facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αθώοι οι κατηγορούμενοι του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ

Με αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση αγοράς από ασφαλιστικά ταμεία δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ και μη δομημένου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ , που είχαν εκδοθεί το 2006, έπεσε η αυλαία για την δευτεροβάθμια δίκη της υπόθεσης.

Δεκαέξι μήνες μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό των 13 κατηγορουμένων για το αποκαλούμενο "σκάνδαλο των ομολόγων", το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφαση του η οποία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που εξέδωσε το πρωτόδικο δικαστήριο που είχε καταδικάσει σε πρόσκαιρες καθείρξεις από 15 έως 25 έτη τους εμπλεκόμενους.

Το δικαστήριο σήμερα , χωρίς να ανακοινώσει το σκεπτικό του, εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τους τότε υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετείχαν στην αγορά των επίμαχων προϊόντων αλλά και για τους εμπλεκόμενους χρηματιστές και εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από τις βασικές κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αθωωτική απόφαση αφορά τους τότε επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα, ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη,ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη καθώς και τους υπευθύνους των εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, Χάρη Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη της JP Morgan, Γιώργο Παπαμαρκάκη της Νorth Αsset Μanagement (NAM), το στέλεχος της Hyppovereinsbank Νίκο Μπούγο αλλά και τους εκπροσώπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για το σκέλος των κατηγοριών σχετικά με την εμπλοκή τους στα επίμαχα ομόλογα.

Το δικαστήριο προχώρησε ωστόσο στην καταδίκη δύο κατηγορουμένων , εκπροσώπων της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, για κατηγορίες που αφορούν έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον Γιώργο Αποστολίδη , τον έναν από τους δύο εκπρόσωπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ , στον οποίο δεν δόθηκε αναστολή και θα οδηγηθεί στην φυλακή. Στον δεύτερο εκπρόσωπο της χρηματιστηριακής Θεόδωρο Πρινιωτάκη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπευθύνους των επίμαχων ασφαλιστικών ταμείων που την περίοδο 2006-2007 αγόρασαν -υπερκοστολογημένο κατά την δικογραφία- το δομημένο ομόλογο αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ και 25ετους κάθειρξης στους υπευθύνους των βασικών χρηματιστηριακών εταιριών αλλά της τράπεζας, που ενεπλάκησαν σε όλη την διαδρομή του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επιπλέον είχε διατάξει κατασχέσεις περιουσιών ενώ είχε επιβάλει και χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμύρια ευρώ στον έναν από τους εμπλεκόμενους των χρηαματιστηριακών εταιριών.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι οι κατηγορούμενοι του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ"

Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

«Το πιο πρόσφατο και αποτρόπαιο περιστατικό αφορά σε επίθεση κατά ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα οκτώ-δέκα ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα.

Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ "Άρσις", υπεύθυνη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον ξενώνα που βρίσκεται στην περιοχή, τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη δομή, δέχτηκαν επίθεση λόγω της καταγωγής τους. Το ένα από τα δύο παιδιά κατάφερε να διαφύγει, ενώ το δεύτερο χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται μαρτυρίες τις προηγούμενες μέρες η ίδια - κατά πάσα πιθανότητα - ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.

Όπως εξάλλου τονίζουν, εκτός από αυτό το περιστατικό, έχουν υπάρξει κι άλλα ανάλογα, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο η στοχοποίηση της μαντήλας που φορούσε ένα μικρό κορίτσι καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες και συλλόγους στο κίνημα αλληλεγγύης. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα περιστατικά αυτά φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί σε ανησυχητικό βαθμό το τελευταίο διάστημα και υπενθυμίζουν ότι η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων"

Λεβέντης από ΔΕΘ: Θα αγωνιστώ να ανατρέψω τη Συμφωνία των Πρεσπών (Βίντεο)

Με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ συναντήθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

O πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ - HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας παρουσίασε στον κ. Λεβέντη το περίπτερο όπου φιλοξενούνται οι ΗΠΑ, ως τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Στη συνέχεια του εξήγησε το πλάνο ανάπλασης της ΔΕΘ που προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο της Έκθεσης έως το 2026 που θα εορταστούν τα 100 χρόνια της ΔΕΘ.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση των εκθετών αλλά και των επισκεπτών της 83ης ΔΕΘ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται αύξηση κατά 15%.

Ο κ. Λεβέντης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και η οικονομία της χώρας.

Τέλος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στην αντίρρησή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: "θα αγωνιστώ να ανατρέψω αυτήν τη Συμφωνία".

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά «δεν συμφωνούμε στο να δώσουμε το όνομα Μακεδονία. Ούτε την εθνικότητα, ούτε τη γλώσσα ούτε τίποτα. Πρέπει να κάνουμε μία διακήρυξη σε όλον τον κόσμο, ότι ο λαός δεν θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τη θέληση του λαού.

Όλοι οι πολιτικοί έκαναν λάθη. Πρέπει να πούμε μία συγγνώμη στο λαό και να πούμε πως δεν μπορούμε να βγάλουμε την ψυχή μας από το κορμί μας. Κάποια πράγματα απλώς δεν γίνονται».



