facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Γερμανία: 40 τραυματίες από φωτιά που ξέσπασε κοντά σε γραμμές τρένου

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη Ζίγκμπουργκ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ισχυρή φωτιά στο Ζίγκμπουργκ έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 40 ανθρώπων, εκ των οποίων έξι φέρουν σοβαρά τραύματα», τόνισε η αστυνομία με ανάρτηση στο Twitter.

Σύμφωνα με τις αρχές, η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρες των τροχών του τρένου, που πιστεύεται ότι έθεσαν φωτιά κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και εξαπλώθηκε στα γειτονικά κτίρια. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Bild ανέφερε ότι περίπου 500 πυροσβέστες και αστυνομικοί επιχειρούν για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: 40 τραυματίες από φωτιά που ξέσπασε κοντά σε γραμμές τρένου"

Σκόπια: Προβάδισμα του «ναι» εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου

Προβάδισμα 6,4 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί το «ναι» έναντι του «όχι», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα σφυγμομέτρησης του MCIC, το 41,5% των Σκοπιανών τάσσεται υπέρ του «ναι». Αντίθετα, το 35,1% δηλώνει έτοιμο να καταψηφίσει.

Σημειώνεται ότι το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, μέσω της αποδοχής της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».

Σε κάθε περίπτωση, το 66,4% των ερωτηθέντων διαβεβαιώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ μόλις το 19,8% σκοπεύει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, πάντως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες, μόλις το 27,4% τάσσεται υπέρ, καθώς το 45,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι». Από την άλλη πλευρά, το 88% των Αλβανόφωνων διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Πάντως, ανεξάρτητα της συμφωνίας για την ονομασία αλλά και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε. (80,4%) και το ΝΑΤΟ (79,9%).

Ας σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει πλήρη γνώση της τελικής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι εκτός του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση Ζάεφ καλείται να προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Προβάδισμα του «ναι» εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου"

Εφιαλτική πρόβλεψη: Όλο τον Αύγουστο θα καίει η φωτιά στην Καλιφόρνια

Η μεγαλύτερη φωτιά που ξέσπασε ποτέ στην Καλιφόρνια θα μαίνεται όλον τον Αύγουστο, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματικοί της πυροσβεστικής, την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι τροφοδοτούν τις φλόγες εμποδίζοντας το έργο κατάσβεσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι θα σβήσουν τη φωτιά του «Συμπλέγματος Μοντεσίνο» έως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο η πρόβλεψη αυτή αναβλήθηκε σήμερα για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Εάν η #Mendocinocomplex ήταν πόλη, θα ήταν η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον» ήταν το tweet του Cal OES, του γραφείου εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες από κάθε γωνιά των ΗΠΑ, ακόμα κι από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία συνεχίζουν σήμερα τη μάχη με τις φλόγες, για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Σύμφωνα με την αποτίμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Calfire στις 17.00 ώρα Ελλάδας, η πυρκαγιά του «Συμπλέγματος Μοντεσίνο» έχει μετατρέψει σε στάχτες 1.176.380 στρέμματα γης από την 27η Ιουλίου.

«Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια γιγαντώθηκαν και επιδεινώθηκαν εξαιτίας των κακών περιβαλλοντικών νόμων που δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιείται κατάλληλα η τεράστια ποσότητα εύκολα διαθέσιμου νερού» έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Πρέπει να εκτρέψουμε την πορεία της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρέπει επίσης να κόψουμε τα δέντρα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς» συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης διαθέτουν επαρκή αποθέματα νερού στη μάχη με τις φλόγες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτική πρόβλεψη: Όλο τον Αύγουστο θα καίει η φωτιά στην Καλιφόρνια"

Νεκρά ψάρια και διψασμένες… αγελάδες από τον καύσωνα στην Ελβετία

Ένας τόνος ψάρια ανασύρθηκαν νεκρά εξαιτίας του καύσωνα από τον ποταμό Ρήνο στη βόρεια Ελβετία, καθώς η θερμοκρασία των υδάτων αυξήθηκε έως και τους 27,6 βαθμούς, μετέδωσαν σήμερα ελβετικά ΜΜΕ.
Χίλια κιλά θυμάλων ανασύρθηκαν νεκρά από το σαββατοκύριακο στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας, στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και της πόλης Σαφχάουζεν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Στον καύσωνα του 2003 το 90% αυτών των ψαριών αποδεκατίστηκε, επισήμανε το RTS. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιέων της Ελβετίας (FSP), την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ATS, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για αυτό το είδος, από τη στιγμή που η θερμοκρασία του νερού έφθασε στους 23 βαθμούς κελσίου. «Στους 25 βαθμούς Κελσίου, ιδίως εάν η θερμοκρασία αυτή παραμένει σε αυτό το επίπεδο για μεγάλες περιόδους, πρόκειται για θανατική ποινή» εξηγούν οι ειδικοί.

Ο στρατός μεταφέρει νερό για τις διψασμένες αγελάδες

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα του ελβετικού στρατού άρχισαν σήμερα να μεταφέρουν νερό προς χιλιάδες διψασμένες αγελάδες, που υποφέρουν από την ξηρασία και τον καύσωνα. Η μεταφορά του νερού από τα ελικόπτερα Super Puma προς τα αγροκτήματα στα όρη Γιούρα και τους πρόποδες των Άλπεων γίνεται με μεγάλα κόκκινα πλαστικά δοχεία. Περίπου 40.000 αγελάδες βόσκουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε βοσκοτόπια στο Καντόνι του Βω στη δυτική Ελβετία και η καθεμία από αυτές έχει ανάγκη έως και 150 λίτρα νερό την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Δεκάδες κτηνοτρόφοι τηλεφώνησαν στην ειδική γραμμή των αρχών, για να ζητήσουν βοήθεια από τα ελικόπτερα από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε αυτή η έκτακτη επιχείρηση αρωγής. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, διότι η Ελβετία δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοιου είδους ξηρασία… από το 1921» δήλωσε ο Φιλίπ Λεουμπά, επικεφαλής του Καντονιού του Βω στον τομέα της Οικονομίας και του Αθλητισμού, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη σημερινή επιχείρηση.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρά ψάρια και διψασμένες… αγελάδες από τον καύσωνα στην Ελβετία"

