facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Πρόβλημα στατικότητας στη γέφυρα της Χαλκίδας - Πέφτουν κομμάτια! (φώτο)

Έντονη ανησυχία στους χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι διέρχονται καθημερινά από τη γέφυρα της Χαλκίδας προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει η καλωδιωτή κατασκευή τους τελευταίους μήνες.
Σε αρκετά σημεία του, το «κατάστρωμα» της Υψηλής Γέφυρας έχει υποστεί εμφανείς φθορές, ενώ μικρά τμήματα του τσιμεντένιου φλοιού έχουν αποκολληθεί, πέφτοντας στη θάλασσα.
Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός είναι αποκαλυπτικές για την κακή εικόνα που εμφανίζει η γέφυρα. Τα τμήματα που έχουν αποκολληθεί βρίσκονται πολύ κοντά στα σημεία όπου τα καλώδια «δένουν» με το κατάστρωμα της κρεμαστής γέφυρας. Παράλληλα, σε άλλα σημεία της, η κατασκευή έχει υποστεί διάβρωση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκαλύπτονται τα σίδερα που βρίσκονται εντός της τσιμεντένιας κατασκευής.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αξιωματούχους του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και σε εκείνους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι παραδέχονται την ύπαρξη φθορών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα για την ευστάθεια και τη φέρουσα ικανότητα της γέφυρας. Το  υπουργείο υποδομών και μεταφορών παραδέχεται ότι υπάρχει εμφανής υγρασία στο κάτω πέλμα της γέφυρας, η οποία ωστόσο δεν έχει επιρροή στην στατικότητα της.
Η Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1987 και δόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιούλιο του 1993, με κόστος 1 δισ. δραχμές. Το μήκος της φτάνει τα 695 μέτρα, το πλάτος της τα 12,5, ενώ οι πυλώνες της ορθώνονται 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα στατικότητας στη γέφυρα της Χαλκίδας - Πέφτουν κομμάτια! (φώτο)"

Εύβοια: Διαρρήκτες μπήκαν σε σπίτι επιχειρηματία και το έκαναν άνω-κάτω! «Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία αλλά αρνήθηκαν να έρθουν»!

Η κλοπή έχει γίνει εδώ και μέρες, ωστόσο η Αστυνομία όχι μόνο δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το συμβάν, αλλά όπως καταγγέλεται, ενώ ειδοποιήθηκε άμεσα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να μεταβούν στο σπίτι, το οποίο έκαναν άνω-κάτω οι άγνωστοι δράστες, όπως θα δείτε και στις εικόνες..

Η κλοπή σημειώθηκε πριν 15 μέρες στο σπίτι του επιχειρηματία Στράτου Παληού, στις Ροβιές Λίμνης, στη Βόρεια Εύβοια.

Δείτε τι καταγγέλει στο EviaZoom.gr ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Στράτος Παληός.

«Πήραν τα κοσμήματα της γυναίκας μου αξίας 6 με 7 χιλιάδες ευρώ και χρήματα δικά μου, περίπου 10.000 ευρώ.
Εγώ ερχόμενος στη βεράντα βλέπω την πόρτα ανοιχτή, παίρνω την αστυνομία τηλέφωνο και μου λένε "δεν ερχόμαστε ελάτε αύριο να κάνετε μήνυση", εγώ τους λέω θέλω να ρθείτε τώρα εδώ, όχι μου λένε δεν ερχόμαστε, αύριο... Στο Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης κάλεσα...».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ.Παληός:

«Αυτοί μάλλον απογευματινή ώρα που φεύγουμε για το μαγαζί μας, δηλαδή από τις 18:00 εως τις 21:00, έσπασαν τον αφαλό της πόρτας και μπήκαν στο σπίτι και το έκαναν άνω -κάτω. 'Εψαξαν όλο το σπίτι, πέταξαν όλα τα ρούχα από τις ντουλάπες, ψάχνανε σε πατάρια, κάτω από κορνίζες. Πήραν τα κοσμήματα της γυναίκας μου αξίας 6 με 7 χιλιάδες ευρώ και χρήματα δικά μου, περίπου 10.000 ευρώ.

Εγώ ερχόμενος στη βεράντα βλέπω την πόρτα ανοιχτή, παίρνω την αστυνομία τηλέφωνο και μου λένε "δεν ερχόμαστε ελάτε αύριο να κάνετε μήνυση", εγώ τους λέω θέλω να ρθείτε τώρα εδώ, όχι μου λένε δεν ερχόμαστε, αύριο... Στο Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης κάλεσα. Υπήρχε περίπτωση να ήταν ακόμη μέσα στο σπίτι και τότε τι θα γινόταν; Δεν θα πρεπε να εξασφαλιστώ και εγώ; Πρέπει να κουβαλάμε όπλα μαζί μας;», λέει ο Στράτος Παληός και συμπληρώνει: «Έγω γίνει στόχος. Είναι η τρίτη φορά που μας κλέβουν, μία φορά στο μαγαζί το είχαν αδειάσει όλο, τους είχαν πιάσει βέβαια τότε ήταν δύο Ρουμάνοι. Πιάσανε πάνω τους πάνω από 25.000 ευρώ και ούτε αυτά μας δώσανε γιατί ο δικαστής έβγαλε απόφαση και λέει δημεύονται...».

