facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστολή-«καταπέλτης» για το Μάτι σε Γεροβασίλη - Παπακώστα: Συγκαλύπτετε έγκλημα!

Επιστολή-«καταπέλτη» προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλε ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Γκουρμπάτσης, με αφορμή την παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 98 άνθρωποι.

Ο αντιστράτηγος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ' εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκουρμπάτσης ζητά να διενεργηθεί άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, «η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία».

Ο κ. Γκουρμπάτσης ήταν αυτός που συνέταξε για λογαριασμό των δύο οικογενειών και το πόρισμα-«κόλαφο», που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, καταγγέλλοντας σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις αρμόδιων οργάνων.

«Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά. Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, η ποινική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι εντελώς ανεξάρτητη από μια παράλληλη για την ίδια υπόθεση διοικητική εξέταση, αφού είναι διαφορετικό το είδος των ενδεχόμενων ευθυνών που στοχεύουν και αποσκοπούν από άλλη οπτική γωνία στη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο τα 98 θύματα.

Και συνεχίζει: «Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες. Αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ να ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων, να παραγγείλετε έστω και σήμερα τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα».

Εν τω μεταξύ, αίτημα στην Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας να οριστεί ειδικός εφέτης που θα αναλάβει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, την έρευνα για το τις φταίει για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, υπέβαλε εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Η αίτηση για σύγκληση της Ολομέλειας υποβλήθηκε από τον Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος επικαλείται τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς και την πρόδηλη αδράνεια και τις παραλείψεις των υπευθύνων, όπως αναφέρει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-«καταπέλτης» για το Μάτι σε Γεροβασίλη - Παπακώστα: Συγκαλύπτετε έγκλημα!"

Άγριος πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ:Ο Βαξεβάνης ζήτησε τη σύλληψη της Ζαχαράκη! -ΝΔ: Ας δώσει εντολή ο Τσίπρας να την συλλάβουν

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με το Μαξίμου και τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο εκδότης της εφημερίδας Documento υπέβαλε μήνυση και αγωγή κατά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, για τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι Έψιλον, με την Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί τον Κώστα Βαξεβάνη για επίδειξη αυταρχισμού με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Αιτία της μήνυσης ήταν η αναφορά της κ. Ζαχαράκη πως ο εκδότης της εφημερίδας Documento έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για συκοφαντική δυσφήμηση, κάτι που ενόχλησε τον εκδότη της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα εκβιασμού» και εγκαλεί τον Κώστα Βαξεβάνη ως «κατ' εξακολούθηση συκοφάντη και εντολοδόχο λασπολόγο του Μαξίμου». Η ΝΔ ενημερώνει ότι η κυρία Ζαχαράκη βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο και τονίζει: «Ας δώσει ο κύριος Τσίπρας εντολή να έλθουν να τη συλλάβουν».

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Γεροβασίλη: Η Ζαχαράκη είναι στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ

Οπως ενημέρωσε η Πειραιώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στα γραφεία της ΝΔ και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ολγα Γεροβασίλη υπό την ιδιότητά της ως πολιτικής προϊσταμένης της Αστυνομίας. Την ενημέρωσε ότι η καταζητούμενη από την ΕΛΑΣ αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος για την περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση την αναζητεί.

Η ΝΔ ενημερώνει επίσης «ότι η Αστυνομία έχει έρθει μέχρι στιγμής δύο φορές (στις 18:00 και στις 20:00) στα γραφεία της Πειραιώς αναζητώντας την κ. Ζαχαράκη η οποία απουσίαζε και ότι με εντολή του προέδρου ήρθε πριν από λίγο στα γραφεία του κόμματος». Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από την ΝΔ, δεν εμφανίστηκε περιπολικό λένε από την Πειραιώς. Το αυτόφωρο λήγει τα μεσάνυχτα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Σήμερα η Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέστη ένα ακόμη βαρύ πλήγμα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, ο κατ’ εξακολούθηση συκοφάντης και εντολοδόχος λασπολόγος του Μαξίμου, Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε τη σύλληψη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για πρωτοφανή απόπειρα εκβιασμού των πολιτικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό να επιβληθεί η φίμωση και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση απελευθερώνει καταδικασμένους εγκληματίες και ανέχεται συμμορίες να εισβάλλουν ανενόχλητες σε πρεσβείες, υπουργεία, ακόμη και στη Βουλή, θεωρήθηκε απειλή για τη Δημοκρατία η διατύπωση πολιτικής θέσης και κρίσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας γνωρίζουν οι θιασώτες του αυταρχισμού ότι οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να δειλιάσει κανείς.

Ενημερώνουμε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κλήθηκε να προσέλθει στα γραφεία του κόμματος όπου βρίσκεται αυτήν την ώρα.

Ας δώσει ο κύριος Τσίπρας εντολή να έλθουν να τη συλλάβουν».

Σημειώνεται ότι η κ. Ζαχαράκη ανέφερε στο Epsilon ότι ο δημοσιογράφος έχει καταδικαστεί, κάτι που ο κ. Βαξεβάνης διέψευσε. Η εκπρόσωπος της ΝΔ αντέτεινε ότι έχει καταδικαστεί σε πρωτόδικες αποφάσεις, με τον δημοσιογράφο να αντιτείνει ότι έχει δικαιωθεί και να ανακοινώνει την προσφυγή του στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ:Ο Βαξεβάνης ζήτησε τη σύλληψη της Ζαχαράκη! -ΝΔ: Ας δώσει εντολή ο Τσίπρας να την συλλάβουν "

Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης-ΝΔ για την υπόθεση Φλώρου

Ερωτήματα προς τη ΝΔ και τον πρόεδρό της απευθύνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφορικά με τις «σχέσεις του ανιψιού και συμβούλου τού κ. Μητσοτάκη με τον Αριστείδη Φλώρο και το δίκτυο offshore που έστησε».

