facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή ώρας - Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Κανονικά θα αλλάξει η ώρα τον Οκτώβριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28η Οκτωβρίου θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας και θα μπούμε στη χειμερινή ώρα. Αν και φαίνεται ότι θα είναι όντως η προ-τελευταία φορά που θα γίνει αυτό. Και αυτό γιατί ναι μεν η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα καταργηθεί, αλλά η πρόταση είναι η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο του 2019.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή ώρας - Τι αποφάσισε η Κομισιόν"

Πότε θα αρχίσει η Αναθεώρηση του Συντάγματος – Τι θα αλλάξει στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Ακόμα και τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει επηρεάσει το ζήτημα των συντάξεων και η αναμονή στην οποία έχει μπει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Κοινοβουλευτική πηγή εξηγούσε στο newpost.gr πως θα ήταν καλό η κορυφαία διαδιακασία, που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος, να μην "χαθεί" πίσω από τις συζητήσεις που γίνονται για τη μη περικοπή των των συντάξεων, όπου το Μαξίμου αυτή τη στιγμή έχει ρίξει όλο το βάρος του.

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και τοποθετούν τη σύνταξη της πρότασης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (50 υπογραφές) μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή που θα αποφασίσει για τα αναθεωρητέα άρθρα. "Έχουμε χρόνο. Έτσι και αλλιώς πριν από τις 26 Μαίου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές", τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρώντας πιθανό οι διαδικασίες να εκκινήσουν ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο.

Το "καυτό" ζήτημα των διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας, που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς τη συμβολή του κυβερνητικού του εταίρου. Κατά πολλούς, το συγκεκριμένο κομμάτι θα αποτελέσει το "δύσκολο" σημείο του κυβερνητικού εγχειρήματος, με το οποίο στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να αφήσουν τη "σφραγίδα" τους στην πορεία προς τις εκλογές.

Οι αλλαγές στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Όπως μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr, παρά τις πιέσεις που ασκούνται κατά καιρούς δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη μισθοδοσία των κληρικών, η οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται από την πολιτεία.

Στο Σύνταγμα, εξάλλου, δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά, απλώς ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων, που έχει διατηρήσει ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Δεν ήταν τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή αν και κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το θέμα που συζητήθηκε ήταν η εκκλησιαστική περιουσία.

Θα διατηρηθεί και το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται "εις το όνομα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί ενστάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες, όμως θεωρείται ότι μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Καθιερώνεται η διακριτότητα Kράτους και Eκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.

- Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3).

- Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών (άρθρο 13).

Το πολιτικό "παιχνίδι"

Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια επιλογή που θα ικανοποιήσει εν μέρει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί προοδευτικές παρεμβάσεις, από την άλλη όμως αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές με τον κυβερνητικό εταίρο. Είναι αρκετοί βέβαια όσοι υποστηρίζουν πως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών λίγη σημασία θα έχει μια ακόμα σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, από τη στιγμή που το "διαζύγιο" φαίνεται αν είναι αναπόφευκτο. Θα δοθεί παράλληλα μια ακόμα "πάσα" στους ΑΝΕΛ να απευθυνθούν στο πατριωτικό τους κοινό συγκρατώντας ψηφοφόρους που θα κατευθύνονταν στη γαλάζια παράταξη

. "Δεν κρίνω ότι το άρθρο 3 πρέπει να αλλάξει. Άρα και να χαρακτηριστεί αναθεωρητέο από αυτήν την Βουλή, αν περνάει από το δικό μας χέρι, από το χέρι της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στο άρθρο 3", δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφές πως το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει "κόκκινο" μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Μαξίμου μέσω των αλλαγών που θα προτείνει συνολικά θα βρει ακόμα μια ευκαιρία να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη γαλάζια παράταξη και να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί, μετά και την επιστολή της Φωφης Γεννηματά προς τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η διαδικασία δίνει πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική της στα άρθρα που ενδεχομένως θέλει να βάλει τη δική της "σφραγίδα", όταν έρθει στην εξουσία, είτε με πλειοψηφία 180 είτε με 151 βουλευτές. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που είναι από τους εισηγητές και συγγραφείς της πρότασης, στην εμπροσθοφυλακή θα βρεθούν οι νομικοί Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα αρχίσει η Αναθεώρηση του Συντάγματος – Τι θα αλλάξει στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας"

Κατά του ευρωπαϊκού προστίμου των 4,34 δισ. ευρώ προσέφυγε η Google

Η Google προσέφυγε ενάντια στο πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκ. ευρώ που της επέβαλαν τον Ιούλιο οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπίστωσε ότι η Alphabet Inc, η μητρική εταιρεία της Google ενίσχυσε παρανόμως την πλεονεκτική της θέση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας από το 2011, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές συσκευών Android να προεγκαθιστούν το Google Search και το browser Chrome μαζί με το Google Play app store, πληρώνοντάς τους μόνο για το Google Search και αποκλείοντάς τους από την χρήση τροποποιημένων μορφών του Android.

«Καταθέσαμε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή μας για την απόφαση της ΕΕ σχετικά με το Android», υπογράμμισε η Google σε mail της.

Πρωτύτερα είχε αναφέρει ότι θα φέρει την υπόθεση στο δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η εταιρεία αναφέρεται στα επιχειρήματα που παρέθεσε ο Διευθύνων της Σύμβουλος Σούνταρ Πιτσάι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης της ΕΕ τον Ιούλιο, με κύριο εξ αυτών ότι το Android δημιούργησε περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, όχι λιγότερες.

Η πολύπλοκη υπόθεση μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια πριν την τελική απόφαση των δικαστών.

Μια τελική προσφυγή είναι πιθανόν να κατατεθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανώτατο δικαστικό όργανο της ΕΕ, αλλά μόνο επί νομικών ζητημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά του ευρωπαϊκού προστίμου των 4,34 δισ. ευρώ προσέφυγε η Google"

Και άλλος «καθηγητής» στην Καβάλα έδινε βαθμούς και πτυχιακές (σε στικάκι) από 40 έως 300€!

