facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Οργή για την προκλητική δήλωση Πολάκη σχετικά με τους νεκρούς στο Μάτι

Ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική έχει φτάσει τους 88, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προχώρησε σε μια άκρως απίστευτη και άκρως προκλητική δήλωση.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σχεδόν άριστα, αλλά η τελική εικόνα «θολώνει» από τον αριθμό των νεκρών.

Η δήλωση του υπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πληθώρα σχολίων από τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αγανάκτηση και την οργή τους για την τραγωδία στο Μάτι και τις προκλητικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Η περίπτωση του κ. Πολάκη μπορεί να μην έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά της χώρας, μπορεί να είναι ανεκτή από μια μερίδα πολιτών, αλλά καθίσταται πλέον επικίνδυνη, με τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν λόγο για πολιτικό θράσος και ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους.






























in
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή για την προκλητική δήλωση Πολάκη σχετικά με τους νεκρούς στο Μάτι"

Το κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη -46 βαθμοί στην Πορτογαλία, 3 νεκροί [εικόνες]

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και πληθώρα προβλημάτων ιδίως στα νοτιοδυτικά της Γηραιάς Ηπείρου. 
Η θερμοκρασία στην Πορτογαλία ήδη έφτασε (στις 2 μ.μ. τοπική ώρα) τους 46 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ίσως «αγγίξει» το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη που «κρατάει» η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977.
Στη Γαλλία, οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τρία πυρηνικά εργοστάσια λόγω της υψηλής ζέστης, ενώ φωτιές κατακαίνε την Πορτογαλία.    
Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε σήμερα στην περιοχή Μοντσίκουε στο Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.
Οι αρχές εκκένωσαν δύο χωριά στην περιοχή όπου επιχείρησαν δέκα κατασβεστικά αεροσκάφη.
Σε μια προσπάθεια αποτροπής περισσότερων θανάτων, μετά τους 114 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο από δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών καλώντας τους να προσέχουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και τα περίχωρα της πρωτεύουσας Λισσαβώνας.
Οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.Οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κασκάις, έξω από την πορτογαλική πρωτεύουσα, σημειώθηκε χθες το βράδυ διακοπή στην ηλεκτροδότηση λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου με αποτέλεσμα να μείνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες και να κλείσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Χθες Παρασκευή η θερμοκρασία στη Λισσαβώνα έφθασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνεται στη ζέστη όλη η Γαλλία
Στη Γαλλία όσοι ξεκίνησαν σήμερα τις διακοπές τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυκλοφοριακή συμφόρηση κάτω από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν έκανε έκκληση προς τους εκδρομείς να προστατεύουν τα παιδιά και να έχουν μαζί τους νερό. Ο πορτοκαλί συναγερμός για τον καύσωνα αφορά έναν αριθμό ρεκόρ διαμερισμάτων, 67, και σχεδόν ολόκληρη η χώρα υποφέρει από τη ζέστη, εκτός από το βορειοδυτικό τμήμα της.
Στη Γαλλία όσοι ξεκίνησαν σήμερα τις διακοπές τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυκλοφοριακή συμφόρηση κάτω από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Στη Γαλλία όσοι ξεκίνησαν σήμερα τις διακοπές τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυκλοφοριακή συμφόρηση κάτω από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Electricite de France (EDF) διέκοψε την λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων σε τρία εργοστάσιά της λόγω του κύματος καύσωνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός της.
Οι δύο ανήκουν στο εργοστάσιο της EDF στον πυρηνικό σταθμό του Μπουζί, ο άλλος στο Σεν Αλμπάν και ο τέταρτος στο Φέσενχαϊμ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.
Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν έκανε έκκληση προς τους εκδρομείς να προστατεύουν τα παιδιά και να έχουν μαζί τους νερό.Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν έκανε έκκληση προς τους εκδρομείς να προστατεύουν τα παιδιά και να έχουν μαζί τους νερό.
Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε Ισπανία και Πορτογαλία- 3 νεκροί
Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή με την μετεωρολογική υπηρεσία IPMA να αναμένει 47 βαθμούς στο Σανταρέμ της κεντρικής Πορτογαλίας αργότερα σήμερα, λίγο πιο κάτω από το πανευρωπαϊκό ρεκόρ της Αθήνας, 48 βαθμούς Κελσίου το 1977.
Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία ως αποτέλεσμα του καύσωνα.Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία ως αποτέλεσμα του καύσωνα.
Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία ως αποτέλεσμα του καύσωνα, οι δύο από θερμοπληξία στη νοτιοανατολική περιοχή Μουρθία, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, και ο άλλος χθες στη
Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή.Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή.
Χθες και σήμερα ο ισπανικός στρατός επιστρατεύθηκε για να βοηθήσει στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη Νέρβα, της νότιας Ισπανίας, η οποία τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι σπίτια καταστράφηκαν χθες από μια άλλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στη Μαδρίτη.
Με ειδικά προστατευτικά παπούτσια για την ζέστη οι σκύλοι στην Βιέννη
Στη Βιέννη, αστυνομικοί σκύλοι που είχαν αναλάβει την ασφάλεια στη διάρκεια της διεξαγωγής ενός τουρνουά beach-volley, εξοπλίστηκαν με ειδικά προστατευτικά...παπούτσια ώστε να μην υποστούν εγκαύματα οι πατούσες τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στη Βιέννη, αστυνομικοί σκύλοι που είχαν αναλάβει την ασφάλεια στη διάρκεια της διεξαγωγής ενός τουρνουά beach-volley.Στη Βιέννη, αστυνομικοί σκύλοι που είχαν αναλάβει την ασφάλεια στη διάρκεια της διεξαγωγής ενός τουρνουά beach-volley.
Σήμερα στη Βιέννη η θερμοκρασία έφθανε τους 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά όπως διευκρίνισε η αστυνομία η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη σε επιφάνειες εκτεθειμένες στον ήλιο και μπορεί να φθάνει και τους 50 βαθμούς.
Η πιο παρατεταμένη ξηρασία εδώ και δεκαετίες έχει προκαλέσει την αποξήρανση ποταμών στην Ολλανδία και προβλήματα στους αγρότες στη Γερμανία. Οι καλλιέργειες σιταριού έχουν καταστραφεί ανά τη βόρεια Ευρώπη οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.
Ρεκόρ θερμοκρασιών και στη Σκανδιναβία
Στη Σκανδιναβία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατέγραφαν ρεκόρ μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Στη Σουηδία ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά της χώρας και δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τμήματά της.
 Στη Σουηδία ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά της χώρας και δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τμήματά της Στη Σουηδία ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά της χώρας και δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τμήματά της
Σε σούπερμαρκετ κοιμούνται κάτοικοι στο Ελσίνκι από την ζέστη
Αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία στη Φινλανδία, όπου τον Αύγουστο κυμαίνεται στους 19 βαθμούς κατά μέσον όρο, έφθασε στους 30. Με λιγοστά σπίτια να διαθέτουν κλιματιστικά, ένα σούπερ μάρκετ στο Ελσίνσκι κάλεσε 100 πελάτες του να κοιμηθούν απόψε στους κλιματιζόμενους χώρους του.
Οι αρχές και από τις δύο πλευρές της Βαλτικής--στη Σουηδία και την Πολωνία--έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην κολυμπούν καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν εμφανιστεί τοξικά φύκια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη -46 βαθμοί στην Πορτογαλία, 3 νεκροί [εικόνες] "

