facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε πάρκινγκ της ΕΛ.ΑΣ

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από μπουκάλια με βενζίνη, γκαζάκια και δυναμιτάκα πέταξαν άγνωστοι σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον συγκεκριμένο χώρο σταθμεύουν τα υπηρεσιακά οχήματα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και τα περιοπολικά της Άμεσης Δράσης.

Όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost, οι άγνωστοι έκοψαν το συρματόπλεγμα και πέταξαν τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε απόσταση 2 μέτρων στο εσωτερικό του χώρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ο δράστης είτε φοβήθηκε ότι τον είδε ο σκοπός, είτε προετοίμαζε κάποια ενέργεια ενόψει της 17ης Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές επισημαίνουν στο Newpost πως λόγω της υποστελέχωσης της Άμεσης Δράσης, δεν δίνεται η δυνατότητα στην υπηρεσία να τοποθετήσει περισσότερους από έναν σκοπούς στον συγκεκριμένο χώρο, γεγονός που θέλησε να εκμεταλλευτεί ο δράστης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε πάρκινγκ της ΕΛ.ΑΣ"

Σκόπια: Διαμαρτυρίες μπροστά από τα σπίτια βουλευτών που ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές

Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν διαδηλωτές στην πόλη Οχρίδα για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στα σπίτια των βουλευτών του VMRO-DPMNE που ψήφισαν για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διοργανωτής των διαμαρτυριών είναι η πρωτοβουλία πολιτών «Μακεντόνια Μπλοκίρα» με την υποστήριξη του φιλορωσικού κόμματος ‘Εντίνστβενα Μακεντόνια’ του Γιάνκο Μπάτσεφ.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό των Σκοπίων και διανεμήθηκαν σε ναυλωμένα λεωφορεία.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα «Όχι στην προδοσία», «όχι ψήφο στις συνταγματικές αλλαγές», μπροστά από τα σπίτια των βουλευτών Σάσο Βασιλέφσκι και Λιούμπεν Αρναούντοφ, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Mak Fax.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Διαμαρτυρίες μπροστά από τα σπίτια βουλευτών που ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές"

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Θλιβερό το θέαμα να προσκυνάει το γερμανικό κατεστημένο

«Είναι θλιβερό το θέαμα ενός πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε το Βερολίνο και το Συνέδριο εκείνων που επέβαλλαν στην χώρα μας μια νέα και συνεχιζόμενη καταστροφική μνημονιακή αποικιοκρατία για να επιτεθεί στην πρόταση μας για εθνικό νόμισμα, προκειμένου να δικαιολογήσει το μεγαλύτερο πραξικόπημα στην ελληνική ιστορία, που ο ίδιος διέπραξε, μετατρέποντας το δημοψηφισματικό «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου σε «ΝΑΙ» και να δώσει, ως καλός πολιτικός υπάλληλος, ανέλπιστα εύσημα στους Γερμανούς δυνάστες μας». Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD.

Στη δήλωση του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε επίσης:

«Το θλιβερό θέαμα, όμως, του Αλ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Βερολίνο γίνεται και κωμικοτραγικό, όταν προσπαθεί να διαχωρίσει, τάχα, τις επιλογές του από εκείνες της ΝΔ, την στιγμή που όλα μαζί τα μνημονιακά συνεταιράκια της υποτέλειας, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και με άλλοθι την παραμονή στο ευρώ, ψήφιζαν από κοινού τον Αύγουστο του 2015 το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο, κάτι το οποίο βούλιαξε στην συνέχεα τον τόπο, ενώ η «εθνική συναίνεση» διέσωσε τότε τον Τσίπρα, την απίστευτη κωλοτούμπα του και την κυβέρνηση του από την πτώση και την συντριβή, για να συνεχίζει μέχρι σήμερα την διάλυση και το ξεπούλημα της χώρας.

Η πρόταση για να ακολουθήσει η Ελλάδα το δρόμο μιας ανεξάρτητης εθνικής νομισματικής πολιτικής, στην βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης, την οποία συνεχώς υπεδείκνυα και υπέβαλλα τον Ιούλιο του 2015 και την οποία Τσίπρας και κατεστημένα κέντρα συκοφάντησαν για να την ακυρώσουν ως «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο», αν είχε τότε ακολουθηθεί, η Ελλάδα σήμερα θα γνώριζε μια πορεία εθνικής ανεξαρτησίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν ανθρώπινους μισθούς, αξιοπρεπείς συντάξεις και δραστικότατη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα μέσα στην νεολαία.

Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, ιδιαίτερα σήμερα που το Γερμανικό δίδυμο CDU και SPD, το οποίο ο Τσίπρας προσκυνάει χωρίς αιδώ, καταρρέει και μαζί του κλονίζεται η νεοφιλελεύθερη ευρωζώνη».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται ως Γερμανικό οικονομικό πιόνι και πολιτικοστρατιωτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Μια δημοκρατική ανατροπή δημοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας, μετασχηματισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης στην χώρα, για την οποία αγωνίζεται η «Λαϊκή Ενότητα», είναι όσο ποτέ αναγκαία και ρεαλιστική.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης για Τσίπρα: Θλιβερό το θέαμα να προσκυνάει το γερμανικό κατεστημένο"

Π. Χρηστίδης: Υποκρισία και φαρισαϊσμός από Αλ. Τσίπρα και Δ. Παπαδημούλη

Για υποκρισία και φαρισαϊσμό των κ.κ. Τσίπρα και Παπαδημούλη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαδημούλης το πρωί είναι σφιχταγκαλιασμένοι με το ακροδεξιό μόρφωμα Καμμένου, εφαρμόζοντας τυχοδιωκτικές πολιτικές και το απόγευμα παριστάνουν τους προοδευτικούς. Υποκρισία και φαρισαϊσμός», τονίζει ο κ. Χρηστίδης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Χρηστίδης: Υποκρισία και φαρισαϊσμός από Αλ. Τσίπρα και Δ. Παπαδημούλη"

Κουτσούμπας: Γονυκλισίες Τσίπρα μπροστά στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας την ομιλία του Τσίπρα στο Συνέδριο του SPD ανέφερε ότι "οι γονυκλισίες του κ. Τσίπρα, μπροστά στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία σήμερα από το Βερολίνο, είναι αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δείχνουν την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με τους συνεργάτες της Μέρκελ, όλους αυτούς δηλαδή που με τις πολιτικές τους θεριεύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό."

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Γονυκλισίες Τσίπρα μπροστά στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία"

Απίστευτο: Συγγραφέας δάγκωσε αστυνομικό στην Ευελπίδων

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στο κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, όταν γνωστός θεατρικός συγγραφέας δάγκωσε αστυνομικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης έβαλε την τσάντα του στο μηχάνημα ελέγχου της εισόδου εντοπίστηκε ένας σουγιάς μέσα σε αυτήν. Ο αστυνομικός ζήτησε από τον θεατρικό συγγραφέα να την ανοίξει, εκείνος αρνήθηκε και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους.

Στη συνέχεια όμως, ο συγγραφέας βρέθηκε «εκτός εαυτού» και επιτέθηκε στο όργανο της τάξης δαγκώνοντάς του το χέρι!

Αμέσως συνελήφθη από συναδέλφους του θύματος και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης όπου κρατείται. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για σωματική βλάβη και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Συγγραφέας δάγκωσε αστυνομικό στην Ευελπίδων"

Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου: Η Εκκλησία της Κρήτης διαφωνεί με την «θρησκευτική ουδετερότητα»

Διαφωνεί κάθετα με την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδος η Εκκλησία της Κρήτης όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος Κρήτης μετά από την… μαραθώνια σημερινή της συνεδρίασης.

Οι Ιεράρχες του νησιού συνήλθαν σήμερα σε συνεδρίαση και συζήτησαν την προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, την μισθοδοσία του ιερού κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.

«Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος», αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδους.

Παράλληλα, οι Ιεράρχες της Κρήτης θεωρούν «απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι είναι δηλαδή Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με το δικό Της Καταστατικό Χάρτη».

Ως προς την Εκκλησιαστική περιουσία οι Ιεράρχες της Κρήτης αναφέρουν πως οι φημολογίες για αμύθητη περιουσία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ενώ η Εκκλησία της κρήτης έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της τόσο σε αναξιοπαθούντες όσο και στην Πολιτεία «για να καλύπτει την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου».

Τέλος για την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής».