FAZ: H ΒΜW ανακαλεί 324.000 ντιζελοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη

Η BMW ανακοίνωσε ότι ανακαλεί περίπου 324.000 ντιζελοκίνητα οχήματά της στην Ευρώπη για να επιδιορθώσει τεχνικό πρόβλημα το οποίο έχει προκαλέσει πυρκαγιά σε μηχανές οχημάτων της στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μια ελαττωματική μονάδα ανακύκλωσης καυσαερίων στα ντιζελοκίνητα οχήματα της BMW έχει προκαλέσει την ανάφλεξη 27 μηχανών στη Νότια Κορέα φέτος, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία να ανακαλέσει 160.000 οχήματα στη χώρα και να ζητήσει συγγνώμη από τους καταναλωτές, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η BMW τώρα προχωρά στην ανάκληση οχημάτων στην Ευρώπη, εκ των οποίων 96.300 στη Γερμανία, προκειμένου να επισκευάσει την ελαττωματική μονάδα, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει πρόβλημα, ανέφερε η FAZ σήμερα επικαλούμενη την ίδια την εταιρεία.

Προς το παρόν η BMW δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

ΑΠΕ/ Reuters/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: H ΒΜW ανακαλεί 324.000 ντιζελοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη "

Νέες προκλήσεις: Τούρκοι ψαρεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη παραβιάζουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν τα ελληνικά. Αυτό καταγγέλλουν ψαράδες από τη Λέρο αλλά και την Αλεξανδρούπολη που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Μας εμποδίζουν με τα αλιευτικά τους εργαλεία για να μας κάνουν ζημιά» δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό ο Λευτέρης Γιαννούκας ο οποίος σημειώνει επίσης ότι οι Τούρκοι ψαράδες πολλές φορές συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ή και του Πολεμικού Ναυτικού!

Ανάλογες καταγγελίες έκανε μιλώντας στον σταθμό και ο Παναγιώτης Καραβέτης από την Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας επίσης ότι τα τουρκικά αλιευτικά που ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά νερά, απειλούν και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς.

Στο βίντεο που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός φαίνονται τα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν κοντά στις ελληνικές ακτές!

Δείτε το βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις: Τούρκοι ψαρεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα"

Λοβέρδος σε Τσακαλώτο: Πόσοι θα είναι οι εποπτεύοντες φορείς μετά την έξοδο;

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τους μηχανισμούς εποπτείας και παρακολούθησης των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση να εφαρμοστούν μετά της 21η Αυγούστου 2018 κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να καταγράψει στην απάντησή του ποιοι θα είναι και πόσοι οι εποπτεύοντες φορείς.

Αναλυτικά στην ερώτησή του σημειώνει:

Θέμα: «Παρακολούθηση εποπτείας των συμφωνηθέντων μέτρων μετά την 21η Αυγούστου 2018»

Επειδή ως προς το συγκεκριμένο θέμα δημοσιεύτηκαν πολλά στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή τύπο και επειδή είναι απολύτως γνωστά τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμοστούν μέχρι το 2022 σας παρακαλώ, πέρα από πολιτικές ερμηνείες, να καταγράψετε με ακρίβεια στην απάντησή σας τους μηχανισμούς εποπτείας, παρακολούθησης ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, των μέτρων που η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει. Και συγκεκριμένα,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Α. Οι εποπτεύοντες φορείς θα είναι δύο, τρεις ή τέσσερις;
Β. Πρόκειται να δημιουργηθεί μηχανισμός εποπτείας που θα περιλαμβάνει Έλληνες και ξένους;
Γ. Εφόσον υπάρξει τέτοιος μηχανισμός, αυτός θα εκτείνεται σε όλο το πεδίο του ελληνικού δημοσίου (κεντρικό κράτος, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, δημόσιοι οργανισμοί) ;

Αθήνα 7 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος σε Τσακαλώτο: Πόσοι θα είναι οι εποπτεύοντες φορείς μετά την έξοδο;"

Μανιάτης: Με εντολή Τσίπρα η αναστολή κατεδαφίσεων τον Νοέμβριο του 2015

Τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, ακόμη και μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2015 με εντολή του πρωθυπουργού.
Αυτό καταγγέλλει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επικαλούμενος μάλιστα σχετικά έγγραφα.
Ο κ. Μανιάτης, σε ανάρτησή του στο facebook, γράφει χαρακτηριστικά: «Το Νοέμβριο 2015, με εντολή Α. Τσίπρα σε Π. Κουρουμπλή και Ι. Τσιρώνη, κατατέθηκε τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων. Μετά τις παρεμβάσεις μας, πάλι με εντολή Α. Τσίπρα, αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».
Μάλιστα, δημοσιοποιεί και τη συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά τα όσα προηγήθησαν συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη τροπολογία να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιάτης: Με εντολή Τσίπρα η αναστολή κατεδαφίσεων τον Νοέμβριο του 2015 "

Νέες υπαγωγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για τα Ιόνια Νησιά

Με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 2.174.319 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 133 νέες αιτήσεις ιδιωτών, που εντάχθηκαν, κατά τη δεύτερη φάση υπαγωγών προτάσεων ωφελούμενων ιδιωτών, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» μετά από έγκριση από το ΕΤΕΑΝ Α.Ε., φορέα που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος για όλη την Ελλάδα.

