facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

«Ρίχνει το γάντι» σε Τσίπρα - Καμμένο ο Κοτζιάς: Δώστε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου

Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με το Μέγαρο Μαξίμου και επί προσωπικού με τον Πάνο Καμμένο δίνει ο Νίκος Κοτζιάς, μία ημέρα μετά την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και δύο ημέρες μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ», ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών απάντησε ευθέως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτησή του. «Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε εννεά σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Στοχεύοντας, δε, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επέμεινε ότι εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Άμυνας, το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις επιλογές της διπλωματίας. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς άφησε σαφή υπονοούμενα για τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εκτός Ελλάδας, που είναι πιθανό να βγαίνουν εκτός εθνικής «γραμμής».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανωτάτων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε, μάλιστα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον κ. Καμμένο, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα, ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία. Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δυστυχώς τα ξεφτιλίζουν όλα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει, αλλιώς «δυστυχώς θα καταλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις, ακόμη και αυτοί που σήμερα την πολεμούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρίχνει το γάντι» σε Τσίπρα - Καμμένο ο Κοτζιάς: Δώστε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου"

Ομιλος ΤΙΤΑΝ: Μια ηχηρή αποχώρηση από την Ελλάδα, με πολιτικές παρενέργειες

Ενας ακόμη από τους ελληνικούς - και δη ιστορικούς- επιχειρηματικούς κολοσσούς, η Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, αλλάζει έδρα, φεύγοντας ουσιαστικά από την Ελλάδα, δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ελληνική οικονομία.
Οπως ανακοινώθηκε από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, υπεβλήθη σήμερα από την TITAN Cement International S.A. προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής  των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της δεύτερης.
Σκοπός της Πρότασης είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext Βρυξελλών, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διεθνούς αναπτυξιακής του πορείας.
Πέραν από την εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, προτείνεται επίσης οι μετοχές της TITAN Cement International S.A. να εισαχθούν δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για Πρόταση που αντανακλά πλήρως το διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ η σχεδιαζόμενη υλοποίησή της αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ιστορική  του πορεία και να συμβάλει καθοριστικά στην διεθνή ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική του ανάπτυξη.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην Πρόταση της TITAN Cement International S.A. και κατ’ αρχήν την υποστηρίζει, καθώς:  - αντικατοπτρίζει και ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ,  - εισάγει τον Όμιλο σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του, - διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων του Ομίλου, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλος ΤΙΤΑΝ: Μια ηχηρή αποχώρηση από την Ελλάδα, με πολιτικές παρενέργειες "

Στη φυλακή ο γιος του πρώην βουλευτή που εμπλεκόταν σε κύκλωμα ναρκωτικών

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 31χρονος γιος πρώην βουλευτή αμέσως μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές για κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Ο ίδιος αν και υποστήριξε ότι είναι χρήστης ουσιών - ζήτησε μάλιστα τη διενέργεια σχετικής εξέτασης - δεν κατάφερε να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα που τον έκριναν προφυλακιστέο. Εκτός όμως από τον 31χρονο στη φυλακή οδηγήθηκαν και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, που απολογήθηκαν επίσης για κατηγορίες που αφορούν στη συμμετοχή τους στο κύκλωμα.

Αντίθετα, ανακρίτρια και εισαγγελέας άφησαν ελεύθερους δυο κατηγορούμενους από τους επτά συνολικά, έναν 45χρονο από τη Σπάρτη και μια 34χρονη γυναίκα. Τους επιβλήθηκαν, ωστόσο, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης 1.000 ευρώ και της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδόθηκαν με τον κατηγορούμενο μάλιστα αστυνομικό που εμπλέκεται στην υπόθεση να υποστηρίζει πως γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος και εισχώρησε σε αυτό ως «μυστικός» για να το ξεσκεπάσει, αλλά δε ενημέρωσε την υπηρεσία του.

Τέλος, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένας ακόμη αστυνομικός, ο οποίος ωστόσο διαφεύγει της σύλληψης καθώς και δύο ακόμη άτομα που αναζητούνται.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο γιος του πρώην βουλευτή που εμπλεκόταν σε κύκλωμα ναρκωτικών"

Προβλήματα στα ΚΤΕΟ από τη δυσλειτουργία του Taxisnet

Για αδυναμία διεκπεραίωσης των εκπρόθεσμων τεχνικών ελέγχων στα ΚΤΕΟ της χώρας, λόγω του ότι θα είναι εκτός λειτουργίας το Taxisnet μεθαύριο Σάββατο, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, καθώς θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Κατά την διάρκεια των εργασιών δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συνεπώς δεν θα μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά παράβολα εκπροθέσμων ελέγχων ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διεκπεραίωση των ελέγχων αυτών και συνεπώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων ΚΤΕΟ.

