facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Απάντηση προέδρου ΟΙΕΛΕ σε Σαμαρά: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την διαμάχη του πρόεδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε σχέση με την απόλυση καθηγήτριας από το Κολλέγιο Αθηνών λόγω της υπόθεσης αντιγραφής του υιού του. Αυτό αναφέρει στην απάντηση του προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Παράλληλα ο κ. Κουρουτός ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από όλες τις συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα: «Επειδή όμως η πρόκληση και η αλαζονεία του «ισχυρού» δεν έχει όριο κάποιες φορές και επειδή το ύφος και οι εκφράσεις του είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ανακοινώνω στον κ. Σαμαρά ότι η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει αύριο να ανοίξει ο φάκελος Μπουλούτα. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από όλες τις συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα. Αν θέλει, ας τα ζητήσει και ο ίδιος. Άλλωστε, επί των ημερών του και επί των ημερών του από εκείνον διορισμένου Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου έλαβε χώρα το όνειδος της απόλυσης Μπουλούτα .Τα υπόλοιπα στη δικαιοσύνη….», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ

Με κατάπληξη διάβασα σήμερα στα ΜΜΕ την πρόθεση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά να αποστείλει προς εμένα εξώδικο με το οποίο θα ζητά να «ανασκευάσω τα ψεύδη μου» στην ανοιχτή μου επιστολή.

Καταρχήν οφείλω για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσω κάτι. Η συγγραφή της επιστολής έγινε με αφορμή το προκλητικό κείμενο του κ. Μουρούτη στο The President.gr με το οποίο διασυρόταν άδικα και μετά θάνατον η Φώφη Μπουλούτα. Μπορεί για τον πρώην Πρωθυπουργό οι μνήμες νεκρών να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία, όμως εγώ όφειλα να βάλω τέλος σε μια άνευ προηγουμένου σπίλωση που έγινε για μικροπολιτικούς λόγους. Δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να έρθω σε αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά για μια υπόθεση που συνέβη 6 χρόνια πριν και, αν πράγματι είχα διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, θα την είχα χρησιμοποιήσει τότε, όταν η πολιτική πόλωση ήταν στο ζενίθ της. Επαναλαμβάνω ότι οι κομματικές κόντρες δεν με αφορούν και θεωρώ ότι θολώνουν την ουσία της υπόθεσης.

Η κατάπληξή μου οφείλεται σε δύο γεγονότα. Πρώτον, την εκ μέρους του ευθυγράμμισή μου με το κυβερνών κόμμα. Πιθανότατα ο κ. Σαμαράς να ερμηνεύει την οποιαδήποτε κριτική του ασκείται με όρους μικροπολιτικής, δεν είναι όμως έτσι. Η πολιτική μου διαδρομή είναι γνωστή. Ως συνδικαλιστής (ιδιότητα που ο κ. Σαμαράς, χωρίς να εκπλήσσει κανέναν, την αναφέρει με προφανή υποτιμητικό τρόπο) έχω συνεργαστεί συχνά και εποικοδομητικά με εκπροσώπους του πολιτικού του χώρου. Έχω, επίσης, ασκήσει δριμεία κριτική στο κόμμα του, όπως και σε όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως (φυσικά και στη σημερινή κυβέρνηση).

Δεύτερον, μιλά για ψεύδη. Εγώ ανέφερα επακριβώς τα γεγονότα, όπως συνέβησαν και προσκόμισα έγγραφα με σφραγίδες και υπογραφές. Για όλα αυτά ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη, όπως επίσης δεν αποσαφήνισε τι θεωρεί ψεύδος από αυτά που συνέγραψα. Απλώς απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Καλοδεχούμενη, κι εκεί θα αποκαλυφθούν κι άλλα…

Έντεχνα ο κ. Σαμαράς αποκρύπτει ότι η διαρροή των στοιχείων της υπόθεσης Μπουλούτα με εμπλοκή του γιού του έγινε με ευθύνη των δικών του νομικών, καθώς και του Κολλεγίου. Όπως ανέφερα στην επιστολή μου, με απόφαση της εκπαιδευτικού, δική μου και του νομικού μας συμβούλου, ζητήσαμε από το δικαστήριο να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, ώστε το παιδί να προστατευθεί. Το αίτημά μας αυτό δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκε από την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαρροή στοιχείων για την υπόθεση. Αν κάποιος, επομένως, διασύρει το όνομα του γιου του, είναι η διοίκηση του Κολλεγίου τότε και ο ίδιος – ή οι άμεσοι συνεργάτες του – τώρα, που προσβάλλουν τη μνήμη μιας νεκρής, απλώς για να παίξουν προεκλογικά παιχνίδια.

Αναφέρθηκα στην ιστορικότητα του Κολλεγίου και στην αμαύρωσή της από τα πεπραγμένα κάποιων. Αυτά δεν τα λέει ένας «κακός συνδικαλιστής». Τον ενδοκολλεγιακό πόλεμο, τον αυταρχισμό εναντίον των εκπαιδευτικών, την αμφιλεγόμενη διαχείριση και την υποβάθμιση της ποιότητας του σχολείου τα διαπιστώνει δικαστική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

Επειδή όμως η πρόκληση και η αλαζονεία του «ισχυρού» δεν έχει όριο κάποιες φορές και επειδή το ύφος και οι εκφράσεις του είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ανακοινώνω στον κ. Σαμαρά ότι η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει αύριο να ανοίξει ο φάκελος Μπουλούτα. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από όλες τις συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα. Αν θέλει, ας τα ζητήσει και ο ίδιος. Άλλωστε, επί των ημερών του και επί των ημερών του από εκείνον διορισμένου Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου έλαβε χώρα το όνειδος της απόλυσης Μπουλούτα.

Τα υπόλοιπα στη δικαιοσύνη….

Μιχάλης Κουρουτός

Μαθηματικός στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και (υπερήφανος) Συνδικαλιστής

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση προέδρου ΟΙΕΛΕ σε Σαμαρά: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη"

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων για τη φωτιά στην Εύβοια

Εκτακτη συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, πραγματοποιεί αυτή την ώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται από όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Εύβοιας, ενώ λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας από Χαλκίδα για Βόρεια Εύβοια και αντιστρόφως, η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς στον κόμβο Καστέλα, που κινούνται από την κατεύθυνση της Βόρειας Εύβοιας, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού, και να διέρχονται προς Αρκίτσα με τα φέρι μπόουτ τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλη τη νύχτα.

