facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Έπειτα από 16 ώρες απολογίας, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών και η σύζυγος του πήραν το δρόμο για τις φυλακές, με τη Δικαιοσύνη να καταλογίζει στον Γ. Παπαντωνίου πως το συγκεκριμένο ποσό του δόθηκε ως δώρο για να προτιμήσει συγκεκριμένη εταιρεία για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του 2003, έναντι άλλων.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2012 με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον πρώτο υπουργό που είχε οδηγηθεί στη φυλακή για διακίνηση μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά.

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου -διήρκησε 16 ώρες- στους δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, αλλά και της Στ. Κουράκου. Οι ανακριτές τους υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι' αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του"

Μόσχα στα Σκόπια: Εμείς θα σας αναγνωρίζουμε μόνο ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”!

Σε μία καλά σχεδιασμένη κίνηση, που ακολούθησε τη ψηφοφορία στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, η πρεσβεία της Ρωσίας στα Σκόπια.

Σε μήνυμα στο Twitter, έγραψε ότι η Μόσχα δεν αλλάζει την απόφαση της και θα συνεχίσει να ονομάζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Με τον τρόπο αυτό, θέλει να τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι σε αντίθεση με την Αμερική, το ΝΑΤΟ και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούν την αλλαγή της ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία», η Μόσχα επιμένει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στόχος της Ρωσίας είναι η έξαρση του «μακεδονικού» εθνικισμού, σε μία κρίσιμη στιγμή για τα Σκόπια. Το μήνυμα ήταν η απάντηση της Μόσχας, στην απόφαση του Σκοπιανού Κοινοβουλίου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας.

Ως γνωστόν, οκτώ βουλευτές του εθνικιστικού VMRO, που είχαν προβλήματα με τη σκοπιανή Δικαιοσύνη, ψήφισαν υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, με αποτέλεσμα να ακουστούν καταγγελίες και κατηγορίες για εξαγορά τους.

Στο μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας, στο Twitter, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ρωσία αναγνώρισε τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της».

Μετά τη δημοσίευση του Tweet, ακολούθησαν μηνύματα Σκοπιανών, με τα οποία ευχαριστούσαν τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη βοήθεια τους προς τη γειτονική χώρα. Ένα από αυτά ανέφερε ότι «οι “Μακεδόνες” είμαστε με τη Ρωσία».

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι δρα κυρίως εθνικιστικά για να αποτρέψει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.



hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσχα στα Σκόπια: Εμείς θα σας αναγνωρίζουμε μόνο ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”!"

Χαρίτσης -Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού: Νομοθετική ρύθμιση εντός του 2019

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός της επικράτειας εκλογέων. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι:

«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα και να εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές λύσεις με βάση τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Επιτροπή λειτουργεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή όμως η επόμενη χρονιά είναι μία εκλογική χρονιά, στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».

Η Επιτροπή για την ψήφο των εκτός την επικράτειας εκλογέων συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αλ. Χαρίτση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός την επικρατείας εκλογέων. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία αλλά και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα ώστε πολύ σύντομα πολλοί από αυτούς – γιατί όχι – να επιστρέψουν και να στηρίξουν με τη δουλειά και τα προσόντα τους τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας για την ανάταξη της χώρας μας.

Γι αυτό τον σκοπό, προχωρήσαμε ως κυβέρνηση – ως Υπουργείο Εσωτερικών – στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα σε βάθος και θα εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές επιλογές με βάση τις επιταγές του συντάγματος. Η επιτροπή προβλέπεται από τον «Κλεισθένη» και πρόκειται να μελετήσει όλες τις συνταγματικές και τις τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση δίκαιη και τεχνικά υλοποιήσιμη.

Για να μπορέσει να επιτελέσει αυτόν το δύσκολο ρόλο η επιτροπή στελεχώθηκε από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής καθώς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Κώστα του Πουλάκη.

Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η επιτροπή αυτή δεν είναι φόρουμ διαλόγου χωρίς καμία δέσμευση. Είναι μια συνεκτική ομάδα εργασίας με αυστηρό χρονοδιάγραμμα που καλείται να παρουσιάσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή ωστόσο η επόμενη χρονιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια εκλογική χρονιά, ο στόχος μας είναι η επιτροπή να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις εργασίες της και να καταλήξει στα συμπεράσματά της εντός του Ιανουαρίου του 2019. Φυσικά το πόρισμα αυτό θα τεθεί εκ νέου σε πλατύ διακομματικό διάλογο προκειμένου ύστερα να προχωρήσουμε συντεταγμένα ως Πολιτεία στη λύση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω υπενθυμίζοντας ότι δυστυχώς μέχρι τώρα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και υπευθυνότητας. Πολλές φορές μάλιστα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή την αρνητική παράδοση ερχόμαστε να σπάσουμε με τη συγκεκριμένη επιτροπή και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της επιτροπής τις οποίες άλλωστε θα παρακολουθώ στενά. Καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους και όλες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίτσης -Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού: Νομοθετική ρύθμιση εντός του 2019"

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη φορά ρωτήστε τους πολιτικούς σας που θα βρουν τα λεφτά για τις εξαγγελίες τους

Σύσταση προς τους Έλληνες πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί στην επόμενη εκλογική διαδικασία, ως προς τις εξαγγελίες των πολιτικών, απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, , μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η κρίση του ευρώ – η Ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα & Κύπρο».

«Ίσως πολιτικοί από τα Αριστερά ή τα Δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μιλώντας γενικότερα για την κρίση του ευρώ, επισήμανε ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από το πώς φθάσαμε μέχρι εκεί, από τους χειρισμούς που έγιναν και την γενικότερη αντιμετώπισή της, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και στην ανάγκη επίτευξης ακόμη υψηλότερων αναπτυξιακών ρυθμών και προσέλκυσης και νέων επενδύσεων. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και οικονομικά. Είναι πλέον θέμα των πολιτικών της και της υπευθυνότητάς τους να ενισχύσουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και γενικότερα να ενισχύσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του στη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.

Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο 1ο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η συμφωνία πέτυχε και ολοκληρώθηκε – και τώρα θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια να γίνουν πράγματα που δεν έχουν τελειώσει. Στόχος – επεσήμανε – είναι όλοι οι πολίτες να χαίρονται που ζουν σε αυτή την χώρα.