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ EVIAZOOM.GR


eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Διαρρήκτες μπήκαν σε σπίτι επιχειρηματία και το έκαναν άνω-κάτω! «Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία αλλά αρνήθηκαν να έρθουν»!"

Πρόεδρος Κληρικών Ελλάδος: Ερήμην μας η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, θα πολεμήσουμε να μην περάσει

«Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς»: Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο αντέδρασε μιλώντας στο protothema.gr ο πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας. Κληθείς από το protothema.gr να σχολιάσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο π.Γεώργιος Σελλής σημείωσε ότι οι κληρικοί θα πολεμήσουν για να παραμείνει το σημερινό καθεστώς σε ό,τι τους αφορά -να παραμείνουν, δηλαδή, δημόσιοι υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθεί κανείς. «Εγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», είπε χαρακτριστικά ο π.Γεώργιος Σελλής.

Σημειώνεται ότι οι κληρικοί του Συνδέσμου, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου είναι περίπου 8.000. Ο π.Γεώργιος Σελλής είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει ο Ιερός Σύνδεσμος προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις των κληρικών και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι «με αγώνες μπήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν μπορεί να μας πάρουν κεκτημένα δικαιώματα ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός που συμφώνησαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν».

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου οι κληρικοί πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με τις ανάγκες μισθοδοσίας, που θα διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Κληρικών Ελλάδος: Ερήμην μας η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, θα πολεμήσουμε να μην περάσει"

Στο «σκαμνί» για ξέπλυμα χρήματος η Καίτη Γαρμπή

Η Καίτη Γαρμπή βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το συγκεκριμένο αδίκημα φέρεται να είναι «απόρροια» της υπόθεσης φοροδιαφυγής ύψους ενός εκατ. ευρώ στην οποία είχε εμπλακεί η τραγουδίστρια, που ωστόσο δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία της διέγραψαν πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ.

Η εκδίκαση της υπόθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στο Β΄’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, με την υπόθεση να παίρνει αναβολή για τους επόμενους μήνες. Στο δικαστήριο, όμως, όπως αναφέρει το ethnos.gr εμφανίστηκε ο συνήγορός της ζητώντας αναβολή για λόγους ουσίας, καθώς έχει σχεδόν μηδενιστεί το πόσο του καταλογισμού και αναμένεται δευτεροβάθμιο δικαστήριο σχετικά με τα χρέη στο δημόσιο, οπότε και θα ήταν ορθότερο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κι έπειτα να εκδικαστεί το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων.

Η εισαγγελέας της έδρας εξήγησε ότι για προσωπικούς λόγους θα πρέπει να απέχει και να εξετάσει το ζήτημα άλλος εισαγγελέας. Προκειμένου να αποφευχθεί η σημαντική καθυστέρηση που απαιτεί αυτή η διαδικασία, ο δικηγόρος ερωτήθηκε από την έδρα αν υπάρχει άλλος λόγος αναβολής, με τον πρώτο να απαντά ότι ζητά τελικά αναβολή στο πρόσωπο της κατηγορουμένης, η οποία δεν μπορούσε να παρασταθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο επειδή λείπει για συναυλία στο Λονδίνο.

Να σημειωθεί ότι το Ιούλιο του 2018 η τραγουδίστρια δικαιώθηκε στη διαμάχη της με την εφορία από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, καθώς της διέγραψε πρόστιμο 900.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή εναρμονίζεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε, το 2017, ότι είναι αντισυνταγματική η δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να ελέγξει περιπτώσεις φοροδιαφυγής πέραν της πενταετίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «σκαμνί» για ξέπλυμα χρήματος η Καίτη Γαρμπή"

ΝΔ: «Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες»

Ικανοποίηση για την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία ( ΝΔ ).

Όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με καθυστέρηση στην «υιοθέτηση της πάγιας θέσης της». Παράλληλα, ωστόσο, η οδός Πειραιώς κάνει λόγο για «κατ’ επίφαση» αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες»"

Κοτζιάς: Ο Καμμένος είπε στο υπουργικό ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να εξαγοράσουμε Σκοπιανούς (Βίντεο)

Νέες αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ενώ αποκάλυψε πως είχε παραιτηθεί και στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έκανε πίσω γιατί μεσολαβούσε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Πυρά κατά του Π. Καμμένου

Αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά, ο πρώην ΥΠΕΞ υποστήριξε πως αυτή αποτελεί τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Υποστήριξε επίσης πως στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, «αυτό που ειπώθηκε στο υπουργικό είναι ότι ο Σόρος εδωσε 50 εκατ. για να "αγοράσουμε" ανθρώπους στα Σκόπια για να κάνουμε την πολιτική μας δουλειά».

«Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Τέλειωσαν τα μνημόνια και μπαίνουμε σε νέα φάση διακυβέρνησης που απαιτεί την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο η επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ όπου διατύπωσε την πρόταση για το Plan B. Είχε μιλήσει για την ανάγκη να μετατραπούν τρεις χώρες σε εγγυήτριες δυνάμεις. Υπήρχε θεμελιακή πολιτική διαφωνία και επιχείρησαν να της προσδώσουν το χαρακτήρα προσωπικής διαφωνίας. Στις 20 Σεπτέμβρη όμως ο κ. Τσίπρας είπε πως τον Μάρτη θα ξανασυζητηθεί η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ. Νομίζετε εσείς ότι ο Ζάεφ που έφτυσε αίμα, δεν θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στο βαθμό που βρήκε τους 80 ψήφους. Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε κάποιον που λέει πως θα ρίξει την κυβέρνηση».

Για την περίφημη επιστολή

Αναφερόμενος στην περίφημη επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Καμία από τις διαρροές για την επιστολή παραίτησής μου, δεν έπεσε μέσα. Αυτή η επιστολή αν την ήθελα για τη δημοσιότητα θα τη δημοσιοποιούσα. Είχα υποβάλει παραίτηση στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Καμμένος διατύπωσε εκ νέου διαφορετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παραιτήθηκα τότε γιατί μεσολάβησε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και δεν ήθελα να επιβαρύνω την κατάσταση».

Ερωτηθείς για τον λόγο που τον οδήγησε στην παραίτηση ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του, γιατί το ζήτημα ήταν ηθικό».

«Μου επιτέθηκαν όλοι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα των εγγυήσεων με την Κύπρο, ωστόσο δικαιώθηκα», τόνισε αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πήγαν να του προσάψουν «ότι κάποιοι πείραζαν τα απόρρητα κονδύλια. Εγώ ζήτησα να γίνει γενίκευση του νόμου που έφερα το 2007 για την έγκριση από τη Βουλή στα απόρρητα κονδύλια. Σκέφτηκα να προτείνω να περάσει αυτό και στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανέφερε.

Για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι προχώρησε στην ανακοίνωση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο εν αγνοία του πρωθυπουργού, ο κ. Κοτζιάς το διέψευσε. Σημείωσε πως είχε παραδώσει την εν λόγω πρόταση στον κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έξι μήνες πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις. Είπε επίσης ότι πριν τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα, έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού για να προχωρήσει στην ανακοίνωση.



newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Ο Καμμένος είπε στο υπουργικό ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να εξαγοράσουμε Σκοπιανούς (Βίντεο)"

Κλειστή την Τετάρτη η Φιλοσοφική λόγω του «ρεμπέτικου γλεντιού» του Ρουβίκωνα!

Στο κλείσιμο της σχολής για την αυριανή ημέρα κατέληξε η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως σκοπό να αποτρέψει το «ρεμπέτικο γλέντι» που έχει ανακοινώσει για την Τετάρτη ο Ρουβίκωνας, το οποίο θα λάμβανε χώρα στην ταράτσα της Φιλοσοφικής.

«Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, με συνέπεια στη μέχρι τώρα στάση της σχετικά με την αυθαίρετη παρουσία της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας» στη Σχολή και αρνούμενη να αποδεχθεί την εξαγγελθείσα χθες δράση της, ανακοινώνει ότι αύριο, Τετάρτη 7/11/2018, η Σχολή θα παραμείνει συμβολικά κλειστή», αναφέρει η ανακοίνωση της Κοσμητείας.

Τα νέα έφεραν την αντίδραση του Ρουβίκωνα, ο οποίος μέσω ανάρτησης στο Facebook έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των φοιτητών», καταλήγοντας ωστόσο ότι το γλέντι θα γίνει κανονικά στη 1 το μεσημέρι!

Ολόκληρη η ανάρτηση της φοιτητικής ομάδας του Ρουβίκωνα:

«Μόλις πριν λίγο ενημερωθήκαμε ότι η κοσμητεία αποφάσισε αύριο τετάρτη λόγω του ρεμπέτικου μας να ξανακάνει lock out στη σχολη. Θεωρούμε επιτακτικό η φιλοσοφική σχολή να ανοίξει κανονικά. Είναι απαράδεκτο η Καραμαλέγκου να συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιχνίδια στη πλάτη των φοιτητών. Είναι απαράδεκτη όλη η προσπάθεια που έχει στηθεί εδώ και κάποιο καιρό για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και ο πανεπιστημιακός ως ελεύθερος χώρος. Είναι καθήκον όλων των φοιτητών, όλου του κινηματικού κόσμου των σχολών να περιφρουρήσουν το άσυλο. Καλούμε άπαντες αύριο από νωρίς το πρωί στη φιλοσοφική σχολή αθηνών. Η σχολή θα ανοίξει ο κόσμος να χαλάσει. Το ρεμπέτικο γλέντι θα πραγματοποιηθεί κανονικά στη 13:00».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή την Τετάρτη η Φιλοσοφική λόγω του «ρεμπέτικου γλεντιού» του Ρουβίκωνα!"