Το ανακοινωθέν

Δείτε αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης συνῆλθε στίς 10 Νοεμβρίου 2018, στό Ἡράκλειο, σέ ἔκτακτη Συνεδρία καί ἀσχολήθηκε μέ θέματα πού εἶναι στήν ἐπικαιρότητα τίς ἡμέρες αὐτές, καί συγκεκριμένα: α. τήν προτεινόμενη ἀναθεώρηση ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, β. τή μισθοδοσία τοῦ ἱεροῦ κλήρου καί γ. τήν ἐκκλησιαστική περιουσία.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος συζήτησε τά μείζονος σημασίας θέματα αὐτά καί μελέτησε τίς διάφορες ἐκκλησιαστικές, κοινωνικές, νομικές καί ἄλλες προεκτάσεις καί παραμέτρους, μέ συναίσθηση τῆς σπουδαιότητας τῶν θέσεων καί Ἀποφάσεών Της ἔναντι τοῦ Ἔθνους καί τῆς Ἱστορίας.

Γιά τό θέμα τῆς προτεινόμενης ἀναθεώρησης ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος ἀπό τήν Κυβέρνηση ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:

Θεωρεῖ ἀπαράδεκτη τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 21, τό ὁποῖο ἀναφέρεται καί προστατεύει τόν ἱερό θεσμό τῆς οἰκογένειας, πού σύμφωνα μέ τό ἰσχύον Σύνταγμα ἀποτελεῖ «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους» καί τελεῖ ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους καί δηλώνει ρητῶς τήν ἀντίρρησή Της στήν ἀπάλειψη τῆς διατύπωσης αὐτῆς ἀπό τό Σύνταγμα. Ἀρχιερεῖς καθώς καί κληρικοί τῆς Μεγαλονήσου δέχονται συνεχῶς αἰτήματα καί διαμαρτυρίες τοῦ λαοῦ γιά τά προβλήματα πού ἀντιμετωπίζει σήμερα ὁ θεσμός τῆς οἰκογένειας, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ τό πρῶτο κύτταρο τῆς κοινωνίας μας καί μάλιστα σέ μέρες πού ἡ Πατρίδα μας ἔχει ἔντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ἡ οἰκογένεια χρειάζεται σαφῆ Συνταγματική προστασία καί ὄχι ἀποδόμηση.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατ᾽ ἀρχήν, διαφωνεῖ ρητά μέ τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, καθώς οὐδεμία Ἐθνική, κοινωνική ἤ νομική ἀνάγκη ἐπιβάλλει τοῦτο. Αὐτή τή θέση, ἐξέφρασε καί ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, στό ἀπό 1ης Αὐγούστου 2017 Σεπτό Πατριαρχικό Του γράμμα, πρός τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος.
Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος. Δηλώνει τόν σεβασμό Της σέ κάθε θρήσκευμα, τό ὁποῖο προστατεύεται καί σήμερα ἐπαρκῶς ἀπό τό Σύνταγμα (ἄρθρο 13, παρ.2) καί τή νομοθεσία τοῦ Κράτους. Οἱ νομικές προεκτάσεις τῆς προτεινόμενης εἰσαγωγῆς τῆς φράσης ὅτι «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» δέν εἶναι σαφεῖς. Κάθε πειραματισμός καί ἀκροβασία στό θέμα αὐτό θά ἐπιφέρει στό μέλλον ἀρνητικές συνέπειες εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδοξίας. Τί σημαῖνει ἄραγε, γιά τόν λαό καί τήν Ἐκκλησία, ὁ ἐν λόγῳ ὅρος περί θρησκευτικῆς οὐδετερότητας τῆς Ἑλλάδας; Πῶς ἑρμηνεύεται ἀπό πλευρᾶς τῆς Πολιτείας;

Ἐπίσης, ἡ προτεινόμενη ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3, δέν κατονομάζει ρητά τή δικαιοδοσιακή ταυτότητα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, δηλαδή ὅτι εἶναι Ἡμιαυτόνομη Ἐκκλησία ὑπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, καθώς καί ὅτι διοικεῖται μέ δικό Της Καταστατικό Χάρτη.

Γιά τό θέμα τῆς ἀξιοποίησης τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας, ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:

Ὅσα ἀκούγονται καί φημολογοῦνται γιά ἀμύθητη δῆθεν περιουσία τῆς Ἐκκλησίας, δέν ἀνταποκρίνονται στήν πραγματικότητα. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαχρονικά ἔδωσε τό μεγαλύτερο μέρος τῆς περιουσίας Της ὑπέρ ἀναξιοπαθούντων ἀνθρώπων, ὑπέρ τοῦ Ταμείου Ἐφέδρων Πολεμιστῶν, γιά ὑποτροφίες ἄπορων φοιτητῶν καί ἐνίσχυσε τίς προνοιακές δομές τῆς Ἐκκλησίας, γιά τή στήριξη καί τή βοήθεια ἐμπερίστατων συνανθρώπων μας σέ ὅλη τήν Κρήτη. Ἐπίσης, μεγάλο μέρος τῆς περιουσίας Της δόθηκε στήν Πολιτεία γιά νά καλύπτει τή μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου. Ἡ σημερινή ὑπάρχουσα ἐκκλησιαστική περιουσία στήν Μεγαλόνησο, στό μεγαλύτερό της μέρος εἶναι ἄνευ ἀξίας καί εἶναι ἀδύνατο αὐτή νά καλύψει τή μισθοδοσία τῶν κληρικῶν τῆς Κρήτης. Συνεπῶς, γιά ποιό «κοινό ταμεῖο» συζητοῦμε, τό ὁποῖο θά εἶναι ἱκανό νά καλύψει τίς μισθολογικές ἀνάγκες τῶν κληρικῶν μας;

Γιά τό θέμα τῆς μισθοδοσίας τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει:

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης τιμᾶ τούς κληρικούς Της καί ἀναγνωρίζει ὅτι ἐργάζονται φιλότιμα στή διακονία τους. Ὁ ρόλος τοῦ Κρητικοῦ Ἱερέα εἶναι ὄχι μόνο Ἐκκλησιαστικός, ἀλλά Ἐθνικός καί κοινωνικός. Ἰδιαίτερα στά χρόνια αὐτά τῆς παρατεινόμενης κρίσης, ὁ κληρικός τῆς Κρήτης εἶναι ἐκεῖνος πού ἀνέλαβε πολύπτυχους ρόλους καί πρωτοβουλίες γιά τήν ἀντιμετώπιση καθημερινῶν προβλημάτων καί δυσκολιῶν τοῦ λαοῦ μας, διαφυλάττοντας τήν κοινωνική συνοχή. Στό πλαίσιο αὐτό ἡ Ἱερά Σύνοδος δηλώνει ἀπερίφραστα ὅτι ἡ ὑπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, πού ἐπί σειρά δεκαετιῶν ἔχει δοκιμασθεῖ, δέν χρήζει ὁποιασδήποτε ἀλλαγῆς. Ὅσα δημοσιεύθηκαν γιά τήν ἀλλαγή τοῦ καθεστῶτος στή μισθοδοσία τῆς κληρικῶν, δέν διασφαλίζουν τά ἐργασιακά δικαιώματα καί ἀφήνουν κενά καί ἀσάφειες σέ πολλά ἐπίπεδα. Μέ τόν τρόπο αὐτό, τό μέλλον τῶν ἑκατοντάδων κληρικῶν τῆς Κρήτης, ὡς καί τῶν οἰκογενειῶν τους, κάποιες ἀπό τίς ὁποῖες εἶναι πολύτεκνες, εἶναι μετέωρο καί ἀμφισβητούμενο. Ἡ Ἱερά Σύνοδος θά διασφαλίσει μέ κάθε νόμιμο τρόπο τήν ἀξιοπρέπεια τῶν κληρικῶν καί τῶν οἰκογενειῶν τους, πού ὑπηρετοῦν τήν Ἐκκλησία Κρήτης καί δέν θά ἐπιτρέψει τή βίαιη δυσμενῆ μεταβολή τοῦ ἐργασιακοῦ καθεστῶτος τους, μέ ἀναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Ἄν σήμερα πολλοί σιωποῦν γιά τήν ἐπιχειρούμενη καταπάτηση τῶν ἐργασιακῶν δικαιωμάτων τῶν κληρικῶν, νά γνωρίζουν ὅτι αὔριο εἶναι ἐνδεχόμενο νά βρεθοῦν καί αὐτοί στήν ἴδια θέση.

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης δηλώνει ὅτι οὐδεμία ἐπίσημη ἤ ἀνεπίσημη ἐνημέρωση εἶχε γιά ὅσα ἀνακοινώθηκαν σχετικά μέ τά παραπάνω καί ἐκφράζει τή δυσαρέσκεια καί τήν ἔντονη διαμαρτυρία Της πρός τήν Ἑλληνική Πολιτεία.

Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μαζί μέ ἐκπροσώπους τῶν Ἱερῶν Συνδέσμων τῶν Κληρικῶν τῆς Κρήτης, πού ἐκφράζουν τούς ἐννιακόσιους καί πλέον κληρικούς τῆς Κρήτης, θά μεταβοῦν ἄμεσα στούς Ἀρχηγούς τῶν Κομμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, γιά νά καταθέσουν Ὑπόμνημα καί νά ὑποστηρίξουν ἐπίσημα τίς παραπάνω θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Ἐπίσης, θά κληθοῦν οἱ Βουλευτές καθώς καί ἄλλοι Φορεῖς τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, γιά νά ἐνημερωθοῦν γιά τίς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά ὅλα τά παραπάνω θέματα, τά ὁποῖα ἅπτονται τῆς Ἱστορίας καί τῶν Παραδόσεων τοῦ Κρητικοῦ λαοῦ.

Ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου: Η Εκκλησία της Κρήτης διαφωνεί με την «θρησκευτική ουδετερότητα»"

Στο «κόκκινο» 23 εισηγμένες: Λείπουν κεφάλαια, χρωστάνε δάνεια – Όλα τα ονόματα

Συνολικά 900 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που λείπουν απο τις εισηγμένες εταιρίες σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου όπως τα επεξεργάστηκε βάσει των αποτελεσμάτων το τμήμα ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εισηγμένες εμφανίζουν ζημιές και από αρκετές απουσιάζει το κεφάλαιο κίνησης, εξελίξεις που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.  Στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που βρέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια ανέρχεται στα 2,26 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα κεφάλαια απουσιάζουν από την ΑΕΓΕΚ (204,1 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση) με την εισηγμένη να μειώνει τον καθαρό δανεισμό στα 200 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ λόγω είσπραξης απαιτήσεων. 

Η Forthnet, για την οποία η αγορά αναμένει την εξέλιξη της διάθεσης πακέτου μετοχών από τις τράπεζες, είχε στο εξάμηνο αρνητική καθαρή θέση 185,1 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 326 εκατ. ευρώ.
Η Σφακιανάκης ανακοίνωσε στο εννεάμηνο κέρδη, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία. Στο εξάμηνο η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 324,5 εκατ. ευρώ. 
Η Βιοτέρ με αρνητική καθαρή θέση 75,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 3,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο είχε καθαρό δανεισμό 136 εκατ. ευρώ. 
Η Pasal έχει έλλειψη 60,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 131,6 εκατ. ευρώ. 
Η Frigoglass παρά την αύξηση κεφαλαίου και την αναδιάρθρωση δανεισμού έχει αρνητική καθαρή θέση 38,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 211,8 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά διαμορφώθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ. 
Η Yalco με καθυστέρηση δημοσίευσε εξάμηνο και επέστρεψε στο ταμπλό. 
Είχε αρνητική καθαρή θέση 29,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 42 εκατ. ευρώ. 
Η ρευστότητά της είναι περιορισμένη και αυτό επηρεάζει τις πωλήσεις, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με τις τράπεζες σε αναζήτηση επενδυτή. 
Η Sato είχε αρνητική καθαρή θέση 24,1 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 26,5 εκατ. ευρώ. 
Η ΣΙΔΜΑ με αρνητική καθαρή θέση 22 εκατ. ευρώ είχε συνολικό δανεισμό 46,4 εκατ. ευρώ, ενώ η Σελόντα εμφάνισε μεγάλες ζημιές (24,9 εκατ. ευρώ) και η καθαρή θέση γύρισε αρνητική κατά 20,9 εκατ. ευρώ. 
Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 148,4 εκατ. ευρώ. 
Η ΓΕΔ με αρνητική καθαρή θέση 20,8 εκατ. ευρώ έχει 23,2 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό. 
Η Dionic χρωστάει 47,7 εκατ. ευρώ και έχει αρνητική καθαρή θέση 20,7 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε μεγάλες ζημιές στο εξάμηνο. 
Η Lavipharm είχε μικρή κερδοφορία, αλλά η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 20,3 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της ανερχόταν στα 38,1 εκατ. ευρώ. 
Στην Ακρίτας θα μπουν κεφάλαια και θα βελτιωθεί η καθαρή θέση, αλλά το ζητούμενο είναι να σταματήσει η εταιρεία να παράγει ζημιές. 
Στο εξάμηνο είχε ζημιά 3 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση 14,9 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 56 εκατ. ευρώ. 
Τα ίδια κεφάλαια της Μπήτρος ήταν αρνητικά κατά 14,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 115 εκατ. ευρώ. 
Η Λιβάνης έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 10,5 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ λόγω ζημιάς στο εξάμηνο 9,9 εκατ. ευρώ αλλά εδώ αναμένεται το τρίτο τρίμηνο να φέρει κέρδη και να βελτιώσει την εικόνα. 
Η ΚΡΕΚΑ είχε αρνητική καθαρή θέση 9,5 εκατ. ευρώ, η Eurobrokers -6,8 εκατ. ευρώ, η Βαράγκης -4,7 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ -4,5 εκατ. ευρώ, η Ευρωσύμβουλοι -260 χιλ. ευρώ και η Τρία Άλφα -30 χιλ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός των παραπάνω εισηγμένων ανέρχεται σε 2,26 δισ. ευρώ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόκκινο» 23 εισηγμένες: Λείπουν κεφάλαια, χρωστάνε δάνεια – Όλα τα ονόματα"

Ευκολότερο, πλέον, το «διαζύγιο» από τις εταιρείες τηλεφωνίας

Δεν είσαι ικανοποιημένος από την εταιρεία κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας και θέλεις να αλλάξεις πάροχο; Τώρα, η έκδοση του «διαζυγίου» είναι πολύ εύκολο, ενώ οι συμβάσεις που θα πρέπει να υπογράψετε με τον νέο σας πάροχο γίνονται πιο ξεκάθαρες και με λιγότερα ψιλά γράμματα.

Το σημαντικότερο νέο στοιχείο που εισάγει ο αναθεωρημένος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι η κατάργηση του τέλους διακοπής, της χρηματικής «τιμωρίας» δηλαδή, που μπορούσε στο παρελθόν να επιβάλει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στον καταναλωτή, όταν εκείνος επέλεγε να διακόψει μια σύνδεση καρτοκινητής ή μια σύμβαση αορίστου χρόνου. Η εταιρεία απαγορεύεται επίσης να επιβάλει τέλος ανανέωσης για σύμβαση ορισμένου χρόνου σε συνδρομητή της που είχε σύμβαση αορίστου χρόνου και επειδή αυτό ακούγεται λίγο μπερδεμένο ας δούμε ένα παράδειγμα: Εστω πως ένας συνδρομητής είχε 24μηνο συμβόλαιο με μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, το οποίο έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί. Ο συνδρομητής θεωρείται στη φάση αυτή πως έχει συμβόλαιο αορίστου χρόνου, το οποίο μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή ή να το αντικαταστήσει με ένα νέο συμβόλαιο ορισμένου χρόνου (συνήθως 18 ή 24 μηνών). Αν επιχειρήσει τη δεύτερη λύση (του νέου συμβολαίου δηλαδή) η εταιρεία δεν θα μπορεί να του επιβάλει κάποιας μορφής τέλος. Επίσης, αν αποφασίσει να διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρεία, η τελευταία δεν μπορεί να του επιβάλει τέλος αποσύνδεσης.

Αν έχετε συμβόλαιο σε ισχύ, τα περιθώρια ευελιξίας είναι βεβαίως πιο μειωμένα αλλά και εκεί η ΕΕΤΤ έχει χαλαρώσει λίγο τους περιορισμούς. Αναλυτικά:

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό ο καταναλωτής μπορεί να διακόψει χωρίς κυρώσεις τη σύμβασή του, αν η εταιρεία αυξήσει το πάγιο του προγράμματος ή μειώσει τον χρόνο ομιλίας ή τον όγκο δεδομένων που περιλαμβάνεται σε αυτό. Το διάστημα στο οποίο ο καταναλωτής μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη καταγγελία σύμβασης (τη διακοπή του συμβολαίου δηλαδή) ορίζεται πλέον στους 2 μήνες, αν λαμβάνει λογαριασμό σε μηνιαία βάση ή στους 3 μήνες αν λαμβάνει λογαριασμό ανά δίμηνο.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι ο συνδρομητής θα πρέπει να εξοφλήσει τυχόν οφειλές που είχαν προκύψει από την επιδότηση συσκευών ή άλλου εξοπλισμού που είχε λάβει από τον πάροχο.

