facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Γερμανία προς Αθήνα: «Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι οριστικά, νομικά και πολιτικά, ρυθμισμένο»

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποζημιώσεων για τα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υποστηρίζει για μια ακόμα φορά το Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας πως η θέση του στο θέμα δεν έχει αλλάξει.

Το ζήτημα είναι «Νομικά και πολιτικά, οριστικά ρυθμισμένο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά. «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται μια μέρα πριν την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Στάινμαγερ στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα στον Γερμανό ομόλογό του, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησης.

Πάντως, μόνο ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει αν το Μαξίμου θα κινήσει ουσιαστικά τη διαδικασία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων ή αν ανακινήσει απλά τη συζήτηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά το ζήτημα, για λόγους προεκλογικής ρητορικής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία προς Αθήνα: «Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι οριστικά, νομικά και πολιτικά, ρυθμισμένο»"

Στον όμιλο Καλογρίτσα το πρώτο τμήμα του δρόμου Πάτρα - Πύργος με απόφαση Σπίρτζη

Η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων ομίλου Καλογρίτσα, αναδείχθηκε μειοδότης για το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος.

Ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από την απόρριψη ένστασης που υπέβαλε ο δεύτερος μειοδότης, η κυπριακή εταιρεία Cyfield Development.

Σύμφωνα με την ένσταση, η προσφορά των εταιρειών του Χρήστου Καλογρίτσα ήταν αθέμιτη διότι ήταν «υπερβολικά χαμηλή σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου και μάλιστα κάτω του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής του».

Ωστόσο, η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών έκανε δεκτές τις εξηγήσεις που υπέβαλε η κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα σχετικά με τις υψηλές εκπτώσεις, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων πως «η ενιστάμενη προσφέρει ποσοστά έκπτωσης παραπλήσια με τα αντίστοιχα ποσοστά έκπτωσης του μειοδότη».

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του τμήματος Δουναίικα - Πύργος, μήκους 8 χιλιομέτρων, ανήλθε σε 67,2 εκατομμύρια ευρώ, με τις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα να προσφέρουν έκπτωση ύψους 53%.

Πλέον, μετά την ανάθεση του τμήματος στην κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα, η συνολική δαπάνη του έργου μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι από ποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ο όμιλος Καλογρίτσα, δεδομένου πως έχει δανεισμό κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ από την τράπεζα Αττικής και επομένως αν τελικά το έργο θα κατασκευαστεί.

Οι εκπτώσεις με τις οποίες ο όμιλος Καλογρίτσα κυριάρχησε στους προηγούμενους διαγωνισμούς είναι της τάξης του 53 - 57%. Και επομένως δημιουργείται εύλογη ανησυχία πώς θα κατασκευαστεί το έργο... μισοτιμής, όσο υπερκοστολογημένο κι αν είναι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είναι κουμπάρος του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα, Γιάννη, στην κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, αναμένεται να κατακυρωθεί και το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, από την Κυλλήνη έως τη Βάρδα.

Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε πως ο όμιλος Καλογρίτσα έχει αιτιολογήσει τις υψηλές εκπτώσεις που έχει προσφέρει, οι οποίες υπερβαίνουν το 50%, για το τέταρτο τμήμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον όμιλο Καλογρίτσα το πρώτο τμήμα του δρόμου Πάτρα - Πύργος με απόφαση Σπίρτζη"

Υπό καθεστώς διαχείρισης τίθεται η κατασκευαστική J&P

Υπό καθεστώς διαχείρισης τίθεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα, με δραστηριότητες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του Αlpha Κύπρου και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία J&P Overseas βρίσκεται σε ειδική διαχείριση από τους πιστωτές της, με στόχο τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων σε νέο σχήμα - διαδικασία την οποία πιθανόν να αναλάβει ο οίκος Alvarez & Marsal.

O όμιλος J&P εργοδοτεί πέραν των 18.000 ατόμων σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς κατείχε εξέχουσα θέση στον κατασκευαστικό τομέα αραβικών χωρών, με την ανάληψη και εκτέλεση μεγάλων έργων.

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονες ανησυχίες και στην Κύπρο, καθώς η εταιρεία ανέλαβε ή συμμετέχει σε κοινοπραξίες που αφορούν στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αρμόδιοι της εταιρείας, ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες.

Η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδης, γνωστή με τα αρχικά της J&P, ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους - τους αείμνηστους Στέλιο Ιωάννου και Γεώργιο Παρασκευαϊδη, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν την μεταμόρφωση της μικρής κυπριακής εταιρείας της δεκαετίας του 1940 σε ένα εργοληπτικό διεθνή κολοσσό, που καταλαμβάνει όλο το φάσμα κατασκευαστικών δραστηριοτήτων σε τέσσερεις ηπείρους. Η φήμη που απέκτησε η J&P, η διεθνής εμπιστοσύνη και διακεκριμένη θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους τεχνικούς οργανισμούς, ήταν ένα καύχημα για την J&P αλλά και την Κύπρο.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται, μετά το θάνατο του «πατριάρχη» του ομίλου J&P Overseas, Γώγου Παρασκευαΐδη, πριν 11 χρόνια.

Το καλοκαίρι, η διαμάχη των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο ηγεσίας της πλευράς Παρασκευαΐδη, λύθηκε μέσα στις δικαστικές αίθουσες, μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης κατά του νυν επικεφαλής, Ανδρέα Παπαθωμά, για κακοδιαχείριση της εταιρίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον Παπαθωμά και στην ουσία τον άφησε εκτός εταιρείας. Τον έλεγχο ανέλαβαν ο Ευθύβουλος και η Λεώνη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι αναμενόταν ότι θα ενίσχυαν οικονομικά την εταιρεία, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους. Τελικά, φαίνεται ότι η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό καθεστώς διαχείρισης τίθεται η κατασκευαστική J&P"

Καμίνης: Δεν θα διεκδικήσω ξανά την δημαρχία της Αθήνας

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ για τις προθέσεις του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος δήλωσε επίσημα την Τετάρτη ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στο δημαρχιακό θώκο της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής του Ομάδας, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο σημερινός δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση του να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι «δύο θητείες είναι αρκετές για να αποδείξουμε πόσο σεβαστήκαμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας».

«Μπορεί οι καιροί να είναι ιδιαίτεροι, και όλα να γίνονται πολύ πιο δύσκολα και αργά, αλλά όντως σε δύο θητείες δείξαμε ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να πάμε την πόλη. Η πόλη έχει, επιτέλους, πόρους και στρατηγικό σχέδιο και ο δήμος οργάνωση. Τρίτη εντολή από το εκλογικό σώμα δεν θα διεκδικήσω» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει προσωπικά ώστε η νυν παράταξή του «Δικαίωμα στην πόλη» «να αποτελέσει τη βάση, τη μαγιά για τις νέες προοδευτικές συγκλίσεις στον δήμο Αθηναίων» και κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του να είναι παρόντες σε αυτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η παράταξη δεν είναι προίκα να μεταβιβαστεί». Επίσης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για την παράταξή του «Δικαίωμα στην πόλη» η οποία όπως είπε «το αποτύπωμα που θα αφήσει στην Αθήνα θα είναι πολύ βαθύτερο από αυτό που φαίνεται σήμερα».

