facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Κίνημα Αλλαγής προς κυβέρνηση: Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για το Μάτι;

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τόνισε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

Παράλληλα, έθεσε δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης» και «Ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα;».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους. Προς την Κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνημα Αλλαγής προς κυβέρνηση: Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για το Μάτι;"

ΝΔ κατά Ξένης Δημητρίου: Πέρα από κάθε νομική λογική η αθέμιτη παρέμβαση της στην έρευνα για το Μάτι

Σφοδρή επίθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία μετά την απρόσμενη απόφασή της να διατάξει την διακοπή της έρευνας για τις ποινικές ευθύνες για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής.

Η ΝΔ κάνει λόγο για μια αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών και για μια κίνηση πέρα από κάθε λογική.

Παράλληλα, η ΝΔ αφήνει αιχμές και για την εμπλοκή στην υπόθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση της Ξένης Δημητρίου, θα πρέπει να παραδώσει πρώτα το πόρισμα του διοικητικού έλεγχου που πραγματοποιεί, προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση, καθώς όπως αναφέρει «οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ κατά Ξένης Δημητρίου: Πέρα από κάθε νομική λογική η αθέμιτη παρέμβαση της στην έρευνα για το Μάτι"

ΣτΕ: «Ναι» στην ένταξη ευτραφών ιερέων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας με γνωμοδότησή του ώστε οι ιερείς με αυξημένο σωματότυπο να εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικοί ιερείς.

Το ΣτΕ με τη γνωμοδότησή του έκανε δεκτό Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με το συγκεκριμένο ΠΔ τροποποιείται παλαιότερο διάταγμα του 2014 που αφορά τις σωματικές ικανότητες όσων ιερέων κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και αίρονται οι προβλεπόμενοι περιορισμοί ως προς τα κριτήρια σωματικής ικανότητας των κληρικών.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εξετάζοντας τη νομιμότητα του συγκεκριμένου προεδρικού Διατάγματος έκρινε πως εφόσον η παχυσαρκία δεν αποτελεί κώλυμα στη βάδιση και στις υποχρεώσεις του στρατιωτικού βίου, οι ιερείς με αυξημένο σωματότυπο, μπορούν να εντάσσονται στις Ένοπλές Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως μπορούν να κατατάσσονται στο σώμα των στρατιωτικών ιερέων όσοι ιερείς έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 19 έως και 35 kgr/m2. Σύμφωνα με την ισχύουσα στρατιωτική νομοθεσία προκειμένου να μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις άνδρες ο Δείκτης Μάζας του Σώματος πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 kgr/m2.

Να σημειωθεί, πως η εξαίρεση αυτή έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της ανάγκης στελεχώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων με κληρικούς ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολή για την οποία προορίζονται, δηλαδή, «της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος».

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Ναι» στην ένταξη ευτραφών ιερέων στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Ζάεφ: Στο πρώτο μισό του 2019 η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του χρησιμοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να πείσει φορείς και ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ.

Σήμερα, ο κ. Ζάεφ βρέθηκε στον πόλη Μπίτολα, όπου είχε συνάντηση με επιχειρηματίες και αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας. «Το άρθρο 13 και το άρθρο 14 της συμφωνίας καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο που έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις. Η συνεργασία με την Ελλάδα στο μέλλον θα γίνει πολύ πιο παραγωγική. Όταν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Βουλή αναμένουμε διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών των δύο κρατών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός της γείτονος επεσήμανε επίσης ότι «καλό θα ήταν οι πολίτες της Μπίτολα να προετοιμαστούν για την είσοδο στην ελληνική αγορά, που είναι πολύ καλή και ποιοτική. Εμείς από την πλευρά μας θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οφέλη της συμφωνία μας για να υπάρξει και πολιτικός αντίκτυπος».

Ο Ζάεφ, τέλος, υπογράμμισε ότι μετά την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Τοποθέτησε μάλιστα χρονικά αυτήν την ένταξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019.«Είμαι πεπεισμένος πως η οικονομία θα αξιοποιήσει την εν λόγω εξέλιξη, όπως και οι ξένοι επενδυτές που θα έχουν κίνητρο να επενδύσουν εδώ», ανέφερε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Στο πρώτο μισό του 2019 η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ"

Επιχείρηση «Έξοδος» στη Μόρια: 440 πρόσφυγες μεταφέρονται στη Βόλβη

Επιχείρηση «Έξοδος» σήμερα για 440 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αφήνοντας τον πολυσυζητημένο καταυλισμό της Μόριας σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση που διήρκεσε πέντε ώρες με επικεφαλής το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Κώστα Ξυνογαλά και το διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη, μεταφέρθηκαν σταδιακά όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Όπου και αφού πιστοποιήθηκε η ταυτότητά τους για μια ακόμα φορά πήραν το πολυπόθητο «τρίπτυχο» του αιτούντος άσυλο και επιβιβάσθηκαν στο πλοίο για Πειραιά. Από εκεί αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν με λεωφορεία που θα τους περιμένουν για τον προσφυγικό συνοικισμό που ετοιμάστηκε στη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τώρα τα πάντα θύμιζαν τις μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων πριν τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Οικογένειες και παρέες ανδρών και γυναικών κουβαλώντας σάκους με νοικοκυριά - δημιούργημα του πολύμηνου εγκλεισμού τους στο νησί. Κανείς δεν πίστευε ότι η «Μόρια», συνώνυμο για αυτούς του εφιάλτη της πιθανότητας να χαθεί για πάντα το όνειρο της εγκατάστασης σε μια μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν σε λίγο παρελθόν. Οικογένειες που έβγαιναν αναμνηστικές φωτογραφίες στην πόρτα του καραβιού, βιντεοσκοπήσεις των τελευταίων στιγμών στην πόλη, αλλά και δάκρυα. Ο Αχμέτ, η 'Αιντα και ο γιος τους ο Ντάνιελ. Από το Αφγανιστάν… Κλαίνε και φωτογραφίζονται «να θυμάται το παιδί τον τόπο όπου γεννήθηκε». Ο Ντάνιελ αλλά και τέσσερα - πέντε άλλα παιδιά που επιβιβάζονται με τους γονείς τους στο πλοίο, γεννήθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ένα άλλο ζευγάρι, δηλώνουν 18χρονοι. Με κιθάρες στον ώμο. Θέλουν να πάνε στην Ελβετία. Από το Ιράν, στην Ελβετία. Αλλά και γέροντες γονείς και ανάπηροι που τα παιδιά τους, τους έφεραν μαζί τους αφού αν τους αφήναν πίσω αυτό θα ισοδυναμούσε με θάνατο.