Αναλυτικά το σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
«Επειδή η ΝΔ και ο πρόεδρός της από χθες δυσκολεύονται να απαντήσουν για τις σχέσεις του ανιψιού και συμβούλου του κ. Μητσοτάκη με τον Αριστείδη Φλώρο και το δίκτυο offshore που έστησε, μέσω του οποίου καταληστεύθηκε το ελληνικό Δημόσιο, θα τον βοηθήσουμε με συγκεκριμένα ερωτήματα:
  1. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Δημητριάδης έχει κοινή εταιρία με τον κ. Φλώρο, την "Φλώρος - Δημητριάδης ΑΕ", που συστάθηκε με το ΦΕΚ με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2009;
  2. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε στον ανακριτή, παραδεχόμενος ότι έφτιαξε τις offshore, μέσα από τις οποίες ο κ. Φλώρος διοχέτευσε τα χρήματα από το σκάνδαλο Energa;
  3. Είναι αλήθεια ότι ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, κ. Δημητριάδης, κατέθεσε στον ανακριτή μόνο αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης;
  4. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Φλώρος είναι στενός οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη;
  5. Και τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα τολμήσει να απομακρύνει από σύμβουλό του τον κ. Δημητριάδη ή συντρέχουν λόγοι που δεν του το επιτρέπουν;».

Η απάντηση της ΝΔ

«Στην υπόθεση της Εnerga η αλήθεια είναι μία: ο Αρ. Φλώρος διώχθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Αποφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιοί και εγκληματίες που κυκλοφορούν σήμερα ανάμεσά μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

To κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Κατανοούμε την προσπάθεια του Μαξίμου να αποκρύψει αυτήν την αλήθεια μεθοδεύοντας άλλο ένα δημοσίευμα του επαγγελματία λασπολόγου Κώστα Βαξεβάνη. Δεν πείθουν, ωστόσο, κανέναν. Οι συκοφάντες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και ο κ. Τσίπρας στις κάλπες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης-ΝΔ για την υπόθεση Φλώρου"

ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική: Αμφισβητεί την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμούς και επιδιώκει ακύρωση του προστίμου

Στην αμφισβήτηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμου στην εταιρείας, προχωρά η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως θα επιδιώξει την ακύρωσή του.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μετά από έλεγχο που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων σχετικά με όρους σε συμβάσεις της με τους χονδρέμπορους/διανομείς της των ετών 2006 & 2009, εξέδωσε την απόφαση υπ’ αριθμ.657/2018, με την οποία διαπιστώνει ότι εισήχθησαν κάθετοι περιορισμοί του ανταγωνισμού στην αγορά της μαργαρίνης και του βουτύρου.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια των ελέγχων, η ΜΙΝΕΡΒΑ συνεργάστηκε απόλυτα με τις αρμόδιες αρχές, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία και εξηγήσεις που ζητήθηκαν, από τα οποία προκύπτουν, δίχως αμφιβολία, οι διαφανείς και σύννομες εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία στην αγορά» επισημαίνεται.

Παράλληλα, η εταιρεία, όπως αναφέρεται, «υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο Σχέδιο Ανάληψης Δεσμεύσεων, ώστε να αρθούν οι όποιες ανησυχίες που ενδεχομένως να προκληθούν τόσο στην Επιτροπή όσο και στους συνεργαζόμενους χονδρέμπορους.

Ωστόσο, παρά την ουσιαστική και τυπική πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές των διατάξεων της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και την πλήρη ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η τελευταία προέβη στη διαπίστωση της ανωτέρω παράβασης.

Η ΜΙΝΕΡΒΑ αμφισβητεί την διαπίστωση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη θεωρεί προδήλως εσφαλμένη και προτίθεται να επιδιώξει την ακύρωσή της κατά τα νομίμως προβλεπόμενα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΜΙΝΕΡΒΑ «δεσμεύεται πως συνεχίζει αδιαπραγμάτευτα τη σύννομη εμπορική της δραστηριότητα, με προσήλωση στην αξία του υγιούς ανταγωνισμού που την έχει θέσει στην κορυφή της εμπιστοσύνης κάθε νοικοκυριού της Ελλάδος και του εξωτερικού».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική: Αμφισβητεί την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμούς και επιδιώκει ακύρωση του προστίμου"

Ο Πατούλης επιμένει για Δ. Αθηναίων: «Δεν αλλάζω»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Πρώτο Θέμα» και στο δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη. Ακολουθεί το σχετικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο:
Γιάννης Πρετεντέρης: Πάμε στο κο Πατούλη ο οποίος πληροφορούμαι ότι θα δραστηριοποιηθεί στις δημοτικές εκλογές. Κύριε Πατούλη σχεδιάζετε να κατέβετε για περιφερειάρχης;
Γιώργος Πατούλης: Αυτό που έχω ξέρω είναι ότι έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για την Αθήνα μέσα από τον Όμιλο Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά. Τον όμιλο τον ξεκινήσαμε εδώ και 1,5 χρόνο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό με ενδιαφέρον.
Γιάννης Πρετεντέρης:  Θα κατεβείτε στην Αθήνα ή στην Περιφέρεια;
Γιώργος Πατούλης: Εμείς παραμένουμε πιστοί σε αυτό που έχουμε επιλέξει εδώ και 1,5 χρόνο.  Αθήνα. Όσοι αναφέρουν την περιφέρεια θα πρέπει να μας πουν με ποιον έχουν συνεννοηθεί και γράφουν τα διάφορα σενάρια. Αν υπάρχει τέτοια συνεννόηση να μας το μεταφέρουν και εμάς.
Είναι σίγουρο ότι αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι ότι η Αθήνα, η οποία ίσως είναι το μεγαλύτερο brand name  που υπάρχει στο χώρα μας σήμερα δυστυχώς έχει μια θολή εικόνα και η εικόνα αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί. Θα πρέπει να διορθωθεί θα πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερη. Η Αθήνα θα πρέπει να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε μέσα από την εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης υπηρετώντας το δήμο Αμαρουσίου, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος  στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Όλη αυτή την εμπειρία θα την αξιοποιήσουμε
Γιάννης Πρετεντέρης:  Άρα θα πάτε για την Αθήνα. Στη Δούρου γιατί επιτίθεστε; Έτσι νομίζω δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι θα είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια.
Γιώργος Πατούλης:   Κοιτάξτε η κ. Δούρου είναι περιφερειάρχης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Μέσα σε αυτή της περιφέρεια είναι και η Πρωτεύουσα  της Ελλάδος. Θα έλεγα ότι η κ. Δούρου δεν έχει πείσει ότι έχει τη δυνατότητα διοίκησης μιας τόσο μεγάλης θέσης. Και αυτό δεν ισχύει μόνο σήμερα. Σήμερα φάνηκε η αδυναμία λόγω των όσων έγιναν στο Μάτι, αλλά και στο παρελθόν της ασκήσαμε κριτική και για άλλες περιπτώσεις όπως τη Μάνδρα, τη διαχείριση των πόρων της Περιφέρειας δεν έχει να παρουσιάσει  κανένα αναπτυξιακό έργο, τα απορρίμματα και τη διαχείριση τους. Όλα αυτά σαφώς και τα έχουμε αναδείξει κατά καιρούς αλλά προφανώς στο μάτι του κυκλώνα έπεσε και τώρα Η κα Δούρου διαχειρίζεται τα περισσότερα χρήματα που διαχειρίζεται οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό και αν θέλετε μέσα από τις δικές της αδυναμίες και τις δικές της πράξεις υποφέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι
Γιάννης Πρετεντέρης:  Σας ευχαριστώ πολύ και κρατάω ότι παραμένει το ενδιαφέρον για την Αθήνα. Δεν έχει μεταφερθεί στην περιφέρεια.
Γιώργος Πατούλης: Δεν έφυγε και ποτέ το ενδιαφέρον από την Αθήνα. Εξάλλου σας λέω ότι τη δυνατότητα προσφοράς που έχει ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να τη δίνει την κατάλληλη στιγμή εκεί που πρέπει για να πάει η χώρα μπροστά.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πατούλης επιμένει για Δ. Αθηναίων: «Δεν αλλάζω»"

