facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Αναφορά Σπίρτζη σε Άρειο Πάγο για κατασχέσεις ενισχύσεων πυροπλήκτων

Αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου, κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Η κατάθεση της αναφοράς, όπως ενημερώνει με σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έγινε από τον κ. Σπίρτζη την Τρίτη 14 Αυγούστου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατέβαλαν και συνεχίζουν χωρίς διακοπή, την καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση των πληγέντων συμπολιτών μας και συμπληρώνεται: «Ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες, καταβάλλουν τα βοηθήματα, συνεργάζονται με άλλους δημόσιους φορείς και υπουργεία, ώστε οι αυτοψίες να διευκολύνουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους. Καταπολέμησαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε συνεχή συνεργασία με την ΑΔΑΕ προχωρούν σε ελέγχους για την έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των βοηθημάτων».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως την ίδια ώρα που πρώτη προτεραιότητα όλων είναι η διευκόλυνση των πληγέντων και υπάρχει συνεχής εγρήγορση των υπηρεσιών, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αδιαφορούν χωρίς να υπολογίζουν τον ανθρώπινο πόνο «χωρίς να υπολογίζουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθη μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ Α 128/26-07-2018) και με την οποία τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, όπου προβλέπεται ρητά, η εξαίρεση αποζημιώσεων και βοηθημάτων, τα οποία "θεωρούνται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων"».

Το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι στα καταθετήριά του υπάρχει ρητή διατύπωση με την ένδειξη «χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντες, καταβολή της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης της παραγράφου 1 του άρθρου 12 της από 26-7-2018 Π.Ν.Π».

Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ζητά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τις διερευνήσει και να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας και την αποφυγή τυχόν έκνομων ενεργειών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναφορά Σπίρτζη σε Άρειο Πάγο για κατασχέσεις ενισχύσεων πυροπλήκτων"

Τουρκική πρόκληση: Πολεμικά πλοία παρενόχλησαν κυπριακό αλιευτικό

Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες τράτα της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, περιστατικό που αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δύο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.

«Ο καπετάνιος επικοινώνησε μαζί μου στις δυο τα ξημερώματα και τότε του ζήτησα να απομακρυνθεί και να προχωρήσει στα 24 ναυτικά μίλια (από τις ακτές της Τουρκίας), παραμένοντας στα διεθνή ύδατα», είπε ο κ.Αριστείδου, προσθέτοντας ότι τα δύο πολεμικά πλησίασαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Τελικά, συνέχισε, ο καπετάνιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τα δυο πολεμικά συνόδευσαν μέχρι ενός σημείου το σκάφος, το οποίο επέστρεψε αργά απόγευμα στο λιμάνι της Λεμεσού.

Ο Άριστος Αριστείδου, πατέρας της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Κερύνειας Μαριέλλας Αριστείδου, εξέφρασε την έκπληξη του από το περιστατικό, αφού όπως τόνισε, πρόκειται για περιοχή που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα αλιευτικά του σκάφη.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά τα αλιευτικά του στην περιοχή, η οποία είναι και η μόνη που υπάρχει για την αλιευτική δραστηριότητα, ο κ.Αριστείδου είπε «θα δούμε τι θα γίνει, γιατί το πλήρωμα φοβήθηκε αφού μας απείλησαν να μας συλλάβουν».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια του, Μαρίνα Αργυρού, ενώ προωθήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική πρόκληση: Πολεμικά πλοία παρενόχλησαν κυπριακό αλιευτικό"

Άλλοι δύο νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου - Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές

Συνεχίζει τη «μολυσματική» διαδρομή του ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω των κουνουπιών.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που τους προκάλεσε η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και 17 προστέθηκαν στον κατάλογο με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη.