Μάλιστα, ο κ. Λεβέντης, αναφέρθηκε και στα επεισόδια του Σαββάτο λέγοντας πως «εμείς στην Ένωση Κεντρώων δίνουμε βαρύτητα στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν μου άρεσε το φαινόμενο αυτό, ότι χιλιάδες αστυνομικού αποκλείσανε την πόλη εγκλωβίζοντας όσους ήθελαν να διαδηλώσουν για το Σκοπιανό. Μου θύμισε ημέρες χούντας. Τόσο πολύ φοβήθηκε ο Πρωθυπουργός; Δε νομίζω να καίγανε το Βελλίδειο, όπως έλεγαν. Ούτε όσοι διαδήλωναν ήταν φασίστες και ακροδεξιού αυτοί που διαδήλωναν. Τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να τα βλέπει ο πολίτης και να τα αγαπάει όχι να τα φοβάται», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης.



Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και αφού δόθηκαν συμβολικά δώρα, ο κ. Λεβέντης πραγματοποίησε επίσκεψη στα περίπτερα της ΔΕΘ.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης από ΔΕΘ: Θα αγωνιστώ να ανατρέψω τη Συμφωνία των Πρεσπών (Βίντεο)"

Βαρκελόνη: Ένα εκατομμύριο Καταλανοί στους δρόμους – Ζητούσαν ανεξαρτησία

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Καταλανοί κατέκλυσαν το απόγευμα της Τρίτης μια κεντρική αρτηρία της Βαρκελόνης για να γιορτάσουν την «Ντιάδα», την «εθνική γιορτή» της περιφέρειάς τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει ανέπαφη μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισής τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να παραμένουν ακόμη στη φυλακή.

Στις 17.14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελόνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια θάλασσα από αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά «Ανεξαρτησία!» στη λεωφόρο Ντιαγκονάλ.

Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελόνης έκανε λόγο για «περίπου ένα εκατομμύριο» συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να γίνουμε κράτος, με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρότζερ Πουχόλ, παραγωγός ελαιολάδου.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.

«Ντρέπομαι, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Είμαι αγανακτισμένος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα πολιτικούς κρατούμενους», σχολίασε ένας αγρότης ο οποίος κατέβηκε στη συγκέντρωση με το τρακτέρ του, πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει δύο πλακάτ με τα συνθήματα «Δημοκρατία» και «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

Η επέτειος της «Ντιάδα» χρησιμοποιείται από το 2012 από τους αυτονομιστές για να ζητήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί. Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Δεκέμβριο με ποσοστό 47,5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρκελόνη: Ένα εκατομμύριο Καταλανοί στους δρόμους – Ζητούσαν ανεξαρτησία"

Στους 99 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, στην Ανατολική Αττική, ανέρχεται πλέον στους 99, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σήμερα άφησε την τελευταία της πνοή μια 26χρονη, που νοσηλευόταν με πολύ σοβαρά εγκαύματα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 83, ενώ από τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 16 άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 99 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι"

Τσίπρας: Θα βρούμε τρόπους να μην περικοπούν οι συντάξεις

Οι εκλογές, οι συντάξεις, η τραγωδία στο Μάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του από το Στρασβούργο. Σε μια αποκλειστική εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του euronews και την Εφη Κουτσοκώστα.

«Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, βγήκε από τα μνημόνια, έγινε ξανά μια κανονική χώρα, με περιορισμούς βεβαίως που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «ίσως το πιο σημαντικό που έχει αλλάξει, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Υπογραμμίζει ότι «εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαια, κατά την άποψή μου, ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την κοινωνική πλειοψηφία». «Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», υπογράμμισε, «είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση και την κατανάλωση και σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο μόλις τώρα ξεφύγαμε». «Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ερωτηθείς αν μπορεί να πει καθαρά ότι εφόσον πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

"Αν δεν τους πιάνουμε;", ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει πως «αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε». «Αυτό είναι υποχρέωσή μας", συνέχισε, προσθέτοντας ότι "όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις". Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος και πως "αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους».

«Στόχος η ολοκλήρωση της 4ετίας»
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη. "Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την 4ετία και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πως εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους - δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας".

"Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019". "Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές", σημείωσε, ερωτηθείς αν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

«Ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη»
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις φωτιές στο Μάτι, αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει "συγγνώμη" από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία. "Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου", τόνισε.

Διότι, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας και μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών "έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν οι πολίτες πρόσβαση να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία ότι δεν είναι ευθύνη της δικής μου κυβέρνησης". "Ωστόσο παρόλα αυτά ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό, τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών -τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω - αυτών που έμειναν, της περιοχής, ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Global Conversation, θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης στις 22.40 ώρα Ελλάδας και Κύπρου.



euronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θα βρούμε τρόπους να μην περικοπούν οι συντάξεις"

