facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ρομά χτύπησαν γιατρό στο νοσοκομείο Ναυπλίου

Συμπλοκή δύο ομάδων Ρομά σημειώθηκε το απόγευμα έξω από το νοσοκομείο Ναυπλίου.

Μετά από καυγά μεταφέρθηκε ένας Ρομά στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, περίπου στις 19:45. Μετά από ένταση με τον χειρούργο γιατρό των επειγόντων περιστατικών, Ρομά κτύπησαν τον γιατρό, σύμφωνα με το argonafplia.gr.

Στη συνέχεια η αντίπαλη ομάδα κατέφθασε στο νοσοκομείο και άρχισε συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις της Αστυνομικής διεύθυνσης, προσπαθώντας να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
argonafplia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά χτύπησαν γιατρό στο νοσοκομείο Ναυπλίου"

Φωτιά στο Μάτι: «Παραιτηθείτε από τις οικονομικές απαιτήσεις για να διοριστείτε στο Δημόσιο»

Την διαδικασία που θα διοριστεί ένας εκ των συγγενών των θυμάτων από την φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προβλέπει απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη. Όπως αποκαλύπτουν τα dikaiologitika.gr, στην απόφαση όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια η οποία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά

Όπως αναφέρει η απόφαση οι συγγενείς θυμάτων ή των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ που επιθυμούν να διοριστούν στο Δημόσιο όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτοδίκαια με την αίτηση παραιτούνται από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις. Αυτό με την πρώτη ανάγνωση -αφού η απόφαση δεν το διευκρινίζει - σημαίνει ότι ουσιαστικά θα παραιτούνται από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Να υπενθυμίσουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα η κ. Γεροβασίλη θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα την σχετική πρόβλεψη, αφού ουσιαστικά το Δημόσιο μπαίνει σε μια διαδικασία «ανταλλαγής», των απαιτήσεων που μπορούν να διεκδικήσουν για τις απώλειες των ανθρώπων τους για μια θέση στο Δημόσιο. Ανταλλαγή όμως που μοιάζει με έναν τύπο «δωροδοκίας».

Ειδικότερα καθορίζονται ως δικαιούχοι διορισμού στο Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτός των ΔΕΚΟ, ένα (1) μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για τον κατά τα ανωτέρω διορισμό ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α. Αίτηση για το διορισμό του στην οποία θα προσδιορίζεται ο νομός σε υπηρεσία ή φορέα εντός του οποίου επιθυμεί να διοριστεί. Στην αίτηση πρέπει να δηλώνεται, υπεύθυνα, ο τόπος του συμβάντος εφόσον τούτο δεν προκύπτει από τη προβλεπόμενη βεβαίωση .

Η κατά τα ανωτέρω αίτηση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού. 

- Υπεύθυνη δήλωση όλων των λοιπών συγγενών, δικαιούχων διορισμού βάσει των διατάξεων της παρούσας, που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά διορισμού, για την παραίτησή τους από το ως άνω δικαίωμα υπέρ του αιτούντος το διορισμό και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος το διορισμό ότι δεν διορίστηκε βάσει των διατάξεων αυτών άλλος δικαιούχος και ότι έχουν προσκομιστεί οι δηλώσεις παραίτησης από το δικαίωμα για διορισμό δικαιούχων που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

- Τους τίτλους σπουδών του.

- Ληξιαρχική πράξη θανάτου

- Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος από την οποία να προκύπτει η νοσηλεία σε ΜΕΘ στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις πυρκαγιές αυτές ή το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω, βεβαιωμένο από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του φορέα ασφάλισης του τραυματία), καθώς και η αιτία που προκάλεσε τον τραυματισμό 

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή της Κοινότητας από το οποίο να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας του αιτούντος με τον θανόντα. ζ. Το σύμφωνο συμβίωσης. 

Η αιτία του θανάτου του συγγενούς του αιτούντος το διορισμό και ο τόπος που συνέβη το γεγονός βεβαιώνεται με: α) πιστοποιητικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή άλλης δημόσιας αρχής, που εκδίδεται με βάση την έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ή πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου.

Σειρά προτεραιότητας των δικαιούχων

Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού προηγούνται κατά σειρά: α) ο/η σύζυγος του θανόντος ή το πρόσωπο με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης β) οι συγγενείς εξ αίματος α΄ βαθμού του θανόντος γ) οι συγγενείς εξ αγχιστείας α΄ βαθμού του θανόντος δ) οι συγγενείς εξ αίματος β΄ βαθμού του θανόντος και ε) οι συγγενείς εξ αγχιστείας β΄ βαθμού του θανόντος Μεταξύ συγγενών που εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση, προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία βάσει της ημερομηνίας γέννησης. 

Στην περίπτωση που τα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 μεταβιβάζουν το δικαίωμα διορισμού τους προηγούνται κατά σειρά : α) ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης β) ένα από τα τέκνα τους, μεταξύ των οποίων προηγείται το μεγαλύτερο σε ηλικία. 

Υποβολή αιτήσεων

Οι δικαιούχοι διορισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης υποβάλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με συστημένη επιστολή την αίτηση για διορισμό τους, στην οποία αναφέρονται υποχρεωτικά και τα τυπικά τους προσόντα, ο νομός σε υπηρεσία του οποίου επιθυμούν να διοριστούν καθώς και ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κώλυμα διορισμού ή πρόσληψης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεριμνά για την εξεύρεση κενών θέσεων σε υπηρεσίες ή φορείς στους νομούς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διορισμό, αντίστοιχες με τα τυπικά προσόντα των αιτούντων. Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζει πίνακα με κενές οργανικές θέσεις, τον οποίο γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους. Οι δικαιούχοι, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υποβάλλουν δήλωση στην οποία αναγράφουν μέχρι τρεις (3) φορείς προτίμησης για διορισμό μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης διατίθενται για διορισμό οι ανωτέρω δικαιούχοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις προτίμησής τους. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για διορισμό σε θέσεις του ίδιου φορέα και ο αριθμός των θέσεων δεν επαρκεί για όλους, η διάθεση γίνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση, προηγουμένου του εγγάμου με το μεγαλύτερο αριθμό τέκνων και του εγγάμου έναντι του αγάμου. Σε περίπτωση σύμπτωσης του ανωτέρω κριτηρίου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης, προηγουμένου του μεγαλύτερου σε ηλικία. 

Η αίτηση διορισμού υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία θανάτου ή από την ημερομηνία συμπλήρωσης του κατωτάτου ορίου ηλικίας για διορισμό ή από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του αιτούντος. 