Συνολικά, από το τέλος του περασμένου Μαϊου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

Ενδεικτικό του φορτίου που συνεπάγεται για τον πληθυσμό αλλά και το σύστημα υγείας η κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού είναι πως σήμερα 22 άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον ιό και έχοντας εμφανίσει τη λοίμωξη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, με τους επτά να βρίσκονται, σε σοβαρή κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές εστίες του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα κρούσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι βασικές βρίσκονται στην Αττική. Από τα 77 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, τα 31 είναι στην Αττική.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχει ο ιός όμως και στη Βόρειο Ελλάδα, με τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, του Κιλκίς να μετράνε συνεχώς νέα κρούσματα.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια – τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου με το τσίμπημά τους μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους- και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός) καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι δύο νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου - Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές"

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία»

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτηση της στο twitter, για την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας.

«Μετά τα fake news περί SMS, η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα... μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ. Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», έγραψε η κ. Σβίγκου.

Mε το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του» ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωσταντίνος Ζούλας απάντησε στην Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να τη διευκολύνω» έγραψε στο τουίτερ ο κ. Ζούλας.

«Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ κ τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει "γραμμή" τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες».

Τα παραπάνω έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη σε προηγούμενη ανάρτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ζούλα.

Λίγο αργότερα, με νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας απαντά σε προηγούμενη ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου. «Πρώτη φορά ακούω ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. Αραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο; Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφ ότου ανέλαβα το ΓΤ της ΝΔ. Τη χυδαιότητα σάς την επιστρέφω» γράφει ο κ. Ζούλας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία»"

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ και ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη θέση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αρμοδιότητα, όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο, «την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα η προστασία της Δημόσιας Υγείας, ήτοι η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας». Ταυτόχρονα στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.

«Η πολυνομία που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνδυασμό με τη μη έκδοση μέχρι σήμερα, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, Εσωτερικού Κανονισμού του Κέντρου, έχουν δημιουργήσει πλείστες δυσχέρειες στη λειτουργία του» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τους λόγους ίδρυσης ενός νέου φορέα για τη δημόσια υγεία.

Ποιοι θα διοικούν το νέο φορέα

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ο οποίος θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και αποτελείται από καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του επιστημονικού χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης, ιδίως επιστήμονες υγείας, που μπορούν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού.


Η νομοθετική παρέμβαση επικεντρώνεται στη ρύθμιση εργασιακών ζητημάτων του προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό «κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στο καταργούμενο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., είτε αυτοί υπηρετούν εντός των δομών του είτε με διάθεση σε εξωτερικούς φορείς, ενώ προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την αποφυγή κάθε αιφνίδιας υπηρεσιακής μεταβολής».

Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών

Με δεδομένο πως ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας, το υπουργείο επιχειρεί να χαράξει εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. «Η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο είναι επιβεβλημένη. Λόγω των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας της Εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αλλά και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν τη συνολική , σε εθνικό επίπεδο, διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.


Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση που άνοιξε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 24/08/2018 και ώρα 14:00. Από την πλευρά του, πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) ζήτησε από τον υπουργό παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος διαβούλευσης που ορίστηκε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ και ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας"

Λεβέντης: «Πήραμε δυο αθώους στρατιωτικούς και παραδώσαμε την Θράκη»

«Πήραμε δυο αθώους στρατιωτικούς και παραδώσαμε την Θράκη. Ο Ερντογάν πλέον βάζει το χέρι του στη Θράκη εκλέγοντας τους αρεστούς του μουφτήδες»: αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο «Θέμα 104,6 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Θυμίζοντας επιπλέον ότι «τη σχετική τροπολογία ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες και μάλιστα σε συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ», όπως είπε. «Είδανε στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να πάρουν τους οκτώ και συμφωνήθηκε τελικά να πάρουν τις μουφτείες. Ο κ. Τσίπρας είναι το αγαπημένο παιδί της Αμερικής. Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι οι δυο αξιωματικοί μας είναι στο σπίτι τους αλλά για να γίνει αυτό παραδώσαμε την Θράκη και αυτό θα φανεί εν καιρώ».

