facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Φίλης: Να εξαλειφθεί η «επικρατούσα θρησκεία» από το Σύνταγμα

Στη συμφωνία της κυβέρνησης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης σε ομιλία του σε εκδήλωση των Πολιτικών Κινήσεων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.

«Η συμφωνία πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξέρετε τις θέσεις μου» πρόσθεσε. «Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της εξάλειψης από το Προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε επικρατούσα θρησκεία».

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της Εκκλησίας: «Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς»

»Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

»Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον «άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων».

Για την οικονομία ο Νίκος Φίλης εκτίμησε: «Η χώρα μας, μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, βγήκε από τους σκληρούς καταναγκασμούς της δανειακής σύμβασης. Δεν βγήκαμε οριστικά από την κρίση, αλλά, έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από αυτήν».

Και αναγνώρισε πως «εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας και κάτω από τις γνωστές συνθήκες του αδίστακτου εκβιασμού των Δανειστών, αντιμέτωποι με την χρεωκοπία της χώρας το καλοκαίρι του 2015, συμβιβαστήκαμε. Και πήγαμε στο λαό για να εγκρίνει ή να απορρίψει την στάση μας».

«Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας», είπε, «είναι αναγκαίο να γίνουν νέες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση ενεργοποιούμε τις δυνατότητες από το ΠΔΕ , καθώς και από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Για πρώτη χρονιά, όμως, μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις . Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν κι αυτό έτος-ρεκόρ για τη 10ετία. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία. Πρόκειται για σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμα, ο πρώην υπουργος Παιδείας υπογράμμισε: «Βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων μας παντού. Την ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης , τη μετακίνηση της παραγωγής προς προϊόντα ανταγωνιστικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στη γεωργία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις υποδομές, στις μεταφορές, στις ψηφιακές υπηρεσίες, στα logistics».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Να εξαλειφθεί η «επικρατούσα θρησκεία» από το Σύνταγμα"

«Ξηλώθηκε» το τμήμα της ΕΛΑΣ για τα ημερολόγια

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ «ξηλώθηκε» ολόκληρο το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την έκδοση ημερολογίων. Σημειώνεται πως στο ημερολόγιο του επόμενου έτους απεικονιζόταν σε χάρτη εσφαλμένα η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρος».

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε δόλος πίσω από το συγκεκριμένο λάθος.

Συνολικά απομακρύνθηκαν 13 αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο της ατζέντας - ημερολογίου.

Την έκδοση του ημερολογίου είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που πήρε εφέτος το έργο, καθώς η προηγούμενη εταιρεία που εξέδιδε την ατζέντα μέχρι πέρυσι πτώχευσε.

Οι 13 αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι μετατέθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ σε εξέλιξη είναι και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξηλώθηκε» το τμήμα της ΕΛΑΣ για τα ημερολόγια"

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Το 73% λέει ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς η ανομία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε σήμερα ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 11 μονάδων στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Ένα εντυπωσιακό 73% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους. 

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 30,5% (31% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5% (21%), ΚΙΝΑΛ 7,5% (7%), Χρυσή Αυγή 7% (7,5%), ΚΚΕ 6% (6%), Ένωση Κεντρώων 2% (1,5%), Ποτάμι 1,5% (1,5%), Ελληνική Λύση 1,5% (1,5%%), ΑΝΕΛ 1% (1%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, άλλο κόμμα 3% (3,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 17% (18,5%).
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, το αποτέλεσμα τη δημοσκόπησης είναι το εξής: Νέα Δημοκρατία 31,5% (33%), ΣΥΡΙΖΑ 22% (22%), ΚΙΝΑΛ 8% (7,5%) Χρυσή Αυγή 7,5% (8%), ΚΚΕ 6,5% (6,5%). Κανένα άλλο κόμμα δεν περνάει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 52% (51%) ενώ η αντίστοιχη της ΝΔ στο 83% (83%). Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ένα 15% (17%) μετακινείται στη ΝΔ. Η αντίστοιχη μετακίνηση από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 6% (6%).
Σε ό, τι αφορά το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 32%% (29%%) προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 6% (6%) από τη ΝΔ.
Το 58% (59%) των ερωτηθέντων προβλέπει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ έναντι 23% (22%) που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΣΑ.. Το 35% (35%) θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 24% (22%) ο Αλέξης Τσίπρας και 34% (35%) κανένας από τους δύο.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Πέρα από την πρόθεση ψήφου, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μιας και αυτά αναδεικνύουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Συγκεκριμένα:
•             Στην ερώτηση «Πώς θα χαρακτηρίζατε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση» το 11% απαντάει άνετη, το 38% μέτρια και το 42% δύσκολη.
•             Το 33% του συνόλου (53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρεί ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο θα διευκολυνθούν οι μεγάλες ξένες επενδύσεις, ενώ το52% (73% των ψηφοφόρων της ΝΔ) έχει αντίθετη άποψη.
•             Το 26% του συνόλου (37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΖΑ δηλώνει ότι τα σκάνδαλα θα επηρεάσουν την ψήφο του, ενώ το 53% (68% των ψηφοφόρων της ΝΔ) απαντάει αρνητικά.
•             Το 17% (18% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απαντάει ότι οι αναφορές για χιλιάδες προσλήψεις θα επηρεάσουν την ψήφο του, έναντι 64% (71% των ψηφοφόρων της ΝΔ) που απαντάει αρνητικά.
•             Μόλις το 14% του συνόλου (28% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απαντάει ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους, έναντι 73% (91% των ψηφοφόρων της ΝΔ) που απαντάει αρνητικά.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1354 άτομα και το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι στο+/- 2,7%. Διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 18-20 Νοεμβρίου.

