facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση στην τουρκική Navtex - Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επί Τσίπρα

Για παραβίαση των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασιών, κατηγορεί την Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που αντέδρασε με 24ωρη καθυστέρηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex για τις έρευνες του Μπαρμπαρός.

Να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τη ΝΔ η οποία τόνισε δια του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου ότι είναι αδικαιολόγητη η αφωνία της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ είναι η πρώτη επί θητείας Τσίπρα και σε αυτήν σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές σχετικά με την αναγγελία για τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Όπως επισημαίνει μάλιστα οι έρευνες αυτές θα γίνουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση στην τουρκική Navtex - Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επί Τσίπρα"

Σοβαρές καταγγελίες Μητσοτάκη: Ο Κοτζιάς δεν απεπέμφθη για το Μακεδονικό

Αποπομπή και όχι παραίτηση, χαρακτήρισε την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για συσχέτιση της υπόθεσης με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση που έκανε στους Έλληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, αν η ΝΔ θα κάνει κάτι σχετικά με τα όσα ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για τα διαχείριση των μυστικων κονδυλίων από το ΥπΕξ και αν το θέμα συνδέεται με την παραίτηση Κοτζιά.

«Είναι μια σοβαρή κατηγορία. Από κει και πέρα, μπορώ να κάνω την υπόθεση ότι τελικά ο κ. Κοτζιάς δεν απεπέμφθη από τον πρωθυπουργό για το Μακεδονικό. Δεν έχω την εντύπωση οτι πρόκειται για οικοιοθελή αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας μεταξυ του κ. Καμμένου και του κ. Κοτζιά, διάλεξε τον κ. Καμμένο. Πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Τσίπρας για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα και ερωτηθείς αν το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε: «Κάλυψα με τη δήλωσή μου, την ουσία του θέματος. Για το Βrexit ήρθαν κάποιοι να συζητήσουν και πρόεκυψε exit Κοτζιά. Πως μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλάει για διγλωσσία, όταν είναι αυτός που απέπεμψε τον κ. Κοτζιά και κρατά υπουργό τον κ. Καμμένο, που ήταν απέναντι σε συμφωνία των Πρεσπών; Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου και ο ετερόκλητος συνασπισμός εξουσιας θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει όσο δυνατόν το περισσότερο. Για την πρόταση μομφής αφήστε να κρατήσουμε και εμείς κλειστά τα χαρτιά μας».

Σε επανάληψη της ερώτησης για την πρόταση μομφής και σχετικά με το χρόνο που η ΝΔ προτίθεται να την καταθέσει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η πρόταση μομφής είναι το τελευταιο και πιο δραστικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σωστά την καταθέσαμε το καλοκαίρι και εκθέσαμε τότε τη διγλωσσία Καμμένου. Το εξάμηνο λήγει στις 17 Δεκεμβρίου, από τις 18 Δεκεμβρίου έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το εργαλειο αυτό».

Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «το μοναδικό μέλημα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι να μείνουν όσο το περισσότερο στην εξουσία. Όπως πρόσθεσε, «η χώρα ζημιώνεται από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση με την αγγλοσαξωνική φράση «κουτσή πάπια».

«Όλοι ξέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αυτό που λένε οι αγγλοσάξωνες „κουτσή πάπια" (lame duck). Είναι μια κυβέρνηση που όλοι ξέρουν ότι θα φύγει και ότι δεν μπορεί να παράξει κανένα έργο. Ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον ΕπίτροποΚανιέτε, ήταν αυτό της ΔΕΗ. Και για την κατάσταση εταιρίας και για την ύποπτη υπόθεση με την εξαγορά της εταιρίας του κολλητού του κ. Ζάεφ. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όταν φύγει, θα αφήσει πίσω της πολλές νάρκες που θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το όριο αντοχής της κυβέρνησης απάντησε:«Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τι ειναι αυτό που τους κρατά σφιχταγκαλιασμένους στην καρέκλα. Και είναι απίστευτο να κατηγορεί για διγλωσσία ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κρατά τον κ. Καμμένο που είναι ο ορισμός της διγλωσσίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε ερώτηση και για τις δηλώσεις Πολάκη, ο οποίος σε ηχητικό απόσπασμα, φέρεται να καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πίεζουν τους δικαστικούς για διώξεις, προκειμένου το κόμμα του κ. Τσίπρα να κερδίσει ξανά τις εκλογές, αλλά και για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου. «Ο κ. Πολάκης είναι ο αγαπημένος του κ. Τσίπρα, άρα το ύφος και το ήθος του, εκφράζει τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι συντάσσεται απόλυτα με την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής. Οπότε, ας ειναι προσεκτικοί αυτοί που προσάπτουν στη ΝΔ ακροδεξιά χαρακτηριστικά», απάντησε.

Τέλος ρωτήθηκε και για την τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ στα Σκόπια, λέγοντας ότι δεν θέλει να τη σχολιάσει. «Εννοείται, ότι η μεγάλη πίεση του εξωτερικού παράγοντα, δημιουργεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Εγώ δεν έχω λάβει τέτοια επιστολή», συμπλήρωσε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρές καταγγελίες Μητσοτάκη: Ο Κοτζιάς δεν απεπέμφθη για το Μακεδονικό"

Ιαπωνία: Θα διοχετεύσει τόνους ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Χιλιάδες τόνους ραδιενεργού ύδατος ετοιμάζεται να διοχετεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Russia Today, καθώς πλέον λιγοστεύει ο χώρος αποθήκευσης του ραδιενεργού ύδατος από την κατεστραμμένη πυρηνική εγκατάσταση της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να αδειάσει μία τεράστια ποσότητα στον Ειρηνικό Ωκεανό – παρά την παρουσία ραδιενεργών υλικών.

Μέχρι στιγμής, 1.09 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου ύδατος αποθηκεύεται σε 900 δεξαμενές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παρουσία ραδιενεργών υλικών έχει περιοριστεί σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα μέσω μιας τεχνικής επεξεργασίας, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας μεγάλος αριθμός ραδιενεργών στοιχείων, όπως αντιμόνιο, κοβάλτιο, ιώδιο, ρόδιο, ρουθήνιο, στρόντιο και τελλούριο παραμένουν στο νερό.

