facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Καταποντίστηκε πάρκινγκ στο Μαρούσι – Πλημμύρισαν τα βόρεια προάστια σε 10 λεπτά

Μέσα σε περίπου 10 λεπτά της ώρας, πλημμύρα βιβλικών διαστάσεων σάρωσε τα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, το νερό της βροχής έφτασε τα 80 χιλιοστά. Περιοχές των βορείων προαστίων και ειδικότερα το Μαρούσι και η Κηφισιά, πλημμύρισαν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις δύο συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και από Βριλήσσια, Μελίσσια και Πεντέλη, έχουν γίνει έως αυτή την ώρα περισσότερες από 140 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Στο Μαρούσι, δίπλα στη λεωφόρο Κηφισίας, καταποντίστηκε ένα υπαίθριο πάρκινγκ. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του news.gr τα αυτοκίνητα έχουν βουλιάξει μέσα στα νερά.






news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταποντίστηκε πάρκινγκ στο Μαρούσι – Πλημμύρισαν τα βόρεια προάστια σε 10 λεπτά"

Παγκρήτια έρευνα: Ανησυχεί τους Κρητικούς η ανεργία - Δυσαρέσκεια για τη φορολογία

Η ανεργία (28,9%) ακολουθούμενη από την οικονομία (21,2%), αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Κρητικοί παρουσιάζονται σήμερα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι, σύμφωνα με στοιχεία που αποτυπώνονται στην Παγκρήτια δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη, Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κων/νου Ζοπουνίδη Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia  Business School.
Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, αρκετοί ανέφεραν πως τους προβληματίζουν οι έλλειψής σε έργα υποδομής (14,8%), οι κοινωνικές υποδομές (8,7%), η υγεία (7,7%) και η παραβατικότητα-εγκληματικότητα (6,4%).
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, οι Κρητικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη φορολογία, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ύψους 71,8% δηλώνουν αρνητική διάθεση να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την ενίσχυση των αδυνάμων, της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης, εν αντιθέσει με το 22,5% των πολιτών που δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει κι άλλους φόρους με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εργασιακές κατηγορίες-κλάδους και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι πολίτες υποστήριξαν ότι οι άνεργοι έχουν υποστεί περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία τις συνέπειες της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα κατέδειξαν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση  σε ποσοστό ύψους 25,3% και 25% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 5,9%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 4,5% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι η κρίση άγγιξε περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η δημοσκόπηση εξέτασε επίσης τη γνώμη των πολιτών για τον τρόπο που η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου και οι απαντήσεις των πολιτών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε ποσοστό  5,6 % δήλωσαν ότι η εργασία τους δεν έχει υποστεί καμία επιρροή λόγω της οικονομικής κρίσης, το 59,5 % ότι υπήρξε περικοπή μισθού, το 13 % ότι υπήρξε αναγκαστική ημιαπασχόληση, τέλος το 16,2 % του δείγματος δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα απόλυσης.
Όσον αφορά στις προβλέψεις των πολιτών για την οικονομία το νέο έτος, το 37,8% πιστεύει πως αυτή θα είναι στάσιμη και το 36,4% πως θα συρρικνωθεί. Αντίθετη άποψη έχει το 11,9% που δηλώνουν πως η ελληνική οικονομία το νέο έτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη.
Οι πολίτες σε ποσοστό 57,8% πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν ασκεί συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 32% του δείγματος.
Αρκετά συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί πάντως παρουσιάζονται οι Κρητικοί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση για την οικονομική τους κατάσταση υποστηρίζοντας σε ποσοστό 44,6% ότι θα είναι περίπου ίδια μετά από ένα χρόνο,  44,9% χειρότερη και 4,9% καλύτερη για το επόμενο έτος.
Ο δρόμος της ανάκαμψης πάντως φαίνεται αρκετά μακρύς σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Το 31,7% του δείγματος πιστεύει πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, το 9,2 ότι έχουμε ακόμα δέκα χρόνια κρίσης. Το 19% υποστηρίζει πως η κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια 5 έως 10 χρόνια, το 12% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται πιο αισιόδοξο υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια 5 έτη, ενώ το 13,7% εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία ότι η κρίση τελειώνει την επόμενη τριετία.
Η έρευνα επεκτάθηκε και στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης όπου και ζητήθηκε από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην ερώτηση αυτή οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (37,3%) ότι ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ενώ μόλις το 4,2% τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του δημοσίου τομέα. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 32,7% των πολιτών πιστεύει ότι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να επιτευχθεί η ανάπτυξη είναι να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την ισότητα. Επίσης το 15,1% υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η προσαρμογή του κράτους σύμφωνα με τις δυνατότητες της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.
Τέλος όσον αφορά στην αίσθηση της κοινής γνώμης απέναντι στις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών και των επιχειρήσεων,  οι πολίτες δηλώσαν σε ποσοστό 54,3% ότι οποιαδήποτε πράξη θα έπρεπε να γίνεται έπειτα από προειδοποίηση και εκδίκαση. Το 36,2% του δείγματος απάντησε ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ μόλις ένας στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν ότι οι κατασχέσεις λογαριασμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ενισχύουν την οικονομία.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
  • Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάκτορα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης  στην Ανάλυση Δεδομένων,  Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή Κων/νου Ζοπουνίδη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
  • Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε από τον Ματαλλιωτάκη Γεώργιο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
  • Η σύνταξη του ερωτηματολογίου έγινε  από τον διδάκτορα  Γ.I.Ματαλλιωτάκη.
  • Η  Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 7-12 Ιουνίου του 2018.
  • Μέθοδος: Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 905 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2011. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. 
  • Ηλικίες: από 18 ετών έως 60 +
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκρήτια έρευνα: Ανησυχεί τους Κρητικούς η ανεργία - Δυσαρέσκεια για τη φορολογία"