Συμπεράσματα

Από τη δημοσκόπηση της Pulse προκύπτει ότι είναι παγιωμένη η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η αυτοδυναμία παραμένει ζητούμενο. Το πιο πιθανό είναι η επόμενη βουλή να είναι πεντακομματική.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης, αφού οι πολίτες που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι μέτρια ή καλή είναι πλέον περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Τέλος, φαίνεται ότι η ΝΔ επιβάλλει τη δική της ατζέντα, με προμετωπίδα την ανομία. Αντιθέτως, η διαφθορά και οι προσλήψεις δεν φαίνεται να κάνουν «γκελ» στο εκλογικό σώμα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Το 73% λέει ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς η ανομία"

Επιστολή Εδεσσαϊκού σε Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Προσβολή και απαξίωση - Δεν πληρωνόμαστε να στεκόμαστε καλά στην κάμερα»

Ο Εδεσσαϊκός αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση μετά τις αναφορές στη Βουλή για τον πρώην αντιπρόεδρο του Θωμά Μάτζιο.
Την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή την αναφορά των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για παλιό αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού Θωμά Μάτζιο, εξέδωσε η ομάδα της Πέλλας, τονίζοντας ότι γεννήθηκαν αρνητικά συναισθήματα στην ομάδα και περιμένοντας αποκατάσταση στο εξής, στο μέτρο του δυνατού μετά τις προσβολές για το σύλλογο και την πόλη. 
Επίσης αναφέρεται ότι «δεν εκπαιδεύτηκαν από μικρά παιδιά, στο πως να «στέκονται καλά» μπροστά στην κάμερα και να πληρώνονται γι αυτό αδρά».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, αξιότιμε κε Πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την συζήτησή σας στην Βουλή των Ελλήνων, για την συνταγματική αναθεώρηση. Πιο συγκεκριμένα, στην δευτερολογία σας και όταν η συζήτηση έφτασε στην διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή του πρώτου τη τάξει Έλληνα πολίτη, έγινε αναφορά στον σύλλογό μας, με τρόπο όμως άκρως απαξιωτικό και προσβλητικό. Ως απλοί πολίτες και ως Έλληνες φορολογούμενοι δεν σας κρύβουμε ότι τα συναισθήματα που μας γεννήθηκαν, είναι εντελώς αρνητικά. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως στη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος, εντός του Ναού της Δημοκρατίας, χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους ευφυολογήματα. Επειδή όμως αυτό προφανώς είναι υποκειμενικό για κάποιους, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο αντικειμενικό και ουσιαστικό για τον σύλλογό μας.
Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας συζητάει με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στον Πρόεδρο της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε προφανώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Αρκετοί συνάνθρωποι μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και την Μεσσηνία παρακολούθησαν ζωντανά τη συζήτηση αυτή. Και ξαφνικά νιώθουν αδιάβαστοι και ανενημέρωτοι. «…η θέση και η στάση δεν αρμόζει σε πρόεδρο αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε πρώην πρόεδρο του Εδεσσαϊκού…» λέει ο Πρωθυπουργός, και αντί να τον επιπλήξει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διασύρει έναν Έλληνα πολίτη και έναν ελληνικό σύλλογο, τον διορθώνει λέγοντάς πως δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού… Και ξαφνικά όλοι ψάχνονται να δουν τι το τόσο σημαντικό είπε ο πρώην παράγοντας του Εδεσσαϊκού, για το οποίο γίνεται αναφορά στην Βουλή. Δεν έγινε παραλληλισμός με κάτι ευρέως και παγκόσμια γνωστό όπως η προσελήνωση του 1969 ή η πτώση των δίδυμων πύργων του 2001 για να το γνωρίζουν. Ούτε ήταν τόσο αργόσχολοι στη ζωή τους, ώστε να περνάνε την ώρα τους χαβαλεδιάζοντας στο internet. Τώρα όμως πρέπει να μάθουν. Οφείλουν να μάθουν για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη επί του τόσο σημαντικού θέματος. Και τι έμαθαν τελικά? Όταν μια στάση και μια θέση δεν είναι σοβαρή, είναι …. Εδεσσαϊκός. Γιατί το πρόεδρος και το αντιπρόεδρος για τον απλό κόσμο στο πέρασμα του χρόνου θα χαθεί.
Η αναφορά σας στο σύλλογό μας ήταν γενική, χωρίς να εξειδικεύει τον χρόνο και τον τόπο της δήλωσης, καθώς και να ονομάζει τον πρώην παράγοντα του συλλόγου μας και ως εκ τούτου είχε ως αποτέλεσμα την σπίλωση όλων των ανθρώπων που διαχρονικά συμμετείχαν ενεργά στη διοίκηση αλλά και όλων των μελών του συλλόγου μας.
Κύριοι, ο ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ, πέρα από αθλητικός σύλλογος με ένδοξη ιστορία πολλών δεκαετιών, στην οποία έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές και ακόμα περισσότερους αξιόλογους ανθρώπους, είναι ένας κοινωνικός φορέας, που μετά τον Δήμο Έδεσσας ως οργανισμός, έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στην καθημερινότητα των ανθρώπων του Δήμου μας. Έχει προσφέρει μεγάλες χαρές και στιγμές υπερηφάνειας στους φιλάθλους του, που τυγχάνει να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας. Εκτός από την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, έχει να επιδείξει και πλούσια κοινωνική δραστηριότητα. Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε τα τεύχη του μηνιαίου περιοδικού «ΤΡΙΑΙΝΟΦΟΡΟΣ», που εκδίδει ο σύλλογος μας. Τολμούμε να πούμε ότι ο Εδεσσαϊκός είναι η ψυχή των Εδεσσαίων. Μετά τους καταρράκτες αποτελεί το δεύτερο σύμβολο της πόλης. Από  ιδρύσεως του συλλόγου, όλα ανεξαρτήτως τα μέλη των διοικητικών του συμβουλίων, ήταν άνθρωποι με πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς. Δεν εκπαιδεύτηκαν από μικρά παιδιά, στο πως να «στέκονται καλά» μπροστά στην κάμερα και να πληρώνονται γι αυτό αδρά.
Επειδή όπως καταλαβαίνετε, η προσβλητική αυτή αναφορά σας στον σύλλογό μας και σε ένα από τα πολλά διατελέσαντα μέλη του, προσέβαλε όχι μόνο εμάς, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, περιμένουμε όπως αποκαταστήσετε, όσο αυτό πλέον είναι εφικτό, το κύρος του ΕΝΕΡΓΟΥ συλλόγου μας αλλά και του προ εικοσαετίας διατελέσαντος αντιπροέδρου του, υπαρκτού έως και σήμερα φορολογικά ενήμερου Έλληνα επιχειρηματία και πολύ καλού μας συμπολίτη.
Με τιμή το δ.σ».
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Εδεσσαϊκού σε Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Προσβολή και απαξίωση - Δεν πληρωνόμαστε να στεκόμαστε καλά στην κάμερα»"

