facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Υπέρψηφίστηκαν οι τροπολογίες για γκρέμισμα αυθαιρέτων, στήριξη πληγέντων-Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα:

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία με τις «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «όχι».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι με την τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων εισάγεται, για ένα μεταβατικό διάστημα (μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος θεσμός των Παρατηρητηρίων Δόμησης), μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, όσον αφορά στην ταυτοποίηση αυθαίρετων και στην κατεδάφιση τους. Αυτή η παράλληλη διαδικασία επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του ΥΠΕΝ, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την επο​χή Τρίτση) και σε ρέματα.

Παράλληλα ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μεσών. Στο πλαίσιο αυτό:

διατίθενται πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.
η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ
παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.
Τέλος, με την ίδια τροπολογία ο Υπουργός ΠΕΝ αποκτά το δικαίωμα εκτέλεσης κατεδάφισης σε αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο. Επίσης δίνεται στον ΔΕΔΔΗΕ το πόσο του 1 εκατομμύριου ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις πληγείσες περιοχές και τη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρψηφίστηκαν οι τροπολογίες για γκρέμισμα αυθαιρέτων, στήριξη πληγέντων-Πώς ψήφισαν τα κόμματα"

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις Μουφτήδες. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ. "Παρών" δήλωσε η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. "Όχι" δήλωσε η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση προχωράει στην «αποκαθήλωση» των νόμιμων μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα σε τροπολογία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο : “Πανεπιστήμιο Ιωάννίων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- άρθρο που οδηγεί στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Όπως αποκάλυψε στις αρχές Ιουλίου το ΘΕΜΑ, με εντολή του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε ζητήσει επιτακτικά την παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, κ.κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή τους. Ο μουφτής Ξάνθης μάλιστα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ.Βαγγέλη Καλπαδάκη, οι οποίοι του ζήτησαν επιτακτικά να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτηση του. Αίτημα που τόσο ο κ.Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα. 

Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να τους παύσει μέσω ... αναγκαστικής συνταξιοδότησης, ορίζοντας πλέον πως οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει ουσιαστικά με τους ... δικαστικούς . Στην τροπολογία που σήμερα ήρθε στη βουλή, αναφέρεται συγκεκριμένα πως : “ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία”.

tropologia-moufti1


Άγνωστο πώς θα επιλεγούν οι νέοι μουφτήδες

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη ποιοι θα είναι οι νέοι μουφτήδες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που οι τουρκόφρονες της μειονότητας όπως και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτουν ευθέως θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας. 

Η Τουρκία συστηματικά επιδιώκει να υποδεικνύει και να ελέγχει την πνευματική ηγεσία της μειονότητας, αν και ακόμη και στη δική της περίπτωση οι μουφτήδες στη γειτονική χώρα διορίζονται και δεν εκλέγονται. Στόχος βέβαια είναι η πλήρη υποταγή και της μειονότητας αλλά και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Βακουφίων στην Θράκη, που περιλαμβάνει πολλά «φιλέτα».

Κύριος εκφραστής των τούρκικων επιδιώξεων στην Θράκη, είναι ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «τοποτηρητής» με το «ΟΚ» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Ο Ζεϊμπέκ φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει τον «ψευδομουφτής» Αχμέτ Μέτε, που μετά από μία περίοδο στον «πάγο» από την Τουρκία –λόγω φερόμενων σχέσεων του με το δίκτυο Γκιουλέν- επανέκαμψε δριμύτερος και βασιλικότερος του … Ερντογάν. 

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται πως οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών, θα καλύπτονται από το υπουργείο Παιδείας , προκειμένου “να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θρησκευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας” επισημαίνοντας πως οι Μουφτείες είναι “αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που υπάγονται απευθείας στον οικείο υπουργό”.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων"

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ανακοίνωσαν ότι άνοιξε η ιστοσελίδα που... δεν υπάρχει ακόμα!

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που δημοσίευσαν και τα dikaiologitika οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου ενημερώθηκαν ότι αρχίζει η υποβολή αιτήσεων στις 31 Ιουλίου. Μέχρι και τώρα όμως, η πλατφόρμα είναι κλειστή με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να κάνει αυτό που επισήμως το υπουργείο ΠΕΚΑ ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να πράξουν.

Αυτό σημαίνει ότι ανεύθυνα και χωρίς κανένα συντονισμό οι συνεργάτες του υπουργού προχώρησαν σε μία ανακοίνωση προς τους δικαιούχους χωρίς καν να γνωρίζουν εάν η πλατφόρμα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει. Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ταλαιπωρεί τον κόσμο και μάλιστα όσους έχουν ανάγκη την κοινωνική πολιτική καλώντας τους να κάνουν ενέργειες σε εφαρμογές που δεν λειτουργούν.

