facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων

Μόνο για το 2019 και για τα ακίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή.

Με δεύτερη τροπολογία ρυθμίζεται και το θέμα της φορολόγησης των κερδών επιχειρήσεων που προβλέπει ετήσια μείωση του συντελεστή κατά 1% ώστε από το 29% σήμερα να φθάσει στο 25% το 2022. Οι δύο ρυθμίσεις έχουν προστεθεί σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου. 

Αναλυτικά για τον φόρο κερδών επιχειρήσεων προβλέπεται:

29% για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019,

28% για τα εισοδήματα του 2019

27% για τα εισοδήματα του 2020

26% για τα εισοδήματα του 2021

25% για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και των επόμενων ετών.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία αφορά την φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρουμένων των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και αναφερόμενοι υπόχρεοι του άρθρου 45 του νόμου 4172/2013 που τηρούν απλογραφικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η απώλεια εσόδων για το 2019 θα ανέλθει περίπου σε σε 247 εκατ. ευρώ για το 2020, σε 371 εκατ. ευρώ για το 2021 και σε 515 εκατ ευρώ για το 2022 ενώ για το 2023 και μετά η απώλεια εκτιμάται σε 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ: «δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2019 (ίσχυε και για τα έτη 2016-17-18) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επι ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Ειδικά για το έτος 2019 όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ για το υπερβάλλον ποσό αυτής το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 0,7 του ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ».

Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ η απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019

Δείτε εδώ την τροπολογία για τον φόρο επιχειρήσεων 

Δείτε εδώ την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων"

Πάνος Καμμένος: Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εξασφάλιση του μισθού των κληρικών από το Κράτος (video)

Κόντρα για μια ακόμα φορά στην κεντρική γραμμή της κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ζήτημα του μισθολογικού των κληρικών, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της με την προωθούμενη αλλαγή. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε πως οι ΑΝΕΛ θα συμφωνήσει με τις προτάσεις για τις αλλαγές στη σχέση Κράτους-Εκκλησίας μόνο εάν η ιεραρχία συμφωνήσει με αυτές στο σύνολό της. Μάλιστα, σε ανάρτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα social media, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου πρέπει να γίνει σεβόμενη απολύτως την άποψη της Εκκλησίας αλλά και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.



«Η πάγια θέση μου ως αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ότι θα ακούσουμε με προσοχή και θα συμφωνήσουμε μόνο εάν συμφωνήσει στο σύνολό της η ιεραρχία. Και η ιεραρχία συμπεριλαμβάνει και την Εκκλησία της Κρήτης. Συζητήσαμε και για το άρθρο 21 που αναφέρεται στην οικογένεια, που είναι ο θεσμός και το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας και πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να αλλαχθεί το συγκεκριμένο άρθρο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, λέγοντας ότι πρέπει «συνταγματικά να κατοχυρωθεί η μονιμότητα των ιερέων και η εξασφάλιση του μισθού από το Κράτος».

«Αυτές είναι δύο προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, για την οποία κανείς δεν έχει αντίρρηση, αφού θα αποφέρει έσοδα και στην Εκκλησία και στο Κράτος» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Καμμένος: Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εξασφάλιση του μισθού των κληρικών από το Κράτος (video)"

«Αδιαφορεί» η Λευκωσία για τις απειλές του Ερντογάν

Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των απειλών και επιθετικών ρητορικών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο σήμερα για «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Διατηρώντας την αδιάλλακτη πολιτική του, ο Ερντογάν προειδοποίησε την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα πως είναι αποφασισμένος να κάνει πλήρη χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις διαμάχες για το Αιγαίο Πέλαγος και για το Κυπριακό».

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου", όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, "με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί πηγή απειλής και κινδύνου πρωτίστως γι’ αυτές (σ.σ. τις χώρες)», τόνισε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο, πως η χώρα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν, ενώ, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Τώρα, όσον αφορά τη Λευκωσία, δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση.

Ασφαλείς πηγές ανέφεραν στο SigmaLive πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατά κανόνα δεν απαντά στις καθημερινές, πλέον, επιθέσεις προερχόμενες από Τούρκους αξιωματούχους, θεωρώντας ως μόνη απάντησή της τη συνέχιση του Ενεργειακού προγράμματος.

Όπως μας λέχθηκε, δεν υπάρχει κανένας λόγος η Λευκωσία να προχωρήσει στη λογική της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργειακό πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, με το γεωτρύπανο της Exxon Mobil να εκτελεί εργασίας, αλλά και με την κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ENI να «κατοχυρώνει» ουσιαστικά το οικόπεδο 7, ως και η μόνη που κατέθεσε προτάσεις διεκδίκησης.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδιαφορεί» η Λευκωσία για τις απειλές του Ερντογάν"

Με «καρφί» η πρόβλεψη Καλλιάνου για τον καιρό: «Δεν είδατε άσπρη μέρα με Τσίπρα αλλά έρχονται χιόνια από την...» (φώτο)

Με έναν ξεχωριστό τρόπο προχώρησε στην πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες ο γνωστός μετεωρολόγος και γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος.