Επίσης, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς τα Ψαχνά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στην 41η χιλιομετρική θέση της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι είναι σε εξέλιξη, ενώ παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Όπως είπε η κ. Μαλλίρη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 2 Συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στον τόπο της πυρκαγιάς συντονίζει ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων για τη φωτιά στην Εύβοια"

Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια

Στις 9.30 το βράδυ το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση για τη φωτιά στην Ευβοια στην οποία ανέφερε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 12 Αυγούστου, στις 15:23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στη 49η Χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεδομένου της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Καταγραφη333
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια"

Το κυβερνητικό SMS που παρουσίασε εφημερίδα και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου

Ένα ρεπορτάζ για SMS που φέρεται να απέστειλε σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου, εν είδει non paper, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κύκλων της κυβέρνησης.

Το «μήνυμα», το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», φέρεται να στάλθηκε δέκα ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές και λίγο πριν την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, και περιελάμβανε οδηγίες για το τι πρέπει να δηλώνουν στελέχη κυβέρνησης και κόμματος όταν μιλάνε στα ΜΜΕ για το ζήτημα.
Αυτές είναι οι οδηγίες σύμφωνα με την εφημερίδα:
  • Σε αντίθεση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, η κατάσταση στο Μάτι εξομαλύνεται και το γενικότερο κλίμα βελτιώνεται.
  • Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και στήριξης των πληγέντων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.
  • Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα. Γι’ αυτό και η «επιχείρηση μπουλντόζα» πρέπει να στηριχθεί από όλους.
  • Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη.
  • Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, να λέτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει αποκλείσει και ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται παραιτήσεις αρμοδίων.
  • Όλοι είναι απέναντί μας. Η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, η Ενωση Κεντρώων. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει.
  • Οι εκλογές δεν έχουν χαθεί και μπορούν να κερδηθούν. Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
  • Το Μακεδονικό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση και τη λειτουργία της.
  • Αν σας λένε αυτά που λέει ο Αδωνις, να λέτε ότι ο Αδωνις θα κάτσει στο σκαμνί.
  • Θα πάρουμε την αναβολή της μείωσης στις συντάξεις.
«Η πλαστογραφία, ο διχαστικός λόγος και η προβοκάτσια έχουν γίνει προφανώς απαραίτητα εργαλεία της ακροδεξιάς προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με το δημοσίευμα.
«Ένα πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες SMS, που αποδίδεται στο Μέγαρο Μαξίμου, φιλοξενεί σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Έσπευσε μάλιστα να το αναπαράγει, σαν έτοιμος από καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για "αποβράσματα" του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ακόμα: «Η πλαστογραφία, ο διχαστικός λόγος και η προβοκάτσια έχουν γίνει προφανώς απαραίτητα εργαλεία της ακροδεξιάς προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης. Εκείνο που ξεχνούν, και θα τους το θυμίσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, είναι ότι τέτοια άθλια μέσα, το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η αθλιότητα όσων τα χρησιμοποιούν».

«Το μόνο πράγμα που δεν έχει ισχυριστεί ακόμα η ΝΔ είναι πως έλαβε SMS από το Μαξίμου μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της στο Twitter.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κυβερνητικό SMS που παρουσίασε εφημερίδα και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου"

Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ, κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ και απειλεί την Κύπρο

Σε τροχιά διάλυσης οδεύουν οι σχέσεις των ΗΠΑ – Τουρκίας με τον πρόεδρος της γείτονος να διατηρεί τη σκληρή ρητορική απέναντι στην υπερδύναμη την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ και η Κύπρος μπάινει στο κάδρο της διένεξης.  

Μιλώντας στην πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας ενώπιον υποστηρικτών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε και το παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πλευρές λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μας απείλησαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον ως τις 18:00 το απόγευμα. Εδώ δεν είναι μπανανία, είναι η Τουρκία». Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων», προειδοποίησε.

Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «οικονομικό πόλεμο», τοποθετώντας την Τουρκία στο ίδιο άρμα με τη Ρωσία και το Ιράν, απέναντι στη Δύση. «Στην όλο και πιο ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη γεωγραφία της Ευρασίας, η επιθετική αυτή στάση που στοχεύει το Ιράν, την Ρωσία και τώρα την Τουρκία, θα αποβεί άκαρπη με την στενή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των χωρών μας. Αυτό κοινοποιείται προς τη διοίκηση των ΗΠΑ που έχει μόνο σύμμαχο το δολάριο».

Απειλές προς την Κύπρο με αναφορές στην ικανότητα της Τουρκίας να δρα μονομερώς 

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινό άρθρο του στους New York Times προσπάθησε για μία ακόμη φορά να κοντράρει τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι «ασύμμετρες» και να «συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προσθέτει σε απειλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, κλείνοντας το «μάτι» στη Ρωσία, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της αύξησης των δασμών.

Μάλιστα, ο «Σουλτάνος» δεν δίστασε να προσθέσει στο «κάδρο» των απειλών και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον. 

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον»


Διπλασιασμός μέτρων ασφαλείας για τον Μπράνσον

Και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Daily Sabah σημειώνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για επίλυση του θέματος δια της διπλωματικής οδού απερρίφθη από τις ΗΠΑ και πως πλέον κινδυνεύουν να χάσουν ολοκληρωτικά την Τουρκία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα χωρίς καμιά ανακοίνωση διπλασιάστηκαν τω μέτρα ασφαλείας μπροστά στο σπίτι του πάστορα Μπράνσον που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στη Σμύρνη. Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και την τουρκική λίρα, όταν αύριο το πρωί θα ανοίξουν οι αγορές μετά την έκκληση του Ερντογάν στους πολίτες να πουλήσουν μαζικά τα δολάρια και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους.

Reuters, Deutche Welle, ΑΠΕ/protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ, κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ και απειλεί την Κύπρο"

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν κατά Ελλήνων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Θερμό επεισόδιο με πυροβολισμούς εναντίον Ελλήνων αλιέων από Τούρκους ψαράδες σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου. Σύμφωνα με τις αναφορές, το περιστατικό διαδραματίστηκε κοντά στο νησάκι Καλαπόδι.