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της καθαρίστριας

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να οδηγηθεί στη φυλακή, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήδη ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, οι συνήγοροι της κατηγορούμενης ενόψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δέκα ετών και το αίτημά τους μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές εφετείο της Λάρισας με τη δυνατότητα να κριθεί η αποφυλάκιση της.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της καθαρίστριας"

Δούρου -Απολογητικό υπόμνημα: Η Πυροσβεστική δεν μας εισηγήθηκε εκκένωση περιοχής

«Ουδέποτε έγινε εισήγηση από την Πυροσβεστική για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών».

Αυτό αναφέρει στο υπόμνημα με τις έγγραφες εξηγήσεις της , που κατέθεσε στον εισαγγελέα δια του συνηγόρου της, για τη φονική πυρκαγιά με τους 99 νεκρούς στο Μάτι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,
Στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ο συνήγορός της Θ. Σχινάς η Περιφερειάρχης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ψυχών στην Ανατολική Αττική – ένα γεγονός, μια ανείπωτη τραγωδία που όπως έχει δημόσια δηλώσει την έχει σημαδέψει και θα της προκαλεί για πάντα οδύνη.

Η κ. Δούρου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορούσε να προχωρήσει σε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών καθώς δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική.

Εξηγεί , επίσης, γιατί (αν και δεν της το επέβαλε ο νόμος καθότι είναι υποβοηθητικό όργανο) συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενη στις ενέργειές της στις 23 Ιουλίου 2018 η κ. Δούρου απαντά στο κρίσιμο ερώτημα περί «οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη σχετικής αποφάσεως, διότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε άλλωστε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έγινε αντιληπτή από την ίδια την Πυροσβεστική εγκαίρως η κατεύθυνση της πυρκαγιάς».

«Ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτά, προτείνει εγκαίρως και επακριβώς τα όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η δράση, με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς», καθώς και στο σημείο 5.13.2 («σχέδιο δράσης»):

«Οι δράσεις που προοδευτικά υλοποιούνται σε μια οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών περιγράφονται ως εξής: Εκτίμηση κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, προς τον αρμόδιο Δήμαρχο. Σημειωτέον ότι, η λήψη της απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής, δεν προϋποθέτει τη σύγκληση ΣΟΠΠ, του οποίου ο ρόλος είναι υποβοηθητικός της Περιφέρειας».

Καταλήγει δε απ αυτού ότι στην περίπτωση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, ουδέποτε υπήρξε σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής προς την Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος η Περιφερειάρχης περιγράφει : «Από το πρωί της 23.7.2018 βρισκόμουν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δηλαδή στα γραφεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετέχοντας σε αλλεπάλληλες διαδικασίες/συσκέψεις και φροντίζοντας για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Κέντρου Επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα (Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, Ν. Βουτζάς, Κάλαμος).