Ωστόσο, η προχειρότητα και μάλιστα τέτοιες μέρες που όλη η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα της πυρκαγιάς, θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Σημαντικό είναι επίσης ότι σχεδόν δύο 24ωρα μετά, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους που η ανακοίνωσή τους είναι …fake news και φυσικά να ζητήσει μία συγγνώμη μαζί με την σωστή πιά ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα ανοίξει η πλατφόρμα. Κι αυτό για να μην μπαίνουν στον κόπο οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν συνεχείς προσπάθειες να ανοίξουν την κλειστή πλατφόρμα.

Εδώ και η σχετικά ανάρτηση με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ :

Από αύριο αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017
Το ΥΠΕΝ καλεί επίσης τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση των επιτροπών που θα κρίνουν τις αιτήσεις καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, για επανασύνδεση με βοήθημα από το κράτος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από αύριο, 31 Ιουλίου 2018, ενεργοποιείται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι, όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.

Την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017. Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ανακοίνωσαν ότι άνοιξε η ιστοσελίδα που... δεν υπάρχει ακόμα!"

Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ Ιωαννίνων και Ιονίου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο πανεπιστήμιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας - και σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τους αμετάθετους καθηγητές.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ Ιωαννίνων και Ιονίου"

Τραγωδία στο Μάτι: Βρήκαν ότι φταίνε τα αυθαίρετα και... τα γκρεμίζουν

Με την κατάθεση της τροπολογίας για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις συνεχίζεται το κυβερνητικό αφήγημα πως για τις φονικές πυρκαγιές φταίνει οι πολεοδομικές  αυθαιρεσίες. Το μεσημέρι της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία την οποία είχαν προαναγγείλει νωρίτερα οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος. 

Την ώρα που τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν έχουν ταφεί, οι αγνοούμενοι δεν έχουν εντοπισθεί  και οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν ακόμη επουλώσει τις πληγές τους, η κυβέρνηση σε μια ακόμη προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι για όσα δεν έκαναν τα στελέχη της την ώρα της κρίσης, προαναγγέλει κατεδαφίσεις. Μάλιστα, Τα τρία στελέχη της προσδιόρισαν τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στην Αττική σε 3.200, εκ των οποίων τα 2.500 βρίσκονται σε δασικές περιοχές και τα υπόλοιπα 700 σε παραλίες, στην περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, έσπευσαν να επισημάνουν ότι η λίστα με τα πρώτα 100 κτίσματα που θα πάνε οι μπουλντόζες θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα. Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί δεν είχε ήδη προχωρήσει η διαδικασία για την κατεδάφιση αυτών των 3.200 κτισμάτων, με δεδομένο, ότι  έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Οι υπουργοί, δεν εξήγησαν γιατί αυτές οι αποφάσεις κατεδάφισης είχαν μείνει στα συρτάρια των υπηρεσιών τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους προβολείς της επικαιρότητας στα αυθαίρετα είναι συντονισμένη και αναδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας στο BBC ότι για την τραγωδία έφταιγαν όσοι έχτισαν αυθαίρετα, ενώ το ίδιο αφήγημα επανέλαβαν στη συνέχεια πολλά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Η τροπολογία

Συγκεκριμένα, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Δείτε εδώ την τροπολογία 
Σταθάκης: Η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία από φυσική καταστροφή

Στη συνέντευξη Τύπου με την οποία προαναγγέλθηκε η τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άρχισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι στο Μάτι εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, ακόμη μεγαλύτερη και από τη φωτιά στην Ηλεία το 2007. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να νομοθετήσει άμεσα μέτρα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μη ξαναζήσει η χώρα μας παρόμοιες στιγμές αλλά και για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

“Η τροπολογία δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης κτισμάτων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση), την οποία και ενεργοποιούμε. Ρυθμίζουμε μια συνοπτική διαδικασία στην οποία ο έλεγχος θα γίνεται από επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε 15 μέρες, όχι όμως και δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν. “Για τις κατεδαφίσεις έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του πράσινου ταμείου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος” συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο το πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Σε ερώτηση του protothema, αν οι μπουλντόζες θα μπουν και στο Μάτι για να κατεδαφίσουν αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμμελος, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε θετικά. Αν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα σε μια περιοχή που έχει καεί και εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών στη θάλασσα, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία, είπε με νόημα ο κ.Φάμμελος. “Στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πολλοί νεκροί, εκκρεμεί ζήτημα διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου”, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός για το οικόπεδο στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα ο κ.Σταθάκης είχε δηλώσει, ότι “στο Μάτι κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων δεν είναι νόμιμα”. Ωστόσο σήμερα εννέα στους δέκα όσων χτίζουν στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, “ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών”. Η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες. «Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία και θα είναι αυξημένο πάνω από 100%.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε ότι με την τροπολογία απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Μάλιστα θα δίδεται αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία, ενώ η έως τώρα νομοθεσία αποζημίωνε μόνο την κύρια κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο κ.Σκουρλέτης απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Η ΝΔ δια μέσω του αρχηγού της δεν έχει υποπέσει σε πολιτική τυμβωρυχία, όμως αφήνει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ.Φάμελλος “καλωσόρισε” το ενδιαφέρον του κ.Μητσοτάκη στα θέματα δάσους και περιβάλλοντος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Μάτι: Βρήκαν ότι φταίνε τα αυθαίρετα και... τα γκρεμίζουν"

Την παραίτηση της Ρένας Δούρου ζητά ο Γιώργος Πατούλης

Την παραίτηση της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου ζητάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση «αποκαλυπτικών» -όπως αναφέρει- «εγγράφων και e-mails, που αποδεικνύουν την καθυστερημένη για ακόμη μία φορά αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής απέναντι σε ένα καταστροφικό γεγονός, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας».

