facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Προφυλακιστέοι οι οκτώ από τους 63 που συνελήφθησαν

Οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς για συμμετοχή στο κύκλωμα του χρυσού αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, στον φερόμενο ως αρχηγό της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης και στον αστυνομικό που εμφανίζεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία να ενημερώνει τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά για τις κινήσεις της Αστυνομίας επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Παράλληλα, στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ σε δυο κατηγορούμενους Τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 500 ευρώ.

Συνολικά σήμερα απολογήθηκαν 23 κατηγορούμενοι και με τις εξηγήσεις τους ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανακριτικής διαδικασίας.

Τέλος, από τους συνολικά 63 που συνελήφθηκαν προφυλακιστέοι κριθήκαν οι 8.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Προφυλακιστέοι οι οκτώ από τους 63 που συνελήφθησαν"

Διχασμένη η Βουλή για το άρθρο 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων

Η ενότητα των άρθρων 4-25 που εμπίπτουν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, με το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5 που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, να βρίσκεται στο επίκεντρο ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τάσσονται κατά της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δείχνει αδύνατη η αλλαγή του, την οποία εισηγείται στην πρότασή της η αξιωματική αντιπολίτευση, και με την οποία συντάσσονται η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

Θετικοί επίσης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν δηλώσει οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, οι εισηγητές των οποίων θα καταθέσουν τις απόψεις τους την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της με την ίδια ενότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική: «Δεν είναι προοδευτική αλλά αντιδραστική η πρόταση της ΝΔ για τροποποίηση του άρθρου 16. Όχι μόνο δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά τα απαξιώνει», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Υπονομεύει ακόμα και στον πυρήνα τους τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία δεν πρέπει να υπαχθούν στους κανόνες της αγοράς. Η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν και είναι κοινωνικό όχημα ανέλιξης. Το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει το επίπεδο της δημόσιας λειτουργίας των πανεπιστημίων. Ιστορικά ο νεοφιλελευθερισμός υπονομεύει την δημόσια εκπαίδευση και από εκεί ξεκινά ένας ολισθηρός δρόμος που επεκτείνεται σε όλη τη γκάμα των σπουδών».

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, αντέτεινε ότι είναι ανάγκη η αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από ιδιώτες, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Επικαλούμενος μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι, αν η Ελλάδα καταφέρει να μετασχηματιστεί και να γίνει ένα διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, αυτό θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ κατά μία με δύο μονάδες. «Άλλοι βρίσκονται στην παλαιολιθική εποχή. Η καλύτερη λύση είναι να διαχέουμε την ευμάρεια, να μην μας φοβίζει ο πλούτος», ανέφερε ο κ. Τασούλας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στέκεται εμπόδιο στις αλλαγές. «Εμείς ζητούμε αλλαγές για να μπορέσει η χώρα να κάνει ένα βήμα εμπρός, που δεν θα την καταδικάζουν να παραμένει σε λίθινη εποχή», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη διαλόγου για το συγκεκριμένο άρθρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσε κανείς να ανοίξει ένα διάλογο για την ίδρυση πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Καλοπροαίρετες θεωρώ πως είναι οι απόψεις που εκφράζονται, αλλά να μην μετατρέψουμε τα ΙΕΚ της Κάνιγγος σε πανεπιστήμια».

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως «λυδία λίθο», την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Το άρθρο 16 παράγραφος 5 συνδέεται με το κομβικό ζήτημα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της κορυφής της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Είναι σαφές ότι το υπάρχον συνταγματικό άρθρο είναι ασφυκτικά περιοριστικό, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στα δημόσια πανεπιστήμια. Επήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει τομή. Δεν είναι μόνο θέμα οργανωτικό, αλλά και με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Αποτελεί για εμάς τη λυδία λίθο για να αποδειχθεί ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι πιστεύουν στην ελευθερία απόκτησης γνώσης και ποιοι παραμένουν σε απολιθώματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη πρόταση της ΝΔ: «Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιχειρείται η εκχώρηση της δημόσιας εκπαίδευσης σε άλλα κέντρα. Επιδιώκεται η συνταγματική θεσμοθέτηση της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, γι’ αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για σκόπιμο δικομματικό, διπολικό καυγά, την ίδια ώρα που «συμπορεύονται στην ίδια ταξική λογική». Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, προτείνοντας παράλληλα να κατοχυρωθεί συνταγματικά και σε όλες τις βαθμίδες η δημόσια εκπαίδευση. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σωστά υπάρχει στο άρθρο 16 η παράγραφος 5 και η πρόνοια για την αποκλειστικότητα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και προτείνουμε η πρόνοια αυτή να εφαρμοστεί και για την υπόλοιπη εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Δελλής.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι «η παράγραφος 5 του άρθρου 16, μας δίνει την παγκόσμια πρωτοτυπία της απαγόρευσής τους».

« Η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει να κάνει με τις επιλογές που δίνουμε στους νέους μας και όχι με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί από τη μια το πολιτικό σύστημα να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το «brain name» της χώρας μας που φεύγει, και από την άλλη να μην κάνει τίποτα ώστε να παραμείνουν εδώ οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν και οι νέοι ερευνητές και καθηγητές που μπορούν να διδάξουν. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά όχι ανταγωνιστικά. Το δημόσιο πανεπιστήμιό μας είναι πολύ καλό, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Πρέπει να βγούμε από τα ιδεολογικά μας κουτάκια και να μην δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών για να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προοδευτισμός είναι και η ανοχή στο νέο. Μην ταμπουρώνεστε στο παλιό».

