facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Αήθης επίθεση Πολάκη κατά Στουρνάρα: «Αρκετά υπονόμευσες, σήκω φύγε και μην ξαναμιλήσεις»

Σφοδρότατη επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μέσω Facebook, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Με αφορμή συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ στην Καθημερινή της Κυριακής   στην οποία επεσήμανε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, ο Παύλος Πολάκης έγραψε στο Facebook:
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!!!!!
Μια και σημερα όσο και αν στενοχωριέσαι ..
Δεν χρειαζόμαστε ούτε τις προβλέψεις σου ούτε τις συμβουλές σου !!
Η μοναδική σου προσφορά σε αυτή τη χώρα πλέον ,ειναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ...
Ανήκεις στο σύστημα που χρεωκόπησε τη χώρα ,στο σύστημα που την έβαλε στα μνημόνια και κατακρεούργησε μισθούς και δικαιώματα ,ενώ η ελίτ και Συ μαζί πλούτιζε ....
Αρκετά υπονομευσες ,ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ ...
Η ανάρτηση
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αήθης επίθεση Πολάκη κατά Στουρνάρα: «Αρκετά υπονόμευσες, σήκω φύγε και μην ξαναμιλήσεις» "

«Καμπανάκι» για τα ακαθάριστα οικόπεδα από την ΓΓΠΠ

Προειδοποίηση για τα ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, εξέδωσε μέσω ανακοίνωσής της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,τονίζοντας πως η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ανήκει στους ιδιοκτήτες τους , νομείς, και επικαρπωτές αυτών των χώρων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
Η υποχρέωση καθαρισμού, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων και σε απόσταση μέχρι 100μ από τα όρια τους ανήκει στους τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές αυτών των χώρων.
Η μέριμνα για την τήρηση αυτής της υποχρέωσης είναι αρμοδιότητα των δήμων. Οι δήμοι έχουν επίσης την αρμοδιότητα του αυτεπάγγελτου καθαρισμού των ως άνω οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.
Σε βάρος των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. Οι ανωτέρω ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυροσβεστική Αρχή (δηλ θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διοικητικές κυρώσεις από τον οικείο Δήμο και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ποινικές από την Πυροσβεστική Αρχή).
Σχετική Νομοθεσία: Ν. 3852/2010 άρθρο 94 παρ 1 περ 26 εδ β (ΦΕΚ 87Α) , ΠυρΔ/ξη 4/2012 (ΦΕΚ 1346Β)
seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» για τα ακαθάριστα οικόπεδα από την ΓΓΠΠ"

Καμπανάκι ειδικών για τις γέφυρες στην Ελλάδα υπό την σκιά της Γένοβας

Καμπανάκι για την κατάσταση και την παρακολούθηση γεφυρών στην Ελλάδα χτυπούν εμπειρογνώμονες, στον απόηχο της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα που στοίχισε την ζωή σε 43 ανθρώπους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μηχανικός γεφυροποιίας Γιάννης Σιγάλας τόνισε πως είναι αναγκαίο να καταρτιστεί πρόγραμμα επιθεωρήσεων ώστε κάθε γέφυρα να αξιολογείται τακτικά ανά εξάμηνο και εκτάκτως μετά από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί ή πυρκαγιές.

Επισήμανε πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και ότι κάθε έλεγχος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Στα μικρότερα γεφύρια που είναι διάσπαρτα ανά την ελληνική επαρχία στάθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως απαιτείται ιδιαίτερη περιοχή σε περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φθορά σε γέφυρες, ειδικά τις μικρές.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η μεγάλη αύξηση στον όγκο της κίνησης που καλείται να αντέξει κάθε γέφυρα, ειδικά στην επαρχία, δήλωσε στον σταθμό μας ο Γιώργος Γκαζέτας, καθηγητής πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όπως επισήμανε, το σκυρόδεμα που είχε χρησιμοποιηθεί σε παλιές κατασκευές ουδέποτε είχε την προοπτική να κρατήσει για έναν αιώνα, ενώ γέφυρες που κάποτε χειρίζονταν ελάχιστα αυτοκίνητα πλέον καλούνται να υποστούν σαφώς μεγαλύτερο όγκο οχημάτων.

Γέφυρες που παρουσιάζουν ελλιπή εικόνα συντήρησης δεν αποτελούν πάντως αποκλειστικό προνόμιο επαρχιακών πόλεων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η γέφυρα επί της οδού Σκυλίτση στον Πειραιά, που είναι γεμάτη σκαλωσιές ενώ οι σιδεριές έχουν βγει έξω από το τσιμέντο.

Διεθνείς φορείς, μηχανικοί αλλά και καθηγητές στο Πολυτεχνείο έχουν τονίσει πως είναι επιτακτική ανάγκη η σύσταση εθνικού προγράμματος επιθεώρησης και συντήρησης υφισταμένων τεχνικών έργων.

Πού ανήκουν οι ευθύνες;

Ένα ακόμα ερώτημα είναι το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την κάθε γέφυρα, ειδικά σε περίπτωση που χρειαστούν ταχείες αντιδράσεις, και μάλιστα στον απόηχο του αλαλούμ ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες που κατέδειξε η τραγωδία στο Μάτι.

Παράδειγμα είναι παλιά γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα, η οποία υπέστη ζημιές τον Μάιο του 2016 όταν χτυπήθηκε από πλώρη πλοίου.

Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, επισκευάστηκε με δαπάνη του υπουργείου Υποδομών. Παλαιότερα άνηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στη συνέχεια μεταβιβάστηκε σε υπηρεσία της περιφέρειας η οποία καταργήθηκε, ενώ επιφορτισμένος με την συντήρηση και λειτουργία της είναι τυπικά ο Οργανισμός Λιμένος Χαλκίδας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι ειδικών για τις γέφυρες στην Ελλάδα υπό την σκιά της Γένοβας "

Θρίλερ με 180 πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα - Η Ιταλία απειλεί να τους «επαναπροωθήσει» στη Λιβύη

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απείλησε σήμερα να στείλει πίσω στη Λιβύη τους περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 3 ημέρες στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό το ενδεχόμενο το αποκλείουν κατηγορηματικά οι ευρωπαϊκές αρχές, που κρίνουν πως η Λιβύη δεν αποτελεί «ασφαλές» λιμάνι, μια προϋπόθεση που επιβάλλεται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

«Είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει με σοβαρότητα να προσφέρει στην Ιταλία χειροπιαστή βοήθεια, αρχής γενομένης από τους 180 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti είτε θα αναγκαστούμε να (…)συνοδεύσουμε σε ένα λιμάνι της Λιβύης τους ανθρώπους που σώθηκαν στη θάλασσα» δήλωσε σήμερα ο Σαλβίνι.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής παραμένει εγκλωβισμένο από την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λαμπεντούζα, καθώς δεν το έχει δοθεί άδεια ελλιμενισμού με την ιταλική κυβέρνηση να αξιώνει από τη Μάλτα να αναλάβει τους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό.

Η κυβέρνηση της Μάλτας, που επέτρεψε την Τετάρτη να δέσει σε λιμάνι της το πλοίο Aquarius με 141 επιβάτες, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απάντησε ότι οι μετανάστες του Diciotti αρνήθηκαν τη βοήθεια ενός μαλτέζικου πλοίου διότι ήθελαν να μεταβούν στη Λαμπεντούζα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με 180 πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα - Η Ιταλία απειλεί να τους «επαναπροωθήσει» στη Λιβύη"