Προπάντων όμως από όλους έκπληξη. Ήρθαν στη Λέσβο με μια μικρή πλαστική βάρκα και αναχωρούν με ένα μεγάλο καράβι που όμοιό τους δεν έχουν ξαναδεί. Σίγουρα πιστεύουν το μέλλον θα είναι καλύτερο από ότι ως τα τώρα έζησαν.

Των σημερινών αναχωρήσεων θα ακολουθήσουν κι άλλες με στόχο τη δραστική μείωση του πληθυσμού στη Μόρια κάτω από 5.000 άτομα. 100 ατόμων αύριο Τρίτη, άλλων 400 την Τετάρτη, 600 το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής. Στόχος να φύγουν από τη Λέσβο σχεδόν 2000 πρόσφυγες μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα. Και μετά άλλοι 2000. Όλοι τους με κατεύθυνση τις νέες δομές στη βόρεια Ελλάδα. 1100 στη Βόλβη. 560 στον Κατσικά Ιωαννίνων. 860 στα Γρεβενά, 280 στη Φιλιππιάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «Έξοδος» στη Μόρια: 440 πρόσφυγες μεταφέρονται στη Βόλβη"

Ντιμιτρόφ για δημοψήφισμα: Αν επικρατήσει το «όχι», έστω και με μια ψήφο, θα πούμε ότι η υπόθεση δεν προχωράει

Τι θα γίνει σε περίπτωση που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν «πιάσει» το 50%, ή αν επικρατήσει το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που προβλέπει η συμφωνία για το ονοματολογικό, ανέφερε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί ακόμη.

Η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, σημείωσε. Η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η δεύτερη τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο. Τέλος, η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).

Ο Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι η κοινωνία της ΠΓΔΜ έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες - από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄" αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Οχρίδα την Κυριακή, επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ». Αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ για δημοψήφισμα: Αν επικρατήσει το «όχι», έστω και με μια ψήφο, θα πούμε ότι η υπόθεση δεν προχωράει "

Βουλή: Το Ποτάμι ζητά όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ερώτηση για την πορεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσωπικού, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Πρόκειται για ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 της δόθηκαν 561 εκατομμύρια ευρώ μέσω των εθνικών προγραμμάτων και πάνω από 1 δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια (400 εκατ. από τις αρχές του 2015 και άλλα 650 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018).
Ωστόσο, σήμερα μεγάλο ποσοστό των προσφύγων/μεταναστών διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής, των οποίων η χωρητικότητα είναι σχεδιασμένη για πολύ λιγότερα άτομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, όπως τονίζει το Ποτάμι, είναι η Μόρια της Λέσβου, όπου «σχεδόν 10.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε καταυλισμό με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων και η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική καθώς είναι ανύπαρκτες οι συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και καθημερινά είναι τα περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα μέχρι και μικρά παιδιά».
Το Ποτάμι χαρακτηρίζει εντυπωσιακά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απορρόφηση των χρημάτων αυτών που δόθηκαν στην Ελλάδα. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει «το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης (916,3 εκατ. από τα 1,05 δισ.) έχει ήδη απορροφηθεί, ενώ αντίθετα, από τα 561 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης μέσω εθνικών προγραμμάτων, έχουν απορροφηθεί μόνο τα 153 εκατ.».
Όπως επισημαίνει«Οι τελικοί δικαιούχοι των ποσών είναι: οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, τα παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παίρνουν τα χρήματα απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους, ως "έμμεση βοήθεια". Όσον αφορά στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, χρηματοδότηση έχουν λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, ακόμη και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους. Τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (99,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2017) και το υπουργείο Υγείας με 27,45 εκατ. ευρώ».
Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την σύναψη των σχετικών συμβάσεων από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία, όπως σημειώνουν, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς την τήρηση των αρχών νομιμότητας και διαφάνειας ενώ ανάλογα ερωτήματα τίθενται αναφορικά και με την διαχείριση της χρηματοδότησης από τις ΜΚΟ.
«Κάποιες από τις οργανώσεις που συνδράμουν στο προσφυγικό τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα είναι παραρτήματα παγκόσμιων δικτύων με πολύχρονη και διεθνή παρουσία σε δεκάδες χώρες, ενώ άλλες είναι αποκλειστικά "γέννημα" της προσφυγικής κρίσης της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο δεν λείπουν και ενώσεις με αμφίβολο σκοπό που ιδρύθηκαν υπό τον μανδύα των ΜΚΟ τις οποίες και βαρύνουν σοβαρές καταγγελίες για διασπάθιση κρατικού και κοινοτικού χρήματος. Το 2016, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί εκ των υστέρων το χάος που δημιουργήθηκε από τη δράση διαφόρων επιτήδειων υπό το πρόσχημα των ΜΚΟ, δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ. Στο Μητρώο αυτό είναι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες επίσημα μόνο 48 ελληνικές και ξένες ΜΚΟ, οι οποίες θα είναι και οι μόνες που θα δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες, ενώ το εν λόγω σύστημα έχει σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία είναι εγγεγραμμένη ταυτόχρονα σε 5 μητρώα αρμοδιότητας πολλών διαφορετικών υπουργείων!», επισημαίνει το Ποτάμι και επικαλείται δήλωση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. για περίπου 65.000 πρόσφυγες προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ωστόσο η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
«Γίνεται πλέον σαφές ότι η περίπτωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έχει τελικά εξελιχθεί στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία, με βάση το ποσό που θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα» αναφέρει το Ποτάμι και καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να διαβιβάσουν στη Βουλή τα στοιχεία για το ύψος του συνολικού ποσού που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα έχει απορροφηθεί. Ζητούν επίσης στοιχεία για τις διαδικασίες με τις οποίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κακής διαχείρισης. Το Ποτάμι ζητεί τις συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων που ανέλαβαν έργα σχετικά με το προσφυγικό καθώς και τυχόν υπεργολαβιών. Πώς επιλέχθηκαν οι ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν χρήματα του εργαλείου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. και πόσα χρήματα διαχειρίστηκε η καθεμία από αυτές και έγγραφα για τις ΜΚΟ για τις οποίες εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης που προβλέπει ο νόμος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Το Ποτάμι ζητά όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης"