Για το διορισμό των δικαιούχων απαιτείται η συνδρομή των γενικών προσόντων διορισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή κανονισμούς, καθώς και των τυπικών και ειδικών προσόντων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου φορέα», όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις ή κανονισμό του οικείου φορέα.


Δείτε ΕΔΩ την απόφαση Γεροβασίλη

Δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

Λεπτομέρειες σχετικά με το δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο, των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, καθορίζει απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι διορισμού στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι ένα μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν, ή ο/η σύζυγος, ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους, ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ή σε ένα τέκνο τους. 

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι η αίτηση για τον διορισμό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού. Με αφορμή σχόλια από ΜΜΕ, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής». Διευκρινίζει ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών - διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, το προφανές. Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής, αναφέρει το υπουργείο.

«Υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το 'δούναι και λαβείν' και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα  «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του 'ευεργετήματος' τέτοιου διορισμού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: «Παραιτηθείτε από τις οικονομικές απαιτήσεις για να διοριστείτε στο Δημόσιο»"

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: Προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «έχοντας αναλάβει την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική», προχωρά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 23/8, στα παρακάτω βήματα.

Στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την κατεδάφιση κτισμάτων, στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών-Σουνίου. Η σχετική πρόσκληση αναρτήθηκε σήμερα και αφορά σε απευθείας ανάθεση έργου αξίας 134.945,7 ευρώ (προ ΦΠΑ), κατά τα οριζόμενα στο αρ.52, παρ.4 του νόμου 4559/2018. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν προσφορές μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης, 29 Αυγούστου.

Στην κοινοποίηση 208 ειδοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες κτισμάτων, στις οποίες διατυπώνεται ρητώς ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών. Συγκεκριμένα προτεραιοποιήθηκαν:

15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς
105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα
20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου
35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων
17 κατασκευές στον υγροβιότοπο Βουρκάρι
16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική

Στην προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για την κατεδάφιση 300-400 κτισμάτων.

Τέλος, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην επιτάχυνση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην υπόλοιπη χώρα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: Προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός"

Πατούλης για ιό Δυτικού Νείλου: «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο»

Εθνικό σχέδιο δράσης «για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο κ. Πατούλης, σε δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα σημερινά νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές και από 107 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαΐου , τα περισσότερα είναι στην Αττική.

Ακόμη, επισημαίνει την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων αυτής της νόσου, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στη λίστα από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία , Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη , τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταρρίπτουν « τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης για ιό Δυτικού Νείλου: «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο»"

Υπερδιπλασιάστηκε, μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 11 τους νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της φετινής περιόδου έως και τις 22 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 - 94 ετών).

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και εν όψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη φετινή περίοδο, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.

ant1news

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερδιπλασιάστηκε, μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου"

Επίθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους συνδικαλιστών της ΕΡΤ στις αρχές της εβδομάδας, εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσής η ΠΟΣΠΕΡΤ, σημειώνοντας πως με όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «έφερε ξανά στο νού μας τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα».

«Μια βαρβαρότητα που ο ίδιος μαζί με τον Σαμαρά εφάρμοσε σε όλη την κοινωνία, με αρχή τις απολύσεις 150.000 "αξιολογηθέντων" υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς να υπολογίζονται και οι 2.900 παράνομα απολυμένοι της ΕΡΤ οι οποίοι δεν πέρασαν κανενός είδους αξιολόγηση πλην εκείνης του Σαμαρά ("ήταν όλοι τους αριστεροί")», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ, που κάνει λόγο για «επανάληψη των πάγιων αντιερτικών του θέσεων (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη)», σε συνάντησή του με «εκπροσώπους μιας ολιγάριθμης διασπαστικής ομάδας εργαζομένων στην ΕΡΤ και γνωστών από το παρελθόν για τα έργα, τις πράξεις και την προθυμία τους να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες του μαύρου στη δημιουργία των μορφωμάτων της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, που τις χαρακτήριζε ως "ακηδεμόνευτες" και… πλουραλιστικές!!!».

«Αν και επιμένει στην πάγια θέση του να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος (στο μισό δήλωνε πρόσφατα) ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ "…επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι, όπως και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έτσι και στην ΕΡΤ, δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια, αξιολόγηση και αξιοκρατία στην αξιοποίηση των εργαζομένων...". Όπως είπαμε είναι γνωστό σε όλους τι εννοούσε στο πρόσφατο παρελθόν ο Μητσοτάκης σαν "αξιολόγηση", όμως υπάρχει και η συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης μόλις πριν 90 ημέρες, στην οποία ξεκάθαρα δήλωνε ότι πρέπει να ξεχάσουμε την ΕΡΤ που ξέρουμε και πως "…Το τέλος υπέρ της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και θα προσαρμοστεί σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό…"».

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ καταλήγει, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν είναι πρόβατα για κούρεμα και σφαγή, αλλά δημοκράτες πολίτες που όπως απέδειξαν και στο παρελθόν ξέρουν να υπερασπίζονται τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον Κυριάκο Μητσοτάκη"

Φωτίου: Η 13η σύνταξη για εμάς είναι όρος και μέλλον

«Εμείς δεν ξεχνάμε την 13η σύνταξη, για εμάς είναι όρος και μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις συντάξεις του ελληνικού λαού», τόνισε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο".

Η κ. Φωτίου αναφερόμενη στο πλεόνασμα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, είπε ότι «η κυβέρνηση απέδειξε ότι το ελλειμματικό σύστημα που επί σαράντα χρόνια "έβαζε μέσα" 1 δισ. ευρώ το κράτος κάθε χρόνο, πέρυσι όχι μόνο δεν το "έβαλε μέσα", αλλά υπερπλεόνασε, έβγαλε και παραπάνω», εκτιμώντας ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε:

«Με τη νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος, αποδείξαμε ότι ένα κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τα γηρατειά των ανθρώπων που δούλεψαν, αλλά και όσων δούλεψαν λίγο με την εθνική σύνταξη. Με ένα σύστημα βιώσιμο, όχι μονίμως ελλειμματικό».

