facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Οι Γερμανοί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας: «Η Κύπρος ευθύνεται -Ξεκινά επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο»

Οι Γερμανοί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κύπρο για την ενεργειακή συμμαχία με Αίγυπτο-Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση της Άγκυρας. Σημειώνουν επίσης πως τώρα ξεκινά μια "επικίνδυνη αναμέτρηση στην Α.Μεσόγειο καθώς τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια".

Πιο αναλυτικά, στο επίμαχο θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος με τη Frankfurter Rundschau να παρατηρεί ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Τουρκία αναφέρεται στην κατάπλευση του γεωτρύπανου Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobile στο οικόπεδο 10, «περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά του διχοτομημένου νησιού», όπως επισημαίνει.

Με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις από κυπριακής πλευράς ξεκινά σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης «μια επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων, διότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε απειλητικό ύφος για τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για αποκλειστική εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ)», ενώ τον Φεβρουάριο η Άγκυρα είχε εξωθήσει σε αποχώρηση το πλοίο-γεωτρύπανο του ιταλικού ομίλου Eni, υπενθυμίζει ο γερμανός ανταποκριτής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου έχουν εγείρει αξιώσεις στρατηγικού χαρακτήρα στην φτωχή σε πρώτες ύλες Τουρκία. […] Εδώ και καιρό τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν γίνει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα […] στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «καθοριστικό ρόλο στη διαμάχη παίζει το άλυτο Κυπριακό. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να χορηγεί άδειες για γεωτρήσεις και ζητεί το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εγείρει μεν αξιώσεις επί του οικοπέδου 10, όμως για άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση εξηγεί μεν ότι θα διαμοιράσει κέρδη με δίκαιους όρους, όμως μόνον εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί μια ειρηνευτική λύση για την Κύπρο, η οποία μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ».

Oι Γερμανοί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας και "ρίχνουν" ευθύνες στην Λευκωσία

Η εφημερίδα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «με το Κυπριακό σχετίζεται και η άρνηση της Άγκυρας μέχρι σήμερα να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που αφορά την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αντ' αυτού υιοθετεί την αυθαίρετη άποψη ότι μόνο ηπειρωτικές χώρες δικαιούνται τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ), όχι όμως νησιά όπως η Κύπρος. Με βάση αυτή την άποψη τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία όμως αλληλοεπικαλύπτεται ταυτόχρονα με τις ΑΟΖ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες η Κύπρος σχεδιάζει κοινή εκμετάλλευση. Αντιδρώντας η Τουρκία δρομολόγησε την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Έτσι προκύπτει μια νέα επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει πάντως και μια μομφή κατά της κυπριακής κυβέρνησης:

«Αντί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ως εργαλείο συμφιλίωσης με την Τουρκία, αντιθέτως η Λευκωσία, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med, όξυνε την απομόνωση της Άγκυρας και ως εκ τούτου τις εντάσεις».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Γερμανοί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας: «Η Κύπρος ευθύνεται -Ξεκινά επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο»"

Όλγα Γεροβασίλη: Η Αστυνομία είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της

Για συντονισμένη προσπάθεια από πολιτικά κέντρα, συνοδευόμενα και «από τα απαραίτητα μιντιακά», για την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που προσβάλλει διεθνώς τη χώρα, έκανε λόγο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

«Ουδέν ψευδέστερο και θα αποδειχθεί σύντομα» τόνισε η υπουργός, απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δήθεν υπάρχουν εντολές της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνονται συλλήψεις από την αστυνομία.

«Η αστυνομία είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας και ό,τι άλλο είναι στην αρμοδιότητά της» είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Ταυτόχρονα, η υπουργός έδωσε αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των συλλήψεων γύρω από τα πανεπιστήμια, γενικότερη αύξηση σε ποσοστό 130% τον τελευταίο μήνα που εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει να «παίξει» στο πεδίο της ασφάλειας προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη, παρουσιάζοντας ανασφαλή τη χώρα και την Αθήνα, με τρομοκρατημένους πολίτες, τοποθετώντας σε αυτό το αφήγημα και την κυβέρνηση ως συμμετέχουσα ή ανεχόμενη την ανομία.

«Γιατί το κάνει αυτό; Ξαφνικά συνέβη στην Αθήνα αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ; Δηλαδή η παραβατικότητα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και επιτείνεται επί ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν», είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Εγώ λέω το εξής: Ότι η μικροπαραβατικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Όχι στη μεγάλη εγκληματικότητα, γιατί όπως τα ξέρετε, τα στατιστικά δημοσιεύονται και οι δράσεις της αστυνομίας είναι εντυπωσιακές».

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «προβλήματα όσον αφορά την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα, υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είπε κάποιος ότι δεν υπάρχουν», είπε, συμπληρώνοντας πως η Αστυνομία επιχειρεί και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Σχετικά δε, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, μόνο κατά το τελευταίο διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, έχουν γίνει 49 συλλήψεις για ναρκωτικά και σχηματίστηκαν 43 ποινικές δικογραφίες, εκ των οποίων έξι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά αφορούν δράσεις πέριξ του πανεπιστημίου «εκεί όπου η αστυνομία μπορεί να παρέμβει και είναι εντελώς δική της υπόθεση».

Αντίστοιχα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μέσα στο πρώτο 10μηνο φέτος έγιναν 2.613 προσαγωγές και 339 συλλήψεις. Μία στις τρεις συλλήψεις ήταν για ναρκωτικά και μία στις τέσσερις για παράνομο εμπόριο. Πρόσθεσε δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή, στην Κυψέλη πραγματοποιήθηκαν 6.727 έλεγχοι σε πολίτες κατά το πρώτο 10μηνο φέτος, από 1.931 πέρυσι, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 700 φέτος από 449 πέρυσι, και «είναι πλέον ελεύθερο από παραβατικότητα το Πεδίον του Άρεως όπως και η περιοχή του Φιλοπάππου».

Σε ερώτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι «το άσυλο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και στα πλαίσια του νομικού πλαισίου της χώρας κινείται η αστυνομία. Πάντα με ενημέρωση από τους πρυτάνεις και καθοδήγηση από εισαγγελικές αρχές. Η αστυνομία δεν κινείται από μόνη της, όπως ξέρετε».

Στο ερώτημα, «η Νέα Δημοκρατία σας λέει ότι ο Ρουβίκωνας είναι δικός σας. Και επειδή είναι δικός σας δεν τον πειράζετε», η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Έτσι ήταν και ο Αντρέας Παπανδρέου, ο ‘αρχηγός της 17 Νοέμβρη’. Το ίδιο σχέδιο είναι αυτό».