Περιφερειακές εκλογές 2019: Κλείνουν οι υποψήφιοι της ΝΔ -Όλα τα ονόματα

Εντός Σεπτεμβρίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, πρόκειται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες της ΝΔ για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr από την Πειραιώς όπου αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας (σ.σ. πιθανή ημερομηνία η 21η Αυγούστου) να συνεδριάσει η αρμόδια, υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη,Εκλογική Επιτροπή για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΝΔ πρόκειται να δώσει επίσημο «χρίσμα» μόνο στις περιφέρειες και ίσως σε κάποιους μεγάλους δήμους (σ.σ. αν και η υπόθεση «κολλάει» στον δήμο Αθηναίων, όπου ο Κ. Μπακογιάννης, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να είναι επίσημος υποψήφιος κόμματος, στα πρότυπα της υποψηφιότητας του και το 2014 στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και γι’ αυτό η αναζήτηση και επιλογή των υποψηφίων έχει ξεκινήσει από τις 13 περιφέρειες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις πρόκειται για εύκολη διαδικασία, καθώς η ΝΔ έχει εκλεγμένους περιφερειάρχες που έχουν καλές επιδόσεις.
Αναλυτικά:
Περιφέρεια Αττικής
Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, την οποία αυτή τη στιγμή έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρένα Δούρου, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, φαίνεται ότι έχει «κλείσει» η υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΝΔ  Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πρόθυμος να διευκολύνει το κόμμα του, αποσύροντας την υποψηφιότητα του από το δήμο Αθηναίων, ενόψει τη ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη. Πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα Πατούλη έκλεισε μετά και την απόσυρση του βασικού του αντιπάλου για τη θέση αυτή, δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη,αλλά και την απόφαση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη να είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα. Γι’ αυτό το λόγο, για τους επαΐοντες θα αποτελέσει έκπληξη αν προχωρήσουν παλαιότερες συζητήσεις μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για κοινή στήριξη της υποψηφιότητας του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος, πάντως, είναι πιθανόν να στηριχθεί από στελέχη της Πειραιώς και «γαλάζιους» αιρετούς που βρίσκονται απέναντι από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τουλάχιστον υπογείως.
Κεντρικής Μακεδονίας
Η ΝΔ δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος του 2014 με τις δύο υποψηφιότητες (Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Ιωαννίδης) και μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων Τζιτζικώστα-Μητσοτάκη, έχει ήδη επιλέξει ως υποψήφιο τον νυν περιφερειάρχη.
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επέλεξαν, με την στήριξη της Πειραιώς, τον «μητσοτακικό» Χρήστο Μέτιο για περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Μέτιος αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και ορισμένοι από τους αντιπεριφερειάρχες του που ήταν αντίπαλοί του στις ενδοπαραταξιακές εκλογές, όπως ο Δ. Πέτροβιτς, επιχειρούν να βγουν, χωρίς επιτυχία προς το παρόν, μπροστά.
Δυτικής Μακεδονίας
Η ΝΔ έχασε το 2014 την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που κατείχε με τον Γιώργο Δακή, από τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ Θόδωρο Καρυπίδη. Ο κ. Καρυπίδης αναμένεται να κατέβει αυτή τη φορά και με την (ανεπίσημη) στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντί του είναι πιθανό να βρει τον νυν βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη, αν και ο ίδιος δείχνει να προτιμά την κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη θέση φλερτάρουν ακόμη οι πρώην δήμαρχοι Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιουμάρης. Όσο για τον πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι εκ νέου υποψήφιος της ΝΔ.
Ηπείρου
Μετά την εξομάλυνση αλλά όχι αποκατάσταση των σχέσεων του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη και περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Περιφέρεια Ηπείρου. Βεβαίως, από τον χώρο της κεντροδεξιάς, έχει ανακοινώσει την κάθοδό του και ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της Πειραιώς και παλαιότερα το όνομά του «έπαιξε» ως επίσημου υποψηφίου της ΝΔ. Μάλιστα, πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να στηριχθεί υπογείως από στελέχη του λεγόμενου «μητσοτακικού» μπλοκ.
Θεσσαλίας
Αν και ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, καθώς οι επιδόσεις του στην Περιφέρεια δεν καταγράφονται ως θετικές, φλέρταρε το προηγούμενο διάστημα με μία υποψηφιότητα στο δήμο Λαρισαίων απέναντι στον νυν δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Καλογιάννη, δεύτερες σκέψεις τον επανέφεραν στην… πραγματικότητα και σε μία νέα υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πάντως, οι σχέσεις του κ. Αγοραστού με την Πειραιώς, παρότι έχουν κάπως εξομαλυνθεί,  συνεχίζουν να μην είναι και οι καλύτερες, καθώς κατηγορείται συχνά-πυκνά από «συντρόφους» του ότι κάνει (ευκαιριακό) «παιχνίδι» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στερεάς Ελλάδας
Μετά την αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο Αθηναίων, η ΝΔ αναζητά έναν ισχυρό υποψήφιο για να κοντράρει τον δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο που ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως υπερκομματικός αλλά και τους δήμαρχο Σκύρου Μίλτο Χατζηγιαννάκη και γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη που επιχειρούν να είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό ακούγονται τα ονόματα του βουλευτή Εύβοιας και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που, όμως, προτιμά την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και του πρώην υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου.
Δυτικής Ελλάδας
Ο υποψήφιος της ΝΔ το 2014 Ανδρέας Κατσανιώτης που είχε χάσει για μόλις 3.000 ψήφους (50,5 έναντι 49,5%) από τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ωστόσο, από την Πειραιώς φαίνεται να προκρίνουν τον πρώην βουλευτή Ηλείας, στενό συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη και υπεύθυνο επαρχιακού Τύπου, Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Πελοπόννησος
Μία δύσκολη περιφέρεια για τη ΝΔ μετά την οριστική ρήξη των σχέσεων του Κυρ.Μητσοτάκη με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος είχε επανεκλεγεί το 2014 ως ανεξάρτητος και έχει ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η υποψηφιότητα που προκρίνεται από την Πειραιώς μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του με τον Αντώνη Σαμαρά, είναι αυτή του νυν δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μοιάζει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.  Αν τελικώς, δεν προχωρήσει η περίπτωση του κ. Νίκα, εναλλακτικά εξετάζονται οι υποψηφιότητες του πρώην νομάρχη Κορινθίας και πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, Νίκου Ταγαρά αλλά και της πρώην βουλευτού, Φεβρωνίας Πατριανάκου. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, τελικώς, ο Π. Τατούλης που το 2019 θα είναι 66 ετών και έχει μακρά θητεία τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (δύο θητείες), θα κάνει τελικώς πίσω, προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Αρκαδία, η κόρη του Εύη Τατούλη, με αποτέλεσμα να διευκονύλει το έργο του υποψήφιου της ΝΔ.
Ιονίων Νήσων
Η Νέα Δημοκρατία έχασε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2014 από τον σημερινό περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω αφενός του κλίματος νίκης του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και αφετέρου της αρνητικής θητείας του πρώην περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου. Ο κ. Σπύρου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης αλλά στην Πειραιώς φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε άλλη υποψηφιότητα γνωστού αυτοδιοικητικού του νησιού: Του πρώην δημάρχου Κερκυραίων Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είχε κατέβει το 2014 υποψήφιος δήμαρχος στην Κέρκυρα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με σχεδόν 22%. Με αυτό τον τρόπο αφενός ενοποιούνται οι δυνάμεις της ΝΔ στο δήμο υπό την Μερόπη Υδραίου, που ήταν διασπασμένες το 2014 (Υδραίου, Τρεπεκλής), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεβάζει έναν ισχυρό υποψήφιο απέναντι στον «φθαρμένο» Θ.Γαλιατσάτο.
Περιφέρεια Κρήτης
Μπερδεμένη είναι προς το παρόν η κατάσταση με τον υποψήφιο της ΝΔ στην Περιφέρεια Κρήτης. Κι αυτό γιατί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, υπήρξε φλερτ που ακόμη δεν έχει τελειώσει με τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ωστόσο, όπως λένε στην Πειραιώς, τα πηγαινέλα του κ. Αρναουτάκη που συζητάει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψυχράνει το αρχικό θερμό ενδιαφέρον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εναλλακτική υποψηφιότητα για τη ΝΔ, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Κρήτη λόγω και της καταγωγής του Κυρ.Μητσοτάκη, είναι ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ενώ πηγές της Πειραιώς δεν απέκλειαν στην aftodioikisi.gr και «τη μεγάλη έκπληξη», χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες.
Νότιο Αιγαίο
Η ΝΔ έχει περιφερειάρχη, τον Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος, μάλιστα. φαίνεται να έχει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό δεν γεννάται θέμα είτε να μην είναι ξανά υποψήφιος είτε να μην στηριχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βόρειο Αιγαίο
Αντίστροφη από το Νότιο Αιγαίο είναι η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, όπου, ναι μεν η ΝΔ έχει περιφερειάρχη (Χριστιάννα Καλογήρου) αλλά οι επιδόσεις της δεν είναι καλές, με αποτέλεσμα να αναζητείται λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να μην κατέβει  ξανά υποψήφια η κ. Καλογήρου, παρά το γεγονός ότι η ίδια το επιθυμεί, και να στηριχθεί από κοινού με το ΚΙΝΑΛ, ο γνωστός δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις,  εξηγεί την αντιΣΥΡΙΖΑ στροφή που έχει πραγματοποιήσει εσχάτως ο κ. Μαλέλης.
Σ.σ. Στην φωτο ο χάρτης αποτυπώνει τα αποτέλεσματα των περιφερειακών εκλογών του 2014.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερειακές εκλογές 2019: Κλείνουν οι υποψήφιοι της ΝΔ -Όλα τα ονόματα"

Γερμανοί αναλυτές: Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια

«Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, θεωρεί ότι το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει τελειώσει».

Αυτό αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR του ΑRD.