«Αυτοί προτείνουν ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, αυτή είναι η λογική τους, αυτά που στο τέλος καταρρέουν και οι άνθρωποι μένουν χωρίς σύνταξη, χωρίς τίποτε. Εμείς προτείνουμε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης και σύνταξης», συνέχισε η κ. Φωτίου και τόνισε:

«Οι συντάξεις είναι για εμάς εμβληματικές. Το 2016 ο πρωθυπουργός έδωσε το υπερπλεόνασμα, ως 13η σύνταξη συμβολικά. Εμείς δεν ξεχνάμε την 13η σύνταξη, για εμάς είναι όρος και μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις συντάξεις του ελληνικού λαού.

Αντίθετα, «ο "άλλος" κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις συντάξεις του ελληνικού λαού, γιατί έχει ιδιωτικές ασφαλίσεις, ο "άλλος" κόσμος που δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια, έκοψε αγρίως τις συντάξεις και σήμερα μας εγκαλούν, όπως τότε για "μονομερείς ενέργειες"».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις τελευταίες επαφές Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και για το θέμα των συντάξεων, η κ. Φωτίου είπε χαρακτηριστικά, «είναι το "Βάστα Ρόμελ γιατί καήκαμε!"».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου: Η 13η σύνταξη για εμάς είναι όρος και μέλλον"

«Αυτοαποθεώνεται» η κυβέρνηση για όσα έκανε μετά τους... 96 νεκρούς στο Μάτι

Ένα μήνα μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κατέδειξε την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, ολέθρια λάθη και εγκληματικές παραλείψεις από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιχειρεί με ένα πυκνογραφημένο πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα να προβάλλει τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά την τραγωδία και την απώλεια των 96 συνανθρώπων μας.

Να σημειωθεί όμως ότι το ενημερωτικό σημείωμα έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες αποκαλύψεις ότι στις 30 ημέρες που μεσολάβησαν από την καταστροφική πυρκαγιά η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να χορηγήσει το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους.

Διαβάστε το πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα:

Σήμερα, έναν μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους.

Ειδικότερα:
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει, μέχρι στιγμής, προβεί στις κάτωθι ενέργειες.

Έως την Κυριακή 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 4.925 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί. Στις αυτοψίες χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 1.241 κτίρια, κίτρινα 1.012 κτίρια και πράσινα 2.672.
Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των επιδομάτων και παράλληλα οργανώθηκαν οι τέσσερεις χώροι υποδοχής των πολιτών για κατάθεση αιτήσεων στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, καθώς και στο κτίριο του ΥΠΥΜΕ, με την υποστήριξη και των αντίστοιχων Δήμων.
Μέχρι εχθές είχαν κατατεθεί 4.328 αιτήσεις, είχαν πληρωθεί 1.710 νοικοκυριά - δικαιούχοι και 43 επιχειρήσεις - δικαιούχοι.

Από την Κυριακή 12 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αυτοψίες των τριμελών επιτροπών μηχανικών για τον οριστικό χαρακτηρισμό των χαρακτηρισμένων ως κόκκινα κτίσματα στην 1η αυτοψία. Ήδη, έχουν εξετασθεί 567 από τα 1.241 και οριστικά κατεδαφιστέα έχουν χαρακτηρισθεί τα 292 και για αυτά έχουν εκδοθεί ήδη 85 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Το ΥΠΥΜΕ έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από τεχνικές εταιρείες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες, με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες. Ήδη από 20 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις και έχουν, συνολικά, πραγματοποιηθεί 4 και υπάρχουν ακόμη 8 αιτήσεις συναίνεσης, με τις οποίες συνεχίζεται εντατικά η διαδικασία.

Παράλληλα, το ΥΠΥΜΕ προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Ιουλίου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια, στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, ενώ θα συνεχιστεί και στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση, καθώς και σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα, όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση.

Στις 8 Αυγούστου εκδόθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμεύσει 132 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και οι μελέτες επισκευής γίνονται αδαπάνως από το ΥΠΥΜΕ, ενώ δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν συναίνεσης των ιδιοκτητών, να γίνουν αδαπάνως και οι μελέτες ανακατασκευής για πρώτη φορά.

Έως την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα εκδοθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου, ενώ έως το τέλος της άλλης εβδομάδας θα εκδοθεί και η απόφαση για τις μελέτες και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου κτιρίων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική, με συμβάσεις που συνάπτει το ΥΠΥΜΕ με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το Υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στον χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Για τη διευκόλυνση της υλοτόμησης διατίθενται δωρεάν καύσιμα από τα ΕΛΠΕ, κατόπιν σχετικής δωρεάς προς το ΥΠΥΜΕ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προσφέρει τη διαμονή και διατροφή των υλοτόμων με ευθύνη του Α/ΓΕΣ.

Σε συνεργασία με το Α/ΓΕΣ προχωρούν, επίσης, οι διαδικασίες καθαρισμού των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εξέδωσε στις 10 Αυγούστου ΚΥΑ για το επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών και υπογράφηκε η συμφωνία με το ΥΠΥΜΕ για χορήγησή του από τον ίδιο μηχανισμό ελέγχου και πληρωμών. Στις 11 Αυγούστου έγινε η μεταφορά πιστώσεων στο ΥΠΥΜΕ και από 12 Αυγούστου καταβάλλεται μαζί με το επίδομα των 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις, και το ετήσιο επίδομα των 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τις δημοτικές αρχές των Δήμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, ώστε να επικουρήσει το έργο τους για τη γρήγορη αποκατάσταση τόσο των βλαβών στις βασικές υποδομές τους όσο και στην κάλυψη των άμεσων δαπανών τους. Δίνονται ενδεικτικά δυνατότητες χρηματοδότησης για πρόσληψη προσωπικού έως 8 μήνες όλων των ειδικοτήτων, ανάθεση συμβάσεων έργου και μελετών, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, πληρωμή διαμονών των πληγέντων σε ξενοδοχεία, προμήθεια φαρμάκων κλπ.

Α. Δήμος Μαραθώνα – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000,00

Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 12944/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38359/25-07-2018.
Ο Δήμος επανήλθε με συμπληρωματικό αίτημα στις 07-08-2018 για να λάβει 300.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018.
Β. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000,00
Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 9486/25-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38364/25-07-2018.
Ο Δήμος έλαβε πλέον 300.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).
Γ. Δήμος Μεγαρέων – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 800.000,00
Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 13638/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 600.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38377/25-07-2018.
Ο Δήμος έλαβε πλέον 200.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 09-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).