Σε πρώτο πλάνο το Σκοπιανό - Ο Ζάεφ την Πέμπτη μιλάει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι αναφορές του πρωθυπουργού το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το Σκοπιανό και οι νέες προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν πως το ονοματολογικό αποτελεί τον νούμερο ένα “πονοκέφαλο” των δυο κυβερνητικών εταίρων.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας δήλωσε πως “μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία”.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν τα καλά λόγια που άκουσε ο πρωθυπουργός από εκπροσώπους των προοδευτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ο Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών συπληρώνοντας πως “θα σας στηρίξουμε γιατί αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη”.
Στο εσωτερικό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκινάει μια νέα εκστρατεία συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ειδικά στη Μακεδονία και για αυτό το λόγο, χωρίς να αλλάζει στάση, έδωσε τρεις επιλογές στον πρωθυπουργό:  Εκλογές, δημοψήφισμα, ή μετάθεση της κύρωσης μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Ο υπουργός Άμυνας έστειλε το μήνυμα του από την Θεσσαλονίκη αφού στο επιτελείο του εκτιμούν ότι την επόμενη περίοδο η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει το “μήλον της ερίδας” για όλες τις δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί στο συνολικό πακέτο που υπογράφηκε στους Ψαράδες πέρυσι τον Ιούνιο. Έως ένα βαθμό αυτή η “διασπορά της ψήφου” δεν ενοχλεί το Μαξίμου και για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε σήμερα έξω από το “κάδρο” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σε πολύ σκληρή γλώσσα τόνισε πως η στάση του "θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού".
Οι διεργασίες είναι παράλληλες αφού και ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει δυναμικά την εκστρατεία υπέρ του "ναι" 19 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα. Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται στην ομιλία του στο Στρασβούργο να επικεντρωθεί στην προσπάθεια που κάνει να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Οι συναντήσεις του Τσίπρα στο Στρασβούργο

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο Στρασβούργο στο περιθώριο της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπουλμαν, την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερκαι τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. 
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον  Ούντο Μπουλμαν ο Πρωθυπουργός συμφωνήθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο. 
Στη συνάντηση με την Γκάμπι Τσίμερ συζητήθηκε η προετοιμασία όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα την τελευταία τριετία ακόμη και εντός μνημονίου, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως τώρα πλέον οι βαθμοί δημοσιονομικής ελευθερίας επιτρέπουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης του κοινωνικού κράτους.
Στη συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τις θέσεις στη διεκδίκηση του χρίσματος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Κομισιόν. Τόνισε πως η κρισιμότητα της συγκυρίας των ευροεκλογών για την Ευρώπη καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των διακριτών διαφορών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός συνάντησε και τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πρώτο πλάνο το Σκοπιανό - Ο Ζάεφ την Πέμπτη μιλάει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου"

Σχολείο στην Τζόρτζια επαναφέρει τη «βέργα» ως τιμωρία για τους μαθητές -Πώς θα τις... βρέχουν στα παιδιά

Στην εποχή μας, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη θεωρούν ότι το... ξύλο βγήκε από τον παράδεισο. Τουλάχιστον αυτό προδίδει απόφαση σχολείου στη Τζόρτζια που επαναφέρει τη «βέργα» ως τιμωρία για τους μαθητές.

Το GSIC, ένα ημι-ιδιωτικό σχολείο, έστειλε στους γονείς των μαθητών έγγραφο προκειμένου να δώσουν τη συναίνεσή τους για τη χρήση της σωματικής τιμωρίας σε περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν κακή συμπεριφορά στην τάξη.

«Υπήρχε μια εποχή που η σωματική τιμωρία ήταν κάτι φυσιολογικό στο σχολείο και δεν υπήρχαν τα προβλήματα που έχουμε τώρα», εξήγησε η επιστάτρια του GSIC, Τζόντι Μπουλινό, μιλώντας στο WRDW/WAGT. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχαν κάποιοι που ενθουσιάστηκαν, λέγοντας ότι καιρός ήταν να επανέλθει αυτή η τακτική και άλλοι που σοκαρίστηκαν.

Το έγγραφο που εστάλη στους γονείς περιγράφει λεπτομερώς πώς θα επιβάλλεται η σωματική τιμωρία στους μαθητές, σε περιπτώσεις που υποπέσουν σε τρίτο παράπτωμα.

«Ο μαθητής θα μεταφέρεται σε ένα γραφείο. Θα βάζει τα χέρια του στα γόνατά του ή σε ένα έπιπλο και θα τον χτυπούν στα οπίσθια με ένα ραβδί. Η τιμωρία θα επιβάλλεται παρουσία ενός ενήλικου μάρτυρα και δεν επιτρέπονται πάνω από τρία χτυπήματα. Επίσης, νωρίτερα θα έχουν ειδοποιηθεί οι γονείς του μαθητή, ενώ το ραβδί θα είναι ξύλινο, μήκους 61 εκατ. και πλάτους 15 εκατοστών.

Σε περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν δώσουν τη συγκατάθεσή τους για σωματική τιμωρία, η εναλλακτική είναι πενθήμερη αποβολή για τον μαθητή. Σύμφωνα με την Μπουλινό, το ένα τρίτο των απαντήσεων ήταν υπέρ της επιβολής της ποινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται ακόμη η επιβολή σωματικής τιμωρίας στα σχολεία.