Ο κ. Πατούλης καλεί με γραπτή δήλωσή του την «κυρία Δούρου, αν έχει φιλότιμο, αρχικά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί. Και στη συνέχεια, οφείλει να παραιτηθεί». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η Περιφερειάρχης Αττικής «έχει προσωπική πολιτική ευθύνη, γιατί δεν γνώριζε τόσο η ίδια, όσο και οι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία συνεργάτες της, ως όφειλαν από την πρώτη στιγμή, την εξέλιξη των πυρκαγιών και δεν πρόβλεψαν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν, για την προστασία των κατοίκων».

Επίσης, γιατί «δεν έδωσε με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας, έγκαιρα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους, αν και είχαν την ευθύνη βάσει του νόμου». Επειδή «πιάστηκαν απροετοίμαστοι, συγκάλεσε πολύ καθυστερημένα, στις 19:56, συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας, όταν όλα είχαν ουσιαστικά τελειώσει». «Στη συνεδρίαση αυτή, που η ίδια δεν συμμετείχε, αποδείχθηκε ότι δεν είχε η Περιφέρεια εικόνα της πραγματικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, γι' αυτό και δεν δόθηκε, έστω και καθυστερημένα, εντολή για εκκένωση» τονίζει ο κ. Πατούλης.

«Όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας, η ίδια κρύφτηκε από τις ευθύνες της και όχι μόνο δεν ζήτησε μία συγγνώμη για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών της, αλλά επέτρεψε να υπάρξουν διαρροές που μιλούσαν για ευθύνες των δημάρχων, κι όχι της Περιφέρειας, για το γεγονός ότι δεν εκκενώθηκε το Μάτι, περιοχή διοικητικών ορίων δύο δήμων, δηλαδή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και τουΔήμου Μαραθώνος» προσθέτει.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτηση της Ρένας Δούρου ζητά ο Γιώργος Πατούλης"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά κούπες από ίνες μπαμπού

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις επιχειρήσεις να αποσύρουν άμεσα από την αγορά κούπες από ίνες μπαμπού και κάλεσε τους καταναλωτές να μην τις χρησιμοποιούν.

Πρόκειται για τις κούπες από ίνες μπαμπού, με εμπορική ονομασία «NUBY Bamboo cup», προέλευσης Κίνας, με κωδικό ID5502 και αριθμό γραμμοκώδικα 0048526055029.

Σε αυτές διαπιστώθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά επιτρεπόμενα όρια για τη χρήση τους σε επαφή με τρόφιμα, όπως ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά κούπες από ίνες μπαμπού "

Προκαλεί και ο Φάμελος : Η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει σε όσους έχτισαν αυθαίρετα

Αμετανόητοι για την εθνική τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 80 ανθρώπους στο Μάτι Αττικής παρελαύνουν από την Βουλή οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνοντας εμπράκτως, πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ήταν μια πράξη υποκριτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε με κυνικότητα πως η ευθύνη για την τραγωδία δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά σε όσους έχτισαν και ανέχθηκαν τα αυθαίρετα. Παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στον νόμο του 2017 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων που φέρει την δική του υπογραφή. Παράλληλα, έσπευσε να κατηγορήσει τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση για τυμβωρυχία, αν και την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έστησε φαιδρό επικοινωνιακό παιχνίδι αποκρύπτοντας την ύπαρξη νεκρών.

«Πολιτική ευθύνη σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αναστείλουμε τις ευθύνες που οδήγησαν στις απώλειες τόσων ανθρώπων. Να φροντίσουμε ώστε κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβιστεί ξανά σε κανένα φράχτη και καμία μάντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι η κυβέρνηση θα λάβει μια σειρά μέτρων για την αυθαίρετη δόμηση ώστε να «αντιμετωπίσει τις ουσιαστικές αιτίες της τραγωδίας».

Στο ίδιο μήκος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης που υποστήριξε ότι «τραγωδίες όπως αυτή που βιώσαμε μας πεισμώνουν για να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο».

Αν. Λοβέρδος: οι ευθύνες σας δεν παραμερίζονται. Θα τις πληρώσετε ακέραιες

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως ενώ έχει συμβεί «συμφορά και εκατόμβη, παρελαύνουν από την Βουλή οι πολιτικά ένοχοι υπουργοί».

