facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Καθηγητές Πανεπιστημίων: Προχωρούν σε απεργία μέσα στην εξεταστική

Σε 48ωρη απεργία καλεί τους καθηγητές ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Gια την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, και την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή του:

Για την απόφαση της 1/6/2018 της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για προειδοποιητική απεργία στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συναντήσεις που είχε η ΠΟΣΔΕΠ με τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και αργότερα με εκπροσώπους του, υπήρξε δέσμευση του Υπουργού για επανεξέταση από την Κυβέρνηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ. Επιπλέον είχε δεσμευθεί ότι «…θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ στις επόμενες εβδομάδες για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών…» όπως χαρακτηριστικά σας είχαμε ενημερώσει με σχετική ανακοίνωση που είχαμε εκδώσει αμέσως μετά τη συνάντηση.

Δυστυχώς, ο Υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε μέχρι σήμερα κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ όπως είχε δεσμευθεί και έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμιά συγκεκριμένη ενέργεια που να δείχνει ότι έχει διάθεση να επανεξετάσει το θέμα.

Για την ΠΟΣΔΕΠ το θέμα αυτό είναι κορυφαίο και πρώτο στη λίστα των διεκδικήσεων της και γι αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του ανώτατου (μετά το συνέδριο) οργάνου της, της Διοικούσας Επιστορπής στις 1/6/2018 αποφάσισε προειδοποιητική απεργία για τις 2 πρώτες μέρες της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΣΔΕΠ, δεν απαιτούνται επιπλέον αποφάσεις Συλλόγων όταν αποφασίζεται τέτοια δράση από το κεντρικό όργανο της ΠΟΣΔΕΠ, εκτός εάν οι Σύλλογοι θέλουν να ακολουθήσουν άλλη μορφή δράσης που ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα και τις συνθήκες τους.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητές Πανεπιστημίων: Προχωρούν σε απεργία μέσα στην εξεταστική"

Χρεοκόπησε η Turk Telekom -Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας

Η τουρκική οικονομία καταρρέει με αποτέλεσμα να σημειώνεται «ντόμινο» εξελίξεων και την εταιρεία τηλεφωνίας Turk Telekom να χρεοκοπεί.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια προς τις τράπεζες και πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Το ποσό των δανείων της αγγίζει τα 4,7 δισ. δολάρια.
Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%, ενώ σήμερα η υποτίμηση άγγιξε το 45%,
Κατρακύλα για τούρκικη λίρα και πέσος
Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.
Το πέσο έκανε βουτιά πάνω από 7% μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, το οποίο παρά ταύτα έκλεισε στην ισοτιμία των 34,10 πέσος ανά δολάριο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Αργεντινής για επιτάχυνση της εκταμίευσης των 50 δισ. δολαρίων που προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.
Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%. Ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την αργία της περασμένης εβδομάδας.
«Τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων δείχνουν ότι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει έως τώρα θα αποδειχθούν αρκετά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Την ίδια ώρα, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.
«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.
Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρεοκόπησε η Turk Telekom -Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας "

Απάτη με παραπλανητικά SMS καταγγέλλει ελληνική τράπεζα

Προσπάθειες παραπλάνησης των συνδρομητών του e-Banking, μέσω γραπτών μηνυμάτων σε κινητό τηλέφωνο (SMS) στα οποία ως αποστολέας παρουσιάζεται η Alpha Bank, με σκοπό να τους πείσουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους (Κωδικό Συνδρομητή, Μυστικό Κωδικό, Πρόσθετο Κωδικό Ασφαλείας), καταγγέλλει η Alpha Bank.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα τα μηνύματα αυτά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν αποσταλεί από την Alpha Bank, προτρέπουν τους Συνδρομητές να ακολουθήσουν σύνδεσμο (link) που οδηγεί σε σελίδα όπου ζητείται η εισαγωγή των στοιχείων προσβάσεώς τους.

«Παρακαλούμε όπως αγνοήσετε και διαγράψετε αμέσως τα μηνύματα αυτά, χωρίς να προβείτε σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα η οποία, για την ασφάλειά των πελατών της, υπενθυμίζει ότι:

1. «Η Alpha Bank δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους μυστικούς κωδικούς σας π.χ. μέσω τηλεφώνου, SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Οι κωδικοί σας είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

2. Η χρήση του Alpha Web Banking πρέπει να γίνεται μόνον μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Alpha Bank (www.alpha.gr) και όχι μέσω συνδέσμων (links) που ευρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες, σε μηχανές αναζητήσεως, σε SMS ή σε e-mails».