Time/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολείο στην Τζόρτζια επαναφέρει τη «βέργα» ως τιμωρία για τους μαθητές -Πώς θα τις... βρέχουν στα παιδιά "

Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος την προειδοποίηση Τσίπρα για τον λαϊκισμό

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του «τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού» και η αναφορά του στην επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, ως επιτυχία του ελληνικού λαού, τράβηξαν μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου στην ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

L'Express: Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί για το «τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προειδοποίησε σήμερα τους ευρωβουλευτές έναντι της επιστροφής του "τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού", υποσχόμενος παράλληλα "ένα νέο ξεκίνημα" για την Ελλάδα που βγήκε από την κηδεμονία των πιστωτών της, γράφει η γαλλική L’Express. "Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω: η αποτυχία της ΕΕ να βρει δημοκρατικές και λειτουργικές λύσεις σε αυτήν την τωρινή κρίση θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αφύπνιση των εθνικιστικών συγκρούσεων", είπε ο Έλληνας ηγέτης κατά την ομιλία του στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. "Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ένωση, χωρίς συνοχή, χωρίς διεθνή ρόλο ή προοπτική", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήδη "η νεοφιλελεύθερη αποτυχία διαχείρισης" της οικονομικής κρίσης "τροφοδότησε το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού".
"Αν υπάρχει κάποιος που απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι εκείνοι που αγωνίζονται να την αλλάξουν αλλά εκείνοι που αγωνίζονται να την καταστρέψουν, εκείνοι που αντιτίθενται στα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών", είπε με έμφαση.
Μερικούς μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο Μάιο, ζήτησε να μην "αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συντριβεί μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού, που αποδείχθηκε καταστροφικός, και του εφιάλτη της ακροδεξιάς".
Μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου από το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ο Α. Τσίπρας χαιρέτισε "την επιτυχία του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και δέχτηκε τεράστιες θυσίες" - την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου. "Αποτελούσαμε μέρος του προβλήματος, την πηγή της κρίσης, και γίναμε μέρος της λύσης για την Ευρώπη", τόνισε. "Πρόθεσή μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, πρόθεσή μας είναι μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να θεραπεύσουμε τις πληγές, να διορθώσουμε τις ανισότητες και να προσφέρουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας", διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, υποσχόμενος να "συνεχίσει στην οδό ισορροπημένων δημοσιονομικών" στοχεύοντας σε μια "δίκαιη ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης".

Reuters: Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022

Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 όπως έχει ζητηθεί από τους πιστωτές, αλλά οι πολιτικές για να επιτευχθεί αυτό θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιλέξει τα μέσα και τις πολιτικές για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αυτές θα συζητούνται ετησίως όταν η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, υποβάλλουν το προσχέδιο προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο εάν συνάδει προς το δίκαιο της Ε.Ε. «Θα λάβουμε αποφάσεις για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη στην οικονομία μας και ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερη λιτότητα», δήλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «συμβατές με την επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων».
Το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, ύστερα από οχτώ χρόνια οικονομικών αναδιαρθρώσεων. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα 15 δισεκ. ευρώ για να ενισχύσει το ταμειακό αποθεματικό της και να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη για δύο έτη πριν χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Deutsche Welle: «Λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά το κάναμε»

Η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση του ελληνικού κράτους, λέγοντας «Έχουμε ξεπεράσει την κρίση χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα».

Εuractiv: Τσίπρας στο ΕΚ: Η Ελλάδα τα κατάφερε

«Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του. «Η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης», υπογράμμισε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται «και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις». «Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την επίτευξη της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η λύση αυτή επετεύχθη «στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου».«Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας», σημείωσε.
Η ανάδυση του λαϊκισμού
Αναφορικά με την ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Μετέφερε την ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο. Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σωβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. «Η πραγματική απειλή της Ευρώπης είναι όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν». «Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η «αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. «Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο», κατέληξε.
Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου
«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.
Περί διαφθοράς στη δημόσια υγεία
Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και τις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το «Σχέδιο Γιούνκερ» και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δις ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%». Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. «Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα. Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος την προειδοποίηση Τσίπρα για τον λαϊκισμό"

«Καραβάνια» από μετανάστες έξω από τη Θεσσαλονίκη: 158 άτομα στοιβαγμένα σε φορτηγά

Σε «μονοπάτι» διακίνησης μεταναστών και προσφύγων έχουν μετατρέψει οι διακινητές την Εγνατία Οδό, περνώντας σε... καραβάνια τους ανθρώπους από τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, με προσωρινό προορισμό τους τη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε λίγες ώρες την Τρίτη, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, η ελληνική αστυνομία εντόπισε 158 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν στοιβαγμένοι σε φορτηγά.

Το πρώτο «φορτίο» εντοπίστηκε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δερβένι. Οι διακινητές είχαν κατεβάσει από τα φορτηγά τους ανθρώπους και τους είχαν εγκαταλείψει στον δρόμο. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι διέκριναν το γκρουπ των μετανατσών και συγκεκριμένα τα 48 άτομα που βάδιζαν προς τη Θεσσαλονίκη.

