facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Πυρκαγιές: Τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για την επούλωση των πληγών

Σε πέντε σημεία εστιάζει το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών καταστροφών.

Οι άξονες δράσεις, οι οποίες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αφορούν τα εξής:

Αντιμετώπιση οικιστικών στρεβλώσεων

Αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μικτές περιπολίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Υλοποίηση μέτρων ανακούφισης

Αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος

Πιο αναλυτικά, με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος θα καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων, κατά το οποίο θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και όλες οι ιδιαιτερότητες των πληγεισών περιοχών.

Στη συνέχεια, θα καθοριστεί ο τρόπος δόμησης, ο οποίος, όπου κριθεί αναγκαίο, θα σχεδιαστεί από την αρχή, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες.

Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο εξέτασε τον τρόπο λειτουργίας της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η άμεση επέκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, των μικτών περιπολιών (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Ακόμη, υπήρξε απόφαση για τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με απαλοιφή της υποχρέωσης προσκόμισης των δεκάδων δικαιολογητικών εκ μέρους των δικαιούχων.

Τέλος, απόφαση λήφθηκε και για την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ, ώστε μέρος των χρημάτων να επενδυθεί σε οικιστικές παρεμβάσεις.

«Τίποτα δεν θα χτιστεί όπως ήταν, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύγκρουση» σχολίασαν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: Τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για την επούλωση των πληγών"

Καταγγελία σοκ από τον επικεφαλής των εθελοντών δασοπυρόσβεσης: Υπήρχε τεράστιος χρόνος για διάσωση

Σοβαρότατες καταγγελίες για την ολιγωρία που επέδειξαν οι αρμόδιοι και ειδικότερα οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με συνέπεια η φωτιά στην Νταού Πεντέλης να εξελιχθεί σε μία άνευ προηγουμένου τραγωδία στην παραλία και συγκεκριμένα στο Μάτι, κατέθεσε ο επικεφαλής του κλιμακίου εθελοντών δασοπυρόσβεσης Νέας Μάκρης, κ. Δαμιανόγλου.

Ο έμπειρος εθελοντής δασοπυροσβέστης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι έγινε λάθος εκτίμηση στην αρχική εστία φωτιάς, στην Νταού Πεντέλης, τονίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο Ξενοκράτης για την εκκένωση των περιοχών, ενώ η αστυνομία έκανε επίσης λάθος εκτίμηση, στέλνοντας τον κόσμο μέσα από το Μάτι, με δραματικές συνέπειες.

Όσον αφορά τον διαθέσιμο για εκκένωση χρόνο, ήταν χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος».

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δαμιανόγλου:

«Εάν είχε κρατηθεί η φωτιά στην Νταού Πεντέλης, δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν η κακή εκτίμηση του αξιωματικού, ο οποίος βρισκόταν στην Νταού Πεντέλης και δεν έκανε την κλήση να έρθουν εναέρια μέσα Καναντέρ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το χρονικό διάστημα δεν το έχουμε υπολογίσει, όμως αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο, είναι η εκτίμηση ότι για όσο διάστημα η φωτιά ήταν στη χαράδρα, μπορούσε άνετα να καλυφθεί, έας μπορούσαν με το Καναντέρ να κάνουν ρίψεις. Οι ρίψεις με το Καναντέρ δεν έγιναν και εστάλη ελικόπτερο. Για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούσαν λόγω ανέμων να επιχειρήσουν τα Καναντέρ, θα πρέπει να μας δώσουν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Αυτό εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Γνωρίζω όμως, ότι αν ερχόταν Καναντέρ, δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ούτε έναν νεκρό. Είναι πάρα πολύ σοβαρο αυτό που λέω. Ζω 19 χρόνια σε αυτό το δάσος. Έχουμε ζήσει τις φωτιές του 2005, του 2007, του 2009, του 2012, έχουμε ζήσει πάρα πολλές φωτιές. Έχω εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, άρα καταλαβαίνετε ότι αυτά που λέω, έχουν ένα σοβαρό νόημα.

Ξενοκράτης στην περιοχή μας, για την εκκένωση των περιοχών, δεν υπήρξε ολοκληρωμένος και αποδεικνύεται αυτό, διότι εμείς είχαμε υποβάλει τέτοιο σχέδιο Ξενοκράτης στον Δήμο το 2012, το οποίο ουδέποτε μας απαντήθηκε. Με πλήρη ανάλυση το πώς έπρεπε να γίνει. Αυτό το σχέδιο, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Στο συγκεκριμένο θέμα, ορίζονται οι δρόμο της εγκατάλειψης, ορίζονται τα μέσα με τα οποία θα γίνει η εγκατάλειψη, ορίζονται τα μέσα με τα οποία θα ενημερωθούν οι κάτοικοι, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε καμία τέτοια ενημέρωση.

Φωνάζαμε εμείς στον δρόμο στους γείτονες, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ώρα της φωτιάς. Δεν υπήρξε μικροφονική ή κάποιο αυτοκίνητο να περάσει «κάνουμε εγκατάλειψη της περιοχής, εγκαταλείψτε τα σπίτια σας». Τουλάχιστον να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι. Ένα δεύτερο κομμάτι που προβλέπεται στον Ξενοκράτη, είναι ότι ορίζονται οι δρόμοι βάσει των οποίων θα γίνει η λειτουργία, η χρησιμοποίησή τους την ώρα της εγκατάλειψης. Ούτε αυτό υπήρχε, άρα εγκλωβίστηκε ο κόσμος από λάθος χειρισμό της τροχαίας, η οποία θεωρώ ότι αφού δεν γνώριζε κάτι διαφορετικό, τους έστειλε μέσα από το Μάτι, με αποτέλεσμα να γίνει όλο αυτό το κομφούζιο.

Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία σοκ από τον επικεφαλής των εθελοντών δασοπυρόσβεσης: Υπήρχε τεράστιος χρόνος για διάσωση"

Μαστίγιο Αρκά για το «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» του Τσίπρα [εικόνα]

Με ένα συγκλονιστικό και εξαιρετικά καυστικό σκίτσο, σχολιάζει με το πενάκι του ο Αρκάς τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο γνωστός σκιτσογράφος δεν... χαρίστηκε στον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν ως τώρα -επισήμως - τη ζωή σε 87 συνανθρώπους μας.
«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη!» λέει μια ρεπόρτερ στον ήρωα του Αρκά. «Αυτό κάνουν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις.» ήταν η απάντηση-κόλαφος.
Δείτε το σκίτσο του Αρκά:
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαστίγιο Αρκά για το «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» του Τσίπρα [εικόνα] "

H ΝΔ χαιρετίζει την ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα Μητσοτάκη

Τη δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου «η οποία -ανταποκρινόμενη θετικά στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- ανέφερε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει τη δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου η οποία -ανταποκρινόμενη θετικά στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- ανέφερε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και θα διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες από την πυρκαγιά στην Αττική.

Η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι όταν αυτό αποδεικνύεται στην πράξη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H ΝΔ χαιρετίζει την ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα Μητσοτάκη"

Απεριόριστες δωρεάν κλήσεις Viber Out από και προς την Ελλάδα

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλε σε όλους τους Έλληνες χρήστες το Viber ανακοινώνοντας παράλληλα ότι για τις επόμενες ημέρες όλες οι Viber Out κλήσεις με χρέωση από και προς την Ελλάδα θα είναι εντελώς δωρεάν, προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους να έχουν ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Viber, οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν απεριόριστες δωρεάν Viber out κλήσεις προς ελληνικούς τηλεφωνικούς κωδικούς κλήσης – σε όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα - από όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία), Κύπρο και Βουλγαρία.

Η προσφορά ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 2018 και ώρα 18:00 και θα ισχύει έως τις 29 Ιουλίου 2018 και ώρα 23:59 (ώρα Ελλάδας).

Δείτε εδώ τους όρους και τις προϋποθέσεις της προσφοράς.

Παράλληλα, στο Viber Community «SOS Ελλάδα» έχουν ήδη συνδεθεί πάνω από 1000 χρήστες -ανάμεσα στους οποίους ιατροί, εθελοντές, και εκπρόσωποι των οργανωτικών δομών των δήμων- οι οποίοι μοιράζονται ενημερώσεις και άλλο πολύτιμο υλικό σχετικά με δωρεές, γραμμές βοήθειας, εθελοντικές δράσεις, τον καιρό, αναζητήσεις ζώων και άλλες πληροφορίες.

Ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber, ανακοίνωσε πρώτος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης του Viber out, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη και συμπάθεια για τους πληγέντες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεριόριστες δωρεάν κλήσεις Viber Out από και προς την Ελλάδα"

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν για πολιτική υποκρισία καθώς όπως σημείωσαν η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης έπρεπε να συνοδευθεί και από την παραίτησή του.

ΝΔ: Στην πολιτική η ανάληψη ευθυνών συνοδεύεται από παραίτηση

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απαντά η Νέα Δημοκρατία στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο.

H Πειραιώς τονίζει ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μέρες από την εθνική τραγωδία «για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός». Όμως, τονίζει η ΝΔ «στην πολιτικοί, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης και γιατί δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να θρηνούμε 86 θύματα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός.

Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:

Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;

Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;».

Κίνημα Αλλαγής για Τσίπρα: Η παραίτηση είναι μονόδρομος

«Ο κ. Τσίπρας μετά το κυνικό και απεχθές show που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο μέρος ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου» τονίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή» προσθέτουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, «στη χώρα που παρέλαβε» είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους» συνεχίζουν την επίθεση στην κυβέρνηση για τα λάθη της στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ» σημείωνουν.

«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» καταλήγουν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα.

Ποτάμι για Τσίπρα: Ανάληψη ευθύνης δίχως παραιτήσεις δεν υπάρχει - Είναι υποκρισία

Για πολιτική υποκρίσια κατηγορεί τον πρωθυπουργό το Ποτάμι το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ.Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο.

«Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις» αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του η οποία καταλήγει ως εξής: «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

Θεοχαρόπουλος: Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, για αυτό παραιτηθείτε!

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μακάβριες κομματικές σκοπιμότητες και συσκότιση της αλήθειας αναφερόμενος προφανώς στην επικοινωνιακή κυβερνητική προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών, σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Μόνο έτσι εξηγείται γιατί η στάση της αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνέχισε την κριτική του στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο:

«Τόνισε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ότι δεν χρειάζεται καμία αυτοκριτική για την επιχειρησιακή πλευρά, όλα λοιπόν καλώς καμωμένα κατά τον κ. Τσίπρα. Έβγαλε και πόρισμα λέγοντας ότι πρόκειται για εμπρησμό, λες και η αιτία της φωτιάς αποτελεί δικαιολογία για το αποτέλεσμα της και τις εγκληματικές ολιγωρίες. Μόλις σήμερα δε με στόχο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κατάλαβε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και πελατειακές σχέσεις, τις οποίες όμως η κυβέρνηση του διευρύνει και αναπαράγει εδώ και 3,5 χρόνια. Έκανε ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο με προφανή στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από το επικοινωνιακό βατερλό της σύσκεψης σε ζωντανή σύνδεση την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και της συνέντευξης τύπου στην οποία δεν αναλήφθηκε καμία ευθύνη και δεν ειπώθηκε ούτε μία συγνώμη. Για αυτό, με προφανή επικοινωνιακή και μόνο στόχευση, ανέλαβε σήμερα την πολιτική ευθύνη με στόχο να αντιστρέψει την αρνητική για την κυβέρνηση εικόνα. Η πολιτική ευθύνη όμως συνοδεύεται με παραιτήσεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, ειδικά από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη όλη η κυβέρνηση. Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, για αυτό ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ τώρα”».

Λοβέρδος: Κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στάθηκε στο γεγονός πως ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ακέραια για την τραγωδία.

«Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από την φράση «γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα», προσέθεσε.

«Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΚΚΕ: Η τακτική της «καμένης γης» δεν πείθει πια κανέναν

«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Το ΚΚΕ σημειώνει επίσης: «Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο, για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».

Ένωση Κεντρώων: Στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία

Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Λαφαζάνης: Κοροϊδία η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε την στάση του πρωθυπουργό ως κίνηση κοροϊδίας και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, έχοντας βυθίσει τον τόπο και τον ελληνικό λαό στον πόνο και σε μεγάλα αδιέξοδα, ψυχορραγεί και καταρρέει.

Συγκεκριμένα στην δήλωση του επεσήμανε:

«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα για μια τέτοιων διαστάσεων εθνική τραγωδία, κατά την οποία, μέχρι τώρα, 87 συμπολίτες έχουν βρει φρικτό θάνατο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα όταν δεν συνοδεύεται με παραίτηση από το αξίωμά του.

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς παραίτηση, μόνο ως κίνηση κοροϊδίας μπορεί να χαρακτηριστεί, ως πράξη υπεκφυγής και ως διάτρητη ασπίδα απέναντι στην γενική κατακραυγή σε βάρος του ιδίου και της κυβέρνησης του.

Η ανάληψη, πάντως, της πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα, ανεξάρτητα από την υποκριτική της διάσταση, δείχνει ότι η κυβέρνηση, έχοντας βυθίσει τον τόπο και τον ελληνικό λαό στον πόνο και σε μεγάλα αδιέξοδα, ψυχορραγεί και καταρρέει και σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Τσίπρα με κανέναν τρόπο, όμως, δεν δικαιώνουν τη ΝΔ ούτε τα άλλα συστημικά κόμματα και τις ακροδεξιές αποφύσεις του συστήματος.

Η αυθαίρετη δόμηση ασφαλώς και δεν μπορεί να δώσει κανένα συγχωροχάρτι στις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές και τους δεκάδες νεκρούς και ούτε μπορεί να διασώσει μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης αναγνώρισε πως νομιμοποίησε αυθαίρετα στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ωστόσο, το καθεστώς των αυθαιρέτων αποτελεί ανεξίτηλο στίγμα για την ΝΔ και όλες τις, δήθεν, αντιπολιτευόμενες συστημικές δυνάμεις, οι οποίες, ξεχνώντας τα έργα και τις ημέρες τους, πολιτεύονται με περισσή αλαζονεία και χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, δείχνοντας τι περιμένει τον ελληνικό λαό αν επιστρέψουν στην εξουσία.

Η Ελλάδα της πελατειακής ψήφου, της μίζας και της διαπλοκής πρέπει να τελειώσει.

Και αυτό σημαίνει να συρρικνωθεί και να ηττηθεί πολιτικά, εκλογικά και κοινωνικά όλο το κατεστημένο πολιτικό τόξο από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τη ΝΔ και τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις του συστήματος.

Αυτό σημαίνει ισχυρή ΛΑ.Ε. μέσα στην Βουλή, στο πλαίσιο ενός μεγάλου μετώπου ριζοσπαστικών αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που μάχονται για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Χρυσή Αυγή: Πολιτική ευθύνη σημαίνει παραίτηση

Θέση για το θέμα πήρε και ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος:

«Η αναζήτηση ευθυνών σε μια μεγάλη εθνική τραγωδία απαιτεί πολιτικό θάρρος, το οποίο δεν διαθέτει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση που ένοχα κατ΄ ουσίαν σιωπά. Και αυτό δεν είναι μακάβρια πολιτικολογία.

Αν θέλει ο πρωθυπουργός να μιλήσει για μακάβριες πολιτικές σκοπιμότητες, ας θυμηθεί τις δηλώσεις του για τις πυρκαγιές του 2007. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Δεν το βλέπουμε. Πολιτική ευθύνη σημαίνει παραίτηση!», αναφέρει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό"

Οργισμένος και ο Αρβανίτης στην ΕΡΤ: Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τα κακώς κείμενα γιατί ήρθατε;

«Αστραψε και βρόντηξε» ο Κώστας Αρβανίτης στην τελευταία εκπομπή της «Αλλης Διάστασης» στην ΕΡΤ, όταν ανακοίνωσε ότι είναι η τελευταία εκπομπή και η συνέχεια πάει για το Σεπτέμβριο. Ο δημοσιογράφος στην έναρξη της εκπομπής του, ανέφερε:

«Είναι η τελευταία εκπομπή της Άλλης Διάστασης, κλείσιμο του κύκλου, όπως μας είπαν δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε και θα πάμε τον Σεπτέμβρη. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μία λογική υποκρισίας ή τουλάχιστον μικροκομματικής και μικροπολιτικής λογικής πάνω για άλλη μία φορά σε πτώματα, ανθρώπους, περιουσίες, ανθρώπους καταρχήν κι αφήστε τα άλλα. Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε, από τη μία. Κι από την άλλη, ότι δεν κάνατε καλά τα πράγματα δεν λειτούργησε καλά ο συντονισμός. Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα ή πού είναι η υπερβολή. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δολοφονεί συνεχώς τους πολίτες του πάρα πολλά χρόνια. Κι επειδή κάποιοι τηλεθεατές ενοχλήθηκαν χθες, που μάλλον πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, όταν επειδή είπα σε υπουργό αν δεν μπορείτε να τα αλλάξετε τα κακώς κείμενα και ένα παρακράτος το οποίο λυμαίνεται τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια τότε γιατί ήρθατε, εγώ θα επιμείνω σε αυτή την άποψη γιατί η εντολή ήταν να αλλάξουν τα πράγματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένος και ο Αρβανίτης στην ΕΡΤ: Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τα κακώς κείμενα γιατί ήρθατε;"

Ψάχνουν το τελευταίο στίγμα των κινητών των αγνοουμένων

Σε επιφυλακή βρίσκεται εισαγγελέας, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προκειμένου να προσφεύγουν οι συγγενείς των αγνοουμένων στη φωτιά της Αττικής.