Με την αναθεώρηση του κανονισμού η ΕΕΤΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων που προκύπτουν στην κινητή τηλεφωνία είτε εξαιτίας αβλεψίας του συνδρομητή ή λόγω μιας κακόβουλης ενέργειας (συνηθέστερα, μέσω κακόβουλου λογισμικού ή μέσω υπηρεσιών μηνυμάτων υψηλής χρέωσης). Εκτός της ενημέρωσης που στέλνει η εταιρεία με SMS στον συνδρομητή για τη συμπλήρωση του 80% του χρόνου ομιλίας, του όγκου δεδομένων ή των SMS που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε πακέτο ή συμβόλαιο, άλλο ένα μήνυμα θα τον ενημερώνει σχετικά όταν εξαντλεί το σύνολο του όγκου και αυτομάτως θα τίθεται φραγή στη χρήση των δεδομένων.

Σε αυτή την περίπτωση ο συνδρομητής θα πρέπει να ενημερώσει πως συναινεί στην άρση της προσωρινής φραγής. Σε ένα υποθετικό παράδειγμα, αν ο συνδρομητής έχει πρόγραμμα με 1 GB δεδομένων και εξαντλήσει τα 800 ΜΒ, θα λαμβάνει ένα πρώτο SMS όπως ήδη ισχύει δηλαδή. Οταν φτάσει στο 1 GB χρήσης, αυτομάτως θα τίθεται φραγή από την εταιρεία την οποία θα μπορεί να άρει ο συνδρομητής στέλνοντας ένα σχετικό ενημερωτικό SMS. Με τον τρόπο αυτό θα δηλώνει πως έχει λάβει γνώση της κατάστασης και πως συναινεί στην υπέρβαση της κίνησης δεδομένων (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χρέωσή του στο τέλος του μήνα).

Αναγνωρίζοντας επίσης πως ουδείς δίνει σημασία στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, η ΕΕΤΤ υποχρεώνει τους παρόχους να αναφέρουν ρητά, ευδιάκριτα και με σαφήνεια στην πρώτη σελίδα της σύμβασης τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την τελική τιμή χρέωσης, αναλυτικές πληροφορίες για την επιδότηση και τη σχετική απόσβεσή της και το τέλος -τη χρηματική ποινή δηλαδή- που θα καταβάλει ο συνδρομητής κατά τη διακοπή του συμβολαίου.

Ευκολότερη φορητότητα λιγότερο παζάρι

Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχει εισάγει φέτος η ΕΕΤΤ στην τηλεπικοινωνιακή καθημερινότητα. Από τις αρχές του καλοκαιριού τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες, με τους οποίους η φορητότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται με την ευκολία του παρελθόντος από τους καταναλωτές για να παζαρέψουν καλύτερους όρους με την τηλεπικοινωνιακή τους εταιρεία.

Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να ισχύει το διάστημα των 14 ημερών για υπαναχώρηση, δηλαδή για ακύρωση της μεταφοράς της σύνδεσης σε άλλη τηλεπικοινωνιακή εταιρείας. Όμως αυτό στην πράξη σημαίνει πως η αίτηση για τη φορητότητα προωθείται από τον νέο πάροχο στον υφιστάμενο μετά την παρέλευση αυτών των 14 ημερών. Αν ο πελάτης είναι αποφασισμένος να κάνει τη μεταφορά πρέπει να το δηλώσει ρητώς και, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ “έχει τη δυνατότητα, μέχρι την ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε νέα εταιρεία και εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των 14 ημερών, να υποβάλει αίτηση ακύρωσης”. Το λεπτό σημείο εδώ είναι ο χρόνος ενεργοποίησης, που στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας είναι μόλις 6 ώρες. Ένα άλλο λεπτό σημείο είναι πως αυτή η υπαναχώρηση δεν ισχύει αν ο συνδρομητής έχει καταθέσει αίτημα φορητότητας σε κατάστημα. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου ένα εκατ. αριθμοί σταθερών και κινητών συνδέσεων “μετακομίζουν” σε άλλο δίκτυο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευκολότερο, πλέον, το «διαζύγιο» από τις εταιρείες τηλεφωνίας "

Παπακώστα: Στα κράτη δικαίου οι πολίτες δεν εκτελούνται

Τη στάση και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Εξέφρασε την άποψη ότι το υπουργείο Εξωτερικών έκανε αυτό που έπρεπε, ζητώντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον λόγο για τον οποίο 52 ΄Ελληνες πολίτες θεωρούνται πρόσωπα ανεπιθύμητα στην Αλβανία.

Ως προς τη δολοφονία Κατσίφα υπογράμμισε πως «στα κράτη δικαίου οι πολίτες δεν εκτελούνται όποια πράξη κι αν παραβιάσουν, όποιον κανόνα δικαίου και αν παραβιάσουν, αλλά συλλαμβάνονται και δικάζονται εάν η πράξη τους είναι παράνομη».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τη γειτονική χώρα να σδεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας:

«Όπως η Αλβανία και ορθώς διεκδίκησε την αυτονομία ή ακόμη και την ανεξαρτησία των Αλανών σε χώρες έξω από τα σύνορά της και την επέτυχε εκεί αναλογικά και αντίστοιχα θα πρέπει να τηρεί απολύτως και να εφαρμόζονται και να απονέμονται τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας στην επικράτειά της».

«Ο εθνικισμός και το εμπόριο του εθνικισμού και των ακραίων καλά ανθεί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να απομονώνουμε τέτοια φαινόμενα θα έπρεπε με καθολικό τρόπο αυτό να συμβαίνει» προσέθεσε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπακώστα: Στα κράτη δικαίου οι πολίτες δεν εκτελούνται"

