facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τελευταίες προβλέψεις για τον κυκλώνα -Κίνδυνος πλημμυρών στην Αττική [εικόνες & βίντεο]

Ο μεσογειακός κυκλώνας"Ζορμπάς", ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας.
Ωστόσο θα φθάσει εξασθενώντας όσον αφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.
Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.
Η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα -Φωτογραφία: ΕΑΑ-ΑΠΕΗ πορεία του μεσογειακού κυκλώνα -Φωτογραφία: ΕΑΑ-ΑΠΕ
Σε συναγερμό πολίτες και υπηρεσίες
Σε συναγερμό βρίσκονται πολίτες και αρμόδιες υπηρεσίες για το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από τη χώρα μας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, Παρασκευή 28/9 όσο και το Σάββατο, με τάση εξασθένησης από την Κυριακή. 
Δείτε την τελευταία εικόνα του κυκλώνα με την «εντυπωσιακή δομή» όπως την περιγράφουν οι ειδικοί:

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τον δορυφόρο, το απόγευμα της Παρασκευής που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Ο κυκλώνας είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Ιόνιο και κατευθύνεται ανατολικά.
Πιθανές πλημμύρες, άνεμοι ως 145 χλμ/ώρα, κύματα ύψους ως 7 μέτρων!
«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο μετεωρολόγος του έγκυρου AccuWeather Τάιλερ Ρόις.
Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ έως τη Δευτέρα. Και ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο είναι που θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», συνέχισε ο Ρόις. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».
Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουνκύματα ύψους 7 μέτρων».
Παρακολουθήστε live την πορεία του καιρικού φαινομένου στην Ελλάδα από το παρακάτω γράφημα. 
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα 6ωρα ύψη υετού, που είναι επεξεργασμένο προϊόν της ΕΜΥ, με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF).

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε τον σχηματισμό του κυκλώνα στη Μεσόγειο και τη νότια Ελλάδα, από το en.sat24.com
Η εξέλιξη του Καιρού
1. Την Παρασκευή (28-09-2018):
  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
  • Άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
  • Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή στις 21:00Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή στις 21:00
2. Το Σάββατο (29-09-2018)
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.
Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
3. Την Κυριακή (30-09-2018):
Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Β] Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τελευταίες προβλέψεις για τον κυκλώνα -Κίνδυνος πλημμυρών στην Αττική [εικόνες & βίντεο] "

Επιθεώρηση εργασίας: Παραβάσεις σε μία στις τρεις επιχειρήσεις στον τουρισμό

Στο 26,9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό διαπιστώθηκαν παραβάσεις έπειτα από 4.815 ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου 2018.

Ειδικότερα, από τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκαν 1.049 πρόστιμα ύψους 4.339.072,89 ευρώ ενώ σε άλλες 117 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, στοχεύοντας κάθε μορφή παραβατικότητας.

Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να προβούν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας μπορούν να καλέσουν στο 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθεώρηση εργασίας: Παραβάσεις σε μία στις τρεις επιχειρήσεις στον τουρισμό"

Τραγωδία στις Σέρρες: Πυροσβέστης, πατέρας δύο παιδιών, υπέστη ηλεκτροπληξία

Μία μικρή εστία φωτιάς το Λιμνοχώρι Σερρών έμελλε να εξελιχθεί σε τραγωδία για έναν 42χρονο πυροσβέστη, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Ο άτυχος πυροσβέστης φέρεται να πάτησε κομμένο καλώδιο υψηλής τάσης, με συνέπεια να υποστεί ισχυρό σοκ. Ο 42χρονος είχε μεταβεί στο σημείο μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του και τέσσερα οχήματα, προκειμένου να συμμετάσχει στην κατάσβεση της φωτιάς σε ξερά χόρτα.

Αμέσως μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή του κρίθηκε κρίσιμη.

Λίγη ώρα αργότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε ότι ο 42χρονος πυροσβέστης κατέληξε, με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό που διαθέτει στο Facebook.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στις Σέρρες: Πυροσβέστης, πατέρας δύο παιδιών, υπέστη ηλεκτροπληξία"

Β. Λεβέντης: Η επόμενη βουλή να παραπέμψει τον Τσίπρα και τον Κοτζιά σε δίκη για το Σκοπιανό

Η επόμενη Βουλή, να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και να παραπέμψει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών σε δίκη, επειδή αγνόησαν ολόκληρο το θεσμικό σύστημα της χώρας και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό και πήγαν υπέγραψαν μια μειοδοσία…» ζήτησε μιλώντας στον Real fm ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη «ο κ. Μητσοτάκης προσεύχεται να τελειώσει τη βρωμοδουλειά ο Τσίπρας, ώστε μετά να νίψει χείρας και να πει τη βρήκα έτοιμη. Αλλά ο Τσίπρας, βέβαια, ως πονηρός και σατανικός θα του την «κάνει’ τελευταία στιγμή. Θα πει η επόμενη Βουλή να αποφασίσει».