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη οικονομικό Kάρστεν Σνάιντερ εμπειρογνώμονα «επετεύχθησαν και τα δύο: Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη και το ευρώ παρέμεινε σταθερό εις πείσμα όλων των κινδυνολόγων. Και η ίδια η Γερμανία έκανε λάθη. Επιμείναμε, ιδιαίτερα στην αρχή, πάρα πολύ στο να γίνουν οικονομίες και πολύ λίγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτά ήταν λάθη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), διότι απέφυγαν τη συζήτηση για το τι μπορεί να μας κοστίσει κάτι εάν κάτι δεν πάει καλά».

Ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων δήλωσε στο MDR ότι τάσσεται «υπέρ των περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη σκληρή πολιτική λιτότητας επιδείνωσε δραματικά την κρίση. Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα αέρα για να αναπνεύσει και το πλαίσιο για επενδύσεις».

Ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU / CSU), δήλωσε στο MDR «αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτηθεί ξανά με καλούς όρους στην ελεύθερη αγορά», ενώ για την βιωσιμότητα του χρέους είπε πως «η ανάλυση μεταβάλλεται εάν η ανάπτυξη είναι κατά ένα δέκατο προς τα πάνω ή προς τα κάτω υπολογιζόμενη για τα επόμενα τριάντα, σαράντα χρόνια» και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί «καθόλου σκόπιμο να κοιτάζει κανείς πολύ μακριά στο μέλλον και να κάνει από τώρα εικασίες για το έτος 2050 ή το 2060».

Ο Χριστιανοδημκράτης πολιτικός τόνισε, τέλος, ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημάδι αισιοδοξίας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και αν μέχρι τώρα, με το ποσοστό της τάξεως του 1-2%, είναι πολύ μετρημένη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί αναλυτές: Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια"

Νέα αποκάλυψη για τα τραγικά λάθη στο Μάτι: Αγνόησαν την ενημέρωση του συντονιστή της πυροσβεστικής για την πορεία της φωτιάς

Ένα ακόμα τραγικό λάθος των υπεύθυνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που οδήγησε στην μεγάλη τραγωδία της 23ης Ιουλίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, εκθέτοντας για μια ακόμα φορά όσους έσπευσαν να δηλώσουν πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε όπως έπρεπε.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της «Real News», ο συντονιστής της πυροσβεστικής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει από τις 17:45 το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι επιτελείς του Κέντρου Επιχειρήσεων θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη.

Ο συντονιστής είναι ταξίαρχος της Πυροσβεστικής με τεράστια εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και με πολυετή θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Επέβαινε στο διοικητικό μικρό ελικόπτερο Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17:15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος. Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17.40, όταν οι φλόγες είχαν περάσει από το Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτια του Νέου Βουτζά.

Μέσα σε 5 λεπτά ο ταξίαρχος ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και τους προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται με σταθερή κατεύθυνση προς τον οικισμό και είναι καθοδικό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθόλη τη διάρκεια του εναέριου ελέγχου, ο οποίος διήρκεσε 25 λεπτά, οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου δεν άλλαξαν. Την ίδια ώρα, από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο – που είχε συντάξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπέγραφε ταξίαρχος της Πυροσβεστικής – στο οποίο αναφερόταν ότι η κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς ήταν από την Καλλιτεχνούπολη προς τη Διώνη.

Η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι στις 18.25.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αποκάλυψη για τα τραγικά λάθη στο Μάτι: Αγνόησαν την ενημέρωση του συντονιστή της πυροσβεστικής για την πορεία της φωτιάς"

Πάτρα: Οι πυροσβέστες έσβηναν τη φωτιά και οι Ρομά τους έκλεβαν!

Απίστευτο περιστατικό στον καταυλισμό στο Ριγανόκαμπο

Απίστευτη τροπή πήρε άλλη μία εκδήλωση φωτιάς στον καταυλισμό των Ρομά στο Ριγανόκαμπο.

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής για να σβήσουν την φωτιά και ενώ οι πυροσβέστες ασχολούνταν με την πυρόσβεση, Ρομά τους έκλεβαν…

Στο σημείο κλήθηκε και η αστυνομία, η οποία εντόπισε τα κλεμμένα αντικείμενα των πυροσβεστών και τους τα παρέδωσε.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Οι πυροσβέστες έσβηναν τη φωτιά και οι Ρομά τους έκλεβαν!"

Η Δούρου ενοχοποιεί την Πυροσβεστική για την τραγωδία στο Μάτι: Στις 18:45 έμαθα ότι η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος...

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι με τους 96 νεκρούς η Περιερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η κυρία Δούρου περιγράφει μια εικόνα ασυνεννοησίας, αποκαλύπτει ότι στις 17:23 το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας -δηλαδή 34 λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στη Νταού Πεντέλης- δεν είχε καμιά συγκεκριμένη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. 

Μάλιστα, η Ρένα Δούρου καταγγέλλει ότι ώρα 18:45 της αποφράδας ημέρας πληροφορήθηκε από την εντεταλμένη σύμβουλο της Περιφέρειας ότι «η φωτιά είναι στο Νέο Βουτζά και έχει περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος χωρίς κανείς να ενημερώσει για την κατεύθυνσή της, για την απειλούμενη περιοχή ή για τα άλλα χαρακτηριστικά της». 

Εφ' όσον ισχύουν όσα λέει η περιφερειάρχης Αττικής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής είναι απολύτως έκθετη για τους χειρισμούς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη. Χωρίς περιστροφές, η κυρία Δούρου λέει ότι ώρα 18:45, την ίδια ώρα που η πυρκαγιά είχε φτάσει μέσα στο Μάτι, η Πυροσβεστική δεν είχε ενημερώσει  για την κατεύθυνση της φωτιάς ούτε είχε ζητήσει συνδρομή από την Περιφέρεια για την προσπάθεια κατάσβεσης...