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης του συνταγματικού άρθρου 16 παράγραφος 5 ως έχει, αρνούμενοι ρητά την πρόταση περί ίδρυσης πανεπιστημίων από ιδιώτες που ούτε καν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η δημόσια εκπαίδευση παρέμεινε σε όλα τα νεότερα συντάγματα, ως γνήσια, δίκαιη και κοινωνικά αναγκαία λύση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Διχασμένη η Βουλή για το άρθρο 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων"

Πολάκης κατά Σαλμά: Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πίσω 276.000 ευρώ από εταιρεία που συμμετέχει η σύζυγός του

Την επιστρφή του ποσού των 276.458 ευρώ ζητά ο ΕΟΠΥΥ από την εταιρεία «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία ΙΔΕ ΕΕ», καθώς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού έκανε δεκτή την πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ)

Στην εταιρεία αυτή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, συμμετέχει και η σύζυγος του Μάριου Σαλμά, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στην σημερινή του συνεδρίαση, τo Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έκανε δεκτή την πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και καταλόγισε σε βάρος της εταιρείας «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΕ ΕΕ» (εταιρεία με συμμετοχή της συζύγου του Μάριου Σαλμά, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Κυβέρνηση Σαμαρά) το ποσόν των 276.458,02 ευρώ, ποσόν που πρέπει να επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ ως αχρεωστήτως καταβληθέν. 

Θυμίζουμε ότι η παραπάνω εταιρεία ήταν συστεγαζόμενη με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά, ενώ με τρόπους και μεθόδους που ο ίδιος και ο έτερος πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο, Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, οφείλουν κάποια στιγμή να διασαφηνίσουν, είχε εξασφαλίσει για την ιατρική πράξη με τίτλο «διαγνωστική αρθροσκόπηση» που διενεργούσε στο ιατρείο του, το ποσόν αποζημίωσης των 1500 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε νοσοκομειακό Κλειστό Ελληνικό Νοσήλειο (ΚΕΝ) αρθροσκόπησης (διαγνωστικής και επεμβατικής) μαζί με νοσηλεία δύο ημερών! 

Η υπερβολική αυτή τιμή αποζημίωσης είχε διασφαλιστεί με απόφαση του ΚΕΣΥ, πράξη που είχε κάνει δεκτή και ο τότε Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, αλλά …δυστυχώς είχε ξεχάσει να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ! Η μη δημοσίευση όμως στο ΦΕΚ, δεν νομιμοποιούσε τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να συνάψει την σύμβαση με το συγκεκριμένο κέντρο, που ωστόσο το έκανε, με συνέπεια να ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ από αυτή την υπερκοστολόγηση. Να σημειωθεί δε, ότι ήδη από το 2017 με δική μας απόφαση, έχει αλλάξει και αποκατασταθεί η κοστολόγηση του ΚΕΝ της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, στο ποσόν των 300 ευρώ !

Επειδή σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία έχουμε δηλώσει στο παρελθόν ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη δημόσια θέση, μεταξύ άλλων για να βάλουμε ένα τέλος στο πολύχρονο πάρτι κατασπατάλησης και διαφθοράς στον τομέα της Υγείας, που στέρησε τον ελληνικό λαό από ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και έδωσε την χαριστική βολή χρεοκοπίας στη χώρα, λειτουργούμε και σ’ αυτή την περίπτωση ως εγγυητές της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων προς όφελος των πολιτών, της επιστροφής του χρήματος που φούσκωνε ιδιωτικές τσέπες εις βάρος του δημοσίου, αλλά και αρωγοί, με κάθε θεμιτό τρόπο, των θεσμών απόδοσης πολιτικών και ποινικών ευθυνών και δικαιοσύνης.

Το Γραφείο Τύπου
του αν. Υπουργού Υγείας
Παύλου Πολάκη


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης κατά Σαλμά: Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πίσω 276.000 ευρώ από εταιρεία που συμμετέχει η σύζυγός του"

Βορειοηπειρώτες καταδιώκουν αλβανούς εθνικιστές οι οποίοι κατέστρεψαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη και κατέβασαν την Ελληνική σημαία στην Κρανιά

Αλβανοί έσπασαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη.
Έγιναν αντιληπτοί απ' τους χωριανούς, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και τους αναζητούν μαζί με την αστυνομία στον κάμπο του βούρκου όπου βρήκαν καταφύγιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων του χωριού αλβανός Εθνικιστής κατεστρεψε τον μνημειο του Θυμιου Λιωλη και κατέβασαν την ελληνική σημαία. Ο αλβανος εθνικιστής έγινε αντιπληπτος απο του κάτοικους οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο καφενείο και τον κυνήγησαν.
Τον βανδαλιστη τον περίμενε ενα αυτοκινητο με συνεργους αλλα την στιγμη που ακουσαν τις φωνες των κατοικων φοβηθηκαν και τον παρατησαν.
himara
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορειοηπειρώτες καταδιώκουν αλβανούς εθνικιστές οι οποίοι κατέστρεψαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη και κατέβασαν την Ελληνική σημαία στην Κρανιά "

Δ. Αβραμόπουλος: Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΕΛΠΝΟ

«Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα στην οποία υπογραμμίζεται πως «η κυβέρνηση Καραμανλή προστάτευσε την Δημόσια Υγεία και το δημόσιο συμφέρον».