Από το συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 2.174.319 ευρώ, για τις νέες εγκριθείσες αιτήσεις των ωφελούμενων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα 1.316.387 θα αποδοθούν ως «άμεση ενίσχυση» από δημόσιους πόρους, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 60,5%, ενώ μέρος του συνολικού προϋπολογισμού, το ποσό των 670.004 ευρώ, αφορά σε δάνειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι παραπάνω εγκρίσεις/υπαγωγές κατανέμονται και χρηματοδοτούνται τόσο από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ): 115 υπαγωγές με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.885.108 ευρώ όσο και από το Ε.Π. Ιόνια Νησιά (ΠΕΠ): 18 υπαγωγές με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 289.210 ευρώ. Οι υπαγωγές αυτές προστίθενται σε εκείνες της προηγούμενης φάσης που ήταν 220 με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 3.140.947 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.021.735 ευρώ αποτελούσαν την «άμεση ενίσχυση» από δημόσιους πόρους.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Υπαγωγής ενώ, σε επόμενη φάση, αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση και νέων ωφελούμενων. Επισημαίνεται δε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το αρχικώς ορισθέν προς διάθεση ποσό των 6,178 εκατ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη (μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 και του Ταμειακού Προγράμματος «ΕΠΑΝΕΚ») αναμένεται προσεχώς να αυξηθεί κατά 4,072 εκατ., με αποτέλεσμα να διατεθούν 10.250.000 ευρώ, για το σύνολο του προγράμματος, από την ΠΙΝ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες υπαγωγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για τα Ιόνια Νησιά"

Γ. Γ. Δημ. Υγείας: Οι πολίτες να λάβουν μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Για πρώιμη φετινή εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα, με περιστατικά από τα τέλη Μαΐου, κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, που αποδίδει το γεγονός στις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Όπως ενημερώνει, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο κι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, περίπου 1%, νοσεί σοβαρά με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας υγείας δηλώνει ότι έχει οργανώνει και συγκαλεί κατ' επανάληψη -φέτος και τα προηγούμενα χρόνια- συναντήσεις εργασίας, τόσο με τις αρμόδιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης των Περιφερειών και τις αρχές δημόσιας υγείας, όσο και με άλλους αρμόδιους εθνικούς φορείς, με στόχο αφενός τον συντονισμό και την οργάνωση των δράσεων, αφετέρου την ευαισθητοποίηση των περιφερειακών αρχών για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα, καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Γ. Δημ. Υγείας: Οι πολίτες να λάβουν μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου"

Μηνυτήρια αναφορά από στελέχη της ΝΔ για διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ και αρμόδιοι τομεάρχες Γιώργος Γεωργαντάς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και ζητούν τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Συγκεκριμένα, ζητείται ιδίως η διερεύνηση της υπόθεσης διαβίβασης σε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου.

«Η κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο εργαλειοποίησε το ΑΣΕΠ και επιχειρεί να το υποκαταστήσει. Αρχικά οι φωτογραφικές προκηρύξεις για τους γενικούς γραμματείς και στη συνέχεια η αποστολή των στοιχείων όλων των φακέλων των υποψηφίων στους υπουργούς καθιστά τη διαδικασία μονόδρομο ως προς την ακύρωσή της. Οι ευθύνες πλέον δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο του ΑΣΕΠ και πρόσθεσε:

«Για αυτό το λόγο προσήλθαμε σήμερα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών του Αρείου Πάγου να καταθέσουμε τη σχετική μηνυτήρια αναφορά και αναμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει τα νόμιμα προβλεπόμενα».

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να υποκαθιστά ούτε να εργαλειοποιεί το ΑΣΕΠ, καθώς και ότι με κάθε τρόπο που προβλέπει ο νόμος θα επιδιωχθεί η απόδοση όλων των ευθυνών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά από στελέχη της ΝΔ για διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων "

Μάξιμου-Τσίπρας: Οι 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία περιβάλλοντος

