facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ανταπαντά στη Ν.Δ.: Έχουν έτοιμη τη λίστα με εκείνους που θα διώξουν

Συνέχεια στην αντιπαράθεση της με τη ΝΔ δίνει η ΠΟΣΠΕΡΤ η οποία με νέα ανακοίνωσή της μιλά για θράσος της ΝΔ όταν μιλά για νέα ακομμάτιστη δημόσια τηλεόραση και ότι η Πειραιώς έχει έτοιμη τη λίστα με τα στελέχη που θέλει να φύγουν από το Ραδιομέγαρο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγο και για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να πείσει την ελληνική κοινωνία για τις... αγαθές προθέσεις του.

Νωρίτερα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι στη νέα ακομμάτιστη Ε.Ρ.Τ. που είναι αποφασισμένη να επανιδρύσει η Νέα Δημοκρατία, προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι πάσης φύσεως Καλφαγιάννηδες και οι συμβασιούχοι κομματικοί γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στην απάντησή της η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει:

Την καλύτερη επιβεβαίωση για τις αλήθειες του περιεχομένου της χθεσινής μας ανακοίνωσης, την προσέφερε το γραφείο τύπου της ΝΔ με τη σημερινή του «απάντηση» στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ με αφορμή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με με το ΔΣ της "Ένωσης Εργαζομένων ΕΡΤ"

Χωρίς φυσικά να απαντούν σε τίποτα απ΄όσα έχει εδώ και χρόνια θέσει στον δημόσιο διάλογο η ΠΟΣΠΕΡΤ, συνέταξαν ένα κείμενο στα χνάρια της ρητορικής Σαμαρά , Μουρούτη, Βορίδη, Άδωνη κ.α, δικαιώνοντας την ακροδεξιά τους νέα ιδιοσύσταση.

Ένα κείμενο που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και το Σύνταγμα , περιφρονεί την βούληση του 77% των εργαζομένων που εξέλεξαν με νόμιμες και απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες , στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ το νέο της Δ.Σ , το οποίο χαρακτηρίζει «δράκα συνδικαλιστών» , διευκρινίζοντας επιτέλους τι εννοούσε ο αρχηγός τους όταν έλεγε ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις στην ΕΡΤ» (πριν τρεις μήνες είχε δηλώσει το αντίθετο) αλλά και πως θα γίνει στην πραγματικότητα η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων : “Στη νέα ακομμάτιστη Ε.Ρ.Τ. που είναι αποφασισμένη να επανιδρύσει η Νέα Δημοκρατία, προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι πάσης φύσεως Καλφαγιάννηδες και οι συμβασιούχοι κομματικοί γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ…”.

Ομολογούν δηλαδή όχι μόνο την ταύτισή τους με τις ακροδεξιές απόψεις του Σαμαρά ο οποίος μετά το πραξικόπημα του μαύρου παρουσίαζε δημόσια τα χαρακτηριστικά της δικής του «αξιολόγησης» λέγοντας «ξώπορτα» ότι «στην ΕΡΤ διορίζονταν αριστεροί», οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βορίδη θεωρούνται φορείς «ελλαττωματικής ιδεολογίας», αλλά και ότι από τώρα έχουν έτοιμη τη λίστα με εκείνους που θα διώξουν , ενώ ταυτόχρονα έχουν το θράσος να μιλούν για μια «νέα ακομμάτιστη …πολυφωνική ΕΡΤ» .

Ακολουθώντας πιστά τα αλήστου μνήμης πολιτικά κριτήρια των μετεμφυλιακών κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας , σύμφωνα με τα οποία «πας μη εθνικόφρων είναι κομμουνιστής-μίασμα», το γραφείο τύπου της ΝΔ με τη σημερινή του ανακοίνωση , ξεχνά την κριτική που έχει ασκήσει κατά την άσκηση των συνδικαλιστικών της καθηκόντων η ΠΟΣΠΕΡΤ προς όλους (μη εξαιρουμένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και κατατάσσει όσους εργαζόμενους την στηρίζουν στους «Καλφαγιάννηδες» - «κομματικούς γκαουλάϊτερ» τους οποίους φυσικά όπως διευκρίνησε θα ξεφορτωθεί …σύντομα.

Με «λίστες του Σίντλερ», νοοτροπία έκτακτων μετεμφυλιακών στρατοδικείων και προαναγγελία πογκρόμ εναντίον εργαζομένων, δεν μπορείς κ. Μητσοτάκη να πείσεις κανέναν για τις …καλές σου προθέσεις όχι μόνο σε ότι αφορά στην ΕΡΤ αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

ΥΓ:Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις σας κ. Μητσοτάκη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΟΣΠΕΡΤ ανταπαντά στη Ν.Δ.: Έχουν έτοιμη τη λίστα με εκείνους που θα διώξουν"

Δήμαρχος Καισαριανής: Μόνο ένας δασοφύλακας για όλο τον Υμηττό

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση προχώρησε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, μιλώντας πριν από λίγο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Στιγμιότυπα» με τον Βασίλη Κουφόπουλο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμέλος, για τον Υμηττό υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας ενώ το δασαρχείο «υπάρχει στα χαρτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς περιλαμβάνει εκτός από τον Υμηττό, και την Πεντέλη. Τόνισε επίσης πως στον πυροσβεστικό σταθμό της Καισαριανής τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένος.

