facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Καμμένος: Δεν διαφοροποιήθηκα για την ΠΓΔΜ, έκανα δημιουργική συζήτηση

Διευκρινίσεις για το πολυσυζητημένο «Plan B» στο θέμα της ΠΓΔΜ επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά έκανε μια «δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους».

Τόνισε δε ότι «δεν θα αποφασίσει μόνος του».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Χατζηνικολάου της Real, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση αλλά προσέφερε μια εναλλακτική λύση, βλέποντας «ρεαλιστικά» ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως εξ υπαιτιότητας της άλλης πλευράς.

Σε ερώτηση για την πρότασή του για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων, ο Πάνος Καμμένος απάντησε: «Απαγορεύεται να συζητούμε; Δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου ούτε ερήμην της κυβέρνησης, κάνω μια δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δεν διαφοροποιήθηκα για την ΠΓΔΜ, έκανα δημιουργική συζήτηση"

Υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» στα σχολεία του νησιού η ΕΛΜΕ Λέσβου – Τι υποστηρίζει

Υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού επιμένει να τάσσεται η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της σε όσους θεωρούν τη λέξη «ρατσιστική».

Μάλιστα, η προσκείμενη στη ΔΑΚΕ κίνηση, έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα την απόφαση της συνεδρίασης της 17ης Οκτωβρίου την οποία δεν είχε δημοσιοποιήσει επίσημα αν και κυκλοφορούσε μεταξύ μελών του σωματείου.

Σε αυτήν αναφέρεται:

«Μετά την εισαγγελική έκκληση για την μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και μετά από τις διάφορες λεκτικές αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας (συνήθως κατά την υλοποίηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων), το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου κρίνει απαραίτητο να δοθούν οι παρακάτω διευκρινήσεις:

-Η εισαγγελική έκκληση δεν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους, ούτε απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου. Είναι μια παράκληση μη δεσμευτική και τίποτα παραπάνω.

-Δεν τεκμηριώνεται τίποτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό στον όρο «λαθρομετανάστης», απ’ όλους αυτούς που το ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει επίσημα η χώρα μας, ο όρος «πρόσφυγας» νοείται μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής και εφ’ όσον του χορηγηθεί άσυλο. Έτσι για την Αλγερία π.χ. πρώτη χώρα υποδοχής είναι το Μαρόκο, η Λιβύη κλπ. Ειδικά για τη Συρία μπορεί να μη θεωρηθεί πρώτη χώρα υποδοχής η Τουρκία αφού έχει κυρώσει τη σύμβαση του ‘51 και το πρωτόκολλο που την ακολουθεί με επιφύλαξη.

Μετανάστης ονομάζεται αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του με τη θέλησή του, έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχει στην κατοχή του όλα τα νόμιμα έγγραφα.

Ο παράτυπος μετανάστης υπολείπεται του κανονικού μετανάστη σε κάποιες τυπικές λεπτομέρειες (π.χ. έχει γίνει η έγκριση αλλά όχι η έκδοση κάποιου εγγράφου).

Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες καλείται «παράνομος μετανάστης», έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο «λαθρομετανάστης». Το συνθετικό «λαθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός», «λαθρεμπόριο» κλπ.»

Την ίδια ώρα, αποστάσεις από τη θέση των συναδέλφων του της ΔΑΚΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τον όρο «λαθρομετανάστης» πήρε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κατσαβέλλης, μέλος της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατσαβέλλης «τέτοιοι όροι δε χωρούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποστηρίζουμε τη θέση όλα τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και μάλιστα στα πρωινά τμήματα.»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» στα σχολεία του νησιού η ΕΛΜΕ Λέσβου – Τι υποστηρίζει"

Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Παυλόπουλος

Θέμα νομικής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Οφείλουμε να αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίστασης, εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».
Με την τελευταία αποστροφή του λόγου του ο κ. Παυλόπουλος θέτει ξεκάθαρα ζήτημα προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο για το ζήτημα.  
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα ετέθη εκ νέου τόσο από τον κ. Παυλόπουλο νωρίτερα κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Σταϊνμάγερ, όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει πως Ελλάδα και Γερμανία δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε».
Το Βερολίνο, χθες Τέταρτη, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα της εφημερίδας Bild το οποίο έκανε λόγο για απαιτήσεις της Ελλάδας ύψους 376 δισ. ευρώ, δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερ δήλωσε πως το θέμα έχει κλείσει νομικά.
Το δημοσίευμα της Bild αναφερόταν σε έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Πολεμικών Αποζημιώσεων, η οποία έθετε σειρά αξιώσεων:

  • 171,4 δισ. ευρώ, ποσό που δικαιούται η Ελλάδα για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2014 για καταστροφή των ελληνικών υποδομών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 10,3 δισ. ως αποζημίωση για τα δάνεια που είχε υποχρεωθεί να δώσει η Ελλάδα στη Γερμανία την περίοδο της Κατοχής.
  • 33,8 δισ. για απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, γεωργία και άλλοι πόροι) για το διάστημα 1940-44
  • 53,8 δισ. ως αποζημίωση για ζημίες στην παραγωγή το διάστημα της Κατοχής.
Επιπλέον, οι επιτροπή φέρεται να κάνει για πρώτη φορά λόγο για αποζημιώσεις ιδιωτών.
Μια πρόταση αφορά την αποζημίωση συγγενών των 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο -700 ευρώ έκαστος το μήνα επί 15 χρόνια, συνολικά 15,1 δισ. ευρώ. Μια δεύτερη, εναλλακτική πρόταση αφορά το σύνολο των πολιτών που απεβίωσαν κατά τον πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνδιάσκεψη του Παρισιού του 1946, πρόκειται για 558.000 νεκρούς και 880.000 τραυματίες. Η επιτροπή προτείνει αποζημίωση 700 ευρώ τον μήνα επί 15 χρόνια για κάθε νεκρό και 700 ευρώ το μήνα για πέντε χρόνια για κάθε τραυματία.
Η δήλωση του κ. Παυλόπουλου ήρθε επίσης την ώρα που δημοσίευμα της Deutsche Welle έκανε λόγο για την πιθανότητα από κοινού διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων της Ελλάδας με ακόμη μια χώρα που υπέφερε τα πάνδεινα από τον ζυγό της ναζιστικής Γερμανίας: Την Πολωνία.
Ήδη, σύμφωνα με τη DW, ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αλλά και ο επικεφαλής της αντίστοιχης πολωνικής Αρκάντιους Μούλαρτσικ επιβεβαίωσαν στην DW ότι υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ μελών των δύο επιτροπών. «Ορισμένα σημεία στην ελληνική έκθεση ήταν πολύ βοηθητικά για εμάς», δήλωσε ο κ. Μούλαρτσικ, προσθέτοντας ότι «η δική μας έκθεση θα είναι όμως πολύ ακριβέστερη». Εκπρόσωποι της πολωνικής επιτροπής μίλησαν σε συνάντηση στην Αθήνα και με τους δικηγόρους που είχαν εκπροσωπήσει παλαιότερα τα θύματα της ναζιστικής σφαγής στο Δίστομο. «Στην Πολωνία έχουμε χιλιάδες τέτοια χωριά», τόνισε ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ στην DW.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Παυλόπουλος"

