facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

«Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση στην Ελλάδα»

Εντονότερο πλήγμα σε σχέση με τους συνταξιούχους δέχτηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι, ιδίως δε οι νέοι, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, με συντονιστή τον καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Μάνο Ματσαγγάνη. Με βάση τη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε την περίοδο 2003-2014 και κατά μέσο όρο εξετάζει σε βάθος δεδομένα που αφορούν περίπου 18.000 άτομα σε 7.000 ελληνικά νοικοκυριά, στη διάρκεια αυτών των ετών αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των παιδιών. Παράλληλα, το φτωχότερο δεκατημόριο του πληθυσμού το 2014 ήταν κατά 56% φτωχότερο από το αντίστοιχο του 2009 (και το πλουσιότερο δεκατημόριο του 2014 επίσης φτωχότερο, κατά 42%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009). Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, σε σχέση με όσες δεν έχουν ή έχουν τρία τέκνα και άνω.

Η μείωση της απασχόλησης ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες και για τους κλάδους της οικοδομής (-63%), της βιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης (-38%) και μικρότερη στους τομείς της δημόσιας διοίκησης (-2%) και στον πρωτογενή τομέα (-9%). Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες. Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας έως 29 ετών συρρικνώθηκε στο μισό, ενώ ο αντίστοιχος των ατόμων ηλικίας 45-64 χρόνων μειώθηκε μόνο κατά 9%.

Οι εργαζόμενοι απόφοιτοι Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ή κάποιας μεταλυκειακής εκπαίδευσης μειώθηκαν σημαντικά (από 53% έως 20%), ενώ εκείνοι με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό αυξήθηκαν κατά 57% στην ελληνική αγορά εργασίας. Κατά τα λοιπά, η μέση αμοιβή μειώθηκε περισσότερο από ένα πέμπτο (-21,8%) ανά εργαζόμενο και η μέση μείωση αμοιβών ήταν 30% (σε αποπληθωρισμένα μεγέθη), ενώ σε απόλυτο αριθμό η μέση μείωση μηνιαίου εισοδήματος την περίοδο 2003-2014 ανήλθε σε 513 ευρώ. Πάντως, σε ό,τι αφορά την κοινωνική κινητικότητα, ενώ στην ΕΕ είναι 2,8 φορές πιθανότερο να τα βγάζει πέρα δύσκολα κάποιος που έχει μεγαλώσει σε οικογένεια που επίσης τα έβγαζε πέρα δύσκολα, η Ελλάδα έχει σε αυτό το πεδίο θετικότερη εικόνα, αφού το αντίστοιχο είναι 2,2 φορές.

Οι προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι ερευνητές είναι -μεταξύ άλλων- ο γενναίος αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με καλύτερες αμοιβές, η αναβάθμιση της στάθμης των δεξιοτήτων των εργαζομένων με βελτίωση της ποιότητας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η συστηματικότερη στήριξη του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων με: επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, βελτίωση του σχεδιασμού του επιδόματος στήριξης τέκνων, θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου και καλύτερη εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο, editorial director (διευθυντή περιεχομένου) της διαΝΕΟσις, η κρίση δεν επηρέασε σημαντικά την κοινωνική κινητικότητα, πάνω-κάτω έμεινε στα επίπεδα που ήταν. Ένας Έλληνας που έχει μεγαλώσει σε οικογένεια που τα βγάζει πέρα δύσκολα είναι 2,2 φορές πιθανότερο να τα βγάζει πέρα δύσκολα και ο ίδιος ως ενήλικας. Στην ΕΕ βέβαια, αυτό είναι 2,8 φορές πιθανότερο».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ήταν πολύ επιβαρυμένο και πριν από την κρίση. «Δουλεύουν πάρα πολύ λίγοι για να πληρώνουν τις συντάξεις πάρα πολλών. Οι συντάξεις αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος στον προϋπολογισμό και για την πληρωμή τους αντλούνται και χρήματα από τη φορολογία. Αυτό όμως δεν είναι βιώσιμο. Οι συντάξεις μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι τα εισοδήματα των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι σε ένα βαθμό κατανοητό, αλλά πλέον έχουν μείνει ακόμη λιγότεροι εργαζόμενοι, για να πληρώνουν 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει πάρα πολύ ραγδαία» σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτή η αλλαγή κάνει λόγο για την ανάγκη, μεταξύ άλλων, επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και των πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και για ένα συνολικό πακέτο ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί τέτοια μεταρρύθμιση με άλλο τρόπο».

Σημειώνεται πως σε παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις προτείνεται η επίτευξη ενός νέου συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα επί των οποίων η Ελλάδα έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022, με διεκδίκηση της δυνατότητας ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029. Προτείνεται παράλληλα η ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών -από 27% σε 19%- και με χρήση των επικουρικών εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, καθώς και η απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών.

Κληθείς να σχολιάσει το εύρημα της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των κατόχων μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην αγορά εργασίας της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 57%, ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις παρατηρεί ότι η βελτίωση αυτή δυστυχώς δεν αντανακλάται και σε επίπεδο απολαβών. «Στη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας από κλάδους όπως η οικοδομή ή η βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και νέες, στον τομέα της τεχνολογίας και γενικά προέκυψαν δουλειές που χρειάζονται τέτοιους εργαζόμενους. Σήμερα οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού στην Ελλάδα δύσκολα είναι άνεργοι, αλλά συχνά βρίσκουν δουλειές εκτός του αντικειμένου τους, για τις οποίες δυστυχώς είναι συχνά over-qualified και για τις οποίες αμείβονται με πολύ χαμηλές απολαβές. Εν ολίγοις βρίσκουν μεν δουλειά, αλλά με μικρότερες απολαβές, εκτός του αντικειμένου τους και κατώτερες των τυπικών προσόντων τους».

Τέλος, μία από τις προτάσεις στις οποίες καταλήγει η έρευνα είναι και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να καλύπτουν περισσότερους ανέργους. «Όσοι προτείνουν την επιδότηση της εργασίας έχουν δίκιο, αλλά κυρίως όταν μιλάμε για οικονομίες που δεν βρίσκονται σε κρίση. Όταν μια οικονομία βρίσκεται σε κρίση, προέχουν τα μέτρα προστασίας των αδύναμων (...) Για να αποφευχθούν κοινωνικά προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να λυθούν, αναπτύσσεται η επιδοματική πολιτική, το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ το 2008. (...) Είναι τρομερό το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μια χαμένη γενιά. Η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, με κριτήρια κυρίως εισοδηματικά, είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας και όχι ένα εργασιακό μέτρο per se. Ως προς τη βιομηχανία, που τάσσεται υπέρ της επιδότησης εργασίας, οι Έλληνες βιομήχανοι δίνουν πράγματι τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και να προσαρμοστεί και το θέμα της φορολογίας».