Αύριο καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου

Η καταβολή όλων των συντάξεων του Ενιαίου Φορέα για τον μήνα Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί αύριο (Παρασκευή 27/7/2018), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΚΑ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου"

DW:Γερμανική βοήθεια... σε αναμονή

Το Βερολίνο δηλώνει εκ νέου έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα. Δυσκολίες στη μετακίνηση γερμανών πυροσβεστών. Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού ΥΠΕΞ. Καμία επίπτωση για τουρίστες οι πυρκαγιές.

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ διαβεβαίωσε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας». Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η κ. Ντέμερ επεσήμανε πως οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι βέβαιες για την υποστήριξη της Γερμανίας. Αναφερόμενη στην Ελλάδα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου παρέπεμψε στο τηλεγράφημα που έστειλε χθες το απόγευμα η κ. Μέρκελ προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε η κ. Ντέμερ «με μεγάλη θλίψη η καγκελάριος πληροφορήθηκε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών και η οδύνη των πληγέντων μας αγγίζει πάρα πολύ». Η κ. Μέρκελ εξέφρασε στις τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων καθώς και προς τον ελληνικό λαό «τη βαθύτατη συμπόνιά της» και στους τραυματίες ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση». «Είναι αυτονόητο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι η καγκελάριος πρότεινε στον έλληνα πρωθυπουργό τη βοήθεια της Γερμανίας.
Ανά πάσα στιγμή βοήθεια
Η γερμανική THW δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου
Η γερμανική THW δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου
Γερμανική βοήθεια έχει σταλεί στη Σουηδία. Πάνω από 50 γερμανοί πυροσβέστες συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αντιθέτως, προς το παρόν κανείς γερμανός πυροσβέστης δεν έχει μεταβεί στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος της Γερμανικής Πυροσβεστικής Ένωσης, η βασική αιτία είναι μεγάλη απόσταση. Παρότι η Σουηδία βρίσκεται σχετικά κοντά, η μεταφορά των πυροσβεστών και των οχημάτων από τη βόρεια Γερμανία διήρκεσε 24 ώρες. Για τη μεταφορά στην Ελλάδα θα χρειαζονταν τουλάχιστον τρεις ημέρες. Πάντως δεν υπήρξε αίτημα της ΕΕ προς τη γερμανική πυροσβεστική ΕΕ για παροχή βοήθειας. Το ευρωπαϊκό αίτημα είναι η προϋπόθεση για μια γερμανική δραστηριοποίηση.
Τέτοιο αίτημα ετέθη όμως στη γερμανική  Τεχνική Υπηρεσία Αρωγής (THW) που έχει ανάλογες αρμοδιότητες με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της THW, το πρωί της Τρίτης πράγματι έλαβαν από την ΕΕ το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ελληνική κυβέρνηση το ακύρωσε. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της THW προς την Deutsche Welle, η παροχή βοήθειας της υπηρεσίας επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας όπως τη μεταφορά νερού από μακρινές αποστάσεις. Πάντως η THW παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.
Πυρκαγιές και τουρισμός
Οι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα παραμένουν ανέπαφοι από τις πυρκαγιές
Οι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα παραμένουν ανέπαφοι από τις πυρκαγιές
Όπως είθισται όταν προκύπτουν κίνδυνοι για γερμανούς πολίτες σε άλλες χώρες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με αφορμή τις πυρκαγιές. Ενώ συστήνει σε όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν της περιοχές κοντά στη Ραφήνα, τους καλεί να ενημερώνονται από τα τοπικά ΜΜΕ όπως και από την αγγλόφωνη σελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και να ακολουθούν «πλήρως» τις υποδείξεις των τοπικών αρχών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ ενημερώνει επίσης στην οδηγία του ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η χρήση υπαίθριων ψησταριών.
Όπως διαβεβαιώνει ο Γερμανικός Σύνδεσμός Ταξιδιών (DRV), από τις πυρκαγιές δεν επλήγησαν γερμανοί τουρίστες. Άλλωστε οι τουριστικοί προορισμοί παραμένουν ανέπαφοι από τις φωτιές. Η δε γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC συστήνει στους παραθεριστές προτού ξεκινήσουν για την Ελλάδα να επικοινωνούν με το ξενοδοχείο ή το ταξιδιωτικό τους γραφείο έτσι ώστε να ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο προορισμού τους.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Γερμανική βοήθεια... σε αναμονή"

Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ κατά κυβέρνησης: Αυστηροποιήθηκαν οι διαδικασίες και δεν μπορώ να αγοράσω γεννήτριες για τα καμμένα

Με τις φράσεις «για να κάνεις τη δουλειά σου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, όπως αυτή που ζούμε, θα πρέπει να κινηθείς στα όρια του νόμου» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, περιέγραψε τον παραλογισμό του ελληνικού Δημοσίου που δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα, χωρίς να τηρηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ο κ. Μπενίσης αναφερόταν στο θέμα με τις τρεις γεννήτριες που πρέπει να προμηθευτεί η ΕΥΔΑΠ, για να ανταποκριθεί στο αίτημα των δήμων που έχουν δικό τους δίκτυο ύδρευσης για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια και να επανέλθει η υδροδότηση στις πληγείσες περιοχές. « Εγώ θα τις αγοράσω από μόνος μου κι ας έλθουν να με μαζέψουν» εξηγώντας ότι για να προμηθευτείς κάτι στο Δημόσιο χρειάζεται το νωρίτερο 5 με 7 ημέρες γιατί έχουν τόσο πολύ αυστηροποιηθεί οι νομικές διαδικασίες που «έχουμε φτάσει από το ένα άκρο στο άλλο».

Επειδή ο Δήμος Μαραθώνα και άλλοι δήμοι έχουν δικό τους δίκτυο και λειτουργούσαν τα αντλιοστάσιά τους από μόνοι τους, εμείς κληθήκαμε την τελευταία στιγμή να βοηθήσουμε και το κάνουμε, είπε ο κ Μπενίσης ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να διαθέσει στους πληγέντες δήμους 300 χιλιάδες ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ κατά κυβέρνησης: Αυστηροποιήθηκαν οι διαδικασίες και δεν μπορώ να αγοράσω γεννήτριες για τα καμμένα"

H ανακοίνωση του Κωστή Μαραβέγια για τις συναυλίες του και τα έσοδα στους πυρόπληκτους

Όλη η Ελλάδα πενθεί για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, σκορπώντας παντού θλίψη, πόνο, οδύνη και αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και στάχτες. Πολλοί καλλιτέχνες ανέβαλαν ή ακύρωσαν τις συναυλίες τους, ως ένδειξη πένθους, μεταξύ αυτών και ο γνωστός τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας.

Ο Κωστής Μαραβέγιας εξέδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram τις 3 νέες ημερομηνίες για τις αναβληθείσες συναυλίες του σε Ρόδο, Λουτράκι και Χαλκίδα και ανακοίνωσε πως τα έσοδα από αυτές θα κατατεθούν στον επίσημο λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου που ανοίχτηκε ειδικά για τους πληγέντες.
Δείτε τις ανακοινώσεις:

«Αγαπημένοι μου τα έσοδα και των τριών αναβληθεισών συναυλιών με νέες ημερομηνίες στη Ρόδο 2/8, Λουτράκι 17/8 και Χαλκίδα 30/8 θα διατεθούν υπέρ των πληγέντων συνανθρώπων μας ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στις ανεπανόρθωτες απώλειες που υπέστησαν.
Ευχή να μην μας ξαναβρεί τέτοια συμφορά, καμία πια ολιγωρία και καθυστέρηση σε τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα αλλά και απαίτηση πια από την Πολιτεία, κανένα καμένο δέντρο να μην μετατραπεί σε τούβλο και μπετόν.
Πενθούμε για τον φριχτό τρόπο που έφυγαν φίλοι, συμπολίτες, συνάνθρωποί μας από δίπλα μας»
Κωστής Μαραβέγιας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "H ανακοίνωση του Κωστή Μαραβέγια για τις συναυλίες του και τα έσοδα στους πυρόπληκτους"

ΟΑΕΔ -Κοινωφελής Εργασία σε ΟΤΑ: Σε ΦΕΚ ολόκληρο το Πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η Δράση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας», με αντικείμενο την προώθηση της απασχόλησης ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι) μέσω της τοποθέτησής τους σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών.

Η Δράση, κατά το συγχρηματοδοτούμενο οκτάμηνης διάρκειας σκέλος της, απευθύνεται στο σύνολο των Δήμων, των Περιφερειών και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας εκτός: α) των Δήμων που συμμετέχουν στις δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ με αριθμ. 8/2017 και 9/2017, β) των Δήμων που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, γ) των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και δ) των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας που εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, κατά το οκτάμηνης διάρκειας σκέλος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, απευθύνεται: α) στους Δήμους που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, εκτός των Δήμων που συμμετέχουν στις Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ με αριθμ. 8/2017 (πλην των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου) και 9/2017, β) στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και γ) στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Ωφελούμενοι της Δράσης είναι όσοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,

ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

στ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

β) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα.

γ) Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια.

δ) Ετήσιο εισόδημα του έτους 2017. Ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

Α) Ατομικό 0-3.500 ευρώ, Β) Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ: Τριάντα (30) μόρια

Α) Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ, Β) Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ: Είκοσι πέντε (25) μόρια

Α) Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ, Β) Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ: Είκοσι (20) μόρια

Α) Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ, Β) Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ: Δέκα (10) μόρια

Α) Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ, Β) Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ: Μηδέν (0) μόρια.

ε) Ηλικία

18 έως 29 ετών: Δεκαπέντε (15) μόρια

30 έως 44 ετών: Είκοσι πέντε (25) μόρια

45 έως 54 ετών: Τριάντα πέντε (35) μόρια

55 ετών και άνω: Σαράντα πέντε (45) μόρια.

στ) Αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

ζ) Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.

η) Δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: τριάντα πέντε (35) μόρια και

ι) Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: δέκα (10) μόρια.

Αποδοχές

Για κάθε ωφελούμενο, που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

ΦΕΚ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ -Κοινωφελής Εργασία σε ΟΤΑ: Σε ΦΕΚ ολόκληρο το Πρόγραμμα"

Παράταση της υποβολής δηλώσεων Ε9 για τους πυρόπληκτους

Παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 η προθεσμία της υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για μεταβολές που βρίσκονται στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Η παράταση αφορά σε ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν την 23η Ιουλίου 2018, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων αυτών μετά τις πυρκαγιές. Αυτό προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της υποβολής δηλώσεων Ε9 για τους πυρόπληκτους"

Ο Σπίρτζης αρχίζει έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι

Ο υπουργός Μεταφορών σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 247 προανήγγειλε έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών είπε ότι στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτίρια ακριβώς δίπλα στην παραλία.

Για τις πληροφορίες που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να στρέφεται σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, ο Υπουργός δήλωσε ότι «είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει εάν διαπιστώσει την παραμικρή αδράνεια», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση για διαρροή ψευδών ειδήσεων μέσω (ΣΚΑΪ) στον οποίον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε εκπομπές.

Για τις κυβερνητικές ευθύνες και τυχόν παραιτήσεις υπουργών είπε ότι όλοι οι Υπουργοί ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό.

«Μέσα σε 1,5 μέρα έχουν γίνει σχεδόν 2,5 χιλιάδες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα συνεχίζονται οι έλεγχοι με πάνω από 340 μηχανικούς.

Δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε τα διόδια στη Δυτική Αττική να μείνουν ανοιχτά για τις επόμενες δύο ημέρες, καταλογίζοντας έλλειψη κοινωνικής ευθύνης σε όσες εταιρίες αποφάσισαν να τα κλείσουν σήμερα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σπίρτζης αρχίζει έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι "

Σουηδία: Η Πολεμική Αεροπορία τιθασεύει με βόμβες τις εστίες πυρκαγιών

Σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τεράστιες εκτάσεις της Σουηδίας τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας επιστράτευσαν το βαρύ όπλο τους: την Πολεμική Αεροπορία. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η σουηδική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε με εκρηκτικά τις περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει ακόμη κοπάσει.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα,ο Γιόχαν Στσιμάνσκι, διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αποφάσισαν να ρίξουν βόμβες για να τιθασεύσουν τη φωτιά. 