Εξαλλη η Ρωσική Εκκλησία με το Φανάρι: Νομιμοποιεί το σχίσμα με την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία την απόφαση του Πατριαρχείου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία.

«Στην πραγματικότητα μπορούμε να περιγράψουμε την απόφαση του Πατριαρχείου ως νομιμοποίηση του σχίσματος. Δυστυχώς, τα καλέσματα μας απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου δεν εισακούστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα το Πατριαρχείο πήρε καταστροφικές αποφάσεις, πρώτα για εκείνο και μετά για όλη της Ορθοδοξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.

Στη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφάσισε να ανανεώσει την ήδη ειλημμένη απόφαση να χορηγήσει το Φανάρι αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαλλη η Ρωσική Εκκλησία με το Φανάρι: Νομιμοποιεί το σχίσμα με την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας "

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι απαντά η εταιρεία για την σαλάτα με τον βάτραχο

Από χθες που η φωτογραφία με τον βάτραχο μέσα στην σακούλα σαλάτας σε σούπερ μάρκετ της ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε την εμφάνιση της στα κοινωνικά δίκτυα και έγινε viral, υπήρχε πάντα η αμφιβολία εάν το περιστατικό ήταν πραγματικό ή προϊόν φωτομονταζ.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι απαντά η εταιρεία για την σαλάτα με τον βάτραχο
Η εταιρεία τοποθετήθηκε με προσωπική απάντηση στο πρόσωπο που ανάρτησε αρχικά την φωτογραφία στον λογαριασμό της (σ.σ. η αρχική ανάρτηση σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS24/7 έχει κατέβει και μαζί με αυτό και η απάντηση της εταιρείας).
Σύμφωνα με την απάντηση λοιπόν της AB Βασιλόπουλος "το συμβάν όντως συνέβη σε κατάστημα μας και έχει μπει στην διαδικασία Red Bag (διαδικασία ποιοτικού ελέγχου προϊόντων). Ο προμηθευτής μας έχει ενημερωθεί σχετικά με το γεγονός, έχει λάβει ήδη τις κατάλληλες ενέργειες και έχει δεσμευτεί ώστε να μην ξανασυμβεί αντίστοιχο γεγονός στο μέλλον. Ως ΑΒ παρακολουθούμε στενά το θέμα με στόχο να διασφαλίζουμε κάθε μέρα την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων μας".
ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι απαντά η εταιρεία για την σαλάτα με τον βάτραχο
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς που επικοινώνησε το News24/7 πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είναι πολύ δύσκολο μέσα από όλες τις διαδικασίες που περνάει το προϊόν ως την συσκευασία του να καταφέρει να περάσει απαρατήρητος ένας τόσος μεγάλος ζωντανός οργανισμός και να φθάσει στην φάση της συσκευασίας. Οι πηγές μας μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.
Το απόγευμα της Τετάρτης η AB Βασιλόπουλος με ανάρτηση της στην σελίδα της στο facebook ανέφερε "Το θέμα που αφορά τη σαλάτα ΑΒ μέσα στην οποία βρέθηκε ζωντανό βατραχάκι, είναι ένα γεγονός που μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, κυρίως λόγω της πιστοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων που ακολουθούνται.
Από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε είμαστε σε συνεχή επαφή με τον προμηθευτή μας, ο οποίος διερευνά το θέμα από την πλευρά του και έχει προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι δε θα υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον".
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο βάτραχος παρέμεινε ζωντανός για αρκετές ώρες συσκευασμένος και πλέον έχει απελευθερωθεί και έχει επιστρέψει στην φύση.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι απαντά η εταιρεία για την σαλάτα με τον βάτραχο"

Ποια Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο

Δέκα δομές υγείας (Κέντρα Υγείας) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, τη λειτουργία τους σε διευρυμένο ωράριο, επιμηκύνοντας την ώρα λήξης της απογευματινής βάρδιας από τις 7μμ που ήταν μέχρι σήμερα, στις 9 μμ. Ειδικότερα, οι δομές που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα διευρυμένης λειτουργίας είναι τα Κέντρα Υγείας Αθηνών, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων και Χαλανδρίου.