Επιπλέον, η Ρένα Δούρου απογυμνώνει την επιχειρηματολογία τόσο της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και εκθέτει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα που στην περίφημη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου είχαν πει ότι δεν προλάβαιναν να προχωρήσουν σε εκκένωση.

 Για να υπερασπιστεί τις ενέργειές της μετά τις κατηγορίες περί αμέλειας της Περιφέρειας Αττικής, η Ρένα Δούρου επισημαίνει: «Αν από τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική, διαπιστώσει ότι η απομάκρυνση αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον Δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια, που με τη σειρά της ενημερώνει τους δήμους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Και τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Ενώ κάτι τέτοιο έγινε με τη σαφή εισήγηση της Πυροσβεστικής στις πρόσφατες πυρκαγιές στα χωριά της Εύβοιας».

Και καταλήγει η κυρία Δούρου αναφερόμενη ευθέως στο γιατί δεν έγινε εκκένωση των κατοίκων ώστε να προστατευθούν από τη φωτιά στο Μάτι: «Τώρα την διάσωση, διαφυγή, απεγκλωβισμό, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο χερσαίο χώρο, την επιχειρεί και τη συντονίζει αποκλειστικά η Πυροσβεστική».

Διαβάστε το απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ρένας Δούρου σχετικά με το χρονολόγιο των γεγονότων από τη σκοπιά της Περιφέρειας Αττικής, από τη χρονική στιγμήπου πληροφορήθηκε για την έναρξη της φωτιάς μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής επειδή -όπως λέει-δεν είχε ενημέρωση για τη φωτιά...

«Εν τω μεταξύ, μόλις ενημερώθηκα, στις 16.50 για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αμέσως έστειλα τον αρμόδιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη, που σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, βρέθηκαν επιτόπου και ήμασταν συνεχώς σε επαφή για την άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων της Πυροσβεστικής.
Αργότερα, μόλις ενημερώθηκα στις 17.23 για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν είναι άλλη εστία από τη Νταού Πεντέλης, αφού παρόλες τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση, στέλνω την εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, να βρει τον Δήμαρχο και τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, όπως και στις άλλες εστίες.
Κι ενώ με τις εντολές της Πυροσβεστικής συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητείται όλες αυτές τις ώρες, περίπου στις 18.45 πληροφορούμαι, από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά είναι στο Νέο Βουτζά και έχει περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος χωρίς κανείς να ενημερώσει για την κατεύθυνσή της, για την απειλούμενη περιοχή ή για τα άλλα χαρακτηριστικά της.
Ζητώ άμεσα και εγγράφως, αν και δεν το επιβάλλει ο νόμος, να συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε ασφαλές σημείο, για αξιολόγηση της κατάστασης και συνδρομή στην Πυροσβεστική. Συγχρόνως ζητώ να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ζητώ την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η φωτιά στην Κινέττα συνεχιζόταν.
Γύρω στις 19.05 η επίσημη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική είναι ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ότι είναι στο Νέο Βουτζά χωρίς να μου έχει αναφερθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση, πάντως αντίθετη από αυτή που λέει η Πυροσβεστική. Αναρωτιέμαι μήπως ισχύουν και τα δύο, συγχρόνως μαθαίνω και για νέα φωτιά στον Κάλαμο (19.05) ενώ μαίνεται ακόμη στην Κινέττα.

Είναι λοιπόν πολλά τα μέτωπα, δεν υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για την εξέλιξή τους, οπότε κρίνω ότι το καλύτερο δυνατόν για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου είναι να πάω στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να έχω άμεση ενημέρωση για να μπορέσω να κινητοποιήσω τους φορείς που θα υλοποιήσουν όλες τις δράσεις που προβλέπονται. Βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων γύρω στις 19.30 και έφυγα από εκεί τα ξημερώματα της Τρίτης, 24 Ιουλίου. Όλα τα αιτήματα που είχα από την Πυροσβεστική, τα υλοποίησα άμεσα».
«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έγιναν όλα καλά» όταν υπάρχουν νεκροί. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και δε θα επιχειρήσω να προκαταλάβω τα πορίσματα της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει η κυρία Δούρου. Επισημαίνεται ότι στο κείμενο των συνολικά 1958 λέξεων της συνέντευξης, η περιφερειάρχης δεν κάνει την παραμικρή αναφορά, δεν λέει ούτε λέξη για τα αυθαίρετα και την άναρχη δόμηση στο Μάτι, τα οποία -κατά την άποψη του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ευθύνονται για την ανείπωτη καταστροφή.  



Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»:

Ερ: Είχε ευθύνη να σβήσει η Περιφέρεια Αττικής τις φωτιές στην Ανατολική Αττική κυρία Δούρου;

Απ: Να το ξεκαθαρίσουμε. Οι Περιφέρειες και γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ξεκινήσει μια δασική πυρκαγιά, δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο αλλά καλούνται, όπως και άλλοι φορείς – Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές, κ.α. -, να συνδράμουν ο καθένας με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, πάντα όμως σύμφωνα τις εισηγήσεις και τις εντολές από την Πυροσβεστική. Για τους ΟΤΑ συγκεκριμένα, το θεσμικό πλαίσιο αναφέρει ως κύρια δράση “την δρομολόγηση δράσεων για τη υποστήριξη του έργου καταστολής από την πυροσβεστική με την διάθεση υδροφόρων, μηχανημάτων έργων κλπ εφόσον απαιτηθεί». Για λόγους διαφάνειας τα πάντα γίνονται εγγράφως, όπως ορίζει η παράγραφος 4.2.5 του σχετικού Σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Οι Περιφέρειες λοιπόν ικανοποιούν τα αιτήματα της πυροσβεστικής για μηχανήματα, προμηθεύουν την Πυροσβεστική με ό,τι τους ζητήσει και μάλιστα εγγράφως. Και αυτό είναι και το λογικό από τη στιγμή που μόνο η Πυροσβεστική έχει εκπαιδευθεί, διαθέτει την εμπειρία, την γνώση και τα μέσα για να σβήνει τις πυρκαγιές.
Να το πω απλά με στρατιωτικούς όρους. Η πυροσβεστική είναι στην πρώτη γραμμή και πολεμάει, είναι το πεζικό, τα τεθωρακισμένα, το μάχιμο τμήμα, ξέρει και μπορεί να το κάνει αυτό. Ενώ οι Περιφέρειες είναι το σώμα εφοδιασμού της πρώτης γραμμής και σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης και το Μνημόνιο Συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εκπονήσει, έχουν το ρόλο να κινητοποιούν όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα μηχανήματα που ζητάει το μέτωπο. Αυτό ακριβώς που πράξαμε.