Όπως κατήγγειλαν στον Alpha οι Έλληνες αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, οι Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν προς το μέρος τους αρκετές φορές και κατά ριπάς.

Για να αποφύγουν τους τραυματισμούς, οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που έσπευσε επιτόπου στο σημείο με δύο σκάφη. Μόλις έφτασε εκεί το λιμενικό, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ήδη ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αλιείς τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι συχνό φαινόμενο, αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ σε τέτοιο βαθμό.

Ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια αναφέρει: «Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο».

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Τσίφτης.

Το περιστατικό συνέβη στις 9 το πρωί της Κυριακής εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι Έλληνες ψαράδες είχαν αφήσει αλιευτικά εργαλεία κοντά στο νησάκι, όταν τους προσέγγισαν τα τουρκικά καΐκια. Οι Έλληνες αλιείς ζήτησαν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι τους απείλησαν και λίγο αργότερα προέβησαν στους πυροβολισμούς.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν κατά Ελλήνων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα"

Νέα απόφαση για το λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα του λουκέτου στο παλαιό εργοστάσιο της Πίτσος που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά, καθώς ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για τις προθέσεις της Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να κλείσει την μονάδα, τα πράγματα άλλαξαν.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το εργοστάσιο πήρε παράταση ζωής, μέχρι το τέλος του 2021. Η συμφωνία επήλθε μεταξύ γερμανικής διοίκησης, ελληνικής διοίκησης της BSH και των εργαζομένων στο εργοστάσιο, κα προβλέπει το λουκέτο στο εργοστάσιο να τοποθετηθεί οριστικά στο τέλος του 2021.

Αρχικά, η γερμανική διοίκηση της BSH είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος θα έκλεινε στο τέλος του 2018.

Σήμερα, το εργοστάσιο απασχολεί περί τους 250 εργαζομένους.

Η Πίτσος είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στη χώρα. Ιδρύθηκε πριν από 152 χρόνια το 1865 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες έμπαινε τα ελληνικά νοικοκυριά με λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας «επανάσταση».

H «γέννηση» της Πίτσος έγινε σε ένα μικρό μαγαζί επί της οδού Περικλέους στην Aθήνα. Eκεί κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, από ψυγειάκια νερού με μικρό βρυσάκι που συνήθιζαν τότε οι νοικοκυρές να κρεμούν στον τοίχο, μέχρι «φανάρια» για τα τρόφιμα, φαράσια, μαχαιροπήρουνα και αργότερα θερμάστρες και γκαζιέρες που εξάγονταν σε αρκετές χώρες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απόφαση για το λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων -Τι ζητά ο Μπακογιάννης (φωτο)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πριν από λίγο το δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, όπου μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής μεγάλη πυρκαγιά,  η Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας.
Στην περιοχή βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τονίζει χαρακτηριστικά: «Μάχη με τη φωτιά στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια. Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων -Τι ζητά ο Μπακογιάννης (φωτο)"

Θεοδωράκης για Μαξίμου: Πνιγμένοι στο ψέμα αναζητούν συμμάχους

Θεοδωράκης: Πνιγμένοι στο ψέμα αναζητούν συμμάχους

Σε ανακοίνωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι στα «υπόγεια του Μαξίμου πνιγμένοι στο ψέμα, την υποκρισία και την ανικανότητα, προσπαθούν να βρουν συμμάχους για το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης τους, στο Μάτι».

Η παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε για το SMS - ντιρεκτίβα που φέρεται να διακίνησε για τη φωτιά στο Μάτι, το Μέγαρο Μαξίμου και στο οποίο τονιζόταν πως ο επικεφαλής του Ποταμιού .... στηρίζει την κυβέρνηση ενώ όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είναι απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έσπευσε να χαρακτηρίσει το «sms - ντιρεκτίβα» προϊόν πλαστογραφίας και προβοκάτσιας, ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ανακοίνωσή του παρέθεσε τις τοποθετήσεις που έκανε μετά την τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά.

«Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του που έχει τίτλο: «Τι πραγματικά στηρίζει ο Σταύρος;» αναφέρει:

Το κρεσέντο λαθών τελικά οδηγεί την κυβέρνηση στον παραλογισμό

Στα υπόγεια του Μαξίμου πνιγμένοι στο ψέμα, την υποκρισία και την ανικανότητα, προσπαθούν να βρουν συμμάχους για το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης τους, στο Μάτι.

Τους επαναλαμβάνουμε λοιπόν:

«Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για τη χαμένη μάχη στο Μάτι»

«Δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές»

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες βλέπουν την ανικανότητα να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το θράσος»

«Το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι πολιτικές κορώνες και συνθήματα. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα καταλογιστούν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές».

«Όλοι αυτοί που πάσχουν από πολιτικό γήρας πρέπει να φύγουν. Γιατί γέρος δεν είναι όποιος έχει πολλά χρόνια. Γέρος είναι όποιος έχει φθίνουσες ικανότητες»

Πιο αναλυτικά, η«στήριξη» του Σταύρου, έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, τελευταία μέρα του πανελλήνιου πένθους, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε παραιτήσεις (συνέντευξη στον Alpha).

«Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα. Πρέπει να έχουμε έστω και μια συμβολική παραίτηση άμεσα και να ξεκινήσει τώρα η έρευνα για το τι πήγε λάθος και ποιοι αδιαφόρησαν (…) Φοβάμαι ότι δεν έχουμε όσο πρέπει αντάξιους "στρατηγούς". Πρέπει να υπάρξει λοιπόν ανάληψη ευθύνης σε πολιτικό επίπεδο».

Την επόμενη μέρα (27 Ιούλιου) με άρθρο του στα «Νέα» αναρωτιόταν: «Δηλαδή, αν έκαναν και κανένα λάθος, πόσους νεκρούς θα είχαμε;».

«… Υπάρχει λοιπόν - και θα επιμείνω - η πολιτική ευθύνη αυτών που προΐστανται. (…) Είναι ευθύνες που δεν καλύπτονται με επικοινωνιακά σόου, όπως αυτό το θλιβερό το χθεσινοβραδινό με τους υπουργούς και τους κρατικούς αξιωματούχους. Σόου τα οποία εξοργίζουν τους πολίτες, που για άλλη μια φορά βλέπουν την ανικανότητα να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το θράσος».