Ο ίδιος εξήγησε πως «η υπουργική ευθύνη έχει τρεις εκδοχές: ποινική για την ποινική τιμωρία των ενόχων, αστική που σημαίνει ότι ο υπουργός ατομικά θα πληρώσει εάν έχει ευθύνη και πολιτική που οδηγεί σε παραίτηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη και δεν θα έπρεπε να είναι εδώ οι υπουργοί του. Αυτά απαιτούν οι κανόνες χωρών με κοινοβουλευτική δημοκρατία».

«Όφειλαν οι ένοχοι υπουργοί να μην είναι εδώ να παρελαύνουν και να μας λένε πόσα θα κάνουν από εδώ και στο εξής αν και ήδη κυβερνούν 4 χρόνια» τόνισε σε άλλο σημείο και υπενθύμισε πως οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε εκκένωση της περιοχής αλλά προχώρησαν στην αποσιώπηση των νεκρών. «Ολοι ήξεραν ότι έχουν νεκρούς αλλά το έκρυψαν για να διευθετήσουν επικοινωνιακά τα θέματά τους. Επι τρεις ημέρες η αντιπολίτευση δεν είπε λέξη σεβόμενη το εθνικό πένθος, η κυβέρνηση όμως πολιτικολογούσε για ασύμμετρες απειλές , έκανε ψευδοσυσκέψεις και κατηγορούσε τα κανάλια και τα αυθαίρετα. Ακούω τον Σταθάκη να μιλάει για αυθαίρετα αν και είναι αυτός που έφερε νόμο για την τακτοποίησή τους. Με κροκοδείλια δάκρυα και παράλογες θεωρίες οι πολιτικές τους ευθύνες δεν παραμερίζονται. Θα τις πληρώσουν ακέραιες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί και ο Φάμελος : Η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει σε όσους έχτισαν αυθαίρετα"

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Πάρο -Απομακρύνθηκαν κάτοικοι της περιοχής [εικόνες]

Μετά την χθεσινή μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στην Πάρο, σήμερα είχαμε αναζωπύρωση.
Οι πρώτες εικόνες που έχουν δημοσιευτεί από το νησί δείχνουν πυκνό καπνό στην περιοχή Κακάπετρα - Ασπριές, με την Πυροσβεστική να έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς.
Οι κάτοικοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο που ξεσπά φωτιά στο ίδιο σημείο. Για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν από την περιοχή τρεις οικογένειες, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονταν στην ακτεύθυνση προς την οποία κινείται η πυρκαγιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η εξάπλωση και η κατεύθυνση της νέας πυρκαγιάς είναι τέτοια που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ο ΧΥΤΑ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Πάρο -Απομακρύνθηκαν κάτοικοι της περιοχής [εικόνες] "

Ομολογία- σοκ 35χρονου εμπρηστή: «Μου άρεσε να βάζω φωτιές για να βλέπω τους πυροσβέστες να τρέχουν»

Στη σύλληψη ενός 35χρονου που κατηγορείται για πέντε εμπρησμούς στην περιοχή Ριζάρη στον Δήμο Μαραθώνα προχώρησαν οι αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο 35χρονος θεωρείται υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση και για απείθια προς τις διωκτικές πυρκαγιές για πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε οικοπεδικούς χώρους το χρονικό διάστημα από 26 έως 31 Ιουλίου 2018.

Ο 35χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι έβαζε τις φωτιές επειδή του άρεσε να βλέπει τους πυροσβέστες να τρέχουν για να τις σβήσουν. Ο 35χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό από πρόθεση, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μέχρι στιγμής, ο 35χρόνος δεν εμπλέκεται στη φωτιά της 23ης Ιουλίου, ωστόσο αντίγραφο της δικογραφίας θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, προκειμένου να διερευνηθεί εάν συνδέεται και με αυτήν.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρει:

«Συνελήφθη σήμερα 1 Αυγούστου, από υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο ημεδαπός Π.A. του N. ετών 35, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση και για απείθεια προς τις διωκτικές αρχές, για πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε οικοπεδικούς χώρους το χρονικό διάστημα από 26 έως 31 Ιουλίου 2018, στην περιοχή Ριζάρη, του Δήμου Μαραθώνα, στο Νομό Αττικής. Ο προαναφερόμενος θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία- σοκ 35χρονου εμπρηστή: «Μου άρεσε να βάζω φωτιές για να βλέπω τους πυροσβέστες να τρέχουν»"

Εγκρίθηκε από τη Bundestag η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος προσαρμογής του ΕΜΣ για την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έδωσε πριν από λίγο, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, οι εισηγήσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) εναντίον της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκαν. Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε ακόμη τις εισηγήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD για «μεταπρογραμματική» επιτήρηση καθώς και για το δικαίωμα της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξαρτά από τη δική της συγκατάθεση την εκταμίευση των λεγόμενων κερδών από SΜP των ετών προϋπολογισμού 2017 και 2018 προς την Ελλάδα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τα έσοδα, λόγω της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά ως το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% δεν απειλείται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη, επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Άχιμ Ποστ και τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», αναφέρει ο κ. Ποστ και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.

«Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη - και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις», επισημαίνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από τη Bundestag η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα"

Ποιος θα διαχειρίζεται τα εκατομμύρια που μαζεύονται για τους πυρόπληκτους

Το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που η τραγωδία χτύπησε την περιοχή, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυξάνονται καθημερινά.
Το ελληνικό Δημόσιο, ξένα κράτη, εταιρείες, αλλά και πολίτες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη μανία της πυρκαγιάς. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε έναν μοναδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται όλες οι προσφορές. Ο κ.Τζανακόπουλος μίλησε για το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων. 
Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τη διαχείριση του λογαριασμού θα ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον υπουργό Οικονομικών, το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.
Μάλιστα στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 
Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου
Με δεδομένο το διεθνές και εσωτερικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας αλλά και τους πληγέντες στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής αττικής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστάφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των Υποδομών τους.
Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής,του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργού Οικονομικών. Τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.
Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.
Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων Υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος θα διαχειρίζεται τα εκατομμύρια που μαζεύονται για τους πυρόπληκτους "

«Το οικόπεδο που κάηκαν οι 27 άνθρωποι ήταν δασική έκταση που καταπατήθηκε»

Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο, στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 από τους συμπολίτες μας, στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το οικόπεδο που κάηκαν οι 27 άνθρωποι ήταν δασική έκταση που καταπατήθηκε»"

Η ΔΕΗ στηρίζει τους πυρόπληκτους -Διαγραφές και ρυθμίσεις οφειλών

Μέχρι και σε 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές πυρόπληκτων από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που εξειδικεύει τις δράσεις για τη στήριξη των καταναλωτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ήδη, υπενθυμίζεται, έχει ανακοινωθεί διαγραφή των οφειλών των πληγέντων για καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΔΕΗ προβλέπουν τα εξής:

- Διαγραφή οφειλών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από 1.1.2018 έως και 23.7.2018 σε οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, που στις πρόσφατες πυρκαγιές υπέστησαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές, καθώς και στις οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες διέμεναν ή επιχειρούσαν πρόσωπα που απώλεσαν τη ζωή τους, στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

- Ρύθμιση των οφειλών, που αντιστοιχούν σε ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε πριν από τις 31.12.2017, χωρίς προκαταβολή, σε έως 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται με την υπογραφή του διακανονισμού.

Η υποβολή των σχετικών αιτημάτων από τους πληγέντες πελάτες της ΔΕΗ θα γίνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ στηρίζει τους πυρόπληκτους -Διαγραφές και ρυθμίσεις οφειλών "

Δωρεά 2 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Κοπελούζου για τους πυρόπληκτους

Ο Όμιλος Κοπελούζου με ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του και την αμέριστη συμπαράσταση του προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πυρόπληκτους που έχασαν συγγενείς, φίλους και περιουσίες στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής.

Όπως τονίζει: «Με αίσθημα αλληλεγγύης ο Όμιλος αποφάσισε την ενεργό συνδρομή του σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του REDEX A.E. για την αποκατάσταση καμένων σπιτιών κύριας κατοικίας καταβάλλοντας το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εν λόγω βοήθεια θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις Δημοτικές αρχές των πληγεισών περιοχών».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 2 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Κοπελούζου για τους πυρόπληκτους"

Κυβέρνηση: Μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων - Ικανοποίηση για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών

Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ. Σταθάκης, Φάμελλος και Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που δόθηκε το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άρχισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι στο Μάτι εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, ακόμη μεγαλύτερη και από τη φωτιά στην Ηλεία το 2007. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να νομοθετήσει άμεσα μέτρα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μη ξαναζήσει η χώρα μας παρόμοιες στιγμές αλλά και για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

“Η τροπολογία δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης κτισμάτων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση), την οποία και ενεργοποιούμε. Ρυθμίζουμε μια συνοπτική διαδικασία στην οποία ο έλεγχος θα γίνεται από επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε 15 μέρες, όχι όμως και δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν. “Για τις κατεδαφίσεις έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του πράσινου ταμείου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος” συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο το πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Σε ερώτηση του protothema, αν οι μπουλντόζες θα μπουν και στο Μάτι για να κατεδαφίσουν αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμμελος, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε θετικά. Αν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα σε μια περιοχή που έχει καεί και εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών στη θάλασσα, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία, είπε με νόημα ο κ.Φάμμελος. “Στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πολλοί νεκροί, εκκρεμεί ζήτημα διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου”, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός για το οικόπεδο στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα ο κ.Σταθάκης είχε δηλώσει, ότι “στο Μάτι κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων δεν είναι νόμιμα”. Ωστόσο σήμερα εννέα στους δέκα όσων χτίζουν στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, “ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών”. Η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες. «Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία και θα είναι αυξημένο πάνω από 100%.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε ότι με την τροπολογία απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Μάλιστα θα δίδεται αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία, ενώ η έως τώρα νομοθεσία αποζημίωνε μόνο την κύρια κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο κ.Σκουρλέτης απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Η ΝΔ δια μέσω του αρχηγού της δεν έχει υποπέσει σε πολιτική τυμβωρυχία, όμως αφήνει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ.Φάμελλος “καλωσόρισε” το ενδιαφέρον του κ.Μητσοτάκη στα θέματα δάσους και περιβάλλοντος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων - Ικανοποίηση για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών"