Το φαινόμενο αυτό, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, απασχολεί πολύ συχνά πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς δημιουργεί συστηματικά, σημαντικά ζητήματα στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπλέον, σε περιπτώσεις οριακών προθεσμιών, δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι κλίμακες κόστους παραβόλων αυξάνονται με βάση την ημερομηνία εκπνοής και τον τύπο οχημάτων, με κόστη για τους πολίτες από 10 ευρώ έως 124 ευρώ, επιπλέον του κόστους ελέγχου ΚΤΕΟ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ διαμαρτύρεται για ακόμη μια φορά και ζητά από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το υπουργείο Μεταφορών, να μεριμνήσει, ώστε να μην επηρεάζονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις από τις τακτικότατες δυσλειτουργίες του συστήματος Taxisnet και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού. Τέλος, συστήνει στους πολίτες να μεριμνήσουν και να εκδώσουν νωρίτερα τα παράβολα και να εξετάσουν σε συνεργασία με το ΚΤΕΟ της επιλογής τους άλλη ημερομηνία ελέγχου, που θα εξασφαλίζει κατόπιν συνεννοήσεως τη μη οικονομική επιβάρυνση τους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στα ΚΤΕΟ από τη δυσλειτουργία του Taxisnet"

Σε πανικό το Μαξίμου για τα μυστικά κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ -Η αμετροεπής επίθεση στο iefimerida και η οφειλόμενη απάντηση

Με τη γνωστή αμετροέπειά του, το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση όπου κατηγορεί το iefimerida για «αθλιότητα» επειδή δημοσιοποίησε την ενημέρωση της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στην Ιστορία του ελληνικού έθνους που ακούει δύο κορυφαίους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται στο υπουργικό συμβούλιο για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων, είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όπως το iefimerida.gr.
Το iefimerida.gr δεν ανήκει ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Ούτε υπήρξε ποτέ αποδέκτης μυστικών κονδυλίων, όπως βαλκανικά ΜΜΕ που χρηματοδότησε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας τη Βουλή.
Το μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί το iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, επειδή έπραξε -και μάλιστα ενυπόγραφα- το δημοσιογραφικό καθήκον της ενημέρωσης του πολίτη για ένα μείζον θέμα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου μιλά για «πρώην ρεπόρτερ του Mega», γεγονός εντελώς άσχετο με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τάκης.
Και φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα, δεν τα βλάπτει η πληροφόρηση των πολιτών για στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν της η Βουλή.
Γιατί αυτό που αποκάλυψε το iefimerida.gr είναι η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή από το ΥΠΕΞ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Μόλις μια βδομάδα δηλαδή, πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής. Ομως, ο – πολύπειρος – Νίκος Βούτσης, είναι πιο προσεκτικός, από ό,τι τα υπόγεια του Μαξίμου. Στην ανακοίνωσή του ΔΕΝ διαψεύδει επ’ ουδενί της πληροφορίες που δημοσιεύσαμε. Την αγανάκτησή του προκαλεί η διαρροή στον Τύπο «δήθεν απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ.
Και εδώ δεν μπορεί κανείς παρά να διαπιστώσει την διχογνωμία μεταξύ Μαξίμου και προέδρου της Βουλής.
Είναι «δήθεν πληροφορίες» όπως λέει το πρωθυπουργικό γραφείο; Ή είναι «δήθεν “απόρρητες δαπάνες”» όπως υποστηρίζει ο Ν. Βούτσης.
Και αν είναι «δήθεν “απόρρητες” δαπάνες» γιατί δεν θέλουν να ενημερωθεί επ’ αυτών ο ελληνικός λαός; Ας αποφασίσουν μεταξύ τους και ας μας ενημερώσουν.
Δεν γίνεται κατανοητός επίσης, ο ψόγος του προέδρου της Βουλής στην αναπαραγωγή «ειδήσεων» από μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενός ρεπορτάζ το οποίο – ξαναλέμε – δεν διαψεύδει.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, εγείρει ερωτήματα «για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”». Ενώ εγκαλεί όσους «θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».
Προφανώς οι αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής αφορούν πολιτικούς από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εικάζει ότι βρίσκονται πίσω από τις «διαρροές». Εξ ου και η αναφορά του για διάθεση «επιστροφής επί των ημερών των παρατάξεών τους».
Είναι σαφές, ότι το iefimerida.gr δεν ανήκει σε «παρατάξεις» Και είναι εξίσου πεντακάθαρο, όπως πιστοποιούν καθημερινά οι αναγνώστες μας, ότι το iefimerida.gr ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον με αξιοπιστία, σοβαρότητα και με τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και θα συνεχίσει να ασκεί την δημοσιογραφική του έρευνα με αμεροληψία, ως έχει καθήκον για την ενημέρωση του πολίτη.
Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του iefimerida
Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μόλις μια βδομάδα πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες του δημοσιογράφου του iefimerida.gr Δημήτρη Τάκη, στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.
  • Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
  • Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.
  • Μάλιστα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, όσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.
Αντιδρώντας το Μαξίμου έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και για «αθλιότητα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνουν «διαρροές» διά του Τύπου, ενώ μιλά και «αθλιότητα» δημοσιοποίησης από το iefimerida «δήθεν πληροφοριών» κατά τρόπο που θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «αν θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό».
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.
Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.
Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».
ΝΔ: «Φωνάζει ο κλέφτης»
Πηγές της ΝΔ, δίνοντας απάντηση σε ανακοίνωση του Mεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν τα εξής: «Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο 'φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'».
Η δήλωση του προέδρου της Βουλής
Με μια επίσης οργίλη ανακοίνωση κατά των «διαρροών» για τα μυστικά κονδύλια – χωρίς ωστόσο να διαψεύδει το ρεπορτάζ – αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο δημοσίευμα του iefimerida.
Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την οργή του για την διαρροή των σχετικών πληροφοριών, για διανομή ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ αλλά και για την στήριξη της ορθοδοξίας, τις οποίες ωστόσο ουδόλως διαψεύδει.
Δήλωση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με ενυπόγραφη δημοσίευση στην ιστοσελίδα «iefimerida»
«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”.
Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πανικό το Μαξίμου για τα μυστικά κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ -Η αμετροεπής επίθεση στο iefimerida και η οφειλόμενη απάντηση "