Μάλλον τυχαίο πρέπει να θεωρηθεί ότι στην περιοχή της Μακεδονίας εκτός από την τωρινή περίπτωση του καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία και εκβιασμό και οι συνεργοί του ιδιοκτήτες φροντιστηρίων για άμεση συνέργεια σε δωροληψία, έχει δει το φως της δημοσιότητας και άλλη παρόμοια περίπτωση από το ΤΕΙ Καβάλας.
Στην περίπτωση των Σερρών, ο καθηγητής «έκοβε» φοιτητές του και στη συνέχεια τους προέτρεπε να κάνουν μαθήματα στο φροντιστήριο των συγκατηγορουμένων του, ενώ λάμβανε και «φακελάκια» από τους σπουδαστές για να τους περάσει, αλλά ζητούσε και ερωτικά ανταλλάγματα από φοιτήτριές του, για να τους βάλει καλό βαθμό.
Στο ΤΕΙ Καβάλας καθηγητής που είχε καθιερώσει άτυπο τιμοκατάλογο από 40 έως 280 ευρώ προκειμένου να καταθέτουν οι φοιτητές στο τραπεζικό του λογαριασμό (έπαιρνε και μετρητά) τα αναγκαία ποσά για να τους περνάει στο μάθημα του και για να τους δίνει πτυχιακή εργασία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε μέσα στην αίθουσα σκληρές σεξιστικές εκφράσεις προς τις φοιτήτριες, αλλά πλαστογράφησε και την υπογραφή συναδέλφου για να περάσει το μάθημα φοιτητής.
Απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση
Τελικά ο δεύτερος αυτός καθηγητής απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου για διαγωγή που «απάδει στην αξιοπρέπεια εκπαιδευτικού λειτουργού ανωτάτου Ιδρύματος».
Μετά την απόλυσή του ο καθηγητής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφασης της απόλυσής του.
Σύμφωνα με την δικογραφία, για να περάσουν το μάθημά του ή για να βάλει προβιβάσιμο βαθμό ή για να δώσει τα SOS θέματα, δεχόταν χρηματικά ποσά από τους φοιτητές, από 40 έως 280 ευρώ, ανάλογα με το μάθημα και την οικονομική κατάσταση του φοιτητή. Φυσικά ανάλογα με το χρηματικό ποσό ήταν και ο βαθμός που ελάμβαναν οι φοιτητές. Μάλιστα σε ορισμένους έδινε και τον τραπεζικό λογαριασμό του (με IBAN) για να καταθέτουν τα χρήματα, ακόμη και ηλεκτρονικά.
Πτυχιακές κατά… παραγγελία με ευτελές αντίτιμο!
Παράλληλα, χρήματα ελάμβανε από τους φοιτητές (200 με 300 ευρώ) για να τους δίνει έτοιμες πτυχιακές εργασίες τις οποίες  την ημέρα εξέτασης του μαθήματος θα την παρέδιδαν ως δική τους εργασία. Σύμφωνα με μια από τις μαρτυρίες, όταν δύο φοιτητές πήγαν στο γραφείο του για να του ζητήσουν να τους αναθέσει θέμα για πτυχιακή εργασία, ο καθηγητής τους είπε ότι μπορεί να τους δώσει έτοιμη πτυχιακή εργασία εάν του έδιναν από 225 ευρώ ο καθένας. Οι φοιτητές το δέχθηκαν και του έδωσαν 450 ευρώ. Εκείνος, τους έδωσε ηλεκτρονικά σε στικάκι (USB) τις εργασίες. Όμως, δεν δίσταζε να γράφει τις λύσεις των θεμάτων σε μια κόλλα χαρτί και να τις δίνει μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων στο φοιτητή που είχε συνεργασία ή να γράφει ο ίδιος τις λύσεις πάνω στην κόλλα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα για τις πτυχιακές εργασίες τα έδινε σε μια συνεργάτιδα του, η οποία δεν είχε θεωρήσει φορολογικά στοιχεία.
Και σεξιστικά σχόλια
Δεν έλειπαν και οι σεξιστικές εκφράσεις προς τις φοιτήτριες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Με αφορμή τα σκουλαρίκια που φορούσαν ορισμένες φοιτήτριες, είπε ότι οι γυναίκες φοράνε παντού σκουλαρίκια ακόμα και στα γεννητικά όργανα τους και αναρωτήθηκε ποία θα ήταν οι αίσθηση κάποιου εάν έβαζε την γλώσσα του.
Επίσης, όταν φοιτήτρια τον επισκέφτηκε στο γραφείο του για να πληροφορηθεί τη βαθμολογία της, την ώρα που πήγε να φύγει και έβαλε το χέρι της στο χερούλι της πόρτας, ο καθηγητής έβαλε και αυτός το χέρι του επάνω και δεν την άφηνε να την ανοίξει.
Παράλληλα, έκανε την κίνηση να την φιλήσει στο στόμα, αλλά εκείνη γύρισε το κεφάλι της από την άλλη πλευρά. Η απάντηση του καθηγητή στην αντίδραση της φοιτήτριας ήταν ότι δεν πρέπει να φοβάται, ούτε να ντρέπεται και να το βλέπει σαν πατέρα της. Μετά από αυτό επιχείρησε να τη φιλήσει στο λαιμό, αλλά εκείνη οπισθοχώρησε και  λέγοντας του ότι έξω είναι ένας συμφοιτητής της, έβαλε τα κλάματα και έφυγε τρέχοντας. Από φοιτήτρια ζήτησε να του δώσει προσωπικές φωτογραφίες της, ενώ άλλη την πλησίασε και μύριζε τα μαλλιά της.
Τέλος, το πειθαρχικό συμβούλιο δέχθηκε ότι ελάμβανε χρήματα από φοιτητές, χρησιμοποιούσε σεξιστικές εκφράσεις, απείλησε φοιτήτριες και έγραφε τις λύσεις μαθημάτων πάνω στις κόλλες των φοιτητών. Πάντως, το πειθαρχικό συμβούλιο, δεν δέχθηκε την σε βάρος του κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριας και την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μέσα στο ΤΕΙ επ΄ αμοιβή (50 ευρώ την ώρα).
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Και άλλος «καθηγητής» στην Καβάλα έδινε βαθμούς και πτυχιακές (σε στικάκι) από 40 έως 300€!"

Σκόπια: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια για την αλλαγή του Συντάγματος

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σήμερα όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την μακεδονο-ελληνική συμφωνία», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέοο κοινωνικής δικτύωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια για την αλλαγή του Συντάγματος"

«Μπλόκο» στα ντιζελοκίνητα οχήματα παλαιού τύπου στο Βερολίνο

Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Βερολίνο να απαγορεύσει την κυκλοφορία παλαιότερων ντιζελοκίνητων οχημάτων σε πολλούς οδικούς άξονες της γερμανικής πρωτεύουσας.

Η απόφαση θεωρείται πλήγμα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά και για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, που προσπαθούσε να αποφύγει τέτοιου είδους περιορισμούς, μολονότι αγωνίζεται για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Από την 1η Απριλίου 2019 δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ορισμένους δρόμους στο κέντρο του Βερολίνου τα ντιζελοκίνητα οχήματα άνω των τριών-τεσσάρων ετών (δηλαδή αυτά με εκπομπές καυσαερίων Euro 0-5), ενώ το δικαστήριο επέκρινε τον δήμο επειδή δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου να μείνει εντός των επιτρεπτών ορίων η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Είναι μια καλή ημέρα για τον αέρα που αναπνέουμε», είπε ο Γιούργκεν Ρες, ο πρόεδρος της οικολογικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης DUH που είχε την πρωτοβουλία αυτή. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στο Αμβούργο και αναμένονται σύντομα στη Στουργκάρδη και τη Φρανκφούρτη και για αυτό η DUH ήθελε να γίνει το ίδιο στο Βερολίνο. Πάντως, η οργάνωση ζητούσε αρχικά τη γενική απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων.