Τέλος η Alpha Bank καλεί τους συνδρομητές του Alpha e-Banking σε περίπτωση που γίνουν αποδέκτες τέτοιου είδους επικοινωνίας και εκ παραδρομής ακολουθήσουν τον σχετικό σύνδεσμο, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία Τηλεφωνικής Εξυπηρετήσεως Πελατών στον αριθμό τηλεφώνου: 210 326 0000.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη με παραπλανητικά SMS καταγγέλλει ελληνική τράπεζα"

Γ.γ. υπ. Εργασίας: 30.000-35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών φέτος

Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας.

Μιλώντας στον «Αntenna», είπε ότι «έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» παραδέχθηκε.

Όπως υποστήριξε, «δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά των δήμων, που δεν ετοίμασαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με τα 15 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό από το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Η δική μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα» σημείωσε ο κ. Καρέλας, λέγοντας ότι «τον Σεπτέμβρη κάποια voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, θα δοθούν σε κάποιους από εκείνους που έμειναν από έξω».

Οι δηλώσεις Καρέλα προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για «άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα».

«Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.

Με τη σειρά του, ο Τομέας Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το να μείνουν φέτος χιλιάδες παιδιά εκτός των προγραμμάτων φύλαξης σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα κοροϊδία της συντηρητικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι στην ουσία εγκληματική παράλειψη, μεγάλων διαστάσεων, στον πιο ευαίσθητο τομέα κοινωνικής πολιτικής, που επιφέρει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικογένεια. Αποτελεί, ταυτόχρονα, πλήγμα σε όποια προσπάθεια συγκράτησης των νέων ανθρώπων στη χώρα και στην όποια αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος του δημογραφικού... Όσον αφορά την οικογένεια και τα παιδιά η δέσμευσή μας είναι σαφής: Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών» υπογράμμισε το ΚΙΝ.ΑΛ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.γ. υπ. Εργασίας: 30.000-35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών φέτος"

Καλογήρου αδειάζει Κοντονή: Αποσύρει το νομοσχέδιο για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθήνας

Το σχέδιο νόμου, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αποσύρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Καλογήρου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αποσύρεται στο σύνολό του προκειμένου ο νέος υπουργός να το μελετήσει και να το συζητήσει με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις Δικαστικές Ενώσεις.

Εκτός από τη διάταξη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, το σχέδιο νόμου αφορά και στην κύρωση οδηγίας για τη μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλογήρου αδειάζει Κοντονή: Αποσύρει το νομοσχέδιο για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθήνας"

Ο Ζάεφ «ξέχασε» εντελώς το... Βόρεια: Πάμε για μία ευρωπαϊκή Μακεδονία

Κάλεσμα στον λαό των Σκοπίων να δώσει βροντερό «παρών» και να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ωστόσο, »ξέχασε», για μία ακόμη φορά, τον τοπικό προσδιορισμό «Βόρεια», καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει για μία «ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, αναφέρεται κατά κανόνα στη χώρα του ως «Μακεδονία», αποφεύγοντας την αναφορά «Βόρεια».

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, ας πάμε για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία! Ας ενωθούμε για να επιλέξουμε ένα ασφαλές μέλλον για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Καλώ τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία, διότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζάεφ «ξέχασε» εντελώς το... Βόρεια: Πάμε για μία ευρωπαϊκή Μακεδονία"

ΠΟΕΔΗΝ: 50 νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο

Για ελλείψεις αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία και διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που μιλά για κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Η Ομοσπονδία περιγράφει την ταλαιπωρία που υπέστη ένα παιδί στην Ακράτα, όπου τραυματίστηκε στο κεφάλι και χρειαζόταν άμεσα αξονική τομογραφία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα πρώτα δύο νοσοκομεία -Αιγίου και Καραμανδάνειο- στα οποία διακομίσθηκε το παιδί, ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος, στο τρίτο νοσοκομείο -Αγ. Ανδρέας Πατρών- έγινε αξονική τομογραφία, όμως δεν υπήρχε νευροχειρουργός. Το παιδί, με νέα διακομιδή, βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και διεγνώσθη η κατάστασή του.

