facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτές είναι οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα δυο χρόνια (πίνακες)

Περίπου 3.500.000 πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσα στο 2019 και από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.
Στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι ως εξής:
Για το 2019:
Για το 2020:
Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.
Εκτιμάται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.
Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα δυο χρόνια (πίνακες)"

Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ: Κάλπικη η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, συγκλίνουν στρατηγικά (βίντεο)

«Να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ» κάλεσε το λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε «κάλπικη» την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Κυβέρνηση και ΝΔ, μας καλούν στην ουσία να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα το επόμενο διάστημα με βάση τον πλούτο που παράγουμε. Πως ό,τι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, χάθηκε οριστικά» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Το ΚΚΕ σήμερα είναι το κόμμα που μπαίνει μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε δήμο και γειτονιά, για να φωτίσει την πραγματική εικόνα. Να συμβάλει ώστε ο λαός να οργανωθεί και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και να μην αρκεστεί στα ψίχουλα. Αναδεικνύουμε καθημερινά και μαχητικά, ότι υπάρχει ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και ότι ο σημερινός βάλτος δεν είναι μονόδρομος».

Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, με έμφαση στα εργασιακά, στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στη συρρίκνωση εισοδημάτων εργαζομένων και των συνταξιούχων, τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.. Ανέφερε ότι «αυτός ο ίδιος πρωθυπουργός παρουσίασε ως σημαντικό βήμα αποκατάστασης των αδικιών, την αύξηση του βασικού μισθού κατά λίγα ευρώ» και πρόσθεσε:

«Έλεγε πως η μείωση των συντάξεων είναι ακόμα και αντιαναπτυξιακό μέτρο, επαναφέροντας τους περιβόητους πολλαπλασιαστές του Αντώνη Σαμαρά. Αν είναι έτσι, κ. Τσίπρα, ρωτάμε τότε γιατί να μην αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί; Δεν θα είναι ακόμα θετικότερο το αποτέλεσμα στην ανάπτυξη; Γιατί αρνηθήκατε τη σχετική πρόταση που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή; Η αλήθεια είναι δυστυχώς διαφορετική για σας».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι και στην επόμενη περίοδο θα εξακολουθήσει να υπάρχει η «θωράκιση της ενισχυμένης επιτόπιας εποπτείας από το κουαρτέτο» και η «πρόβλεψη επίσης για νέες αξιολογήσεις της οικονομίας» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ψηφισμένων μέτρων για τα λαϊκά στρώματα.

«Η προκλητική στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και η υπόσχεση «μερίσματος», συσκοτίζει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συσκοτίσει, πως αυτή η στήριξη απαιτεί υλοποίηση, μέχρι κεραίας, όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς και νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων που φέρνει η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδος. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζομένους, πως θα έρθουν καλύτερες μέρες ….» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Την ίδια ώρα, η ΝΔ στηρίζει στην ουσία - προκλητικά - την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, χαρακτηρίζοντας ως παροχολογία τα ελάχιστα μέτρα, επιπέδου φτωχοκομείου, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο συγκλίνουν στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», τόσο περισσότερο «ανεβάζουν τους τόνους της κάλπικης αντιπαράθεσης για ανικανότητα και διαφθορά, για το ποιος εκφράζει την …πρόοδο». Πρόσθεσε ότι σε μέσα αυτό το κλίμα, «τα άλλα αστικά κόμματα», κυρίως η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, κάνουν «μια αντιπολίτευση, που όχι μόνο είναι εντελώς άσφαιρη, αλλά είναι και βολική».

«Είναι βολική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν τα δικά τους προηγούμενα πεπραγμένα, ως κόμματα που άσκησαν την κυβερνητική διαχείριση τα χρόνια πριν το ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Τα ψίχουλα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν επαρκούν ούτε για να αντιμετωπίσουν τις νέες απώλειες που έρχονται την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για πολιτική αναδιανομής της φτώχειας. Παίρνουν απ' τη μία τσέπη των εργαζόμενων δέκα και δίνουν στην άλλη τσέπη πίσω ένα. Αλήθεια, το θέμα είναι πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα που είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ; Ή πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με τον κυρίως όγκο του προϋπολογισμού, που είναι της τάξης του 40% του ΑΕΠ; Ή με το πλεόνασμα του 3,5% που το πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι;».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι απέναντι στους «νέους ψεύτικους διαχωρισμούς, 'πρόοδος - συντήρηση', 'δεξιά - αντιδεξιά', 'ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ'», που όπως είπε, προβάλλονται για να κρύψουν «το ποιος υπηρετεί και ποιος αντιπαλεύει το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο», άλλο είναι το πραγματικό δίλημμα για το λαό: «Το πραγματικό δίλημμα από τη σκοπιά του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του, είναι ένα: εργατικό κίνημα - κοινωνική συμμαχία για να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση, ή συνέχιση του δρόμου που αποδεδειγμένα πλέον φέρνει νέα δεινά και καταστροφές».

«Επειδή η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη, επειδή όποιος από δαύτους κι αν είναι στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος, για αυτό σας λέμε με το χέρι στην καρδιά, ότι την πραγματική «διαφορά» μπορούμε να την κάνουμε μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Που αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται επίσης να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» και άσκησε κριτική για τις περιφερειακές γεωστρατηγικές συνεργασίες της χώρας και για το «ρόλο μεσολαβητή για να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Μήπως αυτό το μοναδικό στόχο δεν είχε και η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρα- Ζάεφ; Από πού κι ως πού η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, προβλημάτων αλυτρωτισμού κι εθνικισμού, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Αφού τα προβλήματα αυτά, όχι μόνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά θα επιδεινωθούν παραπέρα, γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής».

«Το ΚΚΕ με τους αγώνες του και τη δράση του, μέσα κι έξω από τη Βουλή, είναι παράγοντας αποφασιστικής πίεσης για αποτροπή των χειρότερων. Για τη ματαίωση αντεργατικών και αντιλαϊκών σχεδίων και σε αρκετές περιπτώσεις για απόσπαση κάποιων λύσεων» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στη συκοφαντία προς το ΚΚΕ, ότι δήθεν τα παραπέμπει όλα σε ένα μακρινό μέλλον, χωρίς προοπτική. Όλοι αυτοί ξέρουν πολύ καλά ότι οι κομμουνιστές είναι μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις στελεχών, επιστημόνων, συνδικαλιστών, από διάφορους χώρους, που στηρίζουν τις προτάσεις του ΚΚΕ.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ: Κάλπικη η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, συγκλίνουν στρατηγικά (βίντεο)"

Αντιπροτείνει ο Μπουτάρης: Να ξεκινούν τα σχολεία στις 10 το πρωί!