Αναφορικά με τους βουλευτές που έφυγαν από την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε: «Ο καθένας για τους δικούς του λόγους επειδή πλησιάζουμε στις εκλογές έρχονται να εξοντώσουν ένα κόμμα που έκανε 40 χρόνια να μπει στη Βουλή, που εκφράζει μέσα στη Βουλή κάποια ηθική, είμαστε στου κυκλώνα το μάτι» και προσέθεσε: «Έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους. Να καταλάβω ότι διαφωνούν. Βγήκε ο Κατσιαντώνης και είπε ότι το Κέντρο είναι ο Μητσοτάκης. Πότε το κατάλαβε αυτό; Γιατί είχε έρθει στην Ένωση Κεντρώων αν Κέντρο είναι ο Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Λεβέντης: Η επόμενη βουλή να παραπέμψει τον Τσίπρα και τον Κοτζιά σε δίκη για το Σκοπιανό"

Νέο «χτύπημα» από τον οίκο Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση, αν δεν κοπούν οι συντάξεις!

Η πολυαναμενόμενη (και προεξοφλημένη από τις αγορές) αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά πλέον ο οίκος αξιολόγησης μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο!

Μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής, όπως γράφει το newmoney.gr, όταν και ο οίκος τήρησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν δημοσιοποίησε έκθεση αξιολόγησης, όπως και αναμενόταν, αλλά και μετά την προχθεσινή «παγωμάρα», όπου και απλώς μας κράτησε στάσιμους στο «Β3», η Moody's επιστρέφει με μια αρκετά απειλητική ανάλυση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Moody's επισημαίνει πως, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι' αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημείωνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι όλες κατηγορίες, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών». Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας -εκτός απροόπτου- το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι προκλήσεις για τη χώρα

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν επίσης και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί, λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παρά τη συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες, όπως επισημαίνεται, και ακόμα και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη.

Η Ελλάδα πάντως θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χτύπημα» από τον οίκο Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση, αν δεν κοπούν οι συντάξεις!"

Τι ισχύει, πλέον, με τα capital controls -Οι τράπεζες ενημερώνουν με 29 ερωταπαντήσεις τους πολίτες

Οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών καταργήθηκαν, ωστόσο παραμένουν όρια και προϋποθέσεις για άλλου είδους τραπεζικές συναλλαγές, κυρίως προς το εξωτερικό. 
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με έναν οδηγό ερωταπαντήσεων ρίχνει φως στα όσα ισχύουν εφεξής και μέχρι την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.
2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, χωρίς περιορισμό ποσού από την 1η Οκτωβρίου 2018. 
3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη (Customer ID), ανά τράπεζα.
4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπεται η εξόφληση επιταγών με μετρητά.
5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα  εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε  λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού,  οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
6.  Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:
μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε  λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
  • μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
  • εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ (8) γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:
  • Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
  • Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
  • Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
  • Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
  • Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
  • Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
  • Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Αγορές υπηρεσιών εστίασης.
7. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό ή να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;
ΝΑΙ, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
8. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;
ΝΑΙ, η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπεται.
9. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;
ΝΑΙ, η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων επιτρέπεται.
10. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;
ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού σας, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.
11. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησής σας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβαση.
12. Μπορώ ως επιχείρηση που έχει τοποθετήσει POS να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
  • των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
  • του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
  • του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
  • του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
13. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
14. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.
15. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
16. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 26/15.11.2017 (ΦΕΚ Β΄ 4050) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει.
Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:
η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των ευρώ τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο από 1η Ιουλίου 2018 και εφεξής, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο ορίζει και κατανέμει ανά τράπεζα η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα,
συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.
Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.
17. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για την ισχύουσα, από 27 Νοεμβρίου 2017, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ’ αριθμ. 26/15.11.2017 (ΦΕΚ Β΄ 4050) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
18. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσου  αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
19. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.
20. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψή τους σε μετρητά. Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.
Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:
ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή
ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά για λογαριασμό του δικαιούχου,
έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα. Στις παραπάνω περιπτώσεις που επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, επιτρέπεται η μεταφορά των σχετικών κεφαλαίων και για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ του ν. 4099/2012.
21. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;
ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.
22. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;
ΝΑΙ.
23. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;
ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.
24. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων και ορίων;
ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.
25. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
26. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους  επιτρέπονται;
ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, στις εξής περιπτώσεις: (α) αν πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α' 65), ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα ή αν είχε αποδεδειγμένα υποβάλει έως τότε τη σχετική αίτηση για τη χορήγησή τους, καθώς και (β) αν του απονέμεται για πρώτη φορά σύνταξη μετά τις 22/07/2016 εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο δικαιούχος αποδεικνύει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
27. Ανάληψη μετρητών από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών επιτρέπονται;
Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και από τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 του άρθρου πρώτου της από 18/7/2015 ΠΝΠ διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών.
28. Μπορώ να ενεργοποιήσω αδρανή λογαριασμό;
Ναι, αφού από 14 Νοεμβρίου 2017 έπαψε να ισχύει η αναστολή της προθεσμίας των άρθρων 7 και 8 του ν. 4151/2013 (Α΄ 103).
29. Μπορώ να μεταφέρω στο εξωτερικό κέρδη και μερίσματα από επενδύσεις μου στην Ελλάδα;
ΝΑΙ, εφόσον τα κεφάλαια για την επένδυση στην Ελλάδα έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή με έμβασμα σε λογαριασμό του επενδυτή/δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής των κερδών και μερισμάτων προς την αλλοδαπή ανήκει στην ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει, πλέον, με τα capital controls -Οι τράπεζες ενημερώνουν με 29 ερωταπαντήσεις τους πολίτες "

