facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Έτοιμος να λειτουργήσει ο σταθμός «Ανάληψη» του Μετρό Θεσσαλονίκης

Έτοιμος για λειτουργία είναι ο σταθμός «Ανάληψη» του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος. Σε αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει ότι «οι σιδηροτροχιές στις δίδυμες σήραγγες είναι στη θέση τους και ο σταθμός είναι έτοιμος για λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μυλόπουλος έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν το 2019, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 θα παραδοθεί το 75% του έργου από τον τερματικό σταθμό Νέα Ελβετία μέχρι το Συντριβάνι.

Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021 θα παραδοθεί η επέκταση γραμμής Καλαμαριάς από τη Μίκρα μέχρι την (οδό) 25ης Μαρτίου και από εκεί μέχρι το Συντριβάνι.

Στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 αναμένεται να ενταχθούν στο δίκτυο και οι Σταθμοί Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, οπότε, πλέον, η γραμμή θα συνεχίζει και θα καταλήγει στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Φέτος επίσης ξεκινούν και οι πρόδρομες εργασίες στη δυτική Θεσσαλονίκη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμος να λειτουργήσει ο σταθμός «Ανάληψη» του Μετρό Θεσσαλονίκης"

Πάνω από 100 πνιγμοί στις ελληνικές παραλίες από την 1η Ιουνίου

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τους πνιγμούς ανθρώπων στη χώρα μας από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες. Εξ αυτών οι 74 ήταν Έλληνες, 33 αλλοδαποί και τρεις αγνώστων στοιχείων.

Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν 10 πνιγμοί λουόμενων, ενώ μόνο την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.

Μεταξύ αυτών είναι κι ένα 13χρονο αγόρι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε παραλία της Νάξου. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής όταν το άτυχο παιδί βρισκόταν για μπάνιο με την οικογένεια του στην περιοχή Καλαντός.

Τραγικό τέλος στη θάλασσα βρήκε ένας 64χρονος στην παραλία της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργο. Αργά χθες το απόγευμα, λουόμενοι είδαν τον άτυχο άνδρα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες το πρωί ένας άνδρας 70 περίπου ετών από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης. Ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ''ΑΧΕΠΑ'', όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Επίσης, χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε χθες το απόγευμα μια 70χρονη, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''Φλάμπουρο'' Λουτρακίου.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 100 πνιγμοί στις ελληνικές παραλίες από την 1η Ιουνίου"

ΚΙΝΑΛ: Τα πέντε πλήγματα της κυβέρνησης Τσίπρα στους εργαζόμενους

Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να κάνει ο κύριος Τσίπρας επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας την ανάρτησή του για τους πέντε άξονες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν μπορεί να εξαπατήσει πλέον κανέναν υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ και αναφέρει πέντε πλήγματα που επέφερε στους εργαζόμενους η κυβέρνηση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Αναλυτικά το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

«Ο κ Τσίπρας με σημερινή ανάρτηση του, επιχειρεί και πάλι να κάνει το μαύρο, άσπρο, για τις εργασιακές συνθήκες στον τόπο μας. Μιλά για δήθεν 5 βασικούς άξονες της πολιτικής του υπέρ των εργαζομένων.

Δεν μπορεί πια όμως να εξαπατήσει κανένα. Πόσο μάλλον τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής του.

Για να βοηθήσουμε όμως την ασθενή του μνήμη επισημαίνουμε ότι στα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά επέφερε 5 βασικά πλήγματα στον κόσμο της εργασίας:

•Αντί της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ όπως υποσχόταν, μειώθηκαν οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

• Αντί να ανεβεί το αφορολόγητο των μισθωτών στα 12000 ευρώ, το κατεβάζει στα 5800.

•Αντί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κόβει τις υπάρχουσες στα δυο. Κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με μισθούς των 390 ευρώ.

•Αντί να ισχύσουν και πάλι η συρροή και η επέκταση των συμβάσεων από το 2016 όπως προβλεπόταν, με δικό του νόμο παρέτεινε την αναστολή τους κατά δυο χρόνια.

