facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο Παλαιό Φάληρο λόγω αγώνα τριάθλου

Λόγω διεξαγωγής αγώνα τριάθλου με την επωνυμία «Τρίαθλο Sprint» την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, κατά τις ώρες 08:30-11:00, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς εντός του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ως εξής:

-Ανώνυμη οδός έμπροσθεν ¨ΑΒΕΡΩΦ¨, σε όλο το μήκος της.
-Μωραϊτίνη, σε όλο το μήκος της.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω Λεωφόρους κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο Παλαιό Φάληρο λόγω αγώνα τριάθλου "

Άγκυρα: Η Ελλάδα έχει βάλει αυθαίρετα δικές της γραμμές στη Μεσόγειο

Στο θέμα της «παρενόχλησης» του πλοίου Barbaros από ελληνική φρεγάτα, ενώ κινείτο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ερωτηθείς πως αξιολογεί την κατάσταση γύρω από αυτήν την υπόθεση, ο Ερντογάν απάντησε: «Λαμβάνουμε μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Αναλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο [Εθνικής Άμυνας] παρακολουθούν τέτοια θέματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Haberturk, ανέφερε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στο αεροπλάνο για την υπόθεση, και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι ότι «η Ελλάδα έχει θέσει κάποιες υποθετικές γραμμές από μόνη της, και δρα σύμφωνα με αυτές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις γραμμές που έχει οριοθετήσει η Ελλάδα, οποιαδήποτε κίνηση είναι παραβίαση, και τόνισε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτές τις γραμμές για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όσο για το περιστατικό με το πλοίο Barbaros, ανέφερε: «Περίπου στις 05:00 [την Πέμπτη] ένα ελληνικό πλοίο από τον Λίβανο επιχείρησε να επέμβει με διαταγή που έλαβε. Όμως πρώτοι εμείς είχαμε στείλει φρεγάτα για να βρίσκεται δίπλα στο Barbaros. H επιχείρηση του ελληνικού πλοίου με την επέμβαση της φρεγάτας απέτυχε. Συνεχίζουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα: Η Ελλάδα έχει βάλει αυθαίρετα δικές της γραμμές στη Μεσόγειο"

Η Γερμανία χαιρετίζει την απόφαση της ΠΓΔΜ για συνταγματική αναθεώρηση

Ως «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, χαιρετίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και την αναγνωρίζει ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και ως ιστορική ευκαιρία προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για την ονομασία με την Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία χαιρετίζει την απόφαση της ΠΓΔΜ για συνταγματική αναθεώρηση "

Οργή της Διεθνούς Αμνηστίας για το βίντεο με τις ύβρεις αστυνομικού κατά ηλικιωμένης πρόσφυγα

Την οργισμένη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσαν οι εικόνες ντροπής στη Μόρια και συγκεκριμένα το βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να καθυβρίζει με χυδαίο τρόπο μια ηλικιωμένη πρόσφυγα που περίμενε στην ουρά για το συσσίτιο.
Η ΜΚΟ, ζητεί άμεση παρέμβαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το εν λόγω περιστατικό και την διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση.
«Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
«Άι γ@@@@@@! Άι γ@@@@@@!! Σκ@@@γρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα στο βάλω στον κ@λο αυτό, το κατάλαβες; Σκ@@@γρια!» εμφανίζεται να λέει ένας άνδρας με πολιτικά να φωνάζει σε ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες παρουσία αστυνομικών, ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται.
Ήδη έχουν ανακληθεί οι αποσπάσεις των αστυνομικών που εμφανίζονται στο βίντεο, από τη Μυτιλήνη και θα επιστρέφουν στις μονάδες τους σε Αττική, Έδεσα και Ιωάννινα.
Ένας εκ των τεσσάρων έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ η ενέργεια των αστυνομικών ενέχει ρατσιστικά κίνητρα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή της Διεθνούς Αμνηστίας για το βίντεο με τις ύβρεις αστυνομικού κατά ηλικιωμένης πρόσφυγα"

Πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά του Brexit

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν σήμερα στο Λονδίνο στη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται για το Brexit, σύμφωνα με τους διοργανωτές, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, πέντε μήνες πριν από το Brexit που είναι προγραμματισμένο στις 29 Μαρτίου 2019.

Είναι επίσης η "μεγαλύτερη συγκέντρωση" μετά τη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ στην οποία είχαν μετάσχει ένα εκατομμύριο άνθρωποι το 2003 στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε "People's Vote". Σύμφωνα με το κίνημα αυτό που μάχεται υπέρ της λαϊκής ψήφου και περιλαμβάνει αρκετές φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις, σχεδόν 570.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην προκλητήριό του. Όταν ρωτήθηκε από το AFP η βρετανική αστυνομία δεν έδωσε ακριβή αριθμό.

Με συνθήματα όπως "Να μείνουμε μαζί", "Σταματήστε το Brexit", "Το Brexit είναι κακό", οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και ορισμένοι διακωμώδησαν την αδυναμία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διαπραγματευτεί μια συμφωνία διαζυγίου με τις Βρυξέλλες.