Ειδικά για την ανάρτηση πανό από τον Ρουβίκωνα στην ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου η Όλγα Γεροβασίλη είπε:

«Ο Ρουβίκωνας πήγε πριν από τη συγκέντρωση εκεί, ανήρτησε τα πανό για λίγα λεπτά και έφυγε. Διαβάζω λοιπόν, ''ντου του Ρουβίκωνα'', ''έκανε ντου ο Ρουβίκωνας'', ''επίθεση ο Ρουβίκωνας'', ''η αστυνομία ήταν εκεί αλλά δεν τους συνέλαβε''. Τι να συλλάβει; Κάποιον ο οποίος ανήρτησε πανό και έφυγε; Και για να δραματοποιήσουμε λίγο το γεγονός ακόμα περισσότερο, λέμε ότι ήταν και κοντά στο σπίτι της Γεροβασίλη για να υπάρχει και το σχετικό δράμα».

Καταλήγοντας, η υπουργός είπε ότι εκεί που υπάρχουν παραβατικές ενέργειες, «πρέπει και οφείλει η αστυνομία να δράσει», αλλά στο τρικάκι, θα πρέπει να συλλάβει τη μισή Ελλάδα. «Η Αστυνομία, αν το κάνει αυτό, διότι υπάρχει και συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο κινείται με πανό κινείται με τρικάκια, πηγαίνει η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών..».

«Θα πρέπει να καταλύσουμε τη Δημοκρατία; Κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό» ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλγα Γεροβασίλη: Η Αστυνομία είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της"

EE-Brexit: Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας -Τι θα ισχύσει για Ελληνες και Κύπρο [pdf]

Αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, αιτία διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας.
Στο μέσο ή στο τέλος του Γολγοθά του Brexit, ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δικαιώματα των Πολιτών
Το σχέδιο συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζει στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.
Οικονομική διευθέτηση
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος μέλος της Ενωσης. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά τον συνολικό λογαριασμό του διαζυγίου σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.
Μεταβατική περίοδος
Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ τον Μάρτιο. Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.
Backstop (δίκτυ ασφαλείας)
Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Διακυβέρνηση
Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας.
Λονδίνο και Βρυξέλλες πλέον συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του ΔΕΕ όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.
Κύπρος και Γιβραλτάρ
Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως δικαιώματα πολιτών, φορολογία και άλλα θέματα.
Μελλοντική σχέση
Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι την μορφή των μελλοντικών σχέσεων.
Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το 7σελιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "EE-Brexit: Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας -Τι θα ισχύσει για Ελληνες και Κύπρο [pdf] "

«Αστακός» η Αθήνα ενόψει Πολυτεχνείου - Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η αστυνομία ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν το Σάββατο με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Την ίδια ώρα, από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ το Σάββατο θα κλείσουν προσωρινά τρεις σταθμοί του μετρό.
Στους δρόμους αναμένεται να βγουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ενώ στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση αστυνομικών τμημάτων και γενικώς κτιρίων, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις.
Παράλληλα, «μυστικοί» αστυνομικοί στα Εξάρχεια θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
Ακόμα, το Σάββατο η αστυνομία θα προχωρά σε προληπτικές προσαγωγές υπόπτων για την αποφυγή επεισοδίων.
Τέλος, πάνω από το κέντρο της Αθήνας από νωρίς ανήμερα της επετείου θα πετούν συνεχώς τόσο το ελικόπτερο της αστυνομίας όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ώστε το Κέντρο Επιχειρήσεων να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα

Σε ισχύ είναι από σήμερα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.  
Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφασης που ήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

Κλειστοί το Σάββατο τρεις σταθμοί του σταθμού

Προσωρινά κλειστοί θα παραμείνουν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, τρεις κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ., για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού κατά τις εκδηλώσεις για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα, θα κλείσουν διαδοχικά οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» στις 16:30 και «Σύνταγμα» στις 16:30.
Τα δρομολόγια του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά, αλλά οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.
Οι σταθμοί θα ανοίξουν μετά το πέρας των εκδηλώσεων κι αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αστακός» η Αθήνα ενόψει Πολυτεχνείου - Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ"

Ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τον μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά

Ψηφίστηκαν απόψε από την Ολομέλεια οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για μέτρα που ήδη υλοποιούνται.

«Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα και ήταν αυτονόητη η αντίδραση της πολιτείας απέναντι σε μια ανείπωτη τραγωδία, μια καταστροφή που πήρε μαζί της ανθρώπους και κόπους μιας ζωής», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή, όπως είπαμε, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που επλήγησαν να βοηθηθούν στον αγώνα τους, για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους».

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πληγέντες και τις δύο Δ.Ο.Υ. , είναι ανοιχτό στα αιτήματα των πυρόπληκτων «και αν απαιτηθεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρτακτορείο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου και ανεπαρκή τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Πυρόπληκτοι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ΠΝΠ για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ενίσχυσή τους.

Όπως ειδικότερα ανέφερε:

-Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις. 1.739 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σε 613 εκκρεμούν κάποια διορθωτικά στοιχεία των δικαιούχων. Έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 πληγέντες-φυσικά πρόσωπα.

-Έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και έχει χορηγηθεί το ποσό των 607.300 ευρώ σε 85 πληγείσες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει γίνει έκδοση πιστοποιητικών κατεδάφισης που ενέχουν και την άδεια κατεδάφισης, για τη διευκόλυνση των πολιτών. Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνων, ετοιμόρροπων κτιρίων. Για την Ανατολική Αττική τα κτίρια είναι 336 και για τη Δυτική Αττική τα κτίρια είναι 108.

-Έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αποδεικνύει από τη μια μεριά την ολιγωρία της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως την εγκατάλειψη από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για όλα αυτά τα έργα τα οποία δεν έγιναν και είχαμε το τραγικό περσινό αποτέλεσμα τέτοια ημερομηνία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κ. Συνολάκη.

«Δεν είναι δυνατόν να καίγονται εκατό άνθρωποι, να φταίνε οι προηγούμενοι και εσείς να μην έχετε καμία ευθύνη. Λίγη συστολή, λίγη ντροπή, λίγο σεβασμός στα θύματα!», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ενώ η ΠΝΠ μιλούσε για βοήθεια των 5.000 ευρώ και των 8.000 ευρώ στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις αντίστοιχα, στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε έξι μέρες μετά, στις 30 Ιουλίου, περιορίστηκε το όριο της παροχής της οικονομικής ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση να έχει διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. «Μαθαίνουμε ότι λόγω αυτού του περιορισμού, είτε καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν την οικονομική ενίσχυση που την είχαν ανάγκη είτε δεν την έχουν πάρει μέχρι σήμερα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα. «Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Συνεπώς, είναι λογικό να απαιτούν άμεση αποζημίωση στο 100% της συνολικής ζημιάς», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Είπε ακόμη ότι «πολλά από αυτά που υπήρχαν στην ΠΝΠ ή από άλλες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε καθυστερούν είτε εφαρμόζονται με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

«Η διαχείριση της κρίσεως που ανέκυψε από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου πρέπει να βρίσκει το σύνολο του Σώματος της Βουλής ενωμένο, ταγμένο στην υπηρεσία των συμπολιτών μας που βρέθηκαν αίφνης σε δεινή θέση», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης και πρόσθεσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι πυρόπληκτοι και αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα της ΠΝΠ.