Ερωτηθείς από πού μπορεί να προέλθει η χρηματοδότηση για τέτοια μέτρα -αλλά και για άλλα προτεινόμενα από την έρευνα, όπως η διάθεση γευμάτων στο σχολείο για όλους τους μαθητές Δημοτικού ή η επέκταση της παιδικής φροντίδας σε όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας δύο ως πέντε ετών και η αποκατάσταση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" για τους ηλικιωμένους- ο κ. Γεωργακόπουλος απαντά:

«Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων και προφανώς η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας έχει ένα δημοσιονομικό κόστος. Υπολογίσαμε, στο πλαίσιο άλλης μελέτης, ότι για να γλιτώσουν 160.000 άνθρωποι από την ακραία φτώχεια, θα απαιτούνταν περίπου 830 εκατ. ευρώ ετησίως. Φαίνονται πολλά χρήματα, αλλά δεν είναι, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ποσό αυτό είναι 38 φορές μικρότερο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις. Γιατί όταν μιλάμε για ακραία φτώχεια, μιλάμε για πρόβλημα επιβίωσης. Το ελληνικό κράτος μέχρι το 2009 δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, αλλά το 2014 το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα έφτασε το 17%, έναντι 2,2% το 2009. Χρειάζεται λοιπόν πολιτική στήριξης της οικογένειας και βοήθεια στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση στην Ελλάδα»"

H απάντηση της Κύπρου στην Τουρκία: Δέσμευσε με Navtex την ΑΟΖ, για πολυεθνική άσκηση

Με την έκδοση Navtex για διεξαγωγή πολυεθνικής άσκησης απάντησε η Κύπρος στην προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνες εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με την Navtez η Λευκωσία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή της ΑΟΖ της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή που δεσμεύει η Κύπρος περιλαμβάνει μάλιστα και το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ NAVTEX:

20 1000 UTC NOV 2018
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NAV WRNG NR 388/18

MULTINATIONAL NAVAL EXERCISES ARE TAKING PLACE ON: 20 NOV 18 UNTIL 15 DEC 18 IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

33 23.000 N 031 09.000 E

33 42.000 N 032 47.000 E

34 21.000 N 033 02.000 E

34 31.000 N 033 27.000 E

33 28.000 N 033 18.000 E

33 10.000 N 031 52.000 E

CAUTION ADVISED CANCEL THIS MESSAGE ON 15 2159 UTC DEC 2018

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "H απάντηση της Κύπρου στην Τουρκία: Δέσμευσε με Navtex την ΑΟΖ, για πολυεθνική άσκηση"

Κοινή Επιτροπή: Οι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξουν την ελληνική ιστορία 24 αιώνων!

Η κοινή Ελληνο-Σκοπιανή Επιτροπή για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Εκπαίδευση, έχει μπλοκαριστεί, όταν τα μέλη της ελληνικής επιτροπής έλαβαν τα αιτήματα των Σκοπιανών για αλλαγή στα ελληνικά σχολικά βιβλία και ιστορικά βιβλία.

Παρόλο που η Επιτροπή λειτουργούσε γενικά χωρίς μεγάλα προβλήματα και σε φιλική ατμόσφαιρα, όταν η πλευρά των Σκοπίων παρουσίασε τις απαιτήσεις της για αλλαγές στις ελληνική ιστοριογραφία, το έργο του σώματος ‘βραχυκύκλωσε’ και τα μέλη τώρα περιμένουν πολιτική παρέμβαση.

Μέλη της ελληνικής επιτροπής σχετικά με τα αιτήματα της σκοπιανής πλευράς ενημέρωσαν το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να παρέμβει στον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, και υποτίθεται ότι δώσει εντολή για απόσυρση των αιτημάτων των επιστημόνων των Σκοπίων.

Σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα, που ήταν ελάχιστα, και είναι ήσσονος σημασίας, τα μέλη της επιτροπής των Σκοπίων (γράφει το δημοσίευμα) έθεσαν ένα τεράστιο όγκο αλλαγών που απαιτούν να γίνουν από την ελληνική πλευρά, θέτοντας εμπόδιο στη συνέχεια της συζήτησης.

Πηγές προσκείμενες στα μέλη της ελληνικής επιτροπής παραδέχονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων της επιτροπής των Σκοπίων, η οποία έχει επιχειρήματα αναγνωρισμένα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ιστοριογραφία, που αν γίνουν αποδεκτά θα προξενήσουν πολιτική αναταραχή στην ελληνική πλευρά.

Εάν τα Σκόπια με τους χειρισμούς τους κατορθώσουν να αλλάξουν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό, που δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι οι «Σκοπιανοί» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο) αλλάζουν την ελληνική ιστορία τουλάχιστον 24 αιώνων.

Ένα μέλος της επιτροπής από τους κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα, απείλησε με παραίτηση εάν τα Σκόπια δεν αποσύρουν τα αιτήματα, λέγοντας «Επιχειρείται παραποίηση της ιστορίας από το πλαστό έθνος των Σκοπίων».

Άλλες καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η μπάλα τώρα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί να παρέμβει και να δώσει εντολή στα μέλη της ελληνικής επιτροπής να αποδεχθούν τα αιτήματα της πλευράς των Σκοπίων και να ενσωματωθούν στο αρχικό έγγραφο , στο πλαίσιο το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα επόμενα τρία χρόνια.

Εάν ο Τσίπρας φοβηθεί ότι μια τέτοια ‘μαλακή’ προσέγγιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό κοινό, τότε θα παγώσει την επιτροπή μέχρις ότου η πλευρά των Σκοπίων, δηλαδή τα μέλη της επιτροπής, αποσύρουν τα αιτήματα με πολιτική πίεση.

Η επιτροπή βάσει της Συμφωνίας δεν μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή έχει μια ατζέντα που θα διαρκέσει τρία χρόνια, αλλά σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να προχωρήσει ομαλά η εργασία της Επιτροπής για να μην αυξήσει εντάσεις πριν από την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή Επιτροπή: Οι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξουν την ελληνική ιστορία 24 αιώνων!"

Διπλωματικοί υπάλληλοι κατά Κοτζιά: Βαθιά προσβλητικές οι αναφορές του για το κύκλωμα με τις βίζα

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων για τις σημερινές δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά περί υποθέσεων Ελλήνων διπλωματών που φέρονται να εμπλέκονταν σε παράνομο κύκλωμα έκδοσης βίζας για ασυνόδευτα παιδιά.

«Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βαθιά προσβολή για τον Διπλωματικό Κλάδο, καθώς δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός στελεχών του ΥΠΕΞ, που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, υπονομεύοντας το κύρος του Υπουργείου και πλήττοντας έτσι την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, ενώ υπογραμμίζει ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών «τα κρούσματα διαφθοράς είναι ελάχιστα και αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων όλων των Κλάδων επιτελούν το έργο τους με ευσυνειδησία, αφοσίωση στο καθήκον και σεβασμό της νομιμότητας», τονίζει η Ενωση και συμπληρώνει:

«Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη εποπτεία και τον αυστηρό έλεγχο τήρησης της νομιμότητας από όλα τα στελέχη του ΥΠΕΞ.

Παρατηρούμε, ωστόσο, το παράδοξο ότι, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ επαίρεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του επιδίωξε να καταπολεμήσει φαινόμενα διαφθοράς, στην πράξη, κατά την περίοδο αυτήν, αποδυναμώθηκε σημαντικά ο πρωταρχικός θεσμικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας του Υπουργείου, ήτοι η Γενική Επιθεώρηση. Μεταξύ άλλων, λόγω μη πλήρωσης της θέσης του Γενικού Επιθεωρητή, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση σε Πρεσβευτική Αρχή, τους τελευταίους δώδεκα μήνες τουλάχιστον».