Υπό τον φθινοπωρινό ήλιο, το πλήθος συγκεντρώθηκε το απόγευμα μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο και τους γύρω δρόμους, υψώνοντας σημαίες της Ευρώπης, αφού είχε διανύσει το κέντρο του Λονδίνου και είχε διασχίσει τη συνοικία των υπουργείων φυσώντας σφυρίχτρες με ενθουσιασμό.

"Μοιάζει με γιορτή", δήλωσε η 23χρονη Λούσι Ντίγκετ, φοιτήτρια από το Λίβερπουλ στο AFP. "Ισως είναι η τελευταία πριν από τις φωτιές που θα ανάψει το Brexit", πρόσθεσε.

Μεταξύ των διαδηλωτών που έφθασαν στο Λονδίνο από όλη τη χώρα, με περισσότερα από 150 λεωφορεία, υπήρχαν επίσης πολλοί ευρωπαίοι πολίτες που εκπροσωπούνται συγκεκριμένα από την ομάδα πίεσης "The3Million" η οποία υποστηρίζει τα συμφέροντα σχεδόν 4 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιούνιο, περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης για το Brexit.

Oι διοργανωτές απόψε εκτιμούν ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι ψήφισαν το 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, θα είχαν ψηφίσει διαφορετικά αν είχαν συνειδητοποιήσει τις πραγματικές προκλήσεις του Brexit.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά του Brexit"

Ερμηνευτική δήλωση Ελλάδας – ΠΓΔΜ για ταυτότητα, εθνότητα ζητεί η Παπακώστα

Να υπογραφεί ερμηνευτική δήλωση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητεί η βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της γείτονος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κατερίνας Παπακώστα, εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία στην γειτονική χώρα, «η Ελλάδα και η πΓΔΜ χρειάζεται να προσυπογράψουν Κοινή Ερμηνευτική Δήλωση, με το εξής περιεχόμενο:

- Η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει Ιθαγένεια, δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα.

- Η Γλώσσα της πΓΔΜ δεν έχει συνάφεια ή σχέση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα, αλλά ανήκει στην οικογένεια των γλωσσών σλαβικής προέλευσης».

«Επειδή η σφοδρή σύγκρουση, ιδίως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έχει εξουδετερώσει τις αντίστοιχες πρόνοιες οι οποίες υπάρχουν στη Συμφωνία, η πρόταση για προσυπογραφή αυτής της Ερμηνευτικής Δήλωσης, θα διασφαλίσει τις εθνικές θέσεις δια παντός έναντι παρερμηνειών, οι οποίες προκύπτουν από ασάφειες της Συμφωνίας» σημειώνει η κ. Παπακώστα και συνεχίζει:

«Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, η Νέα Ελληνική Ορμή καταθέτει την πρότασή της απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό, στα πολιτικά κόμματα, και στην κυβέρνηση προκειμένου να κατοχυρώσει τις εθνικές θέσεις σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Με σχέδιο και πρόταση διασφαλίζεται η δεσπόζουσα θέση της χώρας στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερμηνευτική δήλωση Ελλάδας – ΠΓΔΜ για ταυτότητα, εθνότητα ζητεί η Παπακώστα"

Εισαγγελικοί κύκλοι καταγγέλλουν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από πολιτικό

Σε υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης προχωρούν κύκλοι της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento. Η εισαγγελική λειτουργός κάνει λόγο για διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη πολιτικού προσώπου, το οποίο αποκαλεί Ρασπούτιν.

Μάλιστα, όπως λέει, δεν υπέστη μόνο η ίδια αυτή την άφορητη πίεση, αλλά και άλλοι συνάδελφοι της, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν.

Κύκλοι της κ. Ράικου, σημειώνουν σήμερα:

«Αντί οποιουδήποτε σχολιασμού των ασύστολων ψευδών που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, το οποίο θα τύχει και αυτό ανάλογης δικονομικής μεταχείρισης,όπως και τα προηγούμενα άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν ,ανοίγει σήμερα η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς,όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή ,να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους,αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε "άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν.Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών.Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου. Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου. Στο χωριό της λένε :Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελικοί κύκλοι καταγγέλλουν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από πολιτικό"

«Ψαλίδι» στα αναδρομικά ένστολων και ειδικών μισθολογίων

Την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου εφαρμόζοντας τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2013 από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά μόνο στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου περιορίζονται σε ακόμη πιο μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.

Το κόλπο

Βάσει, δηλαδή, της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, η αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών δημοσίων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος του προηγούμενου μισθολογίου, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η-1-2017 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν νέα, εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια για όλες αυτές τις κατηγορίες.