Η απόφαση αφορά κυρίως την εμβληματική οδό Φριντριχστράσε και θα πλήξει περίπου 200.000 οδηγούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου. Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται τα επαγγελματικά οχήματα.

Το θέμα των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων έχει πολιτική σημασία στη Γερμανία, όπου ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας απασχολεί 800.000 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις των οχημάτων αυτών καταγράφουν πτώση αφότου η Volskwagen παραδέχτηκε το 2015 ότι χρησιμοποιούσε ένα παράνομο λογισμικό το οποίο εμφάνιζε τα αυτοκίνητά της λιγότερο ρυπογόνα απ' όσο ήταν στην πραγματικότητα.

ΑΠΕ/ AFP, DPA, Reuters/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» στα ντιζελοκίνητα οχήματα παλαιού τύπου στο Βερολίνο "

Η απάντηση της ΔΕΗ για την εξαγορά της σκοπιανής EDS

Απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία που εξαγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια είναι «μηδενικής αξίας», επιχειρεί να δώσει με ανακοίνωσή της η Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, δηλώνοντας ότι η απόκτηση της EDS ήταν στρατηγική απόφαση, και διαβεβαιώνοντας ότι το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ ήταν μικρότερο από τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη «την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει ότι «αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Δήλωση για την ΔΕΗ έκανε αργότερα και ο Κώστας Σκρέκας, τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, ο οποίος καταγγελλει πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο».

«Από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της».

Απαντώντας σε «νέα δημοσιεύματα» και «πολιτικές παρεμβάσεις», η ΔΕΗ ανακοίνωσε:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της ΔΕΗ για την εξαγορά της σκοπιανής EDS"

Θεοδωράκης για παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου: Με το πάσο σας παιδιά!

«Aυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι - ακόμη και οι εμπνευστές του - παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό », σχολίασε με μήνυμα στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την παράταση ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου.

Δείτε την ανάρτησή του
Aυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι - ακόμη και οι εμπνευστές του - παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) October 9, 2018

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης για παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου: Με το πάσο σας παιδιά!"

Αποφυλακίσεις: Έρευνα για κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας

Κύκλωμα που δρούσε μέσα στις φυλακές και χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας που χρησιμοποιούνταν για αποφυλακίσεις, εντόπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αριστειδη Φλώρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κύκλωμα χορηγούσε ιατρικές βεβαιώσεις και σε άλλους κρατούμενους, που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκισή τους.

Στο στόχαστρο την εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται κρατούμενος, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα και αποφυλακίστηκε με όρους πριν από λίγους μήνες, επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας πιστοποιητικά ιατρικά που ελέγχονται ως πλαστά.

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι ελεύθερος, καθώς παρήλθε η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος που έκρινε την αποφυλάκισή του.

Έτσι, η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, διευρύνεται και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ήδη, για την αντιμετώπιση των παράνομων αποφυλακίσεων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε τροπολογία-αλλαγή του άρθρου 110α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση για λόγους υγείας, ώστε να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος με βάση το οποίο ένας κρατούμενος αποφυλακίζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις περί πλαστότητας των ιατρικών εγγράφων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου η έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί και άλλο πλαστό πιστοποιητικό που μειώνει περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας που επικαλέστηκε για την αποφυλάκισή του.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίσεις: Έρευνα για κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας"

Αρειος Πάγος για Μάτι: Ακλόνητη η στάση μας για απόδοση πιθανών ποινικών ευθυνών

Σε προσωπική ενημέρωση σχετικά με τη δικαστική έρευνα και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών για την πυρκαγιά στο Μάτι, καλεί τους πληγέντες και τους συγγενείς θυμάτων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η πρόσκληση της κ. Δημητρίου έρχεται λίγο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από παραγγελία της προς τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο.

Η παραγγελία αυτή θεωρήθηκε ότι φρενάρει την έρευνα για τις ευθύνες στο Μάτι, (η οποία βρισκόταν στο στάδιο αποστολής κλήσεων προς υπόπτους), μέχρι να εκδοθεί πόρισμα επί των πειθαρχικών ευθυνών που είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει η Γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Σε νεότερη παραγγελία της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι παρανοήθηκε η προηγούμενη και καλούσε τον κ. Ζαγοραίο που έχει προαχθεί στο Εφετείο να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα και να τη συνεχίσει τάχιστα.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον σάιτ του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Μετά από όσα γράφτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, περί δήθεν παρέμβασής μας, για την καθυστέρηση της περάτωσης της προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης για την υπόθεση των πυρκαγιών της 23-7-2018 στην Ανατολική Αττική, την οποία μάλιστα εμείς διατάξαμε, ήδη από 24-7-2018,

Καλούμε, όσους εκ των πληγέντων από τις πυρκαγιές, συγγενείς θυμάτων κλπ, διατηρούν αμφιβολίες για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν, να επικοινωνήσουν με το γραφείο μας στα τηλέφωνα 210 6419175 και 210 6419331, προκειμένου να κλείσουν συνάντηση μαζί μας, για ενημέρωσή τους».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρειος Πάγος για Μάτι: Ακλόνητη η στάση μας για απόδοση πιθανών ποινικών ευθυνών"

Παπασπύρου: Δεν έχω προσωπικό για να κάνω επιθεωρήσεις

Δρακόντειοι νόμοι και... σαθρός μηχανισμός. Το δίδυμο που έχει κάνει το ελληνικό κράτος ζωντανό μνημείο αναποτελεσματικότητας και ατιμωρησίας. Με αφορμή την απώλεια δεκάδων ζωών στο Μάτι ο Βασίλης Καπερνάρος ζήτησε από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να ενημερωθεί για τους προληπτικούς ελέγχους που είχε διενεργήσει στον Δήμο Μαραθώνα, την Περιφέρεια Αττικής κοκ.

Η απάντηση σοκάρει:

«Η πολλαπλότητα των εκ του νόμου απονεμηθεισών αρμοδιοτήτων του Γενικού ΕΠιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε συνδυασμό με την πληθώρα, την επιτακτικότητα και σοβαρότηττα των εκτάκτων ελέγχων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, καθώς και ο περιορισμένος αριθμός των ανθρωπίνων πόρων της υπηρεσίας (έντεκα (11) υπηρετούντες Ειδικοί Επιθεωρητές) θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα τη διενέργεια εκτάκτων ελέγχων.

Ο ΓΕΔΔ δεν οφείλει να διενεργεί προληπτικούς ελέγχους στο σύνολο της Διοίκησης και των Νομικών Προσώπων που την απαρτίζουν σε όλη την επικράτεια κατά τα οριζόμενα στο Ν.3074/02, άρθρο 2α, όπου προσδιορίζεται και το πεδίο εφαρμογής της δράσης και της αρμοδιότητας του Γενικού Επιθεωρητή. Για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στη διενέργεια τέτοιων ελέγχων από της ιδρύσεώς του με το Ν.3074/02 και όχι μόνο για τα έτη 2016, 2017 και 2018 που αναφέρετε στην αίτησή σας».

