facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Έγκλημα στη Ρόδο: Μαρτυρίες για τρίτο άτομο στο βανάκι των δολοφόνων

Μαρτυρίες για ανάμειξη και τρίτου ατόμου στην πολύκροτη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο φέρεται να περιέχονται στη δικογραφία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο ρόλος τρίτου ατόμου προκύπτει από δύο μάρυρες που έδωσαν καταθέσεις στο Λιμενικό.

Μία από τους δύο μάρτυρες είναι γυναίκα που ανέφερε ότι είδε το λευκό βαν με το οποίο οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι μετέφεραν σε ημιθανή κατάσταση το θύμα για να το πετάξουν τελικά στη θάλασσα, όπου πέθανε από πνιγμό.

«Κύκλωμα εκβιαστών»

Στο μεταξύ, έκκληση να εξαρθρωθεί το «κύκλωμα» ή τα «κυκλώματα» που εκμεταλλεύονται κορίτσια που έρχονται στη Ρόδο για να σπουδάσουν, κάνει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε στη Ρόδο.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο νησί δρα ανεξέλεγκτα κύκλωμα που εκβιάζει, βιάζει και απειλεί νεαρά κορίτσια.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η υπόθεση ανοίγει εκ των πραγμάτων νέο κύκλο ερευνών από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της περιοχής μας, ενώ ήδη έχουν παρθεί καταθέσεις από συμφοιτήτριες της άτυχης κοπέλας, οι οποίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στη Ρόδο: Μαρτυρίες για τρίτο άτομο στο βανάκι των δολοφόνων"

Η Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές: Ψηφίστε το Brexit γιατί θα μείνουμε στην ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit, κατά την ιστορική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, θα είχε ως αποτέλεσμα τον «άκρως πραγματικό κίνδυνο» της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου για το διαζύγιο του Λονδίνου με την ΕΕ κι ενώ ήδη η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Mail On Sunday επισημαίνει σχετικά με τις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας:

«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να θάψουν τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι «σημαντική για την τύχη του Brexit».

Διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συνεχίζει να πυροδοτεί την οργή στους δρόμους του Λονδίνου. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο μιας πορείας υπέρ του Brexit της οποίας ηγήθηκε ο Τόμι Ρόμπινσον, μια προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ είχε τη στήριξη και του ευρωφοβικού Ukip.

«Τερέζα Μέι, προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ των συμμετεχόντων.

Στη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Facebook η κινητοποίηση περιγράφεται ως μια «δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers) παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια».

«Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο» σημείωσε ο ηγέτης του Ukip Τζέραρντ Μπάτεν, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.

Ο ίδιος κατακεραύνωσε την κυβερνώσα πολιτική τάξη χαρακτηρίζοντάς την «δόλια και προδοτική».

Μια αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit» δήλωσε ένας από τους ομιλητές, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές: Ψηφίστε το Brexit γιατί θα μείνουμε στην ΕΕ"

Τα ελληνικά «κίτρινα γιλέκα» για τη Μακεδονία ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Α.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Μετά τον Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη αναμένεται να ζήσει ξανά μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το θέμα της Μακεδονίας.

Αιτία η "έλευση" του πρωθυπουργού και η προγραμματισμένη ομιλία του στο Παλέ ντε Σπορ στις 14 Δεκεμβρίου για να πει στον λαό της Μακεδονίας πόσο… καλή είναι η συμφωνία (που βάζει ήδη «νερά») με τα Σκόπια.

Δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι διαδηλωτές οι οποίοι θα περιμένουν τον Α.Τσίπρα με άγριες διαθέσεις, καθώς η συμφωνία με τα Σκόπια ουσιαστικά παραπαίει τόσο μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με αλυτρωτικές αναφορές, όσο και μετά την οπισθοχώρηση ενόψει των λαϊκών αντιδράσεων του Ποταμιού, το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή κάπου στα μέσα του Ιανουαρίου.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι δε θα «βγουν τα κουκιά» για την υπερψήφιση της συμφωνίας (η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει 148 ψήφους και ψάχνει τους υπόλοιπους) και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί μια νέα επιχείρηση προπαγάνδας υπέρ της συμφωνίας.

Αυτό όμως θα είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας έχουν προκαλέσει οργή στη Μακεδονία και το κλίμα κατά της κυβέρνησης είναι θυελλώδες.

Έτσι στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν την πραγματοποίηση ομιλίας στη Θεσσαλονίκη ομιλίας όμως που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η Κουμουνδούρου συνδυάζει την αναγγελία αφενός με περιγραφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αφετέρου με σκληρή επίθεση στη Ν.Δ.

Με σαφή αναφορά στις «νεοφασιστικές» εκδηλώσεις (τις οποίες «βλέπει» παντού»!)

Μάλιστα ο Π.Σκουρλέτης κάλεσε σε επαγρύπνηση όχι μόνο τα κόμματα αλλά και την κοινωνία συνολικά, «τους δασκάλους και τις οικογένειες», όπως είπε χαρακτηριστικά, και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου «να μη στρώνουν το έδαφος σε μισαλλόδοξα κηρύγματα»…

Κηρύγματα που ανησυχούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα θέσουν την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στους Σλάβους των Σκοπίων στον «σκουπιδοτενεκέ» της ιστορίας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ελληνικά «κίτρινα γιλέκα» για τη Μακεδονία ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Α.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη"

Ποια αυτοκίνητα ανακαλούνται στην Ελλάδα;

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοίνωσε την ανάκληση 1.177 FIAT Panda στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι ορισμένα αυτοκίνητα FΙΑΤ Panda έχουν παραχθεί χωρίς το μπράτσο ενίσχυσης της κάτω κόντρας του συστήματος κινητήρα-μετάδοσης. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί το μπράτσο που λείπει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα κανένα περιστατικό που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Η ανάκληση αφορά τα Panda με εύρος αριθμών πλαισίου από 03A58453 έως 03A87189.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης ονομαστικής επιστολής, προκειμένου να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία της FΙΑΤ ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επεμβάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη δωρεάν γραμμή επικοινωνίας 800.11.500.800.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια αυτοκίνητα ανακαλούνται στην Ελλάδα;"

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη: Ο Γ. Μανιάτης φέρνει στη Βουλή τις αποκαλύψεις για τον συνεργάτη Τσίπρα-Παππά

Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Αργολίδας του ΔΗΣΥ. Γ. Μανιάτης τα δημοσιεύματα για στις σχέσεις συνεργάτη των κ.κ. Τσίπρα-Παππά με την εταιρεία Elfe του Λαυρεντιάδη.