Εισβολή χάκερ στο Facebook: Εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών

Πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε χάκερ που επιτέθηκαν και κατάφεραν να «σπάσουν» το δίκτυο του Facebook, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας.

Η εταιρεία εντόπισε την επίθεση στην αρχή της εβδομάδας. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν εκατομμύρια λογαριασμούς. Το πρόβλημα που προέκυψε διορθώθηκε, ενώ το Facebook κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.

Η τεχνική υπηρεσία του Facebook αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει πάνω από 90 εκατ. λογαριασμούς χρηστών την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, να τους προφυλάξει. Μετά τον έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών.

Η εταιρεία δεν κατάφερε να αναγνωρίσει την ταυτότητα των χάκερς, ούτε να εντοπίσει την προέλευσή τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι, δεν διευκρινίστηκε ούτε ο σκοπός της επίθεσης, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνουν οι συγκριτικές μελέτες και να προκύψει η κοινή συνισταμένη από τους λογαριασμούς που παραβιάστηκαν.

Η νέα επίθεση από χάκερ στο σύστημα του Facebook σημειώθηκε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, γεγονός που υποχρέωσε τον ιδρυτή του μεγάλου ιντερνετικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να απολογηθεί ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, στο Κογκρέσο, αλλά και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Βουλής.

Στην υπόθεση που έχει μείνει γνωστή ως «σκάνδαλο της Cambridge Analytics», επηρεάστηκαν πάνω από 89 εκατ. λογαριασμοί χρηστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν προέλευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην απολογία του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε παραδεχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατον να προφυλαχθούν απόλυτα οι χρήστες του Facebook και ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων ασφαλείας, τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο ίδιος τότε είχε δηλώσει, απευθυνόμενος στα περίπου δύο δισ. χρήστες του δικτύου του, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε τα δεδομένα σας και αν δεν το καταφέρουμε, δεν είμαστε άξιοι να σας παρέχουμε υπηρεσίες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή χάκερ στο Facebook: Εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών"

Κυβέρνηση: Εκτός προϋπολογισμού συντάξεις και αντίμετρα, εντός οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα, ενώ αντίθετα, θα εγγράφονται όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην 83η ΔΕΘ, διευκρίνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει την υλοποίηση των μέτρων της ΔΕΘ, αλλά και την ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε και η οριστική απόφαση για την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται στο β’ 10ήμερο του Νοεμβρίου» έσπευσε να προσθέσει, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Το προσχέδιο, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, τα οποία θα εκφράσουν «παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε ότι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το φλέγον ζήτημα των συντάξεων ετέθη και στην πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των εβδομάδων που ακολούθησαν, μέσω ανταλλαγής emails.

Πλέον, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο της μονομερούς αφαίρεσης της διάταξης για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, από την οποία αναμένεται να προκύψουν μειώσεις για χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους.