Υπεγράφη η απόφαση για χορήγηση voucher παιδικών σταθμών στους πυρόπληκτους

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, εγκρίθηκε η υλοποίηση του προγράμματος «Χορήγηση θέσεων φροντίδας για βρέφη, νήπια και άτομα με αναπηρίες, σε αντίστοιχες δομές σε πυρόπληκτες περιοχές», ύψους 270.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση voucher σε όλες τις μητέρες και τους γονείς οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και δεν είχαν αρχικώς ενταχθεί στη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το έτος 2018-2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι δαπάνες χρηματοδότησης θα καλυφθούν από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η απόφαση για χορήγηση voucher παιδικών σταθμών στους πυρόπληκτους"

ΕΡΓΟΣΕ: Προχωρά η υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια

Προχωρά ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σιδηροδρομικά έργα, αυτό της υπογειοποίησης της γραμμής στα Σεπόλια, το οποίο και αναμένεται να αλλάξει τόσο τα μεταφορικά δεδομένα της Αττικής όσο και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Τις επόμενες ημέρες η ανάδοχος του έργου, η κοινοπραξία INTRAKAT - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση του έργου με την ΕΡΓΟΣΕ και να ξεκινήσει τις εργασίες.
Η κατασκευαστική διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 52 μήνες (4,5 χρόνια) πράγμα που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση και απόδοση του σε λειτουργία εκτιμάται αρχικά για το 2023, μετά και την πρόσφατη παρουσίαση του έργου στη Βουλή. Η συνολική διάρκεια του έργου (με τη συντήρηση) είναι 88 μήνες.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την όψη της ευρύτερης περιοχής από την πλατεία Αττικής μέχρι τα Σεπόλια καθώς με την κατασκευή της σήραγγας οι σημερινές γραμμές και οι επικίνδυνες ισόπεδες διαβάσεις θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Η γύρω περιοχή πέρα από την ασφάλεια που θα εξασφαλιστεί για τους διερχόμενους πεζούς ή οχήματα, θα αναβαθμιστεί λόγω της αναμενόμενης ανάπλασης κατά μήκος των γραμμών ενώ θα πάψει και η ηχητική ρύπανση από τα διερχόμενα τρένα. Το κόστος του έργου είναι 66,58 εκατ. ευρώ (με έκπτωση 45,71%, έναντι προϋπολογισμού έργου ύψους 122 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για την κατασκευή δίδυμης σήραγγας τετραπλού διαδρόμου 1,9 χλμ και έργο συνολικού μήκους 2,36 χλμ. που θα εξυπηρετεί τα υπεραστικά και προαστιακά τρένα.
Με την υλοποίηση αυτού του έργου γίνεται πράξη η απόφαση του ΣτΕ από το 2004, που είχε επιβάλλει να υπογειοποιηθούν οι γραμμές. Με την ολοκλήρωσή του, από το σταθμό της Αθήνας μέχρι τις 3 Γέφυρες, θα υπάρχει τετραπλός υπόγειος σιδηρόδρομος.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» CEF (Connecting Europe Facility) 2014-2020. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια της κατασκευής έχει προβλεφθεί να μην σταματήσει η λειτουργία των επίγειων γραμμών που σήμερα εξυπηρετούν τα τρένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα ξεκινήσουν τα έργα στη δυτική πλευρά του έργου οπότε θα παραμείνει σε λειτουργία μία από τις δύο υφιστάμενες γραμμές.  Με την ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος, θα μεταφερθεί η κίνηση των τρένων στις δύο υπογειοποιημένες γραμμές. Στη συνέχεια θα καταργηθεί και η ανατολική γραμμή για να κατασκευαστούν οι δύο υπόλοιπες υπόγειες γραμμές που θα ολοκληρώσουν το έργο. Αξιζει να σημειωθεί πως το έργο απαιτεί ακρίβεια καθώς περνά ανάμεσα από τη Σήραγγα του Μετρό και τον μεγάλο αγωγό αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.
Ταυτότητα του έργου
Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,91 χλμ. υποβαθμισμένου / υπογειοποιημένου, ο οποίος ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+181) στη περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.
Η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας σταδιακά — πρώτα ο Δυτικός διάδρομος και κατόπιν ο Ανατολικός.
Συνοπτικά στο αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου συμπεριλαμβάνονται:
  • Το τεχνικό υπογειοποίησης — τεχνικό Cover & Cut (top-down) αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο φάσεις (Δυτικός — Ανατολικός Διάδρομος)
  • Tα προσωρινά υδραυλικά έργα
  • Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης-αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων)
  • Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση -αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας
  • Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις)
  • Η κατασκευή των δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών
  • Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής
  • Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου
  • Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΓΟΣΕ: Προχωρά η υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια"