ΝΔ: Ζητά παραίτηση Πολάκη για «ύβρι» προς τους νεκρούς στο Μάτι

Παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για δηλώσεις του ότι στο Μάτι οι κρατικές υπηρεσίες λειτούργησαν καλά αλλά «ο τελικός αριθμός θυμάτων «μαυρίζει» την εικόνα, ζητά η ΝΔ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ύβρις του κ. Πολάκη ότι οι νεκροί στο Μάτι «θολώνουν την εικόνα» των επιδόσεων της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνει τον κυνισμό που διατρέχει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Πολάκης έπρεπε να είχε αποπεμφθεί χθες, γιατί δεν νοείται άνθρωπος να προσβάλει νεκρούς. Όμως είναι εκεί για να στηρίζει και να εκτελεί οδηγίες του Πρωθυπουργού. Άλλωστε, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.», προσθέτει η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επειδή βρέθηκα από τις πρώτες στιγμές μέσα στις εξελίξεις και έζησα από κοντά όλη εκείνη τη νύχτα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, από τα ένστολα τμήματα (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.), μέχρι την Περιφέρεια, τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, τις υγειονομικές δομές κ.λπ., ανταποκρίθηκαν θετικά και λειτούργησαν αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός θυμάτων «μαυρίζει» την εικόνα. Πρέπει να υπολογίσετε ότι εκκενώθηκε συνολικός πληθυσμός περίπου 13.500 ανθρώπων από την περιοχή και μεταξύ αυτών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον κίνδυνο 1.200 παιδιά από κατασκηνώσεις και 1.000 περίπου άτομα εγκλωβισμένα σε παραλίες. Λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν μέσα στο ξεδίπλωμα της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμα κι αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες (όπου υπάρχουν) αμέσως μετά το πέρας της γενικής κατάστασης συναγερμού, ετοιμότητας και αντιμετώπισης των συνεπειών, στην οποία είμαστε ακόμα», καταλήγει.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ζητά παραίτηση Πολάκη για «ύβρι» προς τους νεκρούς στο Μάτι"

Ένωση Κεντρώων: Η παραίτηση Τόσκα είναι μια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες

Την παραίτηση όσων «παρίσταντο στο σόου της συνέντευξης της Δευτέρας της 23ης Ιουλίου» ζητάει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παραίτηση Τόσκα.

«Πέρασε αρκετός χρόνος για να παραιτηθεί κάποιος από την κυβέρνηση δείχνοντας ευθιξία και σεβασμό στους νεκρούς, από την τραγωδία στο Μάτι. Η παραίτηση Τόσκα είναι μια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες. Συγκεκριμένα, όσοι παρίσταντο στο σόου της συνέντευξης της Δευτέρας της 23ης Ιουλίου, οφείλουν να δώσουν τις παραιτήσεις τους», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τους ανέμους, και τα αυθαίρετα», και καταλήγει:.» Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να φτιάξουμε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε φυσική ή άλλη καταστροφή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Κεντρώων: Η παραίτηση Τόσκα είναι μια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες"

Το «μαύρο κουτί» με τις συνομιλίες του συντονιστικού της Πυροσβεστικής ζητά ο εισαγγελέας

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική θα δώσει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, έχει ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη απομαγνητοφωνημένο αντίγραφο όλων των συνομιλιών που περιέχονται στο καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Το υλικό αυτό θα ζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την αρμόδια εισαγγελέα και από δικηγόρους που έχουν αναλάβει τις οικογένειες των θυμάτων.

Τα ερωτήματα στα οποία αναμένεται να δώσει απαντήσεις η δικαστική έρευνα είναι:

-Δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Μάτι; Και αν ναι, τι ώρα;

-Τι ώρα κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Μάτι;

-Υπήρξε συντονισμός Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού; Από την έρευνα αναμένεται να προκύψουν ποιες ήταν τελικά οι εντολές και οι ενημερώσεις της Πυροσβεστικής προς τα άλλα Σώματα Ασφαλείας.

-Τι ώρα συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας; Αν συνεδρίασε μετά τις 19.00 σημαίνει ότι η καταστροφή είχε ήδη συντελεστεί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «μαύρο κουτί» με τις συνομιλίες του συντονιστικού της Πυροσβεστικής ζητά ο εισαγγελέας"

Ο Κοντονής είπε «όχι» στην Τουρκία για την έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά

Τελικά δεν εκδίδεται στις Τουρκικές αρχές ο δημοσιογράφος και ιστορικός της γείτονας χώρας, Τουργκούτ Καγιά μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, «νέκρωσε» την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος από τις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην Τουρκική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης η τελική απόφαση για μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά ήταν μονόδρομος για τον Σταύρο Κοντονή, καθώς στο μεταξύ του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από την Επιτροπή Ασύλου.

