινωνία, το 26% προτιμά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ το 47% δεν απαντά.
Παράλληλα, το 27% θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη, έναντι 16% που λαμβάνει σε αυτό το ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 49%.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα της ΝΔ με 6,2% - «Κενό γράμμα» οι εξαγγελίες Τσίπρα, λέει το 58%"

Κοντράρει τις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Ανακοίνωσε εισβολή στη Βόρεια Συρία

Για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα, αλλά υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, μίλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δηλώσαμε πως θα εξαπολύσουμε επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη τις ερχόμενες ημέρες για να σώσουμε την περιοχή από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε σε ομιλία του στη Διάσκεψη της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ήδη από τις 30 Οκτωβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτή την επίθεση, που θα είναι η τρίτη επιχείρηση που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος καταφέρεται συχνά κατά της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ενός αραβοκουρδικού συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κoυρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος από το 1984 και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στόχος μας δεν είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ήδη Αμερικανοί στρατιώτες έχουν παρουσία στο πλευρό των FDS ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη. Ωστόσο, ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος της αλ-Τζάις αλ Ουατάνι (Εθνικός Στρατός), ενός συνασπισμού ανταρτών που πρόσκειται στην Άγκυρα, δήλωσε πως «αφορά όλες τις περιοχές, από τη Μάνμπιτζ έως την Ταλ Αμπιάντ, χωρίς εξαίρεση», και στις δύο όχθες του ποταμού».

Οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον ότι εγκατέστησε, παρά την αντίθεση της Άγκυρας, παρατηρητήρια για την αποτροπή των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις YPG.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χθες πως τα παρατηρητήρια εγκαταστάθηκαν «στην περιοχή των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας».

«Είναι προφανές πως ο στόχος των ραντάρ και των παρατηρητηρίων που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να προστατευθεί η χώρα μας από τους τρομοκράτες, αλλά να προστατευθούν οι τρομοκράτες από την Τουρκία» είπε ο Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε εξαπολύσει πολλές σποραδικές επιθέσεις εναντίον των YPG στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η κουρδική πολιτοφυλακή να διακόψει για δέκα ημέρες τις επιχειρήσεις της εναντίον του ΙΚ και να προκληθεί μεγάλη ενόχληση στην Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στα θέματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως το θέμα της Μάνμπιτζ, περιοχής στη βόρεια Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των YPG, εκεί όπου σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί στρατιώτες.

Τον Μάιο είχε δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης με σκοπό τη μείωση των εντάσεων, ο οποίος προέβλεπε κυρίως την αποχώρηση των YPG από τη Μάνμπιτζ και τη δημιουργία κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.

Όμως η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει από τότε να υπενθυμίζει πως η προβλεπόμενη αποχώρηση των YPG δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον των YPG, αν η Ουάσινγκτον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία είναι θύμα μιας «τακτικής κωλυσιεργίας» σχετικά με τη Μάνμπιτζ και πως το ΙΚ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη Συρία.

«Τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους κύκλους του τρόμου ανατολικά του Ευφράτη. Το γεγονός πως έχουμε βαθιές διαφορές αντίληψης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μυστικό» είπε.

«Μια τακτική κωλυσιεργίας έχει χρησιμοποιηθεί στη Μάνμπιτζ και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται... Δεν υπάρχει πλέον απειλή με το όνομα Ντάες στη Συρία. Αυτό είναι παραμύθι» είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu, VoA/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντράρει τις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Ανακοίνωσε εισβολή στη Βόρεια Συρία"

Θεσσαλονίκη: Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο Γαλλικό Ινστιτούτο στηρίζοντας Κίτρινα Γιλέκα

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη έκανε παρέμβαση η «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας». 

Ομάδα ατόμων εισέβαλε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, πέταξαν φυλλάδια και αποχώρησαν. 

Τα φυλλάδια, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το voria.gr, αλλά και η αναρχική συλλογικότητα εκφράζουν την αλληλεγγύη των μελών του Ρουβίκωνα στους εξεγερμένους της Γαλλίας.

Σε ανάρτησή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του Ρουβίκωνα εκφράζουν ««την αμέριστη διεθνιστική, ταξική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες, τις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους της Γαλλίας που προσβλέπουν σε έναν καλύτερο για όλους κόσμο, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και ευελπιστούμε να καταφέρουν όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένες νίκες γίνεται προς όφελος των από τα κάτω».




thessaloniki_rouvikwnas1
thesssaloniki_rouvikwnas1




Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ρουβίκωνα αναφέρει: 

Παρέμβαση αλληλεγγύης στους/ις αγωνιζόμενους/ες στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε πριν λίγα λεπτά στο γαλλικό ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη.


Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους και στις αγωνιζόμενες, στις εξεγερμένες και στους εξεγερμένους της Γαλλίας

Το τελευταίο διάστημα ένα εξεγερτικό κλίμα έχει συνταράξει την καρδιά του δυτικού καπιταλισμού και έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να μεταβιβάσει τον φόβο στη μεριά του αστικού στρατοπέδου, να αμφισβητήσει τα προνόμια των ισχυρών και να απαιτήσει πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Το κίνημα αυτό είναι δημοσίως γνωστό ως “κίτρινα γιλέκα” λόγω των σχετικών διακριτικών που φέρουν οι διαδηλωτές που το απαρτίζουν. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 μέσα από το διαδίκτυο, όταν συλλέγονταν υπογραφές κατά της θέσπισης ενός μέτρου αύξησης των τιμών των καυσίμων που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για το 2019. Τα “κίτρινα γιλέκα”, όμως, συναντήθηκαν στον δρόμο για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου, στην εκατοστή επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαμαρτυρόμενα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, τον πληθωρισμό, τη διαφθορά και την κυβερνητική αυθαιρεσία. Με κέντρο το Παρίσι οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας παίρνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση έναν συγκρουσιακό χαρακτήρα, είτε με επιθέσεις κατά των δυνάμεων καταστολής είτε με απαλλοτριώσεις και χτυπήματα σε καπιταλιστικούς στόχους όπως είναι τα καταστήματα πολυεθνικών. Στον αγώνα συμμετέχουν δυναμικά και νεολαίοι, μαθητές και φοιτητές, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και οικολογικές πρωτοβουλίες. Η απάντηση του γαλλικού κράτους είναι η αμείλικτη καταστολή και η στρατιωτικοποίηση των γαλλικών πόλεων. Τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες ρίχνονται σωρηδόν, τη στιγμή που η γαλλική αστυνομία έχει ξεχυθεί στους δρόμους ξυλοκοπώντας διαδηλωτές και προχωρώντας σε μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις, προσπαθώντας με κάθε ευκαιρία να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές, όπως όταν ανάγκασε ομάδα μαθητών να γονατίσουν με τα χέρια στην πλάτη, εικόνα που θυμίζει το «τελετουργικό» των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Στη Μασσαλία μια 80χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσματα δακρυγόνου την ώρα που πήγαινε να κλείσει τα παράθυρα του σπιτιού της. Με εντολή του Μακρόν, έχει κατεβεί στους δρόμος και ο στρατός, για να συμβάλλει επικουρικά στο έργο της καταστολής του εξεγερμένου πλήθους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ακροβολιστεί σε κομβικά σημεία του Παρισιού μέχρι και ελεύθεροι σκοπευτές.

Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” βαθμιαία κατάφερε να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεων του και πλέον έχει αρχίσει να θέτει τους ταξικούς όρους των αγώνων του. Μεταξύ άλλων, τα “κίτρινα γιλέκα” αγωνίζονται για να μην υπάρχουν άστεγοι στον δρόμο, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1300 ευρώ, για την ταξική αναλογικότητα στο φορολογικό σύστημα (οι πλούσιοι να πληρώνουν πολλά και οι φτωχοί λίγα), για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης που να λειτουργεί επί ίσοις όροις για όλους, με συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για όσους εκτελούσαν βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και για την άρση της αισχροκέρδειας εις βάρος των ηλικιωμένων. Δεδομένης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της ταξικής υποτίμησης της κοινωνικής βάσης, μέσα στα αιτήματα του κινήματος συμπεριλαμβάνονται και η προσαρμογή των μισθών και των συντάξεων με βάση τις τάσεις του πληθωρισμού, η προστασία των θέσεων εργασίας στους κλάδους της βιομηχανίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, η εξασφάλιση ίδιων εργασιακών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος μικρών ταχυδρομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών. Η αντίδραση στις οξυμένες πολιτικές λιτότητας βρίσκει την έκφρασή της στην κοινωνική απονομιμοποίηση της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων που αφαιμάσσουν με επώδυνο κόστος τα λαϊκά στρώματα και κατ’ επέκταση στην απαίτηση να εξοφλήσουν το χρέος οι φοροφυγάδες καπιταλιστές και όχι το προλεταριάτο. Μεταξύ των αιχμών του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” έχει τεθεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τις διεκδικήσεις για αξιοπρεπή μεταχείριση των αιτούντων ασύλου (εξασφάλιση σίτισης, στέγασης και δημόσιας εκπαίδευσης) και της καταπολέμησης των αιτιών της αναγκαστικής μετανάστευσης, αλλά και το οικολογικό ζήτημα, όπως και η διαχείριση της ενέργειας. Παράλληλα με τη ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προλεταριοποίηση των μικροαστικών στρωμάτων ως απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, αυξήθηκε στη Γαλλία το κόστος κατοικίας, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι χαμηλόμισθοι να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να εγκατασταθούν εκτός του μητροπολιτικού ιστού, καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις τους. Με αυτά τα διαμορφωμένα πλαίσια συνδέεται το αίτημα των “κίτρινων γιλέκων” για τη μείωση των τιμών των ενοικίων, που μέχρι στιγμής επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους φοιτητές, τους ανέργους και τους επισφαλείς εργαζόμενους, όπως και τα αιτήματα για το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα, την ακύρωση στην επιπλέον επιβάρυνση στους τεχνικούς ελέγχους, καθώς και η απαίτηση για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η εκ νέου μεταβίβασή τους στον δημόσιο τομέα.

Δίχως καμία αμφισβήτηση, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” είναι σχετικά ετερόκλητο και αυθόρμητο εν τη γενέσει του. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από μερικά συντεχνιακά έως και αστικά αιτήματα, τα οποία θέτει, όπως και από την προσπάθεια της ακροδεξιάς να τρυπώσει στους κόλπους του και να το μπολιάσει με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή της στα “κίτρινα γιλέκα”, αναγιγνώσκοντας πως οι κατάλληλες τακτικές κινήσεις και τα αντίστοιχα επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορούν να εξασφαλίσουν στον κομματικό της σχηματισμό αυξημένα εκλογικά ποσοστά. Η ακροδεξιά προσπαθεί να φρενάρει το κίνημα και τις διαδηλώσεις, να αποτρέψει τις συγκρούσεις και τα ταξικά αιτήματα που τίθενται, εστιάζοντας μόνο στο ζήτημα των καυσίμων και της ανάτασης του γαλλικού εθνικισμού μέσα από τις γραμμές ενός σοβινιστικού ευρωσκεπτικισμού, που υποτίθεται πως κατά τα άλλα είναι «αντισυστημικός». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία αντιφασίστες διαδηλωτές ισοπέδωσαν ή έδιωξαν τους ακροδεξιούς από τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Σαφώς, αυτές οι κινήσεις αποτιμώνται θετικά για τους αγώνες του ταξικού κινήματος και είναι στοίχημα, αλλά και ιστορικό καθήκον για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους να τσακίσουν τους φασίστες και τους εθνικιστές σε κάθε προσπάθεια που κάνουν για να προσεταιρισθούν με μικροπολιτικό τρόπο τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Το τσάκισμα και ο εξοβελισμός των εθνικιστών πρέπει να γενικευθούν, λοιπόν, από τα “κίτρινα γιλέκα”, και τους αντιφασίστες αγωνιστές που πλαισιώνουν τις τάξεις τους, ώστε οι αγώνες του κινήματος να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ταξική κατεύθυνση, χωρίς οπισθοδρομήσεις και εσωτερικό κανιβαλισμό. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορούμε να πούμε πως τα “κίτρινα γιλέκα” είναι ένα ακροδεξιό κίνημα. Δεν θέλουμε να εκχωρήσουμε ένα μαζικό συγκρουσιακό κίνημα στην αστική αντίδραση που εκπροσωπεί η ακροδεξιά, με το να είμαστε «καθαρολόγοι». Ο αστικός τύπος και τα καθεστωτικά media προσπαθούν να βαφτίσουν το συγκεκριμένο κίνημα ως αμιγώς ακροδεξιό για να κερδίσουν την απαξίωση και την καταδίκη του από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα της γαλλικής κοινωνίας μπορέσουν, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν την περαιτέρω μαζικοποίηση και όξυνση της συγκρουσιακότητάς του.

