facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

«Πράσινο φως» από την επιτροπής της Βουλής της πΓΔΜ στην πρόταση Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση

Εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της πΓΔΜ η πρόταση Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, τα μέλη της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υιοθέτησαν με 10 ψήφους «υπέρ» και 7 «κατά», την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ανέθεσε στην κυβέρνηση να συντάξει και να υποβάλει στη Βουλή, εντός 15 ημερών, τις σχετικές συνταγματικές αλλαγές.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ζήτησε για μια ακόμη φορά από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων για το Σκοπιανό, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως «όλα έχουν ειπωθεί αλλά το ερώτημα είναι αν μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση για την προσπάθεια της πΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ, το μόνο θέμα που ενώνει τη χώρα».

«Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με τις προσδοκίες μας για την Ε.,Ε. και το ΝΑΤΟ εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της κυβερνητικής συμμαχίας, Γκόραν Μισόβσκι είχε καλέσει και αυτός τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν θα ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές την Δευτέρα», είπε ο Γκόραν Μισόβσκι.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής της πΓΔΜ, θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από την επιτροπής της Βουλής της πΓΔΜ στην πρόταση Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση"

Δύο αστυνομικοί σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών -Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος είναι η εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ έχουν προχωρήσει σε 11 συλλήψεις: Εξι άτομα Ελληνικής υπηκοότητας και 5 Αλβανικής. Ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί. Ο ένας κατά πληροφορίες υπηρετεί στην Ασφάλεια Αττικής και ο δεύτερος στα Γρεβενά.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο αστυνομικοί σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών -Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ "

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη: Το ακλόνητο άλλοθι του γιατρού που ανατρέπει τα δεδομένα

Ο γιατρός που θεωρείται ο πλέον ύποπτος ως «ηθικός αυτουργός» στην υπόθεση Λαγούδη, παρουσίασε ακλόνητο άλλοθι για την ημέρα της δολοφονίας.

Πιο αναλυτικά, όπως παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του Star, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου έφυγε μαζί με τη γυναίκα του από το Μεσολόγγι, πήγαν στον Πύργο, μετά στο Κατάκολο και στη συνέχεια στη Ναύπακτο όπου και διανυκτέρευσαν.

Το υλικό από τις κάμερες του Ρίου – Αντιρρίου επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, δίνοντας του άλλοθι.

Ο αδερφός της Ειρήνης Λαγούδη, απαντώντας στις απόψεις περί αυτοκτονίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτός που ήταν υπεύθυνος για το πόρισμα, το έβγαλε καραμπινάτη δολοφονία από συμμορία. Οι υπόλοιποι ας κάνουν την δική τους δουλειά σωστά. Και αυτό τσούζει πολύ όλους όσους έλεγαν ότι είναι αυτοχειρία γιατί δεν το χωνεύουν. Δεν δεχόμαστε συγγνώμες! Όταν βγουν με όνομα και επίθετο οι κύκλοι που λένε για αυτοχειρία, τότε θα σεβαστούμε την άποψή τους, ειδάλλως είναι μπούρδες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη: Το ακλόνητο άλλοθι του γιατρού που ανατρέπει τα δεδομένα"

Το Facebook παραδέχθηκε την παραβίαση 30 εκατ. λογαριασμών από χάκερ

Καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του σε επίπεδο ασφαλείας δέχθηκε πριν από δύο εβδομάδες το Facebook, η διοίκηση του οποίου παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι χάκερ εισέβαλαν στα δεδομένα σχεδόν 30 εκατ. λογαριασμών χρηστών.

Το Facebook ενημέρωσε εγγράφως το FBI για την έρευνά του, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από την αμερικανική υπηρεσία.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε γίνει γνωστό ότι ομάδα χάκερ είχε «σπάσει» το σύστημα και είχε «ανοίξει» τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμούς χρηστών.

Μετά την έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας, διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν τα δεδομένα περίπου 30 εκατ. χρηστών.

Σύμφωνα με το Facebook, οι χάκερ χρησιμοποίησαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο ενεργοποιούσαν μέσω της λίστας φίλων κάθε χρήστη. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, αποκτούσαν πρόσβαση στους φίλους του χρήστη και στους φίλους των φίλων του εκάστοτε χρήστη, έχοντας ως βάση έναν αριθμό 400.000 ανθρώπων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Facebook παραδέχθηκε την παραβίαση 30 εκατ. λογαριασμών από χάκερ"

Αποζημίωση 20.000€ σε κρατούμενο για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Διαβατών

Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές έφεραν και πάλι υπόλογη την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων.

Αφορμή ήταν οι καταγγελίες καταδικασθέντα για συμμετοχή σε κύκλωμα που είχε διαπράξει δεκάδες ληστείες σε σπίτια και ιδιαίτερα επωνύμων με λεία πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια και άλλα τιμαλφή αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κρατούμενος ο οποίος αμέσως μετά την καταδίκη του, εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών στις φυλακές Διαβατών προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, υποστηρίζοντας πως ήταν απαράδεκτες οι συνθήκες μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Στην προσφυγή του, αναφέρει πως οι κρατούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να κοιμούνται σε μουχλιασμένα στρώματα, χωρίς σεντόνια, σε ένα κελί 10 ατόμων όπου αντιστοιχούσε για τον καθένα, χώρος μόλις τριών τετραγωνικών μέτρων.

Το χειμώνα μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η φυλακή είχε θέρμανση μόνο για μία ώρα, κάθε βράδυ από τις 9 έως τις 10, ενώ ζεστό νερό υπήρχε επί ένα δίωρο, ημερησίως το οποίο βέβαια δεν επαρκούσε την ημέρα. Πετσέτες ποτέ δεν τους δόθηκαν, όπως υποστηρίζει, ενώ δεν είχαν ούτε καν ντουλάπι για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ακόμη και το φαγητό, σημειώνει στην προσφυγή του, ήταν λιγοστό και σε κακή ποιότητα. . Επίσης, δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητας, αισθανόμενοι ότι βρίσκονταν σε καθεστώς απομόνωσης.

Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς του οι οποίοι δεν αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επιδίκασε στον κρατούμενο 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη και τα δικαστικά έξοδα.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 20.000€ σε κρατούμενο για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Διαβατών"

Το ΚΚΕ οργανώνει διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα

«Να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο» καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία το ΚΚΕ, που οργανώνει διαδηλώσεις στις 22 και 23 Οκτωβρίου σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις ή σχεδιάζονται να δημιουργηθούν νέες.

