facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Και η Κρήτη στο πλευρό των πυρόπληκτων -Φορείς και κάτοικοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης

Η Κρήτη συμμετέχει  στο τριήμερο πένθος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα για τους πυρόπληκτους της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.
Ηράκλειο
Ο Δήμος Ηρακλείου και η Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Πολιτικής αποφάσισαν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους των δήμων της Αττικής.
Εθελοντές και αυτοδιοικητικοί συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες και καλούν όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν, να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και ιατρικής φροντίδας, στο Πολύκεντρο Νεολαίας στο κέντρο του Ηρακλείου, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Ιουλίου, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00.
Και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου συμμετέχει στη προσπάθεια βοήθειας των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής που είδαν το βιος τους να γίνεται στάχτη από τη μία στιγμή στην άλλη. Καλεούνται όσοι το επιθυμούν για προσφορά φαρμάκων (Fucidin, betadine, γάζες, κρέμες για εγκαύματα), ξηράς τροφής (παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες), καθώς και χυμοί, νερά, πάνες, μωρομάντηλα, κλπ στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου καθημερινά 09:00 - 14:30 και 18:00 – 21:30 (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 38, Ηράκλειο),  τηλ. επικ.: 2811810280».
Ρέθυμνο
Επίσης, ο Δήμος Ρεθύμνης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες που δοκιμάζονται σκληρά λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική και ανακοινώνει ότι από αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου θα συγκεντρώνονται τα εξής είδη πρώτης ανάγκης: Εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου -κατά προτίμηση άμεσης ανάλωσης- όπως κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές κ.λπ.), γάλατα μακράς διαρκείας, γάζες, αλοιφές fucidin, παιδικές πάνες και μωρομάντηλα.
Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από τις 8:00 έως τις 15:00 στα εξής σημεία: Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης Κουντουριώτου 98 τηλ: 2831 021307, Κοινωνικό Παντοπωλείο Μαρκέλλου 25 τηλ: 2831 052191, Α' ΚΑΠΗ Μοάτσου & Χ. Δασκαλάκη τηλ: 2831 027800, Β' ΚΑΠΗ (Καλλιθέα) Ούλοφ Πάλμε 6 τηλ: 2831 055243, Γ' ΚΑΠΗ Περιβόλια τηλ: 2831026070, ΚΑΠΗ Τσεσμέ, Τσεσμές Πλατανιά τηλ: 2831 051339.
Δήμος Μαλεβιζίου
Σε δράση άμεσης συγκέντρωσης τροφίμων για τους πληγέντες της Αττικής, προχωράει ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης. Σήμερα Τρίτη 24 Ιουλίου, όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, μπορούν να τα παραδίδουν στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο Γάζι, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
Για αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Τσαλικάκι, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Κάθε προσφορά, όσο μικρή κι αν είναι, είναι απαραίτητη!
Από τη Μεσαρά
Και απλοί πολίτες όμως έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την συγκέντρωση τροφίμων. Έκκληση απευθύνει χαρακτηριστικά μια νεαρή κοπέλα από το Τυμπάκι για συλλογή τροφίμων και κρεμών εγκαυμάτων που θα σταλούν στην Αθήνα
Στην έκκληση για βοήθεια αναφέρεται «Μαζεύω τρόφιμα και κρέμες εγκαύματος να στείλω στην Αθήνα σε εθελοντές-φίλους μου που βοηθάνε έμπρακτα ανθρώπους και ζώα που κινδυνεύουν. Μην το προσπερνάτε, θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση τους! Από χτες θρηνούμε θύματα, ας βοηθήσουμε έστω έτσι! Τα σπίτια τους και τις ζωές τους δε μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε, ας στείλουμε έστω τρόφιμα!»
Ειδικότερα:
1) Χρειάζονται κρέμες ΔΕΡΜΑΦΙΛ,FUCIDIN,BEDATIN για ανθρώπους και ζώα
2) ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ-ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ-ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ-ΜΠΙΣΚΟΤΑ-ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ(αν κάτι ξεχνάω ας το προτείνει κάποιος)
3)ΠΑΝΕΣ,ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ
4)ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΑ
Παρακαλώ πολύ να στείλουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σήμερα για να τα στείλω όσο πιο σύντομα μπορώ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου!
Τηλ επικοινωνιας: 698 8936 106
Τα πράγματα μπορείτε τα αφήσετε στο:
1)CAFFEINE SHOP-ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΟΤΕ
2) ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου
Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Παράρτημα Ηρακλείου, κινητοποιείται μαζί με τους υπόλοιπους Έφεδρους από ολόκληρη την Ελλάδα, για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.
Τα γραφεία της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου (Μηνά Γεωργιάδη αρ.25) θα είναι ανοικτά την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2018, από 18:00 – 20:30 για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα χρειάζονται: Τρόφιμα μακράς διάρκειας και Ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Κάθε βοήθεια, μικρή ή μεγάλη είναι πολύτιμη για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.
Οροπέδιο Λασιθίου
Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και οι φορείς της περιοχής συμμετέχουν στο εθνικό πένθος και συγκεντρώνουν τρόφιμα και φάρμακα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στους πυρόπληκτους της Αττικής.
Μεσίστια κυματίζει η σημαία στο Δημαρχείο και τα δημοτικά κτίρια σε ένδειξη πένθους με τον δήμαρχο και το σύνολο των αυτοδιοικητικών αλλά και των κατοίκων να εκφράζουν την οδύνη τους για τα θύματα και να συλλυπούνται τις οικογένειες τους.
Τα θεσμικά όργανα του δήμου, οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φορείς, έχουν κινητοποιηθεί από νωρίς σήμερα προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, που θα αποστείλει ο δήμος με όχημα του, στις πληγείσες περιοχές.
Τόπος συλλογής τροφίμων μακράς διάρκειας είναι το Δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου - Τζερμιάδων καθημερινά από 8:00π.μ, έως 2:00μ.μ. Τα δε είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες του Οροπεδίου αφορούν σε βρεφικό γάλα, κρέμες σε σκόνη, παιδικό γάλα μακράς διάρκειας, βρεφικές/παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, ταλκ, συσκευασμένες φρουτόκρεμες, παστέλι, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, σταφίδες, γάλα μακράς διάρκειας, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, κονσέρβες, φρυγανιές, ατομικούς χυμούς, μακαρόνια/ρύζι, λάδι, όσπρια.
Επίσης όσοι επιθυμούν και μπορούν καλούνται να προσφέρουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης όπως γάζες, fucidin, betadin, κρέμες για εγκαύματα, συγκάματος.
Να σημειωθεί ότι το κύμα αλληλεγγύης επεκτείνεται ώρα με την ώρα στο σύνολο των δήμων της Κρήτης με τους περισσότερους από αυτούς καθώς και πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, να ακυρώνουν μουσικές ή άλλες εκδηλώσεις συμμετέχοντας και με τον τρόπο αυτό στο τριήμερο εθνικό πένθος.
ekriti.gr/ ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Κρήτη στο πλευρό των πυρόπληκτων -Φορείς και κάτοικοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης "

Τζανακόπουλος: Τα οριστικά μέτρα για τους πληγέντες θα ανακοινωθούν αργότερα

Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά και το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα «μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης οικογενειών καθώς και έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις». 

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει κονδύλιο 20 εκατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών. 

Ειδικός λογαριασμός με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών για τα έργα επισκευής

Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στο υπουργείο Οικονομικών, «με τη συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό». Ωστόσο, η συμμετοχή του δημοσίου στο λογαριασμό θα αποφασιστεί μετά την αξιολόγηση των ζημιών. 

Μέσω του ειδικού λογαριασμού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αντικατάστασης των υλικών ζημιών. 

20 κεατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποφασίστηκε δημιουργία ειδικού λογαριασμού υποικ με συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτών καθώς υπάρσει ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό. 

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράλληλα, αποφασίστηκε ενίσχυση των μικτών περιπολιών αστυνομίας και στρατού. 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι για τους πληγέντες αποφασίστηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, παράταση έξι μηνών στην καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ένα μέτρο που αφορά και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018 για τα ακίνητα που επλήγησαν, ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να παραταθεί. 

Στους χώρους της καταστροφής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στους τόπους της καταστροφής 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, ενώ από αύριο θα προστεθούν άλλοι 120. 

Για τους πυρόπληκτους, παρέχονται 200 κλίνες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και 200 σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας στο Καλαμάκι. 

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα στήριξης για όσους μένουν στο γηροκομείο Μεγαρέων και το γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ θα λειτουργήσει κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, στο τηλέφωνο 210 4819001.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανακόπουλος: Τα οριστικά μέτρα για τους πληγέντες θα ανακοινωθούν αργότερα"

Εκκενώνονται τρεις οικισμοί του Λουτρακίου και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι

Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχωρούν οι τοπικές Αρχές.

Τόσο η πυρκαγιά στο μέτωπο της Κινέτας όσο και σε αυτό της Καλλιτεχνούπολης Αττικής, παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το θετικό στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι έχουν κοπάσει πλέον οι δυνατοί άνεμοι, που σε κάποια στιγμή χθες έφτασαν στα 9 μποφόρ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 4 εθελοντικά οχήματα, 9 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου και Βάρης – Βουλιαγμένης, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συμμετέχουν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν αυτή την ώρα δύο αεροσκάφη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώνονται τρεις οικισμοί του Λουτρακίου και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι"

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ τα οριστικά αποτελέσματα του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν τα οριστικά Μητρώα «Δικαιούχων - Ωφελουμένων» και «Παρόχων», οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων, καθώς και το αρχείο των αποδεκτών ενστάσεων.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα διαρκέσει 12 μήνες, από την 25η Ιουλίου 2018 έως την 24η Ιουλίου 2019.Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.Η Επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στο Οριστικό Μητρώο όσο και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι την 24η Ιουλίου 2019.

Οι πάροχοι με τη σειρά τους ελέγχουν την ύπαρξη Επιταγής και την ενεργοποιούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα υλοποιηθεί βάσει της υπ΄ αριθμ. 5/2018 Δημόσιας Πρόσκλησης, να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής από την Τετάρτη 01.08.2018 αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού.

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος και έως την 25.06.2019.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού "

Στους 77 ο αριθμός των νεκρών - 164 ενήλικες τραυματίες και 23 παιδιά

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι. Λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη ανακοίνωσε ότι ο έως τώρα απολογισμός είναι 74 νεκροί.

Πριν από λίγο, στην οδό Δημοκρατίας στο Μάτι, οι άνδρες των ΕΜΑΚ ανακάλυψαν άλλες δύο σορούς, ενώ στο κόκκινο λιμανάκι βρέθηκε άλλη μία σορός, με συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να ανέβει στους 77.

Παράλληλα, 164 ενήλικες τραυματίσθηκαν και αναζήτησαν βοήθεια στα νοσοκομεία. Από αυτούς 71 παραμένουν στα νοσοκομεία 71. Από τη φονική πυρκαγιά τραυματίσθηκαν επίσης 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 12 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ομάδες πεζών περιπολιών, αποτελούμενων από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές, Νέου Βουτζά, στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Η κυρία Μαλλίρη πρόσθεσε ότι συνεχίζεται το δύσκολο έργο της καταγραφής των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι για να οριστικοποιηθεί οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το 199, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. «Το Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει τη θλίψη για τη απώλεια των συνανθρώπων μας και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πληγέντες», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Άγνωστος παραμένει τόσο ο χρόνος μεταφοράς τους στο νοσοκομείο όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η νεκροτομή και η αναγνώρισή τους.

