facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

«Καταπέλτης» ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών: Ανυπεράσπιστο το ΑΤ Ομονοίας

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ΑΤ Ομονοίας, από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντούμας κατηγόρησε τόσο την ηγεσία της αστυνομίας όσο και την κυβέρνηση πως δεν θέλουν να συλλάβουν τους αντιεξουσιαστές.

«Και γι’ αυτό δεν συλλαμβάνονται» είπε.

«Με έγγραφες διαταγές δεν αστυνομεύονται ούτε οι υπηρεσίες πίσω μας ούτε οι πολίτες. Θέλουν προσωπικό. Και το ΑΤ Ομονοίας βρέθηκε με έναν σκοπό ανυπεράσπιστο σε επιθέσεις κουκουλοφόρων που δεν έχει διάθεση η ηγεσία και η Πολιτεία να τους συλλάβει. Και γι’ αυτό δεν συλλαμβάνονται. Σαν σήμερα, ο κ. Τόσκας κατήργησε την ομάδα Δέλτα. Είναι εμφανής η απουσία της και τα αποτελέσματα τα εισπράττουμε πίσω μας», τόνισε.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στους τραυματισμούς αστυνομικών, λέγοντας πως «όσοι τραυματίστηκαν είναι ελαφρά, περισσότερο ο ένας, ο οποίος διακομίστηκε στο 401 και του ευχόμαστε περαστικά».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καταπέλτης» ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών: Ανυπεράσπιστο το ΑΤ Ομονοίας"

Πανεπιστημιακοί για «στέκι» Ρουβίκωνα: Επιτέλους η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Η Πολιτεία «να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της» και στα αρμόδια όργανα και τους θεσμούς «να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) για την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Σε απόφασή τους οι πανεπιστημιακοί τονίζουν: «Η γνωστή από δράσεις εντυπωσιασμού οργάνωση «Ρουβίκωνας», με απίστευτο θράσος, που τροφοδοτείται από τη συστηματική ανοχή της κυβέρνησης στις παράνομες δράσεις της, κατέλαβε αυθαίρετα και παράνομα χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για να τον χρησιμοποιήσει ως «στέκι» και ορμητήριο για τους σκοπούς της, ενώ δημοσιοποίησε την όχι και τόσο πρωτότυπη ενέργεια της δηλώνοντας «Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» (!).

Το Πανεπιστήμιο όμως δεν είναι χώρος για τέτοιου είδους δράσεις, ούτε ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε «συλλογικότητα» θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου στο όνομα του ασύλου όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του.

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελευθερίας έκφρασης, ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτήν, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν δεν έχουν θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε να αποχωρήσουν άμεσα τα μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» καθώς και να αποδοθούν πίσω στα Πανεπιστήμια όλοι οι χώροι που παράνομα, αυθαίρετα και χωρίς τη βούληση ή τη συναίνεση της Πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν χρόνια καταλάβει οι κάθε είδους καταληψίες σε όλα τα ιδρύματα.
Καλούμε τα πανεπιστημιακά όργανα να αντιδράσουν θαρραλέα, και με τη στήριξη όλης της κοινότητας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να μην εδραιωθεί στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και τα άλλα Ιδρύματα ένα καθεστώς ανομίας. Για την περίπτωση του Ρουβίκωνα επιδοκιμάζουμε και υποστηρίζουμε την αποφασιστική στάση της Κοσμητείας.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες τις και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε αρμόδια όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστημιακοί για «στέκι» Ρουβίκωνα: Επιτέλους η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της"

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών

Σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω πόλωσης ,βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία και θα ξεκλειδώσει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα αυτά την ώρα που κορυφώνονται οι υπόγειες διεργασίες σε μια προσπάθεια να αποσπάσει ο Ζάεφ την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές και να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη δημοσκόπηση στη γείτονα μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών ζητεί την έγκριση των αλλαγών από την παρούσα Βουλή, ενώ το κόμμα του Ζάεφ καταγράφει σαφές προβάδισμα.

Τι αναφέρει η δημοσκόπηση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Team για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Vesti24, το 51,5% των ερωτηθέντων στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητεί να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα Βουλή, ενώ το 34% επιθυμεί να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να ακυρωθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, το 46,1% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την απάντηση των πολιτών [σ.σ. το «ναι»] και να προχωρήσει τις διαδικασίες, ενώ το 32% θεωρεί πως η μειωμένη συμμετοχή στη διαδικασία σηματοδοτεί και την απόρριψη από τους πολίτες της Συμφωνίας.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το 29,1% θα ψήφιζε τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, ενώ το 18,1% θα ψήφισε το VMRO.

Υπερψηφίζει τις αλλαγές «αντάρτης» του Ζάεφ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σκοπιανή Βουλή παρατηρήθηκε και η πρώτη μετατόπιση αναποφάσιστου βουλευτή προς την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Πρόκειται για τον Φεντίρ Μούιτς, προερχόμενου από το κόμμα του Ζάεφ, ο οποίος τασσόταν κατά της συμφωνίας και σήμερα διαμήνυσε πως θα υπερψηφίσει τη συνταγματική πρόταση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Μούιτς υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα εντολή να ηγηθεί της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος», σημειώνοντας ότι η συμφωνία ήταν κακή, ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη. «Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» πρόσθεσε ο ίδιος ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντίθετος στην αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Κορυφώνονται οι πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση, με την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση να απέχει λίγες μόνο ώρες [θα γίνει αύριο, Τρίτη], οι πιέσεις, οι «νουθεσίες» και οι απόπειρες συναλλαγών, από την πλευρά της κυβέρνησης Ζάεφ κορυφώνονται.

Αρκετοί παρατηρητές των εξελίξεων στα Βαλκάνια δίνουν προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία σε μια αποστροφή της ομιλίας του Ζάεφ προς τους βουλευτές, νωρίτερα τη Δευτέρα. «Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους. Ήταν μια ευθεία αναφορά στα αιματηρά επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017, όταν και διαδηλωτές προσκείμενοι στο VMRO, εισέβαλαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ επιχειρώντας να διακόψουν την διαδικασία εκλογής προέδρου.

Πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν τη δήλωση Ζάεφ ως πρόταση απόδοσης αμνηστίας στους βουλευτές που συμμετείχαν στα επεισόδια, δηλαδή μια απόπειρα «συνδιαλλαγής», με την αντιπολίτευση.

Επίσης αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση η του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντιμόφσκι που έκανε λόγο για εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη σύναψη ειδικών στρατηγικών συμφωνιών με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών"

Δημόκριτος και Εθνικό Αστεροσκοπείο: Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

Οι συγκεντρωτικές μετρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, για την ποιότητα του αέρα, των υπόγειων υδάτων και του εδάφους, από τρία εξειδικευμένα εργαστήρια του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του Δημοκρίτου, συμπεραίνεται σαφώς πως δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα στις περιοχές τις ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Τομέας Ερευνας του υπουργείου Παιδείας.

Αυτό αφορά επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και δεν υφίσταται κάποιος επιπλέον κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Η μελέτη υλοποιήθηκε συντονισμένα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών και το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος.

Για τις μετρήσεις του αέρα επιλέχθηκαν συνολικά πέντε σημεία δειγματοληψίας: Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος, Λύρειο Ίδρυμα, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οικία στο Κόκκινο Λιμανάκι και ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενδεικτικές μετρήσεις ραδιενέργειας από τον σταθμό συνεχούς καταγραφής στο Μάτι, χωρίς να ανιχνευθεί κάτι πέραν των τυπικών τιμών του φυσικού υποβάθρου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόγεια ύδατα, οι χημικές αναλύσεις που έγιναν σε τέσσερα δείγματα από γεωτρήσεις και πηγάδια στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι για βαρέα μέταλλα, διοξίνες, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, έδωσαν κανονικές τιμές συγκεντρώσεων.

Τέλος, χαμηλές ήταν και οι τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων που μετρήθηκαν σε δέκα δείγματα εδάφους από τις περιοχές Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι εκ των οποίων τέσσερα από την οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκε και η πλειονότητα των καμένων οχημάτων.

Οι τιμές χαρακτηρίζονται χαμηλές σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που ορίζουν οι αντίστοιχες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπληρωματικές μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ανακοινωθούν άμεσα, σημειώνει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόκριτος και Εθνικό Αστεροσκοπείο: Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές "

Ν.Δ.: Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης

Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη σημερινή εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης προς 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και ιδίως των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, κατέθεσαν 73 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία προτείνεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επαναφορά των κριτηρίων χορήγησης που ίσχυαν το 2014.

Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε πως «το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλοντας το 25% του επιδόματος».

«Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και, αποκαλύπτοντας την ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της, προχώρησε στα εξής:


  1. Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.
  2. Μείωσε το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, αρχικά στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.
  3. Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια».
  4. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση».


«Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, με παράλληλη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρότασή της. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης», καταλήγει ο κ. Βεσυρόπουλος.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δ.: Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης"

ΕΛ.ΑΣ: Από σήμερα «ΠΕΡΣΕΑΣ» - Τι είναι το Πρόγραμμα Εμφανούς Αστυνόμευσης

Το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ», του οποίου η παρουσίαση έγινε σήμερα, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.
Τι είναι
Ο «ΠΕΡΣΕΑΣ» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.
Αποτελείται ουσιαστικά από επιμέρους σχέδια, που αντιστοιχούν στις διευθύνσεις αστυνομίας της χώρας και εκπονήθηκαν κατά τρόπο ενιαίο, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου είναι:
  • εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου,
  • κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων),
  • συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος και
  • αναβάθμιση του συντονισμού, της εποπτείας και του ελέγχου όλων των αστυνομικών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τον ορισμό ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών για την εποπτεία του προγράμματος.

Πενήντα οκτώ επιχειρησιακά σχέδια
Για το σχεδιασμό των 58 επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ» ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα πολλές παράμετροι, μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής, τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα, η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων κ.ά
Τα επιμέρους αυτά επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές χώρας. Με βάση το σχεδιασμό που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ» εφαρμόζεται σε 322 γεωγραφικούς τομείς που καλύπτουν όλη την επικράτεια.
Τη σημερινή παρουσίαση του «ΠΕΡΣΕΑΣ» που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και η λοιπή φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παραβρέθηκε επίσης και τίμησε με την παρουσία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Από σήμερα «ΠΕΡΣΕΑΣ» - Τι είναι το Πρόγραμμα Εμφανούς Αστυνόμευσης"

Ενοχή Μαντούβαλου, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας για το παραδικαστικό κύκλωμα

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η δίκη για με κατηγορούμενους δικαστές, δικηγόρους κ.ά για υπόθεση που αφορά σε παραδικαστικό κύκλωμα, η οποία έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση. Σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου διεξάγεται η συγκεκριμένη δίκη εδώ και 18 μήνες, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο πρόεδρος Εφετών Ιωάννης Ευσταθίου, ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, ο Σταύρος Γεωργιτσιαννάκος αλλά και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και να αθωωθούν ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου, έπειτα από καταγγελίες του Γ. Μπολέτση, το 2010. Ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια δίκης, στην οποία προήδρευε ο Γ. Ευσταθίου, με κατηγορούμενος τον πρώην δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, κατήγγειλε πως ο Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δικαστές Ι. Ευσταθίου και Α. Μουστάκας από τον Μάιο του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο, μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους δόθηκαν προκειμένου να αθωώσουν τον γνωστό δικηγόρο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα «νούμερο 1». Επιπλέον, ο Ι. Ευσταθίου κατηγορείται πως μέσω του Ι. Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Ο εισαγγελέας

Αναλυτικά, με την πρόταση που έκανε σήμερα στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Ν. Δεγαίτης ζήτησε:

- Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρόεδρος Εφετών Ι. Ευσταθίου και ο δικηγόρος Π. Μαντούβαλος για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

-Να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και να απαλλαγεί ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας.

- Να αθωωθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος «έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφεί» καθώς «τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης». Κατά τον εισαγγελέα μάλιστα «η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό» και ο κατηγορούμενος «το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού».

- Να κριθεί ένοχος ο Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία. Αντίθετα, ο ίδιος να απαλλαγεί λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή).