«Σε όλην την Ελλάδα οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πολύμορφες δράσεις, θα εκφράσουν την αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, «η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει γίνει ο καλύτερος υπηρέτης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο απ’ την "πίτα" των αγορών, των δρόμων ενέργειας, των πρώτων υλών, εμπλέκει τη χώρα και τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, που οξύνονται, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από δήθεν προσωπικές απόψεις του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου. Η επέκταση της βάσης στη Σούδα, η μεταφορά drones στη Λάρισα, η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός για μεταφορά "ειδικών όπλων" στον Άραξο κ.ά. είναι μέτρα που ήδη υλοποιούνται απ’ την κυβέρνηση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, όταν στέλνει ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και ασκήσεις, όταν πρωταγωνιστεί να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έκανε στη Συμφωνία με τη FYROM.

Αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας» υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΚΕ οργανώνει διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα"

Τι έδειξε η νεκροτομή των τριών γυναικών που εντοπίστηκαν νεκρές στο Πραγγί Διδυμοτείχου

Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, η νεκροτομή των τριών γυναικών που εντοπίστηκαν νεκρές σε παρέβρια περιοχή στο Πραγγί Διδυμοτείχου, το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου.

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Παύλος Παυλίδης, που διενήργησε τη νεκροτομή, έχοντας ολοκληρώσει το δικό του έργο, καταθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την «ιατροδικαστικά σαφή πλέον εικόνα» για την «αδιαμφισβήτητα εγκληματική ενέργεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τρεις γυναίκες, ηλικίας περίπου 35, 17-18 και 15-16 ετών, «είχαν πανομοιότυπο τρόπο θανάτου, μ' ένα βαθύ τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα έφερε και τραύματα στο θώρακα, καθώς και κάποια αμυντικά στο χέρι - ευρήματα που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η σορός της βρέθηκε σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων από τις άλλες δύο σορούς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με κάποιο τρόπο κατάφερε να λυθεί και να αντισταθεί. Η μόνη που δεν είχε δεμένα χέρια ήταν η μικρότερη σε ηλικία», εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

Ο ιατροδικαστής διευκρινίζει ότι δεν διαπιστώθηκε σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση, ωστόσο «έχει ληφθεί υλικό για τοξικολογικές αναλύσεις, για εξετάσεις DNA κ.ά., προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αρχικό πόρισμα και εργαστηριακά».

Αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ των θυμάτων, ο κ. Παυλίδης δηλώνει πως αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μετά την εξέταση του ληφθέντος γενετικού υλικού (DNA), το οποίο έχει παραδοθεί στις προανακριτικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθεί στα εργαστήρια στην Αθήνα όπου υπάρχει σχετική βάση δεδομένων - και εκεί στέλνεται πάντα το DNA, όλων των αγνώστων στοιχείων σορών.

Σχετικά με τα δύο μαχαίρια που βρέθηκαν πλησίον των γυναικών, ο κ. Παυλίδης εκτιμά πως «το ένα ταιριάζει με τα τραύματα. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο μαχαίρια, γιατί τα θανατηφόρα τραύματα είναι τόσο μεγάλα, που εκ των πραγμάτων μπορούν να γίνουν και από τα δύο μαχαίρια. Μπορεί και να ήταν ένας ο δράστης. Σ' αυτό όμως θα απαντήσουν τα εργαστήρια. Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι τα τραύματα είναι πανομοιότυπα, στοιχείο από το οποίο κάποιος μπορεί να εξάγει κάποια ασφαλή συμπεράσματα».

Ο καθηγητής ιατροδικαστικής αποκλείει το ενδεχόμενο της ληστείας γιατί «η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα φορούσε τα χρυσαφικά της, ενώ η δεύτερη ηλικιακά ένα μπρασελέ με ένα αστεράκι. Το ότι βρέθηκαν, αποκλείει τη ληστεία, τη στιγμή μάλιστα που είχαν ψάξει τις σορούς, δεδομένου ότι οι τσέπες τους ήταν βγαλμένες προς τα έξω, ενώ δεν έφεραν κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί τα στοιχεία τους», συνεχίζει ο κ. Παυλίδης.

«Είμαι στον Έβρο από το 2000 και επί 18 χρόνια χειρίζομαι το σύνολο των νεκρών. Ποτέ δεν είχαμε εγκληματική ενέργεια. Πεθαίνουν οι άνθρωποι από πνιγμό, από το ψύχος, από τις κακουχίες. Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό εγκληματικής ενέργειας που έχουμε φέτος (το πρώτο ήταν μία διπλή δολοφονία σε χωριό του δήμου Αλεξανδρούπολης), με τελείως διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά. Δεν παύει όμως να είναι εγκληματική ενέργεια, κάτι που δεν υπήρχε πριν στην περιοχή».

Σημειώνεται πως ομάδα του τμήματος ανθρωποκτονιών από την Αθήνα μετέβη από χθες στην Ορεστιάδα, ενώ οι τρεις σοροί θα παραμείνουν στο ΠΓΝΕ στην Αλεξανδρούπολη, για άγνωστο χρονικό διάστημα. «Για όσο χρειαστεί. Θα παραμείνουν μαζί με τους άλλους 15 αγνώστων στοιχείων νεκρούς που έχουμε στο νοσοκομείο», δηλώνει ο κ. Παυλίδης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι έδειξε η νεκροτομή των τριών γυναικών που εντοπίστηκαν νεκρές στο Πραγγί Διδυμοτείχου"

«Βόμβα»: Τέλος στους παιδικούς σταθμούς το ΕΣΠΑ-Στον αέρα 120.000 οικογένειες

Το τέλος της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Ενάρμονιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΤΑΑ ο κ. Γκοτσόπουλος επεσήμανε ότι η δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου το πρόγραμμα φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς να μπορεί να συνεχιστεί και πέραν του 2022, που σταματά η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Επίσης ο κ. Γκοτσόπουλους αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκινά η εταιρία για την συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις στην κεντρική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να συνεχιστεί όταν θα έχει σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 120.000 οικογένειες που ωφελούνταν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αν δεν βρεθεί λύση και δεν αφουγκραστούν τις προτάσεις της ΕΕΤΑΑ οι ιθύνοντες είναι κυριολεκτικά στον αέρα μετά το 2020.

Ο κ. Γκοτσόπουλους αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκινάει η Εταιρεία για τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις στην κεντρική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να συνεχιστεί όταν θα έχει σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, που συμμετείχε, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπήρξε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις προτεραιότητες του υπουργείου τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο «Κλεισθένης 2». Ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι στον «Κλεισθένη 2» ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης ξεκινώντας από την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και ζήτησε την βοήθεια της ΕΕΤΑΑ για αυτό το έργο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην ομιλία του, αφού υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπήρξε με τα συναρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, το ΤΕΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόνισε ότι οι στόχοι της εταιρίας που είχαν τεθεί την άνοιξη του 2016 σήμερα έχουν επιτευχθεί στο 90%. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΕΕΤΤΑ από ελλειμματική, φέτος θα παρουσιάσει πλεόνασμα γεγονός που δείχνει την αναπτυξιακή της τροχιά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα»: Τέλος στους παιδικούς σταθμούς το ΕΣΠΑ-Στον αέρα 120.000 οικογένειες"

Επιστημονικές Ενώσεις κατά Γαβρόγλου: Αχρήστευσε το Γυμνάσιο και τώρα διαλύει και το Λύκειο

Με μια σκληρή κοινή ανακοίνωση οι Επιστημονικές Ενώσεις Φυσικών Επιστημών εκφράζουν την αντίθεση τους στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το γυμνάσιο και το λύκειο. Οι Επιστημονικές Ενώσεις επισημαίνουν ότι με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των μαθητών του Λυκείου που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας το Λύκειο διαλύεται.Οι επιστημονικές Ενώσεις σημειώνουν επίσης ότι με τα σχέδια του υπουργείου το Γυμνάσιο μετατράπηκε σε μια άχρηστη εκπαιδευτική βαθμίδα και ένα τρίχρονο parking παιδιών.

