facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ο νέος χάρτης των συντάξεων: Τι αλλάζει, ποιοι διασώζονται, ποιοι κερδίζουν - Αναλυτικά παραδείγματα

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από τον Γενάρη για δυο εκατομμύρια συνταξιούχους που «αλλάζουν» σύνταξη. Είναι οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που μπήκαν στην προκρούστεια κλίνη του επανυπολογισμού και της προσωπικής διαφοράς. Από 1/1/2019 θα έχουν όλοι νέο ποσό σύνταξης και «προσωπική διαφορά» ή «επιπλέον ποσό».
Με την πολυαναμενόμενη διάταξη νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη καταργούνται οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα συγκαταβαλόμενα οικογενειακά επιδόματα. Διασώζεται επίσης η προσωπική διαφορά των νέων συνταξιούχων. Παρόλα αυτά, από 1/1/2019 μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο μηχανισμός του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος πρέπει να αποτυπώνεται και στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι πριν τα Χριστούγεννα. Έτσι διαμορφώνονται 4 ταχύτητες συνταξιούχων :
1. Η μεγάλη πλειοψηφία, που αγγίζει το 1,4 εκατομμύριο, κινδύνευαν με μειώσεις έως και 18% από 1/1/2019 επειδή η σύνταξή τους βγαίνει με τον νέο τρόπο υπολογισμού μικρότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα. Η  επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων τους διασώζει.
Η σύνταξή τους όμως θα αλλάξει από τον Γενάρη και θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν σήμερα ως συμπλήρωμα της νέας τους σύνταξης. Επειδή διατηρούν το συμπλήρωμα αυτό «κόβονται» από τις αυξήσεις που θα δίνονται μετά το 2022 στις συντάξεις.
Το αντίτιμο – δηλαδή – για το γεγονός πως τώρα διασώζουν τις συντάξεις τους και δεν χάνουν το 18% είναι πως τα εισοδήματά τους θα μείνουν «παγωμένα» για αρκετά χρόνια, σίγουρα πάνω από 5ετία, μέχρι οι νέες συντάξεις με τις ετήσιες αυξήσεις να φτάσουν στο ίδιο ύψος.  
Στην ταχύτητα αυτή ανήκουν 10 κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων που διασώζουν έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα:
  • Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
  • Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και πάνω και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και πάνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).
  • Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης. Σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων του πρ. ΤΕΒΕ συγκαταλέγονται στους πλέον κερδισμένους, επειδή η παλιά σύνταξη ΤΕΒΕ υπολογίζονταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που μπαίνει ολόκληρο στην “προσωπική διαφορά”.
  • Συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών, δικηγόροι που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
  • Συνταξιούχοι του πρ. ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
  • Συνταξιούχοι του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
  • Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).
Για παράδειγμα:
  • Ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 30ετία και ασφαλίζονταν σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.026,4 € και διασώζει 185,4 ευρώ (θα είχε μείωση 18%).
  • Συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου ΔΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2008 με 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.072,1 € και διασώζει 193 ευρώ (θα είχε μείωση 18%).
  • Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτήθηκε το 2005 με 35ετία και υψηλές αποδοχές που έφταναν την 28η Ασφαλιστική Κλάση. Σήμερα παίρνει κύρια σύνταξη 1.354,2 € και διασώζει 207,8 ευρώ (θα έχανε 16%).
2. Στον αντίποδα, 600.000 συνταξιούχοι δικαιούνται αυξήσεις, καθώς η σύνταξή τους με τον τρόπο υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου βγαίνει υψηλότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα. Αυτοί θα λάβουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Η μέση αύξηση βγαίνει συνολικά στα 99 ευρώ. Συνεπώς από 1/1/2019 θα πρέπει να λάβουν την πρώτη δόση, δηλαδή τα 20 ευρώ.  Αυτό σημαίνει πως 600.000 συνταξιούχοι θα δουν από την σύνταξη Ιανουαρίου την πρώτη δόση της αύξησης (δηλαδή το 1/5 αυτής) περίπου 20 ευρώ κατά μέσο όρο.
Στην ταχύτητα αυτή ανήκουν 6 κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων :
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με μέσες αποδοχές (ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η ) και από 20 έως 30έτη ασφάλισης .
  • Συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.
  • Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ).
  • Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη
  • Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα.
  • Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη έως 30%.
Για παράδειγμα :
Συνταξιούχος ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκε στα 60 με πλήρη σύνταξη το 2007 και σήμερα λαμβάνει 515 €. Από το 2019 η σύνταξή του βγαίνει με το νέο τρόπο υπολογισμού στα 572€. Δικαιούται αύξηση  57 €. Θα την λάβει σε 5 δόσεις των 11,4 ευρώ. Η πρώτη αύξηση θα πρέπει να δοθεί με την σύνταξη Ιανουαρίου.
Πρώην υπάλληλος ΟΤΕ αποχώρησε το 2011 με 35ετία. Η σύνταξη που σήμερα του καταβάλλεται είναι στα 1.310 € μετά τις περικοπές που έχει υποστεί. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα είναι 1.942 € με συνέπεια να δικαιούται προσαύξησης 632 €
στη σύνταξη που θα του καταβληθεί σε 5 ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση των 126 ευρώ θα πρέπει να δοθεί με την σύνταξη Ιανουαρίου.
Αυτοκινητιστής του πρώην ΤΣΑ αποχώρησε το 2008 με 40 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη που σήμερα του καταβάλλεται είναι στα 511 €. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του αναμένεται να είναι 648 € με συνέπεια να δικαιούται προσαύξησης 137 €. Η πρώτη δόση των 27,4 ευρώ θα πρέπει να δοθεί με την σύνταξη Ιανουαρίου.
3. Τρίτη ταχύτητα είναι οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν και αποχωρούν μετά τις 13 Μαίου 2016 και λαμβάνουν σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Όσοι έφυγαν ή θα φύγουν εντός της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13 Μαίου του 2016 μέχρι 31/12/2018 και έχουν μεγάλες απώλειες στην σύνταξή τους συγκριτικά με το ποσό που θα έπαιρναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, δικαιούνται τμήμα της προσωπικής διαφοράς.
Αυτό το έξτρα ποσό θα το διατηρήσουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.  
Ποιοι είναι οι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται προσωπική διαφορά ;
Είναι πρώην εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των οποίων η σύνταξη όπως υπολογίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται κατά 20% και πλέον από το ποσό που θα λάμβαναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού.
Χάνουν δηλαδή πάνω από 20% της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού. Όσοι από αυτούς αποχώρησαν το 2016 δικαιούνται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στην παλαιά και την νέα σύνταξη.
Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 παίρνουν το 33,3% της διαφοράς και όσοι έφυγαν το 2018 το 25% της διαφοράς. Είναι οι μόνοι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται προσωπική διαφορά και με βάσει τις διατάξεις που κατατέθηκαν στην Βουλή, την διατηρούν. Η σύγκριση γίνεται στο παλαιό ποσό προ φόρων, μετά τα «ψαλίδια» του 2011 και του 2012 και στο νέο ποσό του ν. 4387. Όλοι οι υπόλοιποι, που έχασαν από 20% και κάτω λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού δεν δικαιούνται προσωπική διαφορά.
Για παράδειγμα :
Δημόσιος υπάλληλος συμπληρώνει φέτος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αποχωρεί. Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε κύρια σύνταξη μαζί με εισφορά αλληλεγγύης και υγειονομική περίθαλψη 1.142€. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το ποσό της σύνταξης του υπολογίζεται στα 896€. Η διαφορά νέου και παλιού τρόπου υπολογισμού ξεπερνά το 20%. Γι αυτό και ο συνταξιούχος δικαιούται προσωπική διαφορά 61,5€. Η σύνταξή του διαμορφώνεται στα 957,5€
4. Οι μοναδικοί που εξαιρούνται από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι οι 600.000 συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ. Αυτοί έχουν βγει εκτός προσωπικής διαφοράς και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους όπως και πριν.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος χάρτης των συντάξεων: Τι αλλάζει, ποιοι διασώζονται, ποιοι κερδίζουν - Αναλυτικά παραδείγματα"