Καταλήγοντας, η ΕΔΥ τονίζει ότι ο Διπλωματικός Κλάδος είναι υπερήφανος για τη μακρά παράδοση ήθους και αυταπάρνησης των μελών του, που επιτελούν την αποστολή τους συχνά σε δύσκολες συνθήκες και πάντα με γνώμονα τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ο κ. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, έκανε λόγο για 93 τέτοιες υποθέσεις και για διπλωμάτες που κατέληξαν στη φυλακή.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικοί υπάλληλοι κατά Κοτζιά: Βαθιά προσβλητικές οι αναφορές του για το κύκλωμα με τις βίζα "

Μηνύσεις σε ΕΚΑΒ και ΔΙΑΣ ετοιμάζει η οικογένεια του Ζακ μετά το ιατροδικαστικό πορίσμα

Μηνύσεις κατά όλων εκείνων που ενεπλάκησαν λόγω αρμοδιότητας, στις τελευταίες στιγμές του Ζακ Κωστόπουλου ετοιμάζεται να υποβάλει η οικογένειά του, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος των ιατροδικαστών για τα αίτια του θανάτου του.

Oπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Άννυ Παπαρούσου, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, η οικογένεια του 33χρονου έχει δώσει εντολή να υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος όλων όσων ενήργησαν, από το ΕΚΑΒ και την ΔΙΑΣ, στην οδό Γλάδστωνος, από την στιγμή που ο αιμόφυρτος Ζακ βρέθηκε εκτός του κοσμηματοπωλείου στο οποίο μπήκε για άγνωστο ακόμη λόγο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Παπαρούσου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οικείοι του 33χρονου επιθυμούν να διερευνηθούν όλα τα στάδια της φρικτής κατάστασης που αντιμετώπισε ο Ζακ μέχρι να εκπνεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο, δεμένος πισώπλατα με χειροπέδες. Η Πολιτική Αγωγή σε συνεργασία με τον τεχνικό της σύμβουλο, μελετάει εκ νέου όλα τα βίντεο που έχει στην διάθεση της στα οποία καταγράφεται ο 33χρονος από την στιγμή που καταφέρνει να βγει φρικτά χτυπημένος, από τους δύο ήδη κατηγορούμενους καταστηματάρχες, από το κοσμηματοπωλείο μέχρι να μείνει ακίνητος έχοντας υποστεί, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ισχαιμικό επεισόδιο "το οποίο συνδέεται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα".

Βάσει των ευρημάτων των ιατροδικαστών, που συνδέουν τις ισχαιμικές αλλοιώσεις στην καρδιά με στρες από τα βάναυσα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος ακτιβιστής, τα βίντεο τίθενται από την Πολιτική Αγωγή σε πλήρη έλεγχο καρέ-καρέ καθώς πλην του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη και του συγκατηγορουμένου του που εμφανίζονται να χτυπούν λυσσωδώς τον "επίδοξο ληστή", ο Κωστόπουλος δέχθηκε στην συνέχεια και άλλα χτυπήματα. Στα επίμαχα βίντεο, τον αιμόφυρτο και παραπαίοντα 33χρονο, χτυπάει με δυνατή κλωτσιά στην πλάτη ένας από τους δύο άντρες του ΕΚΑΒ, ενώ στην συνέχεια δέχεται χτύπημα με γκλοπ και από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ που του πέρασαν χειροπέδες πιθανότατα ενώ ξεψυχούσε.

Στο έργο της διερεύνησης όλων των φάσεων της υπόθεσης οι συνήγοροι της οικογένειας ευελπιστούν ότι θα βοηθηθούν ιδιαίτερα από το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει πλατφόρμα ζητώντας να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνύσεις σε ΕΚΑΒ και ΔΙΑΣ ετοιμάζει η οικογένεια του Ζακ μετά το ιατροδικαστικό πορίσμα"

Νέα τουρκική πρόκληση: Το «Barbaros» και τέσσερα πολεμικά πλοία μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι. Όπως μεταδίσουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει εισέλθει στο οικόπεδο 4 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνοδευόμενο από τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει προς το οικόπεδο 10, όπου συνεχίζεται η γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil. Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Άγκυρα να μην τολμήσει να εμφανιστεί στην περιοχή, όπου διεξάγει έρευνες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αυτό θεωρείται ως απάντηση στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, φαίνεται ότι η Άγκυρα, μην μπορώντας να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή έχει αρχίσει τις έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επιλέγει να συνεχίσει το παιχνίδι των προκλήσεων εις βάρος της Κύπρου.

Το «Barbaros» επέλεξε το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και έχει αμφισβητηθεί από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μικρή απόσταση παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική πρόκληση: Το «Barbaros» και τέσσερα πολεμικά πλοία μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ"
«Επιστημονικά τεκμηριωμένη» δέσμη 14 αλλαγών που θα βελτιώσουν τις λειτουργίες της Δημοκρατίας περιλαμβάνει η πρόταση του Ποταμιού για «να μη χαθεί η ευκαιρία» της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σύμφωνα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πρέπει:
 
  • Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος
  • Να ενισχύσουμε την διάκριση των εξουσιών
  • Να βάλουμε όρια στις θητείες και στους εκλεγμένους
  • Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους
  • Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα
  • Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα
  • Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα
  • Να δώσουμε τη δυνατότητα σπουδών σε μη κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας
  • Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων.
  • Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή
Οι προτεινόμενες αλλαγές:

1. Ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα και λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που προέκυψε από την υπερ-ενίσχυση του θεσμού του πρωθυπουργού.

- Ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα (αρ.35Σ)

- Να ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή (αρ.101α Σ)

- Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τους καταλόγους που θα συντάσσουν οι ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων (αρ.90Σ)

- Να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την Προεδρική εκλογή (αρ.32 Σ)

2. Σταθερός εκλογικός κύκλος
Η χώρα βρίσκεται συνεχώς σε εκλογική τροχιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μονίμως κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Δύο από τις πιο σημαντικούς λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελούν η αδυναμία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η καταχρηστική εφαρμογή της πρόβλεψης του Συντάγματος περί αντιμετώπισης «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας».

Προτείνουμε:
- Αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε παρατείνεται η θητεία του νυν Προέδρου μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. (αρ. 30 Σ) Στις ψηφοφορίες υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής υποψηφίου προέδρου

- Εναλλακτική πρόταση. Αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν εκλεγεί πρόεδρος, τότε η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά Δήμων. (αρ. 32 Σ)

- Συμφωνούμε με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. «Η Βουλή να μη μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», προτείνουμε όμως: Ο πρωθυπουργός που ζητάει πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, για να αντιμετωπιστεί «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», πρέπει να έχει την έγκριση των 3/5 της Βουλής. (αρ. 41 Σ)

Εμείς δεν είμαστε με τη διαλυτική απλή αναλογική, ούτε με την υπερενισχυμένη των 50 εδρών.
Πιστεύουμε σε ένα αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα, π.χ. 1 έδρα για κάθε 1% πάνω από το 25% και μέχρι το 40%. Δηλαδή στο 30% 30 επιπλέον έδρες, ενώ στο 44 % , 40 επιπλέον έδρες.