• Και φυσικά αυξήθηκαν οι φόροι, μειώνονται οι συντάξεις, καταργείται το ΕΚΑΣ, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ.

Σίγουρα η στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά αυτές οι σημαντικές έννοιες προϋποθέτουν μια άλλη προοδευτική κοινωνική πολιτική, με την οποία καμία σχέση δεν έχει ο κ Τσίπρας.»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Τα πέντε πλήγματα της κυβέρνησης Τσίπρα στους εργαζόμενους "

Τα νέα κέρματα των 2 ευρώ: Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα πλαστά (pics)

Από σήμερα κυκλοφορούν επίσημα στην αγορά τα νέα κέρματα των δύο ευρώ, έπειτα και από την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Συγκεκριμένα, σε κυκλοφορία τίθενται νέα αναμνηστικά μεταλλικά κέρματα κυκλοφορίας των 2 ευρώ σε δύο παραστάσεις, με θέμα:

α) «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»Συγκεκριμένα, σε κυκλοφορία τίθενται νέα αναμνηστικά μεταλλικά κέρματα κυκλοφορίας των 2 ευρώ σε δύο παραστάσεις, με θέμα:
β) «70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Τα ειδικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, ανά θεματολογία, είναι:
Α) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2ευρώ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»
Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα) απεικονίζεται το πορτραίτο του Κωστή Παλαμά.
– Εντός του πυρήνα, αριστερά, αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το όνομα «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ». Επίσης, αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής. Δεξιά του πορτραίτου διακρίνεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).
– Η ονομαστική αξία του νομίσματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία».
Β) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
– Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα), απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης, από τα χαρακτηριστικότερα των Δωδεκανήσων. Η παράσταση περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό.
– Εντός του πυρήνα, περιμετρικά του θέματος, αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», καθώς και το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).
– Η ονομαστική αξία του νομίσματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα κέρματα των 2 ευρώ: Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα πλαστά (pics)"

Οδηγείτε με σαγιονάρες; Έρχεται... πρόστιμο!

Πολλοί είναι οι οδηγοί το καλοκαίρι, που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και όχι μόνο, οδηγούν με σαγιονάρα.

Παρόλα αυτά, αν και θεωρείται άνετη και δροσερή, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 θα είναι και... παράνομη, καθότι η Τροχαία είναι πιθανόν να τους κόψει κλήση με πρόστιμο 50 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για ένα μήνα.

Όπως προβλέπει ο ΚΟΚ, «ο οδηγός οφείλει κατά την οδήγηση να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του. Να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα στους αναγκαίους χειρισμούς».

Τυπικά δεν υπάρχει κανόνας στον Κ.Ο.Κ που να αναφέρεται συγκεκριμένα στις σαγιονάρες. Ωστόσο η σαγιονάρα είναι κοινώς παραδεκτό πως είναι απαγορευτική για την οδήγηση. Είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Κ.Ο.Κ. όταν μιλάει για “πλήρη ελευθερία των κινήσεών τoυ, για να ενεργεί ελεύθερα τoυς αναγκαίoυς χειρισμoύς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς της αστνομίας επισημαίνεται ότι η οδήγηση με σαγιονάρα σαφώς και μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κοπεί τέτοια κλήση.

Για παν ενδεχόμενο πάντως καλό θα ήταν οι οδηγοί να το αποφύγουν

Δείτε το σχετικό βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Ant1:



Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγείτε με σαγιονάρες; Έρχεται... πρόστιμο!"