Αναφορικά με τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Λεβέντης δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές, ή θα προχωρήσει στην προδοσία και θα αναλάβει όλο το βάρος ή θα πάει σε εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο για να παραδώσει την "καυτή πατάτα" στον Κ. Μητσοτάκη. Και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί να λέει προεκλογικά ότι δεν ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών και μετεκλογικά να λέει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Οι Σκοπιανοί πάντως τα πήραν όλα, για αυτό και στο δημοψήφισμα που θα κάνουν, το ποσοστό θα είναι 80% υπέρ της συμφωνίας», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να ακυρώσει την συμφωνία και καλεί την κυβέρνηση να καταγγείλει την συμφωνία στην διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι για το οποίο ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: «Πήραμε δυο αθώους στρατιωτικούς και παραδώσαμε την Θράκη»"

Η Τουρκία προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς των ΗΠΑ

Στη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προσβλέπει η Άγκυρα, που επιχειρεί να ακυρώσει την απόφαση των ΗΠΑ για διπλασιασμό των δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Την απόφαση προσφυγής στον ΠΟΕ ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ», ανέφερε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας

Η διένεξη άρχισε να κορυφώνεται στις 10 Αυγούστου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα από την Τουρκία στο 20% και 50% αντίστοιχα. Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ωστόσο, η διένεξη ΗΠΑ- Τουρκίας για εμπορικά θέματα ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα διπλασίασε τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 533 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσφύγει εναντίον των εισαγωγικών δασμών στον ΠΟΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς των ΗΠΑ"

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «σβήνει» τις επιστροφές φόρου

Το δρόμο για αθρόους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ανοίγει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν ότι τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έριξε το βάρος των επιστροφών φόρου στο κονδύλι εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το οποίο χρηματοδοτήθηκε και από τις δόσεις του τρίτου προγράμματος του ESM με τις «κλασικές» επιστροφές φόρου να μένουν πίσω.

Στο επτάμηνο, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι διενεργήθηκαν επιστροφές φόρου 2,330 δισ. ευρώ με υστέρηση 333 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο επιστροφών συνολικού ύψους 2,663 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατεβλήθησαν 477 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο έως το τέλος Ιουλίου, έναντι 693 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2017.

Εφόσον τηρηθούν οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους το σύνολο των επιστροφών φόρων δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς έχουν εγγραφεί για το 2018, συνολικές επιστροφές 3,648 δισ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβρη, πάντως, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα «σβήσει» τις επιστροφές. Όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, η ΑΑΔΕ αναμένεται να διενεργήσει μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει παρέλθει.

Στο πλαίσιο αυτό η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ εντός Σεπτεμβρίου, παρ’ ότι συνοδεύεται από προθεσμίες πληρωμής σε πέντε μηνιαίες δόσεις μπορεί να ενεργοποιήσει τους συμψηφισμούς με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε 784.686 πιστωτικά σημειώματα με το επιστρεφόμενο ποσό στα 363,255 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017.

Η εντολή πληρωμής αφορούσε φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλλει τη δήλωση μέχρι τις 27 Ιουνίου με πιστωτικό εκκαθαριστικό και φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα.

Με αυτό τον τρόπο κατεβλήθησαν μαζικά συνολικές επιστροφές 80,9 εκατ. ευρώ σε περίπου 270.000 φορολογούμενους. Από τότε δεν έχει διενεργηθεί άλλη μαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «σβήνει» τις επιστροφές φόρου"

Νέα καταγγελία για πυροβολισμούς από τουρκικό αλιευτικό

Ένα ακόμη περιστατικό με πυροβολισμούς από τουρκικό αλιευτικό είχε σημειωθεί δύο ημέρες πριν από αυτό της Λέρου, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός.

«Είχαμε περιστατικό δύο μερες πριν από αυτό της Λέρου. Μετά από φραστικό επεισόδιο έπεσαν και πυροβολισμοί» από τουρκικό αλιευτικό ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το περιστατικό σημειώθηκε δυτικά της Σαμοθράκης, προς τη Λήμνο.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, το ελληνικό και το τουρκικό αλιευτικό συναντήθηκαν σε ένα σημειο όπου ο Έλληνας προηγείτο και ήθελε να περάσει ο Τούρκος, αλλά δεν μπορούσε. «Μετά από λεκτικό επεισόδιο ο Τούρκος έβγαλε ένα όπλο, έριξε τρεις σφαίρες και μια ριπή, στον αέρα» είπε.