Φίλης για Κατσίφα: Αυτόκλητος σωτήρας που πυροβολούσε στο έδαφος της νότιας Αλβανίας

Δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και ενώ η σορός του 35χρονου δεν έχει δοθεί ακόμη στην οικογένειά του, ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έβγαλε πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου, αποκαλώντας μάλιστα το θύμα «αυτόκλητο σωτήρα», ενώ αναφέρθηκε στην ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη «Νότιο Αλβανία» μη αναγνωρίζοντας τη Βόρειο Ήπειρο .

«Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;” ρώτησε ο Νίκος Φίλης τη δημοσιογράφο του Creta Tv.

Η παρουσιάστρια του καναλιού τόνισε στον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή, ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες στη Θράκη από ότι στη Βόρειο Ήπειρο “όπως θα την πω εγώ είτε στην Αλβανία όπως τη λέτε εσείς”. Ο Νίκος Φίλης επέμεινε στην τοποθέτησή του, αποδίδοντας μάλιστα στον δολοφονημένο και άταφο Κωνσταντίνο Κατσίφα το χαρακτηρισμό του “αυτόκλητου σωτήρα”. “Για αυτό πυροβολούσε στη Νότιο Αλβανία; Και να το λέτε έτσι γιατί αυτή είναι η πραγματική ονομασία αυτής της περιοχής . Δοκιμάζονται και απαντούν με τα καλάσνικοφ κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες;” ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Φίλη.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης για Κατσίφα: Αυτόκλητος σωτήρας που πυροβολούσε στο έδαφος της νότιας Αλβανίας"

Γαλλία: Υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού και της Μονακό Ντ. Ριμπαλόβλεφ

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα το πρωί στη Γαλλία ο Ντμίτρι Ριμπαλόβλεφ, ο πρόεδρος της AS Monaco και ιδιοκτήτης της νήσου Σκορπιός, κατόπιν αιτήματος ενός Μονεγάσκου δικαστή, λίγες ώρες μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος παραμένει κρατούμενος μέχρι αυτή την ώρα, όπως και πολλά άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde.

Το πρωί οι αρχές ερεύνησαν την εντυπωσιακή βίλα του στο Μονακό, την Μπελ Επόκ, ενώ έγιναν και άλλες έρευνες, χωρίς να διευκρινίζεται πού.

Ο Ριμπαλόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για «διαφθορά», «αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική», και συνέργεια στα αδικήματα αυτά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, λίγες ημέρες αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde.

Την εποχή που ήταν σε δικαστική αντιπαράθεση με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, για μια υπόθεση απάτης, ο Ριμπαλόβλεφ φέρεται ότι έτυχε «ευνοϊκής μεταχείρισης» από τις δικαστικές αρχές του Μονακό. Η γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός DVD και εκατοντάδες μηνύματα που είχαν σταλεί μέσω κινητου τηλεφώνου και άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε ένα «μυστικό» κέντρο που δρούσε υπέρ του Ριμπαλόβλεφ. Σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, άνθρωποι του περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη της AS Monaco αντάλλαζαν μηνύματα με τους επικεφαλής της τοπικής δικαστικής αστυνομίας, ακόμη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον Ριμπαλόβλεφ για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση. «Λυπούμαστε επειδή παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης και παρακαλούμε να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι την απόδειξη της ενοχής. Τα γεγονότα, με βάση τα οποία κλήθηκε και απαιτούν τη δική του μαρτυρία σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου της δικηγόρου του, κάτι που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τους νομικούς στο Εφετείο του Μονακό» δήλωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεράσπιση του Ριμπαλόβλεφ δε θα δυσκολευτεί να δείξει «ότι ο κ. Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλη απάτη, είχε και εξακολουθεί να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα δικαστικά όργανα του Μονακό».

Το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι το γενικό προξενείο της Ρωσίας στη Μασσαλία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την υπόθεση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Le Monde, L'Equipe, Vedomosti, Ria Novosti

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού και της Μονακό Ντ. Ριμπαλόβλεφ"

Τσίπρας - Ιερώνυμος: Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά... θα πληρώνονται από το κράτος

Για ιστορική συμφωνία επί ζητημάτων που «παρέμεναν ανοιχτά επί δεκαετίες» μίλησαν ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Η συμφωνία έγκειται κυρίως στην μισθοδοσία του κλήρου που πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο η Πολιτεία αναλαμβάνει να δίνει στην Εκκλησία τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Δημοσίου - Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν.4982/13). 