Αυτό ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας όπως εξηγεί στην ενίσχυση της προσβασιμότητας του αστικού πληθυσμού σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κοντά στον τόπο κατοικίας τους και σε ώρες που συνήθως οι ροές των περιστατικών είναι προς τα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

Η διευρυμένη λειτουργία των δομών θα γίνει με τη συμμετοχή 86 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε πιλοτική βάση για δύο μήνες και στο τέλος της περιόδου θα αξιολογηθεί το νέο σύστημα, θα εντοπιστούν πιθανά λειτουργικά προβλήματα και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με τις δομές μέσω της υπηρεσίας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση rdv.ehealthnet.gr

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο"

Μητσοτάκης σε Σταϊνμάγερ: Μην αφήσετε να περικοπούν οι συντάξεις των Ελλήνων

Το ζήτημα των συντάξεων προέταξε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης: «Υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι με τη νέα ενδεχόμενη περικοπή τους που προκάλεσε και ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, διαφώνησε εξ αρχής η ΝΔ, καθώς αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης». Επιπλέον ζήτησε από τον πρόεδρο της Γερμανίας να συμβάλει και εκείνος στην ανατροπή του σχετικού νόμου, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν από τους εταίρους μας το αμέσως επόμενο διάστημα. 
Ο Γερμανός πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: Intimenews/Γρ. Τύπου ΝΔ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΟ Γερμανός πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: Intimenews/Γρ. Τύπου ΝΔ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε, επίσης, το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, και «ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως του Ελληνικού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Εξήγησε στο Γερμανό Πρόεδρο ότι το σχέδιο της ΝΔ έχει ως στόχο να καθιερώσει αμέσως ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μειώνει τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής δομής, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. 
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έκρυψε το αίσθημα ντροπής που αισθάνονται οι Έλληνες για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στα hot spots υποδοχής μεταναστών και προσφύγων», ενώ μετέφερε στον κ. Στάινμάιερ και τα ερωτήματα «που έχουν αυτονοήτως τεθεί» για το πώς έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τόνισε, επιπλέον, ότι η ΝΔ προτίθεται, μεταξύ άλλων, να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, προκειμένου όσοι δεν το δικαιούνται να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα προέλευσής τους. 
Ακομη, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, γνώριζε ήδη ο κ. Σταϊνμάγιερ. 
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις απόψεις του για την πολιτική όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει επιλέξει η Άγκυρα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι αυστηρότερη με τη γειτονική μας χώρα, χωρίς όμως να την αποξενώνει από την Ευρώπη. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Σταϊνμάγερ: Μην αφήσετε να περικοπούν οι συντάξεις των Ελλήνων "

Πρόσω ολοταχώς για «σχίσμα» Φαναριού-Μόσχας: Ο Βαρθολομαίος προχωρά στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Να επαναφέρει στην κανονικότητα τον σχισματικό «Πατριάρχη» Ουκρανίας Φιλάρετο και τον σχισματικό «Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας» Μακάριο, αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι εν λόγω αποφάσεις καταδεικνύουν ότι το Φανάρι εμμένει στην απόφασή του να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, αποκαθιστώντας την κανονικότητα στις μέχρι σήμερα σχισματικές εκκλησιαστικές διοικήσεις.

Το 1992 ο Φιλάρετος (Ντενισένκο) μετά την παραίτησή του από τη θέση του Μητροπολίτη Κιέβου ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο στην Ουκρανία και στις 11 Ιουνίου 1992 καθαιρέθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας. Από το 1997 του δόθηκε το ανάθεμα από τη Ρωσική Εκκλησία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν,

Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας κατά τας ημέρας 9-11 τ.μ. Οκτωβρίου 2018.

Κατ᾿ αυτήν εξητάσθησαν και συνεζητήθησαν τα εν τη ημερησία διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα.

Το ιερόν σώμα ησχολήθη ιδιαιτέρως και διά μακρών με το εκκλησιαστικόν θέμα της Ουκρανίας, παρόντων και των Εξάρχων των αποσταλέντων εις Ουκρανίαν, ήτοι του Πανιερ. Αρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Edmonton κ. Ιλαρίωνος, και, κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων, απεφάσισε:

1. Να ανανεώση την ήδη ειλημμένην απόφασιν όπως το Οικουμενικόν Πατριαρχείον χωρήση εις την χορήγησιν αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

2. Να ανασυστήση το εν Κιέβω το γε νυν Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, εν εκ των πολλών εν Ουκρανία Σταυροπηγίων Αυτού εκ των παρελθόντων αιώνων.

3. Κατά τας κανονικάς προνομίας του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως όπως δέχηται εκκλήτους προσφυγάς αρχιερέων και άλλων κληρικών εκ πασών των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, να δεχθή τας σχετικάς αιτήσεις του Φιλαρέτου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μαλετίτς και των συν αυτοίς, οίτινες ευρέθησαν εν σχίσματι όχι διά δογματικούς λόγους, και να αποκαταστήση αυτούς μεν εις τον αρχιερατικόν ή ιερατικόν αυτών βαθμόν, τους δε πιστούς αυτών εις εκκλησιαστικήν κοινωνίαν.

4. Να άρη την ισχύν του Συνοδικού Γράμματος Εκδόσεως του έτους 1686, του εκδοθέντος διά τας τότε περιστάσεις, διά του οποίου εδίδετο, κατ᾿ οικονομίαν, το δικαίωμα εις τον Πατριάρχην Μόσχας να χειροτονή τον εκάστοτε Μητροπολίτην Κιέβου, εκλεγόμενον υπό της Κληρικολαικής Συνελεύσεως της Επαρχίας αυτού και οφείλοντα να μνημονεύη «εν πρώτοις» του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου εις ένδειξιν κανονικής εξαρτήσεως.

5. Να κάμη έκκλησιν προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος, εις επικράτησιν της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσω ολοταχώς για «σχίσμα» Φαναριού-Μόσχας: Ο Βαρθολομαίος προχωρά στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας"

«Γνώση και πρόθεση» διακρίνει η ΝΔ στη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων

«H παραχώρηση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί μείζον ζήτημα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί» δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι «είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν αρχαιολογικοί χώροι»

«Σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται, ως όφειλε, να απαντήσει» επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.

«Οι δηλώσεις "καλών προθέσεων", το "άδειασμα" της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και οι γενικόλογες απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι δεν υπήρξε αμέλεια, αλλά γνώση και πρόθεση» δήλωσε.

»Ωστόσο, η λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας ζήτημα δεν δίνεται αφήνοντας κλειστή την Ακρόπολη και άλλους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία μας δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής. Ας κάνει άμεσα αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Γνώση και πρόθεση» διακρίνει η ΝΔ στη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων"

Παραίτηση «βόμβα» στον ΕΟΠΥΥ -Αποχωρεί ο Πρόεδρος

Την παραίτησή του η οποία και έγινε αποδεκτή, υπέβαλε στον αν.υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, η αναμενόμενη παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, έγινε τελικώς αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, ο κ.Πολάκης αποδέχτηκε την παραίτηση του κ.Μπερσίμη, ζητώντας του ωστόσο να παραμείνει μέχρι την αντικατάστασή του.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, ο Σωτήρης Μπερσίμης επικαλείται προσωπικούς λόγους ασχέτως αν εμφανίζονταν δυσαρεστημένος καθώς η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας τον είχε στον «πάγο».