Ο ρόλος αυτός, όπως καταλαβαίνετε, δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή αξιοποίηση, είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου που είναι η καταστολή και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ερ: Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Τώρα, 3 εβδομάδες μετά τα τραγικά γεγονότα, με την ασφάλεια που δίνει η απόσταση από αυτά, κάνοντας ένα φλας μπακ, πείτε μας τι έγινε λεπτό προς λεπτό;

Απ: Τη μοιραία Δευτέρα, μόλις ενημερώθηκα στο Γραφείο μου όπου βρισκόμουν μαζί με τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, στις 12.30 για την πυρκαγιά στην Κινέττα, απέστειλα αμέσως τον αρμόδιο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, που σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής και σε άμεση επαφή μαζί μου, υλοποιήσαμε άμεσα όλα τα αιτήματα της Πυροσβεστικής.
Ήμουν συνεχώς όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στα γραφεία της Περιφέρειας ώστε να είναι δυνατή η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους ανά χωρική ενότητα υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας. Αντιμετωπίσαμε πρακτικά όλα όσα προέκυπταν συνεχώς. Στείλαμε στην Κινέττα 7 υδροφόρες και 2 γαιοπροωθητές. Η φωτιά εκεί εξελίσσονταν με δυσμενή τρόπο και για αυτό έστειλα περισσότερους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Ερ: Ας συνεχίσουμε με τις εξελίξεις στις 23 Ιουλίου...

Απ: Δυστυχώς οι συνθήκες στην περιοχή της Κινέττας επιδεινώθηκαν. Έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στη νέα Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου γιατί η φωτιά μαινόταν και άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που συνομιλούσα τόσο με τον Δήμαρχο Μεγάρων όσο και με τη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας περί τις 18.15. Η φωτιά αυτή συνέχισε το καταστροφικό της έργο όλο το βράδυ με κίνδυνο να περάσει προς άλλους δήμους και άλλη Περιφέρεια.
Εν τω μεταξύ, μόλις ενημερώθηκα, στις 16.50 για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αμέσως έστειλα τον αρμόδιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη, που σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, βρέθηκαν επιτόπου και ήμασταν συνεχώς σε επαφή για την άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων της Πυροσβεστικής.
Αργότερα, μόλις ενημερώθηκα στις 17.23 για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν είναι άλλη εστία από τη Νταού Πεντέλης, αφού παρόλες τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση, στέλνω την εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, να βρει τον Δήμαρχο και τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, όπως και στις άλλες εστίες.
Κι ενώ με τις εντολές της Πυροσβεστικής συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητείται όλες αυτές τις ώρες, περίπου στις 18.45 πληροφορούμαι, από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά είναι στο Νέο Βουτζά και έχει περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος χωρίς κανείς να ενημερώσει για την κατεύθυνσή της, για την απειλούμενη περιοχή ή για τα άλλα χαρακτηριστικά της.

Ζητώ άμεσα και εγγράφως, αν και δεν το επιβάλλει ο νόμος, να συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε ασφαλές σημείο, για αξιολόγηση της κατάστασης και συνδρομή στην Πυροσβεστική. Συγχρόνως ζητώ να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ζητώ την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η φωτιά στην Κινέττα συνεχιζόταν.
Γύρω στις 19.05 η επίσημη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική είναι ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ότι είναι στο Νέο Βουτζά χωρίς να μου έχει αναφερθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση, πάντως αντίθετη από αυτή που λέει η Πυροσβεστική. Αναρωτιέμαι μήπως ισχύουν και τα δύο, συγχρόνως μαθαίνω και για νέα φωτιά στον Κάλαμο (19.05) ενώ μαίνεται ακόμη στην Κινέττα.

Είναι λοιπόν πολλά τα μέτωπα, δεν υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για την εξέλιξή τους, οπότε κρίνω ότι το καλύτερο δυνατόν για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου είναι να πάω στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να έχω άμεση ενημέρωση για να μπορέσω να κινητοποιήσω τους φορείς που θα υλοποιήσουν όλες τις δράσεις που προβλέπονται. Βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων γύρω στις 19.30 και έφυγα από εκεί τα ξημερώματα της Τρίτης, 24 Ιουλίου. Όλα τα αιτήματα που είχα από την Πυροσβεστική, τα υλοποίησα άμεσα.