Τσίπρας: Ετσι θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων -5 άξονες

«Η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και προϋπόθεση για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.
Στην ανάρτηση τονίζει πως «η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της επισφαλούς εργασίας».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύεται από 5 βασικούς άξονες αναφορικά με την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Αναφέρεται ειδικότερα: «Βάζουμε τέλος στην αυθαιρεσία και την αδιαφορία. Προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων»:
  • Ενισχύουμε το ΣΕΠΕ με επιπλέον εργαζόμενους και με 7,5 εκατ. Ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.
  • Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του προστίμου με έκπτωση για την επιχείρηση εφόσον ο εργαζόμενος προσληφθεί με σχέση πλήρους απασχόλησης.
  • Βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών με συνευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους για την υγεία, την ασφάλεια, την αποζημίωση.
  • Βάζουμε κανόνες σε πρακτική άσκηση και μαθητεία με όριο στον αριθμό εργαζομένων και υποχρεωτική καταγραφή στο σύστημα «Εργάνη».
  • Βάζουμε κανόνες για την υπερεργασία κάνοντας υποχρεωτική την καταγραφή και τις μεταβολές στο χρόνο εργασίας».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού  απαριθμούνται αναλυτικά οι «ρυθμίσεις για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων» που επιχειρούνται με τους νόμους 4554/2018 που ψηφίστηκε πρόσφατα και 4488/2017 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Επιπλέον επισημαίνεται και η επαναφορά των δυο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση και θα ισχύσει από την 21 Αυγούστου.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ετσι θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων -5 άξονες "

Πέντε μέρες προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις- Μετά βαριές «καμπάνες»

Πέντε ημέρες ακόμη παραμένει ανοιχτό το taxis για την εμπρόθεσμη υποβολή των περίπου 800.000 φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί ενώ όσοι χάσουν την προθεσμία θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες από 100 έως 500 ευρώ.
Η ηλεκτρονική πύλη κλείσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26 Ιουλίου και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα δοθεί δεύτερη παράταση, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί 5,4 εκατ. δηλώσεις ενώ η πρώτη δόση του φόρου για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα καταθέσουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ ανεξάρτητα αν πληρώνουν ή όχι συμπληρωματικό φόρο και 250 ευρώ όσοι τηρούν απλογραφικά στοιχεία και λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Οι «καμπάνες» για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία και δεν υποβάλλουν εντός των χρονικών ορίων τις δηλώσεις τους, φτάνουν στα 500 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι τις 20 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.483.597 δηλώσεις.
Για 2.172.986 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,45 δισ. ευρώ και τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν μέσο συμπληρωματικό φόρος 1.129 ευρώ.
Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα τη δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.
Το 47,53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι 2.606.441 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές.
Για το 12,84% των φορολογουμένων ή 702.170 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 414 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 291,6 εκατ. ευρώ.
Τα στατιστικά στοιχεία εκκαθάρισης των δηλώσεων μέχρι τις 20 ΙουλίουΤα στατιστικά στοιχεία εκκαθάρισης των δηλώσεων μέχρι τις 20 Ιουλίου
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε μέρες προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις- Μετά βαριές «καμπάνες» "

Δήμαρχος Ζακύνθου: Οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές

Η υποστολή «Γαλάζιας Σημαίας» στις παραλίες της Ζακύνθου λόγω καταγγελιών για λύματα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Δήμο και στους τουριστικούς πράκτορες του νησιού που βλέπουν πως εν μέσω θέρους χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία».

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Κολοκοτσάς μιλώντας στο protothema.gr κάνει λόγο για ατύχημα, αυτό που συνέβη με τα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη για το οποίο υπήρξαν και καταγγελίες στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ενώ επισημαίνει πως οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές αφού στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα που πήραν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

«Οι παραλίες της Ζακύνθου είναι καθαρές. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, εχθές είχαμε δημοτικό συμβούλιο έχουμε ελέγξει τις παραλίες μας είναι πεντακάθαρες και έχουμε και 20% αύξηση τουρισμού. Τα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη ήταν από ένα ατύχημα που έγινε τον Ιούνιο ύστερα από πτώση ασφαλειών για 20 λεπτά. Έτσι έπεσαν λύματα βιολογημένα μεν όχι τελείως ξεκάθαρα. Αλλά αυτό έγινε για μισή ώρα. Φυσικά βγήκαν φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αλλά θέλω να τονίσω πως η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα και ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά και με όλες τις προδιαγραφές».