Με συνθήματα υποδέχθηκαν τον Π. Πολάκη μέλη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Με συνθήματα υποδέχτηκαν μέλη του ΠΑΜΕ τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πολάκης έφτασε στο δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, με θέμα: «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία – βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα – πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο», που είναι σε εξέλιξη.

Έξω από την αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης", πραγματοποιούν διαμαρτυρία μέλη του ΠΑΜΕ ζητώντας μεταξύ άλλων δωρεάν ενιαίο - δημόσιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δείτε τα βίντεο του thestival. gr από την άφιξη του κ. Πολάκη στο δημαρχείo:





thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Με συνθήματα υποδέχθηκαν τον Π. Πολάκη μέλη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)"

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την πρόσβαση των ακριτών στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την κάλυψη με τηλεοπτικό σήμα, κατοίκων ακριτικών περιοχών της χώρας και νοικοκυριών που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικού σήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι δικαιούχοι - μόνιμοι κάτοικοι των εκάστοτε περιοχών, θα λαμβάνουν χρηματική επιδότηση προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση, μέσω παρόχου, στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας.

Ως μόνιμοι κάτοικοι θα θεωρούνται αυτοί που διαθέτουν μόνιμη κατοικία στις περιοχές που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου.

Η χρηματική επιδότηση ανά δικαιούχο ανέρχεται στα εκατόν δέκα (110) ευρώ, εφάπαξ και παρέχει τη δυνατότητα επιλογής παρόχου της αρεσκείας του.

Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης της ΓΓΤΤ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, στην οποία ορίζεται η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την πρόσβαση των ακριτών στους τηλεοπτικούς σταθμούς"

Καταθέτει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο γιατρός που πλαστογράφησε τη γνωμάτευση για τον Φλώρο

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετέβη για κατάθεση, στις 5 το απόγευμα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, ο γιατρός που καταγγέλλεται από τον διευθυντή του τμήματός του ότι πλαστογράφησε την ιατρική γνωμάτευση της υπνικής άπνοιας στον Αριστείδη Φλώρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά τον σάλο που ξέσπασε και τις δηλώσεις συναδέλφων του ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχθεί τις πράξεις του, ο πρώην υπότροφος του Ευαγγελισμού και συνεργάτης του νοσοκομείου προσήλθε αυτοβούλως, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για να καταθέσει για την υπόθεση.

«Ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία»

«Όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση» δήλωσε για την πλαστογράφηση των γνωματεύσεων που οδήγησαν στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, του 39χρονου άλλοτε ισχυρού άνδρα της Energa, ο διευθυντής στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Σπύρος Ζακυνθινός.

«Το παραδέχτηκε άλλωστε κατ΄ιδίαν. Επρόκειτο για γιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης στην κλινική μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό» προσέθεσε ο κ. Ζακυνθινός στα ΝΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο γιατρός που πραγματοποίησε τη μελέτη ύπνου στον Αριστείδη Φλώρο έχει την ειδικότητα του ΩΡΛ και εργάζεται πλέον σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο. Στον Ευαγγελισμό βρισκόταν με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη, ως υπότροφος.

«Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει τη δική του υπογραφή ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι εκείνος τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. «Πήγαμε στο Εργαστήριο Ύπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στο φάκελο που παραδόθηκε στο ΚΕΠΑ».

Διευκρινίζοντας τι έχει συμβεί, ο κ. Ζακυνθινός αποκάλυψε ότι ο Αριστείδης Φλώρος εμφάνιζε 27 υπόπνοιες σε διάστημα μιας ώρας, αλλά ο άνθρωπος που έκανε την πλαστογράφηση κατέφυγε σε άλλη εξέταση, μολονότι και η κατάσταση στην οποία διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν ο Φλώρος ήταν όντως προβληματική. Και αυτό διότι «ο άλλος ασθενής παρουσίαζε σαφώς πιο "βαριά" εικόνα με 62 υπόπνοιες την ώρα. Σε ό,τι, δε, αφορά τη σπιρομέτρηση, το έγγραφο είναι γεγονός ότι φέρει το λογότυπο της κλινικής και την υπογραφή μου, πρόκειται, όμως, για προϊόν "κολάζ". Εμείς δεν εκδίδουμε αυτό το χαρτί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταθέτει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο γιατρός που πλαστογράφησε τη γνωμάτευση για τον Φλώρο"

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή Μαραθώνα – Διονύσου

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα στην Αττική.