Την ίδια μέρα (27 Ιουλίου) με ανακοίνωση του το Ποτάμι τονίζει:

«Ανάληψη ευθύνης δίχως παραιτήσεις δεν υπάρχει. Είναι υποκρισία».

«H κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ.Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. (…)Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

Τρείς μέρες μετά (30 Iουλίου) στο προσωπικό του ιστολόγιο λέει ξανά:

«Οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι, πρέπει να φύγουν».

«…Καιγόντουσαν άνθρωποι στο Μάτι και οι υπουργοί έλεγαν στον πρωθυπουργό (και στις κάμερες) "δεν υπάρχει μέτωπο αυτήν την στιγμή αλλά υπάρχουν εστίες από σπίτια που καίγονται"! "Σπίτια που καίγονται"; Και δεν τους ρώτησε ο πρωθυπουργός "καίγονται και άνθρωποι;", "έχουν καεί άνθρωποι;". Είδα ξανά στο YouTube την κυβερνητική σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Την είδα με ήχο, την είδα και χωρίς ήχο. Καμία αγωνία. Κανένας σπασμός που να μαρτυρά πόνο. Λες και είναι μια συνεδρίαση ρουτίνας μια συζήτηση καφενείου με μισοτελειωμένες φράσεις. (…) Τι κάνουμε λοιπόν; Τώρα τι κάνουμε; Οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι,πρέπει να φύγουν. Όλοι αυτοί που πάσχουν από πολιτικό γήρας. Γιατί γέρος δεν είναι όποιος έχει πολλά χρόνια. Γέρος είναι όποιος έχει φθίνουσες ικανότητες(…)».

Στις 31 Ιουλίου σε συνέντευξη στον RealFM λέει ξανά: «Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για τη χαμένη μάχη στο Μάτι». Επαναλαμβάνοντας ότι «δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές».

Ερωτώμενος για την απόφασή του να θέσει από το πρωί της Πέμπτης – και πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος - θέμα παραιτήσεων και αποπομπών ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Πήγα στο Μάτι πολύ νωρίς, είδα ανθρώπους, κατάλαβα το δράμα και ζήτησα να υπάρξουν αποπομπές και παραιτήσεις των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη στο Μάτι. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, μια ολόκληρη περιοχή από τον χάρτη σβήστηκε, κάποιοι λοιπόν έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα και να ζητήσουν από κοινού οικονομική ενίσχυση από το ίδρυμα Νιάρχος, είπε ότι ήταν μια θετική ενέργεια. «Ο κόσμος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ. (…) Δεν θα στήσουμε ένα προεκλογικό πάρτυ πάνω στα καμένα, όπως έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας. Το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι πολιτικές κορώνες και συνθήματα. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα καταλογιστούν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αλλά αλίμονο αν βρούμε την ευκαιρία να κάνει ο καθένας το πολιτικό κομμάτι του πάνω στους νεκρούς και πάνω στα καμένα».

Και στις 3 Aυγούστου μετά την παραίτηση Τόσκα με ανάρτηση του στο Twitter σχολιάζει: «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Απο τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι».

Το κρεσέντο λαθών, τους εχει οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική απομόνωση και τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, στον παραλογισμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης για Μαξίμου: Πνιγμένοι στο ψέμα αναζητούν συμμάχους"

Μεγάλη πυρκαγιά -Εύβοια: «Τείχος» στα Ψαχνά -Κάηκαν στάβλοι στο Κοντοδεσπότι -Εκκενώθηκαν οικισμοί (βίντεο)

Δύο οικισμοί, το Κοντοδεσπότι και ο Σταυρός στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή και πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» σημείωσε ο κ. Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν κατάσβεση 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα και 2 PZL.

Για την αντιμετώπιση του μετώπου έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:20, καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνεται προς τα χωριά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής». Συμπληρώνοντας είπε: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη πυρκαγιά -Εύβοια: «Τείχος» στα Ψαχνά -Κάηκαν στάβλοι στο Κοντοδεσπότι -Εκκενώθηκαν οικισμοί (βίντεο)"

Σοκ η έρευνα της εισαγγελίας - Φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων από την Πυροσβεστική

Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι έχει φθάσει η έρευνα της εισαγγελίας, μέσω των τεχνικών συμβούλων και πραγματογνωμόνων, που έχει ορίσει, για τις αιτίες και τις ευθύνες και τα
τραγικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Πληροφορίες του bloko.gr από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά η καταγγελία για την παροχή αλλοιωμένων στοιχείων από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχουν διαπιστωθεί κάποιες αλχημείες, ειδικά στους χρόνους, σε μια προφανή προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης στην ηγεσία της πυροσβεστικής, η οποία -όπως όλα δείχνουν- βρέθηκε σε προφανή αδυναμία διαχείρισης της κρίσης, συντονισμού των δυνάμεων της και συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Το εκπληκτικό, επίσης, είναι ότι από την ίδια έρευνα φαίνεται να προκύπτουν –σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες ενδείξεις- μη καταλογισμός ευθυνών στον τρόπο δράσης της αστυνομίας και μάλιστα –όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης- ότι αν δεν ενεργούσαν όπως ακριβώς έπραξαν είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο πως ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ η έρευνα της εισαγγελίας - Φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων από την Πυροσβεστική"

Το νέο όπλο της εφορίας για να εντοπιστούν τα ενοίκια

Στο στόχαστρο της Εφορίας με τη συνδρομή των λογαριασμών ρεύματος μπαίνουν ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δηλώνουν ότι είναι κενά είτε εμφανίζουν λιγότερες ημέρες ή μήνες από αυτούς που τα εκμισθώνουν, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν φόρο.

Οπως λένε από την Εφορία στην εφημερίδα Το Βήμα, κάποιοι που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια εμφανίζουν εισοδήματα χαμηλότερα και από συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.

Αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου θα ξεκινήσουν έλεγχοι και θα γίνουν διασταυρώσεις των ενοικίων που δηλώνονται και των καταναλώσεων ρεύματος. Μάλσιτα έλεγχοι θα γίνουν τόσο σε αστικές περιοχές, όσο και σε τουριστικές.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακίνητα που ενοικιάζονται με τη μέρα, καθώς οι καταναλώσεις από κλιματιστικά είναι ικανές να αποκαλύψουν αν το διαμέρισμα ήταν νοικιασμένο ή όχι.