Tελεσίγραφο Ερντογάν προς Τραμπ: «Ή κλείνουμε τώρα συμφωνία με Κύπρο για κοιτάσματα ή εισβάλλω»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, επικοινώνησε σήμερα με τον πρόεδρο Ν.Τραμπ για να θέσει υπόψη της αμερικανικής πλευράς το «τουρκικό τελεσίγραφο» στην Λευκωσία.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες ο κ Ερντογάν απαιτεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου» (δηλαδή την ε/κ κοινότητα) να δεσμευθεί τώρα εγγράφως για την μοιρασιά μισά (καζάν –καζάν) των πόρων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου και η συμφωνία αυτή να κατατεθεί στον ΟΗΕ.
Διαφορετικά  αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία «θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταλάβει και άλλα κυπριακά εδάφη» ώστε ουδείς να μπορεί να αμφισβητήσει την ίση μοιρασιά των πόρων στη νήσο.
Η αμερικανική πλευρά, όπως ήταν φυσικό δεν αντέδρασε στην πρόταση- τελεσίγραφο Ερντογάν, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, χωρίς όμως να απορρίψει την τουρκική απαίτηση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες το Στέητ Ντηπάρτμεντ σε δήλωση του  ανέφερε ότι:
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης..»
Σημειώνεται ακόμα ότι χθες 17 Οκτωβρίου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν Χριστοδουλίδης δήλωσε «Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Tελεσίγραφο Ερντογάν προς Τραμπ: «Ή κλείνουμε τώρα συμφωνία με Κύπρο για κοιτάσματα ή εισβάλλω»"

Εισαγγελική έρευνα για την παρουσία Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική

Να διεξαχθεί ποινική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα ή όχι σχετικά με την παρουσία του Ρουβίκωνα στο τμήμα Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζήτησε με σχετική παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lawandorder.gr η παραγγελία της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία και θα διενεργήσει την έρευνα.

Πάντως μέχρι τώρα καμία έγγραφη ή προφορική αναφορά δεν έχει κατατεθεί στις εισαγγελικές αρχές από την πρυτανεία, τη μόνη αρμόδια να καταγγείλει ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για την παρουσία Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική"

Μαθητές μεταφέρονται στο Δημοτικό πάνω σε καρότσα αγροτικού στον ορεινό Βάλτο

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα από τη μεταφορά μικρών μαθητών στον ορεινό Βάλτο στην Αιτωλοακαρνανία, που για να έχουν πρόσβαση στο δημοτικό σχολείο, μεταφέρονται πάνω σε καρότσα. 

Όπως αναφέρει το agrinionews.gr, που δημοσιεύει και τη σχετική φωτογραφία, το πρόβλημα της μεταφοράς αφορά μαθητές 4-10 ετών που διαμένουν στον οικισμό Κατσουλάρι, έξω από το Θεριακήσι. 

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα της μεταφοράς τους στο δημοτικό σχολείο της Χρυσοπηγής δεν έχει λυθεί, οπότε οι μαθητές διασχίζουν τα 6 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το σχολείο τους πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού. 


metafora_karotsa

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές μεταφέρονται στο Δημοτικό πάνω σε καρότσα αγροτικού στον ορεινό Βάλτο"

Κομισιόν: «Άνευ προηγουμένου» η απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα σε επιστολή που έστειλε προς την Ρώμη, ότι οι δαπάνες της είναι υπερβολικές.

Η δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού «και το μέγεθος της απόκλισης είναι άνευ προηγουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά η ιδιαίτερη σκληρή επιστολή των αρμόδιων επιτρόπων οικονομικών υποθέσεων Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις μετά την πρώτη ανάλυση του Ιταλικού προϋπολογισμού.