Μετά τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζονται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου και στην περιοχή της Αγριλέζας, σειρά είχε σήμερα η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και εγκαταστάσεων στην περιοχή Μαραθώνα – Διονύσου τα οποία βρίσκονται σε δημόσια δασική έκταση στο Γραμματικό (θέση Λιμνιώνα).
Η συγκεκριμένη κατεδάφιση γίνεται στο πλαίσιο της επέκτασης του πρώτου τμήματος της σύμβασης «Εκτέλεση αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνα και Διονύσου».

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εφαρμόζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφεται την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, η σύμβαση του ΥΠΕΝ με το μειοδότη-εργολάβο για την κατεδάφιση των τελεσίδικα αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε αιγιαλό στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου (35-70 χλμ). Την Παρασκευή, θα αρχίσει η εκτέλεση των κατεδαφίσεων με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογείται η εκτέλεση των κατεδαφίσεων στα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με νέες διαδοχικές προκηρύξεις διαγωνισμών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή Μαραθώνα – Διονύσου"

Σε προστασία από τους πιστωτές η ΕΒΖ

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι εκδόθηκε ύστερα από αίτηση της εταιρίας μας για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α παρ.6 του ν.3588/2007, με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής η από 3.09.2018 προσωρινή διαταγή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία :

Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση έως τέσσερις (4) μήνες από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ήτοι μέχρι 3-1-2019:

α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της αιτούσας εταιρίας

β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας εταιρίας

γ) η έκδοση σε βάρος της αιτούσας εταιρίας διαταγών πληρωμής

δ) η κήρυξη της αιτούσας σε κατάσταση πτώχευσης

ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της αιτούσας.

Τέλος, δικάσιμος της κατατεθείσης αιτήσεως ορίσθηκε η Τετάρτη 26.09.2018.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε προστασία από τους πιστωτές η ΕΒΖ"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκάλυψη των Wikileaks επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για το Σκοπιανό

Το Σκοπιανό ζήτημα επαναφέρει στο προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία, μετά την αποκάλυψη των Wikileaks πως η ΠΓΔΜ ζητούσε από το 2008 τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως η αποκάλυψη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΝΔ για άκρως επιζήμια συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική επιτυχία της.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει:

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκάλυψη των Wikileaks επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για το Σκοπιανό"