Για το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση, τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό ότι θα διασφαλισθούν οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου


«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών» ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι "στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του".

Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας". Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση".

"Σήμερα επιχειρούμε να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος επ' ωφελεία της Πολιτείας και της Εκκλησίας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβεβαιώσεις ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης 
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο 'Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.
Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα. Ο διάλογός μας με την Eκκλησία της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και θα είναι διαρκής", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
"Ακούμε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις της Εκκλησίας και όπως και το σύνολο των κομμάτων και των εκπροσώπων του λαού μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όλοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του διαλόγου που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διαδικασία της Αναθεώρησής του", είπε.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική Αναθεώρηση
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα το6υ ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή η αλλαγή που προτείνεται να γίνει στο επίμαχο άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας έχουν ως εξής: 

Ισχύουσα διάταξη
1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του 
Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με 
κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την 
Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και 
συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του 
Πατριαρχικού Τόμου της κθ ́ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις 
διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. 

3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προτεινόμενη διάταξη
Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 
1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

Ερμηνευτική δήλωση 
Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.


Τσίπρας: Ιστορικό βήμα

"Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε  ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, "αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον".

Ιερώνυμος: Μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας

Με ένα «ευχαριστώ» τόσο του ιδίου του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερωνύμου όσο και της συνοδείας του προς τον πρωθυπουργό, άρχισε τις δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι είναι μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρήκε ανταπόκριση στα ερωτήματά του. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η Εκκλησία θα γίνει πιο λειτουργική, υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού και υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε σε πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας».

Επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» αλλά και «γιατί αφήνετε το προοίμιο του Συντάγματος, όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

Ο προκαθήμενος ης Ελλαδικής Εκκλησίας ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε αύριο», ενώ εν κατακλείδι χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.



Το πλήρες κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος έχει ως εξής: 

Κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος


Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μας.

Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.


4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.


6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας - Ιερώνυμος: Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά... θα πληρώνονται από το κράτος"

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ την Ιταλία εάν δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Έτοιμη για επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που η Ρώμη δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό της και δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Θέλω τον διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοσθούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου.

«Στις 13 Νοεμβρίου, αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Είμαι υπέρ μίας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μία πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε με δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας και για τον λόγο αυτό ετοιμάζει και τη σχετική έκθεση για το χρέος».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Αν δεν αλλάξει όμως το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος,υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αναμένονται, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό, «θα πρέπει να είναι «σημαντικές», διότι «η μέχρι τώρα απόκλιση είναι ευρεία».

Αμετακίνητη η ιταλική κυβέρνηση

Στην αντιπέρα όχθη, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τον προϋπολογισμό κι υποστηρίζει ότι το σχεδιαζόμενο υψηλότερο έλλειμμα για το 2019 δεν θα αυξήσει το χρέος της χώρας που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ. Μάλιστα, όπως προανήγγειλε, η Ιταλία θα εφαρμόσει έναν εθνικό φόρο για τις εταιρίες διαδικτύου εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως τα τέλη του έτους.

Όπως διευκρίνισε, η Ρώμη έχει ήδη εισαγάγει έναν εθνικό φόρο αλλά τον ανέστειλε αναμένοντας μια πιθανή συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η Ιταλία θα προχωρήσει αυτόνομα, δήλωσε ο Τζοβάνι Τρία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ την Ιταλία εάν δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες"

Ντυνάν: Μπερδεμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -«Δεν έχουμε δικαιοδοσία για προανακριτική» λένε τώρα

Μπερδεμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η εξεταστική επιτροπή μπορεί να μιλήσει για πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για ποινικές ευθύνες υπουργών τουλαχιστον για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιμένουν στο θέμα των ποινικών ευθυνών, ενώ άλλοι να λένε ότι η εξεταστική δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος προανήγγειλε για μια ακόμα φορά ποινικές διώξεις λέγοντας πως «ποινικές ευθύνες υπάρχουν και στο Ντινάν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βγουν. Περιμένετε! Η επόμενη εβδομάδα είναι κοντά»
Την ίδια ώρα ο Χαράλαμπος Τζαμακλής που ήταν και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλη άποψη «Εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής. Εμείς λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για μια σειρά ζητημάτων. Εως εκεί είναι η δικαιοδοσία μας»
Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη πως στα πορίσματα τους αναφέρουν καθαρά πως δεν υπάρχουν όχι μονο ποινικές αλλά ούτε καν πολιτικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που χειρίστηκαν τις υποθέσεις που εξετάζει η εξεταστική, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν ως εξής
  • Λαμπρούλης (ΚΚΕ): «Αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες πάσης φύσεως εμπλεκομένων και συμφωνούμε μ τη διαβίβαση του πορίσματος. Τεράστιες οι ευθύνες για την κατάσταση στην Υγεία και των προηγουμένων και των σημερινών.
  • Μαυρωτάς (Ποτάμι): «Να κλείσουμε τις τρύπες του συστήματος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι παρελθόντες ήταν διάβολοι και οι παρόντες άγγελοι». 
  • Μεγαλομύστακας (Ενωση Κεντρώων): «Θα έπρεπε να εστιάσουμε στον σκοπό της ίδρυσης του νοσοκομείου που ήταν να έχει καθαρά κοινωφελή χαρακτήρα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Υπήρξαν σχέσεις διαπλοκής του Δ.Σ του ΚΙΕΝ με πολιτικούς των δύο κομμάτων με προσλήψεις έναντι ασυλίας στην οικονομική κακοδιαχείριση. 
Νικολόπουλος: Να πάνε όλοι προανακριτική και ας αθωωθούν
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος ζήτησε όλοι οι υπουργοί να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή για όλα τα αδικήματα και να βρουν το δίκιο τους στη συνέχεια στην δικαιοσύνη και στα δικαστήρια. Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι το λαϊκό αίσθημα συντάσσεται με την ρήση του Παύλου Πολάκη πως πρέπει να μπουν κάποιοι στη φυλακή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντυνάν: Μπερδεμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -«Δεν έχουμε δικαιοδοσία για προανακριτική» λένε τώρα "

ΝΔ για Μόρια: Έκθεση ντροπή για τη χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Έκθεση – ντροπή για τη χώρα μας χαρακτηρίζει την έκθεση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Προσφυγικό, η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η έκθεση «αποτελεί ηχηρή διάψευση της Κυβέρνησης και βάζει, πλέον, ευρωπαϊκή σφραγίδα στην αναξιοπιστία της».

«Η έκθεση επιβεβαιώνει» συνεχίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης «με θλιβερό τρόπο όσα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό. Εκθέτει όμως ανεπανόρθωτα τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Βίτσα, που μόλις πριν λίγες ημέρες δήλωνε με περίσσεια ανευθυνότητα σε συνέντευξή του ότι όλα αυτά που καταγγέλλουμε είναι υπερβολές, ενώ πριν μια εβδομάδα στη Βουλή, με πρωτοφανές θράσος υπεδείκνυε στη ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη.

Προκαλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να διαβάσει την έκθεση-κόλαφο της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου και να απαντήσει υπεύθυνα σε όσα αυτή καταγράφει:

·Για τις τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

·Για την πλήρη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και φαρμακευτικής περίθαλψης.

·Για την απουσία συνθηκών ασφαλείας για εκείνους που διαμένουν, αλλά και εκείνους που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής.

·Για τα διαδοχικά κρούσματα βιασμών ανηλίκων και ανυπεράσπιστων γυναικών.

·Για τον αδικαιολόγητο υπερσυνωστισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρόλο που οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

·Για την πλήρη απουσία σχεδίου από πλευράς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός νέου Μεταναστευτικού».

«Μήπως, είναι τώρα η ώρα για τον κ. Βίτσα -και την ανίκανη Κυβέρνηση συνολικά- να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους Έλληνες για τον διεθνή εξευτελισμό που προκαλούν στη χώρα μας;», προσθέτει ο κ. Βαρβιτσιώτης και καταλήγει: «Αλήθεια, το άλλοτε λαλίλαστο και πολυγραφότατο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ακόμα;»

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για Μόρια: Έκθεση ντροπή για τη χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης"

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Οι Αλβανοί έδωσαν το πράσινο φως για την παραλαβή της σορού του

Το πράσινο φως έδωσαν πριν από λίγο οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας για την παράδοση της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην οικογένειά του. Αυτή την ώρα, ο πατέρας του, Ιωάννης Κατσίφας ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την αλβανική πρωτεύουσα.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το «epiruspost.gr», ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.

Ο Βαγγέλης Ντούλες είχε αναδείξει την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος σημειώνοντας την ανάγκη να παραδοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα ώστε να γίνει η κηδεία του στους Βουλιαράτες.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας επικοινώνησε με τον βουλευτή της ομογένειας από χθες το βράδυ και ξεκίνησαν οι διαδικασίες.

Στην Εισαγγελία Βαρεών Εγκλημάτων στα Τίρανα έγινε η συνάντηση κλιμακίου συμβούλων απ' το επιτελείο του Προέδρου στην Γενική Εισαγγελία του Κράτους με την Γενική Εισαγγελέα Άρτα Μάρκου και με την συμμετοχή της Προϊστάμενης της Εισαγγελίας Ντονίκα Πρέλια.