Σε μια αντιπρόταση προχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για την ώρα έναρξης των σχολικών μαθημάτων την οποία κατέθεσε μέσω twitter. Ο ίδιος εμφανίστηκε με πιο προωθημένες θέσεις για το σχολικό ωράριο από αυτές του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Μέσω twitter, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να προσαρμοστούν από του χρόνου τα σχολεία στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα με το ωράριο να ξεκινά στις 10 το πρωί και να ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα.

«Έτσι και οι εργαζόμενοι θα διευκολύνονται και θα υπάρχει θετικός αντίκτυπος στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπροτείνει ο Μπουτάρης: Να ξεκινούν τα σχολεία στις 10 το πρωί!"

Εισαγγελικές κλήσεις για τα δάνεια των κομμάτων σε περισσότερους από 60 υπόπτους

Νέο κεφάλαιο ανοίγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, 60 και πλέον πρόσωπα καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, που χειρίζονται τη συγκεκριμένη δικογραφία, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Πρόκειται για 13 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, 37 της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ που έλαβαν τα δάνεια και ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά τους τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κατά τις πληροφορίες, οι εισαγγελείς καλούν τα τραπεζικά στελέχη να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, που είχε τεθεί στο παρελθόν στο αρχείο, απασχολεί και πάλι την οικονομική εισαγγελία μετά από παραγγελία που είχε δώσει το 2017 για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε διαβιβαστεί το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλή που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων.

Το πόρισμα είχε διαβιβαστεί στους οικονομικούς εισαγγελείς από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου με παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων.

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της σημείωνε πως αν κρίνονταν αναγκαίο οι εισαγγελείς θα έπρεπε να ανασύρουν από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013.

Το παλαιό αυτό πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.

Η διαδρομή της τροπολογίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους πρώην γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων κατά την ενδεκαετία 2000-2011 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η τροπολογία εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ και άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελικές κλήσεις για τα δάνεια των κομμάτων σε περισσότερους από 60 υπόπτους"

Λεβέντης: Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του στο τέλος

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο αλλά και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη ΔΕΘ.

"Ο κ. Καμμένος παίζει με τον εαυτό του, θεατρινίζει. Υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και θα το πληρώσει στις εκλογές", τόνισε αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα.

"Δεν θα κάνω δέκτη τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα την ακυρώσω όσο ζω", πρόσθεσε.

Για τα επεισόδια του Σαββάτο τόνισε:

"Ο Τσίπρας είχε τρομάξει με το συλλαλητήριο. Υπήρχε αληθινός φόβος. Εκείνη την μέρα η χώρα θύμιζε Μακαρέζο και Παττακό", είπε ο κ. Λεβέντης. Ακόμη, σημείωσε ότι δεν φταίνε οι αστυνομικοί, οι οποίοι όπως είπε εκτελούν εντολές. Ακόμη, αναφέρθηκε και στο "Βούλγαροι" που αποκαλούσαν τα ΜΑΤ τους διαδηλωτές τονίζοντας ότι "για το Βούλγαροι υπάρχουν και τρελοί, ή θερμόαιμοι".

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση του thestival.gr, σημείωσε πως δεν ήταν ποτέ θέση του οι εκλογές, προσθέτοντας πως θεωρούσε τον Αλέξη Τσίπρα έξυπνο για να δραπετεύσει και να σώσει το κόμμα του.

"Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του στο τέλος", είπε.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι δεν θα στηρίξει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. "Έχει πάρει μια θέση για το Σκοπιανό που δεν είναι πρέπουσα για δήμαρχο και έχει την στήριξη του κ. Τσίπρα".

Ακόμα, εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. " Να φύγουν οι αρρωστημένες νοοτροπίες Τσίπρα- Μητσοτάκη. Η χώρα θέλει συνεννόηση, δεν θέλει νταβατζή".

Ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει έκταση στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ, υπογράμμισε ότι "δεν είμαι αντίθετος με το να βοηθήσουμε τους αθλητικούς συλλόγους" ωστόσο όπως είπε θα πρέπει και οι σύλλογοι να δεχθούν διαφάνεια στα οικονομικά τους.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του στο τέλος"

Τσακαλώτος: Να μην κοπούν οι συντάξεις - Γιούνκερ: Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

Ο «προεκλογικός» λόγος του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε προβληματισμό και στις τάξεις των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν έβαλε την υπογραφή της στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ένα μήνα μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως θέμα μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε και επισήμως το θέμα των μέτρων, αρχής γενομένης με τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε λίγους μήνες.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ενόψει των εκλογών να εμφανίζει το... επαναστατικό της πρόσωπο, ενώ η ίδια έχει αποδεχθεί και υπογράψει τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν και να μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα το μέσου Έλληνα, ενισχύοντας τη λιτότητα και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και παρατείνοντας την κρίση στην πραγματική οικονομία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, ωστόσο, τόνισε ότι βασίζεται στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν και στο μέλλον τα συμφωνηθέντα, ώστε να μην ανατραπεί η θετική πορεία που έχει ξεκινήσει μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης.

Οι «εισηγήσεις» Τσακαλώτου στους εκπροσώπους των δανειστών

Μετά την τρίωρη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με το κουαρτέτο, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει για το ποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρξουν από το 2019 ως το 2022. «Στο ζύγι» μπαίνει έτσι και το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για πλήρη κατάργηση. «Θέλουμε να το ακυρώσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «έχουμε διαφορές στα νούμερα, θα μας πουν αν συγκλίνουμε τελικά ή όχι και κατά πόσο, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

- Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα γράψουν μια Έκθεση Αξιολόγησης που θα εξεταστεί στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί θα αξιολογούν αν υπάρχει υποχώρηση ή όχι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και οι συνέπειες των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό. Από εκεί θα κριθεί αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι δανειστές.

- Το βασικό επιχείρημα που άκουσαν οι δανειστές σήμερα ήταν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλέπουν οι θεσμοί για το 2019.

- Επιπρόσθετα η ελληνική πλευρά πρότεινε να μην εφαρμοστούν το 2019 κάποια από τα θετικά αντίμετρα και επιδόματα κατά της Φτώχειας, αλλά να απλωθούν σταδιακά σε βάθος 4ετίας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος και «να αποφύγουμε τις βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Η κυβέρνηση παρουσίασε και πίνακες θέλει να δείξει ότι εκπληρώνει τον διαρθρωτικό στόχο (αναδιανομή κονδυλίων με σκοπό την μείωση της φτώχειας) χωρίς να κινδυνεύουν ο δημοσιονομικός και οι συντάξεις.

- Ό,τι και αν γίνει στις συζητήσεις με τους θεσμούς και την Κομισιόν, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Eurogrpoup. «Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στην Ευρώπη για να μας βάλουν εμπόδια» χωρίς να αποκλείσει όμως ότι εκεί μπορεί να «μπλοκάρουν» τα ελληνικά σχέδια.