Παρασκευόπουλος: Δεν φταίει ο νόμος μου, φταίει η εφαρμογή Δικαιοσύνης

Με δήλωση του «απέναντι στην παραπληροφόρηση που συνεχίζεται», ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνει λόγο για επιθέσεις στο «Νόμο Παρασκευόπουλο» και «λασπολογία» που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.
Απέναντι σε αυτή την παραπληροφόρηση που καταγγέλλει, ο κ. Παρασκευόπουλος προχωρά σε συγκεκριμένες επισημάνσεις. Υπογραμμίζει ειδικότερα ότι ρυθμίσεις για πρόωρη αποφυλάκιση ανθρώπων με προβλήματα υγείας ισχύουν από το 1993, δηλαδή παραπάνω από είκοσι χρόνια πριν το "Νόμο Παρασκευόπουλου". Επισημαίνει επίσης με αφορμή την "υπόθεση Φλώρου" ότι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου δεν είναι θέμα του νομοθέτη, αλλά της Δικαιοσύνης και σχολιάζει: «Αλίμονο, αν κάθε φορά που θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα μιας κακής εφαρμογής του νόμου σε δίκες θα αναθεματίζαμε ή θα καταργούσαμε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις». Τονίζει ακόμη με αφορμή την περίπτωση Κουφοντίνα, ότι νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών σε κρατουμένους θεσπίστηκε πρώτη φορά με τον Ν.3312/1955, ότι η ρύθμιση εντάχθηκε στον Σωφρονιστικό Κώδικα του 1989 και στον ισχύοντα νόμο και ότι βελτιώθηκε με πολλά επόμενα νομοθετήματα.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου:
«Οι συζητήσεις και οι επιθέσεις στο "νόμο Παρασκευόπουλου", έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Μάλλον, δεν έχουμε άλλο ανάλογο παράδειγμα πολεμοχαρούς εκστρατείας παραπληροφόρησης στην μεταπολιτευτική περίοδο. Η εμπάθεια μάλιστα οδηγεί ορισμένους να αποκαλούν "νόμο Παρασκευόπουλου" ό,τι είναι φιλελεύθερο, δικαιοκρατικό και εγγυητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών (περίπτωση Δ. Κουφοντίνα) σε κρατουμένους θεσπίστηκε πρώτη φορά με τον Ν.3312/1955. Η ρύθμιση εντάχθηκε στον Σωφρονιστικό Κώδικα του 1989 (Ν. 1851/1989),καθώς και στον ισχύοντα (Ν.2776/1999), και βελτιώθηκε με πολλά επόμενα νομοθετήματα.
Έτσι όμως αυτό που βάλλεται είναι ο πολιτισμός του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Αν οι λασπολόγοι είχαν την στοιχειώδη παιδεία, θα θυμόντουσαν ότι η ιδρυτική πράξη της δημοκρατίας συνδέεται με την εγκατάλειψη της εκδικητικής τιμωρίας και ανταπόδοσης. Αλλά ποιος από αυτούς έχει διαβάσει την Ορέστεια; Αν είχαν κάνει εξάλλου τον κόπο να ανατρέξουν σε μια σύγχρονη έρευνα θα ήξεραν ότι αυτό που προλαβαίνει την επανάληψη της εγκληματικότητας είναι η κοινωνική επανένταξη κι όχι η επιμήκυνση του χρόνου κράτησης. Αλλά οι κατήγοροι δεν κάνουν καν τον κόπο να υποκριθούν ότι μπορούν πριν μιλήσουν να σκέπτονται. Λασπολογούν και κυκλοφορούν άκριτα ο ένας τη λάσπη του άλλου.
Ας επαναλάβουμε με καρτερικότητα κάποια στοιχεία:
  • Ρυθμίσεις για πρόωρη αποφυλάκιση ανθρώπων με προβλήματα υγείας ισχύουν από το 1993 (αρ. 33 παρ. 3 Ν. 2172/1993). Είκοσι και χρόνια, δηλαδή, πριν τον «Νόμο Παρασκευόπουλου». Έκτοτε οι κατηγορίες προβλημάτων υγείας που υπάγονται στη ρύθμιση σταδιακά αυξάνονται. Ο Ν. 4356/2015 εισήγαγε πάντως για πρώτη φορά ελάχιστους χρόνους παραμονής στη φυλακή πριν τη σχετική αποφυλάκιση.
  • Το φως της δημοσιότητας έχουν δει εντυπωσιακές ενδείξεις ότι η «υπόθεση Φλώρου» στηρίχτηκε σε γνωμάτευση που έπασχε ουσιαστικά και τυπικά. Ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου, όμως, δεν είναι θέμα του νομοθέτη, αλλά της Δικαιοσύνης. Γι αυτό πολύ ορθά κινήθηκαν διαδικασίες δικαστικού και διοικητικού ελέγχου, παρά τις απόψεις ότι τα λάθη είναι λόγω του νόμου ανέλεγκτα . Αλίμονο, αν κάθε φορά που θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα μιας κακής εφαρμογής του νόμου σε δίκες π.χ. ανθρωποκτονίας, βιασμού ή ληστείας, θα αναθεματίζαμε (ή πολύ περισσότερο θα καταργούσαμε) τις αντίστοιχες ρυθμίσεις.
  • Νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών (περίπτωση Δ. Κουφοντίνα) σε κρατουμένους θεσπίστηκε πρώτη φορά με τον Ν.3312/1955. Η ρύθμιση εντάχθηκε στον Σωφρονιστικό Κώδικα του 1989 (Ν. 1851/1989),καθώς και στον ισχύοντα (Ν.2776/1999), και βελτιώθηκε με πολλά επόμενα νομοθετήματα.
  • Θεσμοί πρόωρης υπό όρους απόλυσης κρατουμένων ίσχυαν από τη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα (1950) και ακόμη νωρίτερα. Αποσυμφορητικοί των φυλακών νόμοι ψηφίζονται εδώ και 30 χρόνια, κατά την τελευταία δεκαετία μάλιστα ετησίως. Προβλέπουν, συντομότερα χρονικά όρια για την υπό όρους απόλυση.
Και οι τέσσερις παραπάνω θεσμοί έχουν καταξιωθεί. Όχι μόνο εγγυώνται έναν ανθρώπινο σωφρονισμό, αλλά και διευκολύνουν την επανένταξη και επομένως την πρόληψη και την ασφάλεια. Τροποποιήσεις γίνονται (συνήθως με φιλελεύθερη κατεύθυνση) και πρέπει να γίνονται. Σωστά όμως οι ρυθμίσεις δεν καταργήθηκαν από καμία κυβέρνηση. Μια εγκατάλειψή τους θα συνεπαγόταν κατάλυση του κράτους δικαίου, επιστροφή στην εκδίκηση και αύξηση της μετά την αποφυλάκιση εγκληματικότητας».
ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Δεν φταίει ο νόμος μου, φταίει η εφαρμογή Δικαιοσύνης "

Κάλπες στη Σουηδία και οι νεοναζί «τρίβουν» τα χέρια τους

Ανεμος ξενοφοβίας πνέει στην Σουηδία, όπου η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά αναμένεται να ενισχύσει την δύναμή της κατά τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων που απειλούνται από ψήφο μομφής.

Οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν όπως φαίνεται η πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα, αν το κόκκινο-πράσινο μπλοκ των πρώην κομμουνιστών και των οικολόγων ξεπεράσει σε ψήφους την Συμμαχία της Δεξιάς.

Ομως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, κυρίαρχη δύναμη στην σουηδική πολιτική ζωή, μπορεί να καταγράψει το χειρότερο εκλογικό σκορ του εδώ και έναν αιώνα, παραμένοντας μπροστά από τους Μετριοπαθείς (συντηρητικοί) ή τους Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), το αντιμεταναστευτικό κόμμα της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Skop, οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 23,8%, μπροστά από το SD (20%) και τους συντηρητικούς (17%). Αλλες δημοσκοπήσεις φέρνουν το SD στην τρίτη θέση.

Η σουηδική αριστερά συνολικά βρίσκεται στο 40,6% και ξεπερνά την δεξιά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τι συνέβη στο λουθηρανικό βασίλειο της ισότητας και της συναίνεσης ώστε ένα κόμμα με νεοναζιστικές ρίζες «να επιβάλλει την ημερήσια διάταξη», κατά την έκφραση του πολιτικού επιστήμονα Ulf Bjereld.

Η Σουηδία του 2018 εξακολουθεί να προσφέρει τις παλιές ειδυλλιακές εικόνες, στερεότυπα της σουηδικής κουλτούρας και καθημερινής ζωής, με τους νεαρούς πατέρες που σπρώχνουν τα καροτσάκια των μωρών, τους ποδηλάτες και το δάσος των μπλε και κίτρινων σημαιών στα μπαλκόνια και στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Μόνο οι αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας υποδεικνύουν κάποια αλλαγή στους τόνους του πολιτικού διαλόγου: «Οχι στην πρόσκληση στην προσευχή», «Ομιλείτε σουηδικά για να γίνετε Σουηδός, δεν είναι προφανές;» ή «Να μισούμαστε ή να μιλάμε;».

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι εντατικές διαπραγματεύσεις θα είναι απαραίτητες για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού που όπως φαίνεται θα είναι μειοψηφικός και θα πρέπει να βρει κοινοβουλευτική στήριξη.