«Θα πρέπει να προβλέψουμε και θα πρέπει τάχιστα να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε τέτοιες ανείπωτες τραγωδίες και καταστροφές στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και τόνισε ότι επιβάλλεται η τάχιστη ολοκλήρωση της εκπόνησης και η άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικών παρεμβάσεων, προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη και των προϋποθέσεων που οδήγησαν ή διεύρυναν και ενέτειναν το τραγικό αποτέλεσμα των καταστροφών αυτών. Αναφέρθηκε επίσης στις μαρτυρίες των πληγέντων ότι πολλά από τα μέτρα αρωγής τους έχουν μείνει στα χαρτιά.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι, κατά τη συζήτηση των ΠΝΠ στην κοινοβουλευτική επιτροπή, απέρριψε αίτημα να κληθούν σε ακρόαση πυρόπληκτοι και νησιώτες. «Δεν θέλετε να ακουστεί ότι τους έχετε αφήσει, όπως και άλλους και φυσικά τους νησιώτες, στη μοίρα τους, οι οποίοι σαν ακρίτες παραμένουν και επιμένουν στις κατεστραμμένες περιοχές τους και δεν σας κάνουν τη χάρη να σηκωθούν να φύγουν, να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα, αυτή την αριστερή ιδεοληψία σας, να κουβαλήσετε όλη την Ασία και την Αφρική εδώ ως επενδυτές λιαζόμενους», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

Αποκατάσταση κτηρίων

Με τροπολογία που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή, επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτηρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είπε ότι η διάταξη εξυπηρετεί την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών για ανακατασκευή είτε μεσαίας κλίμακας επισκευή των κτισμάτων για τις περιοχές της πυρκαγιάς στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Εξήγησε ότι η τροπολογία αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού.

«Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα για τις περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας να πάρει άμεσα τη βεβαίωση με fast track διαδικασία απευθείας από τις πληροφορίες του αναρτημένου δασικού χάρτη και δεν είναι ανάγκη να περιμένει την κύρωση των δασικών χαρτών¨», είπε επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι όσοι είχαν οικοδομική άδεια και όσοι βρίσκονται σε περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας, με βάση την πληροφορία του δασικού χάρτη, παίρνουν άμεσα δασική βεβαίωση για να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής, της επισκευής ή της αναδόμησης μιας πυρόπληκτης κατοικίας.

«Αυτό γλυτώνει τους πολίτες το λιγότερο πέντε μήνες από τις διαδικασίες που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν για την περιοχή. Τους γλυτώνει και από τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάρτηση του δασικού χάρτη, διότι θα έπρεπε είτε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη που τώρα είναι αναρτημένος είτε την πράξη χαρακτηρισμού από την Υπηρεσία. Βέβαια, αυτό αφορά την αποκατάσταση των κτιρίων που υπάρχουν διοικητικά έγγραφα χαρακτηρισμού, όπως πρωτόκολλα αυτοψίας, δελτία επανελέγχου, έκθεση αυτοψίας της τριμελούς επιτροπής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΦΠΑ στα νησιά

Κριτική άσκησαν όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με αφορμή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

«Αποτέλεσε διαπραγματευτική επιτυχία της Κυβέρνησής μας το ότι καταφέραμε να άρουμε ένα βάρος που είχε επιβληθεί στα νησιά εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Αποτέλεσε ένα μέτρο που στήριξε τους νησιώτες το περασμένο καλοκαίρι, στήριξε τον τουρισμό, την οικονομική και κοινωνική ζωή», ανέφερε για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «με αυτή την έννοια αποτέλεσε εθνική επιτυχία».

«Κυρώνουμε την πράξη που αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά. Τα πέντε νησιά αυτά είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως. Η παράταση αυτή έγινε για να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι κάτοικοι των νησιών αυτών που φέρουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

«Ήταν πάντοτε αίτημα των δανειστών να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να πάει στα κανονικά επίπεδα και σε αυτά τα νησιά, αλλά ήταν «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση του Αντώνη του Σαμαρά. Αυτό, λοιπόν, δεν είχε γίνει πράξη και δεν υπήρχε στο email Χαρδούβελη, όπως κακώς είπατε, όπως λάθος πληροφορηθήκατε. Δύο φορές το αρνηθήκαμε αυτό, βάλαμε βέτο και δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή. Το κάνατε εσείς", είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία της ΝΔ για παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά έως το τέλος του 2019.

Αναφερόμενη στην ΠΝΠ για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι τον Δεκέμβριο, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ως οικονομικό αντιστάθμισμα για το προσφυγικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων αντιδραστικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών καταπατώντας τα δικαιώματά τους".

«Ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά ήταν δίκαιο αίτημα και όταν επιτεύχθηκε, δεν υπήρχε προσφυγικό. Είναι μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Σήμερα στα νησιά που έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής η ακρίβεια έχει φουντώσει συγκριτικά ακόμα και με αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας, πάνω από 15% με 20%», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΚΚΕ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

«Όταν μιλάμε για ΦΠΑ, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς νομοθετήσατε εσείς, πώς νομοθετούμε εμείς», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης και παρατήρησε πως οι προηγούμενοι κυβερνώντες είναι εκείνοι που έφτασαν το ΦΠΑ στο 23% και το ανεβοκατέβαζαν σαν ασανσέρ.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αποδεχτούμε ότι ένα πρόσκαιρο μέτρο, όπως αυτό, προφανώς ανακουφίζει σχετικά τα νησιά αυτά που δέχονται μεγάλες επιβαρύνσεις, προφανώς όμως δεν λύνει το ζήτημα», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και υπογράμμισε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική για τα νησιά με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να άρουν τις ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τον μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά"