Όπως πιστεύουμε και στη διπλή ψήφο. Στη μια τον τοπικό σου βουλευτή -ανεξαρτήτως κόμματος και στην άλλη την περιφερειακή λίστα του κόμματος σου. Αυτή βγάζει και το ποσοστό του κόμματος. (αρ. 54 Σ)
Να μπει όριο στις θητείες των βουλευτών και των αιρετών, έως 3 συνεχόμενες θητείες (αρ. 51 Σ)
Άμεση ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού είτε με συνταγματική διάταξή (αρ. 54 & 108 Σ) είτε με σχετικό νόμο.

3. Κατάργηση ατιμωρησίας του πολιτικού προσωπικού
Για την ποινική ευθύνη υπουργών προτείνουμε την κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι χρόνοι παραγραφής αξιόποινων πράξεων για υπουργούς και πολίτες. (αρ.86 Σ)
Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων.

Η άρση ασυλίας των βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι' αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. (αρ. 62 Σ)

4. Μη κρατικά πανεπιστήμια
Να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ιδρυμάτων κύρους και αξιόπιστων, με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου και διαρκούς αξιολόγησης όπως και στα Δημόσια, ώστε να τελειώσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα με τα «κατ ευφημισμόν» Πανεπιστήμια που λειτουργούν με άδεια της Γ.Γ. Εμπορίου. (αρ. 16 Σ)

5. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε Ανώτατο Δικαστήριο. Οι προτάσεις να συζητούνται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κατατίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επιλέγει από τον κατάλογο. (αρ. 90Σ)

Οι αντιπρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται από την ολομέλεια του αντίστοιχου δικαστηρίου με μυστική ψηφοφορία.

6. Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους
Οριοθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους ώστε να αποσαφηνίζεται ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον πραγματικής θρησκευτικής ελευθερίας. Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία δεν είναι υπόθεση των Μητροπολιτών. Η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας και να ασκεί έλεγχο στη σύσταση εκκλησιών, τζαμιών, συναγωγών και κάθε άλλου τόπου λατρείας θρησκευτικού δόγματος. (αρ. 3Σ, 13Σ & αρ. 16 παρ2 Σ)

7. Τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών
Αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών στα 3/5, της Διάσκεψης των Προέδρων. H επιλογή των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών, γίνεται από τον ΠτΔ από κατάλογο που προτείνει η Διάσκεψη. (αρ 101 παρ 1&2 Σ)

8. Αποκομματικοποίηση του κράτους
Ενίσχυση της παρουσίας μόνιμων αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών και ειδικών στην κυβερνητική και κρατική πυραμίδα.

Ανοικτές, διαφανείς και αξιοκρατικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πλήρωση θέσεων με αυξημένη ευθύνη (γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών, σύμβουλοι και ειδικοί σύμβουλοι). Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του μέλους των ανώτερων οργάνων του κόμματος και έμμισθων πολιτικών θέσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. (αρ. 103Σ)

9. Κρίση περί αντισυνταγματικότητας των νόμων
Η συχνή έγερση ζητημάτων αντισυνταγματικότητας των νόμων, δημιουργεί ζήτημα ασφαλείας δικαίου, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που εγείρουν ζητήματα σοβαρότητας. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία και την κοινωνία από τις συχνά αντιφατικές αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων για δημοσιονομικά ζητήματα. Ένας ειρηνοδίκης γίνεται ξαφνικά υπερυπουργός Οικονομικών.

Ο θεσμός της πιλοτικής δίκης πρέπει να επεκταθεί. Να είναι πλέον υποχρεωτικό για όλα τα δικαστήρια όταν καταλήγουν σε κρίση περί αντισυνταγματικότητας να παραπέμπουν το ζήτημα στην ολομέλεια του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου. (αρ. 93. παρ4 Σ)

10. Έλεγχος στο δημόσιο χρήμα-διαφάνεια στις συμβάσεις
Ιδρύεται Ελεγκτική Αρχή με πλήρη ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση, για τον έλεγχο των εσόδων και των δαπανών του κράτους και των δημοσίων νομικών προσώπων και για την υποβοήθηση της οικονομικής διαχείρισής τους.

Η Ελεγκτική Αρχή απαρτίζεται από ανώτατους και ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και από ανώτατους δημόσιους υπάλληλους σώματος και τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους. (αρ. 79-80Σ)

11. Απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά του κρατισμού
Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού κατοχυρώνεται. Δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας. (αρ. 106 Σ) Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατοχυρώνεται και συνταγματικά ως ανεξάρτητη αρχή. (αρ. 101Α Σ)

12. Ειδικό καθεστώς για αύξηση των επενδύσεων
Επιτρέπεται η παροχή με νόμο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού.

Γι' αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση του ελληνικού δημοσίου να μη μεταβάλει το νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς και τους όρους των σχετικών αδειών επί ορισμένο χρονικό διάστημα. (αρ. 106 Σ)

13. Αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας
Η Βουλή να μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος (εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 2/3. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά πριν από την πάροδο 5ετίας. (αρ 110 Σ)

-Τέλος, οι προτεραιότητες αλλάζουν και πρέπει να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή-

14. Προστασία του περιβάλλοντος και διαγενεακή δικαιοσύνη
Οι δύο νέες προτεραιότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Προτείνουμε:
Στις πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας, όπως αυτές ορίζονται στο 'Άρθρο 2, να προβλεφθεί ότι α) αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και η άρση των διαγενεακών ανισοτήτων και β) ότι η Πολιτεία ενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. (αρ. 2 Σ, 21Σ και αρ. 24 Σ).
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν: Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει στα Ιμια

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας «πανηγυρίζουν» ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να πλησιάσει στα Ιμια, χάρη στο στρατιωτικό φυλάκιο με ραντάρ που χτίστηκε στο νησί Τσαβούς.

«Οι Ελληνες δεν πλησιάζουν στα Ιμια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων IHA, το οποίο αναδημοσίευσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ.

«Χάρη στη στρατιωτική βάση που έχτισε το τουρκικό ναυτικό στο νησί Τσαβούς, οι Ελληνες στρατιώτες δεν μπορούν να πλησιάσουν στα Ιμια. Από την άλλη, η τουρκική ακτοφυλακή που δεν αφήνει ούτε... πουλί να πετάξει, συνεχίζει την 24ωρη παρακολούθηση της περιοχής», αναφέρει το τηλεγράφημα.

«Για χρόνια, ο ελληνικός στρατός παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Χάρη στη στρατιωτική βάση στο νησί Τσαβούς, που απέχει 1,5 μίλι από τα Ιμια, οι Ελληνες στρατιώτες δεν μπορούν να παραβιάσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι Ελληνες στρατιώτες, που παραβίαζαν σχεδόν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας για 25 χρόνια, δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή από τότε που χτίστηκε η βάση στο νησί Τσαβούς. Οι Ελληνες στρατιώτες, που δεν έχουν έρθει στην περιοχή για περίπου 3 μήνες, παρακολουθούν τα Ιμια από την Καλόλιμνο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν: Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει στα Ιμια "

Καλαϊτζίδης για τη σύλληψή του: Δεν θα σχολιάσω τι λένε τα μίντια και πώς το παρουσιάζουν

Με μία ανάρτηση στο facebook σχολίασε τη σύλληψή του και την αναβολή της δίκης του του με την κατηγορία της απειλής, το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης. Η συγκεκριμένη δίκη αναβλήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος δικάζεται για άλλες υποθέσεις και στις 27 και στις 30 του μήνα. 