Πάντως η παραίτηση Μπερσίμη φημολογούνταν εδώ και καιρό δεδομένου ότι οι σχέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν εξαιρετικά προβληματικές.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την αντικατάσταση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθώς απαιτείται έστω και τυπικά να γίνει προκήρυξη και μετά να υπάρξει έγκριση από τη Βουλή.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση «βόμβα» στον ΕΟΠΥΥ -Αποχωρεί ο Πρόεδρος"

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκο Παπαδόπουλο

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Κυβερνήτης του σκάφους ΠΛΣ 602, ο «ήρωας του Αιγαίου» έσωσε χιλιάδες ζωές στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Όμως χθες τα ξημερώματα, η καρδιά του τον «πρόδωσε» και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών.

Σήμερα το Λιμενικό Σώμα αποχαιρέτησε στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης τον κυβερνήτη του, υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Το σύνολο των ανδρών του ΛΣ στο νησί, με αγήματα που απέδιδαν τιμές, άνδρες των ξένων ευρωπαϊκών δυνάμεων της Frontex από τα σκάφη τους, όλα τα σκάφη στο λιμάνι, ακόμα και αυτά του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού, με μεσίστιες σημαίες και χαιρετιστήριους συριγμούς, απέδωσαν τιμές στη σορό του εμβληματικού στελέχους του Λιμενικού Σώματος.

Του ανθρώπου που, όπως ειπώθηκε από όλους, απέδωσε την εικόνα της Ελλάδας που μάχεται και νικά στη διάρκεια της κρίσης. Του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου που πέθανε ξαφνικά χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 44 ετών.

Στην τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα και τον εθνικό ύμνο, ήταν παρούσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενώ αποδόθηκαν τιμές στην οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου.


20170512




Από τον χώρο του λιμανιού η σορός του υποπλοιάρχου οδηγήθηκε στον ναό του Αγίου Θεράποντα, όπου στις 16:30 θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία. Μοτοσυκλέτες Harley Davison με τους αναβάτες τους (o Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν μέλος της Λέσχης Harley Davison στη Μυτιλήνη) συνόδευσαν, πορευόμενοι στον ναό, τον φίλο τους

Με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματο, ιδιαίτερα με τα πληρώματα των σκαφών, μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας

«Ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ενσάρκωσε την αυταπάρνηση, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη που έδειξε όλο το Λιμενικό Σώμα στις δύσκολες στιγμές του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος έδειξε σε όλη την Ευρώπη πώς η ελληνική πολιτεία, πώς οι Έλληνες λιμενικοί μπορούν να σώζουν ζωές και να περισώζουν και την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια σε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετούμε ένα τέτοιο άνθρωπο, είναι δύσκολη στιγμή γιατί γνωρίζουμε ότι αφήνει πίσω του δύο μικρά παιδιά και μία σύζυγο. Θα δυσκολευτούνε πάρα πολύ. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον υποπλοίαρχο και να πούμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ξεχασθεί το παράδειγμά του και φυσικά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την οικογένειά του», δήλωσε αποχωρώντας από τον χώρο του λιμανιού ο κ.Σαντορινιός.


20170511




«Εδώ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μπροστά στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το 602, που με αυτό το πιο μεγάλο διάστημα ανέπτυξε την πολύ σπουδαία δραστηριότητά του ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, υποκλινόμαστε, τιμάμε τη μνήμη του και σε λίγη ώρα θα τον αποχαιρετήσουμε. Τον αποχαιρετά η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι δικοί του, το Λιμενικο Σώμα, η Μυτιλήνη, η Λέσβος, το Αιγαίο ολόκληρο, η Ελλάδα ολόκληρη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, πολύ σωστά έχει ειπωθεί, είναι και θα πρέπει να είναι, και έτσι πρέπει να το πούμε όλοι, το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτός που μπόρεσε να μας δώσει και με τον επαγγελματισμό του και με τη δημοκρατική νομιμότητα και με τον ανθρωπισμό του εκείνα τα εργαλεία για να ζήσουμε και ως λαός και ως χώρα. Μας έχει διδάξει πολλά, τον ευγνωμονούμε και τον ευχαριστούμε και η οδύνη μας συμπαραστέκεται στην οδύνη της οικογένειάς του και του Σώματος. Τιμάμε τη μνήμη του και θα την τιμάμε πάντα», ανέφερε μετ τη σειρά του ο Θοδωρής Δρίτσας.

Τέλος, παρών στην τελετή ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο οποίος ανέφερε: «Η απώλεια του Κυριάκου, που από πάντα γνώριζα και πάντα γέμιζε ως πολίτης καταρχήν την πόλη, αλλά και του ανδρός του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, που με το όνομά του ταυτίζονται όλοι οι συνάδελφοί του για την αυταπάρνηση και το ήθος του Έλληνα λιμενικού, είναι μία απώλεια μεγάλη. Καταρχήν για την οικογένειά του αλλά και για το Λιμενικό Σώμα και φυσικά για την κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την αγάπη μου στα παιδιά του και σε όσους πονούν αυτήν τη στιγμή».

Πλήθος κόσμου στον Άγιο Θεράποντα

Εκατοντάδες πολίτες της Μυτιλήνης αποχαιρέτησαν σήμερα το απόγευμα από το ναό του Αγίου Θεράποντα της πόλης, τον υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλ

Τόσο ο χώρος της εκκλησιάς όσο και ο περιβάλλων χώρος του υπερμεγέθους ναού -σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, γέμισαν ασφυκτικά από συναδέλφους, φίλους αλλά και απλούς πολίτες που στο πρόσωπο του Κυριάκου «αναγνώρισαν τη δυνατότητα να γίνει ο τόπος και η πατρίδα καλύτερη φτάνει να παλέψουμε για αυτό» όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός προσερχόμενος στο ναό.