Τσούπρα κατά πυροσβεστικής: Στις 18:10 μάς είπαν ότι η φωτιά δεν πάει στο Μάτι

Επί δύο ώρες κατέθετε σήμερα η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατάθεσή της υποστήριξε ότι στις 18:10 το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας, ο υπεύθυνος αξιωματικός της Πυροσβεστικής τής είπε πως η φωτιά πάει προς την περιοχή της Διώνης κι όχι προς το Μάτι. Στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από εκείνη που τελικώς κατευθύνθηκε.

Η κ. Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, στην κατάθεσή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι άλλο είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ποτέ, υποστήριξε. Όπως πρόσθεσε, πρέπει να κάνει εισήγηση η Πυροσβεστική στον αρμόδιο δήμαρχο και όσον αφορά την εκκένωση πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί πλέον φτάνουμε στη διάσωση, την οποία κάνει εκείνη.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο δήμος και η περιφέρεια επεμβαίνουν μόνο όταν δεν υπάρχει φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο, αλλιώς δεν μπορούν να επέμβουν βάσει νόμου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσούπρα κατά πυροσβεστικής: Στις 18:10 μάς είπαν ότι η φωτιά δεν πάει στο Μάτι"

Φωτιά στο Μάτι: Τροπολογία για την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης και σε όσους έχασαν τα εξοχικά τους

Τροπολογία για την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης και προς τα φυσικά πρόσωπα που έχασαν τις εξοχικές και όχι μόνο τις κύριες κατοικίες τους κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία, η κοινή υπουργική απόφαση για την οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές επεκτείνεται για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων (όχι μόνο πρώτη κατοικία) που επλήγη από τις φωτιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 της Περιφέρειας Αττικής. Με την εν λόγω κυα μεταξύ άλλων προβλέπονται:

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ, για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ σε περίπτωση μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού

Επίσης, οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς, καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπερ Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Τροπολογία για την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης και σε όσους έχασαν τα εξοχικά τους"

Σκουρλέτης στον ΑΝΤ1: Την ευθύνη είχε ο Καπάκης - Προανήγγειλε καρατομήσεις

Σε παραδοχή ότι θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Μαζί στις 7», ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι τη συγγνώμη, για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, έχει αναλάβει όλη η κυβέρνηση.

Τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του κάθε υπουργού να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς υπάρχουν οι επιτελείς, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι μας κάνουμε ένα σοβαρό λάθος: προσπαθούμε να κάνουμε τους ειδικούς!

«Δεν είναι ώρα να βγάζουμε συμπεράσματα απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, για να πέσουν κάποια κεφάλια. Σημασία έχει να κάνουμε μια αξιόπιστη αποτίμηση και να αποδοθούν ευθύνες. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να αποδοθεί η κάθε ευθύνη» είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν αντικαταστάσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να πέσουν μάντρες, να συγκρουστούμε με συμφέροντα», ενώ τόνισε: «Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί».

Σχετικά με τη δήλωση Βερναρδάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι η αναφορά του στα 44 χρόνια του πρωθυπουργού δεν είχε να κάνει με τη νεότητα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά με το ότι ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει την ευθύνη για το χάος τόσων χρόνων με τα αυθαίρετα.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης στον ΑΝΤ1: Την ευθύνη είχε ο Καπάκης - Προανήγγειλε καρατομήσεις"

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτιτην 23η Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθωνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Η μηνυτήρια αναφορά, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο-πατέρα και τη μητέρα τους.

Με την μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.

Όπως επισημαίνεται στη μήνυση «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λπ.) και για το λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Στην μήνυση περιγράφεται ότι το τραγικό ιστορικό της υπόθεσης καθώς ο ένας εκ των δύο θανόντων είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του. Ο γάμος τελέσθηκε 2 ημέρες πριν τη φονική πυρκαγιά και η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στο Νέο Βουτζά μέχρι τη μοιραία ημέρα, όπου έχασε την ζωή του ο πατέρας της νύφης (70χρόνος εκπαιδευτικός), αλλά και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρόνη ενοικιάστρια του από κάτω διαμερίσματος.

Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως επισημαίνουν στη μήνυση, «ούτε από πριν, ούτε και σου στις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποια αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε με ασφάλεια μέρος (είτε παραθαλάσσια, είτε από κάποιο γήπεδο εντός του οικισμού μας).