Ο Ολάντ θυμήθηκε το τηλεφώνημα Παυλόπουλου που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. 
Ο κ. Παυλόπουλος τον χαρακτήρισε «αγαπητό φίλο» και τον καλοσώρισε: «Για μιαν ακόμη φορά σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο για εμάς, τους Έλληνες. Ο François Hollande ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε: «Οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν».
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Φρανσουά Ολάντ -Ο Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΘερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Φρανσουά Ολάντ -Ο Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος με την στάση του αυτή ο κ. Ολάντ «εκτός από την φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα όταν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της».
Θερμός εναγκαλισμός και ασπασμός του Ελληνα προέδρου με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας -Αριστερα ο γ.γ. της ΠτΔ Γιώργος Γεννηματάς Ο Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΘερμός εναγκαλισμός και ασπασμός του Ελληνα προέδρου με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας -Αριστερα ο γ.γ. της ΠτΔ Γιώργος Γεννηματάς Ο Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ολάντ: Τα δύο κρίσιμα τηλεφωνήματα
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θυμήθηκε δύο τηλεφωνήματα του Προκόπη Παυλόπουλου.
«Αγαπητέ Προκόπη, Βρίσκομαι εδώ κατόπιν προσκλήσεώς σας. Όταν βγήκε η Ελλάδα από το πρόγραμμα μου είχατε τηλεφωνήσει, και μου είπατε "επιτύχαμε, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στον εαυτό της". Όχι μόνο η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά κατάφερε να βγει τελείως από αυτή την τόσο δεσμευτική και επώδυνη διαδικασία που απαίτησε τόσο σκληρές θυσίες εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, που ζητούσε και είχε ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα λοιπόν νομίζω ότι ακόμη περισσότερο από όσο το κάναμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός μας, μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχή κατάληξη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αν και βεβαίως, δεν απαρνούμεθα το γεγονός ότι οι προσπάθειες που έγιναν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες». 
Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ένα άλλο τηλεφώνημα την περίοδο κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. «Μου είχατε τηλεφωνήσει για να μου πείτε ότι εσείς προσωπικά θέτετε τον εαυτό σας ως εγγυητή της βούλησης της Ελλάδος ναπαραμείνει μέλος της Ευρωζώνης μετά από αυτό δημοψήφισμα. Μου είχατε πει ότι μπορείτε να με διαβεβαιώσετε με μεγάλη ασφάλεια ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις. Και με είχατε επίσης διαβεβαιώσει ότι ηαντιπολίτευση -κι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα- ήταν κι εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Εμένα ο ρόλος μου τώρα είναι να υπηρετώ την Ιστορία. Και πρέπει να πω ότι αυτό το τηλεφώνημα υπήρξε πράγματι ιστορικό διότι χάρη σ΄ αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, κύκλο διαπραγματεύσεων στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας κος Michel Sapin διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διότι εκπροσωπούσε την Χώρα μας στο Συμβούλιο των Υπουργών. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Και τελικά την 13η Ιουλίου καταλήξαμε στην συμφωνία».
Οπως είπε ο κ. Ολάντ «αυτά, λοιπόν, ήταν τα βήματα που ήταν αποφασιστικά, Καταρχήν η δική σου παρέμβαση, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η δική σου παρέμβαση ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο ρόλος της Γαλλίας. Βεβαίως η Γαλλία δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά αν δεν είχε Εταίρους, οι οποίοι ήταν και εκείνοι πρόθυμοι να συμβάλλουν, για παράδειγμα η κα Μέρκελ η οποία ήταν εκείνη που διαδραμάτισε ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό».
Για να σημειώσει: «Νομίζω ότι εσείς κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας μπορείτε να είστε υπερήφανος για το αποτύπωμα των πράξεών σας προς όφελος της Χώρας σας. Κι εγώ που ήμουνα Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν δίπλα στην Ελλάδα».
«Λέω στους τουρίστες να πληρώνουν και κάτι μην σας κερνάνε οι Ελληνες»
Ο κ. Ολάντ είπε και το εξής: «Κάποιες φορές, κάποιοι Γάλλοι όταν επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα μου λένε «πραγματικά κάνατε την σωστή επιλογή, ήταν ορθή επιλογή να υποστηρίξετε την Ελλάδα». Γιατί; Γιατί μου λένε ότι όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια αγάπη να μας περιβάλλει και αισθανόμαστε να μας αποτίουν φόρο τιμής απλά και μόνο για το γεγονός ότι είμαστε Γάλλοι και υποστηρίξαμε την Ελλάδα. Τους λέω όμως, να μην σας τα κερνάνε όλα, να πληρώνετε και κάτι. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από τα έσοδα που προσφέρει ο τουρισμός» για να καταλήξει: «Κύριε Πρόεδρε επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία σας οφείλει πάρα πολλά».
Ο Πρ. Παυλόπουλος απάντησε: «Εγώ σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ρόλο σας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ρόλο και την συμβολή του Μισέλ τότε Υπουργού Οικονομικών, εσάς Φρανσουά τον ρόλο σας στο Συμβούλιο, κι εσάς Μισέλ για τον ρόλο που διαδραματίσατε στο Eurogroup. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την συμβολή σας, την οποία δεν θα λησμονήσουμε».
Ο Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΟ Φρανουά Ολάντ και ο Προκόπης Παυλόπουλος -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα στον Φρανσουά Ολάντ και θα δώσουν το παρόν ελάχιστα άτομα, το πολύ 6 με 7, «φίλοι και από τις δυο πλευρές», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, καλεσμένοι στο προεδρικό τραπέζι είναι ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Christophe Chantepy, ο δικηγόρος Χάρης Παμπούκης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, Μισέλ Σαπέν και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας ήρθε στην Ελλάδα για να χαιρετίσει την επιτυχία της Ελλάδας μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα». 
Ο κ. Ολάντ θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισκέφθηκε και τον προσφυγικό καταυλισμό στον Ελαιώνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ενώ πραγματοποίησε ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ και τους νέους.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ολάντ θυμήθηκε το τηλεφώνημα Παυλόπουλου που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ "

Δηλώσεις Προέδρου Αλβανίας για: ‘ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία’

Τίρανα

Μετά την ηχηρή δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ότι «ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία», έρχεται η απάντηση του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Ο Μέτα συμμετείχε σήμερα στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum», από όπου σχολίασε τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Σήμερα κυκλοφόρησε μια ιστορία που ελπίζω να είναι ψεύτικη – φέικ νιουζ- όπου ένας πρώην υπουργός της γειτονικής χώρας, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Αλβανίας. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι ακόμη και όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές και όταν είναι ψεύτικες.

Εδώ είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διατηρούν την απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία.

Εάν είναι ψεύτικες ειδήσεις, θα πρέπει όλοι να εργασθούμε για να απομονώσουμε τέτοια νέα. Εάν είναι αληθινές, φυσικά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.

Φυσικά, δεν ανησυχώ για το λόγο ότι, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλβανικός Στρατός, γνωρίζει τα σύνορά του και δεν υπάρχει καμία αξίωση σε άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε.