Επίθεση στον Α.Τσίπρα από τη ΝΔ μέσω άρθρων του ξένου Τύπου

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
«Την ώρα που ο κ. Τσίπρας δηλώνει θαυματοποιός και παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εικόνα για την Ελλάδα, προσβάλλοντας τους πολίτες και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους, ο διεθνής Τύπος αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας. Και ξεγυμνώνει στα μάτια όλων την εικόνα του κυνισμού, της φαυλότητας και της ανευθυνότητας που κρύβει ο κ. Τσίπρας κάτω από το προσωπείο της δήθεν αριστερής του ευαισθησίας. Ως φαίνεται, ο βασιλιάς του ψέματος, του λαϊκισμού και της προπαγάνδας είναι γυμνός όταν δεν προστατεύεται από τα ελληνικά ΜΜΕ που ελέγχει»,αναφέρει η Πειραιώς.
Όπως λέει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία «μόνον τις τελευταίες 48 ώρες σε κορυφαίες εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης δημοσιεύθηκαν τέσσερα άρθρα - κόλαφος για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, καθένα από τα οποία καταπιάνεται και με έναν διαφορετικό τομέα πολιτικής αποτυχίας του:
1. Deutsche Welle για την Παιδεία
Η Deutsche Welle μπήκε στα ελληνικά πανεπιστήμια και με ένα εκτενέστατο άρθρο της δείχνει αυτό που προσποιείται ότι δεν βλέπει η κυβέρνηση. Ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν παραδοθεί στους εμπόρους ναρκωτικών. “Συμμορίες και διακινητές ναρκωτικών ενεργούν ατιμώρητοι μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια”, γράφει έκπληκτη η αρθρογράφος της Deutsche Welle και το ρεπορτάζ της “κοσμούν” φωτογραφίες με σύριγγες μέσα στην ΑΣΟΕΕ. «Χρησιμοποιημένες σύριγγες και άλλα βοηθήματα είναι διάσπαρτα στα μονοπάτια του Πανεπιστημίου, ενώ οι φοιτητές περνούν ανάμεσά τους. Μπορεί κανείς να δει φοιτητές να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν ημιλιπόθυμους χρήστες υπό την επήρεια ναρκωτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο άρθρο παρουσιάζεται η ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου και τονίζεται ότι “ενώ σκοπός του νόμου είναι να διασφαλίσει την ελευθερία των ιδεών, έχει δώσει στους εμπόρους ναρκωτικών, σε εθισμένους και σε άλλους εγκληματίες το ελεύθερο να εγκαταστήσουν στα πανεπιστήμια παράνομες δραστηριότητες, αποτελώντας απειλή για τους φοιτητές και το προσωπικό”. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το άσυλο “καταργήθηκε το 2011 αλλά επανήλθε σε ισχύ έξι χρόνια αργότερα, από την αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα”.
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι εξευτελίζει τη χώρα πλέον και διεθνώς, έχοντας μετατρέψει το δήθεν πανεπιστημιακό άσυλο σε άβατο ανομίας;
2. Handelsblatt, για την οικονομική πολιτική
Την ίδια ώρα η γερμανική Handelsblatt ξεσκεπάζει με χθεσινό εκτενέστατο άρθρο της το προεκλογικό κόλπο των παροχών και των διορισμών του κ. Τσίπρα με τα χρήματα που μάζεψε τσακίζοντας στους φόρους τη μεσαία τάξη. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη λέξη Rοusfeti για να περιγράψει την πολιτική με την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να βλάψει την Ελλάδα, κρατώντας τη χώρα εκτός αγορών και υπονομεύοντας το μέλλον όλων των Ελλήνων, μήπως και διασώσει τον εαυτό του και τους διορισμένους φίλους του. Το άρθρο αναφέρεται με στοιχεία στη διόγκωση του αριθμού των μετακλητών και την αύξηση του κόστους μισθοδοσίας του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ (σχεδόν όσο ένας ΕΝΦΙΑ) για το βόλεμα των εγκάθετων του ΣΥΡΙΖΑ. O κ. Τσίπρας τελειώνει έτσι όπως άρχισε. Με ψέματα και Rousfeti προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες μήπως και σωθεί ο ίδιος. Σύντομα θα παραδοθεί στη λήθη.
Η εφημερίδα συγκεκριμένα παρουσιάζει ως «τρυκ του αριστερού λαϊκισμού» την εξαγγελία 10.000 νέων προσλήψεων μετά τη συμφωνία με την Εκκλησία. Διότι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τους κληρικούς. Το κόστος απλά μεταφέρεται από τις δαπάνες για τη μισθοδοσία σε μια άλλη κατηγορία δαπανών του προϋπολογισμού». Προσθέτει μάλιστα ότι «από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε τα καθήκοντά του, το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε και πάλι από 15,6 σε 17,6 δισ. ευρώ. Και πάνω απ’ όλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μετακλητών που προσλαμβάνει κάθε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτές οι καλά αμειβόμενες θέσεις μετακλητών καλύπτονται από υποστηρικτές της αντίστοιχης κυβέρνησης, συχνά από συγγενείς βουλευτών και υπουργών. Την περίοδο Τσίπρα ο αριθμός αυτών των συμβούλων αυξήθηκε από 1.888 σε 2.522».
3. Economist, για την ασφάλεια
O Economist, τέλος, σε άρθρο του που τιτλοφορείται “Πώς μια ομάδα ταραχοποιών στην Αθήνα μένει ατιμώρητη” αναφέρεται στην παράνομη δράση του Ρουβίκωνα και υπογραμμίζοντας την άποψη ότι η ατιμωρησία του προέρχεται ακριβώς από την επιθυμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά της διαπιστευτήρια. Μάλιστα, παρομοιάζει τη μεταχείριση που εξασφαλίζει ο κ. Τσίπρας στον Ρουβίκωνα με άτομα που κινούνται ως VIP. Το διεθνούς φήμης περιοδικό διερωτάται ειρωνικά αν πρόκειται για «αναρχία με άδεια» καθ’ ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι αφήνει ανενόχλητο τον Ρουβίκωνα να αλωνίζει. Όπως είδαμε, δεν πρόκειται απλά για μεταχείριση VIP αλλά για κάτι ακόμη περισσότερο, εφόσον η οργάνωση έχει φτάσει στο σημείο να ζητάει εξακρίβωση στοιχείων από τους αστυνομικούς
4. Reuters, για το προσφυγικό.
Το διεθνές πρακτορείο Reuters, τέλος αποκαλύπτει άλλη μία διάσταση του κυνισμού και της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης. Πέρα από το ζήτημα των 1,6 δις ευρώ που δόθηκαν από την Ευρώπη για το οποίο η κυβέρνηση ερευνάται για απάτη (όχι απλώς κακοδιαχείριση όπως λέει το Μαξίμου) από την OLAF υπάρχει και το ανθρωπιστικό ζήτημα. Το Reuters αποκαλύπτει σήμερα ότι έφηβοι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στα πολυάριθμα περιστατικά που καταγράφονται από τις διεθνείς οργανώσεις και το διεθνή τύπο στο κολαστήριο της Μόριας, μια κατάσταση που αποκαλύπτει την πραγματικότητα πίσω από το προσωπείο της δήθεν αριστερής ευαισθησίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στον Α.Τσίπρα από τη ΝΔ μέσω άρθρων του ξένου Τύπου"

Διώχνουν τα ντίζελ Ι.Χ. από τις πόλεις

Στη σταδιακή… έξωση των πετρελαιοκίνητων οχηµάτων και στη µείωση των βενζινοκίνητων -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα µεγάλα αστικά κέντρα- µε παράλληλη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µέσω της παροχής κινήτρων, προκειµένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της ελαχιστοποίησης του αποτυπώµατος του άνθρακα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. «Το ντίζελ είναι κάτι από το οποίο αποµακρυνόµαστε, όπως είναι το πετρέλαιο και η βενζίνη. Εµείς, ως Πολιτεία, θα δώσουµε έµφαση στα θέµατα των αυτοκινήτων και των µεταφορών, µε στόχο να φύγουµε σταδιακά από τη λογική των ντίζελ οχηµάτων» επισηµαίνει µε αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου αναµένεται τις προσεχείς ηµέρες να ανακοινώσει «πακέτο» κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Ανάλογα µέτρα θα περιληφθούν και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα, το οποίο καταρτίζεται αυτήν την περίοδο. Στα µέτρα αυτά εντάσσονται:


  • Η 10ετής προσαρµογή της αγοράς στην ηλεκτροκίνηση.
  • Η επιδότηση της τοποθέτησης ρευµατοδοτών (φορτιστών ηλεκτρικών οχηµάτων)
  • Η συνεργασία µε τις εταιρείες ηλεκτρισµού για την τοποθέτηση ρευµατοδοτών κατά µήκος των αυτοκινητοδρόµων. Οι «καθαρές» και ασφαλείς µετακινήσεις αποτελούν, άλλωστε, προτεραιότητα για την ΕΕ, µε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να έχουν ήδη προγραµµατίσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχηµάτων µε κινητήρες ντίζελ. Βασικός λόγος είναι ότι οι µεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν την πρωταρχική πηγή εκποµπής ρύπων.


Αυτό προέκυψε από την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα µας, σύµφωνα µε την οποία, αν και η γενική εικόνα των ρύπων έχει βελτιωθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια, δεν συµβαίνει το ίδιο µε τα αιωρούµενα σωµατίδια, τα οποία υπολογίζεται ότι καταγράφουν υπερβάσεις σε περιοχές όπου ζει το 21% του αστικού πληθυσµού.

Κατηγορίες οχηµάτων

Στο πρόσφατο πρώτο άτυπο Συµβούλιο Υπουργών Υποδοµών και Περιβάλλοντος, οι Ελληνες εκπρόσωποι Χρήστος Σπίρτζης και Σωκράτης Φάµελλος χαρακτήρισαν σηµαντική την παροχή φορολογικών κινήτρων από την ΕΕ για την αγορά ηλεκτροκίνητων τουλάχιστον στις επαγγελµατικές κατηγορίες οχηµάτων, όπως τα ταξί και τα λεωφορεία: «Προτάθηκε η µείωση φόρων ειδικά για τοµείς όπου αυτό είναι σχετικά εύκολο, όπως τα ταξί και τα λεωφορεία, και µε αντικίνητρα που θα αποθαρρύνουν τη χρήση ρυπογόνων οχηµάτων».

Οι δύο υπουργοί πρότειναν οικονοµικά κίνητρα για τη γρήγορη ανάπτυξη υποδοµών για δηµόσιες µεταφορές, αλλά και υποδοµών ρευµατοδότησης για ηλεκτροκίνηση. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα παραµένει σε εµβρυϊκό στάδιο, όπως διαπιστωνόταν στο Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Ανάπτυξη της Αγοράς Υποδοµών Εναλλακτικών Καυσίµων στον τοµέα των Μεταφορών, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι από το καθ’ ύλην υπουργείο, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.

Βάσει των στοιχείων, το 2016 στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν µόνο 397 ηλεκτροκίνητα οχήµατα, ενώ ειδική αναφορά γινόταν στην παλαιότητα των οχηµάτων, καθώς τα τέσσερα στα δέκα είναι ηλικίας άνω των 17 ετών, ποσοστό το οποίο στα αυτοκίνητα δηµόσιας χρήσης διαµορφώνεται στο 30%. Στην παλαιότητα των οχηµάτων αποδίδεται η µεγάλη εξάρτησή τους από τα συµβατικά καύσιµα. Έτσι, υπολογίζεται ότι το 86% του στόλου κινείται µε κάποιου είδους βενζίνη (απλή ή αµόλυβδη), ενώ µε πετρέλαιο κινείται το 13,3%. Ειδικά στα λεωφορεία, το πετρέλαιο αποτελεί το βασικό καύσιµο (95%), ενώ µε εναλλακτικά καύσιµα, δηλαδή υγραέριο και φυσικό αέριο, κινείται µόλις το 1,8% του συνόλου. Φυσικό αέριο καταναλώνουν σήµερα µόνο 310 λεωφορεία στην Αθήνα.