Στοιχεία δεν υπάρχουν, μόνο χρόνος για... καφέ της παρηγοριάς!

«Σε κάθε περίπτωση και σεβόμενοι απολύτως την οδύνη και δυσμενέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συγγενείς των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην περιοχή Μάτι Αττικής, τινές εκ των οποίων εκπροσωπείτε ως πληρεξούσιος δικηγόρος τους, δια του παρόντος σας γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να προσέλθετε στα Γραφεία του Γενικού Επιθεωρητή ΔΗμόσιας ΔΙοίκησης για την ενημέρωσή σας».

Δείτε ΕΔΩ την απάντηση της Μαρίας Παπασπύρου στον Βασίλη Καπερνάρο, δικηγόρο οικογενειών θυμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπασπύρου: Δεν έχω προσωπικό για να κάνω επιθεωρήσεις"

Δύο παραιτήσεις στην ΕΡΤ σε λίγες ώρες

Ανακατατάξεις στην ΕΡΤ φέρνει η αιφνιδιαστική παραίτηση του Βασίλη Ταλαμάγκα.

Ο κ. Ταλαμάγκας παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ. Τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο Νίκος Μερτζάνης. Στις θέσεις τους παραμένουν ο Παναγιώτης Τσούτσιας, γενικός διευθυντής ενημέρωσης, και η αρχισυντάκτρια ειδήσεων Αγγελική Αγγελοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ταλαμάγκας συζητά με ιδιωτικά κανάλια (STAR, KONTRA).

Η παραίτησή του, εικάζεται ότι δεν είναι άσχετη με τις καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την ΕΡΤ, από τον Νίκο Φίλη και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη της ΕΡΤ.

Παραιτήθηκε και η πρόεδρος της ΕΡΤ 3 Κατερίνα Σαρικάκη

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε και η πρόεδρος της ΕΡΤ3 Κατερίνα Σαρικάκη, ένα χρόνο μετά τον διορισμό της.

Οπως αναφέρει το makthes, η κα Σαρικάκη δεν κοινοποίησε την επιστολή παραίτησης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα γραφεία της διοίκησης να μάθουν τυχαία την είδηση.

Οι λόγοι παραίτησης δεν είναι γνωστοί, καθώς την επιστολή έχει στην κατοχή του μόνο ο Βασίλης Κωστόπουλος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Σαρικάκη διαμαρτυρόταν καθώς δεν της είχαν δοθεί οι αρμοδιότητες, που είχε συμφωνήσει. Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3 θα αναζητήσει έμμισθη νέα θέση σε κάποιον οργανισμό, καθώς η θέση της προέδρου της διοικούσας της ΕΡΤ3 ήταν περισσότερο τιμητική.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο παραιτήσεις στην ΕΡΤ σε λίγες ώρες"

Καλογήρου: Επανέλεγχος των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας από το 2015

Τον έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας που πραγματοποιήθηκαν από το 2015, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλής, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο εμφανίζεται αποφασισμένο να ψάξει για να βρει αν υπάρχουν αντίστοιχες με εκείνη του Φλώρου περιπτώσεις όπου για την αποφυλάκιση οι κρατούμενοι χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά. «Αυτή τη στιγμή τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης προβαίνουμε σε έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων από το 2015 για λόγους υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τα πόθεν έσχες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογήρου δήλωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει μειώσει τα φαινόμενα βαριάς εγκληματικότητας, αποδίδοντας σε δημοσιογραφικές υπερβολές τα όσα ακούγονται για την εγκληματικότητα.

«Υπάρχει ελεύθερο πεδίο αντιπαράθεσης και δυστυχώς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και στοχοποίησης συγκεκριμένου ανθρώπου που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παρασκευόπουλος στοχοποιείται για συγκεκριμένη συλλογική πολιτική και για λόγους που δεν υφίστανται αντικειμενικά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για την εγκληματικότητα :

«Βγαίνουν δημοσιογράφοι και μεταφέρουν επίπλαστα στοιχεία. Τα πραγματικά δεδομένα λένε ότι οι ανθρωποκτονίες το 2017 ήταν 78 όταν το 2010 ήταν 174 και το 2014 105. Οι βιασμοί το 2010 ήταν 215, το 2014 ήταν 134 και το 2017 156. Οι ληστείες το 2017 ανήλθαν σε 4.200 όταν το 2010 ήταν 6097 και το 2014 3.800».

Απαντώντας από την πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Καραγκούνης, χαρακτήρισε αμετανόητη την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζοντας την έκπληξή του για την υποστήριξη του νέου υπουργού στον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου. «Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος καθημερινά με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείται. Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά αι ποιότητα του εγκλήματος που έχει αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας», είπε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλογήρου: Επανέλεγχος των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας από το 2015"

ΓΣΕΕ: Κατά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση - Επαναφορά των ΕΓΣΣΕ

Κατά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση τάσσεται «με συνέπεια και σταθερότητα» η ΓΣΕΕ, με αφορμή την πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της «Διαβούλευσης» να διατυπώσει ο επιστημονικός φορέας των συνδικάτων τη θέση του για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου από την Κυβέρνηση.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ «η απάντηση απηχεί την ενιαία θέση των συνδικάτων ότι με την έναρξη της διαδικασίας αυτής "νομιμοποιείται" η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά για το ύψος του βασικού μισθού - που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων - στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

«Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο της, επαναλαμβάνουν τεκμηριωμένα την αντίθεσή τους, από την πρώτη στιγμή, στους μνημονιακούς νόμους με τους οποίους ανατέθηκε στο κράτος ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η πλήρης και όχι ψευδεπίγραφη επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, είναι για εμάς το κεντρικό αίτημα, επιτακτική ανάγκη και κρίσιμο διακύβευμα», καταλήγει.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Κατά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση - Επαναφορά των ΕΓΣΣΕ"

Αλλάζουν όλα στη διδασκαλία : Σύνδεση της ελληνικής Ιστορίας με την ευρωπαϊκή και την παγκοσμια

Συνδυασμός ελληνικής μυθολογίας με μυθολογία άλλων χωρών και λιγότερη βυζαντινή και νεότερη ιστορία και περισσότερη τοπική ιστορία ακόμα και οικογενειακή με παρουσίαση φωτογραφιών του παππού και της γιαγιάς περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ιστορίας από την Γ δημοτικού έως και την Α΄λυκείου που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , στο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση τα νέα βιβλία ιστορίας θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2019.Η ιστορία εμπλουτίζεται με δραστηριότητες όπως ακόμα και η μαγειρική ενώ προστίθενται και Θεματικοί Φάκελοι για να περιορισθεί η αποστήθιση καθώς και τοπικές δραστηριότητες ανά περιοχή.

Οι αλλαγές ξεκινούν από την Γ’ δημοτικού όπου η ελληνική μυθολογία θα διδάσκεται σε συνδυασμό με μυθολογίες άλλων λαών καθώς και με την οικογενειακή ιστορία , όπου όπως τονίστηκε , προκειμένου να γίνεται πιο ελκυστική στα μάτια των παιδιών να τους ζητείται να φέρνουν φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς στο μάθημα.
Την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τις αλλαγές στα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας παρέδωσε στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης και μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό.