Κοτζιάς για δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας: Θα του τράβαγα τα αυτιά (Βίντεο)

Σε παρέμβαση προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ περί εκμάθησης της «μακεδονικής» στην Ελλάδα, και ενώ οι αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη στρατηγική χαμηλών τόνων του Μεγάρου Μαξίμου, επεσήμανε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους, αν ήμουν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών».

«Δεν βρήκα τίποτα στις δηλώσεις του Ζάεφ σχετικό με Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό για τη γλώσσα υπάρχει... Αλλά η γλώσσα καθιερώθηκε από το 1994» επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την στιγμή που αυτή η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές.

Τέλος, σημείωσε ότι στη Συμφωνία δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει η μία χώρα στην άλλη. «Το τι γλώσσες θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι δικιά μας δικαιοδοσία», επεσήμανε.



Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών ήρθε καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική αντιπαράθεση για τις επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης των Σκοπίων και τα περί παρερμηνείας των εν λόγω δηλώσεων, το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διαψεύδει πλήρως τους ισχυρισμούς της γείτονος.



«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι' αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη Βουλή το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική υψηλών τόνων του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να βγαίνει έξω από τα όρια της Συμφωνίας των Πρεσπών και να πατάει «κόκκινες γραμμές».

ΠΓΔΜ: Λυπούμαστε για την παρερμηνεία

«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Ειδικότερα κληθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είπε:

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία.

Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας.

Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς για δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας: Θα του τράβαγα τα αυτιά (Βίντεο)"

Κοινωνικό Μέρισμα: Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση -Ποιοι θα το πάρουν (αναλυτικά)

Σε θέση «μάχης» πλέον οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος 2018 καθώς δημοσιεύτηκε και επίσημα το ΦΕΚ, κάτι που είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr. Η διαδικασία πλέον είναι έτοιμη από την ΗΔΙΚΑ (οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «ανέβει» τις επόμενες ημέρες στον αέρα, στην διεύθυνση koinonikomerisma.gr).
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου.
Τα βασικά κριτήρια επιλογής για το κοινωνικό μέρισμα 2018 είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις.
Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.
Ολόκληρη η απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα
Άρθρο 1 Ορισμοί
Ωφελούμενη μονάδα: το νοικοκυριό, απαρτιζόμενο από όλα τα εν ζωή κατά την υποβολή της αίτησης άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στην ωφελούμενη μονάδα εντάσσονται υποχρεωτικά και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα.
Ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος έχουν επίσης όσοι διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
Δικαιούχος: το ενήλικο άτομο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό της ωφελούμενης μονάδας, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Κατ’ εξαίρεση στα νοικοκυριά, στα οποία όλα τα μέλη φιλοξενούνται από ανήλικο άτομο, δικαιούχος καθίσταται αυτόματα ο πρώτος ενήλικος φιλοξενούμενος.
Ανήλικα μέλη: τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως 18 ετών.
Συνολικό εισόδημα ωφελούμενης μονάδας: το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσηςπρο φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλισηόλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Ειδικά για όσους έχουν συμπληρώσει στις 30.11.2018 τουλάχιστον έξι (6) μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους (2018), όπως αυτό προκύπτει από τα Μητρώα ανέργων του Οργανισμού Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του NAT και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των
9.1 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι (6) μηνών εντός του έτους 2018. Στον όρο μισθωτή εργασία περιλαμβάνονται επιπλέον και τα εισοδήματα της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), όπως καταγράφονται στους κωδικούς 307-308 του εντύπου Ε1, το άθροισμα καθαρών ποσών από παροχή εργασίας με εργόσημο, όπως καταγράφονται στους κωδικούς 309-310 του εντύπου Ε1, καθώς και τα εισοδήματα από οικοδομικά ένσημα, αυτασφάλιση κ.λπ., όπως καταγράφονται στους κωδικούς 311-312 του εντύπου Ε1.
Κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας: το άθροισμα της στάθμισης που προκύπτει ανάλογα με τη σύνθεση της ωφελούμενης μονάδας και τον αριθμό των μελών της, δίνοντας στάθμιση 1 μονάδα στον πρώτο ενήλικα, 0,5 σε κάθε επιπλέον ενήλικα και 0,25 στα ανήλικα μέλη. Προκειμένου για ωφελούμενη μονάδα με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006 905, 906, 913 και 914), η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδος προσαυξάνεται κατά 0,5 για κάθε ανάπηρο μέλος. Το μέγιστο της κλίμακας ισοδυναμίας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 3.
Προκειμένου για μονογονεϊκά νοικοκυριά που λαμβάνουν το επίδομα παιδιού η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας προσαυξάνεται κατά 0,25.
Ισοδύναμο εισόδημα ωφελούμενης μονάδας: το εισόδημα που προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας και το οποίο καθορίζει την επιλεξιμότητά της και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2.
Ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης: το εφάπαξ ποσό των 400 ευρώ για την 1η κατηγορία δικαιούχων, των 300 ευρώ για τη 2η κατηγορία δικαιούχων και των 200 ευρώ για την 3η κατηγορία δικαιούχων, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2, πολλαπλασιαζόμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας (βλ. Παράρτημα Α).
Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017: Οι εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 31.10.2018.
Άρθρο 2
Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα
Η ωφελούμενη μονάδα δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και τα λοιπά κριτήρια της παρ. 3:
  1. Εισοδηματικά κριτήρια
Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το ισοδύναμο εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 1, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. Η ωφελούμενη μονάδα εντάσσεται στην 1η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, στη 2η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ και στην 3η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ (βλ. Παράρτημα Α).
  1. Περιουσιακά κριτήρια α. Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2018 πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 125.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = 9.000*κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2017/100.
γ. Περιουσιακά τεκμήρια:
Εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:
εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, όπως αυτές προσδιορίζονται στους κωδικούς 731, 732 του εντύπου Ε1.
δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 769 του εντύπου Ε1.
δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 770 του εντύπου
Ε1. Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα,
καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.
  1. Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια (ασφάλισης, υποβολής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).
Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε (5) έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία.
Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι 31.10.2018 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις: α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω, β) για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, γ) για μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006, 905, 906, 913 και 914).
Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, καθώς και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού εφόσον έχουν υποχρέωση.
Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποτελείται από τα κάτωθι στάδια:
  1. Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε., υποβάλλεται από τον/ την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η οίκοθεν καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχος είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016. β) Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας εβδομήντα
(70) ετών και άνω.
γ) Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.
δ) Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία (πίνακας αριθμ. 5 στο έντυπο Ε1) και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο. ε) Είναι ενημερωμένο το πεδίο του Α.Φ.Μ. στη βάση του Α.Μ.Κ.Α. για τον υπόχρεο και συνυπόχρεο εφόσον
υπάρχει.
  1. Σε περίπτωση ωφελούμενης μονάδας που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών της ωφελούμενης μονάδας. Κατά την επεξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για τη λήψη από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. των στοιχείων τους που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. Η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας υποβολής της αίτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της. Επίσης, στα νοικοκυριά, στα οποία όλα τα μέλη φιλοξενούνται από ανήλικο, η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον πρώτο ενήλικο φιλοξενούμενο.
  2. Όλα τα δεδομένα των μελών της ωφελούμενης μονάδας που αφορούν σε στοιχεία ταυτοποίησης, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, στοιχεία εγγραφής στον ΕΦΚΑ και στοιχεία ανεργίας, τα οποία είναι κατά περίπτωση αναγκαία και πρόσφορα για τον έλεγχο πλήρωσης των κριτηρίων του άρθρου 2 της παρούσας, προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις ιδίως με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ, της ΕΑΠ και του ΟΑΕΔ, προσυμπληρώνονται αυτόματα και συγκεντρώνονται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε..
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λαμβάνουν τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των υποκειμένων, σε όλες τις επεξεργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επεξεργασίας των αιτήσεων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού ΙΒΑΝ. Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικά δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον δηλωμένο αριθμό λογαριασμού, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του. Σε περίπτωση που κάποιος ΙΒΑΝ δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού, στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικά δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει αυτός να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα και να διευθετήσει το εν λόγω ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος ΙΒΑΝ εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε
η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα.
  1. Κατά την επεξεργασία της αίτησης, ο αιτών δύναται να αλλάξει τη σύνθεση της ωφελούμενης μονάδας, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, με την προσθήκη τέκνου που έχει γεννηθεί μετά την 31.12.2017, εισάγοντας τον Α.Μ.Κ.Α. του.
  2. Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή τα μέλη του νοικοκυριού (ανάλογα με το μέλος στου οποίου τα στοιχεία υπάρχει ασυμφωνία) θα πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης.
  3. Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία των στοιχείων ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, όπως αυτά προκύπτουν από το Μητρώο του ΕΦΚΑ, ο αιτών θα πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αίτησης να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του στον ΕΦΚΑ.
  4. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της, καθώς και για το ύψος της παροχής.
  5. Η αίτηση δύναται να ακυρωθεί από τον αιτούντα εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχικαι να υποβληθεί νέα.
  6. Άτομα που έχουν δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα, δεν είναι χωριστά δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος.
Άρθρο 4
Χρόνος υποβολής αιτήσεων και πληρωμών
  1. Για τη μηχανογραφική διαδικασία χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος ορίζεται ως αρμόδιος φορέας η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).
  2. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται εφάπαξ με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. συντάσσει αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό κοινωνικού μερίσματος, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Οικονομικών.
  3. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο Συγκέντρωση Εισπράξεων Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης
Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
  1. Για την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος, η ειδική εντολή πληρωμής της προηγούμενης παραγράφου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
  2. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
  1. i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης του Γ.Λ.Κ.
  2. ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγράφου 3.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
  1. Η Διεύθυνση Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
Άρθρο 5
Αχρεωστήτως καταβληθέντα Αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών
  1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
  2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
  3. Είναι δυνατή η για οποιονδήποτε λόγο οικειοθελής επιστροφή από τον λαβόντα του πιστωθέντος στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσού κοινωνικού μερίσματος, με την κατάθεσή του στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος [No 200211 (GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211)]. Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται «επιστροφή κοινωνικού μερίσματος».
  4. Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου είναι επίσης δυνατή η επιστροφή ποσών που πιστώθηκαν κατά τη διαδικασία διανομής κοινωνικού μερίσματος έτους 2017.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Μέρισμα: Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση -Ποιοι θα το πάρουν (αναλυτικά)"