Ανησυχώ, όμως, γιατί πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της συνύπαρξης. Δεύτερον, τα Βαλκάνια είναι μια προβληματική περιοχή, ιστορικά, εθνολογικά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να προχωρήσουμε, χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μειονότητες. Η μόνη λύση είναι η συμβίωση και η αρμονία και η επιμονή στις ευρωπαϊκές ιδέες», είπε ο Μέτα μεταξύ των άλλων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Δηλώσεις Προέδρου Αλβανίας για: ‘ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία’"

ΓΣΕΕ: Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να μην συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό, που έχει οριστεί για αύριο, γνωστοποίησε η Συνομοσπονδία με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού της Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνει τέλος, ότι η ΓΣΕΕ είναι υπέρ του τριμερού κοινωνικού διαλόγου και εφόσον κληθεί από την υπουργό Εργασίας, θα αναπτύξει και πάλι την γνωστή θέση της.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ"

Απίστευτο: Από τα 204 ευρώ σε λογαριασμό της ΔΕΗ στην Ξάνθη τα 109 πάνε στον Δήμο! [εικόνα]

Την αγανάκτησή του για τα χρήματα που καλείται να καταβάλει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ στον Δήμο Ξάνθης εξέφρασε επαγγελματίας της περιοχής.
Όπως αναφέρει το xanthinea, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επαγγελματίας, ο πρόσφατος λογαριασμός της ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό των 204 ευρώ εκ των οποίων τα 109,6 αντιστοιχούν σε χρεώσεις Δήμου. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος το ποσό αυτό φαντάζει εξωπραγματικό συγκριτικά με τις παροχές που απολαμβάνει από τις δημοτικές υπηρεσίες υποδηλώνοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει σχετική μέριμνα για την περαιτέρω μείωση των τελών. 
«Ε , ρε γλέντια!!!! Από τα 204 ευρώ της ΔΕΗ ,τα 110 πάνε στον δήμο Ξάνθης. Έχω να δω οδοκαθαριστή(τέρμα Δημοκρίτου), από την εποχή που μας επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος!!!!!!!!(10 χρόνια πρίν). Για τον φωτισμό τι να πω;;;; Ανυπαρξία στο μεγαλείο τους. Εδώ και αρκετές ημέρες τα φώτα στις κολώνες δεν λειτουργούν. Χιτσκοκικό σκηνικό. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Σίγουρα , αναγκαία, θα ξαναπληρώσω το χαράτσι του δήμου, αλλά ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξαναδείτε την ψήφο μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσουνάκος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Από τα 204 ευρώ σε λογαριασμό της ΔΕΗ στην Ξάνθη τα 109 πάνε στον Δήμο! [εικόνα] "

«Καμπανάκι» των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό - Στο τραπέζι και ο ΦΠΑ

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα νησιά του Αιγαίου, που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν κινητοποιήσει όλο το τελευταίο διάστημα τους 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Σε μια προεκλογική περίοδο η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού το προσφυγικό αναμένεται να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα με τον χειμώνα να έρχεται και προβλήματα να διογκώνονται μέρα με τη μέρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως οι επαφές των βουλευτών με τον Δημήτρη Βίτσα είναι πολύ συχνές προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, αλλά και να μεταφερθούν τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής. Πριν από περίπου 20 ημέρες την πόρτα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρασαν οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Σεβαστάκης, Δημήτρης Γάκης, Γιώργος Πάλλης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ηλίας Καματερος, ενώ σε συνεχή συνεννόηση με τον υπουργό βρίσκεται ο καθένας τους ξεχωριστά.

Ήδη για τη Σάμο οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η μεταφορά 2.000 ατόμων από το νησί, αλλά και η μετεγκατάσταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε μη αστική περιοχή. Χαρακτηριστικό της αγωνίας που υπάρχει είναι η επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει για το θέμα ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το άλλο ζήτημα που απασχολεί τους νησιώτες βουλευτές είναι η εξάμηνη παράταση της αύξηση τους ΦΠΑ που λήγει την 1/1/2019. Αυτό σημαίνει πως από τις αρχές του έτους οι συντελεστές θα αυξηθούν κατά περίπου 30% και από 5%, 9% και 17% θα σκαρφαλώσουν στο 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.

Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά και από το γεγονός πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε το συγκεκριμένο μέτρο γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει το ζήτημα των συντάξεων και μια σειρά από αντίμετρα δεν συμπεριέλαβε το ζήτημα του ΦΠΑ στην ατζέντα της.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης φιλοξενούνται 7.084 άτομα όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις για 3.100 και στη Σάμο 4.844 πρόσφυγες και μετανάστες για μόλις 648 θέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, δεν έχει ορίσει ακόμα ποιος θα είναι ο «εκλεκτός» του για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο αφού το προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους υποψήφιους που έχουν «βολιδοσκοπηθεί» να πουν το «ναι».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό - Στο τραπέζι και ο ΦΠΑ"

Αλλάζει το κόστος των κλήσεων από κινητό και σταθερό εντός ΕΕ - Τί θα ισχύει με τις νέες χρεώσεις

Αλλαγές στο κόστος των κλήσεων από το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο εντός της ΕΕ, αποφάσισε η Ευρωβουλή.

Πρόκειται για δέσμη μέτρων που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους κλήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο κινητό και στο σταθερό.

Συγκεκριμένα οι μειώσεις θα αφορούν τις κλήσεις από τη μια χώρα στην άλλη και θα εφαρμοστούν από τις 19 Μαϊου του 2019, σε έξι μήνες δηλαδή από σήμερα.

Τι θα ισχύει με τις νέες χρεώσεις:


  • Ανώτατο κόστος χρέωσης για κλήση από σταθερό ή κινητό από χώρα μέλος προς χώρα μέλος: 0,19 ευρώ ανά ένα λεπτό χρόνου ομιλίας.
  • Κόστος γραπτών μηνυμάτων 0,06 ευρώ ανά μήνυμα.


Σημειώνεται ότι τα τέλη περιαγωγής έχουν καταργηθεί από το 2017.

Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν στους πολίτες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και θα καταστήσουν τις κλήσεις ασφαλείς και οικονομικά προσιτές εντός της ΕΕ.

​Παράλληλα προστατεύονται καλύτερα οι χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως Skype, WhatsApp, κτλ, και ενισχύονται οι απαιτήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης.

Εισάγει επίσης το δικαίωμα διατήρησης ενός αριθμού τηλεφώνου για ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης και το δικαίωμα επιστροφής της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης, καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της μετάβασης.