Απόψε οι συναντήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για τις τράπεζες και αύριο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Κρύο ντους» από τον Γιούνκερ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων

«Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοσθούν»: Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης του μέτρου των περικοπών των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Ο κ.Γιούνκερ εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα, την ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έθετε στους εκπροσώπους των δανειστών ζήτημα αναβολής για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο κ.Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, λίγο μετά την ετήσια ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο είπε λακωνικά ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με αυτό τον τρόπο ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ανάμεσα τους και η «Κ», ο κ. Γιουνκερ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .

Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Οσον αφορά την συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο - Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα τα πήγε καλά και τώρα βρίσκεται στη σωστή τροχιά» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη διάρκεια συνέντευξής του σε 12 επιλεγμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο, μετά το τέλος της ομιλίας του για «την κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναφορικά με την Ελλάδα, έχω να πω ότι εγώ, εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιούνκερ. «Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Να μην κοπούν οι συντάξεις - Γιούνκερ: Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα"

Αρθρο-κόλαφος του Guardian: Στο έλεος του Θεού οι τουρίστες στην Ελλάδα

Στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα - πηγή κινδύνου για τους τουρίστες που χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη-, αναφέρεται ο Guardian με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο μιας Βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.
Στην ανταπόκρισή της η Έλενα Σμιθ φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννακού, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος μετά το θάνατο της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες τη μοιραία νύχτα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, σημαίνει συναγερμό για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών , οι οποίες «συνιστούν τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας».
«Στο έλεος του Θεού» οι τουρίστες στα νησιά και σε ορεινές περιοχές
«Είναι η περίπτωση μιας Βρετανίδας τουρίστριας που πέθανε άδικα, λόγω της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Γιανακός, τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα υγείας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων σε νησιά ή ορεινές περιοχές «είναι στο έλεος του Θεού».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Ελάχιστοι τομείς του δημοσίου έχουν πληγεί τόσο βαριά από τις περικοπές όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα στη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.... Στις αγροτικές περιοχές σχεδόν ανύπαρκτοι είναι οι καρδιολόγοι, όπως και τα μηχανήματα ακτινοσκόπησης και άλλος βασικός εξοπλισμός», γράφει.
Αναφέρει ακόμη την περίπτωση ενός Βρετανού που χρειαζόταν πέρυσι επειγόντως εγχείρηση μετά από κάταγμα στο πόδι και κατά την μεταφορά του με φέριμποτ από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα τον τοποθέτησαν σε φορείο ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης, επειδή το ασθενοφόρο δεν είχε λεφτά για να πληρώσει τα ναύλα!
Και σημειώνει ότι όπως παραδέχονται αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, «ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος ,από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως» δεν διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας».
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρθρο-κόλαφος του Guardian: Στο έλεος του Θεού οι τουρίστες στην Ελλάδα "

Ανησυχούν οι δανειστές για την κερδοφορία των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από την πλευρά των δανειστών η ανησυχία τους για τη μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και για τους οι χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τριετία 2019 - 2021.

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπροθέσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP).

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν να αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ΄εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχούν οι δανειστές για την κερδοφορία των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια"

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κρίνει αύριο αν η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη αν η Αγία Σοφία θα παραμείνει μουσείο, ή θα μετατραπεί σε τζαμί.

Η Υπηρεσία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος είχε κάνει προσφυγή το 2015, αναφέροντας ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό, που αρχικά είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις προκειμένου να ανοίξει ως τέμενος η Αγία Σοφία, αλλά δεν πήρε απάντηση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, που απέρριψε το αίτημά της και ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η απόφαση θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κρίνει αύριο αν η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί "

ΝΔ: Γιατί αποχωρήσαμε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Για άρνηση για ουσιαστική ενημέρωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, εξηγώντας σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τους λόγους για τους οποίους ο αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Η αποχώρηση του κ. Κουμουτσάκου, τονίζει η ΝΔ, υπογραμμίζει «Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Παράλληλα, η Πειραιώς αρνείται «να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

«Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο»

Στο σημείωμα, η ΝΔ επισημαίνει ότι σέβεται απόλυτα το θεσμό του ΕΣΕΠ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η σημερινή συνεδρίαση, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης για σύγκλησή του, ήταν η πρώτη μετά από 18 μήνες, παρότι το όργανο προβλέπεται να συνεδριάζει «τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως», όταν το συγκαλέσει ο πρόεδρός του.

«Ζητήσαμε διεύρυνση συζήτησης για τα σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα»

Λόγω των σοβαρών εξελίξεων που έχουν προκύψει για την εξωτερική πολιτική, σημειώνει η ΝΔ, ο εκπρόσωπός της ζήτησε διεύρυνση των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ανάμεσα στα σοβαρά θέματα «ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν επίσης τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, όσο και στο ζήτημα του πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος «ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές».

Ωστόσο, αναφέρει η ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε δύο φορές το αίτημά της να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα και ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπός της αποχώρησε από τη συζήτηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:


«Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη.

Με αυτήν τη θέση, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».

Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.

Στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Γιατί αποχωρήσαμε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής"

Βίντεο: Αποδοκιμασίες κατά Καμμένου στην Ελευθερούπολη

Με φωνές και αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο στην Ελευθερούπολη του νομού Καβάλας όπου βρέθηκε για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Δήμου Παγγαίου για την εκμετάλλευση ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Δήμο Παγγαίου.

Στο πέρασμα του υπουργού, πολίτες άρχισαν να φωνάζουν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναμεταδίδει το voria.gr  πραγματοποιήθηκε και μία προσαγωγή.  Δείτε το video

 


Κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Είμαστε εδώ, με τον Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού και τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή δημόσια περιουσία. Γι' αυτό το λόγο παίρνουμε και ενοίκιο. Είναι περιουσία των Ταμείων των στρατιωτικών που έχει προκύψει και από τη δική τους δουλειά. Τα αποτελέσματα, δηλαδή τα χρήματα τα οποία εισπράττονται ως ενοίκιο, πηγαίνουν προς όφελος του προσωπικού».

Ο ΥΕΘΑ ευχαρίστησε τους βουλευτές, που βρέθηκαν στην εκδήλωση, με τους οποίους, όπως είπε έχει μια «άριστη συνεργασία για όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να γίνουν συνέργειες όσον αφορά την περιουσία των Ταμείων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μην έχουμε κλειστά στρατόπεδα, τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν προσφέρουν και στα Ταμεία».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνεργασία την οποία ξεκινάμε. Η Λέσχη Αξιωματικών είναι το πρώτο βήμα. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα στολίδι, ένα κέντρο πολιτισμού, σε μια εξαιρετική περιοχή, στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε:

«Βεβαίως και θα εξετάσουμε μαζί με εσάς, με τους βουλευτές, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μπορέσουμε να βρούμε και άλλους χώρους που μπορούν να γίνουν πεδία άθλησης ή να βοηθήσουν τον τουρισμό, γιατί έχει μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος σε αυτό το πανέμορφο μέρος και παράλληλα να ενισχύσουμε και τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι με αυτά τα χρήματα πρώτος σκοπός είναι να δημιουργήσουμε οικίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους ΕΠΟΠ, που θα έχουν την δυνατότητα, με τη μετάθεσή τους, να έχουν ένα σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν πολλές φορές ακόμα και το 80% του μισθού τους, ιδίως όσον αφορά τους υπαξιωματικούς.