Η επιστολή που παραδόθηκε προσωπικά σήμερα στην Ρώμη από τον επίτροπο Μοσκοβισί στα χέρια του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τ. Τρία αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ε. Επιτροπή. Αυτό είναι ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ από το 2011 που έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τη Ρώμη ουσιαστικές τροποποιήσεις και αν δεν συμμορφωθεί τότε η Κομισιόν μπορεί να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε απόψε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική οικονομία θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Άνευ προηγουμένου» η απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού"

Ηράκλειο: «Μπλακ άουτ» στους αξονικούς τομογράφους στο ΠΑΓΝΗ

Ήταν στραβό το κλίμα... το έφαγε και ο γάιδαρος, λέει ο σοφός λαός και κάπως έτσι φαίνεται ότι είναι σήμερα τα πράγματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Και αυτό διότι, ενώ είναι σε εφημερία το νοσοκομείο, έχουν βγει εκτός λειτουργίας και οι δύο αξονικοί τομογράφοι, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς χρειάζεται να υποβληθούν σε αξονικές να πρέπει να διακομιστούν στο Βενιζέλειο. Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αναρωτιούνται αφενός πως θα...βγει η εφημερία και αφετέρου γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε να αλλάξει τις εφημερίες, όπως έγινε πρόσφατα μετά την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Λ. Κνωσσού.

"Μηχανήματα είναι και χαλάνε" δήλωσε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, ο οποίος τονίζει πάντως ότι δεν έχει δημιουργηθεί ως αυτή την ώρα τουλάχιστον κανένα πρόβλημα. Το ΕΚΑΒ έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αναλαμβάνει τη μεταφορά των ασθενών.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επιδιορθωθούν οι βλάβες και μάλιστα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ο ένας από τους δύο αξονικούς, ίσως καταστεί δυνατό να λειτουργήσει άμεσα.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: «Μπλακ άουτ» στους αξονικούς τομογράφους στο ΠΑΓΝΗ"

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, καθώς και των σχετικών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο:

«Πρώτον, η απόφαση εξαγοράς της εν λόγω εταιρείας δεν ελήφθη και δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, παρά τις ψευδείς και κακόβουλες δηλώσεις του κ. Μανιάτη, καθώς κατά κανένα τρόπο δεν εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Χουλιαράκης είναι πολιτικός προϊστάμενος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και, κατά συνέπεια, οι αρμοδιότητές του αφορούν τα δημόσια οικονομικά, τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος.

Δεύτερον, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια, στο από 9/10/2018 Δελτίο Τύπου, η απόφαση εξαγοράς ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση της εταιρείας και τη διαχείριση της περιουσίας της, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του εταιρικού δικαίου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ"

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ, μουρμούρα ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΝΕΛ

Απόλυτα διαιρεμένη φαίνεται πως είναι η ελληνική κοινή γνώμη όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονους τριγμούς στην σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 44% των πολιτών εκτιμά με μερική ή απόλυτη βεβαιότητα πως η συμφωνία δεν θα κυρωθεί οριστικά και από τις δύο χώρες. Στον αντίποδα, το 43% απαντά πως η συμφωνία θα φτάσει έως το τέλος.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον πυρήνα της πλευράς που προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας, με το 58% να αναφέρει πως οι Πρέσπες θα κυρωθούν από την Αθήνα και τα Σκόπια. Αντίθετα, δύο στους τρεις υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας διαβλέπουν «ναυάγιο».



Το ονοματολογικό έχει προκαλέσει τριβές στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Την Τρίτη στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να μην ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ΠΓΔΜ, ενώ μια ημέρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε εξαιτίας λογομαχίας που είχε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η δημοσκόπηση έκλεισε πριν την παραίτηση του κ. Κοτζιά, όμως σε κάθε περίπτωση αντανακλά την δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβερνητική συνεργασία των δύο παρατάξεων. Το 63% δήλωσε πως βλέπει τις επιδόσεις της δικομματικής «μάλλον» ή «σίγουρα» αρνητικά, ενώ στην αντίπερα όχθη το 25% έκρινε την συμπολίτευση θετικά.

Αισθητή είναι η απογοήτευση και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις των δύο εταίρων υπερέχουν των θετικών κατά δύο μονάδες (47% έναντι 45%).



Σταθερό προβάδισμα ΝΔ στην πρόθεση ψήφου 

Στο μέτωπο της πρόθεσης ψήφου, η σφυγμομέτρηση επαναβεβαιώνει πως η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να έχει την τάση να το διευρύνει.

Με την χώρα να έχει μπει στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής τετραετίας η ΝΔ αποσπά το 33% στην μέτρηση επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 11 μονάδες πιο κάτω, κερδίζοντας το 22%.

Αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μονάδα και η ΝΔ έχασε μισή, και κατ’ αυτόν τον τρόπο διεύρυνε το προβάδισμα της κατά 0,5 μονάδες.



Τρίτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ, με 6,5%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο του 3% για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες ισοδυναμούν στο 1,5%. «Κλειδί» για όλα αυτά τα κόμματα θα είναι να μπορέσουν να προσελκύσουν εκ νέου τους αναποφάσιστους που τους στήριξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η ΝΔ απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, 59% έναντι 22%, με το χάσμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.

