facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Δήμαρχος Ραφήνας: Αν είχα εντολή εκκένωσης δεν θα έλεγα στην οικογένειά μου να φύγει; (video)

Επιμένει ο Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης της περιοχής και όπως είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, θα περιμένει όποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο, να το αποδείξουν.

«Αν είχα εντολή εκκένωσης, δεν θα έλεγα στην οικογένειά μου να φύγει;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο δήμαρχος θεωρεί ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και συνεχίζει να εκτιμά ότι τα θύματα αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας θα ξεπεράσουν τα 100.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ραφήνας: Αν είχα εντολή εκκένωσης δεν θα έλεγα στην οικογένειά μου να φύγει; (video)"

Από αύριο σε λειτουργία ξανά οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ξανά από αύριο Κυριακή 29 Ιουλίου.

Οι Παιδικές Εξοχές θα ανοίξουν τις πόρτες τους και για τα παιδιά οικογενειών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στις γειτονικές περιοχές, στο Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Ο δήμος Αθηναίων ανακοινώνει ότι για τη συμμετοχή των παιδιών αυτών, αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων τους στο χώρο των κατασκηνώσεων από αύριο Κυριακή στις 8 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένη και θα ξεκινήσει κανονικά η 3η κατασκηνωτική περίοδος. Θα ακολουθήσει η φιλοξενία ΑμεΑ, ενώ η φετινή κατασκηνωτική περίοδος θα ολοκληρωθεί, όπως κάθε χρόνο, με τη φιλοξενία ηλικιωμένων κατοίκων του δήμου Αθηναίων.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και αμέσως μετά την ασφαλή εκκένωση της κατασκήνωσης, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων προχώρησαν στην αντικατάσταση των πυροσβεστικών μονάδων, του φθαρμένου εξοπλισμού, όπως και στον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου. Παράλληλα, έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό ότι οι κατασκηνώσεις μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τους μικρούς φίλους.

Πληροφορίες για τις εγγραφές στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων μπορείτε να δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Παιδικών Εξοχών, Τηλ.: 213 2082557, Fax: 210 5275115.

Πληροφορίες για τις Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων εδώ.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Από αύριο σε λειτουργία ξανά οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα"

Εγκαταλείπουν τον Ψινάκη και τού ζητούν να παραιτηθεί -Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Παππά