Η Tepco, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική εγκατάσταση, παραδέχεται ότι το νερό περιέχει τρίτιο, ωστόσο σε «ασφαλή επίπεδα». Ωστόσο ο βρετανικός Telegraph εξασφάλισε έγγραφα από την Ιαπωνική κυβέρνηση που δείχνουν ότι οι αρχές γνωρίζουν ότι η τεχνική επεξεργασία δεν έχει μειώσει την παρουσία ραδιενεργών στοιχείων σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Μάλιστα η Tepco αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί ότι το 80% του νερού περιέχει ακόμα ραδιενεργές ουσίες. Συγκεκριμένα, οι 65.000 τόνοι του νερού που φέρεται να έχει καθαριστεί, περιέχει το στοιχείο στρόντιο-90 -που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και λευχαιμία- σε ποσοστό 100 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο. Το τρίτιο, δε φέρεται να είναι πιο επιβλαβές από τις ακτίνες Χ και γάμμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει ξανά να διοχετεύσει μολυσμένο νερό στον ωκεανό, το 2016, ωστόσο η εντονότατες αντιδράσεις των ντόπιων οδήγησαν στη ματαίωση του εγχειρήματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Θα διοχετεύσει τόνους ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό"

Τι αποφάσισαν οι δήμαρχοι για τα αναδρομικά στους δημοτικούς υπαλλήλους

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν σήμερα οι δήμαρχοι κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών 13ου και 14 μισθού σε εργαζόμενους Δήμων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και κέρδισαν πρωτόδικα την επιστροφή αναδρομικών ποσών ύψους 2.500 ευρώ.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αρκετοί Δήμοι δεν έχουν αποθεματικά για να πληρώνουν αναδρομικά δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών σε εργαζόμενους, και πρότειναν η καταβολή σε περίπτωση θετικών δικαστικών αποφάσεων να γίνεται από την Πολιτεία .

Ο "χορός" των διεκδικήσεων αναδρομικών 13ο και 14ου μισθού, που ήδη έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο με αγωγές δικαστικών υπαλλήλων και ενστόλων, άνοιξε εξ αιτίας του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρείχε με διάταξη νόμου το δικαίωμα στις διοικήσεις των Δήμων να μην ασκούν εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν υπαλλήλους τους.

Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης νόμου ήταν αρκετοί γαλαντόμοι Δήμοι να μην ασκήσουν έφεση σε ευνοϊκές για δημοτικούς υπαλλήλους, πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, και έτσι οι προσφεύγοντες δημοτικοί υπάλληλοι να αξιώσουν την επιστροφή αναδρομικών 134ου και 14 ου μισθού τουλάχιστον μιας διετίας. Μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει αναδρομικά σε υπαλλήλους τους αρκετοί Δήμοι, όπως του Αμαρουσίου, του Περιστερίου, του Χαιδαρίου, της Πετρούπολης κά.

Τελικώς στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε ο κάθε Δήμος να κρίνει ξεχωριστά για το αν θα ασκήσει η όχι έφεση μετά από ευνοϊκή, για εργαζόμενους, πρωτόδικη απόφαση καταβολής αναδρομικών 13ου και 14ου μισθού, με βάση την εισήγηση των νομικών του υπηρεσιών και τις οικονομικές του δυνατότητες...

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αποφάσισαν οι δήμαρχοι για τα αναδρομικά στους δημοτικούς υπαλλήλους"

Βαρουφάκης: Τσίπρας-Καμμένος είχαν περισσότερα κοινά από όσα πίστευα, σήμερα επιβεβαιώθηκε

Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση φθίνει συνεχώς από τότε που αυτο-ανατράπηκε την 6/7/2015» εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

«Κάποτε πίστεψα ότι επρόκειτο για συμμαχία ανάγκης. Στις 24/6/2015 διαπίστωσα ότι οι δύο τους είχαν περισσότερα κοινά απ' όσα ήθελα να πιστέψω. Σήμερα αυτό επιβεβαιώθηκε» αναφέρει ο Βαρουφάκης και προσέθεσε «Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία πλέον. Η κυβέρνηση φθίνει συνεχώς από τότε που αυτο-ανατράπηκε την 6/7/2015».

Δείτε την ανάρτησή του:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Τσίπρας-Καμμένος είχαν περισσότερα κοινά από όσα πίστευα, σήμερα επιβεβαιώθηκε"

Κύπρος: Πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης η παραίτηση Κοτζιά

Πρώτο θέμα είναι στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τα απογευματινά δελτία ειδήσεων και οι ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και σταθμών δίνουν επί του παρόντος ειδησεογραφική κάλυψη, χωρίς σχόλια και με ανάρτηση βίντεο από την δήλωση του πρωθυπουργού.

Οι τίτλοι είναι:


  • «Φιλελεύθερος»: « Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς - Αναλαμβάνει και ΥΠΕΞ ο Τσίπρας. Τσίπρας: Δεν θα δεχτώ διγλωσσία στην εθνική γραμμή»
  • «Πολίτης: «Τσίπρας: Αποφασισμένος για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»
  • «Xαραυγή: «Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς - Τσίπρας στο Υπουργείο Εξωτερικών»
  • «ALFΑ» « Τσίπρας: "Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική" -Νίκος Κοτζιάς: "Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος"».
  • ΡΙΚ: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα - Κοτζιά»
  • SigmaLive «Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς»


Αγαστή χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου. Με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστεί τον παραιτηθέντα Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά "για τη συνεργασία και την πολύτιμη σύμπραξη τα τελευταία 3,5 χρόνια"

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης η παραίτηση Κοτζιά"

Απίστευτες φωτογραφίες: Τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης «κατάπιε» 1000 μέτρα βλάστησης στη Βιστωνίδα

Ένα απίστευτα όμορφο και συνάμα εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίσθηκε για ακόμη μια φορά στις ακτές της λίμνης Βιστωνίδας στον δρόμο μπροστά από το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος. 

Ένα μοναδικό πέπλο ιστού αράχνης έχει εκταθεί τουλάχιστον 1000 μέτρα και έχει σκεπάσει όλη την βλάστηση δίπλα από την ακτή.