«Από την έκρηξη «εκτοπίζεται» το οξυγόνο, χωρίς το οποίο η φωτιά δεν μπορεί να κάψει εκτάσεις», επισημαίνει ο Γιόχαν Στσιμάνσκι εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Bild_Fire_Sweden
«Το σχέδιο δούλεψε πολύ καλά. Το GPS και η κατευθυνόμενη με λέιζερ βόμβα (μήκους τριών μέτρων και βάρους 270 κιλών) μπόρεσαν να σβήσουν τη φωτιά σε μια ακτίνα περίπου 100 μέτρων», προσθέτει ο διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας. 

Ο ίδιος εξηγεί ότι η Πολεμική Αεροπορία συσκέπτεται για να αποφασίσει εάν θα ρίξει περισσότερες βόμβες στις εστίες που παραμένουν ενεργές.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Η Πολεμική Αεροπορία τιθασεύει με βόμβες τις εστίες πυρκαγιών"

Βουλή: Ενέκρινε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές

Με ομοφωνία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου για μέτρα άμεσης στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές μεταξύ των οποίων και η κατάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπους και θα ζητηθούν από τους αρμόδιους μετά την λήξη του εθνικού πένθους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μία σειρά πρώτων μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων» και πως θα υπάρξει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση εφαρμογή τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα και την συμπαράσταση στις οικογένειες των αγνοούμενων . «Είναι μέρες πένθους αλλά και μέρες αλληλεγγύης που εκδηλώνεται με τον πιο έντονο τρόπο από τον λαό μας. Είναι πρωτοφανές αυτό το κύμα αλλά και αντίστοιχο των περιστάσεων. Πιστεύουμε ότι σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να ανακουφίσουμε τους πληγέντες» ανέφερε και πρόσθεσε «Αυτή η τραγωδία θέτει σκληρά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένες προκλήσεις για το μέλλον ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες»

Εκ μέρους της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Χρήστος Δήμας μίλησε για αδικαιολόγητη αποτυχία της πολιτείας και του κράτους να προστατέψει τους πολίτες του. «Δεν είναι σήμερα η ώρα απόδοσης των ευθυνών αλλά θα έρθει και οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στο κομμάτι απόδοσης των ευθυνών» τόνισε καλώντας την κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την στήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πρόσθεσε «ασφαλώς υπάρχουν πολλά και αμείλικτα «πώς» και «γιατί» που θα τεθούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το πρώτο βήμα που πήρε η Βουλή να είναι ένα καλό παράδειγμα του πως αντιμετωπίζουμε εθνικές καταστροφές και πως πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας του παρελθόντος για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο επανάληψή τους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι εκτός των μέτρων στήριξης των πληγέντων πρέπει να υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών για τους αγνοούμενους.

«Δεν αποτελεί άλλοθι το εθνικό πένθος για να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα. Τα μέτρα δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Δεν πρέπει να αποκρυφτεί η ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε σε άλλο σημείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προσθέτοντας «Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους πληγέντες».

«Βιώνω πρωτόγνωρες καταστάσεις. Συνειδητοποιώ τις ευθύνες όλων μας» είπε ο κ. Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ. «Ολος ο κρατικός μηχανισμός εφ εξής καταβάλει τις προσπάθειες του. Σε αυτή την ώρα της επιβεβλημένης σιωπής πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τι κάναμε που δεν έπρεπε και τι δεν κάναμε αν και θα έπρεπε. Όμως όχι αυτή την ώρα που είμαστε σε πένθος» τόνισε ο ίδιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως «νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη που η πολιτεία δεν κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες. Θα καταλαγιάσει η στάχτη και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για να δούμε τι δεν πήγε καλά. Άμεσα απαιτείται η επούλωση πληγών χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Μεσοπρόθεσμα να ξαναδούμε τα ζητήματα δασοπροστασίας και των οικιστικών πυκνώσεων χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Τα τωρινά λάθη δεν μπορούν να κρύψουν τα λάθη του παρελθόντος αλλά και τα λάθη του παρελθόντος δεν αρκούν για να κρύψουν τα τωρινά».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε πως «τώρα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες. Θα έρθει η μέρα να συζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ενέκρινε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές"

Διεθνή ΜΜΕ για τις φωτιές στην Αττική: Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις

H ώρα των ερωτήσεων, η ώρα που η Ελλάδα μετρά τους νεκρούς της και διερωτάται τι έφταιξε για να θρηνεί δεκάδες θύματα, η ώρα που η χώρα βρίσκεται σε τρόμο, η ώρα που οι ξένοι τουρίστες αφηγούνται τις δραματικές ώρες που έζησαν στον τόπο της τραγωδίας.