Η Τουρκική κυβέρνηση τον εκζητά τον Τουργκούτ Καγιά για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

Αρχικά συνελήφθη στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κοντονής είπε «όχι» στην Τουρκία για την έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά"

Τις 2.133 έφτασαν οι αιτήσεις από του πυρόπληκτους

Συνολικά 2.133 αιτήσεις από πυρόπληκτους έχουν γίνει τις τέσσερις πρώτες ημέρες της σχετικής διαδικασίας.

Πρόκειται για τις αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Από τις 2.133 αιτήσεις, οι 765 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 748 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 415 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 205 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Από τις 372 αιτήσεις της χθεσινής 4ης ημέρας, οι 136 κατατέθηκαν στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 146 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 51 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 39 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τις 2.133 έφτασαν οι αιτήσεις από του πυρόπληκτους "

Χρηστίδης για συνέντευξη Πολάκη: Είναι ντροπιαστική – Δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης

Ντροπιαστικές χαρακτήρισε, τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού, Υγείας Παύλου Πολάκη, ότι «ο τελικός αριθμός των θυμάτων "θολώνει" την εικόνα», μιλώντας στον «Θέμα 104,6» και στους Νικήτα Κορωνάκη και Μαρία Κατσή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

«Η συνέντευξη του κυρίου Πολάκη, είναι ντροπιαστική, δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να στέκεται ως υπουργός, όταν βγαίνει και λέει αυτά. Είναι αντιλήψεις μιας πολύ σκληρής προπαγάνδας, ενός ανθρώπου ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Αναφερόμενος ο Παύλος Χρηστίδης στην παραίτηση του Νίκου Τόσκα, σχολίασε ότι εδώ «έχουμε ένα οξύμωρο, έχουμε ένα υπουργό που έλεγε ότι τα έκανε όλα καλά να παραιτείται και ένα πρωθυπουργό που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να μένει στην θέση του. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να έχει φύγει». 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, «έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του Έλληνα πολίτη, σε κανένα επίπεδο».

«Όσα επικοινωνιακά τρικ και να επιδιώξει, δεν μπορεί να πείσει κανέναν η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Χρηστίδης και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πράγμα, «να πετά τις ευθύνες αλλού και να μην κοιτάζεται ποτέ στον καθρέπτη και να αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Μην θεωρεί κανείς ότι επειδή θα βάλει κάποιες μπουλντόζες εφαρμόζοντας αποφάσεις, που έπρεπε να έχει εφαρμόσει από καιρό, θα γλυτώσει από εκείνο που έκανε», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Χρηστίδης «όποιος προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο διαπράττει μια ύβρη στη μνήμη των νεκρών».

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία. Όποτε και αν πάμε σε εκλογές ο λαός θα στείλει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα, είναι αποτυχημένη», κατέληξε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηστίδης για συνέντευξη Πολάκη: Είναι ντροπιαστική – Δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης"

Δούρου: Η Περιφέρεια Αττικής δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης

«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι "τα κάναμε όλα καλά", όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία στον τόπο μας. Ισχυριζόμαστε ότι τα κάνουμε όλοι, όλα τέλεια. Όμως ο αριθμός των νεκρών λέει άλλα», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην "Εφημερίδα των Συντακτών", όπου μιλώντας για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, τονίζει ότι καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης για την περιοχή του Ματιού. Από κει και πέρα κάνει λόγο για σωρευμένες αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα, μιλάει για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκης και για αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά απαντά και στους επικριτές της.

Ερωτώμενη «ποιος και τι ευθύνεται για τόσες ανθρώπινες απώλειες» τόσο στο Μάτι όσο και πριν λίγο καιρό στη Μάνδρα, στο βαθμό που το κεντρικό κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μεριμνήσει τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης, η περιφερειάρχης φέρνει ως παράδειγμα την πολυνομία -«οι παράλληλες αρμοδιότητες Περιφερειών, Δήμων, της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού, δεν λειτουργούν. Αντιθέτως, για τον πολίτη που βλέπει να καίγεται το σπίτι του ή να απειλείται η ζωή του, είναι η βασιλική οδός για να μην αποδίδονται ποτέ και σε κανέναν ευθύνες», όπως σημειώνει. Και προσθέτει: «Η Περιφέρεια Αττικής, που ο ρόλος της στις πυρκαγιές είναι να συνδράμει την Πυροσβεστική, έχει εγκαίρως, πολλές φορές καταθέσει στο δημόσιο διάλογο προτάσεις. Γιατί οφείλουμε να δείξουμε στους πολίτες ότι μπορούμε αλλιώς. Χωρίς αυθαίρετα. Χωρίς μπαζώματα ρεμάτων. Χωρίς λαϊκισμούς. Πράξεις χωρίς πολλά λόγια. Αυτό περιμένουν από εμάς τώρα οι συμπολίτες μας. Ό,τι δηλαδή δεν έγινε εδώ και μισό αιώνα. Δεν είναι εύκολο. Γιατί πρέπει να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Νοοτροπίες του χθες. Γραφειοκρατίες που, όπως είδαμε, μπορούν να γίνουν φονικές, ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της. Και εδώ πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμη. Δεν συγκρουστήκαμε αρκετά με αυτές τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις και αυτό είναι αδυναμία. Μια αδυναμία που η Περιφέρεια Αττικής, μέσω εμού και scripta manent, έχει επισημάνει αρκετές φορές. Να σκεφθείτε, για παράδειγμα, ότι το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα, ξεκίνησε, με πολλές δυσκολίες, μόλις πριν από λίγες ημέρες».

Συγκεκριμένα για το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου, σημειώνει ότι ενήργησε στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι αρμοδιότητές της: «βοηθήσαμε δηλαδή την Πυροσβεστική σε ό,τι μας ζήτησε καθώς οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα δεν έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες στην κατάσβεση της φωτιάς. Δώσαμε υδροφόρες, μηχανήματα έργου, λεωφορεία. Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Συγκλήθηκε, με εντολή μου, τη Δευτέρα το απόγευμα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής για την αξιολόγηση της κατάστασης και περαιτέρω συντονισμό. Επίσης ζητήθηκε η σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη».