- Να απαλλαγεί λόγω παραγραφής ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος και ο ιερέας Διονύσιος Ζήκος.

- Να κριθεί ένοχος ο Στ. Γεωργιτσιαννάκος για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

- Να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχή Μαντούβαλου, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας για το παραδικαστικό κύκλωμα"

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν -Δύο σενάρια ξανά για τις συντάξεις [pdf]

Σε δύο βάρκες πατά και το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο κινείται στα βήματα του προσχεδίου με τα δύο σενάρια: Αυτό που περιλαμβάνει περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ένα δεύτερο χωρίς την περικοπή. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού γίνονται πιο αναλυτικές αναφορές για την αναγκαιότητα να μην κοπούν οι συντάξεις και την αντοχή του προϋπολογισμού, γι' αυτό το σενάριο.

Δείτε το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν σε μορφή PDF.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν -Δύο σενάρια ξανά για τις συντάξεις [pdf] "

Η Τουρκία ανάβει «φωτιές» στην Αν. Μεσόγειο - Ανακοίνωσε γεωτρήσεις στις 29 Οκτωβρίου

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

«Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (εννοεί τ/κ πλευρά). Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της ‘βορείου Κύπρου’ σε ενέργεια και ηλεκτρισμό», ανέφερε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ανάβει «φωτιές» στην Αν. Μεσόγειο - Ανακοίνωσε γεωτρήσεις στις 29 Οκτωβρίου"

Επίθεση με δεκάδες μολότοφ στο Α.Τ. Ομόνοιας - Ζημιές σε αστυνομική κλούβα και σε πέντε αυτοκίνητα (φωτό)

Περίπου 100 άτομα, τα οποία πέρασαν απαρατήρητα από τους αστυνομικούς επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ περιμετρικά του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας και προκάλεσαν φθορές σε οχήματα γύρω από το τμήμα. 
Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημίες σε μια κλούβα των ΜΑΤ και σε πέντε οχήματα ιδιωτών επί της οδού Βεραντζέρου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο.
Στην περιοχή έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με δεκάδες μολότοφ στο Α.Τ. Ομόνοιας - Ζημιές σε αστυνομική κλούβα και σε πέντε αυτοκίνητα (φωτό)"

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζεται αύριο και κατά πάσα και τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση"

Κλειστές από αύριο οι σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων, με σκοπό τη διενέργεια εργασιών αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου από τις από τις 11:00 έως και τις 19:15, καθώς και την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως και τις 18:45, θα σημειωθεί ολική διακοπή της κίνησης των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις. Κατά το διάστημα αυτό οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λογγού και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Αντίστοιχα, οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Λογγού, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Όπως αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία του αυτοκινητόδρομου «Νέα Οδός» σε ανακοίνωσή της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών. Η εταιρεία ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές από αύριο οι σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων"

ΓΣΕΕ: Η Κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους συνδιαλέγεται με βιομηχάνους

Κύκλοι της ΓΣΕΕ σχολίασαν το «καρφί» της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου περί μη σοβαρής Τριτοβάθμιας Συνομοσπονδίας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνδιαλέγεται θεσμικά για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους με... τους βιομηχάνους και τους εκπροσώπους των πολυεθνικών. Είναι τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των κυβερνητικών στελεχών από αυτές τις επαφές, που προσφάτως ανέδειξαν ως κοινωνικό εταίρο και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και ακολουθεί αναγνώριση και των Βιομηχάνων... Άνω Κάτω Ραχούλας. Για τη ΓΣΕΕ αρκεί η εμπιστοσύνη των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων και, βεβαίως, η αναγνώριση σοβαρών Διεθνών Οργανισμών και Φορέων όπως είναι το ILO, που παρεμπιπτόντως αναγκάζεται να κλείσει το γραφείο του στην Ελλάδα με ευθύνη της Κυβέρνησης».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Η Κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους συνδιαλέγεται με βιομηχάνους"

Καϊλή προς Κομισιόν: «Ληστεία» στις συντάξεις χηρείας με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «νόμο Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή, με στόχο, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, «να δοθεί ένα τέλος στην παρανομία που καταγγέλλεται τόσο από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), όσο και από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης, αναφορικά με τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας σε συνέχεια και του καταφανώς άδικου άρθρου 12 “Σύνταξη λόγω θανάτου”».

Όπως τονίζει η κυρία Καϊλή, «εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι και τα συνεχιζόμενα καθημερινά προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων πρέπει να είναι διασφαλισμένη».

«Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει δυστυχώς, ούτε από το επίμαχο άρθρο, το οποίο ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα όσων αφορά τις συντάξεις χηρείας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές να διακόπτονται οριστικά» σημειώνει.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, «ενώ ο νόμος 4387/2016 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, στις εν λόγω αποφάσεις που αφορούν στους 80.000 ασφαλισμένους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΔΙΣΥ, δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του νόμου, στερώντας-ληστεύοντας κατ’ ουσία σημαντικά χρήματα από τους δικαιούχους».

«Φυσικά, το όφελος των 175 εκατ. ευρώ που προκύπτει υπό το πρόσταγμα της Κυβέρνησης, υποτίθεται συμβάλλει στο περίφημο πλεόνασμα, το οποίο θα μοιραστεί στις ευπαθείς ομάδες! Ληστεία μετά... δώρου» συμπληρώνει η ευρωβουλευτής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την ψήφιση από την ελληνική κυβέρνηση του νόμου Κατρούγκαλου, ν. 4387/2016, και συγκεκριμένα το άρθρο 12 αυτού «Συντάξεις λόγω θανάτου», πλήττεται άμεσα μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, που προσπαθεί ήδη να συνέλθει από την απώλεια που έχει υποστεί. Μεταξύ άλλων, τίθενται ηλικιακό κριτήριο χορήγησης σύνταξης χηρείας, παραπάνω έτη έγγαμου βίου, αλλάζει μειούμενο το ποσοστό που χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο καταργώντας και την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως δικαιούνταν ο θανών. Κεκτημένα ετών εργασίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ε.Ε. και τον Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων, απαγορεύεται κάθε διάκριση (μεταξύ αυτών και της ηλικίας) και αναφέρονται σαφώς η προστασία της οικογένειας, της εργασίας και ο σεβασμός στο δικαίωμα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και στις κοινωνικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν προστασία σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Συνιστά παραβίαση των ανωτέρω κριτηρίων ο νόμος 4387/2016 της Ελληνικής Κυβέρνησης;