Με ανάρτηση στο Facebook, «πάντρεψε» την επιστήμη με την πολιτική και έστειλε το δικό του μήνυμα στους κατοίκους της Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε μπορεί με τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα να μην έχουν δει «άσπρη ημέρα» καθώς «ξεπουλάει την ελληνική Μακεδονία», ωστόσο, όπως ανέφερε ο καιρός θα τους κάνει το χατίρι και από την Πέμπτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Φίλοι Μακεδόνες και Θρακιώτες έρχονται ΧΙΟΝΙΑ, Δεν θέλω να μπλέκω την Μετεωρολογία με την πολιτική, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνω λόγω ιδιαζούσης περίπτωσης.Με τις πολιτικές «καρέκλας» του κ. Τσίπρα, «άσπρη μέρα” δεν είδατε διότι κάποιοι επέλεξαν να δώσουν Μακεδονική Εθνότητα και Γλώσσα στους Σκοπιανούς και έτσι ξεπούλησαν φθηνά και χωρίς τύψεις τη Μακεδονία μας που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Κυριολεκτικά, ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ, θα δείτε όμως την Πέμπτη! Θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ ειδικά στη Θράκη θα χιονίσει κατά τόπους ακόμη και στα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.Στην κεντρική Μακεδονία ίσως έχουμε και εκπλήξεις και τα χιόνια κατέβουν ακόμη χαμηλότερα από τα ημιορεινά. Για παράδειγμα στους Ν. Κιλκίς, Ν. Πέλλας αλλά και στα βορειότερα τμήματα του Ν. Θεσσαλονίκης. Δεν θα είναι παντού πυκνά τα χιόνια, κατά τόπους όμως θα το απολαύσετε πραγματικά. Για αυτό και ήδη έχω ενημερώσει -για παράδειγμα- τον Δημάρχο Αλεξανδρούπολης. Προετοιμαστείτε και ΔΙΑΔΩΣΤΕ σας παρακαλώ!».



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «καρφί» η πρόβλεψη Καλλιάνου για τον καιρό: «Δεν είδατε άσπρη μέρα με Τσίπρα αλλά έρχονται χιόνια από την...» (φώτο)"

Τέλος στον νόμο Κατσέλη: Στις €100.000 πέφτει το όριο «προστασίας» της πρώτης κατοικίας

Κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί και τράπεζες εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν δείγματα προόδου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας, στην οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επισήμαναν ότι καμία από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του τελευταίου τριμήνου του έτους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα τεθεί υπό συζήτηση στο επικείμενο Eurogroup. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσουν να δείξουν ότι έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι των μεταρρυθμίσεων από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν συντάχθηκε η έκθεση, και γι’ αυτό ποντάρουν στην επίτευξη προόδου στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη.

Το ισχύον πλαίσιο, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θεωρούν ότι έχει αδυναμίες οι οποίες καταλήγουν να παρέχουν ομπρέλα προστασίας σε πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η δύσκολη περίοδος που διανύουν οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του περασμένου μήνα έχει κάνει τους εκπροσώπους των δανειστών ακόμα πιο αρνητικούς στο αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη για άλλο ένα έτος, όπως πρώτο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 7 Οκτωβρίου.

Έτσι, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ένα νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μόνο για τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών και με πολύ χαμηλότερο πήχη προστασίας ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μείνει εκτός προστασίας. Υπό εξέταση βρίσκεται και σχέδιο προστασίας μέσω επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

Ο πήχης στις 100.000 ευρώ

Το νέο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ σήμερα ξεκινά από τις 180.000 και για τον έγγαμο μπορεί να φθάσει έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο ύψος αυτό βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πήχη οι τράπεζες. Επίσης, τραπεζικοί κύκλοι που συνομίλησαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) αναφέρουν ότι και ο SSM συμφωνεί με το όριο των 100.000 ευρώ, παρότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν τον Μηχανισμό να πιέζει για περαιτέρω μείωση του ορίου στις 75.000 ευρώ.

Ο Εποπτικός Μηχανισμός θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες, ενώ όσοι μείνουν εκτός ορίων θα μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζά τους ρύθμιση της οφειλής τους και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν.

Όπως επισήμανε η Κομισιόν στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 135.000 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αιτήσεων έχει υποβληθεί από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας υπογράμμιζε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς «να προβεί σε προσαρμογές στην προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών» και τόνιζε ότι «το πεδίο εφαρμογής της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα πρέπει να είναι μικρότερο σε σύγκριση με το ισχύον πλαίσιο και να συνδυάζεται με όρους, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αξίας των ακινήτων, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται περισσότερο στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης δήλωσε πρόσφατα για το θέμα: «Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την εκπόνηση ενός φιλόδοξου προγράμματος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, ώστε τα κατώτερα στρώματα με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Το κυπριακό μοντέλο

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εφαρμοστεί από το 2019 στη θέση του νόμου Κατσέλη το μοντέλο της Κύπρου, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο, αλλά η μεταφορά του στην Ελλάδα χρειάζεται προσεκτική εξειδίκευση.