Ο φόβος για περισσότερα θύματα είναι υπαρκτός, καθώς υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη: από τα περίπου 1.500, έχουν ερευνηθεί μόνο τα 450.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 77 ο αριθμός των νεκρών - 164 ενήλικες τραυματίες και 23 παιδιά"

Μ. Κεφαλογιάννης: Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ανατολική Αττική

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αυτές τις ώρες μια ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει τη χώρα μου. Μια φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας που απανθρακώθηκαν. Μέσα σε λίγη ώρα άνθρωποι, μικρά παιδιά, σπίτια και περιουσίες χάθηκαν παρά τις συγκινητικές προσπάθειες και την κινητοποίηση πυροσβεστών και εθελοντών».

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στους σεισμούς της Ιταλίας και στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πορτογαλίας. Ερωτά επίσης την Επιτροπή «σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής;».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Κεφαλογιάννης: Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ανατολική Αττική"

ΥΠΕΣ: Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, έπειτα από την κήρυξη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΣ: Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών"

Ο Δήμος Λαμιέων συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Αττικής

Πάρα πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν τους πληγέντες της Αττικής, που βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία. Ο Δήμος Λαμιέων πήρε την πρωτοβουλία και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:
«Ο Δήμος Λαμιέων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του μετά την πύρινη τραγωδία στους πληγέντες κατοίκους της Αττικής.
Αισθανόμενοι το ανθρωπιστικό μας καθήκον επιθυμούμε να συμβάλλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ηθική και υλική ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων μας, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς αλλά και ιδιώτες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.
Τα είδη που προτείνονται για συγκέντρωση είναι, κατά προτεραιότητα:
  • Συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, κρουασάν, γάλα εβαπορέ κ.τ.λ),
  • Εμφιαλωμένο νερό, χυμούς,
  • Φάρμακα, οινόπνευμα, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα,
  • Eίδη καθαρισμού και υγιεινής.
Ο χώρος συλλογής των προϊόντων θα είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαμιέων, που βρίσκεται στην οδό Όθωνος και Αγ. Νικολάου, τις ημέρες Τετάρτη 25/7, Πέμπτη 26/7 και  Παρασκευή 27/7, από τις 10.00π.μ. – 3.00μ.μ.
Η συνδρομή όλων μας είναι πολύτιμη».
Από το Γραφείο Τύπου
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δήμος Λαμιέων συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Αττικής"

Ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι: Νεκροί ο πατέρας και ο αδελφός της 13χρονης που σκοτώθηκε πηδώντας σε γκρεμό

Μία οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε μέσα στα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, νεκροί βρέθηκαν τόσο ο πατέρας, όσο και ο αδελφός της 13χρονης που πήδηξε σε γκρεμό για να σωθεί από τις φλόγες και σκοτώθηκε ακαριαία.

Μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον πύρινο εφιάλτη, ήταν αυτή της κ.Μαρίας, η οποία περιέγραψε τη φρίκη που αντίκρισε, όταν και η ίδια έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τις φλόγες, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Είπε πως είδε ένα κορίτσι 13 ετών, που καιγόταν, να πηδά στον γκρεμό πάνω στην απελπισία της για να σωθεί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

«Ήμουν εδώ από την πρώτη στιγμή, έβλεπα τον καπνό να βγαίνει σε κατάσταση τέτοια που τον τραβούσαμε φωτογραφία. Κάποια στιγμή ήρθε η φωτιά μπροστά μας με στρόβιλο. Είμαστε δέκα διαμερίσματα, μόνο μια κυρία τραυματίστηκε από εδώ. Μπροστά μου έπεσε το κοριτσάκι 13 ετών πήδηξε να σωθεί από την φωτιά από ύψος 10 μέτρων Στην οδό Δημοκρατίας 162 έχει ένα στενό δρομάκι το οποίο βγάζει στην θάλασσα, όταν καταφέραμε και περάσαμε στην παραλία ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα. Και έσκασε κάτω και σκοτώθηκε ακαριαία. Με τόσο πούσι και καπνό που είχε το παιδί δεν έβλεπε προφανώς δεν θα μπορούσε να δει. Δεν ξέρω ποια ήταν καμένο το παιδί, το καημένο το παιδί και την έρημη την μητέρα της. Στις δύο το βράδυ μας φώναζε το λιμενικό αν χρειάζεστε βοήθεια, τότε; Τότε δεν χρειαζόμασταν βοήθεια. Βοηθηθήκαμε από τον έναν και τον άλλο.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα τα τραγικά νέα ήρθαν να προσθέσουν μία ακόμη πιο τραγική πινελιά στο δράμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας και ο αδελφός του κοριτσιού βρέθηκαν απανθρακωμένοι, δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας, καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τις πύρινες γλώσσες.

Η τραγική μητέρα, που ήδη είχε πένθος καθώς πριν από μόλις δέκα ημέρες είχε χάσει τη δική της μητέρα, δεν βρισκόταν στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Ελειπε από το εξοχικό της οικογένειας καθώς εργαζόταν στην Αθήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι: Νεκροί ο πατέρας και ο αδελφός της 13χρονης που σκοτώθηκε πηδώντας σε γκρεμό"

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκαν 26 νεκροί

Συγκλονίζουν τα όσα περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μάτι, στο οποίο βρέθηκαν οι σοροί 26 απανθρακωμένων που ήταν αγκαλιασμένοι.

Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, είπε: »Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Φράγκος.

»Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες, κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε», πρόσθεσε.

Σοκαριστική όμως είναι και η μαρτυρία του κ. Ποταμιάνου, στον οποίο ανήκει το διπλανό οικόπεδο.

»Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην παραλία εκτός από σπίτι του κ. Φράγκου. Ήταν φρίκη. Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά» , δήλωσε ο κ. Ποταμιάνος

»Τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση στην παραλία αλλά είναι κλειστές οι μάντρες», τόνισε ο κ. Κίμωνας.


mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκαν 26 νεκροί"

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους

Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος – Ποιοι δρόμοι μένουν κλειστοί

Την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Μαραθώνος ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Ωστόσο, κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα, όπως και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος – Ποιοι δρόμοι μένουν κλειστοί"

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν: Ακούσαμε τις κραυγές του παιδιού που πήδηξε στον γκρεμό

Απίστευτες είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γλίτωσαν τον θάνατο την ύστατη ώρα και περιγράφουν με λεπτομέρειες όσα έζησαν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. Μητέρες με τα παιδιά στα χέρια προσπαθούσαν να τρέξουν για να σωθούν, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να φτάσουν στη θάλασσα. Πατεράδες άνοιγαν δρόμο μέσα από τα καμένα δρομάκια. Οι πιο ψύχραιμοι κάτοικοι σταματούσαν τους συμπολίτες τους που ήθελαν να πάνε στα αυτοκίνητά τους.

Το πιο τραγικό απ' όλα, ήταν όμως ο θάνατος που έβλεπαν όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να σωθούν. Απανθρακωμένοι άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητα τους, άλλοι προσπαθούσαν να ανοίξουν την πόρτα του ΙΧ τους αλλά κολλούσε στη διπλανή πόρτα του αλλού αυτοκινήτου που προσπαθούσε και εκείνος να βγει, ένα παιδί πήδηξε από 15 μέτρα ύψος μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που είχαν σωθεί στην παραλία. Σκηνές χάους και τραγωδίας...

Κάποιοι κατάφεραν απ' όλη αυτήν την κόλαση και βγήκαν ζωντανοί και τώρα θέλουν να ξεχάσουν. Μιλώντας στο protothema.gr οι επιζώντες των χθεσινών γεγονότων συγκλονίζουν και ραγίζουν και τις πιο σκληρές καρδιές:





«Ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία που είδε μπροστά της να πηδάει το άτυχο κορίτσι. Συγκεκριμένα είπε: «Ήμουν εδώ από την πρώτη στιγμή, έβλεπα τον καπνό να βγαίνει σε κατάσταση τέτοια που τον τραβούσαμε φωτογραφία. Κάποια στιγμή ήρθε η φωτιά μπροστά μας με στρόβιλο. Είμαστε δέκα διαμερίσματα, μόνο μια κυρία τραυματίστηκε από εδώ. Μπροστά μου έπεσε το κοριτσάκι 13 ετών πήδηξε να σωθεί από την φωτιά από ύψος 10 μέτρων Στην οδό Δημοκρατίας 162 έχει ένα στενό δρομάκι το οποίο βγάζει στην θάλασσα, όταν καταφέραμε και περάσαμε στην παραλία ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα. Και έσκασε κάτω και σκοτώθηκε ακαριαία. Με τόσο πούσι και καπνό που είχε το παιδί δεν έβλεπε προφανώς δεν θα μπορούσε να δει. Δεν ξέρω ποια ήταν καμένο το παιδί, το καημένο το παιδί και την έρημη την μητέρα της. Στις δύο το βράδυ μας φώναζε το λιμενικό αν χρειάζεστε βοήθεια, τότε; Τότε δεν χρειαζόμασταν βοήθεια. Βοηθηθήκαμε από τον έναν και τον άλλο.



«Μπήκαμε όλοι μέσα στο νερό και πιστεύαμε πως θα τελειώσει όμως δεν τέλειωνε» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος που κράτησε την ψυχραιμία του και συμβούλεψε σωστά τους συμπολίτες του.

«Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ήρθε η φωτιά από την Μαραθώνος και χτύπησε εδώ πέρα. Οπότε κάποιοι από εδώ είπαν να πάρουν τα αυτοκίνητα τους και να φύγουν. Ευτυχώς τους άλλαξα γνώμη και τους είπα να μην το κάνουν και κατεβήκαμε περίπου 45 άνθρωποι γυναίκες παιδιά ηλικιωμένοι και νέοι σε αυτήν εδώ την παραλία και σωθήκαμε. Μπήκαμε αμέσως όλοι μέσα στο νερό και πιστεύαμε πως θα τελειώσει όμως δεν τέλειωνε, από τον άνεμο και με την φωτιά να στροβιλίζει, μας έκαιγαν τα αποκαΐδια το κεφάλι και το σώμα μπαίναμε μέσα στην θάλασσα κρατώντας την αναπνοή μας και ξαναβγαίναμε και καιγόμασταν. Βροχή από φωτιά, πολλά κομμάτια καμένα έπεφταν στα κεφάλια μας. Ευτυχώς σωθήκαμε όλοι».



«Είδα καμένους ανθρώπους μέσα στα αυτοκίνητα τους και τρέχαμε να σωθούμε» είπε η μητέρα με τα δύο παιδιά στα χέρια που κατάφερε και σώθηκε. «Μέσα σε δευτερόλεπτα, πραγματικά μας περικύκλωσαν οι φλόγες γύρω από τα σπίτια μας. Με το που άρχισαν οι φλόγες να καίνε τις πόρτες μας, βγήκαμε ξυπόλητοι και με τα εσώρουχα έχοντας τα παιδιά μου στα χέρια, δύο παιδιά ένα 3 και ένα 6 ετών και αρχίσαμε να τρέχουμε. Οι παντόφλες έλιωναν στην άσφαλτο. Μόνο εκρήξεις γινόντουσαν αριστερά και δεξιά και πέφταν τα αποκαΐδια επάνω μας. Μένουμε κοντά στην παραλία και τρέξαμε γρηγορά στην θάλασσα και πέσαμε με τα παιδιά. Γύρω έσκαγαν παντού οι φιάλες και ήταν λες και βρισκόμασταν σε πόλεμο. Ο καπνός είχε καλύψει τα πάντα και δεν έβλεπες τίποτα βουτούσαμε συνέχεια τα κεφάλια μας στο νερό για να σωθούμε. Κολυμπούσα με τα δύο παιδιά στα χέρια μου, είμασταν έξι ώρες στην θάλασσα και δεν μπορούσαμε να φύγουμε, δεν μπορούσαν να μας προσεγγίσουν. Δόξα τω Θεώ σωθήκαμε μας πήραν τα καΐκια, πολλοί γύρω μου δεν σώθηκαν, είδα ανθρώπους στο νερό ναι, ελπίζω τα παιδιά μου να ξεχάσουν αυτές τις εικόνες. Είδα καμένους μέσα στα αυτοκίνητα τους και τρέχαμε να σωθούμε, είδα μωράκι βρέφος καμένο, ελπίζω να επιβίωσε, αποκάλυψη. Έπρεπε να ενημερώσουν και να μας πουν να φύγουμε.