Ωστόσο, τα νέα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν από την 1η-1-2017 δεν εφαρμόστηκαν άμεσα από την ημερομηνία αυτήν, αλλά ένα χρόνο μετά. Ολόκληρο το 2017 οι λειτουργοί του Δημοσίου αμείβονταν με βάση τα προηγούμενα ειδικά μισθολόγια. Αλλά και τα νέα ειδικά μισθολόγια εφαρμόσθηκαν με ρήτρα διασφάλισης των αποδοχών που καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2016. Προβλέφθηκε δηλαδή ότι σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνολικές αποδοχές με βάση τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις προέκυπταν χαμηλότερες των αποδοχών που καταβάλλονταν βάσει των όσων ίσχυαν με τα προηγούμενα μισθολόγια, δεν επιβάλλεται μείωση αποδοχών αλλά οι προκύπτουσες αρνητικές διαφορές καταβάλλονται ως «προσωπική διαφορά». Συνεπώς, οι αυξήσεις που προκύπτουν από την αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα πριν την 1η-8-2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να επεκταθούν και στα ποσά αποδοχών που καταβάλλονται από την 1η-1-2017 με τη μορφή προσαυξήσεων στα ποσά της «προσωπικής διαφοράς». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει αναδρομικά και για την περίοδο από την 1η-1-2017 έως σήμερα.

Τι δικαιούνται

Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, με το ν. 4093/2013, στα ειδικά μισθολόγια:

1) Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ποσά αναδρομικών για το υπόλοιπο 50% των περικοπών. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

2) Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν δικαιούνται αποκατάστασης των αποδοχών τους από την 1η-8-2012 που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

3) Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ δεν προβλέπει αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα! Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093/2013 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης! Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για πολύ μεγάλο διάστημα είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι 4 ιατροί που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει και σ’ αυτούς αναδρομικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Πιθανότατα δε τα αναδρομικά που θα χορηγηθούν στους ιατρούς του ΕΣΥ να καλύπτουν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014, που προσέφυγαν στο ΣτΕ 4 γιατροί, έως το τέλος του 2016.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» στα αναδρομικά ένστολων και ειδικών μισθολογίων"

Σαλβίνι: Οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία

Ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε σήμερα πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία και πως ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός θα προχωρήσει «μπροστά για πέντε χρόνια».

Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει μπροστά για πέντε χρόνια, παρά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ελλείψεις κατανόησης», δήλωσε ο Σαλβίνι σήμερα το πρωί ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών, όχι για να πέσει η κυβέρνηση ή για να φοβηθούμε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν κάνει στο παρελθόν ηχηρά λάθη εκτίμησης και που κάνουν λάθος για άλλη μια φορά», είπε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

«Η Ιταλία είναι μια χώρα στέρεη, οι προοπτικές είναι σταθερές, οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι που μετράει», εκτίμησε.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες του προϋπολογισμού του 2019 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Ιταλίας από "Baa2" σε "Baa3", στην τελευταία επενδυτική κατηγορία, συνοδεύοντάς το ωστόσο από σταθερή προοπτική.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κυριότερων αξιωματούχων του συνασπισμού του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) και της Λέγκας. Θα ακολουθήσει συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό ο οποίος αποκλίνει από τα ευρωπαϊκά όρια και για τον οποίο οι Βρυξέλλες ζητούν «διευκρινίσεις» έως το μεσημέρι της Δευτέρας (22/10).

Αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σε μια νέα εκδοχή ενός σχεδίου δημοσιονομικής αμνηστίας που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα κλυδωνισμούς στον συνασπισμό, όταν ο επικεφαλής του M5S, Λουίτζι ντι Μάιο, κατήγγειλε ότι κάποιοι προσέθεσαν ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή σε ένα κείμενο που είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

«Έχουμε τόσους αντιπάλους στο εξωτερικό, που έχουν κάθε συμφέρον να έχουν απέναντί τους μια επισφαλή Ιταλία, γονατισμένη και δουλική, ώστε έχουμε καθήκον να συμφωνούμε», επέμεινε ο Σαλβίνι.

«Κάνω ασκήσεις γιόγκα για να τα ξεπεράσω όλα αυτά και θα τα ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Σαλβίνι ο οποίος, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι πιο γνωστός για τις μονοκόμματες δηλώσεις του και την προτίμησή του σε τοπικές γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ παρά για οποιαδήποτε δραστηριότητα ζεν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλβίνι: Οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία "

Χ. Θεοχάρης: Θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Αμφισβητεί ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία, σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι μεγάλη και προσθέτει ότι δεν έχει κανένα «ταμπού» να συμφωνήσει στα ζητήματα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, εκτιμά ότι δεν μπορεί να προκύψει προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εθνικές εκλογές.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Θεοχάρης: Θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές"