2) Ποια η θέση της Ε.Ε. για την επανόρθωση των ανωτέρω, και της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών όσον αφορά και στην ισότητα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών – την ίση μεταχείριση;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καϊλή προς Κομισιόν: «Ληστεία» στις συντάξεις χηρείας με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου"

«Ψευδής είδηση τα όσα δημοσίευσε το Newsweek για βιασμούς ανηλίκων στη Μόρια»

«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τα όσα δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek για περιστατικά βιασμών ανηλίκων και μάλιστα παιδιών ηλικίας πέντε ετών που διαμένουν στη Μόρια», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Όπως δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek, εστιάζοντας στο φόβο που βιώνουν οικογένειες, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα και έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Ενώ, σύμφωνα με τον συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι γιατροί της οργάνωσης υποδέχονταν περίπου ένα θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες, ανάμεσα τους και παιδιά ηλικίας μόλις πέντε ετών.
«Πρόκειται για ψευδή είδηση» τα όσα δημοσίευσε το Newsweek, είπε, τονίζοντας μάλιστα πως αναμένεται να κληθεί από τις αρμόδιες αρχές ο υπεύθυνος συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σε δηλώσεις του οποίου στηρίζεται το άρθρο του περιοδικού, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλμπακάκη τα περιστατικά «αναφερόμενων» βιασμών δεν αντιστοιχούν στον αριθμό ο οποίος περιγράφεται στο άρθρο ενώ στο σύνολο τους έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή παραπομπή στην Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελική εντολή και ιατροδικαστική εκτίμηση, για να εξεταστεί το θύμα και να βρεθεί ο θύτης. «Πάντως από προφορική ενημέρωση που είχα από τον Ιατροδικαστή Λέσβου, οι διαπιστωμένοι βιασμοί είναι ελάχιστοι και δεν έχουν καμιά σχέση με όσα αναφέρονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» λέει ο κ. Μπαλμπακάκης και συνεχίζει:

«Το ίδιο ισχύει για τα αναφερόμενα περιστατικά αυτοκτονίας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε κανένα θύμα από αυτοκτονία και όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί ως αυτοκτονικός συνδυασμός παραπέμπονται για μεν τα ανήλικα στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Νοσοκομείου, για δε τους ενήλικες μετά την ψυχολογική εκτίμηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου για περαιτέρω διευκρίνιση και βοήθεια. Πάντως από την εμπειρία μας, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν έλθει σε γνώση των γιατρών αποτελούν προσπάθεια απόκτησης ευαλωτότητας ώστε να μετακινηθούν από τη Μόρια».

Και κατέληξε ο κ. Μπαλμπακάκης: «Όλες αυτές οι δηλώσεις εκ μέρους μόνον των Γιατρών χωρίς Σύνορα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων των γύρω χωριών καθώς και των εργαζομένων εντός του ΚΥΤ και δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα στη διάδοση όλων αυτών των ψευδών ειδήσεων».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψευδής είδηση τα όσα δημοσίευσε το Newsweek για βιασμούς ανηλίκων στη Μόρια»"

Στη φυλακή ο «δράκος με το φλάουτο»: Κάθειρξη 30 ετών και πρόστιμο

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε ο αποκαλούμενος «δράκος με το φλάουτο», ο οποίος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 για βαριές κατηγορίες που αφορούν σε ασέλγεια σε βάρος ανήλικων μαθητριών του. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δίκη του κατηγορουμένου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με το δικαστήριο να επιβάλλει στον 61χρονο κατηγορούμενο, καθηγητή μουσικής στο επάγγελμα, κάθειρξη 30 ετών και έξι μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.800 ευρώ.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 61χρονο καθηγητή μουσικής για αποπλάνηση ανηλίκων, κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Μάλιστα, δικαστές και ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της: «Τα έκανε όλα για την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του. Εκμεταλλεύτηκε τη σχέση εμπιστοσύνης. Η δράση του δεν είχε όρια αφού ενώ είχε καταγγελθεί συνέχισε να κάνει τα ίδια και σε άλλη μαθήτρια.»

Τέλος, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, δεν χορήγησε αναστολή στην έφεση που θα ασκήσει ο καταδικασθείς μουσικός με αποτέλεσμα ο 61χρονος να οδηγείται στις φυλακές.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο «δράκος με το φλάουτο»: Κάθειρξη 30 ετών και πρόστιμο"

Ν. Κοτζιάς προς ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχει λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού».

Μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, ακόμη, πως συζητήθηκε «η ανάγκη να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των θεσμών στη Βοσνία και υπογράμμισα το γεγονός, γιατί το τρίτο θέμα μας ήταν η μετανάστευση, ότι εξακολουθούν από την Ανατολική Μεσόγειο να έρχονται ρεύματα μεταναστών, ότι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Είναι, ακόμα και τώρα, περισσότερα από αυτά που έρχονται από τη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε μία στιγμή να προσέχουμε και να φροντίζουμε εκείνη την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως «στο γεύμα συζητήσαμε για τη Βενεζουέλα και τους είπα ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβαστικές προτάσεις και να βρούμε τρόπους και διαδικασίες με τις οποίες θα ξαναμπούμε σε μια δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατία και να οδηγηθεί σε δημοκρατικές εκλογές αυτή η χώρα».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κοτζιάς προς ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχει λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών"