Οι διασταυρώσεις θα γίνουν στις φορολογικές δηλώσεις εκείνων που εκμισθώνουν ακίνητα είτε με τη μέθοδο room to let, είτε μέσω της νέας μόδας του Airbnb και άλλων πλατφορμών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο όπλο της εφορίας για να εντοπιστούν τα ενοίκια"

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Απελευθέρωσε τον Μπράνσον απόψε μέχρι τις 18.00 - Ερντογάν: Εμείς γονατίζουμε μόνο στον Θεό

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον! Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας στην γενέτειρά του Ριζέ:

“Θέλουν από μας να τον απελευθερώσουμε (σ.σ τον πάστορα Μπράνσον) μέχρι τις 6 αύριο το απόγευμα, χρησιμοποιώντας απειλές”. Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal, το τελεσίγραφο δόθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στην τουρκική αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, την περασμένη Τετάρτη. Στην ιδια συνάντηση δόθηκε και κατάλογος με άλλους δεκαπέντε Αμερικανούς που κρατουνται στην Τουρκία και πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. Σε περίπτωση που η προθεσμία λήξει αναμένεται η Αμερική να σκληρύνει την στάση της και να προχωρήσει και σε άλλες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Η είδηση για το τελεσίγραφο φαίνεται πως επιβεβαιώνει αντίστοιχα δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal. Η δεύτερη είχε γράψει ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών την περασμένη Τετάρτη, η Αμερική ετοιμάζει και νέα δέσμη κυρώσεων. Το άρθρο των FT την περασμένη Πέμπτη ανέφερε πως οι ΗΠΑ διαμήνυσαν σε Τούρκους αξιωματούχους, πως η Άγκυρα “έχει περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να απελευθερώσει τον κ. Μπράνσον” αποδίδοντας την πληροφορία σε αξιόπιστες πηγές. Το παρόμοιο άρθρο της WSJ μία ημέρα μετά, ανέφερε πως η απαίτηση των ΗΠΑ να απελευθερωθεί ο Μπράνσον, επιτάχυνε τις συνομιλίες εκατέρωθεν.

Απειλές μέσω New York Times με αναφορά και στον Αττίλα

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινό άρθρο του στους New York Times προσπάθησε για μία ακόμη φορά να κοντράρει τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι «ασύμμετρες» και να «συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προσθέτει σε απειλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, κλείνοντας το «μάτι» στη Ρωσία, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της αύξησης των δασμών.

Μάλιστα, ο «Σουλτάνος» δεν δίστασε να προσθέσει στο «κάδρο» των απειλών και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον»
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Απελευθέρωσε τον Μπράνσον απόψε μέχρι τις 18.00 - Ερντογάν: Εμείς γονατίζουμε μόνο στον Θεό"

Εξώδικο Σαμαρά σε Βαξεβάνη και ΟΙΕΛΕ -Για την υπόθεση του γιου του

Την απόφασή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη, για δημοσιεύματα που αφορούν τον γιο του, ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ κάνει λόγο για «ηθική εξόντωση» και «δολοφονία χαρακτήρος» ενός παιδιού «που το μόνο του αμάρτημα είναι ότι ο πατέρας του τυχαίνει να λέγεται Αντώνης Σαμαράς».

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι έστειλε εξώδικο προς τον Κώστα Βαξεβάνη και τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, προκειμένου να ανασκευάσουν άμεσα δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών, διαφορετικά «θα μιλήσει και πάλι η δικαιοσύνη».

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει απόφαση της δικαιοσύνης που πιστοποιούν ότι οι κατηγορίες κατά του γιου του ήταν αναληθείς, ενώ καταλήγει: «Όμως και σε μένα επιβάλλεται να μην επιτρέψω ποτέ και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την οικογένειά μου προκειμένου να χτυπήσει εμένα».

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ

Από το 2013, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συνδικαλιστής Κουρουτός διασύρει τον ανήλικο, τότε, γιό μου, συνδέοντας την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας του σχολείου του με τη δήθεν «σύλληψή» του να αντιγράφει. Ενώ στη συνέχεια, Συριζαϊκά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να εξοντώσουν ηθικά ένα νέο παιδί για παράπτωμα που ποτέ δεν είχε διαπράξει.

Πράγματι η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015, που μάλιστα εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές.

Γι΄ αυτόν τον λόγο και η εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, κατόπιν εξωδίκου μου, υποχρεώθηκε το 2017 να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει τις ίδιες αυτές αθλιότητες που με πηχυαίους τίτλους είχε δημοσιεύσει στην πρώτη της σελίδα.

Σήμερα αποστέλλω εξώδικο προς τον συνδικαλιστή Κουρουτό, καθώς και προς τον εκδότη του ΣΥΡΙΖΑ Βαξεβάνη, προκειμένου να ανασκευάσουν άμεσα, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών που οργανωμένα επαναλαμβάνουν τις ίδιες αθλιότητες. Αν δεν το πράξουν θα μιλήσει και πάλι η Δικαιοσύνη.

Το ότι η εν λόγω καθηγήτρια δεν βρίσκεται εν ζωή, δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να επανέρχονται σε αυτά τα αποκρουστικά ψεύδη για τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που είναι και εκπαιδευτικός, θα όφειλε να προστατεύσει από άδικες επιθέσεις ένα νέο παιδί που το μόνο του «αμάρτημα» είναι ότι ο πατέρας του τυχαίνει να λέγεται Αντώνης Σαμαράς.

Αλλά δεν το κάνει.

Αντίθετα, μαζί με τον κομματικό εκδότη, ασκούν μπούλιγκ και σχεδιάζουν τη δολοφονία χαρακτήρος του παιδιού ενός πολιτικού τους αντιπάλου.