Τον Νοέμβριο η απάντηση της Κομισιόν για την περικοπή ή όχι των συντάξεων

Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών, που πήραν χθες το «ραβασάκι» από την Κομισιόν, για το σχέδιο Προϋπολογισμού που έστειλαν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες άναψαν πράσινο φως στις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τις συντάξεις.
Στις 15 του μήνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη- μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  Κάπως έτσι ξεκίνησε κι επισήμως η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη, καθώς ο ιταλικός Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για εξώφθαλμες αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρινίσες για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. νΟ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.
Σημαίνει αυτό ότι έγινε δεκτός ο σχεδιασμός για τις συντάξεις; Όχι.
Η Ελλάδα όντας σε διαδικασία «ενισχυμένης εποπτείας» ήταν και παραμένει σε στενή συνεργασία με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, προκειμένου οι κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού να μην αποκλίνουν από τους εξαιρετικά απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου, το ότι δεν πήραμε επιστολή δεν συνιστά είδηση.
Είδηση θα ήταν να μας ζητήσουν διευκρινίσεις επί της αρχής (στην πραγματικότητα διορθώσεις) π.χ. για την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών, χωρίς να μπουν στην ουσία των αριθμών.
Ειδικά, δε, ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, υπάρχει ακόμα δρόμος. Γι’ αυτό, εξάλλου, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να «χτενίσουν» τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού, για να δουν αν παραμένει η διαφορά εκτίμησης για το υπερπλεόνασμα (περίπου 300 εκατ. Ευρώ), η οποία θα κρίνει αν περνάει ως έχει το ελληνικό σχέδιο ή πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013 προβλέπει, εξάλλου, τα εξής:
  1. «Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.
  2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος. Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»
Συμπερασματικά, προφανής η επιθυμία του Πρωθυπουργού να τελειώνει με το «καυτό» θέμα των συντάξεων μια ώρα αρχύτερα, αλλά η ετυμηγορία των Ευρωπαίων δεν ήρθε ακόμα…
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Νοέμβριο η απάντηση της Κομισιόν για την περικοπή ή όχι των συντάξεων "

Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης -Είχε ερμηνεύσει το «Θα τα κάψω τα λεφτά μου»

Παρασκευή το μεσημέρι έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο Μάνος Παπαδάκης, ένας από τους ξεχωριστούς λαϊκούς τραγουδιστές που έγραψε τη δική του σημαντική πορεία στο λαϊκό τραγούδι, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά. 

Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1941 στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, μετακόμισε στην Αθήνα το 1958 και στις 11 Ιουνίου 1960 μπήκε στο studio για να πραγματοποιήσει την πρώτη του ηχογράφηση στο τραγούδι των Βασίλη Καραπατάκη και Χρήστου Κολοκοτρώνη «Γιαχαμπίμπι τάνι ταλίλι» («Το κορίτσι μου ζηλεύει»), όπου μαζί με τον λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή Πάνο Λειβαδάρο σιγοντάρησαν τον Μπάμπη Τσετίνη, που είχε τον πρώτο ρόλο και που με το τραγούδι αυτό, πραγματοποίησε κι εκείνος την πρώτη του ηχογράφηση. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τόσο σε δίσκο 78 στροφών, όσο και σε 45άρι Columbia. 
44516892 330199690871223 4856026110896373760 n

Ουσιαστικά ο Μάνος Παπαδάκης μπήκε στη δισκογραφία το 1966, τραγουδώντας δυο τραγούδια του Βασίλη Βασιλειάδη και Πυθαγόρα, τα «Κατηγορώ, κατηγορώ» και «Πλήγωσέ με» που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Odeon. Από τότε και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ηχογράφησε μια σειρά από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών από τις εταιρείες Odeon – Parlophone και Minos, πολλά από τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όπως «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», «Μια δεκάρα», «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια», «Αν σε μαλώνει η μάνα σου» και αρκετά άλλα. 

Στην περίοδο των 45 στροφών τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Μουφλουζέλης και άλλοι και στιχουργών όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Πυθαγόρας, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Γιάννης Κιούρκας, η Σώτια Τσώτου, ο Ανδρέας Χατζηνικολάου και άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1968 ο Μάνος Παπαδάκης σιγοντάρησε τον Δημήτρη Ευσταθίου στο χασάπικο του Μάνου Λοΐζου και της Μάρως Λήμνου «Κάθε που βραδιάζει» («Ο ένας πλάι στον άλλον»). 

Από τότε, μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια, έδινε το «παρών» πιο επιλεκτικά στη δισκογραφία, άλλοτε με προσωπικούς δίσκους, άλλοτε συμμετέχοντας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών…



ogdoo
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης -Είχε ερμηνεύσει το «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» "

ΕΔΕ για τέσσερις αστυνομικούς που φαίνεται να βρίζουν ηλικιωμένη στη Μόρια

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διεξάγεται για τέσσερις αστυνομικούς που φαίνονται να βρίζουν ηλικιωμένη μετανάστρια στη Μόρια.
Η ΕΔΕ διεξάγεται με εντολή του αρχηγού του Σώματος κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εμφανίζονται τέσσερις αστυνομικοί να βρίζουν ηλικιωμένη γυναίκα και ο ένας εξ αυτών αρπάζει ένα μπαστούνι που κρατά και της λέει «προχώρα θα στο βάλω στον κ***».
Ήδη έχουν ανακληθεί οι αποσπάσεις όλων τους από τη Μυτιλήνη και θα επιστρέφουν στις μονάδες τους σε Αττική, Έδεσα και Ιωάννινα.
Ένας εκ των τεσσάρων έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ η ενέργεια των αστυνομικών ενέχει ρατσιστικά κίνητρα.
Τις εικόνες κατέγραψε το ντοκιμαντέρ της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης για τις συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ για τέσσερις αστυνομικούς που φαίνεται να βρίζουν ηλικιωμένη στη Μόρια"

Σκούταρι Σερρών: Αποχή 105 μαθητών λόγω 10 προσφυγόπουλων (vid)

Εικοσιπέντε από τους 130 μαθητές που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, του δήμου Σερρών, κάθισαν σήμερα Παρασκευή στα θρανία, με τους υπόλοιπους να απέχουν από το σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση δέκα προσφυγόπουλων στο εν λόγω δημοτικό.