Τις 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός εξέδωσε με non paper το Μέγαρο Μαξίμου. Αναλυτικά οι 20 παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. Προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.
2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.
3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.
4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.
5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983. Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες μέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή κοινή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983 (νόμος Τρίτση).
7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και για να το πω απλά και κατανοητά. Αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλος της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα.
8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.
9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών, το e-Άδειες. Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο. Εξαλείφεται, λοιπόν, μια ολόκληρη, θα μου επιτρέψετε να πω, δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής, που δομήθηκε για δεκαετίες πάνω στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων.
11. Σήμερα κιόλας, υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης
12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου ελεγκτών δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.
13. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν μία νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες σε συρτάρια.
14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.
15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, έως το τέλος του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.
16. Στην ίδια λογική, προχωράμε τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους, σήμερα υπάρχει περίπου στο 15% και μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.
17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και της δόμησης σε αυτά, ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας. Προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.
Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.
18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
19. Επίσης, εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.
20. Και τέλος, ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:
Κυρίες και κύριοι,
Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία.
Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία.
Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρών σε όλες τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις.
Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας.
Κανείς.
Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να σκύψουμε το κεφάλι, και να δούμε και τα πώς, και τα γιατί αυτής της τραγωδίας.
Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτά τα «πώς και τα γιατί», θα διερευνηθούν σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις με αδιάβλητες διαδικασίες και από τους πλέον αδιάβλητους ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.
Ο πόνος, όμως, για ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία.
Ποτέ ξανά.
Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας.
Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες, αλλά και δράση, η πολιτική ηγεσία του τόπου.
Το λέω αυτό, γιατί ξέρετε δεν είναι πάντα αυτονόητο.
Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα.
Όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις και οι γενναίες πολιτικές τομές. Ή έμειναν στα λόγια και στις εξαγγελίες.
Δυστυχώς, στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών -και είχαμε αρκετές στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά- οι κατά καιρούς ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση, αλλά στη λήθη.
Να περάσει ο καιρός, να ξεχαστεί το δράμα και να πάμε παρακάτω.
Σήμερα όμως, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη.
Απόφασή μας είναι -και το έχω πει πολλές φορές – τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί.
Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού.
Ούτε βεβαίως μπορούμε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα που μας ξεπερνάνε και ίσως έχουμε συχνότερα, το επόμενο διάστημα, παρόμοια.
Όμως μπορούμε και οφείλουμε, που γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα.
Κυρίως όμως, οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια- μια τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνεται ανεκτό.
Οτιδήποτε καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές, οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί.
Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας.
Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς. Είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές.
Για τον λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε δράση άμεσα.
Η πρόθεση μας είναι σαφής.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση. Σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον, και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους.
Και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ποτέ ξανά, να μη είναι ένα σύνθημα της στιγμής.
Και για να υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση, χρειάζεται προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά χρειάζεται και η ομόθυμη, έμπρακτη στήριξη της κάθε αρμόδιας αρχής.
Μα πάνω απ’ όλα, θα έλεγα, ότι χρειάζεται η στήριξη των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Η στήριξη της Ελλάδας, θα έλεγα, όλης της Ελλάδας, που το δράμα στο Μάτι τη συγκλόνισε, και την ώθησε να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να δώσει τη δική της μάχη, για να απαλλαγεί από την επικίνδυνη κληρονομιά ενός φαύλου παρελθόντος.
Διότι, σε τελική ανάλυση, το συλλογικό συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας, δεν μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων. Μιας μειοψηφίας.
Και αν κάτι μας διδάσκει η πρόσφατη τραγωδία είναι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.
Πριν από λίγο, είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω, σχεδόν δυο ώρες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, με τους Δασάρχες και τους εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της ΚΕΔ, παρουσία της Περιφερειάρχη και των Υπουργών Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και βεβαίως κουβεντιάσαμε στη βάση των αναγκαίων παρεμβάσεων, άμεσων παρεμβάσεων, που σχεδιάζουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δόμησης.
Και θέλω, ευθύς αμέσως να σας παρουσιάσω 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρεμβάσεις που αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που φέραμε τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά και μια σειρά νέων δράσεων.
1. Προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προχωράμε άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.
2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.
3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.
4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.
5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983.
Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες ημέρες, παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων, από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983.
Χρειάστηκαν τελικά να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί μια κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1983 και εμπνευστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης.
7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και να το πω απλά και κατανοητά:
Αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλός της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν.
Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί, επιτέλους, η νομιμότητα.
8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών: e-Άδειες.
Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο.
Εξαλείφεται, λοιπόν, μια ολόκληρη –θα μου επιτρέψετε να πω- δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής, που δομήθηκε για δεκαετίες πάνω στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων.
11. Σήμερα κιόλας, υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση, που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης.
12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.
13. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργούν μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών.
Παράλληλα, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο, να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες σε συρτάρια Υπηρεσιών και υπευθυνο-ανεύθυνων υπαλλήλων. Δεν θα υπάρχει πια αυτό το φαινόμενο. Όλα θα είναι σε διαρκή έλεγχο, με διαφάνεια και διαρκή παρακολούθηση.
14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης, που θα προχωρούν στη συνέχεια στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.
15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες έως το τέλος του 2019.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτή είναι μια αυτονόητη μεν, για ένα σύγχρονο κράτος, ιστορικού δε, τομή για τη χώρα μας.
Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά από τη δεκαετία του ’50, όπως έγιναν σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να παραθέσω κάτι παραπάνω γι’ αυτό.
16. Στην ίδια λογική, προχωράμε, επιτέλους, τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα, έως το τέλος του έτους. Σήμερα υπάρχει περίπου στο 15%. Και, βεβαίως, μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού σε όλη τη χώρα, για όλη τη χώρα, έως το τέλος του 2019, του επόμενου έτους.
17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και της δόμησης σε αυτά, ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας.
Προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.
Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, επίσης έως το τέλος του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2019.
18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
19. Επίσης, εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.
20. Και τέλος, ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσει γρήγορα η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ανοικοδόμηση, σε υγιή βάση, του οικισμού.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί μια συνεκτική προσπάθεια, αυτές οι είκοσι παρεμβάσεις που σας ανακοίνωσα, αποτελεί μια συνεκτική προσπάθεια, πιστεύω, να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα, τη μεγάλη μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα.
Με προτεραιότητα σε εκείνες τις δράσεις, επαναλαμβάνω, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.
Και ταυτόχρονα, βέβαια, που προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Θέλω όμως, να επαναλάβω, δεν αρκεί μονάχα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές, που βεβαίως συνεπάγονται και συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές.
Χρειάζεται, θα έλεγα, και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της.
Σε ό,τι μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε και πρώτος εγώ, αναλάβαμε ως η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την ευθύνη αυτή την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική υπεκφυγή, αλλά την κατανοούμε ως μια προσπάθεια, ως μια μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα.
Γιατί όλοι ξέρετε και ξέρουμε, πώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο χαοτικό, καταστροφικό για το περιβάλλον, και επικίνδυνο για τους ανθρώπους, οικιστικό παρόν, ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος.
Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία, για να μην χάσουμε ψήφους.
Αυτός ήταν ο κανόνας για δεκαετίες στην πατρίδα μας. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα αδελφάκια του πολιτικού κόστους.
Με δυο λόγια, και δεν θα μασήσω τα λόγια μου, η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία.
Ενθαρρύνοντας επίσης, κι αυτό πρέπει να το πούμε, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Και βέβαια, ήταν και τα συμφέροντα, όλοι αυτοί που είδαν στην πανέμορφη ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού. Όλοι αυτοί υπήρξαν οι απαραίτητοι προστάτες, οι σπόνσορες απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών.
Κάπως έτσι φτάσαμε στα φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε, στη φραγμένη θάλασσα, στα λεηλατημένα δάση, στα μπαζωμένα ρέματα, στην πανταχού παρούσα αυθαιρεσία.
Δυστυχώς και στην επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή αυθαιρεσία.
Δεν τα λέω όλα αυτά για να κρυφτώ ή για να κρυφτούμε, πίσω από την οικιστική βόμβα που κληρονομήσαμε, ώστε να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες .
Τα λέω, αντίθετα, γιατί είμαι αποφασισμένος να τις αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες. Αλλά ανάληψη ευθύνης σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη.
Όπως επανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι τίποτα να μην ξεχαστεί, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το κόστος.
Αλλά, όπως εγώ ανέλαβα, από την πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Από όσους δημιούργησαν και εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες. Μία μικρή δόση αυτοκριτικής.
Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού, τους πρωτομάστορες της συναλλαγής και των αυθαιρέτων, με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια και τα τοπικά κυκλώματα, που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα.
Αντί για αυτοκριτική, όμως, τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο στα αποκαΐδια, στη καλύτερη περίπτωση.
Στη χειρότερη ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, θα έλεγα, χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη για τους 90 νεκρούς.
Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη.
Ας είναι. Όλοι θα κριθούμε.
Εμείς, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς είμαστε επικεφαλής, εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο σήμερα, με όλες τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αλλά τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε, όχι για να τις διαιωνίσουμε. Και εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει, και θα τελειώσει.
Το χρωστάμε στους νεκρούς, στα θύματα της τραγωδίας. Το χρωστάμε όμως και στο μέλλον, στα παιδιά της χώρας, στα παιδιά μας.
Και ξεκινώντας, σήμερα κιόλας, από εκείνες τις αυθαιρεσίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.
Επαναλαμβάνω, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί.
Αυτό είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε, ώστε αυτή η τραγωδία να είναι το έναυσμα για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση και το κράτος.
Σας ευχαριστώ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάξιμου-Τσίπρας: Οι 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία περιβάλλοντος"