Ο Καλαϊτζίδης γράφει: Πριν απο λίγο έφυγα απο την ευελπίδων.Πήρε αναβολή η δίκη μου για τις 28 Νοεμβρίου.Εχω επίσης δίκη στις 27 και στις 30. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να κάνω οποιαδήποτε ενημέρωση για την σύλληψη μου τις κατηγορίες η για το τι έγινε στο νοσοκομείο του Ερυθρού προχτές όπου και ξεκίνησε η ιστορία. Η να κάτσω να σχολιάσω τι λένε τα μίντια και πως το παρουσιάζουν.Ζούμε μια παράνοια.Και όποιος αντέξει. 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαϊτζίδης για τη σύλληψή του: Δεν θα σχολιάσω τι λένε τα μίντια και πώς το παρουσιάζουν"

Συγγνώμη ζήτησε από τους μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας η Ακριβοπούλου: Τους μπέρδεψα με τον Αμβρόσιο, είχα πυρετό!

Στην παραδοχή πως αδίκησε τους δύο μητροπολίτες, Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, κατηγορώντας τους πως εκφράζουν «χρυσαυγίτικες και ακροδεξιές θέσεις» προχώρησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Κατά την χθεσινή εκπομπή της κ. Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ, οι δύο ιεράρχες αντέδρασαν στην επίθεση που δέχθηκαν επειδή εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης για την αλλαγή μισθοδοσίας των κληρικών, παρά τη διαφωνία της ιεραρχίας. Μάλιστα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν ακόμα και ένδικα μέσα αν η κ. Ακριβοπούλου δεν προέβαινε σε διορθωτική δήλωση.

Με την έναρξη της σημερινής της εκπομπής, η κ. Ακριβοπούλου αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο και Πειραιώς κ.Σεραφείμ, που όχι απλώς έχουν δίκιο, αλλά αδικούνται αφού έχουν εκφράσει απόψεις με το αντίθετο περιεχόμενο από αυτό που είπα εγώ. Και έχει δίκαιο και ο Μητροπολίτης που μιλά για ένδικα μέσα».

Συνεχίζοντας η κ.Ακριβοπούλου είπε ότι όταν αναφέρθηκε στους δύο Μητροπολίτες, είχε στο μυαλό της έναν τρίτο: «Τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής επί χούντας».

Μάλιστα, η δημοσιογράφος υποστήριξε ότι χθες ήταν μια «δύσκολη μέρα», γιατί τόσο εκείνη, όσο και οι δύο συμπαρουσιαστές της είχαν …πυρετό.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγγνώμη ζήτησε από τους μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας η Ακριβοπούλου: Τους μπέρδεψα με τον Αμβρόσιο, είχα πυρετό!"

Δημοσκόπηση: Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών – Τσίπρας ή Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και καταλληλότερος πρωθυπουργός (με διαφορά 18 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα) εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα ευρήματα του πολιτικού βαρομέτρου Νοεμβρίου της Public Issue.
Συγκεκριμένα και με βάση τους δείκτες πολιτικού κλίματος, ο αρχηγός της Ν.Δ. συγκεντρώνει 46% θετικών γνωμών (έναντι 51% αρνητικών), με δεύτερη σε δημοτικότητα αρχηγό την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με 40% θετικών γνωμών (έναντι 57% αρνητικών). Ακολουθούν οι επικεφαλής του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης αντίστοιχα, ενώ στις τελευταίας θέσεις βρίσκονται ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (26% θετικών γνωμών έναντι 73% αρνητικών), ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (15% θετικές - 84% αρνητικές) και ο Ν. Μιχαλολιάκος της "Χρυσής Αυγής", με μόλις 10% θετικών γνωμών (86% αρνητικές).
Pub1
Σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται με 43%, ακολουθεί το "κανείς από τους δύο" ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων με 29%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 25%.
Pub2
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, η επιλογή "καμία από τις δύο" λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό, 40%, ακολουθεί η επιλογή "μία κυβέρνηση της ΝΔ" με 36%, ενώ τρίτη έρχεται η επιλογή "μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με 18%.
Ικανοποιημένη από την αντιπολίτευση δηλώνουν σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%), ενώ από την κυβέρνηση 15%. Δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 84%, ενώ από την αντιπολίτευση ένα ποσοστό 76%.
Όσον αφορά στο ζήτημα του σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα, το 74% δηλώνει ότι πηγαίνουν σε λάθος, ενώ το 17% σε σωστή, ενώ ένα 7% τοποθετείται ουδέτερα.
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν, σύμφωνα με το βαρόμετρο, μεταξύ των πολιτών είναι η απογοήτευση, η οργή/αγανάκτηση και η ανησυχία/άγχος.
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών – Τσίπρας ή Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός"

Αναβλήθηκε η δίκη του στελέχους του Ρουβίκωνα

Για τις 28 Νοεμβρίου αναβλήθηκε, από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, η δίκη του 39χρονου, ηγετικού στελέχους της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» που κατηγορείται για απόπειρα παράνομης βίας.

Ο κατηγορουμενος, σύμφωνα με τη δικογραφία που εχει σχηματιςτεί σε βάρος του, φέρεται να τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και να απαίτησε εκβιαστικά την αποχώρηση των αστυνομικών που φρουρούσαν έναν αλλοδαπό τραυματία από τα επεισόδια του Πολυτεχνείου.

Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να κληθούν βασικοί μάρτυρες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε η δίκη του στελέχους του Ρουβίκωνα"

Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που συνδέεται με τα πολλαπλά τραύματα

Παραδόθηκε στην αστυνομία το ιατροδικαστικό πόρισμα για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισσάβετ Σαλαμάρα ο αστυνομικός συντάκτης Μαρίνος Αλιφέρης , ο θάνατος φέρεται να προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που προκλήθηκαν από τραύματα σώματος. Το πόρισμα αναφέρει πως οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές.

Για το πόρισμα ενημερώθηκε η οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το πόρισμα του ιατροδικαστή -τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Σωκράτη Τσαντίρη το οποίο θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.

Όπως αναφέρει, "μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων και τον συγκερασμό των ευρημάτων της νεκροψίας- νεκροτομής οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι κακώσεις από το βίαιο συμβάν προκάλεσαν και το θάνατό του. Για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα χρειαζόμασταν την απαραίτητη εργαστηριακή διερεύνηση με την οποία αναδείχθηκε ότι ήταν ελεύθερος ουσιών αλλά και προϋπάρχουσας παθολογίας. Η αιτία θανάτου οφείλεται αποκλειστικά στον τραυματισμό λόγω των πολλαπλών πλήξεων που δέχθηκε".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που συνδέεται με τα πολλαπλά τραύματα"

Η Κύπρος θα χτίσει νοσοκομείο στο Μάτι

Χρηματική επιταγή ύψους 50.000 ευρώ παρέλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ (Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου) και ΕΠΟΕΤ (Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών) με σκοπό την ανέγερση νοσοκομείου στο Μάτι της Αττικής, ως μια ένδειξη στήριξης στους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη συνεισφορά της Συνομοσπονδίας και είπε πως «έχουμε διαβιβάσει την πρόθεση μας, ύστερα από διαβούλευση και με τον Πρωθυπουργό», όπως είπε, «να κτίσουμε ένα νοσοκομείο με τα χρήματα που το κράτος, αλλά και διάφοροι φορείς», μεταξύ των οποίων, τηλεοπτικοί σταθμοί και οργανωμένα σύνολα, έχουν προσφέρει».