Ερ: Σας κατηγορούν ότι δεν «ήσασταν στη φωτιά στην Ανατολική Αττική» ή ότι είστε «εξαφανισμένη». Τι απαντάτε;

Απ: Από όσα μόλις σας είπα, είναι ξεκάθαρο ότι από τις 12.30 το μεσημέρι της μαύρης Δευτέρας, ως τα ξημερώματα της Τρίτης, ήμουν παρούσα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Βοηθούσα, μαζί με τα στελέχη της Περιφέρειας, το έργο της Πυροσβεστικής, ως όφειλα από τη θέση της Περιφερειάρχη.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα ήθελαν να με δουν στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς ή να βγαίνω στο δελτίο κάποιου καναλιού. 
Θέλω να πω στους συμπολίτες μου ότι δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στις κορδέλες και τα εγκαίνια. Αυτή είναι μια σταθερή και συνεπής στάση μέσα σε αυτά τα χρόνια. Είναι μια στάση που δεν αρέσει σε πολλούς, κάποιους άλλους ξενίζει αλλά εκτιμώ ότι είναι η στάση που πρέπει να έχουν οι εργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια διαφορετική Ελλάδα που πρέπει να κτίσουμε για το παρόν και το μέλλον. Προτιμώ να δρω παρά να μιλώ και αυτό στο τέλος θα κριθεί από τους πολίτες.

Ερ: Δεν βγήκατε να μιλήσετε όμως ούτε τις μέρες μετά την πυρκαγιά. Γιατί;

Απ: Αφενός γιατί η ουσιαστική δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τις επόμενες μέρες. Όταν δηλαδή πρέπει να επουλωθούν πληγές, να οργανωθεί η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι άνθρωποι, να βοηθήσουμε να στηθούν υποδομές. Αφετέρου, όταν ακόμη υπάρχουν άθαφτοι νεκροί, θεωρώ ασέβεια να βγαίνω και να εξηγώ το ρόλο και τις αρμοδιότητές μου. Το ότι στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην τραγωδία, με αφόρητο πόνο, όπως είπα στη συνέντευξή μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα μου, οι πολιτικοί μου αντίπαλοι το διαστρεβλώνουν υποστηρίζοντας ότι είμαι απαθής και αδιάφορη. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Ερ: Και για να επανέλθω στο θέμα της εκκένωσης, θα μπορούσε η Περιφέρεια να πάρει τέτοια πρωτοβουλία;

Απ: Καλά κάνετε και θέτετε ξανά το ερώτημα. Γιατί πρέπει να το πούμε απλά και ξεκάθαρα για να το καταλάβει και ο κόσμος που μέσα στην οδύνη, το θρήνο και την οργή για την καταστροφή και τα θύματα, έχει βομβαρδιστεί το τελευταίο διάστημα από πληροφορίες που πολλές φορές, όμως, είναι στην ουσία fake news.
Άλλο λοιπόν οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει η φωτιά να απειλεί συγκεκριμένους οικισμούς. Και άλλο, διαφυγή, διάσωση, όταν η φωτιά έχει ήδη αρχίσει να κατακαίει την περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος. Στην περίπτωση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης την εισήγηση σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την κοινή λογική, τη κάνει αποκλειστικά ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού σώματος. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν συγκλίνουν οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, το προληπτικό μέτρο αντί να σώσει, τελικά να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς, πανικό, ακόμη και θύματα.

Αν από τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική, διαπιστώσει ότι η απομάκρυνση αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον Δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια, που με τη σειρά της ενημερώνει τους δήμους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Και τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Ενώ κάτι τέτοιο έγινε με τη σαφή εισήγηση της Πυροσβεστικής στις πρόσφατες πυρκαγιές στα χωριά της Εύβοιας.
Τώρα την διάσωση, διαφυγή, απεγκλωβισμό, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο χερσαίο χώρο, την επιχειρεί και τη συντονίζει αποκλειστικά η Πυροσβεστική.

Το όλο θέμα περί δήθεν αμέλειάς μου να δώσω εντολή απομάκρυνσης, “κατασκευάστηκε” από συνάδελφό σας 24 ώρες μετά από την τραγωδία, ο οποίος μάλιστα βγήκε σε εθνικό δίκτυο και διάβαζε “κοπτοραπτικά” την εγκύκλιο, δημιουργώντας ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις ως προς τον τρόπο που ασκούσα τα καθήκοντά μου τη μαύρη Δευτέρα.

Ερ: Για το αν τελικά υπάρχουν ευθύνες;

Απ: Τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσει ένα δημοσίευμα, ένα πρωτοσέλιδο μίας κυριακάτικης ή ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ειδικά όταν, όπως είδαμε πολλές φορές να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μίας δημοσιογραφίας που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα θύματα αλλά να κάνει προπαγάνδα, πατώντας πάνω στους νεκρούς και τα αποκαΐδια.
Επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έγιναν όλα καλά» όταν υπάρχουν νεκροί. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και δε θα επιχειρήσω να προκαταλάβω τα πορίσματα της Δικαιοσύνης όπως έχουν σπεύσει να κάνουν ορισμένα κανάλια, ορισμένα εκδοτικά συγκροτήματα και πολιτικοί αντίπαλοι…

Ερ: Σας κατηγορούν ότι είχατε πει ότι «αν δεν κάνετε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα σε 6 μήνες θα πάω σπίτι μου»...

Απ: Η απάντηση σε αυτό το μονταρισμένο από τη γνωστή ομάδα επαγγελματικής παραπληροφόρησης, είναι ότι η διατύπωσή μου αφορούσε τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Και σε αυτό απαντάει η πραγματικότητα και όχι η δική μου ερμηνεία. Για πρώτη φορά στην Αττική έχουμε σε εξέλιξη 160 έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και άλλα, κόστους μισού δις ευρώ, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης. 
Σήμερα στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας έχουν μπει οι μπουλντόζες για δύο μεγάλα έργα - και πήραμε το “πράσινο φως” για το τρίτο -, που όφειλαν να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Με είδατε να καλώ τις κάμερες για να το εκμεταλλευτώ επικοινωνιακά;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτοί που διακινούν αυτά τα βίντεο ή που παραποιούν τα λόγια μου, είναι οι ίδιοι που αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη φωτιά, ούτε για τα θύματα. Δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, για τους συμπολίτες μου που παλεύουν να ορθοποδήσουν στις πληγείσες περιοχές. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η πολιτική εξόντωση.