DW:Β. Γιούροβα: Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»

Τη χορήγηση ιθαγένειας ή άδειας παραμονής σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων καυτηριάζει η αρμόδια Επίτροπος στη Welt. «Η Αθήνα είναι μακριά από την εθνική της κυριαρχία» γράφει ο Αλ. Κρητικός στη SZ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο και να περιορίσει, ει δυνατόν, την τακτική ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα die Welt η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.
«Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ».   
Την αυστηροποίηση της οδηγίας για τις «χρυσές βίζες» προαναγγέλει η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα
Την αυστηροποίηση της οδηγίας για τις «χρυσές βίζες» προαναγγέλει η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα
«Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν» διευκρινίζει η Γιούροβα. «Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά ως εξής: «Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους».
Η Βέρα Γιούροβα προαναγγέλλει ένα νέο σύστημα, που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες» προσθέτει. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων».

«Τέταρτο μνημόνιο»
Αλ. Κρητικός: Πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο
Αλ. Κρητικός: Πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο
«Από την πολιτική λιτότητας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου του οικονομολόγου καθηγητή Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο. Το μότο του είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές.
Ο Κρητικός επικρίνει τη ρήση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20η Αυγούστου, επειδή οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% μέχρι το 2060. «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην νυν αλλά και και στις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι αμφίβολο εάν τηρηθούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Διότι περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν τα τρία μνημόνια έμειναν στη μέση σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τη δικαιοσύνη και καταλογίζοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία και τα πολιτικά συμφέροντα. «Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση… Μένει υπό διευκρίνιση σε ποιο βαθμό η νυν ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις με δική τους ευθύνη θα κάνουν μια τέτοια νέα εκκίνηση. Και εδώ μπαίνουν και πάλι οι δανειστές στο παιχνίδι. Η τελευταία συμφωνία τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση βέβαια που δρομολογηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και απελευθερωθούν πόροι από ελληνικής πλευράς για σημαντικά πρότζεκτ».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Β. Γιούροβα: Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»"

Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται, για αύριο Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Γι’ αυτό το λόγο, εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η απαγόρευση θα έχει ισχύ από τις 7 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης.

Λίστα οδών προς απαγόρευση κυκλοφορίας:

∆ΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ –ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Οδοί πρόσβασης προς θέση ΟΧΥΡΟ, βόρεια µε το νεκροταφείο Ραφήνας, δυτικά µε τον οικισµό ∆ροσιά, νότια µε τον οικισµό Πανόραµα, ανατολικά µε το κλειστό ∆ηµοτικό Γυµναστήριο.

∆ΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

1. Στους δρόµους επάνω από τα θερµοκήπια του Μαραθώνα (περιοχή Βρανά), που οδηγούν προς Σταµάτα και Αγριλίκι.
2. Στο πευκοδάσος του Σχινιά του ∆ήµου Μαραθώνος.
3. Στο δρόµο Άνω Σούλι – Προφήτη Ηλία.
4. Στον οικισµό Προβάλινθο προς Λύρειο Ίδρυµα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζα).
5. Σταθµό Μεταµόρφωσης προς φράγµα Ραπετσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης).
6. Περιοχή Βαρνάβα, οδός Βορείων Ανέµων.
7. Οδός Περιπάτου προς ∆ασικό Πεντέλης (οικισµός Γεροτσακούλι Αγ. Μαρίνας Ν.
Μάκρης).

∆ΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙ∆ΟΣ

1. Στο λόφο Μπούρα της ∆ηµοτικής Ενότητας Σπάτων.
2. Στον οικισµό που βρίσκεται µεταξύ του βορειοδυτικού αντερείσµατος του λόφου «Έτος» και της λεωφόρου Μαραθώνος στη ∆ηµοτική Ενότητα (∆Ε) Σπάτων (οδ. Λιοφύτι κ ανώνυµοι οδοί)
3. Στον οικισµό «Βουνούπολη» που βρίσκεται µεταξύ του νοτιοανατολικού αντερείσµατος του λόφου «Έτος» και της οδ. Ήµερου Πεύκου στη ∆Ε Σπάτων (από την οδ. Ιωάννου Ε. και δυτικά).
4. Στο άλσος «ΟΤΕ» όπισθεν του ∆ηµοτικού Καταστήµατος Αρτέµιδος (πρώην ∆ηµαρχείο).
5. Στη θέση «Κίπι» του ∆ηµοτικού Καταστήµατος Αρτέµιδος και συγκεκριµένα επί της οδού Ολυµπίας δυτικά της συµβολής της µε την οδό ∆ιονύσου, στις οδούς Νυµφών, Ολύµπου, Πανός, Ρόδων, Ροδοδάφνης, Υακίνθου και έως το τέλος αυτών.

∆ΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Στους δρόµους του Περιαστικού ∆άσους της ∆ηµοτικής Ενότητας Ανθούσας το οποίο συνορεύει: ∆υτικά µε το κεντρικό ρεύµα της Λεωφ. Ανθούσας-Παλλήνης και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της δηµοτικής ενότητας Ανθούσας, βόρεια µε το ∆ήµο Πεντέλης, νότια µε το ∆ήµο Παλλήνης και ανατολικά µε την δηµοτική ενότητα Πικερµίου.