Αναφερόμενος στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στην θητεία του ως επικεφαλής στο Eurogroup, είπε ότι αφήνει ένα θετικό πρόσημο, καθώς συνέβαλε στην αποφυγή της διάλυσης της ευρωζώνης.

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η κρίση ξεγύμνωσε τους λαϊκιστές και έκανε τους Έλληνες πιο ορθολογιστές. Τόνισε επίσης τον ρόλο του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην παραμονή της χώρα μας στην ευρωζώνη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στάθηκε μεταξύ άλλων «στην προσβολή ότι η χώρα μας δεν μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της», αναφέροντας τις ευθύνες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν παράγει πλέον δίδυμα ελλείμματα και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, Επισήμανε επίσης ότι χάθηκε η ευκαιρία να αλλάξει δομικά η ελληνική οικονομία , παρά το γεγονός ότι σωθήκαμε από την καταστροφή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι και τα τρία προγράμματα προσαρμογής και – ειδικά το τελευταίο – χτίστηκαν με την συμμετοχή των εταίρων μας πάνω σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής, με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και «δυστυχώς αυτό το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται και σήμερα μετά τη λήξη των μνημονίων».

«Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής κυρίως μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης. Αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών, πρέπει να είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουν μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές» επεσήμανε ο κ. Φέσσας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη φορά ρωτήστε τους πολιτικούς σας που θα βρουν τα λεφτά για τις εξαγγελίες τους"

Ευρύτερες συναινέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλει ο Τσίπρας

Στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια, τον Ιούλιο του 2016, θα στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, μιλώντας στην πολιτική γραμματεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις τη αναθεώρηση του Συντάγματος. “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία. Το αίτημα, δηλαδή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Θέλουμε λοιπόν μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε πως θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής.

Οι άξονες της πρότασης

Η πρόταση θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρύτερες συναινέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλει ο Τσίπρας"

Σαλβίνι: Η ΕΕ επιτίθεται σε έναν λαό -Σε διαφορετική γραμμή ο Ματαρέλα

Ο Ματέο Σαλβίνι επιτέθηκε εκ νέου στην Κομισιόν για την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, την ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα εμφανίστηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η Ρώμη θα προσπαθεί να πείσει τις Βρυξέλλες.

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι από το Βουκουρέστι.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας όμως, Σέρτζιο Ματαρέλα, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε φτάνοντας στη Μόσχα ότι η Ρώμη θα κάνει διάλογο με την Κομισιόν.

«Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας», τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε ο Κόντε.

ΑΠΕ/ AFP/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλβίνι: Η ΕΕ επιτίθεται σε έναν λαό -Σε διαφορετική γραμμή ο Ματαρέλα "

Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων

Την άποψη πως η προτεινόμενη ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου για τη μείωση των παλαιών συντάξεων από 1η Ιανουαρίου δεν θα συνιστά «ανάκληση των μεταρρυθμίσεων» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το μέτρο μπορεί να αποτραπεί καθώς έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Όπως μάλιστα ανέφερε «η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και «μία ευρύτερη σειρά κλάδων, περιλαμβανομένου του κλάδου της μεταποίησης». Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, πρόβλεψε, θα ανέλθει στο 2,1% το 2018 και το 2,5% το 2019, με «μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».

Η υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, συνέχισε ο υπουργός, θα οδηγούσε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5%. Ο δημοσιονομικός χώρος (σε σχέση με τον στόχο του 3,5%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών μέτρων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διετία.

Όσον αφορά την έκδοση εκ νέου κρατικών ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι έχουμε διασφαλίσει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε, είπε, να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων"

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι» - Ιταλός ευρωβουλευτής έβγαλε το παπούτσι και πάτησε τις σημειώσεις του Μοσκοβισί

Ο Αντζελο Τσιόκα, Ιταλός ευρωβουλευτής μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό, ανέβηκε στο βήμα, πήρε τις σημειώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, έβγαλε το παπούτσι του και τις πάτησε! Δίπλα του, ο Γάλλος Επίτροπος των Οικονομικών είχε μείνει έκπληκτος.

«Στο Στρασβούργο πάτησα (με μια σόλα που κατασκευάστηκε στην Ιταλία!!!) στο βουνό των ψεμάτων που ο Μοσκοβισί έγραψε εναντίον της χώρας μας!!! Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό, δεν σκύβουμε πλέον το κεφάλι», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής της Λέγκα.

Λίγο νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είχαν ανακοινώσει ότι η Ρώμη έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες προκειμένου να διορθώσει τον προϋπολογισμό και να τον υποβάλει εκ νέου στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν αποφασίζει κάτι τέτοιο για μια χώρα.



«Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους», δήλωσε αργότερα ο Μοσκοβισί.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν σκύβουμε το κεφάλι» - Ιταλός ευρωβουλευτής έβγαλε το παπούτσι και πάτησε τις σημειώσεις του Μοσκοβισί"

«Στοπ» από τον Τσίπρα στα Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

«Θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

- Έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις. Λίγη ώρα μετά, εκδόθηκε η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει»

- Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία ενώ συζήτησε και για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.

Τέλος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός είχε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ,ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» από τον Τσίπρα στα Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης"

Ο Ρουβίκωνας δίνει «ραντεβού» στη Φιλοσοφική: Περιμένουμε τη γνωστή ανθρώπινη αλυσίδα-τσίρκο των καθηγητών

Κάλεσμα για το πρωί της Τετάρτης, στη Φιλοσοφική, απευθύνει η «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα».

Με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, δηλώνει έτοιμη για το εβδομαδιαίο ραντεβού στο «γραφείο» στη Φιλοσοφική και καλεί τον κόσμο της σχολής να στηρίξει με την παρουσία του, σε περίπτωση που οι καθηγητές της σχολής επιχειρήσουν και αυτή την εβδομάδα να εμποδίσουν τη λειτουργία του.

Μάλιστα, κάνει λόγο για τη «γνωστή ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων», αναφερόμενη στην επικείμενη παρουσία της κοσμητείας έξω από την αίθουσα 516.