Ψήφος μομφής

Στο παιγνίδι του πολιτικού παζαριού, οι Δημοκράτες της Σουηδίας υποσχέθηκαν ότι θα έχουν ρόλο, ακόμη και αν δεν έχουν καμία πιθανότητα να εισέλθουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, όσο θα υπάρχει η περίμετρος ασφαλείας που συγκροτούν τα παραδοσιακά κόμματα.

«Θα αναδείξουμε τους όρους μας και τις θέσεις μας ως προς την μεταναστευτική πολιτική, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την υγεία», προειδοποιεί ο Τζίμι Ακεσον, ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς. Το κόμμα φλερτάρει με τους ψηφοφόρους των συντηρητικών, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών και τα μέλη της πανίσχυρης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας LO.

Χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και νέοι ψηφοφόροι προσάπτουν στον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν ότι υποθήκευσε την ευημερία τους ανοίγοντας τα σύνορα στους αιτούντες άσυλο που θεωρούνται «οικονομική και πολιτιστική απειλή», σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Jens Rydgren.

Χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, η Σουηδία δέχθηκε το 2012 400.000 πρόσφυγες , αρχικά κατά την διάρκεια της θητείας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Φρέντρικ Ράινφελντ και στην συνέχεια της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Στέφαν Λέβεν.

Μακριά από τα αστικά κέντρα της ανάπτυξης και της καινοτομίας, όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι προσελκύονται από την εθνικιστική ρητορική του Δημοκρατών της Σουηδίας που θέλουν την έξοδο της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα «Svexit».

Συχνά πρόκειται για εργαζόμενους στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας που απασχολούν μεγάλο αριθμό ευρωπαίων εργαζομένων, που αμείβονται με τον χαμηλότερο προβλεπόμενο μισθό. Οι μισθοί αυτοί είναι χαμηλότεροι από τους οριζόμενους από τις συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Anders Kjellberg.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ένα τρίτο των μελών της συνομοσπονδίας LO στρέφεται προς την ακροδεξιά ψήφο.

«Η ψήφος υπέρ της άκρας δεξιάς είναι ψήφος υπέρ μίας δεξιάς πολιτικής», προειδοποιεί ο επικεφαλής της LO Πέτερ Τόρβαλντσον προσθέτοντας ότι πόλεμος θέσεων διεξάγεται στα εργοστάσια ανάμεσα στους οπαδούς της αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Κρίση ταυτότητας

Επειτα από οκτώ χρόνια φιλελεύθερων πολιτικών, ο Στέφαν Λέβεν παρουσιάσθηκε το 2014 ως ένα πρόσωπο ικανό να συμφιλιώσει, σύμφωνα με τους κανόνες της σουηδικής σοσιαλδημοκρατίας, την ανταγωνιστικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο απολογισμός δημιουργεί διχογνωμίες.

Αν και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, η ανάπτυξη είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός τιθασευμένος και τα δημοσιονομικά στο πράσινο, αντίθετα, το σύστημα υγείας πάσχει, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και η κοινωνική απομόνωση αυξάνεται στις υποβαθμισμένες συνοικίες, όπου το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες άφησε 40 νεκρούς τον περασμένο χρόνο.

«Η καρδιά της εξουσίας μετακινήθηκε, εξαιτίας της ΕΕ, της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης και οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλέον τα μέσα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», γράφει η εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η πρωθυπουργία θα παιχτεί ανάμεσα στον σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λέβεν και τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλπες στη Σουηδία και οι νεοναζί «τρίβουν» τα χέρια τους"

Κρήτη: Σερβίρουν τις σαλάτες χωρίς λάδι και χρεώνουν «χρυσάφι» ένα μπουκαλάκι

Αίσθηση έχει προκαλέσει η «βροχή» των καταγγελιών στο «Ράδιο Κρήτη» για υπερχρέωση των καταναλωτών σε εστιατόρια του νησιού όταν ζητούν λάδι στη … σαλάτα!

Πέρασε καιρός από τη μέρα που οι καταναλωτές άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι το χύμα λάδι στα τραπέζια των εστιατορίων, πια, δεν θα υπάρχει.

Το γνωστό λαδόξυδο δεν υφίσταται πλέον, τουλάχιστον στη μορφή που το ξέραμε, αλλά και στην τιμή που είχαμε συνηθίσει, ενώ δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, εστιάτορες στην Κρήτη βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν επιπλέον κέρδος, χρεώνοντας φυσικά τους πελάτες τους.

Για το θέμα του τυποποιημένου πλέον ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων, σήμερα, υπήρξε «βροχή» καταγγελιών στο «Ράδιο Κρήτη», από καταναλωτές που επισκέφθηκαν εστιατόρια της Πλάκας στην Ελούντα, αλλά και της Παλαιόχωρας στα Χανιά, και όταν ζήτησαν λάδι για την παραδοσιακή χωριάτικη… αλάδωτη σαλάτα, οι υπεύθυνοι τους απάντησαν ότι θα υπάρξει επιπλέον χρέωση…

Και όχι ό,τι κι ό,τι … χρέωση αλλά, όπως κατήγγειλαν, 3 ευρώ τα 100ml!

Θυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 με το νέο νόμο απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και αντιθέτως είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν.

Οι φιάλες πρέπει να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου.

Έτσι πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Αυτό όμως απέχει πολύ, από την επιπλέον χρέωση στην …αλάδωτη σαλάτα

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφεραν οι καταγγέλλοντες, οι εστιάτορες προσφέρουν τα πιάτα χωρίς… σταγόνα λαδιού, ώστε τελικά ο πελάτης να υποχρεωθεί να το παραγγείλει ξεχωριστά, και φυσικά να χρεωθεί γι αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Σερβίρουν τις σαλάτες χωρίς λάδι και χρεώνουν «χρυσάφι» ένα μπουκαλάκι"

Ισπανία: Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε στους Καταλανούς δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε στους Καταλανούς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο καθεστώς για την επαρχία τους που θα τους προσφέρει περισσότερη αυτονομία, αλλά απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.