Το σχέδιο έδινε προτεραιότητα στις υποδοµές ηλεκτρικής φόρτισης, αλλά και στην τόνωση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχηµάτων, κάνοντας συγκεκριµένη αναφορά σε µέτρα όπως η υποχρεωτική πρόβλεψη χρήσης φορτιστών στα νεοανεγειρόµενα και ριζικά ανακαινιζόµενα κτίρια, και προτείνοντας την εξέταση µέτρων υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης, µεταξύ των οποίων η παροχή άµεσων ή έµµεσων οικονοµικών κινήτρων (για παράδειγµα, οι φορολογικές απαλλαγές στα ηλεκτρικά οχήµατα και άλλα «καθαρά» οχήµατα), η εφαρµογή ευνοϊκών ρυθµίσεων για τη στάθµευση των ηλεκτροκίνητων οχηµάτων ή την κίνηση στις λεωφορειολωρίδες, η χρηµατοδότηση υποδοµών φόρτισης, η δηµιουργία θεσµικού πλαισίου χρηµατοδότησης ερευνητικών έργων και προγραµµάτων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διώχνουν τα ντίζελ Ι.Χ. από τις πόλεις"

Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Τον Ιούλη του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό

Στο δίλημμα που αντιμετώπισε τον Ιούλιο του 2015 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στη δραματική περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που κορυφώθηκε με την ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής της 12ης προς τη 13η Ιουλίου του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η Αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται».
Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του SPD:


«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», τόνισε.
Και συνέχισε: «Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στην πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν έναν δύσκολο συμβιβασμό. Δεν χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών. Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας, δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από τον στόχο».
Πρόσθεσε πως «αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι. Έχοντας θεσπίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος. Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες».
O Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD (φωτογραφία: ΑΠΕ)O Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD (φωτογραφία: ΑΠΕ)
«Αυτή είναι η δική μας επιτυχία», υπογράμμισε.
«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους», τόνισε επίσης Αλέξης Τσίπρας.
«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.
«Άρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου (Φωτογραφία: Eurokinissi)Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Να συναντηθούν Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά
Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η Αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε επίσης.
«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Τον Ιούλη του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό "

Ανεπιθύμητη στην Αλβανία κηρύχθηκε και η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους

Ανεπιθύμητη στην Αλβανία κηρύχθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους.

Η Ευρωβουλευτής, που παρακολουθεί την πορεία της γειτονικής χώρας δεκαετίες τώρα, τελευταία και ως αρμόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στο πλευρό της οικογένειας Κατσίφα.
«Η απόφαση αυτή έρχεται ως θεσμική απάντηση των θεσμών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σε διαρκώς επαναλαμβανόμενες εξτρεμιστικές ενέργειες από την Ευρωβουλευτή της Κύπρου, Ελένης Θεοχάρους, οι οποίες υποκινούν το μίσος και παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη της χώρας μας, εντός της οποίας δεν είναι πλέον αποδεκτή», δήλωσε Αλβανός αξιωματούχος.

Όπως σημειώνεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, μέσω των σχετικών διπλωματικών διαδικασιών, θα κινηθούν οι διαδικασίες γνωστοποίησης της απαγόρευσης εισόδου στην Αλβανία, που ισχύει για την Ελένη Θεοχάρους.

Ως αιτία για την κήρυξη της Ελένης Θεοχάρους, οι αλβανικές Αρχές αναφέρουν την «ενορχηστρωμένη, προκλητική εμφάνιση της, που προσπάθησε να μετατρέψει μια κηδεία σε προσκλητήριο κατά της συνταγματικής τάξης, της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με εξτρεμιστικές εκκλήσεις, υποκίνηση μίσους και μια έκκληση για διαχωρισμό Αλβανών πολιτών αλβανικής και ελληνικής ιθαγένειας, η οποία ήταν απαράδεκτη για το Κράτος και την κοινωνία της Αλβανίας»

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα, να συνεργαστεί στενά με τους γείτονές της και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά είναι επίσης αποφασισμένη να μην ανεχθεί, για κανένα λόγο, προκλητικές προσπάθειες διασάλευσης της συνταγματικής τάξης της Αλβανίας», σημειώνεται σύμφωνα με τον Ant1news στην ανακοίνωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπιθύμητη στην Αλβανία κηρύχθηκε και η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους"

Επέστρεψε στη Μόσχα μετά τη δικαστική περιπέτεια ο Ριμπoλόβλεφ

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ, ο οποίος κατηγορείται για μια υπόθεση διαφθοράς στο Μονακό, έχει επιστρέψει στη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μόσχα. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και χωρίς υποχρέωση (να παραμείνει στο Μονακό). Παραμένει υπό δικαστικό έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Τσετσκίν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

«Δεν του επιβλήθηκε απαγόρευση να εγκαταλείψει το Μονακό και δεν έχει περιορισμούς στις μετακινήσεις του», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ, ιδιοκτήτης της AS Monaco, είχε τεθεί υπό κράτηση την Τρίτη στο Μονακό στο πλαίσιο μιας πολύκροτης υπόθεσης απάτης που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ελβετό πρώην έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, που συγκλονίζει το Μονακό, απαγγέλθηκαν αυτή την εβδομάδα κατηγορίες σε βάρος συνολικά εννέα προσώπων --του Ριμπαλόβλιεφ και της δικηγόρου του, της Τετιάνα Μπερσεντά, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Μονακό Φιλίπ Ναρμινό, της συζύγου και του γιού αυτού του τελευταίου, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πολ Μασρόν και τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέστρεψε στη Μόσχα μετά τη δικαστική περιπέτεια ο Ριμπoλόβλεφ"

Αυγενάκης: Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Κατά της συνταγματικής αλλαγής που να αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας έχει ταχθεί η ΝΔ, όπως επανέλαβε σήμερα από το Ηράκλειο ο γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σεβασμιότατο Άγιο Πρόεδρο κ.κ. Ειρηναίο και τους Σεβασμιότατους Άγιους Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος και όπως τονίστηκε από τον κ. Αυγενάκη: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης του άρθρ. 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό είπε ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως: «Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα. Ούτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους χωρίς περιορισμούς. Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει (ούτε μπορεί) περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας».

Σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής το ζήτημα ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «είναι ευτελιστικός της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης» αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα».

«Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών». Εκτιμάται ότι για τους περίπου 10.000 κληρικούς, το κράτος θα δίνει ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ποιος θα καθορίζει τους ακριβείς μισθούς των κληρικών; Με ποια διαδικασία ελέγχου; Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών; Τι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Τι θα γίνει με την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία είναι ανεξάρτητη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;», αναρωτήθηκε ο γραμματέας της ΝΔ.

Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα αναδεικνύοντας πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι ανακοινώσεις της. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές».

Στο μεταξύ σημαντικά ζητήματα εγείρονται και σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αναδεικνύουν τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο γραμματέας της ΝΔ και επισήμανε μιλώντας στον κ.κ. Ειρηναίο: «Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση αυτή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Ν.Δ. την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «οι ό,ποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν επιβάλλεται να επιλυθούν με διάλογο, χωρίς να υπάρξει Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί για επικοινωνιακούς λόγους την ίδια ώρα που η ΝΔ έχει ταχθεί κατά της Συνταγματικής αλλαγής που να αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας. Μάλιστα, είναι άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, όπως και άλλες Μητροπόλεις που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρέθηκαν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυγενάκης: Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας "

Σολτς: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά... ούτε κουβέντα για τις συντάξεις

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Όπως είναι γνωστό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, το θέμα των συντάξεων δεν ετέθη στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.

«Πριν το Debattencamp του SPD (σ.σ τη διήμερη εκδήλωση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο) συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», έγραψε στο Twitter o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.


«Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίρπας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά... ούτε κουβέντα για τις συντάξεις"

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για να εκδίδουν ταυτόχρονα απόδειξη

Την σύνδεση των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές ώστε να εκδίδεται ταυτόχρονα το αποδεικτικό της συναλλαγής μέσω του POS με την επίσημη απόδειξη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, θα εκδίδεται ουσιαστικά μια διπλή απόδειξη μόλις το τερματικό ολοκληρώσει τη συναλλαγή με την κάρτα που δίνει ο πελάτης.