Κατά τον κ. Σταμέλο, με τη μετάθεση του βάρους στους δήμους, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δυνάμεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Καισαριανής: Μόνο ένας δασοφύλακας για όλο τον Υμηττό"

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: Ποινική δίωξη για κακούργημα στους τρεις συλληφθέντες

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας σε βάρος των τριών συλληφθέντων για τη δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα, στο λόφο του Φιλοπάππου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Οι δύο Πακιστανοί και ένας Ιρακινός κατηγορούμενοι θα απολογηθούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και της σύστασης συμμορίας.

Οι τρεις συλληφθέντεες κατά πληροφορίες εμφανίστηκαν χωρίς δικηγόρο ενώπιον του ανακριτή και ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Δευτέρας

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στου Φιλοπάππου: Ποινική δίωξη για κακούργημα στους τρεις συλληφθέντες"

Ποτάμι: Πλήγμα στο κράτος δικαίου η αποφυλάκιση Αρ. Φλώρου

Ως πλήγμα στο κράτος δικαίου και πρόκληση για την κοινωνία, χαρακτήρισε το Ποτάμι την αποφυλάκιση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο της Energa, Αριστείδη Φλώρου, «που τον Φεβρουάριο του 2017 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη συνέχεια για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας».

Σύμφωνα με τον τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ιατρικές γνωματεύσεις που επέτρεψαν την αποφυλάκιση με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου.

«Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν πλήγμα στο κράτος δικαίου και καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Πλήγμα στο κράτος δικαίου η αποφυλάκιση Αρ. Φλώρου"

Σκάνδαλο Energa: Πώς αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος

Χρήση των «ηπιότερων» διατάξεων των Ποινικού Κώδικα που φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και ανάβουν το «πράσινο φως» ώστε να αποφυλακίζονται καταδικασθέντες ακόμη και σε πολυετή κάθειρξη για λόγους υγείας, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας βάση αυτής της διάταξης βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής αν και είχε «πρωταγωνιστήσει» στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατ. ευρώ της Energa – Hellas Power και είχε καταδικασθεί για αυτό σε κάθειρξη 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο 39χρονος επιχειρηματίας στήριξε το αίτημά του για αποφυλάκιση στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.

«Πατώντας» πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο και υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ο Αρ. Φλώρος κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής. Όπως αναφέρουν οι πληρηφορίες, ο 39χρονος επικαλέστηκε κρίσεις επιληψίας αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και προς ενίσχυση των ισχυρισμών του προσκόμισε - όπως ο νόμος ορίζει - και τα έγγραφα του αρμόδιου δημοσίου φορέα, τα οποία πιστοποιούν πως αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με την υγεία του.

Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Αρ. Φλώρος κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ στο παρελθόν είχε κάνει πολλές προσπάθειες να αποφυλακιστεί ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του αλλά οι σχετικές αιτήσεις του έπεφταν στο κενό.

Αντίθετα, τώρα, ο 39χρονος επιχειρηματίας αποφάσισε να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο και να ζητήσει αυτή τη φορά όχι την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του αλλά την αποφυλάκισή του, υπό όρους, για λόγους υγείας από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλλε ο επιχειρηματίας για αποφυλάκιση με όρους (και όχι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του) με το σχετικό αίτημά του να γίνεται δεκτό, καθώς φέρεται να διαγνώστηκε με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Το σκάνδαλο της Energa και τα δυσθεώρητα ποσά της υπεξαίρεσης

Ο Αρ. Φλώρος ήταν εκ των βασικών κατηγορουμένων στη δίκη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ποσού 256.521.323,96 ευρώ από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Το δικαστήριο με την απόφαση του είχε κρίνει ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Βάση της απόφασης στη φυλακή από τους 11 συνολικά καταδικασθέντες είχαν οδηγηθεί ο Άρ. Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη (που είχε αποδράσει με το βραχιολάκι) καθώς και ο κατηγορούμενος Πέτρος Νικολοθανάσης.

Αντίθετα στους υπόλοιπους επτά καταδικασθέντες το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Μηλιώνης, επίσης εκ των βασικών κατηγορουμένων, στον οποίο ωστόσο χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν οι 19 συνολικά κατηγορούμενοι, οι φόροι που κατέβαλαν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power.