Η Εισαγγελία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που αφορούσαν και στην ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Έτσι η συνάντηση των συμβούλων του προέδρου έληξε με τη δέσμευση από την πλευρά της ότι απόψε το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης θα είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο αποδέσμευσης από το νεκροτομείο των Τιράνων ώστε η σορός να παραληφθεί από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να ακολουθήσει η κηδεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντίνος Κατσίφας: Οι Αλβανοί έδωσαν το πράσινο φως για την παραλαβή της σορού του"

Κρήτη: Οι «Αλβανοί» που κατέβασαν τη σημαία ήταν... Γάλλοι !

Γάλλοι φέρονται να κρύβονται πίσω από το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία των Δαφνών με το ξήλωμα της ελληνικής σημαίας, γεγονός που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και έκανε πολλούς να σπεύσουν να αποδώσουν την κατακριτέα ενέργεια σε …Αλβανικά χέρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα άγνωστα άτομα είχε ενοικιαστεί από επιχείρηση του Ρεθύμνου. Μέσω του γραφείου ενοικιάσεως βρήκαν την ταυτότητα του ατόμου που το είχε μισθώσει εδώ και ημέρες. Πρόκειται για Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε έρθει στην Κρήτη μαζί με δύο ακόμα άτομα, επίσης Γάλλους.

Το άτομο που είχε ενοικιάσει το αυτοκίνητο είχε καταλύσει στην περιοχή των Γουβών. Σύμφωνα με την Αστυνομία το ενοικιαζόμενο βρισκόταν στην κατοχή του μέχρι και χθες το βράδυ οπότε και το παρέδωσε στο αεροδρόμιο καθώς μαζί με τους άλλους, αναχώρησε για την χώρα τους.

Κατά την Αστυνομία το όχημα βρισκόταν υπό την κατοχή του Γάλλου ενοικιαστή όταν έγινε το συμβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές ανήκουν σε γκρουπ 40 ατόμων που είχαν έρθει στην Κρήτη από την Γαλλία.

Αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο "σκοτεινό" κίνητρο στην ενέργεια αυτή.

Εκτιμούν, με βάση και το βίντεο, ότι η πράξη αυτή ήταν περισσότερο μία νεανική επιπολαιότητα και ήθελαν να πάρουν την ελληνική σημαία ως ενθύμιο. Σκίζεται ωστόσο στην προσπάθεια τους να την κατεβάσουν.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι και μόνο από το γεγονός ότι αρχικώς υπήρξε φημολογία ότι επρόκειτο για Αλβανούς, υπήρξαν μικρής έντασης περιστατικά, στην πραγματικότητα αναίτια.

Υπενθυμίζεται ,τέλος, πως θύμα βίαιης επίθεσης από τρεις Γάλλους είχε πέσει ένας 30χρονος ,πέρσι, στο Ρέθυμνο.

Η αποκάλυψη ότι για την επίθεση ήταν υπεύθυνοι οι Γάλλοι ήρθε ύστερα από αστυνομική έρευνα, με στοιχεία από κάμερες.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Οι «Αλβανοί» που κατέβασαν τη σημαία ήταν... Γάλλοι !"

Πότε κάνει πρεμιέρα ο ηλεκτρονικός λογαριασμός της ΔΕΗ

Στην επιλογή χρήσης ηλεκτρονικού λογαριασμού, καλεί τους πελάτες της η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσίευσε, με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης της επιχείρησης, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών αειφορίας της.

Την ίδια ώρα αναφέρει πως παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης της με τις τάσεις της εποχής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.

Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε ότι οι έγχαρτοι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με 1€ όσο περίπου το κόστος έκδοσης και αποστολής τους.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λειτουργικό κίνητρο για τους όλους τους πελάτες της. Επιλέγοντας τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού, οι πελάτες εκμεταλλεύονται παράλληλα και όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος όπως η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού με ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και πλήρη διαφάνεια και πληροφόρηση.

Τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη Δεκεμβρίου του 2018. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι πελάτες προβούν σε εγγραφή στο e-bill και επιλέξουν λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού έως 31.12.2018 και στην περίπτωση που η χρέωση έχει ενσωματωθεί σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε κάνει πρεμιέρα ο ηλεκτρονικός λογαριασμός της ΔΕΗ"

Πόρισμα ΚΙΝΑΛ – «Ερρίκος Ντυνάν»: Καμία ευθύνη για Λοβέρδο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα

Τις ευθύνες διοίκησης που οδήγησαν σε χρεοκοπία το «Ερρίκος Ντυναν» αναδεικνύει στο πόρισμά του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας παράλληλα τις νομοθετικές τροπολογίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Το κείμενο που συνέταξε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου επικαλείται και τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας για να επισημάνει πως «δεν διαπιστώνεται η πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία (ΠΚ 256) είτε και οποιουδήποτε άλλου ποινικού αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα κατά την ελεγχόμενη περίοδο».
«Επί της διακυβέρνησής του 2009-2012 (6/5/2012), το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε να κρατήσει το Ερρίκος Ντυνάν ανοικτό και τους εργαζόμενους σε αυτό στις θέσεις τους και σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας.
Ταυτοχρόνως, φρόντισε να είναι διαφανείς όλοι οι χειρισμοί του: ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε διάστημα 13 μηνών προκάλεσε έξι (!) συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ερρίκος Ντυνάν, τα πρακτικά των οποίων αποφασίστηκε κατά την δεύτερη συνεδρίαση να αποστέλλονται μετά από κάθε συνεδρίαση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «Για την επένδυση ΓΑΙΑ στο Ερρίκος Ντυνάν τη σχετική έγκριση είχε αρχικώς δώσει ο πρώην Υπουργός Δ. Αβραμοπουλος. Η μετέπειτα Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής. Το Δ´ Τμήμα του ΝΣΚ απάντησε ομόφωνα πως η επένδυση δεν ήταν σύννομη. Η Ολομέλεια του ΝΣΚ επίσης ομόφωνα επιβεβαίωσε την ίδια κρίση, ότι δηλαδή η φερόμενη «σύμπραξη» ΚΙΕΝ και ΓΑΙΑ ήταν παράνομη. Συνεπώς, για τον τότε Υπουργό Α. Λοβέρδο η αποδοχή της ομόφωνης απόφασης του ΝΣΚ ήταν μονόδρομος».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα ΚΙΝΑΛ – «Ερρίκος Ντυνάν»: Καμία ευθύνη για Λοβέρδο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα"

Επίτροπος: Οι συνθήκες υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα κατώτερες των αποδεκτών προτύπων

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές, αφενός για τη βελτίωση της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών και αφετέρου, για την αντιστροφή των δυσμενών επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην πρόσβαση τους στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, επισημαίνεται στην έκθεση της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, έπειτα από επίσκεψή της στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, η Επίτροπος σημειώνει τις αξιέπαινες προσπάθειες του ελληνικού λαού και των αρχών της Ελλάδας για υποδοχή μεταναστών, επισημαίνει ωστόσο ότι οι συνθήκες υποδοχής παραμένουν κατώτερες των αποδεκτών προτύπων, ειδικά στα νησιά. Αναφέρεται σε κακές συνθήκες υγιεινής, τη ψυχική ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά και σημειώνει ότι οι αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα.

Επίσης, η επίτροπος Ντ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς και για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς «προστατευτικής κράτησης» (protective custody). «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά μετανάστες πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής του», είπε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει τρία νέα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, που παρέχουν στέγαση σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία πράγμα που θα μειώσει περαιτέρω την πίεση στις υπάρχουσες δομές. Έτσι, 20.441 άνθρωποι στεγάζονται σε ανωτέρω δομές βάσει του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (από 18 Σεπτεμβρίου 2018).

Τονίζεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους υποστηρίζοντας την Ελλάδα στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής.

Επισημαίνεται ότι ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων, η Ελλάδα γίνεται de facto χώρα προορισμού και δεν είναι πλέον απλώς χώρα διέλευσης. Ως εκ τούτου αναδεικνύεται η ανάγκη συνολικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα εστιάζει στην οικογενειακή επανένωση, τη μακροχρόνια διαμονή και την ιδιότητα του πολίτη (citizenship), την επαγγελματική κατάρτιση, την εκμάθηση της γλώσσας, την ένταξη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μεταναστών.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, η επίτροπος επισημαίνει στην έκθεσή της ότι από το 2010, η Ελλάδα έχει συνάψει 3 προγράμματα οικονομικής προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και έχει εγκρίνει περίπου 15 πακέτα λιτότητας που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα δραστικών μέτρων, και ειδικότερα μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τις συντάξεις, τους φόρους και την αγορά εργασίας, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα στην υγεία και την εκπαίδευση.

« Οι ελλείψεις στο προσωπικό και τον εξοπλισμό και η κρίση στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε συνδυασμό με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ασθενών έχουν παρεμποδίσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», σημειώνει. Και καλεί τις αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, την άρση των εμποδίων στην καθολική ιατρική κάλυψη και την υποστήριξη του τομέα της ψυχικής υγείας και της ένταξης ατόμων με αναπηρίες.

Στην εκπαίδευση, οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ευημερίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και του σχολικού εξοπλισμού. Οι αρχές θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων μέσω στοχοθετημένων πολιτικών για να συμπεριλάβουν τα ευάλωτα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρίες και τα παιδιά Ρομά, προσθέτει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίτροπος: Οι συνθήκες υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα κατώτερες των αποδεκτών προτύπων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news