Θα μας τρελάνουν οι Αλβανοί: Διαμαρτύρονται για τη δολοφονία Αλβανού από Αλβανό στην Καβάλα!

Ανθελληνική ρητορική χρησιμοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή έγκλημα με θύμα νεαρό αλβανικής καταγωγής στην Καβάλα, κάνοντας λόγο για «σειρά δολοφονιών Αλβανών» και κύμα διωγμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα και επιχειρώντας, παράλληλα, «συμψηφισμό» με τη δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου.

Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι η αλβανική πλευρά εκτίθεται από την εξέλιξη των γεγονότων, καθώς τον 18χρονο Αλβανό στην Καβάλα σκότωσε συνομήλικος ομοεθνής του, ισχυριζόμενος ότι το έγκλημα συνέβη... κατά λάθος!

Απαντώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα Τίρανα να δείξουν την «απαιτούμενη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», ενώ στη διένεξη παρενέβη, με ανακοίνωσή της, και η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το αλβανικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για τέταρτη «δολοφονία» Αλβανού πολίτη τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η αγανάκτησή του μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές καθυστερούν στην επίλυση των υποθέσεων. Παράλληλα, καταδικάζει απερίφραστα τους «λόγους μίσους» που εκφράστηκαν από οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

Ακόμη, αναφέρεται σε «άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας» που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στην Ελλάδα και εκφράζει τη δέσμευση της χώρας να προστατεύσει τα «θεμελιώδη δικαιώματά τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αλβανικής πλευράς:

«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών ενημερώθηκε μέσω της Πρεσβείας του στην Αθήνα ότι χθες το βράδυ, στις 04.12.2018, στην περιοχή της Καβάλας, ο Αλβανός πολίτης Μάριο Ίσακ, γεννηθείς στις 31.07.2000 στην Καβάλα, βρέθηκε νεκρός.

Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια ζωής του αλβανού πολίτη και τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους συγγενείς του. Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του θανόντος για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια.

Αυτή είναι η τέταρτη δολοφονία αλβανού πολίτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για τη σειρά δολοφονιών Αλβανών στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειές τους.

Το ΥΠΕΞ δηλώνει την αγανάκτησή του για την απώλεια ζωής συμπατριωτών μας, η οποία γίνεται μεγαλύτερη λόγω των καθυστερήσεων στην επίλυση των υποθέσεων από τις ελληνικές αρχές.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα το εξτρεμιστικό υπόβαθρο και τους λόγους μίσους που συνοδεύσαν τα γεγονότα αυτά στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που επιχειρούν να παραβιάσουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του Αλβανών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα.

Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να συνηθίσουμε τις ξενοφοβικές κραυγές τους στα κανάλια τους, ούτε θα αποδεχθούμε την αξιολύπητη και εθνικιστική θυματοποίηση όσων δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στην Αλβανία σε ευρωπαϊκά φόρουμ.

Υπό τις συνθήκες κατά τις οποίες οι πολίτες μας υφίστανται πίεση από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας, το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Αλβανίας να προσφέρει στα θύματα και τις οικογένειές τους όλη την αναγκαία νομική και οικονομική υποστήριξη για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ως μελών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας όπου ζουν, σπουδάζουν και συμβάλλουν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα μας τρελάνουν οι Αλβανοί: Διαμαρτύρονται για τη δολοφονία Αλβανού από Αλβανό στην Καβάλα!"

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του

«Μπλόκαρε» το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Μέσα από αυτόν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές διακινήθηκαν 1,3 εκατ.ευρώ, τα οποία έφθασαν στα χέρια της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου. Ο επίμαχος λογαριασμός, ήρθε στο φως μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ.

Όμως, για τον ελβετικό Άρειο Πάγο, τα στοιχεία του λογαριασμού δεν μπορούν να δοθούν, γιατί είναι προϊόντα υποκλοπής.

Οι ανώτατοι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.

Ο δικηγόρος αναφέρει: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων» και συνεχίζει «Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Παπαντωνίου: Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του"

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Όμηρος» των απλήρωτων εργαζομένων ο πρόεδρος της εταιρείας (βίντεο)

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν κλείσει την κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων, έχοντας εγκλωβίσει μέσα σε αυτές τόσο τον πρόεδρο της εταιρείας όσο και στελέχη της.

Οι εργαζόμενοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεών τους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, για να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, αφού έχει βρεθεί επενδυτής που ενδιαφέρεται για τα Ναυπηγεία.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, οι εργαζόμενοι είχαν βγει στους δρόμους, με τον πρόεδρό τους, Αριστοτέλη Κυριαζόπουλο, να δηλώνει ότι τους οφείλονται 13.000.000.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Όμηρος» των απλήρωτων εργαζομένων ο πρόεδρος της εταιρείας (βίντεο)"

Facebook: Για νέα υπόθεση παραχώρησης δεδομένων των χρηστών κατηγορείται ο αμερικανικός «κολοσσός»

Προτιμησιακή πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών σε εταιρείες όπως η Netflix και η Airbnb φέρεται να έδωσε το Facebook, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του τεχνολογικού «κολοσσού» που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Βρετανό βουλευτή Ντέμιαν Κόλινς.

Μεταξύ των εταιρειών που θεωρήθηκαν «αξιόπιστες» ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά ήταν επίσης η εφαρμογή εύρεσης συντρόφων Badoo και η εταιρεία μεταφορών Lyft.

Ο βουλευτής παρέλαβε αυτά τα έγγραφα από την Six4Three, μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Facebook.

Απαντώντας ένας εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε ότι «τα έγγραφα που συγκέντρωσε η Six4Three για την αβάσιμη υπόθεσή της αποτελούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας και παρουσιάζονται κατά τρόπο πολύ παραπλανητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία επιμένει στις αλλαγές που έκανε το 2015 ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των «φίλων» των χρηστών του Fabebook.