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ, απηχεί απόψεις των βουλευτών του, χωρίς τεκμηρίωση και σαφώς υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση Καραμανλή και το υπουργείο Υγείας προστάτευσε, ως είχε χρέος, την Δημόσια Υγεία και το δημόσιο συμφέρον. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και τα έχουν αντιληφθεί οι πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Αβραμόπουλος: Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΕΛΠΝΟ"

Δικαστική απόφαση βάζει μπλόκο στο Airbnb

Δικαστική απόφαση που απαγορεύει τη βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικής βίλας, µέσω πλατφόρµας τύπου Airbnb, σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής φέρνει ανατροπές.

Το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υποχρεώνει µια ιδιοκτήτρια να σταµατήσει την επαγγελµατική χρήση της κατοικίας της επειδή παραβαίνει τον κανονισµό λειτουργίας του συγκροτήµατος όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύµφωνα µε τη δικαστική απόφαση οι ενοικιαστές της ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότηµα των τεσσάρων κατοικιών. Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηµατικό ποσό 4.400 ευρώ, ως αποζηµίωση στο κοινό ταµείο του συγκροτήµατος κατοικιών, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών, στο συγκρότηµα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήµατος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν την αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε να µισθώνει την κατοικία της σε τρίτους, κατά µικρά χρονικά διαστήµατα, την καλοκαιρινή περίοδο.

«Είναι η πρώτη απόφαση που αναγνωρίζει τον κανονισµό σε συγκρότηµα κατοικιών και τον επιβάλλει, απαγορεύοντας τις βραχυχρόνιες µισθώσεις που γίνονται επιχειρηµατικά» ανέφερε στο «Έθνος» η δικηγόρος Βασιλεία Ποµπιέρη η οποία χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασµό των τριών συνιδιοκτητών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική απόφαση βάζει μπλόκο στο Airbnb"

«Δεν πήρα ούτε ένα ευρώ» απαντά η σύζυγος Στουρνάρα στο πόρισμα για ΚΕΕΛΠΝΟ

«Ούτε ένα ευρώ δεν πήρα από το ελληνικό δημόσιο» διβεβαιώνει η Λίνα Νικολακοπούλου, σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, απαντώντας στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η ίδια μπήκε στο στόχαστρο στο πλαίσιο στοχοποίησης του συζύγου της.

Και αναφέρει ότι το Δημόσιο βγήκε ωφελημένο από τις υπηρεσίες της εταιρείας της, και είχε έσοδα από ΦΠΑ ύψους 132.000 ευρώ.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Νικολοπούλου

«Ούτε ένα ευρώ δεν πήρα από το ελληνικό δημόσιο. Το δημόσιο από τη δική μου δουλειά εισέπραξε μόνο από ΦΠΑ 132.450,7€

Με τη γνωστή μέθοδό του, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη νύχτα μέρα! Ο στόχος; Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ σκανδαλωδώς αγνοεί τα γεγονότα και τους αριθμούς! Πράγματι, η εταιρεία μου MINDWORK ανέλαβε να οργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο αξίας 713.271,000 € για το οποίο το Ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, αλλά εισέπραξε μόνο από Φ.Π.Α. 132.450,7€.

Η εταιρεία μου συγκέντρωσε 408.323,53€ από χορηγίες και υπηρεσίες. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ε.Ε. οργανώσαμε ένα εξαιρετικό συνέδριο που άφησε εποχή. Μάλλον διαφήμιση είναι αυτό για μένα!

«Γράψατε ιστορία με αυτό το συνέδριο, μια εκδήλωση e-health της Ελληνικής Προεδρίας που θα θυμούνται όλοι για πολύ καιρό...» έγραφε η συγχαρητήριος επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης. Ποιος δεν θέλει να κάνει μια απαιτητική και ακριβή εκδήλωση χωρίς να πληρώσει; Αυτά είναι γνωστά στον πρόεδρο της επιτροπής κ Μπαλωμενάκη, που προκειμένου να μην ντροπιαστεί από την αποκάλυψη αυτή, αρνήθηκε να με καλέσει να καταθέσω στην επιτροπή για την υγεία».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν πήρα ούτε ένα ευρώ» απαντά η σύζυγος Στουρνάρα στο πόρισμα για ΚΕΕΛΠΝΟ"

Eurogroup: Χωρίς παρατηρήσεις η συζήτηση για την Ελλάδα

Διά της… σιωπής εγκρίθηκε στο σημερινό Eurogroup η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και η εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, όπως προκύπτει από την ενημέρωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εισέπραξε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Ωστόσο, αυτό έγινε επειδή έσπευσε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα πατήσει «γκάζι», ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας στις 27 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι κατά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία». Έτσι, ο ελληνικός προϋπολογισμός με τα θετικά μέτρα και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων πήραν σιωπηρά το «πράσινο φως».