«Αμείλικτα ερωτηματικά αναφύονται μετά τις αποκαλύψεις δημοσιευμάτων, ότι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα - Παππά, από σερβιτόρος σε πιτσαρία, το 2013 κι ετήσιο εισόδημα 5.000€, βρέθηκε να είναι υπάλληλος της εταιρείας ELFE - Λαυρεντιάδη το 2017, με το ετήσιο εισόδημά του από διάφορες πηγές να εκτοξεύεται σε 205.000€ και σύνολο απολαβών στη διετία 2016 - 2017 περί τις 380.000€» δήλωσε ο Γ. Μανιάτης.

Και προαναγγέλλει ότι τη Δευτέρα καταθέτει ερώτηση στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, «εάν γνώριζε τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου προσώπου, καθώς και εάν οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονται με την εκτόξευση του χρέους της εταιρείας ELFE - Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ στα 120 εκατ€, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Σημειώνει δε ότι «οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και τεκμηριωμένες».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη: Ο Γ. Μανιάτης φέρνει στη Βουλή τις αποκαλύψεις για τον συνεργάτη Τσίπρα-Παππά "

Κίνα: Το ΥΠΕΞ καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να του επιδώσει μια «ισχυρή διαμαρτυρία» για τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψής της.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και ενδέχεται να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που την κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.

Η Μενγκ είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ πως οι Ηνωμένες Πολιτείς υπέβαλαν ένα «παράλογο αίτημα» στον Καναδά ώστε να συλλάβει τη Μενγκ ενώ διερχόταν από το Βανκούβερ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων ενός Κινέζου πολίτη και από τη φύση τους είναι εξαιρετικά αποκρουστικές», είπε ο Λι στον Μπράνσταντ, σχόλια που είναι παρόμοια με εκείνα που είπε στον πρεσβευτή του Καναδά το προηγούμενο βράδυ.

Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προσοχή στη σοβαρή και δίκαιη θέση της Κίνας και να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ, πρόσθεσε ο Λι.

«Η Κίνα θα απαντήσει περαιτέρω ανάλογα με τις ενέργειες των ΗΠΑ», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών την ώρα που δειπνούσε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος «δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε και δεν αντέδρασε μετά», όταν το έμαθε, επέμεινε ο Λάρι Κάντλοου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Απέναντι σε δημοσιογράφο που επικαλέστηκε πληροφορίες του Τύπου που έκαναν λόγο για έναν πρόεδρο «πανιασμένο», ο Λάρι Κάντλοου απάντησε: «Δεν γνώριζε. Το λέω χωρίς αμφιβολία. Το έμαθε πολύ αργότερα».

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε αρχικά δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR πως ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δείπνο με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Όμως εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον αντέκρουσε τις δηλώσεις αυτές στη συνέχεια, σύμφωνα με το δίκτυο CBS.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να περιπλέξει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο την ώρα που η συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου κατέληξε με την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Την Παρασκευή (προχθές), ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας πως οι εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα «εξελίσσονται πολύ καλά». Και ο Λάρι Κάντλοου είπε πως «αμφιβάλλει» αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με το CNBC.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Το ΥΠΕΞ καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei"

Έρευνα για μετανάστες εργάτες γης: Μια ζωή γεμάτη βία, ρατσισμό και εκμετάλλευση

Επεισόδια βίας και ρατσισμού, περιθωριοποίηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας και κοινωνική εχθρότητα βιώνουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό διαπιστώνει έρευνα, που εκπόνησε ομάδα ερευνητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Foundations στις Βρυξέλες.

Οι ερευνητές μελέτησαν την απασχόληση μεταναστών στον αγροτικό τομέα στη νότια Ιταλία, όπου η παρουσία τους είναι υψηλότερη αριθμητικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, και στη συνέχεια προχώρησαν σε σύγκριση των δεδομένων αυτών με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Η γεωργία στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά: η κυριαρχία των μεσογειακών προϊόντων συνεπάγεται έντονη ζήτηση για εποχική εργασία. Επιπλέον, οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από μια περισσότερο εδραιωμένη παράδοση μετανάστευσης.

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 στην Ιταλία περίπου το 48% του εργατικού δυναμικού στην αγροτική παραγωγή ή περίπου 405.000 από τους 843.000 εργαζόμενους ήταν αλλοδαποί. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των εργαζόμενων σε αυτό τον τομέα απασχολούνταν χωρίς επίσημη σύμβαση. Το 80% αυτών, δηλαδή οι 344.000, ήταν ξένοι υπήκοοι, ενώ το 42% των παράνομων εργατών ήταν γυναίκες.

Στην Ισπανία τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εκτιμούν τους μετανάστες εργαζόμενους σε 171.600, δηλαδή περίπου το 23,2% του συνόλου του αγροτικού εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από την πραγματικότητα, καθώς δεν υπολογίζονται οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Στην Ελλάδα οι μετανάστες υπολογίζεται ότι αποτελούν το 90% της συνολικής μισθωτής εργασίας στη γεωργία.