"Μετά την καταστροφική πολιτική της κατάργησης των εξετάσεων στα περισσότερα μαθήματα του Γυμνασίου, έρχεται η σειρά του Λυκείου" τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν οι Επιστημονικές Ενώσεις Φυσικών Επιστημών, και υπογραμμίζουν τα εξής: “Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, χωρίς διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, και κατόπιν της σχετικής εισήγησης του ΙΕΠ, δημοσιεύθηκε η «εμπνευσμένη απόφαση» σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στην Α΄, Β΄ και Γ΄ “Λυκείου.

Οι καθηγητές υπογραμμίζουν οτι: “Προφανώς, εμπνευστές της πρότασης από την ηγεσία του ΙΕΠ, μετά τις ‘επιτυχείς΄ προτάσεις τους, που μετέτρεψαν το Γυμνάσιο σε μια άχρηστη εκπαιδευτική βαθμίδα και ένα τρίχρονο parking παιδιών, έβαλαν στο στόχαστρο το Λύκειο, του οποίου την διάλυση με περισσή ενάργεια απεργάζονται. Είναι φανερό ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η μέση εκπαίδευση να παράγει εξειδικευμένους εργάτες με πτυχία δήθεν επαγγελματικής επάρκειας μόνο. Η οπισθοδρόμηση είναι πρωτοφανής.

Η χώρα βρίσκεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, από όπου μπορεί να διαφύγει μόνο αν επενδύσει στη γνώση και την καινοτομία. Όσοι συμφωνήσουν στη διάλυση του Λυκείου θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές, γιατί θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδας”.

Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν οτι: “Η ελληνική οικογένεια πάντα είχε και έχει ως προτεραιότητα τη μόρφωση των παιδιών της, προτεραιότητα που δεν έχει αλλάξει ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που περνά η κοινωνία μας. Αν θα αναγνωρίζαμε ένα πλεονέκτημα σήμερα στην Ελλάδα, είναι ότι ακόμα υπάρχει μια δημόσια εκπαίδευση, η οποία δίνει την δυνατότητα στους νέους, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση, να αποκτήσουν μόρφωση και τους παρέχει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για να προχωρήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κι αν χρειαστεί, και στις χώρες του εξωτερικού, όπως δυστυχώς απέδειξε η φυγή 500 000 νέων επιστημόνων.Με ποιο επιχείρημα άραγε μπαίνουν στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εκπαιδευτικής αξιολόγησης τα μαθήματα των θετικών επιστημών; Υπάρχουν σήμερα μαθητές που δεν προάγονται εξαιτίας των θετικών μαθημάτων; Πού συζητήθηκαν όλα αυτά και ποιοι σχετικοί επιστήμονες συμμετείχαν και τα υποστήριξαν; Είναι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα διαφορετικά τα κριτήρια για μια αποτελεσματική εκπαίδευση από ότι για τις άλλες χώρες για τις οποίες τόσο η UNESCO, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν αύξηση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, ώστε να υπάρξει βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη; “

Μιλούν για “Κλειστές ομάδες” δήθεν προοδευτικών παιδαγωγών τονίζοντας οτι”Πολύ φοβόμαστε ότι “κλειστές ομάδες” δήθεν προοδευτικών παιδαγωγών, που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της σημερινής εκπαίδευσης, κάνουν κυριολεκτικά “ό,τι τους κατέβει”, με γνώμονα ό,τι δυσκόλευε τους ίδιους όταν ήταν μαθητές και αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι να πρόκειται για μια εσκεμμένη και προγραμματισμένη επίθεση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να πάψει να εξομαλύνει τις ανισότητες και να μετατρέψει την πλειοψηφία του μη προνομιούχου μαθητικού πληθυσμού, σε εγκλωβισμένο και χειραγωγήσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης”.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για « κοπτορραπτική» λογική της «ομάδας σοφών» επισημαίνοντας οτι: “Η « κοπτορραπτική» λογική της «ομάδας σοφών» του ΙΕΠ, που είχαμε εγκαίρως επισημάνει ως ΕΕ, όχι μόνο δεν θεραπεύει τις παθογένειες του υφιστάμενου Λυκείου και την απαξίωση της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά επιπροσθέτως, προχωρά σε αποδόμηση. Η μείωση του εξεταστικού φορτίου, αν δε στοχεύει σε στρατηγικές απομάθησης των μαθητών, προυποθέτει επανασχεδιασμό της αξιολόγησης, και με εναλλακτικά, αξιόπιστα εργαλεία, καθώς και εγκαιρες παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, κατεξοχήν αρμοδιότητες του ΙΕΠ. Αντ΄ αυτού , χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κινήσεις αιφνιδιασμού που το μόνο που μπορούν να «υποσχεθούν» είναι η διάλυση της κουλτούρας αξιολόγησης. Μπορούν άραγε αυτές οι αλλαγές να υποστηρίξουν τις αλλαγές στο εξεταστικό για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια;”

Ν. Κεραμέως: Το ράβε-ξήλωνε του Κ. Γαβρόγλου στο Λύκειο

“Το ράβε-ξήλωνε -του Κ. Γαβρόγλου- στην παιδεία δεν έχει τέλος”, τονίζει με δήλωσή της η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Ν. Κεραμέως και υπογραμμίζει:”Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Παιδείας αναστατώνει την εκπαιδευτική κοινότητα με τις νέες αλλαγές που προωθεί στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των τριών τάξεων του Λυκείου.

