facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ο Ψινάκης ακύρωσε την παράσταση «Αντιγόνη» -Tα έσοδα θα δίνονταν στους πυρόπληκτους

Με απόφαση του Ηλία Ψινάκη ακυρώνεται η προγραμματισμένη για απόψε παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στη Νέα Μάκρη, της οποίας τα έσοδα θα δίνονταν στους πυρόπληκτους.
«Σήμερα 2/8/2018, ημέρα Πέμπτη, η παράσταση "Αντιγόνη του Σοφοκλή" που θα λάμβανε χώρα στη Νέα Μάκρη και που όλα της τα έσοδα θα δίνονταν προς ενίσχυση των πυροπαθών, ακυρώνεται κατόπιν απόφασης του δημάρχου κυρίου Ψινάκη, με αιτιολογία το πένθος», αναφέρεται στη σελίδα της παράστασης στο Facebook.

Εντονη είναι η αντίδραση του Σταμάτη Κρανουνάκη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Μαραθώνα δεν του απαντά στο τηλέφωνο.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκρεμός από την ανθρώπινη ανοησία», καταλήγει ο μουσικοσυνθέτης.
Η ανάρτηση του κ. Κραουνάκη:
«Λοιπόν, Ομοθυμαδόν συντελεστές και παραγωγός αποφασίσαμε η σημερινή παράσταση της “Αντιγόνης” στη Νέα Μάκρη να δοθεί και να πάνε όλες οι εισπράξεις στους ανθρώπους εκεί. Πριν λίγη ώρα ο Ηλίας Ψινάκης επέβαλλε στην υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου την ακύρωση της παράστασης... Λόγω πένθους είπε... Και εκείνη έντρομη μας ειδοποίησε... Ακυρώνεται λοιπόν η σημερινή για τους πυρόπληκτους στη Νέα Μάκρη. Τον έψαξα στα τηλέφωνα και δεν έβγαινε... Κρίμα. Αυτή τη στιγμή οι τεχνικοί μας ξηλώνουν. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκρεμός από την ανθρώπινη ανοησία”».


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ψινάκης ακύρωσε την παράσταση «Αντιγόνη» -Tα έσοδα θα δίνονταν στους πυρόπληκτους "

Πυροσβεστική: 87 οι νεκροί στο Μάτι – Δύο θύματα δεν έχουν αναζητηθεί

Στους 87 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπως προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, δύο από τα θύματα, δεν είναι δυνατό να ταυτοποιηθούν, καθώς δεν έχουν αναζητηθεί από τους συγγενείς τους, ώστε να γίνει η διαδικασία της αναγνώρισής τους μέσω DNA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας έχουν ταυτοποιηθεί μέσω DNA 81 θύματα. Αλλοι τέσσερις έχουν υποκύψει στα νοσοκομεία όπου είχαν διακομιοσθεί, ενώ αγνοούμενο παραμένει ακόμη ένα άτομο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81.

Υπάρχουν επίσης, δύο μη αναγνωρίσιμοι σοροί με διαθέσιμο DNA, οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα.

Στους παραπάνω, προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 87 οι νεκροί στο Μάτι – Δύο θύματα δεν έχουν αναζητηθεί"

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους Ρομά ζητά ο δήμαρχος Μυκόνου

Για ανεξέλεγκτη και αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι με τους Ρομά στη Μύκονο, κάνει λόγο σε αναφορά του που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου κατέθεσε ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cyclades24.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κουκά το καλοκαίρι του 2018 παρουσιάζεται αθρόα προέλευση Ρομά στη Μύκονο, κυρίως αλλοδαπής προέλευσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), οι οποίοι αποτελούν δομημένες και οργανωμένες ομάδες-συμμορίες και επιδίδονται σε σωρεία αδικημάτων, εκμεταλλευόμενοι και τη μη επαρκώς στελέχωση, τόσο του Αστυνομικού Τμήματος, όσο και του Λιμεναρχείου του νησιού.

Κάποια από τα καθημερινά αδικήματα των Ρομά είναι η επαιτεία και η εκμετάλλευση ανηλίκων, οι κλοπές αντικειμένων κατοίκων και τουριστών, αλλά και επιχειρηματιών, η απειλή και ο εκφοβισμός πολιτών, το παραεμπόριο, η διατάραξη της οικιακής ειρήνης και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η φθορά δημοτικών κτιρίων, η παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων, καθώς και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μυκόνου, όλα τα παραπάνω δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στο νησί, ωστόσο το φετινό φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου πυρήνα οργανωμένου εγκλήματος για το νησί.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, το πρόβλημα αρχισε προοδευτικά να διογκώνεται μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013, που απαριθμούσε 23 άτομα, ενώ η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων έχει περιορισμένες δυνατότητες δράσης. Σε ό, τι δε έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης αστυνομικών και τη διαμονή τους, η ιστοσελίδα επισημαίνει, ότι ο κ. Κουκάς και ο Δήμος Μυκόνου φροντίζουν για τη φιλοξενία των ενστόλων, καθώς τουλάχιστον 18-20 αποσπασμένοι αστυνομικοί διαμένουν σε δομές του Δήμου Μυκόνου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι ανάγκες του νησιού είναι αδύνατον να καλυφθούν από την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη, οι εκκλήσεις από πλευράς Δήμου Μυκόνου για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος έχουν πέσει στο κενό και το αίσθημα ασφάλειας στο νησί, γίνεται διαρκώς όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για τους Ρομά ζητά ο δήμαρχος Μυκόνου"