Ενας, ένας, εγκαταλείπουν τον δήμαρχο Μαραθώνα στελέχη της παράταξής του, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τη στάση του δημάρχου. 
Μετά την παραίτηση των δύο αντιδημάρχων του δήμου Μαραθώνα, της Δήμητρας Λαμπαρού καιτ του Βασίλη Τσουπρά, όπως έγινε γνωστό ανεξαρτητοποιείται και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Ηλία Ψινάκη, Αναστασία Παππά.
Η κυρία Παππά σε δήλωση της αναφέρει πως η διοίκηση του Ηλία Ψινάκη διαλύεται υπό το βάρος των ευθυνών, ενώ μεταξύ άλλων ζητά και την παραίτηση του Δημάρχου Μαραθώνα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο irafina.gr, αναλυτικά η κυρία Παππά στην επιστολή της αναφέρει:
«Η διοίκηση Ψινάκη διαλύεται υπό το βάρος των ευθυνών τους. Οι ώρες συνεχίζουν να είναι κρίσιμες όμως και κάποιος οφείλει να διαχειριστεί την καταστροφή.
Η πρότασή μου είναι η εξής:
1. Παραίτηση Δημάρχου.
2. Παραίτηση Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κρίσιμες εκείνες ώρες την κατάσταση αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την Πολιτική Προστασία, γενικά.
3. Παραίτηση της Προέδρου της ΚΕΔΜΑ, για τον τρόπο που δεν συντονίζει τα όσα συμβαίνουν στην πρώην αμερικανική βάση και την απίστευτη και ανιδιοτελή προσφορά του κόσμου.
4. Παραίτηση όσων έχουν καταλάβει καίριες θέσεις ευθύνης και δη έμμισθες και με τον τρόπο άσκησης διοίκησής τους παρέδωσαν το Δήμο στο χάος.
5. Μετά την παραίτηση όλων των ανωτέρω και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, να πάρουν τη θέση τους οι επιλαχόντες, νέα πρόσωπα.
6. Μετά την εισδοχή νέων μελών, να διαχειριστούμε διαπαραταξιακά την κρίση αυτή, προκειμένου να βοηθήσουμε συντεταγμένα, οργανωμένα και με ενότητα, τους συμπολίτες και τον τόπο μας να ανακάμψουν.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται επιτέλους γνώση, ικανότητα και αποφασιστικότητα.
Αναλυτικά η επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κα. Αναστασίας Παππά:
Προς:
1. κ. Ηλία Ψινάκη, Δήμαρχο Μαραθώνος, επί κεφαλής παράταξης «Πολίτες»
2. κ. Αιμίλιο Ρεΐσογλου, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαραθώνος
3. κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Μαραθώνος της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ»
4. κ.κ. Ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους και Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Πριν τέσσερα χρόνια πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά θέλοντας να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ. Αντιμετώπισα την εκλογή μου, όχι μόνο ως τιμή, γιατί είναι μεγάλη τιμή να σε επιλέγουν οι συμπολίτες σου, αλλά κυρίως ως μία τεράστια ευθύνη που ήθελα όμως να επωμιστώ. Πίστευα ότι θα μπορούσα να εργαστώ για λογαριασμό όλων μας και να βοηθήσω στο να πάει ο Δήμος μας ένα βήμα πιο πέρα.
Παρά τις ηχηρές διαφωνίες μου με τον τρόπο που διοικούσε ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ, παρά τα σκάνδαλα τα οποία είχα πάντοτε το θάρρος να καταγγέλλω, παρά το γεγονός ότι όσοι ανέλαβαν θέσεις ευθύνης μετέβαλαν την παράταξη από έναν πολιτικό φορέα διοίκησης σε ένα λούνα παρκ ανταλλαγής τίτλων, συνέχισα σε αυτό που θεωρούσα αξιοπρεπή στάση ευθύνης. Συνέχισα να δουλεύω πιστεύοντας ότι με άκοπη προσπάθεια κάτι θα μπορούσα να προσφέρω προς όφελος των συνδημοτών μου. Η ανικανότητα όμως αυτών που εκβιάζοντας, γλείφοντας και δημιουργώντας ίντριγκες και εξαιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας του Δημάρχου κατέλαβαν καίριες θέσεις ευθύνης, νίκησε.
Απογυμνώθηκαν πλήρως με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τον τόπο μας. Όπως είχε προβλέψει για άλλη εθνική μας τραγωδία ο ποιητής που δυστυχώς είναι πάλι επίκαιρος. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι η θέση μου ως Δημοτικής Συμβούλου με κάνει διαφορετική από οποιονδήποτε, αντίθετα με πολλούς «συναδέλφους» που αισθάνθηκαν ξαφνικά «Πλανητάρχες». Η φράση που άκουσα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «Αυτός είναι πόλεμος, και είμαστε εμείς (οι πολίτες) και εσείς (η δημοτική αρχή)» με τσάκισε! Ποτέ δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα θεωρούμουν εχθρός για συμπολίτες, φίλους, δικούς μου ανθρώπους, λόγω ανικανότητας άλλων.
Ούτε στο χειρότερό μου εφιάλτη δε φανταζόμουν ότι τα πράγματα θα έφταναν σε τούτη την τραγική κατάληξη. Είχα και έχω βαθιά συναίσθηση ότι η πολιτική και η διοίκηση δεν είναι να κορδώνεσαι ότι κατέχεις ένα τίτλο και να παίρνεις το μισθό. Η διοίκηση είναι δουλειά. Δύσκολη δουλειά. Είναι άνθρωποι που σου εμπιστεύονται τη ζωή τους και την ευημερία τους.
Αυτή η εμπιστοσύνη προδόθηκε άγρια από το δήμαρχο και τους ανθρώπους που επέλεξε να τοποθετήσει στις καίριες θέσεις διοίκησης, ακριβώς γιατί δεν κατάλαβαν ότι διοίκηση δε σημαίνει δηλώσεις σε κανάλια και φωτογραφίες στα social media, αλλά σοβαρός σχεδιασμός εκ των προτέρων, τόσο για ομαλές συνθήκες, όσο και για ακραίες. Δεν έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Είμαι οργισμένη. Αδυνατώ να δεχθώ ότι αυτοί οι άνθρωποι με πρώτον το δήμαρχο και τους αυλοκόλακές του θα συνεχίσουν να διοικούν την πόλη μου και ότι θα διαχειριστούν μία τέτοια κρίση τη στιγμή που απέτυχαν παταγωδώς να την εμποδίσουν ή να την απομειώσουν. Πάντα ήμουν το «μαύρο πρόβατο» της παράταξης, γιατί έβλεπα, έκρινα, μιλούσα. Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «παράταξη» βέβαια για μία παρέα που συναλλάζει τίτλους σαν τα πουκάμισα μην γνωρίζοντας τι να τους κάνει και μη γνωρίζοντας πώς να τους διαχειριστεί. Ο κατάλληλος όρος είναι τσίρκο. Δεν μπορώ στιγμή πλέον να θεωρούμαι έστω και τυπικά μέλος αυτού του τσίρκου λοιπόν, που έχει την ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε όλοι. Η ζωή μας, ο τόπος μας άλλαξε και όχι με τον τρόπο που υποσχεθήκαμε όταν αναλάβαμε καθήκοντα, με ευθύνη του δημάρχου και των συνεργατών του.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο για αυτό που συνέβη όσο και για αυτό που συμβαίνει τώρα. Έχει ευθύνη ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας για όσα τραγικά συνέβησαν τη Δευτέρα. Είναι υπόλογος στις οικογένειες που θρηνούν απώλειες. Έχει ευθύνη η πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ για το χάος που έχει δημιουργηθεί εκεί. Η απάντησή της, να αναθέσει το «συντονισμό» σε «ειδικό» η οποία βαρύνεται ήδη με έναν αποτυχημένο και πολυέξοδο ημιμαραθώνιο. Κι έχει την κύρια ευθύνη ο δήμαρχος για όλα! Προσωπικά, έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με άλλους συναδέλφους – έγκριτους νομικούς, να αποδοθούν και οι νομικές ευθύνες εκεί που αναλογούν.
Ευτυχώς, νέοι άνθρωποι της περιοχής μας και όχι μόνο δραστηριοποιήθηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες πέρα και έξω από το Δήμο και τον κρατικό μηχανισμό που δε λειτούργησε. Συνεννοήθηκαν, συντόνισαν τη δράση τους – στο βαθμό του εφικτού χωρίς κεντρικό σχέδιο – αυτοοργανώθηκαν και έχουν υποκαταστήσει τον ανύπαρκτο δήμο ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις του όπως η εκκαθάριση των καμένων περιοχών. Οι συμπολίτες μας κάνουν ότι μπορούν, οργανώνονται και δουλεύουν. Και οι πρωτοβουλίες τους φτάνουν μέχρι το σημείο που πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο για οτιδήποτε. Κι εκεί πέφτουν πάνω σε τοίχο. Οι άνθρωποι που «διοικούν» δε μπορούν να πάρουν την παραμικρή απόφαση, δε μπορούν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε δράση, αποτελούν μόνο εμπόδιο στη δράση. Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις που μου δίνουν οι εθελοντές, κουνώντας το κεφάλι, κάθε φορά που εμφανίζεται η ανάγκη να επικοινωνήσουν για κάποιο ζήτημα με κάποιον «υπεύθυνο» του δήμου.
Αλλά είναι και χαρακτηριστικά τα φοβισμένα πρόσωπα αυτών των ίδιων «δημοτικών αρχόντων» – αυλοκολάκων του Ψινάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Τρομαγμένα βλέμματα υπό το βάρος της ευθυνοφοβίας τους και την οργή του κόσμου.
Είναι αυτονόητο ότι δε μπορώ πια να είμαι μέρος αυτού του τσίρκου. Γιατί πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε αυτούς που δε μπορούν να επωμιστούν ούτε τις ευθύνες τους και τους εθελοντές που πραγματικά προσφέρουν ανιδιοτελώς και κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Νομίζω η επιλογή είναι αυτονόητη, όπως ήταν πάντα για μένα.
Είμαι με αυτούς που παλεύουν, που προσπαθούν να «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται», με αυτούς που γεννούν την ελπίδα μέσα από τις στάχτες. Είμαι με αυτούς που μετουσιώνουν τον πόνο και την αγωνία σε αγάπη και φροντίδα.
Είμαι με αυτούς που όλες αυτές τις μέρες μοιραστήκαμε πόνους, κόπους, αγωνίες, που μπορεί πριν να ήμασταν απλώς φίλοι, γνωστοί αλλά τώρα πια μας ενώνει κάτι πολύ βαθύτερο, κάτι που μόνο άνθρωποι που έχουν περάσει μέσα από τις ίδιες δοκιμασίες καταλαβαίνουν. Και είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε μαζί και αύριο, όπου χρειαστεί.
Με την επιστολή μου αυτή δηλώνω και τυπικά πλέον την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ» του Ηλία Ψινάκη. Παραμένω ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μου και φυσικά να βρίσκομαι και να βοηθάω τούτες τις δύσκολες ώρες όπου χρειαστώ, στους Σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί, στους δρόμους, οπουδήποτε οι συμπολίτες μου έχουν ανάγκη. Εκεί που είναι ο φυσικός μου χώρος, εκεί που είναι οι δικοί μου άνθρωποι, εκεί που μπορώ να ζω, να προσφέρω, να αναπνέω. Εκεί που ανήκω. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω.
Μάτι – Νέος Βουτζάς, 28/07/2018
Αναστασία Γ. Παππά
Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Μαραθώνος».

irafina
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαταλείπουν τον Ψινάκη και τού ζητούν να παραιτηθεί -Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Παππά"

Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: «Οι φωτιές μπαίνουν για να αποσταθεροποιηθεί η Κυβέρνηση»!