Όσον αφορά, λοιπόν, αυτά τα χρήματα, τα οποία έρχονται στα Ταμεία, γίνονται κατοικίες για το προσωπικό μας. Επίσης υπάρχουν αρκετές δυνατότητες συνεργασίας στους ορεινούς όγκους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τη ΜΟΜΚΑ για τη δημιουργία μονοπατιών στο Παγγαίο, τα οποία θα φέρουν περιπατητικό τουρισμό. Είναι πολύς ο κόσμος που έρχεται και δεν έχει την δυνατότητα προσέγγισης στα βουνά του Παγγαίου. Και βεβαίως να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα μονοπάτια και να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας όσον αφορά την πυρασφάλεια.

Εύχομαι να έχουμε πάντα τέτοιου είδους συνεργασίες που καταλήγουν σε συμφωνίες, όπως αυτή που είχαμε εδώ σήμερα».


voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Αποδοκιμασίες κατά Καμμένου στην Ελευθερούπολη"

Γ. Κουμουτσάκος στο Newpost: Γιατί αποχωρήσαμε από τη σύσκεψη με τον Κοτζιά


Την αιτία της σημερινής αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρουσιάζει στο newpost.gr, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών, για την άρνησή τους να συγκαλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως προβλέπεται το ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος περιγράφοντας τα όσα διεμήφθησαν σήμερα με τον κ. Νίκο Κοτζιά, ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μετατρέψει το Συμβούλιο σε μηχανισμό νομιμοποίησης της κυβερνητικής πρακτικής, για μη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, δηλώνει προς την κυβέρνηση, ότι "δεν μπορεί να κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις", χαρακτηρίζει αναγκαία τη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αποκαλύπτει τη θέση της ΝΔ για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και με το κόμμα σας να έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αποχωρήσατε σήμερα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής; Δεν θέλατε να ενημερωθείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ πιστεύει ότι η ενημέρωση και η διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βοηθά στη διαμόρφωση ισχυρών εθνικών θέσεων, εννοείται βέβαια ότι την τελική ευθύνη και αρμοδιότητα έχει πάντα η κυβέρνηση. Με αυτή την πεποίθηση, σεβόμαστε και συμμετέχουμε πάντα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν θα επιτρέψουμε όμως, να γίνει το ΕΣΕΠ, μηχανισμός νομιμοποίησης της απαράδεκτης πρακτικής της κυβέρνησης να αρνείται συστηματικά την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό πράξαμε σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Σήμερα είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε. Γιατί αποχωρήσατε;


Απάντηση: Ο κ. Κοτζιάς οφείλει σύμφωνα με το νόμο περί ΕΣΕΠ, να το συγκαλεί κάθε 4 μήνες σε τακτικές συνεδριάσεις. Έχει να το συγκαλέσει σχεδόν 18 ολόκληρους μήνες, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρχαν μείζονες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αλλά μηδενική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ζητήσαμε λοιπόν σήμερα, διεύρυνση της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ο κ. υπουργός των Εξωτερικών το αρνήθηκε δύο φορές. Μετά από αυτό αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε, από τη σημερινή, το τονίζω τη λέξη «σημερινή» συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Σκοπός μας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: ότι σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να κρατά στο σκοτάδι της πολιτικές δυνάμεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδαμε όμως τον κ. Κοτζιά να σας διαψεύδει και να σας επιτίθεται...


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ότι σας απάντησα είναι η μόνη αλήθεια. Όσο για τις ύβρεις του κ Κοτζιά, είναι κρίμα ο υπουργός Εξωτερικών να καταφεύγει σε μια τέτοια συμπεριφορά, εξαιτίας της αδυναμίας του να δώσει σοβαρές απαντήσεις, στα σοβαρά ζητήματα που εγείραμε. Δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ, ούτε με τις ύβρεις, ούτε με τη συμπεριφορά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εσείς διαφωνείτε; Ποια είναι η θέση σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θεσμικό αυτό ζήτημα είναι σημαντικό, αλλά όπως και να το κάνουμε ουδείς μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι είναι σημαντικότερο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Ρωσία ή το Κυπριακό. Εμείς θέλαμε να συζητήσουμε και το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τα υπόλοιπα. Άλλωστε η θέση μας για το ΣΕΑ, είναι ξεκάθαρη: Η ΝΔ τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της ΝΔ το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2016. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι η ΝΔ έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κουμουτσάκος στο Newpost: Γιατί αποχωρήσαμε από τη σύσκεψη με τον Κοτζιά"

Βενιζέλος: «Delivery boy» των δανειστών ο Τσίπρας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει μετατραπεί στο απόλυτο «delivery boy» των εταίρων. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει πέρα από τον Μάιο του 2019.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βενιζέλος «ο κ. Τσίπρας έγινε το απόλυτο ''delivery boy'' χωρίς να διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως με τους εταίρους και τώρα καθόμαστε και κοροϊδεύουμε ομάδες πολιτών ότι θα πάρουν το ένα και θα πάρουν το άλλο, χωρίς να τους λέμε από πού». Προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ουσιαστικά δεν πρότεινε σχεδόν τίποτα και υπογράμμισε: «Από πλευράς παροχών ο κ. Τσίπρας έκανε ένα αμάλγαμα. Σε πολλά θέματα πήγε πίσω από νομοθετημένα ήδη μέτρα, τα οποία συνιστούν παροχές ή μάλλον αντιπαροχές, δηλαδή αντίμετρα, σε σχέση με τη θεμελιωδώς εσφαλμένη πολιτική του υπερπλεονάσματος. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μία επιλογή η οποία πηγαίνει την κοινωνία και την οικονομία στα άκρα, μέσα από το υπερπλεόνασμα και την υπερφορολόγηση».

Ειδικότερα για το ζήτημα της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων την οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι «δεν είναι σαφές τι θα πετύχει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις».