Όσον αφορά στην πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι μετά την παρουσίαση «ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη. Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά, με ορίζοντα την επόμενη έκθεση, στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Η προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου με επίσκεψη των τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν εντός του τρέχοντος μηνός, όπως είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και από κυβερνητικές εξαγγελίες για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακόμα κατέγραψε καθυστερήσεις, κυρίως στα εξής μέτωπα:

1. Χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό

2. Στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες

3. Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

4. Αναδιάρθρωση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

5. Χαλάρωση των capital controls

6. Ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice).

Επιπλέον, η Κομισιόν τόνισε ότι, ενόψει της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:

- Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

- Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

- Μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο

- Επιλογή των Γενικών Γραμματέων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων

- Ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία και

- Υπουργικές αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Χωρίς παρατηρήσεις η συζήτηση για την Ελλάδα"

Υπόθεση Ζακ: Κατηγορίες για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης εναντίον των τεσσάρων αστυνομικών

Δυσκολεύει η θέση των 4 αστυνομικών για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το πρωί οι 4 αστυνομικοί, που βρίσκονται πλέον σε θέση κατηγορουμένου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ζήτησαν από 23ο ανακριτή που ερευνά την υπόθεση και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στις 12 Δεκεμβρίου 2018.

Οι αστυνομικοί βαρύνονται με το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, ενώ ο ανακριτής απέδωσε την εν λόγω κατηγορία από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και από το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει σε συνδυασμό με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν στο επίμαχο περιστατικό.

Υπενθυμίζεται, ότι οι 4 αστυνομικοί εμφανίζονται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει να έχουν σωματική επαφή με τον Ζακ Κωστόπουλο την ώρα που του περνούν χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Έπληξες (με κλωτσιά, με παρατεταμένο πάτημα του χεριού, με πάτημα στο πόδι του) προκαλώντας σε αυτόν (σ.σ.: Ζακ Κωστόπουλο) σωματική βλάβη η οποία ήταν αυξημένη, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει».

Παράλληλα συνεχίζει το κατηγορητήριο: «Συνεπεία των κακώσεων αυτών ήτοι των προκληθέντων πολλαπλών και διάσπαρτων τραυμάτων που οφείλονται στη συγκλίνουσα συμπεριφορά τόσο δική σου (σ.σ.: αστυνομικού), όσο και όλων των συγκατηγορουμένων σου και του μηχανισμού στρες, δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού του θύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά, προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στο θάνατό του».

Ακόμη, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, μέσω των συνηγόρων της, έχει καταθέσει αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας κατά των αστυνομικών από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Το αίτημα της οικογένειας στηρίζεται στην ιατροδικαστική έκθεση, το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας αλλά και στο βιντεοληπτικό υλικό όπου φαίνονται οι κατηγορούμενοι να σπάνε το πάνω μέρος της τζαμαρίας και στη συνέχεια και το κάτω. Μετά καταφέρουν χτυπήματα που έχουν ως συνέπεια τον θάνατο του.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Ζακ: Κατηγορίες για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης εναντίον των τεσσάρων αστυνομικών"

«Πόρτα» των «κίτρινων γιλέκων» στον Γάλλο πρωθυπουργό -Δεν θέλουν να τον συναντήσουν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Εντουάρ Φιλίπ να συναντηθεί με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων, ωστόσο, εκείνοι έριξαν «πόρτα» στον Γάλλο πρωθυπουργό.

Οπως μεταδίδει το AFP, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν θα συναντηθούν με την κυβέρνηση την Τρίτη.

Την ώρα που το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει την είδηση, στο Μέγαρο των Ηλυσίων βρίσκεται σε εξέλιξη υπουργική σύσκεψη, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Εκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν πολλά μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Νωρίτερα σήμερα ο Φιλίπ δέχτηκε στο Ματινιόν τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων: τον Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικανοί), τη Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός), τον Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), τον Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ (UDI) και άλλους.

Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του κόμματος Agir, διαβεβαίωσε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να κάνει ένα «ισχυρό άνοιγμα» για να λήξει η κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόρτα» των «κίτρινων γιλέκων» στον Γάλλο πρωθυπουργό -Δεν θέλουν να τον συναντήσουν "

Λέκκας για Μάτι: Φταίμε όλοι για τη φονική πυρκαγιά

Πολλαπλές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποδίδει ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. «Όλοι φταίμε για το Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκδήλωση της λέσχης αστυνομικών Θεσσαλονίκης για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη φετινή φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αναλύοντας τους πυλώνες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που είναι οι επιστήμονες και η τεχνητή πληροφόρηση που πρέπει να παρέχουν, οι επιχειρησιακοί φορείς και η κοινωνία. «Εμείς οι επιστήμονες δεν δώσαμε έγκαιρα πληροφόρηση. Μετά, για την εκκένωση, οι διαδικασίες είναι μπλεγμένες. Την ευθύνη στα όρια του δήμου έχει ο δήμαρχος, όταν ξεπερνούν τα όρια ο περιφερειάρχης, λίγο μετά ο γενικός γραμματέας. Πού να ξέρει ο δήμαρχος Ραφήνας αν η φωτιά είναι σε άλλο δήμο, όταν το θεσμικό πλαίσιο είναι μπερδεμένο. Και μετά με τι σχέδιο θα γινόταν η εκκένωση, θα άκουγε ο κόσμος», διερωτήθηκε.