Η κ. Κατερίνα περιγράφει με όση δύναμη της έχει απομείνει το πώς γλύτωσε την ζωή ης και την ζωή των παιδιών καθώς βρισκόταν μέσα στην πύρινη λαίλαπα. «Τελευταία στιγμή, ήρθα από την θάλασσα και είχαμε ανάμενα τα κλιματιστικά. Ήρθε ο πατέρας μου και μου είπε σήκω, σηκώνω τα παιδιά, έβαλα μια μπλούζα πήρα το κινητό και έφυγα. Και ανοίγω να φύγω και από πίσω μου έβλεπα κόκκινες φλόγες. Υπήρχαν αυτοκίνητα που έτρεχαν να φύγουν, ο δρόμος μπροστά είχε μπλοκαριστεί εγώ έκανα αναστροφή και ανέβηκα. Τρία μικρά παιδιά κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο τα σήκωσα και τα πήρα. Ακούσαμε τα ελικόπτερα αλλιώς θα μας έβρισκε στο σπίτι το κακό»


mar1
mar2
mar3
mar4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρίες που συγκλονίζουν: Ακούσαμε τις κραυγές του παιδιού που πήδηξε στον γκρεμό"

Αναζωπύρωση της φωτιάς στην Κινέτα – Εκκενώνεται κοινότητα

Αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες σε πευκοδάσος και έκαψε σπίτια στην Κινέτα.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Λουτράκι. Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο, πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου.

Εκκενώνεται προληπτικά η κοινότητα Λεοντάρι

Σε προληπτική εκκένωση της κοινότητας Λεοντάρι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας προχωρούν οι αρχές, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας, Καλλίρης.

Όπως εξήγησε «η απόφαση για προληπτική εκκένωση ελήφθη, επειδή το μέτωπο της φωτιάς στην Κινέττα "πέρασε" στην Κορινθία και προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σε περίπτωση που αλλάξουν διεύθυνση οι άνεμοι, θελήσαμε να κινηθούμε έγκαιρα». Όπως πρόσθεσε «στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες».

Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Ζεμενό, ο Πελοπίδας Καλλίρης είπε στο ΑΠΕ, ότι «δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές» .



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναζωπύρωση της φωτιάς στην Κινέτα – Εκκενώνεται κοινότητα"

Φωτιά στην Αττική: Εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Ειδικότερα, έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε ήδη δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κλπ.)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αττική: Εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο"

Γιούνκερ: Φρικτή τραγωδία - Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια τόσων πολλών ζωών εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας φρικτή τραγωδία τις πυρκαγιές στην Αττική.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.



Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Φρικτή τραγωδία - Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν"

Κινέτα: Από αύριο οι αιτήσεις για καταγραφή των ζημιών

Ενώ η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που μαίνεται ακόμη σε όλο το μέτωπο από την κορυφή των Γερανείων προς Μέγαρα και Αλεποχώρι συνεχίζεται με Πυροσβεστικά οχήματα, Αεροπλάνα κι ελικόπτερα, με απόφαση και εντολή του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, οι πυρόπληκτοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας (Τηλ: 22960 65 600) από τις 8 το πρωϊ μέχρι τις 8 το βράδυ, για να υποβάλλουν σχετική αίτηση για πραγματοποίηση αυτοψίας από κλιμάκια του Δήμου Μεγαρέων και πλήρη καταγραφή των ζημιών.

Εν τω μεταξύ σε περίπτωση ανάγκης και για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα Τηλέφωνα: 22960 65 700 ΚΑΠΗ Κινέτας, 22960 81841 Γραφείο Δημάρχου και 22960 81016 Τεχνική υπηρεσία Δήμου Μεγαρέων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινέτα: Από αύριο οι αιτήσεις για καταγραφή των ζημιών"

Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή Κακόπετρο Χανίων, εκκενώθηκε προληπτικά οικισμός

Σε εξέλιξη μέσα σε φαράγγι της περιοχής βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή «Κακόπετρο» του Δήμου Πλατανιά.

Το πρωί για προληπτικούς κυρίως λόγους κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθεί ο μικρός οικισμός Καλάμι στην περιοχή Δελιανά, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα Κοτσιφιανά.

Στο σημείο, που είναι δύσβατο, επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ το έργο τους συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο από τα Χανιά,

Χωρίς ενεργό μέτωπο βρίσκεται η πυρκαγιά στον Αποκόρωνα όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο οι πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο. Η φωτιά, που εξελίχθηκε παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου από το ύψος του Αγίου Φανουρίου μέχρι και τον δεύτερο κόμβο Βρυσσών, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές του δήμου και της ΔΕΗ, ενώ ζημιές υπέστησαν και κτίσματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Από το πρωί συνεργεία του δήμου έχουν προχωρήσει σε εργασίες καθαρισμού σημείων από όπου πέρασε η φωτιά καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή Κακόπετρο Χανίων, εκκενώθηκε προληπτικά οικισμός"

Μαρτυρίες-σοκ κατοίκων του Ν. Βουτζά: Μέσα σε μισή ώρα η φωτιά σάρωσε τα πάντα

Τα απομεινάρια μιας ανείπωτης τραγωδίας αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στις περιοχές που «σάρωσε» η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη.