Οι αλλαγές στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία του μαθήματος της Ιστορίας , όπως παρουσίαστηκαν επικεντρώνονται στους εξής άξονες σύμφωνα με το ΙΕΠ:

Παραμένει η χρονολογική κατανομή στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, η οποία ακολουθεί το σχήμα (ανά τάξη): Αρχαιότητα-Μεσαίωνας-Νεότερη Εποχή-Σύγχρονη Εποχή.

Το σπειροειδές σχήμα δεν εγκαταλείπεται αλλά εμπλουτίζεται με τη θεματική προσέγγιση και ακολουθεί τη νέα δομή. Παράλληλα, συνδυάζεται η χρονολογική με τη θεματική προσέγγιση. Η βασική αφήγηση οργανώνεται χρονολογικά, πολυδιάστατα και περιεκτικά και περιλαμβάνει όλες τις χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες (χώρος, χρόνος, πρόσωπα, γεγονότα, αίτια και αποτελέσματα) συγκροτώντας έτσι τη βασική δηλωτική γνώση, ενώ εξειδικεύεται με θεματικούς φακέλους. Οι θεματικοί φάκελοι αποτελούν ουσιαστική καινοτομία γιατί έτσι επιτυγχάνεται η εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα, η εξοικείωση με την ιστορική μέθοδο και η αποδέσμευση από το σχολικό εγχειρίδιο. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών καθώς και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δίνεται έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία και ενθαρρύνεται η βιωματική κατανόηση και έρευνα του παρελθόντος. Π.χ. στη Δ΄ Δημοτικού προτείνεται η διδασκαλία της οικογενειακής, της προφορικής και της τοπικής ιστορίας.

Η ελληνική ιστορία συνδέεται με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια και κυρίως με την ιστορία των βαλκανικών και μεσογειακών λαών, με τους οποίους οι Έλληνες διαχρονικά βρίσκονταν σε συνεχή αλληλεπίδραση.
Οι Τέχνες και τα γράμματα παύουν να αποτελούν ένα κεφάλαιο-παράρτημα στο τέλος του βιβλίου και εντάσσονται οργανικά στην κεντρική αφήγηση των ιστορικών εξελίξεων έτσι ώστε να αναδεικνύεται η σχέση τους με το ιστορικό γίγνεσθαι, αλλά και να γίνεται αντιληπτό το πώς τα ιστορικά γεγονότα αντικατοπτρίζονται στην Τέχνη. Π.χ. στην Γ΄ Γυμνασίου, ο ρομαντισμός και ο νεοκλασικισμός αποτελούν ενότητες του κεφ. Ε Βιομηχανική Επανάσταση και αστική τάξη (μέσα 18ου αιώνα –δεκαετία 1870).

Σημειώνεται ότι τα Προγράμματα Σπουδών θα συμπληρωθούν με εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία και υπόλοιποι θεματικοί φάκελοι) που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκινάει άμεσα, στο οποίο θα συμπεριληφθούν προγράμματα και υλικά της Β’ και της Γ’ Λυκείου.

Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Έχουμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε –δεν είναι η πρώτη φορά που τους συναντάμε- την ομάδα που έχει επιφορτιστεί με το εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα του σχεδιασμού του μαθήματος της Ιστορίας από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας διότι επί σχεδόν δύο χρόνια, τον Ιανουάριο γίνονται δύο χρόνια, έκαναν μία εξαιρετική δουλειά, αφιλοκερδώς, σε μία περίοδο που τέτοιου είδους συμβολές και δεσμεύεις ακαδημαϊκών, όλων των βαθμίδων –δεν εννοώ μόνο των Πανεπιστημιακών- γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες. Εδώ είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ο κύριος Γεωργαντάς, ο κ. Κουζέλης Πρόεδρος του ΙΕΠ, ο κ. Βόγλης, Πρόεδρος της Επιτροπής».

Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης δήλωσε:

«Πάρα πολύ σύντομα να θυμίσω στις περισσότερες και τους περισσότερους από σας ότι είναι μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά από μακρό χρόνο, μακρά κι εξαιρετικά αποτελεσματική παραγωγική συνεργασία με την επιστημονική ομάδα. Νομίζω ότι ήδη πολλές και πολλοί θα παρευρεθήκατε στην αρχική προσπάθεια που κάναμε, στην οποία συμμετείχαν πολύ περισσότεροι συνάδελφοι, εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων ασχολούμενοι ή εξειδικευμένοι στην Ιστορία. Είχε προηγηθεί ένας πραγματικά εξαιρετικά σημαντικός, κρίσιμος και παραγωγικός διάλογος με όλη αυτή την επιστημονική κοινότητα κι επομένως η εργασία της επιτροπής η οποία ανέλαβε -υπό τους όρους που είπε ο Υπουργός- αφιλοκερδώς πλήρως, με τον πατριωτισμό του αντικειμένου να επιτελέσει αυτό το έργο, έχει βασιστεί σε μία προηγούμενη συζήτηση με την κοινότητα. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορετικές αντιλήψεις. Νομίζω ότι το πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης είναι ότι είναι συστηματική, έχει μία ενιαία λογική ακόμα και για εκείνες τις τάξεις στις οποίες θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικό. Επομένως, σκαλοπάτι – σκαλοπάτι από το Δημοτικό οικοδομεί μία αντίληψη περί Ιστορίας. Δεν είναι το αντικείμενο μου, θα σας τα πουν οι συνάδελφοι.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι, γιατί νομίζω ότι χρειάζεται να γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, ίσως είναι το πρώτο βήμα στην περίοδο αυτής της διακυβέρνησης, που αλλάζει πράγματι το υλικό σε πολύ σημαντικό αντικείμενο της σχολικής εκπαίδευσης. Σας θυμίζω ότι η αλλαγή στα προγράμματα των Θρησκευτικών πατούσε πάνω σε προηγούμενες επεξεργασίες, επομένως έχουμε την πρώτη κρίσιμη παρέμβαση. Θα ακολουθήσουν –μετά από αυτό που έγινε πέρυσι που ονομάσαμε ‘εξορθολογισμό της ύλης’- αλλαγές αναμόρφωσης, εξίσου εξορθολογισμού κι εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών και των εκπαιδευτικών υλικών όλων των αντικειμένων. Κι αυτό θα αρχίσει πάρα πολύ σύντομα. Επομένως, αφορά τη σημερινή κατάθεση της πρότασης και τα υλικά που θα χρειαστεί να συνοδέψουν τα προγράμματα σπουδών που κατέθεσε η επιστημονική ομάδα πρόκειται άμεσα να παραχθούν σκαλοπάτι - σκαλοπάτι από το Δημοτικό πηγαίνοντας προς το Λύκειο το επόμενο χρονικό διάστημα».