Χανιά: Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση του κτιρίου του Πολεμικού Μουσείου

Να παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων ο χώρος του πρώην Πολεμικού Μουσείου ζητά από την Πολιτεία με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικού συμβούλιο της πόλης.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου και έγινε δεκτό με μικρές τροποποιήσεις την εισήγηση του δημάρχου, Αναστάσιου Βάμβουκα.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, « ο Δήμος Χανίων θα ζητήσει άμεσα την παραχώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση της κυριότητας της έκτασης των 2.646 τετραγωνικών μέτρων . μετά του κτιρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου από το «Στρατόπεδο Ζομπανάκη» (Ιταλικοί Στρατώνες), με σκοπό την αποκατάστασή του κτιρίου και την μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων χωρίς να αποκλείεται άλλη πρόσφορη χρήση.

Για την επίτευξη του στόχου, θα ζητήσει την συνεργασία και την συμπαράσταση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το οποίο διατηρεί σχέσεις συνεργασίας, των βουλευτών του νομού και όσων από τους κρατικούς φορείς εμφανίζονται να έχουν έννομο συμφέρον ή να εμπλέκονται στο εν λόγω ακίνητο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση του κτιρίου του Πολεμικού Μουσείου "

Ηράκλειο: Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι – Τέθηκε σε αργία

Γιατρός που κατέχει θέση διευθυντή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τέθηκε σε αργία μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για δωροδοκία.

«Πρόκειται για μία περίπτωση που σημειώθηκε τέλη του 2015 και αφορά υπόθεση γιατρού που κατηγορήθηκε ότι δέχθηκε από ασθενή φακελάκι», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου, Γ. Τασσόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική εγγύηση.

Μετά την καταδικαστική απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείο συνήλθε και αποφάσισε την αναστολή άσκησης των καθηκόντων του συγκεκριμένου γιατρού.

«Παράλληλα, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες και παραπέμψαμε την συγκεκριμένη υπόθεση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θ’ απολυθεί οριστικά ή όχι ο συγκεκριμένος γιατρός», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τασσόπουλος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι – Τέθηκε σε αργία"

Καλαφάτης για συνεδρίαση Συντονιστικού: Χυδαία παράσταση, ύβρις στους νεκρούς

Για χυδαία παράσταση της κυβέρνησης που αποτελεί ύβρη στους νεκρούς και στις οικογένειές τους κάνει λόγο ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα voria.gr, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η παράσταση που έστησαν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής τα μεσάνυχτα της μοιραίας Δευτέρας αποτελεί έμπρακτη αποκάλυψη του τρόπου που σκέπτονται και λειτουργούν. Αρκεί και μόνο αυτή η πράξη τους για να καταδείξει το θράσος, τον κυνισμό και την αναλγησία, που χαρακτηρίζει τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις τους. Μπορεί, ωστόσο, να αποδείξει και τις ενοχές τους στο έγκλημα. Είναι ύβρις στους νεκρούς και τις οικογένειες τους. Είναι, σε τελική ανάλυση, η πράξη που κατέστησε το όνομά τους συνώνυμο της ύβρεως. Χυδαία και συνάμα ηλίθια, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει ούτε μια ώρα παραπάνω. Μνημείο που θα απεικονίζει για πάντα νοσηρές πρακτικές και αντιλήψεις. Και όλα αυτά για πολλούς και σπουδαίους λόγους:

Πρώτον: Η σύσκεψη έγινε μπροστά στις κάμερες πράγμα αδιανόητο για κρίσιμες καταστάσεις, αλλά και αποκαλυπτικό της βούλησής τους να παραμερίσουν πρόβλημα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, για να υπηρετήσουν την προπαγάνδα τους.

Δεύτερον: Απέσπασε τους επικεφαλής κρίσιμων υπηρεσιών και τους έκανε κομπάρσους σε ένα χυδαίο θέατρο, την ώρα που καίγονταν και πνίγονταν δεκάδες άνθρωποι, που χρειαζόταν, αλλά δεν υπήρχε συντονισμός για τη δράση των υπηρεσιών στις οποίες ηγούνταν.

Τρίτον: Την ώρα που αρχίζει η σύσκεψη είναι καλά γνωστό στους αρμοδίους πως υπάρχουν νεκροί. Από τις 8.40 ομάδα της ΔΙΑΣ ενημερώνει το ΕΚΑΒ για νεκρούς. Από τις 11.00 ορισμένα νοσοκομεία ετοιμάζουν νεκροθαλάμους. Στις 11.20 το Υπουργείο Υγείας ζητά από το ΚΕΛΠΝΟ 40 σάκους για σορούς. Από τις 11.30 υπάρχει ήδη Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων, η συγκρότηση της οποίας προβλέπεται για τις περιπτώσεις που οι νεκροί υπερβαίνουν τους 30.