Ο Σάντσεθ, που έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία διάλογο με τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Κιμ Τόρα, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ότι ο διάλογος αυτός θα καταλήξει σε «μια ψηφοφορία (…) για την ενίσχυση της αυτονομίας της Καταλονίας».

«Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για την αυτονομία, όχι για την αυτοδιάθεση», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα.

Οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το υπάρχον καθεστώτος στην Καταλονία, βάσει του οποίου οι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι χαίρουν ευρείας αυτονομίας και έχουν τον τίτλο του «έθνους», υιοθετήθηκε το 2006 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με το 73% των ψήφων.

Στη συνέχεια ακυρώθηκε εν μέρει το 2010 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που ενίσχυσε την άνοδο των αυτονομιστών.

«Η Καταλονία έχει αυτή τη στιγμή ένα καθεστώς το οποίο δεν έχει ψηφίσει, οπότε υπάρχει πολιτικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Σάντσεθ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε στους Καταλανούς δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα δρομολόγια λεωφορείων Κιάτο-Αίγιο-Πάτρα

Τακτικά δρομολόγια εκτελούν τα λεωφορεία στη διαδρομή Πάτρα-Κιάτο και αντίστροφα, από σήμερα και θα πραγματοποιούν πλέον στάσεις και στο Αίγιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λεωφορεία θα αναχωρούν από το Αίγιο με προορισμό το Κιάτο τις ώρες 7:00, 8:40, 10:50, 13:00, 15:00, 16:00, 16:50, 18:00, 19:00, 20:00 και από το Αίγιο με προορισμό την Πάτρα τις ώρες 8:55, 11:05, 12:55, 14:55, 17:05, 17:55, 18:55, 20:05, 20:55, 21:55.

Οι ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων από την Πάτρα προς το Κιάτο και από το Κιάτο προς την Πάτρα δεν μεταβάλλονται.

Επισημαίνεται, ότι οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν από το Αίγιο θα μπορούν να εκδώσουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (WEB), από την επίσημη εφαρμογή της εταιρείας μέσω κινητού τηλεφώνου (App) και από τα σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι στάσεις των λεωφορείων θα πραγματοποιούνται στο 175ο χλμ Αθηνών-Πατρών, επί της Νέας Εθνικής Οδού (πρατήριο υγρών καυσίμων).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα δρομολόγια λεωφορείων Κιάτο-Αίγιο-Πάτρα"

Συντάξεις χηρείας: Μεγάλη απάτη καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Για παρανομίες και λάθη που ληστεύουν τις χήρες, τους χήρους και τα ορφανά τέκνα, με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων πριν τις 12/5/2016, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Σημειώνει, ότι αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπτουν παράνομα από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) στις συντάξεις χηρείας. Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.

Παράδειγμα:

Συνταξιοδοτική πράξη μεταβίβασης λόγω θανάτου

Η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντα είναι 1.519,92€.

Η απόφαση που έπρεπε να βγει κανονικά με το 50% της σύνταξης είναι: 1.519,92 επί 50% = 759,96€.

Μετά τον παράνομο επανυπολογισμό, μειώνεται η αρχική απόφαση από 1.519,92€ σε 1.024,84€.

Και υπολογίζεται το 50% στα 1.024,84€, δηλαδή 512,42€ η σημερινή καταβαλλόμενη σύνταξη χηρείας.

Άρα 759,96€ (προ επανυπολογισμού) μείον 512,42€ = 247,54€ η σημερινή διαφορά.

Κλέβουν 247,54€ τον μήνα (από 1/6/2016 έως και σήμερα), δηλαδή 247,54 X 27 μήνες = 6.683,58€, επανυπολογίζοντας τη σύνταξη του θανόντα, εφαρμόζοντας τον νόμο κατά το δοκούν.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά:

Α) από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά.

Β) Να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας) αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος, αν είναι κάτω των 52 ετών, δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις χηρείας: Μεγάλη απάτη καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι"

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 384.106 ευρώ στη Μινέρβα για χειραγώγηση τιμών

Πρόστιμο ύψους 384.106,65 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Μινέρβα για χειραγώγηση τιμών, μέσω συμφωνιών με χονδρεμπόρους και διανομείς. 
«Μετά  από αυτεπάγγελτη έρευνα από τη ΓΔΑ για τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας μαργαρίνης και βουτύρου,  της εταιρίας με την επωνυμία «Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων» η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αρ. 657/2018 απόφασή της, αποφάσισε ομόφωνα, ότι η εταιρεία παραβίασε,  το άρθρο 1 του ν.703/77, όπως ίσχυε, (ήδη άρθρο 1 του ν. 3959/2011), καθώς και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, με τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη με τον καθορισμό, για τα χρονικά διαστήματα από 1.3.1997 έως 31.3.1998 και από 1.6.2003 έως 31.5.2010,  τιμών μεταπώλησης στους συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους /διανομείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή:  
α) υποχρέωσε τη Μινέρβα να παραλείπει στο μέλλον τη διαπιστωθείσα κατά τα ως άνω διαστήματα παράβαση,
β) επέβαλε στην ίδια για την τέλεση της διαπιστωθείσας για το δεύτερο ως άνω το χρονικό διάστημα παράβαση, πρόστιμο ύψους τριακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων εκατόν έξι ευρώ και εξηνταπέντε λεπτών (384.106, 65) ευρώ και
γ) προειδοποίησε την εταιρεία με χρηματική ποινή/πρόστιμο ποσού δέκα χιλιάδων (10.000)ευρώ για κάθε ημέρα τυχόν καθυστέρησης συμμόρφωσής της  προς την ως άνω απόφαση, αρχόμενης από τη δημοσίευσή της. 
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 384.106 ευρώ στη Μινέρβα για χειραγώγηση τιμών"

Πειθαρχικός έλεγχος από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τον Φλώρο

Ο Αριστείδης Φλώρος είναι ξανά στη φυλακή και θα γίνει σοβαρή διερεύνηση, με τη συνεισφορά των υπηρεσιών του ΕΣΥ, σχετικά με την αποφυλάκισή του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την αποφυλάκιση του επιχειρηματία με γνωμάτευση που αφορούσε άλλον ασθενή, όπως καταγγέλλουν δύο γιατροί.