Το κυπριακό πρόγραμμα «Εστία» προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά. Οι κυριότερες παράμετροί του, εάν εφαρμοστεί και στη χώρα μας, αναμένεται να είναι οι εξής:

- Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα.

- Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη θα προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία θα καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και κατά το υπόλοιπο 1/3 θα επιδοτείται από το κράτος.

- Στο ακίνητο θα εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας. Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, το Δημόσιο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση, κατά το ποσό που αναλογεί με βάση την καταβληθείσα επιδότηση.

- Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Η αποπληρωμή θα αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου. Η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της παρούσης αξίας θα διαγράφεται.

- Ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής, για να μη χάσει τη ρύθμιση.

Το σημερινό πλαίσιο και η Αχίλλειος πτέρνα του

Ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

- Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μία τριετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 14,4% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή, πάνω από 12 δισ. ευρώ) τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη. Στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και φθάνει το 30%.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επικεντρώνουν την κριτική τους στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες προσφεύγουν στην προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη για να μην έλθουν σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες για τα δάνειά τους, καθώς από τη στιγμή που θα καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες διευθέτησης του δανείου από τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση. Εξαιτίας του φόρτου των δικαστηρίων, χιλιάδες υποθέσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στον νόμο Κατσέλη: Στις €100.000 πέφτει το όριο «προστασίας» της πρώτης κατοικίας"

Τι μπορούσαμε να πάρουμε με ένα χιλιάρικο το 1999 που ο βασικός μισθός ήταν περίπου όσο και σήμερα

Κάποτε ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι πολίτες, ήταν αρκετό για να περάσει κάποιος τη μέρα του, κάνοντας βασικά καθημερινά έξοδα.Το χιλιάρικο που κάποτε γέμιζε την τσέπη, σήμερα αντιστοιχεί σε 2,93 ευρώ, ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε για τα μισά πράγματα που έπαιρνε κάποιος παλιά. 
Το ευρώ εισήχθη επίσημα το 2002 και η ελληνική δραχμή έπαψε να είναι το νόμιμο νόμισμα στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα μικρό διάστημα η αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής των πολιτών άλλαξε ριζικά και έμεναν να νοσταλγούν την εποχή της δραχμής.
Το 1999 ο βασικός μισθός ήταν 170.000 δρχ., δηλαδή 498 ευρώ και 90 λεπτά. Σήμερα, ο κατώτατος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 495,25 ευρώ για για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών που σε δραχμές είναι περίπου 168 χιλιάδες. Παρόλο που η διαφορά φαίνεται μικρή το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, σχεδόν τριπλασιάστηκε και πολλοί δεν παίρνουν ούτε τον βασικό.
Δείτε το γράφημα:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 1999 με ένα χιλιάρικο κάποιος μπορούσε να πάρει αμερικανικά τσιγάρα αξίας 400 δραχμές (1,17 ευρώ), μια τυρόπιτα αξίας 100 δραχμές (0,29 ευρώ) και έναν φραπέ 500 δραχμές (1,47 ευρώ). Συνολικά, σε ευρώ θα χρειαζόταν 2,93. Σήμερα, για τα ίδια πράγματα θα χρειαστεί σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα, καθώς στα περισσότερα μαγαζιά ένας καφέ τύπου φραπέ κοστίζει 1,40 ευρώ, μια τυρόπιτα 1,20 και ένα κουτί τσιγάρα γνωστής αμερικανικής εταιρίας 4,60.
Σε γράφημα που είχε βγει στη δημοσιότητα, το 1999 το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 62 δρχ το λίτρο (0.18 ευρώ), ενώ σήμερα περίπου 1,005 το λίτρο.
Η βενζίνη κόστιζε 180 δρχ το λίτρο (0,52 ευρώ), ενώ σήμερα στον νομό Αττικής η super κυμαίνεται στο 1,65.
Ένα μπουκαλάκι νερό κάποτε κόστιζε 50 δραχμές που σημαίνει 0,15 λεπτά, ενώ σήμερα κοστίζει 50 λεπτά.
Και για την ιστορία, εκείνη την εποχή το σουβλάκι με πίτα είχε περίπου 250 δραχμές, δηλαδή σχεδόν 0,70 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι με ένα χιλιάρικο, δηλαδή περίπου 3 ευρώ μπορούσες να φας τέσσερα.
Φυσικά οι συγκρίσεις τιμών δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά είναι σίγουρο ότι ένας νέος με το βασικό μισθό το 1999 είχε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από ένα νέο που λαμβάνει σήμερα το βασικό μισθό.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι μπορούσαμε να πάρουμε με ένα χιλιάρικο το 1999 που ο βασικός μισθός ήταν περίπου όσο και σήμερα"

