facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ρώσος οικονομολόγος: «Οι Ιταλοί έκαναν κάτι που ακόμη και οι επαναστάτες Έλληνες δεν τόλμησαν να κάνουν»!

Οι Ιταλοί έκαναν κάτι που ακόμη και οι επαναστάτες Έλληνες δεν τόλμησαν να κάνουν: Παραβίασαν το όριο του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης που έχει θεσπιστεί από το σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Vladimir Rozhankovsky, εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου της Μόσχας μιλώντας στο Sputnik.

Παράλληλα ο Ρώσος οικονομολόγος επεσήμανε ότι δημιουργείται ένα νέο προηγούμενο μετά την «απροσδόκητη απόφαση των Ιταλών να μην καθοδηγούνται από τις νομισματικές αρχές της ΕΕ, αλλά να σέβονται τον λαό τους».


Ολόκληρη η δήλωση του Vladimir Rozhankovsky στο Sputnik:

«Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία ανήκουν στις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Υψηλό χρέος, υψηλό ποσοστό ανεργίας και χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβαινε στην Ελλάδα το 2010-2012 και πώς κατέληξε όλο αυτό.

Η ουσία είναι η εξής:

Όταν επιβάλλεται λιτότητα, επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, επειδή το κράτος έχει ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους του. Τα χρήματα πρέπει κάπως να βρεθούν και συγκεκριμένα από τις τσέπες των πολιτών!

Όταν υπάρχει υψηλό επίπεδο ανεργίας και κοινωνικών προβλημάτων και οι άνθρωποι πιέζονται ακόμη περισσότερο, αρχίζουν να διαμαρτύρονται.

Το είδαμε στην Ελλάδα, το χρέος ήταν ένα βαρύ φορτίο για τον προϋπολογισμό. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα σώθηκε. Όμως το ελληνικό χρέος δεν είναι ιταλικό χρέος.

Ίσως, μόνο δύο χώρες έχουν μεγαλύτερους όγκους δανείων από την Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Η κατάσταση είναι σημαντική.

Όταν δημιουργήθηκε όλο αυτό το θέμα, οι εχθροί της Ιταλίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη γραμμή του λαϊκισμού. Ορισμένοι, ωστόσο, θα πουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πιο κοινωνικοκεντρική στάση απέναντι στο τρέχον πρόβλημα.

Αντί να «σφίξουν τα λουριά» των απλών πολιτών, όπως έκανε ο Τσίπρας, η ιταλική κυβέρνηση είπε:

"Οι άνθρωποι δεν μας υποστηρίζουν, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω λιτότητα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνο με την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος".

Για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, το ανώτατο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι 3% του ΑΕΠ. Είναι σημαντικός κανόνας της ΕΕ.

Είναι αδύνατο για όλους στην ΕΕ να κάνουν ό, τι θέλουν - διαφορετικά η δομή αυτή θα καταρρεύσει. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τον κανόνα βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις.

Η Ιταλία τόλμησε να μην υπακούσει - θα της επιβληθούν κυρώσεις. Μια χώρα που παραβιάζει αυτές τις απαιτήσεις πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ. Φυσικά, όπως και στο παράδειγμα του Brexit, κάτι τέτοιο δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Όμως, υπάρχει μια απειλή.

Οι Γερμανοί έμειναν έκπληκτοι από την απόφαση της Ιταλίας να παραβιάσει το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος, ακόμα και οι επαναστάτες Έλληνες δεν το έκαναν.

Το παράδοξο αυτής της κατάστασης είναι η απροσδόκητη απόφαση των Ιταλών να μην καθοδηγούνται από τις νομισματικές αρχές της ΕΕ, αλλά να σέβονται τον λαό τους.

Με το να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες της ΕΕ, αφενός, επιλύουν το πρόβλημα χωρίς να επηρεαστούν οι τσέπες των ψηφοφόρων.

Αυτός είναι ένας λαϊκίστικος τρόπος. Από την άλλη πλευρά όμως, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, δημιουργείται ένα νέο προηγούμενο.

Αν η Ευρώπη κάνει τώρα τα στραβά μάτια, την επόμενη φορά που μια άλλη χώρα (όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία) θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, θα στραφεί στην ΕΕ και θα πει: "Μισό λεπτό, όταν η Ιταλία είχε δημοσιονομική κρίση, το είχατε συγχωρήσει. Τώρα είναι η σειρά μας"».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσος οικονομολόγος: «Οι Ιταλοί έκαναν κάτι που ακόμη και οι επαναστάτες Έλληνες δεν τόλμησαν να κάνουν»!"

Λεβέντης: Τελικά δεν θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση

Την εκτίμηση ότι «τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση» έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας ότι «από τη σημερινή συζήτηση φάνηκε ότι άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι «εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξει μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει» και πρότεινε για την εκλογή ΠτΔ να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κάνει πίσω από το σχέδιο συμφωνίας και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε «Ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Τελικά δεν θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση"

Βόμβες Κοτζιά για Στρατό και Εθνοφρουρά

Βόμβες για τον ρόλο του Στρατού και της Εθνοφρουράς στο ζήτημα της διευθέτησης των συνόρων με την Αλβανία έριξε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο News 24/7 νωρίτερα την Τετάρτη.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης του ο πρώην ΥΠΕΞ δήλωσε τον προβληματισμό του για το ποιος είναι και το ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της Εθνοφρουράς στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η Ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου. Ενώ, αναρωτήθηκε επίσης για το ποιος ελέγχει τις δυνάμεις αυτές, αν υφίστανται δηλαδή δημοκρατικό έλεγχο ή απλά ελέγχονται από κάποιον στρατιωτικό.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Ελληνικός Στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, απορώντας γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με τοκ κ. Κοτζία- δεν είναι νομικώς ζωντανά.

Εν συνεχεία, ο κ Κοτζιάς κατηγόρησε τον Στρατό ότι δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευθετηθούν τα θέματα των συνόρων της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Όταν ερωτήθηκε, αν την ευθύνη για αυτό έχει η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώην Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα το εξετάσει η Βουλή.

Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για επανεμφάνιση των "επαγγελματιών της ψύχωσης", οι οποίοι το παίζουν υπερπατριώτες και τόνισε ότι αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβες Κοτζιά για Στρατό και Εθνοφρουρά"

Εισβολή Ρουβίκωνα σε ομιλία της Αχτσιόγλου στο Παγκράτι (φωτογραφίες)

Εισβολή σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα.
Ειδικότερα, 30 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας εισέβαλαν στο χώρο την ώρα της εκδήλωσης, προχώρησαν σε παρέμβαση, στη συνέχεια πέταξαν τρικάκια και αποχώρησαν από το σημείο.
Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ωστόσο προς το παρόν η ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει προχωρήσει σε καμία σύλληψη ή προσαγωγή.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Εργασίας δεν ήταν παρούσα στο χώρο όταν έλαβε χώρα το περιστατικό.
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά επιθέσεων του Ρουβίκωνα σε πρεσβείες, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους φορείς, ενέργειες που τροφοδοτούν τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για εσκεμμένη προστασία του καθεστώτος ανομίας από την κυβέρνηση.
Η κριτική κορυφώθηκε μετά την πρόσφατη επίθεση διαφορετικής ομάδας αναρχικών στο Πρωτοδικείο, επίθεση στην οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις ή προσαγωγές.
Σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο μετά το περιστατικό, ο Ρουβίκωνας αναφέρει μεταξύ άλλων: 
«Ο σύριζα είναι στην εξουσία.
Τι πετύχαμε λοιπόν; Οι μισθοί μας παραμένουν όπως τους αφήσαμε πριν τρία χρόνια. Η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία είναι ο κανόνας. Η ελαστική ή μερική εργασία είναι η κύρια εξαίρεση. Τα σπίτια των εργατών και των χαμηλών μικροαστικών στρωμάτων είναι στο έλεος των τραπεζών. Τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, κρεβάτια, εξοπλισμό. Χιλιάδες νέοι και νέες φεύγουν μετανάστες κι έτσι ρίχνουν την ανεργία κάτω από το 20%, στο 19%. Η τρίτη ηλικία συνεχίζει να φυτοζωεί με συντάξεις πείνας έχοντας να ταΐζει και τα άνεργα παιδιά της, ενώ σαν τον ζήτουλα παρακαλάει να μην γίνει η επόμενη μείωση των συντάξεων. Οι ΗΠΑ δημιουργούν νέες βάσεις σε όλη την Ελλάδα και δεν το κάνουν για να φέρουν συνάλλαγμα αλλά γιατί μας ετοιμάζουν για πόλεμο στην ανατολική μεσόγειο.
Ξαναρωτάμε όλους και όλες: Τι πετύχαμε που παρατήσαμε τον δρόμο κι εμπιστευτήκαμε την κάλπη;
Τώρα που έρχονται εκλογές τα πολιτικά στελέχη του Σύριζα βγαίνουν στην ρούγα με δώρα. Μόνο που η ημερομηνία λήξης αυτών των δώρων έχει λήξει προ πολλού. Συγκεκριμένα πριν τρία χρόνια».
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή Ρουβίκωνα σε ομιλία της Αχτσιόγλου στο Παγκράτι (φωτογραφίες)"

«Φωτιές» Π. Καμμένου στη Βουλή: «Να δημοσιοποιήσει ο Μητσοτάκης την απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ΝΔ»

«Φωτιές» έβαλε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να δώσει στη δημοσιότητα αύριο, Πέμπτη, δικαστική απόφαση που προβλέπει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη μέχρι αύριο το μεσημέρι να ανακοινώσει τι λέει η απόφαση 2674 του 2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών με εναγόμενη τη Ν.Δ και ενάγουσα τράπεζα. Και να πει τι κυκλώματα έχει κινητοποιήσει για να μην γίνει η κατάσχεση που προβλέπει αυτή η απόφαση. Αν δεν το κάνει μέχρι τις 12 το μεσημέρι αύριο θα το κάνουμε εμείς».

Όμως ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στην περίφημη υπόθεση με την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία εμπλέκοντας όπως είπε στέλεχος της νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση εκείνος που έχει ευθύνες είναι στέλεχος της ΝΔ και μέλος του διπλωματικού Σώματος, ο οποίος με προσωπικά τηλεγραφήματα πήγε να τινάξει την ιστορία στον αέρα».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φωτιές» Π. Καμμένου στη Βουλή: «Να δημοσιοποιήσει ο Μητσοτάκης την απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ΝΔ»"

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνει στα 57 άρθρα η ΝΔ

Τα 57 άρθρα του Συντάγματος που θεωρεί πως χρήζουν αναθεώρησης, καθώς και τις αλλαγές που προτείνει για κάθε ένα από αυτά, έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία.
Στην πρότασή της, η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναπλήρωσή του, απαγόρευση των δικονομικών προνομίων του Δημοσίου, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, συντόμευση του ελέγχου συνταγματικότητας των ψηφισμένων νομοσχεδίων και ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που μονιμοποιείται, καθιέρωση «συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση της διάλυσης της Βουλής «για εθνικό θέμα υψίστης σημασίας», ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.ά.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΝΔ, εξηγώντας την «ταυτότητα» των αλλαγών που θεωρεί πως πρέπει να γίνουν, η πρότασή της στηρίζεται σε τρεις άξονες: α) την πολιτική κανονικότητα και την ισορροπία των θεσμών, β) την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και γ) την κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
Η ταυτότητα της αναθεωρητικής πρότασης της ΝΔ, αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης, συνίσταται στην ανάδειξη του κράτους στην υπηρεσία των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς με προτάσεις ριζικές, ρεαλιστικές και μακροσκοπικές.

Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ κατά άρθρο:

Άρθρο 2: Διασφάλιση ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
‘Αρθρο 4: Κατοχύρωση ισότητας ευκαιριών και αξιοκρατίας
‘Αρθρο 15: Η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών παρόχων περιέρχεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αναγνωρίζεται η υποχρέωση πολυφωνίας στα ΜΜΕ και τίθεται υποχρέωση κατά το δυνατόν εξάντλησης της διαθέσιμης χωρητικότητας του φάσματος.
‘Αρθρο 16: Επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών. Διασφαλίζεται η αυτοτέλεια και η αυθυπαρξία των δημόσιων ΑΕΙ. Το κράτος μεριμνά για τη δημιουργία πρότυπων σχολικών δομών.
‘Αρθρο 17: Οι διατάξεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εφαρμόζονται και στην περίπτωση απαλλοτριώσεων που κηρύσσονται κατ’ εφαρμογήν πολεοδομικής, χωροταξικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας.
‘Αρθρο 24: Προβλέπεται η λήψη μέτρων για τη συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υποχρεωτική αναδάσωση σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν και η κατοχύρωση περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε κάθε κρατική παρέμβαση. Δάσος λογίζεται η έκταση που, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης, φέρει τα οικεία χαρακτηριστικά κατά την 11η Ιουνίου 1975.
‘Αρθρο 25: Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το Κράτος ενθαρρύνει με θετικές δράσεις τον εθελοντισμό.
‘Αρθρο 29: Ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
‘Αρθρο 32: Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής.
‘Αρθρο 33: Καθιερώνεται δυνατότητα όρκου ή διαβεβαίωσης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
‘Αρθρο 34: Αναπλήρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
‘Αρθρο 35: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να συγκαλεί υπό την προεδρία του Συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
‘Αρθρο 37: Σε περίπτωση αποτυχίας των διερευνητικών εντολών, τις εκλογές διεξάγει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
‘Αρθρο 41: Καταργείται η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με πρόταση της Κυβέρνησης για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.
‘Αρθρο 42: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα σε 5 ημέρες από τη διαβίβαση σε αυτόν της γνώμης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, για ψηφισμένα νομοσχέδια που έχουν παραπεμφθεί σε αυτόν, και μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που έχει ψηφιστεί από αυτή για αντισυνταγματικότητα ή ασυμβατότητα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
‘Αρθρο 44: Εισαγωγή κανόνων καλής διενέργειας δημοψηφισμάτων: Το ερώτημα πρέπει να διατυπώνεται με τρόπο εύληπτο και κατανοητό για τους πολίτες και μεταξύ της προκήρυξης και της διενέργειας του δημοψηφίσματος θα πρέπει να μεσολαβεί επαρκής χρόνος τουλάχιστον 20 ημερών .
‘Αρθρο 49: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμπεται για δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
‘Αρθρο 51: Ο εκλογικός νόμος μπορεί να προβλέπει ότι οι εκτός επικρατείας εκλογείς ψηφίζουν μόνον υπέρ κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων ή ότι εκλέγονται βουλευτές εκτός επικρατείας.
‘Αρθρο 53: Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται σε σταθερή ημερομηνία ανά τετραετία. Η Βουλή μπορεί να αυτοδιαλυθεί με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αφορά τον υπολειπόμενο χρόνο έως τη διενέργεια των εκλογών στην ορισμένη ημερομηνία.
‘Αρθρο 54: Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να μεριμνά για την εύλογη αντιπροσώπευση των κομμάτων και για την κυβερνησιμότητα της χώρας.
‘Αρθρο 59: Καθιερώνεται δυνατότητα όρκου ή διαβεβαίωσης για τους βουλευτές.
‘Αρθρο 62: Η βουλευτική ασυλία αφορά μόνο αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
‘Αρθρο 65: Διασφαλίζονται επαρκή δικαιώματα στις κοινοβουλευτικές μειοψηφίες.
‘Αρθρο 68: Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφ’ όσον η σχετική πρόταση υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.
‘Αρθρο 70: Διασφάλιση αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού έλεγχου της Βουλής προς την κυβέρνηση. Προβλέπεται συγκεκριμένα η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
‘Αρθρο 72: Καθιέρωση προληπτικού ελέγχου συνταγματικότητας για ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από εκείνα που αφορούν αποκλειστικά κύρωση διεθνών συνθηκών, από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως απλή γνώμη προς τον ΠτΔ πριν την έκδοση, εφόσον κατά την ψήφιση στη Βουλή ένσταση συνταγματικότητας έλαβε τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.
‘Αρθρο 74: Καθιέρωση κανόνων καλής νομοθέτησης.
‘Αρθρο 75: Καθιέρωση επαρκούς προνομοθετικής διαβούλευσης των νομοσχεδίων, αξιολόγησης εφαρμογής των νόμων και μέτρων κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
‘Αρθρο 76: Η επίκληση επείγοντος ή κατεπείγοντος νομοσχεδίου θα πρέπει να συνοδεύεται με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση της κυβέρνησης.
‘Αρθρο 78: Καταργείται η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής φόρου ή άλλου βάρους. Μπορεί να παρέχονται κίνητρα για σταθερό φορολογικό καθεστώς σε στρατηγικές για την εθνική οικονομία ιδιωτικές επενδύσεις.
‘Αρθρο 79: Ο προϋπολογισμός οφείλει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων και τη βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία. Ο απολογισμός και ο γενικός ισολογισμός συνοδεύονται από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προβλέπεται η κατάθεση και δημοσιότητα ετήσιου απολογισμού εκ μέρους φορέων που χρηματοδοτούνται, άμεσα ή έμμεσα, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
‘Αρθρο 81: Δυνατότητα διορισμού Αντιπροέδρων του Υπουργικού Συμβουλίου και μη υπουργών.
‘Αρθρο 82: Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται περιοδικά και καθορίζει τις δημόσιες πολιτικές με όρους συλλογικότητας και διαφάνειας. Η δράση της Κυβέρνησης οφείλει να εξυπηρετεί τις αρχές της ανοιχτής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Συνταγματική αναγνώριση της «Διαύγειας». Συνίσταται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
‘Αρθρο 86: Καταργείται η ειδική αποσβεστική προθεσμία στα αδικήματα των υπουργών.
‘Αρθρο 88: Καταργείται το ειδικό δικαστήριο για μισθολογικές διαφορές δικαστών και η αρμοδιότητα περιέρχεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Οι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά στο εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
‘Αρθρο 89: Απαγορεύεται σε εν ενεργεία ή διατελέσαντες δικαστικούς λειτουργούς επί τριετία μετά την αποχώρησή τους από το σώμα η συμμετοχή με οποιαδήποτε ιδιότητα στην Κυβέρνηση και η τοποθέτηση σε πολιτικές θέσεις.
‘Αρθρο 90: Οι προαγωγές στις θέσεις των ανωτάτων δικαστών ενεργούνται από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή μεταξύ των αρχαιοτέρων δικαστών, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.
‘Αρθρο 91: Αναμόρφωση της πειθαρχικής εξουσίας στους δικαστικούς λειτουργούς για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας.
‘Αρθρο 93: Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Εισαγωγή ηλεκτρονικών τεχνολογιών στα δικαστήρια. Κατά προτεραιότητα εκδίκαση σημαντικών κατηγοριών υποθέσεων. Δυνατότητα εκδίκασης απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου.
‘Αρθρο 94: Δικονομικά προνόμια του δημοσίου δεν επιτρέπονται.
‘Αρθρο 98: Ενίσχυση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
‘Αρθρο 99: Καταργείται το Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας.
‘Αρθρο 100: Μονιμοποίηση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο αναλαμβάνει την αρμοδιότητα γνώμης επί ορισμένων ψηφισμένων νομοσχεδίων και απορροφά τις αρμοδιότητες όλων των ειδικών δικαστηρίων που καταργούνται.
‘Αρθρο 101: Μέριμνα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών.
‘Αρθρο 101Α: Η επιλογή μελών ανεξαρτήτων αρχών γίνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Έως την επιλογή των νέων μελών παρατείνεται η θητεία των προηγούμενων μελών των ανεξάρτητων αρχών
‘Αρθρο 102: Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο. Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών και οφείλουν να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Καθιέρωση όρων διαφάνειας των οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ευθύνες για την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους.
‘Αρθρο 103: Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της επαγγελματικής ικανότητας και της αποδοτικότητας. Αξιολόγηση γίνεται και από τους υφισταμένους προς τους προϊσταμένους τους. Στην αξιολόγηση και εξέλιξη των υπαλλήλων μπορεί να συμμετέχει και το ΑΣΕΠ.
‘Αρθρο 106: Σκοπός της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισόρροπη ανάπτυξη και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας. Κατοχυρώνεται η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Δημόσια και ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
‘Αρθρο 110: Απλοποίηση αναθεωρητικής διαδικασίας με διασφάλιση, πάντως, του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος. Η προτείνουσα Βουλή αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία για τα προς αναθεώρηση άρθρα, η αναθεωρητική Βουλή αποφασίζει με πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) και καταργείται η πενταετία για την εκκίνηση νέας αναθεώρησης.
‘Αρθρο 112: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις
‘Αρθρο 113: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις
‘Αρθρο 114: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις.
‘Αρθρο 115: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις.
‘Αρθρο 116: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις. Μεταφορά διατάξεων περί ισότητας στη φυσική τους θέση στα ατομικά δικαιώματα.
‘Αρθρο 117: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις.
‘Αρθρο 118: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις.
‘Αρθρο 119: Καταργούνται παρωχημένες μεταβατικές διατάξεις.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική Αναθεώρηση: Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνει στα 57 άρθρα η ΝΔ"