Με ενημερωτικό έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Γενικά Λύκεια της χώρας, φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το παράδοξο, αυτή τη φορά, είναι ότι με το σχετικό έγγραφο ενημερώνει μόνον για τις κυριότερες τροποποιήσεις, ενώ για τις τροποποιήσεις στο σύνολο τους, η εκπαιδευτική κοινότητα θα ενημερωθεί σε άγνωστο χρόνο με νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί.Εν τω μεταξύ, το σχολικό έτος προχωρά και τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τον παραλογισμό στην πράξη, χωρίς να ξέρουν τις λεπτομέρειες των επερχόμενων αλλαγών, αλλά αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τον κύριο Υπουργό”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστημονικές Ενώσεις κατά Γαβρόγλου: Αχρήστευσε το Γυμνάσιο και τώρα διαλύει και το Λύκειο"

ΓΑΔΑ: Δεν προστατεύουμε μεμονωμένα τον Ψινάκη

Με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε επιστολή δημοτικού σύμβουλου του Δήμου Μαραθώνα, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναγράφεται ότι :»Όμως συμβαίνει το παράδοξο, όταν έχουμε δημοτικό συμβούλιο, 20-30 αστυνομικοί, ίσως και παραπάνω κάποιες φορές, να προστατεύουν τον δήθεν κινδυνεύοντα κο Ψινάκη», από την ΓΑΔΑ εκδόθηκε η ακόλουθη απάντηση-ανακοίνωση:

«Οι αστυνομικοί διατίθενται κατόπιν αιτήματος για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων και όχι για την ασφάλεια μεμονωμένων προσώπων, ενώ ο αριθμός τους κρίνεται κατά περίπτωση και είναι ο απολύτως αναγκαίος».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΑΔΑ: Δεν προστατεύουμε μεμονωμένα τον Ψινάκη"

Πότε κάνει πρεμιέρα το Open Tv -Οι παρουσιαστές και οι εκπομπές

Πρεμιέρα κάνει σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα του Open Tv, με το σήμα του να είναι μαυρόασπρο και μίνιμαλ.

Το πρόγραμμα του νέου τηλεοπτικού σταθμού βγαίνει στον «αέρα» στις 24 Οκτωβρίου και στην πρεμιέρα θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στις 18:30, ενώ ξεκινά η εκπομπή «Κουζίνα για δύο» και τα σίριαλ «Ο πρίγκιπας της φωτιάς» και «Ου φονεύσεις».

Στο δυναμικό του καναλιού ανήκουν μεταξύ άλλων η Αμαλία Κάτζου, ο Βαγγέλης Γιακουμής, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ο Γιάννης Σαραντάκος, η Κατερίνα Καινούργιου, ο Νίκος Μουτσινάς και η Ευαγγελία Αραβανή.

Η ανακοίνωση του καναλιού:

Το πρόγραμμα του νέου τηλεοπτικού σταθμού θα εκπέμπει ζωντανά και θα βρίσκεται κοντά στους τηλεθεατές όλης της Επικράτειας από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Το Open έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την ελληνική τηλεόραση και στόχος του είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, προσφέροντάς τους ποιοτικό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Μία νέα δημιουργική περίοδος με στόχο η τηλεόραση να ξαναβρεί τον εαυτό της και να κερδίσει και πάλι τη θέση που της ταιριάζει στις καρδιές των τηλεθεατών της χώρας μας.

Το πρόγραμμα της 25ης Οκτωβρίου:

05:30 – ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 05:30 Παρουσιαστές: Αμαλία Κάτζου – Βαγγέλης Γιακουμής

07:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 07:00 Παρουσιαστές: Χασαπόπουλος Ιορδάνης – Σαραντάκος Γιάννης

09:45 ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ! Παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου

12:45 TOP STORY Παρουσιαστής: Πέτρος Κουσουλός

14:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15:00 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ… Παρουσιάζει ο Νίκος Μουτσινάς.

17:45 ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

18:00 ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΑΕΙ Παρουσιάζει η Κατερίνα Ζαρίφη.

19:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20:00 ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ ΔΥΟ Παρουσιάζει η Αθηναΐς Νέγκα

21:00 Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

22:00 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

23:00 PROJECT RUNWAY Παρουσιάζει η Ευαγγελία Αραβανή,

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε κάνει πρεμιέρα το Open Tv -Οι παρουσιαστές και οι εκπομπές "

Σε δίκη για αλλοίωση αποτελέσματος και σύσταση συμμορίας ο Β. Μαρινάκης και 27 άλλοι

Στο εδώλιο στέλνει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να λογοδοτήσει μαζί με άλλα 27 άτομα για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).

Με το υπ’ αριθμόν 1692/2018 βούλευμά του, το συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την απαλλαγή του επιχειρηματία από τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης, και την παραπομπή του για ένα πλημμέλημα και ένα κακούργημα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη για αλλοίωση αποτελέσματος και σύσταση συμμορίας ο Β. Μαρινάκης και 27 άλλοι"

Ρ. Δούρου: Θα συμβάλω την έρευνα, η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακή ευθύνη

Με αφορμή την κλήτευσή της από τις εισαγγελικές αρχές για ανωμοτί κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας για τις πυρκαγιές, η κ. Δούρου δηλώνει ότι θα συμβάλει στην «ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου» ωστόσο σημειώνει πως «οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει αιχμές για δυο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά στους ρυθμούς που εξελίχθηκε η έρευνα για το Μάτι, ρυθμούς διαφορετικούς, όπως σημειώνει, από αυτούς «που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος».

Αναλυτικά, η δήλωση της κυρίας Δούρου έχει ως εξής:

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας.

Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.

Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρ. Δούρου: Θα συμβάλω την έρευνα, η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακή ευθύνη"

Σταϊκούρας: Αναγκαίος ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας και της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνει τις δυσκολίες για τα νοικοκυριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και υπογράμμισε: «Ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης που προτείνει η Νέα Δημοκρατία ανακουφίζει τους πολίτες ενόψει των δυσκολιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».

Η πλήρης δήλωση του κ. Σταϊκούρα έχεις ως εξής:

«Αυξημένη αναμένεται φέτος η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας αφενός της φορολογικής επιβάρυνσης που έχει φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου της διεθνώς υψηλότερης τιμής του πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή θα εντείνει τις μεγάλες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο από την επιλογή της Κυβέρνησης να περικόψει δραστικά το κονδύλι για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, στο 1/4 σχεδόν αυτού που ήταν το 2014 -από 210 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ- και να αυστηροποιήσει τα κριτήρια χορήγησής του που οδήγησαν σε περιορισμό των δικαιούχων, κατάργηση της προκαταβολής και μείωση της επιδότησης ανά λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξησε το αντίστοιχο επίδομα και διεύρυνε τα κριτήρια χορήγησής του.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτή».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Αναγκαίος ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης"

Eφετείο Αθηνών: Αορίστου χρόνου συμβασιούχος -Ανέτρεψε αρνητική πρωτόδικη απόφαση

Στη δικαίωση συμβασιούχου, εργαζόμενης στον τομέα καθαριότητας του δήμου Αιγάλεω προχώρησε το Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

To σημαντικό είναι ότι το Δικαστήριο ανέτρεψε πρωτόδικη αρνητική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο, συνεργάτη της aftodioikisi.gr, Δημήτρη Περπατάρη «διέγνωσε την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Eφετείο Αθηνών: Αορίστου χρόνου συμβασιούχος -Ανέτρεψε αρνητική πρωτόδικη απόφαση"

Ενταφίασαν 573 πεσόντες του '40 – Δεν άφησαν τους συγγενείς τους να παρευρεθούν

Συγκίνηση προκαλεί η τελετή ενταφιασμού 573 στρατιωτών και αξιωματικών του Έπους του 1940 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Την ίδια ώρα, συγγενείς των πεσόντων στρατιωτικών διαμαρτύρονται, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραστούν στην τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους. 