Προσοχή: Κλείνουν οι ανισόπεδοι κόμβοι από Στέρνα ως Τρίπολη -Από το βράδυ της Τετάρτης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, λόγω διεξαγωγής άσκησης ετοιμότητας, στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από αύριο στις 21:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, θα ισχύσει ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας έως και τον ανισόπεδο κόμβο Τρίπολη (Βόρεια). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Άργους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Κλείνουν οι ανισόπεδοι κόμβοι από Στέρνα ως Τρίπολη -Από το βράδυ της Τετάρτης "

Καιρός: Ήρθε η «Πηνελόπη» - Αποκομμένα χωριά στα Άγραφα, καταστροφές σε Ηλεία, Αρκαδία, Αχαΐα

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τη Δευτέρα, η κακοκαιρία που προκαλεί το βαρομετρικό χαμηλό «Πηνελόπη». 

Η κακοκαιρία που πλήττει από χθες, πολλά μέρη της Ελλάδας, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε επαρχιακά οδικά δίκτυα, κυρίως από κατολισθήσεις. 


katolisthisi-evrytania-780x405
Κατολισθήσεις στα Άγραφα – Κλειστός ο δρόμος προς Καρδίτσα 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγράφων, όπου μετά την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο-Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο απο μεριά του Καρπενησίου. Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά μόνο από Καρδίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο είχαν σπεύσει νωρίτερα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν άμεσα πρόσβαση. Ο δρόμος θα παραμένει κλειστός, σήμερα, αφού λόγω των συνεχόμενων εντόνων βροχοπτώσεων αλλα και της επικινδυνότητας απο τις συχνές κατολισθήσεις έχουν σταματήσει.

Μικρότερα προβλήματα σημειώνονται και στις ΔΕ Απεραντίων και Ασπροποτάμου ενώ υπήρξαν και συχνές ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.


ilia87
ilia88
ilia89
Ζημιές σε υποδομές σε Αλποχώρι και Λαντζόι

Περιορισμένα αλλά σημαντικά προβλήματα προκάλεσε στο πέρασμά της την πρώτη ημέρα η κακοκαιρία «Πηνελόπη» και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού. Θα λέγαμε πως το κύριο μέτωπο έπληξε την περιοχή του Πύργου ανατολικά και βόρεια. Ζημιές είχαμε στο γήπεδο Αλποχωρίου που είναι ακατάλληλο προς χρήση και τη γέφυρα του Ενιπέα από Λαντζόι προς Χελιδόνι, όπου υποχώρησε τμήμα της ασφάλτου και φαίνεται να υπάρχουν υποσκαφές στα βάθρα της.

Μεγάλη η ζημιά στο Αλποχώρι


ilia93
ilia94
Από καθαρή τύχη και λόγω της ώρας που συνέβη το γεγονός δεν υπήρξαν χειρότερα στο Αλποχώρι. Η τσιμεντένια μονομπλόκ μάντρα, είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία και χθες τα ξημερώματα στις τέσσερις, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της. Μαζί παρασύρθηκαν χώματα και τμήμα του γηπέδου, αλλά και η περίφραξη και οι πάγκοι των ομάδων. Η κατάρρευση έγινε επάνω στον κεντρικό δρόμο, αποκλείοντας τη μια λωρίδα κυκλοφορίας.

«Κάποια στιγμή η μάντρα είχε κάνει ρήγματα. Τώρα από το πολύ νερό κατέρρευσε. Έπρεπε να είχε φτιαχτεί. Η ζημιά είναι μεγάλη. Αν συνεχίσει η βροχή θα πάρει και το υπόλοιπο τμήμα και δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Είναι στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού και είναι επικίνδυνο το θέμα. Αυτό συνέβη περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ευτυχώς που δεν περνούσε κανένας τέτοια ώρα. Η μάντρα θέλει αντικατάσταση, η ομάδα που παίζει εδώ δεν μπορεί να αγωνιστεί σε τέτοιες συνθήκες. Έβρεχε ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα, πολύ νερό και δεν σταμάτησε καθόλου. Για αυτό και έγινε και η ζημιά» είπε ο πρόεδρος του Αλποχωρίου Χρήστος Κατσίγιαννης. Να σημειώσουμε πως άλλο ένα σημείο στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν την είσοδο του χωριού εξελίσσεται επικίνδυνα παρουσιάζοντας καθίζηση με αργό ρυθμό.