Την επιτροπή απαρτίζουν:

Μέλη

Πολυμέρης Βόγλης

Κώστας Κασβίκης

Γιώργος Κόκκινος

Χριστίνα Κουλούρη

Άγγελος Παληκίδης

Βασίλης Τσάφος

Συνεργάτες

Μαρία Βλαχάκη

Παναγιώτης Γατσωτής

Σοφία Γελαδάκη

Ιγνάτιος Καράμηνας

Ιωάννης Κασκαμανίδης

Χαράλαμπος Κουργιαντάκης

Γεωργία Κουσερή

Κωνσταντίνος Κωσταβασίλης

Γεώργιος Μακαρατζής

Γεωργία Παπανδρέου

Εμμανουήλ Περάκης

Τριαντάφυλλος Πετρίδης

Παναγιώτης Πυρπυρής

Βασιλική Σακκά

Θεοδώρα Χασεκίδου-Μάρκου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στη διδασκαλία : Σύνδεση της ελληνικής Ιστορίας με την ευρωπαϊκή και την παγκοσμια"

«Μπαράζ» ληστειών σε βάρος οδηγών στον Ασπρόπυργο

Στόχος αγνώστων ληστών έγιναν σε διάστημα μισής ώρας ,τέσσερις οδηγοί οχημάτων στον Ασπρόπυργο .Οι δράστες με την απειλή άσκησης σωματικής βίας ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, από δύο οδηγούς διερχομένων αυτοκινήτων και δύο οδηγούς φορτηγών που είχαν ακινητοποιήσει τα οχήματα τους.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην θέση Φάκα στη Νέα Ζωή, από τις 6 έως τις 6:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι δράστες εκτιμάται πως είναι Ρομά και αναζητούνται.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπαράζ» ληστειών σε βάρος οδηγών στον Ασπρόπυργο"

Κόντρα στη Βουλή για το ν. Παρασκευόπουλου μεταξύ Καλογήρου-Καραγκούνη: «Είστε αμετανόητοι»

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με την σημερινή τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή παρατείνει τις διατάξεις του νόμου Παρασκευοπούλου για ένα ακόμη χρόνο στην ομιλία του προκειμένου να εξηγήσει  τροπολογία του  δήλωσε ότι  οι διατάξεις του νόμου  Παρασκευοπούλου θα πάψουν να ισχύουν μόλις γίνει η  ψήφιση των νέων ποινικών κωδικών στη Βουλή. Αυτό προκάλεσε και την κόντρα με την αντιπολίτευση.
Μάλιστα ο κ. Καλογήρου για να δικαιολογήσει την παράταση του νόμου Παρασκευοπούλου ανέφερε ότι τις 28  Αυγούστου  που έπαψαν να ισχύουν οι διατάξεις του  μέχρι και σήμερα που κατατέθηκε  η τροπολογία προκειμένου να ισχύσουν για ένα ακόμη χρόνο  στα καταστήματα φυλακών  Α και Β τύπου έχουμε 1.000 παραπάνω κρατούμενους  μόνο σε ένα μήνα. Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και σε επιστολές που ήρθαν σε εκείνον  από σωφρονιστικά καταστήματα από πολλές περιοχές της Ελλάδας τα οποία κάνουν λόγο για υπερπληθυσμό  κρατουμένων. « Οσο δεν είχε παραταθεί ο νόμος ήρθαν επιστολές από σωφρονιστικά κατάστημα όπως της  Νιγρίτας Σερρών για  πληρότητα από το κατάστημα στην Θεσσαλονίκη για υπερπληθυσμό, κρατουμένων και από τα Γιάννενα και φυσικά τις φυλακές  Κορυδαλλού.
Πάντως ο κ. Καλογήρου υπερασπίστηκε με θέρμη τις διατάξεις του νόμου Παρασκευοπούλου, έκανε  λόγο για πρωτόγνωρη στοχοποίηση του πρώην υπουργού και είπε ότι είναι αναγκαία η νομοθεσία για την αποσυμφόρηση  κρατουμένων  στις φυλακές 
« Η ασφάλεια, ο  ανθρωπισμός, η  επανένταξη και η  διαφάνεια ειναι  οι όροι  με τους οποίους κινείται η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δικαιοσύνης.
Υπάρχει ένα τεράστιο πλαίσιο διαστρέβλωσης  αριθμών  και  πραγματικότητας και  μια στοχοποίησης ενός πολιτικού προσώπου που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ ξανά για οποιοδήποτε νομοθέτημα.
Εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να στοχοποιείται για συγκεκριμένη συλλογική πολιτική της κυβέρνησης και για λόγους  που δεν στοιχειοθετούνται και δεν υφίστανται αντικειμενικά.
Οι αποσυμφορητικές διατάξεις  είναι αναγκαίες  διατάξεις προκειμένου να μπορούν να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα  καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.»
Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που έχει πληρώσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μέχρι το 2014 πρόστιμα που όπως είπε μειώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια
«Από το 2008 μέχρι το 2014 η χώρα μας κλήθηκε να πληρώσει από καταδικαστικές αποφάσεις για τις συνθήκες κράτησης στην φυλακές 3.238.000 €  συν τόκους.
Από το 2015 έως το 2017 για συνθήκες κράτησης στις φυλακές το πρόστιμο  είναι μόλις 122.300 € . Αυτά όσον αφορά τη συμπεριφορά της χώρας απέναντι σε διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία η χώρα ελέγχεται.»
 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε και στοιχεία όσον αφορά την μείωση σε ανθρωποκτονίες, βιασμούς και ληστείες μεταξύ των ετών 2010 και 2017.
Οπως ανέφερε:
  • οι ανθρωποκτονίες το  2010 ήταν 175 και το  2017  78. 
  • οι βιασμοί το  2010 ήταν 215, το 2014 134 το  2017 156. 
  • οι ληστείες  το 2010 ήταν 6.097 το 2011  6.636, το 2012  5.092, το 2013 4.919, το 2014 3.800 ,το 2015 4.300, το 2016 4.700 και το 2017 4.200.
Καραγκούνης: Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου 
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής Κώστας Καραγκούνης. Επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου εάν κερδίσει τις εκλογές και είναι στην κυβέρνηση και πρόσθεσε:  «δεν περίμενα να είστε τόσο ένθερμος υποστηρικτής του νόμου Παρασκευόπουλου την στιγμή που και ο ίδος παραδέχεται πως υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Αυτό δείχνει ότι παραμένετε αμετανόητοι. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος καθημερινά με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείται. Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά η ποιότητα του εγκλήματος που έχει αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεται; Το συμβούλιο της Ευρώπης το λέει ρητά. Υπάρχει αλλαγή βαθμίδας και ποιότητας εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι σκληρά και εσείς δίνεται αυτές τις απαντήσεις; Οι πολίτες βιώνουν τα επίχειρα αυτού του νόμου.»
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα στη Βουλή για το ν. Παρασκευόπουλου μεταξύ Καλογήρου-Καραγκούνη: «Είστε αμετανόητοι» "