Πολιτικά «κλειδιά»

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι η συσπείρωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρατεί περισσότερους από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους που την στήριξαν στις προηγούμενες γενικές εκλογές, ενώ η Κουμουνδούρου διατηρεί το 51% της βάσης της.

Το 17% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει στραφεί στην ΝΔ. Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου προέρχονται σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες της «γκρίζας ζώνης», η οποία περιέχει όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, διατεθειμένοι να απέχουν, να ψηφίσουν λευκό ή να ρίξουν άκυρο.

Η ΝΔ επικρατεί και στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά τρεις μονάδες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 35% των πολιτών, έναντι 22% για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ξεχωριστό ερώτημα ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού σας.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 14 κι 16 Οκτωβρίου σε δείγμα πανελλαδικό δείγμα 1.355 πολιτών.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ.



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ, μουρμούρα ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΝΕΛ "

Χρηστίδης: Ο Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στις καταγγελίες Καμμένου για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ

«Η απομάκρυνση του κ. Κοτζιά αποδεικνύει το λάθος του κ. Τσίπρα να μην δεχθεί τη πρόταση της Φώφης Γεννηματά να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών», επισήμανε μεταξύ άλλων το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και ο γραμματέας επικοινωνίας Σταμάτης Μαλέλης εξήγησαν για την ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον πρωθυπουργό ότι σκοπός είναι να απαντηθούν οι ισχυρισμοί του Πάνου Καμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο για κακοδιαχείριση των απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στις καταγγελίες του κ. Καμμένου», είπε ο Παύλος Χρηστίδης προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Καμμένο αποδεχόμενος την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Κατά τ΄ άλλα, το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής εκφράστηκε θετικά για την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου στον Δήμο Αθηναίων, τονίζοντας ότι σύντομα θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο οι κ.κ. Χρηστίδης και Μαλέλης κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν συμψηφισμοί και παζάρια τόσο εντός του Κινήματος Αλλαγής όσο και εκτός του.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία των προσφύγων στη Μόρια και τη χθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, από τις Βρυξέλλες, που ζήτησε να κλείσει η Μόρια, ο Σταμάτης Μαλέλης επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για αδράνεια, αλλά και στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στην Περιφέρεια. «Δεν μπορεί να υπάρξουν δυο μέτρα και δύο σταθμά. Στην Αττική να επικρίνεται σωστά για το Μάτι η κ. Δούρου και να μην αναδεικνύονται οι ευθύνες της περιφέρειας στο Β. Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηστίδης: Ο Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στις καταγγελίες Καμμένου για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ"

Αποκάλυψη: Μέλος σπείρας που λήστευε αλλοδαπούς ο αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε στη Νίκαια

Ληστεία σε βάρος των Πακιστανών που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα στην περιοχή της Νίκαιας, επιχείρησε να διαπράξει σύμφωνα με πηγές απο την ασφάλεια, ο 34χρονος αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε αγρίως μέσα σε διαμέρισμα τα ξημερώματα της Πέμπτης και κρατήθηκε όμηρος για δυο τουλάχιστον ώρες.

Το θύμα είναι οδηγός του επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας. Ο δράστης φαίνεται να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει, μέλος σπείρας που λήστευε αλλοδαπούς που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα, μαζί με τρία ακόμη άτομα.

Ο 34χρονος μετέβη αρχικά στο διαμέρισμα της οδού Γέμελου μαζί με τους συνεργους του, έδεσαν τους Πακιστανούς και τους έκλεψαν χρήματα και τσιγάρα. Για άγνωστο λόγο, λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στο σπίτι, αλλα οι αλλοδαποί είχαν προλάβει να λυθούν και του επιτέθηκαν με μανία.

Η σπείρα, μέλος της οποίας φέρεται να είναι και ο 34χρονος αστυνομικός, είχε διαπράξει επτά τουλάχιστον επιθέσεις με σκοπό την ληστεία σε βάρος αλλοδαπών σε Νικαια και Ρέντη, τον τελευταίο 1,5 χρονο.

Κατά την προσφιλή τους τακτική, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φορούσαν κουκούλες full-face και απειλούσαν τα θύματά τους με πιστόλι.

Πλέον την διερεύνηση της υπόθεσης έχουν αναλάβει οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ και αναζητούνται οι συνεργοί του αστυνομικού.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: Μέλος σπείρας που λήστευε αλλοδαπούς ο αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε στη Νίκαια"

Δυσαρέσκεια από την Ένωση Εισαγγελέων για τις δηλώσεις Πολάκη

Τη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει, για μια ακόμη φορά, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί, διαχρονικά και υποκριτικά για το πολιτικό σύστημα, πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης» αναφέρει η ανακοίνωση της η Ένωση και καλεί τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης:

- Να παύσουν εφεξής να στέκονται με παρεμβατική διάθεση απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους ανεπηρέαστους από πολιτικές σκοπιμότητες λειτουργούς της για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους και

- Να σεβαστούν και να θωρακίσουν έμπρακτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας του πολιτεύματος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια από την Ένωση Εισαγγελέων για τις δηλώσεις Πολάκη"

Έξι θάνατοι σε μία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μικρή μείωση της κυκλοφορίας του ιού των κουνουπιών, του ιού του Δυτικού Νείλου, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπως αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου, από την προηγούμενη Πέμπτη έως σήμερα έχουν δηλωθεί μόλις έξι νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, καταγράφονται σταθερά ανθρώπινες απώλειες -δηλώθηκαν έξι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα- καθώς βρίσκονται πολλοί ασθενείς σε νοσοκομεία, αρκετοί εκ των οποίων με σοβαρότατες επιπλοκές.