Για το τέλος του μνημονίου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει κατά το θετικό του σκέλος. Το θετικό του σκέλος ήταν το δάνειο με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο, η βεβαιότητα ότι δεν έχεις ανάγκη τις αγορές, επειδή σε δανείζουν οι εταίροι σου με χαμηλά επιτόκια, τα επιτόκια τα ευρωπαϊκά είναι σχεδόν κάτω από το 1%. Τώρα έχουμε την εποπτεία, έχουμε τις δεσμεύσεις, έχουμε το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο το έχουμε δει από τις 24 Μαΐου του 2018, έχουμε ξανά τώρα εδώ στην Αθήνα την τρόικα κανονικότατα, όλα πρέπει να εγκριθούν από εκεί, η περικοπή των συντάξεων, οι παροχές, τα νέα νομοσχέδια. Τι δεν έχουμε; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στην τελευταία φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, έστω στην τελευταία φάση, στην ουρά της, στο περιβόητο QE, δηλαδή να αγοραστούν ομόλογα ελληνικά στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχουμε το λεγόμενο waver, δηλαδή να πηγαίνουν οι τράπεζές μας απευθείας…».

Σε ό,τι αφορά το αρνητικό σκέλος το οποίο συνεχίζεται, σημείωσε πως «τώρα έχουμε εποπτεία, δεσμεύσεις, συμπληρωματικό μνημόνιο και στην Αθήνα την τρόικα, από την οποία πρέπει να εγκριθούν τα πάντα, και οι συντάξεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι τα περιβόητα spreads, δηλαδή η διαφορά επιτοκίου που έχει η Ελλάδα από τη Γερμανία, ανάλογα από πού το μετράς, ή από την Πορτογαλία, είναι στα επίπεδα που ήταν όταν μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο το 2010.

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα ασφαλιστικό σύστημα επισημαίνοντας ότι σε όλες τις σοβαρές χώρες υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφαλιστικού συστήματος, διότι ο κάθε ασφαλισμένος, τα ενεργά του χρόνια, τα χρόνια που είναι εργαζόμενος και ασφαλισμένος, κάνει το κουμάντο του, ξέρει τι πληρώνει για κύρια ασφάλιση και τι θα πάρει ως κύρια σύνταξη, τι πληρώνει για την επικουρική του ασφάλιση και θα πάρει επικουρική ασφάλιση από ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα ή τι θα πάρει από ένα επαγγελματικό ταμείο ή από μία ιδιωτική ασφάλιση και άρα ποιο θα είναι συνολικά το ποσοστό αναπλήρωσης που θα έχει.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δέσμευσαν τη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είπα πρώτος από όλους, ότι έχει και θετικά σημεία η συμφωνία, αλλά έχει ορισμένα τα οποία είναι εντυπωσιακά αρνητικά χωρίς λόγο, όπως είναι για παράδειγμα η ονομασία της γλώσσας και η ιθαγένεια. Η αντιπολίτευση συνέβαλε στη βελτίωση αυτής της συμφωνίας; Η αντιπολίτευση συνέβαλε. Εάν δεν υπήρχε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, θα είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας στο “Δημοκρατία του Ίλιντεν” που ήταν το όχημα του απόλυτου αλυτρωτισμού. Εάν δεν υπήρχε η αντιπολίτευση, δεν θα είχε τεθεί το ζήτημα της προηγούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων. Πώς ετέθη το ζήτημα της προηγούμενης αναθεώρησης; Το έθεσε η αντιπολίτευση. Από πού το σκέφτηκε η αντιπολίτευση; Από την εμπειρία της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, η οποία επέβαλε να γίνει και τότε αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά την ίδια λογική θα μπορούσε και το ζήτημα της ονομασίας της γλώσσας να έχει λυθεί και η διατύπωση του περιβόητου άρθρου 7 για το νόημα των όρων Μακεδονία-Μακεδόνας να είναι διαφορετικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: «Delivery boy» των δανειστών ο Τσίπρας"

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Εγκύκλιο σχετικά με την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, εξέδωσε η ΑΑΔΕ,

Σύμφωνα με στην εγκύκλιο αναφέρεται:

1. Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των απαλλαγών που ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της αρχικά εκδοθείσας «δήλωσης ΕΝ.Φ.ΙΑ. πράξης προσδιορισμού φόρου» του οικείου έτους.

2. Για τη χορήγηση της απαλλαγής της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με το συνημμένο στην ΠΟΛ 1200/2017 (ΦΕΚ 4429 και 4726 Β’) υπόδειγμα 1Α, το οποίο επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα"

Λοβέρδος σε Γαβρόγλου: Να πηγαίνουν σχολείο 11 με 12, μην είστε «τσίπης»

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τη συζήτηση για την ώρα έναρξης των σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος εξερχόμενος από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε:

«Ο κ. Γαβρόγλου αναστάτωσε τις οικογένειες χθες με το 9:00 η ώρα έναρξη σχολείου. Και του λέω: κ. υπουργέ γιατί είστε "τσίπης", να το κάνετε 11:00 και 12:00 να φεύγουνε. Υπάρχει καταλληλότερος τρόπος να υψώσετε υψηλότερα τείχη ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και να δυσκολέψετε τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να προοδεύσουν στη ζωή τους; Έλεος πια και ντροπή».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη θέση του να χτυπάει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 9:00, είπε σήμερα πως με αυτή την αλλαγή θα σταματήσει ένας από τους... τρεις καθημερινούς καβγάδες στα σπίτια.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος σε Γαβρόγλου: Να πηγαίνουν σχολείο 11 με 12, μην είστε «τσίπης» "

Facebook, Google και YouTube πρέπει να καταβάλλουν «συγγενικά» δικαιώματα, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η πρόταση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα είχε απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές και βάσει του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετέθη εκ νέου σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του Σώματος.

Τα δύο ακανθώδη ζητήματα της επίμαχης οδηγίας ήταν τα άρθρα 11 και 13. Το πρώτο, δίνει το δικαίωμα στους εκδότες και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google, Facebook, Twitter κ.α) να καταβάλουν αντίτιμο όχι μόνο στην περίπτωση που αναδημοσιεύουν ένα άρθρο, αλλά ακόμα και μερικές μόνο λέξεις. Αυτό το δικαίωμα των εκδοτών (γνωστό ως «Link Tax») έχει σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα των εκδοτών και των δημοσιογραφικών οργανισμών. Οποιοσδήποτε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα, αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Το δεύτερο επίμαχο άρθρο και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που προκαλoύσε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, είναι το 13, το οποίο καθιστά υπεύθυνους τους τεχνολογικούς κολοσσούς σε περίπτωση που κάποιος χρήστης δημοσιεύσει οτιδήποτε (από κείμενο, φωτογραφία και βίντεο), χωρίς να έχει πληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την χρήση ειδικών «φίλτρων» αυτόματης μεταφόρτωσης, από τις τεχνολογικές εταιρίες ώστε να αποφεύγεται η δυνατότητα ενός χρήστη να δημοσιεύσει υλικό χωρίς να έχει καταβάλει στο δημιουργό του του την αμοιβή που δικαιούται για την εργασία του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Facebook, Google και YouTube πρέπει να καταβάλλουν «συγγενικά» δικαιώματα, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα των συντάξεων - «Σπάσιμο» των αντίμετρων πρότεινε η κυβέρνηση

Αίτημα για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έθεσε και επίσημα σήμερα η κυβέρνηση στους επικεφαλής των Θεσμών, στο πρώτο μεταμνημονιακό ραντεβού.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ' ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ' ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα.

