facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Δις ισόβια στον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη

Δύο φορές ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 58χρονο Μανώλη Σοροπίδη για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β' Νεκροταφείο στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Δικαστές και ένορκοι επέβαλαν την υψηλότερη τιμωρία που προβλέπεται για τις δύο βαριές πράξεις που χρεώνονται στον 58χρονο, καθώς δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον 58χρονο που με δεκατέσσερις μαχαιριές εξόντωσε την 32χρονη με σκοπό να της πάρει την τσάντα. Μία τσάντα που είχε μέσα πέντε ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Το δικαστήριο δεν θεώρησε τη νέα εκδοχή του 58χρονου ως βάσιμη και ακολουθώντας την προτροπή της εισαγγελέως Έδρας, να μην δώσει σημασία στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του, κήρυξε ένοχο τον 58χρονο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας επιβάλλοντας επιπλέον ποινή 8 μηνών, για τις δύο τελευταίες πράξεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δις ισόβια στον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη"

Ξεκινά επίσημα η ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι «έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου». Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.

«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.

«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι ‘αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε. «Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε «να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Μην χάσετε ούτε μια μέρα, πράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία», υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά επίσημα η ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε"

Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση αναστολής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, που ζητούσαν να ανασταλεί η συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων και ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας). Η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Σήμερα, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον κ. Σκαλτσούνη εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 199/2018 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η επίμαχη αίτηση αναστολής. «Εξάλλου», συνεχίζουν οι δικαστές, «σε περίπτωση που η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, τόσο στο σύνολό της όσο και «ως προς τις διατάξεις της ξεχωριστά, δεν θα δεσμεύει οποιοδήποτε από τα μέρη με οποιονδήποτε τρόπο». Παράλληλα, ως προς τους ισχυρισμούς των οργανώσεων ότι γνωστοποίηση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους οργανισμούς αυτούς «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία θα φέρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο προ τετελεσμένου γεγονότος, όταν κληθεί να κυρώσει τις πράξεις ένταξης, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της διεθνούς ευθύνης της χώρας, αν δεν το πράξει», οι σύμβουλοι Επικρατείας απαντούν, ότι ανεξαρτήτως του εννόμου συμφέροντος των αιτούντων, δεν προκύπτει, ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη θέση της συμφωνίας σε ισχύ, ούτε ότι θα έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις.

Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ ότι η Παμμακεδονικές Οργανώσεις υποστηρίζουν, ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας της ονομασίας «Μακεδονικός» για τα ελληνικά προϊόντα, οι δε οικονομικές συνέπειες στα προερχόμενα από τη Μακεδονία Ελληνικά προϊόντα θα είναι δυσθεώρητες και είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις Ελληνικών σημάτων και επωνυμιών προϊόντων και επιχειρήσεων. Όμως οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι «ο ισχυρισμός αυτός, αναφερόμενος μάλιστα σε ενδεχόμενες, μελλοντικές και αβέβαιες καταστάσεις, που άλλωστε δεν προκαλούνται ευθέως από το κείμενο της συμφωνίας, είναι εν πάση περιπτώσει απορριπτέος -πέραν της αοριστίας του- ως προβαλλόμενος εκ συμφέροντος τρίτου, δεδομένου ότι οι αιτούντες ούτε προβάλλουν ούτε προκύπτει ότι έχουν ορισμένο νομικό δεσμό με συγκεκριμένο προϊόν, σήμα ή επιχείρηση που πλήττεται άμεσα από την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας».

Σε άλλο σημείο, υποστηρίζουν οι οργανώσεις, ότι η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει ως άμεση συνέπεια την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων προς την κατεύθυνση της παραποίησης της Ελληνικής ιστορίας. Όμως, το ΣτΕ απάντησε, ότι η συνέπεια αυτή «είναι μελλοντική και αβέβαιη, προεχόντως διότι δεν προκύπτει, ότι επίκειται οπωσδήποτε η αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, πολύ περισσότερο δε, προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή, εφόσον κριθεί αναγκαία από τη διεπιστημονική επιτροπή που θα συγκροτηθεί». Εξάλλου, προσθέτει η δικαστική απόφαση «η νομιμότητα των πράξεων κατάρτισης του σχολικού προγράμματος είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί ενώπιον του ΣτΕ σε μεταγενέστερο στάδιο».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής για τους λόγους αυτούς, χωρίς να εξετάσει στην παρούσα φάση το ζήτημα, εάν οι προσβαλλόμενες πράξεις «συνιστούν εκτελεστές πράξεις της διοίκησης υπαγόμενες στην ακυρωτική δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε με την εκδοχή ότι δεν συνιστούν μονομερείς εκτελεστές διοικητικές πράξεις είτε με την εκδοχή ότι συνιστούν κυβερνητικές πράξεις».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση αναστολής της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Ο Κώστας Καραμανλής «τζούνιορ» παραπέμπεται για ελλιπές πόθεν έσχες