Τα ξένα δημοσιεύματα αποτυπώνουν το χαοτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας με τους Έλληνες να ζητούν εξηγήσεις, και τα ελληνικά ΜΜΕ να επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση Τσίπρα για ανικανότητα σε ότι αφορά τον χειρισμό της κατάστασης. 

France Info: «Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις»

«H ώρα των ερωτήσεων», γράφει το γαλλικό δίκτυο «France Info» σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.

«Διασώστες και κάτοικοι στο Μάτι «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας απελπισμένα δεκάδες αγνοούμενους. Στην παραλία, υπάρχει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι ένα μπλουζάκι, που πιθανότατα ανήκουν σε κάποιους ντόπιους που τα άφησαν για να βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες. Παρά τις επίπονες έρευνες, κανείς δεν μπορεί να βρει δύο μικρά κορίτσια».

«Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο και προσθέτει: 

«Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε μια πυκνοκατοικημένοι περιοχή με άναρχη δόμηση. Εξοχικές κατοικίες χτισμένες μέσα σε πεύκα. Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Για κάποιους κατοίκους, το σενάριο καταστροφής ήταν αναμενόμενο δεδομένων των πρόσφατων μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό των πυροσβεστών. Παρά το εθνικό πένθος, όλο και περισσότεροι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις».

Βild: Η ελληνική τραγωδία 

«Μια καταστροφική πυρκαγιά που η χώρα δεν έχει ξαναδεί. Μια ελληνική τραγωδία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της.

«Όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι στο Μάτι διερωτώνται: «Ο ισχυρός άνεμος είναι αυτός που ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και το ότι μία ολόκληρη περιοχή καταστράφηκε;», προσθέτει. 

Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας μίλησαν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τους τομείς της ασφάλειας, της καταστροφής και της άμυνας για να καταλήξουν στο συγκλονιστικό αποτέλεσμα: «Για την τραγωδία προφανώς δεν ευθύνεται μόνο η φύση», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα που σχολιάζει την κακή διαχείριση από την πλευρά της κρατικής μηχανής αλλά και των ανεπαρκών μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι Αττικής. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μία χώρα σε τρόμο»

«Μία χώρα σε τρόμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και προσθέτει: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την «αδυναμία» της κυβέρνησης Τσίπρα να «προστατεύσει τους πολίτες της, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα». 

Το επίμαχο δημοσίευμα διερωτάται επίσης αν υπάρχουν κάποιοι που ευθύνονται για την ελληνική τραγωδία.

«Θα μπορούσε η φωτιά να έχει λιγότερο αριθμών νεκρών ή ακόμη και να έχει αποφευχθεί; Εξάλλου, η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες. Αφενός, θέλει να ρίξει φως στα αίτια των πυρκαγιών και, αφετέρου διερευνά αν υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού για τον συντονισμό των μέτρων διάσωσης και πυρόσβεσης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνή ΜΜΕ για τις φωτιές στην Αττική: Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις"

Αυξήσεις έως και 60% στους μισθούς διοικήσεων συγκεκριμένων ΔΕΚΟ δίνει η κυβέρνηση

Σε μεγάλες αυξήσεις για ανώτατες διοικήσεις συγκεκριμένων ΔΕΚΟ προχωρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει αυξήσεις έως και 60% στους μισθούς τους.

Η τροπολογία προβλέπει πως θα εξαιρούνται πλέον από το ανώτατο όριο αποδοχών των 4.631 ευρώ που ισχύει σήμερα οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, οι μετοχές των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και οι οποίες είτε απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, είτε ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι αποδοχές και οι εν γένει πρόσθετες αμοιβές, απολαβές και αποζημιώσεις των εν λόγω πρόσωπον θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 90% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι στα 8.314,56 ευρώ, το 90% ισοδυναμεί με μισθό 7.483,10 ευρώ και με τη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τις αποδοχές των εν λόγω διοικητικών στελεχών έως και 60%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις έως και 60% στους μισθούς διοικήσεων συγκεκριμένων ΔΕΚΟ δίνει η κυβέρνηση "

Φωτιά στο Μάτι: 82 οι νεκροί - Ανεβαίνει κι άλλο ο τραγικός απολογισμός

Μακραίνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 82.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.