Σύμφωνα με το epiloges.tv, οι γονείς και οι κηδεμόνες των 105 μαθητών με αυτή την κίνησή τους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Οι διαμαρτυρίες των γονέων είναι υπερβολικές» τονίζει σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης υπογραμμίζοντας πως τα επιχειρήματα των γονέων «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να παρέμβει ο Εισαγγελέας Σερρών όπως είχε γίνει και το 2016 και στον Προφήτη του δήμου Βόλβης που και εκεί οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους για τον ίδιο λόγο.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως απέστειλαν εξώδικα τις προηγούμενες ημέρες στον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, στον δήμαρχο Σερρών και στον Αντιπεριφερειάρχη ζητώντας να δημιουργηθεί σχολείο εντός της προσφυγικής δομής.

«Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι ανοιχτά σχολεία για όλους και να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις που έχουν βάση στην ξενοφοβία ή ρατσιστικές συμπεριφορές ,, αλλά να υιοθετούμε πρακτικές στην Εκπαίδευση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.

«Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει.Τα σχολεία θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα» αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παππάς».



voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκούταρι Σερρών: Αποχή 105 μαθητών λόγω 10 προσφυγόπουλων (vid)"

Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή γιατί θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα καθώς για πρώτη φορά εκχωρείται η "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία. Η εικόνα της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία δεν συνάδει με την εικόνα χώρας που προσδοκά να μπει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολούθησε στην Κεφαλονιά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγιου Γεράσιμου. Επίσης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, ενώ τον συνόδευε ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης υγείας Βασίλης Οικονόμου και η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη στήριξη της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην αγορά και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς κατοίκους και καταστηματάρχες.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή"

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης εξήγγειλε ο Κοτζιάς -Αντιδρά η αντιπολίτευση

Απερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, μία ανακοίνωση που προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, έκανε λόγο για την υλοποίηση μιας σημαντικής πολιτικής, «της επέκτασης της κυριαρχίας της χώρας, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο».
Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Με αυτά, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία», ανέφερε ο πρώην υπουργός.  
«Δεν είναι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ, είναι κανονική “εδαφική”. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 ναυτικά μίλια, εκτός απ’ όπου είναι στενά, οπότε εκεί πάμε με την αρχή της μέσης γραμμής», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι το κλείσιμο των κόλπων και οι γραμμές βάσης πρέπει να πάνε στον ΟΗΕ και να κατατεθούν.
«Το δεύτερο, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι ολοκληρωμένο από εμας απλώς θέλουμε τον έλεγχο και από διεθνείς χαρτογράφους, είναι η Κρήτη. Και είναι έτοιμο αλλά θέλει ξανά μέτρημα, από τα Αντικύθηρα και την Κρήτη μέχρι και το Σαρωνικό και σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από το Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κτλ., κι όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε, κλιμακωτά, να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυτό το σχέδιο», σημείωσε ακόμη.  
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημαίνει επίσης ότι για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα ή άλλη δραστηριότητα εντός αυτής της ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε άδεια από μας πια, ενώ δε ζητούσαν μέχρι τώρα και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει, ό,τι προβλέπει, τυπικό ή ουσιαστικό, κάθε συμφωνία», ανέφερε ακόμη.
Βενιζέλος: «Μερική επέκταση σημαίνει αποδοχή του τουρκικού επιχειρήματος»
Για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».
«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει στην ανάρτησή του.
«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», επισημαίνει ακόμη ο κ. Βενιζέλος.
Κουμουτσάκος: Ελλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για επιβεβαίωση της έλλειψης σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης, σχολιάζοντας ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε πρόχειρα και αποσπασματικά.
«Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
«Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».
Ενωση Κεντρώων: Οδεύουμε σε νέες περιπέτειες
Η Ενωση Κεντρώων διερωτάται αν έχει ενημερωθεί για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι οδεύουμε σε νέες περιπέτειες.
«Όσον αφορά αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς στην τελετή παραλαβής και παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 μίλια, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Κάθε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει:
«Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί οδό που γεννά περιπέτειες και λειτουργεί σαν τυφλό όργανο των ΗΠΑ. Μόνο που οι ΗΠΑ δεν έχουν μπέσα, δημιουργούν προβλήματα και το κόστος θα το πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Καλό θα είναι οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, γιατί οδεύουμε προς περιπέτειες».
Λοβέρδος: Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν
«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και 'Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής, για τις ανακοινώσεις Κοτζιά.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης εξήγγειλε ο Κοτζιάς -Αντιδρά η αντιπολίτευση "

Γεννηματά: Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασχοληθεί συνολικά με όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς-Με τις Πρέσπες ακυρώθηκε η γραμμή για «erga omnes»

«Και απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός παρακολουθεί χωρίς να παίρνει θέση, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση» τόνισε η Φώφη Γεννηματά για την κόντρα Καμμένου- Κοτζιά και προσέθεσε:

«Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας».