Ο απερχόμενος δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά σε ποιά κατάσταση ήταν ο δήμος όταν πρωτοεξελέγη και τι κατάφερε να πραγματοποιήσει παρότι, όπως είπε, η εκλογή της δημοτικής του αρχής συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης:

«Βρήκαμε έναν δήμο βυθισμένο στα χρέη και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο στη σπατάλη και την κακοδιοίκηση, και τον νοικοκυρέψαμε. Έναν δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικούς εκατοντάδες, και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Έναν δήμο - κομματικό μαγαζί και εντούτοις διοικήσαμε και διοικούμε με πολιτική αχρωματοψία, επιβραβεύοντας τους καλύτερους. Έναν δήμο έργων βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με σχέδιο και υποδομές. Έναν δήμο ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή σκηνή και τον κάναμε σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Έναν δήμο συντηρητικό και φοβικό απέναντι στο καινούργιο και τον ενδυναμώσαμε, τον κινητοποιήσαμε και τον πήραμε μαζί μας. Μια πόλη που είχε να δει έργο από τους Ολυμπιακούς αγώνες, μια πόλη, παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και φτιάξαμε μια πόλη ανοιχτή στην κοινωνία, ανθεκτική στις κρίσεις, ανεκτική στη διαφορετικότητα και πολύχρωμη, ελκυστική διεθνώς. Βρήκαμε σε μία πόλη, όπου κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στα κενά που άφηνε η απουσία του κράτους, με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διαθέτουμε και όμως δεν καταθέσαμε τα όπλα. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και φτιάξαμε ένα δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων».

«Ήρθαμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο που πρωτοεμφανίστηκε η ναζιστική ακροδεξιά, την οποία δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, φέρνοντάς τη συνεχώς απέναντι στο νόμο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης για να αναφερθεί στη συνέχεια στην προσφυγική κρίση, λέγοντας: «Δεν ξέρω πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν την αντιμετωπίζαμε με αυτόν τον τρόπο, όπως δεν ξέρω πώς θα ήταν σήμερα η Αθήνα, αν στη δεύτερη μεγάλη κρίση, την προσφυγική, αντί να αντιμετωπίσουμε γενναία το πρόβλημα, όπως πράξαμε, περιοριζόμασταν σε λαϊκισμούς που θα έφερναν πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά καμία λύση. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη μας δεν θα ήταν σήμερα σε δεινή κατάσταση», υπογράμμισε.

«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα. Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά. Δεν λέω ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε να βρίσκεται. 'Άλλωστε, αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις δεδομένες συνθήκες» κατέληξε ο δήμαρχος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Δεν θα διεκδικήσω ξανά την δημαρχία της Αθήνας"

ΕΚ: Yπέρ της πλήρους απαγόρευσης μέχρι το 2021 των πλαστικών μίας χρήσης

Yπέρ της πλήρους απαγόρευσης από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2021 των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης όπως είναι τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα και πιάτα, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και οι πλαστικές λαβές των μπαλονιών ψήφισε σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, η έκθεση που συνέταξε η Βελγίδα ευρωβουλευτής της ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE), Φρεντερίκ Ρις και εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ, δέκα κατά και τρεις αποχές πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει στον κατάλογο των προϊόντων προς απαγόρευση: τις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες εκτός των περιπτώσεων που είναι αναγκαίες για συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά καθώς και τις συσκευασίες φαγητού από διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ).

«Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη μόνο για ένα μικρό μέρος των πλαστικών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας. Μπορεί και πρέπει, ωστόσο, να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την εξεύρεση λύσης, πρωτοστατώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Απαγόρευση, μείωση, φορολόγηση, αλλά και αντικατάσταση και προειδοποίηση. Τα κράτη μέλη έχουν πολλές επιλογές από τις οποίες μπορούν να διαλέξουν. Εναπόκειται σε αυτά να επιλέξουν με σύνεση και σε μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε για περισσότερα», δήλωσε σχετικά η εισηγήτρια της έκθεσης, Φ. Ρις.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, η κατανάλωση άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη μέλη με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» έως το 2025. Αυτά περιλαμβάνουν τις συσκευασίες σάντουιτς και μπέργκερ μιας χρήσης ή τα δοχεία για φρούτα, γλυκά και παγωτά. Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Άλλα πλαστικά, όπως τα μπουκάλια, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται με ρυθμό 90% μέχρι το 2025.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι τα μέτρα μείωσης πλαστικών θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Αυτά θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1.000 λίτρων νερού και εάν ριχτεί στο οδόστρωμα η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια. Είναι το δεύτερο πιο ρυπαντικό πλαστικό υλικό μιας χρήσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί και περιέχουν πλαστικό, συλλέγεται ετησίως, με στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον 15% μέχρι το 2025. Τα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των αποβλήτων που βρίσκονται στις παραλίες της Ευρώπης.

Τέλος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων για τα προϊόντα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της επεξεργασίας και της συλλογής απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.

Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου (22-25/10) στο Στρασβούργο.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚ: Yπέρ της πλήρους απαγόρευσης μέχρι το 2021 των πλαστικών μίας χρήσης"

Σοκ: Άγρια δολοφονημένες βρέθηκαν τρεις γυναίκες στον Έβρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των τριών γυναικών που βρέθηκαν από κάτοικο νεκρές στην περιοχή Πραγγί του Έβρου, καθώς έπειτα από έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, οι άτυχες γυναίκες βρέθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στην όχθη του ποταμού με θανατηφόρα πλήγματα από μαχαίρι.

Οι δύο από αυτές, έφεραν εμφανές βαθύτατο τραύμα στο λαιμό, ενώ η τρίτη γυναίκα ήταν νεκρή δίπλα τους. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι γυναίκες ήταν άγρια μαχαιρωμένες, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση και πολλές καλαμιές.

Τις γυναίκες εντόπισε αγρότης, ο οποίος πήγε στην περιοχή για να οργώσει το χωράφι του και σοκαρισμένος από το φρικτό θέαμα ειδοποίησε την Αστυνομία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι πιθανότατα οι γυναίκες είχαν πνιγεί στο ποτάμι στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, αφού το συγκεκριμένο σημείο είναι γνωστό πέρασμα προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βεβαιώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Αυτή την ώρα μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν για τα αίτια του τριπλού εγκλήματος.