Σήμερα, σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 13 άνθρωποι με επιπλοκές από τη λοίμωξη, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, έναντι 22 που νοσηλεύονταν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Από αυτούς τους 13 ασθενείς που μολύνθηκαν και νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι έξι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 306, εκ των οποίων τα 41 ήταν θανατηφόρα. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 10 έως 95 χρόνων και οι νεκροί στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικίας άνω των 70 χρόνων.

Πλέον, ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται σε 90 δήμους σε όλη τη χώρα, έναντι 88 δήμων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί δήμοι όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου «επελαύνει», αφήνοντας πίσω του ασθενείς και νεκρούς, βρίσκονται στην Αττική (ο ιός κυκλοφορεί σε 45 δήμους του λεκανοπεδίου). Οι δύο νέες περιοχές του μολυσματικού χάρτη του ιού του Δυτικού Νείλου είναι το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων και ο δήμος Τυρνάβου στο νομό Λαρίσης.

45 δήμοι στην Αττική στον κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής ο ιός επελαύνει στις εξής περιοχές:Δήμος Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηλιουπόλεως, Δημοτικές Κοινότητες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων: Δήμος Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας -Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας –Μεθάνων, Περάματος, Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηρακλείου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών: Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Καματερού. Από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών:Δήμος Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμος Ωρωπού, Μαραθώνος, Σαρωνικού, Διονύσου και Μαρκόπουλου- Μεσογαίας.

Στην Κορινθία ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια ο Δήμος Χαλκιδέων, στη Βοιωτία οι Δήμοι Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Θηβαίων, στην Αργολίδα ο δήμος Άργους-Μυκήνων.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται σε ό,τι αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι εξής δήμοι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:Δήμος Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Θέρμης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Επίσης, κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), Πέλλας (Δήμοι Πέλλας, Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας), Κιλκίς (Δήμο Παιονίας και Κιλκίς), Χαλκιδικής (Δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), Ροδόπης (Δήμος Κομοτηνής και Μαρώνειας- Σαπών), ‘Εβρου (Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης), Ξάνθης (Δήμος Ξάνθης, Τοπείρου), Σερρών (Δήμος Ηράκλειας, Αμφίπολης), Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος (Δήμος Άργους-Μυκήνων), Φθιώτιδας (Δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας), Πιερίας (Δήμος Δίου- Ολύμπου) και Λάρισας (Δήμος Λαρισαίων, Τεμπών και Τυρνάβου) και τέλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμος Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι θάνατοι σε μία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου"

ΚΚΕ: Ο λαός να κρατά μικρό καλάθι για την ιστορία με τα μυστικά κονδύλια

«Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ' τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση» και καταλήγει «γι' αυτόν τον λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ' αυτήν την ιστορία».

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Ο λαός να κρατά μικρό καλάθι για την ιστορία με τα μυστικά κονδύλια"

Σοκ! Με διαταγή βγάζουν τους σκοπούς έξω από τις αλεξίσφαιρες σκοπιές

Ας δούμε πρώτα την ετυμολογική ερμηνεία της λέξης Αλεξίσφαιρος, -η, -ο: που προστατεύει από τις σφαίρες.

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο σε ότι αφορά στις σκοπιές, πληρώθηκαν και τοποθετήθηκαν, ούτως ώστε να προστατεύουν τους αστυνομικούς σκοπούς από τις σφαίρες οποιουδήποτε επιθυμεί να στρέψει εναντίον τους όπλο και να επιδιώξει το θανάσιμο ή το σωματικό τραυματισμό τους.

Μέχρι εδώ λειτουργούν οι στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και του ορθολογισμού σε ότι αφορά τόσο στη διατύπωση όσο και στην ερμηνεία. Που λοιπόν ανακύπτει ο παραλογισμός- ιρασιοναλισμός;

Στην εσωτερική διαταγή της ΕΛΑΣ που αποκαλύπτει το bloko.gr, μας έστειλε αστυνομικός και αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος (κεντρική υπηρεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Αθηνών) μαθαίνουμε πως όλα όσα γνωρίζαμε δια μέσου της λογικής και της ορθολογιστικής ερμηνείας της ετυμολογίας, συνεπώς και συναφώς της καθεαυτό ουσίας στην αλληλουχία προμήθεια- χρήση, είναι ανεδαφικά με βάση τη μεταφρασμένη διαλεκτική. Σύνθεση, αποσύνθεση και στο τέλος όχι ανασύνθεση, αλλά επιμονή κι επιλογή στην αποσύνθεση.