Σε ότι αφορά στη συμφωνία με τα Σκόπια εξήγησε στην ΕΡΤ1 τη διαφωνία της:

«Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε την εθνική γραμμή, γιατί η εθνική γραμμή έλεγε erga omnes. Εδώ δεν υπάρχει erga omnes έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στην ΕΡΤ1

Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική.

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα; Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας. Και απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός παρακολουθεί χωρίς να παίρνει θέση, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας κρατά ζωντανή τη φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας.

Ο δυτικός κόσμος θέλει συμφωνία και ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το περιεχόμενο όμως της συμφωνίας δεν είναι δουλειά της Αμερικής ούτε της ΕΕ. Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για να φτάσει η κυβέρνηση σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα. Σε μια εποχή γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και «ψυχρών» σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας και με την Ευρώπη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της με την άνοδο της ακροδεξιάς παντού, κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη; Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αυτή η συμφωνία, αλλά ανοίγει καινούργια.

Με εθνική συνεννόηση για πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η χώρα μας θα είχε ισχυρό πλεονέκτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει 100 στάσεις στο ζήτημα των Σκοπίων. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στις ευθύνες της ΝΔ, γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα με τα Σκόπια και αυτό ήρθε να διορθώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία, τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης της Δεξιάς της ΝΔ. Λάθη διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα.

Αν είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα

Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε την εθνική γραμμή, γιατί η εθνική γραμμή έλεγε erga omnes. Εδώ δεν υπάρχει erga omnes έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα. Και είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να ξαναμιλήσουμε – είχα ζητήσει να είναι παρόντες και όλοι οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα - και να συμφωνήσουμε τι σημαίνει εθνική γραμμή. Αν ο κ Τσίπρας είχε αξιοποιήσει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό και είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα και δεν θα έφτανε σε αυτή τη συμφωνία. Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασχοληθεί συνολικά με όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς

Ζητήσαμε να μάθουμε αν όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές ο ένας υπουργός να κατηγορεί τον άλλον «για κακοδιαχείριση» και «βρώμικα χέρια» Αν πράγματι ειπώθηκαν, τότε αναρωτιέμαι: τι φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν παίρνει θέση; Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επέλεξε τον κ. Καμμένο. Αν ο κ. Καμμένος έλεγε αλήθειες τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τον κ. Κοτζιά και την κυβέρνηση. Αν έλεγε ψέματα τότε κακώς συνέχισε να κυβερνά μαζί με τον εταίρο του. Ένας προκλητικός συνεταιρισμός εξουσίας που τα «καταπίνει» όλα για να παραμείνει στην καρέκλα του. Το πιο εντυπωσιακό απ όλα είναι όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της Δημοσιότητας και ξαφνικά κατηγορείται ο Τύπος και επιχειρείται η φίμωση του Τύπου και των δημοσιογράφων γιατί αυτά που οι ίδιοι οι υπουργοί συζητούν δημόσια τα κάνουν αντικείμενο ρεπορτάζ. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη που ασχολήθηκε με το ζήτημα, θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα και με όλα όσα ειπώθηκαν από τη μεριά των υπουργών.

Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής

Ανεξάρτητα αν θα περάσει η συμφωνία ή όχι, επαναλαμβάνω ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, η κυβέρνηση όσο μένει κάνει μόνο ζημιά. Δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε, μετρήθηκε και φάνηκε ότι έχει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα για να οδηγήσει τη χώρα σε μια ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Έχω ζητήσει εδώ και μήνες εκλογές γιατί πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Χρειαζόμαστε και πολιτική αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής. Με αυτά τα μυαλά η Ελλάδα δεν θα αφήσει πίσω της την κρίση, η δύσκολη κατάσταση θα διαιωνίζεται και η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να ζει μέσα στη μιζέρια που την καταδίκασε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ήλθε η ελπίδα που υποσχέθηκαν αλλά η πλήρης απογοήτευση.

Η καθημερινή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Τι ζει η μέση ελληνική οικογένεια; Είχε προσδοκίες από αυτήν την κυβέρνηση γιατί είχε πιστέψει ότι ο κ. Τσίπρας ένας νεότερος άνθρωπος που δεν είχε ασκήσει εξουσία θα μπορούσε να συγκρουστεί ευκολότερα με κατεστημένα, και να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την προσδοκία. Δεν ήλθε η ελπίδα που υποσχέθηκαν αλλά η πλήρης απογοήτευση.

Δεν αρκεί όμως η μη περικοπή των παλιών συντάξεων πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτή η κυβέρνηση καθυστέρησε και ακρίβυνε την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα με την πολιτική που ακολουθεί. Δέσμευσε τη χώρα στον πολύ σκληρό στόχο του 3,5% πλεόνασμα που σημαίνει φτώχεια. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση υπερφορολογεί και τσακίζει τους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη και από την άλλη κόβει δαπάνες από το κοινωνικό κράτος. Γι αυτό τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια είναι σε αυτή την κατάσταση. Σε λίγο δεν θα μπορεί κανένας συνταξιούχος να γράψει φάρμακα.