Η γεωγραφική εγγύτητα καθορίζει την απασχόληση των μεταναστών στη γεωργία: Αλβανοί εργάτες στην Ελλάδα και Μαροκινοί στην Ισπανία. Οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και από χώρες της ΕΕ έχουν επίσης εισέλθει όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας. Η δυναμική των μεταναστών εργαζομένων στην Ισπανία χαρακτηρίζεται από μια αξιοσημείωτη εσωτερική κινητικότητα ανάμεσα στις περιοχές που συνδέεται με περιόδους συγκομιδής. Στην Ελλάδα οι μετανάστες εργάτες, κυρίως Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, αύξησαν επίσης τη γεωγραφική κινητικότητά τους μεταξύ των διαφόρων αγροτικών περιοχών για να αντιμετωπίσουν την εργασιακή ανασφάλεια και τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους. Επιπλέον, οι μετανάστες από την Ασία μετακινούνται από τις αστικές στις αγροτικές περιοχές για βραχυπρόθεσμη απασχόληση.

Στην Ιταλία οι μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών εργαζομένων στη γεωργία είναι οι Ρουμάνοι (112.894), οι Αλβανοί (24.870) και οι Μαροκινοί (23.932). Αυτές είναι εξάλλου και οι τρεις κύριες μεταναστευτικές κοινότητες της χώρας. Επίσης, οι Ινδοί μετανάστες ξεχωρίζουν με την παρουσία τους (26.900), καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300% κατά την τελευταία δεκαετία, σε αντίθεση με τους Πολωνούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί περισσότερο από το μισό κατά την ίδια περίοδο.

Κοινό στοιχείο που εντοπίζεται και στις τρεις χώρες; Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας ή ρατσισμού από τοπικούς πληθυσμούς σε εποχικούς εργαζόμενους. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι περιπτώσεις του Ελ Ετζίντο στην Ισπανία το 2001, του Ροζάρνο στην Ιταλία το 2010 και της Μανωλάδας στην Ελλάδα το 2013 υπογραμμίζουν «τη διφορούμενη συνύπαρξη της οικονομικής απαίτησης για μετανάστες εργαζόμενους στα χωράφια και της κοινωνικής εχθρότητας απέναντι στην παρουσία τους στους δρόμους». Επίσης, οι μισθολογικές διαφορές, η επισφάλεια και η περιθωριοποίηση εμφανίζονται και στις τρεις μεσογειακές χώρες.

Στην Ισπανία εξαιτίας της αύξησης των εμποδίων για μετανάστευση και την προσφορά λίγων ευκαιριών για τους εργαζόμενους εκτός ΕΕ να εργαστούν νόμιμα στη χώρα, οι μετανάστες έχουν γίνει περισσότερο εξαρτημένοι από τους εργοδότες ή τους μεσάζοντες και κατά συνέπεια περισσότερο ευάλωτοι σε εκμετάλλευση.

Στην Ελλάδα οι μετανάστες έχουν καλύψει τα κενά στην τοπική απασχόληση και κρατούν τους μισθούς στη γεωργία σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη διατήρηση και επέκταση της γεωργίας. Ορισμένες διμερείς συμφωνίες διευκόλυναν τη διαδικασία της εποχικής μετακίνησης από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο. Η καθιέρωση της τρίμηνης βίζας για τους Αλβανούς τους διευκόλυνε να αναλάβουν εποχιακές εργασίες σε περιόδους αιχμής. Διαδοχικοί νόμοι για τη μετανάστευση περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για τους εποχικούς εργάτες. Κάθε δύο χρόνια κοινή υπουργική απόφαση καθορίζει το μέγιστο αριθμό θέσεων για εποχιακή απασχόληση ανά περιφέρεια και τομέα.

Οι πολίτες εκτός της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη Ελλάδα για να εργαστούν για ένα μέγιστο διάστημα έξι μηνών μέσω πρόσκλησης ή μετάκλησης, η οποία όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Τον Απρίλιο του 2016 ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε οι εργοδότες στον αγροτικό τομέα στις περιοχές όπου υπάρχουν και έχουν εγκριθεί εποχικές θέσεις εργασίας να μπορούν να προσλαμβάνουν παράτυπους υπηκόους τρίτων χωρών ή αιτούντες άσυλο που ήδη ζουν στην Ελλάδα παρέχοντάς τους έτσι μια προσωρινή άδεια διαμονής έξι μηνών.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει αναπτύξει κάποια αξιοσημείωτη νόμιμη οδό γι αυτούς τους εργαζομένους. Αντίθετα, η σύνδεση των αδειών παραμονής με τις συμβάσεις εργασίας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο που κρατά τους εργαζόμενους ευάλωτους και εξαρτώμενους από τις ιδιοτροπίες των εργοδοτών τους.

Η έρευνα δίνει βαρύτητα στη μελέτη των συνθηκών απασχόλησης των μεταναστών στη γεωργία στη νότια Ιταλία. Οι εργάτες συχνά εργάζονται δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, εκτίθενται σε τοξικά παρασιτοκτόνα και υπομένουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές του χειμώνα με αμοιβή σημαντικά χαμηλότερη από το νόμιμο κατώτατο μισθό. Οι περισσότεροι ζουν σε υποβαθμισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες σε απομονωμένα κτίσματα μέσα στις φάρμες, σε ερειπωμένα καταφύγια ή σκηνές χωρίς θέρμανση ή σε αστικές παραγκουπόλεις πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο εργασίας τους. Αυτές οι συνθήκες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δυνατότητα των μεταναστών εργαζομένων να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες. Την κατάσταση επιδεινώνει ένα παράνομο σύστημα διαμεσολαβητών μεταξύ των αγροτικών επιχειρηματιών και των εργατών, γνωστό ως «καποραλάτο», που ευνοείται από την αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η λεγόμενη «αγρομαφία», δηλαδή η μαφία που συνδέεται με τον αγροτικό κόσμο και ασχολείται με δραστηριότητες που δημιουργούν παράνομα κέρδη ή επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά την παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά λαχανικών και φρούτων στους μεγάλους διανομείς. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο γεωργικός τομέας ενδείκνυται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς και ληστείες. Υπολογίζεται ότι στην Ιταλία η γεωργία είναι ο δεύτερος τομέας δραστηριότητας στην υπόγεια οικονομία όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία και αντιπροσωπεύει το 15,5%.