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γνωστή ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων θα εμφανιστεί και αύριο έξω από το στέκι μας στη φιλοσοφική με σκοπό πάλι να προσπαθήσει να μας εμποδίσει απ'το να ανοίξουμε. Καλούμε τον κόσμο της σχολής αύριο στις 10:00 έξω από το στέκι μας στην αίθουσα 516 να μας στηρίξει με την παρουσία του και να καταδικάσει τις πρακτικές της κοσμητείας. Είναι απαράδεκτο σε μια σχολή που αυτή τη στιγμή διασπάται ένα ολόκληρο τμήμα (Φ.Π.Ψ.) και οι φοιτητές του δεν θα έχουν διδακτική επάρκεια και άρα θα βγαίνουν πτυχιούχοι-άνεργοι, η κοσμητεία να προσπαθεί να καταδείξει σαν πρόβλημα εμάς.

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρουβίκωνας δίνει «ραντεβού» στη Φιλοσοφική: Περιμένουμε τη γνωστή ανθρώπινη αλυσίδα-τσίρκο των καθηγητών "

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Συζητήθηκε και ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του ονείρου για νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Η τροπολογία του Πάνου Καμμένου κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη ρύθμιση να τίθεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης «Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης». Η τροπολογία έγινε δεκτή επί της αρχής, ενώ στη Βουλή βρέθηκαν από πλυράς ΠΑΟΚ οι Δημοκράτης Παπαδόπουλος και Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την οικογένεια του ΠΑΟΚ δήλωσε: «Εκπροσωπώντας τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ. χαιρετίζω τη σημερινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου. της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για τη στήριξή τους στη νομοθετική ρύθμιση, που είναι απαραίτητη για την κατασκευή του νέου Γηπέδου της Τούμπας.

Είμαι ευτυχής, που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αντιλήφθηκε το δίκαιο του αιτήματος του ΠΑΟΚ, ο οποίος αποτελεί από την ίδρυσή του το 1926 έως και σήμερα φωτεινό φάρο για τον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή υπερψήφιση της τροπολογίας αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου ένα όνειρο ετών να πάρει σάρκα και οστά.

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ υποσχόμαστε ότι το νέο γήπεδο. στόχος μας είναι, να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. που Θα την προβάλλει ακόμα περισσότερο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τίποτα δεν τελειώνει σήμερα, σήμερα όλα αρχίζουν!

Το τέλος αυτής της διαδρομής Θα είναι το σφύριγμα του διαιτητή στο εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου αγώνα στη νέα Τούμπα…

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ"

Παγώνει το ΣτΕ τον διαγωνισμό για νέο σταθμό του ΚΤΕΛ Αχαΐας

«Πάγωσε» με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικράτειας ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας», προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η εταιρεία Θέμελης Α.Ε. κατά του «ΚΤΕΛ νομού Αχαΐας Ανώνυμη Μεταφορική, Τουριστική και Εμπορική Α.Ε.» και του δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάθεση κατασκευής του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας» ο οποίος έχει σταλεί για δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την προσωρινή διαταγή διατάσσεται η μη αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας» αλλά και η αναστολή της προόδου της διαδικασίας του επίμαχου διαγωνισμού.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής που έχει υποβάλλει στο ΣτΕ η εταιρεία Θέμελης Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επίμαχο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες ΕΚΤΕΡ Α.Ε., Εργοδυναμική Πατρών Α.Ε., P&C DEVELOPMENT A.E. και η Θέμελης Α.Ε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνει το ΣτΕ τον διαγωνισμό για νέο σταθμό του ΚΤΕΛ Αχαΐας"

Ντάισελμπλουμ: Βιαστικό το αίτημα της Ελλάδας για τις συντάξεις - Μόλις βγήκε από το Μνημόνιο

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδίως με αυτές τις διεθνείς συνθήκες, καθώς υπάρχει το «cash buffer» και οι αποπληρωμές χρέους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του για την κρίση,

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει το καλύτερο δυνατό μήνυμα με το αίτημα για τις συντάξεις αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ωστόσο, θεωρεί πως έχει βάση το επιχείρημα ότι οι περικοπές δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί απαραίτητη και τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, το οποίο πάντως είναι πλέον «πιο φιλικό».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας θεωρεί πιο σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να ματαιώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία κατά τη γνώμη του πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, δείχνει ότι δεν έχει ξεχάσει την κόντρα του με τον Γιάνη Βαρουφάκη -«αυτός ο τύπος ήταν one man show» λέει χαρακτηριστικά- τις επιλογές του οποίου διαχωρίζει ωστόσο από το ποιόν του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να απομακρύνει νωρίτερα τον τότε υπουργό Οικονομικών, ωστόσο, ο τελευταίος είχε γίνει «εξαιρετικά δημοφιλής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος διερωτάται πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσιζε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πριν από τις εκλογές, που τελικά έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στέλνει εμμέσως μήνυμα-συμβουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα ότι μια νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα «ξεκλειδώσει» μόνο με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

«Πού είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας;» διερωτάται ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος εφιστά την προσοχή στις ελληνικές τράπεζες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Βιαστικό το αίτημα της Ελλάδας για τις συντάξεις - Μόλις βγήκε από το Μνημόνιο"

Στα άκρα η κόντρα ΕΕ-Ιταλίας: Επίσημο «όχι» από Κομισιόν στον προϋπολογισμό, «δεν υπάρχει plan B» απαντά η Ρώμη

Ξεκάθαρος πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό της, μετά και την απόρριψή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και να ζητήσει από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες. Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και την προοπτική της ανάπτυξης.

Η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μία χώρα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί το απόγευμα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία «να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της».

Ωστόσο, μιλώντας στο Bloomberg ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε πως «δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό spread δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών».

«Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας».

«Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

Από την δική του πλευρά ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι «ειδήμονες» που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα άκρα η κόντρα ΕΕ-Ιταλίας: Επίσημο «όχι» από Κομισιόν στον προϋπολογισμό, «δεν υπάρχει plan B» απαντά η Ρώμη"

Μητσοτάκης για Παιδεία: Ως εδώ, το άσυλο θα καταργηθεί

Την καταπολέμηση της ανομίας στα πανεπιστήμια, τα οποία «έχουν παραδοθεί σε συμμορίες» έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την τριτοβάθμια Παιδεία ο πρόεδρος της ΝΔ, παραθέτοντας το πλάνο του κόμματός του σε ομιλία ενώπιον πανεπιστημιακών.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα καταργήσει το άσυλο στη σημερινή του μορφή, θα αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και θα προσφέρει αυτονομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιτρέποντάς τους να καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό εισακτέων, και καταργώντας την εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αντιπαράθεση Κοτζιά – Καμμένου, λέγοντας ότι «ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει».

«Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας» είπε.

Ανομία και άσυλο

Όσον αφορά την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε πως «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν  την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία».

«Οι ‘Ρουβίκωνες’ έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν  και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους» υπενθύμισε.

Για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια: «Θα το ξαναπώ και σήμερα όσο πια ξεκάθαρα μπορώ: H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Όπως ξεκαθάρισε, «σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ!».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο - εντός εισαγωγικών -  ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» διαβεβαίωσε.

Για τη συγχώνευση ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της συγχώνευσης πανεπιστημίων και ΤΕΙ κατά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. « Αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται. Πώς; Παζαρεύοντας με συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα»

« Σκεφτείτε ότι με έναν νόμο αφομοιώνονται τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια και δημιουργούνται 4 Τμήματα στην Λαμία, 8 στα Ψαχνά Ευβοίας, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα 4 σε Θήβα, Καρπενήσι και Άμφισσα, που εντάσσονται στο Γεωπονικό Αθηνών. Συμπέρασμα; Σχεδιασμός μηδέν, αποφάσεις σπασμωδικές, και αντιεπιστημονικές. Που εργαλειοποιούν την Παιδεία στο όνομα κομματικών ρουσφετιών και ταπεινών επιδιώξεων» τόνισε.

Εκλογή πρυτάνεων και αξιολόγηση

Όσον αφορά την αυτονομία των πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι «οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το θέμα της αξιολόγησης, δεσμεύτηκε να επαναφέρει τον ρόλο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία «υποβαθμίστηκε» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και για το θέμα του αριθμού των εισακτέων είπε ότι «τα Πανεπιστήμιαπρέπει τα ίδια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού τους. Δεν γίνεται με αποφάσεις άλλων να διπλασιάζεται ο αριθμός των εισαχθέντων».

Διευκρίνισε τα, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα αποφύγει τους επικίνδυνους πειραματισμούς και δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για Παιδεία: Ως εδώ, το άσυλο θα καταργηθεί"

ΠΟΣΠΕΡΤ: Εξάωρες στάσεις εργασίας Τετάρτη και Παρασκευή

Σε εξάωρες στάσεις εργασίας, από 12.00-18.00, προχωρούν αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν «ότι την επόμενη εβδομάδα οι στάσεις εργασίας θα πληθύνουν και θα μεγαλώσουν σε διάρκεια, ενώ οι κινητοποιήσεις μας θα κορυφωθούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, εκτός και αν εν τω μεταξύ δοθούν λύσεις, που θα ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες της ΕΡΤ, όσο και το δίκιο των εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ζητούν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ, υπογραφή ΣΣΕ, ολοκλήρωση οργανογράμματος και καταβολή των δεδουλευμένων τής προ του «μαύρου» περιόδου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΣΠΕΡΤ: Εξάωρες στάσεις εργασίας Τετάρτη και Παρασκευή"

Τα Σκόπια απαντούν στη Μόσχα: Θέλουν να υπονομεύσουν τη συνταγματική αναθεώρηση

Για αστήριχτους και αναληθείς ισχυρισμούς κάνουν λόγο τα Σκόπια, απαντώντας στη Μόσχα στις καταγγελίες για εκβιασμούς και δωροδοκίες βουλευτών, σχετικά με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «σαφή τάση να υπονομευθεί μια πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη “Μακεδονία” και τους πολίτες της».

«Οι βουλευτές σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις δημοκρατικές αρχές υιοθέτησαν μια απόφαση που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα, που απολαμβάνει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, την οποία γνωρίζουν εδώ και καιρό οι Ρώσοι φίλοι μας», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, με βάση την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών, αλλά και τον «κοινό σεβασμό στο δικαίωμα για ανεξαρτησία και την ελευθερία να επιλέγει καθένας το μέλλον του».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια απαντούν στη Μόσχα: Θέλουν να υπονομεύσουν τη συνταγματική αναθεώρηση "

«Λουκέτο» την Τετάρτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο λόγω... ναρκωτικών

Την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ζητά η Σύγκλητος.

Μάλιστα, ενώ παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση, αποφάσισε να ανασταλεί -συμβολικά- η ακαδημαϊκή λειτουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων του ιδρύματος αύριο, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018.

Όπως αναφέρει η Σύγκλητος, αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΠΑ, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων, διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο Ίδρυμα, και παράλληλα, προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους, κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα.

«Η Σύγκλητος, με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής, αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο», αναφέρει το σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» την Τετάρτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο λόγω... ναρκωτικών"

Θεοδωράκης για Γαβρόγλου: Σε λίγο θα ζητήσει να αστυνομεύσει την Πατησίων το φοιτητικό κίνημα

Με μια δηκτική δήλωση μέσω Twitter αντέδρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) να αναστείλει αύριο Τετάρτη τη λειτουργία του ιδρύματος.

"Η ΑΣΟΕΕ κλείνει γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των φοιτητών και των καθηγητών στη σχολή! Εύγε! Και όπου να 'ναι θα βγει ο κ.Γαβρόγλου να ζητήσει από το φοιτητικό κίνημα να αναλάβει αυτό την ασφάλεια στην Πατησίων. Όπως… Φιλοσοφική", τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης για Γαβρόγλου: Σε λίγο θα ζητήσει να αστυνομεύσει την Πατησίων το φοιτητικό κίνημα"

Τάξη σχολείου σε ορεινό χωριό έμεινε χωρίς δασκάλα γιατί την... απέσπασε στο γραφείο της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Αναστάτωση επικρατεί σε απομακρυσμένο χωριό των Τρικάλων, καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δασκάλα του δημοτικού σχολείου μετατέθηκε στο γραφείο βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόκειται για το ορεινό χωριό Τρανόβαλτος, του Νομού Κοζάνης, το οποίο απέχει 42 χιλιόμετρα από την Κοζάνη και βρίσκεται σε μια προέκταση της οροσειράς των Καμβουνίων ορέων.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, «εν μία νυκτί», η ηρεμία του χωριού αυτού αλλά και των γύρω χωριών χάλασε καθώς πλέον η β' τάξη δημοτικού δεν έχει δασκάλα. Η δασκάλα που υπηρετούσε εκεί, μετατέθηκε στο στο πολιτικό γραφείο της βουλευτού Παναγιώτας Δριτσέλη.