Τέλος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο «EU 5G Roadmap», βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει το κόστος των κλήσεων από κινητό και σταθερό εντός ΕΕ - Τί θα ισχύει με τις νέες χρεώσεις"

ΥΠΕΞ: Μόνο σε εννέα εμπορικά σήματα θα γίνει διευθέτηση με τα Σκόπια

Σε μόλις εννέα ανέρχονται τα εμπορικά σήματα που αφορούν το παρελθόν και ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες διευθετήσεις μεταξύ των φορέων της χώρας μας και της γείτονος, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, στη διάρκεια τοποθέτησής του στο 3o Thessaloniki Summit, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας και η «Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι από τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, τα επτά είναι παρόμοια με αντίστοιχα επιχειρήσεων της πΓΔΜ και τα δύο με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας.
«Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά σήματα, όμως τα περισσότερα είναι ανενεργά», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπράχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εξέταση που έγινε από τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα μόνο σε εννέα εμπορικά σήματα που αφορούν το παρελθόν. Τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, αφορούν στο σύνολο αυτών που θα μπορούσε να πρέπει να βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών. Ολα τα υπόλοιπα, όπως ξέρουν οι νομικοί, διεθετούνται με βάση την αρχή ποιος έχει κατοχυρώσει πρώτος το εμπορικό σήμα».
Επιπλέον, ο κ. Μπράχος, διευκρίνισε: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι εξής ιδιομορφίες που θα πρέπει να συζητήσουν οι δύο εμπορικές πλευρές. Πρώτον, ο όρος Μακεδονία στην γείτονα χώρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι είναι "generic", δηλαδή είναι κομμάτι σαν να πεις εσύ Ελλάς. Μπορεί να γράψει North macedonian product, αλλά ως εκεί και εφόσον κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες. Στη χώρα μας, ο όρος Μακεδονία δεν είναι "Generic", άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι ένα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και πως τους σχετικούς όρους. Αυτό είναι για το μέλλον. Το μέχρι τώρα το λύσαμε» και πρόσθεσε: «Φοβάμαι πως γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα και για λόγους πολιτικής αμφισβήτησης της συμφωνίας. Πάντως τεχνικά, δεν προκύπτουν θέματα».
Σε ό,τι αφορά την συγκρότηση της επιτροπής στην Ελλάδα που θα εξετάσει τα - μεταξύ άλλων - προαναφερόμενα ζητήματα, ο κ. Μπράχος, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή», ενώ διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «τελικά δεν θα χρειαστούν τρία χρόνια προκειμένου η προαναφερόμενη επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Μόνο σε εννέα εμπορικά σήματα θα γίνει διευθέτηση με τα Σκόπια "

ΚΚΕ για Πολυτεχνείο: Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ήταν το σύνθημα, ο ΣΥΡΙΖΑ τους βάζει μέσα

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για τα «45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου» αποτίει φόρο τιμής «στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα», εκφράζει την υπερηφάνεια του «για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, έδρασαν γενικά στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας» και τονίζει ότι «η ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεών του και η ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη, καθώς και ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι «η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, αποδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του», προσθέτοντας ότι «η δικτατορία, καθ' όλη την επταετία '67-'74», υπηρέτησε «διά πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. «Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή». Και προσθέτει ότι «η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας αναδεικνύει, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού».

Το ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «στους οποίους σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει τις πύλες και τα παράθυρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία και στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωπολιτικής αναβάθμισης, βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, Κίνας, άλλων δυνάμεων, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, ενώ ήδη έχουν χυθεί ποταμοί αίματος στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού, που συνοδεύονται με στρατιές προσφύγων».

«Γι' αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα «να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με μαζική αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία».

Το ΚΚΕ καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για «εθνική ενότητα» και «υπομονή» στο όνομα της «εξόδου της χώρας από τα μνημόνια» και τον «κυβερνητικό εμπαιγμό της δίκαιης ανάπτυξης, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών» και να απομονώσουν «τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού».

Αναφέρει ότι «ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ' τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974».

«Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης «καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα», δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες, όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση», επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Η «επόμενη μέρα» για το λαό, με πραγματική διέξοδο προς όφελός του, μπορεί να ξημερώσει με τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το βάρβαρο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ για Πολυτεχνείο: Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ήταν το σύνθημα, ο ΣΥΡΙΖΑ τους βάζει μέσα"

«Το Κοσσυφοπέδιο θα μετονομασθεί σε ‘Βόρεια Αλβανία’»…

Μετά την επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, το Κοσσυφοπέδιο θα μετονομασθεί σε ‘Βόρεια Αλβανία’, γράφει ο Αλβανός σχολιαστής Έρβιν Σκουλάκου.

Ο άνθρωπος που καθοδηγεί τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς- διάλογος με κλειστές πόρτες, που ακόμη και ο Ραμούς Χαραντινάι δεν γνωρίζει τι λένε- ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, προσκλήθηκε στο Παρίσι με την ευκαιρία των 100 ετών από τη λήξη του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου, όπου παρευρίσκονταν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων.

Η συμμετοχή του Θάτσι ήταν σημαντική, λόγω των συναντήσεων του με τους ηγέτες του κόσμου, όπως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Θάτσι συναντήθηκε μαζί τους και δήλωσε ότι μίλησαν για το διάλογο με τη Σερβία και ότι οι παγκόσμιες ηγέτες υποστηρίζουν αυτόν τον διάλογο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διάλογος υποστηρίζεται από όλους.

Κάτι άλλο υπάρχει.

Ήρθε η ώρα για τον Θάτσι να φανερώσει όλα όσα είπαν οι παγκόσμιοι ηγέτες για τη διεθνή συμφωνία, τις λεπτομέρειές της, γιατί «ο βραστήρας άρχισε να κοχλάζει και να χύνεται το νερό έξω».

Έχουν, ήδη, αρχίσει οι θεωρίες για αυτήν τη συμφωνία.

Πολιτικός από το κόμμα PDK, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλυφθεί, δήλωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στο Παρίσι από τους προέδρους των δύο χωρών. Προσθέτει, μάλιστα, το σημαντικό, ότι το Κοσσυφοπέδιο με την συμφωνία αυτή, θα λάβει την ονομασία ‘Βόρεια Αλβανία’, για να γίνεται διάκριση από το Κοσσυφοπέδιο.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι το τεκμηριωμένο, αλλά ο πολιτικός που το είπε είχε πει παλαιότερα ότι ο Ίσα Μουσταφά θα χάσει την πρωθυπουργία και θα αναλάβει πρωθυπουργός ο Ραμούς Χαραντινάι, όπως και έγινε…

Εκείνη την εποχή που το είπε, το κόμμα του Χαραντινάι, ήταν ένα μικρό κόμμα και κανείς δεν υπολόγιζε ότι ο επικεφαλής του θα γινόταν πρωθυπουργός…, γράφει ο σχολιαστής.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το Κοσσυφοπέδιο θα μετονομασθεί σε ‘Βόρεια Αλβανία’»…"

Σκουριές: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή 5 κατηγορουμένων για τον εμπρησμό στην Ελληνικός Χρυσός

Εισήγηση ενοχής για πέντε εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013, έκανε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Καντζίδης,

Ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε παράλληλα την απαλλαγή των υπολοίπων 16 ατόμων που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τους πέντε που ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να καταδικαστούν για τα κακουργήματα της κατασκευής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς με φωτιά και της παράνομης υλοτομίας.