«Ένα νοσοκομείο στην περιοχή όπου επισυνέβη η τραγωδία με την πυρκαγιά, στο Μάτι, και αυτό νομίζω θα είναι μια δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελλήνων της Κύπρου με συγκεκριμένο περιεχόμενο», υπογράμμισε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη «να υπάρχει ένα συμβολικό κτήριο που να δείχνει την αλληλεγγύη του κυπριακού ελληνισμού για τραγωδίες που επισυμβαίνουν».
«Όπως εμείς έχουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις πλείστες τόσες περιπτώσεις κατά τον ίδιο τρόπο και εμείς, όπως παλαιότερα επί αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου με την πυρκαγιά στην Πελοπόννησο, κτίσαμε την κοινότητα της Αρτέμιδος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ συμβάλλει στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα με το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται και σημαντικό χρηματικό ποσό που προσέφερε η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες.

«Πάντα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους αδελφούς Ελλαδίτες σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης τους», υπογράμμισε ο κ. Μάτσας.
Αναφορικά με την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανεγείρει νοσοκομείο στην περιοχή του Μάτι, ο κ. Μάτσας είπε ότι «είναι σημαντικό να είναι ευδιάκριτος ο ρόλος και η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια» ενίσχυσης των πυρόπληκτων στην Ελλάδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος θα χτίσει νοσοκομείο στο Μάτι"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την φυλάκιση του Ντεμιρτάς

Η φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει ως στόχο να «πνίξει τον πολιτικό πλουραλισμό» στην Τουρκία, έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία καταδικαστική απόφαση για την Αγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από την Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν τον φιλοκούρδο ηγέτη, εκ των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου παραδέχεται ότι εάν ο Ντεμιρτάς, 45 ετών, συνελήφθη για «θεμιτούς λόγους», διότι οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για ποινικό αδίκημα, Ομως, οι λόγοι που οι τουρκικές αρχές επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την διάρκεια της κράτησής του δεν είναι «επαρκείς».

«Η προσωρινή κράτησή του συνιστά αθέμιτη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης του λαού και του δικαιώματος του προσφεύγοντος να εκλεγεί και να ασκήσει την κοινοβουλευτική του θητεία», έκριναν οι δικαστές του Δικαστηρίου του Στρασβούργου στο οποίο προσέφυγε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Οι παρατάσεις της στέρησης της ελευθερίας του ενάγοντος, κυρίως κατά την διάρκεια δύο κρίσιμων προεκλογικών εκστρατειών, του δημοψηφίσματος και της προεδρικής εκλογής, είχαν έναν κύριο ανομολόγητο στόχο, να καταπνίξουν τον πλουραλισμό και να περιορίσουν την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που βρίσκεται στον πυρήνα τη ίδιας της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επεδίκασε στην Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016 με κατηγορίες για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και είναι κατηγορούμενος σε σειρά κατηγορητηρίων. Εάν καταδικασθεί βάσει του κυρίως κατηγορητηρίου, απειλείται με ποινή κάθειρξης 142 ετών. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων στις εκλογές της 24ης Ιουνίου που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα την Ρωσία σε αντίστοιχη υπόθεση, αναγνωρίζοντας τον «πολιτικό» χαρακτήρα των κατά σειρά συλλήψεων του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την φυλάκιση του Ντεμιρτάς"

Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία έγινε, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ επιφυλάξεις μέχρι την Ολομέλεια εξέφρασαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι και το ΚΚΕ καταψήφισε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές"

Εκκενώνονται την Κυριακή περιοχές στην Ελευσίνα για την εξουδετέρωση βόμβας

Η εξουδετέρωση πυρομαχικού παλαιού τύπου (μια βόμβα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πολύ μεγάλης ισχύος (500 λιμπρών/lb), που εντοπίστηκε, εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή (25 Νοεμβρίου) στις 09:00, με μέγιστη διάρκεια της επιχείρησης τέσσερις ώρες, τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Σημειώνεται δε ότι εκ μέρους του στρατιωτικού αεροδρομίου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (καθοδήγηση μέρους του ωστικού κύματος και θραυσμάτων εντός του αεροδρομίου και μείωση της έντασης του με τη δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του) με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς η μέγιστη ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης ανέρχεται σε 1407 μέτρα και περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στον δήμο Ασπροπύργου και στον δήμο Ελευσίνας. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται περιοχές με κατοικίες βόρεια και ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου όπως «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, Νικόλαος Μελετίου, ενημερώνει τους πολίτες που διαμένουν, έχουν επιχειρήσεις ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές - συνοικίες: να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, να μετασταθμεύσουν τα οχήματα τους έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Υπογραμμίζεται ότι, η πλέον επικίνδυνη ζώνη, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, περιλαμβάνει όλη τη συνοικία «Αεροδρόμιο» και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνοικίας «Τρύπα Αλεπούς». Από τη ζώνη αυτή, επιβάλλεται η αποχώρηση των κατοίκων, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία τους. Στις άλλες, γειτονικές συνοικίες, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρά τους, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, μακριά από αντικείμενα, που μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμούς, και, κυρίως, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι Εκκλησίες. Επίσης, οι γονείς ή κηδεμόνες μικρών παιδιών, να τα ενημερώσουν για το ενδεχόμενο εκκωφαντικού θορύβου, προκειμένου να μην τρομάξουν ή πανικοβληθούν.

Για τη φιλοξενία - παραμονή των κατοίκων της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στη διάρκεια της επιχείρησης, ο δήμος έχει φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές, το πρωί της Κυριακής, δημοτικές υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο, το Κλειστό Γυμναστήριο. Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, συνιστώνται οι πλατείες Δημαρχείου, Ηρώων, 'Ανω και Κάτω Φούσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώνονται την Κυριακή περιοχές στην Ελευσίνα για την εξουδετέρωση βόμβας"

Μήνυση κατά της ΕΡΤ υποβάλλουν οι μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας: «Μας είπαν ακροδεξιούς»

Αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο είναι οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Πειραιώς Σεραφείμ μετά τους χαρακτηρισμούς «χρυσαυγίτες» και «ακροδεξιοί» που εξαπέλυσε εις βάρος τους η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου μέσα από την εκπομπή της στην ΕΡΤ.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Επειδή, τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος κ. Ακριβοπούλου στην εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” της ΕΡΤ (19-11-2018), χαρακτηρίζοντας τις απόψεις μου ότι απηχούν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες αντιλήψεις, θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικά προς το πρόσωπό μου γι’ αυτό και την καλώ να καταθέσει το περιεχόμενο αυτών των απόψεων και των αντιλήψεών μου άλλως θα ασκήσω κάθε ένδικο μέσο, εκτός εάν ανακαλέσει άμεσα στην αυριανή εκπομπή της».
Και ο μητροπολίτης Πειραιώς ανακοινώνει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΡΤ και της κ. Ακριβοπούλου, με αναφορά και στο ΕΣΡ, ενώ κάνει λόγο για «κατάπτωση της λαοσυντήρητης» κρατικής τηλεόρασης.
Αναλυτικά η ανανκοίνωση του μητροπολίτη Σεραφείμ:
Ὅταν στό διαδίκτυο ἔχεις καταθέσει 5 κείμενα, δημόσια ἀνακοινωθέντα στίς 22/4/2013, 23/4/2013, 29/4/2013, 20/9/2013, καί 16/12/2013, τά ὁποῖα ὑπάρχουν στό διαδίκτυο μέ τά ὁποῖα καταδικάζεις τόν παγανιστικό χαρακτήρα τοῦ πολιτικοῦ μορφώματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αὐγή» πού ἀποτελεῖ ἰδεολογική συνέχεια τοῦ ἀποκρυφιστικοῦ καί σατανιστικοῦ ἑρμητικοῦ τάγματος «Χρυσή Αὐγή» τοῦ 19ου αἰ. τῶν Γέϊτς, Πεσόα καί Κρόουλι, παρουσιάζοντας πανελληνίως τά ἀποδεικτικά στοιχεῖα γιά τό ἰδεολόγημά της καί τόν σαφῆ ἀντιχριστιανικό της χαρακτῆρα, προειδοποιώντας μάλιστα ὅτι ἀποτελοῦν κίνδυνο γιά τήν Ἐκκλησία καί τό Ἔθνος οἱ θέσεις τοῦ πολιτικοῦ αὐτοῦ μορφώματος, ἀποτελεῖ βαρύτατη συκοφαντία καί ἐξύβριση ἡ δημόσια ἀναφορά στήν ἐκπομπή τῆς ΕΡΤ τῆς 19/11/2018 «Δεύτερη ματιά» τῆς κ. Κατερίνας Ἀκριβοπούλου, ὅτι ὑποβάλλων τίς νομικές μου ἐνστάσεις ὡς ὑπεύθυνος Ἱεράρχης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διαποιμαίνων τήν Ἱ. Μητρόπολη Πειραιῶς, εἶμαι «ἀκροδεξιός καί χρυσαυγίτης» δηλαδή αὐτό πού πολλές φορές ἔχω καταδικάσει δημόσια ὅτι ἀποτελεῖ πνευματικό κίνδυνο γιά τόν Ἑλληνισμό καί τήν Ὀρθοδοξία. Ἑπομένως ὅταν καταγγέλω μέ ἐπιχειρήματα τόν ΓΓ τοῦ «Λαϊκοῦ Συνδέσμου Χρυσή Αὐγή» πού προλογίζει θετικά τό βιβλίο τοῦ κ. Ὀδυσσέα Πατεράκη «Τό ἀστραφτερό σκοτάδι τοῦ Ἑωσφόρου» ἐμπαίζω καί παραπλανῶ τό ποίμνιό μου.
Κηδόμενος τῆς ἀξιοπρεπείας μου διαμαρτύρομαι ἔντονα γιά τήν κατάπτωση τῆς κρατικῆς καί λαοσυντήρητης τηλεοράσεως τῆς ΕΡΤ ἀπό τίς ἄκριτες, ψευδεῖς καί συκοφαντικές τοποθετήσεις τῆς κ. Κ. Ἀκριβοπούλου καί καταφεύγω ἄμεσα ἐναντίον τῆς ΕΡΤ καί ἐναντίον τῆς κ. Ἀκριβοπούλου στήν τακτική καί ποινική Δικαιοσύνη καί βέβαια μέ ἀναφορά μου στό ΕΣΡ. 
Ὁ πόλεμος λάσπης συνεχίζεται. Τό ἔγκλημά μου εἶναι ὅτι ἀρθρώνω νομικό λόγο στά νομικά ζητήμα πού θέτει τό πλαίσιο συμφωνίας Ἐκκλησίας-Πολιτείας. Δηλαδή ἐρωτῶ καί πάλι: Μπορεῖς νά παραιτηθεῖς ἀπό τήν διεκδίκηση τῆς περιουσίας σου, ὅταν σέ ἔχει δικαιώσει τό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων καί χωρίς καμμία ποινική ρήτρα, πού νά ἀποτιμᾶ τό μέγεθος αὐτῆς τῆς περιουσίας, ἀπό τήν ὁποία παραιτῆσαι καί ἡ ὁποία νά περιέχεται στή συμφωνία ὡς ἀποτρεπτικό μέσο καταστρατήγησής της, νά διαγράφεσαι ἀδιαμαρτύρητα ἀπό τό ἀνθρώπινο δυναμικό τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου, στό ὁποῖο «ἀγωνίστηκες» ἀπό τό 1945 νά ἐνταχθεῖς καί νά μεταβάλλεται ἡ μισθοδοσία σου, σέ ἁπλή ἐπιδότηση, πού δέν μπορεῖ νά συνεχίζεται ἐπί μακρόν, μέσα στό νομικό πλαίσιο τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης καί ἐπειδή ὑποβάλλεις αὐτά τά εὔλογα ἐρωτήματα γιά κάθε καλῆς προαιρέσεως ἄνθρωπο, νά θεωρεῖσαι «ἐχθρός τοῦ λαοῦ» καί «χρυσαυγίτης»;
+ ὁ Πειραιῶς Σεραφείμ
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά της ΕΡΤ υποβάλλουν οι μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας: «Μας είπαν ακροδεξιούς»"

Συγγνώμη από τον Τσουκαλά στην οικογένεια Αντετοκούνμπο για τη λέξη «πίθηκος»

Συγγνώμη από την οικογένεια Αντετοκούνμπο ζήτησε ο Τάκης Τσουκαλάς για τη λέξη «πίθηκος» που χρησιμοποίησε για τον Θανάση Αντετοκούνμπο «αν πέρασε από το μυαλό τους ότι είμαι ρατσιστής».

«Εγώ τη λέξη την είπα για τη συμπεριφορά και όχι για το χρώμα» υποστήριξε ο Τάκης Τσουκαλάς υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο έβγαινε φωτογραφίες με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στον αγώνα προς τιμήν του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο ΣΕΦ.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε ένδειξη συμπαράστασης στα αδέρφια Αντετοκούνμπο φωτογραφήθηκε με τη φανέλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Εθνική Ελλάδας, αναρωτώμενος «εσύ ως πρωθυπουργός θα ζητήσεις συγγνώμη από Μάνδρα και Μάτι;».

«Καλά έκανες και φόρεσες τη φανέλα του Γιάννη, ένα μαύρο πουκάμισο θα φορέσεις για να πας στο Μάτι;» συμπλήρωσε ο Τάκης Τσουκαλάς.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγγνώμη από τον Τσουκαλά στην οικογένεια Αντετοκούνμπο για τη λέξη «πίθηκος»"

Ολλανδικό ερευνητικό ινστιτούτο: Η λιτότητα στην Ελλάδα παραβιάζει το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το δικαίωμα των πολιτών στη σίτιση, καταλήγει Έκθεση που δημοσιεύει σήμερα στις Βρυξέλλες το Transnational Institute (TNI), ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα την Ολλανδία, σε συνεργασία με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων FIAN International και την ελληνική οργάνωση Agroecopolis.