Επιπλέον, το ΥΠΕΣ έχει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από θεομηνίες για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών (επίδομα 586,94 ευρώ) και για την επισκευή της πληγείσας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση της οικοσκευής της (επίδομα 5869,41 ευρώ).
Το Υπουργείο κατέθεσε τροπολογία (η οποία εντάχθηκε στο ν. 4559/2018, άρθρο 43), ώστε οι ανωτέρω οικονομικές ενισχύσεις να αφορούν σε όλες τις πληγείσες κατοικίες των παθόντων (όχι μόνο στις κύριες) και να είναι ακατάσχετες, καθώς και για την απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας της υποβολής των δικαιολογητικών για την αποζημίωση της οικοσκευής.

Οι πολίτες απευθύνονται στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που υπάγονται και υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Κατόπιν τούτου, οι Δήμοι αποστέλλουν αίτημα επιχορήγησης στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναγράφεται το συνολικό ποσό της απαιτούμενης επιχορήγησης και ο αριθμός των δικαιούχων ανά κατηγορία οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Δήμος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης απέστειλε το σχετικό αίτημα επιχορήγησης προς το ΥΠΕΣ την Πέμπτη 16/8 για 1400 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 821.716 ευρώ και για 500 δικαιούχους οικοσκευής, συνολικού ποσού 2.934.705 ευρώ, ενώ ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απέστειλε το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 17/8 για 1096 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 743.648,10 ευρώ. Θα ακολουθήσουν και επόμενα αιτήματα, κατόπιν συγκέντρωσης και επεξεργασίας από τους δήμους των σχετικών δικαιολογητικών.

Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στις σχετικές διαδικασίες έκδοσης απόφασης ανάληψης και έγκρισης δαπάνης των σχετικών ποσών, καθώς και απόφασης επιχορήγησης των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, και σήμερα Πέμπτη 23/8/18 δίνεται χρηματική εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη μεταφορά των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς των δήμων, ώστε στη συνέχεια εκείνοι να το διανείμουν στους δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί σειρά μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων, των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και των προστατευόμενων τέκνων θανόντων στις πυρκαγιές της Αττικής.

Α) ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

1. Καταβλήθηκαν 668 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και μερισμάτων, συνολικού ύψους 938.997 ευρώ σε πυρόπληκτους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ).
2. Καταβλήθηκαν 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων. Συνολικού ύψους 64.344 ευρώ σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες.
3. Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.
4. Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) συνολικού ύψους 19.400 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.
Β) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ
5. Χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 340.000 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Η διαδικασία συνεχίζεται.

6. Χορηγείται μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Το επίδομα θα καταβάλλεται έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Γ) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

7. Χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους πυρόπληκτους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη.
8. Επισπεύστηκαν, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.
9. Επιμηκύνθηκαν οι δόσεις οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται - αποπληρώνονται μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική
δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής μέτρα:

10. Ανεστάλη έως 31/12/2018 η καταβολή τρεχουσών εισφορών και η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
11. Κεφαλαιοποιήθηκαν οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
12. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
13. Διατηρήθηκε η ρύθμιση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.
14. Ανεστάλη η καταβολή δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.
15. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
16. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Δ) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Τ. ΟΕΚ

17. Ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ' ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.
18. Παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.
Από το υπουργείο Οικονομικών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 26/7/2018 τέθηκαν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:
1. Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
2. Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).
3. Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστέλλεται έως την ίδια ημερομηνία η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών των φορολογούμενων που έχουν την κύρια κατοικία ή την έδρα τους πληγείσες περιοχές ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).
4. Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019, για όσες έχουν επιβληθεί σε βάρος των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους) και η μη επιβολή νέων κατασχέσεων στα ίδια πρόσωπα.
5. Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών των φορολογούμενων με κύρια κατοικία ή έδρα στη χωρική αρμοδιότητα Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).
6. Παράταση υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και καταβολής φόρου από φορολογούμενους των Δ.Ο.Υ Παλλήνης και Ελευσίνας. Επίσης, παράταση βεβαιωμένων και αναστολή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Για θέματα ποιότητας περιβάλλοντος το ΥΠΕΝ στην Ανατολική Αττική παρακολουθεί τις κάτωθι δραστηριότητες.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα θαλάσσιων υδάτων στην παράκτια ζώνη των πληγεισών, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (Άγιος Ανδρέας έως και Ραφήνα) επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε στις 02/08/2018 δειγματοληψία θαλασσινού νερού, και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές θάλασσες. Δεν ανιχνευτήκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Αναμένονται τα αποτελέσματα βαρέων μετάλλων.
Μετρήσεις για την ποιότητα πόσιμου νερού πληγεισών περιοχών
Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα υδάτων πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιήθηκαν δώδεκα (12) δειγματοληψίες ύδατος στις 26/07/2018, σε δημόσιες και ιδιωτικές βρύσες, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι τιμές των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων βρέθηκαν εντός των ορίων που απαιτούνται για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017).
Αποτελέσματα από τον ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Δέκα Δειγματοληψίες στις 26/7/2018 - Οι τιμές των αποτελεσμάτων βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων για νερό ύδρευσης - Τα αποτελέσματα είναι στο site του δήμου.
Έγιναν αντίστοιχες δειγματοληψίες στις 20/8/2018 – Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο.

A. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Κ. Φωτάκη, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει εγκαταστήσει από 10/8/2018 εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι Αττικής.
Δειγματολήπτη ΑΣ10 (αιωρούμενα σωματίδια 10 μm), σε κυλιόμενη 24ωρη διάρκεια.
Τα δείγματα θα μετρηθούν: 1) για τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων ΑΣ10 (PΜ10), 2) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο), 3) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε πολυχρωματικούς υδρογονάνθρακες (Βενζο-α-πυρενιο)
Αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων μαύρου άνθρακα (αιθάλης).
Οπτικό ανιχνευτή κατανομής μεγέθους για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων.
Οι συγκεντρώσεις θα συγκρίνονται με αυτές που μετρώνται ταυτόχρονα στο αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής.
B. ΤΟΜΕΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
1. Διαχείριση καμένων δασικών εκτάσεων
Η Δασική Υπηρεσία, με βάση εγκυκλίους, στο επόμενο δίμηνο θα έχει ανακηρύξει την περιοχή ως αναδασωτέα, για τις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εξαιρώντας τις περιοχές που δεν διέπονται από αυτή. Αυτές οι περιοχές θα καθορίζονται, σαφώς, στην πράξη αναδάσωσης.
2. Διαχείριση καμένης ξυλείας
Έγινε επίσκεψη από τον Αν. Υπ. ΠΕΝ και συσκέψεις με τους Δημάρχους και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες για τη διαχείριση της καμένης ξυλείας (26/7/2018 και 03/08/2018 στο Ανατολικό μέτωπο και 06/07/2018 στο Δυτικό Μέτωπο).
Άμεση έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από τα Δασαρχεία Πεντέλης και Μεγάρων, ώστε να είναι δυνατή η συλλογή και κάρπωση των καμένων δέντρων και της κατακείμενης ξυλείας. Οι αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί.
Ήδη έχουμε δασικούς συνεταιρισμούς που βοηθάνε στην απόληψη της ξυλείας. Από τις 30 Ιουλίου ξεκίνησαν υλοτομίες στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνα και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, ενώ έγινε υλοτομία των καμένων δέντρων σε 2 οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων.
Τα καμένα κλαδιά μεταφέρονται σε ορισμένο κοινό χώρο που έχει οριστεί από τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, έναντι της 1ης εισόδου Ν. Βουτζά, όπου και θρυμματίζονται.
Το Δασαρχείο Πεντέλης έχει υποδείξει περιοχές όπου αποθέτονται τα θρυμματισμένα, μετά και τα έγγραφα της Δ/νσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, με τα οποία διευκρινίστηκε ότι είναι δυνατή η διασπορά του υλικού που θα προκύψει από τον θρυμματισμό τους στις καμένες δασικές εκτάσεις των ιδίων πυρκαγιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις ως προς τις θέσεις διασποράς και την καθοδήγηση ως προς τον τρόπο διασποράς, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
Έως το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την υλοτόμηση. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι συνεταιρισμοί που θα αναλάβουν τις εργασίες, καθώς και σε ποια οικοδομικά τετράγωνα θα επιχειρούν.
Υπογράφηκε πρωτόκολλο εγκατάστασης του Δήμου Μεγάρων από το Δασαρχείο Μεγάρων και στις εκτάσεις όπου υπάρχει δόμηση και κατ’ επέκταση καμένα κτίρια, την υλοτομία των καμένων δέντρων αναλαμβάνει το ΥΠ.Υ.ΜΕ., το οποίο θα λειτουργήσει στα πρότυπα της περιοχής Ραφήνας. Αναμένεται η εγκατάσταση των δασικών συνεταιρισμών που θα προβούν στις εργασίες υλοτόμησης από Δευτέρα.
Αντιπλημμυρική προστασία.
Εχθές 21-8-2018 προωθήθηκε με υπογραφή του Υπ. ΠΕΝ στο ΓΛΚ η «Τροποποίηση προϋπολογισμού εξόδων υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΕΦ 31/130 (Υπηρεσίες Δασών) για την έναρξη σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής», μετά από αίτημα που έχει υποβληθεί από τη Δ/νση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής με το 172914/2797/9-8-2018 έγγραφο, προκειμένου να διατεθεί το ποσό των 150.000,00€ στη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, για την ανάθεση σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.
Τα στελέχη της υπηρεσίας της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής εργάζονται εντατικά και ανελλιπώς, βάσει του μοντέλου του 2017 που εφαρμόστηκε στην περιοχή του Καλάμου.
Από τις 26/07/2018, μετά από συσκέψεις στο Δημαρχείο Ραφήνας και στο ΔΔ Νέας Μάκρης, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, υλοποιούνται μέτρα καθαρισμού από καμένη ξυλεία στον αστικό χώρο. Έχει εκδοθεί σχετική διάταξη από το Δασαρχείο Πεντέλης, έγινε πρόσκληση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, σήμανση δέντρων από δασικούς υπαλλήλους, επιλογή περιοχών και ρεμάτων πρώτης παρέμβασης, φιλοξενία υλοτόμων και συνεταιρισμών, έγινε κοπή των δέντρων επί της ζώνης απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου, υλοτομία των καμένων δέντρων σε δύο (2) οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας, υλοτόμηση των ιστάμενων καμένων δέντρων εντός της κοίτης του ρέματος Καβουνίδου, εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Ραφήνας από το Μάτι προς την Κυανή Ακτή από τον Δασικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και η δημιουργία κορμοδεμάτων στα καθαρισμένα ρέματα του οικιστικού ιστού Ραφήνας, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει άμεσα
• Οδηγό Διαχείρισης Αποβλήτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.
• Οδηγίες για αμιαντούχα υλικά-κατευθύνσεις για την προστασία από τον αμίαντο.
• Οδηγίες για συλλογή πόρτα-πόρτα αποβλήτων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Δ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΤΙ, ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ, Π.Ε ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ.
• Παρουσία επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τις 24/7 σε καθημερινή βάση για τον έλεγχο διαχείρισης και μεταφοράς αποβλήτων.
• Συντονισμός με τους ΟΤΑ σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων με εστίαση σε ΑΕΚΚ, ΑΗΗΕ, μέταλλα και επικίνδυνα απόβλητα όπως απόβλητα αμιάντου, παρακολούθηση της εξέλιξης της διαχείρισής τους από τους Δήμους.
• Συνεργασία με ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την παροχή και την οργάνωση μετρήσεων από τις περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να καταγραφεί η όποια επιβάρυνση στο περιβάλλον.
• Έλεγχοι καταγγελιών για παράνομη διαχείριση των αποβλήτων από τις πυρόπληκτες περιοχές.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή για εντοπισμό τυχόν παράνομης συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης επικινδύνων και μη αποβλήτων.
Επίσης, στο πρόγραμμα Επιθεώρησης έχουν ενταχθεί, αυτοψίες στις εταιρείες που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής.
Αυτοψίες επιθεωρητών Δόμησης από τις 24/7 σε καθημερινή βάση, με πρώτη αυτοψία στο οικόπεδο που έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. Οι αυτοψίες έγιναν στο πλαίσιο εφαρμογής της κείμενης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας (δίοδοι προσπέλασης προς τον αιγιαλό, περιτοιχισμένα κατά μείζον ή περιφραγμένα γήπεδα πλησίον του αιγιαλού), αλλά και στη διερεύνηση του δασικού χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και στον αιγιαλό και την παραλία. Ανελλιπώς συνεχίζεται η διερεύνηση του τρόπου δόμησης της περιοχής διαχρονικά σε συνδυασμό με το δασικό χαρακτήρα και τον χρόνο κατασκευής τους και πραγματοποιείται έλεγχος οικοδομικών αδειών και των υπαγωγών τακτοποίησης νομιμοποίησής τους που έγιναν διαχρονικά στους αντίστοιχους νόμους.
Έλεγχος ποιότητας περιβάλλοντος
Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος με εγκατάσταση εξοπλισμού δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι 150 μέτρα από την ακτή, αναλύσεις με αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων αιθάλης και οπτικό ανιχνευτή για συνεχή καταγραφή συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων. Σύγκριση των συγκεντρώσεων με ταυτόχρονες μετρήσεις συγκεντρώσεων στο αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής. Επιπρόσθετα επιλέχθηκαν 5 σημεία δειγματοληψίας για τον αέρα, 10 σημεία για το έδαφος και 5 σημεία για τα υπόγεια νερά από γεωτρήσεις ή πηγάδια.
O ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης την Τρίτη 24 Ιουλίου και μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 2.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 20 υποσταθμοί. Μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 3.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 34 υποσταθμοί, ενώ μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου είχε αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στο Δίκτυο (υποσταθμοί, καμένοι στύλοι κλπ).
Tη Δευτέρα 30 Ιουλίου, ο ΔΕΔΔΗΕ μετά από τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας από το ΥΠΕΝ ύψους 1 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε την κάλυψη του κόστους του επανελέγχου των εγκαταστάσεων των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές και της έκδοσης της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) από αδειούχους ηλεκτρολόγους, ξεκινώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία κινητής μονάδας στο Μάτι, αλλά και ειδικής τηλεφωνικής γραμμής αποκλειστικά για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αυτοαποθεώνεται» η κυβέρνηση για όσα έκανε μετά τους... 96 νεκρούς στο Μάτι"