Την Πέμπτη η παντρικαλινή κάθοδος στον Γαβρόγλου για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Για τις 13:30 της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2018 ορίστηκε το ραντεβού των τρικαλινών φορέων με τον Υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου θα υποδεχθεί πολυμελή τρικαλινή αντιπροσωπεία για το μείζον ζήτημα της κατανομής σχολών και τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ηδη καταρτίστηκε η σχετική λίστα με τους εκπροσώπους των φορέων που θα μεταβούν στην Αθήνα και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Στη συνάντηση θα επιδοθεί στον υπουργό το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπως διαμορφώθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων εκφράζει την απογοήτευσή του για το νομοσχέδιο σχετικά με τη νέα δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρά το πλήθος των σχολών και τμημάτων που προς πάσα κατεύθυνση χαρίζονται αφειδώς, η πόλη και ο νομός των Τρικάλων διαπιστώνουν ξανά την αποτυπωμένη και για χρόνια ισχύουσα πολιτική της αδικίας, του «φτωχού συγγενή», της ανισομερούς κατανομής τμημάτων. Αυτοί οι συσχετισμοί υπερνικούν την ομόθυμη επιθυμία ίδρυσης ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κινείται ανάμεσα σε βλέψεις, διαθέσεις και καταστρατηγήσεις της πραγματικότητας, πλήρως αντίθετο με τη λογική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες και με όλους τους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τονίζει ότι ισχύει πλήρως το κείμενο που επιδόθηκε ως υπόμνημα στον κ. Υπουργό, στις 11 Αυγούστου 2018. Σε αυτό επισημαινόταν ότι με τις τότε προτάσεις της, η αρμόδια επιτροπή « δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων” ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν».

Δυστυχώς, τα ίδια ισχύουν και τώρα, παρά τις συζητήσεις και επισημάνσεις που ακολούθησαν.

Δυστυχέστερα, κατά τα φαινόμενα και παρά τα περί του αντιθέτου υπεσχημένα, οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη. Παράλληλα δεν τηρήθηκαν κριτήρια σχετιζόμενα με τις αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές προοπτικές της περιοχής μας, όπως δεν λήφθηκε υπόψη και ο βηματισμός ανάπτυξης που η τοπική κοινωνία με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιάσει.

Επιμένουμε να τονίζουμε ότι η περιοχή των Τρικάλων μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο ισομερούς κατανομής τμημάτων με βάση:

– πρωτογενή τομέα,

– τουρισμό,

– τεχνολογία,

– αθλητισμό

Για τους λόγους αυτούς

Και επειδή, επιπροσθέτως, ο τρικαλινός λαός ήδη αισθάνεται – για άλλη μια φορά – πλήρως αδικημένος, απλός θεατής στα γρανάζια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που θα έπρεπε πια να ανήκουν στο παρελθόν, ζητούμε εκ μέρους του:

– Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από τη διαβούλευση

– Νέα διαβούλευση με τα πραγματικά επιστημονικά κριτήρια για κάθε νομό

– Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων που ήδη ισχύουν για τον νομό Τρικάλων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη η παντρικαλινή κάθοδος στον Γαβρόγλου για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας"

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας φίλου του Ζάεφ με ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ

Να απαντήσει κάλεσαν την κυβέρνηση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ο πρώην υπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ εταιρεία φίλου του Ζόραν Ζάεφ με ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα», αναφέρει η κυρίας Σπυράκη σε δήλωσή της.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης χαρακτηρίζει την εξαγορά προκλητική.

«Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μανιάτης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας φίλου του Ζάεφ με ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ"

Επιστολή Μέρκελ στον Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία η Συμφωνία των Πρεσπών, μην καθυστερείτε

Η συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στo δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ στην επιστολή της και προσθέτει:

«Επιπλέον, αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό», καταλήγει η επιστολή της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Μέρκελ στον Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία η Συμφωνία των Πρεσπών, μην καθυστερείτε "

Η Κέρκυρα έχει «πνιγεί» στα σκουπίδια - Μαθητές διαμαρτύρονται με αποχή

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κέρκυρα, με τα απορρίμματα να έχουν «σκεπάσει» πλέον όλο το νησί, μετά και τη διακοπή αποκομιδής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων λόγω της λήξης των συμβάσεων που είχαν συνάψει οι εργολάβοι με τον δήμο.

Από τη βόρεια έως το τελευταίο άκρο της νότιας Κέρκυρας οι ατέρμονοι όγκοι σκουπιδιών έχουν κλείσει όλα τα πεζοδρόμια, ενώ κατά τόπους έχουν σχηματιστεί χωματερές που η δυσοσμία τους καταφέρνει να διεισδύσει στα γύρω σπίτια που κρατούν ερμητικά κλειστά τα παραθυρόφυλλα τους, αλλά και σε σχολικές μονάδες, με τους μαθητές να κάνουν διάλειμμα μέσα στις αίθουσες.


mesa1

Ενδεικτικά, σήμερα το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κασσιόπης προχώρησαν σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση με τα απορρίμματα έξω από τα σχολεία τους, ενώ σε συζήτηση που ακολούθησε μετά από κάλεσμα των γονέων, στην περιοχή, αποφασίστηκε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να απομακρυνθούν τα απορρίμματα.

Ο δήμος, από την πλευρά του, φέρεται να βρίσκεται με «δεμένα τα χέρια» ενώ σε επαφές που είχε ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζος, στην Αθήνα με το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε, μεταξύ άλλων και κατ' εξαίρεση, να του δοθεί το δικαίωμα επιπλέον απευθείας αναθέσεων, παρότι έχει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συμβάσεων με τους εργολάβους αποκομιδής απορριμμάτων.

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για τις συμβάσεις έργων με τους εργολάβους. Ζητήσαμε να μας δοθεί το δικαίωμα απασχόλησης-ενοικίασης μηχανημάτων για να μπορέσουμε να συλλέξουμε εμείς όλες τις μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί, αλλά παράλληλα ζητάμε να μας εγκριθεί το αίτημα πρόσληψης ατόμων με δίμηνη απασχόληση, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις, στο μόνιμο εργατικό δυναμικό του Τμήματος Καθαριότητας του δήμου, που δεν ξεπερνά σήμερα τα 40 άτομα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακρδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Νικολούζος.

mesa2
Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τους κοινωνικούς φορείς, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ενώ με νέες κινητοποιήσεις «απειλεί» ο Σύλλογος Τεμπλονίου, ο οποίος ζητάει από τον δήμο ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και άμεσες ενέργειες για να σταματήσει η αφόρητη δυσοσμία που προέρχεται από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντάσεις στη νότια Κέρκυρα, στην περιοχή της Λευκίμμης, με τους κατοίκους να προβαίνουν, καθημερινά, σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη λειτουργία του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, και τους αστυνομικούς που βρίσκονται από τον Ιούλιο στην περιοχή να διαμαρτύρονται και αυτοί για το εξαντλητικό ωράριο, αλλά κυρίως τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να «προστατεύουν» αρχικά τη μεταφορά των δεματοποιήμενων απορριμμάτων και μετά τις εργασίες που γίνονται στο χώρο του ΧΥΤ Λευκίμμης, προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κέρκυρα έχει «πνιγεί» στα σκουπίδια - Μαθητές διαμαρτύρονται με αποχή"