Μερίδα των κατηγορουμένων στη συνέχεια διακινούσαν τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρώσει – κυρίως από το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα – σε διάφορα σημεία του κόσμου ώστε να χαθούν τα ίχνη τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο βούλευμα «στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 (σ.σ μερίδα των κατηγορουμένων) χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».

Πάντως βάση της απόφασης που είχε εκδοθεί, θα πρέπει να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ποσό 52. 206. 263 ευρώ το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, δηλαδή το γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα, από το συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία των δυο εταιρειών.

Επίσης, με βάση την απόφαση στο Δημόσιο θα πρέπει να αποδοθούν επίσης 5.992.040 ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ακόμη, είχε διατάξει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρεκτέων απαιτήσεων τους από τέλη ύψους 29.813 ευρώ.

Τέλος, το δικαστήριο είχε διατάξει να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.

Απόπειρα δολοφονίας

Η υπόθεση της Energa – Hellas Power δεν είναι η μόνη για την οποία ο 39χρονος επιχειρηματίας έχει καταδικασθεί. Τον περασμένο Μάρτιο ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών με αναστολή με τον ίδιο να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa - Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.

Το δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις τους δυο Αλβανούς βαρυποινίτες και μάλιστα χωρίς αναστολή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο Energa: Πώς αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος"

«Υγειονομική βόμβα» έκρυβε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων

Το ΣΔΟΕ Αττικής και ο ΕΦΕΤ εντόπισαν και εξάρθρωσαν οικονομική απάτη και «βόμβα» υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Γέρακα Αττικής. Επιχείρηση τύπου σουπερμάρκετ διατηρούσε σε ακατάλληλο αποθηκευτικό χώρο μη ασφαλή για προϊόντα διατροφής και ποτά, για τα οποία δεν υπήρχαν γνήσια παραστατικά αγοράς.
Έπειτα από την έρευνα του ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ σε επιχείρηση με είδη τροφίμων στον Γέρακα, στην έδρα της επιχείρησης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος αλλά και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο της ίδιας επιχείρησης, σε άλλη διεύθυνση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας χύμα ανώνυμου προϊόντος, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων.
Ειδικότερα, εντοπίστηκαν χύμα ανώνυμα και άγνωστης προέλευσης τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά αγοράς.
ΣΔΟΕ - ΕΦΕΤΣΔΟΕ
Η επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση των προϊόντων πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον δεν τηρούνταν οι απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφεραν κατασκευασμένα – πλαστά σήματα.
Στον αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και είδη συσκευασίας, όπως σακούλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.
Τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ και του ΕΦΕΤ κατέσχεσαν:
• Το ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.
• Τετρακόσιες(400) περίπου συσκευασίες τροφίμων, κυρίως καφέ, με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών και πενήντα (50) φιάλες αλκοολούχων ποτών, που εντοπίστηκαν σε ακατάλληλο χώρο φύλαξης (μέσα σε container στην έδρα της επιχείρησης).
• Πεντακόσια (500 )τεμάχια υλικών συσκευασίας.
• Επίσημα και ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.
• Επί πλέον δεσμεύτηκαν δέκα (10) περίπου τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, άγνωστης προέλευσης.
Τα κατασχεμένα τρόφιμα μεταφέρθησαν σε χώρους της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ ενώ ο ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Το ΣΔΟΕ ενημέρωσε την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση των ακατάλληλων τροφίμων, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς και η τυχόν διάπραξη λαθρεμπορικών παραβάσεων.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υγειονομική βόμβα» έκρυβε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων"

Ryanair: Τέλος στις δωρεάν χειραποσκευές

Συνεχίζει τις αλλαγές στην πολιτική της η Ryanair καθώς αναμένεται να βάλει «φέσι» και στις χειραποσκευές.

Η εταιρία μέχρι σήμερα επέτρεπε μία χειραποσκευή 10 κιλών εντός της καμπίνας και χρέωνε για τις αποσκευές που παραδιδόταν στο check-in.

Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει από τον ερχόμενο Νοέμβριο και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η χρέωση θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 10 ευρώ.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, δεν είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά η μείωση των καθυστερήσεων, αφού πολλοί επιβάτες καθυστερούσαν μέχρι να βρουν χώρο να τοποθετήσουν τη βαλίτσα στο αεροπλάνο.

O διευθυντής μάρκετινγκ της Ryanair, Κένι Τζέικομπς, δήλωσε: Η νέα αυτή πολιτική θα επιταχύνει την επιβίβαση και θα μειώσει ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις, καθώς πολλοί επιβάτες αργοπορούσαν ψάχνοντας χώρο για να τοποθετήσουν τις βαλίτσες τους στο αεροσκάφος.

Σημειώνει επίσης ότι δεν αναμένει να έχει επιπλέον έσοδα από αυτή τη νέα πρακτική καθώς η χρέωση για την αποσκευή βάρους έως δέκα κιλών είναι και πάλι χαμηλότερη από το κόστος χρέωσης μιας κανονικής αποσκευής.