Στο στόχαστρο έχει μπει τελευταία μια νέα μορφή φοροδιαφυγής με επαγγελματίες να μην εκδίδουν απόδειξη για συναλλαγές με POS. Στη διάρκεια ελέγχων, τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ έχουν διαπιστώσει ότι συχνά, όταν οι πελάτες πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, οι επαγγελματίες δεν εκδίδουν απόδειξη, είτε γιατί ο λογαριασμός με τον οποίο είναι συνδεμένο το POS ανήκει σε τράπεζα χώρας του εξωτερικού, είτε είναι συνδεμένο με άλλο λογαριασμό. Ακόμη αρκετοί ρισκάρουν και θεωρούν ότι, δύσκολα θα τους εντοπίσει η εφορία, επειδή δεν εξέδωσαν αποδείξεις για μια σειρά ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε για κάθε πληρωμή που θα διενεργείται μέσω του τερματικού, αυτομάτως θα εκδίδεται και απόδειξη, που σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πληρωμή θα «περνάει» στις εισπράξεις του επαγγελματία.

Ακόμη ένα βήμα, που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, είναι να υπάρξει online σύνδεση των POS με το taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μην δηλωθεί πώληση αγαθών ή υπηρεσιών η οποία πληρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου λήγει η διορία για μια σειρά επαγγελματιών, διαφόρων ειδικοτήτων, που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τερματικά POS.

Έπεται επέκταση στην υποχρεωτική των POS και σε άλλους επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη εξαιρούνται.

Τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις (πάνω από 200.000) επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να προμηθευτούν POS τα έχουν στο… συρτάρι και δεν έχουν εκδώσει καμία απόδειξη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για να εκδίδουν ταυτόχρονα απόδειξη"

Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς

«Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετά από την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.

Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς"

Να πως τα Σκόπια τροποποιούν μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών βασίζεται στο εξής σχήμα: Η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμά της (που περιλαμβάνουν και το όνομα της χώρας) και θα δείξει ότι αφήνει πίσω τις ιδεοληψίες περί αλύτρωτων τμημάτων της Μακεδονίας. Η Ελλάδα αντιστοίχως θα δεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Επομένως το θέμα των συνταγματικών αλλαγών είναι μείζον. Αφορά στο σκέλος της συμμορφώσεως της ΠΓΔΜ προς όσα συμφωνήθηκαν για να αρχίσουν να τρέχουν οι ελληνικές υποχρεώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση Ζάεφ κατέθεσε στις 2 Νοεμβρίου 2018 τις προτάσεις της για τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος. Δυστυχώς, ακόμη και οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών θα διαπιστώσουν ότι οι Σλαβομακεδόνες κινούνται κακόπιστα. Οι προτεινόμενες αλλαγές είτε αφήνουν παράθυρα για μελλοντικές διαφορετικές ερμηνείες ακόμη και του όρου “Βόρεια Μακεδονία”, είτε είναι προσχηματικές, είτε επιχειρούν να τροποποιήσουν μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ – Ποιό μακεδονικό κράτος;

Προτεινόμενη αλλαγή: Στο Σύνταγμα οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», εκτός του άρθρου 36. Το άρθρο 36 του Συντάγματος αναφέρει: «Η Δημοκρατία εγγυάται ιδιαίτερα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και όλων των μακεδονικών εθνικών απελευθερωτικών πολέμων, σε αναπήρους πολέμου, σε εκείνους που εξορίσθηκαν και φυλακίστηκαν για τα ιδεώδη της ξεχωριστής ταυτότητας του μακεδονικού λαού και του μακεδονικού κράτους, καθώς και σε μέλη της οικογένειάς τους που δεν έχουν τα υλικά μέσα για να συντηρηθούν. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται με νόμο».
Πρώτον, η τροπολογία ανοίγει παράθυρο για την παράλληλη χρήση των όρων “Βόρεια Μακεδονία” αλλά και “μακεδονικό κράτος”: Πρόκειται για την πιο ουσιαστική τροποποίηση του Συντάγματος. Αφορά στη χρήση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” που θα αντικαταστήσει τον όρο “Μακεδονία”. Στο προτεινόμενο κείμενο διευκρινίζεται, όμως, ότι από την τροποποίηση εξαιρείται το άρθρο 36 του Συντάγματος. Ήταν ένα άρθρο, στο οποίο δεν είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο παρελθόν.
Στο κείμενο υπάρχει ρητή αναφορά στο «μακεδονικό κράτος» [Македонскиот … државност]. Πρόκειται για σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών που ορίζει ότι «ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους ή το σύντομο όνομα ήτοι ‘της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ ή ‘της Βόρειας Μακεδονίας’» (άρθρο 1.3.ζ). Με την εξαίρεση του άρθρου 36 οι Σλαβομακεδόνες διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και τυπικώς τον όρο «μακεδονικό κράτος» παράλληλα με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».
Δεύτερον, ποιοι είναι «οι μακεδονικοί εθνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι», που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο 36; Στην αντίληψη των Σλαβομακεδόνων σε αυτούς περιλαμβάνεται η εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, η αντίσταση κατά των Γερμανών και ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Επομένως, συνεχίζει να θεωρείται εθνικός απελευθερωτικός τους αγώνας ο ελληνικός εμφύλιος. Με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς θα συνεχίσει να υπάρχει και στο τροποποιημένο Σύνταγμα εδαφική διεκδίκηση σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας.

Τροπολογία XXXIV – Ο «Μακεδονισμός» παραμένει

Στο Προοίμιο του Συντάγματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» οι λέξεις «οι αποφάσεις της ASNOM» αντικαθίστανται με τις λέξεις «η Διακήρυξη της Πρώτης Συνεδρίασης της Αντιφασιστικής Συνέλευσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ASNOM) προς τον μακεδονικό λαό για την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της ASNOM«. Μετά την λέξη «έτος» προστίθενται οι λέξεις «και της Συμφωνίας-Πλαισίου της Οχρίδας«, ενώ διαγράφονται οι λέξεις «αποφάσισαν να«. Το προοίμιο του Συντάγματος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έχοντας ως αφετηρία … τις παραδόσεις της κρατικής υποστάσεως και της νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου [1903] και τις ιστορικές αποφάσεις της Αντιφασιστικής Συνέλευσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Μακεδονίας [1944]».
Ο ίδιος ο Ζάεφ δικαιολόγησε τις αλλαγές σε συνέντευξή του στις 2 Νοεμβρίου 2018 ως ακολούθως: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Μακεδονίας λέει ότι «οι Μακεδόνες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι ενωμένοι». Αυτό δεν είναι φιλία. Η διακήρυξη δεν έχει τέτοια αναφορά και αναφερόμαστε σε αυτήν διότι μιλά για την ενότητα στη χώρα, τη δημοκρατία για το κράτος, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτή είναι μια δίκαιη προσέγγιση για την οικοδόμηση φιλίας«.
Η γενικόλογη αναφορά στις αποφάσεις της Αντιφασιστικής Συνελεύσεως του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου που έγινε το 1944, αντικαθίστανται με τη Διακήρυξη της ιδίας συνελεύσεως. Υποτίθεται ότι έτσι μετριάζονται οι ακρότητες εκείνων των αποφάσεων. Το κείμενο της διακηρύξεως αναφέρεται σε πολλά. Μεταξύ αυτών, όμως, μιλά για «επαίσχυντη κατάτμηση της Μακεδονίας» το 1912, για «καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα» και εύχεται «να σβήσουν τα σύνορα που σηκώθηκαν διαιρώντας αδερφό από αδελφό, Μακεδόνα από Μακεδόνα».
Πρόκειται περί εντελώς προσχηματικής τροποποιήσεως. Στο προοίμιο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ παραμένει ισχυρό το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού». Εξακολουθεί να είναι βάση του Συντάγματος η ένωση όλων των τμημάτων της Μακεδονίας. Για του λόγου το αληθές ακολουθούν τα επίμαχα αποσπάσματα από την Διακήρυξη της Αντιφασιστικής Συνέλευσης:
«Λαέ της Μακεδονίας
Λόγω των προδοτών και των αποστατών, το μοιραίο έτος του 1912 σας βρήκε διχασμένους, ματωμένους και αποδιοργανωμένους, και η γη σας χωρίστηκε μεταξύ των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Αυτή η επαίσχυντη κατάτμηση της Μακεδονίας επιβεβαιώθηκε το 1919 και εσείς συνεχίσατε να είστε υπό τον ζυγό της καταπίεσης…
Εν όψει των αιώνιων ιδεωδών του λαού της Μακεδονίας, το πρώτο Μακεδονικό Εθνικό Συμβούλιο διακηρύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο την δίκαιη και αποφασιστική του φιλοδοξία για την ένωση όλου του μακεδονικού λαού, με βάση την αρχή που βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτό θα θέσει τέλος στην καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα και θα προσφέρει τις προϋποθέσεις για γνήσια αλληλεγγύη και ειρήνη στους βαλκανικούς λαούς…
Μακεδόνες υπό τη Βουλγαρία και την Ελλάδα,
Η ενοποίηση ολόκληρου του λαού της Μακεδονίας εξαρτάται από τη συμμετοχή του στο γιγαντιαίο αντιφασιστικό μέτωπο. Μόνο με την καταπολέμηση του άθλιου φασίστα κατακτητή θα αποκτήσετε το δικαίωμά για αυτοδιάθεση και ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η οποία έχει γίνει μια ελεύθερη κοινότητα χειραφετημένων και ίσων λαών. Είθε ο αγώνας του Μακεδονικού Πεδεμοντίου* να σας υποκινήσει να δώσετε ακόμα σκληρότερη μάχη ενάντια στους φασιστές καταπιεστές! Είθε η πορεία αυτού του τμήματος της Μακεδονίας να γίνει το μονοπάτι σας, αφού είναι το μόνο που οδηγεί στην ελευθερία και στην ενοποίηση ολόκληρου του μακεδονικού έθνους! Είθε η συμμετοχή της στον γενικό αντιφασιστικό αγώνα να δώσει ζωή στις αρχές που διακηρύχτηκαν από το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας και να σβήσει τα σύνορα που σηκώθηκαν, διαιρώντας αδερφό από αδελφό, Μακεδόνα από Μακεδόνα.
[*όπως στην Ιταλία το βασίλειο του Πεδεμοντίου ένωσε ολόκληρη την Ιταλία]