Την άποψη ότι οι φωτιές μπαίνουν και καίγονται άνθρωποι για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση για να μην βγούμε από τα μνημόνια εξέφρασε μέσα από το προφίλ του στο facebook ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Τάσος Παπαζαχαρίας!

Στην ανάρτησή του που την συνοδεύει μάλιστα και με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εφημερίδων από το 1964 για τα γεγονότα στον Γοργοπόταμο αναφέρει: «Πριν από χρόνια προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη πολιτική ζωή της χώρας, έβαζαν νάρκες και σκότωναν το κόσμο σε γιορτές, όπως έγινε το Νοέμβριο του 1964 στο Γοργοπόταμο!

Τώρα για να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση και για να μη προλάβουμε να ζήσουμε την έξοδο από τα εφιαλτικά μνημόνια, βάζουν φωτιές και καίνε τους Ανθρώπους»!!!

37918117_10157629261103852_4118746437112561664_n

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που έγραψε: "Διαβάστε τις αθλιότητες που γράφει ο Γραμ ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, σε τι διαφέρει από τον Καμμένο! 
Ντροπιάζετε τους αγωνιστές της Αριστεράς. 
Το πάθος τους για να διατηρήσουν την εξουσία τους οδηγεί στην απόλυτη ξεφτίλα και στην παράνοια.
Αξίζει να το κοινοποιήσετε, αξίζει να μάθουν όλοι τι σημαίνει στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ!"

Odys_kon
kalimera-arkadia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: «Οι φωτιές μπαίνουν για να αποσταθεροποιηθεί η Κυβέρνηση»!"

Ταυτοποιήθηκε η σορός του 13χρονου Δημήτρη, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Νεκρός είναι ο 13χρονος Δημήτρης, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο 13χρονος Δημήτρης Αλεξόπουλος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σορός του παιδιού ταυτοποιήθηκε και ενημερώθηκαν οι συγγενείς του.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταυτοποιήθηκε η σορός του 13χρονου Δημήτρη, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού»"

Πούτιν: «Η καρδιά μου πονάει για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην Ελάδα»

Τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Αττικής, εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, τον οποίο συνάντησε σήμερα στη Μόσχα, με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και τη λιτανεία προς το άγαλμα του Αγίου Βλαδίμηρου, στο κέντρο της Μόσχας.

Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κατά τη συνομιλία του με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, εκφράζοντας την προσωπική του οδύνη, αλλά και του λαού της Ρωσίας για το γεγονός ότι χάθηκαν τόσες ζωές.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε συγκλονισμένος προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι η καρδιά του πονάει για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στην πύρινη λαίλαπα και επισήμανε ότι συμπαρίσταται στον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο την αγάπη του προς όλον τον αιγυπτιακό λαό και τον «φίλο» Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, τον οποίον έχει προσκαλέσει επίσημα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Μόσχα, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 1030 χρόνια από τη βάπτιση των Ρως, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο οποίος επίσης συμμετείχε από κοινού με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στις επετειακές εκδηλώσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: «Η καρδιά μου πονάει για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην Ελάδα»"

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το 95% της ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών μπορεί να λάβει η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το Ταμείο Συνοχής για το έργο ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών, τονίζει με δήλωσή της η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες μου είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, βάσει αιτήματος των ελληνικών Αρχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να ξαναρχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές», τονίζει η Κορίνα Κρέτσου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών Αρχών και έχουμε έναν συνεχή διάλογο μαζί τους για να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσβασης στο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, βάσει των οποίων θα αποστείλουν την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε αυτό το ταμείο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταβάλουμε προκαταβολή το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Ελλάδα να επωφεληθεί σε ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% για εργασίες ανοικοδόμησης που χρηματοδοτούνται μέσω της πολιτικής συνοχής» καταλήγει στη δήλωσή της η Κορίνα Κρέτσου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνισαν ότι «από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας βρέθηκε σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια επίτροπο, Κορίνα Κρέτσου. Με επιστολή του στις 25/7, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το 95% της ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών μπορεί να λάβει η Ελλάδα"

Πυρόπληκτοι: Την Τρίτη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 5.000€

Την Τρίτη πρόκειται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στους πυρόπληκτους. Αυτό δήλωσε μετά το τέλος, της διαρκείας 3,5 ωρών, ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «Σήμερα μπορούμε να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση για τις καταστροφές στα κτίρια. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες. Έχουν μείνει μόνο κάποιες αυτοψίες σε μεμονωμένες κατοικίες, που διενεργούνται μετά από αίτηση. Επομένως, από την Τρίτη ξεκινάμε κανονικά σε 4 σημεία της Αττικής (στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, στον Δήμο Μαραθώνα, στον Δήμο Μεγαρέων και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) να δεχόμαστε τις αιτήσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος των 5.000 ευρώ». τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρόπληκτοι: Την Τρίτη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 5.000€"

Φωτιές στην Καλιφόρνια: Περίπου 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες]

Περί τις 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της «ταχείας επέκτασης» της πυρκαγιάς στην νότια Καλιφόρνια, για την οποία συνελήφθη ως ύποπτος ένας πυρομανής, ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Περισσότεροι από 1.300 πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς Κράνστον που έχει καταστρέψει τέσσερα σπίτια και προκάλεσε το κλείσιμο δρόμων και την απομάκρυνση 7.000 ανθρώπων», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Δασών.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η φωτιά που μαίνεται από την Τετάρτη στον εθνικό δρυμό του Σαν Μπερναντίνο, νοτιο-ανατολικά του Λος Αντζελες, έχει κάψει 53.000 στρέμματα δάσους και δεν έχει ελεγχθεί παρά κατά 17%. Απειλεί 4.900 κτίρια και τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματισθεί.
Ένας άνδρας 32 ετών, ο Μπράντον ΜακΓκλόβερ, συνελήφθη μετά την έναρξη της πυρκαγιάς,. Θεωρείται ύποπτος για εννέα εμπρησμούς στον νοτιο-δυτική πλευρά της κομητείας του Ριβερσάιντ και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε την κομητεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να επιτραπεί η εκταμίευση επιπλέον πόρων.
Οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι «ο κίνδυνος πυρκαγιάς συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη την Καλιφόρνια».
«Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μείνετε σε επιφυλακή», είναι το μήνυμα που στάλθηκε στο Twitter.
Βορειότερα, η πυρκαγιά Φέργκιουσον συνεχίζει την πορεία της προς τον εθνικό πάρκο του Γιοσέμιτι, τμήμα του οποίου έχει κλείσει.
Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης Inciweb, αυτή η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου έχει καταστρέψει 200.000 στρέμματα και ελέγχεται μόνο κατά το 29%. Ενας πυροσβέστης έχει χάσει την ζωή του και 7 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.
Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά Καρ, βορείως της πόλης του Ρέντινγκ, που έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο πυροσβεστών, η πυροσβεστική υπηρεσία Calfire έκανε λόγο σήμερα για 327.000 στρέμματα καμένης γης από την Δευτέρα, για 500 κατεστραμμένα κτίρια και 75 που έχουν υποστεί ζημιές.
Μέχρι χθες το βράδυ, η καμένη έκταση ανερχόταν σε 200.000 στρέμματα. Δεν ελέγχεται παρά κατά 5% και τη νύκτα επεκτάθηκε πολύ και προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.
Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην κομητεία της Σάστα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μπράουν.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο, 36 σημαντικές πυρκαγιές μαίνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και έχουν καταστρέψει 930.000 στρέμματα στα εδάφη τα οποία διαχειρίζεται η Εθνική Υπηρεσία Δασών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές στην Καλιφόρνια: Περίπου 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες] "

