facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ερευνα-σοκ: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά το 2010

Μία νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, έρχεται να καταδείξει πως η λιτότητα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε τη θνησιμότητα του πληθυσμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW), στην έρευνα συμμετείχε ο Δρ. Γιώργος Κοτσάκης (Dr. Georgios Kotsakis), ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής (School of Dentistry) καθώς και δεκάδες ακόμη ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο.
Μεταξύ αυτών, ο Δρ Στέφανος Τυροβολάς (Dr. Stefanos Tyrovolas), επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο Δρ Αντι Στεργάκης (Dr. Andy Stergachis), καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW.
Ακόμη, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη (Sofia Androudi), Βανέσσα Χρέπα (Vanessa Chrepa), Βασιλική Σταματοπούλου (Vasiliki Stathopoulou), Κωνσταντίνος Στρουμπούλης (Konstantinos Stroumpoulis), Φώτης Τοπούζης (Fotis Topouzis), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Miltiadis Tsilimbaris), Νικόλαος Τσιλιμπάρης (Nikolaos Tsilimparis), Δημήτριος Βαλσαμίδης (Dimitrios Valsamidis).
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.
Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία.
Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροχρόνια προβλήματα σε τομείς όπως η διακυβέρνηση στην Υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η εγρήγορση γι’ αυτά τα προβλήματα κατέστησε πιο εύκολο στην κυβέρνηση να θέσει στοχευμένες προτεραιότητες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εις βάθος.
Η νέα έρευνα
Το έργο της μεταρρύθμισης στην Υγεία δεν είναι εύκολο πάντως, ή όχι αρκετά ταχύ. Στα ευρήματα της νέας έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.
«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο Δρ Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.
Σε αυτή επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπογραμμίζουν ότι οι νομοθέτες θα έπρεπε να θέσουν στο επίκεντρο ειδικής προσοχής να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας είναι εξοπλισμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation, και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) του UW.
Η έρευνα αυτή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, του 2016, πραγματοποιήθηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), και αποτελεί επέκταση της αρχικής του 1997, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.
Οι ερευνητές βρήκαν και μία αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:
«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε νέα παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων, σε συνδυασμό με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού».
Ακόμη, έγραψαν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.
Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.
Η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.
Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.
Αλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:
  • Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.
  • Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν.
  • Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.
«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επεσήμαναν οι ερευνητές.
Εθνικός Κήρυξ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα-σοκ: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά το 2010 "

Το βούλευμα αποφυλάκισης Φλώρου ζητά ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής αναγκάστηκε να παρέμβει και να ζητήσει να μελετήσει το βούλευμα για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για την υπόθεση ENERGA και την υπεξαίρεση εκατομμυρίων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, Αριστείδη Φλώρου μετά και τον τεράστιο σάλο που προκλήθηκε.

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής ζητά υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά. Υπενθυμίζεται στη Νέα Δημοκρατία ότι τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις και καλόν θα είναι η ΝΔ να δηλώσει χωρίς περιστροφές αν συμφωνεί ή όχι με την προαναφερόμενη απόφαση».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το βούλευμα αποφυλάκισης Φλώρου ζητά ο Κοντονής"

Μπαγίς: Γενναιοδωρία μας η απελευθέρωση των στρατιωτικών, «δηλητήριο» η απόφαση για τους «8»

Γενναιοδωρία και μήνυμα φιλίας της Τουρκίας προς τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι «ο λαός της Τουρκίας, από τον κάθε απλό πολίτη μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα φιλίας στον ελληνικό λαό.

«Ήταν μια απόφαση βασισμένη στη γενναιοδωρία, την ανθρωπιά και την πολιτική κρίση: ένα σαφές μήνυμα για το πώς οι Τούρκοι βλέπουν τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών», σημείωσε, προσθέτοντας, ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες συνέβαλαν απολύτως και διευκόλυναν τη διαδικασία.

«Γνωρίζω ότι οι αρμόδιες αρχές και από τις δύο πλευρές βρίσκονταν σε στενή επαφή καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και Έλληνες αξιωματούχοι, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούσαν να επισκεφθούν τους αξιωματικούς στην Αδριανούπολη. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο ρόλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σημαντικός, δεδομένης της μακροχρόνιας εμπιστοσύνης και φιλικής του σχέσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Μπαγίς δεν δίστασε να επιτεθεί προκλητικά κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ισχυριζόμενος ότι «η στάση της ελληνικής δικαστικής εξουσίας σχετικά με τους 8 Γκιουλενιστές "τρομοκράτες", στους οποίους έχει χορηγηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα, είναι δηλητηριώδης και καταστρέφει τα κίνητρα όσων αισιοδοξούν και στις δύο πλευρές».