Τον Κυριάκο Παπαδόπουλο αποχαιρέτησαν ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, εκπρόσωπος των πληρωμάτων των σκαφών με τα οποία ο υποπλοίαρχος επιχειρούσε, στενός φίλος του εκ μέρους όλων των φίλων του και τέλος η μητέρα της Δάφνης Μαζαράκη, δημιουργού του ντοκιμαντέρ «4,1 miles».

O  ήρωας του Αιγαίου που έσωσε πάνω από 5.000 ζωές

Καταγόμενος και ο ίδιος από μια προσφυγική οικογένεια από τη Νικομήδεια και μεγαλωμένος στη Λαγκάδα της Μυτιλήνης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων ανοιχτά της Λέσβου, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Πάνω από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε» είχε διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ. Πιστός στο καθήκον του ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε ερωτηθεί τότε για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκο Παπαδόπουλο"

Ελεύθεροι οι τραπεζικοί που εμπλέκονται σε υπόθεση κλοπής από θυρίδες ύψους 2,7 εκατ. ευρώ

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους σε ειδική ανακρίτρια διαφθοράς της Θεσσαλονίκης, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται στην καταγγελλόμενη υπόθεση κλοπής πολύτιμων αντικειμένων, αξίας περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, από θυρίδες κεντρικού τραπεζικού καταστήματος της πόλης.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, συνταξιούχοι πια, αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, η οποία ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τις διωκτικές Αρχές, ύστερα από καταγγελίες ιδιοκτητών θυρίδων ότι αυτές παραβιάστηκαν και αφαιρέθηκε το πολύτιμο περιεχόμενό τους.

Συνολικά από εννέα τραπεζικές θυρίδες τις οποίες είχαν μισθώσει 13 ιδιοκτήτες, καταγγέλθηκε ότι αφαιρέθηκαν ρολόγια και χρυσαφικά, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ, χρυσές λίρες, όπως επίσης 100.000 ευρώ και 3.196 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά.

Για την υπόθεση κατέστησαν κατηγορούμενοι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τραπεζικού καταστήματος που ήταν υπεύθυνα για τη φύλαξη των θυρίδων.

Στο μεταξύ, οι καταγγέλλοντες προσέφυγαν και στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

ΑΠΕΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι τραπεζικοί που εμπλέκονται σε υπόθεση κλοπής από θυρίδες ύψους 2,7 εκατ. ευρώ"

E.E.: Τα καυσαέρια ντίζελ στις καρκινογόνες ουσίες

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ συμπεριλαμβάνονται στις καρκινογόνες ουσίες που προστέθηκαν στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ουσιών, από τις οποίες θα πρέπει εφεξής να προστατεύονται οι εργαζόμενοι στην ΕΕ.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής να διευρυνθεί ο κατάλογος των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας. Με αυτήν τη συμφωνία , επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την Οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, επικρότησε τη συμφωνία κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τον καρκίνο που συνδέεται με την εργασία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, κατέληξαν σε συμφωνία για τη νομοθεσία που καλύπτει επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των εξατμίσεων από κινητήρες ντίζελ. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία για περισσότερους από 20.000.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη. Θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στους τομείς των χημικών προϊόντων, των μετάλλων και της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι επαγγελματίες οδηγοί, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και, ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε λιμάνια και αποθήκες» σημείωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, θα καταστήσει την εσωτερική αγορά μας απλούστερη και δικαιότερη, με ιδιαίτερη προσοχή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσει να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

«Ελπίζω να επιβεβαιωθεί γρήγορα η παρούσα συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε στους χώρους εργασίας και να αποτρέψουμε πάνω από 100.000 θανάτους από καρκίνο μέσα στα επόμενα 50 χρόνια» κατέληξε η Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου προς έγκριση. Όταν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "E.E.: Τα καυσαέρια ντίζελ στις καρκινογόνες ουσίες"

Ρουβίκωνας: Στο ΕΚΠΑ ήρθαμε για να μείνουμε

Με νέα ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook, η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας τραβάει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας. Μόλις χθες η ομάδα πόσταρε ενημερώνοντας όποιον ενδιαφέρεται ότι κάθε Τετάρτη θα λειτουργεί το νέο του στέκι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Μία μέρα μετά και μετά την έκταση που πήρε στον Τύπο η συγκεκριμένη ανάρτηση τοποθετήθηκαν εκ νέου αναφέροντας ότι «ήρθαμε για να μείνουμε».

Μαζί με μία ομαδική φωτογραφία ο Ρουβίκωνας ανέβασε και το παρακάτω:

«Χθες, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη χαρά ανοίξαμε για πρώτη φορά το καινούργιο μας στέκι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι. Οι αντιδράσεις τόσο της κοσμήτορος, κ. Καραμαλέγκου, όσο και των μίντια μας διασκέδασαν ιδιαιτέρως. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας και σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, να το περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας και να δηλώσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο οτι ήρθαμε εδώ για να μείνουμε».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Στο ΕΚΠΑ ήρθαμε για να μείνουμε"

ΣΕΒ: Εφικτή η μείωση φόρων έως 2,5% του ΑΕΠ

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα κατά 2 έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι απολύτως εφικτή μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

«Απλώς, θα πρέπει το θέμα να αντιμετωπισθεί, και από την πλευρά των δαπανών λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού (εκσυγχρονισμός μέσω αύξησης της παραγωγικότητας) και από την πλευρά των φορολογικών εσόδων (μείωσης φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις)», τονίζει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο. «Στην πλευρά των δαπανών καλό θα ήταν να σκεφτούμε πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα του κράτους, με την εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών, όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου, καθώς και πολλές άλλες κυβερνήσεις», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει, έχουμε υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε φόρους και εισφορές από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα συνολικά μας έσοδα να είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες περίπου υψηλότερα. Τονίζει ακόμη ότι αν και μαζεύουμε περισσότερα έσοδα, γιατί έχουμε να πληρώσουμε 1,2 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε τόκους, 3,5 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές σε χρήμα, και 2 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε μισθούς, ξοδεύουμε πολύ λιγότερα (5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερα) απ' ό,τι η μέση ευρωπαϊκή χώρα, σε μη μισθολογικές δαπάνες για την παροχή των δημοσίων αγαθών παιδείας, υγείας, άμυνας, τάξης και ασφάλειας, δικαστήρια, εφορίες, τελωνεία, συντήρηση γεφυρών, δρόμων, λεωφορείων, κ.ο.κ.