Το θέαμα εντυπωσιάζει διερχόμενους και επισκέπτες. Το πέπλο αράχνης «σκεπάζει» φυτά, θάμνους, φράχτη ακόμα και κάποια εκκλησάκια που υπάρχουν, δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα. 

vl5


vl6
vl7
Στις φωτογραφίες αποτυπώνετε αυτό το παράξενο αλλά άκρως εντυπωσιακό θέαμα, που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.





Η επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο

Το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας. Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση για το πέπλο αράχνης που σκεπάζει ένα τμήμα παραπλεύρως του δρόμου στο Πόρτο Λάγος.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να μην είναι άγνωστο στους επιστήμονες αλλά είχε αρκετά χρόνια να εμφανιστεί με αυτή την ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί πριν από ένα μήνα και στον Αιτωλικό.

Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα, υπήρχε ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης που είχε καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτοφανές γεγονός επισημαίνοντας ότι εκείνες τις μέρες έκαναν την εμφάνισή τους σμήνη κουνουπιών. 


vl1
vl2
vl3
vl4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτες φωτογραφίες: Τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης «κατάπιε» 1000 μέτρα βλάστησης στη Βιστωνίδα"

Προσφυγή δήμων–ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση ακινήτων στο Υπερταμείο

Με ομόφωνο ψήφισμα του, το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καλεί τις δημοτικές Αρχές να προβούν στην κατάθεση αίτησης ακυρότητας στο ΣτΕ για να μην παραχωρηθούν στο Υπερταμείο ακίνητα που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση ή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους.

Η ΚΕΔΕ καλεί τα δημοτικά συμβούλια να κοινοποιήσουν σε αυτήν -το αργότερο μέχρι την 25η Οκτωβρίου- την απόφασή τους για να προσφύγει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης στο ΣτΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή δήμων–ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση ακινήτων στο Υπερταμείο"

Στο ΣτΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να του επιστραφεί το διαβατήριο

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο βάσει διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά (170/2018) που του επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για την υπόθεση του πλοίου Νoor 1.

Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή ωστόσο, η εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά (201/2018), το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, επήλθε άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από την Αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να του επιστραφεί το διαβατήριο"

Ένταση με Βίτσα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για το μεταναστευτικό

Σε κλίμα έντασης που προκαλεί ολιγάριθμη ομάδα πολιτών, κυρίως κατοίκων της περιοχής του Χαλκειούς όπου λειτουργεί ο καταυλισμός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο πραγματοποιείται η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Μάλιστα προς στιγμή η συνεδρίαση διακόπηκε όταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας απευθυνόμενος στον υπουργό τον επιτίμησε για τη χρήση του όρου πρόσφυγες. «Λαθρομετανάστες είναι» φώναξε για να προκαλέσει την αντίδραση συμβούλου προσκείμενου στην παράταξη του ΚΚΕ που χαρακτήρισε φασιστικές αυτές τις συμπεριφορές. Ακολούθησε παρέμβαση με ύβρεις της ομάδας των κατοίκων κατά του συμβούλου της Αριστεράς, και η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς έθεσε τρεις άξονες προτεραιότητας για το θέμα για το Δήμο Χίου. Όπως είπε πρώτος άξονας είναι τα ζητήματα άμεσης καθημερινότητας των νησιωτών και των επιχειρηματιών του νησιού, δεύτερος είναι οι σχέσεις του Δήμου ως οργανισμού που έχει συνάφεια με το προσφυγικό και τρίτος τα γενικότερα ζητήματα πολιτικής από την πλευρά της Κυβέρνησης για το θέμα.

Ο κ. Βουρνούς, τόνισε ότι ο Δήμος της Χίου έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης της ΒΙΑΛ διάρκειας τριών ετών. «Έχουμε ζητήσει να αποχωρήσει το υπουργείο, καθώς δεν τηρούνται οι όροι παραχώρησης. Η δήλωσή μας είναι σαφής: 6 Ιανουαρίου 2019 θέλουμε το ακίνητο πίσω» είπε ο κ. Βουρνούς.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των ροών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2018 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 23.500 πολίτες τρίτων χωρών, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 αλλά μειωμένος σε σχέση με το 2016. «Στον Έβρο όμως είχαμε μία τεράστια αύξηση. Ως τώρα έχουν περάσει 12.700 άτομα από τον Έβρο, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία», είπε.

Αναφερόμενος στα αίτια της μετανάστευσης ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι οι άνθρωποι που περνάνε παράνομα τα σύνορα είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και «δεν έρχονται για τουρισμό». «Έρχονται εξαιτίας του πολέμου, εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας σε Ασία και Αφρική και τέλος λόγω των υποσχέσεων που τους δίνουν οι διακινητές. Η διακίνηση ανθρώπων είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο μετά το εμπόριο όπλων και αυτό των ναρκωτικών», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού «στη Χίο έχουν έρθει από την αρχή του 2018, 3.330 άτομα. Και έχουν φύγει 3.766 αιτούντες άσυλο. Σε σχέση με το τέλος του 2017 ο συνολικός αριθμός είναι 420 άνθρωποι λιγότεροι στη Χίο».

«Προωθούμε τις πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου και παράλληλα συστήνουμε οκτώ νέες επιτροπές προσφυγών για να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κατοίκους των γύρω περιοχών από τη ΒΙΑΛ. Όμως σκεφτείτε να ήταν μία κατάσταση διάχυτη σε όλη τη Χίο», κατέληξε.

Απαντώντας επίσης στις φωνές παρισταμένων κατοίκων ότι το Δεκέμβριο λήγει η παραμονή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Βίτσας σημείωσε «τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα διατηρηθεί στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό και μετά την 31η Δεκεμβρίου». Όπως είπε «αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα καταργηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ».

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση με Βίτσα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για το μεταναστευτικό"

Θεοχάρης: Φιλελεύθερος ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, πρέπει να τον χειροκροτήσουμε!

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης μετά το μνημόνιο είναι φιλελεύθερος και γι’ αυτό «θα πρέπει να τον χειροκροτήσουμε».

Παρά την επιμέρους κριτική που έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόνισε:Σ «Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνια είναι ο πιο φιλελεύθερος προϋπολογισμός και γι’ αυτό πρέπει να χειροκροτήσουμε. Σκεφτείτε ότι τώρα που δεν υπάρχει η πίεση λόγω μνημονίου τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πιο φιλελεύθερα».

Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης απευθύνθηκε και στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα θέλοντας να κάνει χιούμορ: «Ο κ. Σταϊκούρας σε μια κρίση ειλικρίνειας μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό σας γιατί είναι ένας φιλελεύθερος προϋπολογισμός».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο θετικό σενάριο ακύρωσης της μείωση των συντάξεων και τόνισε ότι αυτό το σενάριο συνεπάγεται την μη εφαρμογή σημαντικών αντιμέτρων

«Θυσιάζετε σημαντικά αντίμετρα οι άνεργοι, τα παιδιά, τα νέα ζευγάρια αυτοί θα πληρώσουν τους συνταξιούχους. Αυτοί θα πληρώσουν το θετικό σενάριο για να μην κοπούν οι συντάξεις.

Η ψαλίδα μεταξύ των νέων και παλιών συνταξιούχων που θέλετε να την κρατήσετε ανοιχτή με την προσωπική διαφορά πρέπει να κλείσει και πρέπει να κλείσει με την αύξηση της σύνταξης και των νέων συνταξιούχων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης: Φιλελεύθερος ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, πρέπει να τον χειροκροτήσουμε! "

Αξιωματικοί Βορείου Αιγαίου: Ανέφικτη η εφαρμογή της διαταγής για την εμφανή αστυνόμευση

Διαβάστε την ανακοίνωση των Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου: Με αφορμή την έκδοση των ανωτέρω διαταγών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ», διαπιστώνεται ότι η κατά γράμμα εφαρμογή τους θα προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η Ένωσή μας συντάσσεται με τα γραφόμενα των πέντε πρωτοβάθμιων ενώσεων, αναφορικά με τις υπερβολικές απαιτήσεις που προκύπτουν για τους Αξιωματικούς Επιθεώρησης από τη διαταγή του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., για την ενίσχυση του πλέγματος αστυνόμευσης, στις οποίες προστίθενται και επιπλέον αρμοδιότητες με την πρόσφατη διαταγή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, όπου αναλύεται το σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης των Δ.Α. Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαταγών αυτών είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτη, αν ληφθεί υπόψη το υπάρχον προσωπικό σε κάθε υπηρεσία, σε συνάρτηση με τα προβλήματα που γεννώνται από το βαρύ φορτίο του μεταναστευτικού ζητήματος που καλείται η κάθε Διεύθυνση να διαχειριστεί και τα προβλήματα που αυτό γεννά στην ομαλή λειτουργία των Διευθύνσεων αλλά και των υπηρεσιών τους. Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού, που θα επιφέρει η προσπάθεια πλήρους εφαρμογής των διατασσόμενων, γίνεται αντιληπτό ότι οι διοικούντες αξιωματικοί μπαίνουν σε συμπληγάδες ανάμεσα στις απαιτήσεις της διοίκησης και στα δικαιώματα του προσωπικού των υπηρεσιών τους. Με τον τρόπο αυτό, στα πολλά σοβαρά προβλήματα που καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου (υπερπλήρωση των δομών φιλοξενίας αλλοδαπών, υποστελέχωση σε ανώτερους αξιωματικούς, έλλειψη μέσων και δομών όπως π.χ. διερμηνείς, καθυστέρηση στην ενταλματοποίηση δαπανών με συνέπεια την κατά διαστήματα μη χορήγηση καυσίμων, επισκευή οχημάτων κλπ), προστίθεται επιπλέον φορτίο και καταπόνηση.

Η ένωσή μας κατά το παρελθόν με σχετικά έγγραφά της, ζήτησε ενίσχυση με αποσπάσεις Αξιωματικών για ζητήματα μεταναστευτικού, όπως γίνεται και με το κατώτερο προσωπικό, αλλά ουδέποτε αυτό έγινε αποδεκτό από την ηγεσία. Τα μέλη μας εδώ και χρόνια εργάζονται πέραν του ανθρωπίνου δυνατού, συνήθως καθ’ υπέρβαση των διατάξεων του Π.Δ 394/2001 περί χρόνου εργασίας Αστυνομικού προσωπικού και με μοναδικό γνώμονα το φιλότιμο τους. Καλές οι διαταγές, ωραία τα σχέδια και τα πλέγματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Αστυνομία πρώτιστα είναι ο Έλληνας Αστυνομικός.

Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με τις λοιπές Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αξιωματικών και ζητάμε την παρέμβαση της Ομοσπονδίας στην φυσική ηγεσία του Σώματος, ώστε οι διαταγές περί εμφανούς αστυνόμευσης να ληφθούν υπόψη από τους εκάστοτε Διευθυντές μόνο ως κατευθύνσεις, πάνω στις οποίες να υλοποιήσουν εφαρμόσιμες στρατηγικές αστυνόμευσης, προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα και στις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματικοί Βορείου Αιγαίου: Ανέφικτη η εφαρμογή της διαταγής για την εμφανή αστυνόμευση"

Τραγωδία στο Μάτι: Η Πυροσβεστική αρνείται να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων

Πριν από περίπου ένα μήνα ο δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου, Βασίλης Καπερνάρος, είχε ζητήσει στοιχεία από τον Αρχηγό της Πυροσβετσικής Υπηρεσίας για τις κινήσεις του επικεφαλής των ελικοπτέρων την αποφράδα 23 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε, ότι στοιχεία χρειαστούν για να τεκμηριώσει την αγωγή που σχεδιάζει θα πρέπει να τα ζητήσει από τον... εισαγγελέα! 

Η διαδικασία που αποτυπώνεται στην απάντηση είναι... εντυπωσιακή: ο αρχηγός απάντησε στον υπαρχηγό, ο υπαρχηγός στη νομική υπηρεσία και η τελευταία στον δικηγόρο της κυρίας Φύτρου, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις απαντήσεις της ηγεσίας!

Την ώρα που αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος κάποιοι επιμένουν να παίζουν κρυφτό στις πλάτες δεκάδων νεκρών και των συγγενών τους. 

Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν:

Εκανε όντως ξενάγηση σε φιλικό του πρόσωπο ο επικεφαλής των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στο Ελευθέριος Βενιζέλος;

Αποχώρησε μαζί της μετά το τέλος της ξενάγησης με το υπηρεσιακό όχημα;

Γιατί δεν εδωσε εντολή να σηκωθούν και άλλα ελικόπτερα που ήταν καθηλωμένα στο έδαφος;


apofasii
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Μάτι: Η Πυροσβεστική αρνείται να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων"

Αθώος ο Ρέστης και άλλοι 10 για τα δάνεια της FBB

Αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Βίκτωρα Ρέστη και 10 ακόμη άτομα για το αδίκημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό.

Αφορμή τα δάνεια που είχε χορηγήσει η τράπεζα FBB, συμφερόντων του εφοπλιστή, σε ναυτιλιακές εταιρείες την διετία 2009-2011.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν απεδείχθη κατά την ακροαματική διαδικασία ότι τα επίμαχα δάνεια δόθηκαν χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ότι ζημίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Πρόταση απαλλαγής είχε κάνει νωρίτερα στο δικαστήριο και ο εισαγγελέας της έδρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο Ρέστης και άλλοι 10 για τα δάνεια της FBB "

Τώρα... αρχίζει η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου: Απειλές αποκαλύψεων για τα μυστικά κονδύλια ΥΠΕΞ και Άμυνας

Η σφοδρή αντιπαράθεση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, που οδήγησε εν τέλει στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή, «θυελλώδη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται ότι δεν προέκυψε μόνο εξαιτίας των παρεμβάσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κοτζιά, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα του τέως, πλέον, ΥΠΕΞ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας περιλάμβανε αιχμές για κακοδιαχείριση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Νικήτας Κακλαμάνης μετέφερε δικές του πληροφορίες για τους δραματικούς διαλόγους και τον καβγά μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νικήτα Κακλαμάνη, ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, άφησε ανάλογες αιχμές. «Προφανώς ο Πάνος ξέρει πολλά... και όλοι καταλαβαίνουν ότι αν τον πειράξουν δεν θα διστάσει... Οι κατηγορίες του για κακοδιαχείριση κονδυλίων ήταν προειδοποίηση και έπιασε τόπο όπως φάνηκε» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έγραψε στο Twitter: «Ο Τσίπρας επέλεξε Καμμένο. Κάτι θα ξέρει για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Πάντως, σχετικά με το θέμα των «μυστικών κονδυλίων», είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΞ είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει» τα «μυστικά κονδύλιά» από τη Βουλή από το 2017.

Στις 7 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει: «(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας -ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

«Ρελάνς» Κοτζιά με τα «μαύρα» κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου, ωστόσο, φαίνεται ότι μόλις τώρα... αρχίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Νίκος Κοτζιάς φέρεται αποφασισμένος να φέρει στη Βουλή το θέμα των «μαύρων» κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία διαχειρίζεται εν λευκώ ο κ. Καμμένος.

Όπως διαρρέουν συνεργάτες του κ. Κοτζιά, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις πως τα κονδύλια αυτά δεν καταλήγουν σε διαχείριση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά λειτουργούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές λένε: «Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα "μυστικά κονδύλια" όλων των υπουργείων, αναλαμβάνει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα "απόρρητα κονδύλια" μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν «απόρρητα κονδύλια». Ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επανέφερε αυτή την πρότασή του και χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας την αντίδραση Καμμένου, με τις γνωστές συνέπειες...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τώρα... αρχίζει η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου: Απειλές αποκαλύψεων για τα μυστικά κονδύλια ΥΠΕΞ και Άμυνας"

Πρυτανεία: Κλείνει αύριο τη Φιλοσοφική λόγω «Ρουβίκωνα»

Τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής αύριο, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, αποφάσισαν «μετά τα σημερινά γεγονότα» οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Σχολής.

Σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν «για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας».

Δηλώνουν ότι κύριο μέλημά τους «παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» και πως «τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρυτανεία: Κλείνει αύριο τη Φιλοσοφική λόγω «Ρουβίκωνα»"

«Δεν δωροδόκησα κρατικό υπάλληλο» είπε στη δίκη της Siemens ο Πρ. Μαυρίδης

Στην γραμμή της άρνησης των κατηγοριών που του έχουν αποδοθεί και τον θέλουν να έχει διακινήσει τεράστια χρηματικά ποσά για δωροδοκίες, κινήθηκε σήμερα στην απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη της Siemens ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Πρόδρομος Μαύριδης.

Στην απολογία του στο δικαστήριο, αναφέρει το lawandorder.gr, ο κατηγορούμενος τόνισε μάλιστα πως η περιβόητη σύμβαση «8002» της Siemens με τον ΟΤΕ για την ψηφιακοποίηση των κέντρων του, ήταν ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα επωφελές χρηματοοικονομικά για τον οργανισμό». Όπως μάλιστα ανέφερε ο κατηγορούμενος, η τότε διοίκηση της γερμανικής εταιρίας, που ήταν απερχόμενη «το έδωσε σκοτώνοντας τις τιμές».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρ. Μαυρίδης: «Αρνούμαι την κατηγορία. Δεν δωροδόκησα κρατικό υπάλληλο. Δεν διακίνησα χρήματα για παράνομες πληρωμές παρά μόνο για νόμιμους σκοπούς της εταιρίας».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη πως τα χρήματα που φέρεται να διακίνησε μέσω του τραπεζίτη Ζακ Κλώντ Όσβαλντ αφορούσαν πληρωμές συμβούλων για εκπόνηση μελετών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αγορών, όπως της Αρμενίας, της Νότιας Αφρικής κλπ, ή για άλλους σκοπούς της εταιρίας: «Τι να έκανα κύριε πρόεδρε σε αυτές τις χώρες με έστελναν να βολιδοσκοπώ..» είπε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Επιπλέον, κατά την απολογία του το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, επικαλέστηκε αποφάσεις της Ελβετικής και της γερμανικής Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελέγχθηκα έξι χρόνια από την ελβετική Δικαιοσύνη και επτά χρόνια από την γερμανική. Μου έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση παράνομων χρημάτων και δεν βρέθηκε τίποτε».