Στην επισήμανση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης ο κ. Μπαγίς είπε: «Δεν κρίνουμε την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, κανένα έγκλημα δεν θα έπρεπε μείνει ατιμώρητο. Πρόκειται για μια παγκόσμια αρχή του δικαίου».

Ο Μπαγίς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε ότι ο «διάλογος» είναι η ουσία της «Δημοκρατίας», και οι δύο αυτές λέξεις είναι ελληνικές συνεισφορές στον ανθρώπινο πολιτισμό.

«Επομένως, πιστεύω ότι ο διάλογος και η Δημοκρατία πρέπει να είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα μεταξύ μας ως γείτονες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εμβαθύνουμε και να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα των μελλοντικών μας σχέσεων», σημειώνει ο κ. Μπαγίς και προσθέτει ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα είχε, επίσης, την πρόθεση να εγκαθιδρύσει μια νέα εποχή στη σχέση μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, υπερβαίνοντας ξεπερασμένες αντιπαλότητες», επεσήμανε ο Μπαγίς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαγίς: Γενναιοδωρία μας η απελευθέρωση των στρατιωτικών, «δηλητήριο» η απόφαση για τους «8»"

«Ξύπνησε» η Αίτνα -Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Ιταλία [εικόνες]

Έντονη δρατσηριότητα παρουσιάζει το ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία τις τελευταίες ώρες.
Από το ηφαίστειο βγαίνει καπνός και εκτοξεύονται τέφρα και λάβα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ιταλίας (INGV) παρακολουθεί το φαινόμενο και υπενθυμίζει ότι το ηφαίστειο είχε «ξυπνήσει» ξανά στα τέλη Ιουλίου, χωρίς όμως να προκαλέσει καταστροφές.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκκενωθεί χωριά που βρίσκονται στην πλαγιά της Αίτνας, ωστόσο οι Αρχές είναι επί ποδός.
Δείτε εικόνες των τελευταίων ωρών από την Αίτνα:
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξύπνησε» η Αίτνα -Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Ιταλία [εικόνες] "

Πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά

Τέσσερις πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί που συγκαταλέγονται στους επιζώντες της φονικής φωτιάς στο Μάτι ζητούν παράσταση πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου, συμβάλλοντας ως μάρτυρες στην εισαγγελική έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται κατά όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ραφήνας, καθώς οι ίδιοι την φονική εκείνη νύκτα διεσώθησαν από καΐκια ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί οκτώ ώρες πάλευαν μόνοι, αβοήθητοι στα βράχια εκλιπαρώντας με κλήσεις τους στο λιμεναρχείο Ραφήνας να τους περισυλλέξουν σκάφη του Λιμενικού. Έκαναν δεκάδες τηλέφωνα από το κινητό τους για βοήθεια, αλλά αγνοήθηκαν.

«Μαζί με τη γυναίκα μου και τη μία μας κόρη κατευθυνθήκαμε προς την πλησιέστερη παραλία όντας πανικόβλητοι και με μόνη πυξίδα το ένστικτο της επιβίωσης. Οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν σε άλλη κοντινή παραλία. Διατρέξαμε μεγάλο κίνδυνο, παραμένοντας επί ώρες μέσα στο νερό και πάνω στα βράχια, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να καταφτάσουν. Πονούσαμε απο τα εγκαύματα, τις πληγές και τον τρόμο που μας είχε προκληθεί κατά την προσπάθειά μας να απομακρυνθούμε από το μένος της πύρινης λαίλαπας» αναφέρει η κατάθεση ενός εξ αυτών.

Εκτός από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ραφήνας, οι τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται εναντίον της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της γ.γ Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνουν, παρά τις δεκάδες κλήσεις που έκαναν στο Λιμεναρχείο όλες αγνοήθηκαν, ενώ οι λάθος χειρισμοί του Λιμενάρχη έθεσαν σε κίνδυνο τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στις ακτές.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μαρτυρικής παραμονής προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε με το τηλέφωνο της Άμεσης Επέμβασης του Λιμενικού Σώματος, στον αριθμό 108, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η … (το όνομα δεν αποκαλύπτεται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων) πραγματοποίησε 25 αναπάντητες κλήσεις μεταξύ 19.08 και 12.05» αναφέρουν.