Η γέφυρα του Ενιπέα στον «αέρα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στην γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας, «… με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» κατέληξε.



ilia90
ilia91
ilia92

Αγρίνιο: «Πνίγηκε» ξανά το Ζευγαράκι

Ένας χρόνος μετά τις πλημμύρες στο Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου και η κατάσταση φαίνεται να επαναλαμβάνεται με τις πρώτες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Με το νέο κύμα κακοκαιρίας φούσκωσαν τα ρέματα και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι. Παρά τα προβλήματα οι αρμόδιοι είναι άφαντοι λένε οι κάτοικοι ενώ το χειρότερο είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή.

«Πλημμυρίσαμε ξανά, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης κρύβονται αφού δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα ρέματα, να φτιάξουν δρόμους και τα απαραίτητα έργα εδώ και ένα χρόνο.Πνιγόμαστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους, δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνα.Θα μας θυμηθούν μόνο στις εκλογές», δήλωσαν οι κάτοικοι στο agriniosite, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι από την κατάσταση που βιώνουν και φοβούνται ακόμη και τις ζωές τους.

Πλημμύρισε χείμαρρος στο Κεφαλόβρυσο

Με δυσκολία κινούνται οι οδηγοί στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι, εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου, τα νερά του οποίοι χύνονται πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.


kefalovrusso-xeimarros
kefalovrusso-xeimarros1

Κατολισθήσεις στην Τρίπολη

Κατολίσθηση βράχων στο οδικό δίκτυο Κλειτορία προς Τρίπολη, στην τοποθεσία Σελέκου

Στο σημείο έχουν σημειωθεί κατολίσθηση βράχων πριν λίγο από της έντονες βροχοπτώσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαμε πτώσεις βράχων. ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης και νέων βροχοπτώσεων .

Έχει ήδη τοποθετηθεί σήμανση που ενημερώνει τους οδηγούς. Ενώ παρόντες για την αποκατάσταση από τις πτώσεις βράχων όλος ο μηχανισμός της δημοτικής ενότητας Κλειτορίας και το ΑΤ Κλειτορίας.

Βροχές την Τετάρτη, χιόνια από την Πέμπτη

Όπως προέβλεψε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και δημοσίευσε στο Facebook, άσπρη μέρα θα δούμε από την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ ειδικά στη Θράκη θα χιονίσει κατά τόπους ακόμη και στα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

“Στην κεντρική Μακεδονία ίσως έχουμε και εκπλήξεις και τα χιόνια κατέβουν ακόμη χαμηλότερα από τα ημιορεινά. Για παράδειγμα στους Ν. Κιλκίς, Ν. Πέλλας αλλά και στα βορειότερα τμήματα του Ν. Θεσσαλονίκης.

Δεν θα είναι παντού πυκνά τα χιόνια, κατά τόπους όμως θα το απολαύσετε πραγματικά”…

Από την Τετάρτη η “Πηνελόπη” φέρνει σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Ασθενείς χιονοπτώσεις περιμένουμε στα βόρεια ορεινά που από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν, ενώ θα χιονίσει και στα ορεινά της Θεσσαλίας.Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στο βόρειο Αιγαίο μέχρι το βράδυ θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση:

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μετά το μεσημέρι πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4. Βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία και από τα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα. Ασθενείς χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση και στροφή των ανέμων στα βόρεια σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 ilialive - agriniopress - vimapoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ήρθε η «Πηνελόπη» - Αποκομμένα χωριά στα Άγραφα, καταστροφές σε Ηλεία, Αρκαδία, Αχαΐα"

Γ. Στουρνάρας: «Για την υπερβολική λιτότητα στα προγράμματα ευθύνεται το ΔΝΤ»

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, υπογράμμισε: «αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, διάφορες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να προχωρήσουν»

«Για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα ευθύνεται το ΔΝΤ, και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, πριν «γίνει "πιο ρεαλιστικός" στα φορολογικά θέματα» ανέφερε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που διοργανώνεται σήμερα στην ΤτΕ, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-14.

Ακόμη ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την άποψη πως «η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα προσαρμογής έχοντας ένα θετικό ιστορικό υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, διάφορες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να προχωρήσουν. Με άλλα λόγια, οι επιδόσεις της Αθήνας είναι εντυπωσιακές αλλά, δεδομένων των αρχικών περιορισμένων επιπέδων δομικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες».

«Ως εκ τούτου, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας που μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, δήλωσε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα υλοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στουρνάρας: «Για την υπερβολική λιτότητα στα προγράμματα ευθύνεται το ΔΝΤ»"

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιχειρεί να διαψεύσει τα περί παραίτησης Δημητρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος την τελευταία στιγμή και ολίγον προ της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και διαψεύδει, μέσω πηγών της Αρχιεπισκοπής, ότι υπάρχει θέμα παραίτησής του.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, «κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δήλωσαν… ότι τα δημοσιεύματα δεν έχουν βάση και δεν αληθεύουν. Το κλίμα της συνάντησης στη Γενεύη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με καθυστέρηση ημερών έρχεται ο κ.Δημήτριος να μας πεί ήταν καλό και το αποτέλεσμα της συνάντησής του ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιγράφεται στα δημοσιεύματα.