Η απολογία του Πρ. Μαυρίδη θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν δωροδόκησα κρατικό υπάλληλο» είπε στη δίκη της Siemens ο Πρ. Μαυρίδης"

Σκόπια: Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, έχουν εγκαταλείψει το κτίριο της Βουλής στα Σκόπια, αποχωρώντας από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Χθες ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) που απαιτείται προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ .Θεωρητικά η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία ανοικτή για δέκα ημέρες προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Συγκλίνουσες πηγές από την ΠΓΔΜ εκτιμούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή"

Πρώτο θέμα η παραίτηση Κοτζιά στα ΜΜΕ Σκοπίων -Η Ελλάδα ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές

Πρώτο θέμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ έγινε η παραίτηση Κοτζιά.

Η είδηση διέτρεξε σύσσωμο τον Τύπο της γειτονικής χώρας που στάθηκε κυρίως στην ρεπορταζιακή κάλυψη του θέματος.

Ωστόσο υπήρξαν και πρώτες αναλύσεις και εκτιμήσεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ALFA tv, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνησης είναι ένα βήμα πριν την πτώση και τις πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για φθορά

«Η συμφωνία Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει το ALFAtv που φιλοξενεί ρεπορτάζ από την θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TV 24, στην ηλεκτρονική έκδοσή του έχει τίτλο: «Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, ο Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση».

Το TELMA, πληροφορεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά, όπως και το το πρακτορείο «META» που αναφέρει πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Η LOKALNO, επίσης αναφέρει ότι μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα οδηγήσει την Ελλάδα στις προσπάθειες επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την παραίτηση Κοτζιά έχει ως τίτλο και το ιστοσελίδα MKD, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο υπουργικό Συμβούλιο που έγινε χθες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτο θέμα η παραίτηση Κοτζιά στα ΜΜΕ Σκοπίων -Η Ελλάδα ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές "

VMRO σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα Σκόπια

«Απαράδεκτη και επιζήμια» για τα Σκόπια χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι, απαντώντας στη χθεσινή επιστολή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ.

«Η Συμφωνία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNR και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πράγμα που έγινε εμφανές στο πρόσφατο δημοψήφισμα» έγραψε ο Χριστιάν Μίτσκοσκι σε μακροσκελή επιστολή του προς τον υφυπουργό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE επαναλαμβάνει ότι για το κόμμα του, η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει στρατηγική σημασία, ωστόσο αρνείται να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές, αν και στην επιστολή του, ο Μίτσελ προειδοποίησε ότι χωρίς τη συμφωνία, οι πιθανότητες ένταξης των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Ευρω-ατλαντική συμμαχία απομακρύνονται.

«Ελπίζω ότι πολύ σύντομα η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα είναι μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως υπερήφανο και αξιοπρεπές έθνος, αντί για ταπεινωμένο και εξευτελισμένο», αναφέρει ο Μίτσκοσκι στην επιστολή του, μέρος της οποίας δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς μεταξύ άλλων, «απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλάζει το Σύνταγμα με σκοπό να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας και απεμπολεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE θα ψηφίσουν «όχι» στην ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "VMRO σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα Σκόπια"

Αντιπολίτευση: Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας -Εκβιάζεται ο πρωθυπουργός

Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», και αφήνοντας αιχμές ακόμη και για την επιλογή του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είπε.
Συγκεκριμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν κραδασμούς στην κυβερνητική σταθερότητα ενώ επιτίθενται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για αδυναμία και συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο.
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός
Κατά την είσοδο του στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την παραίτηση του ΥΠΕΞ τονίζοντας πως δικαιώθηκε απόλυτα όταν «πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου ως ενα κυνικο συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσιπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό  Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών».
«Απέπεμψε δηλαδή», πρόσθεσε, «τον άνθρωπο ο οποιος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποιο έχεις δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της».
«Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσιπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργος, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα ειδικά σήμερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας χέρι-χέρι με τον Καμμένο πάνε στον γκρεμό
«Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό» σχολίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.
«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης τόνισε: «Επιβεβαιώνεται ότι οι διαφωνίες Τσίπρα-Καμμένου ειναι σικέ. Και δεν διστάζει ο κ. Τσίπρας μετά τον κ. Φίλη, να θυσιάσει και τον κ. Κοτζιά, τον οποίο αποθέωνε λίγους μήνες πριν στις Πρέσπες».
Για να καταλήξει ο κ. Χρηστίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια επίσημα ουρά των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου».
ΚΚΕ: Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος
Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι η παραίτηση του υπουργού, «δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το "νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος", αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ».
«Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».
Θεοδωράκης: O κ. Τσίπρας όμηρος του κ. Καμμένου
«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του».
«Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.
Ποτάμι: Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;
«Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;», διερωτάται από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. «Πρώτα καθάρισε τον Φίλη. Τώρα καθάρισε τον Κοτζιά. Τελικά φαίνεται ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή την κυβέρνηση της ΠΦΑ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Κωνσταντοπούλου: Κυβέρνηση μαφίας, θα αναλάβει όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρεται στην αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση μαφίας και για συμβόλαιο θανάτου των Ελλήνων που εκτελεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ειδικότερα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι εκτελεί συμβόλαιο θανάτου και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, να αναλάβει όλες τις εξουσίες, προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές που έχει λάβει από το εξωτερικό.
Στην ανάρτησή της στο twitter σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας κ των Ελλήνων. Θα αναλάβει κ όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές.
Οι εκκαθαρίσεις Υπουργών που προηγουμένως ήταν εκλεκτοί κ συνένοχοι στην προδοσία αποκαλύπτουν μια Κυβέρνηση Μαφίας»

Ενωση Κεντρώων: Ο Κοτζιάς είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών

Η Ενωση Κεντρώων εκτίμησε ότι απομένουν 2-3 μήνες σε αυτή την κυβέρνηση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να αλλάξει στάση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων:
«Το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς. Έκανε του κεφαλιού του και το πλήρωσε. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο θύμα.
Το σκοπιανό είναι ένα μεγάλο θέμα και το υποτίμησε ο κ. Τσίπρας. Πιστεύουμε ότι δύο, το πολύ τρεις μήνες μένουν σε αυτή την Κυβέρνηση και για το καλό της να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να αλλάξει στάση, γιατί όποιος υπογράψει τέτοια μεγάλη μειοδοσία θα λογοδοτήσει πολύ σύντομα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπολίτευση: Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας -Εκβιάζεται ο πρωθυπουργός "

Η Άγκυρα δεσμεύει με νέα NAVTEX περιοχές σε Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις περιοχή νότια της Ικαρίας από τις 19-23 Οκτωβρίου. Στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο απάντησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία για το Barbaros: «Όχι» σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση

Σύμφωνα με το Hellas Journal, με την NAVTEX 1028/18 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων και Πάτμου από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου για ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο, περιοχή για την οποία η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στις Ελληνικές Αρχές.