Σύμφωνα με το evros-news, στην περιοχή βρίσκεται ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάλης Συριτούδης, ενώ από την Κομοτηνή φτάνει και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Μενεξίδης.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία νεκροτομή.

Η περιοχή παρέμεινε για ώρες αποκλεισμένη, ενώ η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο σε αστυνομικούς και όσους σχετίζονταν με τις έρευνες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ: Άγρια δολοφονημένες βρέθηκαν τρεις γυναίκες στον Έβρο"

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι υποψήφιοι από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και επιλογής για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 των υποψηφίων περιοχών της Δυτικής Αττικής και της Κω, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Οι υποψήφιοι αυτοί από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα μπορούν να βρίσκουν το Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το όνομα μητρός του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Η εγγραφή των επιτυχόντων θα γίνει την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου μέχρι και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου. Οι επιτυχόντες θα απευθύνονται κατευθείαν στις σχολές επιτυχίας, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και όσα τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά ζητήσουν οι Γραμματείες των Τμημάτων/Σχολών.

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου τέσσερις υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ξαφνικά δήλωσαν κατοικία τη Μάνδρα για να εφαρμοστεί και γι’ αυτούς η ευνοϊκή διάταξη και να κάνουν πιο εύκολη την εισαγωγή στα ΑΕΙ. «Ελέγξαμε πότε δηλώθηκε η κατοικία των υποψηφίων από την Μάνδρα και βρήκαμε τέσσερις περιπτώσεις, οι οποίες δεν τιμούν πρώτα τον εαυτό τους, διότι αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρώτα έκαναν την κομπίνα και τα παιδιά γνωρίζουν την κομπίνα. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι υποψήφιοι από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές"

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι πραγματογνώμονες αδειάζουν Πολάκη -Δεν υπάρχει έλλειμμα, αλλά λογιστική διαφορά

Το περίφημο έλλειμμα των περίπου 90 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τουλάχιστον τα όσα έλεγε και κατήγγειλε στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης αλλά και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά έγινε «λογιστική διαφορά».

Αυτό προκύπτει από την Εκθεση Πραγματογνωμοσύνης που υπέβαλαν στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι ορκωτοί ελεγκτές.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για έλλειμμα και ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενακης ανέφερε πολλές φορές «εγώ δεν μίλησα ποτέ για έλλειμμα πάντα έλεγα για διάφορα» .

Ομως και οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές ανέφεραν στα μέλη της εξεταστικής: «Τα 90 εκατομμύρια για μας είναι διαφορά λογιστική και όχι έλλειμμα. Εμείς δεν μιλάμε για ελλείμματα αλλά για λογιστικές διαφορές.»

Παραταύτα όμως από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης προκύπτει μία εικόνα χάους που επικρατεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που παρουσίασαν ενώπιον των βουλευτών μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι : Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία είχαν κατασχεθεί διότι γίνεται έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές. Αν και ζητήθηκαν λογιστικές καταστάσεις από το ΚΕΛΠΝΟ δεν δόθηκαν, το ίδιο και αποδεικτικά στοιχεία για έσοδα και έξοδα. Ωστόσο και οι απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις. Δεν είναι συνταχθεί σωστά. Έως το 2009 οι απολογισμοί ήταν ταμειακοί. Από το 2010 οι απολογισμοί ήταν λογιστικοί με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι «θολή» για το τι έμπαινε και έβγαινε αλλά και πως γίνονταν.

Σημαντική είναι ακόμα η διαπίστωση των ορκωτών λογιστών ότι υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν αναγράφονταν στους απολογισμούς και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν από που χρηματοδοτούνταν αυτές οι δαπάνες. Μεταξύ των δαπανών ειδικού σκοπού εντοπίστηκαν ενδεικτικά ανέφεραν 30.000.000 το 2010 ευρώ που σχετίζονται με την γνωστή υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη αλλά και 10.000.000 στον ΟΚΑΝΑ για δαπάνες πληρωμών κλπ επίσης το 2010

Οπως ανέφεραν οι ορκωτοί λογιστές:

«Οι απολογισμοί που πήραμε στο χέρια μας είχαν κενά . Υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς. Ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησης αυτών των δαπανών. Όταν κάνεις έλεγχο σε ένα λογαριασμό σε ενδιαφέρει που έχουν πάει οι πληρωμές από που γίνονται οι εισπράξεις και λοιπά. Για να ελέγξεις αν οι πληρωμές είναι σωστές πρέπει να έχεις δίπλα μία κατάσταση που να σου λέει ότι κάθε πληρωμή πάει σε συγκεκριμένο προμηθευτή. Πράγματα που δεν είχαμε δίπλα μας άρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα. Εμείς συγκρίνουμε με βάση τον απολογισμό και πρακτικά φαίνεται ότι οι απολογισμοί δεν είναι σωστοί. Γιατί μέχρι το 2009 είναι ταμειακοί και μετά το 2010 λογιστικοί . Αλλα και αυτοί δεν είναι καν λογιστικοί διότι περιλαμβάνουν μέσα πληρωμές για δάνεια. Ομως η πληρωμή δανείων δεν είναι έξοδο αλλά υποχρεώσεις».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση ενός εκ των ορκωτών λογιστών ότι σε έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας αντίστοιχης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αντί βιβλίων θα τηρούσε EXCEL και extre, θα έφευγαν και θα συνέτασσαν αρνητική έκθεση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι πραγματογνώμονες αδειάζουν Πολάκη -Δεν υπάρχει έλλειμμα, αλλά λογιστική διαφορά "

Με... εντολή Δούρου: Ο Άρειος Πάγος κάνει έρευνα για τη διαρροή των κλήσεων υπόπτων για τη Μάνδρα!

«Άφωνος» έχει μείνει ο νομικός κόσμος από την επιλεκτική ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της πληροφορίας ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα, πλέον των δέκα αιρετών και μη κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής, την 15η Νοεμβρίου 2017.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός έδωσε την εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας, έπειτα από σχετική αναφορά της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτη. Εύλογα ερωτήματα διατυπώνουν οι νομικοί για το γεγονός ότι η Ξένη Δημητρίου δεν έχει επιδείξει έως τώρα την ανάλογη ευαισθησία για κατ' επανάληψη διαρροές δικαστικών ενεργειών και περιεχομένου σημαντικών δικογραφιών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Κάτι που, εύκολα, μπορεί να ερμηνευθεί ως επιλεκτική προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και μάλιστα για ένα θέμα που έχει κάνει το γύρο του κόσμου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρει διακαώς τους Έλληνες πολίτες και ειδικά της Δυτικής Αττικής (Μάνδρα και Νέα Πέραμος), που είναι πλημμυροπαθείς, καθώς χάθηκαν 24 άνθρωποι και οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Παράλληλα, οι ίδιοι νομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποδείχθηκε στην Ρένα Δούρου η κατάθεση αναφοράς, έτσι ώστε να υπάρχει το άλλοθι να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και μάλιστα να μπορεί να λεχθεί ότι η εισαγγελική ενέργεια ήταν μονόδρομος.