Στην εισαγγελία λειτουργεί, από σήμερα το απόγευμα και για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, τμήμα όπου οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα δίνουν παραγγελίες προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό του τελευταίου στίγματος τηλεφώνου σε όσους συγγενείς αγνοουμένων το ζητήσουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν το τελευταίο στίγμα των κινητών των αγνοουμένων"

Στον εισαγγελέα για τις φονικές φωτιές ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού την τελευταία μέρα του περασμένο Ιανουαρίου, κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή του κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, με τα όσα ανέφερε χθες στην έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη φωτιά στην ανατολική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ στρατηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης, ο τελευταίος, μεταξύ των άλλων, είπε ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αυτές αξιοποιήθηκαν πλήρως. Ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της ήταν κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα».

Ο αντιστράτηγος Τερζούδης σημείωσε ακόμα ότι τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές επικρατούσαν στην Αττική θυελλώδεις άνεμοι που οι ριπές τους έφταναν τα 100-120χλμ την ώρα. «Η διαδικασία ήταν η ενδεδειγμένη καμιά φορά όμως οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό», τόνισε ακόμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Παράλληλα, οργανώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να μπορεί και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο να δίνεται εισαγγελική παραγγελία για τον εντοπισμό του τελευταίου στίγματος τηλεφώνου σε όσους συγγενείς αγνοουμένων το ζητήσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα για τις φονικές φωτιές ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος"

Ανακόλουθος ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής στο ζήτημα της εκκένωσης - Δεν δόθηκε εντολή

Έγκυρες πηγές ενημέρωσης του bloko.gr τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια διαβεβαιώνουν ότι δεν υποβλήθηκε από κανέναν αίτημα εκκένωσης κανενός οικισμού της Ανατολικής Αττικής παρά μόνο για τις κατασκηνώσεις.

Το σχετικό απόσπασμα από το επίσημα δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιογράφος: Υπήρξε εισήγηση του επικεφαλής προς την περιφέρεια ή το δήμο για την εκκένωση στο Μάτι.
Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :
Μάλιστα, ναι το ερεύνησα και ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε σχετικώς.
Δημοσιογράφος: Τι ώρα έγινε;
Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :
Αυτό διερευνάται ακριβώς γιατί το ζήτημα όλης της διάρκειας του συμβάντος ήταν γύρω στη μιάμιση ώρα. Κατά συνέπεια ήταν στο συγκεκριμένο σημείο που ειπώθηκε στον δήμαρχο, ήταν στο Νέο Βουτζά, το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν στο Νέο Βουτζά. Από και ύστερα, ερευνάται. Αλλά θα πρέπει να ήμαστε και ρεαλιστές.
Δημοσιογράφος: Μετά τις 6 δηλαδή; Στο Νέο Βουτζά είπατε, άρα με βάση αυτά που μας είπατε, μετά τις 6 έγινε;
Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :
Πιθανόν το ζήτημα είναι πάρα πολύ απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Αν πάρετε τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μιλάει για ασφαλή απομάκρυνση εγκαίρως. Τι είναι το εγκαίρως;
Μιλάμε για ένα πολεοδομικό συγκρότημα 15.000 με 20.000 κατοίκους. Κατά συνέπεια πέραν αυτών, πότε θα φύγουν, πώς θα φύγουν κ.λπ. Αυτά δεν είναι αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού σώματος αλλά δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι να μην αδικούμε κανέναν. Παγκοσμίως δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης της περιοχής σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό.

Στο 40:16 το συγκεκριμένο απόσμασμα:



bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακόλουθος ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής στο ζήτημα της εκκένωσης - Δεν δόθηκε εντολή"

Τα «ρίχνουν» στα αυθαίρετα, αλλά ο Σταθάκης ενέκρινε πολεοδομική μελέτη για το Κόκκινο Λιμανάκι!

Η άναρχη, αυθαίρετη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής είναι το «αφήγημα» που προσπαθούν να περάσουν τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να πάρουν από πάνω τους τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες για την τραγωδία με τους 84, μέχρι στιγμής, νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, 23 του μηνός. 

Ρίχνοντας, ουσιαστικά, τις ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής, την ώρα που εκείνοι θρηνούν τους ανθρώπους τους στα αποκαΐδια και αναζητούν για τυχόν επιζώντες, η κυβερνητική «γραμμή» είναι τα όσα τραγικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, να αποδοθούν σε κάθε άλλη πλευρά, παρά στην αδράνεια και την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού.

Σταχυολογώντας ορισμένες μόνο από τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις εξής:

- Νίκος Τόσκας: «Είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο (...)».

- Δημοσιογράφος του BBC επισημαίνει στον Πάνο Καμμένο ότι υπήρχαν άνθρωποι στους λόφους στο Μάτι, πολλοί από τους οποίους πέθαναν και μάλιστα 26 έχασαν τη ζωή τους μαζί: «Ο κόσμος ρωτά γιατί δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και μια συντονισμένη επιχείρηση που να τους επιτρέψει να φύγουν». 

«Αυτό είναι έγκλημα» απαντά ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι' αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες».

«Δηλαδή λέτε ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι έκτισαν σπίτια ανάμεσα στα πεύκα χωρίς άδεια ήταν ριψοκίνδυνο; Και αν ναι, η επόμενη ερώτηση είναι πώς του επετράπη να το κάνουν;» διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Δεν το επιτρέπουμε» καταλήγει ο Ελληνας υπουργός.

- Χρήστος Σπίρτζης: Ο υπουργός Υποδομών επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική. Χαρακτηρίζει «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

- Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν είναι ταμπού ούτε η παραίτηση ούτε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Οι ευθύνες όμως και η συγγνώμη δεν πρέπει να γίνουν το άλλοθι για να συγκαλύψουμε τις διαχρονικές ευθύνες για τον τρόπο που χτίστηκε η Αττική και ολόκληρη χώρα».

Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, από ΦΕΚ με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη β' κατοικίας τμήματος της πολεοδομικής ενότητας «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου (Ν. Αττικής).

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων.

Αναλυτικά

Άρθρο 1

Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της πε- ριοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων, όπως οι παραπάνω ρυθμίσεις φαίνονται στα δύο (2) σχετικά χρωματισμένα πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:1000, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών και Γεωχωρικων Πληροφοριών με την 6822/2017 πράξη του και που αντίτυπα τους σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα.

Άρθρο 2

Εγκρίνεται, όπως διατυπώνεται στα επόμενα άρθρα, ο πολεοδομικός κανονισμός της περιοχής, της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με το άρθρο 1 του παρόντος.

Άρθρο 3

Στους παραπάνω οικοδομήσιμους χώρους επιτρέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 2 του από 23.2.1987 π.δ/τος (Δ’166), εκτός από ξενώνες.

Άρθρο 4

Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με το άρθρο 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους τεσσάρων (4) μέτρων, όπως φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 1.

Άρθρο 5

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων καθορίζονται ως εξής:

1. – Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα

– Ελάχιστο εμβαδόν: διακόσια (200) τ. μέτρα

2. Επιπλέον των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου 1 απαιτείται όπως:

α. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια πενήντα (50) τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη πλευρά πέντε (5) μέτρα και

β. τα οικόπεδα δε δημιουργήθηκαν από κατάτμηση που έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του από 22-6-1983 π.δ/τος (Δ’ 284).

3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους.

4. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

α. Για το τμήμα του οικοπέδου από μηδέν (0) έως 200 τ.μ.: σαράντα εκατοστά (0,40)

β. Για τμήμα του οικοπέδου άνω των 200 τ.μ.: τριάντα εκατοστά (0,30).

5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: οκτώ (8,00) μέτρα.

6. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (PILOTIS).

7. Σε περίπτωση κατασκευής υπογείου, αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κτίριο.

8. Για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας απαιτείται έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

9. Ο αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων καθορίζεται από τις διατάξεις του 350/1996 π.δ/τος «Ρύθμιση των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε πόλεις της χώρας, καθώς και στις εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές αυτών» (Α’ 230, δι- όρθ. σφάλμ. Α’277), όπως ισχύει. Ειδικότερα για χρήση κατοικίας ορίζεται επιπλέον ότι ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μίας θέσης ανά αυτοτελή κατοικία.

10. Επιτρέπεται η προσπέλαση των πεζοδρόμων από οχήματα άμεσης ανάγκης και από οχήματα των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν αποκλειστικά πρόσωπο σε αυτούς.

Άρθρο 6

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Δείτε παρακάτω όλο το ΦΕΚ









fek1




fek2


fek3





fek4



fek5



fek6



fek7


fek8




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «ρίχνουν» στα αυθαίρετα, αλλά ο Σταθάκης ενέκρινε πολεοδομική μελέτη για το Κόκκινο Λιμανάκι!"

Περιφέρεια Αττικής: Ζητά κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα των περιοχών που επλήγησαν

Την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων (κατοικίες, μάνδρες, κλπ), που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου, με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης ζητά να ελεγχθούν και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα στο Δήμο Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε συνέχεια του αριθ. 5180/25-7-2018 Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για επικείμενα φαινόμενα στην Αττική και την αποστολή συνεργείων για τον έλεγχο και τον καθαρισμό των περιοχών ευθύνης μας – που επιβαρύνθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης -7-2018 – διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας ότι: ανάντη των οδών Δημοκρατίας και Ποσειδώνος από την περιοχή της Ραφήνας μέχρι και την περιοχή Μάτι και για μήκος πλέον των τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων τα υπάρχοντα ρέματα κατά τμήματα περιορίζονται από ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες – μάντρες κ.λπ.) καθώς και από δημοτική οδοποιία».

«Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να είναι δυνατός ο καθαρισμός των υπαρχόντων ρεμάτων, παρακαλούμε όπως προβείτε σε έλεγχο των εν λόγω κατασκευών σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας (π.δ.267/1998 ΦΕΚ Α΄195 για τον χαρακτηρισμό και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και άρθρο 280 του ν. 3852/2010 ΦΕΚ Α΄87) και μας ενημερώσετε σχετικά», προσθέτει στην επιστολή της.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Ζητά κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα των περιοχών που επλήγησαν"

Συγκλονίζει Βρετανίδα που βρέθηκε στο Μάτι: Τηλεφώνησα να αποχαιρετήσω τα παιδιά μου, ήταν σαν τον «Τιτανικό»

Σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα την ώρα που οι πύρινη λαίλαπα λυσομανούσε στο Μάτι, η Βρετανίδα Jaimie-Marie Degge έκανε το τελευταίο - όπως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε- τηλεφώνημα προς την οικογένειά της. Η 30χρονη πήρε τηλέφωνο τον πατέρα της, ο οποίος πρόσεχε τις δύο κόρες της στο Λονδίνο, αφού εκείνη βρισκόταν στο Μάτι για διακοπές, μην γνωρίζοντας την τροπή που θα έπαιρναν.

«Ηθελα απλά να του μιλήσω και να του πω να με διαβεβαιώσει ότι οι κόρες μου θα με θυμούνται. Του είπα "μπαμπά, σιγούρεψέ με ότι τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν μαζί, ότι θα αγαπούν η μία την άλλη και ότι τις αγαπώ. Μην τις αφήσεις να με ξεχάσουν"», περιέγραψε στη Daily Mail η 30χρονη Βρετανίδα.

Η Degge, από το δυτικό Λονδίνο, βρισκόταν σε ολιγοήμερες διακοπής μ ε την 50χρονη μητέρα της, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο διέμεναν στο Μάτι.

«Ούρλιαζα και έλεγα, "μπαμπά δεν θα τα καταφέρω να ξεφύγω από εδώ, δεν υπάρχει διέξοδος, δεν καταλαβαίνεις. Δεν νομίζω ότι θα ξαναδώ τα παιδιά μου, είναι απαίσιο», διηγήθηκε.