Μάλιστα πέρα από το ότι τα τηλεφωνήματά τους δεν είχαν κανένα απολύτως αντίκρισματα, σύμφωνα με τον Βασίλη Ταουξή, νομικό εκπρόσωπο των πυρόπληκτων, οι πελάτες του εισέπρατταν συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι καταφθάνει το πλοιάριο από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Ετσι μετά από οκτώ ώρες πήγε και τους περισυνέλεξε ένα μικρό ιδιωτικό πλοιάριο.

Επίσης οι τέσσερις πανεπιστημιακοί κάνουν χρήση ακόμη δύο λόγων, οι οποία μαζί με τα παραπάνω τους έκαναν να ζητήσουν να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους.

Πρώτον γιατί τις ώρες της φονικής πυρκαγιάς επιτρέπονταν να δένουν πλοία της γραμμής στο λιμάνι, αποβιβάζοντας αυτοκίνητα και προκαλώντας κομφούζιο στους παραλιακούς δρόμους και δεύτερον γιατί, κατά την είσοδό τους στο λιμάνι τα πλοία προκαλούσαν επικίνδυνους κυματισμούς στους γύρω κόλπους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν να κολυμπήσουν για να σωθούν από τη φωτιά.

Κάποιοι άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα κύματα και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της παράλογης πρακτικής, υπογραμμίζουν οι τέσσερις πανεπιστημιακοί.

Να σημειωθεί τέλος πως οι αναπάντητες κλήσεις τους είναι καταγεγραμμένες στους λογαριασμούς τους κινητής τηλεφωνίας, αναφέρουν οι τέσσερις πυρόπληκτοι, ενώ με υπόμνημά τους ζητούν αντίγραφα των συνομιλιών των πολιτών με το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον αριθμό 108, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό τι ώρα δόθηκαν έντονες διάσωσης και τι ώρα πήγαν για παραλαβή τα πλοιάρια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά"

2011-2015: Οταν έβρεχε μολότοφ, πέτρες και χημικά

Η περίοδος των μνημονίων σφραγίστηκε από σφοδρότατες αντιδράσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Την πενταετία 2011-2015 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., 27.103 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, δηλαδή κατά μέσον όρο 15 καθημερινά! Το κέντρο της Αθήνας ήταν το κύριο μέτωπο του «πολέμου» μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, το 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο 4.268 συγκεντρώσεις, οι περισσότερες από τον Μάιο και μετά. Τις επόμενες χρονιές κυμάνθηκαν από 1.150 έως 1.700 σε ετήσια βάση.
Η 5η Μαΐου 2010 σημαδεύτηκε από την τραγωδία της Marfin με τους τρεις νεκρούς τραπεζοϋπαλλήλους. Το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2011 «έβρεξε» μολότοφ, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έριξε πάνω από 2.000 βομβίδες χημικών και κρότου-λάμψης.
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ζημιές υπέστησαν 34 επιχειρήσεις, με συνολικό κόστος άνω των 500.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας στις 19-20 Οκτωβρίου 2011 ξεσπούν πάλι επεισόδια. Ενας 53χρονος διαδηλωτής απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο ενώ απομακρυνόταν από το Σύνταγμα. Το ΕΒΕΑ ανακοίνωσε ζημιές σε 62 επιχειρήσεις, με κόστος 400.000 ευρώ.
Την 12η Φεβρουαρίου 2012 κάηκαν 45 επιχειρήσεις, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν ακόμα 150. Το συνολικό κόστος υπολογίστηκε από το ΕΒΕΑ στα 70 εκατ. ευρώ! Καταστράφηκε από εμπρησμό το νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά που στέγαζε τον κινηματογράφο «Αττικόν». Παγκάκια, πεζούλια και παρτέρια στην πλατεία Συντάγματος επίσης καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πάνω από 40 τόνους σπασμένου μαρμάρου και πέτρας απομάκρυναν τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων! Η ποσότητα αυτή ξεπεράστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014, επέτειος της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, όταν στα Εξάρχεια έπεσαν εκατοντάδες βόμβες μολότοφ και πάρα πολλές πέτρες. Ο Δήμος Αθηναίων περισυνέλεξε 50 τόνους (!) πέτρες και σπασμένων υλικών από την περιοχή.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "2011-2015: Οταν έβρεχε μολότοφ, πέτρες και χημικά"