Δεν υφίσταται, λοιπόν, θέμα ούτε παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ούτε ζήτησε ο Πατριάρχης κάτι τέτοιο, ούτε έχει ληφθεί κάποια άλλη απόφαση.

Το κλίμα αποσταθεροποίησης δεν βοηθάει, μετέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, και αυτό αφορά κυρίως την ολοκλήρωση των εργασιών του ναού Αγίου Νικολάου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου, οι πηγές της Αρχιεπισκοπής βεβαίωναν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το ...μέλλον του (!) στην Αρχιεπισκοπή (σ.σ.: Είναι ήδη 91 ετών! Προφανώς έχει την εντύπωση ότι ευρίσκεται στη μέση της εκκλησιαστικής του διαδρομής).

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος αναμενόταν να έχει το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική συνδιάσκεψη με όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, γεγονός για το οποίο δεν έχει υπάρξει πληροφόρηση.

Οπως είχε δημοσιεύσει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, η ενημέρωση για τη συνδιάσκεψη έγινε με e-mail, το οποίο απέστειλε η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου, κ. Αλίκη Κούριαν, προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά το απόγευμα της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2018.

H κυρία Κούριαν δεν ανέφερε το λόγο της σύγκλησης της τηλεδιάσκεψης, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου- πλην των δύο Συνοδικών μελών των Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και Σικάγου Ναθαναήλ που ευρίσκονται στο Φανάρι- τα οποία αποτελούν μέρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

H γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι δρομολογούνται αλλαγές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να το διαψεύσει.

Κυριακή κοντή γιορτή.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιχειρεί να διαψεύσει τα περί παραίτησης Δημητρίου"

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε λύματα, φίδια και αρουραίους

Αντιμέτωποι με τον χειμώνα που είναι προ των πυλών είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, με τις συνθήκες να μην παρουσιάζουν καμία βελτίωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύμα επισημαίνει ότι από τα τα 1,6 δισ. που έχει χορηγήσει η ΕΕ για το προσφυγικό στη χώρα, τα 554 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί λόγω ανικανότητας των Υπουργείων να συντονιστούν μεταξύ τους. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι περικοπές στο Δημόσιο έχουν οδηγήσει σε παροιμιωδώς αργές διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα παρακωλύεται από τις περικοπές του δημόσιου τομέα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσωσης της χώρας, όπως υποστήριξε ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ, την ώρα που οι διαμένοντες στους καταυλισμούς σε λίγο καιρό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα.
Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν το σύστημα ασύλου της Ευρώπης για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε κατασκηνώσεις υπό άθλιες συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
Ο κ. Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων στην Αθήνα, ανέφερε ότι η πολιτική της ΕΕ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν «εντελώς νόμιμη», ωστόσο επεσήμανε τις απρόβλεπτες συνέπειες. 
«Είναι ένα κράτος που έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μέτρων δημόσιου ελέγχου δαπανών ... [έτσι] έχετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά και την ενδοχώρα, όπου το κράτος δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί», είπε χαρακτηριστικά. 
Εκτός από την έλλειψη δικαστών που καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία, ιδιαίτερα επιζήμια είναι και η έλλειψη γιατρών και ψυχολόγων, αφού δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να εξετάσουν τους ευπαθείς αιτούντες άσυλο και να εκδώσουν γνωματεύσεις.
O κ. Leclerc μίλησε στον Guardian λίγες μέρες αφότου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 11.000 ατόμων, που ζουν σε βρώμικους και επικίνδυνους καταυλισμούς στη Σάμο και τη Λέσβο.

Οι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα σε λύματα, φίδια και αρουραίους

Εστιάζοντας στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, ο Guardian αναφέρει πως εκεί οι πρόσφυγες «ζουν δίπλα σε φίδια και ποντίκια»...
Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Guardian τον αποτροπιασμό τους, ειδικά ως προς τον καταυλισμό στο Βαθύ, όπου 4.000 άνθρωποι (εξαπλάσιος αριθμός από τις θέσεις στον συγκεκριμένοχώρο) ζουν υπό απολύτως άθλιες συνθήκες.
Οι νεοαφιχθέντες στήνουν ετοιμόρροπες σκηνές σε απόκρημνες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή αποχωρητήρια. Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα ντους αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα. Οι μετανάστες στο Βαθύ βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους, που έλκονται από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια. 
«Αυτά συμβαίνουν κάτω από τη μύτη μας στην Ευρώπη, που υποτίθεται ότι είναι η πλουσιότερη και πιο πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο», δήλωσε η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Βελντ.