Η Degge διασώθηκε από μία βάρκα η οποία την οδήγησε σε ασφαλές σημείο. Το σπίτι της μητέρας της ήταν το μόνο που σώθηκε από τις φλόγες σε έναν ολόκληρο δρόμο.


Τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της κατάλαβαν ότι η φωτιά είναι κοντά όταν άρχισε να «βρέχει» στάχτες. «Ο θείος μου ανέβηκε σε ένα ποδήλατο και κατευθύνθηκε προς το βουνό για να δει τι γίνεται με την φωτιά. Όταν επέστρεψε ούρλιαζε: «Πρέπει να φύγουμε άμεσα! Γρήγορα! Πάμε στην παραλία!»

«Πανικοβληθήκαμε! Πήραμε τα διαβατήριά μας, τα πετάξαμε σε μια τσάντα και μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Οδηγήσαμε 30 δευτερόλεπτα και είδαμε ένα σπίτι στις φλόγες λίγο πιο κάτω από το δικό μας. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι κρεμιόντουσαν από το αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να μπουν σε αυτό. Εγώ, ούρλιαζα στη μητέρα μου και της έλεγα: «Προχώρα! Προχώρα!» Ήταν όλα σκοτεινά λόγω του καπνού. Τα αυτοκίνητα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο εξαιτίας του πανικού».

Η μητέρα της πρόσθεσε: «Εντελώς ξαφνικά υπήρχαν παντού τεράστιες, κατακόκκινες φλόγες που κινούνταν στον αέρα. Όλα τα δέντρα άρπαξαν φωτιά. Όταν το είδα και ένιωσα τη θερμότητα, άρχισα να οδηγώ προς τη θάλασσα. Η φωτιά ερχόταν πίσω μας όσο οδηγούσαμε»

Η 30χρονη, συνέχισε λέγοντας: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν παντού στη θάλασσα» και τότε η μητέρα της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν σαν τον Τιτανικό. Τόσοι πολλοί άνθρωποι μέσα στη θάλασσα»

Περιγράφοντας τις ώρες που πέρασαν μέσα στο νερό ανέφερε: «Μπήκαμε στην θάλασσα μέχρι τον λαιμό. Κάθε φορά που κλείνω τα μάτια μου ακούω τις κραυγές των ανθρώπων, το ελικόπτερο να πετάει από πάνω μας και την φωτιά. Οι άνθρωποι κρατούσαν τα σκυλιά και τα παιδιά τους πάνω από τα κεφάλια τους. Περιμέναμε στο νερό και προσπαθούσαμε να καλύψουμε τα πρόσωπά μας. Το πρόσωπό μου πονούσε τόσο πολύ από το αλάτι, την φωτιά και τον καπνό».

Τελικά, διασώθηκαν, έπειτα από οκτώ ώρες που πέρασαν μέσα στο νερό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει Βρετανίδα που βρέθηκε στο Μάτι: Τηλεφώνησα να αποχαιρετήσω τα παιδιά μου, ήταν σαν τον «Τιτανικό»"

Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα προστασίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε Ραφήνα-Μαραθώνα

Έργα αντιπλημμυρικής προστασία στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνα ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Τα έργα ανέλαβε η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιούνται στο μεγάλο ρέμα Ραφήνας και στο ρέμα που συνιστά όριο μεταξύ των δύο δήμων.

Οι εργασίες που γίνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, περιλαμβάνουν τη διευθέτηση, τον καθαρισμό και την κοπή δένδρων και θάμνων, με σκοπό την απρόσκοπτη διοχέτευση των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα.

Τα έργα εκτελούνται κατόπιν αιτήματος των εν λόγω δήμων και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Αττικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα προστασίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε Ραφήνα-Μαραθώνα "

Δήμαρχος Ραφήνας: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν έλαβαν sms για εκκένωση

Ουδέποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου έλαβαν sms για την εκκένωση της περιοχής, τόνισε ο δήμαρχος, Βαγγέλης Μπουρνούς.

«Εγώ ρώτησα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ελέγχου, δηλαδή αυτό που δίνει τις εντολές και είναι το συντονιστικό όργανο. Μου είπαν ότι δεν πήραν sms. Αυτή την ενημέρωση έχω. Αν το έστειλε σε κάποιον που δεν είναι στο κέντρο επιχειρήσεων, είναι σαν μην το έχει στείλει», εξήγησε ο κ. Μπουρνούς μιλώντας στον ρ/σ Realfm.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ο κ. Μπουρνούς διευκρίνισε ότι το μήνυμα «πρέπει να το στείλει στο κέντρο επιχειρήσεων και να με ειδοποιήσει».

«Την εντολή δοκιμής τη δίνει το Πυροσβεστικό Σώμα»

Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στο σχέδιο εκκένωσης, εξηγώντας ότι «μια περιοχή που είναι εκτός σχεδίου δεν έχει αυτό το σχέδιο εκκένωσης για το οποίο μιλάτε. Υπάρχει όμως ο Ξενοκράτης, ένα σχέδιο εκκένωσης. Οφείλουμε οι δήμαρχοι κάθε χρόνο να συγκροτούμε το συντονιστικό τοπικό όργανο , να φωνάζουμε όλους τους φορείς και να μιλάμε πώς θα εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο στις περιοχές μας. Το σχέδιο επικαιροποιείται και προσαρμόζεται πάνω στις περιοχές».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η δοκιμή δεν γίνεται από τον ίδιο ή σε κάθε περιοχή. «Μας φώναξε η πυροσβεστική –νομίζω στον δήμο Πεντέλης ή τον δήμο Χαλανδρίου – και κάναμε άσκηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, «έγινε δοκιμή στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου, αλλά όχι σε κάθε γειτονιά, παίρνουμε μια περιοχή του δήμου μας. Την εντολή της δοκιμής δεν την δίνει ο δήμαρχος, αλλά το πυροσβεστικό σώμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ραφήνας: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν έλαβαν sms για εκκένωση"

Γαβρόγλου: Δεν συγχωνεύονται τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ -Δημιουργούνται νέα τμήματα

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτήρισε «απολύτως λάθος» τις αιτιάσεις περί συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Ωστόσο η αντιπολίτευση επιμένει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Κάπως έτσι, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Είναι απολύτως λάθος οι ισχυρισμοί ότι τα ΤΕΙ θα συγχωνευτούν με τα πανεπιστήμια και θα καταργηθούν. Αντίθετα, θα δημιουργηθούν εντελώς νέα τμήματα. Συνέργειες δεν σημαίνει ενσωματώσεις και αυτόματες πανεπιστημιοποιήσεις» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής διαβούλευσης» τονίζοντας ότι έγιναν αποδεκτές πολλές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και άλλες που απορρίφθηκαν, γιατί ήταν αντίθετες με τους στόχους που έχει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου.