Στο συγκεκριμένο σημείο περιέγραψε την περίπτωση ενός ζευγαριού με τα δύο τους εγγόνια που ήταν σε ένα αυτοκίνητο. «Τον σταμάτησε ο τροχονόμος στη Μαραθώνος. Όμως ο παππούς επέμεινε ότι γνώριζε πολύ καλά και έφυγε, για να εγκλωβιστεί εκεί που έμειναν όλα τα αυτοκίνητα. Δεν είμαστε πειθαρχημένοι πολίτες», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και παρεμβάσεων μίλησε και για τη Μάνδρα, δείχνοντας κυρίως την παλιά κοίτη του ποταμιού, και πώς αυτή είχε καλυφτεί από σπίτια και κτίσματα.

Βίντεο από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Μάτι έδειξε στην ομιλία του ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής Χαλκιδικής αντιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης, τονίζοντας πως η πλειοψηφία των πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Η χώρα μας, αναφέρεται δύο φορές στον πίνακα με τις φονικότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Ο κ. Κατιρτζίδης ανακοίνωσε ακόμη πως για πρώτη φορά φέτος έγινε πιλοτική εφαρμογή μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς σε συνεργασία της πυροσβεστικής με το αστεροσκοπείο. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που δείχνει με επιστημονικά δεδομένα την εξέλιξη που θα έχει μία πυρκαγιά και έτσι λαμβάνονται καλύτερα μέτρα αντιμετώπισης από την πυροσβεστική.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέκκας για Μάτι: Φταίμε όλοι για τη φονική πυρκαγιά"

Παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ: Προσοχή! Λήγουν νωρίτερα -Τι πρέπει να κάνετε

Πρόβλημα έχει ανακύψει με πολλούς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς από 1η Νοεμβρίου έχει αλλάξει το χρονικό διάστημα ισχύος των παραπεμπτικών το οποίο έχει μειωθεί από τον ένα μήνα που ήταν μέχρι πρόσφατα, στις τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η αλλαγή δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να «χάνουν» τον χρόνο εκτέλεσης των εξετάσεων και να οδηγούνται ξανά στους ιατρούς για νέα παραπεμπτικά.

Δείτε τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:

«Σοβαρές δυσλειτουργίες αναφορικά με την εκτέλεση των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί μετά τις 01.11.2018»

Όπως είναι γνωστό την 01η Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΦΕΚ Β΄/ 4898/2018), στο άρθρο 6 παρ. 3 του οποίου ορίζεται ότι: «Τα παραπεμπτικά εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις (3) εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσης τους και καθίστανται άκυρα μετά την παρέλευση του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος…».

Ενώ λοιπόν η ανωτέρω πρόβλεψη έχει εφαρμογή από τις 01.11.2018, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είχε «ενημερωθεί» ώστε τα παραπεμπτικά που εκδίδονται από την 01.11.2018 να αναγράφουν ως ημερομηνία λήξης τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα, αλλά συνεχιζόταν να αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο ένας μήνας όπως ίσχυε.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω δυσλειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης ήταν βεβαίως να επικρατήσει σοβαρή αναστάτωση μεταξύ ασθενών και ιατρών, οι οποίοι είχαν παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί από 1η .11.2018 και έπειτα και έφεραν ημερομηνία λήξης ένα μήνα αργότερα, ενώ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό είχαν ήδη λήξει μια εβδομάδα νωρίτερα!

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδιανόητο για την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του ΕΟΠΥΥ να υφίστανται οι ιατροί τις αρνητικές συνέπειες, με την σημαντικότερη να κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν μετά την 01.11.2018 και ενώ έφεραν ημερομηνία λήξης τέσσερις εβδομάδες έπειτα, στην πραγματικότητα η προθεσμία εκτέλεσης είχε ήδη εκπνεύσει, χωρίς ωστόσο αυτό να αναγράφεται!

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε όπως κάνετε αποδεκτά τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί μετά την 01.11.2018 και έχουν εκτελεστεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα, όπως κανονικά αναγράφει η ημερομηνία λήξης τους, ώστε να για μια ακόμα φορά να μην χρειαστεί να είναι οι γιατροί τα εξιλαστήρια θύματα!

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ: Προσοχή! Λήγουν νωρίτερα -Τι πρέπει να κάνετε"

Σκόπια: Ψηφίστηκε το τελευταίο σχέδιο τροπολογίας για ‘μακεδονική ταυτότητα, ‘μακεδονική γλώσσα’ και ‘μακεδονικό πολιτισμό’

Η Συνέλευση με 66 ψήφους ‘υπέρ’, 7 ‘κατά’ και 3 αποχές, ενέκρινε το κείμενο του σχεδίου τροποποίησης (36) για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Το σχέδιο τροπολογίας (36) προβλέπει:

Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

Η Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους.

Η Δημοκρατία μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό.