Αμέσως μετά την ενημέρωση ότι η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος (18:44!), συγκάλεσα ΣΟΠΠ (στις 19:00) και μάλιστα αυτοβούλως, και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω. Σε κάθε περίπτωση, η δυνητική σύγκληση του εν λόγω συντονιστικού οργάνου δεν συνδέεται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή/και την διάσωση των πολιτών, παρά μόνον με την υποβοήθηση του συντονιστικού έργου της περιφέρειας προς διάθεση των αιτούμενων μέσων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δούρου -Απολογητικό υπόμνημα: Η Πυροσβεστική δεν μας εισηγήθηκε εκκένωση περιοχής"

Ο Τραμπ δίνει άδεια στον στρατό να σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό

Την άδεια να σκοτώσουν, εάν χρειαστεί, δίνει στον αμερικανικό στρατό ο Ντόναλντ Τραμπ, στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δήλωσή του, προσθέτει ότι θα μπορούσε να παύσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων.

Περίπου 5.800 στρατιώτες έχουν αποσταλεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να ενισχύσουν την άμυνα μπροστά από την αναμενόμενη άφιξη του μεταναστευτικού καραβανιού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τραμπ δίνει άδεια στον στρατό να σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό "

EuroWorking Group: Συζήτηση για την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας

Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την προετοιμασία του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών ενημερώθηκαν για την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα της Επιτροπής ότι σε κάποιους τομείς η πρόοδος είναι καλή και σε άλλους μικρότερη. Σύμφωνα με την πηγή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το EWG υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης από την Ελλάδα όλων των δεσμεύσεων που έχει λάβει.

Νέα στοιχεία αναμένεται να αποσταλούν ενόψει του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου -ανέφερε η ίδια πηγή- όπου θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα.

Σημειώνεται, ότι οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC), δηλαδή των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών σε επίπεδο ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "EuroWorking Group: Συζήτηση για την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας"

Τον.. χαβά τους οι Τούρκοι: Η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο, λέει ο Γιλντιρίμ

Συνέχεια στην «πολεμική» ρητορική δίνει η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil και τις απειλές της Άγκυρας για πραγματοποίηση δικών της γεωτρήσεων στην περιοχή. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis».

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, η «Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και για αυτό τον λόγο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει «να συνέλθουν». Όπως τόνισε, τα ενδιαφέροντα του ψευδοκράτους («Βόρεια Κύπρος» όπως τα ανέφερε), είναι ταυτόχρονα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «οι μεγάλες εταιρείες που θα κάνουν έρευνες, πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες».

«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αρα, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», υποστήριξε ο Γιλντιρίμ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον.. χαβά τους οι Τούρκοι: Η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο, λέει ο Γιλντιρίμ"

Το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού περνά στο ΕΣΥ

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάσσεται με Προεδρικό Διάταγμα το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος 100 με τίτλο «Ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και μετονομασία του σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού» (ΦΕΚ Α' 193/20.11.2018).

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η οποία είχε εξαγγελθεί από το 2009 (ν. 3772/2009), αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά δύσκολους καιρούς, που αποσκοπεί στην εκ βάθρων αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κρατουμένους, δηλαδή για μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, διευκρινίζει ότι με το νέο ΠΔ το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού αποκτά πλέον διττή μορφή: Αποκεντρωμένη μονάδα υγείας της 2ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας του υπουργείου Υγείας και κατάστημα κράτησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μετονομάζεται σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ως μονάδα υγείας διασυνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βραχεία νοσηλεία, καθώς και παρακολούθηση και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες του πληθυσμού των ασθενών κρατουμένων.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας για το ιατρικό, νοσηλευτικό και παρακλινικό έργο έχει το υπουργείο Υγείας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί το έργο της διοίκησης και φύλαξης του καταστήματος. Αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, με κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Τέλος, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του ιατρείου που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, το οποίο πλέον διασυνδέεται και υποστηρίζεται λειτουργικά από το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού περνά στο ΕΣΥ"

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Δώρον άδωρον» η μείωση των εισφορών - «Συνέταιρος» το κράτος με 43,2%

Έπειτα από δύο χρόνια ασφυξίας από το εξοντωτικό χαράτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες παίρνουν μια ανάσα με τη μείωση της εισφοράς υπέρ της κύριας σύνταξης από 20% σε 13,33% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος.

Δηλαδή, από την επιβάρυνση +37% που επιφύλασσε το προηγούμενο καθεστώς -το οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε θεσπίσει- στους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019, επέρχεται έκπτωση ποσοστιαία από 12,45% έως και 33,35%. Στις χαμηλές κατηγορίες εισοδημάτων το όφελος είναι ελάχιστο, ενώ χαμένα βγαίνουν και τα υψηλά εισοδήματα από 70.331 έως 93.462 ευρώ, καθώς όσο πιο πολλά κερδίζει κάποιος τόσο περισσότερο θα επιβαρύνεται.

«Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων» ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, απευθυνόμενος στους επικριτές του. Το ζητούμενο λοιπόν είναι το ύψος του διαθέσιμου εισοδήματος που παραμένει μετά την αφαίμαξη του κράτους.

Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα μεικτό 12.000 ευρώ θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 1.608 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 836,2 ευρώ για τον κλάδο υγείας. Θα καταβάλλει επιπλέον φόρο εισοδήματος 22%* (12.032-2.444.2 ) = 2.109,3 ευρώ, καθώς και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Δηλαδή, παραμένει το κράτος σχεδόν ισότιμος συνεταίρος με ποσοστό 43,2%.