Αρμόζει πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για να χτυπήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως και σε μένα επιβάλλεται να μην επιτρέψω ποτέ και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την οικογένειά μου προκειμένου να χτυπήσει εμένα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Σαμαρά σε Βαξεβάνη και ΟΙΕΛΕ -Για την υπόθεση του γιου του"

Εναέριες περιπολίες των ενόπλων δυνάμεων -Εξαιτίας του κινδύνου πυρκαγιάς [χάρτης]

Πτήσεις επιτήρησης θα κάνουν σήμερα, Κυριακή, αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της δασοπροστασίας.
Σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι εναέριες περιπολίες γίνονται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι «3» και πάνω, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές «4» και πάνω.
Ο χάρτης των σημερινών περιπολιών
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Εναέριες περιπολίες των ενόπλων δυνάμεων -Εξαιτίας του κινδύνου πυρκαγιάς [χάρτης] "

Πνευμολόγος προειδοποιεί: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των πυρόπληκτων

Σε πρώιμες και όψιμες ταξινομούνται οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε καπνό και τα συμπτώματα μπορούν να είναι άμεσα, βραχυπρόθεσμα, ή και μακροπρόθεσμα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πνευμονολόγος, διδάκτωρ του ΕΚΠΑ Δημήτρης Βασσάλος, με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε καπνό από πυρκαγιές, σχετίζονται άμεσα με παράγοντες, όπως είναι η τοξικότητα των συστατικών του, τα χαρακτηριστικά της έκθεσης (π.χ. συχνότητα, διάρκεια), καθώς επίσης και ο βαθμός ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού (άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, με καρδιαγγειακές ασθένειες, ηλικιωμένοι, βρέφη, έγκυες γυναίκες και καπνιστές).
Πρώιμες επιπτώσεις στην Υγεία
«Η εισπνοή καπνού προκαλεί προβλήματα σε όλους τους ανθρώπους (πυροσβέστες και κατοίκους). Η μεγάλη συγκέντρωση καπνού οδηγεί σε ασφυξία και θάνατο, λόγω των δηλητηριωδών αέριων με κύριο το μονοξείδιο του άνθρακα.
Οι υγιείς μπορεί να παρουσιάσουν εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα (χημική πνευμονία), ερεθισμό του τραχειοβρογχικού δένδρου από τη θερμική και χημική βλάβη. Οι πάσχοντες από καρδιαναπνευστικά προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπείς σε περίπτωση άμεσης επίδρασης από τη φωτιά, διότι μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης και επιπλοκές.
Ευπάθεια παρουσιάζουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες.
Τα κύρια συμπτώματα γενικά, σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, είναι «βήχας παροξυσμικός έντονος, με ή χωρίς απόχρεμψη. Δύσπνοια με συρρίτουσα αναπνοή, αίσθημα πνιγμού με πόνο και βάρος στο στήθος».
Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης ψυχολογικό τραύμα και φυσικά εγκαύματα.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασσάλος, «η εισπνοή χημικών μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επίπτωση (αύξηση κρουσμάτων) στην εμφάνιση βρογχικού άσθματος, επιτάχυνση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων από το αναπνευστικό (ΧΑΠ ) και καρδιαγγειακά προβλήματα. Τέλος, υπάρχουν πιθανές καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, που εισπνέονται και μπορεί να εμφανιστούν νεοπλασίες. Τέτοιες καρκινογόνες ουσίες είναι το βενζόλιο και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, και άλλα μεταλαξιογόνα όπως η φορμαλδεΰδη. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν και τερατογόνες ουσίες».
Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Βασσάλος, οι δασικές πυρκαγιές, με τη δημιουργία τοπίων καταστροφής, επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία. Η πρόσφατη πύρινη καταστροφή δεν μετράει μόνο ανθρώπινες ζωές, έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις ανθρώπινες ψυχές.
Μέτρα αντιμετώπισης
Όχι άμεση επαφή με τον καπνό και τη φωτιά (αποφυγή άμεσης εισπνοής, χρήση μάσκας ή τουλάχιστον ένα βρεγμένο πανί). Αν είναι δυνατόν, κλείνουμε τα παράθυρα και κλείνουμε χαραμάδες με βρεγμένα πανιά. Δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά. Αυτά μπορεί να κάνει κάποιος στο πρώιμο στάδιο, ενώ όψιμα πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα:
«Καταρχάς δεν ερχόμαστε σε επαφή και δεν εισπνέουμε αιθάλη (χρήση μάσκας, ρούχα που καλύπτουν πλήρως το σώμα μας). Η εισπνοή ή και η επαφή με καμένα σπίτια είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Η εισπνοή, η κατάποση και η επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αποτελούν τρόπους έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού με τα επικίνδυνα υλικά που παράγονται εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς, με πιο κοινό τρόπο έκθεσης την εισπνοή. Επίσης, είναι δυνατή η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού και διά της γαστρεντερικής οδού, η οποία συντελείται με την κατανάλωση φυτών ή και θηραμάτων, τα οποία έχουν προσλάβει επικίνδυνα υλικά απευθείας από το έδαφος ή την τέφρα. Οι χώροι που κατοικούμε είναι γεμάτοι με τοξικές ουσίες (π.χ. ψυκτικές ουσίες από κλιματιστικά, καμένες μπαταρίες, αμίαντος από στέγες ή και άλλα)».
Ο κ. Βασσάλος αναφέρει επίσης ότι τα πιο αξιοσημείωτα καρδιαναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από μακροχρόνια έκθεση σε καπνό είναι:
1. Μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων
2. Μείωση του ρυθμού της αναπνοής
3. Δύσπνοια
4. Εμφύσημα
5. Άσθμα
6. Αλλεργίες
7. Βρογχίτιδες
8. Στηθάγχη
9. Έμφραγμα μυοκαρδίου
10. Πνευμονίες
«Αν κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με τη φωτιά παρουσιάσει βήχα, απόχρεμψη, ή τέλος και δύσπνοια, θα πρέπει να επισκεφτεί τον πνευμονολόγο του. Αυτό μπορεί να συμβεί και πέντε μέρες μετά την έκθεση σε καπνό. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα (μέχρι και 5 έτη) βλέπουμε να αυξάνεται η επίπτωση (συχνότητα) των αναπνευστικών παθήσεων σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πνευμολόγος προειδοποιεί: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των πυρόπληκτων"

Στις 3.640 οι αιτήσεις των πυρόπληκτων για το επίδομα

Κανονικά συνεχίστηκε και χθες, Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά και τη χθεσινή δωδέκατη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν 3.640 συνολικά αιτήσεις.