Την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή του νεότερου στον εισαγγελέα για ελλιπές πόθεν έσχες αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Η επιτροπή είχε ζητήσει από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να φέρει παραστατικά για ένα ποσό της τάξεως των 300.000 ευρώ το οποίο έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες πριν από τρία χρόνια του και το οποίο ήταν κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ωστόσο ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε αδυναμία στο να βρει τα συγκεκριμένα παραστατικά καθώς ορισμένους από αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους έχει ήδη κλείσει ενώ από άλλους ήταν αδύνατον να τα προσκομίσουν οι τράπεζες.

Η παραπομπή στον εισαγγελέα είναι η τυπική διαδικασία που ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό η απόφαση της επιτροπής ελήφθη ομοφώνως τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ στη Χρυσή Αυγή

Ακόμη πρόστιμο 15.000 € επιβλήθηκε και στην Χρυσή Αυγή εξαιτίας του ότι το κόμμα έκανε συναλλαγές και όσον αφορά τα έσοδα του και όσον αφορά τα έξοδα του όχι μέσω τραπέζης, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μετρητά. Οπως επίσης και για μη κατάθεση των οικονομικών καταστάσεων του κόμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κώστας Καραμανλής «τζούνιορ» παραπέμπεται για ελλιπές πόθεν έσχες"

ΣΒΒΕ: Τι προτείνει για κατώτατο μισθό, ανάπτυξη, βιομηχανία και ΠΓΔΜ

Σειρά προτάσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης με κύριο άξονα την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και το άνοιγμα του δρόμου για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρο και περιφέρειας προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος . Με αφορμή την ένταξή του με απόφαση της κυβέρνησής στη χωρία των «κοινωνικών εταίρων» ο ΣΒΒΕ σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου στην Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις του, στο φόντο και της αντιπαράθεσης που ξέσπασε πριν λίγες μέρες μεταξύ ΣΕΒ και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σκοπιμότητα της ανάδειξης του εργοδοτικού φορέα της Βόρειας Ελλάδας σε κοινωνικό εταίρο.

Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθανάσιο Σαββάκη θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με προϋπόθεση της μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Να πάνε τα χρήματα στο εργαζόμενο» τόνισε σημειώνοντας ότι με βάση και μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχει μεγάλος πολλαπλασιαστής για την οικονομία από μια τέτοια, ενώ οι όποιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτονται από την αύξηση της απασχόλησης μέσα από την τόνωση της ενεργούς ζήτησης. Υπενθύμισε δε ότι το πρώτο αίτημα για θέσπιση κατώτατου μισθού τέθηκε από το Σύνδεσμο της Μακεδονίας στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της χρήσης παιδικής και γυναικείας εργασίας από μονάδες Κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΕΕ Γιάννης Σταύρου επισήμανε για το θέμα ότι τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, εδικά για την περιφέρεια, όπου και ο ΣΒΒΕ έχει έντονη αναφορά, δημιουργεί προϋποθέσεις άμεσου θετικού κύματος ανάπτυξης. Στην Περιφέρεια κάθε βιομηχανική μονάδα ή επιχείρηση έχει μεγάλη διασύνδεση με την τοπική οικονομία και κοινωνία, τόνισε ο κ. Σταύρου και σημείωσε ότι κάθε θετικό ή και αρνητικό νέο έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει στο κέντρο.

Χρειάζεται Υπουργείο Βιομηχανίας

Πέρα από τον κατώτατο μισθό ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε τη σημασία επανίδρυσης του υπουργείου Βιομηχανίας, ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. «Θα έλθει μια επανάσταση. Θα έλθει μια σύγκλιση των ψηφιακών δεδομένων με όλους τους τομείς παραγωγής. Αν χάσουμε τώρα το τραίνο το χάνουμε για πάντα» σημείωσε ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη κεντρικού συντονισμού για τον κλάδο μέσα από ένα υπουργείο Βιομηχανίας.