Εξάλλου, οι νομικοί επισημαίνουν ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και εύλογες υπόνοιες για το εάν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι η απόδοση ποινικών ευθυνών για δύο τραγικά γεγονότα που έπληξαν την Αττική.

Αναλυτικότερα, με παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα, περισσότεροι από δέκα αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία 24 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και για παραλείψεις τους, που οδήγησαν στην πρόκληση της πλημμύρας.

Όπως έγινε γνωστό, η Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από αναφορά που της κοινοποιήθηκε, από ύποπτο σε αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που διαμαρτυρήθηκε για τη δημοσιοποίηση της κλήτευσής του ως υπόπτου είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στις 2 Οκτωβρίου, φέρεται να απέστειλε την αναφορά της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κοινοποιώντας την και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την επισύναψη δημοσιευμάτων με την επισήμανση της ότι σε εκείνη “μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν της είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις”.

Μετά την ενέργεια αυτή της Ξένης Δημητρίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει αναλάβει την έρευνα, αναζητώντας ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως είναι παράβαση καθήκοντος, διαρροή εγγράφων δικογραφίας, κ.λπ., η οποία φέρεται να έγινε περίπου δέκα ημέρες μετά τη διαβίβαση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην εκτελούσα την παραγγελία αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, άλλη μία ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είχε επιφέρει τεράστιες αντιδράσεις, καθώς αφορούσε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης στην έρευνα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ραφήνα, το Νέο Βουτσά και το Μάτι, όπου χάθηκαν 99 συμπολίτες μας, κάηκαν δασικές εκτάσεις, καταστράφηκαν περιουσίες, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η Ξένη Δημητρίου, πριν από δύο εβδομάδες, είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να συσχετιστεί στη δικογραφία για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με την πειθαρχική έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για το ίδιο θέμα.

Η ενέργεια αυτή της Ξένης Δημητρίου ερμηνεύτηκε από όλο το νομικό κόσμο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έρευνα που ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί μέσα λιγότερο από 1,5 μήνα. Η ίδια η Ξένη Δημητρίου διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι η ενέργεια της δεν αποσκοπούσε στην καθυστέρηση της υπόθεσης λόγω αναμονής έκδοσης του πειθαρχικού πορίσματος, απλώς ζήτησε να ληφθεί υπόψη.

Μάλιστα, ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εάν επιθυμούν να επισκεφτούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή να τηλεφωνήσουν για μια «πριβέ» ενημέρωση επί των εισαγγελικών ενεργειών που έχουν γίνει για την υπόθεση αυτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με... εντολή Δούρου: Ο Άρειος Πάγος κάνει έρευνα για τη διαρροή των κλήσεων υπόπτων για τη Μάνδρα!"

To ψευδοκράτος καλεί την Τουρκία για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα πως το ψευδοκράτος, μαζί με την Τουρκία, θα διενεργήσει τις δικές του έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, απειλώντας ταυτόχρονα τις ξένες εταιρείες που θα συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 7».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγες ώρες πριν την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπου τα ενεργειακά βρέθηκαν στο προσκήνιο, ο Οζερσάι αποκάλυψε ότι σύντομα η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση και η Turkish Petroleum θα θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ερευνών φυσικού αερίου στο νησί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής ΑΟΖ σημείωσε ότι στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Προσπαθούν να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ως Δημοκρατία της Τουρκίας και τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να φέρει ξένες εταιρείες στο έβδομο οικόπεδο. Μαζί με την Turkish Petroleum θα διενεργήσουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Αφού εσείς πέραν αυτού του οικοπέδου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τουρκοκύπριοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο, κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Turkish Petroleum την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "To ψευδοκράτος καλεί την Τουρκία για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας φέρνει η ΝΔ το θέμα της ΕΡΤ - Η απάντηση Παππά

Με αφορμή σειρά «πρόσφατων γεγονότων αλλά και επώνυμων καταγγελιών» για μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας και κακοδιαχείριση στην δημόσια τηλεόραση, η Νέα Δημοκρατία φέρνειτο ζήτημα της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Την ανακοίνωση της ΝΔ έσπευσε να σχολιάσει μέσω Twitter ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλία είναι «καλοδεχούμενη».
«Θα τα πούμε όλα. Και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον του οργανισμού» έγραψε.

​Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της επιτροπής, ζητούν να κληθούν άμεσα ενώπιόν της ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό του κ. Λευτέρη Κρέτσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει:
1. Την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του Εντεταλμένου Συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ, κ. Σπ. Κρίμπαλη, προς τον κ. Ν. Παππά με την οποία εγκάλεσε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι  λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη, στόχος της είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι».
2. Σειρά δημοσιευμάτων που περιγράφουν ένα άνευ προηγουμένου «πάρτυ» στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ τα οποία χρεώνουν τη δημόσια τηλεόραση με υπέρογκα και ανορθολογικά κόστη και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά.
3. Την από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινού, ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ κατήγγειλε ότι «...η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων… Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους– οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».
4. Την από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία­­­­ μας στον προηγούμενο αιώνα».
5. Την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη σύμφωνα με την οποία «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».
6. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του έτους 2017, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην ΕΡΤ το 61,2% του χρόνου των πολιτικών συζητήσεων και στην καταγραφή της επικαιρότητας, όταν η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση ήταν μόλις στο 14,7%.
Επειδή την ΕΡΤ πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος στην κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και ζημιώνει τους πολίτες.
Το πλήρες κείμενο του αιτήματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ
Κύρια Πρόεδρε,
Ειναι γνωστό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λάβει χώρα διάφορα γεγονότα που εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), τα οποία οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της όχι μόνο γιατί χρησιμοποιείται ως μηχανισμός άσκησης προπαγάνδας από την Κυβέρνηση, αλλά και διότι αναδευκνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης και διαχείρισης που επώνυμα πλέον καταγγέλλουν στελέχη της.
Ειδικότερα,
1. Με με την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Κρίμπαλης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής κ. Νίκο Παππά εγκαλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., ότι λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη, στόχος της είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι.».
2. Σειρά δημοσιευμάτων που περιγράφουν ένα άνευ προηγουμένου “πάρτυ” στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ Α.Ε. που χρεώνουν τη δημόσια τηλεόραση με υπέρογκα και ανορθολογικά κόστη και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά.
3. Την από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του  Αναπληρωτή Διευθύνωντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινού ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ κατήγγειλε, ότι «Με  έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων…Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.».
4. Την από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. ότι, έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία­ ­ ­ ­ μας στον προηγούμενο αιώνα».
5. Την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη σύμφωνα με την οποία «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση.» και καταλήγει, ότι «Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.».
6. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του έτους 2017, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην ΕΡΤ το 61,2% του χρόνου των πολιτικών συζητήσεων και στην καταγραφή της επικαιρότητας, όταν η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση ήταν μόλις στο 14,7%.
Επειδή, Κυρία Πρόεδρε την ΕΡΤ Α.Ε. την πλήρωνουν όλοι οι Έλληνες  και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων καθώς και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητα, είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή μας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της Χώρας και ζημιώνει τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, είναι αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στη μόνιμη ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό του κ. Λευτέρη Κρέτσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της ΕΡΤ Α.Ε.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας φέρνει η ΝΔ το θέμα της ΕΡΤ - Η απάντηση Παππά"