Η μάστιγα της αδήλωτης εργασίας

Ο αγροτικός τομέας είναι ο κύριος τομέας που πλήττεται από τη μάστιγα της ανεπίσημης ή αδήλωτης εργασίας και τις σοβαρές μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ζήτηση για φτηνό εργατικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα υψηλή στις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η γεωργική εργασία είναι συνήθως προσωρινή και επισφαλής, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη σύμφωνα με τις εποχιακές γεωργικές ανάγκες στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα μόνο εθνικού ενδιαφέροντος: οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα πεπόνια, τα καρπούζια, οι ελιές και άλλα αγαθά που παράγονται στη νότια Ιταλία τελικά φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και μέλος της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση, Άννα Τριανταφυλλίδου, «κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και βρίσκω τις ντομάτες, τα πορτοκάλια ή τα ακτινίδια φθηνά σκέφτομαι τι κρύβεται πίσω από αυτές τις προσφορές και ντρέπομαι. Η μετανάστευση γίνεται απλά ένα στοιχείο στο παζλ της εκμετάλλευσης όπου οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συμπιέζουν τους παραγωγούς για να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη. Είναι απαραίτητο να καταδείξουμε τη δύναμη του καταναλωτή να ωθήσει σε αλλαγές στο παζλ αυτό».

Η έρευνα αναδεικνύει τις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται ο αγροτικός τομέας: ο ολιγοπωλιακός έλεγχος των τιμών από τις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιβάλλει μια συνεχώς αυξανόμενη έντονη πίεση στους προμηθευτές για εντατικοποίηση της παραγωγής και για εντατική εκμετάλλευση των παραγόντων της παραγωγής, δηλαδή της γης και του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, η έρευνα υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως οι καλές πρακτικές, τα οικονομικά κίνητρα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, αυτό που είναι περισσότερο απαραίτητο είναι ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο, καθώς και συνοχή μεταξύ των πολιτικών και των διαφόρων επιπέδων πολιτικής.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για μετανάστες εργάτες γης: Μια ζωή γεμάτη βία, ρατσισμό και εκμετάλλευση"

Θεοδωράκης: Αυτή τη στάση θα κρατήσω στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών

Την στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, προσδιόρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Μιλώντας στο 20 Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ο κ. Θεοδωράκης απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, τόνισε: «Το "Η Ελλάδα αλλιώς", απαιτεί πρώτα απ' όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον - δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου».
Μάλιστα, ο Στ. Θεοδωράκης διευκρίνισε: «Και προσέξτε, όχι το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αρχή που έχει το Ποτάμι. Ότι τα προβλήματα θα πρέπει να πάψουμε να τα φέρνουμε κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τολμάμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».
«Δεν θα βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας»
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα για τον ίδιο ως προς το θέμα αυτό, τα χαρακτήρισε «ως αστειότητες, που αναφέρονται στα παλιά κόμματα» και στο πώς έχουν μάθει διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι να «θεωρούν την πολιτική ως ένα συνεχές παζάρι για τις θέσεις, για τις καριέρες», κάτι, που όπως, είπε δεν αφορά τον ίδιο και το Ποτάμι.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί» είπε και υπογράμμισε: «Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει - και σε αυτό θα επιμείνουμε - να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».
«Ζήτησα 2 ντενεκέδες λάδι και θέση πάρκινγκ»
Εξάλλου, επιστρατεύοντας το χιούμορ απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «παζάρι» για το Επικρατείας και υπουργείο. Με ανάρτηση στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού «συμπληρώνει» με χιούμορ το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι ζήτησε... μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι.

Το Μαξίμου αγωνιά και ρωτά τον Στ. Θεοδωράκη: «Εχεις αλλάξει στάση για τις Πρέσπες;»
Με αφορμή όλη αυτή την συζήτηση το μέγαρο Μαξίμου δείχνει να ανησυχεί για την στάση που θα κρατήσει ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.
Το Μαξίμου ερωτά ευθέως τον επικεφαλής του Ποταμιού, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, για την στάση που θα κρατήσει στη Βουλή.
«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό» αναφέρει το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του και προσθέτει μάλλον αμήχανα: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε».
Ωστόσο, λέει το πρωθυπουργικό γραφείο «θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;».
Για να καταλήξει το Μαξίμου: «Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Θεοδωράκης: Να καταργήσουμε το κομματικό κράτος
Μιλώντας στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι η σύγκρουση με «το κομματικό κράτος» είναι η κύρια αναπτυξιακή πράξη σήμερα για τη χώρα. «Αν μιλάμε για την κύρια αναπτυξιακή πράξη για την Μακεδονία, για τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Ελλάδα, θα έχουμε να κάνουμε μόνο μια πρόταση» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Είναι η κατάργηση του κομματικού κράτους. Εκεί είναι η πηγή όλων των κακών. Το κομματικό κράτος της ΝΔ, το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μιλάμε λοιπόν σοβαρά και αν θέλουμε να αλλάξει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας πρέπει να συγκρουστούμε όλοι μας με το κομματικό κράτος, το οποίο γεννά όλα τα υπόλοιπα, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις».
«Δεν μας το επιτρέπουν τα κόμματα. Και επειδή υπάρχουν πολλές προτάσεις για συμμαχίες αριστερά και δεξιά, η συμμαχία ξεκινά, αν πιστέψουμε όλοι - και δεν βλέπω κανένα πρόθυμο σε αυτή την κουβέντα από τα άλλα πολιτικά κόμματα - στην κατάργηση του κομματικού κράτους» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε δύο αναπτυξιακές προτάσεις. Η μία αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16 , ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων «παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια», με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, όπως είπε, επικρίνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση της στο θέμα αυτό. Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε είναι η ανάγκη ενοποίησης «από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, σαράντα χιλιόμετρα, ενός ενιαίου, χωρίς ασυνέχειες, παραλιακού μετώπου», για το οποίο, όπως ανέφερε, συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς, και η αξιοποίηση του με σύγχρονες δραστηριότητες, όπως, προβλήτες μαρίνες, πλαζ, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, πρασίνου, υδατοδρόμιο, κ.α.
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε, επίσης, την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο πολιτικός διάλογος στη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων να έρχονται, αλλά να συμμετέχουν σε τραπέζια διαλόγου σε οικονομικά φόρουμ, τα οποία μπορούν να διοργανωθούν. «Να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι το πεδίο για τις θεατρινίστικες κομματικές υπερβολές το Σεπτέμβρη. Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Σε ερώτηση, για το ποιον θα στηρίξει ως υποψήφιο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί στο Ποτάμι, στη Θεσσαλονίκη, «που ενδιαφέρονται να υπάρξει μια συνέχεια της πολιτικής Μπουτάρη», τους οποίους και θα ακούσει και πρόσθεσε: «θα υποστηρίξουμε, σε όλη την Ελλάδα, ανθρώπους που θα έχουν προτεραιότητα τους τόπους τους, τους πολίτες τους και όχι τα κόμματα και την κομματική τους καριέρα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Αυτή τη στάση θα κρατήσω στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών "

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων οι αγρότες – Ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των δράσεων τους

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, καθώς σήμερα στη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας αποφασίστηκε το πρόγραμμα των δράσεων τους, το οποίο και αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε πως με βάση το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα οι αγρότες θα ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα τους, αλλά και πως θα υπάρξει συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκεμβρίου .

Μεταξύ άλλων οι αγρότες που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, αποφάσισαν πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με επίκεντρο τα αιτήματα τους για την καλλιέργεια του βαμβακιού, ενώ αναμένονται να γίνουν νέες συσκέψεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να γενικευτούν και να συντονιστούν οι κινητοποιήσεις τους προς το τέλος του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως με βάση την ανακοίνωση της πανελλαδική επιτροπής των μπλόκων τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, το κόστος της παραγωγής, τα ζητήματα των αποζημιώσεων, την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2016, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, αλλά και το ζήτημα που αφορά το ακατάσχετο των λογαριασμών των αγροτών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων οι αγρότες – Ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των δράσεων τους"

«Κίτρινα Γιλέκα»: Πλιάτσικο στο κατάστημα της Apple στο Μπορντό

Zημιές σε πολλά καταστήματα καταστροφές και φωτιές σε δημόσια περιουσία καταγράφηκε στην μεγαλειώδη συγκέντρωση των Κίτρινων Γιλέκων το Σάββατο στο Παρίσι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Παρίσι προχώρησαν σε συνολικά 1.723 προσαγωγές προσαγωγές κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος από τα κίτρινα γιλέκα.


Από αυτό το κύμα διαδηλώσεων δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα... με εικόνες που αμαυρώνουν τον σκοπό των κινητοποιήσεων

Ομάδα νεαρών,  προχώρησε σε πλιάτσικο του καταστήματος της Apple στο Μπορντό, με τις εικόνες να δείχνουν κουκουλοφόρους να έχουν εισβάλει στο κατάστημα του τεχνολογικού «κολοσσού» και να παίρνουν ό, τι μπορούν. 





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κίτρινα Γιλέκα»: Πλιάτσικο στο κατάστημα της Apple στο Μπορντό"

Γαλλία: Υπό κράτηση σχεδόν 1.700 διαδηλωτές!

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές στη Γαλλία χθες σε σχέση με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή έναν έκτακτο αστυνομικό μηχανισμό για την περίσταση.

Οι προσαγωγές αυτές οδήγησαν σε περισσότερες από 1.700 προσωρινές κρατήσεις, σύμφωνα με αυτό τον οριστικό απολογισμό της τέταρτης πράξης του κινήματος αυτού, που κινητοποίησε 136.000 ανθρώπους.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Υπό κράτηση σχεδόν 1.700 διαδηλωτές!"