Ζάκυνθος: Πυρκαγιά στη θέση Σκοπός, στο χωριό Καλαμάκι

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στη θέση Σκοπός, στο Καλάμακι Ζακύνθου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το χωριό Καλαμάκι δεν κινδυνεύει από τη φωτιά, καθώς αυτή βρίσκεται στο βουνό και καίει χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα με 10 πυροσβέστες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Πυρκαγιά στη θέση Σκοπός, στο χωριό Καλαμάκι"

Περιφέρεια Αττικής: Έτσι θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, «με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και για την έγκυρη πληροφόρησή τους», ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στα ρέματα:

Η διαδικασία χαρακτηρισμού αυθαίρετων κατασκευών (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 267/1998) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων (οι οποίες γνωρίζουν τις κατασκευές εντός των ρεμάτων ή των παραρεμάτιων ζωνών) και εκκινεί με τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων αυτοψίας από αυτούς. Οι εκθέσεις αυτές, αφού καταστούν οριστικές (με την πάροδο προθεσμίας 30 ημερών χωρίς υποβολή ένστασης ή απόρριψη τυχόν ένστασης από το αρμόδιο όργανο), αποστέλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι αρμόδια (άρθρο 280 του ν. 3852/2010) για την εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών.

Δύο διευκρινίσεις: 1η: Δεν πρέπει να συγχέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με τις Περιφέρειες (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) «Πρόγραμμα Καλλικράτης).

2η διευκρίνιση: ο νόμος 4495/2017 (ΦΕΚ Α΄ 167) «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που προβλέπει τη μεταβίβαση μέρους των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος από το αρμόδιο Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ζήτησε την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων (κατοικίες, μάνδρες, κλπ), που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης ζήτησε να ελεγχθούν και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα στο Δήμο Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Έτσι θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα"

Τα πρώτα προβλήματα από την ισχυρή νεροποντή στην Αττική

Προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε πολλές περιοχές στα βόρεια προάστια της Αττικής και στα ανατολικά.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στη Μεσογείων, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε 15 κλήσεις για αντλήσεις από Χαλάνδρι, Μαρούσι, Παλήννη και αλλες περιοχές. Επίσης δέχθηκε 10 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Οι περιοχές όπου σημειώνονται τα πιο ακραία φαινόμενα είναι η Παλλήνη, τα Σπάτα και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής, όπου εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στο Χαλάνδρι, ο δήμος απευθύνει έκκληση για αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων δρόμων. Ειδικότερα, οι οδηγοί καλούνται να αποφύγουν την κυκλοφορία στην Παραρεμάτια Οδό, την λεωφόρο Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, τη λεωφόρο Πεντέλης και την οδό Αναπαύσεως.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μέρες είχαν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στα βόρεια προάστια λόγω ισχυρής νεροποντής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει υπαίθριος χώρος στάθμευσης στο Μαρούσι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πρώτα προβλήματα από την ισχυρή νεροποντή στην Αττική"

Βίντεο: Drone δείχνει την εικόνα της απίστευτης καταστροφής στα Γεράνεια Όρη

Την εικόνα της καταστροφής την επομένη της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη δείχνει βίντεο που κατέγραψε drone για λογαριασμό του loutraki365.gr.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα ξεκίνησε από την Κινέτα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλαγιάς του βουνού, ενώ απείλησε τη δυτική πλαγιά του βουνού.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Πρέπει όλοι να δούμε τι έχει συντελεσθεί, μέσα από τον φακό του loutraki365. Μόνο θλίψη και θυμός προκαλούνται από τις εικόνες...


Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Drone δείχνει την εικόνα της απίστευτης καταστροφής στα Γεράνεια Όρη"

Και δεύτερη παραίτηση αντιδημάρχου στον Μαραθώνα: «Με οδηγεί η συνείδησή μου»

Μετά την on-air παραίτηση της αντιδημάρχου, Δήμητρας Λαμπαρού, για λόγους ευθιξίας, ακολούθησε και μια δεύτερη παραίτηση στον δήμο Μαραθώνα. Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Έργων, Βασίλης Τσουπράς, με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή.

«Η συνείδησή μου ότι υπάρχει περίπτωση να μπορούσε κάποιος να τα καταφέρει καλύτερα από μένα, με οδηγεί στην απόφαση να παραιτηθώ και από τη θέση του Αντιδημάρχου και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και να πάω σπίτι μου, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας ότι τη Δευτέρα το πρωί θα καταθέσει με επίσημο έγγραφο στο Δήμο την ολοκληρωτική παραίτησή του.

Αναλυτικά, ο κ. Τσουπράς έγραψε στην ανάρτησή του:

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

σε αυτές τις δύσκολες στιγμές επέλεξα να επικοινωνήσω πρώτα με εσάς, όπως το κάνω από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά.

Ουδέποτε υπήρξα πολιτικός και ουδέποτε θέλησα να γίνω πολιτικός. Από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσω τον τόπο που μεγάλωσα. Το ίδιο προσπάθησα να κάνω και το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν ξέρω αν κάποιος στη θέση μου μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα ή χειρότερα.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι από το πρώτο λεπτό ήμουν στον τόπο της πυρκαγιάς και με όλες μου τις δυνάμεις έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να περιορίσουμε το μέγεθος της καταστροφής.

Η συνείδησή μου ότι υπάρχει περίπτωση να μπορούσε κάποιος να τα καταφέρει καλύτερα από μένα, με οδηγεί στην απόφαση να παραιτηθώ και από τη θέση του Αντιδημάρχου και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και να πάω σπίτι μου.

Γι’ αυτό τη Δευτέρα το πρωί θα καταθέσω με επίσημο έγγραφο στο Δήμο την ολοκληρωτική παραίτησή μου.