Η Τουρκία ξαναβγάζει το Barbaros στη Μεσόγειο

Δυτικά της Κύπρου, στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας στέλνει το σεισμογραφικό Barbaros η Τουρκία, σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για περιοχή έκτασης 44.000 τετρ. χιλιομέτρων στην οποία σύμφωνα με παράτυπη τουρκική Navtex που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιήσει τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το τουρκικό σεισμογραφικό, κατά την περίοδο 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.

36 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις

Με 36 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) που προήλθαν από 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 των αεροπορικών δυνάμεων του τουρκικού ναυτικού προκάλεσε και χθες η Άγκυρα στο Αιγαίο!

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σήμερα στο Αιγαίο δεν επιχείρησε κανένα μαχητικό αεροσκάφος παρά «μόνο» τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα οποία κατά τη συνήθη πρακτική τους πέταξαν επί του άξονα βορρά - νότου μετ’επιστροφής και σε διαφορετικές ώρες το καθένα, κάνοντας τον ΕΕΧ «σουβλάκι» κατά την αεροπορική «αργκό».

Εκτός των 36 παραβιάσεων του ΕΕΧ, τα 3 CN-235 πραγματοποίησαν και άλλες 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα δεσμεύει με νέα NAVTEX περιοχές σε Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο"

Υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας -Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έγινε αμέσως δεκτή και την θέση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός:

«Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα.

Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.


Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».



Η ανακοίνωση της γραμματείας του πρωθυπουργού:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών που πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου στην κόντρα των δύο. Συγκεκριμένα έγραψε «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας -Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά "

Bloko.gr: Ψεύδεστε ανερυθρίαστα κ. αρχηγέ της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις- προσαγωγές από τα Εξάρχεια

Εισαγωγικά να επισημάνουμε πως θλιβόμαστε για τον οξύτατο τόνο και τον επιστρατευμένο χαρακτηρισμό προκειμένου να κρίνουμε ένα θεσμικό παράγοντα, τον οποίο ως τέτοιο παραδοσιακά σεβόμαστε.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, θ' αποφύγουμε από εδώ και πέρα στον χαρακτηρισμό καθεαυτό με την συγκεκριμένη ιδιότητα, αλλά ο ευθύς λόγος προς τον αντιστράτηγο Άρη Ανδρικόπουλο, ο οποίος αυτός υποστηρίζουμε ότι ψεύδεται ανερυθρίαστα. Και ου μην μόνο. Αντί ν' απαντήσει στην ευθεία αναφορά προς το πρόσωπο του στο τίτλο και στο κείμενο υπό τον τίτλο, "Καταγγελία αστυνομικών των ΜΑΤ: "Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν μας άφησε να μπούμε στα Εξάρχεια για προσαγωγές και συλλήψεις", επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τη ΓΑΔΑ.

Από τη ΓΑΔΑ θα ξεκινήσουμε κι εμείς λοιπόν και μάλιστα ενώ βρισκόταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση των αναρχικών με στόχο το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Το κέντρο επιχειρήσεων των μέτρων ενημερώνεται για την ενέργεια από το Α κέντρο της άμεσης δράσης και διατάσσει τη διμοιρία της Μαυρομματαίων και όχι της Τοσίτσα όπως αρχικά γράψαμε (έχει σημασία η λεπτομέρεια) να μεταβεί στο τμήμα της Ομόνοιας, με διττή αποστολή. Την αποκατάσταση της τάξης και την έρευνα για τη σύλληψη των υπαίτιων, μαζί με τις μονάδες ΔΙΑΣ και περιπολικών που έσπευσαν στην Βερανζέρου.

Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί απέσυραν τη διμοιρία από τη Μαυρομματαίων και όχι εκείνης της Τοσίτσα που ήταν πιο κοντά; Η απάντηση ήταν πως είτε φοβήθηκαν, είτε είχαν ενημερωθεί, ότι οι κουκουλοφόροι θα επέστρεφαν ή επέστρεφαν ήδη προς τα Εξάρχεια και φοβήθηκαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Συνεπώς, είτε γνώριζαν, είτε υπέθεταν βάσιμα, όπως κι έγινε, πως οι μολοτοφρίπτες θα έβρισκαν καταφυγή στα Εξάρχεια. Σημειώνουμε επίσης πως μόλις λίγα λεπτά μετά την επίθεση, όλοι ανεξαιρέτως οι αστυνομικοί συντάκτες, έγραφαν ότι η ομάδα που οργάνωσε την επίθεση επέστρεψε στα Εξάρχεια. Και δεν ήταν Θεία πεφώτιση η πληροφορία, αλλά μετάδοση όσων έλεγαν διασταυρωμένες αστυνομικές πηγές.

Ας δούμε τώρα την ανακοίνωση που υπαγόρευση ο αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος.

"Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα αναφέρονται σε σημερινή ανάρτηση ιστοσελίδας, σύμφωνα με τα οποία, αστυνομικοί δεν έλαβαν απάντηση – έγκριση σε αίτημα για μετάβαση αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων για έρευνες, μετά το προχθεσινό περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.Ουδέποτε και σε κανένα επίπεδο υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα.
Επισημαίνεται ότι, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται αίτημα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας".