«Ο συνάδελφός μου που με ενημέρωσε μου είπε ότι μίλησε με το Λιμενικό και με το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα και του είπαν 'μη δίνετε έκταση στο θέμα'». πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα φαινόμενα των οχλήσεων από Τούρκους συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.

«Τη Λήμνο την έχουν ισοπεδώσει εδώ και πολλά χρόνια, και τη Σαμοθράκη. Τώρα ακούω και μαθαίνω ότι έχουν πάει πιο νότια» συμπλήρωσε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καταγγελία για πυροβολισμούς από τουρκικό αλιευτικό"

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία"

Εως 31 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο


Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε οτι:

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου. Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

H εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Απο μία πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο που είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ προκύπτει οτι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ( το 62%). Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία κυρίως άνω των 250.000 ευρώ.

Από την ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών προκύπτει ότι σε πολλά προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερο φόρο που φθάνει ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Μπορεί για τους περισσότερους εξ αυτών ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το περυσινό έτος, ωστόσο εκτοξεύεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση μεταφέρει για μία ακόμα φορά το βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα ακίνητα που βρίσκονται στις λαϊκές γειτονιές. Οι ειδικοί της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για πλασματικές αξίες που δημιουργήθηκαν με χειρουργικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί η είσπραξη 2,65 δισ. Δηλαδή, η κυβέρνηση με χειρουργικές παρεμβάσεις αύξησε και μείωσε τις αξίες κατά 50 ή 100 ευρώ στις χαμηλές ζώνες για να μην προκύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 31 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο"

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών στα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Μετά την αρχική περιγραφική ειδησεογραφία της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη οι σημερινές Κυπριακές εφημερίδες επικεντρώνονται με εκτεταμένα ρεπορτάζ στο παρασκήνιο του τερματισμού της ομηρίας τους.

Αντλώντας από ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εφημερίδες επικεντρώνονται σε φερόμενη αμερικάνικη παρέμβαση, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επαφών των Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ και σε αίτημα των Αμερικανών για απελευθέρωση 15 κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων και οι δύο στρατιωτικοί.

Επίσης, εικάζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διακατεχόταν από έναν έντονο φόβο πως οι Αμερικάνοι ίσως στήσουν κάποιο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για να τον ανατρέψουν, γεγονός, που αν και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι δυνατό να συνέβαλε στο να κλείσει αυτό το μέτωπο χωρίς να τρωθεί το κύρος του Τούρκου προέδρου.

Τέλος, αναφέρονται στην πιθανότητα η απελευθέρωσή τους να συνδέεται με φερόμενο διακανονισμό του θέματος των μουφτήδων της Θράκης με τον προσχηματικό τερματισμό των υπηρεσιών των διορισμένων από το Ελληνικό κράτος μουφτήδων λόγω ηλικίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών στα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων "

Δύο τραυματίες σε συμπλοκή στο Μενίδι - Η ΟΠΚΕ έπιασε το δράστη

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Ρομά σημειώθηκε χθες αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του bloko.gr, αποτέλεσμα τής συμπλοκής ήταν δύο τραυματίες, ένας από σκάγια κυνηγετικού όπλου και ένας δεύτερος από ξυλοδαρμό.

Στις επτά το απόγευμα περίπου πενήντα άτομα συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Λουντέμη και Σαμαρίνας, στο Μενίδι, όπου για άγνωστο λόγο συνεπλάκησαν, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα.

Άμεσα κατέφθασε στο σημείο η ΟΠΚΕ και τα στελέχη της όχι μόνο κατάφεραν να σταματήσουν τα επεισόδια, αλλά και να εντοπίσουν τον οπλοφόρο και να τον οδηγήσουν στο τμήμα.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο τραυματίες σε συμπλοκή στο Μενίδι - Η ΟΠΚΕ έπιασε το δράστη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news