«Έχουμε πρωτόγνωρες διαδικασίες και αντί να τις υπερασπιστείτε τις υπονομεύετε» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου και κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της.

«Είναι νωπά αυτά που ακούγονταν πέρυσι για τα μεταπτυχιακά και τις πρυτανικές εκλογές, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Δικαιώθηκε η κυβέρνηση και αυτό είναι καλό για τον τόπο» υπογράμμισε απάντησε ο υπουργός, ενώ στη κριτική της εισηγήτριας της ΝΔ, Άννας Καραμανλή, η οποία έκανε λόγο για το τέλος της τεχνολογικής εκπαίδευσης απάντησε: «Το πιο τρελό είναι τα δάκρυα που χύνονται για το τέλος, δήθεν, της τεχνολογικής εκπαίδευσης, που επί ημερών σας κατέρρευσε. Καταφέρατε να το βάλετε κάτω από τη γη. Ευτυχώς που υπήρχαν οι διδάσκοντες και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους».

«Για εμάς το μεγάλο διακύβευμα είναι πού πάνε τα ανώτατα ιδρύματα. Προχωράμε σε ριζοσπαστικές λύσεις με προσεκτικά βήματα. Η μικρή απόσταση δεν συνιστά και δεν είναι δυνατόν να είναι ακαδημαϊκο κριτήριο. Εμείς θέλουμε να ιδρύσουμε τμήματα υψηλών προδιαγραφών. Μπορούμε να έχουμε τις δικές σας απόψεις πάνω σε αυτό; Γιατί εδώ υπάρχει ένα απόλυτο κενό» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Αυτό που πραγματικά τίθεται στο νομοσχέδιο είναι το θέμα των συνεργειών των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και το μέλλον τους. Για πρώτη φορά συγκροτήσαμε ομάδες, οι προτάσεις έρχονται από τα ίδια τα ιδρύματα και έχουμε καταφέρει να υπάρξει μια παραδειγματική συναίνεση. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία, που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και μόνο θετικά αποτελέσματα έχει επιφέρει. Δεν δέχομαι ότι όλος αυτός ο κόσμος συνωμότησε για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

Ακόμα, ο κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι δεν πήγε το υπουργείο με την εύκολη λογική να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για όλα τα ιδρύματα, γιατί, όπως είπε, «πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά και σε βάθος.

«Προχωράμε για τα πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και του Ιονίου με απόλυτη συναίνεση, αλλά και συναίσθηση των δυσκολιών και των κοινωνικών λειτουργιών που υπάρχουν. Την ανώτατη εκπαίδευση δεν την καθορίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο καθένας πρέπει να έχει τον ρόλο του, που θα είναι διακριτός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βοηθήσει συμπληρωματικά για το πώς θα λειτουργήσουν και να δώσει έναν απολογισμό τι έκανε για αυτά τα ιδρύματα. Δεν το λέω για να βάλω κανέναν στον τοίχο, αλλά λέω ότι είναι συμπληρωματικοί και διακριτοί οι ρόλοι μας. Και για τα δύο ανώτατα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα υπάρχουν προτάσεις για αναβάθμιση συγκεκριμένων τμημάτων, αλλά και για ίδρυση εντελώς καινούργιων τμημάτων που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα, αλλά και την τοπική και εθνική δυναμική. Η ένταξη του διδακτικού προσωπικού των ΤΕι στα πανεπιστήμια θα διασφαλίζει και την ακαδημαϊκή σημασία και την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ενοποίηση των πανεπιστημίων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση, με στόχο το εθνικό και τοπικό συμφέρον, αλλά και με το ιδεολογικό ορόσημό της ότι η εκπαίδευση αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στις συγχωνεύσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για ψηφοθηρικούς λόγους και φέρνει με διαδικασίες «fast track» ένα νομοσχέδιο, που στην πράξη θα επηρεάσει τη ζωή των φοιτητών το 2019.
Παράλληλα, ζήτησε να αποσυρθούν τα 20 άρθρα, που, όπως είπε, δεν είχαν συμπεριληφθεί στη διαβούλευση που έγινε.

«Η κατάργηση και η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου δείχνει την αφοσίωση των κομματικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης. Είναι προφανείς οι λόγοι για την άρον-άρον ψήφισή του. Το ρουσφέτι και οι εξυπηρετήσεις κυριαρχούν στη λογική της. Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς σχέδιο και στρατηγική στόχευση, χωρίς έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα απαντά στις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» σημείωσε η κ. Καραμανλή και συμπλήρωσε: «Μεγάλος χαμένος θα είναι η τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας. Η ΝΔ πιστεύει στην αξία, στη δύναμή της και στον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η έρευνα στην ανάπτυξη. Εσείς καταργείται βήμα-βήμα την τεχνολογική εκπαίδευση μέσα από διαδικασίες "fast track", χωρίς να απαιτείται η απόφαση της Συγκλήτου. Εντάσσονται σχολές με προχειρότητα, χωρίς καμία λογική και εμπεριστατωμένη μελέτη».