Μπλόκο στην εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι - Ποιοι βάζουν «τρικλοποδιά»

Τα πάνω κάτω έρχονται στην εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η οποία βρισκόταν λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και την κλήτευση ως υπόπτων συγκεκριμένων προσώπων που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό και όχι μόνο σκέλος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα. Η απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονταν για την μεγάλη αυτή καταστροφή «παγώνει» πλέον και μετατίθεται τους επόμενους μήνες!

Την ανατροπή στην πολύκροτη έρευνα - τα αποτελέσματα της οποίας ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους - σηματοδοτούν δυο γεγονότα:

Η ξαφνική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Το πρώτο γεγονός είναι ότι ενώ σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος πήρε στα χέρια του το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς - ήταν το τελευταίο στοιχείο που ανέμενε ο εισαγγελέας για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του - η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου!

Πρόκειται φυσικά για πόρισμα που δεν έχει συνταχθεί ακόμη - και πώς θα μπορούσε άλλωστε; - αφού η επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης είχε δώσει εντολή για διενέργεια διοικητικού ελέγχου μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου ξεκίνησε την επομένη της καταστροφής με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Καθ' όλη δε τη διάρκεια του καλοκαιριού με ένα μικρό διάλειμμα μια ημέρα πριν και μετά το 15Αυγουστο, ο εισαγγελέας ελάμβανε καταθέσεις και συγκέντρωνε στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που είχαν δώσει ανακριβή στοιχεία στη Δικαιοσύνη

Μάλιστα, η δυναμική της έρευνας ήταν τέτοια που δικαστικές πηγές μιλούσαν για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων μέσα στο Σεπτέμβριο! Εξάλλου, ο κ. Ζαγοραίος από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έρευνάς του είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής. Τα στελέχη μάλιστα αυτά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι εισαγγελικές αρχές είχαν προχωρήσει, τότε, ακόμη και σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.

Και ενώ πλέον όλα ήταν έτοιμα για την απόδοση ευθυνών με την προηγούμενη κλήτευση των υπόπτων για εξηγήσεις, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η ογκώδης δικογραφία που είχε καταρτιστεί για τις φωτιές μπαίνει στην... αναμονή απ' ότι φαίνεται για πολλούς μήνες μέχρι να σταλεί στην εισαγγελία το πόρισμα της κυρίας Παπασπύρου.

Ένα πόρισμα που για να συνταχθεί δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη και ένα έτος, αν κρίνει κανείς από το χρόνο που χρειάστηκε - ένα οχτάμηνο - για να εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τις πλημμύρες στην Μάνδρα.

Το δεύτερο γεγονός που σηματοδοτεί στην ανατροπή των έως τώρα δεδομένων σχετικά με την πορεία της έρευνας για τις φωτιές, είναι η αποχώρηση του νυν προϊσταμένου της εισαγγελίας που διενήργησε την έρευνα από το πόστο του.

Η μετάθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Εφετών

Ο κ. Ζαγοραίος από την ερχόμενη Δευτέρα αποχωρεί από τη θέση το, καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην εισαγγελία Εφετών. Κάτι, που όμως ήταν γνωστό από την έναρξη της έρευνας του για την φονική πυρκαγιά και για το λόγο αυτό άλλωστε δεν είχε αποκλειστεί τότε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο χρόνο παραμονής του στην εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει την έρευνα του. Παράταση που προς το παρόν τουλάχιστον δεν του έχει δοθεί!

Έτσι, ο απερχόμενος προϊστάμενος της εισαγγελίας δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα για τις φωτιές. Στην θέση του, ορίζονται δυο νέοι εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση τις τελευταίες εβδομάδες οι κ.κ. Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στην εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι - Ποιοι βάζουν «τρικλοποδιά»"

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Μπορεί το ζήτημα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις να κυριαρχεί στην εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο οι Θεσμοί δεν φαίνεται πως βιάζονται ιδιαίτερα για να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα.

Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου – το πρώτο τακτικό EG μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- επεσήμανε πως το θέμα των συντάξεων δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια πηγή υποστήριξε πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης, αν και όπως είπε οι επίσημη διαπραγμάτευση γι αυτό το θέμα θα διεξαχθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν εντός του Οκτωβρίου.