«Κραυγή αγωνίας» των φοιτητών για τους βανδαλισμούς και τη διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι φοιτητές για την κατάσταση που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόσο για τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο Ίδρυμα, όσο και για τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν κατά τα επεισόδια μετά την πορεία για την επέτειο 10 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Η «Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών», με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, παραθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ με την ανομία και την εγκληματικότητα.
«Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύνθετο και δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα, πολύ λιγότερο όμως αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και θεωρητικές αναλύσεις. Η διακίνηση ναρκωτικών και οι συνέπειές της μέσα σε έναν εκπαιδευτικό χώρο έχουν οδηγήσει πλέον σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία χωρίς τη συστηματική συνδρομή της αστυνομίας δεν μπορεί να βελτιωθεί», τονίζεται μεταξύ άλλων από τους φοιτητές στην επιστολή.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας, από κάθε κόμμα και κάθε πολιτικό με το ελάχιστο αίσθημα χρέους (κι ελπίζουμε να έχουν πολύ περισσότερο), από κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξει την προσπάθειά μας», σημειώνεται εν συνεχεία.
Ολόκληρη η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ
Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες,
Είμαστε μία ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που τους τελευταίους δύο μήνες παλεύουμε, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε και ενάντια σε πάσης φύσεως δυσκολίες/διαβολές, να αναδείξουμε το οξύτατο πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών που ταλανίζει το πανεπιστήμιό μας, ώστε να επιλυθεί. Στο διάστημα αυτό, η προσπάθειά μας, χωρίς κομματικό πρόσημο και βοήθεια, έλαβε ευρεία δημοσιότητα, καθώς οι υπογραφές που ξεκινήσαμε να συλλέγουμε έφτασαν τις 2.500. Σε αυτές προστέθηκαν και οι εκατοντάδες υπογραφές των καθηγητών του ΑΠΘ που, με ανάλογη πρωτοβουλία, αντέδρασαν στην κατάσταση που όλοι μας ζούμε και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κίνησή μας.
Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αλγεινή αυτή κατάσταση με κάθε τρόπο, γράφοντας, συνομιλώντας, υπερασπίζοντας τα αυτονόητα. Συζητήσαμε με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν, και με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου της Συγκλήτου, ότι η αστυνομία εδώ και δύο χρόνια έχει ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για θέματα εμπορίας ναρκωτικών 24 ώρες το 24ωρο.
Με την πίεση έγιναν μικρά θετικά βήματα, όπως η για μικρό διάστημα πιο συχνή επέμβαση της αστυνομίας ή η δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να χρηματοδοτήσει έργα για καλύτερο φωτισμό εντός της πανεπιστημιούπολης. Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύνθετο και δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα, πολύ λιγότερο όμως αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και θεωρητικές αναλύσεις. Η διακίνηση ναρκωτικών και οι συνέπειές της μέσα σε έναν εκπαιδευτικό χώρο έχουν οδηγήσει πλέον σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία χωρίς τη συστηματική συνδρομή της αστυνομίας δεν μπορεί να βελτιωθεί.
Οι καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έδειξαν, για ακόμη μια φορά, πόσο εκτεθειμένο και ανυπεράσπιστο είναι το πανεπιστήμιο σε εγκληματικές πράξεις. Ανάμεσα στους βάνδαλους που προκάλεσαν αναρίθμητες ζημιές στο πανεπιστήμιο, είδαμε με τα μάτια μας και τους εμπόρους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να αλλάζουν εύκολα ρόλους, από το ναρκεμπόριο στην καταστροφή του χώρου μας.
Την επαύριο της 6ης Δεκεμβρίου, οι φωτιές και οι κάμερες σβήσανε, αλλά οι χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να κινούμαστε μέσα στα ερείπια, τη βρωμιά και τα ναρκωτικά –για πόσο ακόμη; Το κράτος έχει εγκαταλείψει το πιο δημιουργικό κομμάτι της χώρας στη μοίρα του. Τα παιδιά σας, η νέα γενιά που όλοι επικαλούνται ως ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας, συνηθίζουν μέρα τη μέρα μια νέα «κανονικότητα»: αυτήν της ατιμώρητης, προστατευμένης εγκληματικότητας, του φόβου, της παρενόχλησης, της βίας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας, από κάθε κόμμα και κάθε πολιτικό με το ελάχιστο αίσθημα χρέους (κι ελπίζουμε να έχουν πολύ περισσότερο), από κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξει την προσπάθειά μας.
Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί γκέτο προς μάντρωμα των εγκληματιών, όπως μοιάζει δυστυχώς να βολεύει πολλούς. Το μέλλον του πανεπιστημίου δεν μπορεί να γίνει άθυρμα για μικροκομματικά συμφέροντα και διενέξεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών. 
Η παιδεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ενός δημοκρατικού κράτους, είναι ευθύνη όλων μας να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει. Ξέρουμε ότι η κύρια ευθύνη είναι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά –ειδικά όταν κωφεύει– δεν δικαιολογείται η αδράνεια των άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Μην αφήσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνει υποχείριο στα χέρια λίγων ακραίων που αντιδημοκρατικά και βίαια το υπονομεύουν και, όποτε θέλουν, το καταστρέφουν.
Βοηθήστε μας να σπουδάσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες. Βοηθήστε μας να γίνουμε η νέα γενιά άριστων επιστημόνων, η νέα γενιά σκεπτόμενων και δημοκρατικών πολιτών. 
Βοηθήστε μας να επιλέξουμε να παραμείνουμε στη χώρα μας και όχι να μεταναστεύσουμε διωγμένοι από ένα κράτος που απαξιώνει τις προσπάθειές μας για μάθηση και πρόοδο, από ένα κράτος που αντιμετωπίζει την ανομία με ανοχή και αδιαφορία και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών μονίμως στην εξέδρα, είτε στρουθοκαμηλίζοντας και υποβιβάζοντας το πρόβλημα είτε στρεψοδικώντας επιτιθέμενο σε όσους το αναδεικνύουν. 
Δεν αρκεί να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα, όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι η ανομία πρέπει να σταματήσει. Πιέστε, με τη δική σας δύναμη, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αξιοπρεπή ζωή και ασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο: η πανεπιστημιακή κοινότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι πολύ πιο έτοιμη να τα δεχθεί από ό,τι εσείς να τα εφαρμόσετε! Εάν αυτό δεν είναι και δικό σας χρέος, τότε ποιο είναι; Το πανεπιστήμιο, μέσω των φοιτητών του, εκπέμπει sos. Mην το αφήσετε να βουλιάξει κι άλλο.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κραυγή αγωνίας» των φοιτητών για τους βανδαλισμούς και τη διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ "

Ελεύθερος αφέθηκε από την αλβανική αστυνομία ο αστυνομικός - φρουρός βουλευτή της ΝΔ

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο αστυνομικός - φρουρός του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα, από τις αλβανικές αρχές.

Ο αστυνομικός είχε συλληφθεί χθες το πρωί, με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας, όταν ελέγχθηκε σε μπλόκο της αλβανικής αστυνομικός, ευρισκόμενος καθ' οδόν προς τους Βουλιαράτες για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και συνοδεύοντας τον κ. Γιόγιακα.

Οπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ στο ΘΕΜΑ 104,6, ο αστυνομικός δήλωσε την ιδιότητά του στο μπλόκο, ωστόσο συνελήφθη. Τελικά, ένα εικοσιτετράωρο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και επιστρέφει με τον κ. Γιόγιακα στην Ηγουμενίτσα.

Ο αστυνομικός οδηγήθηκε τελικά την Κυριακή στις δικαστικές αρχές, παρότι κάτι τέτοιο αναμενόταν να γίνει την Δευτέρα και μετά την ακροαματική διαδικασία αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να παρουσιάζεται κάθε δεκαπενθήμερο στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Σαράντα.

Ο Έλληνας αστυνομικός είχε μαζί του το υπηρεσιακό του περίστροφο και έξι σφαίρες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δεν γνώριζε ότι απαιτούνταν ειδική άδεια από τις αλβανικές αρχές.

Η ανακριτική έρευνα πάντως θα συνεχιστεί και αναμένεται να περαιωθεί μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Αλβανικό δίκαιο, όπως αναφέρει το epiruspost.gr. 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος αφέθηκε από την αλβανική αστυνομία ο αστυνομικός - φρουρός βουλευτή της ΝΔ"

Κούγιας- Δημητρακόπουλος ευτέλισαν αστυνόμους ανακριτές. Εισαγγελέας: Να αποφυλακιστούν Ριχάρδος και υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Μετά την υπόθεση της NOVARTIS δεύτερη ανακριτική-εισαγγελική έκπτωση η υπόθεση ΡΙΧΑΡΔΟΣ για την οποία προέτρεξε και εξετέθη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.
Πρόκειται για υπόθεση ιλαροτραγωδία γιατί μεγάλο μέρος' της κοινωνίας είχε αναγκαστεί να υποστεί την κερδοσκοπία, το ξεζούμισμα, την εκμετάλλευση ανάγκης από τέτοια κυκλώματα. Την πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας υπέβαλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, ζητώντας την αποφυλάκιση των οκτώ προφυλακιστέων στην υπόθεση χρυσού.

Την απόλυση των οκτώ κατηγορουμένων του αποκαλούμενου «κυκλώματος χρυσού», που εξακολουθούν να κρατούνται προσωρινά, ανάμεσά τους και ο γνωστός κοσμηματοπώλης Ριχάρδος, ζητά με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας η εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Στην εισήγησή της, υποστηρίζει πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην προσωρινή τους κράτηση, επικαλούμενη και τη σχετική κρίση της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς σε έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή της αναφέρει πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της λαθρεμπορίας, πράγμα που συμπαρασύρει και τα άλλα δύο κακουργήματα που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους, αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της εγκληματικής οργάνωσης.

Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει πως δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει εξηγήσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς την ανακρίτρια ύστερα από ερώτημα της τελευταίας. Υπενθυμίζεται πως η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής την προηγούμενη Δευτέρα, και αφού ήδη ο γνωστός ενεχυροδανειστής και ακόμη επτά άτομα είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν εκείνη τη μέρα. Έτσι, όσοι είχαν οδηγεί στη φυλακή υπέβαλαν αιτήσεις αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης και ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τους συνηγόρους της υπεράσπισης να μιλούν για «νομικό φιάσκο», αλλά καταγγέλλουν πως η κράτηση των κατηγορουμένων είναι πλέον παράνομη, μετά τα νέα δεδομένα.

nonpapernews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας- Δημητρακόπουλος ευτέλισαν αστυνόμους ανακριτές. Εισαγγελέας: Να αποφυλακιστούν Ριχάρδος και υπόλοιποι κατηγορούμενοι"

ΝΔ για υπόθεση ΔΕΠΑ: Τα ερωτήματα για συνεργάτη του Νίκου Παππά

«Νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις φανερώνουν πια τους πραγματικούς λόγους της αφωνίας της παρέας του Μαξίμου για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με τα νέα δημοσιεύματα, ο κ. Μανώλης Πετσίτης, άνθρωπος του πολύ στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και εξ απόρρητων του υπουργού κ. Νίκου Παππά, έλαβε τα έτη 2016 και 2017 εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την εταιρία ELFE του κ. Λαυρεντιάδη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς ρωτά: «Ποιες "υπηρεσίες" άραγε παρείχε στον κ. Λαυρεντιάδη ο κ. Πετσίτης για να παίρνει αυτά τα χρήματα; Και πώς συνδέονται αυτές με το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Κιτσάκο;».

Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Αυτή η σκοτεινή υπόθεση διαπλοκής τον εκθέτει ανεπανόρθωτα αποκαλύπτοντας το ανήθικο πλεονέκτημα της Κυβέρνησης του. Θα επανέλθουμε...».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για υπόθεση ΔΕΠΑ: Τα ερωτήματα για συνεργάτη του Νίκου Παππά "

Μαξίμου σε Θεοδωράκη: «Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε αλλά δεν μας απαντάς τι θα κάνεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Στα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων για πιθανή αλλαγής στάσης του Σταύρου Θεοδωράκη στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Μαξίμου και καλεί τον πρόεδρο του Ποταμιού να απαντήσει ευθέως τι πρόκειται να παράξει.

Χαρακτηρίζει δε «αστείες δικαιολογίες» τα περί εγέρσεως ζητήματος σλαβομακεδονικής μειονότητας.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, περιμένει και μια απάντηση επί της ουσίας στο ερώτημα: Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας» καταλήγει το Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι ο κ, Θεοδωράκης σχολίασε με ειρωνικό τρόπο δημοσίευμα, που τον ήθελε να «παζαρεύει» με τη Ν.Δ. την ψήφο του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου σε Θεοδωράκη: «Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε αλλά δεν μας απαντάς τι θα κάνεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών»"

Το 62% των Ελλήνων θέλει εκλογές - Προβάδισμα της ΝΔ

Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφει έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύεται στο «Εθνος της Κυριακής». Στην ίδια έρευνα το 62% των Ελλήνων θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές, την ώρα που σε ό,τι αφορά στην οικονομία το 52% δηλώνει πως τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα.