Τέταρτον: Στη σύσκεψη δεν καλούνται οι υπουργοί Άμυνας και Ναυτιλίας, παρόλο που τα υπουργεία τους - εντελώς ασυντόνιστα - είχαν ήδη εμπλακεί, αλλά καλείται και μετέχει ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, γεγονός που προδίδει, από την ίδια εκείνη στιγμή, γνώση της ύπαρξης μεγάλου αριθμού θυμάτων.

Πέμπτον: Ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας αναφέρει κάποια στιγμή ότι «κάποιοι βαριά τραυματισμένοι έχουν μεταφερθεί», χωρίς να λέει κουβέντα για νεκρούς. Ο Πρωθυπουργός, όμως, αλλάζει κουβέντα, ρωτώντας «τι αέρας έχει στην περιοχή». Είτε αδιαφορεί για ό,τι πιο δραματικό συμβαίνει την ώρα εκείνη είτε ξέρει και δεν θέλει να ακουστεί τίποτε.

Έκτον: Η δήθεν ενημέρωση αρχίζει με αναφορές στο Λουτράκι, την Κινέτα, τα Χανιά και μετά πηγαίνει στο Μάτι. Αναφέρεται μάλιστα ότι φωτιά «έχουμε στο Νταού Πεντέλης στην Ραφήνα», γεγονός που αποκαλύπτει όλη τη διαδρομή της. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, ρωτά - τη στιγμή εκείνη - αν είναι «αυτή που κατέβηκε κάτω στο Νέο Βουτζά». Δείχνει, έτσι, ότι έχει ενημερωθεί, αλλά προσποιείται τον ανήξερο.

Έβδομον: Ο Πρωθυπουργός – που ήδη έχει κάνει δηλώσεις για «ασύμμετρο φαινόμενο» - ρωτά «πόσες ήταν οι εστίες» γεγονός που παραπέμπει στην απόπειρά του να δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεται απέναντι σε συνωμοσία. Οι απαντήσεις, όμως, που παίρνει δεν βολεύουν το σενάριό του και αλλάζει κουβέντα.

Και κάτι ακόμη: Λέγεται στη διάρκεια της σύσκεψης ότι η φωτιά καίει σπίτια, αλλά δεν συζητείται καμιά αναγκαία δράση. Ο Πρωθυπουργός ρωτά αν εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις, γεγονός δημόσια γνωστό, αλλά δεν ρωτά για εκκένωση στις κατοικημένες περιοχές, για τα σπίτια που καίγονται. Κανένας δεν νοιάζεται για την τύχη των κατοίκων της περιοχής. Κανένας δεν ρωτά για όσους βρίσκονταν στη θάλασσα. Συζητούν σαν σε επαρχιακό καφενείο, αλλά χωρίς τον πόνο, χωρίς την έγνοια, χωρίς το συγκλονισμό των απλών ανθρώπων.

Και καταλήγει ότι όλα αυτά αναδεικνύουν ανευθυνότητα και αναλγησία. Αποκαλύπτουν θέατρο που παίζεται κυνικά και ξετσίπωτα την ίδια ώρα που εκτυλίσσονται απερίγραπτα ανθρώπινα δράματα. Και το ερωτήματα βγαίνουν αβίαστα: Πως τον αντέχουν τέτοιο ρόλο; Πώς τολμούν μια τέτοια παράσταση; Και ως που μπορεί να φτάσουν; ​

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαφάτης για συνεδρίαση Συντονιστικού: Χυδαία παράσταση, ύβρις στους νεκρούς"

ΤΙΤΑΝ: Δωρεά τσιμέντου και δενδρυλλίων στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Οι Εργαζόμενοι και η Διοίκηση της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή τους προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ο ΤΙΤΑΝ, συνεπής στη μακροχρόνια πορεία του ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, θα συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές με δωρεά 2.500 τόνων τσιμέντου, προκειμένου, σε συνεργασία με την Πολιτεία, να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες ανοικοδόμησης και επισκευής υποδομών κοινωφελούς σκοπού.

Επιπλέον, η Εταιρία θα προσφέρει, από τα φυτώριά της, όσα δενδρύλλια χρειαστούν για την αναδάσωση των περιοχών, με βάση μελέτες και σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων και τις ανάγκες που θα προσδιοριστούν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΙΤΑΝ: Δωρεά τσιμέντου και δενδρυλλίων στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής"

Αυθαίρετα: ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό τους

Σαρωτικούς ελέγχους σε δάση και παραλίες, για τον εντοπισμό αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά και περιφράξεων που εμποδίζουν την πρόσβαση στις ακτές, ζήτησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας. Με διπλή παραγγελία του ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από τα δασαρχεία και τα λιμεναρχεία του νομού, μετά τα όσα συνέβησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε από τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά να εντοπιστούν στα δάση αυθαίρετα κτίσματα, μπάζα και σκουπίδια, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή καταπάτησης των δασών ή υποβάθμισής τους. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ζητηθούν έγγραφα από τις διευθύνσεις πολεοδομίας, ακόμη και αποτυπώσεις που έχουν γίνει από αέρος, προκειμένου να βοηθηθεί η έρευνα.

Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί από τα δύο λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Νέας Μηχανιώνας. Εκεί θα γίνει εξέταση ακτή προς ακτή, τόσο για αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό, όσο όμως και παράνομες περιφράξεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των πεζών στις παραλίες. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας δασαρχεία και λιμεναρχεία θα υποβάλουν τις δικογραφίες στον εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα εξεταστεί εάν υπάρχουν αποφάσεις κατεδάφισης για κτίσματα που ενδεχομένως εντοπιστούν και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους των δήμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυθαίρετα: ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό τους"

«Πράσινο φως» από τον ESM για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα, ότι το Συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε την 1η Αυγουστου το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι τώρα «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης» ύψους 15 δισ. ευρώ από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος. Σημειώνεται, ότι η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος ύψους 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από τον ESM για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ"

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες δεν ανέχονται άλλον τον Τσίπρα μετά τη φωτιά στο Μάτι

Οι Έλληνες περιμένουν να ρίξουν τον Τσίπρα στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας αναφέρεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Nordwest Zeitung με αφορμή τη φονική φωτιά στο Μάτι.

«Τα συναισθήματα μετά τη φωτιά στο Μάτι είναι τα εξής: Οι Έλληνες περιμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένοι στα μάτια των Ελλήνων. Πολιτικά. Πνευματικά. Νοητικά. Ανεπίστρεπτα».

«Το μόνο ερώτημα είναι αν η Αθήνα θα ψηφίσει με αυτή τη σύνθεση τη συμφωνία με τα Σκόπια. Ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι τον Ιανουάριο οπότε και αναμένεται να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αλλά με κάθε επιπλέον νεκρό στο Μάτι αυτό φαντάζει όλο και λιγότερο πιθανόν» σημειώνει η συντάκτης.

Αναφερόμενη στο συντονιστικό σόου το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας» η συντάκτης γράφει ότι «η εντύπωση ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση έκαναν μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης εξόργισε τους Έλληνες που ήταν ήδη σε κατάσταση ομαδικού σοκ. Το πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ο Τσίπρας είναι ήδη το παιδί που έχει πέσει στη "θάλασσα" φωτιάς στο Μάτι».

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ρώτησε ποτέ για το αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες είτε στο Μάτι είτε αλλού αλλά απλά »αρκέστηκε στο να ρωτήσει "πότε θα πετάξουν τα αεροσκάφη;" με έναν ανώτερο αξιωματικό να του απαντά αυτό που ξέρει και ένα μικρό παιδί "με το πρώτο φως της ημέρας κύριε πρωθυπουργέ"».

tsipras-new-germa-media


Οι πυρκαγιές στην ανατολική Αττική ήταν το πρώτο θέμα και στη χθεσινοβραδινή εκπομπή Auslandsjournal του δεύτερου δημόσιου καναλιού ZDF της γερμανικής τηλεόρασης, που μεταδίδεται σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, όπως γράφει η Deutsche Welle. Δύο δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα και με την κάμερά τους αποτύπωσαν την κατάσταση λίγες ημέρες μετά την τραγωδία επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση στις αιτίες που οδήγησαν εκεί.

«Σφίγγει χέρια»

Το ρεπορτάζ ξεκινά με γνωστές εικόνες ολικής καταστροφής από το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι και με πυρόπληκτους να διηγούνται μπροστά από τα μισοκατεστραμμένα σπίτια τους τις τραγικές στιγμές που έζησαν εκείνη τη μοιραία Δευτέρα. «Μας πιάσανε στον ύπνο», λέει μια γυναίκα, «εάν συνέβαινε τη νύχτα, θα είχαμε πεθάνει όλοι. Ο κόσμος μας βοηθά πολύ, οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει πόνος, είναι πονεμένος λαός, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για μας». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα για να επισκεφθεί την καμένη περιοχή ο Έλληνας πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι το Μάτι απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα. «Τώρα ο Τσίπρας σφίγγει χέρια και ευχαριστεί τους πυροσβέστες. Ωστόσο, πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στην επαγγελματική πυροσβεστική, όπως μας λέει δημοσιογράφος της ελληνική τηλεόρασης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ, που φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, λίγο μετά τη ζωντανή αναμετάδοση από την Αργυρά Ακτή του Ματιού. «Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης, καμιά προειδοποίηση, μέσα στον πανικό όλοι έτρεχαν να σωθούν από τη λαίλαπα στη θάλασσα» δηλώνει στην κάμερα του ZDF.