Ο κ. Κολοκοτσάς πρόσθεσε επίσης ότι: «Όταν λειτουργούν 150 ξενοδοχεία και έχεις και 1 εκατομμύριο κόσμο, είναι πιθανόν πολλές φορές να πέσουν οι ασφάλειες σε ένα αντλιοστάσιο αλλά η επέμβαση στο συγκεκριμένο ήταν άμεση. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία των ακτών και όλες είναι καθαρές και έχουμε και πολλά ημερόπλοια που κυκλοφορούν γύρω από το νησί και με αυτά είμαστε σε επιφυλακή σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Λιμενικό Σώμα».

Το θέμα του βιολογικού που είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται σε εξέλιξη όπως επισήμανε ο κ. Κολοκοτσάς ο οποίος εκτιμά ότι μέσα στο 2019 θα γίνει και επέκταση. «Αυτή τη στιγμή ο βιολογικός χρησιμοποιείται κανονικά και προχωράμε στην επέκταση του, λόγω αύξησης τουριστών. Πιστεύουμε μέχρι τέλος Αυγούστου να είμαστε έτοιμοι και από εκεί χρειαζόμαστε 5 εκατομμύρια ούτως ώστε μέσα στο 2019 να έχουμε ολοκληρώσει την επέκταση του βιολογικού».
Όσον αφορά το θέμα με τη «Γαλάζια Σημαία» ο δήμαρχος Ζακύνθου εξήγησε πως η υποστολή από τις ακτές έγινε λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών αλλά και για κάποιες ομπρέλες.

«Μια αναστολή έχουμε για φέτος επειδή δεν είχαμε όλα τα κριτήρια. Είναι 36 κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για το θέμα αυτό. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την οποία είμαστε σε επαφή και παρακολουθεί, μας είπε ότι δεν είχαμε ναυαγοσώστες αλλά δεν φταίμε εμείς φταίει το κράτος που δεν μας έδωσε έγκαιρα γιατί άλλαξε το καθεστώς από τρίμηνο σε τετράμηνο. Έχουμε κάνει πρόσληψη έχουμε βρει μόνο τέσσερις, δεν μπορούμε να τους γεννήσουμε και το άλλο δεν είχαμε ξαπλώστρες και δεν προσέχαμε τα κρινάκια όμως από το θέμα λυμάτων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 2019 θα επανέλθουμε δριμύτεροι».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ζακύνθου: Οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές"

Χωρίς νερό πρόσφυγες και μετανάστες στην ΒΙΑΛ, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Σε μόνον ένα μπουκάλι νερό την ημέρα, αφού μόνον ένα τους παρέχεται, αρκούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην ΒΙΑΛ και μάλιστα τις δύσκολες καλοκαιρινές ημέρες με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική στο hot spot της ΒΙΑΛ Χίου, τονίζει το ΚΚΕ, αποτέλεσμα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και την επιβαρύνουν οι συνεχόμενες ροές του τελευταίου διαστήματος. Προσθέτει δε ότι «είναι κυριολεκτικά επικίνδυνη για τη ζωή των προσφύγων και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με βεβαρημένη υγεία κ.λπ)».

Το ΚΚΕ επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και στα κόμματα «που στηρίζουν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, την ελληνική εμπλοκή στους πολέμους για τα κέρδη του κεφαλαίου» και διατυπώνει τα εξής αιτήματα:

* Εδώ και τώρα να δοθεί η αναγκαία ποσότητα φαγητού και νερού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων με ευθύνη δήμου και κράτους.

* Ανθρώπινες συνθήκες παραμονής.

* Απαιτούμε εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου.

* Από τώρα και στο εξής να μετακινούνται απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί να εξετάζεται κάθε αίτημα (άσυλο κ.λπ.).

astraparis
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νερό πρόσφυγες και μετανάστες στην ΒΙΑΛ, καταγγέλλει το ΚΚΕ"

Στα πατώματα περιμένουν την πτήση τους οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Χανίων | Photos