Ιωάννινα: Κομμάτι από την οροφή σχολείου έπεσε πάνω στα θρανία μαθητών

Από θαύμα αποφεύχθηκαν τραυματισμοί μαθητών, όταν τμήμα από την οροφή σχολείου στα Ιωάννινα αποκολλήθηκε και κατέληξε στα θρανία σχολικής αίθουσας.
Ευτυχώς  από το περιστατικό που συνέβη την Τρίτη, στο 1ο Λύκειο Ιωαννίνων, δεν τραυματίστηκε κανείς αλλά διεκόπησαν τα μαθήματα και το σχολείο έκλεισε.
Παράλληλα οι μαθητές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματα και τις επόμενες ημέρες εάν δεν υπάρξει πλήρης έλεγχος των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου και άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
Μαθητές και γονείς διαμαρτύρονται ότι μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των παιδιών, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες αίθουσες του σχολείου.
«Θέλουμε να υπάρξει μία οριστική λύση για το σχολείο μας. Να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο. Αν αυτό δεν γίνει η αποχή μας θα συνεχιστεί» ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελους των μαθητών Νίκος Ζαρκάδας.
Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πέρυσι στο ίδιο σχολείο, καθώς έμπαιναν νερά από την οροφή, και πλημμύρισαν  οι αίθουσες με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα μαθήματα.
Ενήμεροι για την κατάσταση είναι όλοι οι αρμόδιοι του Δήμου Ιωαννίνων, ενώ στο σχολείο μετέβη και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να επιθεωρήσει τις ζημιές.
 
epiruspost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Κομμάτι από την οροφή σχολείου έπεσε πάνω στα θρανία μαθητών"

ΥΠΟΙΚ: Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι - Σε εξέλιξη η διαδικασία αντιπαραβολής

Τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) θα καθοριστούν από τη διαδικασία ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, στον απόηχο νέων αναφορών περί παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.
Σημειώνει, δε, ότι η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.
Το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:
  • Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
  • Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
  • Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.
Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως «συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στον βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι - Σε εξέλιξη η διαδικασία αντιπαραβολής"

Μητσοτάκης σε πρεσβευτές: Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Την πρόθεση της ΝΔ να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε αυτή έρθει στη Βουλή επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με πρεσβευτές των κρατών – μελών της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε «άκρως προβληματική» τη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται από το 75% των Ελλήνων. «Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε δεχθεί να εκχωρήσει στη γειτονική μας χώρα "μακεδονική" γλώσσα και "μακεδονική" εθνότητα. Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, για τα θέμα τα οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που», όπως είπε, «αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας». Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματός του, ο κ Μητσοτάκης τόνισε πως «η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, μίλησε για «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προτάξει τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», καθώς όπως είπε, «ο βασικός στόχος για την οικονομική ανάταξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό θα γίνει άμεσα με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στους Πρέσβεις πως η υπερφορολόγηση, που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πλήττοντας πρωτίστως τη μεσαία τάξη και επιβαρύνοντας ακόμη και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Η συρρίκνωση των εισοδημάτων επηρεάζει σήμερα στην Ελλάδα ακόμη και τις γεννήσεις καθώς τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα εν όψει των εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κλίμα οξύτητας το οποίο και απέδωσε στον διχαστικό λόγο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε «οι κ. Τσίπρας και Καμμένος καταφεύγουν ακόμη και σε προσωπικές επιθέσεις, καθώς πιστεύουν προφανώς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσουν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους». Ερωτηθείς, μάλιστα, για τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες, προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον προσεχή Μάιο και δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες εκείνος θα επιμείνει να μιλά για το μέλλον και την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος και υποδαυλίζει τον διχασμό των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία «έχει κατορθώσει να είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και -κυρίως- ενωμένες κεντροδεξιές παρατάξεις της Ε.Ε. και μάλιστα σε μια εποχή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πετύχει να συνενώσει σε ένα θετικό ρεύμα νίκης όλους τους δημιουργικούς Έλληνες και τις μετριοπαθείς δυνάμεις του τόπου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα hot spots που υποδέχονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τον αποτροπιασμό του για την εικόνα ντροπής που εκπέμπει η Ελλάδα διεθνώς, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια που έχει διαθέσει γι' αυτό τον σκοπό η Ε.Ε. Τόνισε μάλιστα ότι «με δεδομένο το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί από την Ευρώπη για το προσφυγικό, η τραγική εικόνα που αντίκρισα και προσφάτως στη Σάμο εγείρει πολλά ερωτήματα που οφείλει να τα απαντήσει η κυβέρνηση».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε πρεσβευτές: Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών"

Τούρκοι χάκερ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 100 ελληνικές ιστοσελίδες

Κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 100 ελληνικές ιστοσελίδες εξαπέλυσε την Τετάρτη ομάδα Τούρκων χάκερ.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Ayyildiz Tim, μία από τις παλαιότερες της Τουρκίας, «έριξε» τουλάχιστον 100 σημαντικές ελληνικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και κρατικές. Οι Τούρκοι χάκερ «χτύπησαν» τη σελίδα του Ατρομήτου, του μπασκετικού Ολυμπιακού, Πανεπιστημίων και σχολείων. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακου εναλλάσσονταν εικόνες και ακουγόταν ραπ μουσική.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι χάκερ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 100 ελληνικές ιστοσελίδες"

Λοβέρδος: Εν γνώσει του πρωθυπουργού οι προτάσεις Καμμένου για ΠΓΔΜ και βάσεις;

Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Κάμμένου στις ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την αμυντική πολιτική της, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν πρόκειται για θέσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Σήμερα "ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές". Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».