Σημειώνεται πάντως, ότι ανώνυμες πηγές από την Κομισιόν, το προηγούμενο διάστημα, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση των θεσμών για το μέτρο των συντάξεων, το οποίο έχει προνομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Εκτός προϋπολογισμού συντάξεις και αντίμετρα, εντός οι εξαγγελίες της ΔΕΘ"

Μυτιλήνη: Άλλοι 400 πρόσφυγες αναχωρούν για τον Πειραιά

Άλλοι 400 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων αναχωρούν σήμερα για το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό δομή φιλοξενίας στη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», το οποίο θα αναχωρήσει στις 8 το βράδυ, έχουν επιβιβασθεί όλοι οι παραπάνω αιτούντες άσυλο, μετά από μια λεπτομερή και αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και περιλάμβανε την ταυτοποίηση όσων απεγκλωβίστηκαν. Αυτοί στο σύνολο τους είναι μέλη οικογενειών ή ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Συνολικά από το περασμένο Σαββάτο αναχώρησαν από τη Λέσβο στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Μόρια περισσότερα από 1.100 άτομα, ενώ καθυστερήσεις στον προγραμματισμό που υπήρχε προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας και η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η αποσυμφόρηση της Μόριας συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με την αναχώρηση άλλων 200 αιτούντων άσυλο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Άλλοι 400 πρόσφυγες αναχωρούν για τον Πειραιά"

Χωρίς τρόλεϊ την Τρίτη για πέντε ώρες

Στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 17.00, θα έχουν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αναφέρεται πως θα πραγματοποιηθεί η τρίτη εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με θέματα οικονομικός, διοικητικός απολογισμός και εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρόλεϊ την Τρίτη για πέντε ώρες"

Eurobank: Σε... τρία χρόνια θα φτάσουμε τα επίπεδα των καταθέσεων του 2014

Απαιτούνται σχεδόν τρία χρόνια, για να επιστρέψει το επίπεδο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, στο υψηλό 2,3 ετών του Σεπτεμβρίου 2014 όταν είχαν ανέλθει στα 164,7 δις. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, με τους υπάρχοντες ρυθμούς μεταβολής (μέση μηνιαία μεταβολή της τάξης του 0,6% την περίοδο Απριλίου 2017 - Αυγούστου 2018).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια Νομισματικά και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΝΧΙ) διαμορφώθηκε στα 131,6 δις ευρώ τον Αύγουστο 2018, δηλαδή σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Απριλίου - Μαΐου 2015.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2018 καταγράφηκε μηνιαία αύξηση της τάξης των 1.334,2 εκατ. ευρώ με τους θεσμικούς φορείς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να συνεισφέρουν 795,4 και 538,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από τον Μάιο 2017 και έπειτα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα παρουσιάζουν ανοδική τάση.

Πιο αναλυτικά, η σωρευτική αύξηση σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό 15,5 ετών του Απριλίου 2017 ήταν 12,6 δις ευρώ ή 10,6%. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 64,3% από τα νοικοκυριά και κατά 35,7% από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η έστω και ήπια ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα 6 τελευταία τρίμηνα (μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6%), η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αποτελούν ερμηνευτικούς παράγοντες της προαναφερθείσας αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurobank: Σε... τρία χρόνια θα φτάσουμε τα επίπεδα των καταθέσεων του 2014"

Μάνδρα: Η Ρ. Δούρου και άλλοι 10 καλούνται ως ύποπτοι για τις φονικές πλημμύρες

Για σειρά πλημμεληματικών αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις τους πριν καί μετά τις φονικές πλυμμήρες στη Μάνδρα καλούνται να καταθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων στις αρχές περισσότερα από δέκα πρόσωπα - ανάμεσά τους και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα στα πρόσωπα αυτά εκτός από την κυρία Δούρου συγκαταλέγονται η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγαλέου και Ελευσίνας.

Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι είναι τα εξής: της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, των ανθρωποκτονιών από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών και της παραβίασης κανόνων οικοδομής.

Τα παραπάνω πρόσωπα καλούνται ως ύποπτα για εξηγήσεις με παραγγελία της εποπτεύουσας εισαγγελέως στην έρευνα για τις πλημμύρες, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, με πράξεις ή παραλείψεις τους να μην προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.

Η δικογραφία περαιώθηκε από την Υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτ. Αττικής αρχές Σεπτεμβρίου και στάλθηκε στην εισαγγελέα λίγο πριν τις 15 του ίδιου μήνα. Τάχιστα η εισαγγελέας ολοκλήρωσε τη μελέτη της ογκωδέστατης δικογραφίας και στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποστείλουν άμεσα τις κλήσεις.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνδρα: Η Ρ. Δούρου και άλλοι 10 καλούνται ως ύποπτοι για τις φονικές πλημμύρες"

Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια: «Το ρύζι είναι σαν πέτρα» και... κοστίζει 5 ευρώ!