«Νομίζω ότι τα αντανακλαστικά τού συστήματος δούλεψαν πολύ καλά μόλις υπήρξε αυτή η εξέλιξη. Ο κ. Φλώρος είναι ξανά πίσω στη φυλακή και θα γίνει σοβαρή διερεύνηση του πώς ακριβώς στήθηκε αυτή η πλαστή γνωμοδότηση. Οι υπηρεσίες του ΕΣΥ θα συνεισφέρουν σε αυτό. Έχουμε δώσει εντολή στις διοικήσεις και του "Ευαγγελισμού" και όσων άλλων έχουν εμπλακεί.

Θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος και από το δικό μας το υπουργείο και από το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Νομίζω ότι το σήμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους θέση, να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση χωρίς να το δικαιούνται. Τα αντανακλαστικά τού συστήματος δούλεψαν πολύ καλά» τόνισε ο κ. Ξανθός.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχικός έλεγχος από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τον Φλώρο"

Εγγραφο-φωτιά από Wikileaks: Εδώ και 10 χρόνια ζητούσαν τα Σκόπια το «Βόρεια Μακεδονία»

Εδώ και 10 χρόνια πάλευαν τα Σκόπια για να αποσπάσουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αλλά και να φθάσουν σε μια συμφωνία που θα τους έδινε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. 
Αυτό προκύπτει από το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaks. Πρόκειται για ένα εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, για τις επιδιώξεις της τότε σκοπιανής ηγεσίας (πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρουέφσκι και πρόεδρος ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι). 
Οπως φαίνεται από το έγγραφο αυτό, παρότι ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, παρουσιάζει τον εαυτό του να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, είναι οι στόχοι που είχαν τα Σκόπια και προ 10 ετών, επί Γκρούεφσκι. 
Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΠΓΔΜ όχι μόνο, δεν υποχώρησε αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.
Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».
Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)
Στο έγγραφο που έφεραν στο φως τα Wikileaks γράφει: 
«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος
Στοιχεία μιας Συμφωνίας
1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:
--Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
--Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.
--Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγραφο-φωτιά από Wikileaks: Εδώ και 10 χρόνια ζητούσαν τα Σκόπια το «Βόρεια Μακεδονία» "

Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων

Τις υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως, θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

«Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων"

Χωρίς πλοία και αύριο Τρίτη – Νέα απεργία της ΠΝΟ

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για αύριο Τρίτη 4/9, με αφορμή την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5%.

Έτσι δεμένα θα παραμείνουν για αύριο δεύτερη ημέρα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών, καθώς καθημερινά όπως αναφέρει, εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180 χιλιάδες άτομα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Δεν φταίμε εμείς. Η ένωση των ακτοπλόων θα έπρεπε να έχει σκεφτεί το αίτημα μας για 5% αύξηση από τον Μάιο που είχε τεθεί και να βρει μία λύση που να ικανοποιούσε τον κόσμο της ναυτεργασίας που δίνει την ψυχή του για να δουλεύουν τα βαπόρια καλά».

«Η απεργία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πλοία και αύριο Τρίτη – Νέα απεργία της ΠΝΟ"

Αυτό είναι το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες και την εισαγωγή με απολυτήριο στα ΑΕΙ

Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός

  • Στο τέλος της Β' Λυκείου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 όλα τα παιδιά που θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό με 10 προτιμήσεις.
  • Αυτό θα είναι μία εντατική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Σε αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα έχουν καίριο ρόλο οι εκπαιδευτικοί.
  • Μετά τη συμπλήρωση θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τμήματα στα οποία θα μπορούν να μπουν με το απολυτήριο. Θα είναι τα τμήματα που η ζήτηση δεν θα ξεπερνάει την προσφορά.
  • Θα εμφανιστούν μηχανογραφικά όπου θα ξέρεις πώς μπορείς να μπεις σε κάθε σχολή. Με Πανελλήνιες ή μόνο με το απολυτήριο. «Τα παιδιά θα έχουν μία αίσθηση για το που μπορούν να πάνε» είπε ο υπουργός.
  • Τον Φεβρουάριο της Γ' Λυκείου ο μαθητής θα έχει τις εξής επιλογές: Να δώσει Πανελλήνιες ακόμη και αν μπαίνει κάπου μόνο με το απολυτήριο. Θα υπάρχει και ένα ποσοστό παιδιών που θα θέλει να επιλέξει τμήμα ελεύθερης πρόσβασης. Αν κάποιος αποφασίσει το δεύτερο είναι υποχρεωμένος να πάει σε αυτή την επιλογή. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα αποφασίζουν αν θα πάνε σε τμήμα ελεύθερης πρόσβασης.
  • Για την πρώτη φορά το απολυτήριο θα μετράει 10% και οι Πανελλήνιες 90%.
  • Τα παιδιά που θα πάνε στα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2020 θα βρουν νέο τοπίο.
Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρυτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ' λυκείου, είναι οι βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Αναλυτικά ανακοινώθηκαν τα έξης:

  • Οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στην Β Λυκειου και η Γ Λυκειου θα είναι προπαρασκευστική τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
  • Οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και σε κάθε μια αντιστοιχεί ένα επιστημονικό πεδίο.
  • Τα βασικά μαθήματα κάθε ομάδας είναι ίδια με κάθε Ομάδας Προσανατολισμού.
  • Η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών διαιρείται σε δυο Ομάδες (Θετικών Σπουδών και Σπουδων Υγείας)
  • Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το Απολυτήριο όσο και για την εισαγωγτή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
  • Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικα (1 ώρα).
  • Για ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανα εβδομάδα, μια ώρα για κάθε ένα απο τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με μαθητές του συζήτηση εργασιών κλπ
  • Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες όπως σήμερα.
  • Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα, τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στην συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Τα σχολεία θα χωριστούν ανά Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.
  • Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ Λυκείου.
  • Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες και την εισαγωγή με απολυτήριο στα ΑΕΙ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news