Συγκεκριμένα υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 44% απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 και το 18% θέλουν να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, ενώ μόνον το 34% θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 4ετία.

Στην ίδια έρευνα το 52% απάντησε ότι τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα. Το 39% απάντησε «ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα», ενώ μόλις το 8% απαντά «πολύ εύκολα, εύκολα».

Παράλληλα το 50% απάντησε καταφατικά στο «δεν είχα χρήματα να πληρώσω μια πάγια ανάγκη του νοικοκυριού μου», το 41% στο «δεν μπορούσα να καλύψω το κόστος του σέρβις στο αυτοκίνητό μου» και το 38% «δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να καλύψω ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου». Παράλληλα κυριάρχο πρόβλημα που δείχνει να απασχολεί του Έλληνες είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο τι θα ψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές, η ΝΔ προβάδισμα 4,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 25% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 7,9% και στην τέταρτη το ΚΙΝΑΛ με 6,4% που ακολουθείται από το ΚΚΕ με 5,8%.
Ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, συγκεντρώνουν 2,2% και δεν μπαίνουν στη Βουλή όπως και η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, ενώ το Ποτάμι καταγράφεται στο 1,5%.

Τέλος στην ίδια έρευνα το 47% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ των κινητοποιήσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 62% των Ελλήνων θέλει εκλογές - Προβάδισμα της ΝΔ"

Γκλέτσος: Αν η Παπακώστα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα δεχθώ τη στήριξή της

Την αντίθεσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε μέσω του «Θέμα 104.6», ο δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος. Μάλιστα, ο κ.Γκλέτσος επεσήμανε ότι, «αν η κυρία Παπακώστα ψηφίσει τη συμφωνία, δεν θα δεχθώ τη στήριξή της».

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι κανένας Έλληνας πολιτικός δεν θέλει να παραδώσει το όνομα, αλλά είναι τέτοιες οι πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα παραιτηθώ από δήμαρχος Στυλίδας. Αν η κυρία Παπακώστα ψηφίσει τη συμφωνία, δεν θα δεχθώ τη στήριξή της», δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.

«Σε ό,τι με αφορά, είπα ότι θα προσπαθήσω να διαμαρτυρηθώ γι’ αυτό προς τα κέντρα εκτός Ελλάδος και θα παραιτηθώ από δήμαρχος. Δεν δίνουμε το όνομα με τίποτα, όχι απλά για ιστορικούς λόγους αλλά για λόγους τεχνοκρατικούς. Ήδη χάσαμε πολλά ΠΟΠ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Γλέτσος σημείωσε: «Στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσω το 50% των ονομάτων, από τα 66 ονόματα θα πούμε τους πρώτους 33 για να κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο στους απέναντι. Φημίζομαι για την στρατηγική μου, για τον ψυχολογικό πόλεμο και τον ανταρτοπόλεμο».

«Έχω τη στήριξη των ΑΝΕΛ και της κυρίας Παπακώστα, μην το μπερδεύουμε με χρίσμα. Ο εναγκαλισμός, το χρίσμα με τα μεγάλα κόμματα είναι κακό για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεσμεύεσαι με έναν τρόπο που κάνει κακό στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε σένα τον ίδιο», πρόσθεσε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκλέτσος: Αν η Παπακώστα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα δεχθώ τη στήριξή της"

Σκόπια: Επιστολή σε Πούτιν και Λαβρόφ για προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Το Παμμακεδονικό Εθνικό Συμβούλιο – Μακεντόνιουμ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, αντιπροσωπεία του, είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Σκόπια, όπου συζήτησαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα και στην οποία παραδόθηκαν επιστολές προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ζητήθηκε από αυτούς, (η Ρωσία), ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου

Ασφαλείας κατά την επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο του 2019 να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της Συμφωνίας Τσίπρα –Ζάεφ για το όνομα της Μακεδονίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από τον παγκόσμιο χάρτη της χώρας μας με το αιώνιο και συνταγματικό μας όνομα», όπως σημειώνεται.

Συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Μετά από εισήγηση του Δρ Ιγκόρ Γιάνεφ, ζητήθηκε, επίσης, να τεθεί το ζήτημα της νομιμότητας της πρόσθεση όρων για τη Μακεδονία και την παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

» Να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο το 2011 αποφάνθηκε υπέρ της Μακεδονίας στη διαμάχη με την Ελλάδα.

»Την ίδια στιγμή, χθες, και κατόπιν αιτήματος του Μπιλ Νικόλοφ από τον Καναδά, ο πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Μακεδονίας, μια αντιπροσωπεία του Παμμακεδονικού Εθνικού Συμβουλίου – Μακεντόνιουμ, έστειλε για λογαριασμό τους επιστολή στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

»Αυτή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, παροτρύνοντας τη Ρωσία και τους συμμάχους της, να σταθούν σε διεθνές επίπεδο για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και έτσι να εμποδίσουν όλες τις προσπάθειες (που βρίσκονται) σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη διαγραφή της Μακεδονίας από τον παγκόσμιο χάρτη των εθνών», αναφέρει επακριβώς το κείμενο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Επιστολή σε Πούτιν και Λαβρόφ για προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας"

Επεισόδια στα Εξάρχεια: Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ από την πλευρά των κουκουλοφόρων

Εικόνες πολέμου, από τα επεισόδια στα Εξάρχεια την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου.

Όπως φαίνεται σε βίντεο στο YouTube, περίπου 1,5 ώρα κουκουλοφόροι, μετέδιδαν ζωντανά όλα όσα συνέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εικόνες είναι όπως φαίνεται τραβηγμένες από την μεριά των κουκουλοφόρων.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στα Εξάρχεια: Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ από την πλευρά των κουκουλοφόρων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news