Η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει σε κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η παρούσα τροπολογία αντικαθιστά το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Προτάσεις επί της τροπολογίας

Ο βουλευτής Πάντσο Μίνοφ το κόμμα ‘GROM’, πρότεινε την αναδιατύπωση της τροπολογίας:

«Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

Διευκρινίζοντας:

«Η πρόταση αυτή πηγάζει από την παραδοχή ότι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος δεν αλλάζει την ταυτότητα του κράτους, μεταξύ άλλων, στοχεύει να ανταποκριθεί στις επίσημες και ανεπίσημες αξιώσεις στην Ελλάδα, η οποία αναγνωρίζει μακεδονική υπηκοότητα και αμφισβητεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και έθνους και μειώνει τη μακεδονική ταυτότητα σε ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού», είπε ο Μίνοφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ζερνόφσκι, απαντώντας στον Μίνοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση και είπε ότι οι πρόταση του Μίνοφ μαζί με τις άλλες που έχουν γίνει θα αποτελέσουν θέμα δημόσιας συζήτησης σχετικά με τα σχέδια των τροπολογιών για την αλλαγή του Συντάγματος.

Η βουλευτής της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE, Μιλέφσκα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ αυτής της τροπολογίας, επειδή προστατεύει και εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο τροπολογίας για την εδραίωση της μακεδονικής ταυτότητας και η Δημοκρατία θα φροντίσει για την ενίσχυση της μακεδονικής ταυτότητας», είπε η Ελιζαμπέτα Καντσέφσκα- Μιλέφσκα

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Ψηφίστηκε το τελευταίο σχέδιο τροπολογίας για ‘μακεδονική ταυτότητα, ‘μακεδονική γλώσσα’ και ‘μακεδονικό πολιτισμό’"

Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»

Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

«Αδιαπραγμάτευτες οι ελληνικές θέσεις για τη μειονότητα στην Αλβανία»

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι' αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης και προσέθεσε: «Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης) αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο θάνατος Κατσίφα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»"

Γ. Σταθάκης: Τεράστιες επενδύσεις στην ενέργεια - Μείωση και τελικά κατάργηση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ

Συνέντευξη του έλληνα υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Deutsche Welle. Οι τιμές για την αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μειωθούν. Επένδυση στον υδρογονάνθρακα. Σχεδόν επίτευξη του εθνικού στόχου το 2020

Οικονομικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει σήμερα στο Βερολίνο το περιοδικό Εconomist και το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε  συνέντευξη στη Deutsche Welle. Αναφερόμενος στις δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα που είναι αρμόδιος τονίζει ότι αυτές είναι «τεράστιες»: «Ο ενεργειακός τομέας μετασχηματίζεται ήδη και θα προκαλέσει πολλούς γύρους επενδύσεων. Τις έχουμε υπολογίσει στα 32 δις ευρώ μέχρι το 2030. Περιλαμβάνονται, βέβαια, πολλές ξένες επενδύσεις ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στους τελευταίους διαγωνισμούς.»
Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά πέραν αυτού τα δίκτυα και τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και έργα που σχετίζονται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, πρωτίστως στο φυσικό αέριο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ενδεικτικά τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP) ή τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Άλλα ανάλογα μεγάλα έργα, στα οποία θα συμμετέχουν ξένοι επενδυτές, βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού.
Σημασία του 3ου Μνημονίου
Αργούν οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα
Αργούν οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα
Τα περιθώρια επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγάλα. Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί και εξακολουθούν να θέτουν θέμα λειτουργίας της δικαιοσύνης, ασφάλειας δικαίου, γραφειοκρατίας, υψηλών φόρων και άλλα. Ο κ. Σταθάκης χαρακτηρίζει αυτή την εικόνα «άδικη». Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν γίνει τόσες θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τρία χρόνια όπως στην Ελλάδα. Η χώρα αποκτά δασικούς χάρτες και ως το 2020 κτηματολόγιο. Οι επενδυτές για δέκα χρόνια θα φορολογούνται με τους συντελεστές που ίσχυαν την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της επιχείρησης. Σε πολλούς τομείς της οικονομίας η διαδικασία αδειοδότησης έχει απλοποιηθεί «στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Ο κ. Σταθάκης σχετίζει την επίτευξη όλων αυτών των αλλαγών με το 3ο Πρόγραμμα που συμφώνησε η Ελλάδα με τους Θεσμούς: «Θεωρώ πάντως ότι ο τομέας των μεταρρυθμίσεων του 3ου Μνημονίου είχε θετικά πρόσημα διότι επέφερε όλες αυτές τις αλλαγές που είναι πολύ σημαντικές.» Παράλληλα όμως αναγνωρίζει ότι σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα όσον αφορά την ταχύτητα στην απόδοση δικαιοσύνης, έχουν δρομολογηθεί μεν αλλαγές, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποδώσει στο βαθμό που έπρεπε.
Αλλαγή στο καθεστώς εγγυημένων τιμών
H αντλησιοταμίευση θεωρείται σημαντικός τομέας για επενδύσεις
H αντλησιοταμίευση θεωρείται σημαντικός τομέας για επενδύσεις
Ένας ελπιδοφόρος επενδυτικός τομέας στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι η αντλησιοταμίευση, δηλαδή η αποθήκευση ενέργειας μέσω νερού. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα καταλογίζουν στον κ. Σταθάκη ότι δεν εκδίδει υπουργική απόφαση. Για αυτό το λόγο παραμένουν περισσότερα από 20 σχέδια ελληνικών και ξένων εταιρειών στα συρτάρια. Ο υπουργός Ενέργειας δέχεται ότι όντως δεν έχει υπογράψει σχετική υπουργική απόφαση. Αιτία είναι η διαμόρφωση των εγγυημένων τιμών αγοράς για ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Όπως διευκρινίζει: «Είμαστε στο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα σε ένα ενεργειακό σύστημα το οποίο στηριζόταν σε εγγυημένες τιμές όσον αφορά τον τομέα των ΑΠΕ προς ένα ενεργειακό σύστημα που θα λειτουργεί με βάση το Target Model [επιδιωκόμενο μοντέλο] που είναι ο κοινός ευρωπαϊκός κανόνας, το χρηματιστήριο ενέργειας [που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2019] και τους κανόνες της αγοράς. Συνεπώς η υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει εγγυημένες τιμές στην αποθήκευση ενέργειας πρέπει να παίρνει υπόψη της το νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στην ενέργεια.» Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός των επόμενων μηνών, διαβεβαιώνει ο κ. Σταθάκης. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μελλοντικές τιμές για ενέργεια από ανανεώσιμες θα είναι χαμηλότερες απ’ ότι στο παρελθόν.
Αντίφαση στους στόχους;
Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα
Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την ενεργειακή κατανάλωση από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κάρβουνο) ως το 2050 στο 20%. Η σταδιακή μετάβαση στην «καθαρή ενέργεια» συνεπάγεται και τη ριζική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα που κατέθεσε προς συζήτηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει όμως ότι κεντρικός στόχος της επόμενης δεκαετίας είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων. Και αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ στη λέξη-κλειδί «ενεργειακή διπλωματία» διαβάζει ότι για την Ελλάδα τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ο κ. Σταθάκης διαφωνεί ως προς το ότι οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε αντίθεση με τους στόχους της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα αξιοποιούνται δύο μορφές παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, ο λιγνίτης στην ηπειρωτική χώρα και πετρέλαιο και μαζούτ στα νησιά. Διαβεβαιώνει πως «αυτές οι μονάδες σταδιακά θα κλείσουν και θα μπουν σε εφεδρεία καθώς τα νησιά τα διασυνδέουμε. Ο λιγνίτης που είναι η βασική εγχώρια πηγή θα μειωθεί στο 17% του ενεργειακού μας μίγματος ως το 2030. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όποια μονάδα κλείνει τον κύκλο ζωής της δεν αντικαθίσταται.»
Το 2020 στο 17,5% το μερίδιο των ΑΠΕ
Deutschland Berlin Giorgos Stathakis (DW/P. Kouparanis)
Γ. Σταθάκης: Το 2020 θα αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές στο 17,5%
Διαφορετική είναι η περίπτωση των υδρογονανθράκων. Ο κ. Σταθάκης καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας εφόσον προκύψει: «Και στις μεταφορές και αλλού οι προβλέψεις για το 2030 και το 2050 είναι ότι θα στηρίζεται ακόμα ένα μεγάλο μέρος των αναγκών διεθνώς στη χρήση υδρογονανθράκων – όχι μόνο στην Ελλάδα. Συνεπώς, από τη μία πλευρά ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως στο ενεργειακό μας σύστημα με τις δεσμεύσεις του Παρισιού και με τους στόχους της ΕΕ. Από την άλλη αξιοποιούμε το δυναμικό που υπάρχει στους υδρογονάνθρακες.»
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) πάντως αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει όντως τον εθνικό στόχο για το 2020 να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας στο 18%.  Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζεται αισιόδοξα: «Είμαστε πολύ κοντά. Το 15,5% σήμερα είναι πάρα πολύ κοντά στο 18%. Θα φτάσουμε στο 17,5% μετά βεβαιότητας.»
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σταθάκης: Τεράστιες επενδύσεις στην ενέργεια - Μείωση και τελικά κατάργηση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ"

Ολη η διάταξη που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις

Η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα, στη Βουλή, και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πολυπόθητη διάταξη που αποκαλύπτει το Euro2day.gr έχει τίτλο την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων και προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: «η περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387, όπως έχει τροποποιηθεί αντικαθίσταται ως εξής: από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παράγραφο 1 το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017 (α/74) καταργούνται».

Να σημειωθεί ότι, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα καταβληθούν κανονικά, με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που θα καταβληθούν νωρίτερα, λόγω των εορτών. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου. «Οι συντάξεις όχι μόνο δεν περικόπτονται, όπως λέγαμε από το 2017 έχοντας την εικόνα για την καλή πορεία των οικονομικών, αλλά, 620.000 συντάξεις θα είναι και αυξημένες μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το ν. 4387/16», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Οι πληρωμές των κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου, για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για τις λοιπές κατηγορίες ενώ οι επικουρικές θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα 20 έτη ασφάλισης της καθαρίστριας που διώχθηκε γιατί είχε παραποιήσει το απολυτήριο δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί στο Δημόσιο. Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι «αυτά τα χρόνια ούτε χάθηκαν ούτε πρόκειται να χαθούν».