Ερ: Με το χέρι στην καρδιά, τι αισθανθήκατε εκείνο το βράδυ, μετά από το τέλος της σύσκεψης, όταν βγήκατε με τον πρωθυπουργό στις κάμερες;

Απ: Μια στιγμή που ας μην τη νοιώσει κάνεις. Να ξέρεις ότι έχεις κάνει το καθήκον σου όπως προβλέπει ο νόμος και αυτό να μην είναι αρκετό. Και από την άλλη, όπως οι συμπολίτες μου στις πληγείσες περιοχές, αισθάνομαι την ανάγκη να σταθούμε στα πόδια μας. Να παλέψουμε. Να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό. Για την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής. Για να μην ξανασυμβεί. 

Ερ: Ήσασταν από τους πρώτους που χαιρετίσατε την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών. Τι θεωρείτε ότι συμβολίζει αυτή η εξέλιξη;

Απ: Ήταν η μόνη ευχάριστη είδηση που άκουσα τις τελευταίες ημέρες και μας έδωσε δύναμη και κουράγιο. Έστω κι αν κάποιοι επιχείρησαν να απομειώσουν τις πραγματικές της διαστάσεις. Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι υπόθεση διαπροσωπικών σχέσεων ούτε πλειοδοσία πατριωτισμού αλλά απαιτεί συνεπή, σταθερή, νηφάλια και σε βάθος στρατηγική.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δούρου ενοχοποιεί την Πυροσβεστική για την τραγωδία στο Μάτι: Στις 18:45 έμαθα ότι η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος..."

Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για εμπρησμό συνελήφθη με 5 αναπτήρες κοντά σε πυρκαγιά

Με 5 αναπτήρες στην τσέπη του συνελήφθη ένας 36χρονος, ύποπτος για εμπρησμό σε δασική περιοχή. Ο 36χρονος εντοπίστηκε σε δασική περιοχή του Νεοχωρίου Χαλκιδικής και πλησίον εκδηλωθείσας πυρκαγιάς σε πευκόφυτη έκταση, χωρίς να καταβάλλει καμία προσπάθεια για την κατάσβεση της ή ενημέρωσης των Αρχών.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία έσπευσαν στο σημείο. Κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκδηλώθηκαν άλλες 2 μικροεστίες πυρκαγιάς, οι οποίες κατασβέστηκαν άμεσα πριν επεκταθούν. Στην κατοχή του 36χρονου ο οποίος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 αναπτήρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για εμπρησμό συνελήφθη με 5 αναπτήρες κοντά σε πυρκαγιά"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Δευτέρα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία)


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα"

Γένοβα: Στους 43 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι

Η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων στη Γένοβα, μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού βρέθηκαν οι σοροί και των τριών τελευταίων θυμάτων, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό στους 43 νεκρούς.

Ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας Μοράντι κατέρρευσε την περασμένη Τρίτη, εν μέσω καταιγίδας, παρασέρνοντας τα οχήματα που την διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων.

Αφού εντοπίστηκαν σε ένα καταπλακωμένο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν από τους διασώστες οι τρεις σοροί, οι αρχές της Γένοβας αναθεώρησαν προς τα επάνω τον τελικό απολογισμό. Άλλοι εννέα άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία και οι τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μολονότι έχουν πλέον εντοπιστεί όλοι όσοι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής, ο Στέφανο Τσάνουτ, είπε στο Sky TG24: «Η δουλειά μας συνεχίζεται για να βεβαιωθούμε ότι δεν έμεινε κανείς κάτω από τα συντρίμμια». Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται ώστε να καταστήσουν ασφαλή τον χώρο και να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της καταστροφής.

Η οδογέφυρα αποτελούσε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α10 που συνδέει τη Γένοβα με τη Γαλλία, στα δυτικά. Υπεύθυνη για τη διαχείρισή της ήταν η εταιρεία Autostrade per l’Italia, μονάδα του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia. Το Σάββατο η Autostrade δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να ξαναχτίσει τη γέφυρα και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όσους έχασαν τα σπίτια τους λόγω της κατάρρευσης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γένοβα: Στους 43 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι"

ΕΝΦΙΑ: Νέο σύστημα πληρωμής από το 2019

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα μήνες αντί για πέντε σήμερα και η αρχή να γίνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η εξόφληση τον Δεκέμβριο.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση μάλιστα ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις πέντε δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα του πρώτου εξαμήνου που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις τόσο για τη συνέχεια του έτους όσο και για το επόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι με το που θα πληρωθεί η πέμτη και τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2019, αμέσως μετά θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με ημερομηνία εκκαθάρισης τον Φεβρουάριο και με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί μόλις σε δυο μήνες αφού καταβλήθηκαν οι προηγούμενες δόσεις (τον Μάρτιο).

Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ βάσει της περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα που έχουν αναγράψει στο Ε9 μέσα στο έτος πληρωμής αυτή θα μεταφέρεται και θα εκκαθαρίζεται στο επόμενο έτος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Νέο σύστημα πληρωμής από το 2019"

Ρέγκλινγκ: Το «επεισόδιο» του 2015 κόστισε στην ελληνική οικονομία από 86 έως 200 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται στα 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές» που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε μια έμμεση αιχμή δε για την εποχή Βαρουφάκη, ο διευθυντής του ESM αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς έλληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Χρόνια προβλήματα

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρεται πάντως και στην εποχή πριν τα Μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνει πως από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήλθε στην επιφάνεια το 2009 με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονταν επί πολλά χρόνια, αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.

Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν «τους πιο ευάλωτους» δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.

«Απαράμιλλη» στήριξη

Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, υπενθυμίζει.

«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», κλείνει ο κ. Ρέγκλινγκ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Το «επεισόδιο» του 2015 κόστισε στην ελληνική οικονομία από 86 έως 200 δισ. ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news