Παράλληλα, για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μεικτού μισθού -δηλαδή επί των 586 ευρώ.

Όμως, το όφελος για 200.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα περιοριστεί σημαντικά, εξαιτίας των πολλαπλών επιβαρύνσεων που θα υποστούν με την καταβολή των αναδρομικών. Για να μην «πνιγούν» στις οφειλές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εξόφληση των αναδρομικών σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένοι από τις αρχές του 2019, θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα:

- Τις τρέχουσες εισφορές της κύριας ασφάλισης (κατ' έλάχιστον 13,3% για εισόδημα άνω των 7.032 ευρώ)

- Τις τρέχουσες εισφορές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%)

- Τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού (κατ' ελάχιστον 41 ευρώ/μήνα)

- Τις τρέχουσες ελάχιστες εισφορές εφάπαξ (κατ' ελάχιστον 23,4% ευρώ/μήνα)

- Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών για το επικουρικό της περιόδου 2017-2018

- Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών για το εφάπαξ τα περιόδου 2017 -2018.


pinakes1
pinakes2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Δώρον άδωρον» η μείωση των εισφορών - «Συνέταιρος» το κράτος με 43,2%"

Σάλος για την καθαρίστρια που πήρε 10 χρόνια φυλακή επειδή πλαστογράφησε απολυτήριο Δημοτικού

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δικαστηρίου να στείλει στην φυλακή με την εξοντωτική ποινή των 10 χρόνων κάθειρξης, μια καθαρίστρια που είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο της του δημοτικού, για να διοριστεί στο δημόσιο.
Η γυναίκα διορίστηκε το 1996 και για να μπορέσει να διοριστεί σε παιδικό σταθμό, με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ πλαστογράφησε το πτυχίο που είχε της Ε΄ δημοτικού και το έκανε της ΣΤ΄Δημοτικού. Οταν η πλαστότητα εντοπίστηκε απολύθηκε, πέρασε απο δίκη και επειδή κρίθηκε οτι επί 20ετία πληρωνόταν παράνομα, της επιβλήθηκε η εξοντωτική ποινή των 10 χρόνων κάθειρξης.
Οι συνάδελφοί της – που επισημαίνουν ότι η γυναίκα συντηρεί μια ολόκληρη οικογένεια αφού ο σύζυγός της είναι ανάπηρος- ζητούν να αποφυλακιστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ποινή που πλήττει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το ΚΚΕ επίσης ζητάει την αποφυλάκισή της, ενώ η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει οτι:
Ναί μεν πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά η Δικαιοσύνη πρέπει να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Η ποινή αναφέρει η Ενωση είναι απάνθρωπη και οφείλεται στην μεσαιωνική αντίληψη ορισμένων δικαστών, που ερμηνεύουν τον παλιό νόμο περι καταχραστών του Δημοσίου. Με μοναδική τους έγνοια να μην κατηγορηθούν οτι κάνουν τα στραβά μάτια για την διαφθορά.
Λύση η απονομή χάριτος;
Μετά την αυστηρότατη κρίση της δικαιοσύνης, στον νομικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο αρχίζει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για την υπόθεση της καθαρίστριας.
Δεν είναι λίγοι όσοι προστρέχουν την – μοναδική πλέον – διαδικασία που προέβλεψε ο νομοθέτης για τέτοιες περιπτώσεις: Την απονομή χάριτος.
Η απονομή χάριτος, αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασκείται με βάση τη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων και τη σύμφωνη ή διάφορη με αυτήν πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διαδικασία αυτή κινείται εφόσον υπάρχει αμετακλητη καταδίκη. Ηδη ο συνηγορος της καθαρίστριας κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο.
Η διαδικασία απονομής χάριτος μπορεί να προκληθεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνηθέστερα όμως κινείται μετά από πρωτοβουλία και αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη.
Νομικοί και πολιτικοί κύκλοι επεσήμαιναν την ανάγκη να κινήσει την διαδικασία ο συνήγορος της καθαρίστριας ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξέφραζαν δε την πεποίθηση χωρίς να προκαταλαμβάνουν την κρίση του - ότι ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος, με την συγγνωστή ευαισθησία του και την ενασχόλησή του με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι, θα έβλεπε θετικά την απονομή χάριτος στην συγκεκριμένη γυναίκα.
Η ανακοίνωση των συναδέλφων της καθαρίστριας:
«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.
» Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.
» Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού.
» Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:
Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη. Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς». Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!
Προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, λέει ο Σύριζα:
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου. 
Το ΚΚΕ ζητάει την αποφυλάκισή της:
Το ΚΚΕ ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' τάξης του Δημοτικού!».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».
«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί "ισότητας απέναντι στον νόμο" και "κράτους δικαίου» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος για την καθαρίστρια που πήρε 10 χρόνια φυλακή επειδή πλαστογράφησε απολυτήριο Δημοτικού "

Έξι ένοχοι για το θάνατο του Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά

Τέλος στην υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα, του 22χρονου Μπακάρι Χέντερσον, τον Ιούλιο του 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου, έδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας σύμφωνα με την απόφαση του οποίου μετατατράπηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που ήταν για τους περισσότερους κατηγορούμενους σε θανατηφόρα ή απλή σωματική βλάβη. Ο άτυχος 22χρονος, που ήταν στην Ελλάδα για διακοπές, έχασε τη ζωή του στη Ζάκυνθο, όταν ξυλοκοπήθηκε άγρια ύστερα από καβγά που ξέσπασε σε νυχτερινό μπαρ.