«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι' αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Εν γνώσει του πρωθυπουργού οι προτάσεις Καμμένου για ΠΓΔΜ και βάσεις;"

«Καμπανάκι» από Fitch: Στην επόμενη κρίση, το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα

Η κόπωση της λιτότητας, οι δημογραφικές τάσεις και η αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του χρέους. Η επόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία είναι κοντά όσο ο επιχειρηματικός κύκλος ωριμάζει, θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που, στη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε, απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα, αναφέρει στην ειδική ανάλυσή της η Fitch, υπό τον τίτλο "Public Finances at Risk When Next Recession Strikes" (Τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, μόλις έρθει η επόμενη ύφεση).

Στην ειδική ανάλυσή της η Fitch, αναλύει τα δεδομένα 58 περιόδων ύφεσης σε αναπτυγμένες αγορές από 1980, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στα δημόσια οικονομικά. Το βασικό στοιχείο όμως που κρατά είναι ότι, ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία βίωσε επί εννέα χρόνια ανάπτυξη, οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Από τα 22 κράτη που ερευνήθηκαν, τα 13 ξεκίνησαν να ανακάμπτουν το 2009 και άλλα τρία το 2010, κάνοντας τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης ήταν ήδη σχετικά μεγάλη.

Καθώς ο επιχειρηματικός κύκλος έχει ωριμάσει, τα κενά παραγωγής μειώθηκαν ή μετατράπηκαν θετικά, η ανεργία μειώθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν και η πιστωτική επέκταση σημείωσε άνοδο.

Αυτές οι εξελίξεις είναι όλες συνεπείς με την εκτίμηση ότι η επόμενη οικονομική ύφεση πλησιάζει, αν και υπάρχουν λίγα σημάδια υπερθέρμανσης. Επιπλέον, το πιο προηγμένο στάδιο του αμερικανικού επιχειρηματικού κύκλου και οι επιπτώσεις του στην αγορά της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του ρόλου της Federal Reserve, του δολαρίου ΗΠΑ και των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ, θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της ανάπτυξης σε άλλες χώρες.

Οι πρόσθετοι κίνδυνοι δημιουργούνται από τους εμπορικούς πολέμους, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, την εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ, την απομόχλευση της Κίνας και το άγχος σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες χώρες φαίνονται εκτεθειμένες, όταν τελικά σημειωθεί η επόμενη ύφεση, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για ορισμένες αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων.
Η Fitch, βέβαια, δεν προβλέπει ότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι άμεσος, παρ 'όλα αυτά, σε κάποια στιγμή θα υπάρξει.

Και είναι όλο και πιο πιθανό καθώς ωριμάζει η ήδη μακρά διεύρυνση.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι εμπορικοί πόλεμοι, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η απομόχλευση της Κίνας και το άγχος σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές θέτουν κινδύνους.

Διδάγματα από τις παρελθούσες οικονομικές υφέσεις

Η Fitch ανέλυσε 58 σημαντικές οικονομικές συρρικνώσεις (με μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον 2% και διάρκειας τουλάχιστον δύο τριμήνων) σε 22 οικονομίες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το 1980.

Η μέση πτώση του ΑΕΠ ήταν 4,4% και υπήρξαν επτά περίοδοι ύφεσης που συνεπάγονται μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%.

Υπήρξαν επτά περίοδοι ύφεσης που συνεπάγονταν μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10% και με μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 5%. Η μέση διάρκεια αυτών των σημαντικών περιόδων ύφεσης ήταν πέντε τρίμηνα (μέσος όρος 5,7). Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης από το 1980, καθώς έχει επτά, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι 23 τρίμηνα, όταν και η ύφεση ήταν βαθύτερη (31% μείωση του ΑΕΠ).

Παρόλο που η Fitch χρησιμοποιεί μια περίοδο 37 ετών, η περίοδος είναι αναπόφευκτα επηρεασμένη από τις σοβαρές οικονομικές κρίσεις μεταξύ του 2008 και του 2014 που σχετίζονται με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις και τις κρίσεις της ευρωζώνης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν έξι από τις επτά βαθύτερες οικονομικές κρίσεις. Παρόλα αυτά, η Fitch πιστεύει ότι η σχέση μεταξύ των παρελθουσών κρίσεων και των δημόσιων οικονομικών παρέχει μια χρήσιμη εικόνα σε σχέση με ενδεχόμενους κινδύνους σε περίπτωση επόμενης ύφεσης. Επιπλέον, ο κίνδυνος βαθιάς ύφεσης παραμένει σημαντικός λόγω των υψηλών επιπέδων του χρέους, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η ευρωζώνη ένα πιο ανθεκτικό νομισματικό σύνολο εξακολουθούν να είναι ελλιπείς.

Ο αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος

Η μέση συρρίκνωση του ισοζυγίου των δημόσιων προϋπολογισμών σε αυτές τις μεγάλες οικονομικές υφέσεις ήταν 4,3% του ΑΕΠ.

Για το δημόσιο χρέος, η Fitch διαπιστώνει ότι η μέση αύξηση αυτών των μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων ήταν 16% του ΑΕΠ (μετρούμενη από το έτος που προηγήθηκε της έναρξης της ύφεσης έως την κορύφωσή της ή τα επόμενα δύο έτη).

Οι 11 κρίσεις οδήγησαν σε άνοδο του χρέους άνω του 30% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια υπάρχει ανοδική τάση του χρέους / ΑΕΠ κατά 1% ετησίως στις 22 χώρες μεταξύ 1979 και 2017, αλλά εξηγείται πλήρως από την αύξηση κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης.
Οι χώρες με το υψηλότερο προβλεπόμενο δημόσιο χρέος / ΑΕΠ στο τέλος του 2018 είναι η Ελλάδα 183%, η Ιταλία 131%, η Πορτογαλία 122%, η Κύπρος 110%, το Βέλγιο 102% και οι ΗΠΑ 101%.
Εάν αυτό επρόκειτο να αυξηθεί σύμφωνα με τη μεσαία επιδείνωση μιας σημαντικής ύφεσης, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν έντονα σε επίπεδα ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες αξιολογήσεις σε πολλές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου του ότι σε περιόδους ύφεσης οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, άρα και το χρέος τους, η Fitch βλέπει περιορισμένη ανοχή από τις οικονομίες για να απορροφήσουν τη σημαντική υποβάθμιση των δημόσιων οικονομικών.

Η κόπωση της λιτότητας, οι δημογραφικές τάσεις και η αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους / του ΑΕΠ μετά την επόμενη ύφεση.

Η Fitch διαπιστώνει ότι η μέση αύξηση αυτών των 58 μεγάλων περιόδων ύφεσης είναι 16% του ΑΕΠ (μέσος όρος 20%), όπως μετράται από την αύξηση του λόγου χρέους / ΑΕΠ στο τέλος του έτους που προηγείται της έναρξης της ύφεσης και η κορυφή της στην ύφεση ή μέχρι τα επόμενα δύο χρόνια.