Με όση ψυχική και σωματική δύναμη μου έχει απομείνει θα προσπαθήσω ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου (όπως ανέκαθεν έπραττα) να βοηθήσω στη μάχη που έχει να δώσει ο τόπος μας για να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η πρωτόγνωρη τραγωδία που ζήσαμε».
Διαβάστε Περισσότερα » "Και δεύτερη παραίτηση αντιδημάρχου στον Μαραθώνα: «Με οδηγεί η συνείδησή μου» "

Ξεκίνησαν έργα στο μεγάλο ρέμα Ραφήνας υπό το φόβο βροχών

Εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη του Έργου «Διευθέτηση- Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας.

Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο των άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της πρόσφατης πυρκαγιάς.

Η επιτάχυνση του έργου και η αδειοδότησή του είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου, των Δημάρχων των πληγέντων από την πυρκαγιά Δήμων της Ανατολικής Αττικής και εκπροσώπων υπηρεσιών.

Το έργο αφορά στη διευθέτηση του μεγάλου ρέματος Ραφήνας που υπάγεται διοικητικά στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδας, Παλλήνης και Παιανίας της Περιφέρειας Αττικής και περιλαμβάνει το τμήμα του ρέματος Ραφήνας, από την εκβολή του στη θάλασσα έως τη Λεωφόρο Σπάτων, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων. Το ρέμα της Ραφήνας αποτελεί τον μεγαλύτερο υδάτινο αποδέκτη της Ανατολικής Αττικής και ήδη ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού από μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν έργα στο μεγάλο ρέμα Ραφήνας υπό το φόβο βροχών"

«Βγαίνουμε στο δρόμο για τα εθνικά μας θέματα αλλά όχι για το κορίτσι που πήδηξε στο γκρεμό» -Η συγκλονιστική ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Σμαράγδα Καρύδη πήρε θέση αναφορικά με τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.
Η ηθοποιός ξεκινά με το hashtsg αυτολύπησης #prayforgreece και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει τις βαθιές παθογένειες της χώρας και κυρίως των πολιτών, οι οποίοι αδιαφορούμε για κάτι μέχρι αυτό να χτυπήσει την πόρτα μας.
Διάβασε την ανάρτηση της ηθοποιού:
«Μήπως το πιο φοβιστικό πράγμα που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες είναι αυτό το #prayforGreece; Αυτό το μοιραίο και μοιρολατρικό pray; Γιατί όχι ένα χασταγκ με το change, το work, το responsibility; το πως το λέτε εσείς εκεί γιατί δε θυμάμαι και πως το λέμε εμείς εδώ; Μόνο εμένα ανατριχιάζει; Τι σημαίνει pray; Ότι Αφού ούτως η άλλως δε μπορεί ν αλλάξει τίποτα, Αφού θα ψηφίζουμε όπως πάντα τους ανίκανους, τους πονηρούς, αφού διαχρονικά θα καίμε τα δάση, θα χτίζουμε όπου και όπως να ναι, αφού και οι επόμενοι που θα ψηφίσουμε θα μας τα νομιμοποιήσουν όπως κι οι προηγούμενοι, αφού θα μπαζώνουμε τα ρέματα, αφού έτσι κι αλλιώς θα αδιαφορούμε για τα σκουπίδια μας για τους δρόμους μας, για το πως οδηγούμε για το που παρκάρουμε, για την κακοποίηση των ζώων, αφού θα αφήνουμε τον συγκυβερνήτη να μας μαλώνει που καήκαμε-γιατί που είχαμε το μυαλό μας;;
Αφού θα ακούμε τους αρμόδιους να αυτοσυγχαίρωνται για το πόσο αλάνθαστα και τέλεια έδρασαν και μετά απλώς θα ξεσπάμε στο τουίτερ και θα συνεχίζουμε τη ζωή μας. Χωρίς να ενεργοποιείται το σώμα μας που έχει πάρει το σχήμα του καναπέ. Χωρίς να ξεσηκωθεί ο παραμορφωμένος μας αντίχειρας απ το πληκτρολόγιο. Χωρίς να επαναστατεί ο αυχένας μας σκυμμένος στην οθόνη. Χωρίς να ξεθολώσει το μάτι μας. Θα συνεχίζουμε τη ζωή μας. Αφού δε κάηκε το δικό μας παιδί. Ακόμα.
Αφού το δικό μας σπίτι είναι ακόμα στη θέση του. Αφού όπως κλαίμε τώρα έτσι σε λίγο θα ξεχάσουμε.
Αφού θα βγαίνουμε πάλι στους δρόμους μόνο να μη πειραχτούν τα δικά μας προνόμια κι όχι για το περιβάλλον μας, ποτέ για να αναδασωθούν τα καμένα μας, για το πάρκο μας που ρημάζει, δε θα απαιτήσουμε ποτέ να πάψουν τα πανεπιστήμια μας να είναι το λημέρι του κάθε εγκληματία, ποτέ τα νοσοκομεία μας να γίνουν ανάλογα των εισφορών που πληρώνουμε, ποτέ για καλύτερα σχολεία γιατί δε μας ενδιαφέρει να μάθουμε αλλά να να διοριστούμε, αφού το μεγαλύτερο ταμπού μας είναι η αυτοκριτική και η ανάληψη ευθυνών, αφού το αίσθημα ότι όλα είναι μάταια έχει εγκατασταθεί μόνιμα μέσα μας σαν αυτοάνοσο, αφού είμαστε τρομερά συναισθηματικοί και καθόλου ευαίσθητοι, αφού δε θα προστατέψουμε τον ανήμπορο, τον ανάπηρο, τον διπλανό, μόνο θα λυπηθούμε αφού θα έχει καταστραφεί και θα κάνουμε εράνους για να νιώσουμε καλοί και αλληλέγγυοι, αφού δε θα απαιτήσουμε να νομοθετήσουν ΤΩΡΑ τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξαναέρθει η συμφορά. ΤΩΡΑ που ξέρουμε ότι αν καεί το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό μας, ΤΩΡΑ που ο είδαμε ότι ο πλησίον κι εμείς είμαστε ένα, αφού ενώθηκαν αγκαλιασμένες οι στάχτες των σωμάτων μας για πάντα, αφού δεν κάνουμε και τώρα το πρώτο βήμα της αποδοχής και της αυτογνωσίας μπας και μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ και τα υπόλοιπα, αν δεν νιώσουμε την ομορφιά του να αναλαμβάνεις την ευθύνη, τότε ας προσευχηθούμε. Κι αν δε πιάσει κι αυτό ας ξεματιαστούμε ή ας φτύσουμε στον κόρφο μας.
Ίσως πράγματι για το μόνο που είμαστε καλοί είναι η προσευχή. Η προσευχή να μη βρει εμάς το κακό
Η προσευχή να μην είναι δικό μας το παιδί που κάηκε. Η προσευχή να είμαστε απ τη μεριά αυτών που δεν έχασαν τίποτα αλλά οργίζονται στο τουιτερ. Και θα βγούμε ξανά θυμωμένοι στους δρόμους για τα εθνικά μας θέματα αλλά όχι γι αυτό το όμορφο γεμάτο ζωή και χαρά κορίτσι που πήδηξε στο γκρεμό. Όχι για τον εννιάχρονο αδερφό της. Όχι για το πατέρα τους; Για την ανείπωτη δυστυχία της μάνας τους. Όχι για αυτά τα δίδυμα παιδιά. Για τους γονείς τους που δε θα σταματήσουν ποτέ να τα ψάχνουν.
Για αυτή τη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπόρεσε να τρέξει.
Για τον αντρα της που δεν την άφησε κι έφυγαν μαζί αγκαλιασμένοι.
Δε θα βγούμε για τη Χρυσα, το Δημήτρη, τον Αντρεα, την Αγγελική, το Βικτωρα, την Εβελίνα και τη Μαριλια
Αυτοι οι άνθρωποι για τους οποίος κηρύτουμε εθνικό πένθος δεν είναι θέμα μας εθνικό;
Ω Ναι! Η Μακεδονία είναι ελληνική.
Όπως και το Μάτι, ο Μαραθώνας, ο Νέος Βουτζάς, το Πικέρμι, η Ραφήνα
Όπως κι η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι Ελληνική. Δυστυχώς».
Δείτε εδώ:
bovary
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βγαίνουμε στο δρόμο για τα εθνικά μας θέματα αλλά όχι για το κορίτσι που πήδηξε στο γκρεμό» -Η συγκλονιστική ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη "

Προκλητική δήλωση Ζουράρι για τις φωτιές: Ούτε εγώ θα υπέβαλα παραίτηση – Πολιτική ευθύνη έχει και ο λαός

Προκλητική δήλωση Ζουράρι για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. «Εγώ δε θα υπέβαλα παραίτηση, αν είχα κάνει σωστά το καθήκον μου κάτω υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Ζουράρις, μιλώντας στον FOCUS FM 103.6 της Θεσσαλονίκης και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Ο κ. Ζουράρις, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που είναι σε εξέλιξη. «Είναι λάθος η αντίληψη της αντιπολίτευσης, που ζητά ευθύνες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «πολιτική ευθύνη έχει και ο λαός, ως πολιτειακός παράγων».

«Δε γίνεται να χρεωθεί στην σημερινή κυβέρνηση το σύνολο των νομιμοποιήσεων από το 1974. Και σε άλλα κράτη συμβαίνουν καταστροφές και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν. Η πολιτική ευθύνη είναι αφηρημένη έννοια, επιμερίζεται και πηγαίνει μέχρι την περίοδο του Αντώνη Τρίτση» κατέληξε.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική δήλωση Ζουράρι για τις φωτιές: Ούτε εγώ θα υπέβαλα παραίτηση – Πολιτική ευθύνη έχει και ο λαός"

Τόσκας: Έγινε πρόταση για εκκένωση όταν η φωτιά ήταν ακόμα στον Βουτζά

Υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη της ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αποδίδοντας την πολύνεκρη τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έγιναν καθοριστικής σημασίας λάθη σε επίπεδο στρατηγικής.

Παραδέχτηκε ότι μπορεί να βρεθούν πολλά λάθη σε τακτικές επιλογές, όμως υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σχέδια ή ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της παράνομης δόμησης που διαρκεί «70 χρόνια». Είπε ότι ειδικά στο Μάτι το 50% των οικοδομών χτίστηκε χωρίς άδεια.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος υποστηρίζει πως δεν του δόθηκε εντολή για εκκένωση, είπε: «Του δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή, τον διοικητή της Ανατολικής Αττικής. Πρόταση δηλαδή έγινε και ο δήμαρχος αποφασίζει. Οι αναφορές των πυροσβεστών αυτό μου λένε, ότι έγινε η πρόταση όταν ακόμα η φωτιά ήταν στον Βουτζά.

Η όλη πυρκαγιά από την έναρξη μέχρι τη στιγμή που έφτασε στη θάλασσα διήρκησε 1,5 ώρα. Σε αυτό το διάστημα εκκενώσεις περιοχών που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δεν έχουν γίνει παγκόσμια».

Παράλληλα, σημείωσε πως η φωτιά δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Έγινε πρόταση για εκκένωση όταν η φωτιά ήταν ακόμα στον Βουτζά"

Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές -Δύο πυροσβέστες νεκροί -38.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες]

Τεράστια δασική πυρκαγιά εξακολουθεί σήμερα να καίει ανεξέλεγκτα στη βόρεια Καλιφόρνια.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι αγνοούνται από την τεράστια δασική πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη στα βόρεια της Καλιφόρνιας.
Η φωτιά, έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο πυροσβεστών, έχει καταστρέψει εκατοντάδες υποδομών, ενώ οδήγησε χιλιάδες πανικόβλητους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Περίπου 3.400 πυροσβέστες στο έδαφος με την εναέρια βοήθεια ελικοπτέρων κι αεροσκαφών προσπαθούν να κατασβήσουν την φωτιά που μαίνεται σε έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσω της πόλης Ρέντινγκ, με 90.000 κατοίκους, στην κομητεία Σάστα.
Περισσότεροι από 38.000 κάτοικοι της πόλης Ρέντινγκ στην κομητεία Σάστα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς η φωτιά άρχισε να ενισχύεται την Πέμπτη και κατέστρεψε 500 κτίρια, ερημώνοντας εντελώς το Κέσουικ, ένα χωριό 450 κατοίκων.
Η πυρκαγιά ελέγχεται σε ποσοστό μόλις 3%Η πυρκαγιά ελέγχεται σε ποσοστό μόλις 3%
Η πυρκαγιά, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό μόλις 3% αφότου ξέσπασε πριν έξι ημέρες, ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία, συνθήκες που αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας Κεν Πίμλοτ.
Ένας χειριστής εκσκαφέα και ένα μέλος της πυροσβεστικής του Ρέντινγκ έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ενώ το νοσοκομείο της πόλης ανακοίνωσε ότι έχουν διακομιστεί εκεί οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πυροσβέστες.
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Κομητείες Σάστα και Ρίβερσαϊντ εξαιτίας των πυρκαγιών Καρ και Κράνστον που μαίνονται στη περιοχή.
Η φωτιά καίει εδω και 6 μέρεςΗ φωτιά καίει εδω και 6 μέρες
Από τις δασικές πυρκαγιές έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής φέτος περίπου 41,5 εκ. στρέμματα γης στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί την ίδια περίοδο την τελευταία δεκαετία, όμως μικρότερος σε σχέση με πέρυσι.
Στο μεταξύ η πυρκαγιά Κράνστον, που μαίνεται περίπου 117 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες, έχει κατακάψει 123.000 στρέμματα γης και είναι κατά 16% υπό έλεγχο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.
38.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους38.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Ένας χειριστής εκσκαφέα και ένα μέλος της πυροσβεστικής του Ρέντινγκ έχουν χάσει τη ζωή τους Ένας χειριστής εκσκαφέα και ένα μέλος της πυροσβεστικής του Ρέντινγκ έχουν χάσει τη ζωή τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές -Δύο πυροσβέστες νεκροί -38.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες] "

Επιμένει και προκαλεί ο Τόσκας: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές

Προκλητικός εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Αφού υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, επέμεινε ότι η χώρα, που μετρά ήδη 88 νεκρούς, είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα- άλλοθι ότι για την καταστροφή φταίνει οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα, ο Νίκος Τόσκας είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνλεβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση». Με αυτή την αποστροφή του υπουργού, πάντως, προκαλείται εύλογα η απορία πώς εκπονούνται σχέδια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν τα σχέδια !