Στο … όρθιο είναι αναγκασμένοι αν περιμένουν στο αεροδρόμιο Χανίων, όσοι επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν από τα Χανιά.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν αναγνώστες στο zarpanews.gr, η Fraport, μειώνει τους χώρους αναμονής, καθώς αυτοί θα χρησιμοποιηθούν από τα καταστήματα που θα δημιουργηθούν εντός του αεροδρομίου, με συνέπεια να μην υπάρχει χώρος για να καθίσει και να περιμένει κάποιος επιβάτης.
Έτσι, ο κόσμος όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, αναγκάζεται είτε να καθίσει στο πάτωμα, είτε να βγει έξω και να «βολοδέρνει» στην αποπνικτική ζέστη στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου.Φανταζόμαστε πως αυτές οι εικόνες δεν είναι και οι καλύτερες για ένα αεροδρόμιο, πύλη εισόδου μιας από τις πλέον τουριστικές πόλεις της Ελλάδας.
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα πατώματα περιμένουν την πτήση τους οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Χανίων | Photos"

Τα 8+1 άγνωστα επιδόματα που μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι και άνεργοι

Οκτώ + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το επίδομα ανεργίας ενώ υπάρχουν πολλά άγνωστα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, καθώς και σε άλλες κατηγορίες. Τα «άγνωστα» επιδόματα συνέλεξε και παρουσιάζει το money-money.gr με όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά ώστε όσοι τα διεκδικήσουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα τα πάρουν.
  1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ+10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)
Το επίδομα ανεργίας χορηγείται σε μισθωτούς, που είτε απολύθηκαν είτε έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχαν. Για τη χορήγηση του επιδόματος ισχύουν οι εξής 4 προϋποθέσεις:
  1. Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  2. Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
  3. Να μην αυτοαπασχολούνται
  4. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση
Επιπρόσθετα για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται σωρευτικά:
  • πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μηνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησης.
Αν δεν καλύπτονται αυτές οι προϋποθέσεις απαιτείται :
  • πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.
Παρομοίως, για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:
  • πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
  • τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα 400. Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 400 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση των 400.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά στον ΟΑΕΔ που ανήκει με βάση την τελευταία απασχόλησή του). Οι αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συμφέρει επομένως να γίνει η αίτηση άμεσα για να μη χαθούν ημέρες επιδότησης. Ο άνεργος προσέρχεται στην Υπηρεσία υποχρεωτικά για την παραλαβή της απόφασης. Προσκομίζονται τα εξής 8 δικαιολογητικά :
  1. Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (Ε7). Για απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικές εργασίες η Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.
  2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ του τελευταίου διμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΕΦΚΑ.
  3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
  4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  5. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του ασφαλισμένου.
  6. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
  7. Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
  8. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
ΚΟΙΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
 
Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά το 14μηνο (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
125-149
5 μήνες
150-179
6 μήνες
180-219
8 μήνες
220-249
10 μήνες
250 και άνω
12 μήνες
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας
12 μήνες

Για τους άνεργους που επιδοτούνται για πρώτη φορά λαμβάνοντας υπόψη την προϋπόθεση της διετίας, η διάρκεια επιδότησής τους κυμαίνεται από 5 έως 8 μήνες.
*Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά τη διετία (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών και οπωσδήποτε 80 κατ’ έτος)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
200
5 μήνες
250
6 μήνες
300
8 μήνες

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ

Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά το 14μηνο (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
100-149
5 μήνες
150-179
6 μήνες
180-219
8 μήνες
220-249
10 μήνες
250 και άνω
12 μήνες
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας
12 μήνες

  • Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 Ευρώ.
  • Για κάθε μέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
  • Καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
  1. Επίδομα Μακροχρόνια ανέργων
Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για έως και 12 μήνες δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι με 4 προϋποθέσεις :
  1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.
  2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις) και υποβάλλουν την αίτηση εντός 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης. Προσοχή, δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .
  3. Συμπλήρωση κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, χρόνου ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο και παραμονή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  4. ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Για παράδειγμα, για δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προ-προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος φορολογικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. (Παράδειγμα: Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το έτος 2018, οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν Εκκαθαριστικό Σημείωμα έτους 2016). Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εντός 2 μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά :
  • αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
  • ηλεκτρονικά, μέσω του e-services.
  • μέσω των ΚΕΠ
Δικαιολογητικά
  1. Αίτηση προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης.
  2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
  3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου , η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:
α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ.
β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός 8 εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.
γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.
δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.
ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.
στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.
  1. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
  2. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
  3. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
  1. Βοήθημα Ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε.
Βοήθημα ανεργίας για 3 – 9 μήνες μπορούν να δικαιωθούν ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον πρ. ΟΑΕΕ εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και μετά, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση, δεν λαμβάνουν σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης, καθώς επίσης και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας.
Προϋποθέσεις
α. Πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και καταβολή της ειδικής εισφοράς. Για ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2012 και ήταν ασφαλισμένοι κατά την 01.01.2011 απαιτείται η καταβολή εισφοράς στον Ειδικό λογαριασμό Ανεργίας ως εξής:
  • για ένα έτος, εφόσον διέκοψαν την δραστηριότητα μετά την 01.01.2012
  • για 2  έτη, εφόσον διέκοψαν μετά την 01.01.2013 και
  • για 3 έτη εφόσον διακόψουν από την 01.01.2014 και εφεξής.
β. συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης που δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 €, και οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας που δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 €. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2018 πρέπει να υποβληθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με την ένδειξη «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2016» και «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2015». Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη : 1) το συνολικό δηλωθέν εισόδημα από κάθε πηγή, 2) η προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών 3) τα απαλλασσόμενα ποσα και 4) τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.
γ. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από 01.01.2012 για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος.
δ. Ο δικαιούχος μετά την διακοπή επαγγέλματος να μην έχει υπαχθεί σε προαιρετική ασφάλιση και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.
ε. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
στ. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του και είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης
ζ. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
η. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.
Δικαιολογητικά
  1. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ρύθμιση αυτής.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, ότι δεν έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και δεν συμμετέχει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής ή ένωσης προσώπων. (Χορηγείται από τον ΟΑΕΔ).
  3. Εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας διετίας
  1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας.
  2. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (λογαριασμός ρεύματος ή τηλεφώνου ή ύδρευσης).
  3. Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας (ΙΒΑΝ)
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης (συνεχόμενα ή διακεκομμένα) στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ):
ΧΡΟΝΟΣ      ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ   
(ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΗ)
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ
(ΣΕ ΜΗΝΕΣ)
3 έως 4
3
5 έως 6
4
7 έως 8
5
9 έως 10
6
11 έως 12
7
13 έως 14
8
15
9