«Η χώρα είναι πλέον ώριμη για να περάσει σε μια νέα φάση όπου η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να συμβαδίζει με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Απαιτείται να θέσουμε ως γενικότερο στόχο τη μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής και τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, χωρίς να κρατάμε τα μάτια ερμητικά κλειστά στις ανάγκες της υγιούς επιχειρηματικότητας και των δυναμικών, οργανωμένων επιχειρήσεων που πληρώνουν εισφορές και φόρους, και, παράλληλα, να βουλώσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των προσοδοθηρικών κοινωνικών και επιχειρηματικών ομάδων πίεσης», υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Τέλος σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις επισημαίνει ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών παρουσίασε αύξηση το 2017 (+1,6%) για πρώτη φορά από το 2008, ακολουθώντας τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της απασχόλησης και των αμοιβών ανά μισθωτό (+2,1% και +0,1% αντίστοιχα το 2017). Τέλος, καλωσορίζει την αυξανόμενη δραστηριότητα βεβαίωσης φόρων και προστίμων που αντιστοιχούν στις αναφορές για αδικήματα φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ προς την Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Εφικτή η μείωση φόρων έως 2,5% του ΑΕΠ"

Ποτάμι: Με το νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν 6 φορές περισσότεροι λόγω «αναπηρίας»

Στην παραδοχή ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους «αναπηρίας» προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του Ποταμιού είχαν ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά αναπηρίας με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ποτάμι, «δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου» η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει το κόμμα και συγκεκριμένα πως «ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Με το νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν 6 φορές περισσότεροι λόγω «αναπηρίας»"

69 οχήματα αγοράζει το Πυροσβεστικό Σώμα

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη υπέγραψε το τεύχος της υπ. Αριθμ. 3/2018 Διακήρυξης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος για την προμήθεια 69 οχημάτων για τις
ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία του προγράμματος είναι οκτώ εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες περίπου (συγκεκριμένα 8.600.795,50 ευρώ). Η προμήθεια θα γίνει με ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό ανοικτής διαδικασίας , με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με βάση την βέλτιστη σχέση ποιότητας -τιμής.

Τα οχήματα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής δράσης των ομάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, προς όφελος της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος.

Το πρόγραμμα αφορά τρεις Περιφέρειες της χώρας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), καθώς και από Εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "69 οχήματα αγοράζει το Πυροσβεστικό Σώμα"

Μυρσίνη Ζορμπά: Φιέστα η απεργία -Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν θα πουληθούν

Σαν φιέστα χαρακτήρισε υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την σημερινή απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από την ένταξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στο Υπερταμείο.

«Σήμερα ανέβηκα στην Ακρόπολη, μιλήσαμε και με τους απεργούς. Υπήρξαν άνθρωποι με ηλεκτρονικό εισιτήριο Που δεν μπόρεσαν να δω την Ακρόπολη, αυτά πληγώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δώσαμε ραντεβού για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και κάπου εκεί θα λήξει η φιέστα που δεν συμμερίστηκα ποτέ.

Η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμα στη Βουλή ότι θα δημοσιοποιηθεί σύντομα ο τελικός κατάλογος με ότι έχει περιέλθει στο Υπερταμείο και επανέλαβε ότι κάνεις αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να πουληθεί.

«Κανείς δεν πουλάει αρχαιολογικούς χώρους, είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν οι αρχαιολογικοί χώροι, έχουν προστασία από τον ίδιο το νόμο που εξαιρεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ακίνητα δημοσίου σκοπού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυρσίνη Ζορμπά: Φιέστα η απεργία -Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν θα πουληθούν "

Παρέμβαση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ για αποκατάσταση βλάβης ζητά ο δήμαρχος Μοσχάτου

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ζήτησε με επιστολή του την παρέμβαση του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ για την τρίμηνη καθυστέρηση βλάβης διαρροής σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ στο Μοσχάτο, επί της οδού Θεσσαλονίκης και Αρτέμιδος.

Ο Δήμαρχος τόνισε το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τόσο από την υπηρεσία του Δήμου όσο κι από τους κατοίκους του Μοσχάτου για τη βλάβη που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου 2018, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει αποκαταστήσει τη βλάβη ως όφειλε.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου, στην επιστολή του τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να μιλάμε για υδάτινους πόρους και να υπάρχει καθυστέρηση από την υπηρεσία σας για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης βλάβης».

Ο Δήμαρχος κλείνοντας την επιστολή του ζήτησε τις άμεσες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ για αποκατάσταση βλάβης ζητά ο δήμαρχος Μοσχάτου"

Στ. Θεοδωράκης: Οι ψεκασμένες προτάσεις Καμμένου ρεζιλεύουν τη χώρα

«Ψεκασμένες προτάσεις που εκθέτουν τη χώρα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ.

«Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, η πρόταση του κ. Καμμένου για τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στην χώρα μας – γιατί αλήθεια μόνο τρεις και όχι έξι ή εννιά; - δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτήρίζοντας επίσης «γελοία» την πρόταση «για τη δημιουργία ενός νέου μικρού ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Βουλγαρία».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, πρόκειται για «γελοιότητες που προστίθενται σε πάμπολλες προγενέστερες: Ψεκασμένες προτάσεις που εκθέτουν τη χώρα καθότι ο κ.Καμμένος δεν είναι απλώς αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος. Είναι υπουργός Αμύνης και έχει θεσμικό λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής».

«Η ευθύνη λοιπόν για το ρεζίλεμα της χώρας – σε αυτήν την κρίσιμη εθνικά και οικονομικά εποχή - δεν είναι δική του. Ήταν και είναι του κ.Τσίπρα» κατέληξε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Οι ψεκασμένες προτάσεις Καμμένου ρεζιλεύουν τη χώρα"

DW:Ελλάδα – Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση επανορθώσεων;

Το ζήτημα καταβολής πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία που θέτει η Ελλάδα με αφορμή και την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ είναι πιθανό να τεθεί σύντομα και από την πλευρά της Πολωνίας.