Προβληματική είναι, επίσης, η στάση των μεγάλων συνδικάτων, τα οποία βέβαια λειτουργούν με γραφειοκρατικούς όρους και μέχρι στιγμής φαίνονται αιφνιδιασμένα και «μουδιασμένα» από την εξέγερση που εξελίσσεται. Η συνδικαλιστική ηγεσία του μεγαλύτερου ταξικού συνδικάτου στη Γαλλία, της CGT, δείχνει μέχρι στιγμής απρόθυμη να συμβάλλει στην όξυνση του αγώνα και πολύ διστακτική για να καλέσει μια γενική απεργία διαρκείας, όπως θα απαιτούσαν οι συνθήκες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία και το αστικό κατεστημένο έχουν βαθιά απαξιωθεί και έχουν κηρυχθεί έκπτωτα από τις ίδιες τις μάζες του εξεγερμένου λαού. Την ίδια στιγμή η γαλλική αστική τάξη, αλλά και ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός έχουν θορυβηθεί, καθώς το ρεύμα των εξεγερμένων αρνείται να ζήσει στη φτώχεια, την υποτίμηση και την εξαθλίωση, γι’ αυτό και αμφισβητεί όλο και περισσότερο την καπιταλιστική ταξική κυριαρχία, την αδικία και την ανισότητα, ανιχνεύοντας και περπατώντας τους δρόμους της ευθείας σύγκρουσης με τον κόσμο των κυρίαρχων. Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” έχει αποδείξει, για άλλη μια φορά στην παγκόσμια ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, πως η μόνη αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους, μέσα από την αδιαμεσολάβητη και ακηδεμόνευτη δράση της ίδιας της κοινωνικής βάσης. Μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα της Γαλλίας έχει γεννηθεί αυτή τη στιγμή το ζήτημα της ανατροπής του προέδρου Μακρόν. Η ρεφορμιστική αριστερά ζητά πρόωρες εκλογές, θέλοντας να κινηθεί στα γνώριμα για αυτήν θεσμικά πλαίσια του αστικού συμβιβασμού, ώστε να κατασβήσει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις και να επιδιώξει να επανεκκινήσει μια νέα περίοδο ραστώνης για τους αγώνες των από τα κάτω, λειτουργώντας ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των αντιστάσεων προς όφελος της αστικής τάξης. Η ανατροπή του προέδρου Μακρόν και η επανεκλογή προέδρου μπορεί να σημάνει μόνο την απλή αλλαγή φρουράς, απλά και μόνο την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, ίσως με την συνεσταλμένη για τους από τα κάτω λογική της επιλογής μιας όσο το δυνατόν λιγότερο επιζήμιας διακυβέρνησης. Το ζήτημα των εκλογών δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός του κινήματος. Οι εκλογές δεν αλλάζουν κάτι ριζικά, δεν θίγουν τον καπιταλισμό στον πυρήνα του, γι’ αυτό και ουσιαστικά είναι εντελώς ακίνδυνες για τους κυρίαρχους (όπως φάνηκε τόσο περίτρανα στην ελληνική περίπτωση με το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό που πρέπει να θέσουν οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι ως άμεσο επίδικο των αγώνων τους είναι ο συνολικός μετασχηματισμός των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων προς την κατεύθυνση της γενικευμένης κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης και της αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, θέτοντας στο προσκήνιο την άμεση ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την ολιστική αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου. Ένα μαζικό και συγκρουσιακό κίνημα θα ηττηθεί τελικώς αν φρενάρει στη μέση του δρόμου, αν σταματήσει στις εκλογές. Μόνο η ολομέτωπη σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο και ο συνακόλουθος επαναστατικός κοινωνικός μετασχηματισμός μπορούν να ικανοποιήσουν τις ιστορικές ανάγκες των υποτελών στρωμάτων, γι’ αυτό και πρέπει να εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό των αγώνων τους.

Τώρα είναι η στιγμή που οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι στη Γαλλία μπορούν να τολμήσουν όσα το κράτος και το κεφάλαιο τους έχουν απαγορεύσει να αξιώσουν. Το έδαφος του αστισμού τρίζει, η όξυνση των αγώνων θα πρέπει να ενταθεί, η ταξική αλληλεγγύη και η αγωνιστική συλλογικοποίηση μπορούν να κάνουν το κίνημα πιο συνεκτικό και να το στρέψουν προς μιας επαναστατική κατεύθυνση ικανή μέχρι και να αξιώσει με υλικούς όρους την προλεταριακή έφοδο στον ουρανό.

Από τους Αβράκωτους και τους Λυσσασμένους της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, τους επαναστάτες της Άνοιξης των Λαών του 1848, τους Κομμουνάρους της Παρισινής Κομμούνας του 1871, τους γάλλους αναρχοσυνδικαλιστές στην αυγή του 20ου αιώνα, τους παρτιζάνους αντιφασίστες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους εξεγερμένους φοιτητές, νεολαίους και εργάτες του Γαλλικού Μάη του 68’, ως τους ακτιβιστές της ZAD, τα φλεγόμενα γκέτο των μεταναστών και το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, η φλόγα της εξέγερσης και η πίστη για το δίκιο της κοινωνικής επανάστασης είναι διαρκώς παρούσα στη Γαλλία –και όχι μόνο-. Η ιστορική ανάγκη που έχει τις βάσεις της στις υλικές ρίζες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, καθώς και ο παράγοντας του βολονταρισμού για την κοινωνική απελευθέρωση έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στο σώμα του διεθνούς προλεταριάτου και αυτό φαίνεται από το παγκόσμιο ιστορικό συνεχές των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων.