«Ταλαιπωρία όχι μόνο από την έλλειψη αξονικών, αλλά και την έλλειψη συντονισμού» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «50 νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει και μεγάλες καθυστερήσεις στις δευτερογενείς διακομιδές του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κιλκίς. «Ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο και δεν είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους με ιδιωτικό μέσο, δεν έχουν χρήματα να απευθυνθούν σε ιδιωτικό ασθενοφόρο. Περιμένουν τότε ώς και τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το εξιτήριο στις κλινικές του νοσοκομείου για να έρθει ασθενοφόρο να τους παραλάβει» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: 50 νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο"

Στους 17 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητούν οι γιατροί

Στους δεκαεπτά ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίοι έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της περιόδου έξαρσης μέχρι και σήμερα, 30/08, σύμφωνα με την εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κατά την περίοδο αυτή έχουν διαγνωστεί εκατόν πενήντα τρία (153) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα εκατόν είκοσι επτά (127) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι έξι (26) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Συνολικά νοσηλεύονται με λοίμωξη τριάντα (30) άτομα, εκ των οποίων τα έντεκα (11) σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα δεκαεννέα (19) εκτός ΜΕΘ. Οι δεκαεπτά (17) θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 69 ετών.

Έκτακτα μέτρα ζητάει ο ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή της.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα. Αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει για το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Καλεί, επιπλέον, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν .

Τέλος, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 28/08, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ευρεία σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, κ. Β. Καραούλη και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή Χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη τόσο για συντονισμένη διευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ιού, όσο και για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων πρόληψης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 17 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητούν οι γιατροί"

Φωτογραφίες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Βγάζουν καμένες τις νταλίκες από το γκαράζ

Ολοένα και πιο διαχειρίσιμη γίνεται η κατάσταση στο γκαράζ του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά, ενώ ο καπνός είναι αισθητά λιγότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ βγήκε και το πρώτο ολοσχερώς κατεστραμμένο φορτηγό.

Το όχημα έφερε γενικό φορτίο και, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, έχει μείνει μόνο το κουφάρι του, ενώ από το φορτίο του έχουν απομείνει αποκαΐδια. 

Η Πυροσβεστική έχει βγάλει αρκετά οχήματα και σύμφωνα με πληροφορίες του www.protothema.gr οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανοίξουν και μία πλαϊνή μπουκαπόρτα που βρίσκεται στο γκαράζ από την οποία βγήκαν πολλά νερά που είχαν συσσωρευτεί. 

el_venizelos_dalikes_arthro


Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν καταφέρει να προχωρήσουν βαθύτερα μέσα στον χώρο στάθμευσης και ελέγχουν καλύτερα την πυρκαγιά που κατακαίει την αριστερή πλευρά του πλοίου.

Σημειωτέον ότι χθες το θερμικό φορτίο έφθασε μέχρι τους 500 βαθμούς κελσίου, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιούργησε ένα φορτηγό όχημα φορτωμένο με νοβοπάν-συνθετικό ξύλο

Την όλη επιχείρηση συντονίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι άνδρες της οποίας άνοιξαν τρύπες πάνω απ' την ίσαλο γραμμή για να φεύγουν τα νερά τα οποία πέφτουν στη φωτιά και έχουν αναγκάσει το πλοίο να πάρει μεγάλη κλίση. Παράλληλα δύο σκάφη αντιρρυπαντικά μαζεύουν τα νερά για να μην προκληθεί ρύπανση.

Σύγκρουση Υπουργείου Ναυτιλίας - Cosco στη σκιά του ατυχήματος

Στο μεταξύ, χθες το protothema.gr αποκάλυψε ότι υπάρχει μία «σύγκρουση» μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ, το οποίο διοικείται από την Cosco. Ο ΟΛΠ ζητά να πάρουν το πλοίο από εκεί και να το μεταφέρουν σε σημείο καταφυγής έξω απ' το λιμάνι. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται εκεί κατά παραχώρηση για λόγους έκτακτης ανάγκης και συνεπώς δεν μπορεί να μείνει πολύ εκεί, καθώς είναι στη μπούκα του λιμανιού, όπου και βρίσκεται είναι περιοχή transit- ευθύνης του τελωνίου που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.