«Το ίδιο χάος βίωσαν και οι εθελοντές πυροσβέστες του Μαραθώνα», συνεχίζει το ρεπορτάζ. «Τα πυροσβεστικά οχήματα και ο εξοπλισμός τους είναι χορηγίες από τη Γερμανία, τη βενζίνη πληρώνουν μόνοι τους. Κανείς δεν τους κάλεσε να βοηθήσουν, αλλά εκείνοι ήρθαν από μόνοι τους με τα 3 πυροσβεστικά που διαθέτουν». Στην διάρκειας 8μιση λεπτών ανταπόκριση επισημαίνεται η έλλειψη διεξόδων προς τη θάλασσα ως ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο το Μάτι, αλλά και άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς στην Ελλάδα, η οικοδόμηση αυθαίρετων, την οποία ανέχθηκαν όλες οι κυβερνήσεις και η οργή εκείνων που έχτισαν τα σπίτια τους κανονικά με άδεια.

«Εάν ο Τσίπρας ενδώσει στην λαϊκιστική του ροπή…»

Με τον τίτλο «Ελληνικοί πειρασμοί» η Badische Zeitung με έδρα το Freiburg αναφέρεται στην επικείμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επισημαίνοντας ότι οι εορτασμοί που αναμένεται να γίνουν, επισκιάζονται όχι μόνο από τα θύματα της πυρκαγιά αλλά και από αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ο αρθρογράφος της κάνει μια αναδρομή στα τελευταία 8μιση χρόνια της κρίσης αποδίδοντας εύσημα για τις επιτυχίες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά παραδεχόμενος παράλληλα ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν πολύ σκληρά, ότι έριξαν τη χώρα στη βαθύτερη ύφεση ευρωπαϊκής χώρας σε περίοδο ειρήνης και ότι οι δανειστές παρέλειψαν να αναστρέψουν την τάση τη στιγμή που έπρεπε.

«Η Ελλάδα άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη, αλλά δεν βρίσκεται σε οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας» επισημαίνει. «Σε αυτό συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις που αντιστάθηκαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Γι' αυτό είναι πιο σημαντικό η νυν κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια να εργαστεί για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει την ακύρωση σημαντικών μέτρων στους τομείς εργασίας και το συνταξιοδοτικό, για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές σε ένα χρόνο. Οι χρηματαγορές παρατηρούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Εάν ο Τσίπρας ενδώσει στη λαϊκιστική του ροπή, θα χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κι αυτό θα μπορούσε να φέρει την ελληνική κρίση πολύ γρήγορα πίσω» καταλήγει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες δεν ανέχονται άλλον τον Τσίπρα μετά τη φωτιά στο Μάτι"

Βουλή: Καλύπτει το 50% του κόστους αγοράς γεννητριών για το Λύρειο

Να συμβάλει στη δαπάνη αγοράς γεννητριών για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική αποφάσισε η Βουλή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του δ. σ. του Ιδρύματος, με δεδομένο και τον επείγοντα χαρακτήρα της ηλεκτροδότησης των κτηρίων του, τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα, θα διαθέσει χρηματικό ποσό που καλύπτει το 50% του συνολικού κόστους τους.

Σύμφωνα με τη βουλή, η απόφαση αυτή ελήφθη «ως αναγνώριση του έργου που επιτελεί το Λύρειο Ίδρυμα, αλλά και ως συνέχεια της αυτονόητης έμπρακτης αλληλεγγύης, στήριξης και συμπαράστασης που επιδεικνύει η Βουλή των Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή, συμβάλλοντας με 10 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό της, στον Ειδικό Λογαριασμό που δημιουργήθηκε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Καλύπτει το 50% του κόστους αγοράς γεννητριών για το Λύρειο"

ΚΚΕ: Γιατί δεν ψηφίσαμε το μέτρο της κατεδάφισης των αυθαιρέτων

Τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ, δεν ψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, εξηγεί με ανακοίνωσή του κόμμα.

«Τα δήθεν μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα αυθαίρετα, που ψηφίστηκαν χτες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο κοροϊδία για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, αλλά και προσπάθεια να κρύψουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους, για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, αλλά και για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, που στρώνει το έδαφος στην αυθαίρετη δόμηση», αναφέρει.

Όπως τονίζει «Τα κυβερνητικά μέτρα για τη δήθεν στήριξη των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, δεν επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Το ΚΚΕ απαιτεί 100% αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων, αλλά και έργα και υποδομές στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές. Τα απαιτεί και θα τα παλέψει μέσα από τα εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, μαζί με όλο αυτό τον κόσμο που έχει πληγεί και τώρα δίνει τη μάχη της επιβίωσης, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Γιατί δεν ψηφίσαμε το μέτρο της κατεδάφισης των αυθαιρέτων"

Χαλκιδική: Ξηλώνουν κλειδωμένες με λουκέτα ομπρέλες και ξαπλώστρες ιδιωτών από τις παραλίες

Ξαπλώστρες και ομπρέλες που κλειδώνουν και εγκαθιστούν μόνιμα στην παραλία απομακρύνουν συνεργεία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, από τον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, καθώς διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες πολιτών στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής, ότι σε διάφορες θέσεις υπάρχουν πολλές ομπρέλες που παραμένουν συνεχώς στημένες χωρίς να αφαιρούνται, όταν δεν γίνεται η χρήση τους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αριστοτέλη επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ότι «οι χρήστες των ομπρελών κατά την αποχώρησή τους δένουν με αλυσίδα και κλειδώνουν με λουκέτο καθίσματα, ή και ξαπλώστρες.
Οι εν λόγω ομπρέλες βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού, που δεν έχει παραχωρηθεί νόμιμα για απλή χρήση, και δεν τις εκμεταλλεύεται κάποιο πρόσωπο που τις έχει τοποθετήσει έστω και αυθαίρετα.