Απότη μεριά μας εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική, ταξική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες, τις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους της Γαλλίας που προσβλέπουν σε έναν καλύτερο για όλους κόσμο, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και ευελπιστούμε να καταφέρουν όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένες νίκες γίνεται προς όφελος των από τα κάτω. Ο καπιταλισμός και ο κρατισμός έχουν, επί αιώνες ολόκληρους, αρκετά αφαιμάξει και εξοντώσει την παγκόσμια εργατική τάξη. Να περάσουμε συντονισμένα και διεθνώς στην αντεπίθεση ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την άμεση δράση, την ταξική αλληλεγγύη και τον προλεταριακό διεθνισμό, για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, τον ελευθεριακό κομμουνισμό, την αναρχία.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - αναρχική συλλογικότητα Ρουβικωνας (μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο Γαλλικό Ινστιτούτο στηρίζοντας Κίτρινα Γιλέκα"

Βουλή: Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού -Οι πρώτες «βολές» των εισηγητών

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεκίνησε η πενθήμερη μάχη του προϋπολογισμού που θα κορυφωθεί την επόμενη Τρίτη με την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας στην ομιλία του ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης μετά από μία δεκαετία, ο οποίος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ.
Βέττας: Ο προϋπολογισμός είναι επεκτατικός
Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι η χώρα έχει γυρίσει αμετάκλητα σελίδα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι επεκτατικός και δεν περιέχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, περικοπές και διόγκωση φόρων, ενώ περιέχει αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων και εισφορών.
Ο εισήγησης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει στόχο την κοινωνική συνοχή και ότι η κυβέρνηση σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπάθισε, δεν το κατασπατάλησε, δεν το μοίρασε σε ημετέρους και κολλητούς.
Ο κ. Βέττας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως οργάνωσαν μία εκστρατεία ψεύδους, κατασυκοφάντησης της Κυβέρνησης και παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού γιατί δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που αυτοί απέτυχαν.
Ο κ. Βέττας περιγράφοντας τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ανάφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στηρίξει τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, έξω από την διανομή, έξω από το κέρδος, έξω από το παιχνίδι, να στηρίξει τα νέα παιδιά που έχουν τα πτυχία τους και αποζητούν το μέλλον τους με αξιοκρατία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ' έτος. Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση των φορολογούμενων με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας κατά ανώτατο ποσοστό 30% για το 2019. Στη μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες- μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικούς και Σχολικούς Συνεταιρισμούς αλλά και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στη μείωση κατά 1/3 ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως και 24 ετών. Στη επιδότηση στέγασης 340 χιλιάδων νοικοκυριών τα οποία διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία ή είναι δανειολήπτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Στη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στη πρόσληψη 7.500 εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" αλλά και στην "Ειδική Αγωγή" και στην κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.«Δεχθήκαμε επιθέσεις και δεχόμαστε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που έκαναν πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και στις ζωές του ελληνικού λαού. Αντέξαμε και θα αντέξουμε γιατί μας χρειάζεται ο κόσμος της δουλειάς και της υγιούς επιχείρησης. Αντέχουμε και θα αντέξουμε γιατί η χώρα έχει ανάγκη μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Σε αυτές τις πολύ μεγάλες προκλήσεις αυτή η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και την επόμενη τετραετία, γιατί ήταν η καθαρότερη και η πιο τίμια κυβέρνηση. Οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να περάσουν στην λησμονιά όσα αυτοί έκαναν θα πέσουν στο κενό. Όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έφαγαν με αυτούς που δεν έφαγαν. Όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο με αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από αυτό».
Σταϊκούρας: Οι πολίτες στα δύσκολα πάντα εμπιστεύονταν την ΝΔ
Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση Χρήστος Σταϊκούρας τον μπήκε στην αίθουσα για να ακούσει ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας, τερματίζει τη θητεία της με έναν αντιαναπτυξιακό, κατ’ ουσίαν μνημονιακό Προϋπολογισμό που είναι καταρτισμένος σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η χώρα παραμένει «κλειδωμένη» στην αυστηρή μνημονιακή γραμμή καθώς οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται – για πολλά χρόνια – υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αναφερόμενος στην αδυναμία ακόμα της χώρας να βγει στις αγορές ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι εξ αυτού του λόγου το πρόγραμμα δεν πέτυχε το βασικό του στόχο, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται σε μια κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας να μην μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και έτσι η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί , οι επενδύσεις καταρρέουν, η ποιότητα των θεσμών έχει υποβαθμιστεί, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται και οι μισθοί μειώνονται».
Σχολιάζοντας τις παροχές της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για κυβέρνηση που «ντύνεται Αη Βασίλης», αλλά με τις πρακτικές της, «δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, αφού επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, αφού φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων. Φόρους που η ίδια επέβαλε, και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα και τόνισε πως με τον Αλέξη Τσίπρα ως καπετάνιο και με αυτό το πλήρωμα, η χώρα, χωρίς πυξίδα, δεν θα βρει την Ιθάκη της.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας: «Πρέπει να αλλάξουμε ρότα, άμεσα. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αποτελεσματικά και ασυμβίβαστα απέναντι στην παραίτηση, στο τέλμα και στη μετριότητα. Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Οι πολίτες, με την απόφασή τους στις προσεχείς εκλογές, θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Και αυτόν τον κύκλο θα τον πορευθούν με τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, πάντα στα δύσκολα, οι πολίτες, την πολιτική λύση, την αναζητούσαν από τη Νέα Δημοκρατία».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού -Οι πρώτες «βολές» των εισηγητών "

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να μην απολυθούν οι γιατροί των δημόσιων δομών του πρώην ΙΚΑ

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την επικείμενη ενεργοποίηση του άρθρου 26 του ν. 4461/2017 (ΦΕΚ Α 38), δυνάμει του οποίου, στο τέλος του έτους θα απολυθούν οι ιατροί που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν μέχρι τώρα στις θέσεις τους στις Δημόσιες Δομές (π. ΙΚΑ, π. ΕΟΠΥΥ, π. ΠΕΔΥ, ν. Κέντρα Υγείας) διατηρώντας παράλληλα και ιδιωτικά ιατρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για περίπου 800 γιατρούς, η απόλυση των οποίων θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας, και συγκεκριμένα στην περίφημη Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