Το χρονικό της καταστροφής

Περιγράφει -μέσα από το κείμενο της μηνύτριας αναφορά- η σύζυγος του 70χρόνου εκπαιδευτικού: «τις ημέρες εκείνες μαζί με το σύζυγο μου φιλοξενούσαμε στο σπίτι μας μια οικογένεια εξ Αμερικής τριών ατόμων λόγω του γάμου της κόρης μας, ο ποιος έγινε στις 21.7.2018 στην Αθήνα. Ενώ βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι μας, όπως και η 73χρονη εκπαιδευτικός στο μισθωμένο διαμέρισμα της στην ίδια οικοδομή, παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς που κατευθύνονταν προς το σπίτι μας. Όπως ήταν φυσικό και αυτονόητο αρχίσαμε να ανησυχούμε και κλείσαμε τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις πόρτες, ενώ αρχίσαμε να μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας κάθε είδους ξύλο και έπιπλα που ήταν στις βεράντες και στους χώρους έξω από το σπίτι μας. Δυστυχώς ο καπνός δε σταμάτησε. Αντιθέτως μεγάλωνε. Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και όπως ήταν φυσικό μας κατέλαβε μεγαλύτερος φόβος και μεγαλύτερη ανησυχία και ιδίως για τους ξένους φιλοξενούμενους μας και αποφασίσουμε μαζί με την 73χρονη να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς της θάλασσα.

Στο μεταξύ μια γειτόνισσα, τους ενημέρωσε ότι τηλεφώνησε ο σύζυγος της στην πυροσβεστική υπηρεσία και δεν απαντούσε κανείς. Μετά από ώρα πήραν την απάντηση «κάντε ό,τι νομίζετε». Άμεσα η σύζυγος του 70χρονου, γύρω στις 6, μετέφερε τρεις φίλους από το εξωτερικό με το αυτοκίνητο και ακολούθησαν την Β΄ έξοδο του Νέου Βουτζά προς το Μάτι, εκτιμώντας ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τη θάλασσα. Σε περίπου 3 λεπτά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον σύζυγο της, που την ενημέρωνε ότι λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορούσε να ανοίξει το γκαράζ και να φύγει με το αυτοκίνητο. Εκείνη άρχισε να προσπαθεί να επιστρέψει για να ανοίξει χειροκίνητα το γκαράζ. Δεν κατάφερε άμεσα να φτάσει και ανέμενε νέα του συζύγου της και της μισθώτριας του σπιτιού της. Έπειτα από κάποια ώρα, όταν τελικά με τη βοήθεια εθελοντή έφτασε στο σπίτι της, δεν βρήκε κανέναν. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν τραγικές, με τα δυο θύματα να θεωρούνται αγνοούμενοι. Το φως της ημέρας αποκάλυψε το θάνατο τους 300-400 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας στον οικισμό του Νέου Βουτζά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι"

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.: «Είδαμε την πρώτη σορό περί τις 21:15»

Η αναφορά ενός αστυνομικού για εντοπισμό σορών πριν από τη «σύσκεψη» στο κέντρο επιχειρήσεων έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μέσω της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

«Περί 21:15-21:30, κινούμενος μαζί με τον συνάδελφό μου και μία ακόμη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επί της οδού Δημοκρατίας 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι, είδαμε την πρώτη σορό ανθρώπου. Με κινητό τηλέφωνο καλέσαμε το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια την υπηρεσία μας». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη γραπτή αναφορά στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό νεκρού στο Μάτι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ψηφιακό και αναλογικό σύστημα επικοινωνίας είχε πέσει και όλες οι επικοινωνίες των αστυνομικών γίνονταν με κινητά τηλέφωνα. Πριν από αυτή την επίσημη αναφορά οι κλήσεις των αστυνομικών προς την υπηρεσία τους, για να αναφέρουν τους εντοπισμούς σορών, ξεκινούσαν από τις 20:40…

Οι πρώτοι αστυνομικοί που βρέθηκαν μέσα στο Μάτι, και ενώ φωτιά είχε εξαφανίσει ανθρώπους και σπίτια, ήταν 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με τέσσερις μοτοσικλέτες. Ο πρώτοι τέσσερις έμειναν σε απόσταση ασφαλείας και κάλυψης των τεσσάρων συναδέλφων τους που μπήκαν στην επικίνδυνη περιοχή με δική τους πρωτοβουλία, καθώς οι πύρινες εστίες δεν είχαν καταλαγιάσει. Πέρα από διασώσεις ηλικιωμένων ατόμων που αρνούνταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, οι αστυνομικοί είχαν το δυσάρεστο έργο εντοπισμού θυμάτων, αναφέροντας το ακριβές σημείο, ειδοποιώντας παράλληλα το ΕΚΑΒ. Λίγο αργότερα στο Μάτι βρέθηκαν και ομάδες ΟΠΚΕ, οι αστυνομικοί των οποίων προέβαιναν σε παρόμοιες… τηλεφωνικές διαβιβάσεις.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο πρώτος νεκρός που εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι εντοπίστηκε στις 21:44. Εως τις 23:40, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 16…