Απ' τους συνολικά εννέα κατηγορουμένους ένοχοι κρίθηκαν οι έξι

Στον πρώτο κατηγορούμενο, που κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη, επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών. Ο δεύτερος, όπως και δύο Σέρβοι που είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, απαλλάχθηκαν καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι προκάλεσαν απλή σωματική βλάβη. Ο πέμπτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη με ποινή φυλάκισης 5 έτη. Και τέλος οι τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τους επιβλήθηκαν ποινές 9 ετών για τους τρεις πρώτους και 10 έτων για τον τελευταίο.

Ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ενώ η δικογραφία της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Ζακύνθου, για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στο Λαγανά και για έναν υπάλληλο.

Απογοητευμένοι οι γονείς

Παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσουν την απόφαση ήσαν οι γονείς του Μπακάρι Χέντερσον, Φίλμπερτ και Τζιλ, οι οποίοι σε δηλώσεις που έκαναν αργότερα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. «Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε. Τον πέταξαν και τον χτυπούσαν σαν σκυλί, γύρισαν πίσω χωρίς τύψεις για αυτό που προκάλεσαν. Δεν υπάρχουν τύψεις για τη χαμένη ζωή του παιδιού μου. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία. Σκότωσαν έναν άνθρωπο με άγριο τρόπο» είπε η μητέρα του Χέντερσον και ξέσπασε σε κλάματα.

Ικανοποιημένοι οι συνήγοροι

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Αγαμέμνων Τάτσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Δικαιοσύνη απεδείχθη ψύχραιμη και εξέδωσε μία απόφαση βασιζόμενη στο αποδεικτικό υλικό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την μία εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, τη Χρύσα Βουλδή, οι γονείς του Μπακάρι Χέντερσον αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν αίτηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, για να ασκηθεί έφεση κατά της σημερινής απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, thebest/lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι ένοχοι για το θάνατο του Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά"

Έρευνα διαπίστωσε κακοδιαχείριση και παρατυπίες σε συμβάσεις για το μεταναστευτικό

Παραβίαση των κανόνων στις διαδικασίες συμβάσεων, κακοδιαχείριση και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που εδρεύει στη Μάλτα.

Η έρευνα της OLAF ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, μετά από αναφορές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρατυπίες σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων το 2016 και το 2017. Μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2017, επισημαίνει παρατυπίες της EASO στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, οι οποίες σχετίζονται με την ανάθεση υπηρεσιών σε ανάδοχους, ελλείψει των απαραίτητων από την κοινοτική νομοθεσία διαδικασιών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Σήμερα, το γραφείο Τύπου της OLAF επιβεβαίωσε ότι ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες στην EASO. «Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε παρατυπίες, όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες για την EASO, κακοδιαχείριση, κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων», αναφέρεται στη δήλωσή της η OLAF.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η OLAF σημειώνει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση σε αυτό το στάδιο και ότι, κατά γενικό κανόνα, οι τελικές εκθέσεις υποθέσεων που διερευνά δεν δημοσιοποιούνται, αλλά αποστέλλονται στις αρχές που είναι αρμόδιες για ενδεχόμενη παρακολούθηση, στην περίπτωση αυτή, στο διοικητικό συμβούλιο της EASO.

Η OLAF έχει απευθύνει συστάσεις για πειθαρχικές ενέργειες στο διοικητικό συμβούλιο της EASO, για τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Υπηρεσίας, Χοσέ Καρέιρα, καθώς και για πολλά άλλα μέλη του προσωπικού της. Το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF κατά την επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 26-27 Νοεμβρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα διαπίστωσε κακοδιαχείριση και παρατυπίες σε συμβάσεις για το μεταναστευτικό"

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που χρωστάει παντού επί ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ

Ενας επιχειρηματίας που αφήνει χρέη σε δημόσιες επιχειρήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς από την κυβέρνηση, αποδεικνύεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Σαν ένα αόρατο χέρι να σταματάει τα πάντα. Μέτα τη ΔΕΠΑ τώρα γίνεται γνωστό ότι έχει αφήσει χρέη και στην ΔΕΗ. Με βάση στοιχεία προ διετίας, έφτανε τα 12 εκατ. ευρώ, δίχως να είναι γνωστό πόσο είναι σήμερα. Οπως φαίνεται όμως ο περίφημος Λουα Λουα τα καταφέρνει περίφημα σε ότι κάνει. Δειτε το γιατί. Αφενός η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει να τραβήξει την «πρίζα» από τα ELFE, δίχως επιτυχία. Αφετέρου εδώ και ένα χρόνο, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, πληρώνεται για το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχει στην ELFE, μέσω μιας από τις πολλές παρένθετες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, την «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». Την εταιρεία δηλαδή που σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ (Δεκέμβριος 2017), εμφανίζει ως έδρα μια άδεια πολυκατοικία επί της οδού Παπαφλέσσα 9, στην Καλλιθέα.