Με συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ΔΕΘ

Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ.

«Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

«Το Σάββατο 8 του Σεπτέμβρη του 2018 πραγματοποιούνται, από τον πρωθυπουργό, τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρούν να στήσουν άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα – μετά από αυτήν της Ιθάκης - με κύριο στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Την περίοδο που τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου που ψήφισαν είναι σε πλήρη εφαρμογή κι εξέλιξη (Νόμος - σφαγείο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου, αύξηση εισφορών, ΕΝΦΙΑ, αύξηση Φ.Π.Α., φοροληστεία κ.λ.π.), με ψευδοπαροχές κι επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν, ως άλλοι πολιτικοί δικολάβοι, να αντιστρέψουν τη ζοφερή πραγματικότητα με την άγρια λιτότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι κι όλοι οι πολίτες της χώρας μας.

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συναγωνίζεται με τις άλλες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις για το ποια θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την ίδια πολιτική, όταν είναι ολοφάνερο ότι τα μνημονιακά δεσμά, οι πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της κατεδάφισης εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του εκπλειστηριασμού της εργατικής και λαϊκής περιουσίας θα συνεχιστούν για τα επόμενα σαράντα και πλέον χρόνια, εάν όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργείται, έχουμε υποστεί τρομακτική μείωση στους μισθούς κατά 40%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό υποστελέχωσης του Δημοσίου στη λογική υπηρέτησης του επιτελικού κράτους, με φθηνό κόστος και με την εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των κερδοφόρων δράσεων.

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το νέο μισθολόγιο με χαμηλότερο κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, η επέκταση των Μ.Κ. ως τα 39 χρόνια υπηρεσίας, το πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016-2017, ο περιορισμός στην καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ στα 5.600 έχει οδηγήσει και τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης.

Ο Νόμος – λαιμητόμος Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και τους ασφαλισμένους παρίες της κοινωνίας και ζητιάνους μετά από 40 χρόνια εργασίας. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καταργώντας ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, οι μειώσεις συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους ως και 35%, ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων και η σταδιακή ισοπέδωση με τις νέες, αρχής γενομένης από το 2019, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η περαιτέρω μείωση του ΕΦΑΠΑΞ, είναι μόνο μερικά από τα δεινά που έφερε ο Ν.4387/2016.

Η υποστελέχωση των κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπως η Παιδεία, η Υγεία - Πρόνοια, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνική ασφάλιση, ο πολιτισμός κ.ά. εντείνουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση, την ποιότητα και επάρκεια τόσο κρίσιμων κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία, η Παιδεία, η σύνταξη, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Η κάλυψη στους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό δεν υπερβαίνει το 70% των οργανικών θέσεων των μνημονιακών οργανογραμμάτων.

Ο ΕΝΦΙΑ, τα υψηλά επιτόκια από το Παρακαταθηκών και Δανείων, η αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, στο αλκοόλ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, οι μειώσεις στο αφορολόγητο, η υπαγωγή των ειδικών εισφορών των επαγγελματιών σε φόρο, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στα νησιά του Αιγαίου, είναι μερικά μόνο από τα φορομπηχτικά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης επεκτείνονται ραγδαία και στο δημόσιο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας μια νέα γενιά συμβασιούχων χωρίς ασφάλεια, ποιότητα δουλειάς και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτική ομηρεία και η κομματική χειραγώγηση είναι ο απώτερος στόχος αυτών των εμβαλωματικών πολιτικών.

Η αξιολόγηση, με τιμωρητικό χαρακτήρα και με στόχο να πεισθεί η κοινωνία πως για την κακοδαιμονία στο Δημόσιο αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζεται και από την παρούσα Κυβέρνηση στην ίδια λογική, αθωώνοντας την πελατειακή λογική και αντίληψη. Η λογική του κράτους λάφυρου συνεχίζεται όμοια και απαράλλαχτα και από τη σημερινή κυβέρνηση, αναπαράγοντας με ακραίο τρόπο τις κακοδαιμονίες της μεταπολίτευσης.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και περιουσιακών στοιχείων όταν αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής είναι αναγκαία με νομοθετική ρύθμιση και με επέκταση της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη. Η μείωση κατά 50% των ληστρικών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εδώ και τώρα είναι απαίτηση όλων των δανειοληπτών. Τα επιτόκια κυμαίνονται από το 4,6% ως και 6,1% όταν στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 2,5%, ενώ το ρίσκο είναι σχεδόν μηδαμινό καθώς οι δόσεις παρακρατούνται από το μισθό ή τη σύνταξη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας συνεχίζονται με θαυμαστή προσήλωση από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ΔΕΗ, τα αεροδρόμια, ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου εκποιούνται αντί πινακίου φακής, ενώ άλλα εκχωρούνται στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων για «αξιοποίηση» για τα επόμενα 99 χρόνια. Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να παραδίδει ολόκληρους τομείς και υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Για όλους αυτούς τους λόγους οι φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., πρέπει να λάβουν μαζικό - παλλαϊκό χαρακτήρα με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και όλων των μνημονίων.