Το ζήτημα της διεκδίκησης γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων επιβαρύνει εδώ και δεκαετίες τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Οι Γερμανοί είχαν υποβάλει την Ελλάδα και τους πολίτες της σε απερίγραπτο μαρτύριο κατά της διάρκεια της Κατοχής. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι κατακτητές απομύζησαν τη χώρα οικονομικά και κατέστρεψαν τις υποδομές της. Επιπλέον οι ναζί απέσπασαν αναγκαστικό δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο υπολογίζεται με σημερινά δεδομένα σε περίπου 10 δις ευρώ. Αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξόφλητο. Παρόλα αυτά το θέμα καταβολής επανορθώσεων δεν υφίσταται για τη γερμανική κυβέρνηση. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε σε ερώτηση της DW κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών χθες στο Βερολίνο επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση: «Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα περί γερμανικών επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά». Η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει πάντοτε σε δύο συνθήκες για να στηρίξει τη στάση της. Μία του 1960 ανάμεσα στη Γερμανία και σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια μάρκα. Εκτός αυτού υπήρξε σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά ένα «ευρύ σύστημα διατάξεων περί αποζημιώσεων», το οποίο ωφέλησε μεταξύ άλλων και την Ελλάδα. Η δεύτερη συμφωνία είναι η λεγόμενη Συνθήκη 2+4 μετά τη γερμανική Επανένωση το 1990, σύμφωνα με την οποία –κατά τη γερμανική πάντα πλευρά- δεν προβλέπεται καταβολή περαιτέρω επανορθώσεων.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε χθες επίσης ότι εκτός των άλλων, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει ακόμη επίσημο αίτημα. Παρ' όλα αυτά είναι γεγονός ότι στο διάστημα της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα από το 2015 υπήρξε μια σειρά από αναφορές και δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να διεκδικήσει επανορθώσεις από το Βερολίνο. Αφορμή για να τεθεί εκ νέου το ζήτημα είναι τώρα η επίσκεψη του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα. Την πρόθεση της Ελλάδας να διεκδικήσει γερμανικές οφειλές γνωστοποίησε με δηλώσεις του και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης έχει ανακοινώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες της DW σε περίπου 300 δις ευρώ.
Φόβοι για νομικό προηγούμενο
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέπτεται εκ νέου την Αθήνα
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέπτεται εκ νέου την Αθήνα
Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει τον στόχο της; Σύμφωνα με τον γερμανό νομικό επιστήμονα Ούλριχ Μπάτις, «η ελληνική πλευρά έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων. Μέχρι σήμερα δεν είχαν επιτυχία», λέει, για να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν θα απέκλεια εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρχουν πιθανότητες» για την Ελλάδα. Ο γερμανός νομικός επισημαίνει ότι στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, η γερμανική πλευρά είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο της συνθήκης για το γερμανικό χρέος και είχε επιφυλαχθεί έναντι των εχθρών της στον πόλεμο να διευθετήσει τις πολεμικές οφειλές της οριστικά μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Μετά τη γερμανική Επανένωση όμως η γερμανική πλευρά «συνειδητά απέφυγε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης», εξηγεί ο Ούλριχ Μπάτις. Αντί συνθήκης ειρήνης, υπεγράφη η Συνθήκη 2+4 στην οποία βασίζεται και η γερμανική θέση ότι «εφόσον δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης δεν θα πάρετε τίποτα», εξηγεί ο γερμανός ειδικός. Πάντως ο ίδιος δε συμμερίζεται ελληνικές αιτιάσεις περί νομικών τεχνασμάτων, τονίζοντας ότι η γερμανική πλευρά δεν επέβαλε τις θέσεις της και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπέγραψαν τη Συνθήκη 2+4.
Γεγονός είναι ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο μέσα από την περίπτωση της Ελλάδας. Εάν η ελληνική πλευρά δικαιωνόταν, ενδέχεται δεκάδες άλλοι πρώην εχθροί κατά τον πόλεμο να προβούν σε παρόμοιες διεκδικήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση παρατηρεί προσεκτικά ότι και στην Πολωνία καταβάλλονται προσπάθειες για διεκδίκηση επανορθώσεων. Πάντως ήδη έχουν υπάρξει επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την πολωνική επιτροπή διεκδίκησης επανορθώσεων. Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αλλά και ο επικεφαλής της αντίστοιχης πολωνικής Αρκάντιους Μούλαρτσικ επιβεβαίωσαν στην DW ότι υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ μελών των δύο επιτροπών. «Ορισμένα σημεία στην ελληνική έκθεση ήταν πολύ βοηθητικά για εμάς», δήλωσε ο κ. Μούλαρτσικ, προσθέτοντας ότι «η δική μας έκθεση θα είναι όμως πολύ ακριβέστερη». Εκπρόσωποι της πολωνικής επιτροπής μίλησαν σε συνάντηση στην Αθήνα και με τους δικηγόρους που είχαν εκπροσωπήσει παλαιότερα τα θύματα της ναζιστικής σφαγής στο Δίστομο. «Στην Πολωνία έχουμε χιλιάδες τέτοια χωριά», τόνισε ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ στην DW.
Ακόμη υψηλότερες οι πολωνικές διεκδικήσεις
Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση για το ζήτημα των επανορθώσεων
Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση για το ζήτημα των επανορθώσεων
Η πολωνική επιτροπή διεκδίκησης εκτιμά το ύψος των γερμανικών οφειλών ανέρχεται σε 740 δις ευρώ περίπου. Ο επικεφαλής της προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης στις αρχές του 2019. Τότε θα φανεί εάν η Πολωνία θα προβεί σε επίσημο αίτημα διεκδίκησης προς το Βερολίνο. Ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ εκτιμά ότι η Γερμανία θα επιχειρούσε να διαχειριστεί ξεχωριστά τα αιτήματα για οφειλές και διατυπώνει μια σκέψη: «Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, θα υπήρχε και η επιλογή μιας συνεργασίας με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος». Τότε θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς τη δυνατότητα κοινών συνεννοήσεων, για παράδειγμα στο πλαίσιο πιθανών προσφυγών.
Πάντως είναι γεγονός ότι την αριστερή κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και την εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία δεν συνδέουν πολλά κοινά. Όμως το ζήτημα των επανορθώσεων ανήκει στα λίγα κοινά που έχουν. Κοινό σημείο είναι επίσης το γεγονός ότι το θέμα των επανορθώσεων μπορεί να αποβεί επωφελές για τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Πολωνία. Και στις δύο χώρες επίκεινται εθνικές εκλογές και το ζήτημα φαίνεται ότι μπορεί να δώσει «πόντους» στους κυβερνώντες τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βαρσοβία.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ελλάδα – Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση επανορθώσεων;"