Αντίθετα, για τους ίδιους κατηγορούμενους - όπως και για τους υπόλοιπους - πρότεινε να απαλλαγούν για το σύνολο των υπολοίπων πράξεων που τους καταλογίζονται και μεταξύ αυτών της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των υπαλλήλων φύλαξης του εργοταξίου, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για μια σειρά από πλημμελήματα.

Τεκμηριώνοντας την πρότασή του, στο σκέλος που αφορά την ενοχή για καθένα από τα πέντε πρόσωπα, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι η φυσική τους παρουσία στο εργοτάξιο συνάγεται, κατά περίπτωση, από τα εξής: την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε σκούφο και καπάκια φωτοβολίδων, την ταυτοποίηση καλύκων με κυνηγετικό όπλο και τις αλλαγές συσκευών κινητών τηλεφώνων μετά το περιστατικό.

Αναφερόμενος στην επίθεση ο κ. Καντζίδης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε "συγχρωτισμός" ξένων "που δεν είχαν ειρηνικές διαθέσεις" με ντόπιους που όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπαν ότι δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή αντιδρούσαν περισσότερο.

Ο ίδιος, επισήμανε, ότι οι δράστες δεν ενήργησαν με ανθρωποκτόνο δόλο, τονίζοντας ότι "εάν ήθελαν να σκοτώσουν δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε νεκρό", ενώ πρόσθεσε ότι ο κοινός τους δόλος "ήταν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης ώστε αυτή να έχει πρόβλημα".

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για "έλλειψη σχεδιασμού" από πλευράς Αστυνομίας για την αποφυγή αυτής της επίθεσης, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν "κλιμακούμενες αντιδράσεις". "Η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε στη σύλληψη του σχεδίου των Σκουριών", σημείωσε. Σε άλλο σημείο, επισήμανε, ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που διαπιστώθηκε ότι είχαν κάποιοι κατηγορούμενοι μεταξύ τους δεν αρκούν για να καταστούν αυτοί ένοχοι, κάνοντας κριτική στην Αστυνομία. "Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός", σχολίασε.

Νωρίτερα, στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι, όλοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στο επεισόδιο, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή 5 κατηγορουμένων για τον εμπρησμό στην Ελληνικός Χρυσός "

DW:Καταφύγιο η Ελλάδα για επικριτές του Ερντογάν

Όλο και περισσότεροι νέοι Τούρκοι που διαφωνούν με την πολιτική Ερντογάν περνούν τον Έβρο για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Όπως δηλώνουν στο Γερμανικό Ραδιόφωνο αισθάνονται σαν στη χώρα τους, φιλικά με τους Έλληνες.


Παιδικά γέλια στο διάδρομο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Είναι παιδιά 10 τουρκικών οικογενειών που βρήκαν εδώ νέα στέγη και μια νέα πατρίδα. Την ίδια τύχη αναζήτησε και η Σουμεγιέ. Πριν από μήνες κατέφυγε στην πόλη. Είναι κόρη ενός 75χρονου Τούρκου που χωρίς ιδιαίτερο λόγο κλείστηκε στη φυλακή με την υποψία τρομοκρατικής δράσης.

«Θα καταλήξεις στη φυλακή»
Επιχειρούν νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη
Επιχειρούν νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη
«Κάθισε οκτώ μήνες φυλακισμένος» διηγείται, «δεν μπορείτε να φανταστείτε τις συνθήκες, φρίκη, ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κρεβάτι για όλους, δάσκαλοι, καθηγητές διδάκτορες». Η Σουμεγιέ δείχνει κάπως ανακουφισμένη. Είναι χαρούμενη που δεν είναι μόνη στη Θεσσαλονίκη. Όπως και εκείνη εκατοντάδες άλλοι Τούρκοι πέρασαν τον Έβρο για να έρθουν στην Ελλάδα. Όπως η Τούμπα Γκούβεν. Φοβήθηκε ότι θα είχε την ίδια τύχη στην Τουρκία, όπως πολλοί φίλοι της που για ένα επικριτικό μέιλ μπήκαν μέσα. «Είναι αδύνατον πλέον, να επικρίνεις την κυβέρνηση», λέει. «Εάν γράψεις κάτι στο twitter, το βέβαιο είναι ότι θα καταλήξεις στη φυλακή». Επίσημοι αριθμοί για το πόσοι Τούρκοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν.
«Στα μάτια του Τούρκου προέδρου είναι εχθροί του κράτους, προδότες», λέει η Γκούβεν, «συμπάσχω με τους ανθρώπους στην Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτό το καθεστώς. Δεν έχω κάτι με τη χώρα μου, την Τουρκία, αλλά έχω άλλο τρόπο σκέψης κι αυτό δεν ταιριάζει στο καθεστώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι τρομοκράτης, δεν κάνω κάτι το παράνομο εναντίον της χώρας μου και τους συμπατριώτες μου». Η φυγή προς την Ελλάδα κοστίζει για πολλούς Τούρκους γύρω στα 6.000 ευρώ. Οι διακινητές γίνονται πάμπλουτοι. Αλλά οι λόγοι που οι περισσότεροι επιλέγουν να στήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα είναι προφανείς. Είναι κοντά στην πατρίδα τους, πάντα μπορούν να γυρίσουν σε περίπτωση που οι συνθήκες αλλάξουν.
«Με όπλα κομπιούτερ και τηλέφωνο»
Έβρος, το κοινό σύνορο και παράλληλα πέρασμα στη δημοκρατία
Έβρος, το κοινό σύνορο και παράλληλα πέρασμα στη δημοκρατία
«Γιατί ήρθα στην Ελλάδα; Γιατί εδώ μοιάζει με την Τουρκία μόνο που η χώρα είναι δημοκρατία. Μας χωρίζει μόνο ένα σύνορο», λέει η Μπεριβάν Αϊντίν. Η περίπτωσή της είναι διαφορετική. Δεν αναζήτησε καταφύγιο στην Ελλάδα. Εργάζεται για την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhurriyet  και ταξιδεύει πολύ συχνά από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό ότι η δουλειά της έχει δυσκολέψει, γιατί ενισχύθηκε το στρατόπεδο των οπαδών του Ερντογάν στην εφημερίδα. Γι αυτό και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μένει περισσότερο καιρό στην Ελλάδα.
«Μαθαίνω ελληνικά τα τελευταία έξι με εφτά χρόνια, είναι φοβερό πόσο μοιάζουν οι γλώσσες. Ο τρόπος συναναστροφής με τους ανθρώπους και σκέψης είναι σχεδόν ο ίδιος. Το ίδιο με τη μουσική και το φαγητό. Και αν το πάρετε από ιστορικής πλευράς υπάρχουν πολλά και στην πολιτική που μας ενώνουν ακόμη και ο αγώνας για δημοκρατία. Εάν αφήσουμε εκτός της σημερινή μας κυβέρνηση, οι δύο λαοί δεν έχουν καμιά δυσκολία μεταξύ τους, μόνο η πολιτική έχει δυσκολίες». Όπως η Μπεριβάν Αϊντίν υπάρχουν πολλοί άλλοι νέοι Τούρκοι που είναι έτοιμοι να γυρίσουν τα νώτα στη χώρα τους. Έχοντας στις αποσκευές τους τα όπλα που ο πρόεδρος Ερντογάν φοβάται περισσότερο, ένα φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. Από την Ελλάδα θέλουν να περιγράφουν διαδικτυακά όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι αυτό που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο στην πατρίδα τους: την Τουρκία.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Καταφύγιο η Ελλάδα για επικριτές του Ερντογάν"