Εκπρόσωπος του ΟΛΠ επικοινώνησε με το protthema.gr επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Την ίδια ώρα όμως η ΑΝΕΚ που είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ελ.Βενιζέλος» εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ευχαριστούσε όλους όσοι συνέδραμε στην επιχείρηση. Στην ανακοίνωση αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά για τη διοίκηση του ΟΛΠ αν και από την πρώτη στιγμή συνέδραμε με εξοπλισμό και προσωπικό στην επιχείρηση διάσωσης επιβατών και πλοίου. Η μη αναφορά του ΟΛΠ στην ευχαριστήρια επιστολή σχολιάστηκε στους ευρύτερους κύκλους του Μεγάλου Λιμανιού δίνοντας μία άλλη διάσταση στην υπόθεση. Μάλιστα υπήρξε κλίμα δυσαρέσκειας και από τον ΟΛΠ. 

Το θρίλερ ξεκίνησε τη νύχτα της Τρίτης, όταν στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, ξέσπασε φωτιά και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια για επιβάτες και πλήρωμα. 

Η φωτιά ξεκίνησε ενώ το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά της Ύδρας, περίπου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης. Περίπου στη μιάμιση τη νύχτα, τα 141 μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους 875 επιβάτες και ξεκίνησαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση του ferry boat.

Τελικώς, περίπου στις δυόμιση τη νύχτα, όταν η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά. Κινούμενο με ταχύτητα που έφτασε και τους 16 κόμβους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4 τα ξημερώματα. 

Δείτε φωτογραφίες από τα καμένα φορτηγά: 

el_venizelos_dalikes_mesa
el_venizelos_dalikes_mesa2
el_venizelos_dalikes_mesa3
el_venizelos_dalikes_mesa4
el_venizelos_dalikes_mesa5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφίες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Βγάζουν καμένες τις νταλίκες από το γκαράζ"

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες από τις 3 Σεπτεμβρίου- Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις και εγκρίσεις

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο δράσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.
Από τη Δευτέρα ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό ΑΥΣ
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου «ενεργοποιείται» το ηλεκτρονικό ΑΥΣ, με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς, πλέον, δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες.
Μέχρι σήμερα, οι πολίτες, προκειμένου να λάβουν πρόσθετες παροχές ή αποζημίωση, λάμβαναν την ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια κατέθεταν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (Πε.Δι.) ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, ο φάκελος με τα δικαιολογητικά αποστέλλεται από την Πε.Δι. στο ΑΥΣ, το οποίο συνεδριάζει και η απόφασή του κοινοποιείται στην Πε.Δι. για να ενημερωθεί ο πολίτης.
Στο εξής, όλα τα αιτήματα θα κατευθύνονται και θα εξυπηρετούνται βάση μοναδικού Αριθμού Ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται πλέον χειρόγραφα. Τα αιτήματα θα αποστέλλονται στο ΑΥΣ, είτε από τον γνωματεύοντα γιατρό, είτε από συμβεβλημένο πάροχο υγείας.
Η εφαρμογή βρίσκεται στο site του ΕΟΠΥΥ και θα είναι διαθέσιμη σε πιστοποιημένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, όπως γιατροί και συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας. Κάθε αίτημα αποστέλλεται μοναδικά και υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης εξέλιξης του αιτήματος με τις αντίστοιχες ημερομηνίες των ενεργειών και ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, κάθε γνωμάτευση που έχει εγκριθεί θα δύναται να εκτελεστεί σε πραγματικό χρόνο από τον πάροχο.
Ενημέρωση για όλες τις παροχές από το 2013 και μετά
Επιπλέον, στο site του ΕΟΠΥΥ παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει το αίτημά του και να ενημερώνεται για την εξέλιξή του, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού Ασφαλιστικού Φακέλου Υγείας του. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:
1. Να ενημερωθεί ανά κατηγορία για όλες τις παροχές υγείας, τις οποίες έχει λάβει από τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 και στο έξης. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στο χρόνο έκδοσης ή και εκτέλεσης από τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, οι οποίοι είναι γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, θεραπευτήρια, μονάδες αιμοκάθαρσης, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες αναπηρίας, πάροχοι υλικών κ.λπ.
2. Να εξάγει προσωπικές αναφορές (pdf) ανά κατηγορία παροχής, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για κάθε νόμιμη χρήση. Σε περιπτώσεις που ζητηθεί, δύναται να λάβει σφραγίδα επικύρωσης σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ.
3. Να αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ δήλωση εναντίωσης σε περίπτωση που διαφωνεί ή δεν έχει λάβει οποιαδήποτε δαπάνη, η οποία εμφανίζεται στον φάκελο.
4. Να λάβει απαντήσεις στις δηλώσεις εναντίωσης που έχει πραγματοποιήσει (στην ενότητα «Ενημερώσεις» του Κεντρικού Μενού) από τον ΕΟΠΥΥ.
5. Να πληροφορηθεί για όλες τις παροχές που αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Ηλεκτρονική Προέγκριση για τα ακριβά φάρμακα
Εκτός από τα παραπάνω, ακόμη μία ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού συζητήθηκε η διαδικασία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και αποφασίστηκε η αποζημίωση για περίπου 40 αιτήματα γιατρών.
Με το νέο σύστημα μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους και δεν απαιτείται φυσική παρουσία τού ασθενή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα έγκρισης.
Η διαδικασία απλοποιείται και το αίτημα στέλνεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Η απάντηση λαμβάνεται ηλεκτρονικά, εκδίδεται η συνταγή, ενώ αυτόματα ενημερώνεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί τον ασθενή, προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο.
Σημειώνεται, ότι η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες από τις 3 Σεπτεμβρίου- Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις και εγκρίσεις "

Προσλήψεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξήγγειλε ο Σπίρτζης

«Στον τομέα των υποδομών πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα, όχι απλώς να ονοματίσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά να δώσουμε πραγματική υπόσταση σε μία σειρά από θεσμικές τομές που έχουν γίνει, ώστε να μπουν στη ζωή μας και να δει ο πολίτης την διαφορετική λειτουργία και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα. Και βέβαια, ένα συγκεκριμένο, ιεραρχημένο, αξιολογημένο σχέδιο υποδομών, για όλη τη χώρα. Να ξέρουμε όλοι ποιες είναι οι υποδομές που πρέπει να γίνουν, ποιο είναι το σχέδιο, γιατί αυτή η ιεράρχηση και όχι κάποια άλλη». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "105,5 Στο Κόκκινο", ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «η μεγάλη προτεραιότητα πλέον πρέπει να δοθεί στις μεταφορές, στα μαζικά μέσα μεταφοράς και την ποιοτική τους αναβάθμιση. Πόσο κοστίζουν στον πολίτη στην καθημερινότητα, τι ποιότητα έχουν και τι ποσότητα, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί η χώρα να περιμένει, με μία νεοφιλελεύθερη λογική μη σχεδιασμού και υποστελέχωσης σε σειρά κρίσιμων τομέων. Δεν είναι π.χ. δυνατόν να μην έχουμε οδηγούς στα λεωφορεία, να μην έχουμε μηχανοδηγούς στα τρένα και στο μετρό, να μην έχουμε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, γιατί το κόστος για τους αντίστοιχους οργανισμούς είναι πολλαπλάσιο».

Θα υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό για τους συγκεκριμένους φορείς, επιβεβαίωσε ο κ. Σπίρτζης, «προφανώς, θα είναι κερδοφόρο για αυτούς τους οργανισμούς». Οι προσλήψεις θα γίνουν «προφανώς μέσω ΑΣΕΠ, προφανώς με ορθολογισμό, προφανώς με απόλυτο κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζονται».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο διάστημα και με την τουριστική περίοδο στην κορύφωσή της, υπήρχαν περιπτώσεις που στην "μπλε γραμμή" του μετρό κινείτο συρμός ανά 20 λεπτά, ενώ «υπάρχουν και χειρότερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, απαγόρευσης προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, ενός δογματισμού που υπάρχει», καθώς «έχουμε αποδείξει ότι αυτά που πληρώνουν οι Οργανισμοί σε ρεπό και σε υπερωρίες είναι πολλαπλάσια του να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις».