Παίρνοντας αποστάσεις από τα όσα αναφέρθηκαν για κόντρα με τον ΣΕΒ ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν διαφορές» ούτε είναι σε αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημείωσε μάλιστα ότι φιλοδοξία του Συνδέσμου της Β. Ελλάδος είναι να κάνει εξειδικεύσεις μετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο για θέματα βιομηχανίας και μεταποίησης. «Η μικρομεσαία βιομηχανία, η εξωστρεφής βιομηχανία έχει άλλες προτεραιότητες» σημείωσε, οριοθετώντας ένα όραμα ανάδειξης της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως ένα βασικό κι ακμάζοντα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης. Σημείωσε μάλιστα θα υπάρξουν επαφές με περιφερειακούς συνδέσμους για την ενδυνάμωση της θέσης του ΣΒΕΕ και για την προώθηση των βιομηχανικών θεμάτων, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Τάχθηκε, δε, υπέρ της δημιουργίας μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη βιομηχανία.

Δεν υπάρχει κόντρα με τον ΣΕΒ

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την πρόσφατη αναφορά του κ. Φέσσα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ο ΣΒΕΕ δεν έχει να χωρίσει κάτι με τον ΣΕΒ. «Διχασμός μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που κάποιος σηκώσει το γάντι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα του συνδέσμου για να αναγνωριστεί ως κοινωνικός εταίρος, έχει διατυπωθεί εδώ και 40 χρόνια.

Αναγκαία η λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ

Παρεμβαίνοντας το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι η μη λύση του θέματος «κόστισε τρομερά στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδα». Όπως είπε χάθηκε ευκαιρία για ανάπτυξη σχέσεων και τόνωση της παρουσίας της χώρας εκεί. «Δεν μπορεί να μπορούν Αυστριακοί και Γερμανοί να έχουν ειδικά στα αγροδιατροφικά προϊόντα παρουσία κι εμείς 30 χλμ από τα σύνορα να μην μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, ότι πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να κάνουν εξαγωγές στη γειτονική χώρα, το έκαναν μέσω Αλβανίας ή Βουλγαρίας αυξάνοντας κατά πολύ τα κόστη τους και ταυτόχρονα.

Παράλληλα ο κ. Σαββάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις (περίπου 4.000) που έχουν την εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και τις επωνυμίες τους αξιοποιώντας τη δωρεάν νομική συνδρομή που παρέχει ο ΣΒΒΕ. Όπως είπε θα πρέπει να το κάνουν στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της ΕΕ ή αν αφορά διεθνείς δραστηριότητες στο γραφείο WIPO της Γενεύης. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ και στη δεύτερη στις 8.000 ευρώ ανά επωνυμία. Μάλιστα κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ σήεμρα αναφέρθηκε ότι καμία εταιρία από την Ελλάδα δεν έχει κάνει τέτοιες ενέργειες. Αντίθετα από τα Σκόπια έχουν κινηθεί 2 φίρμες. Βέβαια πολλές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικές όσες παράγουν το «πιπεράκι Μακεδονίας» στη Γερμανία, έχουν προσφύγει σε κατά τόπους αγορές στα δικαστήρια για να διασφαλίσουν τις επωνυμίες τους.

Πάντως ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις στα Βαλκάνια των Ελληνικών επιχειρήσεων, έστω κι αν τα προβλήματα με τις τράπεζες παραμένουν. Γι’ αυτό ο ΣΒΒΕ έχει συστήσει ένα δίκτυο με συνδέσμους Ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη εξωστρεφών επιχειρηματιών. Τόνισε δε ό τι η Θεσσαλονίκη λόγω θέσης και δικτύων όπως και ιστορικά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του Reporter.gr, τόνισε ότι εσχάτως παρατηρείται τάση επιστροφής παραγωγικών μονάδων από την Τουρκία.