  1. Βοήθημα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ
Βοήθημα ανεργίας δικαιούνται πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και εργολήπτες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.219 ευρώ και 6μηνη “παύση εργασιών”. Η δυνατότητα λήψης του βοηθήματος δίνεται για πρώτη φορά στους επιτηδευματίες, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011, ενώ ειδική πρόνοια υπάρχει για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στην μεγάλη κρίση, δηλαδή το 2012 και το 2013. Το βοήθημα ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.
    Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονταν στο τ. ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την εισφορά των 10 ευρώ που προβλέπεται για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για τη χορήγηση απαιτούνται σωρευτικά :
  1. Συμπλήρωση 3 ετών (συνεχούς ή διακεκομμένης) ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στο πρ. ΕΤΑΑ. Καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού για τουλάχιστον 3 έτη. Ειδικά για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα το 2012 απαιτείται μόνο ένα έτος καταβολής εισφορών (η εισφορά ισχύει από 1/1/2011) . Όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δύο έτη εισφορών.
  2. Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή εναλλακτικά ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.219 ευρώ (60% του βασικού μισθού) στο έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το 6μηνο που προηγείται.
  3. Το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δυο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το οικογενειακό δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 ευρώ.
  4. Μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχόληση, μη υπαγωγή στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και μη λήψη σύνταξης ή μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, εκτός κι αν πρόκειται για σύνταξη λόγω θανάτου. Μη ύπαρξη οφειλής ή ενεργή ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.
  5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας και να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
    Οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος, η οποία ορίζεται ως εξής : Για 3 - 4 πλήρη έτη ασφάλισης το βοήθημα καταβάλλεται για 3 μήνες. Για 5 - 6 πλήρη έτη ασφάλισης καταβάλλεται για 4 μήνες. Για 7 - 8 έτη για 5 μήνες. Για 9 - 10 χρόνια ασφάλισης, καταβάλλεται για 6 μήνες. Για 11 - 12 έτη καταβάλλεται για 7 μήνες. Για 13- 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες. Για χρόνο που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, καταβάλλεται για 9 μήνες. Βασικό δικαιολογητικό είναι μια βεβαίωση του ΕΦΚΑ με την οποία πιστοποιείται η ημερομηνία της τυχόν διακοπής της ασφάλισης, ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρ. ΕΤΑΑ), ο χρόνος καταβολής της εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Ανεργίας, η μη ύπαρξη οφειλής ή η τήρηση ρύθμισης. Για τη λήψη του βοηθήματος υποβάλλεται αίτηση στον ΟΑΕΔ, εντός 3μήνου από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ. Επίσης υποβάλλονται εκκαθαριστικά σημειώματα των 2 τελευταίων φορολογικών ετών που προηγούνται της αίτησης. Όσοι αιτούνται το βοήθημα χωρίς διακοπή εργασιών, αλλά με το εισοδηματικό κριτήριο των 4.219 ευρώ, πρέπει να προσκομίσουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και φωτοαντίγραφα των δηλώσεων ΦΠΑ για το 6μηνο που προηγείται της αίτησης.
  1. Επίδομα επίσχεσης Εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της Επιχείρησης
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας.
Θα πρέπει να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται του τριμήνου της ανεργίας. Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού ημερήσιου επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή στα 290 ευρώ.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 10.858,4 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.
Δικαιολογητικά
  • Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
  • Φωτοαντίγραφο του επισχετηρίου
Επίσης ο μισθωτός που είναι σε επίσχεση εργασίας μπορεί να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας, (360 ευρώ) εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης θα πρέπει να προσκομίζεται η Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (απόλυση).
  1. Ειδικό Βοήθημα μετά τη λήξη της Επιδότησης Λόγω Ανεργίας
Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ). Το ποσό είναι 190 ευρώ, δηλαδή ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.  
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι απαιτείται:
  • να παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
  • το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα  να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €.
  • να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).
Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.
Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντη της αρμόδιας Υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία  υποβάλλεται στην Υπηρεσία Παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από την λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
  1. Ειδικό Εποχικό Βοήθημα
Το ειδικό εποχικό βοήθημα καταβάλλεται κάθε χρόνο από 10/9 – 30/11. Δικαιούχοι είναι όσοι ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα : οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Προϋποθέσεις
Οικοδόμοι
1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 95 έως 210 ημέρες εργασίας.
Συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί 73 μέχρι 163 πραγματικές Η.Ε.
Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.
2. Να απασχολούνται αποκλειστικά στον κλάδο.
Λοιπές κατηγορίες (πλην οικοδόμων)
1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
2. Για τους δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50 – 240 ημέρες ασφάλισης.
3. Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.
4. Για τους χειριστές εκσκαπτικών , ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων απαιτούνται από 70 – 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
5. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.
6. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.
7.Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.