Καμίνης:Το υπουργείο ήξερε,γιατί δεν έδρασε έγκαιρα να καθαρίσει η περιοχή;

Στην υπόθεση της δολοφονίας του 25χρονου στο λόφο του Φιλοπάππου και ακολούθως τη σύλληψη των δραστών σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σημειώνοντας, πως «είχα ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του κ. Τόσκα γιατί έβλεπα ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί η ανασφάλεια στην Αθήνα. Και μιλάω κυρίως για την πολιτική βία και μία επιχειρησιακή ανεπάρκεια ως προς την καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος».

Επίσης λέει πως "η αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί, αρκεί να υπάρχει πολιτική εντολή. Γιατί, λοιπόν, ενώ τόσο καιρό ήταν γνωστό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι στην περιοχή γύρω από του Φιλοπάππου υπάρχει πρόβλημα με συμμορίες που ληστεύουν τουρίστες, δεν κινήθηκε εγκαίρως ώστε να ξεκαθαρίσει εκεί την περιοχή;"

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης:Το υπουργείο ήξερε,γιατί δεν έδρασε έγκαιρα να καθαρίσει η περιοχή;"

Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων την Κυριακή στην Αθήνα, λόγω έργων

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην οδό Λιοσίων, στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.:

«Λόγω εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της οδού Λιοσίων, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Πεισιστράτου έως το ύψος του ο.α. 151, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια, περιοχής Δήμου Αθηναίων, στις 26-08-2018, κατά τις ώρες 07:00΄ έως 15:00΄ και 17:30΄ έως 23:00΄.

Κατά την ανωτέρω διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον τμήμα του οδοστρώματος, ελάχιστου πλάτους 3,00μ.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων την Κυριακή στην Αθήνα, λόγω έργων "

Μητσοτάκης: «Θα καταργήσω τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο»

«Θέμα μηνών είναι οι εθνικές κάλπες είτε το θέλει ο κ. Τσίπρας είτε όχι», αναφέρει στην συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός αναζητά σωσίβιο στην ακραία πόλωση αλλά «ούτε η πόλωση θα αποτρέψει την οριστική του ήττα».

Υπογραμμίζει ότι «και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ την επομένη των εκλογών θα επιδιώξω την ευρύτερη δυνατή συναίνεση", διευκρινίζει όμως ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για ότι συνέβει στην χώρα τα τελευταία χρόνια».

Διευκρινίζει ότι «δεν θα υπάρξει στην κυβέρνησή μου κανείς από το συγγενικό μου περιβάλλον» ενώ στο ερώτημα για το αν θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης απαντά ότι «οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους».

Λέει ακόμη ότι «στη ΝΔ έχει γίνει μία πρωτοφανής ανανέωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»« και ότι οι αλλαγές στα πρόσωπα θα φανούν προεκλογικά και θα εκπλήξουν θετικά ενώ προσθέτει ότι «θα κυβερνήσω με τους καλύτερους»

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί» και προσθέτει ότι η ΝΔ έχει επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Για την οικονομική πολιτική αναφέρει ότι «όλο το πρόγραμμα βασίζεται στην εφαρμογή ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και το κράτος λειτουργικό».

Για το ζήτημα των πλεονασμάτων αναφέρει ότι μθα διεκδικήσω τη μείωση των στόχων τους οποίους δυστυχώς συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα γίνει αμέσως μόλις η Ελλάδα αποκτήσει την αναγκαία πολιτική αξιοπιστία, δηλαδή όταν η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει δώσει σαφή και μετρήσιμα δείγματα μεταρρυθμίσεων».

Αναφέρεται στην τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε μόνο ανίκανη αλλά και κυνική και απάνθρωπη», και προσθέτει ότι «με συγκλόνισε η παντελής αδυναμία του κ. Τσίπρα και των υπουργών του να συμμεριστούν τον πόνο εκείνων που είδαν τους συγγενείς τους να χάνονται και την περιουσία τους να καταστρέφεται" ενώ σημειώνει ότι "η άλλη όψη της κρατικής απουσίας είναι η ανομία που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι συμμορίες δρουν ανενόχλητες ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας».