Πρόκειται προφανώς για ομπρέλες που τοποθετούν περίοικοι και τις διατηρούν επί πολλές ημέρες καταχρηστικά, ενδεχομένως για όλη τη θερινή περίοδο στο ίδιο σημείο».
Για το θέμα έχουν ενημερωθεί και οι Εισαγγελικές Αρχές Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Ξηλώνουν κλειδωμένες με λουκέτα ομπρέλες και ξαπλώστρες ιδιωτών από τις παραλίες "

ΠΡΑΤΤΩ προς πυρόπληκτους: Συγνώμη, ήμασταν απασχολημένοι με τα μνημόνια

Με θέμα την ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιφέρεια Αττικής, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.

Ακούστηκε έτσι η πρώτη... μισή συγνώμη: «Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».

Καμία άμεση αναφορά στην τραγωδία και τους χειρισμούς που την προκάλεσαν, από μία συνιστώσα της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τα στελέχη της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνουν την... πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και... πετούν το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα:

«Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη και οδύνη μας για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μάτι Αττικής, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες για τους οποίους πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα ανακοινωθέντα μέτρα ανακούφισής τους. Μέτρα τα οποία θα πρέπει να αφορούν και όλους τους άλλους πληγέντες από καταστροφές όπως της Κινέτας και της Μάνδρας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μας προς τους απλούς ανθρώπους και τους εθελοντές που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν και συμβάλλουν στην υποστήριξη των πληγέντων και την υποστήριξή μας προς τους πυροσβέστες, αστυνομικούς, μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η καταστροφική πυρκαγιά ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας μας, από την σκοτεινή μεταεμφυλιακή δομή έως σήμερα, με λάθη, παραλείψεις, ωφελιμισμό, με ασυνέχεια του κρατικού μηχανισμού και των θεσμικών οργάνων διαχείρισης του κράτους.

Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε .

Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει.

Η σημερινή τραγωδία μας επιβάλλει να προχωρήσουμε άμεσα με γενναίες αποφάσεις, σε ριζικές αλλαγές, αποτελεσματικές λύσεις έστω και αν επιφέρουν συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα ενός αραχνιασμένου μηχανισμού, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σιωπηρής συνενοχής.

Ζητήματα όπως αυτά της πολεοδομίας, του σχεδιασμού πόλεων, της προστασίας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και Πολιτισμού, των Μεταφορών και Οικοδομής, τιθονται με επιτακτικότατα στην ημερήσια διάταξη για άμεσες και μεγάλες αλλαγές.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ενεργοποιηθεί ήδη όλες οι δυνάμεις της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, με στόχο τη συμμέτοχη όλης της κοινωνίας και όλων των πολιτών προκείμενου να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΡΑΤΤΩ προς πυρόπληκτους: Συγνώμη, ήμασταν απασχολημένοι με τα μνημόνια"

«Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;» - Η «Κ» παρουσιάζει τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών

18.13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε για Νέα Μάκρη».
18.18: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή. Βρίσκεται σταθμός εκεί να κόψει».
18.29: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά. Να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι. Να τα στέλνουμε όλα Ραφήνα».
18.35: «Το 10 (σ.σ. ανακριτικό της Τροχαίας) είναι καλά; Ακουσα ότι έχει εγκλωβιστεί».
Οι χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Τα στελέχη της Τροχαίας καταγγέλλονται ότι αντί να απομακρύνουν με ασφάλεια τους οδηγούς από τη φωτιά τους έστειλαν –λόγω των εκτροπών κυκλοφορίας– στο «μάτι του κυκλώνα». Φως σε όσα συνέβησαν το κρίσιμο διάστημα που οι φλόγες διέσχισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος με πορεία προς την ακτή, ρίχνουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών, τις οποίες δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ». Τι προκύπτει απ’ αυτές; Η εντολή του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής Κωνσταντίνου Βουτσελά προς τον επικεφαλής της Τροχαίας Αργύρη Μπακαλώνη για διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Μαραθώνα δόθηκε τηλεφωνικά στις 18.12 και ενώ η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά. Eνα λεπτό αργότερα, στις 18.13 ο κ. Μπακαλώνης δίνει μέσω ασυρμάτου εντολή σε μια μοτοσικλέτα και ένα περιπολικό της Τροχαίας που πραγματοποιούσαν εκτροπές της κυκλοφορίας σε Νέο Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη να μετακινηθούν και να κόψουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή της με την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς Μαραθώνα.
18.13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη» διατάσσει μέσω ασυρμάτου τους δύο υφισταμένους του ο διοικητής της Τροχαίας. Εκείνοι απαντούν: «Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;».
Πέντε λεπτά αργότερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησιάζει τη λεωφόρο. Στις 18.18 υπάρχει καταγεγραμμένο το εξής μήνυμα: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή, είναι σταθμός (σ.σ. όχημα της Τροχαίας) εκεί να κόψει» και ένα λεπτό αργότερα στις 18.19 δίνεται εντολή στο τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής να στείλει ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., την ίδια στιγμή (γύρω στις 18.20) έγινε διακοπή της κυκλοφορίας και στην οδό Φλέμινγκ, που οδηγεί προς το λιμάνι της Ραφήνας. Αντίστοιχα, από τις ηχογραφημένες συνομιλίες αποκαλύπτεται ότι μερικά λεπτά αφότου απαγορεύθηκε η είσοδος στη λεωφόρο Μαραθώνος, η Τροχαία δημιούργησε φραγμό και στον πρώτο παράλληλο δρόμο που οδηγεί στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή, τον κυκλικό κόμβο δηλαδή της λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Ενδεικτικά, στις 18.27 αστυνομικός της Τροχαίας που μετέχει στα μέτρα ακούγεται να διαβιβάζει: «Eχουμε κλείσει Μαραθώνος από μεριά της Φλέμινγκ» και δύο λεπτά αργότερα, στις 18.29, ο επικεφαλής των μέτρων ακούγεται να φωνάζει: «Ελάτε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη». Δευτερόλεπτα μετά και ενώ στην περιοχή επικρατούν συνθήκες πανικού ο εκφωνητής επαναλαμβάνει: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στέλνουμε όλα Ραφήνα».
Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν πάντως ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε φραγμός στην (παράλληλη) λεωφόρο Δημοκρατίας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν στην οδό Φλέμινγκ είχαν δυνατότητα –εάν το επιθυμούσαν– να στρίψουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μάτι. Ακόμα, περιγράφουν ότι αρκετοί οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στον φραγμό επιτίθεντο στους άνδρες της Τροχαίας στα μπλόκα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν από τη φωτιά.
«Υπάρχει πρόβλημα»
Πάντως, μετά τις 18.30 οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών αποτυπώνουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. «Oσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός της φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» ακούγεται να διατάσσει ο επικεφαλής αξιωματικός τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα μπλόκα.
Πέντε λεπτά αργότερα η ένταση κλιμακώνεται, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι ένα περιπολικό έχει εγκλωβιστεί στη φωτιά. Είναι 18.35 όταν ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 είναι καλά; Aκουσα ότι έχει εγκλωβιστεί;». Η απάντηση που ακολούθησε ήταν καθησυχαστική: «Ναι, όλα καλά έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;» - Η «Κ» παρουσιάζει τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών"

Επικεφαλής αποστολής ΔΝΤ στην Ελλάδα: Θα συνεχιστεί η εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος

«Το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο στη μετα-προγραμματική εποπτεία χωρών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα με υψηλές αποπληρωμές προς το Ταμείο, κι έτσι η αλληλεπίδραση με τις αρχές θα είναι πιο συχνή από τον ετήσιο κύκλο του άρθρου 4», διευκρινίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο θα υποβάλλει έκθεση στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο δύο φορές τον χρόνο, μέσω της διαδικασίας των διαβουλεύσεων βάσει του άρθρου 4 αλλά και της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης. Κάθε φορά θα δημοσιεύονται τα εκάστοτε πορίσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας αντίστοιχα μηνύματα προς τις αγορές.

Το ΔΝΤ θα υποβάλλει έκθεση στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο δύο φορές τον χρόνο. Τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν κανονικά στις τέσσερις αξιολογήσεις που προβλέπονται και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

«Κατά την ανάληψη των δραστηριοτήτων αυτών, θα δουλέψουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τονίζει ο κ. Ντόλμαν, σημειώνοντας πως ένα σημαντικό μερίδιο της αλληλεπίδρασης του Ταμείου με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τη μορφή τεχνικής βοήθειας: «προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της δέσμευσης, σύμφωνα με αντίστοιχα αιτήματα των αρχών, σε στοχοθετημένους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν κανονικά στις τέσσερις αξιολογήσεις που προβλέπονται και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Χαρακτήρισε μάλιστα κρίσιμη την επόμενη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, καθώς, όπως είπε, τότε θα εξεταστεί και ο προϋπολογισμός του 2019 αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα προχωρήσουν από την 1 Ιαν 2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικεφαλής αποστολής ΔΝΤ στην Ελλάδα: Θα συνεχιστεί η εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος"

Την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ερντογάν: «Δεν απέχουμε πολύ»

Την έγκριση της επαναφοράς της θανατικής ποινής θα κάνει αποδεκτή ο πρόεδρος της Τουρκίας εφόσον αυτή ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κηδείας μιας γυναίκας και του γιου της ηλικίας 11 μηνών στη Σαρκίσλα, στην επαρχία της Σεβάστειας στην κεντρική Τουρκία. Η μητέρα και το παιδί σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση, που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στους Κούρδους αντάρτες.