Τέλος, αναφέρει ότι θα επιτρέπονται πλέον βαλίτσες μεγαλύτερου μεγέθους, είτε πρόκειται για χειραποσκευή είτε όχι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ryanair: Τέλος στις δωρεάν χειραποσκευές"

Τουρκάλα πρώην βουλευτής ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα - Πέρασε παράνομα στον Έβρο

Άσυλο στην Ελλάδα ζήτησε η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Λέιλα Μπιρλίκ, η οποία πέρασε παράνομα τα σύνορα και παραδόθηκε στην αστυνομία της Αλεξανδρούπολης.

Όπως γράφει η Hurriyet, η πρώην βουλευτής πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι της είχε απαγορευτεί η έξοδος από την Τουρκία από το Ανώτατο Κακουργειοδικείο της επαρχίας Σιρνάκ, ενώ θα παραπεμπόταν σε δίκη. Μάλιστα, Μπιρλίκ προσπαθεί να έρθει σε επαφή με στελέχη του HDP στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την επαναπροώθησή της στην Τουρκία.

Προς το παρόν, η Μπιρλίκ παραμένει στον Έβρο.

Η πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης» (PKK). Δύο μήνες αργότερα, της επιβλήθηκε η ποινή του περιορισμού απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκάλα πρώην βουλευτής ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα - Πέρασε παράνομα στον Έβρο"

4 είδη «λαγοκέφαλου» έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα -Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Διευκρινήσεις σχετικά με τοξικά και δηλητηριώδη είδη που έχουν έρθει πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες δίνει η περιβαλλοντική οργάνωση «iSea».
Η «iSea» επισημαίνει ότι η κατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με πρόσφατο τον θάνατο τριών ψαράδων στη Λιβύη, που έφαγαν ψάρια του είδους «Lagocephalus sceleratus».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τέσσερα είδη του γένους Lagocephalus, που όλα αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος.
Τα είδη αυτά είναι: «Lagocephalus lagocephalus» (κοινός λαγοκέφαλος και δεν είναι ξενικό είδος), «Lagocephalus sceleratus» (λαγοκέφαλος), «Lagocephalus suezensis» (λαγοκέφαλος του Σουέζ) και «Lagocephalus spadiceus» (καστανόραχος λαγοκέφαλος).
«Πρόσφατα κυκλοφόρησαν ορισμένα άρθρα σχετικά με το ιαπωνικό πιάτο fugu, που καταναλώνεται κυρίως σε ασιατικές χώρες και περιέχει ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae, γνωστά και ως pufferfish, μέλη της οποίας αποτελούν και οι λαγοκέφαλοι. Δυστυχώς, η αλήθεια για την τοξικότητα των ειδών λαγοκέφαλου που ζουν στις ελληνικές θάλασσες απέχει πολύ από αυτές τις μαγειρικές "συμβουλές" που διακινούνται διαδικτυακά» τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζεται ότι κανένας λαγοκέφαλος δεν είναι βρώσιμος.
«Το είδος λαγοκέφαλου, που συνήθως αλιεύεται στα ελληνικά ύδατα (L. sceleratus), δεν ανήκει στα είδη τα οποία δύνανται να καταστούν βρώσιμα κατόπιν της επεξεργασίας τους, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη. Για τον λόγο αυτό, το εν λόγω είδος δεν συμπεριλαμβάνεται και στον κατάλογο του Ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται στα βρώσιμα μέρη των pufferfish στην Ιαπωνία» διευκρινίζεται.
Επισημαίνεται δε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των οικογενειών Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae και Canthigasteridae, και ως εκ τούτου ο λαγοκέφαλος, ως μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, δεν θα πρέπει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές σε οποιαδήποτε μορφή και εύλογα, φυσικά, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται.
Σε άλλα ξενικά είδη ανήκει το «λεονταρόψαρο» (είδος Pterois miles), που εντοπίστηκε το 2015 για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες και σταθερά εξαπλώνεται και αυξάνεται σε αριθμό. Είναι είδος ιδιαίτερα ανταγωνιστικό που προκαλεί πολλά προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς δεν έχει φυσικούς εχθρούς, ενώ τα αγκάθια που φέρει στη ράχη του είναι πολύ κοφτερά και δηλητηριώδη. Ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, πρήξιμο και σε ακραίες περιπτώσεις έχει επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο νευρομυϊκό σύστημα. Ωστόσο, αν καθαριστεί προσεκτικά, το κρέας του είναι βρώσιμο και ιδιαίτερα εύγευστο.
«Γερμανός» ή «Αγριόσαλπα»: Πρόκειται για τα δύο είδη Siganus luridus και Siganus rivulatus, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κατακλύσει τις ακτές του Νότιου Αιγαίου και του Ιονίου. Το ραχιαίο πτερύγιο και των δύο ειδών φέρει ελαφρύ δηλητήριο και συνιστάται οι αλιείς να είναι προσεκτικοί όταν το πιάνουν. Αν και στην Ελλάδα τα δύο είδη δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή προς κατανάλωση, στην Κύπρο πωλούνται σε σχετικά υψηλές τιμές.
«Plototus lineatus»: Μοιάζει με χέλι, έχει καφέ χρώμα σώματος και κρεμ λωρίδες. Είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη παγκοσμίως, καθώς τα κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί του, αν τσιμπιθεί. Πρόκειται για ένα ψάρι του Ινδικού και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και πλέον έχει κατακλύσει τις ακτές του Ισραήλ, ενώ έχει εντοπιστεί και στην Τουρκία θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές.
Μέδουσα νομάδας: Πρόκειται για μέδουσα μεγάλων διαστάσεων που μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά, ενώ η «ομπρέλα» της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά. H Rhopilema nomadica είναι είδος των πολύ τροπικών θαλασσών, απαντάται σπάνια στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί τρεις φορές. Η επαφή της με τον άνθρωπο είναι από αρκετά ενοχλητική έως και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι κολυμβητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και, αν τους τσιμπήσει να μην ακουμπήσουν το πρόσωπό τους, καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις σε μάτια και χείλη ατόμων που τσίμπησε.
Η iSea έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σε ξενίζει…μοιράσου το μαζί μας», το οποίο στοχεύει στη μελέτη της κατανομής και της εξάπλωσης των θαλάσσιων ξενικών ειδών στην Ελλάδα και στηρίζεται σε παρατηρήσεις/καταγραφές που στέλνονται από πολίτες που αγαπούν, αλληλεπιδρούν και γνωρίζουν τη θάλασσα στο alien@isea.com.gr .
Φωτογραφίες:  iSea
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "4 είδη «λαγοκέφαλου» έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα -Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές "

Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τουρκικές παραβιάσεις

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο. Η καταγγελία έγινε χθες με επιστολή του Κύπριου επιτετραμμένου στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιστολή επισυνάπτονται δύο έγγραφα, στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, «αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984).

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τουρκικές παραβιάσεις"

Σπίρτζης: Και να λάβουν ραβασάκι ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι, να μην ανησυχούν -Δεν θα πληρώσουν

Την συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων κατοίκων της Αττικής ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός σε ό,τι αφορά το επίδομα των 5.000 ευρώ που παρέχεται στους πυρόπληκτους είπε ότι έχουν υποβάλλει αίτηση συνολικά 4.385 άτομα. Ψηφιοποιήθηκαν οι αιτήσεις των 4.300, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για τις 3.070 αιτήσεις και έχει εισπραχθεί η έκτακτη βοήθεια.
Για του υπόλοιπους 1.275 που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν λάβει το επίδομα, ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιούνται για ελλείψεις ή λάθη στις αιτήσεις τους και στο Ε9 σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρήσεις των ακινήτων. Δηλαδή οι υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επικοινωνούν μαζί τους και τους επισημαίνουν το πρόβλημα ώστε να προβούν σε συμπληρωματικές διορθωτικές ενέργειες και να εισπράξουν το επίδομα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε ο υπουργός τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, ότι θα γίνε έλεγχος και στους 1.230 που απομένουν, έως τους 4.300 που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας κοινή σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να γίνει αυτομάτως η ενημέρωση του taxisnet για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ 2018 και να μην απαιτούνται αιτήσεις των πυρόπληκτων.

Διαβεβαίωσε έτσι τους πυρόπληκτους ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τους έχει χρεωθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι κάτι προσωρινό και θα αφαιρεθεί μόλις προσαρμοστεί το Σύστημα.

Τέλος για την έκτακτη ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ανασφάλιστους ή μη, όπως είπε ο υπουργός, δόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, πριν δυο εβδομάδες στο υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία, αλλά λόγω του ότι δεν αναφερόταν ο ΑΜΚΑ καθυστερεί η διασταύρωσή τους. Ωστόσο αναμένεται ότι ως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα χορηγηθεί η έκτακτη ενίσχυση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Και να λάβουν ραβασάκι ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι, να μην ανησυχούν -Δεν θα πληρώσουν "

ΝΔ σε ΠΟΣΠΕΡΤ: Στην ΕΡΤ που θα επανιδρύσουμε δεν θα υπάρχουν Καλφαγιάννηδες και γκαουλάιτερ

Σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο απάντησε η Νέα Δημοκρατία στη σφοδρή επίθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους συνδικαλιστών της ΕΡΤ στις αρχές της εβδομάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει ότι δεν εκπλήσσεται από το παραλήρμα της ΠΟΣΠΕΡΤ, όπως και από το γεγονός ότι το ΔΣ της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν δείχνει να ενοχλείται από «τις κατάπτυστες ανακοινώσεις της που εκδίδονται εδώ και τρία χρόνια».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στη νέα ΕΡΤ που έχει αποφασίσει να επανιδρύσει η ΝΔ δεν θα χωρούν «συμβασιούχοι γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν εκπλήσσεται από τη νέα παραληρηματική ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως και από το γεγονός ότι το Δ.Σ. της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν δείχνει καν να ενοχλείται από τις κατάπτυστες ανακοινώσεις που εκδίδει, εδώ και τρία χρόνια, μια δράκα συνδικαλιστών η οποία αντιμετωπίζει την Ε.Ρ.Τ. ως φέουδό της και δεν το κρύβει καν.