Όσον αφορά στο ζήτημα της εκκένωσης, και στο ερώτημα αν δόθηκε εντολή ή όχι, η Ρένα Δούρου αφού διευκρινίζει ότι το αν πρέπει να γίνει ή όχι οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση το αποφασίζει ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού σώματος και το εισηγείται απευθείας προς τον αρμόδιο δήμο ή αν αφορά πάνω από δύο δήμους προς την Περιφέρεια, τονίζει: «Εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής».

Συγκεκριμένα η κ. Δούρου κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην «οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει να καίγεται η περιοχή, και τη διαφυγή, διάσωση, όταν έχει αρχίσει ήδη να καίγεται η περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος -όπως φαίνεται στις 18.10 ήταν ήδη πολύ αργά και πρακτικά αδύνατο για τη λήψη προληπτικών μέτρων» και σημειώνει:

«Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική, γενικός συντονιστής είναι ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού σώματος. Η σχετική εγκύκλιος του Μαΐου, φέτος, είναι σαφής. Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος που έχει τη γνώση, την εμπειρία, την κατάλληλη εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει όλα τα μέσα, όπως το Μετεωρολογικό Δελτίο, διαδραστικούς χάρτες, κάμερες, σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση της κατάστασης, δηλαδή όλα όσα χρειάζονται για να κρίνει, εισηγείται (αποκλειστική του ευθύνη) αν πρέπει να γίνει ή όχι οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, και καθορίζει την περιοχή, τις πληθυσμιακές ενδείξεις, κ.α., προς απομάκρυνση.

Αν από τα στοιχεία που έχουν, δουν ότι αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον Δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια. Τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε, δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί για παράδειγμα, να έκρινε ότι είναι πολύ αργά. Υπάρχουν, όπως μαθαίνω, ερωτηματικά. Μήπως βλέποντας την πρωτοφανή σφοδρότητα εξάπλωσης, φοβήθηκαν ότι θα δημιουργηθεί πανικός με χειρότερα αποτελέσματα; Δεν ξέρω, ούτε είμαι εμπειρογνώμων για να ξέρω. Υποθέτω ότι εκπαιδεύονται για να κρίνουν. Επίσης μια τέτοια σημαντική απόφαση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας σύντομης διαβούλευσης του επικεφαλής με το Κέντρο Επιχειρήσεων, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τους άλλους παράγοντες.

Από κει και πέρα, η πολιτική στοχοποίηση δεν είναι κάτι το νέο. Την ξέρουμε από την εποχή του Θουκυδίδη, του Μακιαβέλι, του Τσώρτσιλ. Όμως όταν μετράμε δεκάδες νεκρούς, τότε αυτή είναι σκύλευση. Και δεν μπορούμε να μιλάμε για επίλυση του θέματος με απλή απόδοση ευθυνών, ανάλογα με την κομματική ταυτότητα που φέρουν οι αυτοδιοικητικοί, σε δημάρχους, περιφερειάρχες, όταν κάτι πάει στραβά εξαιτίας αδιαφορίας, αβελτηρίας, αδράνειας. Ούτε να περιοριζόμαστε σε μια «συγγνώμη» ή στην έκφραση συλλυπητηρίων για τα θύματα, γιατί αυτά δεν αρκούν ό,τι κι αν έχει ψηφίσει κάποιος. Όσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη "μου έτυχε η στραβή στη βάρδιά μου", οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Και αυτό σημαίνει, πέρα από την ανάληψη της ευθύνης και ενδεχομένως, την τιμωρία, σκληρή δουλειά. Δουλειά με έμπρακτα αποτελέσματα.

Προσωπικά, πέρα από όλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή έγινε στα διοικητικά όρια της Αττικής, θα μείνει πάντα χαραγμένο μέσα μου και θα μου προκαλεί πόνο, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ειδικών ευθυνών για κάτι που έγινε ή δεν έγινε. Για αυτό και μου προκαλεί θλίψη το φαινόμενο ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι που έχουν βλέψεις για την Περιφέρεια Αττικής, να ζητούν ποινικές ευθύνες, πιστεύοντας ότι η δική τους πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να κρυφθεί πίσω από την ποινική δίωξη του αντιπάλου. Λες και οι αρμόδιοι εισαγγελείς ολιγωρούν ή περιμένουν τη δική τους προτροπή για να κάνουν το έργο τους».

Επιπλέον, η κ. Δούρου, εκτιμά πως μελετώντας εκ των υστέρων με ηρεμία τα στοιχεία, την πορεία και την ταχύτητα της φωτιάς «όντως ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από τους επιχειρησιακά αρμοδίους τα στοιχεία της» προσθέτοντας ωστόσο ότι όλα αυτά τελούν υπό την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών, που είμαι σίγουρη ότι θα διερευνήσουν τα πάντα ενδελεχώς και θα αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν. «Εμείς δεν κρυφτήκαμε, δεν κρυβόμαστε και δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε. Έθεσα ήδη με ενημερωτικό σημείωμα μου όλα τα στοιχεία στη διάθεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», τονίζει.