Η άνοδος του δημόσιου χρέους έχει διογκωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω του κόστους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Πέντε από τις οικονομικές περιόδους ύφεσης σημείωσαν άνοδο του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ άνω του 50% και 11 σημείωσαν αύξηση άνω του 30%. Ο συνδυασμός αυτού του αποτελέσματος με τη μεσαία πτώση του ΑΕΠ σε μεγάλη ύφεση συνεπάγεται ότι κάθε πτώση του ΑΕΠ κατά 1% οδηγεί σε αύξηση κατά 3,6% περίπου του δείκτη χρέους / ΑΕΠ γενικής κυβέρνησης.

Εξαιρουμένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της ευρωζώνης, σημειώθηκαν 32 μείζονες περιόδους ύφεσης με μέση μείωση του ΑΕΠ κατά 3,3%, αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,1% και αύξηση του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ κατά 14%.

Ποιων χωρών τα δημόσια οικονομικά είναι πιο ευάλωτα σε μια μεγάλη ύφεση;

Με βάση το σημείο εκκίνησης των προβλέψεων της Fitch για τα υπόλοιπα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και τα μερίδια του χρέους / του ΑΕΠ για το 2018, τα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών μοιάζουν εκτεθειμένα σε περίπτωση επιδείνωσης.

Οι χώρες με το υψηλότερο προβλεπόμενο δημόσιο χρέος / ΑΕΠ στο τέλος του 2018 είναι η Ελλάδα με ποσοστό 183%, η Ιταλία με 131%, η Πορτογαλία με 122%, η Κύπρος με 110%, το Βέλγιο με 102% και η Πορτογαλία στο 101%.

Εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξηθεί σύμφωνα με τη μέση επιδείνωση μιας μεγάλης ύφεσης, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί απότομα σε επίπεδα ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες αξιολογήσεις σε πολλές χώρες.

Το δημόσιο χρέος / το ΑΕΠ θα υπερέβαινε το 100% στην Ισπανία, τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

bankingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» από Fitch: Στην επόμενη κρίση, το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα"

Ανθει η παράνομη χρήση βιομηχανικού υγραερίου για την κίνηση οχημάτων

Σε 65.000 τόνους το χρόνο εκτιμάται το μέγεθος της παράνομης χρήσης του φθηνότερου υγραερίου, που προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις, στην κίνηση οχημάτων, που συνεπάγεται απώλειες εσόδων για το Δημόσιο της τάξης των 40-45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Coral Gas, Παναγιώτης Χαριτόπουλος, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της εταιρείας για την εισαγωγή μοριακού ιχνηθέτη στο υγραέριο που διακινεί, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα τυχόν μεταβολή στη χημική σύνθεση του καυσίμου.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται στροφή των καταναλωτών προς το υγραέριο για την κίνηση οχημάτων, εξαιτίας του μειωμένου κόστους σε σχέση με την βενζίνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι επίσημες πωλήσεις υγραερίου κίνησης έφθασαν πέρυσι στους 215.000 τόνους, από 4,2 χιλ. τόνους το 2009 και προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος στους 210 χιλ. τονους. Ωστόσο η εκτίμηση της Coral Gas είναι ότι η πραγματική αγορά υγραερίου κίνησης ήταν πέρυσι 269 χιλ. τόνοι και αναμένεται να φθάσει εφέτος στους 275 χιλ. τον. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν υγραέριο κίνησης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (860 το 2016, 950 το 2017, 1050 εφέτος), ωστόσο στο ίδιο διάστημα οι επίσημες πωλήσεις εμφανίζονται να μειώνονται.

Επίσης εκτιμάται ότι δυνατότητα καύσης υγραερίου έχουν 230.000-250.000 αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

Βασικό κίνητρο για την παράνομη χρήση του βιομηχανικού υγραερίου στην κίνηση οχημάτων είναι η διαφορά του φόρου (430 ευρώ ανά μετρικό τόνο έναντι 65). Όπως τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, εκτός από την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο η χρήση βιομηχανικού υγραερίου προκαλεί και προβλήματα απόδοσης στους κινητήρες καθώς το υγραέριο κίνησης έχει διαφορετικές προδιαγραφές (περισσότερο προπάνιο).

Ο μοριακός ιχνηθέτης εισάγεται σε συνεργασία με την εταιρεία Authentix σε μικρή ποσότητα στο υγραέριο, ανιχνεύεται μόνο με εξειδικευμένο εξοπλισμό και δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του καυσίμου ή την λειτουργία του κινητήρα. Οι έλεγχοι στα πρατήρια πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά από πιστοποιημένες κινητές μονάδες ελέγχου.Το μερίδιο της Coral στην αγορά υγραερίου κίνησης είναι 31% και συνολικά στην αγορά υγραερίου 27%.

Ο κ. Χαριτόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι η εταιρεία, μέλος του ομίλου της Motor Oil ΜΟΗ +4,21% εξετάζει την επέκταση της σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Στην Τουρκία και την Ιταλία το υγραέριο είναι το πλέον προτιμώμενο καύσιμο κίνησης ενώ νέες τεχνολογίες diesel blend που αναπτύσσονται (ταυτόχρονη καύση μείγματος ντήζελ με υγραέριο σε υγρή μορφή) υπόσχονται περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθει η παράνομη χρήση βιομηχανικού υγραερίου για την κίνηση οχημάτων"

Ο Ρουβίκωνας απέκτησε «γραφείο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Το δικό του στέκι έχει αποκτήσει ο Ρουβίκωνας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του ηγετικού στελέχους της ομάδας, Γιώργου Καλαϊτζίδη, στο facebook.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Γ. Καλαϊτζίδης, σύντομα ο Ρουβίκωνας αναμένεται να επεκταθεί και σε νέους «χώρους, γειτονιές και πανεπιστήμια».
«Οργανωθείτε μαζί μας» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Καλαϊτζίδης, ο οποίος σημειώνει πως για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με τον Ρουβίκωνα, κάθε Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τη μιάμιση το μεσημέρι, «θα βρισκόμαστε στο στέκι μας στη Φιλοσοφική».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρουβίκωνας απέκτησε «γραφείο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!"