Είναι μάταιος κόπος να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στη σημερινή ΠΟΣΠΕΡΤ τι σημαίνει αξιολόγηση. Πόσο μάλλον αμεροληψία στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές

Επειδή, όμως, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα απολυθεί κανείς από το μόνιμο προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. προκάλεσαν την εύλογη αγανάκτηση όσων τηλεθεατών έχουν απομείνει να παρακολουθούν -έστω και τυχαία στο ζάπινγκ- το όργιο της Συριζαϊκής προπαγάνδας, οφείλουμε μια αυτονόητη διευκρίνιση:

Στη νέα ακομμάτιστη Ε.Ρ.Τ. που είναι αποφασισμένη να επανιδρύσει η Νέα Δημοκρατία, προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι πάσης φύσεως Καλφαγιάννηδες και οι συμβασιούχοι κομματικοί γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες απαιτούν να έχουν μια δημόσια τηλεόραση πολυφωνική και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα την απολαμβάνουν πολύ σύντομα και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συναντήθηκε με «εκπροσώπους μιας ολιγάριθμης διασπαστικής ομάδας εργαζομένων στην ΕΡΤ και όσα είπε έφερε ξανά στο νού μας τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα». Τόνισαν δε, ότι «οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν είναι πρόβατα για κούρεμα και σφαγή, αλλά δημοκράτες πολίτες που όπως απέδειξαν και στο παρελθόν ξέρουν να υπερασπίζονται τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ σε ΠΟΣΠΕΡΤ: Στην ΕΡΤ που θα επανιδρύσουμε δεν θα υπάρχουν Καλφαγιάννηδες και γκαουλάιτερ"

Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ο Φλώρος που είχε καταδικαστεί για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power

Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ο Αριστείδης Φλώρος, ένας από τους καταδικασμένους για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa - Hellas Power, ο οποίος εξέτιε στη φυλακή ποινή κάθειρξης 21 ετών για κατηγορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στον 39χρονο επιχειρηματία διαγνώστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 65% και ειδικότερα φέρεται να αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα και εξ αυτού έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αποφυλάκισής του.

Ο Αρ. Φλώρος καταδικάστηκε το Φεβρουάριο του 2017 για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε ποινή φυλάκισης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο 39χρονος τον περασμένο Μάρτιο είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa - Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.

Να σημειωθεί τέλος πως ο Αρ. Φλώρος εκτός από την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλλε και η οποία έγινε δεκτή είχε καταθέσει και αλλεπάλληλες αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβάλλει το δικαστήριο για την υπόθεση της Energa - Hellas Power.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ο Φλώρος που είχε καταδικαστεί για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power"

Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Μπορεί να ζήσει εκπαιδευτικός με 700 ευρώ και να πληρώνει και ενοίκιο στη Σαντορίνη;

Τις ανησυχίες του για την τύχη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν σε τουριστικά νησιά εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

«Σύμφωνα με τις εξαγγελίες πριν τις 10 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μαζική πρόσληψη αναπληρωτών. Αν αυτό γίνει θα έχουμε ζήτημα με αναπληρωτές σε νησιά με μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με πέρυσι με συναδέλφους που κοιμήθηκαν σε ξαπλώστρες στις παραλίες γιατί υπήρχε αδιαφορία τόσο από το υπ. Παιδείας όσο και από τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Παπαχρήστος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα κενά είναι 22.000-25.000, κάπου τόσο πρέπει να κινηθούν και οι προσλήψεις».

«Μπορούν οι συνάδελφοι να ζήσουν με 700 ευρώ και να πληρώσουν και ενοίκιο στη Σαντορίνη;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Διευκρίνισε, δε, ότι «ο τυχερός συμβασιούχος θα υπογράψει τον Σεπτέμβρη και η σύμβασή του θα λήξει Ιούνιο. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοι που θα υπογράψουν για 6-7 μήνες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Μπορεί να ζήσει εκπαιδευτικός με 700 ευρώ και να πληρώνει και ενοίκιο στη Σαντορίνη;"

Έφτασε η ώρα για την ΕΝΦΙΑ – Ξεκινάει η ανάρτηση στο Taxis – Αναλυτικά παραδείγματα

Η ώρα μηδέν για τον ΕΝΦΙΑ, τον «παράλογο αυτό φόρο που δεν αλλάζει αλλά καταργείται», έφτασε. Από την Κυριακή το βράδυ ξεκινάει η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστών στο taxis και μπαίνει… τέλος στην αγωνία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Δυστυχώς όμως για πολλούς, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, θα τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη αφού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αντίθετα θα υπάρξει και ένας σημαντικός αριθμός που θα δουν μειώσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα ανήκουν τους αποκαλούμενος μη προνομιούχους. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταίαγια τις 31 Ιανουαρίου του 2019.