Σύμφωνα με την έκθεση, «τα μέτρα λιτότητας όχι μόνο αύξησαν τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά και εδραίωσαν ένα επιχειρηματικό καθεστώς γεωργικών ειδών διατροφής, το οποίο διαιωνίζει τις ανισότητες στην πρόσβαση και τον έλεγχο των τροφίμων».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σχολιάζοντας την Έκθεση, ο Ολιβιέ ντε Σάτερ, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση (2008-2014) και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι τώρα, όπως λένε, εκτός κινδύνου, αλλά οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες για το βιοτικό επίπεδο των ελληνικών οικογενειών και για το δικαίωμα στη σίτιση ειδικότερα».

«Είναι σημαντικό να αντλήσουμε τα διδάγματα από αυτό που συνέβη. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντική συμβολή σε μια συζήτηση που πρέπει τώρα να διεξαχθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση σημειώνεται πως το 2017 το 38,9% των αγροτών κινδύνευε από τη φτώχεια, η ανεργία στην ύπαιθρο αυξήθηκε, από 7% το 2008, σε 25% το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά τα έτη κρίσης, δηλαδή, από το 2008 έως το 2013.

Επιπλέον, η «επισιτιστική ανασφάλεια» στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις τιμές στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά την έντονη πτώση των εγχώριων εισοδημάτων και του κόστους εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι (ή ισοδύναμο χορτοφαγίας) κάθε δεύτερη ημέρα (από περίπου 7% το 2008, σε πάνω από 14% το 2016).

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, όπως υψηλότεροι φόροι, η αλλαγή του καθεστώτος φόρου εισοδήματος και η αύξηση του ΦΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση των φόρων ως ποσοστό της γεωργικής καθαρής προστιθέμενης αξίας, από το 4% μεταξύ 1993 και 2010, στο 15,4% το 2016.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου και οι ιδιωτικοποιήσεις, άλλαξαν σημαντικά την ισορροπία υπέρ των μεγαλύτερων εμπόρων λιανικής πώλησης τροφίμων και ιδιωτών εμπόρων σε βάρος των παραγωγών μικρής κλίμακας.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι το νέο Σχέδιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο εφαρμόστηκε προκειμένου να παρέχει σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μηνιαία αποζημίωση, έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, παρέχοντας μόνο 30 έως 200 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ ανά παιδί. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μαζικά η «οικονομία κοινωνικής αλληλεγγύης», καθώς το 2013 καταγράφηκαν 372 κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ τα έτη 2014, 2015 και 2016 αυξήθηκαν στις 585, 714 και 907 αντίστοιχα.

Καταλήγοντας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως, παρ' όλο που τα μέλη της Τρόικας ισχυρίζονται ότι η μόνη ευθύνη για τις επιπτώσεις των μνημονίων βρίσκεται στο ελληνικό κράτος, αυτό είναι «ψευδές», διότι οι υπογραφές στα τρία μνημόνια ήταν «κοινές».

«Ως εκ τούτου, η ευθύνη για την παραβίαση του δικαιώματος στη σίτιση είναι επίσης κοινή», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ευθύνη των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι «πολύ μεγαλύτερη, δεδομένων των αποδεικτικών στοιχείων της άμεσης παρέμβασης ή ακόμη και της επιβολής των κρατών-μελών στην Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει τα μνημόνια»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδικό ερευνητικό ινστιτούτο: Η λιτότητα στην Ελλάδα παραβιάζει το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Μητροπολίτης Δωδώνης: Η συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα «κάηκε» όταν ο Τζανακόπουλος είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί

Bολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, εξαπέλυσε μέσω του ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μητροπολίτης άφησε και αιχμές κατά ορισμένων Ιεραρχών - «επίδοξων διαδόχων» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» δήλωσε για τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου στο θέμα. «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής... Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα» τόνισε.

«Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» σχολίασε ακόμα με νόημα. «Άλλο τα λόγια άλλο τα γραπτά» παρατήρησε για τις κοινές δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό. «Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο» είπε για τη συμφωνία. «Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)» επισήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ‘’κρέμασε στα μανταλάκια’’ 10.000 κληρικούς». Ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι οι 10.000 κληρικοί θα πληρώνονται με επίδομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Δωδώνης: Η συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα «κάηκε» όταν ο Τζανακόπουλος είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί"

Κουρουμπλής: Θα προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το νομοσχέδιο μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου επανέλαβε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια διαδικασία, το νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθούν τα κόμματα από τον υπουργό Παιδείας και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι όροι πρέπει να είναι επεξεργασμένοί από νομικους. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει η πλήρης διασφάλιση από κάθε άποψη των δικαιωμάτων των κληρικών που κάνουν ηρωική προσπάθεια στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Κατά τον κ. Κουρουμπλή «η κυβέρνηση επεξεργάστηκε μια συμφωνία που πραγματικά απελευθερώνει την εκκλησία από τα δεσμά με το κράτος. Όλοι την είδαν θετικά εκτός από το ζήτημα με τους κληρικούς. Εγώ ότι η δεύτερη σκέψη όταν πραγματικά θα υπάρξουν τα μέτρα που θα μπορούν να διασφαλίζουν το νέο καθεστώς θα ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα».

«Εκείνοι που θα εκτεθούν είναι όσοι επενδύουν καιροσκοπικά γιατι αν αληθεύει αυτό που είπαν ότι ο Μητσοτάκης είπε στον Ιερώνυμο ότι ο Τσίπρας είναι άθεος και αυτος είναι χριστιανός εγώ θα ανακράξω "ουαι υμίν φαρισαίοι, υποκριτές". Ο Τσίπρας πάντως δεν είναι μασόνος το λέω για να το ακούσουν πολλοί, δεν το λέω για έναν, και ξέρω γιατί το λέω. Ακούω από διάφορους να το επικαλούνται όταν έχουν ανάγκη γίνονται ευσεβείς και πιστοί» είπε ακόμα ο κ. Κουρουμπλής.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Θα προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου"

Οριστικό μαύρο στο MEGA, έπεσε και από τα συνδρομητικά

Αυτό το χτύπημα για το Mega ήταν και το τελειωτικό καθώς σταμάτησε να εκπέμπει και από τα συνδρομητικά κανάλια. Ήταν ακριβώς πριν από 29 χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00 το μεσημέρι όταν το ελληνικό κοινό είδε για πρώτη φορά το σήμα του Mega στους δέκτες του.

Για την ιστορία το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αν δεν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες σποραδικές ιδιωτικές και δημοτικές προσπάθειες χωρίς άδεια ή νομοθετική ρύθμιση για ιδιωτική τηλεόραση, που δεν είχαν συνέχεια. Το τέλος του Mega είναι πλέον οριστικό και αμετάκλητο όπως φαίνεται καθώς έπαψε να εκπέμπει και στις συνδρομητικές πλατφόρμες. Σε ανακοίνωσή της η NOVA αναφέρει χαρακτηριστικά: 

mega-nova
«Η NOVA ενημερώνει τους συνδρομητές της ότι, κατόπιν σχετικής έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένη, από το νόμο να προχωρήσει στη διακοπή της συνδρομητικής δορυφορικής μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος «MEGA». Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20/11/2018.

H προβολή του καναλιού σταμάτησε τα ξημερώματα και τη στιγμή που τελείωνε ένα επεισόδιο της σειράς «Φόνος χωρίς ταυτότητα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό μαύρο στο MEGA, έπεσε και από τα συνδρομητικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news