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.: «Είδαμε την πρώτη σορό περί τις 21:15»"

Η συμφωνία των τεσσάρων τραπεζών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Eurobank) προέβησαν χθες στη σύναψη μιας καινοτόμου για τα διεθνή δεδομένα συμφωνίας συνεργασίας με την κορυφαία εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρεία δανείων doBank S.p.A (doBank). Η συμφωνία καταρτίστηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και για την προστασία της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η doBank θα υποστηρίξει τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές ΜμΕ συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η εν λόγω συνεργασία, αξιοποιώντας και την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της doBank στη διαχείριση δανείων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξυγίανση των ΜμΕ και στη βελτίωση του δείκτη ανακτησιμότητας των σχετικών δανειακών ανοιγμάτων.

Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν με τη μετάθεση του βάρους στην ενίσχυση της συνεργασίας των δανειοληπτών, στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών αναδιάρθρωσης, στην επιτάχυνση της λήψης και υλοποίησης των σχετικών με τη διαχείριση των δανείων αποφάσεων, αλλά, δυνητικά, και στην προσφορά πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης για τις βιώσιμες ΜμΕ.

Η doBank διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης δανείων, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου 2018 κατά προσέγγιση στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η doBank είναι ανεξάρτητη διαχειρίστρια εταιρία πιστώσεων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο με χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ και ευρεία πελατειακή βάση, η οποία αποτελείται από κορυφαίες τράπεζες και επενδυτές. Η doBank, κατόπιν της ολοκληρώσεως της σχετικής διαδικασίας με την Τράπεζα της Ιταλίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, εγκατέστησε υποκατάστημα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει άδεια από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της doBank καταρτίστηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από τριάντα υποψήφιες εταιρίες. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς και πρωτοπόρου σχεδιασμού και δομής μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την υποστήριξη της διεθνούς εταιρίας συμβούλων στρατηγικής

Oliver Wyman. Η διεθνής δικηγορική εταιρεία White & Case ενήργησε ως νομικός σύμβουλος των Τραπεζών επί ζητημάτων αγγλικού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος επί ζητημάτων ελληνικού δικαίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συμφωνία των τεσσάρων τραπεζών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ"

Η Μότορ Οιλ αποκαθιστά τις ζημιές στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα

Στην άμεση αποκατάσταση ζημιών που υπέστη το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, προχωρά η "Μότορ Όιλ Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.", σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς που έπληξε περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Ειδικότερα, η εταιρεία θα αναλάβει την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και της αποθήκης τροφίμων. Επίσης, θα αντικαταστήσει οχήματα που καταστράφηκαν, τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των παιδιών του Ιδρύματος, ενώ θα συμβάλει και στην ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.

"Στόχος μας είναι η προσφορά μας να βοηθήσει έτσι ώστε το Ίδρυμα να καταφέρει να συνεχίσει το σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί για τα παιδιά της χώρας μας" αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μότορ Οιλ αποκαθιστά τις ζημιές στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα"

Πυροσβεστική: Δεν μπλοκάραμε κανέναν χρήστη στο twitter

Στις καταγγελίες χρήστη των social media ότι τον μπλόκαραν οι διαχειριστές του επίσημου λογαριασμού της Πυροσβεστικής στο twitter, απαντά το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Ενημερώνουμε ότι ως διαχειριστές του λογαριασμού του Πυροσβεστικού Σώματος στο Twitter @pyrosvestiki, δεν έχουμε προβεί στον αποκλεισμό κανενός χρήστη, όπως αναφέρεται σε σχόλια των τελευταίων ημερών. Σκοπός του λογαριασμού είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση προς όλους» ανέφερε η Πυροσβεστική σε ανάρτησή της στο επίσημο λογαριασμό στο twitter.

Kat11


Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από χρήστες του twitter

Kat22
Kat33
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Δεν μπλοκάραμε κανέναν χρήστη στο twitter"

Πώς θα αντικατασταθούν οι άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές

Οι άδειες οδήγησης, που καταστράφηκαν ή χάθηκαν στις πυρκαγιές της Αττικής μπορούν να αντικατασταθούν από τα ΚΕΠ, χωρίς την προσκόμιση τριών δικαιολογητικών.
Συγκεκριμένα, τα δικαιολογητικά που δεν απαιτείται να προσκομιστούν για την αντικατάσταση είναι τα ακόλουθα:
  • Αποδεικτικό για την καταβολή παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ τρίτων.
  • Αποδεικτικό του προβλεπόμενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης.
  • Αποδεικτικό του προβλεπόμενου ποσού για την απώλεια ή κλοπή του εντύπου της άδειας οδήγησης.
Οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να προσκομίσουν «Δήλωση απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα», με ημερομηνία υποβολής έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018.
Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση των εν λόγω αδειών οδήγησης μπορούν να υποβληθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.
ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα αντικατασταθούν οι άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news