Την ορμητικότητα της φωτιάς περιγράφει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Θεόφιλος Λ. τονίζοντας ότι «μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς από την κορυφή, με τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα στην πλαγιά που βρίσκεται ο οικισμός».

Κρανίου τόπος, μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το σκηνικό, με τους καπνούς να συνεχίζουν να βγαίνουν από τα σπίτια, κόποι χρόνων να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, καμένα αυτοκίνητα να συνθέτουν το σκηνικό, οι ρίζες των πεύκων να σιγοκαίνε ακόμη και αρκετές κολώνες της ΔΕΗ να κρέμονται από τα σύρματα και να φλέγονται στη βάση τους.

Όσοι έφυγαν χθες επέστρεψαν σήμερα προσπαθώντας να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους. Κάτοικοι αγανακτισμένοι απευθύνουν έκκληση να αποκατασταθεί η υδροδότηση άμεσα ώστε να μπορέσουν να βρέξουν τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους και να σβήσουν όποιες μικροεστίες υπάρχουν για να αποφευχθούν επικείμενες αναζωπυρώσεις.

Στην οδό Θέτιδος, συναντάμε τον κ. Γιώργο και την κ. Μαρία που διαμένουν μόνιμα εδώ και 10 χρόνια στον Νέο Βουτζά. «Όσοι πρόλαβαν να φύγουν τα πρώτα δέκα λεπτά κατάφεραν και γλίτωσαν», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Γιώργος, και η σύζυγός του, κ. Μαρία, συμπληρώνει: «Βούτηξα το γιο μου, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προλάβαμε να φύγουμε, ειδάλλως θα εγκλωβιζόμασταν».

Όπως τονίζουν «λίγο πιο κάτω βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός μιας γειτόνισσας μας». Λίγο παρακάτω, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο κ. Μιχάλης απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους για άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης. Η κόρη του, που διαθέτει σπίτι στην περιοχή, μπήκε στο αυτοκίνητο μεταφέροντας την 7χρονη κόρη της καθώς και μια γειτόνισσα της με το 18 ημερών νεογέννητό της.

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, άνθρωποι με τα χέρια τους να είναι μαύρα από τις στάχτες, και με μάτια βουρκωμένα, στέκονται συγκλονισμένοι μπροστά από τις κατοικίες τους μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που συνέβη χθες.
Ένας σκύλος περιφέρεται με τις πατούσες του να είναι μαυρισμένες, κουτσαίνοντας, ψάχνοντας τους ιδιοκτήτες του κατατρομαγμένος...

Το Μάτι της Νέας Μάκρης θυμίζει έρημη πόλη. Υδροφόρες κι οχήματα του Δήμου που κυκλοφορούν στους δρόμους συμπληρώνουν το σκηνικό προμηθεύοντας τους κατοίκους με νερό. Στην περιοχή ακούγονται συνεχώς οι ήχοι από τα πυροσβεστικά και τα καναντέρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρίες-σοκ κατοίκων του Ν. Βουτζά: Μέσα σε μισή ώρα η φωτιά σάρωσε τα πάντα "

Φωτιά στην Αττική: Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ασύμμετρο φαινόμενο» αλλά το 2007 εγκαλούσαν τη ΝΔ που το έκανε

«Ασύμμετρο φαινόμενο». Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ εξερχόμενος απο το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κρατική μηχανή.

«Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».
Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να αποτελεί ανακοίνωση - απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό. Είναι όμως τμήμα απο δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύνεκρες πυρκαγιές του 2007...

«Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής» τόνιζαν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεταν: «Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Η επίκληση άλλωστε της ασυμμετρίας προκειμένου να τονιστεί η μη κανονικότητα στην εξέλιξη ενός φαινομένου, και άρα να δικαιολογηθεί η ανεπαρκής ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, δεν γίνεται πρώτη φορά.

Το 2007 και εν μέσω των μεγάλων πυρκαγιών που είχαν κατακάψει την χώρα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας είχε συγκαλέσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να μιλήσει για την «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Πολύδωρας είχε καταδικαστεί πολιτικά τόσο για τις ατυχείς του δηλώσεις όσο και για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται ότι αποτέλεσε μάθημα για την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφύγει τις ίδιες λανθασμένες επικοινωνιακές τακτικές περί δήθεν... ασύμμετρου φαινομένου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αττική: Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ασύμμετρο φαινόμενο» αλλά το 2007 εγκαλούσαν τη ΝΔ που το έκανε"

Τουσκ: Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

Επιστολή με την οποία εκφράζει την συμπαράσταση και την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές στην Αττίκη, απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος τη Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

"Με βαριά καρδιά πληροφορήθηκα ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τραγικά τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αθήνας στην Ελλάδα", αναφέρει ο Πρόεδρος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και σημειώνει ότι "εκ μέρους της Κομισιόν θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων".

"Σε αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και τις αρχές, και συγχαίρω τους διασώστες και τους πυροσβέστες για τις άοκνες προσπάθειές τους", αναφέρει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, καθιστά δε σαφές ότι "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παρέχουμε βοήθεια, σήμερα, αύριο και για όσο χρειαστεί".