Ας πούμε, ως απλή υπόθεση εργασίας πλέον, ότι ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ιεραρχικά με φυσική απόληξη τον αρχηγό της αστυνομίας από τους επικεφαλής των ΜΑΤ και των αξιωματικών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της υπόθεσης, η αποστολή δύναμης στα Εξάρχεια με σκοπό την έρευνα για προσαγωγές και συλλήψεις. Τί όμως σημαίνει η τελική διαταγή που εισέπραξαν "κάντε έρευνες πέριξ του τμήματος;" Ή μήπως δεν είναι αλήθεια πως αυτή η εντολή δόθηκε τελικά προφορικά. Και ποιους θα προσήγαγαν αλήθεια τότε; Τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες της περιοχής όπως αντέτειναν στην καταγγελία τους προς το bloko.gr οι αστυνομικοί των ΜΑΤ;

Ας πάμε στην καταληκτική επισήμανση. Αφού όλοι ήδη γνώριζαν ότι οι ταραξίες κατέφυγαν στα Εξάρχεια, γιατί δεν έγινε το κατά τον κ. Ανδρικόπουλο το αυτονόητο; Εάν λοιπόν δεν απαιτείται αίτημα, εντολή ή διαταγή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας, γιατί οι αστυνομικοί δεν κινήθηκαν προς την περιοχή που ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι είχαν καταφύγει οι δράστες των έκνομων ενεργειών; Ποιος τους εμπόδισε, ή μάλλον ποιος και μόνο αυτός θα μπορούσε να τους εμποδίσει;

Γι αυτό γράψαμε πως θα έπρεπε να είστε ο πρώτος ή ν' αυτοπροταθείτε για κατάθεση σας στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ. Και για το συγκεκριμένο λόγο εξακολουθούμε με θλίψη να γράφουμε και να πιστεύουμε ότι ψεύδεστε ανερυθρίαστα κ. Ανδρικόπουλε.

ΥΓ: Οι αστυνομικοί των οποίων ηγείστε κρίνουν κι εμάς, αλλά κι εσάς, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται και να καλλιεργήσετε και να επιβάλετε.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloko.gr: Ψεύδεστε ανερυθρίαστα κ. αρχηγέ της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις- προσαγωγές από τα Εξάρχεια"

Κλείνει το τραμ από Νέο Κόσμο έως Σύνταγμα λόγω διάβρωσης του εδάφους

Την αναστολή λειτουργίας του τμήματος της γραμμής του τραμ από το ύψος του Νέου Κόσμου (σταθμός Κασομούλη) έως το Σύνταγμα, διατάσσει το υπουργείο Υποδομών, μετά την διαπίστωση για σοβαρά προβλήματα διάβρωσης της υπόγειας κοίτης του Ιλισού που επιβεβαιώνει πρόσφατη αυτοψία κλιμακίου μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

«Το αντιπλημμυρικό έχει να καθαριστεί 60 χρόνια, έχει νεροφαγώματα που δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι ζημιές στο έργο. Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα αυτό που έδειξαν οι αυτοψίες αντί να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια αντί να κλείσουμε το τραμ για 5, 8 μήνες ή 1 χρόνο», δήλωσε ο υπουργός.

Ως προς την αναγκαιότητα να διακοπεί μόνο τμήμα του τραμ και όχι και κομμάτι των οδικών μεταφορών, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε «ότι το τραμ έχει μεγάλο φορτίο και είναι μέσα σε κλειστό αγωγό, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο συντήρησης και εποπτείας του τομέα των Υποδομών».

Προτεραιότητα όπως αναφέρθηκε θα δοθεί στις μελέτες, στα σημεία που διέρχεται το οδικό δίκτυο και στην συνέχεια στο τραμ.

Οι στάσεις που θα επηρεαστούν από την αναστολή της λειτουργίας του τραμ, είναι Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Ζάππειο και Σύνταγμα. Όπως αναφέρθηκε το κενό που θα προκληθεί άγνωστο για πόσο στις επιβατικές μεταφορές, θα καλυφθεί με την ανασύνταξη δρομολογίων με επίγεια μέσα μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, η ανάγκη για παύση τμήματος του τραμ είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και να αποκατασταθεί η διάβρωση που μόνο οι μελέτες μπορούν να αποδείξουν την έκτασή της. Ήδη έχει γίνει αυτοψία σε ένα μεγάλο τμήμα του Ιλισού, από την σχολή χωροφυλακής στη Μεσογείων, το Χίλτον, το Σύναγμα έως την εκβολή του Ιλισού μετά την Καλλιθέα.

Αφορμή για την αιφνίδια απόφαση του υπουργείου ήταν η πρόσφατη πλημμύρα σε ιδιωτικό πάρκινγκ της Καλλιθέας, η οποία αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος της κοίτης του ποταμού. Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Υποδομών και η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, για να γίνει η θεραπεία του έργου, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, της ΣΤΑΣΥ και της ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το έργο της αποκατάστασης και θα αναλάβει το συντονισμό.

Το υπουργείο ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία εθνικού μητρώου Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσουν τα κρίσιμα έργα της παρακολούθησης υποδομών όπως γέφυρες, κλειστοί αγωγοί και ρέματα που επί χρόνια στο πλαίσιο του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης δεν έχουν τύχη της απαραίτητης συντήρησης. «Θα καλύψουμε κενά και αδράνεια δεκαετιών. Στον Ιλισό είδαμε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ αλλά κανείς δεν ήλεγξε τι υπάρχει από κάτω» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Όπως είπε το έργο ξεκίνησε το ’30. Τότε ο Ιλισός δεν είχε τις εκβολές του στο Φάληρο ήταν παραπόταμος του Κηφισού. Ένα μέρος του Ιλισού έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο όρια του δήμου Αθηναίων.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο του τραμ και έπρεπε να γίνει έλεγχος στο έργο καθώς περνούσε από τον Ιλισό. «Βρήκαμε σε κούτες τις μελέτες του μετρό και του τραμ και τις τεχνικές εκθέσεις ανεπαρκούς θεμελίωσης του τοίχου αντιστήριξης το 1998. Οι εκθέσεις αυτές θάφτηκαν στην αποθήκη του τραμ γιατί δεν υπήρχε σύστημα επιτήρησης».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι από τις τεχνικές εκθέσεις του εργαστηρίου του ΕΜΠ, ελέγχθηκε μόνο η πλάκα επικάλυψης του τραμ και όχι τα τοιχία της στήριξης (δεν ήλεγξαν δηλαδή που στηρίζεται η πλάκα). «Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, μόλις έγινε το συμβάν στην Καλλιθέα κατέγραψε κλιμάκιο του υπουργείου τι πραγματικά συνέβη στον Ιλισό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το τραμ από Νέο Κόσμο έως Σύνταγμα λόγω διάβρωσης του εδάφους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news