Όπως προανήγγειλε, οι σχετικές κινήσεις για την ενίσχυση των μαζικών μεταφορών με προσωπικό «θα γίνουν μέσα στον χρόνο», ενώ σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός δεν είναι προσλήψεις για να κάνουμε προσλήψεις, γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναθεώρησης του πώς λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ (ο αντίστοιχος φορέας της Θεσσαλονίκης) θα έχουν σχεδιασμό σε επίπεδο νομού και όχι μόνο στο χώρο ευθύνης του. Θα εντάξουν στο σχεδιασμό και τα ΚΤΕΛ στις περιφερειακές ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Τότε θα πρέπει να αναλύσουμε τις πραγματικές ανάγκες σε αυτούς τους οργανισμούς και τα διαφορετικά στάδια για την εξέλιξη και την παράδοση του μετρό στην Θεσσαλονίκη (δοκιμαστικά το 2019 και κανονικά το 2020) και την επέκταση στην Αθήνα, με την έναρξη του έργου της Γραμμής 4».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξήγγειλε ο Σπίρτζης"

Αρχίζουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων -22 σπίτια σε τρεις περιοχές της Αττικής

Την έναρξη, χθες, του πρώτου κύκλου κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου, στην Αγριλέζα και στην περιοχή Μαραθώνα-Διονύσου κοινοποιεί, με δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Γίνεται γνωστό ότι ο πρώτος κύκλος κατεδαφίσεων περιλαμβάνει 22 κτίσματα και επαναλαμβάνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες κατεδάφισης και για τα υπόλοιπα αυθαίρετα.
Η δήλωση του κ. Σταθάκη έχει ως εξής:
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις πριν από λίγες εβδομάδες. Χθες, ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των κατεδαφίσεων που περιλαμβάνει 22 παραδοτέα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου, στην περιοχή Αγριλέζα και στην περιοχή Μαραθώνα-Διονύσου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις μέσω διαδοχικών νέων προκηρύξεων διαγωνισμών».
Δείτε φωτογραφίες που έδωσε το υπουργείο από κατεδάφιση:
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων -22 σπίτια σε τρεις περιοχές της Αττικής "

Ο Κώστας Μπακογιάννης υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων, ο Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής

Το σενάριο για τετραπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 θεωρείται το επικρατέστερο στην Πειραιώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να ρίξει το βάρος στις εθνικές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στη Νέα Δημοκρατια στην αναμέτρηση για τις 13 περιφέρειες της χώρας καθώς και για τους μεγάλους δήμους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόσφατα τονίσει ότι οι κοινωνίες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τους εκπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο και τη μάχη θα δώσουν αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη. Ένα από τα παραδείγματα είναι ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, που θα ριχτεί στη μάχη για τον δήμο Κατερίνης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, που δεν έκρυψε τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον του για τον δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, θα είναι υποψήφιος στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος με ομολογουμένως επιτυχημένο έργο τόσο ως δήμαρχος Καρπενησίου όσο και ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Ταυτόχρονα, χωρίς ποτέ να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα, έχει υποστηρίξει την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων ειδικά στον χώρο της αυτοδιοίκησης και δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένα πρόσωπο που έχει πρόσβαση και ακροατήριο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με στελέχη και ετοιμάζει τον μηχανισμό του για να διεκδικήσει την ψήφο των Αθηναίων, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, ίσως τον επόμενο μήνα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό που απευθύνεται στην κοινωνία και όχι μόνο σε στενά κομματικά ακροατήρια, κάτι που συνάδει και με την προσπάθεια της ΝΔ να συνομιλήσει με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και πολιτικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, θα λάβει το χρίσμα της Πειραιώς για την Περιφέρεια Αττικής. Ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου τον τελευταίο μήνα έχει πυκνώσει τις επιθέσεις του στη Ρένα Δούρου, ενδεικτικό της μάχης που θα ξεκινήσει για την Περιφέρεια τους επόμενους μήνες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κώστας Μπακογιάννης υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων, ο Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής "

Καμμένος εναντίον Ντιμιτρόφ: Η δήλωσή του ότι είναι «Μακεδόνας» εξοργίζει τους Έλληνες και δυναμιτίζει την προσπάθεια λύσης

«Η αναφορά σε 'μακεδονικό έθνος' είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία» τόνισε ο Πάνος Καμμένος σε παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο με τους ομολόγους του της Ε.Ε., στη Βιέννη, στηλιτεύοντας τις «προκλητικές δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων» που δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις. 