"Ζήτησα από τον Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη, να είναι σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας", λέει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Με ενημέρωσε ότι βοήθεια που περιλαμβάνει αεροπλάνα, οχήματα και ομάδες πυροσβεστών έχει κινητοποιηθεί", αναφέρει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

"Ο Επίτροπος ταξιδεύει για την Αθήνα σήμερα. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τα σχετικά κράτη μέλη για την συνεχιζόμενη αλληλεγγύη τους", καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε: "είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις φονικές πυρκαγιές στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η βοήθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι καθ' οδόν", καταλήγει ο Πρόεδρος Τουσκ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές"

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις μας θα σταθούμε όρθιοι». «Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις», υπογράμμισε.

«Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί», επισήμανε ακόμη.

Ολόκληρο το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ελληνίδες, Έλληνες

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή».

Και στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος».

Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης.

Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί.

Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση:

Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.Στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής».

Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση:«Θέλω να δεσμευτώ, ότι:Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο.Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.

Σας ευχαριστώ».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός"

Συγκλονιστική μαρτυρία από το Μάτι: Δεν είχαν κανένα σχέδιο, λένε ψέματα -Για αυτό καήκαμε

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μίας γυναίκας από το Μάτι, η οποία μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104.6», περιέγραψε τα όσα δραματικά έζησε, υπερτονίζοντας ότι δεν υπήρχε χρόνος για να περιοριστούν τα μέτωπα, «αλλά δεν υπήρχε σχέδιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γι' αυτό ο κόσμος κάηκε. Δεν ειδοποιήθηκε κανείς από κανέναν. Εμείς τη ζήσαμε τη φωτιά από την πρώτη ώρα. Δεν ήταν τεράστια. Μέσα σε δύο ώρες κατέβηκε. Είναι ψέματα ότι η φωτιά κατέβηκε μέσα σε μισή ώρα. Υπήρχε χρόνος. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Ούτε διαφυγής. Εμείς σωθήκαμε παρά τρίχα. Πήγα με άλλους κυρίους και εκτρέπαμε τη κυκλοφορία. Πήραμε το δρόμο προς Ραφήνα και εξηγούσαμε σε ανθρώπους που πήγαιναν στο Μάτι ότι δε μπορούσαν να προχωρήσουν. Όλα αυτά έγιναν στις 6 το απόγευμα. Έκανε τουλάχιστον δύο ώρες να έρθει η φωτιά από Καλλιτεχνούπολη. Έριξαν το βάρος στη Δυτική Αττική, εδώ (σ.σ. στο Μάτι) δεν έγινε ούτε μία ρίψη νερού», είπε χαρακτηριστικά, με τρεμάμενη φωνή η γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα.

«Η βοή της φωτιάς ήταν εκκωφαντική. Απλοί πολίτες εκτρέπαμε τη κυκλοφορία. Μετά από μία ώρα ήρθε η αστυνομία. Τα πιο πολλά σπίτια στο Μάτι έχουν καεί. Δεν υπήρχε σχέδιο διαφυγής. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε», ανέφερε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική μαρτυρία από το Μάτι: Δεν είχαν κανένα σχέδιο, λένε ψέματα -Για αυτό καήκαμε "

Πού μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια οι πληγέντες τώρα

Τουλάχιστον 49 νεκροί –ανάμεσά τους και παιδιά, 156 νοσηλεύονται, οι 11 σε σοβαρή κατάσταση, αλλά και πολλοί αγνοούμενοι είναι τραγικός απολογισμός μετά τις χθεσινές φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική.

Οι πληγέντες από τις περιοχές που αφάνισε η πύρινη λαίλαπα μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια:

-Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και φαγώσιμα!

-Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό!

-Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες να μεταβεί στο Σισμανόγλειο!

-Το Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης με κυλικείο και σταθμό πρώτων βοηθειών ΑΝΟΙΧΤΟ!

-Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).

-Τα διόδια είναι δωρεάν!

-Για όσους βρίσκονται στην Κινέττα: Ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν –αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε 6975664142.

-Στέγη και περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη στα ΚΑΠΗ Κινέτας και Μεγάρων!

-Στέγη στο Marathon Beach hotel Λεωφ. Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022.

-Περίθαλψη ζώων στο 2108013302.

-Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας!

-Γραμμή βοήθειας 108

-Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης 22943-20582.

-Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon!

-Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα-Νέα Μάκρη 2294091214.

-1ο και 2ο δημοτικό Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια οι πληγέντες τώρα"

Η καταστροφή της Αττικής από ψηλά - Εικόνες από το ελικόπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Η καταστροφή από ψηλά.

Τα πλάνα είναι από την πρωινή πτήση με ελικόπτερο που έκαναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Η καταστροφή μεγάλη, η τραγωδία ασύλληπτη, με τον κατάλογο των νεκρών να μην τελειώνει...



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η καταστροφή της Αττικής από ψηλά - Εικόνες από το ελικόπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας"

Κύπρος και Ισπανία στέλνουν βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές

Ισπανία και Κύπρος κινητοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν από χθες την Αττική, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 49 νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Πυροσβεστικής.

«Μεγάλο "ευχαριστώ" στην Κύπρο και στην Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση ομάδων πυροσβεστών, διασωστών, πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη» αναφέρει στο twitter o Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος και Ισπανία στέλνουν βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές"

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα για τις φωτιές

Έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα δηλώνει και η Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το HaberTurk.com, μετά την τραγωδία του πύρινου εφιάλτη στην Ανατολική Αττική.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα για τις φωτιές"

Η ΕΕ θα πληρώνει κράτη-μέλη με 6.000 ευρώ ανά άτομο εάν δέχονται διασωθέντες μετανάστες

Οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης 6.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα παίρνουν από τα πλοία που έχουν «κολλήσει» στη Μεσόγειο σύμφωνα με τους Financial Times.