Ο ενταφιασμός των 573 πεσόντων είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με την εκταφή τους στο Ντραγκότι από πρόχειρο τάφο που ενταφιάστηκαν πάνω από 600 Έλληνες. 

Πριν από λίγο καιρό, τα οστά των πρώτων 100 πεσόντων είχαν μεταφερθεί και ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Και σήμερα έγινε η τελετή ενταφιασμού των 573 πεσόντων στο νεκροταφείο στην Κλεισούρα, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και που επί μια δεκαετία έμενε κενό. 

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, η τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ήταν λιτή και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

«Μας απέκλεισαν από την τελετή» καταγγέλλουν οι συγγενείς

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα. 

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας. 

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο», καθώς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων «πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», και ζητά σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση». 

Συνεχίζονται οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής πεσόντων στο Έπος του 1940 συνεχίζονται στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, όπως προβλέπεται και στις αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ).

Η επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

kleisoura_tafi
kleisoura_tafoi3
kleisoura_tafoi4
kleisoura_tafoi5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταφίασαν 573 πεσόντες του '40 – Δεν άφησαν τους συγγενείς τους να παρευρεθούν"

Εισαγγελέας για Μάτι: Καλεί Δούρου, Καπάκη, Ψινάκη κι άλλους 17, ως υπόπτους για την πολύνεκρη τραγωδία

Η ώρα των ποινικών ευθυνών έφτασε για τις 99 ψυχές που χάθηκαν, τους εκατοντάδες πολίτες που τραυματίστηκαν και τις χαμένες περιουσίες στο Μάτι. Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και κάλεσαν σε ανωμοτί εξηγήσεις περίπου 20 πρόσωπα για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Με την ιδιότητα του υπόπτου έλαβαν κλήσεις και θα εμφανιστούν ενώπιον των εισαγγελέων, εντός των επόμενων ημερών, για να δώσουν εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (που πρόσφατα εκλήθη ως ύποπτη και για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μαραθώνα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού και αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων.

Οι εισαγγελείς Ζαγοραίος, Φυστόπουλος και Σπυρόπουλος ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική εξέταση σε χρόνο ρεκόρ και πλέον ζητούν εξηγήσεις, πέραν των προσώπων που αναφέρονται στις μηνυτήριες αναφορών πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων, και από άλλα πρόσωπα που προέκυψαν από την έρευνά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 20 ύποπτοι θα δώσουν εξηγήσεις και για όλα τα αδικήματα που αναφέρονται στις μηνυτήριες αναφορές. Δηλαδή πέραν των αδικημάτων που φέρονται να προέκυψαν κατά την εισαγγελική έρευνα, καλούνται να αντικρούσουν και τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως ανθρωποκτονίες από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο), τα οποία τους καταλογίζουν οι συγγενείς των νεκρών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν οι εισαγγελείς καταλήξουν σε ποινικές διώξεις σε βάρος όσων υπόπτων προκύψει, ότι τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες και για κακουργηματικές πράξεις.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας για Μάτι: Καλεί Δούρου, Καπάκη, Ψινάκη κι άλλους 17, ως υπόπτους για την πολύνεκρη τραγωδία"

Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για προσαύξηση σύνταξης σε όσους κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές (εγκύκλιος)

Με την εγκύκλιο του, του Υπουργείου Εργασίας δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 30 του ν.4387/2016 για την προσαύξηση σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές.

Ειδικότερα:

«Α. Προσαύξηση κύριας σύνταξης

Στο άρθρο 30 του Ν. 4387/2016 ορίζεται ότι για όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του (13.5.2016), οι οποίοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, κατέβαλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξής τους, θα υπολογίζεται και ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς σε κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά. Σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο, ο συντάξιμος μισθός στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς, εφαρμοζομένων αναλόγως και των διατάξεων του άρθρου 28 του νόμου αυτού.

Ως γνωστόν, λόγω τεχνικών δυσχερειών και ελλείψεων στα μηχανογραφικά συστήματα των τ. ασφαλιστικών Ταμείων, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 13.5.2016 έως 31.12.2016, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης, από το έτος 2002 και εντεύθεν. Από 1.1.2017 και για κάθε επόμενο έτος η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατ’ ένα έτος. Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.

Β. Προσαύξηση επικουρικής σύνταξης

Με την παρ. 2 του άρθρου 96 του ν. 4387/2016, όπως αυτή ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 4445/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, προσαύξηση του ποσού της επικουρικής σύνταξης για όσους κατέβαλαν αυξημένες εισφορές σε ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ (τ.ΕΤΕΑ) φορείς – τομείς επικουρικής ασφάλισης, με ανάλογη εφαρμογή στο ΕΤΕΑΕΠ των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, για όσους καταθέτουν αίτηση και συνταξιοδοτούνται από το ΕΤΕΑΕΠ από 1.1.2015 και μετά.

Η ανωτέρω προσαύξηση της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ήτοι 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά επί του συντάξιμου μισθού στον οποίο υπολογίστηκε η επιπλέον εισφορά, εφαρμόζεται μόνο στο (Α) τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31.12.2014 και το οποίο υπολογίζεται με το σύστημα καθορισμένων παροχών και με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί του συντάξιμου μισθού (άρθρο 42 παρ. 5β υποπερ. βα του ν. 4052/2012).

Όπως είναι γνωστόν, λόγω τεχνικών δυσχερειών και ελλείψεων στα μηχανογραφικά συστήματα των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑΕΠ (τ.ΕΤΕΑ) φορέων – τομέων επικουρικής ασφάλισης, για τον υπολογισμό του (Α) τμήματος της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι και 31.12.2014 για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 1.1.2015 και εφεξής, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου, που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2014. Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως 31.12.2014, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.

Για την εύρεση των συντάξιμων αποδοχών, στις οποίες θα υπολογισθεί αναλογικά η προσαύξηση της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4387/2016, για όσους κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές μεγαλύτερες του 6% (0,075% Χ επιπλέον εισφορά Χ έτη καταβολής της αυξημένης εισφοράς Χ συντάξιμες αποδοχές), εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4488/2017.