Το bloko.gr παραθέτει την εσωτερική διαταγή που εκδόθηκε τις ώρες μετά την επίθεση στο τμήμα της Ομόνοιας, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στην πρεσβεία του Ιράν και με την οποία διατάσσονται οι αστυνομικοί σκοποί να μην μένουν λεπτό μέσα στις αλεξίσφαιρες σκοπιές, προκειμένου προφανώς να διευκολύνουν και να δοκιμάζουν τη σκοπευτική δεινότητα των όποιων θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ως στόχο τον οποιονδήποτε αστυνομικό σκοπό.


bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ! Με διαταγή βγάζουν τους σκοπούς έξω από τις αλεξίσφαιρες σκοπιές"

Προσφυγικό: 264 νέες αφίξεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου (στοιχεία)

Συνολικά 264 νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: 264 νέες αφίξεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου (στοιχεία)"

Ενταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Μπαρμπαρός -Ολες οι εξελίξεις

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην κυπριακή ΑΟΖ όπου πλέον βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και απειλεί να ξεκινήσει έρευνες σε σημείο όπου η κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την Ελληνική.
Εχει προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, με το επιχείρημα οτι ανήκει στην Τουρκία, οδηγία που απέρριψε η ελληνική πλευρά. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένταση στην περιοχή, όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ισχυρίζονται ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται οτι το ελληνικό πλοίο παρεμποδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση απο τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το Μπαρμπαρός. 
Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς, ενώ υπάρχει και δήλωση απο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία συμβουλεύεται η ελληνική πλευρά να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση. Πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι το πρωί το Barbaros επιχείρησε να κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η απάντηση ήταν ακαριαία, με τον Νικηφόρο Φωκά να ανακόπτει την πορεία του.
Η τουρκική ανακοίνωση
«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.
"Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.
»Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση (την πρώτη με υπουργό τον Αλ. Τσίπρα) με την οποία στρέφεται κατά της προκλητικής NAVTEX της Τουρκίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
Γεννηματά: Αυτονόητα θα προστατεύσει τα σύνορά της η ΕΕ
Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σημείωσε:
«Απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Αυτό αυτονόητα θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Μπαρμπαρός -Ολες οι εξελίξεις "

Στο ΣτΕ οι πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές που είδαν να τους κόβουν την πριμοδότηση για το πανεπιστήμιο

Να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες για την πριμοδότηση πυρόπληκτων που είναι υποψηφίοι για να εισαχθούν στα ΑΕΙ ζητούν δύο νέοι που το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και λίγο καιρό μετά είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που μπορεί να πριμοδοτηθεί για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των πληγέντων, προσθέτοντας μάλιστα και πιο αυστηρά κριτήρια.

Η ΠΝΠ που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όμως η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για να εφαρμόσει την ΠΝΠ περιόρισε τον αριθμό «στα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι δύο νεαροί υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι «η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές που είδαν να τους κόβουν την πριμοδότηση για το πανεπιστήμιο"

Ρωσία: Η διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έπρεπε να είχε λυθεί πολύ νωρίτερα

Την εκτίμηση ότι η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί αρκετά νωρίτερα εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

«Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τσιζόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA.

«Η γενική εκτίμησή μου συμπίπτει με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, η οποία την κήρυξε την συμφωνία των Πρεσπών ως άκυρη», η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω της χαμηλής προσέλευσης του λαού στο δημοψήφισμα που ήταν πολύ κάτω από το 50%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιζόφ. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση σχετικά με τι ήταν ακριβώς το δημοψήφισμα. «Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε ότι «υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι στη δεκαετία του '90, ότι η Θεσσαλονίκη - η οποία ήταν μια πόλη 600.000 τότε - διοργάνωσε τεράστιες συγκεντρώσεις. Αυτό ήταν περίεργο, αλλά ήταν επίσης και μια ένδειξη ενίσχυσης του αδιεξόδου. Οπως καταλαβαίνω (αν και μπορώ να κάνω λάθος φυσικά), για τους Ελληνες δεν είναι τόσο το όνομα που έχει σημασία, αλλά όλα όσα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μπορεί να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Άνω Μακεδονία, η Κάτω Μακεδονία, αλλά το "ποιοι είναι οι Μακεδόνες;" και το "πώς θα φέρουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν ως εαυτούς - απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου" τους αφορά περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι ένα ακόμη στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση.

«Γνωρίζω πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα της γλώσσας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας - θα έλεγα με πολύ δύσκολο τρόπο. Περισσότερο μοιάζει με την παράκαμψη του ζητήματος παρά την επίλυσή του. Ομως, και πάλι, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ νωρίτερα», συμπληρώνει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Η διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έπρεπε να είχε λυθεί πολύ νωρίτερα"

Αυξήσεις ζήτησε η ΑΔΕΔΥ από τον Τσακαλώτο -«Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση» απάντησε

Με άδεια χέρια έφυγαν από το υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς βρήκαν κλειστή «πόρτα» και στο θέμα της επαναφοράς των Δώρων και στο αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις.

Στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός επισήμανε ότι ένα τέτοιο μέτρο στοιχίζει 1,6 δις ευρώ ενώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση επί του θέματος έγινε, πάντως, με φόντο πρωτόδικη απόφαση περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των Δώρων.

Στα μισθολογικά , «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση» ενώ όσον αφορά στο αίτημα ακύρωσης της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και επαναφοράς του στα 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με τον Γ. Πάιδα εξέφρασε την ελπίδα να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1-1-2019 αν και επισήμανε πως εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αποδοχές μειωμένες κατά 30%. Ο υπουργός σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, συμφώνησε πως υπάρχουν αδικίες και εκτίμησε πως θα περάσουν κάμποσα χρόνια πριν συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων…

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς η ΑΔΕΔΥ παρέλαβε με καθυστέρηση μηνών σύμφωνα με τον πρόεδρο το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, ακούγοντας τον υπουργό να σημειώνει πως οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και θα έχουν χαρακτήρα εξορθολογισμού. Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει, όμως, το φόβο για «μαχαίρι» στο συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ κατά 60 εκατ. ευρώ . Βαρέα και ανθυγιεινά από 35 ως και 150 ευρώ το μήνα λαμβάνουν σήμερα 93.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις ζήτησε η ΑΔΕΔΥ από τον Τσακαλώτο -«Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση» απάντησε "

Δρομοκαϊτειο: Κοριοί και ψώρα απειλούν ασθενείς και προσωπικό

Μάχη με τους... κοριούς και την ψώρα, μεταξύ άλλων, δίνουν ασθενείς και προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο» το τελευταίο διάστημα.

Μετά την εισαγωγή ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση στο ψυχιατρείο λόγω έλλειψης ειδικών δημόσιων δομών, τα οποία μάλιστα παραμένουν σε καθήλωση, με δέσιμο, όλο το 24ωρο, που είχε αναδειχθεί από καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), τη σκυτάλη παίρνει το Σωματείο Εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου καταγγέλλοντας περιστατικά μολυσματικών δερματολογικών ασθενειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα νοσηλείας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχεται.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου, την οποία κοινοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «πέραν των πολλών περιστατικών με ψώρα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίστηκαν περιστατικά με κρούσματα από τσιμπήματα κοριών νοσηλευομένων ασθενών». Μάλιστα, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νοσηλευτικό τμήμα να αναστείλει για λίγες ημέρες τη λειτουργία του!

Νοσηλεύονται αυτιστικοί καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους

Την ίδια ώρα, ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό εισήχθησαν για νοσηλεία στο «Δρομοκαΐτειο» και στο γειτονικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, «Δαφνί», κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ο αυτισμός δεν είναι ψυχικό νόσημα, αλλά αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία απαιτεί τελείως διαφορετική διαχείριση και αντιμετώπιση από αυτή των ψυχικών νοσημάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισαχθεί στο «Δρομοκαϊτειο» με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση και μάλιστα από ειδικούς Ξενώνες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενους από το κράτος και κοινοτικά κονδύλια. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας με νόημα ότι «η πολιτεία φρόντισε κι έκλεισε τα τελευταία χρόνια όλες τις Δημόσιες Ειδικές Δομές για τη φιλοξενία τέτοιων περιστατικών».

Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος αλλά διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, υπενθυμίζουν στους αρμόδιους οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαϊτειου» και υπογραμμίζουν πως «το ψυχιατρείο είναι χώρος μη κατάλληλος αλλά και επικίνδυνος, για τους πάσχοντες με αυτισμό, αφού αυτοί νοσηλεύονται σε κλινικές οξέων περιστατικών μαζί με 30 ασθενείς που εμφανίζουν ενεργό ψυχιατρική συμπτωματολογία και περιθάλπονται από ελάχιστο προσωπικό».

Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα με αυτισμό να είναι σχεδόν όλο το 24ωρο καθηλωμένα στα κρεβάτια με ιατρική εντολή διότι αν λυθούν κινδυνεύει η ζωή τους.

Αυξάνονται οι νοσηλείες άστεγων και μεταναστών από τα hot spots

Κι ενώ οι ελλείψεις «που διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά στις δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, φροντίδας και νοσηλείας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών υπηρεσιών υγείας και του ελληνικού πληθυσμού» συνεχώς εντείνονται, αλλάζουν δραματικά τα χαρακτηριστικά των νοσηλευομένων στο ψυχιατρείο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος στη χώρα και οι άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας, έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιστατικά ψυχιατρικά που αφορούν μετανάστες όλο και συχνότερα. «Το 20% των εισαγωγών, περίπου πέντε ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από hot spot» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης στο ίδιο ποσοστό εισάγονται άστεγοι και γενικώς άτομα με ψυχικές παθήσεις χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και κατοικία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομοκαϊτειο: Κοριοί και ψώρα απειλούν ασθενείς και προσωπικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news