Ο Κόλις, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το Facebook τήρησε επιθετική στάση απέναντι στις εφαρμογές των ανταγωνιστών του, απαγορεύοντας τους την πρόσβαση στα δεδομένα. Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του γενικού διευθυντή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του υψηλόβαθμου στελέχους Τζάστιν Οσόφσκι, το 2013, με τα οποία εγκρίνουν να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Vine, μια υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο που ανήκει στο Twitter.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Facebook: Για νέα υπόθεση παραχώρησης δεδομένων των χρηστών κατηγορείται ο αμερικανικός «κολοσσός»"

Ζόραν Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί

Σε συνέντευξη στη DW ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει καμιά αμφοβολία ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία. «Δεν βλέπω εμπόδια προς το ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι το Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει με το καλύτερο τρόπο τη διαδικασία για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη σε κυβερνητικό επίπεδο από τις δύο χώρες τον περασμένο Ιούνιο. Σε συνέντευξη στη Deutsche Welle ο Ζόραν Ζάεφ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αποσπάσει τελικά τη στήριξη τμήματος βουλευτών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η Συμφωνία.
Τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με την Κατερίνα Μπλαζέφκσα
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με την Κατερίνα Μπλαζέφκσα
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως γίνονταν σε τακτική βάση στο παρελθόν. «Ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες μας τα επιτεύγματα της Συμφωνίας των Πρεσπών» λέει. «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε ο Ζάεφ. «Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».
Υπόθεση Γκρουέφκσι
Σε ότι αφορά στην πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ δεν βλέπει εμπόδια. «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο» διαβεβαιώνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», λέει. 
Με τον Τσίπρα λέει ότι δεν μιλάει τόσο συχνά όσο παλαιότερα
Με τον Τσίπρα λέει ότι δεν μιλάει τόσο συχνά όσο παλαιότερα
Για την υπόθεση Γκρουέφσκι, του πρώην πρωθυπουργού, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αλλά κατάφερε με τη βοήθεια γειτονικών χωρών να βρει καταφύγιο στην Ουγγαρία, ο Ζάεφ δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας του. Στη συνέντευξη στη DW κάνει σαφές ότι η ευθύνη για τη φυγή του θα πρέπει να αναζητηθεί πρωτίστως μέσα στη χώρα του και όχι στις γειτονικές χώρες. «Αναρωτιέμαι πώς ένας μακεδόνας πολίτης εγκατέλειψε τη Σερβία, θέλω να γνωρίζω, αν ένας οποοιοσδήποτε πολίτης χωρίς διαβατήριο, παρά μόνο με μια αστυνομική ταυτότητα  μπορεί να περασει τα σερβικά σύνορα προς την Ουγγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζόραν Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί"

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Νομική Κομοτηνής

Ηχηρή είναι η αντίδραση της Νομικής Κομοτηνής, όπως αυτή αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση της σχολής που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα. Με αναστολή εκπαιδευτικού έργου αντιδρούν καθηγητές, φοιτητές, μαζί τους και η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής κι ευρύτερα της Θράκης, στην διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής σχολής με έδρα της Πάτρα, όπως αυτή εξαγγέλθηκε πριν μερικά εικοσιτετράωρα. Η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου ισχύει από αύριο μέχρι και τις 12/12 κατά τις πρώτες πληροφορίες του "Χ".

Θυμίζουμε πως οι δικηγόροι της εφετειακής περιφέρειας Θράκης από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή έχουν αποφασίσει αποχή. Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο έχει αιτηθεί η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού. Σε σιγή ιχθύος τελεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ψήφισμα κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής έχουν εκδώσει οι φοιτητές Νομικής ΔΠΘ. Κοινοβουλευτική ερώτηση έχει καταθέσει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Κατά της ίδρυσης δήλωσαν πως είναι σε χθεσινή συνάντηση οι τοπικοί βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Παράσταση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 13:00μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή.

Το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του "Χ" της Πέμπτης.

xronos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλει τη λειτουργία της η Νομική Κομοτηνής"