Στο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Τρανόβαλτου, φοιτούν παιδιά τόσο από το χωριό Τρανόβαλτος όσο και από τα γύρω χωριά Μικρόβαλτος, Λαζαράδες και Ελάτη.

Το τμήμα της Δευτέρας Τάξης που έμεινε ξαφνικά χωρίς δασκάλα – αφού την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου έγινε η απόσπαση και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η δασκάλα έφυγε από το σχολείο – έχει 7 μαθητές.

Από τις 18 Οκτωβρίου, τα μαθήματα στην συγκεκριμένη τάξη, προσπαθούν να καλύψουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι αναγκάζονται να μοιράζουν τον πολύτιμο εκπαιδευτικό χρόνο, ανάμεσα στις τάξεις τους και την Δευτέρα Τάξη.

«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικά ορθό. Απομακρύνουμε κάποιον από την τάξη, αφού πρώτα φροντίσουμε για την αντικατάστασή του και μάλιστα όταν η τάξη αυτή έχει μέσα ένα παιδάκι με αυτισμό, ένα με δυσπραξία και ένα άλλο με ελλειμματική προσοχή. Κι όμως, η κυρία Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων, όλα αυτά τα διέγραψε και έκρινε ότι η παρουσία της εκπαιδευτικού στο πολιτικό της γραφείο, είναι πολύ πιο απαραίτητη» αναφέρει μεταξύ άλλων η επώνυμη καταγγελία που λάβαμε και δεν παραλείπει να κάνει λόγο για την «ευαισθησία των πολιτικών ηγετών στα θέματα Παιδείας», γράφει το trikalanews.gr.

«Ούτε η εκπαιδευτικός είναι άμοιρη ευθυνών. Την μια μέρα βγήκε η απόσπαση, την ίδια μέρα είπε ότι πρέπει να φύγει», προσθέτει ο καταγγέλων στο trikalanews.gr.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr η κυρία Παναγιώτα Δριτσέλη, έχει ήδη ενημερωθεί από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου με e-mail από την διεύθυνση του σχολείου, για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο ακριτικό Δημοτικό Σχολείο Τρανόβαλτου με την αιφνίδια απομάκρυνση της εκπαιδευτικού, καθώς και για την δυσαρέσκεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, όμως μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, η βουλευτής δεν είχε στείλει καμία απάντηση.

Το θέμα θα συζητούνταν σήμερα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κοζάνης και την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τρανόβαλτου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τάξη σχολείου σε ορεινό χωριό έμεινε χωρίς δασκάλα γιατί την... απέσπασε στο γραφείο της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "

Απάντηση στον Τσαβούσογλου από το ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

Στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τότε ισχύει η απειλή πολέμου (casus belli, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στέλνοντας το μήνυμα ότι η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει» επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών και προφανώς έπειτα από οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα.

«Το δικαίωμα επέκτασης της αγιαλίτιδας ζώνης ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» τονίζει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών,αποστέλλοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυραότι η Αθήνα μπορεί και δικαιούται να επιλέξει τον χρόνο και κυρίως την περιοχή που θα επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα μέχρι τα 12 μίλια, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές πέραν του Ιονίου, για το οποίο ανακοινώθηκε από το προηγούμενο Σάββατο.

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γενηματάς.

Απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ισχύει το casus belli

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», σημείωσε:

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια». «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει», διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», κατέληξε.

Από πότε ισχύει το τουρκικό casus belli

«Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ( ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ. Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.».

Η θέση της Άγκυρας

«Παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις και τα νέα σχετικά με τα σχέδια για την σταδιακή διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Τσίπρα» ανέφερε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν έρθει η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα στα βήματα που δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ουσία, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Άγκυρα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση στον Τσαβούσογλου από το ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει"

Γιώργος Λεβεντάκης: Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής που κατέληξε στο αυτόφωρο για έναν… σκύλο!

Μεγάλο ντόρο έκανε η είδηση της σύλληψης του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Λεβεντάκη και του γιου του, Γιάννη, το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή της Τρούμπας. Ο 56χρονος εφοπλιστής και ο 31χρονος γιος του, μαζί με μια 47χρονη γυναίκα, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ύστερα από έντονο διαπληκτισμό με αστυνομικούς στην οδό Φίλωνος. Το επεισόδιο σημειώθηκε, όταν διερχόμενος ειδοποίησε την Άμεση Δράση και ανέφερε ότι σε ΙΧ όχημα υπάρχει ένα σκυλί που γαβγίζει και είναι πολύ ανήσυχο. Άμεσα, στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ αναζητήθηκε και ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε η 47χρονη γυναίκα μαζί με τον εφοπλιστή Λεβεντάκη και τον γιο του και, σύμφωνα με την αστυνομία, άρχισαν να διαπληκτίζονται έντονα με τους αστυνομικούς. Ακολούθησε η σύλληψη και των τριών.