Μετά το «πράσινο» του EwG για τις συντάξεις, μπαράζ παροχών από την κυβέρνηση

Το «πράσινο» που έδωσε το EuroWorking Group για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις [που θα οριστικοποιηθεί στο προσεχές Eurogroup] φαίνεται πως ήταν η αρχή για την κυβέρνηση: Και αυτό γιατί στα σκαριά υπάρχει ένα πακέτο περαιτέρω παροχών με έντονη προεκλογική χροιά.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία από τη Βουλή προανήγγειλε μια σειρά μέτρων όπως η νομοθέτηση της απόδοσης 800 εκατ. ευρώ από κρατήσεις σε εκπαιδευτικούς, καθηγητές και σώματα ασφαλείας, η κατάθεση νομοσχεδίου για ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος που θα έχει η Ελλάδα για το 2019. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ. Πάντως, το πακέτο ελαφρύνσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Θεσμών, κυρίως για τη στόχευση που έχουν οι εν λόγω παροχές. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ένα κομμάτι των θετικών μέτρων να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλαδή να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις.

Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα θετικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την τελική της γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα παραμένει ανοιχτό και το εάν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θα έχει προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα. Παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως επιδιώκει ακύρωση του μέτρου, οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο κάνουν λόγο για αναβολή της εφαρμογής του.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το «πράσινο» του EwG για τις συντάξεις, μπαράζ παροχών από την κυβέρνηση"

Γ.Λαγός: «Πανηγυράκι το Πολυτεχνείο, δεν είχε νεκρούς» - «Oρμηξαν» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ

"Oρμηξαν" μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου, Γιάννη Λαγού, ο οποίος χαρακτήρισε το Πολυτεχνείο «παραμύθι» και «πανηγύρι», ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, και ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην επέτειο το πολυτεχνείο έκανε λόγο για ενα γλέντι και πανηγύρι χωρίς νεκρούς και πρόσθεσε:

«Ούτε ένας νεκρός δεν υπήρξε στο Πολυτεχνείο προκαλώ τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να μου πουν τα ονόματα έστω και δύο νεκρών».


Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν ούτε σοβαρά τραυματισμένοι εντός του πολυτεχνείου. Μάλιστα ο κ. Λαγός ανέφερε πως χαίρεται για το γεγονός ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν θα γιορτάσουμε αύριο την επέτειο του ξεσηκωμού του πολυτεχνείου.

Η τοποθέτηση του Γ.Λαγού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς έκανε λόγο για νοσταλγούς της χούντας και για τη φωνή της χούντας εντός του κοινοβουλίου

Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) : «Δεν μπορεί να βγαίνετε εδώ μέσα και να αναπαράγετε τη φωνή της χούντας αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ισχυρισμοί των νοσταλγών της χούντας».
Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση της βουλευτού της Δημοκρατική Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου:

Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) :«Πρέπει να ξαναδούμε τους νόμους για τους δολοφόνους και τους εγκληματίες, η δημοκρατία πρέπει να αντέξει αυτά που ακούστηκαν εδώ είναι ανεπίτρεπτα απαράδεκτα και αισχρά. Είστε φασίστες»

Γ. Καρράς (ΔΗΣΥ): «Ευτυχώς που υπήρξε το Πολυτεχνείο και έχουμε δημοκρατία διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευτυχία να μιλάμε σήμερα σε αυτή την αίθουσα»

Γιάννης Λαγός: «Δεν άκουσα κανένα όνομα νεκρού στο Πολυτεχνείο περιμένω να μου το πούνε μου λένε ότι λέω ψέματα. Δεν υπήρχαν νεκροί πείτε μου τα ονόματα των νεκρών».

Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ): «Τι να μας πείτε να μας πείτε ότι είστε νοσταλγοί της χούντας. Δεν μπορείτε να παραχαράξετε την ιστορία δεν δεχόμαστε ύμνους στην χούντα και στο φασισμό»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Λαγός: «Πανηγυράκι το Πολυτεχνείο, δεν είχε νεκρούς» - «Oρμηξαν» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ"

Αναδρομικά γιατρών: Στο ΦΕΚ ο νόμος, αλλά απαιτείται υπουργική απόφαση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4575/2018 (ΦΕΚ Α’ 192) ο οποίος περιλαμβάνει τις διατάξεις για την καταβολή εφάπαξ χρηματικών ποσών προς τους ιατρούς, πανεπιστημιακούς και συνταξιούχους.

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), διευκρινίζει πως συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 11) αφορά στους ιατρούς του ΕΣΥ, Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς και ειδικευόμενους ιατρούς για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016 .

Η διάταξη του άρθρου 12 αφορά στην καταβολή εφάπαξ στους γιατρούς μέλη ΔΕΠ.

Τέλος, από τον συνδυασμό της διάταξης του άρθρου 15 και των παραπάνω διατάξεων αντίστοιχα προβλέπεται καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους των συγκεκριμένων κατηγοριών.

Ωστόσο, τα οριζόμενα στο νόμο δεν είναι αμέσως εφαρμοστέα αφού απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τον χρόνο, τη διαδικασία , τις προβλεπόμενες κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του χρηματικού ποσού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά γιατρών: Στο ΦΕΚ ο νόμος, αλλά απαιτείται υπουργική απόφαση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news