Ο κ.Τόσκας υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική που έκρινε τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι, εξέτρεψε αμέσως τα εναέρια μέσα πλην ενός από την Κινέτα και ζήτησε την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το δεύτερο έγινε βάσει σχεδίου του δήμου Αθηναίων. Πρόσθεσε δε, ότι ο αέρας ήταν τέτοιος την κρίσιμη ώρα που είχαν κλείσει τα αεροδρόμια στην Ελευσίνα και την Τανάγρα. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των κινήσεων που έγιναν την κρίσιμη ώρα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί να φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή , λέγοντας ότι «έφυγαν 15.000 άνθρωποι από το Μάτι». «Παραπονέθηκε», μάλιστα, ότι δεν έχει ακουστεί «ευχαριστώ» προς τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε την εικόνα που γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα. Πάντως, όπως είπε, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει να εκκενωθεί η περιοχή. Πρόσθεσε πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει «δεν έχει γίνει παγκοσμίως εκκένωση σε περιοχή με 20.000 ανθρώπους σε μιάμιση ώρα».

Στην ερώτηση αν έγιναν λάθη, ο κ.Τόσκας είπε ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής, υποστήριξε ότι η φωτιά δεν μπορούσε επ ουδενί να κρατηθεί και να μην περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συνειδησιακα νιώθει ότι έγιναν λάθη, παρά τη μη αποδοχή της παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (που προέρχεται από τις τάξεις του Στρατού), δήλωσε ότι καμάρωνε τόσα χρόνια που δεν είχε χάσει στρατιώτη και πρόσθεσε: «Πείτα για τα συνειδησιακά σ΄ αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια». Δήλωσε, πάντως, ότι είναι θλιμμένος.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει και προκαλεί ο Τόσκας: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές"

Τώρα το Μαξίμου «αδειάζει» τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας -Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία

Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τους χειρισμούς του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι με τους 88 νεκρούς.

Αφού από την κυβέρνηση δεν ακούστηκε μία συγνώμη, αλλά και καμία ανάληψη ευθυνών, εκτός της πολιτικής που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα διαρρέουν τη δυσαρέσκειά τους για τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει καμία παραίτηση και καμία αποπομπή για τυχόν λάθη και παραλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε βαρύ κλίμα, προβληματισμός και πολλαπλά ερωτήματα για το τι δεν έγινε σωστά την ώρα της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται όμως ότι μία ημέρα νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι δεν διαπίστωσε κανένα λάθος στους χειρισμούς στο Μάτι.

Κατά πληροφορίες του iefimerida η ηγεσία του Μαξίμου όταν έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίασης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Πηγές με καλή γνώση όσων ειπώθηκαν,λένε πως από την Τρίτη και μετά υπήρξε ολιγωρία εκ μέρους του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Μάλιστα του καταλογίζουν πως σε πολλά σημεία και για θέματα της αρμοδιότητάς του αναγκαζόταν να παρέμβει η πολίτικη ηγεσία.

Ειδικότερα,γίνεται λόγος τόσο για έλλειψη συντονισμού των εθελοντών αλλά και για τους ανθρώπους που αναζητούνταν. Θέμα που εξόργισε περαιτέρω την κοινή γνώμη,αφού δεν υπήρξε ποτέ σαφής εικόνα για τον αριθμό.

Ωστόσο οι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν να...περιμένουν

Ο Αλέξης Τσίπρας,πάντως, παρά τις δεύτερες σκέψεις που κάνει δε θέλησε να λειτουργήσει στη λογική του αποδιοπομπαίου τράγου.

«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζοντας πως αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά στις επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας προσπάθειας διάσωσης.!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τώρα το Μαξίμου «αδειάζει» τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας -Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία "

Σηκωθείτε και φύγετε! Όχι γι' αυτούς που πήρατε στο λαιμό σας, αλλά γιατί θα σκοτώσετε κι άλλους...

Παραιτηθείτε, κύριοι. Μαζέψτε τα με συνοπτικές διαδικασίες, κλείστε το, αφήστε τα κλειδιά στην πόρτα και σηκωθείτε και φύγετε, να μην σας ξαναδούμε.

Ναι, σε σας απευθύνομαι, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Προστασίας, Νίκο Τόσκα. Σε σας, που ψάχνετε να βρείτε τι έγινε λάθος στη διαχείριση της κρίσης με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι -και δεν βρίσκετε.

Σε σας, κύριε αρχηγέ της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, που λέτε εκ των υστέρων και με ψύχραιμη, θεωρητικά, ματιά, ότι δεν θα κάνατε τίποτα διαφορετικά. Το λέτε αυτό ανερυθρίαστα, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 88 και ακόμα μετράμε. Είστε πλέον δημόσιος κίνδυνος, γιατί, αυτό που μας λέτε ουσιαστικά, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και εν όψει της κορύφωσής της, είναι ότι, σε μια ανάλογη περίσταση, θα αφήσετε και πάλι συνανθρώπους μας να πεθάνουν, παρακολουθώντας τους με σταυρωμένα τα χέρια.

Και απευθύνομαι και σε σας, κύριε αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνε Τσουβάλα, που είχατε το θράσος να δηλώσετε περήφανος για την «εξαιρετική δουλειά» που έκαναν οι υπηρεσίες σας την ώρα της φωτιάς. Περήφανος, για τους... δύο τροχονόμους, που έστελναν τους οδηγούς τον έναν πάνω στον άλλον και όλους μαζί πάνω στις φλόγες.

Παραιτηθείτε ακόμη, αν έχετε έστω λίγη τσίπα επάνω σας, όλοι όσοι εκτιμήσατε ότι ο οικισμός δεν θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί μέσα σε μιάμιση ώρα κι έτσι επιλέξατε να μην κάνετε τίποτα και να αφήσετε άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά να εγκλωβιστούν στον πύρινο κλοιό και να πεθάνουν σαν τα ποντίκια.

Ας είχατε, έστω, προσπαθήσει να τους σώσετε, κι έπειτα ας είχατε έστω το «άλλοθι» ότι το δοκιμάσατε. Αλλά εσείς δεν ξέρατε καν πώς να το κάνετε. Εν έτει 2018, με τα κινητά και τα social media σε... οργασμική έξαρση και έκρηξη, αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να είχατε βγει με τις... ντουντούκες να ενημερώσετε τον κόσμο, για να απομακρυνθεί από τη ζώνη κινδύνου. Είστε επιεικώς ανίδεοι, ανίκανοι και αστείοι -αν όχι τραγικοί. Είστε μοιραίοι.