Μετράει μέρες για το «Grexit» από τη Διεθνή Ομοσπονδία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Επιστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Φραντσέσκο Ρόκα, εστάλη την Τετάρτη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Σε αυτήν αναφέρεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι είναι ειλημμένη απόφαση η αναστολή της συμμετοχής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο κίνημα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναστέλλεται η συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Κίνημα των Ερυθρών Σταυρών.

Η αιτιολογία είναι ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να αλλάξει το καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, να μπουν καινούργια μέλη και να γίνουν εκλογές, πράγμα στο οποίο είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Αλέξης Αλεξανδρής αλλά και ο κ. Αντώνης Αυγερινός πριν από τον κ. Αλεξανδρή, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν τηρήθηκε από τη διοίκηση που εξελέγη τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο.

Σημειώνεται ότι για σήμερα το απόγευμα στις 17:30 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αλλαγή του καταστατικού.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετράει μέρες για το «Grexit» από τη Διεθνή Ομοσπονδία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός"

Λαγκάρντ: Κάναμε λάθος στην Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι το ΔΝΤ έκανε λάθη στο αρχικό ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, με θέμα την παγκόσμια οικονομία.

«Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ», σημείωσε σχετικά.

«Ήταν πολύ πιο δύσκολο από της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας ή του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. Στις υπόλοιπες χώρες, η ιδιοκτησία των προγραμμάτων αφορούσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευσή τους» τόνισε η κα Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ιδιοκτησία του προγράμματος εσωτερικά, αλλά αυτό προερχόταν από έξω. «Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Κάναμε λάθος στην Ελλάδα"

Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Να μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το παρελθόν

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Να μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το παρελθόν"

DW:Ζ. Ζάεφ: «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο»

Σε συνέντευξη στη FAZ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Κοινοβούλιο. Διαβεβαιώνει επίσης ότι αποκλείει νέα αλλαγή ονόματος από μελλοντική κυβέρνηση.

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, διηγείται ο Ζόραφ Ζάεφ στον γερμανό δημοσιογράφο, ο Αλέξης Τσίπρας του έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς. «Το βλέπω ακριβώς έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για το κράτος και τους πολίτες του γι αυτό δεν πρόκειται να αποτύχει» τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπενθυμίζοντας τις βλέψεις γειτονικών χωρών να αλλάξουν τα σύνορά τους με κριτήρια εθνικά. «Για μια πολυεθνική χώρα όπως η Μακεδονία αυτό είναι ανησυχητικό, θέλουμε να αποτελέσουμε πρότυπο επίλυσης διενέξεων».
«Η πορεία μου δίνει ελπίδες»

«O Αλέξης Τσίπρας μου έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς»
Alt-Text (50 von 4000)
«O Αλέξης Τσίπρας μου έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς»
Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά η αναγκαία πλειοψηφία για να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης της χώρας του με την ΕΕ. «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο», τόνισε, «οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν είχα ελπίδα θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές επειδή δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο. Εάν ψηφίσουμε νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει αν γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου για να μπορούν να έχουν χρόνο οι Έλληνες να υλοποιήσουν το δικό τους τμήμα των συμφωνιών πριν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».
Την προσφυγή στις κάλπες θεωρεί όμως ο Ζάεφ ως το ύστατο μέσο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στο υπάρχον Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε συμφωνία».
«Κάποιοι δεν θέλουν να ενταχθούμε στο Νάτο»
Από την επίσκεψη της Μέρκελ στα Σκόπια την ημέρα επετείου της ανεξαρτησίας
Από την επίσκεψη της Μέρκελ στα Σκόπια την ημέρα επετείου της ανεξαρτησίας
Χωρίς να τις κατονομάζει, ο πρωθυπουργός Ζάεφ τονίζει ότι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μάλιστα όπως λέει, διατηρούν πολλούς δεσμούς με εσωτερικούς αντιπάλους της νατοϊκής ένταξης και στηρίζουν την καμπάνια κατά του δημοψηφίσματος. «Όταν η καγκελάριος Μέρκελ μας επισκέφθηκε την ημέρα της ανεξαρτησίας μας, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία με την φράση, "συγχαρητήρια για την ημέρα της ανεξαρτησίας σας, προσέξτε μήπως είναι και η τελευταία". Ήθελαν να πείσουν όλους εκείνους που θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Ήταν καλά φτιαγμένο, βλέπει κανείς ότι πίσω από αυτό κρύβονται επαγγελματίες» σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την κατοχή ντοκουμέντων από μυστικές διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με την Ελλάδα, η δημοσίευση των οποίων θα μπορούσε να «πιέσει» βουλευτές να εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά αρνητικά. «Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι έχω παραδώσει και έπρεπε να παραδώσω σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλο το υλικό στην ειδική εισαγγελία».
«Δεν υπάρχει περίπτωση νέας αλλαγής ονόματος»

«O Αλέξης Τσίπρας μου έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς»
Alt-Text (50 von 4000)
«O Αλέξης Τσίπρας μου έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς»
Ο γερμανός δημοσιογράφος επανέρχεται στο ενδεχόμενο η μελλοντική κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία για το όνομα παρά τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είχε αναφέρει ο Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. «Νέα αλλαγή ονομασίας δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια». Και όταν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Αποκλείω ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή, εξάλλου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ζ. Ζάεφ: «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news