Έλλειψη διερμηνέων για πρόσφυγες στο Δρομοκαΐτειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» σταμάτησε να καλύπτει το Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» τον τελευταίο μήνα με διερμηνείς αραβικής γλώσσας, παρόλο που χρηματοδοτείται επί τούτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης με τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισάγονται για νοσηλεία, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Αν και στο Νοσοκομείο εισάγεται πλήθος μεταναστών και προσφύγων από διάφορες χώρες με μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές, δεν δύναται να έχουν επικοινωνία με τους θεράποντες γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τη λοιπή θεραπευτική ομάδα, λόγω έλλειψης φυσικής παρουσίας μεταφραστών - διερμηνέων. Η διερμηνεία ή δεν υπάρχει στο νοσοκομείο ή γίνεται μόνο μέσω τηλεφώνου…», αναφέρει η ομοσπονδία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προσθέτει ότι «χωρίς τη δυνατότητα μετάφρασης είναι αδύνατη η διερεύνηση της ψυχοπαθολογίας, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η αποτελεσματική θεραπεία». Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στις 3 Δεκεμβρίου, νοσηλευόμενος επί 10ημέρου μετανάστης, χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδράση» που εξυπηρετούσε έως πριν ένα μήνα με μεταφραστή το νοσοκομείο «τώρα λέει ότι η εξυπηρέτηση θα είναι μερική και σε πενθήμερη βάση». Αυτό, αναφέρει η ομοσπονδία, δεν φθάνει σε ένα νοσοκομείο όπως το «Δρομοκαΐτειο» που νοσηλεύει κατά μέσο όρο 30 μετανάστες - πρόσφυγες και στην κάθε εφημερία του προσέρχονταν πάνω από πέντε περιστατικά και η θεραπευτική μέθοδος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέντευξη και την προσέγγιση με τους ασθενείς. «Πώς μπορεί να καλύψει έτσι τις ανάγκες του νοσοκομείου και γιατί πρέπει να στηριζόμαστε σε κάθε ΜΚΟ; Ποιος θα μας πει ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ΜΚΟ στην κάλυψη του νοσοκομείου με διερμηνείς και ποιος τις συντονίζει;».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την πολιτεία και το υπουργείο Υγείας, την κάλυψη του νοσοκομείου με μεταφραστική ομάδα, ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες επικοινωνίας των μεταναστών και προσφύγων, διευκολύνοντας τις συνθήκες νοσηλείας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλλειψη διερμηνέων για πρόσφυγες στο Δρομοκαΐτειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ"

Ριχάρδος: «Παράνομη» η κατάσχεση του χρυσού μου - Τι αναφέρει στο αίτημα αποφυλάκισης