Είχα γράψει, μία μέρα μετά τη φονική φωτιά και με τους νεκρούς στους 49 ακόμα, την περασμένη Τρίτη, ότι δεν είναι η ώρα για αναζήτηση και απόδοση ευθυνών. Guess what... Τώρα πια, είναι. Μαζέψτε τα και φύγετε. Όχι γι' αυτούς που σκοτώσατε. Αλλά γιατί με την ανικανότητά σας, θα σκοτώσετε κι άλλους. Τέλος χρόνου.

Βασ. Αναστασόπουλος/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σηκωθείτε και φύγετε! Όχι γι' αυτούς που πήρατε στο λαιμό σας, αλλά γιατί θα σκοτώσετε κι άλλους..."

Αντιδήμαρχος Μαραθώνα: Παραιτούμαι λόγω ευθιξίας, αφού δεν το έκανε κανένας άλλος (ΒΙΝΤΕΟ)

Την απόφασή της να παραιτηθεί ανακοίνωσε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας στον Μαραθώνα, Δήμητρα Λαμπαρού.

Η κυρία Λαμπαρού, η οποία είναι γιατρός στο επάγγελμα, μίλησε για τις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησε στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς και εξέφρασε την βαθιά της οδύνη αλλά και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

«Παραιτούμαι διαμαρτυρόμενη. Εφόσον δεν το έκανε κανείς, άλλος ενώ έπρεπε να το κάνει, θα το κάνω εγώ. Ντρέπομαι για τη συμπεριφορά όσων βρίσκονται σε θέση ευθύνης αλλά την ευθύνη δεν την πήραν ποτέ» είπε η κυρία Λαμπαρού μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

H αντιδήμαρχος Μαραθώνα άφησε αιχμές κατά του δημάρχου Ηλία Ψινάκη. Όπως τόνισε, θλίβεται γιατί στήριξε έναν άνθρωπο που δεν άξιζε, και ο οποίος δεν ήταν καν παρών στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που ο ίδιος συγκάλεσε.



Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδήμαρχος Μαραθώνα: Παραιτούμαι λόγω ευθιξίας, αφού δεν το έκανε κανένας άλλος (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κύπρος: 1.000 κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της Αττικής

Aνθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο αναμένεται να φτάσει σήμερα στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα του κύματος αλληλεγγύης του κυπριακού λαού στους πυρόπληκτους της Αττικής.

Η βοήθεια, που αποτελείται από 1.000 κιβώτια με 10.000 κιλά ειδών πρώτης ανάγκης, θα παραδοθεί από τον επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, στο Συντονιστικό Κέντρο Περιφέρειας Αττικής.

Αναφερόμενος στην προσφορά των Κυπρίων, ο επίτροπος Εθελοντισμού έκανε λόγο για «τσουνάμι αλληλεγγύης» και σημείωσε ότι οι ανάγκες σε τρόφιμα έχουν υπερκαλυφθεί, προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο χρειάζονται τώρα οι πληγέντες της Αττικής είναι οικονομική βοήθεια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 1.000 κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της Αττικής"

Από καύση ξύλων φαίνεται πως άρχισε η πολύνεκρη φωτιά στην ανατολική Αττική

Νέα δεδομένα για τα αίτια της πυρκαγιάς που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς στην ανατολική Αττική αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πρώτη σπίθα της φωτιάς στην Πεντέλη φαίνεται πως προκλήθηκε από φονική αμέλεια ιδιώτη που επιχείρησε να κάψει ξύλα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και δυνατού αέρα.

Αυτό δείχνουν τα ως τώρα ευρήματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, παρά τις σαφείς υπόνοιες του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για εμπρησμό από πρόθεση.

Αρμόδιος αξιωματούχος που μίλησε στην «Καθημερινή» είπε πως βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων η φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας.

Η ταυτότητα του συγκεκριμένου ατόμου φέρεται να είναι ήδη γνωστή στις Αρχές.

Πηγές της εφημερίδας σημείωσαν μάλιστα πως το «εύρημα» για το οποίο μίλησαν κυβερνητικά στελέχη στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ήταν υπολείμματα ενός σωρού από κλαδιά τα οποία κάποιος επιχείρησε να κρύψει με πέτρες και πλάκες, μόλις κατάλαβε τι έχει συμβεί, ενώ επιχείρησε να ρίξει και νερό για να εξαφανίσει τα υπολείμματα.

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται πως οδηγούνται τα στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και για τη φωτιά στην Κινέττα, καθώς, όπως γράφει η «Καθημερινή», δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρησμού στις εστίες της φωτιάς.

Διαφορετική είναι ωστόσο η περίπτωση των δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν στη Νέα Μάκρη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς εκεί προκύπτει ότι πιθανότατα πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από καύση ξύλων φαίνεται πως άρχισε η πολύνεκρη φωτιά στην ανατολική Αττική "

Πρόεδρος πυροσβεστών: Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κ. Τόσκας θα 'πρεπε να ζητούν κάθε 5 λεπτά συγγνώμη

Την παραίτησή του θα έπρεπε να έχει υποβάλει ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, για όσα συνέβησαν στο Μάτι, δήλωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δ. Σταθόπουλος.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταθόπουλος τόνισε μάλιστα ότι ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κ. Τόσκας θα έπρεπε να έχουν σκυμμένο το κεφάλι στην συνέντευξη Τύπου και να ζητούν κάθε πέντε λεπτά συγγνώμη για τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς στην Αττική. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα δεχόταν τη συγγνώμη τους.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των πυροσβεστών, ο ίδιος πιστεύει ότι η Πυροσβεστική υπηρεσία έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφευχθεί η τραγωδία παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές, και γι' αυτό και θα έπρεπε να ακουστεί μία συγνώμη, αλλά και παραιτήσεις. «Ο Αρχηγός μας δεν έπρεπε να πει ότι δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό. Αυτό μας έχει εξοργίσει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν παραιτείται, ο υπουργός όμως παραιτείται»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταθόπουλος είπε πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. Πρόκειται για τους καλύτερους αξιωματικούς που έχει αυτή τη στιγμή στο Σώμα. Τους ξέρουμε, του εμπιστευόμαστε πλήρως», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος ερωτηθείς σχετικά.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν αποδείξεις ότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος και οι κατασκηνώσεις, τόνισε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών. Πρόκειται για ένα άτυπο συντονιστικό όργανο στον τόπο της πυρκαγιάς, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να γίνει εκκένωση. Ετσι, ζητήθηκε εκκένωση από τον αρμόδιο της Πυροσβεστικής, πρόσθεσε. Παρόντες στο συντονιστικό ήταν ο Δήμαρχος Ραφήνας και η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος πυροσβεστών: Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κ. Τόσκας θα 'πρεπε να ζητούν κάθε 5 λεπτά συγγνώμη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news