ΠΟΣΥΦΥ: Μεταναστευτικό - ώρα μηδέν

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση τής Ομοσπονδίας των Συνοριοφυλάκων: Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  εδώ και πολύ καιρό με υπεύθυνο λόγο, έχει καταθέσει στο Αρχηγείο την ανάγκη  για την λήψη ουσιαστικών μέτρων καταπολέμησης των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης  σε όλους τους οδικούς άξονες της ηπειρωτικής χώρας.  Ήταν απορίας άξιο πως διατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια η  απραξία της πολιτείας στη μεγάλη αυτή μάστιγα, με μοναδική  προσπάθεια την δραστηριοποίηση στοχευμένων - και λίγων όμως παράλληλα - ομάδων και κλιμακίων των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης  της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των  Διευθύνσεων Αλλοδαπών.   Μέτρα όμως που ήταν τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. 
      Το τελευταίο διάσημα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να  εντείνει τα μέτρα κατά της λαθροδιακίνησης  σε όλο το εύρος των οδικών αρτηριών από τον Έβρο έως και την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακόψει τις μεταφορές των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων που έχουν  πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα με ότι κινδύνους  και συνέπειες απορρέουν από την δραστηριοποίηση τους. 
     Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. δέχθηκε με ικανοποίηση τον σχεδιασμό για την «ασπίδα» που έχει χτιστεί τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης που θησαυρίζουν εις βάρος των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια και πληρώνουν ακριβά την μεταφορά τους στο εσωτερικό της Χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο, πως μόνο την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων συνελήφθησαν στην περιοχή οκτώ διακινητές και έως σήμερα είναι ήδη δεκάδες.
     Ήταν αναγκαίο για την υλοποίηση του σχεδιασμού η συνεισφορά και η συνδρομή πολλών δυνάμεων.  Παρόλο που το αντικείμενο της μετανάστευσης αποτελεί κατεξοχήν αντικείμενο του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, η τεράστια λειψανδρία στον κλάδο μας, επιβάλει την συνδρομή και συνεισφορά  και άλλων Υπηρεσιών.
     Μια συνεισφορά όμως που προκάλεσε και προκαλεί ακόμη και σήμερα την αντίδραση  άλλων συνδικαλιστικών φορέων που τελευταία εμπνέονται από το μεταναστευτικό και τοποθετούνται για την επίλυσή του δημοσίως.  Παρόλο που στηλίτευαν δημοσίως τις εικόνες του «camp Αριστοτέλους» στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη στιγμή της εφαρμογής των μέτρων αντιδράσανε για την συνδρομή και συνεισφορά των Υπηρεσιών στην «ασπίδα» που χτίζεται στο οδικό δίκτυο.  Ας μην ξεχνάμε πως επιδίωξη ορισμένων συνδικαλιστικών φορέων ήταν  και η συμμετοχή όλων των αστυνομικών από κάθε Υπηρεσία ( π.χ. Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων, κλπ) στις αποστολές σε Έβρο και νησιά για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.  Δεν μπορεί στα καλά όλοι και στα άσχημα αυτοί που έχουν μόνο αρμοδιότητα.
     Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, πως η τεράστια λειψανδρία του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων δεν οφείλεται μονάχα στις άστοχες επιλογές του παρελθόντος από την Ηγεσία αλλά οφείλεται κυρίως  στην συνδικαλιστική πίεση ορισμένων ομοειδών φορέων που εκδήλωναν ικανοποίηση με την κατάργηση Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στα πλαίσια της αποτυχημένης αναδιάρθρωσης του τέως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προ διετίας.  
     Είναι λοιπόν  επακόλουθο, πως  κάθε σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού,  όσο δεν ενισχύονται αυτές οι Υπηρεσίες με μόνιμο και νέο εξειδικευμένο προσωπικό θα απαιτεί και την συνεισφορά όλων. Είναι εθνική ανάγκη να συνδράμουμε όλοι ώστε η μεταναστευτική ροή να είναι διαχειρίσημη, τα κυκλώματα των διακινητών να καταπολεμηθούν και η ασφάλεια της κοινωνίας να μην κινδυνεύει. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να συνεισφέρουμε όλοι και κυρίως αυτοί που με τις θέσεις τους και την στείρα συνδικαλιστική πρακτική προκάλεσαν  την αποδυνάμωση των Υπηρεσιών αυτών.
footeer
bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΣΥΦΥ: Μεταναστευτικό - ώρα μηδέν"

Χριστοδουλοπούλου: Προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις για μία πιθανή απόσυρση Καμμένου

Σε συνέχεια των επικρίσεων που ακούστηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πάνο Καμμένο η Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει εναλλακτικές λύσεις για το ενδεχόμενο απόσυρσης των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Δεν θα έλεγα ότι έχει κλείσει» τον κύκλο της η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε πως «η συμφωνία το 2015 ήταν σε σχέση με τα οικονομικά και τα ζητήματα του μνημονίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, πολλές φορές ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ διαχώρισαν τη θέση τους σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά, θεσμικών αλλαγών που εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνουν. Δεν μας απασχόλησε ποτέ, ξέραμε πού κινούνται οι ΑΝΕΛ. Αυτό που μας προβλημάτισε είναι ότι ενώ ο κ. Καμμένος πήγε στην Αμερική ως υπουργός Άμυνας, εξέθεσε προσωπικές απόψεις. Αυτό ήταν πραγματικά ανορθόδοξο, άκομψο και προβληματικό, σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΕ το αναγνώρισαν ως τέτοιο».

«Πρέπει να κρατήσουμε ότι ο κ. Καμμένος και τα στελέχη του λένε ότι δεν θα συμμετάσχουν στην πρόταση μομφής που έχει εξαγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς αυτή την περίοδο μετά τα μνημόνια, που θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις που θα σταθεροποιήσουν και ολοκληρώσουν τις αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει», υπογράμμισε μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Αποκάλυψε ακόμα πως «προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις» για μία πιθανή απόσυρση Καμμένου από την κυβερνητική συνεργασία, που «πάντα προκύπτουν μέσα από την τήρηση του Συντάγματος, είτε άλλες πλειοψηφίες είτε κυβερνήσεις ανοχής. Η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τον βασικό εταίρο, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Θυμίζουμε πως στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «καρικατούρα του Σαλβίνι».