Λέει ακόμη ότι δεν θα πάει με καλάθι παροχών στην ΔΕΘ, δεν θα ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα και σημειώνει ότι η χώρα είναι ουσιαστικά εκτός αγορών, αφού το κόστος δανεισμού είναι τώρα 4,5% και ότι ενδεχόμενη «ανεύθυνη παροχολογία του κ. Τσίπρα θα εκτινάξει περαιτέρω το κόστος δανεισμού».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία συνολική επανεκκίνηση και ότι δεν τον απασχολεί η προεδρική εκλογή του 2020 ούτε η απλή αναλογική την οποία θα καταργήσει εισηγούμενος ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Θα καταργήσω τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο» "

Αλλάζουν οι τιμές στα εισιτήρια για τα MMM -Εφαρμόζεται το ζωνικό σύστημα

Μία νέα καινοτομία, μετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το κλείσιμο των μπαρών, την είσοδο στα λεωφορεία από την μπροστινή πόρτα, ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται το ζωνικό σύστημα τιμολόγησης. Ο επιβάτης, δηλαδή, θα πληρώνει εισιτήριο ανάλογα με τη διαδρομεί που εκτελεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», το πολυσυζητημένο ζωνικό σύστημα τιμολόγησης αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Υποδομών, καθώς για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλες οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, η οποία έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, η καθιέρωση ζωνικού συστήματος κρίνεται δικαιότερη.

Ωστόσο σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν από αυτό το σύστημα».

Σε αυτή τη φάση γίνεται συλλογή και επεξεργασία όλων των στοιχείων που αφορούν το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα δεδομένα αυτά θα αναλυθούν, θα γίνει ενδελεχής καταμέτρηση των επιδόσεων των σταθμών και εκτίμηση των τάσεων μετακίνησης. Μετά την ωρίμανση των παραπάνω δεδομένων και την απόκτηση μιας σαφούς εικόνας, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αναμένεται να σχεδιαστεί το νέο ζωνικό σύστημα τιμολόγησης.

Με αυτό ο επιβάτης θα χρεώνεται ανάλογα με τη διαδρομή που θα εκτελεί. Το σύστημα εξασφαλίζει την αναλογικότητα της τιμολόγησης των μετακινήσεων. Δηλαδή όποιος διανύει μεγαλύτερη απόσταση θα πληρώνει περισσότερο και εκείνος που μετακινείται σε μικρότερη απόσταση θα έχει αναλογικά πιο περιορισμένη χρέωση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ζωνικό σύστημα θα διαχωρίσει το κέντρο, όπως και τα κοντινά σημεία, από τα πιο μακρινά προάστια.

Σημειώνεται ότι σήμερα είτε κάποιος διανύει μία απόσταση 25 σταθμών είτε 2 ή 3 σταθμών χρεώνεται ακριβώς το ίδιο. Η αναλογικότητα θα φέρει μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στην τιμή μετακίνησης και κρίνεται από στελέχη του ΟΑΣΑ ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. Πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αναφέρουν ότι τα πρώτα μέσα που θα υποδεχθούν το νέο σύστημα είναι τα σταθερής τροχιάς, όπου είναι πολύ ευκολότερος ο υπολογισμός της απόστασης. Στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις μέρος της αύξησης των εσόδων, εκτός από την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΑ, να κατευθυνθεί στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια 92 νέου τύπου λεωφορείων.

Τρεις διαγωνισμοί

Κύκλοι του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι θα διεξαχθούν 3 ξεχωριστοί διαγωνισμοί. Ο ένας θα αφορά την προμήθεια των 12 πρώτων για την Αθήνα ηλεκτρικών λεωφορείων και οι επόμενοι, την προμήθεια νέων αντιρρυπαντικών λεωφορείων μηδενικών ρύπων (diesel ή φυσικού αερίου).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν οι τιμές στα εισιτήρια για τα MMM -Εφαρμόζεται το ζωνικό σύστημα"

Πολάκης: Απέναντι βάζουμε τα οργανικά στοιχεία του συστήματος διαπλοκής, όχι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για μια άλλη αναπτυξιακή στρατηγική με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, την αλλαγή του κράτους μέσω αποκέντρωσης των δομών και την ταχύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πολάκης αναφέρει ότι στον Προϋπολογισμό, που θα συνταχθεί μέχρι τον Οκτώβριο, δεν θα περιλαμβάνεται περικοπή των συντάξεων, ενώ σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πολιτών που πρόκειται να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ τονίζει ότι «η λύση δεν είναι να γυρίσουμε στο κράτος της μίζας και της συναλλαγής πριν από το 2009», αλλά «η λύση είναι να επανακτήσουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδύναμων, με ανακούφιση των τίμιων μεσαίων στρωμάτων που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης, γι’ αυτό και θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις από το υπερπλεόνασμα».

Προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει προσεκτική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

Ο κ. Πολάκης σημειώνει ότι κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «διχαστικό λόγο και επίθεση κατά πάντων» στο διάγγελμά του από την Ιθάκη, «αυτοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στην συνέντευξη του εξαπολύει επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπεριλαμβάνοντας τον κ. Στουρνάρα στην «ελίτ που χρεοκόπησε τη χώρα και δεν πλήρωσε τίποτα, αλλά τα μνημόνια φτιάχτηκαν έτσι για να μην «πειραχτούν» αυτοί».

Χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «υπηρέτη αυτού του συστήματος», προσθέτοντας ότι θα ασκεί κριτική και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον κ. Παπαδήμο.

«Τους πείραξε πολλούς που είπε ο Τσίπρας ότι τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Αυτό δείχνει και τον βαθμό διαπλοκής πολλών ΜΜΕ με όλο αυτό το σύστημα εξουσίας κράτος-τράπεζες-ΜΜΕ που υπηρετώντας τα συμφέροντα 80-100 οικογενειών είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης αναφέρει ότι «όλο το παλιό σύστημα που σπαρταράει σαν το ψάρι, ειδικά τώρα που φύγαμε από την στενωπό, αγωνιά να περάσει στον κόσμο την γραμμή «όλοι ίδιοι είναι». Όσο κι αν προσπαθούν δεν θα το καταφέρουν», ενώ προσθέτει ότι «απέναντι βάζουμε αυτούς που ήταν οργανικά στοιχεία του συστήματος διαπλοκής και θέλουν να επανέλθουν για να συνεχίσουν τα ίδια. Τον κόσμο δεν τον βάζουμε απέναντι, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Ερωτηθείς αν επιθυμεί να παραμείνει αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απαντά «έχουμε κάνει ήδη πολλά, το έργο ποτέ δεν τελειώνει. Είμαστε όλοι στρατιώτες και ο στρατηγός επιλέγει».

Αναφορικά με το αν επιμένει στην δήλωσή του για τον τελικό αριθμό των θυμάτων στην τραγωδία στο Μάτι που «θολώνει» το ότι «το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά», ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για «μεγάλη σπέκουλα που παίχθηκε στην προσπάθεια να ρίξουν την κυβέρνηση» καθώς και για διαστρέβλωση των όσων είπε, καθώς ο ίδιος είχε τονίσει την τεράστια προσπάθεια με στιγμές «ανείπωτου ηρωϊσμού από το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό, τους βατραχανθρώπους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Περιφέρεια».

«Υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλα πήγαν καλά, και ναι, «μαυρίζει» αυτή την εικόνα ηρωϊσμού, απο την στιγμή που υπήρξαν 95 νεκροί. Αυτό είναι κάτι πολυ βαρύ. Και μετά άρχισαν την επίθεση» καταλήγει στην συνέντευξή του ο κ. Πολάκης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Απέναντι βάζουμε τα οργανικά στοιχεία του συστήματος διαπλοκής, όχι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία"

«Πάγος» από τον Σόλτς στα σενάρια περί αναβολής της περικοπής των συντάξεων

Μήνυμα υπέρ της τήρησης των δεσμεύσεων από την Αθήνα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τονίζει ο κ. Σολτς, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο». Αυτές οι συμφωνίες, προσθέτει, «αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα».