Στο Δικαστικό Συμβούλιο προσφεύγουν όσοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για συμμετοχή στο αποκαλούμενο κύκλωμα του χρυσού, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι αφού δεν υφίσταται πλέον η κατηγορία της λαθρεμπορίας. Μετά τη «σιωπή» της Εισαγγελίας να γνωμοδοτήσει όπως ζητούσε η ανακρίτρια , οι συνήγοροί τους υπέβαλλαν τα σχετικά αιτήματα.
Μεταξύ αυτών, που προσφεύγουν ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. Στην προσφυγή του αναφέρει μεταξύ άλλων:
 «Όπως είναι γνωστό, κατά το άρθρο 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα η λαθρεμπορία έχει ως αντικείμενο εμπορεύματα υποκείμενα σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που εισπράττονται στα Τελωνεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της υπό κρίση υπόθεσης που αφορούν εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία, θέτουμε καταρχάς ως αφετηρία ότι οι τελωνειακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος, ως κράτους μέλους της Ε.Ε., και Τουρκίας διέπονται από την υπ’ αρ. 1/1995 απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ – Τουρκίας, στο άρθρο 4 της οποίας ορίζεται ότι «οι εισαγωγικοί ή οι εξαγωγικοί δασμοί καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος καταργούνται πλήρως μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας κατά την ημερομηνία ενάρξεως της παρούσας απόφασης. Από την ίδια ημερομηνία η Κοινότητα και η Τουρκία δεν προβαίνουν στην επιβολή οιουδήποτε νέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού τελωνειακού δασμού ή οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης ισοδυνάμου αποτελέσματος. Οι παρούσες διατάξεις εφαρμόζονται επίσης και για τους τελωνειακούς δασμούς φορολογικού χαρακτήρα». Επομένως, είναι βέβαιον ότι κατά την εξαγωγή χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία δεν οφείλονται εξαγωγικοί δασμοί....»
Ριχάρδος: «Παράνομη» η κατάσχεση του χρυσού
Όπως σημειώνει ο ενεχυροδανειστής βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, παρανόμως κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρέθηκαν στο κεντρικό του κατάστημα.
«Τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τεκμαίρεται ότι έχουν κοινοτικό χαρακτήρα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που δεν ενδιαφέρουν την παρούσα υπόθεση (οράτε άρθρο 313 Κανονισμού ΕΟΚ 2454/93). Συνεπώς, ο κάτοχος χρυσού στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα το χρυσό στην Ελλάδα. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, διότι αποδεικνύει ότι εντελώς παράνομα κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρίσκονταν στο κεντρικό μου κατάστημα επί της οδού Πατησίων 32 εντός ειδικών κιβωτίων εξαγωγής, καθόσον δεν αποτελούν λαθρεμπόρευμα.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ο κάτοχος χρυσού δεν κατέχει τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του προϊόντος, στοιχειοθετείται φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία (οράτε το προηγούμενο έγγραφο).... Μολονότι τα ανωτέρω ζητήματα έχουν επιλυθεί από ετών τόσο γενικά όσο και ειδικά για την εξαγωγή χρυσού προς οποιαδήποτε χώρα, η κυρία Ανακρίτρια του ν. 4022/11 αποφάσισε την προσωρινή μου κράτηση, διότι τα προαναφερθέντα έγγραφα των ως άνω αρμοδίων υπηρεσιών δεν υπήρχαν στη δικογραφία με πρωταρχική ευθύνη του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου ως προανακριτικής αρχής, το οποίο όφειλε και μπορούσε να τα αναζητήσει, προτού ξεκινήσει αυτή την τεράστια κινητοποίηση και την ταλαιπωρία δεκάδων ανθρώπων χωρίς καν να υπάρχει αξιόποινη πράξη. Εντούτοις, μια ημέρα μετά την απολογία μου και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 3/12/2018 η κα Ανακρίτρια, ενεργώντας εκ καθήκοντος, ζήτησε προφορικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να της διαβιβαστεί έγγραφη απάντηση ως προς το αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα, καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία. Στο αίτημα αυτό η ΑΑΔΕ απάντησε αμέσως, διαβιβάζοντας τα προαναφερθέντα έγγραφα που απαντούν επακριβώς στα τεθέντα ερωτήματα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράνομη εξαγωγή χρυσού συνιστά μόνο απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία. Η απάντηση αυτή είχε ως συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι οι 23 κατηγορούμενοι που απολογούνταν στις 3/12/2018 για την καλούμενη «Β΄ εγκληματική οργάνωση».
Σε ό,τι αφορά τους 8 κατηγορουμένους της λεγόμενης «Α΄ εγκληματικής οργάνωσης» (μεταξύ των οποίων και εγώ) η κα Ανακρίτρια ζήτησε την άμεση αυτεπάγγελτη άρση της προσωρινής κράτησης με το σκεπτικό ότι «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι, για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις».
Η νέα τοποθέτηση της κας Ανακρίτριας είναι απολύτως ορθή νομικά και ουσιαστικά και θα έπρεπε να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή προς αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης και προς ανακούφιση εμού και όσων άλλων αδίκως στερήθηκαν την ελευθερία τους χωρίς νόμιμο λόγο.
Δυστυχώς, η ενημέρωσή μου είναι ότι ο Εισαγγελέας υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών της 4/12/2018 δεν συμφώνησε στο αίτημα αυτό, χωρίς όμως να γνωρίζω για ποιους ειδικότερους λόγους, με αποτέλεσμα η προσωρινή μου κράτηση να συνεχίζεται.... Πλέον όμως με τα ως άνω έγγραφα καθίσταται αναμφισβήτητο ότι το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται ως παθόν στην υπόθεση, επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας, διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν.
Η προσφυγή της γραμματέας
Στο Δικαστικό Συμβούλιο προσέφυγε και η φερόμενη ως «υπαρχηγός». Στη δική της αίτηση αναφέρει:
«Απεδείχθη ότι δεν επιβάλλονται, ούτε υπάρχουν, δασμοί σε εξαγωγές προς την Τουρκία, οπότε είναι πρόδηλον ότι δεν υφίσταται το έγκλημα της (ανύπαρκτης) «λαθρεμπορίας», του επί των δήθεν «διαφυγόντων» ανυπάρκτων «δασμών» ερειδομένης δήθεν «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και βεβαίως ούτε και «της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» τάχα «με σκοπό την αποφυγή καταβολής των δασμών με οικονομικό όφελος», εξ αντικειμένου αποδεικνυομένου ότι δεν υπήρχε, για τα οποία –ΩΣ ΜΗ ΕΔΕΙ- κρίθηκα προσωρινά κρατούμενη, μολονότι δεν έχω καν σχέση με τέτοια δραστηριότητα, ούτε διέπραξα οτιδήποτε μη νόμιμο.
Μάλιστα, κατόπιν των ανωτέρω εγγράφων η εκδόσασα το προσβαλλόμενο ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ του Ν.4022/2011 Σταυρούλα ΜΠΕΛΔΕΚΑ, ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ότι «ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ για τους οποίους επιβλήθηκαν οι ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ».
Ως εκ τούτου συνιστά άκρα αδικία η εξακολούθηση της προσωρινής κρατήσεώς της κατηγορουμένης – εντολέως μου, μολονότι μητέρας δύο (2) ανήλικων τέκνων εν όψει μάλιστα και των εξελίξεων της 3.12.2018, οπότε, λόγω των ανωτέρω Δημοσίων εγγράφων, όλοι οι απολογηθέντες (συγ)κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι  .
Άλλωστε απεδείχθη ότι η προσφεύγουσα κατηγορουμένη ήταν υπάλληλος γραφείου, εργαζόμενη στην εταιρεία του Δημητρίου-Ριχάρδου Μυλωνά, αμειβόμενη με μηνιαίο μισθό και παρέχουσα τις απολύτως νόμιμες υπηρεσίες της, με τους απαιτούμενους  νόμιμους τύπους, σε νόμιμες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία της επιχείρησης αυτής, πάντοτε υπό τις εντολές και οδηγίες του άνω εργοδότη της, πάντοτε με την έκδοση των νομίμων παραστατικών, χωρίς να έχει διαπιστώσει ή αντιληφθεί κάποια  δήθεν «μη νόμιμη» δραστηριότητα, ούσα τελείως άμεμπτος ....»
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ριχάρδος: «Παράνομη» η κατάσχεση του χρυσού μου - Τι αναφέρει στο αίτημα αποφυλάκισης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news