«Η αποστέρηση των Δημόσιων Δομών από τις υπηρεσίες ειδικών και έμπειρων ιατρών θα αποτελέσει μια περαιτέρω υποβάθμιση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Παράλληλα θα αδικήσει κατάφωρα τους επιστήμονες που επί μακρά σειρά ετών υπηρέτησαν τις Δημόσιες Δομές και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πολίτες» αναφέρει ο ΠΙΣ και ζητεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να σκύψει έγκαιρα και με ενδιαφέρον πάνω από το πρόβλημα και να δώσει την αναγκαία λύση στηρίζοντας ουσιαστικά τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την παραμονή των ιατρών που εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες με την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να μην απολυθούν οι γιατροί των δημόσιων δομών του πρώην ΙΚΑ"

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κομισιόν για το απαράδεκτο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για την Χειμάρρα

Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα με τις προσπάθειες της Αλβανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονιάς, Γιοχάνες Χαν. κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει στην επιστολή του ως «απαράδεκτη» την απόφαση της κυβέρνησης της Αλβανίας να παραχωρήσει στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χειμάρρα που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο Μητσοτάκης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε, όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

«Η εν λόγω απόφαση συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, οι οποίες δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδος και τις Αλβανίας».

Τέλος, τονίζει ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τόσο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κομισιόν για το απαράδεκτο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για την Χειμάρρα"

«Ναυάγιο» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βλέπουν οι γενικοί γιατροί

«Δεν μπορεί να υπάρξει καθολική κάλυψη υγείας, χωρίς οργανωμένη και ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έστειλαν με δυνατή φωνή στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη οι ενώσεις των γενικών γιατρών στη χώρα μας, ΕΛΕΓΕΙΑ και ¨Ενωση Γενικής Ιατρικής – ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας του Πληθυσμού αλλά και του εγχειρήματος για την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας από την κυβέρνηση.

Οι γιατροί επανέλαβαν τα πάγια αιτήματά τους για καθολική κάλυψη του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς και την ελεύθερη επιλογή των πολιτών σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό γιατρό, εκτός δηλαδή της περιοριστικής δεξαμενής που δημιουργεί το υπουργείο Υγείας.

Ναυάγιο στην ΠΦΥ βλέπουν οι γενικοί γιατροί

«Οι ανορθολογικές πολιτικές του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της ΠΦΥ αποτυγχάνουν να καλύψουν ακόμα και τον μισό πληθυσμό από οικογενειακούς γιατρούς, με αποτέλεσμα κάθε σκέψη για οργανωμένη ΠΦΥ, βασισμένη σε οικογενειακό ιατρό με λίστα ασθενών και σύστημα παραπομπής προς την εξειδικευμένη φροντίδα, να παραμένει στην σφαίρα της φαντασίας, έστω και αν αυτή αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Τόσο στην περίπτωση των ΤΟΜΥ, όσο και στην περίπτωση των συμβεβλημένων ιδιωτών είχαμε εξαρχής προδιαγράψει τα αποτελέσματα» αναφέρουν οι γιατροί.

Η αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών με μισθό και όχι κατά κεφαλή (per capita), η αποσύνδεση της αποζημίωσης από την απόδοση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και ο αβέβαιος χρονικός ορίζοντας του προγράμματος, καταδικάζουν το εγχείρημα, υποστηρίζουν η ΕΛΕΓΕΙΑ και η Ενωση Γενικής Ιατρικής.

Μάλιστα, τονίζουν πως οι κατά καιρούς αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και των φορέων που εποπτεύει (ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ, κλπ) έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την πολιτική ενδυνάμωσης της ΠΦΥ και εγκαθίδρυσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που πρεσβεύει.

Τέλος, ειδική αναφορά κάνουν στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. «Αντί να αποτελεί ένα όπλο στα χέρια του γιατρού για καλύτερη ποιότητα φροντίδας και προάσπιση της ασφάλειας του ασθενούς, καταλήγει να υποβαθμίζει το ρόλο του γιατρού και να περιορίζει ασφυκτικά τη σχέση ιατρού - ασθενούς στα διαλείμματα της ενασχόλησης του γιατρού με τον υπολογιστή... Υποψιαζόμαστε πλέον πως είναι σκοπίμως φτιαγμένη "εχθρική" προς το γιατρό. Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων και η ένταξη των ασθενών σε αυτά, η παραγγελία εξετάσεων και η συνταγογράφηση φαρμάκων, δεν προάγουν την επιστημονική και ορθολογική λήψη κλινικών αποφάσεων, αλλά αντιθέτως την αστυνόμευση και πολλάκις τον περιορισμό της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης με αντιεπιστημονικό τρόπο» αναφέρουν οι γενικοί/οικογενειακοί γιατροί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναυάγιο» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βλέπουν οι γενικοί γιατροί"

Εντοπίστηκε trojan που κλέβει χρήματα από λογαριασμούς PayPal!

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ένα νέο Android Trojan, που στοχεύει στην επίσημη εφαρμογή PayPal ενώ είναι ικανό να παρακάμπτει τον έλεγχο πιστοποίησης δύο παραγόντων του PayPal.

Το Trojan, που εντοπίστηκε πρώτη φορά από την ESET το Νοέμβριο του 2018, συνδυάζει τις δυνατότητες ενός banking Trojan που ελέγχεται απομακρυσμένα, με μία καινούρια μορφή κατάχρησης των λειτουργιών προσβασιμότητας του Android, στοχεύοντας χρήστες της επίσημης εφαρμογής PayPal. Μέχρι στιγμής, το malware εμφανίζεται ως εργαλείο βελτιστοποίησης της διάρκειας της μπαταρίας και διανέμεται μέσω τρίτων καταστημάτων εφαρμογών. Μόλις εγκατασταθεί, η κακόβουλη εφαρμογή τερματίζεται χωρίς να προσφέρει κάποια λειτουργία και το εικονίδιο της εξαφανίζεται. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι συνεχίζει με δύο τρόπους.