«Τα υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν»

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν ώστε να ξοδέψουν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο. «Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. παραμένουν αξόδευτα από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρει το δημοσίευσμα.
Η ΕΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ένα σύστημα που μαστίζεται ήδη από καθυστερήσεις. Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 67.100 πρόσφυγες και μετανάστες και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια απότομη αύξηση των μεταναστών που περνούν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα βόρεια χερσαία σύνορα έχει τριπλασιαστεί, εξηγεί ο Κριστόφ Μπορόφκσι, από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). «Αυτό αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα», προσθέτει. 
Όπως επισημαίνει ο Guardian, οι περισσότεροι που αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας τον Έβρο, είναι Τούρκοι που προσπαθούν να διαφύγουν από πολιτικές διώξεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι καταγεγραμμένες αφίξεις Τούρκων υπηκόων είχαν εκτοξευθεί από 6.500 πέρυσι, σε 18.700, σύμφωνα με την Frontex. Όλο και πιο πολλοί Σύροι και Ιρακινοί εντάσσονται στις ροές καθώς έχει «μαθευτεί» ότι η διέλευση είναι πιο εύκολη από τα χερσαία σύνορα.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ΜΚΟ προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης. «Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στο βορρά που ζουν ακόμη σε σκηνές. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένο, εν μέρει επειδή η χώρα έχει επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να αντέξει», δήλωσε στον Guardian o Ρούμπεν Κανό, επικεφαλής του κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα. 
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την υπηρεσία ασύλου που λειτουργεί υπό αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.
«Οι άνθρωποι εργάζονται υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Υπάρχει σαφώς ένα ζήτημα ανεπαρκούς στελέχωσης που πρέπει να επιλύσουμε», τονίζει ο Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου.
Οι μεγάλες περικοπές του δημόσιου τομέα καθυστερούν περαιτέρω τις ήδη πολύ αργές διαδικασίες ασύλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς δικαστές για να διαχειριστούν τις αιτήσεις ασύλου, ούτε γιατρούς και ψυχολόγους για να εκδόσουν γνωματεύσεις για τους ευάλωτους αιτούντες. Ως αποτέλεσμα, λιγοστοί αιτούντες άσυλο και μετανάστες επιστρέφονται στην Τουρκία, μια δυνατότητα που δημιουργήθηκε από την αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα το 2016.
Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι διακινητές μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του συστήματος, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να φέρουν μετανάστες στην Ελλάδα. «Με το να μην επιστρέφονται μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείται ένα ισχυρό "μοντέλο μάρκετινγκ" για τους διακινητές», αναφέρει στον Guardian μια πηγή της ΕΕ.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε λύματα, φίδια και αρουραίους"

Οζερσάι: Το αέριο δεν θα βγει στις αγορές χωρίς την έγκρισή μας

Πρέπει να εφαρμοσθούν μοντέλα συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και να πνιγόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις χάνοντας χρόνο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι η μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί είτε με βιώσιμη και δίκαιη λύση είτε με μια αμοιβαία αλληλοσύνδεση που θα διευρυνθεί με προσωρινές ρυθμίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο «υπουργός εξωτερικών» εξήγησε ότι αυτή η αμοιβαία αλληλοσύνδεση – όπως την ονόμασε – μπορεί να επιτευχθεί, και χωρίς να υπάρχει λύση του Κυπριακού, μεταξύ των πλευρών σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια. «Η μόνιμη σταθερότητα βασίζεται σε τέτοιους είδους σχέσεις».

Ο κ. Οζερσάι προέβη σε δήλωση στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μετά από ομιλία του σε εκδήλωση του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ που πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα CDU, στο Μιλάνο. Θέτουμε τις απόψεις μας για το θέμα του φυσικού αερίου σε διαφορετικές πλατφόρμες διεθνώς ώστε να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα του τ/κ «λαού», πρόσθεσε. Προσπαθούμε να καταλάβουν όλοι την εξωτερική μας πολιτική, ανταλλάσσοντας απόψεις με άτομα που παίρνουν αποφάσεις ή επηρεάζουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Οζερσάι.

Ο ίδιος, είπε, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι πως εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο συζητούμε θεωρητικά και αφηρημένα για το μέλλον, χάνοντας ενέργεια και δεν ζούμε στο σήμερα. «Είναι αναπόφευκτη μια σχέση που θα δημιουργηθεί πάνω σε συνεργασία και απτά βήματα». Στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε την θέση του ότι η ε/κ ηγεσία είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ «από τον καιρό που ο Παπαδόπουλος βγήκε με δάκρυα στα μάτια να καλέσει τους Ε/κ το 2004 να πουν όχι στο δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το κράτος τους».

Αυτό, συνέχισε, (ΣΣ:την μη επιθυμία των Ε/κ για διαμοιρασμό της εξουσίας) το βλέπουμε και στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα λίγο πριν από το Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε πως η στάση που θα ακολουθήσει η ε/κ πλευρά και αν θέλει ή όχι να μοιραστεί και την διαχείριση του πλούτου θα είναι «ένας χάρτης ηλιοτρόπιου» (ΣΣ: αν θα ανθίσει). «Μέχρι σήμερα αυτό το θέμα το έχουν αναγάγει σε ζήτημα κυριαρχίας και αποφεύγουν να το συζητήσουν μαζί μας προβαίνοντας σε μονομερή βήματα που είναι απτά δείγματα της μη θέλησής τους για διαμοιρασμό».