Το γεγονός αυτό μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε δε πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο (κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με πιθανή την «επίσκεψη» του κ. Τσακαλώτου) με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια).

Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αφορούν στα δημοσιονομικά και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα εκδίδοντας μια πρώτη ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

Μήνυμα Γιουνκέρ για συντάξεις

Σε συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε σε ερώτηση της Καθημερινής για τις συντάξεις και έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το νομοθετημένο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί.

«Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» απάντησε λακωνικά.

Κυβερνητική αισιοδοξία

Το αίτημα κατατέθηκε ενώ από την κυβέρνηση εκφραζόταν αισιοδοξία πως τελικά οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. «Ο μηχανισμός δεν είναι όπως πριν και όσο υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο δεν υπάρχει λόγος να κοπούν», σημείωνε καλά πληροφορημένη πηγή στο Newpost.gr.

Η εν λόγω πηγή απηχούσε τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός χθες, Τρίτη, στο Euronews ο οποίος είχε σημειώσει πως «είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, επεσήμανε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για την περικοπή των συντάξεων.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα των συντάξεων - «Σπάσιμο» των αντίμετρων πρότεινε η κυβέρνηση"

«Αλληλοκαρφώματα» Κοτζιά – Κουμουτσάκου για την αποχώρηση ΝΔ από το ΕΣΕΠ

Eκατέρωθεν πυρά εξαπέλυσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που ήταν η πρώτη μετά από 16 μήνες.

Ο κ. Κουμουτσάκος αποχώρησε από τη συνάντηση καταγγέλλοντας τον υπουργό Εξωτερικών για άρνηση να διευρύνει τη συζήτηση, που δεν θα αφορούσε σημαντικά θέματα, όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό αλλά και τα σχέδια των Τούρκων για γεωτρήσεις, αλλά θα περιοριζόταν στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μάλιστα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξήγησε ότι το κόμμα του σέβεται απόλυτα τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ωστόσο θεώρησε επιβεβλημένη τη διεύρυνση της ατζέντας της συζήτησης.

«Δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε τη διεύρυνση της συζήτησης. Μετά την άρνηση του υπουργού των Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε ένα θεσμό τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ αποφάσισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να αποχωρήσει», δήλωσε μετά την αποχώρησή του ο κ. Κουμουτσάκος.



«Η ΝΔ ακολουθεί πρωτοφανή πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε τη ΝΔ για πρωτοφανή πολιτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «προτιμά να περιορίζεται σε συνεχή καταγγελτικό λόγο».

«Δυστυχώς, σ' αυτό το καλό κλίμα δεν ανταποκρίθηκε όπως πάντα η Νέα Δημοκρατία που έχει αποφασίσει να μην συζητά επί θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε, όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και προτιμά να περιορίζεται σε έναν συνεχή καταγγελτικό λόγο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η πρόσκληση για τη σημερινή συνεδρίαση είχε δοθεί από τις 16 Αυγούστου, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος την παρέλαβε μία μέρα μετά,.

«Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης είτε να προτείνει ακόμη και να αλλάξουμε το θέμα της συνεδρίασης. Δεν το έκανε λέγοντας ψευδώς ότι το έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του όπου έχει λάβει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει, εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα εθνικής ασφαλείας αλλά να ακολουθήσει μία πολιτική που είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.



Λοβέρδος: «Συνεδρίαση -εμπαιγμός»

Παρέμβαση στο ζήτημα πραγματοποίησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑλ, Ανδρέας Λοβέρδος, που έκανε λόγο για «συνεδρίαση – εμπαιγμό» και τόνισε ότι το κόμμα του λέει «όχι στη δημιουργία» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

«Συνεδρίαση - εμπαιγμός για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Λέμε όχι στην δημιουργία αυτού του οργάνου.
Η χώρα δεν χρειάζεται άλλο κράτος.
Προτείνουμε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΚΥΣΕΑ», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Πάντως, υπέρ της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει ταχθεί τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αλληλοκαρφώματα» Κοτζιά – Κουμουτσάκου για την αποχώρηση ΝΔ από το ΕΣΕΠ"

Συνδικάτο ΟΤΑ: Συλλαλητήριο 13 Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια

Κάλεσμα στους εργαζομένους των δήμων, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια, απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και σε ανακοίνωση του, σημειώνει:

«Σειρά σωματείων στους Δήμους που δραστηριοποιούνται πλάι στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που καλεί το Π.Α.ΜΕ.

Όπως των Αγίων Αναργύρων, της Λυκόβρυσης – Πεύκης, του Περάματος, του Κορυδαλλού, του Θριασίου και της Πετρούπολης.
Συνάδελφοι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιχειρεί να μας παραπλανήσει. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ αποδείχθηκαν άνθρακας.

Αυτά που έταξε ο πρωθυπουργός αποτελούν ψίχουλα και αυτά θα δοθούν σε βάθος τετραετίας. Όχι μόνο δεν θα πάρει πίσω τους 700 νόμους που ψηφίσθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης αλλά η αντεργατική πολιτική θα επεκταθεί και με νέες αναδιαρθρώσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το συλλαλητήριο στις 13 του Σεπτέμβρη θα πρέπει να είναι μαζικό μαχητικό. Να δώσει απάντηση στη πολιτική της κυβέρνησης. Να βουλιάξει η Ομόνοια, το Κορωπί και ο Πειραιάς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Το κάθε σωματείο, η κάθε επιτροπή να έχει το δικό του μπλοκ, το δικό του πανό.

Στις 13 Σεπτέμβρη πρέπει να δοθεί μια δυνατή εργατική – λαϊκή απάντηση σε αυτήν την απατηλή προπαγάνδα που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα πρόθυμα συνδικαλιστικά «παπαγαλάκια» της.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνδικάτο ΟΤΑ: Συλλαλητήριο 13 Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια"

Μήνυση κατά Παπακώστα και Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης για τα έκτροπα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως Κατερίνας Παπακώστα του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη, αλλά και του αρχισυντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών Ανδρέα Πετρόπουλου, κατέθεσαν την Τετάρτη οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο από τις αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη μήνυση, που κατέθεσε εκ μέρους των μακεδονικών φορέων η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, αναφέρεται πως από τις 30/8/2018 με γραπτή αναφορά της προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, είχε εφιστήσει την προσοχή τους για το «κλίμα» που επεδίωκε να διαμορφώσει κατά του συλλαλητηρίου και των διοργανωτών του η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Εφημερίδα Συντακτών», που με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα (27/8/2018) είχε προαναγγείλει τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. «Όχι ως προφήτης, αλλά με την γνώση προφανώς των ατόμων που δρουν παρακρατικά και της δράσης που θα λάμβανε χώρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Γκατζούλη.