Κουτσούμπας: «Στόχος της αναθεώρησης η κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος»

Με καταγγελία της διαδικασίας της συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τον καυγά που στήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «συμπαιγνία» και για «δικομματικό παιχνίδι» το οποίο έγινε «με τη συμβολή και του προέδρου της Βουλής».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους, που είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς.

Υπογράμμισε ότι κυβερνητική πολιτική σταθερότητα που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα κόμματα σημαίνει να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είτε από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε από τη λαϊκή πίεση. Πρόσθεσε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια αναπαλαίωσης, ένα μακιγιάζ του σάπιου πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο που η σαπίλα φαίνεται όλο και περισσότερο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει χείρα βοηθείας και πως οι προτάσεις του είναι καραμπινάτα αντιδραστικές και γι' αυτό συμπίπτει με τη ΝΔ που επίσης μιλάει για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική σταθερότητα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: «Στόχος της αναθεώρησης η κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος» "

Θεοδωράκης: Ιδεοληπτική τύφλωση να μην συζητάμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τις προτάσεις του Ποταμιού για την Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσίασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στο θέμα των Πανεπιστημίων ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε, “λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω - ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά - αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές. Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση, που για να μην συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16/παράγραφο 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης! Ούτε αυτό θα αλλάξουμε;”

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζήτησε την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. “Να μην είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης αν θα ψηφίσουν ή όχι. Προτείνουμε για τις επόμενες εκλογές την απλή διατύπωση: «Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν».

Πρέπει στο νέο Σύνταγμα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, “Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους. Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα.Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή”.

Αναφερόμενος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε, “προτείνουμε λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την Προεδρική εκλογή”.

“Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Το συνεχές προεκλογικό κλίμα προκαλεί ασφυξία στην κοινωνία. Η πρότασή σας για ισοπεδωτική απλή αναλογική θα ανοίξει νέους κύκλους ακυβερνησίας. Εμείς δεν είμαστε με την απλή αναλογική, ούτε με την υπερενισχυμένη”, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Η Βουλή να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», Προτείνουμε επιπλέον: ο πρωθυπουργός που ζητάει πρόωρη προσφυγή σε εκλογές για να αντιμετωπιστεί ένα «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», να έχει την έγκριση των 3/5 της Βουλής. Για το θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών ζητάμε: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής. Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων”, ανέφερε.
Για την άρση ασυλίας των βουλευτων ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε, “Η άρση ασυλίας των βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου”.

“Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της είναι επιτακτική”, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του Ποταμιού για την εκκλησία, είπε “Δεν νοείται πρόοδος με όρους 19ου αιώνα. Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των Μητροπολιτών”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών. “H επιλογή των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών, να γίνεται από τον ΠτΔ από κατάλογο που προτείνει η Διάσκεψη των προέδρων. Η στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται με αποφάσεις των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων”.

Για την αποκομματικοποίηση του κράτους, ανέφερε: “Ενίσχυση της παρουσίας αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών στην κρατική πυραμίδα. Και η πρότασή του Ποταμιού: Να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του ανώτατου κομματικού στελέχους και του στελέχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε “να ιδρυθεί Ελεγκτική Αρχή με πλήρη ανεξαρτησία & αυτοδιοίκηση για τον έλεγχο εσόδων - δαπανών του κράτους & των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Αυτή να απαρτίζεται από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ανώτερα στελέχη του δημοσίου τομέα και τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους”.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε “να επιτρέπεται η παροχή με νόμο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού, χωρίς μεταβολές στο νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς και τους όρους των σχετικών αδειών για ορισμένο χρονικό διάστημα”.

“Προστασία του περιβάλλοντος και διαγενεακή δικαιοσύνη είναι οι 2 νέες προτεραιότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας! Το γεγονός ότι προτείνουμε να προστεθούν στις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας του Άρθρου 2 υποδεικνύει τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στα θέματα αυτά”, ανέφερε.

“Η αναθεώρηση του Συντάγματος να μην είναι μαραθώνιος”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε λέγοντας, “να αλλάξουμε το άρθρο 110. Να αναθεωρούνται άρθρα (εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά εντός 5ετίας. Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφτούμε την κρίση της Δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών και τελικά το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Ιδεοληπτική τύφλωση να μην συζητάμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια"

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι 12 αλλαγές που προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Τις δώδεκα προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις:

«1) Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Απαιτούμε την πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως στον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που καθιστά τον ανώτατο άρχοντα κομμάτι της κομματικής διαπάλης, οδηγεί σε «Προέδρους μειοψηφίας» και αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και δίνουμε τέλος στη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με την επίκληση δήθεν μεγάλου εθνικού ζητήματος.

2) Προχωρούμε σε αναγκαίες τομές για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους.

3) Εκφράζουμε και αποτυπώνουμε τις νέες πολιτειακές ισορροπίες, με τη μετρημένη και ορθολογική αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

4) Αναβαθμίζουμε το κύρος των θεσμών και διασφαλίζουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών.

Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής.

Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

5) Διευκολύνουμε την δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας διευρύνοντας (με εύλογο χρόνο) τη χρονική διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

6) Ενισχύουμε το Κοινωνικό Κράτος. Διεκδικούμε την έμπρακτη προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, με τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

7) Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. με την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.

8) Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας. Εκφράζουμε το κοινωνικό αίτημα για, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά με αυστηρή κρατική πιστοποίηση, εποπτεία και διαρκή αξιολόγηση. Παράλληλα με ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απελευθερωμένο από τις αγκυλώσεις του χθες.Μπορούμε επιτέλους να γίνουμε εμείς το κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

9) Με τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος μεταφέρεται στον πρώτο βαθμό με τους αντίστοιχους πόρους.

10) Προτείνουμε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών μέσω της συγκρότησης της σχετικής επιτροπής κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές και ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην Διαύγεια.

11) Προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακρόχρονη εφαρμογή νόμων με σημαντικό κανονιστικό αντικείμενο και ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, προτείνουμε να προβλεφθεί ότι η τροποποίησή τους εντός τουλάχιστον μιας τετραετίας απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

12) Παραμένουμε διαχρονικά υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας, με θάρρος και ειλικρίνεια και πλήρη διαφάνεια στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι προτάσεις για ένα αυριανό σύνταγμα είναι εναρμονισμένες στο σχέδιο Ελλάδα, το σχέδιό για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, το σχέδιό μας για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό», ανέφερε και τόνισε: «Η αναθεώρηση είναι εργαλείο για τη συμπλήρωση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που μπορεί να αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή να τις ξεπέρασε η πραγματικότητα.

Δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια. Δεν προκάλεσε το Σύνταγμα την κρίση, ούτε μόνο του θα μας βγάλει από αυτήν.»

Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «επιμελώς και με σκοπιμότητα προσπαθείτε όλα αυτά τα χρόνια να καλύψετε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, 2004-09 αλλά και τις δικές σας για την παράταση της κρίσης και τα νέα βάρη που κλήθηκε να πληρώσει ο Ελληνικός λαός».Συμπλήρωσε λέγοντας ότι το έλλειμμα συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου και οι μικροκομματικές λογικές καθυστέρησαν και ακρίβυναν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ευκαιρία να προχωρήσει η αναθεώρηση δεν πρέπει να χαθεί.

Απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κ. Γεννηματά είπε:«Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός.

Πληροφορηθήκαμε, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Σύνταγμα στις 15/1/19.

Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με Fast Track διαδικασίες.

Είναι η περίτρανη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα.Ότι χρησιμοποιείτε τη συζήτηση απλά και μόνο για εντυπώσεις. Αφού θέλετε να φτάσετε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί δεν αξιοποιείτε όλο αυτόν τον χρόνο να αφιερώσετε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Ή μήπως όχι; Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει!»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι 12 αλλαγές που προτείνει το ΚΙΝΑΛ"

Διαφωνούν κυβέρνηση και ΝΔ για τις δυνατότητες της αναθεωρητικής Βουλής

Με τις θέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Δημητρίου Τσάτσου, σύμφωνα με τις οποίες η αναθεωρητική Βουλή έχει δυνατότητα να προσδώσει νέο περιεχόμενο στις διατάξεις που έχουν κριθεί αναθεωρητέες, απαντά η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ, σε σύγγραμμά του ο αείμνηστος συνταγματολόγος Δημήτριος Τσάτσος αναφέρει:

«Η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, μπορεί, αφενός να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της πρότασης της προηγούμενης Βουλής και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση, περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η αναθεώρηση δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

«Θέλετε 67 άρθρα, πάνω από τα μισά του Συντάγματος να τα προχωρήσουμε σε διαδικασία αναθεώρησης. Αυτό δεν είναι αναθεωρητική διαδικασία. Μήπως δεν το έχετε καταλάβει και θέλετε συντακτική συνέλευση;» είπε.

«Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμα μας; Εμείς είμαστε ανοιχτοί να το κουβεντιάσουμε. Αλλά αν αυτή είναι η πρόταση σας μην έρχεστε να μας πείτε τη λογική της ‘ρώσικης ρουλέτας’, να μετατρέψουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Διότι αυτό λέτε. Προφανώς δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής και λέτε ας τζογάρουμε. Και τόσο πολύ σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, που δεν σας αρέσουν, ελάτε προτείνετε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «συνταγματικό ακτιβισμό», ο οποίος«αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

«Διέκρινα στην πρόταση σας μία ερμηνεία του Συντάγματος η οποία αποκλίνει από τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταγματολόγων. Ότι δηλαδή μπορείτε να δεσμεύσετε την επόμενη βουλή όχι μόνο ως προς τα προτεινόμενα άρθρα αλλά και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αυτά ξεχάστε τα. Αυτό τον συνταγματικό ακτιβισμό θα τον ξεχάσετε διότι αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος. Καταλαβαίνω από το ύφος σας ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πείτε το ξεκάθαρα: Θα χάσουμε τις εκλογές δεν θέλουμε να δεχτούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνούν κυβέρνηση και ΝΔ για τις δυνατότητες της αναθεωρητικής Βουλής"

Ξαφνικός χειμώνας με κρύο, χιόνια & βροχές -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Ο καιρός μπαίνει σε… mood χειμώνα ξαφνικά! Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, θα νιώσουμε σαν να… αλλάξαμε χώρα, αφού η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα είναι ραγδαία.

Περιμένουμε πολύ κρύο, αφού ο υδράργυρος θα πέσει μέχρι και οκτώ βαθμούς Κελσίου! Περιμένουμε ακόμη χιόνια και βροχές, με την κακοκαιρία να είναι παρατεταμένη!

Την πρόγνωση του καιρού κάνει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός για το newsit.gr, με το συμπέρασμα να είναι με μια λέξη… χειμώνας!

Αναλυτικά πώς θα είναι ο καιρός σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό

“Μετά τις ανοιξιάτικες λιακάδες ο Νοέμβριος στα μισά του αποφασίζει ξαφνικά να το γυρίσει σε χειμώνα. Έτσι λοιπόν περιμένουμε σοβαρή αλλαγή του καιρού από αύριο (σ.σ. Πέμπτη 15.11.2018) και μετά κυρίως Παρασκευή και Σαββατοκύριακο αλλά και μέχρι το τέλος του φαίνεται ότι ο Νοέμβριος δε θα έχει καμία σχέση με εκείνο το πρόσωπο που μας έδειξε στην αρχή.

Περιμένουμε ενίσχυση των βοριάδων στα επτά με οκτώ μποφόρ με συνέπεια ψυχρές μάζες από την βορειοανατολική Ευρώπη να κατηφορίσουν νοτιότερα και να ρίξουν τον υδράργυρο έξι με οκτώ βαθμούς Κελσίου κυρίως το Σαββατοκύριακο σε σχέση με τα εικοσαριά και τα δεκαεννιάρια που είδαμε τις δυο προηγούμενες ημέρες.

Μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας φυσικά θα έχουμε και τα χιόνια τα οποία θα ασπρίσουν τα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας από τα 1100 -1200 μέτρα υψόμετρο και όχι μόνο της κεντρικής και της βόρειας χώρας αλλά ακόμη και της Πελοποννήσου. Από την άλλη περιμένουμε βροχές στις πεδινότερες περιοχές. Βροχές που έλειψαν όλο αυτό το διάστημα και που καθυστερημένα θα έρθουν.

Έτσι φαίνεται να κυλάει ο καιρός και τις επόμενες ημέρες πέραν του Σαββατοκύριακου και την άλλη εβδομάδα και από ότι φαίνεται μέχρι το τέλος του ο Νοέμβριος πια δε θα έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που μας έδειξε μπαίνοντας”.