«Με δική μου γνωμοδότηση και ερμηνεία ορθή της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία οφείλει να προστατεύει κυρίως τους αδύναμους, θα δοθεί πλήρης κάλυψη για όλο το χρόνο που εργάστηκε», τόνισε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. «Η εργασία είχε αντάλλαγμα. Ένας νόμος του 1950, μετά τον εμφύλιο στη χώρα, είναι σε ισχύ ακόμη και για τέτοιες περιπτώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει σφετερισμός κάποιας ιδιότητας. Καθαρίστρια μπορεί να είναι και χωρίς να έχει πάει στο δημοτικό. Είναι κάποιες αγκυλώσεις που δεν αντιλαμβάνονται τη μοίρα του ανθρώπου. Αυτού που δεν είχε την τύχη να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η κυρία Τσιαντάκη θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ούτε μια μέρα από αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.

Για την περίπτωση κακόβουλης χρήσης αυτής της ερμηνευτικής προσέγγισης από όλους όσοι έχουν παραποιήσει έγγραφα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μια τέτοια γενική αντιμετώπιση, διότι εκεί διακυβεύονται δικαιώματα άλλων οι οποίοι είχαν τα τυπικά προσόντα».

«Θα μπορούσαν κάποιοι να σφετερίζονται μια ιδιότητα που δεν έχουν σε βάρος κάποιου συνυποψηφίου τους που είχε καλύτερα προσόντα και έχασε τη θέση του σε αυτή τη σχέση επιλογής, όπως γίνεται με τον ΑΣΕΠ…. Υπάρχουν άλλες ιδιότητες που το τυπικό κριτήριο έχει άλλη σημασία που αν δεν το λάβεις υπόψη αδικείς κάποιους άλλους… Αν κάποιοι στην στρατιά των ανέργων ψάρευαν ψηφοφόρους με πτυχία που τους ετοίμαζαν οι ίδιοι, αυτά είναι άλλου είδους προβλήματα», κατέληξε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολη η διάταξη που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις"

Τσίπρας από τα Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, όπου απέδωσε φόρο τιμής τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η διεκδίκησή τους είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.
«Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιακός πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
,Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 'Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε», συμπλήρωσε.
Ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Μιλώντας σε μέλη του Συνεταιρισμού,  ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ΚαλαβρύτωνΟ πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί, ενώ η βοήθεια θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Για το λόγο αυτό η δημόσια δαπάνη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ (158 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και 89 εκατ. ευρώ για τις μη ορεινές).
Ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε από τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ΚαλαβρύτωνΟ κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε από τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οργανώνουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ όσον αφορά την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού, είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα τη σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ο κ. Τσίπρας με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο ΛαζουράΟ κ. Τσίπρας με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας από τα Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων "

Επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 11 μονάδες προβλέπει το Politico - Χώρες και αριθμοί

Επικράτηση της ΝΔ με  προβάσισμα 11,39 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παραμονή της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο, δείχνουν οι δημοσκοπικές προβολές του Politico για τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Η εφαρμογή του Politico δείχνει επίσης νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρώτο έρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 181 έδρες.
Οι προβολές βασίζονται στις τάσεις που προκύπτουν από το σύνολο των εθνικών δημοσκοπήσεων όπως συγκεντρώνονται στο pollofpolls.eu
Πιο αναλυτικά:

Ελλάδα

Για τις 21 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιστοιχούν τη χώρα, οι προβολές για την εκλογική αναμέτρηση 23ης – 26ης Μαΐου δείχνουν:
Νέα Δημοκρατία: Δέκα έδρες με ποσοστό 36,79%
ΣΥΡΙΖΑ: Έξι έδρες με 25,40%
Κίνημα Αλλαγής: Δύο έδρες με 7,88%
Χρυσή Αυγή: Δύο έδρες με 7,62%
ΚΚΕ: Μία έδρα με 6,94%
Το Politico σημειώνει ότι οι προβολές αυτές θεωρούν ως δεδομένο ότι η προσέλευση θα διατηρηθεί σταθερή το 2019 στα επίπεδα του 2018, όταν έφτασε το 59,97%.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τις προβολές, οι 705 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κατανεμηθούν ως εξής:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): 181 έδρες
Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D): 146 έδρες
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE): 72 έδρες
Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF): 60 έδρες

Γερμανία

Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): 27 έδρες με 26,85%
Πράσινοι (Grüne): 21 έδρες με 20,95%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 15 έδρες με 14,79%
Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 15 έδρες με 14,38%
Αριστερά (Die Linke): 9 έδρες με 9,37%
Ελεύθεροι Δημοκράτες (FPD): 9 έδρες  με 8,79%

Γαλλία

Εθνικό Μέτωπο (FN): 20 έδρες με 20,75%
Δημοκρατία Εμπρός (LREM): 18 έδρες με 19,4%
Ρεπουμπλικανοί (LR): 13 έδρες με 13,81%
Ανυπότακτη Γαλλία (FI): 10 έδρες με 10,63%
Γάλλοι Πράσινοι (EELV): 6 έδρες με 6,99%
Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS): 6 έδρες με 6,46%
Γαλλία Πρώτα (DLF): 6 έδρες με 6,32%

Ιταλία

Επικράτηση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, με δεύτερο το αντισυστημικό κόμμα των Πέντε Αστέρων, προβλέπει η εφαρμογή του Politico.
Η Λέγκα (LN): 28 έδρες
Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S): 24 έδρες
Δημοκρατικό Κόμμα (PD): 16 θέσεις
Forza Italia (FI): 8 έδρες
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 11 μονάδες προβλέπει το Politico - Χώρες και αριθμοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news