Από τις 3.640 αιτήσεις, οι 1.272 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 1.425 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 564 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 379 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται επίσης ότι με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα μέχρι χθες, Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, να έχει καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 790 νοικοκυριά και εκείνο των 8.000 ευρώ σε 31 επιχειρήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 3.640 οι αιτήσεις των πυρόπληκτων για το επίδομα"

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ: Έτσι απολύθηκε η εκπαιδευτικός λόγω του υιού Σαμαρά

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός με αφορμή «το δημόσιο διασυρμό της νεκρής συναδέλφου Φώφης Μπουλούτα για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» και η οποία αναφέρεται στην υπόθεση της απόλυσης της εκπαιδευτικού για το περιστατικό αντιγραφής σε εξετάσεις του γιου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή :

Στη μνήμη της Φώφης Μπουλούτα και στο όνομα της αλήθειας…

Σήμερα ομολογώ ότι είναι μια από τις πλέον δύσκολες και φορτισμένες στιγμές της πορείας μου στο χώρο της εκπαίδευσης και στα κοινά. Ως Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, είμαι αναγκασμένος να μιλήσω δημόσια για μια υπόθεση για την οποία είχα δεσμευτεί πολιτικά και ηθικά να μείνω σιωπηλός στο όνομα της προστασίας ενός 15χρονου παιδιού που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του διασυρμού λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Μια υπόθεση την οποία χειρίστηκα με λεπτότητα και άκρα μυστικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τα απόρρητα έγγραφα που σήμερα, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια, δίνω στη δημοσιότητα.

Όμως είμαι υποχρεωμένος να σπάσω αυτή τη σιωπή. Διότι κάποιοι, με αφορμή μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, διαστρεβλώνουν ωμά την πραγματικότητα. Κυρίως όμως διασύρουν, ακόμη και μετά θάνατον, το όνομα της αγαπημένης μου συναδέλφου και φίλης Φώφης Μπουλούτα που υπήρξε θύμα των διαχρονικών χαρακτηριστικών των μελών της ελληνικής πολιτικής ελίτ, ανεξαρτήτως χρώματος. Της άκρατης αλαζονείας, της αίσθησης ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει τους «εκλεκτούς», της αντίληψης ότι οι νόμοι μπορεί να ισχύουν μόνο για τους υπόλοιπους, της άποψης ότι όποιος τολμά να διεκδικήσει το δίκαιό του απέναντί στους ισχυρούς πρέπει να συντρίβεται.

Πριν ξεκινήσω την αναφορά μου στα γεγονότα που θα αποδείξω και μέσω εγγράφων, να τονίσω με έμφαση ότι ουδόλως με ενδιαφέρουν οι όποιες κόντρες της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην με τον νυν Πρωθυπουργό της χώρας. Δεν ήμουν τότε, ούτε είμαι σήμερα μέλος/στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κανενός άλλου κόμματος. Φυσικά, δεν γνωρίζω, ούτε έχω οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Ν. Παππά, και δεν είχα επικοινωνίαμε οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που εκτυλίχθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου, αλλά και της Ομοσπονδίας, γνωρίζουν ότι έχουμε αναγνωρίσει το έργο πολιτικών στελεχών από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Έχουμε, επίσης, έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση με όλες τις κυβερνήσεις στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης. Δεν έχω να κερδίσω τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να φοβηθώ κανέναν. Με τους νεκρούς δεν παίζουμε. Δεν θα επιτρέψω μια νεκρή να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από επαγγελματίες συκοφάντες που δεν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά τις προπαγανδιστικές ορέξεις των αφεντικών τους.

Στο άθλιο και απαράδεκτο δημόσιο άρθρο στο THE PRESIDENT που μόλις σήμερα ήρθε σε γνώση μου και υπογράφεται από στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά αναφέρεται ότι η εκπαιδευτικός Φώφη Μπουλούτα απολύθηκε ορθώς από το Κολλέγιο Αθηνών, ότι όσα διαδίδονται περί εκδικητικής απόλυσής της είναι «αθλιότητες» και ότι η ίδια η εκπαιδευτικός (!) αποδέχτηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκε μεροληπτικά. Βεβαίως, για όσους γνωρίζουν την αλήθεια (ιδίως δε ο πρώην Πρωθυπουργός που δεν θα έπρεπε να επιτρέψει το διασυρμό μιας νεκρής δημόσια), τα γεγονότα είναι τελείως διαφορετικά.

Τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, η Φώφη επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά όντας έντρομη. Με ενημέρωσε ότι υποχρεώθηκε, μετά από σωρεία παρατηρήσεων, να μονογράψει την κόλλα μαθητή, ο οποίος συνεχώς μιλούσε με συμμαθητές του και επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα Χημείας. Ο μαθητής αυτός είναι υιός του τότε Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και του τότε Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ε.Ι. κ. Αλ. Σαμαρά. Τη διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όποιο πρόβλημα προκύψει και να παραμείνει ήρεμη.Δυστυχώς, είχα υποτιμήσει την εκδικητική διάθεση των «ισχυρών» (που, όπως διαπιστώνω με αγανάκτηση, συνεχίζεται και μετά θάνατον). Μετά από δέκα ημέρες περίπου πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού.

Η πείρα μου στα κοινά με έχει διδάξει ότι η οργή είναι πάντοτε κακός σύμβουλος. Για το λόγο αυτό επέλεξα να μην αναδείξω το ζήτημα άμεσα και δημόσια. Μέσα στο απολύτως τοξικό και διχαστικό προεκλογικό κλίμα της περιόδου, η δημόσια αναφορά στο όνομα ενός μικρού παιδιού, και δη του γιου του Πρωθυπουργού, θα αποτελούσε την αφορμή ενός ατελείωτου πολιτικού κανιβαλισμού. Όσο άδικη κι αν ήταν η απόλυση μιας εκπαιδευτικού που υπηρετούσε επί 21 χρόνια το σχολείο, έχοντας θετικές αξιολογήσεις (με τελευταία μια αξιολόγηση ελάχιστους μόνο μήνες πριν καταγγελθεί η σύμβασή της), όλες οι κινήσεις μου έπρεπε να γίνουν υπό απόλυτη μυστικότητα για να προστατευθεί το παιδί, αλλά και η διαχρονικά ιστορική πορεία του σχολείου που κάποιοι αποφάσισαν να αμαυρώσουν στο όνομα της οικογενειοκρατίας. Αυτή ήταν και η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών της ΟΙΕΛΕ που συμφώνησαν με την εισήγησή μου, παρά την εύλογη αγανάκτηση των συναδέλφων για το θέμα.