Η ίδια καταγγέλλει ευθέως συνεργασία των «παρακρατικών» με τις αστυνομικές δυνάμεις, που στόχο είχαν να διαλύσουν το συλλαλητήριο και να εκφοβίσουν τους συμμετέχοντες.

«Περιφρουρούσαμε το συλλαλητήριο μας έναντι ανθρώπων που εργάζονταν ή συνεργάζονταν για το κράτος. Δηλαδή, έναντι του παρακράτους του ίδιου του κράτους, και η αστυνομία δεν μας προφύλαξε έναντι των υποτιθέμενων αναρχικών, αλλά αντίθετα μας καταδίωξε, προπηλάκισε, κατέκλυσε με χημικά σε μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον απλών καθημερινών ανθρώπων, και μάλιστα πολλών εξ ημών σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένων και παιδιών. Οι δράστες των δήθεν επεισοδίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ήταν προφανώς συνεργαζόμενοι με την αστυνομία, αν όχι μέλη αυτής, οι οποίοι απλώς έδιναν την ελάχιστη αφορμή ώστε να δικαιολογηθεί ασθενικά η αδιανόητη, πρωτοφανής επίθεσης εναντίον του ελληνικό λαού που υπερασπιζόταν την Ελλάδα και την Μακεδονία», σημειώνει.

Τα πυρά της Συντονίστριας των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, στρέφονται κατά της υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως Κατερίνας Παπακώστα και του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη, γιατί -όπςω τα γεγονότα αποδεικνύουν - «έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα, εν γνώσει των αποτελεσμάτων των ενεργειών και εντολών τους, με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες πολίτες να οδηγηθούν στα νοσοκομεία εκ της αλόγιστης και μακράν προηγούμενων φορών, εξαιρετικά υπερβολικής χρήσης χημικών, δυσανάλογης προς τον όγκο και την επικινδυνότητα των αστείων δήθεν επεισοδίων, αλλά ανάρμοστης και προς τον όγκο και την σύνθεση του κόσμου. Μάλιστα δε ήταν τόσο υπερβολική και τόσο παράλογη η χρήση των χημικών, ώστε ακόμα και οι σύνεδροι στο Βελλίδειο που είχαν σπεύσει ως χειροκροτητές, κλακαδόροι του πρωθυπουργού ακόμα και αυτοί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και κλαίγανε, για τον λόγο αυτόν δε ο πρωθυπουργός πήγε στο Βελλίδειο με μία ώρα καθυστέρηση, διότι κάποια στιγμή άλλαξε κατεύθυνση ο αέρας και τα χημικά πήγαν καταπάνω τους», αναφέρει η κυρία Γκατζούλη, η οποία κατέθεσε στην Εισαγγελία και πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, βίντεο και φωτογραφίες με πρόσωπα που: «επιβεβαιώνουν την δράση της αστυνομίας ως παρακράτους, ή τουλάχιστον προσώπων που συνεργάζονται στενά με την αστυνομία».

Όσον αφορά την Υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως Κατερίνα Παπακώστα, η μηνυτήρια αναφορά των μακεδονικών φορέων σημειώνει : «Η ίδια με εντολές της κατηύθυνε την αστυνομία προς την κατάχρηση των χημικών, για την οποία έχει ευθύνη και ο αστυνομικός διευθυντής, που έφτανε ως την καταδίωξή μας, ασχέτως των κουκουλοφόρων, που δεν αποτελούσαν μέρος μας και συχνά δεν βρίσκονταν καν κοντά μας, ώστε να δικαιολογούνται επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον μας».

Για τον Αστυνομικό Διευθυντής Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως : «Δεν μερίμνησε ώστε να συλληφθούν τα ελάχιστα πρόσωπα που έκαναν τα επεισόδια, παρότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις προς τούτο με μεγάλη ευκολία να συμβεί για να μάθουμε επιτέλους, ταυτότητες, εθνικότητα, και κράτους για την μυστική υπηρεσία του οποίου εργάζονται, και παρότι το είχα ρητά κι απερίφραστα απαιτήσει, ως έχουσα ευθύνη για τον κόσμο που θα ερχόταν στο συλλαλητήριο».

Ενώ για τον δημοσιογράφο της «Εφημερίδας των Συντακτών» Ανδρέα Πετρόπουλο, υποστηρίζει πως : «τελούσε σε γνώση του παρακρατικού σχεδίου της κυβέρνησης, και προετοίμασε τον ελληνικό λαό για όσα θα συνέβαιναν εναντίον μας, βοηθώντας έτσι την υλοποίηση του σχεδίου, που ο ίδιος προανήγγειλε, ως κεραυνό εν αιθρία, για γεγονότα που δεν είχαν συμβεί ποτέ προηγουμένως σε εκδηλώσεις υπεράσπισης της Μακεδονίας, παρά τον όγκο των δύο προηγούμενων συλλαλητηρίων. Και ω του θαύματος επαληθεύθηκε».

Διαβάστε ΕΔΩ την πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά Παπακώστα και Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης για τα έκτροπα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ"

Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα «τρολάρει» την κυβέρνηση -Θα χτυπήσουμε εκεί που δεν το περιμένετε

Με ανάρτησή του στο facebook το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης, ειρωνεύεται τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τύπο για τα σημεία που θα χτυπήσει η οργάνωση και προειδοποιεί οτι οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι έκπληξη...
Ολα ξεκίνησαν με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας και που έκαναν λόγο για την Περιφέρια Αττικής και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οτι είναι οι επόμενοι στόχοι του Ρουβίκωνα. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης απαντά οτι οι στόχοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τα σχέδια της οργάνωσης, αποκαλύπτει ότι όταν είχαν «χτυπήσει» την Περιφέρεια ήταν υπο φύλαξη απο την Ασφάλεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα και καταλήγει ειρωνικά: Εσείς καθίστε να φυλάτε αυτούς τους στόχους, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Αλλά οι επόμενες κινήσεις του Ρουβίκωνα ουδεμία σχέση έχουν με τα σημεία που αναφέρονται στα ρεπορτάζ...
Η ανάρτηση του Γιώργου Καλαϊτζίδη:
Δυο παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο.Την περίοδο που έγινε η επίθεση στο κτίριο της περιφέρειας τον Νοέμβρη του '17 υπήρχε ήδη παρακολούθηση του κτιρίου απο την ασφάλεια.Συγκεκριμένα σύντροφος της ομάδας που κοίταγε τον χώρο γύρω απο το κτίριο (για να γίνει μετά η επίθεση), εντόπισε άνδρες της ασφάλειας που επόπτευαν την περιοχή πέριξ της περιφέρειας.Αυτό φυσικά αποσιωποιήθηκε γιατί αντιλαμβάνεστε οτι δεν θα ήταν και οτι καλύτερο για τις αρχές να μαθευτεί οτι χτυπήθηκε κτίριο που το παρακολουθούσε η ασφάλεια για να μην...χτυπηθεί!
Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως οι επόμενες κινήσεις του Ρουβίκωνα ουδεμία σχέση έχουν με τα σημεία που αναφέρονται στο άρθρο αλλά οκ καθίστε να τα φυλάτε εμένα δεν μου πέφτει λόγος..
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα «τρολάρει» την κυβέρνηση -Θα χτυπήσουμε εκεί που δεν το περιμένετε "

«Ναι» στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7 που προβλέπει ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υποστηρίζει ότι ο λαός του και η χώρα τιμωρούνται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει, στην πραγματικότητα οι αιτίες των κυρώσεων προς τη χώρα του αφορούν ελάχιστα στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ αντίθετα εστιάζουν σε μια σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών αξίων της ΕΕ.