Τροπολογία ΧΧΧVI – Γιατί Μακεδόνες του εξωτερικού;

1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
3. Η Πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό.
4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
5. Με αυτήν την τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το σημερινό άρθρο 49 του Συντάγματος αναφέρει: «Η Δημοκρατία φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό σεγειτονικές χώρες, καθώς και τους Μακεδόνες αποδήμους, βοηθά την πολιτισμική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με αυτούς. Η Δημοκρατία φροντίζει για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό«.
Υποτίθεται ότι στόχος της αναθεωρήσεως ήταν να ευθυγραμμισθεί λεκτικά με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος (Απόδημος Ελληνισμός) που ορίζει: «Tο κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια».
Τα προβλήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι ότι διατηρείται η διάκριση ανάμεσα σε πολίτες της ΠΓΔΜ που κατοικούν στο εξωτερικό και σε “Μακεδόνες” που επίσης κατοικούν εκτός των συνόρων της χώρας. Η αλλαγή που επιχειρείται είναι εντελώς προσχηματική. Αντί για “Μακεδόνες” που κατοικούν σε γειτονικές χώρες, η αναφορά γίνεται σε “Μακεδόνες” που κατοικούν στο εξωτερικό που προφανέστατα περιλαμβάνει βεβαίως και τις γειτονικές χώρες. Εάν δεν δρούσαν κακόπιστα οι Σλαβομακεδόνες, θα έπρεπε να αναφερθούν μόνον σε διασπορά ή αποδήμους.

Επεξήγηση της Τροπολογίας XXXIII

Σκοπός αυτών των αλλαγών του Συντάγματος είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού, σύμφωνα με την Τελική Συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, προβλέπεται ότι οι τροπολογίες τίθενται σε ισχύ την ημέρα της κύρωσης, από το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Τελικής Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ. Επομένως, σε περίπτωση που αυτά τα δύο έγγραφα δεν τεθούν σε ισχύ, δεν θα τεθούν σε ισχύ ούτε και οι προβλεπόμενες τροπολογίες.
Με τη συγκεκριμένη επεξήγηση οι Σλαβομακεδόνες επιδιώκουν να τροποποιήσουν το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς τη διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 1.4 και 2.4:
Άρθρο 1.4. δ. Το Δεύτερο Μέρος [ΠΓΔΜ] θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. ε. Το Δεύτερο Μέρος [ΠΓΔΜ] θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018. ζ. Μόλις το Δεύτερο Μέρος [ΠΓΔΜ] γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προβλεπομένων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία, το Πρώτο Μέρος [Ελλάδα] θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία.
Άρθρο 2.4. β. «ii… Η εν λόγω υποστήριξη [για ένταξη στο ΝΑΤΟ] εκ μέρους του Πρώτου Μέρους (Ελλάδα) τελεί υπό τους όρους… της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων, που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία. Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος (ΠΓΔΜ) αναφορικά… με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δευτέρου Μέρους (ΠΓΔΜ), το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη του Δευτέρου Μέρους (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας».
Επομένως, σύμφωνα με τα ρητώς οριζόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να ξεκινήσει η Ελλάδα την κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου εντάξεως στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει η ΠΓΔΜ να ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες in toto (σημαίνει στο σύνολό τους, καθ’ ολοκληρίαν). Δεν μπορεί να θέσει όρο ότι, για να ισχύσουν, θα πρέπει και η Ελλάδα να προβεί σε κάποιες επιπλέον ενέργειες.
Παρά ταύτα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί με μία επεξήγηση τροπολογίας(!) μονομερώς να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ορίζει ότι οι αλλαγές του Συντάγματός της ψηφίζονται μεν τώρα, αλλά θα ισχύσουν μετά την κύρωση (α) της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα και (β) του πρωτοκόλλου εντάξεως της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτό ακριβώς που είχαν ζητήσει οι οκτώ βουλευτές του ΒΜΡΟ την ημέρα που αποσκίρτησαν και ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής μεταρρυθμίσεως. Πρόκειται περί σαφούς παραβιάσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ελλείμματα της ελληνικής διπλωματίας

Από όσα προκύπτουν από το κείμενο των τροποποιήσεων, διαπιστώνονται συγκεκριμένα ελλείμματα της ελληνικής διπλωματίας.
  • Ελλάδα άφησε στην διάθεση της ΠΓΔΜ το περιεχόμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων. Θα αναμενόταν ότι θα είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, έστω άτυπες, για τα άρθρα και το περιεχόμενο που θα άλλαζε. Το θέμα των τροποποιήσεων εμφανίζεται να είναι αντικείμενο παζαριών μεταξύ του Ζάεφ και των οκτώ βουλευτών του ΒΜΡΟ που αποσκίρτησαν.
  • Δεν υπάρχει διαδικασία, με την οποία η Ελλάδα να βεβαιώνει στο ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν η ΠΓΔΜ ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι προχώρησε στις απαιτούμενες τροποποιήσεις, το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει αυτόματα στο πρωτόκολλο εντάξεως. Εάν εμείς διαφωνήσουμε, θα εξαρτηθεί από την ερμηνεία που θα κάνουν τρίτοι ως προς τη συμμόρφωση ή μη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Βλέποντας την κακοπιστία των Σκοπίων διαπιστώνεται ότι, αφ’  ης στιγμής κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Σκοπιανοί μπορεί να επικαλεσθούν κάτι άλλο για να μη θέσουν εν ισχύι τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Δεν υπάρχει άλλη εγγύηση.
  • Η όλη αυτή εξέλιξη ξαναφέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα: γιατί στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποφασίσθηκε η διαδικασία εντάξεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να ξεκινήσει μετά την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως θα ήταν το λογικό; (διευκρινίζεται ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών από την ΠΓΔΜ).
  • Το χειρότερο μέχρι τώρα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να κοιτάζει αδιάφορα ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας. Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έπρεπε να είχαν ήδη επισημάνει τα προβλήματα στους Σκοπιανούς. Αντ’ αυτού, το μόνο μέλημα της ελληνικής κυβερνήσεως είναι εάν θα ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συμπερασματικά, οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς ως προς το όνομα της υπηκοότητας και της γλώσσας για να καταλήξουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς από σλαβομακεδονικής πλευράς. Με τις κατατεθειμένες τροπολογίες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συλλαμβάνεται να δρα εντελώς κακόπιστα ως προς το κείμενο που η ίδια συμφώνησε. Αυτή είναι μία στάση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για το μέλλον των ελληνο-σλαβομακεδονικών σχέσεων.
slpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Να πως τα Σκόπια τροποποιούν μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news