Ο λόφος Λεβίδι (∆ήµος Παλλήνης)

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούνται οι αποδέκτες για τη λήψη όλων των απαραίτητων µέτρων στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων τους προς υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

∆ιευκρινίζετε ότι σε οδούς που αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση και στις οποίες υπάρχουν κατοικίες, επιτρέπετε η διέλευση οχηµάτων και κατοίκων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι οι εξής:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος)
Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς"

Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στο post του Πολάκη: Μόνο στη Βενεζουέλα οι υπουργοί είναι υπεράνω του νόμου

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και την ΠΟΕΔΗΝ, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου να επιβάλει πρόστιμο ύψους συνολικά 25.000 ευρώ στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για συκοφαντική δυσφήμιση και ύβρεις εις βάρος τhw Ομοσπονδίας και του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου.

Από χθες, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός, όσο και η Ομοσπονδία εξαπολύουν βολές εκατέρωθεν με δηλώσεις, αλλά και ανακοινώσεις. Στην τελευταία ανάρτηση - απάντηση του κ.Πολάκη στο Facebook και στο δελτίο Τύπου που τα βάζει με τη Δικαιοσύνη, αλλά κάνει λόγο και για «ψευτοπαλήκαρα της ΠΟΕΔΗΝ» ανταπάντησε η Ομοσπονδία με νέα ανακοίνωσή της.

Με τίτλο «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός με το χθεσινό δελτίο Τύπο κατόρθωσε «να ξεπεράσει τον εαυτό του, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πρωτίστως την έλλειψη πολιτικού και προσωπικού ήθους, που τον διακρίνει».

Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει τους νεκρούς των πυρκαγιών ότι «θόλωσαν την εικόνα των εύστοχων χειρισμών της κυβέρνησης στις φονικές πυρκαγιές», αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και στοχοποιεί ξανά τη δικαιοσύνη.

Μάλιστα, κοινοποίησαν αντίγραφο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΟΟΣΑ για το προφίλ Υγείας 2017 στην Ελλάδα, απαντώντας στην αντίδραση του κ.Πολάκη στο δημοσίευμα του Guardian και τις δηλώσεις Γιαννάκου για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μία αντίδραση που έφτασε ως την χθεσινή δικαστική απόφαση. (Δείτε εδώ το έγγραφο). 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κύριος Π. Πολάκης, με χτεσινό δελτίο τύπου του Γραφείου του, που αναφέρεται σε πηγές (ποιες να είναι άραγε αυτές, εάν δεν είναι ο ίδιος;) κατόρθωσε να ξεπεράσει τον εαυτό του, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πρωτίστως την έλλειψη πολιτικού και προσωπικού ήθους, που τον διακρίνει. Αφού έφτασε μέχρι του σημείου να κατηγορήσει τους νεκρούς των πυρκαγιών γιατί «θόλωσαν την εικόνα των εύστοχων χειρισμών της Κυβέρνησης στις φονικές φωτιές», αφού λέει ψέματα για την ώρα που μεταφέρθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες στα Νοσοκομεία απέδειξε για μία ακόμα φορά, πόσο «καλή δουλειά» κάνει για λογαριασμό του εντολοδόχου του κυρίου Τσίπρα, στο να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα φλέγοντα ζητήματα. Ασχολείται με τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», στοχοποιώντας για άλλη μία φορά την Δικαιοσύνη. 

Σε μια κίνηση, που αποδεικνύει περίτρανα, ότι απαξιώνει πλήρως όλους τους οργανωμένους θεσμούς της Πολιτείας, τους οποίους ως Υπουργός είναι υποχρεωμένος να σέβεται, επιλέγει αυτή την φορά να επιτεθεί στην Πρόεδρο Πρωτοδικών, που «τόλμησε» να εκδώσει απόφαση εις βάρος του, καταδικάζοντας τον να πληρώσει 25.000 ευρώ για όσα συκοφαντικά έχει γράψει στο FACEBOOK για την Ομοσπονδία και τον Πρόεδρο της κύριο Γιαννάκο. 

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο κύριος Πολάκης αναζητά και πάλι οργανωμένους εχθρούς της Κυβέρνησης και του ιδίου, τους οποίους εντοπίζει για άλλη μία φορά στην Δικαιοσύνη, γιατί απέρριψε το αίτημα του για αναβολή, όταν η αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ εις βάρος του είχε ήδη δικαστεί μία φορά τον Γενάρη 2018 χωρίς να ίδιος να «τιμήσει» την διαδικασία με την παρουσία του και γιατί το νέο αίτημα αναβολής, σχετίζονταν με «κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις», που τον εμπόδιζαν να παραστεί στο Δικαστήριο

Θαρρείς και η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να προγραμματίζει, πότε θα δικάσει ανάλογα με τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες του κυρίου Υπουργού! Ξεχνά, βεβαίως, να αναφέρει ο κύριος Υπουργός, ότι το αίτημα αναβολής είχε υποβληθεί από την Δικηγόρο του, η οποία και αποχώρησε μετά την απόρριψη του, χωρίς να παραμείνει και να παραστεί για να υπερασπιστεί τα όσα ο κύριος Υπουργός, όπως διατείνεται ορθώς είχε πράξει. Ούτε βεβαίως, το Δικαστήριο κοινοποιεί τις αποφάσεις του στους διαδίκους, οι οποίοι μπορούν να λάβουν αντίγραφο κάθε απόφασης μόλις εκδίδεται, πράγμα, το οποίο ο ίδιος προφανώς δεν έπραξε, αν και το Υπουργείο Υγείας διαθέτει πολλούς δικηγόρους. 

ίδιος προφανώς δεν έπραξε, αν και το Υπουργείο Υγείας διαθέτει πολλούς δικηγόρους. 
Το σοβαρότερο δε ατόπημα του ως άνω Δελτίου Τύπου είναι η ρητή και απερίφραστη δήλωση του κυρίου Πολάκη, ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση της Δικαιοσύνης! Όπως θα έπραττε κάθε Πολίτης, όπως θα έπρεπε να πράττει κάθε Υπουργός μίας Κυβέρνησης Δημοκρατικής. Γιατί ο κύριος Πολάκης θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι μόνο σε Δημοκρατίες τύπου Μαδούρο, οι πολιτικοί είναι υπεράνω του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων. Και όλα αυτά, γίνονται υπό την άτυπη κάλυψη της Κυβέρνησης, του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί σιωπηρά για μία ακόμα φορά την εκτροπή του Υπουργού του, χωρίς να αντιδρά, όπως έχει κάνει δεκάδες φορές στο παρελθόν, παρέχοντας του με τον τρόπο αυτό την κάλυψη του.