Διεκδικούμε:
· Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
· Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική μας εξέλιξη.
· Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση. Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή και στον νέο κύκλο αξιολόγησης.
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
· Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
· Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
· Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο
το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
και στην πορεία που θα ακολουθήσει
Ώρα 6:00 μ.μ. Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ΔΕΘ"

Ποιες κεντρικές ΔΟΥ κλείνουν τον Οκτώβριο

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο διασφάλισης της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω συγκέντρωσης των ανθρώπινων και υλικών πόρων σε ενισχυμένες Δ.Ο.Υ., καθώς και την εξοικονόμηση δαπανών και ανθρώπινου δυναμικού για την υποστήριξη άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., συγχωνεύονται, στο νομό Αττικής, οι εξής γειτονικές Δ.Ο.Υ.:

Από 08/10/2018:

Η Δ.Ο.Υ. Νέου Ηρακλείου, στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε συνεργασία με το Δήμο Νέου Ηρακλείου, θα λειτουργήσει Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) σε κτίριο που θα διαθέσει ο Δήμος. Η Δ.Ο.Υ. Γ’ Πειραιά, στη Δ.Ο.Υ. Α’ Πειραιά.

Από 22/10/2018:

Η Δ.Ο.Υ. ΣΤ’ Αθηνών, στη Δ.Ο.Υ. Α’ Αθηνών. Η Δ.Ο.Υ. Δ’ Πειραιά, στη Δ.Ο.Υ. Ε’ Πειραιά. Από αυτές τις ημερομηνίες και μετά, παύουν να λειτουργούν οι Δ.Ο.Υ. Νέου Ηρακλείου, Γ’ Πειραιά, ΣΤ’ Αθηνών και Δ’ Πειραιά και η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων αυτών περιέρχεται στις Δ.Ο.Υ., στις οποίες συγχωνεύονται.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες κεντρικές ΔΟΥ κλείνουν τον Οκτώβριο"

Στάσεις εργασίας αύριο των μηχανικών εναέριας κυκλοφορίας - Προβλήματα στις πτησεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφαλείας Εναέριου Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διαμαρτυρόμενοι για σοβαρά θέματα του κλάδου τους. Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια κυρίως προς τα μικρά αεροδρόμια. 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Από τις κινητοποιήσεις αναμένονται καθυστερήσεις και ματαιώσεις στις πτήσεις κυρίως προς τα αεροδρόμια όπου ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας εξυπηρετείται κατά βάση από τους ηλεκτρονικούς υπαλλήλους της ΥΠΑ, όπως είναι τα Κύθηρα, η Αστυπάλαια, η Σύρος, η Σητεία, η Νάξος , η Κάρπαθος και η Κάσος. 

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κοτοπούλης Απόστολος τόνισε ότι: « οι συγκεκριμένες στάσεις εργασίας είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην Αεροναυτιλία και συγκεκριμένα οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΗΜΑΕΚ) της ΥΠΑ με την ελπίδα να βρουν ανταπόκριση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο αναφορά τα λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου αφορά τα Οργανογράμματα των Υπηρεσιών Α.Π.Α. και Υ.Π.Α. τα οποία εκκρεμούν από το 2016 καθώς και την διαφοροποίηση που έχει επέλθει στον ωράριο λειτουργίας μεταξύ των κλάδων της Αεροναυτιλίας». 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπήρχε η διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι τα πολύ σοβαρά  θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος 4427/16 στον συγκεκριμένο κλάδο της Αεροναυτιλίας θα λυνόντουσαν νομοθετικά μέσα από τα εφαρμοστικά Π.Δ. σε συνδυασμό με τροπολογίες που θα κατέθετε το Υπουργείο. «Από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική τροπολογία που να επιλύει κάποιο από τα προβλήματα των ΗΜΑΕΚ και επιπλέον  γνωρίζουμε ότι τα Π.Δ. έχουν σταλεί στο Σ.τ.Ε. και έχουν επιστρέψει στο Υπουργείο και είναι πλέον πολύ πιθανό να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να έχει τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου ότι τα Π.Δ. θα

δοθούν στους εργαζόμενους για διαβούλευση πριν κατατεθούν από το Υπουργείο στο Σ.τ.Ε» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΝΗΜΑΕΚ, κ.Κοτοπούλης. 

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι ΗΜΑΕΚ θα εξυπηρετούν μόνο τις παρακάτω πτήσεις: 

Α) Πολιτικών και στρατιωτικών α/φών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών – Μακεδονίας. 
Β) Ελληνικών και ξένων στρατιωτικών α/φών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις. 
Γ) Αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. 
Δ) Νοσοκομειακές πτήσεις. 
Ε) Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί Κρατών – Πρωθυπουργοί. 
Στ) Πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. 
Ζ) Μέριμνα για την συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία των συχνοτήτων κινδύνου, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της Υπηρεσίας και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων. 

Όπως επισήμαναν εργαζόμενοι στο protothema.gr «στόχος των κινητοποιήσεων της ΕΝΗΑΜΕΚ δεν είναι σε καμία περίπτωση η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού αλλά η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Αεροναυτιλίας και ειδικότερα του κλάδου των ΗΜΑΕΚ έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να υπηρετούν την ασφάλεια των πτήσεων, παρέχοντας στις αεροπορικές εταιρίες και κατ-επέκταση στον επιβατικό κοινό ασφαλείς και αδιάλειπτες υπηρεσίες».

mixanikoi
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας αύριο των μηχανικών εναέριας κυκλοφορίας - Προβλήματα στις πτησεις"

ΑΑΔΕ: Έτσι θα υποβάλλονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια

Τις επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τη διαδικασία επικύρωσης των μισθωτηρίων ακινήτων δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες γνωστοποιείται πως δεν δηλώνονται με αυτήν την διαδικασία οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ιντερνετικών πλατφορμών. Ωστόσο, έγγραφες ή προφορικές συμφωνίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών δηλώνονται μέσω της εφαρμογής θεώρησης των μισθωτηρίων.

Αναλυτικά η απόφαση έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Υπόχρεοι υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»

1. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για μισθώσεις που λύνονται μετά την 1.10.2018.

2. Οι εκμισθωτές (κύριος ή επικαρπωτής) εφόσον εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Έγγραφες ή προφορικές συμφωνίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, που δεν συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

4.α. Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής.