8.Στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.
Δικαιολογητικά
Ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει αν:
α) ασκεί αποκλειστικά το επάγγελμα του κλάδου του
β) δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του οποίου περιλαμβάνεται στο έτος καταβολής
γ) δεν απασχολεί περισσότερους από τρεις μισθωτούς ως εργολάβος ή υπεργολάβος (προκειμένου για οικοδόμους)
δ) δεν λαμβάνει σύνταξη ( κύρια και επικουρική) ίση ή μεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
2)Μόνο για μουσικούς : βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου.
3) Μόνο για χειριστές ανυψωτικών κλπ μηχανημάτων : άδεια χειριστού.
  1. Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη
Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι 3 μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κρίσιμο διάστημα είναι το 6μηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον εκδοθεί απόφαση που κηρύσσει τον εργοδότη σε πτώχευση. Εναλλακτικά λαμβάνεται υπόψη το 6μηνο από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή από τη δημοσίευση της απόφασης με την οποία τίθεται σε εκκαθάριση ο εργοδότης ή διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας πτωχεύσεως.
Το ύψος της παροχής δεν μπορεί να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην έννοια των «αποδοχών», που δύνανται να καλυφθούν από το ταμείο Αφερεγγυότητας, εμπίπτουν πλην του (νόμιμου) μισθού του εργαζόμενου, τυχόν απλήρωτα δώρα εορτών, Πάσχα ή Χριστουγέννων και άδεια ή επίδομα αδείας. Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης, καθόσον δεν θεωρείται αποδοχές.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. υποκαθιστά τον εργοδότη στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ για τις αποδοχές αυτές καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι τυχόν ανεξόφλητες αποδοχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Το εξάμηνο αυτό (αν πρόκειται για την επιχείρηση που πτώχευσε) έχει αφετηρία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή δήλωσης για κήρυξη της επιχείρησης σε πτώχευση, ενώ για τις λοιπές περιπτώσεις έχει αφετηρία την ημερομηνία δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης για την ανάκληση (αν πρόκειται για εκκαθάριση επιχείρησης)
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι των παροχών λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη είναι οι εργαζόμενοι: α) επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση είτε που διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως, ή β) επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση ή γ) επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Το δικαίωμα για πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών στον εργαζόμενο από το "Λογαριασμό προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη" ασκείται με έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς την αρμόδια, Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο α) από τη δημοσίευση της απόφασης για την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης ή β) από την ημερομηνία που η επιχείρησης τέθηκε σε εκκαθάριση ή γ) από την ημερομηνία που η επιχείρηση (ασφαλιστική) της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Μετά την πάροδο της εξάμηνης προθεσμίας, το δικαίωμα για τις παροχές αυτές παραγράφεται.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1)Βεβαίωση του συνδίκου της πτώχευσης ή του Γραμματέα του πτωχευτικού δικαστηρίου στη περίπτωση που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση ή βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή για τις λοιπές περιπτώσεις από την οποία να προκύπτει το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών που αναγγέλθηκαν προς επαλήθευση ή ικανοποίηση καθώς και ο χρόνος στην οποία ανάγονται αυτές.
2) Δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜ ΙΚΑ του ενδιαφερομένου.
3) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών και την περίοδο στην οποία αναφέρονται.
4) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Ένας εργοδότης θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση αφερεγγυότητας όταν:
α) έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης ή αναστολής των πληρωμών του και είτε κηρύσσεται σε πτώχευση με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου είτε διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως. Ως ημερομηνία επέλευσης της αφερεγγυότητας, θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την κίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
β) η επιχείρηση (προβληματική) που υποβάλλεται στην ειδική εκκαθάριση των άρθρων 9 του ν.1386/1983 (ΦΕΚ 107/Α'), 46 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α') και 14 του ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206/Α'), όπως ισχύουν,
γ) η ασφαλιστική επιχείρηση της οποίας η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού λόγω παράβασης διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση (αναγκαστική) σύμφωνα με το άρθρο 12α του ν.δ. 400/1970 (ΦΕΚ 10/Α'), όπως ισχύει,
δ) η επιχείρηση του τέθηκε ύστερα από προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σε εκκαθάριση με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών του και με αποτέλεσμα τη λύση των σχέσεων εργασίας με τους μισθωτούς του.
Το ύψος των παροχών αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην έννοια των «αποδοχών», που δύνανται να καλυφθούν από το ταμείο Αφερεγγυότητας, εμπίπτουν πλην του (νόμιμου) μισθού του εργαζομένου, τυχόν απλήρωτα δώρα εορτών, Πάσχα ή Χριστουγέννων και άδεια ή επίδομα αδείας, εφόσον αυτά εμπίπτουν στο κρίσιμο   χρονικό   διάστημα   που   ορίζει   ο  νόμος.   Δεν   καταβάλλεται   η αποζημίωση λόγω απόλυσης.
  1. Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ
Ειδικό βοήθημα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ). Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ύψος του βοηθήματος είναι 220 ευρώ/μήνα.
Προϋποθέσεις
  • Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου
  • Να μην υπάγεται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
money-money
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 8+1 άγνωστα επιδόματα που μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι και άνεργοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news