Πάντως επ αυτού είπε πως το ζήτημα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα». «Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Πάντως το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ενσωμάτωση των περικοπών στο προσχέδιο ώστε, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές να απαλειφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου και αφού νωρίτερα στις 15 Οκτωβρίου το σχέδιο υποβληθεί στην Κομισιόν , όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως κανένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις τελικές αποφάσεις επί του προσχεδίου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαίος αξιωματούχος: Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για τις συντάξεις"

Εκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές της Κρήτης -Αμεση στέγαση σε ξενοδοχεία

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος 2.000 ευρώ, στους φοιτητές που διέμεναν στην εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι άμεσα θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου οι φοιτητές, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φωτιά.
Τα 2.000 ευρώ θα δοθούν στους φοιτητές τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου. Ανέφερε ακόμη ότι έχει ήδη γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου, για τη στέγασή τους από απόψε, με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλύψει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης.
Το Υπουργείο Παιδείας θα περιμένει την κτιριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτιρίου της εστίας, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα συμβάλει στη μεταστέγαση του εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας.
Ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε τους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης που επλήγησαν από την πυρκαγιά και συναντήθηκε με τον πρύτανη, Αχιλλέα Ζώρρα.
Ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά την πυρκαγιάΟ κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά την πυρκαγιά
Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για την μη άμεση επίλυση κυρίως οικονομικών θεμάτων. Ο φοιτητής Ιατρικής Βαγγέλης Μαρούλης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο αλλά και στην απόλυτη έκπληξη του να μην έχουν τίποτα. Ούτε χρήματα ούτε υπολογιστές, ούτε ρούχα. Εξέφρασαν μάλιστα στον υπουργό τη δυσαρέσκεια τους για τη μη άμεση οικονομική ανταπόκριση από πλευράς της πρυτανείας δεδομένου ότι δεν είχαν ούτε ένα ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
«Υπάρχει πάντα και ένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν θέλουμε την γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στο να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους οι φοιτητές μας με την ουσιαστική μας βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα λάβουν 2.000 ευρώ για να εξοπλιστούν εκ νέου και για τις πρώτες τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός.
Ο υπουργός Παιδείας μιλά με φοιτητές του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΟ υπουργός Παιδείας μιλά με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το κτίριο του πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ένα μεγάλο κομμάτι του είναι μη κατοικήσιμο, γιατί έχει επηρεαστεί η στατικότητα, δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης, Αχιλλέας Ζώρρας.
«Μπορεί να μην έχει καεί αλλά έχει λειτουργικά επηρεαστεί από τις ψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν είναι δυνατόν μέσα εκεί να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι αυτά τα κτίρια πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθούν και να βρούμε τρόπους μεταστέγασης των υπηρεσιών και προφανώς και των φοιτητών και αυτό είναι τη στιγμή αυτή το πλέον οξύ έχουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως πανεπιστήμιο», εξήγησε.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές της Κρήτης -Αμεση στέγαση σε ξενοδοχεία "

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας - Καταδικάστηκε και κρατήθηκε, γιατί μπέρδεψαν τη διεύθυνσή του

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η… γραφειοκρατία πάντα μένει –για να παραφράσουμε το γνωστό σουξέ. Εξηντάχρνος υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και βαρύ χρηματικό πρόστιμο επειδή η αστυνομία θυροκόλλησε σε λάθος διεύθυνση την κλήτευσή του σε δίκη. Σαν να μην έφτανε αυτό, κρατήθηκε για 24 ώρες, παρά το ότι είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως για να κάνει αίτηση ακύρωσης.

Το χρονικό του παραλόγου

Ο εξηντάχρονος Μ.Π. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση του Law&Order) υπηρετεί στο υπουργείο Εργασίας. Παλιότερα δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Στη συνέχεια, οι διατάξεις άλλαξαν και συμπεριλήφθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου στην υποχρέωση υποβολής της σχετική δήλωσης. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2016 ο Μ.Π. απουσίαζε από την υπηρεσία λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, οπότε δεν πληροφορήθηκε την αλλαγή του νόμου. Όταν επέστρεψε στην εργασία του στο τέλος Απριλίου του 2016 πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Πόθεν Έσχες, πράγμα που έκανε.

Μετά από λίγο καιρό ήλθε στο γραφείο του δικαστικός επιμελητής με κλήση σε απολογία στην εισαγγελία. Την παρέλαβε και πήγε στην ανακρίτρια όπου και της εξήγησε ότι ήταν ασθενής και δεν μπόρεσε να πληροφορηθεί την αλλαγή του νόμου. Της άφησε απολογητικό υπόμνημα και το αντίγραφο της δήλωσης του Πόθεν Έσχες που είχε ήδη υποβάλει. Ερωτηθείς ο εισαγγελέας αν θα ασκούσε δίωξη, απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση ο Μ.Π. θα ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα της κλήτευσης, ο δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε το έγγραφο στην οδό Αγίας Σοφίας στον Ταύρο, αντί στην οδό Αγίας Σοφίας, στον Κολωνό που είναι η διεύθυνση του Μ.Π. Η δίκη για τη μη έγκαιρη υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες έγινε ερήμην του κατηγορουμένου, μιας και αυτός ποτέ δεν είχε ειδοποιηθεί. Ο Μ.Π. καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή, ένα χρόνο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμο 11.000 ευρώ. Όλοι οι συνάδελφοι του που παρευρέθηκαν σε ανάλογες δίκες, αθωώθηκαν.

Στο Μεταγωγών

Πριν λίγες μέρες γίνεται το επόμενο γραφειοκρατικό «θαύμα». Από το αστυνομικό τμήμα Κολωνού (και όχι… Ταύρου) ειδοποιούν τον Μ.Π. ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, καθώς και ότι πρέπει να συνεννοηθεί με δικηγόρο για να πράξει τα δέοντα. Όπερ κι εγένετο. Ο Μ.Π. με το δικηγόρο του έκανε αίτηση ακύρωσης. Έλα όμως που στην Ευελπίδων, όταν έφτασε η σειρά για να εκδικαστεί η προσφυγή του, είχε λήξει το ωράριο; Η Έδρα ρώτησε αν είχε θυροκολληθεί η κλήτευση σε δίκη –χωρίς όμως να επιτρέψει στον κατηγορούμενο να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Αφού λοιπόν η κλήτευση είχε θυροκολληθεί και ήταν σε εκκρεμότητα το ένταλμα, διέταξε την κράτηση του Μ.Π. μέχρι την υποβολή της έφεσης την επόμενη μέρα.