Ένα άλλο κακό νέο, το οποίο οι ιδιοκτήτες θα το βρουν μπροστά τους, είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το 2019 αλλά και το 2020. Αλλαγές για τις… φτωχογειτονιές και τις λαϊκές συνοικίες, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες, καθώς η κυβέρνηση δεν «τόλμησε» να προχωρήσει τη διαδικασία, σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις και στους φόρους μεταβίβασης αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Τα αποτελέσματα που θα φανούν στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι αποτέλεσμα του «μαγειρέματος» που αποφάσισε να κάνει το οικονομικό επιτελείο ώστε εν όψει ΔΕΘ και πιθανών εκλογών – όταν έγιναν οι μεθοδεύσεις δεν υπήρχε ακόμη στο προσκήνιο η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι – να μην προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές μεταφέρθηκε χρονικά να γίνει… μισή το 2019 και μισή το 2020, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγιναν «χειρουργικές παρεμβάσεις» τόσο στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ. αυξήθηκε κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ) όσο και στα κλιμάκια υπολογισμού του βασικού φόρου, ώστε να «προστατευτούν» από τις επιβαρύνσεις οι περιοχές με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μοιραστούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε αυτούς που θα έχουν νέα επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Είναι περίπου 946.671 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου. Εξ αυτών, οι 737.709 θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση έως και 50 ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ για 100.161 άτομα οι επιβαρύνσεις θα κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Για 91.466 άτομα οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς θα κυμανθούν από τα 100 έως τα 500 ευρώ, ενώ για 17.335 άτομα θα είναι τεράστιες και θα ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Οι «άτυχοι» είναι αυτοί που έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της οδήγησε και σε σημαντική επιβάρυνση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο ΕΝΦΙΑ με… παραδείγματα

· Στη Δ’, στην Ε’ και την Η’ ζώνη στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, η αύξηση στην τιμή ζώνης ήταν τέτοια ώστε να οδηγεί και σε αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ κατά 1,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στις συγκεκριμένες ζώνες θα υπάρχει επιβάρυνση τουλάχιστον 160 ευρώ.

· Υπάρχουν πολλές περιοχές με «συγκρατημένες» αυξήσεις στις τιμές ζώνης οι οποίες θα οδηγήσουν αντίστοιχα και σε συγκρατημένες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, στην ΚΒ’ ζώνη του Δήμου Αρτέμιδος η αύξηση της τιμής ζώνης κατά 100 ευρώ θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 10 λεπτά ανά τ.μ.
· Υπάρχουν και τα παραδείγματα ακραίας αύξησης λόγω και της απότομης μεταβολής των τιμών ζώνης: Η ΚΕ’ ζώνη στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων ανατιμήθηκε στα 3.050 ευρώ από 1.750 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο θα υπολογιστεί με 9,2 ευρώ από 4,5 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Και ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα πληρώσει 470 ευρώ επιπλέον.

2. Σε αυτούς που δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους καθώς είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου είτε δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης ή ακινήτων σε περιοχές που ναι μεν υπήρξε αλλαγή (αύξηση ή μείωση) η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει και σε αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά χωρίς αλλαγή αναμένεται να φτάσουν στα 3.995.181 ή στο 62% του συνόλου.

3. Σε αυτούς που θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης. Πρόκειται -τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής εκκαθάρισης- για 1.470.962 άτομα. Από αυτούς:
– 893.032 θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μείωση έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο).
– 351.090 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50-100 ευρώ.
– 213.483 θα δουν μείωση από 100-150 ευρώ στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.
– 13.357 θα δουν μείωση πάνω από 150 ευρώ.

Η μείωση δεν θα έχει «ταξικό» χαρακτήρα. Δηλαδή, οι κερδισμένοι δεν είναι κατ’ ανάγκη μικροϊδιοκτήτες, καθώς μπορεί να έχουν προκύψει ελαφρύνσειςκαι για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη και Εκάλη, καθώς και εκεί υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις τιμές ζώνης.