Ο αυτοδημιούργητος και χαμηλών τόνων Γιώργος Λεβεντάκης

Ο Γιώργος Λεβεντάκης γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και από το μηδέν κατάφερε να δημιουργήσει την ακτοπλοϊκή εταιρεία Leve Ferries, η οποία διαθέτει υδροφόρες, καταμαράν και ένα επιβατηγό τα οποία δραστηριοποιούνται στον Αργοσαρωνικό. Οι υδροφόρες του είναι εκείνες που μεταφέρουν νερό σε Αίγινα και Αγκίστρι. Μάλιστα, ο εφοπλιστής έχει δηλώσει πως θέλει να ασχοληθεί και με την πολιτική, καθώς σκοπεύει να διεκδικήσει τη Δημαρχία στη γενέτειρά του.
«Κατόπιν, δε σας κρύβω, πάρα πολλών ενδοιασμών και αγωνιών, και με υπευθυνότητα, κατέληξα δηλώσω συμμετοχή κατεβαίνοντας στις προσεχείς εκλογές του δήμου Τριφυλίας. Βέβαια αυτό ήταν πάρα πολύ καιρό βασανιστικό για μένα γιατί γνωρίζω τα προβλήματα, βλέπω τον τόπο καθημερινά να εγκαταλείπεται όλο και πιο πολύ και, ειλικρινά, το κάνω από καρδιά και μόνο από καρδιά και για κανέναν άλλο λόγο. Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι με παρότρυναν να μην προβώ σε αυτή την ενέργεια διότι θα στεναχωρηθώ, θα πληγωθώ, διάφορα. Υπήρχαν όμως κι άλλοι οι οποίοι μου είπαν “προχώρα γιατί πρέπει να γίνει κάτι για την Τριφυλία”! Και αυτό είναι γεγονός» είχε πει στον πρώτο του προεκλογικό λόγο.
Αυτοδημιούργητος και πατέρας τριών παιδιών ο Γιώργος Λεβεντάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, μέσα από τη σχέση του με την Άντζελα Δημητρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, που είχε δημοσιευθεί το 2014, είχε νοικιάσει μεγάλο χώρο στην Γλυφάδα, ο οποίος θα φιλοξενούσε τις ζωντανές εμφανίσεις της τραγουδίστριας.



Γιώργος Λεβεντάκης και Άντζελα Δημητρίου

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα, το μαγαζί-«παλάτι» θα ονομαζόταν «Glyfada Live Stage» και βρισκόταν δίπλα σε καφετέρια που αποτελούσε στέκι των celebrities.

Στα χνάρια του πατέρα και ο γιος, Γιάννης Λεβεντάκης

Ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο φαίνεται πως έχει και ο γιος του εφοπλιστή, Γιάννης Λεβεντάκης, ο οποίος έγινε γνωστός τόσο μέσα από τη σχέση του με τη Στέλλα Μιζεράκη, παίκτρια και νικήτρια του Power of Love, όσο και μέσα από τη συμμετοχή του ίδιου στο Game of Love, το ριάλιτι αγάπης του ΑΝΤ1.



Γιάννης Λεβεντάκης και Στέλλα Μιζεράκη

Ο Γιάννης είναι απόφοιτος της σχολής Εμποροπλοιάρχων και βοηθά ήδη τον πατέρα του στις επιχειρήσεις. Στο Game of Love συμμετείχε έχοντας σχέση με την εκρηκτική Μικαέλα, την οποία και παράτησε, καθώς στο παιχνίδι φαίνεται πως ερωτεύτηκε μια άλλη παίκτρια.



Γιάννης Λεβεντάκης και Μικαέλα

Μιλώντας για το περιστατικό που οδήγησε αυτόν και τον πατέρα του στο Αστυνομικό Τμήμα είπε:
«Ήρθαμε σε μια κόντρα με τους αστυνομικούς για το σκύλο. Πήγαμε όλοι μαζί στο τμήμα και μετά αφεθήκαμε ελεύθεροι. Δεν έγινε κάτι. Εμείς ήμασταν σε ένα μαγαζί στην Τρούμπα και ήταν μαζί μας μια φίλη μας. Ήρθε για λίγο να μας δει και την ενημέρωσαν πως ο σκύλος της στο αμάξι έκανε φασαρία. Βγήκε έξω. Τρόμαξε. Φώναξε και τον μπαμπά μου και πήγα και εγώ μαζί.

Της είπαν ότι ήθελαν να την πάνε αυτόφωρο, ότι κανονικά δηλαδή έπρεπε να πάει αυτόφωρο, ήταν και περασμένη η ώρα και μαλώσαμε στα λόγια. Λεκτικά. Δεν έγιναν αυτά που λένε όμως. Ότι έγινε χαμός! Εσείς ξέρετε ότι υπάρχει κάποιες φορές παραπληροφόρηση και με στενοχωρούν αυτά που λένε. Σε λίγο θα πουν ότι πήγαμε και 12 χρόνια φυλακή για το σκύλο! Και αφεθήκαμε ελεύθεροι. Έχει λήξει η υπόθεση. Όλα καλά».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Λεβεντάκης: Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής που κατέληξε στο αυτόφωρο για έναν… σκύλο!"

Έγκλημα στο Μάτι: Νέα μήνυση- κόλαφος για Δούρου, Ψινάκη, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία

Μια ακόμη τραγωδία έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τη νέα μήνυση που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης στην Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών ο Αντώνης Φούσας. Ο γνωστός δικηγόρος, εκπροσωπώντας κάτοικο του Νέου Βουτζά ο οποίος υπέστη εγκαύματα και έχασε τη σύζυγό του, στρέφεται κατά:

1. Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, κατοίκου, ως εκ της πρώην εργασίας του, Αθηνών (Ευαγγελιστρίας αρ.2, Τ.Κ. 10563).
2. Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, κατοίκου, ως εκ της θέσεώς της, Αθηνών (Λ. Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 15744).
3. Ηλία Ψινάκη, Δημάρχου Μαραθώνος Αττικής, κατοίκου, ως εκ της θέσεώς του, στο Δημαρχείο Μαραθώνος Αττικής.
4. Κατά των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος Αττικής.
5. Κατά των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
6. Κατά των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
7. Κατά παντός, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, συνυπευθύνου και συνυπαιτίου για τα τραγικά συμβάντα από την πυρκαγιά της 23 και 24/7/2018 στην Ανατολική Αττική.

Στη μήνυση περιγράφονται συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης και τραγικής απανθράκωσης ανθρώπων: «Δυστυχώς, η σύζυγός μου, βρήκε τραγικό θάνατο και εγώ τραυματίστηκα (κάηκα) πολύ σοβαρά και σώθηκα από θαύμα, πλήρως εγκαταλελειμμένοι και οι δυο μας, τόσο από την Περιφέρεια και το Δήμο μας όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και από τους άλλους, κατά το νόμο, αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής ως κατωτέρω ειδικότερης νομοθεσίας της πατρίδας μας, σχετικά με την Πολιτική Προστασία».

Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης:

1. Δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, όπως δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείας και τα οικόπεδα από τα ξηρά χόρτα και κλαριά.
2. Δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την Άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από το Ν.3013/2002 και τον «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ» σχετικό ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και για πυρκαγιά, στην περιοχή, βάσει, ασφαλώς, και των υφιστάμενων πραγματικών καταστάσεων κάθε περιοχής.
3. Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής και ιδίως στο Μάτι, στο Ν. Βουτζά, στη Ραφήνα, κ.λ.π. και μάλιστα από την 22/7/2018 (προηγούμενη της τραγωδίας), ότι την επόμενη ημέρα (23/7) υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό δε, πολύ περισσότερο, διότι η ΕΜΥ ενημέρωσε από την προηγούμενη (22/7) τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ότι την επομένη (23/7/2018) ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 4, δηλ. ο ανώτερος κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς, και με κίνδυνο μεγάλης επέκτασης και καταστροφής.
4. Επίσης, παρά την ως άνω ειδοποίηση εκ μέρους της ΕΜΥ ιδίως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ακολούθως του Π.Σ. Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, κ.λ.π., δεν συνεκλήθησαν και δεν λειτούργησαν, όπως προβλέπει ο νόμος, από την 22/7/2018, τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την οργάνωση αντιμετώπισης της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών (πριν ήταν του Νομάρχη, ενώ τώρα των Περιφερειαρχών). Βεβαίως στην Περιφέρεια Αττικής συνεκλήθη το εν λόγω Συντονιστικό Όργανο (ΣΟΠΠ) την 20.30 ώρα της 23/7/2018, αλλά αυτό ήταν κατόπιν εορτής, ενώ, σύμφωνα με τον «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ», θα έπρεπε να συγκληθεί από την προηγούμενη (22/7) και να λειτουργεί και να ενεργεί καθόλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
5. Αλλά ούτε και όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και άρχισε, να επεκτείνεται προς το Ν. Βουτζά και στις άλλες εκεί περιοχές, υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση των κατοίκων, για το πώς θα διασωθούν και ούτε υπήρξε από τους αρμόδιους οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Πλήρης εγκατάλειψη και καμία παρουσία των αρμόδιων και υπευθύνων της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Οι ευθύνες προκύπτουν άμεσα από την περιγραφή των τραγικών ωρών που έζησαν όσοι βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς:

«Εγώ και η αείμνηστη σύζυγός μου ήμασταν στο σπίτι μας... Περί ώρα 17.45 μαθαίνουμε από την τηλεόραση, ότι ξέσπασε φωτιά στην περιοχή της Νταού Πεντέλης (κοντά στο Λύρειο Ίδρυμα). Για λόγους αυτοπροστασίας και προληπτικά εγώ άρχισα να βρέχω το σπίτι μας και την αυλή του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι γείτονες, διότι και αυτοί είχαν πληροφορηθεί για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης.

Δυστυχώς, δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση από τους αρμόδιους περί του τι θα έπρεπε, να κάνουμε και πώς θα έπρεπε να ενεργήσουμε για να σωθούμε. Καμία, επαναλαμβάνω ειδοποίηση ή ενημέρωση, ούτε προφορικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε ακόμη και μέσω της τηλεόρασης. Θα πρέπει, στο σημείο αυτό να σημειώσω, ότι η αείμνηστη σύζυγός μου είχε μεγάλο πρόβλημα υγείας, καθόσον έπασχε από βαρύτατη μορφή «σκλήρυνσης κατά πλάκας» και είχε και σοβαρό κινητικό πρόβλημα και μάλιστα εκ του λόγου αυτού είχε χαρακτηρισθεί ως ΑΜΕΑ και εκινείτο μονίμως με καρότσι, χωρίς δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.

Γύρω στις 18.00 πέρασε μπροστά από το σπίτι μας, δηλ. της ξαδέρφης μου που μας φιλοξενούσε, ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο, χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μας έκανε ένα απλό νόημα «να φύγετε» και παρά την επιμονή μας δεν μας είπαν κάτι άλλο, ούτε μας είπαν πού να πάμε και ούτε οτιδήποτε άλλο για τη σωτηρία μας. Ήταν και αυτοί πανικόβλητοι και δεν ήξεραν τι να μας πουν. Μετά μπήκα στο σπίτι και είπα στην ξαδέρφη και στη σύζυγό μου, ότι πρέπει να φύγουμε, διότι φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος. Μετά από 4-5 λεπτά βγήκαμε στο δρόμο, αφού έβαλα και τη γυναίκα μου στο καρότσι, καθόσον ήταν αδύνατη η μετακίνησή της διαφορετικά.

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε πεζοί και με το καρότσι την Α’ είσοδο Ν. Βουτζά για να βγούμε στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Μέσα στον πανικό μας, έπεσε, δυστυχώς, η σύζυγός μου από το καρότσι και τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο.

Στην οδό Αττάλου και ενώ ήμασταν σε πλήρη απόγνωση, την πήρα από το καρότσι και καθίσαμε 20 μέτρα πιο πέρα για να προστατευθούμε. Δυστυχώς, ήλθε κοντά μας η φωτιά και εγώ κάηκα την ώρα, που προσπαθούσα να τη σώσω, η δε σύζυγός μου ήταν και αυτή σε τραγική κατάσταση, διότι είχε υποστεί, πέραν των εγκαυμάτων της από τις φλόγες και πολλά θερμικά εγκαύματα. Μείναμε στην διασταύρωση των οδών Αττάλου και Αγ. Ιωάννου μέχρι ώρα επτά (7) μ.μ. περίπου, όταν ήρθε ένα τζιπ της ΕΛ.ΑΣ., αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Οι αστυνομικοί, όπως μας είδαν σε τραγική κατάσταση, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για να βοηθήσουν τη σύζυγό μου, ενώ εμένα με πήραν με το τζιπ για το Νοσοκομείο. Όλα, όμως, αυτά έγιναν κατόπιν εορτής, και ιδίως όχι οργανωμένα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στο Μάτι: Νέα μήνυση- κόλαφος για Δούρου, Ψινάκη, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία"