Ο Γολγοθάς συνεχίζεται στο Μάτι τρεις μέρες μετά την τραγωδία

Τρεις μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία που διαδραματίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάτι, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων και μετατρέποντας σε «Κρανίου τόπο» έναν επίγειο παράδεισο της Ανατολικής Αττικής, ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται τόσο για τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που είδαν τις ζωές και τις περιουσίες να γίνονται παρανάλωμα του πυρός όσο και για τους συγγενείς αρκετών παραθεριστών που έχουν χαθεί τα ίχνη τους.
Το αρχικό σοκ από το μέγεθος της τραγωδίας, αλλά και η θλίψη και το πένθος που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, δίνουν πλέον τη σκυτάλη στην οργή η οποία διακατέχει τους χιλιάδες πυρόπληκτους αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, καθώς μέσα από τα αποκαΐδια αναδύονται εκατοντάδες δραματικές ανθρώπινες ιστορίες που φέρνουν στην επιφάνεια τις εγκληματικές αστοχίες των αρμοδίων που ακόμη τώρα δεν καταφέρνουν να συντονιστούν.

Η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς τους οποίους άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, που εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ώρες, μεγαλώνει συνεχώς -έφθασε πλέον τους 82- αλλά την ίδια ώρα άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Όμως, το πιο αποκαρδιωτικό και συνάμα ενδεικτικό του συνεχιζόμενου χάους που επικρατεί, είναι ότι ουδείς είναι σε θέση να πει πόσους από τους αγνοουμένους μπορεί να περιλαμβάνονται στις σορούς που έχουν περισυνελλέξει τα σωστικά συνεργεία και δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη και πόσοι δεν έχουν βρεθεί και θα προστεθούν στη λίστα με τα θύματα που έχασαν τις ζωές τους.

Οι διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων κυλούν με αργούς ρυθμούς, καθώς κι εδώ παρατηρούνται προβλήματα στον συντονισμό που εντείνουν την ταλαιπωρία και πολλαπλασιάζουν την αγωνία των συγγενών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μείζον αυτό ζήτημα καθώς φαίνεται να προέχει για την ηγεσία της η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης με υποσχέσεις για παροχές προς τους πυρόκληκτους.
Αυξάνοντας την αρχική «προσφορά» της, μπροστά στον κίνδυνο να την υπερκεράσει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για την άμεση αρωγή των πληγέντων, ύψους 5.000 ευρώ για οικογένειες και φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις. Ακόμη, θα καταβληθούν δύο συντάξεις στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, θα γίνουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τους μαθητές που μετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όσο και για τους φοιτητές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει την αντιπαράθεση που ετοιμάζουν να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας ανάληψη ευθύνη και παραιτήσεις αρμοδίων, αμέσως μετά την συμπλήρωση του τριήμερου, κατά το οποίο ισχύει το «εθνικό πένθος» που κηρύχθηκε την επομένη της τραγωδίας.
Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει στοιχεία για να τεκμηριώνει τις καταγγελίες για παραλείψεις τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να κάνει ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: 82 οι νεκροί - Ανεβαίνει κι άλλο ο τραγικός απολογισμός"

Οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετέχουν σε εκπομπές του ΣKAΪ

«Την ώρα της ανείπωτης δυστυχίας, την ώρα που μετράμε ανθρώπινες απώλειες, τώρα που όλοι μαζί προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές, να μείνουμε όρθιοι και να συνεχίσουμε, κάποιοι επιλέγουν να υπονομεύουν και να καπηλεύονται τον πόνο και την τραγωδία μας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣKAΪ και όλα τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, δεν σέβονται, δεν πονάνε και προσπαθούν να καπηλευτούν την ανείπωτη δυστυχία μας και να μας απαγορεύσουν το δικαίωμα όλοι μαζί και ενωμένοι να την αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Όταν μάλιστα φτάνουν στο σημείο διακεκριμένα και προβεβλημένα στελέχη τους, όπως ο κ. Πορτοσάλτε, να υπονομεύουν τον τιτάνιο αγώνα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής και των συνεπειών της, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί» προσθέτει ο κ. Τοσουνίδης, αναφέροντας ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της ανήθικης στάσης του τηλεοπτικού σταθμού ΣKAΪ, τον εξαιρούμε από τις επιλογές μας ως μέσο ενημέρωσης».