Η περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι «η δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι να πιάσουν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι στασίδι στα τηλεπαράθυρα. Εμείς, δήμαρχοι και περιφερειάρχες είμαστε, ή, ακριβέστερα, οφείλουμε να είμαστε οι «εργάτες του κράτους» στο πλευρό των πολιτών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφθούμε σοβαρά. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο – για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά η ίδια τραγωδία. Για το μέλλον των παιδιών μας. Οι πολίτες χρειάζονται άλλους σχολιαστές στα τηλεπαράθυρα. Αλλά χρειαζόμαστε και ανθρώπους που πάνω στη μάχη δεν θα κυνηγάνε τα μικρόφωνα για δηλώσεις. Που θα κάνουν δουλειά για να κλείσουν οι πληγές των συμπολιτών μας» και υποστηρίζει ότι «το γνωστό μοτίβο "τα παράπονα στον δήμαρχο" με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο γνωστός σάκος του μποξ, παντού και πάντα, για την κεντρική κυβέρνηση ή για άλλους φορείς, πρέπει να σταματήσει. Να αλλάξουμε όχι σελίδα αλλά κεφάλαιο. Έχει έλθει η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να θωρακιστεί, στο μέτρο και το βαθμό των δυνατοτήτων και των πόρων της, με το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. Αυτά δεν τα λέω για πρώτη φορά. Έχω κάνει πολλές φορές συγκεκριμένες προτάσεις, ξεπερνώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μου. Και θεωρώ ότι η Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο. Όσο ο χαρακτηρισμός των αυθαιρέτων μένει στους δήμους και η κατεδάφιση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν κάνουμε τίποτε. Διαιωνίζουμε απλά τα λάθη του χθες. Η δική μου άποψη για τα αυθαίρετα είναι γνωστή. Μια άποψη όμως που δεν συμμερίζονται κάποιοι καθώς ακόμη και στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Ραφήνας, αμέσως μετά από την καταστροφή, και παρουσία του Κ. Μητσοτάκη και βουλευτών της περιοχής, άκουσε και ο ίδιος τις απόψεις διαφόρων περί νομιμοποίησής τους».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει από εδώ και πέρα να γίνει η κ. Δούρου υπενθύμισε ότι σε άρθρο στη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Για να μπει τέλος στη… "νομοτέλεια"», σημείωνε ότι «κοινός στόχος, για τον οποίο εργάζεται συστηματικά η Περιφέρεια Αττικής με πράξεις και προτάσεις, οφείλει να είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της καταδικαστικής για τους πολίτες και το περιβάλλον, δήθεν "νομοτέλειας" – του χειμώνα ή του καλοκαιριού, των χιονοπτώσεων ή των δασικών πυρκαγιών» και κατέθετε συγκεκριμένα έξι προτάσεις. Και προσέθεσε: «Κατόπιν ακολούθησαν "ραντεβού" με σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Θέλω λοιπόν να πω μερικά αυτονόητα πράγματα που όμως τα ξεχνάμε. Πρώτον, πρέπει κάποια στιγμή να πάψει το τσουβάλιασμα εκείνων που δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη της φωτιάς, εκείνων που επιχειρούν στο πεδίο με αυταπάρνηση, εκείνων που με κίνδυνο της ζωής τους σώζουν ηλικιωμένους και παιδιά, με τις πολιτικές ηγεσίες και τις ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Είναι άδικο και κλονίζει το ηθικό των πυροσβεστών που επιχειρούν. Και για το λόγο αυτό, εγώ δεν πρόκειται να πάρω τη σκυτάλη της αντίληψης που θέλει τον χαμηλόμισθο πυροσβέστη να καίγεται στο πεδίο της μάχης και κατόπιν η ηγεσία να τον στέλνει ως πρόβατο προς σφαγή, για να κριθεί ξανά θετικά στις επερχόμενες κρίσεις… Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάψει αυτό το μοντέλο των ασύμμετρων ευθυνών. Εξηγούμαι. Όταν υπουργοί, που ευθύνονται για την αλλαγή ενός ανεπαρκούς και αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, δεν κάνουν τίποτε, μένουν στο απυρόβλητο λόγω ασυλίας. Την ώρα της κρίσης όμως, οι πολιτικές, διοικητικές ενίοτε και ποινικές ευθύνες πέφτουν πάνω σε εκείνους που δεν έχουν την αρμοδιότητα της νομοθετικής παρέμβασης και δεν καλύπτονται από ασυλία. Τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα».

Αναφερόμενη η κ. Δούρου στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον κ. Τσίπρα υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και θα πράξει αναλόγως όταν έλθει η ώρα. Αν κάποιοι προσπάθησαν να τον παραπλανήσουν ή να εξωραΐσουν καταστάσεις, είμαι σίγουρη ότι την ώρα που πρέπει θα πάρουν την απάντησή τους».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το στοίχημα τώρα είναι να προχωρήσουν στο θέμα των αυθαιρέτων και των κατεδαφίσεων. «Ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία μέτρων που έπρεπε να είχαν προωθηθεί εδώ και δεκαετίες. Τώρα πρέπει να εφαρμοστούν. Το θέμα των αυθαιρέτων είναι μια μακρά και αμαρτωλή ιστορία πολυεπίπεδης διαπλοκής. Ας μην ξεχνάμε και την υπόθεση της Ρικομέξ και τους νεκρούς της. Οι πολίτες κρίνουν από τις πράξεις. Όχι από τα λόγια. Αυτό είναι σήμερα το χρέος όλων μας» είπε και συμπλήρωσε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν περιοριστήκαμε στα στενά όρια του Καλλικράτη και μεριμνήσαμε για την προστασία και τον εξοπλισμό των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα χρηματοδοτήσαμε με 5 εκατομμύρια ευρώ την προμήθεια 35 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, με 8.5 εκατομμύρια την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και με 5 εκατομμύρια την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να μην οδηγούνται γυμνοί, χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό, στη μάχη εκείνοι που με κίνδυνο της ζωής τους τη δίνουν από την πρώτη γραμμή. Είναι το ελάχιστο. Αλλά και το απαραίτητο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δούρου: Η Περιφέρεια Αττικής δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης"

O Ερντογάν «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών υπουργών στην Τουρκία

Τα βήματα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ σχετικά με τον πάστορα Άντριου Μπράνσον δεν αρμόζουν σε στρατηγικό εταίρο και ήταν ασεβή προς την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από μερικές ημέρες η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις εις βάρος δύο Τούρκων υπουργών για την υπόθεση του Άντριου Μπράνσον, ενός Αμερικανού πάστορα που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Μιλώντας στη γυναικεία οργάνωση του κόμματός του ΑΚ ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, «αν διαθέτουν», όπως πρόσθεσε, στην Τουρκία των Αμερικανών υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Η τελευταία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα απείλησε αμέσως με αντίποινα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ερντογάν «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών υπουργών στην Τουρκία"

«Στρατιώτης» ο Τόσκας- Εύσημα Σκουρλέτη που τον αντικαθιστά

«Tα δέντρα θα ξεφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, οι ακρογιαλιές θα γεμίσουν και πάλι παιδικές φωνές, όμως αυτοί που πέθαναν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας» δήλωσε ο Ν. Τόσκας κατά την αποχώρησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «απέδειξε ότι γενναιότητα δεν έχουν μόνο οι στρατηγοί αλλά και τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που κυρίως σε δύσκολες στιγμές δείχνουν το εκτόπισμά τους».

«Οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη γιατί μόνο τότε η πολιτική συγγνώμη θα έχει πραγματικό αντίκρισμα» συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως «όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού, όλοι λυγίσαμε».

«Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα, ούτε σκοπεύω να γίνω» δήλωσε, υποστηρίζοντας πως επέλεξε να μην ακούει τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά του, ενώ εγκάλεσε όσους «δεν με πίστεψαν όταν έλεγα ότι δεν είμαι βιδωμένος με την καρέκλα».

Ο Ν. Τόσκας έκανε επίσης λόγο για μία δημοκρατική αστυνομία, για την οποία αγωνίστηκε «κόντρα σε νοοτροπίες και αυθαίρετες πρακτικές που την έθεταν απέναντι στον πολίτη, ακόμα και συχνά σε διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης», ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση που αντιμετώππισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Σχέδια πολιτικής προστασίας και ωδή στη νομιμότητα

Από τη μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης στον οποίο εκχωρούνται οι ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στα χωροταξικά αίτια της περιοχής του Ματιού για την τραγωδία, σημειώνοντας ωστόσο πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει όσο είναι δυνατόν, όσους αντιμετώπισαν τις καταστροφικές της συνέπειες.

Για τον Ν. Τόσκα δήλωσε πως «θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του με βάση τα όσα συνέβησαν από τις 23 Ιουλίου και έπειτα».

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, μεγάλων ελλείψεων στις υποδομές, ο Νίκος Τόσκας έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε την παρουσία του περιοριζόμενοι μόνο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο για την αστυνομία, όσο και για την πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη μέσα από την αποτίμηση, να βρουν πιο ισχυρές, με πιο υψηλό το φρόνημα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι η διαρκής αποστολή των δύο αυτών σωμάτων. Αυτοί οι ένστολοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να δράσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Ας αφήσουμε τη γλυκεία πολιτεία της πολιτικής κερδοσκοπίας και ας σταθούμε όλοι μαζί. Είναι απαίτηση των πολιτών. Η κριτική να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο. Θέλω να ευχηθώ να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλες φορές δύσκολες συγκυρίες. Ευχαριστώ τον Νίκο και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι ανιδιοτελής και υπερασπιστής των ιδεών και των αξιών του», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού οργανισμού πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι πόλεις της.

«Πρέπει οι νόμοι και οι κανόνες να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται» σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.

thepressproject

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στρατιώτης» ο Τόσκας- Εύσημα Σκουρλέτη που τον αντικαθιστά"

DW:Τα γερμανικά ΜΜΕ για την παραίτηση Τόσκα

Η παραίτηση του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στο «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά τις φονικές πυρκαγιές.

Την είδηση της παραίτησης του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα δημοσιεύουν τα γερμανόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. (σ.σ. Ο Νίκος Τόσκας) δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».
Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού [...] Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».
«Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις» 
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι
Για το ίδιο θέμα η Γερμανική ΡαδιοφωνίαDeutschlandfunk γράφει στην ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας. Ο λόγος είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. [...] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».
Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard. Υπό τον τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».
H FAZ στο Μάτι
«Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι αρκετοί σκέφτονται πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή»
«Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι αρκετοί σκέφτονται πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή»
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος». Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση.  [...] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Τα γερμανικά ΜΜΕ για την παραίτηση Τόσκα"

Προκαλεί ο Πολάκης: Οι νεκροί «θολώνουν» την εικόνα, το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά

Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων «θολώνει» την εικόνα», τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξηγώντας ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, εκκενώθηκε συνολικός πληθυσμός 13.500 ανθρώπων από την περιοχή και μεταξύ αυτών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον κίνδυνο 1.200 παιδιά από κατασκηνώσεις και 1.000 περίπου άτομα εγκλωβισμένα σε παραλίες.

Ωστόσο, ο Π. Πολάκης παραδέχεται ότι «λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν μέσα στο ξεδίπλωμα της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμα κι αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες (όπου υπάρχουν) αμέσως μετά το πέρας της γενικής κατάστασης συναγερμού», η οποία συνεχίζεται.