Το σχέδιο των Βρυξελλών σύμφωνα με την εφημερίδα αποσκοπεί στο να μετριάσει την πίεση που ασκεί η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει σήμερα προτάσεις της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιοριστεί η ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Αυτές περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια και δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» για τα κράτη μέλη που συμφωνούν να τα συστήσουν στην επικράτειά τους τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η Επιτροπή θα πληρώσει επίσης κυβερνήσεις για έως και 500 μετανάστες που θα διασώσουν από κάθε σκάφος που βρίσκεται στην θάλασσα.

Η Ισπανία είναι πιθανόν να πάρει την περισσότερη στήριξη, έχοντας μέχρι τώρα διασώσει πάνω από 1.200 μετανάστες.

Προσφέροντας οικονομικά κίνητρα στις χώρες, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να πείσουν την κυβέρνηση της Ιταλίας να κάνει περισσότερα ως προς την διαδικασία στήριξης των μεταναστών.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει τα κράτη πρώτης γραμμής που δημιουργούν «ελεγχόμενα κέντρα» στο έδαφός τους για να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις ασύλου και να επαναπροωθούν στις πατρίδες τους όσους αποτύχουν να πάρουν άσυλο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ θα πληρώνει κράτη-μέλη με 6.000 ευρώ ανά άτομο εάν δέχονται διασωθέντες μετανάστες "

Δύο νέες πυρκαγιές στη Φθιώτιδα -Τι συμβαίνει στην Κόρινθο

Με 9 πυροσβεστικά οχήματα 18 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα αλλά και τα δύο αεροσκάφη Pzl από τη Λαμία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η μάχη των αρχών για να περιορίσουν τις φλόγες στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία κοντά στο Νέο Κόκκινο όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Η πυρκαγιά εξελίχτηκε από άγνωστη αιτία τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ στην ευρύτερη περιοχή είχε αρχίσει να βρέχει.

Εξάλλου την ίδια ώρα εντοπίστηκε καπνός και στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη και μέχρι αυτή την ώρα οι πυροσβέστες αναζητούν να εντοπίσουν το σημείο.

Κορινθία: Μαίνεται η φωτιά στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Όσον αφορά στα άλλα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Κορινθία και συγκεκριμένα στις περιοχές Άγιος Χαράλαμπος, Άνω Καλαμάκι, Γαλότα και Ίσθμια η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού οι φωτιές είναι σε ύφεση. Πάντως, στις προαναφερόμενες περιοχές βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν, ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο νέες πυρκαγιές στη Φθιώτιδα -Τι συμβαίνει στην Κόρινθο"

Χανιά: Νέα εστία φωτιάς τη νύχτα, σε ύφεση στον Αποκόρωνα

Μία νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύχτα στα Χανιά στην περιοχή Κακόπετρος, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να την περιορίσουν, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Αποκόρωνα.

Η φωτιά στον Κακόπετρο είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη ορεινή περιοχή με χορτολοβαδική κυρίως έκταση. Εκεί επιχειρούν 10 οχήματα, 24 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχε το πρωί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην περιοχή του Αποκόρωνα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν και επιχειρούν στο σημείο, μετά από ολονύκτια προσπάθεια έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει δημιουργήσει μεγάλες ζημιές σε υποδομές, φυτικό και ζωικό βασίλειο, ενώ ζημιές υπέστησαν σπίτια και άλλα κτίσματα.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε από την περιοχή του Αγίου Φανουρίου μέχρι και τον δεύτερο κόμβο Βρυσσών παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης καίγοντας και το πευκοδάσος της περιοχής.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Νέα εστία φωτιάς τη νύχτα, σε ύφεση στον Αποκόρωνα"

Δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου: Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιος

Σε μια δραματική πρόβλεψη προέβη ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.  Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να  είναι τριψήφιος.  «Οι νεκροί είναι παραπάνω από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί, αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω. Η καταστροφή είναι βιβλική. Έχουν καεί 1000 σπίτια. Πραγματικά φοβάμαι, δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να έχουμε τόσους νεκρούς. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε τριψήφιο νούμερο. Είναι πολλαπλοί οι λόγοι της μεγάλης θνησιμότητας. Τι να ερευνήσεις σε 1000 σπίτια; Η φωτιά ξέφυγε από τους ισχυρούς ανέμους και έφτασε μέσα σε μισή ώρα μέσα στη θάλασσα. Εμείς περιορίσαμε το κακό, αλλά δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. Το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, όμως το Μάτι κάηκε κατά 98%. Κάηκε και το δικό μου σπίτι και η δική μου οικογένεια κινδύνευσε. Κάηκαν τα αυτοκίνητά μου. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου: Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιος"

Εθνικό πένθος: Εικόνες φρίκης από την πύρινη κόλαση στην Αττική (75 pics+video)

Συγκλονιστικές και σοκαριστικές στιγμές περνά η χώρα μας για ακόμη μια φορά, αφού οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 και εξαπλώθηκαν σε Κινέτα, Μάτι, Ραφήνα και Πεντέλη, έχουν σκορπίσει παντού στάχτες και θλίψη. Εθνικό πένθος με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και με τεράστιες καταστροφές.

Γίνεται, μέχρι στιγμής, λόγος για πάνω από 50 νεκρούς με τον αριθμό να αναβαίνει ολοένα και περισσότερο, ενώ ο σταδιακός απολογισμός των μεγάλων πυρκαγιών προκαλεί ανατριχίλες. Άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, είδαν τη ζωή τους να καίγεται από τη μια στιγμή στην άλλη και προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους και ό,τι απέμεινε.  Ανάμεσα στις τραγικές εικόνες με τα απανθρακωμένα πτώματα, υπάρχουν και μικρά παιδιά που δεν κατάφεραν να σωθούν, αλλά και οικογένειες που κάηκαν αγκαλιασμένες.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και video από την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών:









mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό πένθος: Εικόνες φρίκης από την πύρινη κόλαση στην Αττική (75 pics+video)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news