Πετρόπουλος: Δε χρειάζεται αίτηση για τα ανδρομικά των συνταξιούχων

«Δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι συνταξιούχοι ούτε με αιτήσεις ούτε με αγωγές. Δεν θα χρειαστούν, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντέλει -και στα σκέλη που δεν είχαν κριθεί- θα είναι αποφάσεις δεσμευτικές προς όλους, καθώς για τη δική μας κυβέρνηση πάγια πολιτική και πρακτική είναι η ισονομία και απόλαυση δικαιωμάτων με ίδιο τρόπο από τους πολίτες που το δικαιούνται», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με την υποβολή αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ για την επιστροφή αναδρομικών, που βάσει δικαστικών αποφάσεων παρακρατήθηκαν παρανόμως από τη σύνταξή τους.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη λειτουργία της online εφαρμογής efka.gov.gr για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που αφορά στη διακοπή μειώσεων, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (παρακράτηση του ποσοστού 12% για κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Μπορούν κάποιοι που θέλουν οπωσδήποτε να υποβάλουν αίτηση, αν και δεν χρειάζεται να το κάνουν, αντί να τρέχουν να συνωστίζονται σε ουρές [...] να το κάνουν σε αυτή την απλή εφαρμογή της συμπλήρωσης αίτησης με απλό τρόπο, στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ».

Ερωτηθείς εάν το Δημόσιο προτίθεται να ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών, ο υφυπουργός εξήγησε: «Είναι υποχρεωμένο το Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, να ασκήσει έφεση, διότι αυτή η απόφαση για την οποία γίνεται η συζήτηση είναι του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ή και άλλων πρωτοδικείων, τα οποία όμως έλαβαν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ εν μέρει και όχι στο σύνολό της».

«Το ΣτΕ προσδιόρισε περιορισμένα την έκταση της ικανοποίησης τέτοιων προσφυγών, δηλαδή μόνο σε όσους είχαν υποβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή που έβγαλε την απόφασή του και μόνο για αυτούς αναγνώριζε την καταβολή -αναδρομικά- των σχετικών παροχών, οι οποίες περικόπηκαν το 2012 από τον νόμο Κουτρουμάνη και στη συνέχεια τον νόμο Βρούτση», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι «το πρωτοδικείο έκρινε και υπεισήλθε σε ένα μέρος που το ΣτΕ είχε απαγορεύσει με την απόφασή του, δηλαδή το ΣτΕ είχε πει "αυτοί και όχι άλλοι", ενώ το Πρωτοδικείο λέει όλοι».

«Επομένως», συνέχισε ο υφυπουργός, «αφορά παλαιές διατάξεις, όμως, με ένα τρόπο που το ΣτΕ θέλοντας να προσδιορίσει ότι το δημοσιονομικό κόστος δεν θα εκτιναχθεί σε όρια πέραν του 16,2% του ΑΕΠ --διότι και αυτός ο νόμος του πρώτου μνημονίου είναι δεσμευτικός και για τα δικαστήρια και για όλους και έχει τυπική αυξημένη ισχύ και μάλιστα ο πρώτος νόμος του μνημονίου κρίθηκε και συνταγματικός από το ΣτΕ».

Στην περίπτωση που επεκταθεί για όλους του πολίτες η αναίρεση όλων των δεσμεύσεων που υπήρξαν, ο κ. Πετρόπουλος προέβλεψε ότι «θα δημιουργηθεί μια δημοσιονομική δαπάνη που θα ξεπερνά κατά πολύ το δεσμευτικό για τη χώρα όριο του 16,2% του ΑΕΠ (σ.σ. ανώτατο όριο συνταξιοδοτικής δαπάνης)».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος να μιλάμε για μία δαπάνη, η οποία είναι εντελώς αμφίβολη. Το ΣτΕ με μια απόφασή του, που είναι δεσμευτική ως προς όλα τα μέρη της, έχει πάρει υπόψη του τα θέματα που δεσμεύουν τη χώρα και για αυτόν το λόγο εξέδωσε αυτή την απόφαση για περιορισμό της δαπάνης μόνο σε όσους είχαν ασκήσει αγωγές».

Ως προς το σκέλος αυτό, κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος, «είμαστε υποχρεωμένοι να εφεσιβάλλουμε τις πρωτόδικες αποφάσεις, διότι ξεφεύγουν από το δεσμευτικό πλαίσιο του ΣτΕ, άρα και το ΣτΕ -αλλά και το Εφετείο πρώτα- καλείται να σκεφτεί αν θα έβγαζε πραγματικά την ίδια απόφαση με τον όρο ότι θα ισχύσει για όλους», καθώς «αν ισχύσει για όλους το 16,2% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να τηρηθεί, επομένως θα εκτοξευθεί, επομένως θα παραβιαστεί το πρώτο μνημόνιο, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό και θα βρεθεί σε μια αντίφαση και αντίθεση με τον εαυτό του το Ανώτατο δικαστήριο».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτύπωση στο σχέδιο προϋπολογισμού της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Στείλαμε το προσχέδιο χωρίς την περικοπή των συντάξεων, εγκρίθηκε αυτή η εκδοχή, επομένως αφού η Κομισιόν, το διευθυντήριο της ΕΕ δέχθηκε τον προϋπολογισμό χωρίς την περικοπή, γιατί εμείς να συζητάμε ακόμη για την περικοπή; Δεν θα υπάρξει».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Δε χρειάζεται αίτηση για τα ανδρομικά των συνταξιούχων"

Νοθευμένο ελαιόλαδο ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α' που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος, το οποίο επισημαίνεται ως Ελαιόλαδο, ενώ βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν : Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα, με την εμπορική ονομασία "ΠΡΩΤΕΥΣ Κλασικό", σε μεταλλική συσκευασία των 5 λίτρων, με ημερομηνία παραγωγής 01-03-2018, LOT 12/11013/206 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από : 01-09-2019, το οποίο τυποποιείται από την επιχείρηση "Θ. Γ. ΧΑΤΖΗΑΡΑΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.", 3ο χλμ Σερρών – Νιγρίτας, με αλφαριθμητικό αριθμό μονάδας τυποποίησης EL 40201.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοθευμένο ελαιόλαδο ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ"

Ρέγκλινγκ: Δεν επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο δεν είναι αρκετός για να χρηματοδοτήσει την πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, η οποία έχει συμφωνηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις και έκανε λόγο για διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Δεν επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news