Από όσα ακολουθούν, θα διαφανεί ξεκάθαρα ότι εγώ και η ΟΙΕΛΕ κινηθήκαμε με απόλυτη μυστικότητα, μέσω απόρρητων συναντήσεων και επιστολών (που σήμερα αναγκάζομαι να δημοσιεύσω για πρώτη φορά), για την προστασία ενός παιδιού, αλλά και της κοινωνίας από τις επιπτώσεις μιας ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλοι είναι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές, αυτοί που σήμερα υποκριτικά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους….

Μετά από σειρά επαφών, στις οποίες έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τότε Υφυπουργός Παιδείας και νυν Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Παπαθεοδώρου που συμπαραστάθηκε στην υπόθεση της Φώφης, συναντήθηκα με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε στον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, τον οποίο και συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας τη παρέμβασή του προς τον κ. Αλ. Σαμαρά, έτσι ώστε να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση. Μου μεταφέρθηκε πως είναι θέση του κ. Σαμαρά το θέμα να «διευθετηθεί». Αυτά μετέφερα και εγγράφως με επιστολές μου (συνημμένο1,συνημμένο2) προς τον Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου και τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ζητώντας τους να παρέμβουν πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), προκειμένου η εκδικητική καταγγελία να μην προχωρήσει. (Αναφέρω εδώ για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των ισότιμων προς τα δημόσια σχολείων – του Κολλεγίου Αθηνών και των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – εξετάζονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας).

Τους επόμενους μήνες αντελήφθην τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σαμαράς, ή ίσως οι συνεργάτες του με τον όρο «διευθέτηση» της υπόθεσης. Το ΚΥΣΔΕ, κατά παραβίαση της διοικητικής διαδικασίας, δεν εξέτασε την υπόθεση. Η εκπαιδευτικός με τη βοήθεια της ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την εξέταση της υπόθεσής της, καθώς ήταν άνεργη χωρίς έγκριση της απόλυσής της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει ούτε καν επίδομα ανεργίας… Εδώ πρέπει να σημειώσω ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Με επιμονή της εκπαιδευτικού, αλλά και δική μου, ζητήσαμε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών (τούτο είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της δίκης) προκειμένου να προστατευθεί το όνομα του γιου του τότε Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, η πλευρά του Κολλεγίου μέσω των δικηγόρων αδιαφόρησε πλήρως για το αίτημά μας με αποτέλεσμα τότε να προκύψουν οι πρώτες δημόσιες διαρροές για το ζήτημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιληφθεί άμεσα το ΚΥΣΔΕ της υπόθεσης. Εκεί γράφτηκε το πιο δραματικό κεφάλαιο της ιστορίας. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, μετά από απαίτηση της πλευράς Σαμαρά, απέβαλε τους αιρετούς εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ σε μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφαση. Ενώ η πλευρά του Κολλεγίου προσήλθε με τέσσερις νομικούς, απαγορεύτηκε στη Φώφη να φέρει το δικό της δικηγόρο, κατά παραβίαση κάθε είδους δικαίου, αλλά και ηθικής. Τελικά, τα τρία διορισμένα από τον κ. Αρβανιτόπουλο μέλη του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί), προφανώς υπό σοβαρές πιέσεις, ενέκριναν την καταγγελία λόγω «έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα».

Κι αν αυτό ήταν το διοικητικό «έγκλημα», το «πολιτικό» ακολούθησε μετά. Λίγους μήνες μετά υπεγράφη το έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που επέβαλε ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, απολύσεις εκπαιδευτικών, ώστε η κάθε Μπουλούτα να μην τολμήσει ξανά να σηκώσει κεφάλι. Να μην μπορεί κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός να παρακούσει εντολές για να αλλάξουν βαθμολογίες προς όφελος των γόνων των εκλεκτών, για να παραχαραχθούν ωρολόγια προγράμματα και να μεταβληθούν τα ιδιωτικά σχολεία σε φροντιστήρια, για να μην τηρηθεί τελικά το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Αυτό ήθελαν, αυτό κατάφεραν…

Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που έσυραν μια αξιοπρεπή εκπαιδευτικό άδικα και εκδικητικά στον Καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης μετά από 21 χρόνια προσφοράς, τολμούν να συνεχίζουν το διασυρμό της ακόμη και τώρα που είναι νεκρή, που δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Με πρόσχημα μια μικροκομματική κόντρα που έχει κουράσει την κοινωνία, βγάζουν δηλητήριο και εκδικητικότητα απέναντι σε έναν άνθρωπο που τόλμησε να θίξει τα «ιερά και τα όσιά» τους. Που είχε το «θράσος» να παρατηρήσει τον γόνο ενός από αυτούς, που δεν φοβήθηκε να εφαρμόσει αυτά που επιτάσσει ο νόμος. Δεν μου φταίει σε τίποτε το παιδί, αλλά αυτοί που με το παράδειγμά τους δημιουργούν νέες γενιές ισχυρών που δε υπολογίζουν τίποτε, που πατούν ακόμη κι επί πτωμάτων για να περάσει το δικό τους.

Ήμουν υποχρεωμένος να μιλήσω. Διότι η Φώφη δεν μπορεί πλέον να το πράξει. Στο όνομά της και στο όνομα της αλήθειας ζητώ από τους συκοφάντες, αν δεν έχουν το θάρρος να ανακαλέσουν, τουλάχιστον να σιωπήσουν…

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ: Έτσι απολύθηκε η εκπαιδευτικός λόγω του υιού Σαμαρά"

DW:To «φάντασμα» της Μεγάλης Αλβανίας επιστρέφει;

Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες.
Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».
Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;
Οι σημαίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου κυμάτισαν στην βουλή του Κοσσυφοπεδίου όταν αυτό κήρυξε την ανεξάρτησία του το 2008
Οι σημαίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου κυμάτισαν στην βουλή του Κοσσυφοπεδίου όταν αυτό κήρυξε την ανεξάρτησία του το 2008
Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια
Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ». Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.
Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες
Άγαλμα το εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη στα Τίρανα
Άγαλμα το εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη στα Τίρανα
Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.
Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:To «φάντασμα» της Μεγάλης Αλβανίας επιστρέφει;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news