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο Βίκτορ Όρμπαν με μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να εδραιωθεί ως «ισόβιος ηγέτης» στη χώρα του. Παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης με την μείωση των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έμμεσος και άμεσος έλεγχος όλων των Μέσων Ενημέρωσης, απαγόρευση δράσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ακόμα και όσων διαχειρίζονται κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων εκκλησιών και ναών και στοχοποίηση πολιτών του αντιπάλων και ανεξάρτητων δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται ως «εχθροί του έθνους».

Ευρωπαϊκά κονδύλια, περιπτώσεις των οποίων ερευνά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), φαίνεται να διοχετεύονται σε φίλους και συγγενείς του Βίκτορ Όρμπαν. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε παρακμή, ιδίως στην ουγγρική επαρχία, με τη χώρα να έχει προσδόκιμο ζωής 72,6 χρόνια, κατώτερο ακόμα και από την εκτός της ΕΕ, Αλβανία.

Το μεταναστευτικό ζήτημα που επικαλείται ως αφορμή ο κ. Όρμπαν υφίσταται μόνο στο βαθμό που η χώρα του αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία, υποδεχόμενος έναν αριθμός προσφύγων, παρόλο που η χώρα του είχε συμφωνήσει στο σχέδιο στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Τι προηγήθηκε

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ταξίδεψε στην του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές αντίπαλων πολιτικών ομάδων να καταψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 και δεύτερον να διασπάσει την ενότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ, μέλος του οποίου είναι και το «Fidesz», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.

Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξελέγη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφερντ Βέμπερ, «άδειασαν» τον Βίκτορ Όρμπαν. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας είναι το μεγαλύτερο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ελέγχοντας» 218 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες του ΕΛΚ έκαναν τα «στραβά μάτια» στις «αποκλίσεις» του Βίκτορ Όρμπαν με σκοπό να διατηρήσουν την ενότητα της πολιτικής τους ομάδας με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερο να «κρατήσουμε στην οικογένεια τον Όρμπαν για να ελέγχουμε και να περιορίζουμε τις υπερβολές του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο"

Τζιτζικώστας: Θα διαχωριστεί η ΔΕΘ από τις πολιτικές εκδηλώσεις

Πρωτοβουλία για το διαχωρισμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις επισκέψεις και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, όπως και για την απεμπλοκή του εκθεσιακού γεγονότος από τις πολιτικές εκδηλώσεις, αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να μην γίνονται επεισόδια και ταραχές στην πόλη κατά τη διάρκεια του κορυφαίου αυτού γεγονότος.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς, για να διαχωριστεί πλήρως η ΔΕΘ από τις πολιτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που έγινε στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ δεν έχει ξαναγίνει και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αναλαμβάνω πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες μέρες, με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, για να διαχωρίσουμε το εκθεσιακό γεγονός της ΔΕΘ από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών. Εμείς θέλουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά η παρουσία τους δεν πρέπει να επισκιάζει τη ΔΕΘ, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή διαδικασία για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η πρόταση που θα καταθέσουμε ως Περιφέρεια και θα ζητήσουμε τη στήριξη όλων των φορέων, είναι στο δεκαήμερο της ΔΕΘ να μην υπάρχει καμία ομιλία πολιτικού αρχηγού. Όλες οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών να προηγούνται ή να έπονται της ΔΕΘ, δηλαδή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το δεκαήμερο της Έκθεσης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης είπε μάλιστα ότι τέτοιες καταστάσεις, όταν χιλιάδες κόσμου, επιχειρηματιών και εμπόρων επισκέπτονται τη ΔΕΘ, δεν είναι αποδεκτές και δεν τιμούν κανέναν, ενώ «πέφτουν τα φώτα σε τελείως διαφορετικά ζητήματα από αυτά που θα έπρεπε. Η ΔΕΘ είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, για να αναπτύξουμε συνέργειες και να προβάλουμε τον τόπο μας, ειδικά φέτος, που τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις εκλογές του Μαΐου του 2019 και εάν θα ζητήσει τη στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε με μια δεύτερη θητεία στη διοίκηση της Περιφέρειας να ολοκληρώσει το έργο του και υπογράμμισε: «Είναι γνωστό σε όλους πια ότι η αυτοδιοικητική μας παράταξη, η ‘Αλληλεγγύη’ ξεκίνησε και συνεχίζει πέρα και έξω από τα κόμματα. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο έργο που υλοποιούμε αυτά τα χρόνια. Όποιος θέλει να το στηρίξει είναι ευπρόσδεκτος. Όμως εμείς, και ως συνδυασμός και ως πρόσωπα, που στελεχώνουμε το συνδυασμό, κινούμαστε σε μια λογική εντελώς πέρα και έξω από τα κόμματα».

Για το ζήτημα των Σκοπίων και τη «συμφωνία των Πρεσπών» ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την κάθετη αντίθεσή του, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως υπέρ οποιασδήποτε λύσης. Χαρακτήρισε δε τη «συμφωνία των Πρεσπών» «προσύμφωνο» και ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί ο λόγος στους Έλληνες πολίτες: «Αν δεν θέλουν να κάνουν εκλογές και θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία ας δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί ο κόσμος γι’ αυτό το προσύμφωνο, με ένα δημοψήφισμα».

Ανακοίνωσε μάλιστα την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην επικυρωθεί η «συμφωνία των Πρεσπών». «Οι φορείς και η κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας θα δώσουμε όλοι μαζί μάχη δημοκρατική και επιχειρημάτων όλο το επόμενο διάστημα για να πείσουμε τους πάντες (πολιτικά κόμματα και μεμονωμένα τους βουλευτές) ότι αυτό το προσύμφωνο δεν πρέπει να επικυρωθεί. Η κοινωνία θα δώσει τη μάχη της με επιχειρήματα για να μην περάσει αυτή η καταστροφική συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσουμε σύντομα και σχετική καμπάνια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Θα διαχωριστεί η ΔΕΘ από τις πολιτικές εκδηλώσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news