Λίγη ώρα αργότερα, σε τακτική έρευνα της αστυνομίας σε φορτηγό, αποκαλύφθηκε η μεταφορά άλλων 110 ατόμων, λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι μετανανάστες και οι πρόσφυγες προέρχονταν από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, ενώ 48 άτομα ήταν από τη Συρία.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας, οι διακινητές αναλαμβάνουν να περάσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Τουρρκία στην Ελλάδα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, έναντι 2.000 ευρώ για κάθε άτομο που μεταφέρουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καραβάνια» από μετανάστες έξω από τη Θεσσαλονίκη: 158 άτομα στοιβαγμένα σε φορτηγά"

Πληρώνονται τα διατροφικά επιδόματα του Αυγούστου (απόφαση – πίνακας)

Εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 6.473.763,60€ στις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018 για τα διατροφικά επιδόματα στους κατά νόμο δικαιούχους, για τον μήνα Αύγουστο τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα κατανέμονται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών», συνολικό ποσό 6.473.763,60€ στις Περιφέρειες της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για το μήνα Αύγουστο έτους 2018,

Από το ανωτέρω συνολικό ποσό, αυτό που αφορά σε κάθε δικαιούχο Περιφέρεια, αποδίδεται στον οικείο λογαριασμό της έδρας της, με χρηματική εντολή του Υπουργείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι αποδιδόμενες με την παρούσα Απόφαση πιστώσεις, αφορούν στην καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους για τον μήνα
Αύγουστο τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστημα καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτού.

Οι Περιφέρειες, στις οποίες κοινοποιείται η Απόφαση αυτή, να γνωρίσουν έως τις 28.09.2018, τον αριθμό των δικαιούχων καθώς και τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη του εν λόγω επιδόματος μηνός Σεπτεμβρίου έτους 2018, για τις Περιφερειακές Ενότητες χωρικής αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιχορηγηθούν αναλόγως.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώνονται τα διατροφικά επιδόματα του Αυγούστου (απόφαση – πίνακας)"

Στη Βουλή η εκχώρηση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο

Εξηγήσεις για την «εν κρυπτώ» εκχώρηση στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του δημοσίου ζητά ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας το Πρώτο Θέμα της Κυριακής που ανέδειξε πως εκτός από δημόσια ακίνητα και πλατείες εκχωρήθηκαν και ιδιωτικές περιουσίες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει στο κείμενό του πως «η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου. Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου» και προσθέτει «Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.. Η Κυβέρνηση ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα και προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του αφηγήματός της περί τέλους του μνημονίου με το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει επαχθείς δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις» Ρωτά τέλος τον υπουργό «Ποια είναι τα 10.119 ακίνητα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και οι Τοπικές Κοινωνίες.

Σε ποια οικονομική λογική ανταποκρίνεται η πώληση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα;

Τι είδους αξιοποίηση θα γίνει από το Υπερταμείο σε πάρκα, άλση, πλατείες και εν γένει κοινόχρηστους χώρους;

Με ποιο σκεπτικό το Δημόσιο αποποιείται την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς;

Γιατί η όλη διαδικασία έγινε με αυτή τη μεθόδευση και τι άλλο έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η εκχώρηση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο"

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον Σταθάκη για την διατήρηση Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ παρά την καταδίκη του

Το θέμα της παραμονής στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ του Μανώλη Παναγιωτάκη παρά την πρωτόδικη καταδίκη του φέρνουν στην Βουλή 23 βουλευτές της νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα.

Στην ερώτηση τους αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου, η οποία τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η θητεία του μάλιστα ανανεώθηκε τον Ιούνιο του 2018 παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εκκρεμεί στον δεύτερο βαθμό.

Με επικεφαλής τον αρμόδιο Τομεάρχη Κώστα Σκρέκα, η ΝΔ καλεί τον Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει εάν γνώριζε την υπόθεση όταν ανανεώθηκε η θητεία του Προέδρου της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, σημειώνει η ΝΔ, ο υπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να εξηγήσουν αν συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ. «Θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης;», είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι 23 βουλευτές της ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ για συγκάλυψη εκβιασμών και δωροδοκίας υπαλλήλου

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του. Οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, ανανεώθηκε η τριετής θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η πρόταση έγινε από το Δημόσιο που ελέγχει το 51% της επιχείρησης. Η πρόταση είχε επίσης και την έγκριση του Υπερταμείου όπως προβλέπεται, με δεδομένο ότι εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ.

Το ζήτημα που τίθεται είναι ηθικό για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την τύχη της εταιρείας η οποία έχει την ευθύνη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και ουσιαστικό αφού σε μια πιθανή καταδίκη του σε ανώτερο δικαστικό βαθμό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια αλλά και σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εξαιτίας της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Γνώριζε η κυβέρνηση τις κατηγορίες για συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων, που βαραίνουν τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, όταν ανανέωνε τη θητεία του για ακόμη τρία χρόνια;

Αν ναι, τότε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αποδέχονται και συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνεται η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της;

Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την συνέχιση της θητείας του Προέδρου; Θα εξακολουθήσει το συγκεκριμένο στέλεχος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της και να διοικεί την εταιρεία;

Πόσο ουσιαστικός είναι ο εποπτεύων ρόλος του Υπερταμείου; Πραγματοποιείται κάποιου είδους αξιολόγηση προκειμένου να συμφωνήσουν σε ανάλογες τοποθετήσεις στελεχών; Με ποια κριτήρια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της ΔΕΗ;»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον Σταθάκη για την διατήρηση Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ παρά την καταδίκη του "

Σύγκρουση στο ευρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία και τους μετανάστες - Κατά Ορμπαν ψηφίζει η ΝΔ

Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ της έκθεσης Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνητη του Βίκτορ Ορμπάν παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας. Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter.