«Το νομοσχέδιο είναι προϊόν κομματικών τακτοποιήσεων. Για τη ΝΔ το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η λογική της κυβέρνησης είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Καταψηφίζουμε την απορρόφηση και την κατάργησή τους» κατέληξε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, ζήτησε, επίσης, «την απόσυρση των άσχετων διατάξεων», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «πρόχειρους πειραματισμούς και εξόφθαλμα άκαιρες εξυπηρετήσεις με λαϊκίστικη λογική». «Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τον κακό εαυτό σας. Φέτος είναι η χρονιά των συγχωνεύσεων. Απώτερος στόχος σας είναι η εξαφάνιση της ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης. Η όλη διαδικασία για την κατάργηση των ΤΕΙ έγινε παρασκηνιακά με τη λογική της αλληλοεξυπηρέτησης και χωρίς κανένα εθνικό, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι είναι αποτέλεσμα συγκερασμού πορισμάτων και της σύμφωνης γνώμης των στελεχών των ανώτατων ιδρυμάτων. «Το παρόν εγχείρημα συνιστά ένα σημαντικό εκπαιδευτικό βήμα με τη συναίνεση των ίδιων των ιδρυμάτων και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας» υπογράμμισε.

«Οι διαδικασίες συγχωνεύσεων ΤΕΙ και πανεπιστημίων δεν βασίζονται πάνω σε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν. Είναι μία ονομαστική αναβάθμιση χωρίς αντίκρισμα» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο γεγονός ότι έχουν προστεθεί -όπως είπε- επιπλέον 20 άρθρα στο νομοσχέδιο, παρατηρώντας ότι είναι επιεικώς αστείο να λέγεται ότι υπήρξε διαβούλευση. «Οι "πανεπιστημιοποιήσεις" των ΤΕΙ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που δυστυχώς, όμως, εξελίσσεται σε μία ψηφοθηρική λογική με αμφιλεγόμενα ακαδημαϊκά κριτήρια» πρόσθεσε ο κ. Μαυρωτάς.

«Εμείς είμαστε θετικοί στην πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αλλά πρέπει να γίνει μέσα από δικλείδες ασφαλείας, με ισότιμη συνεργασία των ιδρυμάτων και χωρίς ηγεμονικές βλέψεις» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο οποίος χαρακτήρισε θετικές αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς, έκανε λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κατά του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται, πως ο κ. Γαβρόβλου δήλωσε ότι ευχαρίστως θα κάνει αποδεκτή, ως ενισχυτικό μέτρο, την τροπολογία που θα καταθέσει το Ποτάμι για τα υποχρεωτικά σεμινάρια στα σχολεία, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων από θεομηνίες, σημειώνοντας ότι σε κάθε σχολείο υπάρχει σχέδιο εκκένωσης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, στις 15:00, οπότε θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς. Την Τρίτη 31 Ιουλίου, το πρωί, θα γίνει η συζήτηση επί των άρθρων και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας η Β' ανάγνωσή του, για να έρθει την Τετάρτη 1η Αυγούστου στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου: Δεν συγχωνεύονται τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ -Δημιουργούνται νέα τμήματα "

Reuters για τον όλεθρο της Αττικής: «Καμία συγγνώμη, καμία παραίτηση»

Η τραγωδία στην ανατολική Αττική είναι μία από τις χειρότερες στη ζωντανή μνήμη της Ελλάδας και ήδη οι επιζήσαντες στράφηκαν εναντίον του  υπουργού Άμυνας της κυβεέρνησης, όταν επισκέφθηκε τον τόπο του μαρτυρίου στην Ανατολική Αττική την Πέμπτη, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Όμως, σήμερα, τρίτη ημέρα του πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι αντίπαλοί του πέρασαν στην αντεπίθεση. Η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αναφορικά με τον πύρινο εφιάλτη», συνεχίζει.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο στην συνέντευξη Τύπου για υποψία εμπρησμού πίσω από την φονική πυρκαγιά της Δευτέρας, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 87 νεκρούς. 

«Η αριστερή κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον εαυτό της, λέγοντας ότι δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν εκκενώσεις, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα. Όμως, η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι ολοένα και αυξανόμενη, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και τα ερωτήματα για το πώς παγιδεύτηκαν οι άνθρωποι να είναι αμείλικτα», σημειώνει το Reuters. 

«Ο Τσίπρας δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την Τρίτη, οπότε και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ ένα υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής», συνεχίζει το δημοσίευμα. 


reu


«Δεν απαλύνεται ο πόνος με τα χρήματα»

Το πρακτορείο παραθέτει την κραυγή μίας οργισμένης κατοίκου του Ματιού, η οποία δήλωσε στις κάμερες: «Μας άφησαν μόνους να καούμε σαν τα ποντίκια. Κανείς δεν ήρθε εδώ να ζητήσει μία συγγνώμη, ναι δηλώσει παραίτηση, κανείς», 

Από την άλλη, ο Νίκος Τόσκας, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή

Το Reuters δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα. «Όμως πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι δεν αρκούν για να απαλύνουν τον πόνο τους και απαιτούν οι Αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτήν την καταστροφή», επισημαίνει το Reuters. 

«Χτενίζουν» την περιοχή για αγνοούμενους

Τέλος, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνεχίζουν να «χτενίζουν» σπιθαμή προς σπιθαμή την πληγείσα περιοχή, προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, καθώς και τις διαδικασίες νεκροτομής και ταυτοποίησης που διεξάγονται από την ιατροδικαστική υπηρεσία και τα εγκληματολογικά εργαστήρια. 

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Μάτι.

«Οι πυροσβέστες περιέγραψαν την ταχύτητα με την οποία οι άνεμοι άλλαζαν κατεύθυνση, με ορισμένους να τονίζουν ότι οι πυκνή βλάστηση από πεύκα και ο πανικός ήταν ένας θανάσιμος συνδυασμός που έκαναν τη μάχη ακόμη πιο δύσκολη», καταλήγει το δημοσίευμα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters για τον όλεθρο της Αττικής: «Καμία συγγνώμη, καμία παραίτηση»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news