Ο κ. Σολτς υπογραμμίζει ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Προειδοποιεί δε, να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία» λέει ο κ. Σολτς για το τέλος του τρίτου μνημονίου. Δίνεται τώρα η ευκαιρία «με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία», ενώ με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, «η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγος» από τον Σόλτς στα σενάρια περί αναβολής της περικοπής των συντάξεων"

Ζερεφός: Μόνο με μάσκα στο Μάτι - Από Νοέμβριο οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή

Από τον Νοέμβριο και μετά αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της Αττικής. Έως τότε οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την περιοχή από σκόνη και τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την πυρκαγιά, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός, από την καταστροφή, που συντελέστηκε στο Μάτι, το περιβάλλον θ' αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση τούς επόμενους μήνες κι έως τότε κάτοικοι και επαγγελματίες που εργάζονται στον τόπο για την αποκατάσταση της ζωής, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα συμπληρώνει: «Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ' εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα κα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά κι επιπλέον εκλύθηκαν βενζόλιο και αλδεΰδες, ρύποι καρκινογόνοι, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αν. καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για ευπαθείς και αδύναμους οργανισμούς, όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Εξηγεί πως όσο κι αν από την κατάσβεση έχουν μεσολαβήσει βροχές, μεγάλη ποσότητα σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει τρυπώσει σε «ασφαλή» σημεία και με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, το σοβαρότερο στοιχείο της επόμενης ημέρας μιας τέτοιας περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν είναι τόσο το περιβάλλον, το οποίο αν γίνει συστηματική δουλειά, θα αναγεννηθεί, αλλά η φόρτιση των διασωθέντων.

«Έχουμε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μόνιμα κι ένιωθαν τυχεροί που αγνάντευαν τη θάλασσα τον χειμώνα κι απολάμβαναν το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λυγίζουν από το συναισθηματικό βάρος. Αυτή τη θάλασσα δεν τη θέλουν πια, δεν την πλησιάζουν, φοβούμενοι ότι κρύβει μέσα της κι άλλους νεκρούς. Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν ψυχολογικά, να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να νιώσουν δυνατοί, για φτιάξουν μια κοινωνία τόσο οργανωμένη απέναντι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή, που να αποτελέσουν παράδειγμα και γι άλλες, παρόμοιες περιοχές, με αντίστοιχες δυσκολίες στην πρόσβαση προς τη σωτηρία. Γιατί, δυστυχώς, τέτοιες περιοχές στον τόπο μας έχουμε πολλές» καταλήγει ο κ. Ζερεφός.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζερεφός: Μόνο με μάσκα στο Μάτι - Από Νοέμβριο οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή"

Εντονες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου – Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Ν. Νικολόπουλος

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η αποφυλάκιση για  «λόγους υγείας» του 39χρονου Αρη Φλώρου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa - Hellas Power και εξέτιε στη φυλακή ποινή κάθειρξης 21 ετών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαϊας, Νίκος Νικολόπουλος, φέρνει άμεσα το θέμα στην Βουλή καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ενώ το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, την χαρακτηρίζει «αποφυλάκιση – πρόκληση».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης επισημαίνει πως «σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για τις ιατρικές γνωματεύσεις που επέτρεψαν την αποφυλάκιση με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου. Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν πλήγμα στο κράτος δικαίου και καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης».
Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες» την αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στου πολίτες.
«Ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη όχι μόνον για υπεξαίρεση εκατομμυρίων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας. Αποφυλακίστηκε και είναι πλέον ελεύθερος με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της, οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές. Το κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Για «περίεργα πράγματα» κάνει λόγο σε αιχμηρό σχόλιο, στο Twitter, οΕυάγγελος Αντώναρος.
Ο κ. Αντώναρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του: «Η εν λόγω αποφυλάκιση προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Περίεργα πράγματα να ανακαλύπτουν ξαφνικά δύσκολο να "ανιχνευθούν" και να επιβεβαιωθούν ασθένειες σε ένα 39χρονο. Βαρυποινίτες όπως ο εν λόγω και ο συνεργός του σε όλες τις χώρες μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία και για μεγάλα διαστήματα με αυστηρότατη φρούρηση».
Στον 39χρονο επιχειρηματία διαγνώστηκε, σύμφωνα με την απόφαση, ποσοστό αναπηρίας άνω του 65% και ειδικότερα φέρεται να αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα.
Όσον αφορά στην εμπλοκή του στο σκάνδαλο Energa-Hellas Power, ο Άρης Φλώρος είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2017, σε πρώτο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε κάθειρξη-ποινή φυλάκισης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, (Βασίλης Μηλιώνης και Άρης Φλώρος) εισέπρατταν τα χρήματα από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, ωστόσο δεν το κατέβαλαν ποτέ, ως όφειλαν, στο ελληνικό Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία και στη γνωστή υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa-Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.
Πρόκειται για τους ίδιους Αλβανούς κακοποιούς που φέρονται ως αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντονες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου – Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Ν. Νικολόπουλος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news