Κατόπιν των ανωτέρω για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων διευκρινίζεται ότι:

α) για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ασφαλισμένων που κατέβαλαν αυξημένη εισφορά, ο ανωτέρω ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης (0,075%) για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς, που αφορά σε χρονικό διάστημα τόσο πριν την 1.1.2002 όσο και μετά την 1.1.2002, εφαρμόζεται επί των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και εντεύθεν, ή της επέκτασης της 5/ετίας και πριν το 2002 στην περίπτωση που δεν υπάρχουν 5 έτη ασφάλισης από το 2002 και μετά,
και

β) για τον υπολογισμό του (Α) τμήματος της επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων που κατέβαλαν επιπλέον εισφορά, ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς, που αφορά σε χρονικό διάστημα πριν την 1.1.2002, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων, θα εφαρμόζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις επί της ίδιας ως άνω βάσης υπολογισμού που ισχύει και για τον υπολογισμό του (Α) τμήματος της επικουρικής σύνταξης, ήτοι επί των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι 31.12.2014 ή της επέκτασης της 5/ετίας και πριν το 2002 στην περίπτωση που δεν υπάρχουν 5 έτη ασφάλισης από το 2002 μέχρι 31.12.2014.»

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για προσαύξηση σύνταξης σε όσους κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές (εγκύκλιος)"

Και νέο tweet Καμμένου με επίθεση σε Βούτση

Λίγο μετά το tweet του ότι δεν μίλησε με Τσιπρα «γιατί δεν άλλαξαν τα συμφωνημένα», ο Πάνος Καμμένος έκανε και νέα ανάρτηση εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο υπουργός Αμυνας αναπαρήγαγε ένα άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο» στο οποίο σχολίασε με ειρωνεία τον κ. Βούτση: «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες».

Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι αξονες ..,Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο https://t.co/apute4J1if

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) October 12, 2018

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βούτσης είχε αδειάσει με ηχηρό τρόπο τον κ. Καμμένο σε τηλεοπτική του συνέντευξη προ ολίγων ημερών. Για την ακρίβεια είχε εκφράσει «έκπληξη και απορία» για τη ρητορική Καμμένου: «Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος» είχε δηλώσει. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης πει: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας. Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Και νέο tweet Καμμένου με επίθεση σε Βούτση"

Ο ΣΚΑΪ προσέφυγε στο ΣτΕ: Κατά του ΕΣΡ, για την ώρα προβολής του Survivor

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ και ζητεί να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 185/2017 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την οποία επέβαλε στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για την εκπομπή Survivor.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια ΕΣΡ επέβαλε στον ΣΚΑΙ την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.

Η παράβαση ανάγεται στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ης κατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν τις 9 μ.μ., έτσι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η τηλεοπτική νομοθεσία. Επίσης, το ΕΣΡ αποδίδει στον ΣΚΑΙ ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την διοικητική παράβαση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι από το ΕΣΡ ελήφθησαν ενδεικτικά αποσπάσματα από την εκπομπή με αντιδράσεις και διαλόγους των παικτών που κρίθηκαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην προσωπικότητα, στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Ακόμη, υποστηρίζει ο ΣΚΑΙ ότι απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη, πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΚΑΪ προσέφυγε στο ΣτΕ: Κατά του ΕΣΡ, για την ώρα προβολής του Survivor "

Καμμένος: Δεν συνομίλησα με Τσίπρα - Προσωπικές απόψεις τα περί «Plan B»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στα ερωτήματα που προκλήθηκαν ύστερα από τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ για εναλλακτικό σχέδιο στη Συμφωνία των Πρεσπών και για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» αλλά και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Η απάντηση της εφημερίδας στον υπουργό Άμυνας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Καμμένος διαψεύδει ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα καθώς, όπως λέει, δεν έχει αλλάξει η συμφωνία τους, ενώ σχετικά με τις νέες αμερικανικές βάσεις ξεκαθαρίζει ότι ως κυβερνητικός εταίρος «καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα».

Δείτε το tweet του Π. Καμμένου:

Συνεχίζονται τα απόλυτα ψεύδη δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δηλώνω:
1 Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα
2 Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα
3 Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) October 12, 2018

Αφορμή για την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν τόσο οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, όσο και το σημερινό και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» («Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα», «Η κυβέρνηση αντέχει... τον Πάνο»).

Άμεση ήταν όμως η απάντηση από την «Εφημερίδα των Συντακτών», που υπερασπίζεται τα όσα δημοσίευσε.

Η απάντηση της εφημερίδας:

1. Ο υπουργός μιλάει για ψευδή δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας αλλά δεν αναφέρεται σε τίποτα απ' όσα γράψαμε παρά μόνο στο ότι μετά τις επίμαχες δηλώσεις του στις ΗΠΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ίδιο και στον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σε ότι μας αφορά η είδηση αυτή είναι απολύτως διασταυρωμένη. Γράφτηκε δε και σε άλλα ΜΜΕ- ηλεκτρονικά και έντυπα. Το γιατί ο κ. Καμμένος προτιμάει να αναφερθεί μόνο στην ΕΦΣΥΝ είναι ζήτημα προς διερεύνηση.

2. Ο υπουργός αναφέρεται σε κέντρα που κατά τη γνώμη του διοχέτευσαν δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας. Αν αυτή είναι η δική του σχέση με εφημερίδες κι αν μόνο αυτό τον τρόπο γνωρίζει ως πηγή δημοσιευμάτων, προφανώς κρίνει εξ ίδιων τα αλλότρια. Δεν μας αφορά. Οφείλει όμως να είναι προσεκτικός όταν μιλά για την «Εφ.Συν.». Και το κυριότερο οφείλει να φανερώσει τα κέντρα για τα οποία κάνει λόγο. Διαφορετικά θα μας υποχρεώσει να προβούμε στους χαρακτηρισμούς που αρμόζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν το επιθυμούμε.

3. Στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος πήγε ως υπουργός της κυβέρνησης. Προσωπικές απόψεις μπορεί να έχει όσες θέλει. Ας τις καταθέτει όπου θέλει στις ιδιωτικές του συναντήσεις. Όχι στις επίσημες επαφές που έχει ως υπουργός και εκπρόσωπος της χώρας.

4. Οι περίφημες βάσεις λειτουργούν; Σοβαρά; και τότε τι πήγε να τάξει στους Αμερικανούς Κάτι που ήδη έχουν; Ας μην υποτιμά την νοημοσύνη μας ο κ. Καμμένος. Δεν τιμά κανένα. Και κυρίως τον ίδιο.

Σε δεύτερο tweet του ο υπουργός Άμυνας εκτοξεύει τα βέλη του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Μετά τις «βόμβες» Καμμένου επί αμερικανικού εδάφους, ο κ. Βούτσης είχε σχολιάσει: «Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες, που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες... Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο», απάντησε μέσω twitter ο Πάνος Καμμένος.

Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι αξονες ..,Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο https://t.co/apute4J1if

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 12 Οκτωβρίου 2018

Ρίχνουν τους τόνους Τσίπρας - Καμμένος

«Λήξη συναγερμού» επιχείρησαν να δώσουν, όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο μετά από ένα πολύ έντονο 24ωρο που έφτασε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σε οριακό σημείο. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην αρνείται κατηγορηματικά το “μπέρδεμα των γραμμών” με τον υπουργό Άμυνας μιλώντας για τον “τυφώνα” που υπάρχει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως “δεν ονομάζεται Πάνος, αλλά Μάικλ”. Η χιουμοριστική απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων αν μίλησε με τον Πάνο Καμμένο στο τηλέφωνο.

Την ίδια ώρα, το μπαράζ τηλεφωνημάτων που πραγματοποιήθηκε στους ΑΝΕΛ κατά τη χθεσινή ημέρα μαρτυρά και την προσπάθεια που γίνεται στον κυβερνητικό εταίρο η κρίση να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο Θεόδωρος Τοσουνίδης επικοινώνησε με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αλλά και με τον Τέρενς Κουίκ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Από τους ΑΝΕΛ επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΓΔΜ, ότι η “εκεχειρία” που έχει συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα έως τον Μάρτιο ισχύει και πως δεν θα στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον Θεόδωρο Τοσουνίδη για το ζήτημα της πρότασης μομφής και το “κλείσιμο ματιού” που έκανε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δόθηκαν και σε συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ το βράδυ της Τετάρτης. Για διαστρέβλωση και παρανόηση των όσων είπε έκανε λόγο ο κ. Τοσουνίδης.

Παρά το καλύτερο κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες, ο προβληματισμός στο Μαξίμου εξακολουθει να υπάρχει για το εξάμηνο που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό του εταίρο μέχρι η συμφωνία να έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Το γεγονός πως η ΝΔ παίρνει συνεχώς “πάσες” να επικρίνει την κυβέρνηση για την εικόνα που παρουσίαζει στο εξωτερικό, προκαλεί προβλήματα ακόμα και στη δημοσκοπική ανάκαμψη που επιχειρείται στην Ηρώδου Αττικού.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας επιστρέφει από τις ΗΠΑ την Κυριακή και θεωρείται σημαντικό το πρώτο ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Τα στελέχη του κόμματος συζητώντας την πορεία της Κουμουνδούρου προς τις εκλογές αναμένεται, όπως το συνηθίζουν, να αναφερθούν εκτενώς στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που, κατά πολλούς, δεν μπορεί παρά να είναι βραχύβια.

Για τους ΑΝΕΛ κομβικό θεωρείται, ακόμα και για τη συσπείρωση τους, το Εθνικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται μέσα στον μήνα να συνέλθουν και τα όργανα του κόμματος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δεν συνομίλησα με Τσίπρα - Προσωπικές απόψεις τα περί «Plan B»"

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - Αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι

Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όπως υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής "Άγιος Χριστόφορος", Θέμης Κιουρτζής.

"Με βάση τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές σήμερα έχουμε μια τιμή 1,16-1,17 ευρώ ανά λίτρο. Εκεί γύρω θα κυμανθεί η τιμή του, τη Δευτέρα ίσως θα είναι λίγο κάτω, αλλά έχουμε μια αύξηση περίπου 200 ευρώ τα 1000 λίτρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο καταναλωτής δεν έχει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει, δεν έχουν αυξηθεί τα εισόδηματά του" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κιουρτζής και πρόσθεσε ότι "κάποιος που πέρυσι δαπανούσε 300 ευρώ, για να πάρει 310-315 λίτρα, φέτος θα πάρει ακόμη λιγότερα και το κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον την τιμή, γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια έκπτωση τα 1000 λίτρα και τα 300 ή τα 200 και ο κόσμος παίρνει ολοένα μικρότερες ποσότητες".

Ο κ.Κιουρτζής διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση στις καταναλώσεις. "Αν δε, ο χειμώνας δεν είναι βαρύς, υπολογίζω ότι θα έχουμε μείωση κατανάλωσης κατά 15%-20%, κάτι που σημαίνει και απώλεια εσόδων για εμάς, ίσως και καταστροφή για ορισμένους συναδέλφους, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και απώλεια εσόδων για το κράτος" ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής "Άγιος Χριστόφορος".

Πρόσθεσε ότι θολό παραμένει το τοπίο κι ως προς το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους χορήγησης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του έτους. "Το επίδομα δεν έχει ανακοινωθεί, περιμένουμε τον Δεκέμβριο να μάθουμε τον τρόπο (καταβολής) και το πόσο" σημείωσε ο κ.Κιουρτζής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι κάτι αποτρεπτικό στο να αγοράσει κάποιος καύσιμα από την αρχή, πριν δηλαδή γίνουν οι ανακοινώσεις για το επίδομα. Ερωτηθείς δε τι αναμένεται να ισχύσει ως προς τις τιμές εκτός Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, απάντησε ότι στις άλλες περιοχές το καύσιμο είναι κατά περίπου 5 λεπτά ακριβότερο, γύρω στο 1,22 ευρώ/λίτρο, ενώ στα νησιά η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,28-1,30 ευρώ/λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι, με ανακοίνωσή του, το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δίνει οδηγίες στους καταναλωτές για τον σωστό τρόπο παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. 'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η παραλαβή (του πετρελαίου) πρέπει να γίνεται από κάποιον που γνωρίζει τη σχετική διαδικασία. Επίσης, η δεξαμενή στην οποία παραλαμβάνεται το καύσιμο πρέπει να έχει ογκομετρηθεί, ώστε να είναι γνωστό πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστόμετρο ύψους της δεξαμενής.

Εξάλλου, θα πρέπει να πραγματοποιείται μαζί με τον οδηγό του βυτιοφόρου μέτρηση -και καταγραφή στην απόδειξη- του ύψους του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παράδοση, ανεξάρτητα από το σχήμα της δεξαμενής ή τη δυνατότητα ογκομέτρησής της. Η ανωτέρω μέτρηση αποτελεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρέωση των εμπλεκόμενων στην παράδοση και διανομή πετρελαίου θέρμανσης. Η προαναφερθείσα μέτρηση γίνεται τοποθετώντας μια ευθύγραμμη βέργα κατακόρυφα στη δεξαμενή και μετρώντας το ύψος της στάθμης του καυσίμου που περιέχεται στη δεξαμενή πριν και μετά την παράδοση.