Η τακτική είναι η ίδια ακριβώς με εκείνη που ακολουθήθηκε στη περίπτωση της ΔΕΠΑ. Η «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», εμφανιζόταν να μισθώνει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELFE και να αντισυμβάλλεται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μην κληρονομήσει τα χρέη της.

Και όπως ακριβώς συνέβαινε τόσα χρόνια με τη ΔΕΠΑ που τα χρέη διογκώνονταν, έτσι έγινε και με τη ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της δίκης που διεξήχθη τον Αύγουστο 2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, κατόπιν αίτησης της ELFE.

Η ιστορία ξεκινά κάπου στα τέλη του 2014, όταν η ELFE υποχρεώνεται να συνάψει με τη ΔΕΗ, σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλου πελάτη με διακανονισμό χρέους και τόκων.

Η πλευρά Λαυρεντιάδη αθετεί τη συμφωνία, και το 2016 η ΔΕΗ, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εκδίδει σε βάρος της διαταγή πληρωμής (υπ’ αριθμ. 2574/2016), για ποσό, ύψους 12.181.211,58 ευρώ, πλέον τόκων και δικαστικής δαπάνης.

Εναντίον της διαταγής πληρωμής, η ELFE ασκεί ανακοπή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι δικηγόροι του κατηγόρησαν τη ΔΕΗ για κατάχρηση θέσης

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρακτικά της δίκης που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2017, όταν κατόπιν αίτησης της ELFE, η πλευρά Λαυρεντιάδη πήγε τη ΔΕΗ στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ότι καταχράστηκε τη θέση της.

Η δίκη διεξάγεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, στην «έδρα» δηλαδή της ELFE.

Είναι η εποχή που η υπόθεση γύρω από το συμψηφισμό οικοπέδων της πλευράς Λαυρεντιάδη με το χρέος προς τη ΔΕΠΑ, απασχολεί την επικαιρότητα, και που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για κυβερνητική ανοχή απέναντι στην υπόθεση.

Σε εκείνη λοιπόν τη δίκη που αφορά ασφαλιστικά μέτρα, η πλευρά Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να προμηθεύεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν τις ανάγκες της, και οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ανέρχονται σε 160.000 με 180.00 MWh ρεύματος ετησίως, γεγονός που κατατάσσει τη βιομηχανία στην κατηγορία του μεγάλου πελάτη.

Κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό που αναπτύσσει στο δικαστήριο η πλευρά Λαυρεντιάδη, η ELFE έχει υποχρεωθεί από την 1η/12/2014 να συνάψει με τη ΔΕΗ σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλου πελάτη με διακανονισμό χρέους και τόκων, την οποία και αθέτησε.

Και αυτό επειδή η ΔΕΗ παραβίασε τις συνθήκες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, δηλαδή καταχράστηκε τη θέση της.

Επικαλείται μάλιστα η ELFE επείγουσα περίπτωση, που συνίσταται στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της, και ζητά από το δικαστήριο της Καβάλας να συνεχίσει η ΔΕΗ να την προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα.

Το δικαστήριο τη δικαιώνει (απόφαση 306/2017), η ELFE κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα, και η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πληρώνεται από τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», ένα από τα πολλά παρένθετα σχήματα του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη.

Στη δίκη παρεμβαίνουν υπέρ της ELFE εκτός από τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», και η επίσης «εξωτική» εταιρεία PFIC LTD.

Έκτοτε η ΔΕΗ έχει εκδώσει νέα διαταγή πληρωμής για το χρέος της ELFE, με την υπόθεση ακόμη να εκκρεμοδικεί.

Με άλλα λόγια, ακόμη και μετά απ’ όσα έχουν συμβεί, παρά τις δικαστικές αγωγές, και πέρα από τις πολιτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, η ELFE και τα παρένθετα σχήματα του ομίλου, συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα.

Τροφοδοτούνται κανονικά με φυσικό αέριο και ρεύμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει χρέη απέναντι και σε άλλες κρατικές εταιρείες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που χρωστάει παντού επί ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ "

Πολύδωρας - Μαρκογιαννάκης θα καταθέσουν στη δίκη για το C4I - Εξαιρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τις συνθήκες παραλαβής του συστήματος ασφαλείας C4I, καλούνται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι πρώην υπουργοί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τα ονόματα των δυο υπουργών, όπως και αυτό του Προκόπη Παυλόπουλου, τότε υπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα, περιλαμβάνονται στην εισαγγελική πρόταση που εμπεριέχεται στο παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί για την υπόθεση, το 2017.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση σήμερα, οι τρεις πρώην υπουργοί ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η ζημία φέρεται να προκλήθηκε κατά τις υπογραφές τροποποιητικών συμβάσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής του συστήματος.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, δηλαδή της αναφοράς των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν θέσει το ερώτημα γιατί η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη στιγμή που στο φάκελο της αναφέρονται τα ονόματα των κ.κ. Πολύδωρα, Μαρκογιαννάκη και Παυλόπουλου, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μάλιστα, οι βουλευτές κατέθεσαν και αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».

Η δίκη

Στη δίκη για το C4I κατηγορούμενοι είναι 19 πρόσωπα – ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και άλλα στελέχη της μητρικής αλλά και της θυγατρικής εταιρείας.