Στον πρώτο τρόπο, το malware εμφανίζει μια ειδοποίηση που ζητά από τον χρήστη να την εκκινήσει. Μόλις ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή PayPal και συνδεθεί, η κακόβουλη υπηρεσία προσβασιμότητας (εάν έχει ενεργοποιηθεί προηγουμένως από το χρήστη) μιμείται τα κλικ του χρήστη για να στείλει χρήματα στη διεύθυνση PayPal του εισβολέα. Κατά την ανάλυση των ερευνητών, η εφαρμογή προσπάθησε να μεταφέρει 1.000 ευρώ, ωστόσο, το νόμισμα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την τοποθεσία του χρήστη.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 5 δευτερόλεπτα, και για έναν ανυποψίαστο χρήστη, δεν υπάρχει εφικτός τρόπος να επέμβει έγκαιρα. Επειδή το malware δεν βασίζεται στην κλοπή των διαπιστευτηρίων σύνδεσης του PayPal και αντίθετα περιμένει τους χρήστες να συνδεθούν οι ίδιοι, μπορεί να παρακάμπτει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων του PayPal. Η επίθεση αποτυγχάνει μόνο αν ο χρήστης έχει ανεπαρκές υπόλοιπο PayPal και δεν έχει συνδέσει στο λογαριασμό του κάποια κάρτα πληρωμής. Το PayPal έχει ενημερωθεί από την ESET για την καακόβουλη τεχνική που χρησιμοποιείται από αυτό το Trojan και για το ποιον λογαριασμό PayPal χρησιμοποιεί ο εισβολέας για να λάβει τα κλεμμένα χρήματα.

Στο δεύτερο τρόπο, τα κακόβουλα apps προβάλλουν πέντε νόμιμες εφαρμογές με επικάλυψη οθόνης - το Google Play, το WhatsApp, το Skype, το Viber και το Gmail, δεν είναι δυνατόν όμως να κλείσουν από τους χρήστες, παρά μόνο αν συμπληρωθεί μία πλαστή φόρμα στοιχείων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και με την υποβολή ψεύτικων στοιχείων, η οθόνη εξαφανιζόταν. Ωστόσο, ο κώδικας του malware περιέχει συμβολοσειρές που ισχυρίζονται ότι το τηλέφωνο του θύματος έχει κλειδωθεί λόγω προβολής υλικού παιδικής πορνογραφίας και μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο αν σταλεί ένα email σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση.

Εκτός από τις δύο αυτές βασικές λειτουργίες, και ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει από το διακομιστή C&C, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να στείλει ή να διαγράψει SMS, να κατεβάσει τη λίστα επαφών, να πραγματοποιήσει ή να προωθήσει κλήσεις, να εγκαταστήσει και να τρέξει εφαρμογές κ.ά..

Η ESET συμβουλεύει τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο Trojan να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για ύποπτες συναλλαγές και να αλλάξουν τους κωδικούς internet banking, τα PIN καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης στο Gmail. Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών PayPal, μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημα στο Κέντρο Ανάλυσης του PayPal.

Για να είναι ασφαλείς από το κακόβουλο λογισμικό Android στο μέλλον, η ESET συνιστά στους χρήστες να:

• Εμπιστεύονται μόνο το επίσημο κατάστημα Google Play για τη λήψη εφαρμογών.
• Να ελέγχουν τον αριθμό των εγκαταστάσεων, τις αξιολογήσεις και το περιεχόμενο των κριτικών πριν από τη λήψη εφαρμογών από το Google Play.
• Να είναι προσεκτικοί με τα δικαιώματα πρόσβασης στις εφαρμογές που εγκαθιστούν.
• Να διατηρούν την Android συσκευή τους ενημερωμένη και να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για κινητά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε trojan που κλέβει χρήματα από λογαριασμούς PayPal!"

Καμμένος προς Σκόπια: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επισκέφθηκε τα συνοριακά φυλάκια Νίκης, Λαιμού, Κρυσταλλοπηγής, Γράμμου και Διποταμιάς. 

Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστου.

Κατά την επίσκεψή του στο φυλάκιο Νίκης, ο υπουργός δήλωσε: «Σήμερα, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ξεκινήσαμε μία περιοδεία, η οποία θα ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα, σε όλα τα φυλάκια της παραμεθορίου. Ξεκινήσαμε από εδώ, από το ιστορικό φυλάκιο «Νίκη», όπου στρατεύσιμοι, μόνιμο προσωπικό και εθνοφύλακες, μαζί με τις τοπικές αρχές, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές».






«Είμαστε περήφανοι για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατιώτες και τους εθνοφύλακες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, παρότι πέρασαν δύσκολες προσωπικές περιπέτειες με την κρίση, έμειναν όρθιοι, με υψηλό ηθικό, αποφασιστικότητα, επαγγελματισμό και ενίσχυσαν τη γεωπολιτική θέση της χώρας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος. «Χάρη σε αυτή την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα οδηγείται σε μια καινούρια ημέρα, όπου τα νέα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με ευημερία και να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετώπισαν οι δικές μας γενιές» συμπλήρωσε.



«Είμαστε εδώ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα θέλει να ζήσει με ειρήνη και θα πρέπει οι γείτονες να καταλάβουν ότι συμφέρον τους είναι να έχουν φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει παράλληλα να καταλάβουν ότι, όσο προκαλούν, όσο προχωρούν σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις, η πόρτα της Ελλάδος θα είναι κλειστή και η πόρτα της Ελλάδος είναι η πόρτα της Ευρώπης και της Δύσης. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αυτό θα τους δώσει το εισιτήριο, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στο αύριο και στην ευημερία» κατέληξε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος προς Σκόπια: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δείχνει τον ΟΣΕ για την κακή κατάσταση των σταθμών σε Προαστιακό

Στον ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ασφάλεια των σταθμών του Προαστιακού, φορτώνει η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την τραγική κατάσταση που συναντούν καθημερινά όσοι χρησιμοποιούν τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Κάποιοι από τους σταθμούς του τελευταίου, αλλά και του κυρίως σιδηροδρομικού δικτύου, θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο εξαιτίας της απουσίας έργων συντήρησης με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καταγγελίες των επιβατών.

Σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ελέγχεται από την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI) αναφέρεται πως «το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται δημοσιεύματα που αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αλλά και του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου».

Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζει πως «είναι ενήμερη για την κατάσταση αυτή -τόσο από αυτοψίες που η ίδια συστηματικά διενεργεί, όσο και από παράπονα των επιβατών της- και έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ασφάλεια των σταθμών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τη βελτίωση των υποδομών αυτών».

Η κατάσταση αυτή, κατά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «έχει ως συνέπεια, την ταλαιπωρία των επιβατών που επιλέγουν να μετακινηθούν με το τραίνο, ταυτόχρονα όμως πλήττεται και η εικόνα του σιδηροδρόμου, μια εικόνα που δεν βελτιώνεται μόνο με γρήγορα τραίνα, αλλά απαιτεί και την αξιοπρεπή και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά».

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΟΣΕ με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει:

«Με έκπληξη και με λύπη ο ΟΣΕ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση ιδιωτικής εταιρείας παροχής επιβατικού έργου στον ελληνικό σιδηρόδρομο, σχετικά με τη διαχείριση και τη συντήρηση των υποδομών των σταθμών και είναι υποχρεωμένος να πάρει θέση.

Καταρχήν το γεγονός ότι η κατάσταση των υποδομών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων που αναγκαστικά προκαλούνται από την υλοποίηση νέων και σημαντικών έργων, είναι μια πραγματικότητα. Τα έργα αυτά ολοκληρώνονται με ρυθμούς παράδοσης που χαρακτηρίζονται ραγδαίοι, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που επικρατούσε μέχρι το 2014.

Θα πρέπει να επισημανθεί επιπλέον το γεγονός ότι με απόφαση της ελληνικής πολιτείας, ο ΟΣΕ επιβαρύνθηκε με συνολική ζημία άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας παροχής σιδηροδρομικού έργου.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ήδη από το 2008 συμπαρέσυρε και ολόκληρο το προσωπικό διαχείρισης σταθμών που ήταν διαθέσιμο στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα τη διαρκή και μόνιμη υποστελέχωση του, μέχρι σήμερα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ΟΣΕ έχει καταβάλλει τα μέγιστα των προσπαθειών προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο τους παρόχους σιδηροδρομικού έργου όσο και τους επιβάτες γενικότερα.

Για την τεκμηρίωση των παραπάνω σημειώνουμε:

1. Την προσπάθεια ενεργοποίησης και ένταξης σε παραγωγική λειτουργία από τον ΟΣΕ, των συστημάτων ενημέρωσης των επιβατών και την παροχή πληροφοριών, που παρά το γεγονός ότι παρελήφθησαν την προηγούμενη δεκαετία , παραμένουν ανενεργά.

2. Τη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης στον Οργανισμό που θα εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιβατών, παρέχοντας και την κατάλληλη στελέχωση (παρά το ήδη ελλιπές προσωπικό του και ευρύτερα τους περιορισμένους πόρους του). Επισημαίνονται επίσης η ασάφεια και τα κενά σε θεσμικά ζητήματα αρμοδιοτήτων που επέφερε ο Νόμος 3891/2010.

3. Την υλοποίηση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού του προγράμματος, ενός ανεπτυγμένου σχεδίου δράσης για την συντήρηση και την ανάπτυξη των σταθμών με σημαντικό προϋπολογισμό και διάθεση ίδιων πόρων.

4. Την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του να εξυπηρετεί τους επιβάτες σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτές στη διεθνή σιδηροδρομική πρακτική αποτελούν αντικείμενο των παρόχων σιδηροδρομικού έργου.

Φαίνεται σαφώς από τα παραπάνω και από τα διαφαινόμενα στη σιδηροδρομική πραγματικότητα της χώρας, ότι ο μόνος στη χώρα που πραγματοποιεί επενδύσεις και συμβάλει αποτελεσματικά στην αλλαγή της πραγματικότητας προς ένα καλύτερο αύριο είναι ο δημόσιος χώρος με τη συμβολή της πολιτείας.

Τέλος μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η ανακοίνωση της ιδιωτικής εταιρείας, την ίδια ώρα που δημοσιεύτηκε έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για το επίπεδο ικανοποίησης των επιβατών στις μετακινήσεις με τραίνο, σύμφωνα με την οποία οι κύριες αιτίες παραπόνων (83,91% του συνόλου) στον σιδηρόδρομο αφορούν τις υπηρεσίες, την κατάσταση του τροχαίου υλικού, την τιμολόγηση μέσα στις αμαξοστοιχίες, τα δρομολόγια και όχι στους σταθμούς του δικτύου.

Ειδικότερα στην κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αναφέρονται τα εξής:

• «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό κατά τη μεταφορά του με το Σιδηρόδρομο αφορά στην εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική. Στην κατηγορία αυτή («Τιμολογιακά») εκτός από τα παράπονα που αφορούν την τιμή του εισιτηρίου, υπάρχουν κι εκείνα που αφορούν σε θέματα επιστροφής χρημάτων ή συμψηφισμού ή αλλαγής εισιτηρίου κ.λπ.

• Οι πέντε (5) πρώτες σε αριθμό παραπόνων κατηγορίες, είναι τα «Τιμολογιακά», τα «Λοιπά» (περιλαμβάνονται παράπονα που αφορούν προτάσεις επανεκτίμησης παλιών δρομολογίων ή δημιουργίας νέων, διευκολύνσεις πληρωμών, παράπονα για έλλειψη θέρμανσης – ψύξης ή εξαερισμού εντός των αμαξοστοιχιών κ.λπ.), οι «Καθυστερήσεις», οι «Πληροφορίες» και το «Προσωπικό» και αποτελούν το 83,91% του συνόλου των παραπόνων».

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι δύο βασικότερες αιτίες παραπόνων των επιβατών αφορούν στη λειτουργία της ιδιωτικής εταιρείας και όχι του διαχειριστή υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δείχνει τον ΟΣΕ για την κακή κατάσταση των σταθμών σε Προαστιακό"

Σε κάθειρξη 22 ετών καταδικάστηκε ο Σμπώκος για τα Tor-M1

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των Tor M1.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνωρίζοντας στον Ιωάννη Σμπώκο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την τέλεση της πράξης, δεν του επέβαλε ποινή ισοβίου καθείρξεως.