Τέλος αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στη Β. Ελλάδα παραδέχτηκε ότι αποτελεί σε σχέση με το παρελθόν προτεραιότητα. Όπως τόνισε ακόμη και μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο η μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη τώρα τόνισε.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΒΒΕ: Τι προτείνει για κατώτατο μισθό, ανάπτυξη, βιομηχανία και ΠΓΔΜ"

«Δεξιά» μάχη για τον Δήμο Αθηναίων: Μετά τον Μπακογιάννη, «παρών» δηλώνει και ο Πατούλης

‘Παρών’ στη νέα συμμαχία που χρειάζεται η Αθήνα για να κάνει επανεκκίνηση» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης χθες το βράδυ από τα Πετράλωνα, όπου πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση.

Ο κ. Πατούλης, πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο με σκοπό να αποτελέσει το όχημα διεκδίκησης της υποψηφιότητάς του για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρουσίασε στόχους και πρωτοβουλίες που είναι έτοιμος να αναλάβει «προκειμένου η Αθήνα να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν και να γίνει μία πρωτεύουσα με δυναμική και σύγχρονο πρόσωπο, αντάξια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών».
«Δεν ξεχνώ, ούτε πρόκειται ποτέ να ξεχάσω πώς ξεκίνησα ως άνθρωπος, ως επιστήμονας αλλά και ως πολίτης» ανέφερε.
«Πορφυρογέννητοι σωτήρες» και «δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα»

Ο κ. Πατούλης είπε ότι η δράση του Ομίλου ενόχλησε πολλούς, «ανάγκασε τους βολεμένους να ξεβολευτούν». Και πρόσθεσε τα εξής: «Ενόχλησε, κυρίως, εκείνους που είχαν συμβιβαστεί με την αδράνεια. Πίστευαν ότι οι πολίτες της Αθήνας είχαν αδρανοποιηθεί και απλά περίμεναν τον επόμενο, πορφυρογέννητο, σωτήρα, το επόμενο δημιούργημα του κομματικού σωλήνα, που θα έβλεπε την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την ανέλιξή του, για να τους σώσει από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Και σύντομα, το αρχικό τους ξάφνιασμα, έγινε φόβος. Τους τρομάξαμε, ιδίως με τη συγκλονιστική μας εκδήλωση στο Κάραβελ και τότε κατάλαβαν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Αναφερόμενους, δε, σε αυτούς που θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας, επισήμανε: «Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να έχουν αντοχές και να παίζουν καθαρά. Στα ίσια, κι όχι ύπουλα. Με βάση αρχές, αξίες και προγράμματα. Κι όχι στη βάση κληρονομικών δικαιωμάτων».
Ο κ. Πατούλης προσφάτως είχε επισκεφθεί και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος συντάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της ΚΕΔΕ αναφορικά με το θέμα της απλής αναλογικής στους δήμους, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή.
Ενδεχομένως η κίνηση αυτή του Πάνου Καμμένου αποτελεί και προάγγελο στήριξης του Γιώργου Πατούλη στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Παρών και ο Κώστας Μπακογιάννης

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. «Εγώ έχω ακόμα πολλή δουλειά. Και οι εκλογές απέχουν. Προφανώς και η Αθήνα ενδιαφέρει τους πάντες. Μια χώρα που δεν μπορεί να τακτοποιήσει την πρωτεύουσα της και να της δώσει την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, δεν μπορεί στην πραγματικότητα να βγει από την κρίση».
«Εγώ μεταξύ Καρπενησίου και Αθήνας μεγάλωσα» και πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή η δική μου υποχρέωση είναι να υπηρετήσω τον λαό της περιφέρειας μου και αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεξιά» μάχη για τον Δήμο Αθηναίων: Μετά τον Μπακογιάννη, «παρών» δηλώνει και ο Πατούλης"

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ενοχος χωρίς ελαφρυντικά ο Σοροπίδης, η πρόταση της Εισαγγελέως