Οι «19» παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του συμβούλιο Εφετών της Αθήνας (1732/2017) με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύδωρας - Μαρκογιαννάκης θα καταθέσουν στη δίκη για το C4I - Εξαιρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας"

Με αργούς ρυθμούς η αποσυμφόρηση της Μόριας

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, έπεσε για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες κάτω από 6.000.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη το πρωί στον καταυλισμό διέμεναν 5.860 άτομα, αφού και οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά, αλλά και μεγάλος αριθμός μετακινήθηκε στην ενδοχώρα, σ δομές που λειτούργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνολικά, στη Λέσβο σήμερα διαμένουν 7.850 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς οι 5.860 στη Μόρια, 1.140 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος και οι υπόλοιποι σε δομές και διαμερίσματα που λειτουργούν με τη φροντίδα μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σήμερα στη Χίο διαμένουν 1370 αιτούντες άσυλο, ενώ στη Σάμο, όπου και εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαμένουν 4.100 αιτούντες άσυλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αργούς ρυθμούς η αποσυμφόρηση της Μόριας"

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα 20 ευρώ αύξηση σε συντάξεις – «Κατόρθωμα ο νόμος Κατρούγκαλου»

Με πανηγυρισμούς ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφού χαρακτήρισε τον νόμο Κατρούγκαλου «μεγάλη δομική μεταρρύθμιση» αφιέρωσε μεγάλος μέρος της ομιλίας του στις συντάξεις, πανηγυρίζοντας ότι όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά 500.000 συνταξιούχοι θα δουν και αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου. «Μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης: «Είχα μια αμυδρά ελπίδα ότι θα είναι παρών ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται ότι επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα έχω την δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του αύριο, για το πανεπιστημιακό άσυλο. Εκεί θεωρεί ότι είναι πιο ασφαλής να καταστροφολογεί, γιατί στην οικονομία είναι σαφές ότι δεν μπορεί».
Ανεβάζοντας τους τόνους κατακόρυφα, είπε: «Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία. Και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε».
«Περνάει δύσκολα ο φίλος μου ο Αυτιάς»
«Και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο τέταρτο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται και ψάχνω και εγώ να το βρω. Όπως ψάχνω να βρω τους τίτλους των ΜΜΕ που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους και όχι μόνο ότι έρχεται θύελλα και περικοπές και να οι πίνακες με τις περικοπές και να οι εκπομπές. Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές. Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εκθειάζοντας τον νόμο Κατρούγκαλου.
Μίλησε για «κατόρθωμα που πετύχαμε» και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε καταστροφική και λαιμητόμος, αλλά είναι η αιτία που είμαστε σήμερα σε πορεία ανάκαμψης. Λύνει επίσης ένα γόρδιο δεσμό που ήταν μπροστά σε κάθε κυβέρνηση. Κατόρθωμα γιατί όχι μόνο έχουμε πλεονάσματα, όταν παραλάβαμε ελλειμματικά ταμεία, αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε την εξυγίανση με τρόπο δίκαιο. Αν συγκρίνεις τις εισφορές στο σύνολο πλέον θα είναι ευνοϊκότερες για τους μισθωτούς, ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».
Αύξηση 20 ευρώ σε 500.000 συνταξιούχοι
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά τα όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική».
Και συνέχισε λέγοντας: «Μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους».
Αναφερόμενος στο νόμο που συζητείται σήμερα είπε πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
«Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ» σημείωσε.
«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε» τόνισε απηυθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το ‘Τσοβόλα δώστα όλα’ και ψηφίζετε το ‘Τσοβόλα δώστα όλα’. Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής» σχολίασε στον ίδιο τόνο.
«Το δικό μας μνημόνιο είναι με τον λαό»
«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο. Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
» Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής» τόνισε.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα 20 ευρώ αύξηση σε συντάξεις – «Κατόρθωμα ο νόμος Κατρούγκαλου»"

Public Issue: Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ, το 10% προσεγγίζει το ΚΙΝΑΛ 55

Προβάδισμα της τάξης του 16,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει η ΝΔ, σύμφωνα με την Εκτίμηση Εκλογικής Επιρροής Φθινοπώρου 2018 της Public Issue, με το Κίνημα Αλλαγής να εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και να κινείται προς τη σφαίρα του διψήφιου ποσοστού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας, η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%).
Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5%).
Το ΚΚΕ, με 7,5% και η Χρυσή Αυγή, με 7%, διεκδικούν επί ίσοις όροις την 4η θέση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο κινείται στους ρυθμούς του εορτασμού του Ιωβηλαίου του, συγκεντρώνει στην παρούσα μέτρηση περισσότερες πιθανότητες να προηγηθεί.
Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.
Public Issue
Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).
Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (πεντακομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.
Όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, οι πολίτες που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται (60%). Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό του δείκτη, στην τελευταία 10ετία. Υψηλότερο (71%) έχει καταγραφεί μόνον κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012, ενώ και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 59%.
Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 46% των πολιτών και θετικά από το 15%. Η εικόνα αυτή διαφέρει αισθητά από την προεκλογική περίοδο του 1/2015. Αντιστρόφως, πιθανή νίκη της ΝΔ αντιμετωπίζεται θετικά από το 34% των πολιτών και αρνητικά από το 24%.
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Public Issue: Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ, το 10% προσεγγίζει το ΚΙΝΑΛ 55"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news