Εικόνες εξαθλίωσης έρχονται για μία ακόμη φορά στο φως από την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας Λέσβου, έναν τόπο που έχει προσελκύσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ένα βίντεο που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας.

Περιμένουν στην ουρά για ένα μπουκάλι νερό και ένα πιάτο ρύζι. Το δείχνουν στην κάμερα και, όπως το περιγράφουν, είναι σαν πλαστικό. «Αυτό το ρύζι πέτρα είναι. Πέτρα», λέει ένας από τους μετανάστες. 

Στο τέλος του βίντεο, φαίνεται, μάλιστα, η κοστολόγηση για την κάθε ατομική μερίδα φαγητού, η οποία φτάνει τα 5 ευρώ. 

 

Κολαστήριο η Μόρια

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά και οι μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαιτέρως για τα παιδιά. 

Πριν από λίγες ημέρες, μία έκθεση-«καταπέλτης» είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το κολαστήριο στη Λέσβο. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στέκεται στις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στον υπεράριθμο καταυλισμό και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 29% όσων μένουν εκεί, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Παραθέτοντας μαρτυρίες ασθενών που επισκέφτηκαν το κέντρο φροντίδας της επιτροπής στο νησί, η IRC αναφέρει ότι, πέραν όσων έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, ακόμη ένα 60% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

«Αρκετές φορές έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω» είναι τα λόγια ενός 35χρονου Ιρακινού και πατέρα τεσσάρων παιδιών, που επικαλείται η έκθεση. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν τα κατάφερα είναι τα παιδιά».

Ταυτόχρονα, το 64% όσων έχουν εξεταστεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, το 55% συμπτώματα άγχους και στρες, το 18% επιθετικότητα, το 15% προχωρά σε αυτοτραυματισμούς, το 6% εμφανίζει ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ ένα 41% εμφανίζει μετατραυματικό στρες.

Επίσης, υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά έμφυλης και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανδρών, που ανέρχονται στο 50% όλων των περιστατικών που έχει εξετάσει η IRC, εκ των οποίων το 67% είναι γυναίκες και το 33% άνδρες.

Απροστάτευτα τα παιδιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNICEF, πάνω από 7.000 παιδιά έρθουν έρθει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή, κάθε μήνα έφθασαν στη χώρα μας κατά 850 παιδιά κατά μέσο όρο. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, απηύθυνε έκκληση για τα παιδιά στη Μόρια, έναν τόπο ανομίας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. 

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Φλοριάν Βέστφαλ ανέφερε ότι ««τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών».

Και όλα αυτά στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια: «Το ρύζι είναι σαν πέτρα» και... κοστίζει 5 ευρώ!"

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στη χορήγηση των γυαλιών οράσεως

Νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως θα ισχύσει από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, για τους δικαιούχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα οπτικά, ο οφθαλμίατρος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει για τον πολίτη τη βεβαίωση πληρωμής η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 100 ευρώ.

Η γνωμάτευση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ, (ανώτατο ποσό αποζημίωσης).

Τα καταστήματα οπτικών θα πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνδέονται από την ιστοσελίδα του (www.eopyy.gov.gr).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στη χορήγηση των γυαλιών οράσεως"

ΠΟΕΔΗΝ: Και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Ολοένα μακραίνει ο κατάλογος με τα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε σήμερα πως ανάμεσα στα παραχωρηθέντα ακίνητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

«Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν βγει στο ….σφυρί!!!» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς στο Υπερταμείο έχουν περιληφθεί άλλα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, το «Γεννηματάς» και το Ιπποκράτειο. Επίσης, στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων περιλαμβάνεται και το κτήριο όπου στεγαζόταν μέχρι πριν από δύο δεκαετίες το νοσοκομείο Άρτας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εντοπίζεται στον σχετικό κατάλογο σε δύο σημεία, με ισάριθμα ακίνητα: είναι τα υπ’αριθμ. 7.152 και 7.153 ακίνητα από τα 10.119 συνολικά που παραχωρήθηκαν με κωδικούς αριθμούς κτηματολογίου 191013301010-0-0 και 191013301014-0-0.

Σημειωτέον, πως και το νοσοκομείο είναι κληροδότημα και έχει χτιστεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news