Κοινή επιτροπή θα περνάει από κόσκινο τα σχολικά βιβλία σε Αθήνα και Σκόπια - Τι προβλέπει το άρθρο 8

Βήμα-βήμα υλοποιείται η Συμφωνία των Πρεσπών σε Αθήνα και Σκόπια. Τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ έδωσε το «πράσινο φως» στην πρόταση Ζάεφ για τις πρώτες αλλαγές του Συντάγματος και σήμερα διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Νίκο Κοτζιά η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού. Tι προβλέπει το άρθρο 8 της Συμφωνίας.
Η εξέταση του σχολικού υλικού θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». Οι δύο χώρες είναι ισότιμες στην Επιτροπή και η κάθε μια αριθμεί επτά μέλη.
Το ελληνικό τμήμα αποτελείται από:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, η Επιτροπή στελεχώνεται από τους:
1. Ambassador Victor Gaber, Head
2. Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member
3. Professor Nikos Chausidis, PhD, Member
4. Professor LjudmilSpasov, PhD, Member
5. Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member
6. Professor FahriRamadani, PhD Member
7. Professor Kica Kolbe, PhD, Member.
Η εξέταση των σχολικών βιβλίων και του συνοδευτικού υλικού, όπως χάρτες και άτλαντες, θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». 
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί από Σκόπια και Αθήνα οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές.

Οι πρώτες αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Το υπουργικό συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.
«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές

Τι προβλέπει το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών: 

«Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των υπουργείων Εξωτερικών και Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μία ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12».
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή επιτροπή θα περνάει από κόσκινο τα σχολικά βιβλία σε Αθήνα και Σκόπια - Τι προβλέπει το άρθρο 8"

Βαρουφάκης κατά Σαλβίνι: Δεν είστε ο αντι-συστημικός που παριστάνετε

Την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε η κοινή εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι με την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε πάνελ ιταλικού συνδικάτου.

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 απευθύνθηκε μέσω Twitter στον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά λέγοντας του ότι «δεν είστε ο αντι-συστημικός που παριστάνετε».

Με αφορμή, δε, την κοινή του παρουσία με τη Μαρίν Λεπέν, ο Γιάνης Βαρουφάκης τον κατηγορεί ότι «προσφέρετε άλλοθι στο αυταρχικό κατεστημένο να συνεχίζει τις καταστροφικές για την πλειοψηφία πολιτικές».

Το tweet τελειώνει, μάλιστα, με την προειδοποίηση «θα μας βρείτε μπροστά σας παντού!».

Ματέο Σαλβίνι, ναι, η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Κι εσείς δεν είστε ο αντι-συστημικός που παριστάνετε. Μαζί με τη Λε Πεν προσφέρετε άλλοθι στο αυταρχικό κατεστημένο να συνεχίζει τις καταστροφικές για την πλειοψηφία πολιτικές. Θα μας βρείτε μπροστά σας παντού! @mera25_gr @DiEM_25

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 9 Οκτωβρίου 2018

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης κατά Σαλβίνι: Δεν είστε ο αντι-συστημικός που παριστάνετε"

Παρατείνεται ξανά ο «νόμος Παρασκευόπουλου» – Ελάχιστες αλλαγές παρά τον σάλο των αντιδράσεων

Σε παράταση του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για τις πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται αυστηρότερα μέτρα για όποιον αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και διαπράξει νέα παράνομη πράξη, ακόμα και ήσσονος σημασίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η νέα παράταση θα ισχύει μέχρι να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Με την τροπολογία, εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση. Αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα επιστρέφει στη φυλακή και θα εκτίει αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια. Με την παράταση του νόμου 4489/2017. αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Αλλαγές και στις αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας

Μετά το φιάσκο της αποφυλάκισης Φλώρου, με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, με την ίδια τροπολογία επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.

Παράλληλα, με τροπολογία, προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων, αυτού της Δράμας.

Συγκεκριμένα, συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της φυλακής, η κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται ξανά ο «νόμος Παρασκευόπουλου» – Ελάχιστες αλλαγές παρά τον σάλο των αντιδράσεων"

Αντιδράσεις στο Πέραμα για την επέκταση των εγκαταστάσεων της Cosco

Η επέκταση κατά δέκα μέτρα των εγκαταστάσεων της Cosco ήταν η αφορμή για να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά αλιέων στην περιοχή του Περάματος.

Συγκεκριμένα, η διάθεση της κινέζικης εταιρείας να επεκτείνει κατά μερικά μέτρα τους χώρους αγκυροβόλησης πλοίων της και να κερδίσει χώρο εργασίας, οδήγησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομάδας 100 περίπου αλιέων στο λιμανάκι Αρμός, οι οποίοι επιθυμούν να διακοπεί η επέκταση αυτή και ο χώρος να παραμείνει στην κατοχή τους.

Ήδη στις επιδιώξεις της Cosco είναι να υπάρξει επέκταση ώστε να κατορθώσει να φιλοξενεί τρία τουλάχιστον παραπάνω πλοία και να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Παρά ταύτα οι κάτοικοι της περιοχής και ο τοπικός Σύλλογος αλιέων στον Αρμό, θεωρούν πως ήδη η επέκταση είναι μεγάλη και πως δεν θα υπάρχουν ανοικτοί χώροι για τους επαγγελματίες της θάλασσας από την περιοχή.

Το θέμα πάντως αναμένεται να μην μείνει εδώ, καθώς τα σχέδια της Cosco προβλέπουν νέες επενδύσεις που αναγκαστικά περνούν από αυτή την περιοχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις στο Πέραμα για την επέκταση των εγκαταστάσεων της Cosco"

Bloomberg - Σκόπια: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg - Σκόπια: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές"

Βρέθηκε DNA, αλλά όχι αποτύπωμα, του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι

Ίχνος γενετικού υλικού που ανήκει στον Ζακ Κωστόπουλο τον 33χρονο που έχασε τη ζωή του σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος φέρεται να εντόπισαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ στο μαχαίρι που είχε ο κοσμηματοπώλης στην επιχείρησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από την αστυνομία αναφέρουν ότι αντίθετα δεν βρέθηκε κάποιο ολοκληρωμένο αποτύπωμα πάνω στο μαχαίρι που να μπορεί να ταυτοποιηθεί.

Οι πληροφορίες αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή το μαχαίρι είτε βρέθηκε στα χέρια του Ζακ Κωστόπουλου, είτε τον ακούμπησε.

Όσο για την αδυναμία ταυτοποίησης αποτυπωμάτων οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι το μικρό σε μέγεθος μαχαίρι το έπιασαν αρκετά άτομα.

Το μαχαίρι είχε βρεθεί στο κοσμηματοπωλείο στην έρευνα που ακολούθησε τα όσα τραγικά συνέβησαν το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και το δεύτερο πρόσωπο που έχει καταγραφεί στα βίντεο να χτυπάει τον Κωστόπουλο έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις κατηγορίες που ασκήθηκαν σε βάρος τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε DNA, αλλά όχι αποτύπωμα, του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news