Επίσης, ο βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως, «όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό, δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε, με την πολιτική των ΑΝΕΛ και μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλοπούλου: Προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις για μία πιθανή απόσυρση Καμμένου"

Ποια εμβόλια συστήνονται για τους ενήλικες -Πολλοί δεν ξέρουν ποιες ασθένειες προλαμβάνονται

Πολλοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος και ο έρπης ζωστήρας μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, τονίζουν οι ειδικοί, όμως παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψή τους, παρά τις συστάσεις.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για τους ενήλικες άνω των 60 ετών συστήνονται: η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Αυτά επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα, τη σοβαρότητα της νόσου και την επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής, καθώς και τη δυνατότητα πρόληψής της μέσω του εμβολιασμού.

Πώς εκδηλώνεται

Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς -ζωστήρα. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μεθερπητική νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνική απομόνωση. Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, καθώς και του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου που μπορεί να προκαλέσει.

«Ο έρπης ζωστήρ είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Επίσης συνδυάζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου», τόνισε η Λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου. «Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς - ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια εμβόλια συστήνονται για τους ενήλικες -Πολλοί δεν ξέρουν ποιες ασθένειες προλαμβάνονται "

Βίτσας: Η κατάσταση στη Σάμο είναι πιο δύσκολη απ' ότι στη Λέσβο

Στη Σάμο και όχι στη Λέσβο επικρατούν οι πιο δύσκολες συνθήκες στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

«Η κατάσταση παραμένει πιο δύσκολη στη Σάμο, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη Λέσβο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Στόχος του υπουργείου, ανέφερε ο κ. Βίτσας, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό χρειάζονται περισσότεροι γιατροί, διερμηνείς και υπάλληλοι.

Ραγδαία αύξηση των ροών από τον Έβρο

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν θεαματική αύξηση των ροών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Μέχρι στιγμής, πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει το 2018, έναντι 5.500 για το σύνολο του 2017 και 3.330 το 2016.

Ο κ. Βίτσας ήταν ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Χτίζουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες».

Μιλώντας για τις γυναίκες και τα φαινόμενα έμφυλης βίας και κακοποίησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε την ανάγκη να μεταφερθούν γρήγορα εκτός των δομών φιλοξενίας, να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση καθώς και να αλλάξει η κυρίαρχη ανδροκρατούμενη νοοτροπία.

Στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από το 2015 μέχρι σήμερα αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα, τονίζοντας , ότι «παρά τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Έλληνες στηρίξαμε και βοηθήσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που χτύπησαν τη πόρτα της πατρίδας μας αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Και όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία, καθώς έγιναν μέσα στη δίνη μιας επίσης πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Η κατάσταση στη Σάμο είναι πιο δύσκολη απ' ότι στη Λέσβο"

Ηλεκτρονικά εκδίδονται από σήμερα οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες

Με ηλεκτρονικό τρόπο γίνεται από σήμερα η έκδοση οικοδομικών αδειών για κατοικίες μέχρι 2.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε δύο μήνες θα ενταχθούν στο σύστημα και οι άδειες που αφορούν ειδικά κτίρια εντός ή εκτός σχεδίου καθώς και διατηρητέα, βιομηχανικά, τουριστικά και άλλα. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου παράλληλα και η διαδικασία αδειοδότησης μέσω της συμβατικής οδού. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν πως η δίμηνη περίοδος προσαρμογής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να προσαρμοστούν οι πολεοδομίες καθώς υπάρχουν οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε σήμερα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) που αναλαμβάνει τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το σύστημα λειτουργούσε πιλοτικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, «επειδή ο κ. Μανιάτης (σ.σ ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος) θα σπεύσει να μας διαψεύσει, λέγοντας ότι το σύστημα είχε υιοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα σας πω ότι τότε προβλεπόταν μόνο η υποβολή της αίτησης και όχι η έγκριση της άδειας. Επιπλέον εμείς φέραμε νέο νόμο και κάναμε ριζικές αλλαγές».

Το σύστημα, πάντως, είχε πράγματι θεσμοθετηθεί από το 2013, αλλά εκκρεμούσε επί σχεδόν πέντε χρόνια η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του! Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υποστήριξε σήμερα πως τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς από τις 9.00 πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 11.30, είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, 169 αιτήσεις για εργασίες μικρής κλίμακας, 11 δηλώσεις για αναθεώρηση αδειών και 28 βεβαιώσεις για όρους δόμησης. «Η αποδοχή του συστήματος δείχνει ότι και οι μηχανικοί το ήθελαν» ανέφερε ο κ. Στασινός και επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν ένα θετικό μήνυμα και στους επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν πότε μπορούν να εκδώσουν μία άδεια.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως η δεύτερη πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο είναι το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα. Όπως ανακοινώθηκε, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2019 και σε αυτό θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά όλη η νέα γενιά αυθαιρέτων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά εκδίδονται από σήμερα οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες"

Διαγράφονται χρέη 200.000 ασφαλισμένων - Εντός της εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις

Μέχρι στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν από το Υπουργείο Εργασίας οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανοίγει ο «δρόμος» για μερική ή ολική διαγραφή αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών που καταλογίστηκαν σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών (μηχανικών, αγροτών, μικροεπιχειρηματιών κλπ) και δημοσιογράφων που διατηρούσαν επί χρόνια παράλληλη ασφάλιση, κυρίως ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Εργασίας και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων αναμένεται να διαγραφεί,μ έχρι το τέλος του χρόνου, ένα σημαντικό μέρος ασφαλιστικών χρεών που αδίκως καταλογίστηκαν σε ασφαλισμένους και έτσι οι τελευταίοι θα απαλλαγούν από ληξιπρόθεσμες οφειλές, βεβαιωμένες και μη, στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η απαλλαγή από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αφορά περίπου 200.000 παλαιούς ασφαλισμένους που εργάζονταν στο παρελθόν ταυτόχρονα ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ή εμφανίζονται ως υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφάλιστρα σε 2 ταμεία (π.χ. ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για αγρότες που είχαν και εμπορική δραστηριότητα).