Κυβέρνηση: «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη διμερή συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, που είχαν, συζητήθηκε, επίσης, πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα, πέραν της τριμερούς, να δημιουργηθούν και νέα σχήματα συνεργασίας των τριών με άλλες χώρες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συνεργασίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η τριμερής Σύνοδος ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου"

Ολυμπία Αναστασοπούλου, δικηγόρος: Γιατί πρέπει να δίνεις μάχη για έναν περίπατο τη νύχτα;

Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Το Ποτάμι προτείνει συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών στις «κόκκινες περιοχές», για να σταματήσει το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων γειτονιών.
Η Ολυμπία Αναστασοπούλου είναι δικηγόρος, τομεάρχης Εσωτερικών του Ποταμιού. Το γραφείο της είναι στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Ομόνοια σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Παραμελημένοι δρόμοι, σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα καταστήματα και άνθρωποι σπρωγμένοι στο περιθώριο.
Από ιερόδουλες και εξαρτημένους, μέχρι επαίτες και άστεγους.
Περιβάλλον που βοηθά την δράση μικρών και μεγάλων συμμοριών.
«Ακόμη και το πρωί είναι επικίνδυνο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη στην περιοχή. Κουβαλάς τσάντα, τα πράγματα της δουλειάς, και νιώθεις ανασφάλεια πλησιάζοντας στην επόμενη γωνία», λέει η Ολυμπία και προσθέτει: «Όταν πέσει ο ήλιος ακόμη και η αστυνομία μας συνιστά να μην κυκλοφορούμε μόνοι στους δρόμους και έτσι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας, νωρίτερα, πριν πέσει ο ήλιος».
Οι έρευνες δείχνουν ότι το κέντρο της Αθήνας είναι μακράν η περιοχή με τους περισσότερους «φοβισμένους» πολίτες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες δηλώνουν ότι αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνες σε περιοχές με αρνητική δημοσιότητα λόγω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Απογοητευτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία για κλοπές και άσκηση βίας σε τουρίστριες που κινήθηκαν σε υποβαθμισμένες περιοχές.  Η πρόταση του Ποταμιού για συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών – που κινούνται γρήγορα και αθόρυβα – στις «κόκκινες περιοχές», θα μετέδιδε ένα αίσθημα ασφαλείας σε πολίτες και επισκέπτες και θα σταματούσε το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων γειτονιών.
Πολλές γυναίκες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καταφεύγουν σε σχολές πολεμικών τεχνών και άμυνας – η Ολυμπία είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τάε κβον ντο – αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την ευθύνη της, να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπία Αναστασοπούλου, δικηγόρος: Γιατί πρέπει να δίνεις μάχη για έναν περίπατο τη νύχτα; "

Μαξίμου: «Αδειάζει» Καμμένο για περί «Plan B» στο Σκοπιανό

Παγωμάρα έπεσε στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με δική του εθνική γραμμή και πρότεινε την δημιουργία αμυντικού τόξου με την ΠΓΔΜ, χωρίς αλλαγή ονόματος.

Κυβερνητικές πηγές, επεσήμαναν «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Οι εν λόγω δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου προκάλεσαν δυσφορία καθότι έγιναν σε μία κρίσιμη συγκυρία για την τύχη της Συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ καταβάλει προσπάθειες για επικύρωσή της στη Βουλή. Τα περί εναλλακτικών σχεδίων, λοιπόν, αποδυναμώνει την την ουσία της συμφωνίας, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο. Εξήγησε, θα υλοποιεί με τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικ

«Αδειασμα» και από Κατρούγκαλο

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που «άδειασε» τον υπουργό Άμυνας, φανερώνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του Μαξίμου για τα όσα είπε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος.



Είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος για άλλη μια φορά πάει κόντρα στην κεντρική γραμμή και φέρνει σε δεινή θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο news247, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με νόημα: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του», είχε πει στις αρχές του μήνα ο κ. Κοτζιάς.

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ΥΠΕΞ είχε πετάξει το γάντι στον Πάνο Καμμένο αναφορικά με τις απειλές των ΑΝΕΛ ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Χαρακτηριστικά, είχε πει: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Το… κερασάκι στην τούρτα, τέλος, ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το κόμμα του να υπερψηφίσει πρότασης μομφής (σε περίπτωση που καταθέσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ), καταδεικνύοντας έτσι τη βούληση των ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή.



Το plan B Καμμένου για την ΠΓΔΜ

Ας σημειωθεί ότι οι φωτιές άναψαν από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. «Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: «Αδειάζει» Καμμένο για περί «Plan B» στο Σκοπιανό"

Τι απάντησε η Αχτσιόγλου για την επιστροφή δώρων σε συνταξιούχο

Στη δικαστική απόφαση σχετικά με τις περικοπές των δώρων συνταξιούχου το 2012 αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα 105,8» η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

«Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση-πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Επίσης, είχε πει ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί -άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ-, αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει. Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Αλλά, προσοχή, αφορά αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ. Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πλεόνασμα, προφανώς θα γίνονται συνεχώς θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η αποκατάσταση βασικών πληγμάτων που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 2010-2014 γίνεται σταδιακά. Ήδη αποκαθιστούμε πληγές του παρελθόντος. Στα τέλη του 2017 επιστρέψαμε στους συνταξιούχους παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υγείας που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, διορθώσαμε την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις και επιστρέψαμε τα αναδρομικά, στα μέσα του 2018. Άρα, κάθε στιγμή που έχουμε και λίγο οικονομικό περιθώριο, αμέσως προβαίνουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις».

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «τα τελευταία 3,5 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες» και αναφερόμενη στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας επισήμανε ότι έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένα βήματα από τώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2019. «Πρόκειται για 11 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 88.500 ανέργους. Το καινοτόμο στοιχείο τους είναι ότι επικεντρώνονται στους νέους με υψηλά προσόντα και εγγυώνται μισθούς πολύ ανώτερους του σημερινού κατώτατου μισθού. Προφανώς, υπάρχουν και προγράμματα που καλύπτουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερων προσόντων», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι έχει επιταχυνθεί και ξεκίνησε ήδη η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι «τον Γενάρη θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν ήδη επεκταθεί 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που «σημαίνει αύξηση μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Η κα Αχτσιόγλου δήλωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. «Από 1/1/2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 13,3%. Δηλαδή το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%. Ειδικά για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) υπάρχει και μία πρόσθετη ελάφρυνση σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο για επικούρηση και εφάπαξ, όπου εκεί όλοι πια θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ. Ειδικά γι’ αυτή την ελάφρυνση, στο επικουρικό και το εφάπαξ, η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1/1/2017».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία στιγμή στην οποία έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα και στην Ευρώπη, στους εταίρους μας, σε σχέση με το ζήτημα της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019. Φαίνεται να αποδέχονται τα βασικά επιχειρήματα που πλέον είναι δεδομένα και είχαμε υποστηρίξει. Δηλαδή ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε διαρθρωτικά για το ασφαλιστικό σύστημα -αυτό πια το έχουν αποδεχτεί ρητά, το έχουν δηλώσει επισήμως, ότι δεν το αναγνωρίζουν ως αναγκαίο διαρθρωτικά- ενώ και δημοσιονομικά, δηλαδή σε σχέση με το εάν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, συγκλίνουν πολύ τα δεδομένα μας. Κάθε μέρα που περνάει συγκλίνουμε όλο και περισσότερο και στο δημοσιονομικό. Δηλαδή στο ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χωρίς την απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Άρα έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απάντησε η Αχτσιόγλου για την επιστροφή δώρων σε συνταξιούχο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news