«Αδελφοί μου, γνωρίζετε πόσο ευαίσθητος είμαι στο θέμα της επιβολής της θανατικής ποινής. Μόλις αυτό υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να μην την εγκρίνω, θα την εγκρίνω. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν ίσο τίμημα για αυτό το μακελειό» διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θεού Θέλοντος, δεν απέχουμε πολύ», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter: «Θα κάνουμε τους δολοφόνους του βρέφους να λογοδοτήσουν, θα τους κάνουμε αβάστακτη τη ζωή, θα τους θάψουμε στις σπηλιές τους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το hashtag #BebekKatiliPkk – «δολοφόνοι μωρών PKK», αναφερόμενοι στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Πυροδοτήθηκε ενώ διερχόταν αυτοκίνητο με πολίτες, στην επαρχία Χάκαρι αργά χθες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Τα θύματα ήταν η σύζυγος και ο γιος ενός Τούρκου στρατιώτη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ερντογάν: «Δεν απέχουμε πολύ»"

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Βίντεο με οδηγίες για τις δασικές πυρκαγιές

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με την προβολή μηνυμάτων για τις δασικές πυρκαγιές μέσω βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), προκειμένου να είναι ενημερωμένος όλος ο κόσμος για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να προληφθεί μια νέα τραγωδία σαν αυτή που συντελέστηκε στο Μάτι Αττικής, αλλά και για να εμπεδοθεί η κουλτούρα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Τα ενημερωτικά μηνύματα που προβάλει η ΓΓΠΠ δεν είναι καινούρια, αλλά μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που ανέδειξε, πέραν των άλλων, την άγνοια των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητά τους και την αυτοπροστασία τους, αλλά και το έντονο πλέον ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για σχετική ενημέρωση, τα προωθεί και πάλι, προκειμένου, με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ, να τα δουν οι πολίτες μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Για αυτόν τον λόγο, η ΓΓΠΠ κάνει έκκληση στα ΜΜΕ «στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης τους, να προβάλλουν συχνότερα και ιδίως σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης τα βίντεο αυτά, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την εκ μέρους των πολιτών λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων».

Η καμπάνια περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα σύντομα βίντεο, που αφορούν σε:

- Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές.

- Χάρτη Πρόβλεψη Κινδύνου Πυρκαγιάς.

- Δασικές Πυρκαγιές: Προετοιμάσου (αγροτικές δραστηριότητες).

- Κάνε το δικό σου σχέδιο!

Το κάθε βίντεο, διάρκειας λίγο πάνω από ένα λεπτό το καθένα, παρέχει οδηγίες για το τι πρέπει να έχει πάντα έτοιμο ο κάθε πολίτης, ώστε να φύγει γρήγορα και χωρίς καθυστέρηση απο τον τόπο της πυρκαγιάς, τι πρέπει να κάνει ο ίδιος και τι απαγορεύεται για την προστασία του δάσους και την πρόληψη των πυρκαγιών, πώς πρέπει να αξιολογεί τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και κυρίως πώς πρέπει να ενεργούν οι αγρότες, που πολλές φορές έχουν γίναι υπαίτιοι εκδήλωσης πυρκαγιών από αμέλεια.

Επιπλέον, ανάμεσα στις οδηγίες είναι και όλοι οι τρόποι επικοινωνίας των πολιτών με τη ΓΓΠΠ και τις Αρχές, γενικότερα, για άμεση πληροφόρηση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Βίντεο με οδηγίες για τις δασικές πυρκαγιές"

Σε ισχύ η απαγόρευση της μπούρκα στη Δανία -Διαδηλώσεις κατά του μέτρου

Σε ισχύ τέθηκε την Τετάρτη η απαγόρευση της μπούρκα στη Δανία, που είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει καλύμματα προσώπου όπως η μπούρκα, το νικάμπ, η μπαλακλάβα, μάσκες του σκι που καλύπτουν το πρόσωπο, μάσκες προσώπου και η ψεύτικη γενειάδα, όχι όμως τις προστατευτικές μάσκες. Οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.000 κορωνών Δανίας (156 δολαρίων) ενώ αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης, στην Κοπεγχάγη και την πόλη Ορχους. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να εμφανιστούν με καλυμμένα τα πρόσωπα, αλλά δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Οι διαδηλώσεις θεωρήθηκαν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», δήλωσε ο Μπένι Οκενχολτ, από την Αστυνομία της Δανίας. Ομως, πρόσθεσε ότι όσοι πάνε στη διαδήλωση ή φύγουν από αυτή με καλυμμένο πρόσωπο, τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα χειμερινά αξεσουάρ, όπως μαντήλια, καθώς και αποκριάτικα κοστούμια και μάσκες. Κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν ήδη υιοθετήσει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα καλύμματα προσώπου. Έκθεση του 2010 εκτιμά ότι στη Δανία, μια χώρα με 5,7 εκατ. κατοίκους, περίπου 200 γυναίκες καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους.

ΑΠΕ/ DPA/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ η απαγόρευση της μπούρκα στη Δανία -Διαδηλώσεις κατά του μέτρου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news