Ο εξηντάχρονος με το σοβαρό πρόβλημα υγείας, πέρασε τη νύχτα του στο Μεταγωγών, οδηγήθηκε την επομένη σιδηροδέσμιος στην Ευελπίδων και μετά ξανά στο Μεταγωγών οπότε αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες ταλαιπωρίας. Είχε όμως πρώτα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το πρόστιμο το οποίο θα πληρώνει με δόσεις. Όταν κάποια στιγμή αθωωθεί στο Εφετείο, θα αρχίσει και η διαδικασία επιστροφή των χρημάτων από την Εφορία. Όλα αυτά γιατί ο δικαστικός επιμελητής μπέρδεψε τις διευθύνσεις…

Η περιπέτεια του Μ.Π. θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κάποιο μυθιστόρημα του Κάφκα. Είναι όμως ένα πραγματικό περιστατικό από την Ελλάδα του 2018.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας - Καταδικάστηκε και κρατήθηκε, γιατί μπέρδεψαν τη διεύθυνσή του"

«Ο κ.Κωνσταντινέας το ξεκίνησε, εμείς πήγαμε να τους χωρίσουμε», δηλώνει μέλος των οργανωμένων οπαδών της Καλαμάτας

Τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά τον αγώνα Καλαμάτα-Πάμισος, κοντά σε στέκι οπαδών της «Μαύρης Θύελλας», στην Καλαμάτα και την επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, περιέγραψε μέλος των «Bulldogs», των οργανωμένων οπαδών της ομάδας.

«Την ώρα που τελείωσε το ποδόσφαιρο, περνούσε ο κ.Κωνσταντινέας από εκεί και ένα παιδί του φώναξε: Η Μακεδονία είναι ελληνική. Και κοίταξε ειρωνικά και γέλαγε. Και του λέει ένα παιδί: Άι γ... ρε, τι γελάς έτσι; Και σταμάτησε ο κ.Κωνσταντινέας για να ζητήσει το λόγο με τσαμπουκά και ένα παιδι τραβούσε βίντεο και του βούτηξε το κινητό», ανέφερε το μέλος των Bulldogs.

Και συνέχισε: «Στο μεταξύ του έλεγε το παιδί να του δώσει το τηλέφωνο, αλλά εκείνος δεν του το έδινε, τον έσπρωχνε με γροθιές ο κ.Κωνσταντινέας και διαμάχη στη διαμάχη έγινε όλη η φασαρία. Και τα παιδιά που είναι μέσα κρατούμενοι, ούτε καν έχουν αναμειχτεί στα χέρια. Μόνο λογομαχία. Ή δύο ή τρία άτομα πρέπει να ήταν. Εμείς μπήκαμε να τους χωρίσουμε για να μην υπάρχουν θέματα με το σύλλογο, αλλά και την ομάδα. Και μόλις ηρέμησαν τα πράγματα ο κ.Κωνσταντινέας πήρε την αστυνομία και είπε ότι του την πέσαμε. Ουτε καν, εμείς οι φίλαθλοι μιλάγαμε μαζί του, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα»

«Εμείς σαν φίλαθλοι καταδικάζουμε το συμβάν», σημείωσε.

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα τριάντα ατόμων, τους οποίους τοποθετεί ότι ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν σοβαρά για τις θέσεις του αναφορικά με το Σκοπιανό και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Κωνσταντινέας πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου εισήχθη μετά το επεισόδιο.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο κ.Κωνσταντινέας το ξεκίνησε, εμείς πήγαμε να τους χωρίσουμε», δηλώνει μέλος των οργανωμένων οπαδών της Καλαμάτας"

Υπ. Δικαιοσύνης: Θα καταργήσουμε το αυτόφωρο εις βάρος των δημοσιογράφων

Σε προαναγγελία αλλαγής της διάταξης που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των δημοσιογράφων μετά από μήνυση για δημοσίευμα, προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με ανακοίνωσή του απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε κατάργηση του αυτοφώρου για τα αδικήματα Τύπου, σημειώνοντας ότι κρούει ανοιχτές θύρες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής.

«Μετά τον «υποκατώτατο» μισθό τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει, μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για … κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά κρούει θύρες ανοιχτές, δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου. Κι αυτό, παρότι έχει γνωστοποιηθεί ότι επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες.

Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει για την Ελλάδα τη στρεβλή εικόνα μιας χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου, παραγνωρίζει ότι μόλις με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «Τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου.

Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν άλλωστε εκείνη που έδωσε τέλος και στην πρακτική των λεγόμενων «διαρκών αυτόφωρων», που εισήγαγε ο Ν. 3943/2011, για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000€.

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Δικαιοσύνης: Θα καταργήσουμε το αυτόφωρο εις βάρος των δημοσιογράφων"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 12% το προβάδισμα της ΝΔ

Προβάδισμα άνω των 12 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και της τάξης του 14% με αναγωγή δίνει δημοσκόπηση της Opinion Poll που διενεργήθηκε το διάστημα 17-21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,03%, έναντι 13,94% του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ με αναγωγή, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 29,91% για τη ΝΔ, έναντι 16,02% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη για την τρίτη θέση

Την ίδια ώρα, μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται ότι δίνουν Κίνημα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, με ποσοστά 5,60%, 5,4% και 5%, (με αναγωγή 6,44%, 6,21% και 5,65% αντίστοιχα), ενώ εκτός βουλής φαίνεται ότι θα τεθούν Το Ποτάμι με ποσοστό 9,8% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,68%. Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,1% και αναποφάσιστοι δηλώνουν το 14,86% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με σχόλιο της εταιρείας, η διαφορά στα ποσοστά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα έναντι του Δεκεμβρίου του 2017. Κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2018, υπήρξε μείωση της διαφοράς, ωστόσο από εκείνη τη στιγμή και μετά υπάρχει σταδιακή και συνεχής αύξηση της διαφοράς.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι από οι αναποφάσιστοι δείχνουν είτε να τροδοφοτούν μια στάση αποχής ή να προσανατολίζονται σε μικρότερα κόμματα και άλλα βρίσκονται κοντά στον πήχη.