Για την ουσία του υβριστικού παραληρήματος Πολάκη.

Ακριβές αντίγραφο λάβαμε 24 Ιουλίου 2018. Θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να την κοινοποιήσουμε τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας.

Ο κος Πολάκης θα έπρεπε να είναι πιο ταπεινός και μετρημένος απέναντι στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας THE GUARDIAN περιελάμβανε εκτός των δικών μας δηλώσεων και ανακοινώσεων για το μείζον ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δηλώσεις δύο ιατρών και στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης και ελέγχου νόσων.

Ο κος Πολάκης λέει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε είναι των ετών 2012 – 2014. Κοινοποιούμε αντίγραφο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΟΟΣΑ για το προφίλ Υγείας 2017 στη χώρα μας.

Στο κεφάλαιο «Έλλειψη στρατηγικών διασφάλισης ποιότητας» όπως και στο κεφάλαιο «Η Μικροβιακή αντοχή συνιστά σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα» σελ. 10 αναφέρει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά Νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μάλιστα αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός μετά από μελέτες των περιστατικών λοίμωξης κυμαίνονται από 230 έως 450 περιστατικά το μήνα (διαφορά μεταξύ Νοσοκομείων). Σας το κοινοποιούμε.

Ο κος Πολάκης ας ασχοληθεί και λίγο με τα Νοσοκομεία. 

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο που βρίσκεται το πιο εξειδικευμένο Κέντρο Εγκαυμάτων και νοσηλεύει εγκαυματίες από τις φωτιές, διαθέτει ένα μηχάνημα σε λειτουργία δερμοτόμο χειροκίνητο με το οποίο προσπαθούν οι γιατροί να αποκαταστήσουν τα τραύματα των εγκαυματιών. Χειροκίνητο τεχνολογίας της περασμένης 20ετίας.

Δεν διαθέτει δερμοτόμους νέας τεχνολογίας ηλεκτρικούς (μπαταρίας) που έχουν δυνατότητες ρύθμισης του πάχους και πλάτους κοπής δέρματος, η μεγέθυνση των μοσχευμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι με το χειροκίνητο και αποφεύγονται οι λοιμώξεις. Έφριξε ο Αυστραλός καθηγητής που βρέθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο να συμβάλλει στην αποθεραπεία των εγκαυματιών.

Και μιλάμε για κόστος 10 – 15 χιλιάδες ευρώ!!! 

Λυπούμαστε, κύριε Τσίπρα, για τον Υπουργό σας. Λυπούμαστε, που ο ευαίσθητος χώρος της υγείας, βρίσκεται αυτή την στιγμή στα χέρια ενός ανθρώπου, που απαξιεί κάθε σοβαρό θεσμό αυτής της χώρας! Ένα πράγμα, θα πρέπει να γνωρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη μέσα στον ίλιγγο της εξουσίας, που τους έχει καταλάβει. 

Η δικαιοσύνη την οποία ο κος Πολάκης ευτελίζει είναι το καταφύγιο για κάθε αδύναμο πολίτη. Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ εκλέχθηκε πρόσφατα για τρία χρόνια. Διαθέτει νωπή εντολή από 45.000 εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια. Δεν λαμβάνουμε διαπιστευτήρια από τον κο Πολάκη!!!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στο post του Πολάκη: Μόνο στη Βενεζουέλα οι υπουργοί είναι υπεράνω του νόμου"

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έλαβε σήμερα εξιτήριο από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με σαφή βελτίωση της υγείας του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, ο κ. Θεοδωράκης είχε εισαχθεί την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, στις 11:19 μμ, μετά από νυχτερινό άτυπο προκάρδιο άλγος και επεισόδιο ταχυαρρυθμίας, επί εδάφους υποτροπιάζουσας κολπικής μαρμαρυγής.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με ήπια αιμοδυναμική αστάθεια, εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμεινε για 24 ώρες, αναταχθείς σε φλεβοκομβικό ρυθμό, υπό φαρμακευτική αγωγή. Το μεσημέρι της επομένης εξήλθε της μονάδας και μεταφέρθηκε στο θάλαμο, όπου παρέμεινε επί τρεις ημέρες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης"

Στις 2.913 οι αιτήσεις πυρόπληκτων για τη χορήγηση του επιδόματος

Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, συνεχίστηκε και χθες Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Μετά και τη χθεσινή έβδομη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν δύο χιλιάδες εννιακόσιες δεκατρείς (2.913) συνολικά αιτήσεις.

Από τις 2.913 αιτήσεις, οι 1.053 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.068 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 499 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 293 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 2.913 οι αιτήσεις πυρόπληκτων για τη χορήγηση του επιδόματος"

Απίθανη δήλωση βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ: Στο Μάτι, κάηκε κόσμος στη θάλασσα γιατί δεν είχε εκπαιδευτεί

Μια απίθανη εξήγηση έδωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου για τις απώλειες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η βουλευτής απέδωσε τις απώλειες στην έλλειψη... εκπαίδευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα», συνέχισε η Ελένη Αυλωνίτου, «γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί;».