Η υπόθεση της Ουγγαρίας προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία και την διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της κυβέρνησης του και στενούς συνεργάτες του. 

Στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι η οποία είχε επιφορτιστεί με την σύνταξη μιας έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία μίλησε για τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ενώ η κυρία Καρολίν Εντστάντλερ, εκπροσωπώντας την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέφυγε να εκφράσει την θέση της, λέγοντας ότι αναμένει την την τοποθέτηση του κ. Όρμπαν. 

Όρμπαν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες» 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους ενώπιον του Σώματος στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ....η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας». 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος. 

Ευρωβουλευτές: «Κύριε Όρμπαν, είστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε ολόκληρη την ΕΕ»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είναι ήδη ένας από τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας ηπιότερη γλώσσα από άλλους συναδέλφους τους, καθώς οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, οκτώ περίπου μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. 

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουγγαρία δεν θα γινόταν δεκτή στην ΕΕ. «Είμαι λάτρης της ουγγρικής ιστορίας και του πολιτισμού της. Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε σε καμία περίπτωση ότι βάλουμε κατά των πολιτών της Ουγγαρία. Βάλουμε κατά της κυβέρνησής σας... Δεν είστε η Ουγγαρία κύριε Όρμπαν, είστε ο πρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό σας», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν την πιο διεφθαρμένη της ΕΕ. «Ακούω με μεγάλη ενόχληση τον κ. Όρμπαν. Δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει τι συζητούμε εδώ σήμερα. Το Κοινοβούλιο θέλει να υπερσιτιστεί τα διαζώματα των πολιτών της Ουγγαρίας. Κύριε Όρμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησης σας με ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό σας θεωρό ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν.

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στα τέλη του 2017 στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι από την Ολλανδία, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Η εν λόγω έκεθση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της ΕΕ. Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν τον θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ελέγχοντας εμμέσως και αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης και συντηρώντας έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί μόνο για την πολιτική επιβίωση του ίδιου. 

Επίσης η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη», που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται από την ουγγρική κυβέρνηση ως «όργανα του Τζορτζ Σόρος». 

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι ως «κυνήγι μαγισσών», που «στηρίζονται σε ανακρίβειες και σφάλματα». 

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο. 

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (ήτοι τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειονοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω κράτος-μέλος παραβιάζει τις αρχές που μνημονεύονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις. Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο εν λόγω κράτος - μέλος

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαικής Επιτροπής και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος αρχών που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, αφού καλέσει την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους να υποβάλει τις παρατηρήσεις της. Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι». 

Μέχρι σήμερα το άρθρο 7, η «πυρηνική βόμβα της Συνθήκης της ΕΕ» όπως αποκαλείται, έχει ενεργοποιηθεί μία μόλις φορά, στα τέλη του 2017 για την Πολωνία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση στο ευρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία και τους μετανάστες - Κατά Ορμπαν ψηφίζει η ΝΔ"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κηφισού στις 12 και 13/9

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει στη Λεωφόρο Κηφισού, λόγω εργασιών της ΕΥΔΑΠ για την επιδιόρθωση έκτακτης βλάβης.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Τετάρτη 12 Σπετεμβρίου κατά τις ώρες 10.00-13.00 και την Πέμπτη 13 Σπετεμβρίου, από 03.00-06.00, στη δεξιά λωρίδα του κλάδου εξόδου της Λ. Κηφισού, στο ύψος της οδού Δ. Φαληρέως, για μέγιστο μήκος 100 μέτρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη νέα παραλιακή Λ. Ποσειδώνος.

Η τροχαία ζητεί από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κηφισού στις 12 και 13/9"

Σπυράκη στον Τσίπρα: Θαυμαστές του Πινοσέτ είναι εκείνοι που πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ/ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, διερωτήθηκε, επικαλούμενη όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας για τα φαινόμενα νεποτισμού στην Ελλάδα, δεν είναι νεποτισμός να έχει διορίσει στην κυβέρνηση μέλη της οικογένειάς του;

Επιπλέον, η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι όσοι πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα.

Αναλυτικά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε:

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησης σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι.

Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Έκτος και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματος σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση.

Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες, αυτή του διχασμού;» Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπυράκη στον Τσίπρα: Θαυμαστές του Πινοσέτ είναι εκείνοι που πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα "

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την ακροδεξιά, αλλά κυβερνά μαζί της

Στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την μάχη κατά της ακροδεξιάς εστιάζει το σύντομο σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το οποίο εξαπολύει παράλληλα βέλη και κατά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα την ακροδεξιά. Στο εσωτερικό όμως κυβερνά μαζί της» επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την ακροδεξιά, αλλά κυβερνά μαζί της"

ΝΔ: Εκτός τόπου και χρόνου ο Τσίπρας στην Ευρωβουλή

«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ευρωβουλή. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας «αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης... άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του, προκαλώντας καταιγισμό ερρωτημάτων».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωβουλή, την Τρίτη το πρωί:
«Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε:

• Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;

• Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;

• Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

• Τι έχει να πει για τα 100 δις ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;

Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον Πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη Δ.Ε.Θ. ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Εκτός τόπου και χρόνου ο Τσίπρας στην Ευρωβουλή"

Ποτάμι: Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα»

«Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Συγκριμένα, σε δήλωσή του ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει:

«O κ. Τσίπρας λοιπόν, όπως ακούσαμε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν πολέμιος των δύο πρώτων μνημονίων επειδή δεν προέβλεπαν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Τον θυμόμαστε πράγματι στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τους ακροδεξιούς να στήνουν κρεμάλες, επειδή δεν γίνονταν... βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όπως ξέρουν όλοι ήταν και ο μεγάλος πόνος του. Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα»"

Σχολικά λεωφορεία: Διαπιστώθηκαν 122 παραβάσεις με το «καλημέρα»

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής διένειμαν την Τρίτη αστυνομικοί, κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, σε γονείς και μικρούς μαθητές κατά την προσέλευσή τους σε σχολεία της Αττικής.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μια από τις προτεραιότητές της και ειδικότερα των Υπηρεσιών Τροχαίας στην περιοχή αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

— Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα.

— Την εντατικοποίηση των ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.

— Την επισήμανση ελλείψεων σήμανσης στο οδικό περιβάλλον των σχολείων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάστασή τους.

Επίσης, σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των αυξημένων μέτρων τροχαίας, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών σε 511 σχολικά οχήματα, βεβαιώθηκαν 122 παραβάσεις, εκ των οποίων: 10 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 42 σχετικές με τον ταχογράφο του οχήματος, 4 για φθαρμένα ελαστικά, 2 για έλλειψη πυροσβεστήρα, 5 για στέρηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, 2 για στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου, 1 για έλλειψη φαρμακείου, 1 για μεταφορά υπεράριθμων μαθητών, 3 για παραβίαση ορίου ταχύτητας, 1 για παραβίαση σημάνσεων και 51 για λοιπές παραβάσεις.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολικά λεωφορεία: Διαπιστώθηκαν 122 παραβάσεις με το «καλημέρα»"

Η απεργία στην Ryanair φέρνει ακυρώσεις πτήσεων

Περίπου 150 από τις 400 πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που προβλεπόταν να γίνουν αύριο από και προς τη Γερμανία θα ακυρωθούν λόγω της προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής μάρκετινγκ της Ryanair Κένι Τζέικομπς.

Η 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα γερμανικά συνδικάτα κυβερνητών Cockpit και ιπτάμενου προσωπικού Verdi με αίτημα καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αναμένεται να αρχίσει αύριο στη 01:00 ώρα Γκρίνουϊτς (04:00 ώρα Ελλάδος).

Η προγραμματισμένη αυτή απεργία έπεται μιας συντονισμένης κινητοποίησης των πιλότων ανά την Ευρώπη τον Αύγουστο, η οποία υποχρέωσε την εταιρεία να ματαιώσει 400 από τις 2.400 προγραμματισμένες ευρωπαϊκές πτήσεις της στη διάρκεια της περιόδου αιχμής των θερινών διακοπών.

Από τότε η Ryanair, η οποία κάθε χρόνο μεταφέρει περίπου 130 εκατομμύρια επιβάτες, έχει καταλήξει σε συμφωνίες με το προσωπικό της στην Ιρλανδία και την Ιταλία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απεργία στην Ryanair φέρνει ακυρώσεις πτήσεων"

Ο τυφώνας «Φλόρενς» απειλεί τις ανατολικές ΗΠΑ -Πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Εντολή σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στις ΗΠΑ έδωσαν οι Αρχές καθώςπλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα ο τυφώνας Φλόρενς
Με ταχύτητα που φθάνει τα 220 χλμ. την ώρα, η Φλόρενς, μια καταιγίδα κατηγορίας 4 και η πιο ισχυρή που έχει απειλήσει τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φθάσει στην ξηρά την Πέμπτη, το πιθανότερο στη νοτιοανατολική Βόρεια Καρολίνα κοντά στα σύνορα με τη Νότια Καρολίνα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι.
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα για την άφιξη της «Φλόρενς» (Φωτογραφίες: ΑΡ) Πυρετώδεις οι προετοιμασίες σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα για την άφιξη της «Φλόρενς» (Φωτογραφίες: ΑΡ)
Η Φλόρενς αναμένεται να μετατραπεί σε έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο μεγάλο τυφώνα» στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, ανέφερε σε δελτίο του το κέντρο τυφώνων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί με αναρτήσεις στο Twitter ότι πρόκειται «για μια από τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Ανατολική Ακτή».
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ράλφ Νόρθαμ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για περίπου 245.000 κατοίκους στις παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες αρχής γενομένης από τις 8.00 π.μ. τοπική ώρα και ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερεξέδωσε εντολή εκκένωσης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κατά μήκος της ακτογραμμής της πολιτείας αρχής γενομένης από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα).
Τουλάχιστον άλλοι 250.000 άνθρωποι αναμένεται να απομακρυνθούν από το Άουτερ Μπανκς στη Βόρεια Καρολίνα σήμερα μετά τους 50.000 που έλαβαν εντολή εκκένωσης χθες από το νησιά Χατέρας και Όκρακοκ.
Οι κυβερνήτες της Βόρειας Καρολίνας, της Νότιας Καρολίνας, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ / Reuters/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο τυφώνας «Φλόρενς» απειλεί τις ανατολικές ΗΠΑ -Πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους "

ΟΠΑΠ: Πλήρης ανακαίνιση δύο σχολικών μονάδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά

Ο ΟΠΑΠ παρέδωσε, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, δύο πλήρως ανακαινισμένες σχολικές μονάδες, οι οποίες υπέστησαν σημαντικές φθορές στις πρόσφατες πυρκαγιές του Ιουλίου. Με πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, ειδικά συνεργεία υλοποίησαν όλες τις απαραίτητες επισκευές και βελτιωτικές εργασίες στο ΕΠΑΛ Ραφήνας και το 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς), ώστε τα δύο σχολεία να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον. 

Την τελετή αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος.

Παρόντες στον αγιασμό ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Καμίλ Ζίγκλερ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ντάμιαν Κόουπ, ο Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων κ. Οδυσσέας Χριστοφόρου, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον ΟΠΑΠ για το έργο που συντελέσθηκε.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ δήλωσε: «Εδώ και 60 χρόνια, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μείνουμε αδρανείς μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής. Έτσι, προχωρήσαμε άμεσα στην αποκατάσταση των δύο σχολείων που υπέστησαν ζημιές. Εύχομαι τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό να ευχαριστηθούν το ανακαινισμένο σχολείο τους, που ελπίζουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και αισιοδοξίας για την ευρύτερη κοινότητα». 

Παραδίδοντας το ανακαινισμένο 2οΓυμνάσιο Νέας Μάκρης, ο Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων του ΟΠΑΠ κ. Οδυσσέας Χριστοφόρου, δήλωσε: «Μπροστά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ο ΟΠΑΠ πάντα δίνει το παρών και σήμερα είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να παραδώσουμε το σχολείο στα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς, πλήρως ανακαινισμένο. Το έργο αυτό θα βοηθήσει τους νέους της περιοχής».

Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΑΠ στα σχολεία 

Στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης φοιτούν συνολικά 270 μαθητές από το Νέο Βουτζά, το Μάτι, το Ζούμπερι και τη Νέα Μάκρη. Ο περιβάλλων χώρος του σχολείου (2.053 τ.μ.) υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από την πυρκαγιά, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές φθορές και στο εξωτερικό του κτιρίου.
Ειδικά συνεργεία απομάκρυναν τα καμένα και επικίνδυνα υλικά, καθάρισαν τους χώρους, επισκεύασαν όλες τις φθορές και έβαψαν το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, ανάπλασαν τον κήπο, φύτευσαν δέντρα και καλλωπιστικά φυτά, τοποθέτησαν νέο σύστημα αυτόματου ποτίσματος και ανακαίνισαν το γήπεδο ποδοσφαίρου. 
Στο ΕΠΑΛ Ραφήνας φοιτούν 560 μαθητές από 15 περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Το σχολείο (2.505 τ.μ.) υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρόσοψη, τους εσωτερικούς τοίχους, την περίφραξη και τη στέγη, καθώς και σημαντικές βλάβες στις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές. 

Αφού απομακρύνθηκαν όλα τα επικίνδυνα και κατεστραμμένα υλικά, ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε εκτεταμένες επισκευές και εργασίες ανάπλασης στο κτίριο, επισκευή της κεραμοσκεπής, επιδιορθώσεις σε πλακίδια, πόρτες, παράθυρα και κιγκλιδώματα, αντικατάσταση υαλοστασίων και προφίλ αλουμινίων, χρωματικές και διακοσμητικές παρεμβάσεις, επιδιορθώσεις στο κτίριο και στους χώρους άθλησης του σχολείου (γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ), φύτευση δέντρων και καλλωπιστικών φυτών. 

Ο ΟΠΑΠ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων 

Από την πρώτη στιγμή, ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστήριξε το έργο του Δήμου Μαραθώνα για τη φιλοξενία και σίτιση των πληγέντων, στην Έ Κατασκήνωση του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Επιπλέον, η κινητή μονάδα υγείας του Χαμόγελου του Παιδιού «Ιπποκράτης», η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», προσέφερε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες. Επίσης, με πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ συγκεντρώθηκαν και διατέθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας σε όσους είχαν ανάγκη.


1
Αγιασμός του 1ου ΕΠΑΛ (Επαγγελματικού Λυκείου) Ραφήνας
2
(από αριστερά στα δεξιά) Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος – Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος – Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου – Τομεάρχης Υγείας Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου - Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς
3
(από αριστερά στα δεξιά) Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς – Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ – Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ - Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος
4
(από αριστερά στα δεξιά) Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος – Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ - Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος
5
(από αριστερά στα δεξιά) Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου – Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς), Γεωργία Παπαγεωργίου
6
1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας
7
1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας
8
2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς)
9
2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς)
10
2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς)
11
2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς)
12
2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς)
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΑΠ: Πλήρης ανακαίνιση δύο σχολικών μονάδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news