Ήρθαν και συμφώνησαν τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ δεν υπήρχε ασφαλιστικό στη συζήτηση με τους εταίρους. Είπαν ότι κόβουν πάρα πολύ τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, είπαν ότι κόβουν τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων και συμφώνησαν και το απίστευτα άδικο μέτρο της περικοπής των συντάξεων χηρείας. Αφού ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του σε όλα αυτά τα μέτρα τώρα λέει ότι θα προσπαθήσει να αφαιρέσει το ένα από τα τρία. Μα δεν αρκεί όμως η μη περικοπή των παλιών συντάξεων που ο ίδιος προκάλεσε και νομοθέτησε αλλά πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όταν λέμε εξεταστική για το πως φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού η ΝΔ παθαίνει αμνησία, ο κ. Τσίπρας αφωνία

Όταν έγιναν οι περικοπές τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα που έπρεπε να καλυφθεί, ένα έλλειμμα που είχε κληρονομήσει στη χώρα η κυβέρνηση του 2004-2009 και γι αυτό δεν μιλά κανείς. Για το έλλειμμα αυτό χέρι-χέρι ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ σιωπούν. Ο ένας παθαίνει αμνησία και ο άλλος αφωνία όταν τους λέω ελάτε να κάνουμε εξεταστική όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου αλλά για να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Τόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα;

Προσπαθούν να πάρουν τον προοδευτικό χώρο, αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Όταν ανέχεσαι και συγκυβερνάς με τον ακροδεξιό συνεταίρο σου με τέτοιες κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον της κυβέρνησής σου, είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι είσαι προοδευτικός. Κοιτάζω στα μάτια τους πολίτες και λέω: βάλτε τέλος στο αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Μόνο σε αναπαραγωγή της κρίσης οδηγεί αυτό. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Δεν βλέπω πώς μπορεί να κρατηθεί αυτό το κλίμα για πολύ καιρό. Το κλίμα είναι τοξικό και προσβάλει τη χώρα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση κάνει ζημιά για τον τόπο.

Δεν είμαι κοντά ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Είμαστε ριζικά διαφορετικoί

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων μας δείχνει σταθερά τρίτο κόμμα. Με ρωτούν συνέχεια με ποιον νοιώθω πιο κοντά ή πιο μακριά. Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά: δεν είμαι κοντά ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό, ριζικά διαφορετικό. Θέλουμε μια άλλη αντίληψη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ζητούμε δύναμη από τον ελληνικό λαό για να είμαστε ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Για να αλλάξουμε επιτελούς σελίδα. Είμαστε με τους Έλληνες που δημιουργούν, που παράγουν, που πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουμε καλύτερα. Είμαι με αυτούς που παλεύουν να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μην φύγουν άλλα. Αυτός είναι εθνικός στόχος. Να τελειώσουμε με τα αδιέξοδα που μας κρατούν στη μιζέρια και τη φτώχεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασχοληθεί συνολικά με όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς-Με τις Πρέσπες ακυρώθηκε η γραμμή για «erga omnes»"

Κτηματολόγιο: Δημεύονται από το Δημόσιο χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα και εκτάσεις

Στην οριστική κατοχή του δημοσίου αναμένεται να περιέλθουν τους ερχόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα, κατοικίες κλπ) αλλά και αγροτικές εκτάσεις που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο​ από τους ιδιοκτήτες τους, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, ή τους κληρονόμους τους ή πιθανόν ακόμη και να εγκαταλείφθηκαν από ιδιοκτήτες που ήδη αποδήμησαν εις Κύριον.

Στα παραπάνω ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τα κτηματολογικά γραφεία ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" περιλαμβάνονται και δεκάδες χιλιάδες άλλα που ανήκουν στην κυριότητα του δημοσίου και δεν δηλώθηκαν.

Μετά τη λήξη των χρονικών προθεσμιών της κτηματογράφισης ανά περιοχή όλα τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα και αγροτικές εκτάσεις δημεύονται πλέον από το δημόσιο αποτελώντας περιουσία του η οποία θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε) που συστάθηκε με το τρίτο μνημόνιο με σκοπό ,κατά ένα μέρος την αποπληρωμή μέρους το χρέους της χώρας μέσω εκποίησης περιουσίας του δημοσίου και κατά δεύτερο την επενδυτική αξιοποίηση τους από το Δημόσιο .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων και εκτάσεων "αγνώστου ιδιοκτήτη" υπερβαίνει τις 200.000 με το 1/3 από αυτά να αποτελεί ιδιωτική περιουσία που δεν δηλώθηκε πριν από χρόνια με την έναρξη του κτηματολογίου σε κάθε δήμο και περιοχή της χώρας και σύντομα σε ορισμένες από αυτές λήγει η καταληκτική ημερομηνία.

Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα ,το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις (Πάτρα, Αργοστόλι, Καλαμάτα κλπ).Στόχος το πρόγραμμα της κτηματογράφησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθεί στα τέλη το 2020.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Δημεύονται από το Δημόσιο χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα και εκτάσεις"

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια προανήγγειλε ο Κοτζιάς στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ευχαριστώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα που του έδωσε τη χαρά να κάνει ο ίδιος την αναγγελία.

«Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.


tsi4
kotzi
tsi3
tsi2


«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».

Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.


Και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του σημείωσε: «Η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια προανήγγειλε ο Κοτζιάς"

Τσίπρας για μυστικά κονδύλια: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το κύρος της χώρας - Μπορώ να ενημερώσω ευρώ προς ευρώ τον κ. Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά για όσα έκανε ως υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε πολύτιμος και στενός συνεργάτης».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα με τα μυστικά κονδύλια που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο ίδιος ως αντιπολίτευση ανέδειξε το ζήτημα των ειδικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ  και πρόσθεσε πως σήμερα έχουμε μειώσει κατά έξι φορές τον αριθμό τους και δεν υπάρχει αλόγιστη χρήση τους.
Η συζήτηση, συνέχισε, που διεξάγεται με άθλιο τρόπο από την αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα στοχεύει στο να πλήξει τη διαδικασία διαφάνειας και πρόσθεσε πως «Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το κύρος της χώρας».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ακόμα πως η σημερινή ημέρα είναι μια συμβολική και ιστορική για την εξωτερική μας πολιτική μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ της πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επανέλαβε πως ποτέ μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το Σκοπιανό και πρόσθεσε πως η εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι σήμερα γίνεται πράξη.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στη περιοχή της μεσογείου και της Βαλκανικής.
Σήμερα συναντώ πλέον την αποδοχή της χώρας από μεγάλες δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως «μπορέσαμε με το Ν. Κοτζιά να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία κάνοντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας».
Σημείωσε ακόμα πως «αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες όπως τις ΗΠΑ».

Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχισμένος - Ευχαριστώ που με κάνατε υπουργό Εξωτερικών

Απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που όπως είπε του έδωσε τη δυνατότητα να μετρηθεί με «τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής».
«Πάντα είμαστε μικρότεροι από τα προβλήματα αλλά μεγαλώνουμε στην προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ, τον Νικολα Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές των Σκοπίων που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό και θέλω να ευχαριστήσω τον Ζάεφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως φεύγει ευτυχισμένος γιατί «κάναμε ένα μεγάλο βήμα στο Σκοπιανό» και υποστήριξε πως «Αποδείξαμε ότι τα περί μυστικής διπλωματίας δεν ισχύουν».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για τα μυστικά κονδύλια σημειώνοντας: «Φτιάξαμε ένα ειδικό νόμο για τα απόρρητα τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από συμβούλιο και πάνε απευθείας στη Βουλή (…) Μερικοί από τη Βουλή νομίζουν ότι μπορεί να βγάλουν τα απόρρητα στη δημοσιότητα. Αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα δείχνουν ότι λείπει η σοβαρότητα».
Συνέχισε λέγοντας: «Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν. Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά αν μόνοι μας δεν δείχνουμε σοβαρότητα. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα. Αυτές οι αθλιότητες των τελευταίων ημερών δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας».
Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ακόμα: «Είμαι ευτυχισμένος σήμερα γιατί φεύγω αφήνοντας μια χώρα πιο δυνατή από αυτήν που παραλάβαμε» και εξήγησε πως ερχόμενος εδώ πήρα τη χαρά για το Σκοπιανό - οι φίλοι μου οι σκοπιανοί μου έστειλαν ωραία μηνύματα.
Αναφερόμενος σε άλλα επιτεύγματα της περιόδου που ήταν υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «Η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από το βούρκο. Σήμερα όχι μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας αλλά τη ζητάνε κιόλας». 
«Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε δημοκρατική ενεργητική εξωτερική πολιτική», συνέχισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπόρεσε να αναπτύξει 16 περιφερειακές διεθνείς οργανώσεις. 
Υποστήριξε επίσης πως έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ. Είμαστε σε πολύ καλή φάση με την Αλβανία και την Ιταλία». 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αλλάξαμε την ατζέντα του Κυπριακού και επαναφέραμε το ζήτημα των εγγυήσεων της ασφάλειας».
Κλείνοντας ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Σας ευχαριστώ που με κάνατε υπουργό Εξωτερικών».
 


Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποδέχεται τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε στον 1ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Β. Σοφίας (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπουργός Εξωτερικών με πολιτικό όρκο ο κ. Τσίπρας
Νωρίτερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, νέος υπουργός Εξωτερικών.
Την ώρα o πρωθυπουργός στάθηκε στο πλευρό του κ. Παυλόπουλου για την καθιερωμένη φωτογραφία ο κ. Τσίπρας αστειεύτηκε, λέγοντας: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο».


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται ως νέος Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προσερχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από την τελετή ο κ. Κοτζιάς είπε χαμογελαστός πως είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας για μυστικά κονδύλια: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το κύρος της χώρας - Μπορώ να ενημερώσω ευρώ προς ευρώ τον κ. Μητσοτάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news