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καπηλεύεται τον πόνο μιας κοινωνίας και να εμπορεύεται την τραγωδία. Κανένας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν θα βρεθεί ξανά στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πλατό του συγκεκριμένου σταθμού. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουμε δίπλα σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το καλύτερο κοινό μας μέλλον» καταλήγει ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετέχουν σε εκπομπές του ΣKAΪ"

Πορτοσάλτε: Το στράτευμα δεν είναι του Καμμένου

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο απάντησε στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο δημοσιογράφος του Σκάι Άρης Πορτοσάλτε. Νωρίτερα, ο υπουργός μέσω twitter είχε ζητήσει από τον δημοσιογράφο να μην ξαναπιάσει στο σπτόμα του το στρατό και από τα μέλη των ΑΝΕΛ να μην ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις για να εμφανίζονται στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Το στράτευμα δεν του ανήκει. Δεν είναι του Καμμένου», είπε ο δημοσιογράφος και κάλεσε με τη σειρά του τον υπουργό Άμυνας να περιορίσει τον πανικό του. Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί τίτλο τιμής για τον Σκάι «να αποκλείεται από πανικοβλημένους των ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορτοσάλτε: Το στράτευμα δεν είναι του Καμμένου"

Σε Μάτι και Ραφήνα ο Π.Καμμένος - Οι διάλογοι με τους πυρόπληκτους

Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών βρέθηκε πριν από λίγα λεπτά στο Μάτι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές. Με οργή και απελπισία μια κάτοικος της περιοχής , η κ.Κατερίνα Σαμιώτη, του διατύπωσε τα αμείλικτα ερωτήματα: «Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα. Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού», του είπε και ρώτησε: «Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;»

Η κ.Σαμιώτη είδε το σπίτι της να γίνεται στάχτη, ενώ μόλις τις τελευταία στιγμή κατάφεραν να σωθούν ο γιος και ο σύζυγός της. «Ολη η γειτονιά μου χάθηκε», είπε απελπισμένη και συνάμα οργισμένη στο protothema.gr.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε αντιμέτωπος με άλλους πολίτες: Μας αφήσατε μόνους μας, δεν υπήρχε κανείς, του είπε ένας πυρόπληκτος πριν ξεσπάσει σε κλάμματα, ενώ μια κοπέλα, κλαίγοντας φώναξε στον υπουργό: «δεν μας έμεινε τίποτα», «καήκαμε». «Μας είπαν "βουτήξτε να σωθείτε". Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;» Αμήχανος ο κ.Καμμένος ψέλισε «θα ανοίξουμε τους δρόμους προς τη θάλασσα. Αυτά έγιναν, τώρα θα υπάρξει πρόσβαση στην παραλία».







Νωρίτερα, αισιοδοξία ότι με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις προσφορές φορέων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, θα μπορέσουν σταδιακά να αποκατασταθούν όλα τα κτίρια που καταστράφηκαν από τις φονικές φωτιές στην Αττική και ίσως να διορθωθούν κάποια λάθη του παρελθόντος, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, στη σύσκεψη που είχε με τον Δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς.






Ο κ. Πάνος Καμμένος επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες περιοχές στη Ραφήνα και το Μάτι, όπου επιχειρούν και δυνάμεις του Στρατού, έχοντας στήσει μαγειρείο για τη σίτιση των πυρόπληκτων αλλά και κέντρο συντονισμού για τις επιχειρήσεις θωράκισης και αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής. 




Στη σύσκεψη που είχε με τον κ. Μπουρνούς, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αρχίσει σύντομα η εφαρμογή όσων προβλέπουν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αλλά και των βροχών του Σεπτεμβρίου. 





«Θα εμπλακούμε ενεργά και στο έργο της αναδάσωσης αλλά και στη διαμόρφωση υποδομών του δήμου εάν χρειαστεί», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, κάνοντας ειδική αναφορά στην αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Βουτζά, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους της περιοχής.




«Είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο χρειαστείτε» διαβεβαίωσε ο υπουργός τον κ. Μπουρνούς, προτού αναχωρήσουν μαζί από το Δημαρχείο Ραφήνας για την επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Μάτι και Ραφήνα ο Π.Καμμένος - Οι διάλογοι με τους πυρόπληκτους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news