«Να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών»

Την ίδια ώρα, ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.


Το 75,5% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 76,9% θεωρεί λαθεμένη τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, το 84% θεωρεί ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας, το 75,8% δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και το 70% εκτιμά ότι η πολιτική που ακολουθείται θα χειροτερεύσει την οικονομική του κατάσταση.

Επίσης, το 65% ζητά να μην επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή και το 57,1% θεωρεί την κυβέρνηση βασικά υπεύθυνη για το Μάτι. Επίσης, το 56% θεωρεί ότι θα υπάρξει μείωση των συντάξεων ακόμη και αν υπάρξει μια μικρή παράταση.

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 12% το προβάδισμα της ΝΔ"

Τη μια ημέρα η ΕΛΑΣ δεν είχε αστυνομικούς για την αυτοδικία της Ομόνοιας- Την άλλη έβαλαν 16 στο υπουργείο- Ολόκληρη η διαταγή και οι στρατηγοί ... συνωμότες

Χθες, οι αστυνομικοί καθυστέρησαν να προσέλθουν στο μοιραίο για την ζωή του Ζακ Κωστόπουλου και για την κοινωνική ηθική κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας, με 
προφανές εύλογο πρόσχημα το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού και την εκ του αποτελέσματος μεγάλη  διασπορά του.

Σήμερα, όπως αποκάλυψε το bloko.gr τοποθετήθηκαν 16 αστυνομικοί στους ορόφους του αρχηγείου προκειμένου να υπηρετηθεί ο αυτοσκοπός της εσωτερικής- εσωστρεφούς- κλειστοφοβικής κατασκοπίας.

Τί λοιπόν από τα δύο συμβαίνει; Υπάρχει δύναμη αλλά αναλώνεται σε σκοπιμότητες κρίσεων και συμμαχιών σε βάρος της ασφάλειας του πολίτη, ή δεν υπάρχει αλλά επικυριαρχεί η λογική του άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε;

Θα διαβάσετε σε λίγο στο bloko.gr ολόκληρη τη διαταγή του αρχηγού κ. Άρη Ανδρικόπουλου και θα βγάλετε τα συμπεράσματα; σας, αφού προηγουμένως θέσουμε το ερώτημα, εάν η σχετική διαταγή ήταν σε γνώση της υπουργού. Εάν ήταν, η κ. Γεροβασίλη οφείλει να διαμοιραστεί την όποια ασκηθείσα κριτική. Θετική ή αρνητική.

Από την άλλη και με δεδομένη τη δημοσιοποίηση από το bloko.gr στοιχείων μέσα από τη λίστα των 22 προγραφών ανώτατων αξιωματικών και τη μη διάψευση τους, σε συνάρτηση από την αποψίλωση των στρατηγών από διοικητικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν απευθείας στον αρχηγό, ποιος δεν πιστεύει ότι η τελευταία κίνηση Ανδρικόπουλου με την τοποθέτηση του οροφάρχη δεν αποσκοπεί στην επιβολή ενός καθεστώτος εσωτερικής τρομοκρατίας, ώστε όλες οι συναντήσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών να καταγράφονται, ώστε να δίνεται καθημερινή  αναφορά για τους ... συνωμότες αξιωματικούς; Απορία ψάλτου...

Διαβάστε τη διαταγή
















bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη μια ημέρα η ΕΛΑΣ δεν είχε αστυνομικούς για την αυτοδικία της Ομόνοιας- Την άλλη έβαλαν 16 στο υπουργείο- Ολόκληρη η διαταγή και οι στρατηγοί ... συνωμότες"

Εργαζόμενοι- «Βοήθεια στο Σπίτι»: Προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία

Τα Σωματεία εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» προκηρύσσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 Οκτωβρίου  με  κινητοποίηση και συμμετοχή όλων των Σωματείων στην Αθήνα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το ΄΄Βοήθεια στο  Σπίτι΄΄ και οι Εργαζόμενοι:
  • Εξυπηρετούν ΔΩΡΕΑΝ000 ηλικιωμένους και ΑΜεΑ σε όλη τη χώρα
  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες.
  • ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ την ποιότητα ζωής και ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ τη σωματική και ψυχική υγεία των εξυπηρετουμένων παρέχοντάς τους νοσηλευτική φροντίδα και ψυχολογική στήριξη
  • ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ και ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ φαινόμενα απομόνωσης, στιγματισμού και ιδρυματοποίησης των ευπαθών ομάδων
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ τεράστια ποσά για το Κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της πρόληψης και της κατ΄οίκον φροντίδας. Αποτελούν  εξειδικευμένο προσωπικό  με πολύτιμη τεχνογνωσία και πολύχρονη εμπειρία,  παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας   
  • Οι ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ προ 15ετίας και καλύπτουν ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ανάγκες των ευπαθών ομάδων .Περιμένουν τόσα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να πράξουν το αυτονόητο και να κάνουν ΘΕΣΜΟ μια τόσο σημαντική υπηρεσία διασφαλίζοντας παράλληλα το υπάρχον προσωπικό.
Αντί αυτού, η Κυβέρνηση ετοιμάζει  επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας μας, στα πρότυπα της 3Κ που βγήκε για  την καθαριότητα όπου η πλειοψηφία των υπηρετούντων εργαζομένων ήταν εκτός . Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε 3000 θέσεις μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εργαζομένων.
ΩΣ ΕΔΩ !!!! ΔΕ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.          
 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ:
  • Νομοθετική ρύθμιση που  θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο  προσωπικό καταργώντας την 15ετή ομηρία  και θα αναγνωρίζει  την πραγματική σχέση εργασίας  που είναι Αορίστου χρόνου.
  • Αναγνώριση και καταβολή του  ανθυγιεινού  επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς.                                        
  • Την πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και αποδόμηση του Βοήθεια Στο Σπίτι.
  • Την αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων καθώς αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα με πάρα πολλά προβλήματα που τα καταστούν επικίνδυνα προς χρήση.
Καμία άλλη ανοχή !
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»!!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ!
 Τόπος συγκέντρωσης των εργαζομένων θα είναι η πλατεία Συντάγματος   στις 10:30 π.μ
 Ζητάμε την έμπρακτη  στήριξη και κάλυψη της απεργίας μας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Με εκτίμηση,
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΙΤΙ
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι- «Βοήθεια στο Σπίτι»: Προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία"