Παράλληλα, στους άλλους δυο κατηγορούμενους, τον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και στον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη, επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον καθένα, με τριετή αναστολή για τον πρώτο και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ για τον δεύτερο.

Σε αυτούς το Εφετείο αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά: 1) του πρότερου έντιμου βίου, 2) της μετέπειτα καλής διαγωγής και 3) της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν από Εφετείο ο επίσης χρηματιστής Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

Ανάλογη με την ετυμηγορία του Εφετείου ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για όλους τους κατηγορούμενους.

«Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου»

Ο Γιάννης Σμπώκος παίρνοντας το λόγο, λίγο πριν οι δικαστές αποφασίσουν επί των ελαφρυντικών που θα αποδοθούν στους κατηγορούμενους, είπε απευθυνόμενος προς την έδρα του δικαστηρίου:

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. ´Ο,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς, σε φωτιές κ.ά.

Αυτή τη θέση (σ.σ.: δηλαδή του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών), που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πώς δημιουργήθηκαν όμως; Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει τρία χρόνια. Φτάνει πια...

Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σμπώκος έκανε μια εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε κατά τη διαδρομή του στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Δασών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά λόγω και της εκεί προσφοράς του.

Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Να με καταδικάσετε αλλά μη μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κάθειρξη 22 ετών καταδικάστηκε ο Σμπώκος για τα Tor-M1"

DW:Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη: «Οι Έλληνες μας έσωσαν»

Πολλοί Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, ανάμεσά τους και πολλά μέλη του κινήματος Γκιουλέν, βρίσκουν καταφύγιο στην «προ αιώνων οθωμανική μεγαλούπολη», τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει η Berliner Zeitung.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, «ο αριθμός των Τούρκων και Κούρδων που διέφυγαν στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε εκ νέου το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διότι η ‘κάθαρση' στην Τουρκία δεν έχει τελειωμό. Πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν στο μεταξύ την επικίνδυνη διαδρομή μέσω του Έβρου αντί μέσω των νησιών του Αιγαίου με τα περιβόητα hotspot».
Η νέα τουρκική μεσαία τάξη
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκων που εγκατέλειψαν την Τουρκία διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν και οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών ο Βεντάτ Ερντογάν ο οποίος δηλώνει προς την εφημερίδα πως σε αντίθεση με όσα διδάχθηκε στο σχολείο ότι οι Έλληνες είναι εχθροί, η πραγματικότητα είναι απροσδόκητα διαφορετική. «'Οι Έλληνες μας έσωσαν', λέει χαρακτηριστικά. Και οι Έλληνες όμως που είχαν συνηθίσει σε εξαθλιωμένους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία, έχουν εντυπωσιαστεί με τους γκιουλενιστές πρόσφυγες που είναι καλοντυμένοι, έχουν χρήματα στη τσέπη και αξιοπρεπή εμφάνιση».
Στη Θεσσαλονίκη ζουν σήμερα 6.000 αιτούντες άσυλο με το ένα τρίτο εξ αυτών να προέρχεται από την Τουρκία
Στη Θεσσαλονίκη ζουν σήμερα 6.000 αιτούντες άσυλο με το ένα τρίτο εξ αυτών να προέρχεται από την Τουρκία
Οι τέσσερις Τούρκοι που φιλοξενούνται στο ρεπορτάζ, «μέλη της θρησκευτικού προσανατολισμού και υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέας τουρκικής μεσαίας τάξης» επέλεξαν συνειδητά να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. «Ανήκουν σε μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων από την Τουρκία που δεν θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη βόρεια Ευρώπη, αλλά αντιθέτως θέλουν να μείνουν κοντά στην πατρίδα τους. ‘Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκατασταθείς εδώ', λέει ο Βεντάτ Ερντογάν, παραπέμποντας στην ανεργία ύψους 25% που μαστίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Εδώ έμαθα τι σημαίνει ελευθερία»
Σύμφωνα με την BZ στη Θεσσαλονίκη ζουν σήμερα 6.000 αιτούντες άσυλο, το ένα τρίτο εξ αυτών προέρχεται από την Τουρκία και από αυτούς «σχεδόν όλοι είναι γκιουλενιστές, ισχυρίζεται η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία της ενσωμάτωσης προχωρά με καλούς και ταχείς ρυθμούς. «Γενικά μπορώ να πω ότι οι Τούρκοι μάς δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα. Μαθαίνουν γρήγορα ελληνικά και έχουν εντάξει σχεδόν όλα τα παιδιά τους στα σχολεία μας».
Η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Ατατούρκ
Η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Ατατούρκ
«Η έξοδος των γκιουλενιστών στην Ελλάδα όμως ενίσχυσε και τις ιστορικές εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών», αναφέρει η Berliner Zeitung. «Η Τουρκία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προσφέρει καταφύγιο σε ‘τρομοκράτες' και ζητά την έκδοσή τους. Ωστόσο η αποδόμηση του τουρκικού κράτους δικαίου και τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα βασανισμών οδηγούν στο να μην απορρίπτονται ουσιαστικά τα αιτήματα ασύλου των γκιουλενιστών. Το γεγονός ότι ειδικά η παλιά οθωμανική μητρόπολη και πατρίδα του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ εξελίσσεται στο επίκεντρο της μετανάστευσης από την Τουρκία, αξιολογείται θετικά από την κυρία Ασλανίδου: ‘Σε εμάς δεν υπάρχουν προκαταλήψεις έναντι των Τούρκων. Εδώ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μιλούν τουρκικά επειδή ζούσαν παλαιότερα στην Τουρκία'», όπως λέει.
Η Τουρκία είναι πλέον δηλητηριασμένη στο εσωτερικό, δεν πρόκειται να επιστρέψω ποτέ, λέει προς τη γερμανική εφημερίδα η 34χρονη δημοσιογράφος Τούμπα Γκιουβέν, προσθέτοντας: «Εδώ έμαθα τι σημαίνει ελευθερία».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη: «Οι Έλληνες μας έσωσαν»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news