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι «τον τελικό λόγο»,ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα έχει ο ελληνικός λαός.
Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης».

«Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ είπε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο πως όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ η χώρα του «θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Δείτε φωτογραφίες από την άτυπη σύνοδο

kammenos-mesa-1
kammenos-mesa-2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος εναντίον Ντιμιτρόφ: Η δήλωσή του ότι είναι «Μακεδόνας» εξοργίζει τους Έλληνες και δυναμιτίζει την προσπάθεια λύσης"

Κακουργηματική δίωξη σε Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της ELFE

Για το κακούργημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου, διώκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλα 11 άτομα για την υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση διενεργήθηκε κατόπιν μήνυσης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) σε βάρος του επιχειρηματία και άλλων 11 προσώπων, με καταγγελόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ. Η ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε προ μηνός και την υπόθεση χειρίζεται πλέον ο αρμόδιος ανακριτής.

Σύμφωνα με τη μήνυση της ΔΕΠΑ (που είχε υποβληθεί στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Δεκέμβριο του 2017), ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη-μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ, μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Οπως αναφέρουν, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρία (ELFE) είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακουργηματική δίωξη σε Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της ELFE"

Στους 98 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι

Μία γυναίκα 83 ετών είναι το 98ο θύμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η γυναίκα είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και νοσηλευόταν στο ΚΑΤ, όπου και κατέληξε περίπου στις 5 τα ξημερώματα. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα της φονικής πυρκαγιάς που εκπνέει αυτή την εβδομάδα, μετά από μακρά νοσηλεία.
Η 83χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ και το εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το προηγούμενο 24ωρο, οπότε επιδεινώθηκε η κατάστασή της για να καταλήξει τελικά. 

Είχε προηγηθεί την περασμένη Κυριακή (ανακοινώθηκε, ωστόσο, τη Δευτέρα) ένας 78χρονος εγκαυματίας που πέθανε στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Συνολικά 15 τραυματίες έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία από το βράδυ της 23ης Ιουλίου έως και σήμερα, ενώ εγκαυαμτίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο και Γεώργιος Γεννηματάς.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τον τραγικό απολογισμό της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι:
pyrosvestiko_swma_enimerwsi_arithmos_thymata
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 98 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι"

Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση στις συντάξεις

Από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ, είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, μετέχοντας στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή ενισχυμένης εποπτείας, με το Ταμείο να μετατοπίζει τις πιέσεις από την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Οι θέσεις του ΔΝΤ, μεταφέρει αρμόδια πηγή, έχουν μετατοπιστεί. «Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα» υποστήριζε το 2017, όταν επέβαλε επί της ουσίας στην ελληνική κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων για περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 (ή το 2019 αν χρειαστεί, έλεγε τότε). «Είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση» υποστηρίζει τώρα, όπως μας μεταφέρεται.

Η αλήθεια είναι πως το ΔΝΤ έχει περάσει στο πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Κομισιόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση, στον βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται, αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών, χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο, ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό, να επιστρατευθεί. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η γραμμή της Κομισιόν θα είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις.

Το Eurogroup είναι αυτό το οποίο κρατά τα κλειδιά της ενεργοποίησης των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος (επιστροφή κερδών ομολόγων, ακύρωση της επιβάρυνσης επιτοκίου), ενώ και ο ESM μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το θέμα αυτό προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες κύκλο έντονων αντιδράσεων στον γερμανικό Τύπο, όταν η Bild έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, όχι για τους Γερμανούς φορολογούμενους αλλά για τους Έλληνες και αυτό «δεν το χωρά ανθρώπου νους». Οι αντιδράσεις ήρθαν μετά από δηλώσεις του Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά με την απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα.

Η απόδοση 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο στην Αθήνα αποτελεί μια παράμετρο της συμφωνίας της 22ας Ιουνίου αλλά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup, στη βάση τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρότι η περικοπή των συντάξεων δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για τη μεταμνημονιακή περίοδο, συνομιλητές μας υπενθυμίζουν τα γερμανικά «γυμνάσια» με τα 28 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου αλλά και τον κίνδυνο ενός θερμού φθινοπώρου στις αγορές, με φόντο τις εξελίξεις στην Ιταλία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση στις συντάξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news