Ο καιρός στην Αττική και την Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο κ. Αρνιακός τονίζει: “Στην Αττική μετά και τις σημερινές λιακάδες της Τετάρτης από αύριο (σ.σ. Πέμπτη 15.11.2018) περιμένουμε αλλαγή του καιρού με ψιλόβροχο κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές με βοριάδες έξι με επτά μποφόρ και θερμοκρασία από 8-18 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με βοριαδάκι 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία από 6-16 βαθμούς.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η ίδια ακριβώς κατάσταση με βροχές στις πεδινές περιοχές και χιόνια στα γύρω ορεινά με τον υδράργυρο να κατρακυλά στην Αθήνα με μέγιστη τιμή τους 14 βαθμούς Κελσίου και στην Θεσσαλονίκη τους 11″.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφνικός χειμώνας με κρύο, χιόνια & βροχές -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»"

Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη – Γεννηματά: Η Εκκλησία, ο Σημίτης και ο… αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού

Σε κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία στη συνέχεια ενεπλάκη και η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Πάνος Καμμένος, κατέληξε η έναρξη της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αμέσως μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες παρουσίασε ο καθένας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε αμέσως την πρόταση της ΝΔ – βάζοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο πρόωρο τέλος στην διαδικασία, η οποία απαιτεί συναίνεση και της αντιπολίτευσης πριν καν ξεκινήσει – λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η Βουλή να αλλάξει τα 2/3 του Συντάγματος.

«Λέτε: Ελάτε να τα ανοίξουμε όλα, γιατί θέλετε να ευρύτερες συναινέσεις. Δε λέει ο νομοθέτης ελάτε να τα ανοίξουμε όλα και πάμε στη δεύτερη περίοδο. Έρχεστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος που είχατε πει στην αρχή με διαρροές ότι δεν θα συμμετέχετε καν αλλά τώρα έρχεστε να προτείνετε 57 προτάσεις. Δηλαδή να έχουμε πάνω από τα 2/3 του Συντάγματος ανοιχτά. Θέλετε να αλλάξετε το Σύνταγμά μας;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ πως επιλέγει αυτή τη στάση γιατί «δεν βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής».

Ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε την επιλογή που έφερε την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια περίοδο με έντονο προεκλογικό άρωμα, λέγοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ζητούσε εκλογές. «Δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις, είπατε. Μα από τον Γενάρη που λέμε να μιλούσαμε την προοπτική , ακριβώς μετά ζητήσατε εκλογές από τότε είμαστε σε συνεχές εκλογές», είπε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά σε «συμφωνία» (και όχι «πρόταση συμφωνίας» όπως μιλά η Εκκλησία της Ελλάδος), την οποία δεν την έκανε μόνος του, αλλά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλιστα κατηγόρησε την ΝΔ πως δεν σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο». Παράλληλα επανέλαβε την κατηγορία πως η ΝΔ άλλαξε θέσεις σε σχέση με τη συμφωνία, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της το βράδυ των κοινών δηλώσεων Τσίπρα Ιερώνυμου, όταν και το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για υιοθέτηση των θέσεων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, όπου η ΝΔ εξέφραζε την επιφύλαξή της ως προς τις προθέσεις της κυβέρνηση για το ζήτημα τις μισθοδοσίας των κληρικών, στην οποία έγκειται η διαφωνία της αντιπολίτευσης.

Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της αρνητικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία για την αλλαγή του! «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι βουλευτές που δεν αναθεωρήθηκε τότε το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι μάλλον μομφή προς εμάς, και τους έξι βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία τότε είχε 200 ψήφους αλλά μάλλον είναι μομφή είναι προς τον κ. Καραμανλή, όχι οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

Είπε μάλιστα για το άρθρο 89 ότι η ΝΔ ουσιαστικά θέλετε δημοσιονομική κόφτη. «Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κάνατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να το φέρετε στο Σύνταγμα τον Κόφτη».

Σχετικά με την πρόταση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω μιας διαδικασίας που προτείνει με συνεχείς ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, «δεν είναι πρόταση προέδρου κόμματος είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας», κάνοντας αναφορά στο viral video … «ακταλαβίστικων» δηλώσεων του αντιπροέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας, Θωμά Μάτσιου, το 2010.

Σχετικά για το άρθρο 16 και τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας.

«Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν. Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην κριτική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και για τη σκανδαλολογία, τονίζοντας πως «δεν θα αναφερθώ σε κανέναν άλλο θέμα ούτε πει καθαρής εξόδου η ζωή διαψεύδει θα αναφερθώ μόνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Η απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με μια αναφορά στην παρατήρηση του κ. Τσίπρα για τον.. πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. «Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Όλα στο περίπου είναι για τον κ. Τσίπρα…».

«Προφανώς κ. Τσίπρα δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 110 που είναι σαφές. Ορίζει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και ζητά να μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν καθορίζει αν οι 180 πρέπει να συγκεντρωθούν στην πρώτη ή την δεύτερη Βουλή. Αυτό συνιστά μια αδυναμία της διαδικασίας γι αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του 110» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Σας έιπα ότι αν θέλουμε ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπο αναθεώρηση διατάξεων και η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να αποφασίσει το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε ότι θα χάσετε της εκλογές. Πείτε το ξεκάθαρα ότι θα χάσετε τις εκλογές και θα ορίσουμε εμείς το περιεχόμενο των διατάξεων στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εχετε προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλα είναι δικό σας θέμα. Για την συμφωνία με την Εκκλησία κατανοώ από όσα είπατε περι αποχωρήσεων και προσλήψεων προτείνεται την απόλυση 10 χιλιάδων ιερέων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα: «Τι λέτε στους κληρικούς κ. Τσίπρα; Λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τι τους λέτε για τον εργοδότη τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη; Εσείς αυτό που λετε ότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλα θα τους πληρώνετε για να κοροϊδέψετε κάποιους άλλους ότι θα τους προσλάβετε. Αυτό είναι εμπαιγμός και τερτίπι».

«Κοροϊδεύετε και τους ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Το φιλανθρωπικό έργο δεν συντελείται από τους Μητροπολίτες αλλά από τους παπάδες στις ενορίες» ανέφερε.

Κόντρα Τσίπρα-Γεννηματά για τον Σημίτη και την κεντροαριστερά

Μέτα την κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη, στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία πως προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Κώστα Σημίτη, ενόχλησε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να της απαντήσει πως ο στόχος του ΚΙΝΑΛ για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει κατευθείαν στρατηγική νίκη της ΝΔ. Όπως μάλιστα ανέφερε, το αποτέλεσμα θα είναι η «στρατηγική ήττα του ΚΙΝΑΛ».