Στο θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο κατώφλι. «Αφού οι εταιρείες φυσικού αερίου ανέλαβαν ένα τέτοιο ρίσκο, τότε θα πρέπει να διαχειριστούν και την ευθύνη».

Εφόσον οι Ε/κ δηλώνουν ότι το φυσικό αέριο έχουν μερίδιο και οι Τ/κ, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, τότε «δεν τίθεται θέμα αυτό το αέριο να βγει στις διεθνείς αγορές χωρίς την δική μας συμμετοχή και στο τέλος τέλος την έγκρισή μας».

Εάν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν νιώθουν υποχρεωμένες να καθίσουν να τα βρουν με την ε/κ ηγεσία και την τ/κ πλευρά πριν αυτές οι πηγές διοχετευθούν στην διεθνή αγορά, δεν υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, δήλωσε ο «υπεξ» «τότε θα πονέσει το κεφάλι όλων. Θα μεγαλώσει και το ρίσκο που θα πάρουν οι εταιρείες».

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι η σχετική σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο καθεστώς στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Λόγω αυτής της σχετικής σταθερότητας κάποιοι διεθνείς παράγοντες δεν προσπαθούν ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να αλλάξει, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αυτό.

«Η μόνιμη σταθερότητα μπορεί να γίνει εφικτή μόνο, και μόνο, με αμοιβαία αλληλοσύνδεση», κατέληξε.

philenews/ΚΥΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Οζερσάι: Το αέριο δεν θα βγει στις αγορές χωρίς την έγκρισή μας"

Νέα κλοπή τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ – Για «ξέφραγο αμπέλι» μιλά η ΠΟΕΔΗΝ

«Ξέφραγο αμπέλι» χαρακτηρίζει το ΑΧΕΠΑ η ΠΟΕΔΗΝ, που καταγγέλλει ότι έγινε ληστεία με λεία τρεις υπολογιστές και θύματα ασθενείς, που έχασαν κινητά και χρήματα που είχαν κρύψει κάτω από τις κουβέρτες.

Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι ληστές μπήκαν για άλλη μια φορά στα Γραφεία της Διοίκησης, που στεγάζονται σε πενταώροφο κτίριο που είναι απομονωμένο και αφύλακτο τη νύχτα.

Αφού έκαναν άνω-κάτω το χώρο, «κατέστρεψαν τα Γραφεία Προμηθειών – Υλικού και έκλεψαν τρεις υπολογιστές. Πήγαν και στο πάνω όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Α’ Παθολογική κλινική και κλέψανε κινητά και χρήματα από τα κρεβάτια των Ασθενών. Μάλιστα τους πήραν με την βία τα κινητά τα οποία είχαν κρύψει κάτω από τις κουβέρτες».

Οι ληστές έγιναν αντιληπτή από τη μοναδική καθαρίστρια που υπήρχε στο κτίριο, που ειδοποίησε την προϊσταμένη που εφημέρευε και κατόπιν ειδοποιήθηκε η αστυνομία, που έφτασε κατόπιν εορτής.

Η ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία ζητά άμεση πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας «πριν είναι πολύ αργά».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Για άλλη μια φορά σήμερα τα ξημερώματα το ΑΧΕΠΑ στο στόχαστρο ληστών!!! «Ξέφραγο αμπέλι!!!»

Σήμερα 4 τα ξημερώματα μπήκαν για άλλη μια φορά ληστές στα Γραφεία Διοίκησης που στεγάζονται στο πενταώροφο κτίριο που είναι απομονωμένο και εντελώς αφύλακτο τη νύκτα. Έκαναν άνω – κάτω το χώρο, κατέστρεψαν τα Γραφεία Προμηθειών – Υλικού και έκλεψαν τρεις υπολογιστές. Πήγαν και στο πάνω όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Α’ Παθολογική κλινική και κλέψανε κινητά και χρήματα από τα κρεβάτια των Ασθενών. Μάλιστα τους πήραν με την βία τα κινητά τα οποία είχαν κρύψει κάτω από τις κουβέρτες. Τους αντιλήφθηκε μια καθαρίστρια, η μοναδική που υπήρχε στο κτίριο εκείνη την ώρα. Ειδοποίησε την εφημερεύουσα Προϊσταμένη και εκείνη την αστυνομία.

Η αστυνομία έφτασε κατόπιν εορτής!!!

Απανωτά τα περιστατικά κλοπών, βίας και κανένα μέτρο. Πότε θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι όταν θρηνήσουμε θύματα;;;

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κλοπή τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ – Για «ξέφραγο αμπέλι» μιλά η ΠΟΕΔΗΝ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news