β. Όταν εκμισθώνεται ή υπεκμισθώνεται ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές, κατά περίπτωση, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» υποβάλλεται από έναν εκ των ιδιοκτητών ή υπεκμισθωτών του ακινήτου, αντίστοιχα. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα εδάφια β’ και γ’ της προηγούμενης περίπτωσης.

Άρθρο 2

Μη υπόχρεοι σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»

1. Οι εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα (80) ευρώ.

2. Οι Φορείς Κεντρικής Διοίκησης (ή Δημοσίου ή Κράτους), όπως αυτοί ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 οι «Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», ανεξαρτήτως εάν έχουν την ιδιότητα του εκμισθωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτου που λειτουργεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου», σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1187/2017 (Β’ 4232) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, εφόσον ένας εκ των συνιδιοκτητών ορίζεται ως «Διαχειριστής Ακινήτου», δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ούτε οι λοιποί συνιδιοκτήτες.

Άρθρο 3

Διαδικασία υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.)

1. Οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

2. Οι υπόχρεοι που είναι νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet σύμφωνα με όσα ορίζονται στην με αριθμό ΠΟΛ.1178/2010 (Β’ 1916) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

3. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία οριστικής καταχώρησης αυτής στο σύστημα, με αυτόματη απόδοση στον υπόχρεο εκμισθωτή μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

4. Για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η συμπλήρωση της οικείας εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, η οποία υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr.

5. Σε περίπτωση που κατά την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, υπάρχει τεχνική αδυναμία ολοκλήρωσης της υποβολής, τότε ο εκμισθωτής επικοινωνεί με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΗΛΥ) της Α.Α.Δ.Ε. και καταγράφεται το αίτημα του και τα στοιχεία του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποβολή έστω και ετεροχρονισμένα. Σε περίπτωση της αποδεδειγμένης ως άνω αδυναμίας ενημερώνεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη μη υπαιτιότητα του φορολογούμενου για την εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

6. Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή, κατά τα ανωτέρω, και η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της δήλωσης γίνεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή με το ειδικό έντυπο δήλωσης όπως το συνημμένο «ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι».

Η ως άνω «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» παραλαμβάνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και καταχωρείται σε χειρόγραφο βιβλίο.

Άρθρο 4

Υποβαλλόμενα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και αποδεικτικό στοιχείο υποβολής

1. Η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνει τις παρακάτω γενικές κατηγορίες πληροφοριών:
– Στοιχεία εκμισθωτών
– Στοιχεία μισθωτών

Ο ΑΦΜ του μισθωτή, σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. Σε περίπτωση φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής, ο ΑΦΜ του μισθωτή, εφόσον υφίσταται ή ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ο ΑΦΜ του μισθωτή, εφόσον υφίσταται, ή τα πλήρη στοιχεία του (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, χώρα φορολογικής κατοικίας).

– Στοιχεία μίσθωσης
– Στοιχεία ακινήτου
– Στοιχεία Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α).
Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται με την καταχώρηση των αντίστοιχων ανά κατηγορία υποχρεωτικών πληροφοριακών πεδίων.

2. Μετά την οριστικοποίηση υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ II) η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που καταχώρησε ο χρήστης και η οποία αποτελεί αποδεικτικό υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, την οποία δύναται να προσκομίζει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 5

Κυρώσεις

1. Όσοι υποχρεούνται και δεν δηλώνουν τα στοιχεία των μισθώσεων ή τα δηλώνουν εκπρόθεσμα, υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4174/2013.

2. Για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», θα αποστέλλονται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των υπόχρεων εκμισθωτών που υπέβαλαν εκπρόθεσμα μέσα στον προηγούμενο μήνα τα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Με βάση τις καταστάσεις αυτές οι Δ.Ο.Υ. θα βεβαιώνουν στον υπόχρεο εκμισθωτή τα προβλεπόμενα πρόστιμα του ν. 4174/2013.
Στις ανωτέρω καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία των υπόχρεων που υπέβαλαν ετεροχρονισμένα τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας.

3. Δεν επιβάλλονται κυρώσεις και σε όσους εκμισθωτές υποβάλλουν, υποχρεωτικά, εκ νέου «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», για τις περιπτώσεις που ο υπεκμισθωτής του ακινήτου επιθυμεί την εγγραφή του ακινήτου αυτού στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Άρθρο 6

Λοιποί υπόχρεοι

1. Όσα ανωτέρω αναφέρονται για την υποβολή πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης αυτής, περιλαμβανομένης και της υπεκμίσθωσης ακινήτων όπου παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016.
Επίσης εφαρμόζονται στην περίπτωση παραχώρησης χρήσης ακίνητης περιουσίας (δωρεάν παραχώρηση) με εξαίρεση τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

2. Σε περίπτωση εκμίσθωσης κοινόχρηστων χώρων, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4α του άρθρου 1 της παρούσας.

Άρθρο 7

Ενημέρωση συμβαλλομένων

Με την οριστικοποίηση της υποβολής, τα πρόσωπα που συμβάλλονται στη μίσθωση, θα ενημερώνονται με μήνυμα στα εισερχόμενα μηνύματα του λογαριασμού τους στο TAXISnet, αφού εισέλθουν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet.

Ο κάθε μισθωτής ανατρέχει στην υποβληθείσα δήλωση και προβαίνει στην ηλεκτρονική αποδοχή ή μη της δήλωσης. Στην περίπτωση μη αποδοχής, συμπληρώνονται οι λόγοι μη αποδοχής σε ειδικό πεδίο.

Άρθρο 8

Έλεγχος Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.

Οι Δ.Ο.Υ. ενημερώνονται μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής που έχει υλοποιήσει η Δ.ΗΛΕ.Δ. αμέσως μετά την οριστική υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης και εκτύπωσης της υποβληθείσας δήλωσης.

Άρθρο 9

Λοιπά θέματα Έναρξη ισχύος

1 Με την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η ΠΟΛ. 1013/2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Έτσι θα υποβάλλονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια"

Νέα, μεγάλη φωτιά στην Κρήτη - Στη μάχη και το ελικόπτερο

Νέο πύρινο μέτωπο στην Κρήτη έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία επιχειρεί αυτή την ώρα, κόντρα στους ανέμους.

Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στα όρια των νομών Χανίων - Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαρουλού Ρεθύμνης, πολύ κοντά στην Ασή Γωνιά. Η φωτιά δεν φαίνεται να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 7 οχήματα με 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος καθώς και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα, μεγάλη φωτιά στην Κρήτη - Στη μάχη και το ελικόπτερο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news