Επιπλέον, ο οδηγός του βυτιοφόρου είναι υποχρεωμένος να γράφει στην απόδειξη, εκτός των άλλων, τα λίτρα που κατέγραψε ο μετρητής του βυτίου, το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή που καταμετρήθηκε πριν και μετά την παράδοση, καθώς και την ώρα παράδοσης. Η απόδειξη συνυπογράφεται από τον οδηγό και τον παραλήπτη του πετρελαίου θέρμανσης που συμφωνούν με τα αναγραφόμενα σε αυτή στοιχεία. Το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου που παραδόθηκε στη δεξαμενή επί τα λίτρα ανά εκατοστόμετρο πρέπει να αντιστοιχούν στα λίτρα της απόδειξης. Μικροδιαφορές στον υπολογισμό δύναται να προκύψουν λόγω σφάλματος του μετρητή (περίπου 0,5%), διόγκωσης των πλευρικών τοιχωμάτων στης δεξαμενής, κλίσης της δεξαμενής σε σχέση με την οριζόντια θέση και μη κανονικού σχήματος δεξαμενής (οβάλ σχήματα, οριζόντιοι κύλινδροι κτλ.).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα τη Δευτέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - Αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι"

Ιός Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» 88 περιοχές

Κοντεύουμε μέσα Οκτωβρίου, αλλά τα κουνούπια δεν λένε να... ξεκουνήσουν. Ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του. Την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε ένας, ακόμη, θάνατος.

Ο απολογισμός της επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, που τέτοια εποχή δεν υπήρχαν κρούσματα, φέτος, κάθε βδομάδα, νέες περιοχές της χώρας μας μπαίνουν κάθε εβδομάδα στον χάρτη.

Ειδικότερα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα σημειώθηκαν άλλα 11 κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου - μιλάμε για 300 ασθενείς. Τα θύματα των επιπλοκών που προκαλεί η λοίμωξη ανέρχονται σε 35.

Με επιπλοκές από τη λοίμωξη νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας 22 άνθρωποι, από τους οποίους οι 10 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται σε 86 δήμους σε όλη τη χώρα, έναντι 82 δήμων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ - οι πιο πολλοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι νέες περιοχές, που κυκλοφορεί την τελευταία εβδομάδα ο ιός, είναι οι δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας και Κηφισιάς.

Στην υπόλοιπη χώρα εμφανίστηκαν κρούσματα στον δήμο Τοπείρου στον νομό Ξάνθης και στον δήμο Αμφίπολης του νομού Σερρών.

healthmag
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» 88 περιοχές"

«Φαντασίωση ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική», λέει μέλος επιτροπής για τα νέα βιβλία ιστορίας

Αντιδράσεις προκαλούν οι απόψεις μέλους της επιτροπής για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Ελλάδα και τα Σκόπια που υποστηρίζει οτι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι μια φαντασίωση. 
Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου είναι ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής που όρισε η ελληνική κυβέρνηση για να εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων. Με πρόσφατες δηλώσεις της είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δήλωσε στις 19/9/2018:
«Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική». Το βίντεο ανάρτησε στο twitter η Ομάδα Αλήθειας.

Ποιά είναι η εν λόγω επιτροπή
Στη Βουλή διαβιβάστηκε στις 10 Οκτωβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - ΠΓΔΜ η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.
Η εξέταση του σχολικού υλικού θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». Οι δύο χώρες είναι ισότιμες στην Επιτροπή και η κάθε μια αριθμεί επτά μέλη.
Το ελληνικό τμήμα αποτελείται από:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, η Επιτροπή περιλαμβάνει τους:
1. Ambassador Victor Gaber, Head
2. Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member
3. Professor Nikos Chausidis, PhD, Member
4. Professor LjudmilSpasov, PhD, Member
5. Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member
6. Professor FahriRamadani, PhD Member
7. Professor Kica Kolbe, PhD, Member.
Η εξέταση των σχολικών βιβλίων και του συνοδευτικού υλικού, όπως χάρτες και άτλαντες, θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί από Σκόπια και Αθήνα οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φαντασίωση ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική», λέει μέλος επιτροπής για τα νέα βιβλία ιστορίας "

Αντιπρόεδρος ΑΝΕΛ: Υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη - Πάιατ: Δεν θα γίνει βάση

Την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ΑΝΕΛ το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την πρόταση του Πάνου Καμμένου κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του για δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να καταλαγιάσουν την οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση αυτή, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Αν και ο κ. Σγουρίδης ήταν βουλευτής επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε 11 εξ αυτών ως αντιπρόεδρος της Βουλής, εκστόμισε σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη είναι... πραγματικότητα!

Μια ημέρα νωρίτερα, βέβαια, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ είχε ξεκαθαρίσει, σε συνέντευξή του στη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση, ότι η Ουάσινγκτον δεν σκέφτεται να κάνει βάση στην Αλεξανδρούπολη.

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα κατασκευάστει καμία βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Θα είμαστε χαρούμενοι αν μπορούμε να έχουμε συνεργασίας που ήδη έχουμε όταν φέραμε τα ελικόπτερα δια μέσου της Αλεξανδρούπολης. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε μια βάση, η κύρια πλατφόρμα είναι και παραμένει ο κόλπος της Σούδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Δείτε την απάντηση του κ. Πάιατ στο 6:15 του βίντεο:




Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με τον οποίο επικοινώνησε το protothema.gr, τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη υπενθυμίζοντας τη δήλωση αυτή του πρεσβευτή Πάιατ. 

Η τόσο ξεκάθαρη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ δεν φαίνεται να απασχόλησε, ωστόσο, τον κ. Σγουρίδη, ο οποίος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο καθώς -εκτός της κοινοβουλευτικής εμπειρίας που διαθέτει- είναι και αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

«Είναι μια πραγματικότητα, ήδη η βάση των ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει απλώς δεν έχει ονομαστεί. Η παραμονή των Stealth στη Λάρισα υπάρχει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι ήδη μια πραγματικότητα» είπε αρχικά ο κ. Σγουρίδης

Σε διευκρινιστική ερώτηση, μάλιστα, για το αν όντως υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Σγουρίδης επέμεινε χωρίς δισταγμό: «Ναι, δεν υπάρχει βάση στην Αλεξανδρούπλη ελικοπτέρων; Κι αυτό γίνεται γιατί θα έρχεται το υγροποιημένο αέριο από τα σχιστολιθικά πετρώματα της Αμερικής και το lpg (σ.σ. το υγροποιημένο φυσικό αέριο ονομάζεται lng) θα περνάει στον αγωγό για να πηγαίνει πάνω στα Βαλκάνια».



Από τη στιγμή, όμως, που ο Τζέφρι Πάιατ έχει διατυπώσει ρητά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να φτιάξουν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη - ενώ την ύπαρξη βάσης διαψεύδει και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας - για τα όσα είπε ο κ. Σγουρίδης ισχύουν δύο τινά:

- Ή έκανε λάθος και θα πρέπει να απολογηθεί 

- Ή εφόσον επειμείνει και δεν ανασκευάσει, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αντίστοιχη υπόθεση όπως αυτή της Κύπρου στην οποία αποδείχθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 λειτούργησε αμερικανική αεροπορική βάση στην Κύπρο, έναντι κόστους πέριξ των 20 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, χωρίς να το γνωρίζει ο Κυπριακός λαός.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπρόεδρος ΑΝΕΛ: Υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη - Πάιατ: Δεν θα γίνει βάση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news