Ερωτώμενος για την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει ότι οι πρώτοι νεκροί από την πυρκαγιά είχαν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο πριν την ενημέρωση του Συντονιστικού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξηγεί πως «μετά την επίσημη διαπίστωση για νεκρό σε κάποιο νοσοκομείο, η διαδικασία ενημέρωσης από τον γιατρό υπηρεσίας στον διευθυντή του και από εκεί στη διοίκηση του νοσοκομείου και από τη διοίκηση στην αντίστοιχη ΥΠΕ και τέλος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα».Ωστόσο, ο Π. Πολάκης παραδέχεται ότι «λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν μέσα στο ξεδίπλωμα της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμα κι αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες (όπου υπάρχουν) αμέσως μετά το πέρας της γενικής κατάστασης συναγερμού», η οποία συνεχίζεται.
Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ δεν νομιμοποιείται να υποστηρίζει όλα αυτά τα ανυπόστατα, κυρίως γιατί λογοδοτεί σε κομματικά γραφεία και όχι στον ελληνικό λαό, αναφέρει ο κ. Πολάκης και διερωτάται αν η αυτονόητη «ενεργοποίηση του μηχανισμού Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής για προετοιμασία υποδομών και χώρων για τα νεκρά θύματα της πυρκαγιάς -παρά την τραγικότητα της- συνιστά πρόβλημα άξιο να καταγγελθεί».
«Την ώρα δε που δοκιμάζονταν σκληρά τα αντανακλαστικά του συστήματος Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, αντί να βοηθήσει δια του θεσμικού του ρόλου, «έφερνε βόλτες» έξω από το Σιμανόγλειο για να καταγράφει τις ώρες διακομιδών τραυματιών για να ΄χει να λέει την επομένη μέρα. Ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί μέσο πολιτικής επίπλευσης ακόμα και για πολιτικούς «φελλούς»», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και παραθέτει στοιχεία για τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών το κρίσιμο βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με αυτά, στα Κέντρα Υγείας της Ραφήνας, Σπάτων και Νέας Μάκρης, εργαζόταν πριν την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς συνολικά 183 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 86 ήταν γιατροί. Τα 10 από τα πιο σοβαρά περιστατικά τέθηκαν απρόσκοπτα σε νοσηλεία σε κρεβάτια εντατικής (ΜΕΘ) από το πρώτο βράδυ. «Όλοι αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό θα έλεγα τρόπο. Μέσα από τη διαδικασία αυτή σώθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές ή αποσοβήθηκαν μόνιμες βλάβες» επισημαίνει ο αν. υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο Παύλος Πολάκης, εξηγεί ότι οι δομές παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα στην περιοχή και ήδη «οι πληγέντες από τις πυρκαγιές που δέχτηκαν βοήθεια στο σπίτι τους, μιας και παραμένει ακόμα δύσκολο να μετακινούνται, μέχρι και την 31-7-2018 ανέρχονται συνολικά σε 267 άτομα»
Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλο Πολάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι πριν από το συντονιστικό που έγινε τα μεσάνυχτα, προσωπικά γνωρίζατε ότι ήδη είχε μεταφερθεί ένας νεκρός στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, αλλά και ότι υπήρχαν και άλλοι νεκροί που επρόκειτο να μεταφερθούν εκεί. Εκείνη την ώρα επρόκειτο για πληροφορία, εκτίμηση ή βεβαιότητα;
Όπως έχει πολλές φορές διευκρινιστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες μας, η ώρα τέλους της διακομιδής του πρώτου νεκρού από το ασθενοφόρο Α-26 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο είναι η 23:29, ενώ αντίστοιχα η ώρα τέλους της παράδοσης της δεύτερης σορού είναι η 00:17 της 24ης Ιουλίου 2018. Οι παραπάνω διακομισθέντες σοροί είναι δύο εκ των τριών τις οποίες διακόμισε συνολικά το ΕΚΑΒ, το βράδυ της καταστροφής, στο Σισμανόγλειο, και αυτό τα λέει όλα. Οι παραπάνω ώρες εξάγονται ως επίσημα στοιχεία από τις κάρτες περιστατικών τις οποίες διατηρεί στο αρχείο του το ΕΚΑΒ και τα στοιχεία αυτά είναι έγκυρα και μη αμφισβητήσιμα. Από εκεί και πέρα και μετά την επίσημη διαπίστωση για νεκρό σε κάποιο νοσοκομείο, η διαδικασία ενημέρωσης από τον γιατρό υπηρεσίας στον διευθυντή του και από εκεί στη διοίκηση του νοσοκομείου και από τη διοίκηση στην αντίστοιχη ΥΠΕ και τέλος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως και να το κάνει κανείς, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ατυχή και ύποπτη κάθε σπέκουλα, παραφιλολογία και προσπάθεια γίνεται, προκειμένου να συσκοτιστούν τα γεγονότα και να αξιοποιηθούν αντιπολιτευτικά, πάνω σε κρίσιμες ώρες και στο διάχυτο πόνο για τα θύματα. Κάθε άλλη διάσπαρτη πληροφορία που τυχόν είχα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος υπηρεσιακός παράγοντας, δεν μπορεί να οδηγεί σε επίσημη και έγκυρη ενημέρωση, πόσο μάλλον σε ανακοινώσιμες «βεβαιότητες». Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ δεν νομιμοποιείται να υποστηρίζει όλα αυτά τα ανυπόστατα, κυρίως γιατί λογοδοτεί σε κομματικά γραφεία και όχι στον ελληνικό λαό.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο για προετοιμασία ειδικών θαλάμων για την τοποθέτηση νεκρών από τη φονική πυρκαγιά εκείνο το βράδυ. Άλλοι φορείς του υπουργείου, μέσω των εργαζομένων τους, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΑΒ ισχυρίζονται ότι είχαν ενημερώσει για νεκρούς και μάλιστα ότι τους είχε ζητηθεί να διαθέσουν ειδικούς σάκους. Είναι πάγια τακτική σε τέτοιου είδους καταστροφές να γίνονται όλα αυτά; 
Καταρχήν αρμόδιες να ενημερώνουν επίσημα είναι οι διοικήσεις των φορέων και όχι οι παραταξιακοί εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων. Όσο για την ουσία, οι δομές της Δημόσιας Υγείας λειτούργησαν υποδειγματικά τις δύσκολες εκείνες ημέρες, με αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή σε όλες τις υγειονομικές μονάδες υποδοχής θυμάτων, με έγκαιρη ενημέρωση προς την Πολιτική Προστασία για ενεργοποίηση του μηχανισμού Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής και φυσικά με την επιβεβλημένη στις περιπτώσεις αυτές εντολή του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) για προετοιμασία υποδομών και χώρων για τα νεκρά θύματα της πυρκαγιάς. Από πότε όλα αυτά, παρά την τραγικότητα ακόμα και μιας απλής παράθεσής τους, συνιστούν πρόβλημα άξιο να καταγγελθεί;
Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής που επλήγη λειτούργησαν σωστά κατά γενική ομολογία και κατάφεραν να διαχωρίσουν τα σοβαρά περιστατικά και να τα μεταφέρουν στα νοσοκομεία. Ωστόσο υπάρχει κριτική από την ΠΟΕΔΗΝ για την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών υγείας και δυσκολία (στην αρχή τουλάχιστον) διαχείρισης αλλά και περίθαλψης των τραυματιών στα νοσοκομεία. Ποια είναι η δική σας εικόνα, καθώς συντονίζατε εκείνο το βράδυ; 
Και η δική μου εικόνα συμπλέει με τη γενική εκτίμηση για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των δομών Υγείας και του προσωπικού στις πληγείσες περιοχές. Απολύτως καμία δυσκολία διαχείρισης αλλά και περίθαλψης τραυματιών δεν σημειώθηκε από τα συνολικά 187 περιστατικά που διακομίστηκαν στα Νοσοκομεία, περιλαμβανομένων και 25 παιδιών. Από αυτά τα περιστατικά, 10 τέθηκαν απρόσκοπτα σε νοσηλεία σε κρεβάτια εντατικής (ΜΕΘ) από το πρώτο βράδυ. Όλα αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό θα έλεγα τρόπο. Μέσα από τη διαδικασία αυτή σώθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές ή αποσοβήθηκαν μόνιμες βλάβες. Αυτό μέσα στον γενικευμένο πόνο για τις χαμένες ψυχές της καταστροφής είναι κατανοητό σε ένα βαθμό να μην τονίζεται ιδιαίτερα, αλλά θα πρέπει να διαχωριστεί από υποβολιμαίες και κακόβουλα υποκινούμενα υπονοούμενα που μόνο μικροπολιτικά ελατήρια έχουν. Την ώρα δε που δοκιμάζονταν σκληρά τα αντανακλαστικά του συστήματος Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, αντί να βοηθήσει δια του θεσμικού του ρόλου, «έφερνε βόλτες» έξω από το Σιμανόγλειο για να καταγράφει τις ώρες διακομιδών τραυματιών για να ΄χει να λέει την επομένη μέρα. Ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί μέσο πολιτικής επίπλευσης ακόμα και για πολιτικούς «φελλούς».
Πότε γνωρίσατε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση με δεκάδες νεκρούς; Αυτό άλλαξε το σχεδιασμό σας μέσα στη νύχτα ως υπουργείο Υγείας; Έγιναν ενδεχομένως εκτιμήσεις και για μεγάλο αριθμό τραυματιών; 
Μετά και τις επίσημα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις των τεσσάρων (4) πρώτων νεκρών γύρω στα μεσάνυχτα και βάσει της συνεχόμενης ροής πληροφοριών από τους επιχειρούντες στα μέτωπα της φωτιάς, είχαμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε το πιθανό μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής και να προετοιμάσουμε/ενεργοποιήσουμε έγκαιρα τις υποδομές και το στελεχικό δυναμικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να ανταποκριθεί κατάλληλα. Άλλωστε υπάρχει πάγιος σχεδιασμός στις δομές του συστήματος που προβλέπει τέτοια ενδεχόμενα, όχι μόνο εν μέσω κρίσης, αλλά καθημερινά. Σκεφτείτε μόνο ότι στα Κέντρα Υγείας της Ραφήνας, Σπάτων και Νέας Μάκρης, που είχαν εγγύτητα με τα γεγονότα, εργαζόταν πριν την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς συνολικά 183 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 86 γιατροί. Κι αυτό λειτούργησε ικανοποιητικά. Σήμερα όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι δεν είχαμε απώλειες από ολιγωρίες ή ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Είμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα. Έχουν ενισχυθεί με προσωπικό ή άλλα μέσα οι δομές Υγείας στις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές; Με δεδομένο ότι οι τραυματίες έχουν αντιμετωπιστεί, το βάρος των υπηρεσιών υγείας πέφτει πλέον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν οι κάτοικοι, με κυρίαρχο φαντάζομαι την ψυχολογική τους υποστήριξη; 
Η αυξημένη ετοιμότητα παραμένει ακόμα και σήμερα (και θα παραμείνει για καιρό ακόμα) στο υπουργείο Υγείας για την υποστήριξη των πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές. Με εντολή μας και υπό τον συντονισμό του ΕΚΕΠΥ, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ, των «Γιατρών του Κόσμου» και των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Έτσι, εκτός από τη σταθερή υπηρεσία των δύο (2) ψυχολόγων του ΚΕΕΛΠΝΟ που υποδέχονται καθημερινά πληγέντες στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, τα στοιχεία που λαμβάνουμε καθημερινά από το ΕΚΕΠΥ αναφέρουν ότι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές που δέχτηκαν βοήθεια στο σπίτι τους, μιας και παραμένει ακόμα δύσκολο να μετακινούνται, μέχρι και την 31-7-2018 (από τα στοιχεία που έχω μέχρι τώρα) ανέρχονται συνολικά σε 267 άτομα. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται καθημερινά και η σχετική ενημέρωση από το ΕΚΕΠΥ θα δίνεται σε τακτά διαστήματα.
Θα ήθελα, τέλος, να σας ρωτήσω όχι ως αναπληρωτή υπουργό Υγείας αλλά ως άνθρωπο που βίωσε από κοντά τη δύσκολη εκείνη νύχτα, θα έπρεπε ίσως κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά; Αν ναι, ήταν ευθύνη των δήμων, της Περιφέρειας ή της Πολιτικής Προστασίας; 
Επειδή βρέθηκα από τις πρώτες στιγμές μέσα στις εξελίξεις και έζησα από κοντά όλη εκείνη τη νύχτα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, από τα ένστολα τμήματα (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.), μέχρι την Περιφέρεια, τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, τις υγειονομικές δομές κ.λπ., ανταποκρίθηκαν θετικά και λειτούργησαν αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός θυμάτων «θολώνει» την εικόνα. Πρέπει να υπολογίσετε ότι εκκενώθηκε συνολικός πληθυσμός περίπου 13.500 ανθρώπων από την περιοχή και μεταξύ αυτών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον κίνδυνο 1.200 παιδιά από κατασκηνώσεις και 1.000 περίπου άτομα εγκλωβισμένα σε παραλίες. Λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν μέσα στο ξεδίπλωμα της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμα κι αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες (όπου υπάρχουν) αμέσως μετά το πέρας της γενικής κατάστασης συναγερμού, ετοιμότητας και αντιμετώπισης των συνεπειών, στην οποία είμαστε ακόμα.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Πολάκης: Οι νεκροί «θολώνουν» την εικόνα, το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news