«Έχετε επιλέξει την στρατηγική μιας μονόπλευρης πολιτικής αντιπαράθεσης και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση που ορισμένες ώρες ξεπερνά και το πλαίσιο μιας προσωπικής κριτικής στα ενδεδειγμένα πλαίσια ενός πολιτικού διαλόγου. Δεν κάνετε απλά πολιτική κριτική αλλά καταφέρεστε και με βαρύτατες εκφράσεις προσωπικά προς εμένα και προς άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά την άποψή μου δεν συνάδουν και με το δικό σας πολιτικό πολιτισμό. Λέτε ότι έχετε ως στρατηγικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετέ πως δεν καταλαβαίνετε ότι η ήταν του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Επιμένοντας σε αυτή τη στρατηγική δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να επιταχύνετε την στρατηγική ήττα της παράταξης σας και θέλω να σας πω ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ γιατί ο ελληνικός λαός το θέλησε».

«Δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη μετά από τόσα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και μας κατηγορείτε ως αδίστακτους, δεν αισθάνεστε την ανάγκη όταν έχει βγει εκτός από τον Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έχει έρθει η υπόθεση Μαντέλη, η υπόθεση Τσουκατος, δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τον κόσμο που σας ψήφισε και σας ψηφίζει;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να προσθέσει: «Δε λέει κανείς ότι δεν έχετε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα στο τόπο ως παράταξη και ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει έργα αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μάλιστα μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε αλλά και σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την φράση από την σημερινή δήλωσή του Κώστα Σημίτη περί «περιστασιακού ένοικου της εκτελεστικής εξουσίας» όταν αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό: «Περιστασιακός ένοικος που σημάνει νοικάρης της εκτελεστικής εξουσίας στην δική σας ιδιοκτησία της εξουσίας . Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος και όλοι είμαστε περιστασιακοί και εσείς και εμείς, ο ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσετε έτσι θα είναι ο ελληνικός λαός που θα σας δώσει απόφαση για μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».

Η απάντηση του πρωθυπουργό έφερε την αντίδραση της κ. Γεννηματά η οποία κατηγόρησε ξανά τον πρωθυπουργό πως κρύβεται και δεν αντιδρά με σκανδαλολογία υπό το βάρος των πραγματικών σκανδάλων που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Υπενθύμισε μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ έδιωξε από τις τάξεις του πρώην στελέχη που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως μεγάλο παράδειγμα την στάση του πρωθυπουργού στις καταγγελίες Καμμένου, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να στηρίξει τον «ακροδεξιό» του συνέταιρο, όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξη μας όλους εκείνους για τους οποίους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει. Εσείς τι κάνετε κ.Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί σας μιλούσαν για βρώμικα χέρια και για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησης σας για διάφορους σκοπούς. Παρακολουθούσατε άφωνος. Γιατί; Είστε εκβιαζόμενος από ποιους από τους υπουργούς σας από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνω απο το ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνηση σας μπορούμε να βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για τα όσα πρωτοφανή και ελεεινά ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο;», ανέφερε.

Μάλιστα η τελευταία αναφορά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έφερε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως προσπάθησε να εμποδίσει την διερεύνηση της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου.

«Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί ούτε μόρφωμα είμαστε ένα κίνημα που κινείται στο χώρο του προοδευτικού κέντρου είμαστε άνθρωποι που συνεργαζόμασταν με τη Νέα Δημοκρατία πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη από την ακροδεξιά και συνεργαζόμαστε και με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό. Η κ. Γεννηματά αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που σήμερα βρίσκονται στον Κορυδαλλό να θυμηθεί ότι ήταν εκείνη που προέτρεπε προσωπικά η ίδια τον πρόεδρο της επιτροπής να πει πως οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν αριθμοί κινητών τηλεφώνων Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνοι που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ. δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Τώρα η δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη θα δούμε πόσα απίδια σηκώνει ο σάκος. Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών στην πολιτική σκηνή και όχι εμείς.», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη – Γεννηματά: Η Εκκλησία, ο Σημίτης και ο… αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού"

Ομολογία Κατρούγκαλου: Θέλουμε να αποτρέψουμε για μια δεκαετία αλλαγές με τις οποίες διαφωνούμε!

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση βάζει η ομολογία του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την παρούσα συνταγματική αναθώρηση είναι να εμποδίσει για μια δεκαετία την υλοποίηση συνταγματικών αλλαγών με τις οποίες διαφωνεί το κυβερνών κόμμα .

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο βίντεο που ανάρτησε η Ομάδα Αλήθειας αναφέρει ως παραδείγματα την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλωναλλά και την ίδρυση ιδιωτικών (σ.σ. κερδοσκοπικών τα χαρακτηρίζει) Πανεπιστημίων. Η «Ομάδα Αλήθειας» κάνει λόγο για «κουτοπονηριές του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ο εισηγητής σας κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: «Δεν θα καταφέρετε να αποτρέψετε την πρόοδο κ. Τσίπρα γιατί απλά δεν θα έχετε την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή»

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη



Δείτε την ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου και την ομολογία του ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες διαφωνούν


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Κατρούγκαλου: Θέλουμε να αποτρέψουμε για μια δεκαετία αλλαγές με τις οποίες διαφωνούμε!"

Επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ο Παναγιωτάκης

Στην επιβεβαίωση πως το γ’ τρίμηνο του έτους τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ θα εμφανίσουν επιβράδυνση, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο κ Παναγιωτάκης, δήλωσε πως προκύπτει μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος αλλά και της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα.

«Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, όμως εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν θα μηδενιστεί το EBITDA και ότι εργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση», σημείωσε με νόημα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε πως η παρούσα διοίκηση έχει εφαρμόσει συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική που δεν αφήνει κανέναν δυσαρεστημένο εκτός των μετόχων της ΔΕΗ οι οποίοι όπως είπε, δεν έχουν πάρει μέρισμα.

«Αυτό γίνεται γιατί δεν προσανατολιζόμαστε να έχουμε κέρδη πολλά, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον», είπε.

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΔΕΗ για όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ο Παναγιωτάκης"

Χρυσοχοΐδης: Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην αποκάλυψη ότι έχει ζητηθεί άνοιγμα των λογαριασμών του ιδίου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, Δάφνης, του αδερφού του, Σπύρου και του Βαγγέλη Μαλέσιου.

«Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό», τόνισε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός, που εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων προσπαθούν να τον εμπλέξουν σε σκάνδαλα.

«Η προσπάθεια εμπλοκής μου σε σκάνδαλα χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν. Έχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους», επισήμανε. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνά μόνο η ακροδεξιά και ο Όρμπαν».

Αναλυτικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Η προσπάθεια εμπλοκής μου σε σκάνδαλα χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν. Έχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους. Στην Ευρώπη χθες, στο Μάτι πριν λίγους μήνες. Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνά μόνο η ακροδεξιά και ο Όρμπαν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν"

Η αστυνομία απέτρεψε εφιαλτικές ώρες για οικογένεια εφοπλιστή- Με κλεμμένο όπλο από αστυνομικό η παραλίγο εισβολή- Έξω με το νόμο Παρασκευόπουλου

Σκηνές και καταστάσεις που μάλλον είναι αδύνατο να ... "συλληφθούν" σε αντίθεση με τους εμπνευστές του σχεδίου, απέτρεψε τη νύχτα η αστυνομία με τη σύλληψη τριών κακοποιών, λίγο πριν από την εισβολή τους σε κατοικία εφοπλιστή στην Γλυφάδα.

Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι ο εφιάλτης απομακρύνθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι έλεγξαν τρία άτομα που τα θεώρησαν ύποπτα ενώ κινούνταν στο μέτωπο της παραλίας, κάτω από την παραλιακή, αρκετά κοντά σε μεγάλο καφεστιατόριο.

Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι φορούσαν περούκες, ενώ οι τσάντες που κρατούσαν ήταν γεμάτες με όπλα, τέιζερ, μονωτικές ταινίες για το φίμωμα των θυμάτων, διαρρηκτικά εργαλεία κ.ά. Το ένα όπλο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ήταν κλεμμένο από το σπίτι αστυνομικού της ασφάλειας.

Ο ένας από τους τρεις κακοποιούς, έχει βαρύ ποινικό μητρώο ως σεσημασμένος για σωρεία από κλοπές και ληστείες και αποφυλακίστηκε πολύ πρόσφατα, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Την υπόθεση διερευνούν οι τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας σε συνεργασία με τα κεντρικά, καθώς για τους τρεις συλληφθέντες εκτιμάται ότι αποτελούν μέλη οργανωμένης συμμορίας.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αστυνομία απέτρεψε εφιαλτικές ώρες για οικογένεια εφοπλιστή- Με κλεμμένο όπλο από αστυνομικό η παραλίγο εισβολή- Έξω με το νόμο Παρασκευόπουλου"

Σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα 6.000 πρόσφυγες από τα νησιά

Σε ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα δοθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 43,7 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Το ποσό θα χορηγηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν το τελευταίο δεκαήμερο εννιά ξενοδοχεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, Βέροια, Σέρρες και Πόρτο Χέλι, στα οποία έχουν μεταφερθεί ήδη 1.800 αιτούντες άσυλο από τα νησιά.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση αποσκοπεί στην ταχεία δημιουργία θέσεων στέγασης για 6.000 αιτούντες άσυλο κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες και την αποσυμφόρηση των νησιών. Στους φιλοξενούμενους ο ΔΟΜ θα παρέχει επίσης διερμηνεία, ψυχολογική και νομική υποστήριξη. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

«Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην παροχή αξιοπρεπούς στέγασης και υπηρεσιών βασικής βοήθειας και προστασίας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες στην Ελλάδα, ιδίως κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες, αλλά και στην αποσυμφόρηση των δομών υποδοχής στα ελληνικά νησιά», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω απόφαση χρηματοδότησης προστίθεται στο ποσό άνω του 1,6 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα 6.000 πρόσφυγες από τα νησιά"

Και, όμως, δε θα διώξουν τα ντίζελ από Αθήνα & Θεσσαλονίκη!

Ρεσιτάλ «ανακρίβειας» έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, όσον αφορά την κυκλοφορία ντίζελ αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όσον αφορά στον τομέα του αυτοκινήτου. Μεταξύ άλλων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε πως βρίσκεται στα σκαριά ένα 10ετές πλάνο απομάκρυνσης των αυτοκινήτων ντίζελ & βενζίνης από τα αστικά κέντρα και η σταδιακή προσαρμογή σε εναλλακτικές μορφές κίνησης, όπως ο ηλεκτρισμός.

1) Όσοι αγόρασαν ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο σιχτιρίζουν…
2) Οι όποιες υπουργικές αναφορές βρίσκονται ακόμη σε ακαδημαϊκό επίπεδο και αν μη τι άλλο υποδηλώνουν μια ερασιτεχνική συμπεριφορά που αναστατώνει την αγορά
3) Η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα σε ποια χώρα βρίσκεται καθώς αυτή τη στιγμή το φθηνότερο ηλεκτρικό μοντέλο κοστίζει 23.330 ευρώ και ανήκει στη μίνι κατηγορία (γνωρίζετε πολλούς που μπορούν να δώσουν αυτά τα λεφτά για αυτοκίνητο;)

Όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά αυτοκινήτου, τα συναρμόδια υπουργεία βαδίζουν χωρίς πυξίδα αυτή τη στιγμή και οι συγκεκριμένες δηλώσεις εντυπωσιασμού δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα, με τα παλιά μοντέλα που πραγματικά εκπέμπουν υψηλούς ρύπους και την ίδια στιγμή να κάνεις τα στραβά μάτια σε πραγματικά προβλήματα:

1) Στην εισαγωγή παλιών ντίζελ (Euro4 και πίσω) που νομιμοποιείται η κυκλοφορία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ψευδείς βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας.
2) Στην κυκλοφορία παλιών ταξί που για ψηφοθηρικούς λόγους ανεβαίνει συνεχώς το όριο ζωής τους.
3) Στα παλιά βαρέα οχήματα που μολύνουν υπερβολικά, μεταξύ των οποίων και εκείνα των αστικών συγκοινωνιών.

Εντύπωση προκαλούν, επίσης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχή οικονομικών κινήτρων στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Σε μια αγορά που το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι η ηλικία των κυκλοφορούντων οχημάτων (ξεπερνούν τα 15 χρόνια), θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα γενικής απόσυρσης και σε δεύτερο χρόνο να βλέπαμε το θέμα της ηλεκτροκίνησης που παραμένει ακόμη ακριβή σαν τεχνολογία για το ευρύ κοινό.

Τελικά θα απαγορευτούν τα ντίζελ;

Όπως γράφουμε εδώ και μήνες μέσα από το Newsauto, το μέλλον των ντίζελ δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις προσανατολίζονται σε περιορισμούς και ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες δίνουν βάρος σε άλλες τεχνολογίες. Ωστόσο, οι κινητήρες ντίζελ θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά -σύμφωνα με επίσημα χείλη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες- θα αφορούν σε μοτέρ μεγάλου κυβισμού. Εκεί δηλαδή που το κόστος εξέλιξης μπορεί να αποσβεστεί από το κόστος αγοράς.
Πρακτικά, όσοι αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο ντίζελ, το οποίο πληροί τα τελευταία πρότυπα ρύπων, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν . Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή αλλάξει το πλαίσιο, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Συνεπώς, παρά τις δηλώσεις και τις φήμες που ακούτε γύρω-γύρω, αν είστε σε φάση αγοράς αυτοκινήτου και κάνετε πολλά χιλιόμετρα το χρόνο (πάνω από 20.000) ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο Euro 6c ή Euro 6d-TEMP (αυτά δηλαδή που πωλούνται σήμερα) συνεχίζει να είναι συμφέρον για την τσέπη σας.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Και, όμως, δε θα διώξουν τα ντίζελ από Αθήνα & Θεσσαλονίκη!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news