Αντίστοιχα στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν τα νομικά πρόσωπα θα υπάρχει:
· αύξηση του ΕΝΦΙΑ άνω των 50 ευρώ στο 9%.
· αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ στο 5%.
· καμία μεταβολή του ΕΝΦΙΑ στο 25%.
· μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 61%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασε η ώρα για την ΕΝΦΙΑ – Ξεκινάει η ανάρτηση στο Taxis – Αναλυτικά παραδείγματα"

Πακιστανοί και Ιρακινός οι δράστες της ληστείας στου Φιλοπάππου που σκότωσε τον 25χρονο Νικόλα

Οι δύο Πακιστανοί και ο Ιρακινός που συνελήφθησαν χθες το βράδυ ομολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ότι είναι οι δράστες της ληστείας στο λόφο του Φιλοπάππου, που κατέληξε στον θάνατο του 25χρονου φοιτητή.

Οι Πακιστανοί, που είναι ηλικίας 17 και 28 ετών, συνελήφθησαν στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα, ενώ ο Ιρακινός εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν και οι τρεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης ομολόγησαν ότι αυτοί είναι οι δράστες.

«Τον απειλήσαμε με ένα μαχαίρι και ένα σπασμένο μπουκάλι. Προσπάθησε να μας αποφύγει και έπεσε στο κενό. Δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε», ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις δράστες κατά την ανάκρισή τους αναφερόμενοι στην πτώση του 25χρονου στο κενό που του κόστισε τη ζωή του. Οι τρεις κατηγορούμενοι πρόκειται να οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πακιστανοί και Ιρακινός οι δράστες της ληστείας στου Φιλοπάππου που σκότωσε τον 25χρονο Νικόλα"

16.334 πρόσφυγες φέτος στο Β. Αιγαίο έναντι 10.349 πέρυσι

Τις 16.334 έχουν φτάσει οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο), ενώ την αντίστοιχη μέρα πέρυσι ήταν 10.349. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση 55% σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Αυτή είναι η ελάφρυνση που υπόσχεται η κυβέρνηση; Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη επιβάρυνση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και μάλιστα για τρία έτη. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος καθώς πολλαπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε δομές που προορίζονται για 5.000 άτομα. Επιπλέον, υπάρχουν και προβλήματα ασφαλείας», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου. Οπως σημείωσε, η περιφέρεια δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανταποκριθεί στην υπόσχεση που έχει δώσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας για μείωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, στους 10.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ας σημειωθεί πως εντός του Αυγούστου (από 1-23 Αυγούστου) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν 1.826 άτομα, τα οποία πέρασαν από την Τουρκία. Την ίδια ώρα, γίνονται μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά δεν καλύπτουν τις αφίξεις και κυρίως δεν είναι τόσο πολλές, ώστε να μειώνουν τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάνω από 10.250, εκ των οποίων οι 8.044 διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο διαθέτει 3.100 θέσεις. Ακόμα, 1.199 βρίσκονται στο Καρά Τεπέ, ενώ σε χώρους της Υπατης Αρμοστείας φιλοξενούνται 619 πρόσφυγες. Στη Χίο βρίσκονται 2.265 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.010 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, το οποίο όμως έχει μόνο 1.014 θέσεις. Στη Σάμο διαμένουν 3.819 πρόσφυγες, εκ των οποίων το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος (3.568) βρίσκεται στο ΚΥΤ, το οποίο διαθέτει μόνο 648 θέσεις. Επιπλέον, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται και σε δύο νησιά των Δωδεκανήσων: στη Λέρο 961 άτομα, εκ των οποίων στο ΚΥΤ 756 (διαθέτει 860 θέσεις) και στην Κω 1.383, με 1.125 στο ΚΥΤ (816 θέσεις). Συνολικά και στα πέντε νησιά διαμένουν σήμερα 18.777 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τα 137 σχολεία που θα φιλοξενήσουν τις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων την επόμενη σχολική χρονιά. Πρόκειται για 72 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά), 33 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια), ενώ σε 32 δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα θα δημιουργηθούν παραρτήματα όμορων νηπιαγωγείων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "16.334 πρόσφυγες φέτος στο Β. Αιγαίο έναντι 10.349 πέρυσι"

Μεγάλη πυρκαγιά στα νότια του Πότσδαμ στην Γερμανία - Εκκενώθηκαν κοινότητες

Περίπου 600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους απόψε το βράδυ λόγω μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, που μαίνεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στα νότια του Πότσδαμ, στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, πλησίασε απειλητικά, σε απόσταση έως και 100 μέτρων, σε τρεις κοινότητες που εκκενώθηκαν.

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να φύγουν γρήγορα, παίρνοντας μαζί τους μόνο τα απαραίτητα, όπως έγγραφα ή φάρμακα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο της φωτιά, η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή, λόγω και της ξηρασίας των τελευταίων εβδομάδων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη πυρκαγιά στα νότια του Πότσδαμ στην Γερμανία - Εκκενώθηκαν κοινότητες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news