Εξηγήσεις από την Αχτσιόγλου για τις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για την αναλγησία του υπουργείου Εργασίας έναντι των δικαιούχων σύνταξης χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή είναι μεγάλες και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων «απίστευτη».

Να σημειωθεί πως οι βουλευτές είχαν καταθέσει παρόμοια ερώτηση και τον περασμένο Μάιο χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση από την κυρία ΄Έφη Αχτσιόγλου.

Η ερώτηση έχει ως εξής :

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση Καταβολής Συντάξεων Χηρείας

Το τελευταίο διάστημα οι εν ζωή σύζυγοι - δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, έχουν υποβληθεί σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους. Δυστυχώς για τους ίδιους, μετά την πάροδο δύο ολόκληρων χρόνων από την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας.

Η θέση σε εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έγινε με γνώμονα την ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των πολιτών, την επανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ασφαλισμένων και ασφαλιστικού συστήματος και την «οριοθέτηση» και αντικατάσταση του τέως αχανούς και υδροκέφαλου ασφαλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος με μεγαλύτερα και μικρότερα ταμεία πολλών ταχυτήτων που απλά «κατακερμάτιζαν» την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών.

Ο ΕΦΚΑ λοιπόν αποτέλεσε όχι μόνο μια τυπική ενοποίηση ταμείων, αλλά και συνολικά ένα ορόσημο, μια διαφορετική αντίληψη στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης. Όμως, ως προς τα διαδικαστικά, η σταδιακή μετατροπή και ενοποίηση των προηγούμενων ταμείων, φαίνεται να έχουν πλήξει τόσο την ταχύτητα στην χορήγηση των συντάξεων θανάτου όσο και την εν γένει δυνατότητα των δικαιούχων να ενημερώνονται πλήρως ανά πάσα στιγμή για την πορεία και τα στάδια στα οποία βρίσκεται η αίτησή τους, τη διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν ασφαλιστικές τους οφειλές, τον τρόπο και το ποσό με το οποίο δύνανται να προχωρήσουν σε διακανονισμό, τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και το ποσό των κρατήσεων που προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του ΕΦΚΑ ως προς το στήσιμο των μηχανογραφικών συστημάτων όλων των τέως ΦΚΑ, από την επικοινωνία με τους πολίτες προκύπτει ότι το μεγάλο κομμάτι των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Πού οφείλεται η ολιγωρία στην πλήρη ενημέρωση αλλά και την ικανοποίηση του δικαιώματος που έχουν ήδη θεμελιώσει οι εν λόγω ασφαλισμένοι;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν τη χορήγηση συντάξεων χηρείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γεώργιος

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττας Δημήτριος

Γεννιά Γεωργία

Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Ιωάννης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καρακώστα Ευαγγελία

Κασιμάτη Νίνα

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κουράκης Αναστάσιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νίκος

Μάρδας Δημήτρης

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάλλης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούφα Μπέττυ

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης
Συρίγος Αντώνιος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσόγκας Γεώργιος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

Ψυχογιός Γεώργιος

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις από την Αχτσιόγλου για τις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα – Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει

Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για τον άγριο ξυλοδαρμό του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα , πρόκειται για δυο 26χρονους, έναν 36χρονο, έναν 37χρονο και έναν 63χρονο.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν, είναι για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και παραβίαση του νόμου περί επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα γεγονότα σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα εξελίχθηκαν ως εξής :

Μετά το τέλος του αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Μεσσηνιακού ο Πέτρος Κωνσταντινέας αποχώρησε κατευθυνόμενος στην οδό Καλλιπατείρας ,φθάνοντας έξω από τα γραφεία των σκληροπυρηνικών οπαδών της ομάδας της Καλαμάτας «Bulldogs» κάποιος από τους συγκεντρωμένους φιλάθλους του φώναξε …«Ρε ξεπούλησες την Μακεδονία » σταματώντας την μηχανή ο Πέτρος Κωνσταντινέας κατέβηκε σε έξαλλη κατάσταση και ζήτησε εξηγήσεις βρίζοντας και απειλώντας τους συγκεντρωμένους οπαδούς .

Η κατάσταση πλέον ξέφυγε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή και ο βουλευτής Κωνσταντινέας να υποστεί άγριο ξυλοδαρμό παρά την αστυνομική φύλαξη που διέθετε από περισσότερα από 50 άτομα .

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.



bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα – Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news