Η τοποθέτηση της Ελένη Αυλωνίτου προκάλεσε την αντίδραση των παρουσιαστών και έτσι η βουλευτής δεν κατάφερε να εξηγήσει την πρωτότυπη θεωρία της. Ο κόσμος κάηκε γιατί δεν ήξερε κολύμπι ώστε να απομακρυνθεί από την ακτή που φλεγόταν; Δεν ήξερε πώς να σωθεί από τις φλόγες όταν βρέθηκε μέσα στη θάλασσα;

Σε κάθε περίπτωση, η περίεργη θεωρία της Ελένης Αυλωνίτου, που προσπάθησε να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την εκατόμβη στο Μάτι, προκάλεσε ήδη έντονες διαμαρτυρίες και πολλές ειρωνείες στα social media, ενώ το βίντεο με τις απίθανες δηλώσεις της δημοσιοποίησε η νεοδημοκρατική «Ομάδα Αλήθειας».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίθανη δήλωση βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ: Στο Μάτι, κάηκε κόσμος στη θάλασσα γιατί δεν είχε εκπαιδευτεί "

ΝΔ: Αποτυχημένο κομματικό στέλεχος ο νέος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Να αντικατασταθεί επειγόντως

Την επείγουσα αντικατάσταση του νέου γγ Πολιτικής Προστασίας, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους 91 νεκρούς των πυρκαγιών, ζητά η ΝΔ.

«Επιχειρώντας να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής, o Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κ. Γιάννη Ταφύλλη, ένα στέλεχος με πλούσιο και σκοτεινό κομματικό παρελθόν, που μάλιστα έχει ήδη περάσει από δύο γενικές γραμματείες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να έχει επιδείξει στοιχειώδες έργο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και ζητά επειγόντως την αντικατάσταση του κ. Ταφύλλη από πρόσωπο - όπως σημειώνει - κύρους με εμπειρία στην πολιτική προστασία, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους 91 νεκρούς.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι άλλο ένα αποτυχημένο κομματικό στέλεχος για να διαχειριστεί κρίσεις, από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για το θέμα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στη νέα επικοινωνιακή φιέστα που διοργανώνει» υπογραμμίζει η ΝΔ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αποτυχημένο κομματικό στέλεχος ο νέος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Να αντικατασταθεί επειγόντως "

ΥΠΕΝ: Υπουργική Απόφαση για αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιών από χοίρους και αγριόχοιρους

Με αφορμή τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική οικονομία και σε αστικές-περιαστικές περιοχές από τον μεγάλο αριθμό, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά για πρώτη φορά σε στοχευμένες ενέργειες οι οποίες δύνανται να ρυθμίσουν το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπέγραψε σήμερα, και θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ, απόφαση που αφορά τη δίωξη του είδους από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος. Η απόφαση εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις και, συγκεκριμένα, καθορίζει:

Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.

Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.

Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.

Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.

Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχουν η Αστυνομία, οι Δήμοι, οι Ενώσεις Αγροτών, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους:

Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας»: Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.

Ελεγχόμενη κάρπωση: Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, γίνεται, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.

Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.

Τέλος, τονίζεται ότι για πρώτη φορά απαγορεύεται, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ: Υπουργική Απόφαση για αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιών από χοίρους και αγριόχοιρους"

Έρχεται πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Έντονες είναι οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Καυσίμων εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας στην πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές σε νησιά.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Είναι γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων παγκοσμίως και όχι μόνον στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, WTI και BRENT.

Επίσης είναι γεγονός ότι σε κάποια νησιά σε σύγκριση με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αισθητή διαφορά, η οποία όμως έχει πολύ λογική εξήγηση.

Ο μεγάλος αριθμός Εταιρειών Εμπορίας και Πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα με υπολογίσιμες καταναλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, σε πολλές περιπτώσεις και αθέμιτο, συμπιέζοντας τα ποσοστά των μικτών κερδών τους μεταξύ 3- 6%. Αντιθέτως στα νησιά ο μικρός αριθμός Εταιρειών και Πρατηρίων που δραστηριοποιούνται, με εποχικές-καλοκαιρινές καταναλώσεις, δικαιολογημένα τους οδηγεί για την επιβίωση τους σε μικτά ποσοστά κερδών μεταξύ 5-8%, είναι αθέμιτο και παράλογο;

Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σας γνωρίζουμε ότι η σημερινή τιμή του Διυλιστηρίου Αμόλυβδης 95 oct (προϊόν + φόροι) είναι 1,210 + 24% ΦΠΑ = 1,500, όταν η μέση τιμή λιανικής στην Ελλάδα είναι σήμερα 1,650.

Στην διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής Διυλιστηρίου και λιανικής, εμπεριέχονται το κέρδος της Εταιρείας Εμπορίας, το μεταφορικό κόστος και το κέρδος του Πρατηρίου».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται πλαφόν στην τιμή της βενζίνης"

Φωτιά στο Μάτι: Αίτηση στην Εισαγγελία από τις οικογένειες των θυμάτων για να λάβουν τα πρακτικά της Πυροσβεστικής

Αίτηση στην Εισαγγελία, προκειμένου να λάβουν όλα τα πρακτικά, από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, τις επίμαχες ώρες της μεγάλης φωτιάς στο Μάτι, κατέθεσε ο δικηγόρος των οικογενειών Αντώνης Φούσας και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Οι πληροφορίες λένε, ότι ο εισαγγελέας θα δώσει εντολή στην πυροσβεστική να διαβιβάσει τα πρακτικά, στα οποία υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη, εκείνες τις ώρες της 23ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν:

-Όλες οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τους ασυρμάτους.

-Οι ακριβείς θέσεις των πυροσβεστικών οχημάτων στο πεδίο της φωτιάς.

-Τα σημεία τα οποία κινήθηκαν τα οχήματα του αρχηγού της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

-Και φυσικά, μέσα από τους διαλόγους, θα αποκαλυφθούν οι οδηγίες και οι εντολές που έδιναν οι επιτελείς στους πυροσβέστες που βρίσκονταν στο σημείο της φωτιάς.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι τόσο ο τότε αρχηγός και οι υπαρχηγοί, όλες αυτές τις ώρες, βρισκόταν στο συντονιστικό κέντρο και κανείς δεν μετέβη στο σημείο της φωτιάς ως όφειλε, ούτε καν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα και να συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης.
gkourmpatsis

Όπως τόνισε στο «protothema.gr», o κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών, «ζητήσαμε μαζί με τον κ.Φούσα από τον εισαγγελέα τα πρακτικά από το ενιαίο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συνέβη τις επίμαχες ώρες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Αίτηση στην Εισαγγελία από τις οικογένειες των θυμάτων για να λάβουν τα πρακτικά της Πυροσβεστικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news