Οι περισσότεροι από αυτούς αμέλησαν, όταν ξεκίνησαν να ασκούν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, να προσκομίσουν στον πρώην ΟΑΕΕ έγγραφο απαλλαγής, ως ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο π.χ ως μισθωτοί στο πρώην ΙΚΑ,ώστε να μην καταβάλουν εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, ενόψει των αναμενόμενων υπουργικών αποφάσεων ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) να «παγώσει» τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, όπως ασφαλισμένων με παράλληλη απασχόληση,της υπαγωγής νέων ασφαλισμένων με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΑΕΕ,των μικροεπιχειρηματιών, μικροξενοδόχων και αγροτών που υπάγονταν στον ΟΓΑ και είχαν απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, των μηχανικών που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και στον ΟΑΕΕ(γιατί είχαν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα), και παλαιών δημοσιογράφων που,εκτός από μισθωτοί στο ταμείο τους,εμφανίζονται να έχουν χρέη στον ΟΑΕΕ καθώς διατηρούσαν και μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Η διαγραφή των χρεών θα είναι εφικτήμε τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις, εφόσον υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι δημοσιογράφοι να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία.

Ουσιαστικά γλιτώνουν χρήματα όσοι είχαν κανονικά ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα Ταμείο και ταυτόχρονα έχουν χρεωθεί από άλλον ασφαλιστικό φορέα καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι

Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που είχαν κύρια ασφάλιση σε ένα ταμείο πληρώνοντας κανονικά τις εισφορές τους, ενώ παράλληλα είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι για την οποία δεν πλήρωναν εισφορές και βρέθηκαν να χρωστούν μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ .

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαλλάσσονται ή θα διαγράφονται τα χρέη όσων είτε έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, είτε υπάρχουν, για περιπτώσεις όπως η δική τους, αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων λόγω διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.

Παράλληλα, εάν υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ή ακολουθούνταν πρακτική μη ασφάλισης για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία παγίωνε μια κατάσταση και πάλι ευνοείται ο ασφαλισμένος. Επίσης θα μπορούν να διαγράφονται και χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τα τέλη του 2016 ακόμη κι αν έχουν κριθεί διοικητικά σε α και β' βαθμό, εφόσον και για αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει «εύλογη αμφιβολία». Κυρίως ευνοούνται όσοι ασφαλισμένοι είχαν μισθωτή ή άλλη πλήρη ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία τους βεβαιώθηκαν χρέη.

Όσοι λοιπόν βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, ενώ ήταν κανονικά ήταν ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο, αλλά είχαν ταυτόχρονα και δεύτερη εργασία για την οποία δεν κατέβαλαν εισφορές θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αιτήματα διαγραφής των χρεών στον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς έτσι ώστε,μετά από απόφασή τους, να υπάρξει διαγραφή της οφειλής.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγράφονται χρέη 200.000 ασφαλισμένων - Εντός της εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις"

Κλείνει από σήμερα το Γυμνάσιο και Λύκειο Μεθώνης ελλείψει καθηγητών

Σε κλείσιμο του Γυμνασίου και του Λυκείου Μεθώνης προχώρησαν από σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου και Γυμνασίου Μεθώνης, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη καθηγητών στα Σχολεία της Μεθώνης.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ήδη διανύουμε τον μήνα Οκτώβριο, το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Μεθώνης δεν έχει στελεχωθεί ακόμα με βασικές ειδικότητες, όπως Φυσική, Φιλολογία, Θρησκευτικά και Μουσική, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μαθητές και γονείς.

Η καθυστέρηση στην εκπαίδευση των μαθητών μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, δεδομένης της απαιτητικής περιόδου των μαθητών της 2ας και 3ης τάξης του Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά τις επανειλημμένες αναφορές του Συλλόγου στη διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έλαβε από τον Διευθυντή της υπηρεσίας, αποφάσισε να προβεί στο κλείσιμο των σχολείων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

tharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει από σήμερα το Γυμνάσιο και Λύκειο Μεθώνης ελλείψει καθηγητών"

Ο «παρτιζάνος» Μανώλης Γλέζος ξεσπά: Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας, τα Σκόπια δεν έχουν ιστορική συνέχεια με τη Μακεδονία

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» - οδηγίες αντίστασης από το Μανώλη Γλέζο του Ανδρέα Χατζηπατέρα, ο Μανώλης Γλέζος παραχώρησε μία μοναδική συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα, το μακεδονικό, την ακροδεξιά αλλά και την αντίσταση.

Ο ανήσυχος, αιρετικός και μονίμως διαφωνών, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μόλις συμπλήρωσε τα 96 του χρόνια, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

glez_11
Το protothema.gr τον ρώτησε για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του και εκείνος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας», προσθέτοντας: 

«Εγώ είμαι στην ομάδα του Λαφαζάνη και θα κατέβουμε στις εκλογές για να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού».

Ο Μανώλης Γλέζος, ένα σύμβολο αντίστασης, δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του πρόταση στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζοντας: 

«Αν όλοι οι βουλευτές, οι πολιτικοί και οι υπουργοί φέρουν τα λεφτά τους πίσω και οι 15 εκατ. Έλληνες ομογενείς σ' όλο τον κόσμο στείλουν από 1.000 ευρώ στους συγγενείς τους, τότε μ' αυτές τις καταθέσεις πορεί να ξεπεραστεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνοντας: «Αν κάνουμε όλοι μας το χρέος μας απέναντι στην πατριδα θα τα ξεπεράσουμε όλα. Εγώ μεγάλωσα στην Απείρανθο σε ενα μέρος, όπου μάθαμε όλοι να λέμε "όχι" στις εντολές των ανωτέρων», προσθέτοντας: 

«Μάλιστα στα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού έφτιαχναν το σπίτι κάθε νέου ζευγαριού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακροδεξιά και ποια είναι η γνώμη του γι' αυτήν, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι υπερβολές, η μόνη κάθαρση που δεν έγινε είναι στο δικαστικό σώμα. Υπάρχουν φασιστικά στοιχεία στο δικαστικό σώμα, γι' αυτό δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Σε ερώτηση του protothema.gr για το θα υπάρξει σοσιαλισμός τα επόμενα 10, 50, 100 χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:

«Όταν πηγε ο κήρυκας των Θηβαίων πήγε στην Αθήνα και ρώτησε ποιος είναι ο τύραννος εδώ, του απάντησαν ότι η Αθήνα δεν είχει τυράννους. Επειδή είμαι θαλασσινός, η ιστορία έχει πολλούς κάβους και θα τον περάσουμε και αυτον τον κάβο». (εννοώντας, φυσικά, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και ο σοσιαλισμός).

glez_22
Σε άλλη ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το αν η Σοβιετική ένωση ήταν σοσιαλιστική χώρα, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:

«Πολλά από όσα έγιναν εκεί δεν έγιναν με τη θέληση του σοβιετικού λαού. Σας θυμίζω την ιστορία του Ιωάννη Πασαλίδη, που επί Λένιν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας. Ο Στάλιν είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες να τον εκτελέσουν, όμως ο Λένιν τον εμπόδισε. Ο Πασαλίδης έφυγε από την Γεωργία, δραπέτευσε και πήγε στη Γερμανία κι όταν τον ξαναπήρε ο Στάλιν να επιστρέψει στο πόστο του εκείνος του είπε ότι όσο είσαι εσύ στη Σοβιετική Ένωση εγώ δεν πρόκειται να έρθω».

Ερωτηθείς για το Μακεδονικό, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Ο αδερφός της μάνας μου ήταν Μακεδονομάχος και μάλιστα είχε τραυματιστεί στον αγώνα του για τη Μακεδονία. Τα Σκόπια μπορούσαν να ζητήσουν να ονομαστούν Ελλάδα. Πού στηρίζονται όμως; Δεν υπάρχει καμία ιστορική συνέχεια με τους κατοίκους της περιοχής αυτής».

Όσο για την αντίσταση στη γερμανική κατοχή, ο Μανώλης Γλέζος έδωσε τη δική του απάντηση:

«Η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες και η επόμενη ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες. Με έιχαν καλέσει στο μουσείο αντίστασης στην Κοπεγχάγη. Σε μία μεγαλή αίθουσα υπήρχε ένα άλογο. Φανταστείτε ότι για τους Δανούς, σύμβολο αντίστασης ήταν ο βασιλιάς τους που έκανε βόλτα κάθε μέρα στο βασιλικό κήπο, ενώ βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή».

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο τέσσερα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα έθνος.

«Αυτά είναι η γλώσσα του, οι παραδόσεις του και μέσα στις παραδόσεις βάζω και την εκκλησία, η άμεση δημοκρατία όπως κάναμε παλιά, στην αρχαία Αθήνα και η στάση του κλήρου. Αυτοί οι παράγοντες έσωσαν το έθνος».

glezos33
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Αντώνης Μοσχοβάκης (σ.σ. υπήρξε ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή και την Ελευθεροτυπία), ήταν στην ομάδα που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, ο κ.Γλέζος απάντησε: 

«Ο Αντώνης Μοσχοβάκης είναι ο πατέρας σας. Στο ραντεβού που έγινε εκείνη την ημέρα στην πλατεία ήταν και ο Αντώνης Μοσχοβάκης και όταν του είπαμε ότι σχεδιάζουμε να κατεβάσουμε τη σημαία εκείνος είπε ότι δεν καταλαβαίνει την αξία αυτού του εγχειρήματος και για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό. Εμείς του είπαμε να μείνει έξω ώστε αν σκοτωθούμε να είναι μάρτυρας αυτής της αντιστασιακής πράξης» και πρόσθεσε: «Η ιδέα μας ήρθε επειδή ακούσαμε τον Χίτλερ να λέει ότι τώρα η Ευρώπη είναι ελεύθερη από τη γερμανική κατοχή και εγώ είπα: Τώρα θα σου δείξουμε εμείς αν η Ευρώπη είναι ελεύθερη».

glezow44
Ερωτηθείς αν επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη οι αρχαιολόγοι εμπόδισαν την ανασκαφή σε μία μυκηναϊκή κρήνη όπου ο Μανώλης Γλέζος είχε πετάξει τη σημαία, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είναι έτσι. Επειδή το έδαφος που στηρίζεται η Ακρόπολη είναι σχιστολιθικό, το έδαφος είναι ευάλωτο σε κάθε ανασκαφή. Εγώ εμπόδισα την Μελίνα να συνεχίσει τις ανασκαφές για να μην πέσει η Ακρόπολη. Άλλωστε εκτιμώ ότι οι Γερμανοί βρήκαν τη σημαία και την πήραν μαζί τους». 

Η ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» - οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «παρτιζάνος» Μανώλης Γλέζος ξεσπά: Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας, τα Σκόπια δεν έχουν ιστορική συνέχεια με τη Μακεδονία"

ΝΔ: Ερώτηση για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

Ερώτηση σχετικά με την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να χαρίσει το Ελ. Βενιζέλος καθώς χρειάστηκε να παρέμβει η ΕΕ για να επιτευχθεί μεγαλύτερο τίμημα.

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με τίμημα υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά συμφωνήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ύστερα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέθεσε σήμερα, από κοινού με τον αναπληρωτή τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Μαγνησίας, κ. Χρήστο Μπουκώρο, σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Για το θέμα αυτό έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2017 υπέγραψε την παράταση για 20 έτη της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με αντίτιμο 483 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α. Την ανακοίνωσε, μάλιστα πανηγυρικά.

Ωστόσο, στη συνέχεια παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαφώνησε καθώς ουσιαστικά η επέκταση της παραχώρησης ισοδυναμούσε με απευθείας ανάθεση. Τελικά, η παράταση της παραχώρησης επαναπροκηρύχθηκε και ανακοινώθηκε νέα συμφωνία με αντίτιμο δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το αρχικό, δηλαδή 1 δισ. 115 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α.!

Αποδεικνύεται, λοιπόν, από τις επίσημες ανακοινώσεις της ίδιας της κυβέρνησης, ότι είχαν παραχωρήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, σε μικρότερη από τη μισή πραγματική του αξία.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, αποφάσισαν σχεδόν να χαρίσουν το Ελευθέριος Βενιζέλος για 20 χρόνια, αλλά ένα χρόνο μετά, ύστερα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αντίτιμο τελικά υπερδιπλασιάστηκε.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλη μία δήθεν “υπερήφανη” διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ερώτηση για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news