Κανένα ελαφρυντικό δεν βρήκε για τον 58χρονο Μανώλη Σοροπίδη που κατηγορείται για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, κ. Μίνα Σωτηροπούλου
Γι’ αυτό ζήτησε την ενοχή του όπως κατηγορείται, ενώ κλείνοντας την αγόρευσή της είπε με νόημα: «Την αλήθεια την ξέρει μόνο αυτός και αν ποτέ θελήσει, ας την πει».
Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε όπως είπε από την απολογία του κατηγορουμένου, ενώ μιλώντας για την Δώρα είπε: «ήταν ένα κορίτσι που αντί να χαίρεται τη ζωή, πήγαινε καθημερινά στο νεκροταφείο. Η Δώρα μάλλον είχε απογοητευτεί από τον κόσμο των ζωντανών και πλησίαζε τον κόσμο των νεκρών, το μοναδικό της καταφύγιο. Και αυτό ενόχλησε τον κατηγορούμενο».
Η Δώρα Ζέμπερη, σύμφωνα με την εισαγγελέα είχε πολλές πληγές στη ζωή της. Η μια πληγή η οικογένεια της και η άλλη η δουλειά της.
«Είχε πολλά φορτία στην πλάτη της», είπε η εισαγγελέας. «Είχε πικρία από την οικογένεια. Δεν φρόντισε και ο πατέρας να την προστατεύσει. Είχε πολλές πηγές κινδύνου η Ζέμπερη . Πρώτη η οικογένεια της. Δεύτερη πηγή κινδύνου ήταν το επάγγελμά της. Είχε περαιώσει 230 υποθέσεις. Είχε διαισθανθεί τον κίνδυνο και γιαυτό είχε αφήσει 500 ευρώ μέσα σε νέα βιβλίο και τα pin των καρτών της.
Όσο για τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις κατά την διάρκεια της απολογίας του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος άλλος να συνέταξε τα υπομνήματα με τα οποία άλλαξε αρχική του ομολογία.
Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε ούτε κατ ελάχιστο από τον ισχυρισμό που προέβαλε ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι ένας Αθηναίος δικηγόρος και ένα ακόμα πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Χάρης» ήταν εκείνοι από τους οποίους πήρε την εντολή να βγάλει για 3-4 μήνες εκτός υπηρεσίας την άτυχη εφοριακό.
«Ανάλωσε τη ζωή του στα ναρκωτικά και στις κλοπές. Τα σημεία που επλήγη η Δώρα δεν ήταν τυχαία, ήταν πολλά. Ήταν μοιραία. Και η οικογένεια δεν θα πάρει ποτέ απάντηση γιατί έφυγε αυτό το κορίτσι».
Κλείνοντας μάλιστα την αγόρευσή της στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε. «Δεν ήταν έτοιμος να αποφυλακιστεί. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα της πολιτείας. Τρεις τέσσερις μήνες μετά έκανε έγκλημα».
Νωρίτερα απολογούμενος ο κατηγορούμενος έβαλε και πάλι στο κάδρο δικηγόρο Αθηνών ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία μαζί του ήταν να τραυματίσει τη Δώρα, ώστε να μείνει εκτός υπηρεσίας για 3 -4 μήνες.
Περιγράφοντας τη σκηνή στο νεκροταφείο είπε:
  • Σοροπίδης: «Έβγαλα το μαχαίρι. Έβαλα δύναμη, την έκοψα στο χέρι την τραυμάτισα και στο πρόσωπο. Τραβώντας την τσάντα στη διάρκεια της πάλης, η κοπέλα έπεσε πάνω μου. Ακούμπησε το κούτελο της, γυρνά με κοιτά σηκώνεται και φεύγει. Έφυγα κι εγώ μετά την άκουσα να φωνάζει, αστυνομία βοήθεια. Από την τσάντα πήρα το κινητό και 5ευρω. . Πέταξα το μαχαίρι και την μπλούζα και πήγα στο μαγαζί του Πακιστανού που μου είχαν υποδείξει να αφήσω το κινητό. Μου έδωσε 20 ευρώ, πήρα ηρωίνη και γύρισα σπίτι».
  • Πρόεδρος: Μα τα χτυπήματα ήταν πολλά.
  • Σοροπίδης: Το άκουσα από την τηλεόραση. Ήθελαν να την καθαρίσουν και να χρεώσουν σε μένα το έγκλημα. Έφυγε από μένα περπατώντας. Δεν έκανα εγώ τη μαχαίρια στην καρδιά.
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία για να προστατέψει την κόρη του. Ισχυρισμός που όμως δεν έγινε αποδεκτός.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ενοχος χωρίς ελαφρυντικά ο Σοροπίδης, η πρόταση της Εισαγγελέως "

Κέντρο Υγείας το κλειστό Νοσοκομείο «Πατησίων»

Στο μέχρι σήμερα κλειστό Νοσοκομείο «Πατησίων», στο ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα της οδού Χαλκίδος 15-17, θα μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας Πατησίων, που τώρα στεγάζεται σε παλαιό και μισθωμένο ακίνητο επί της οδού Δροσοπούλου.

Αυτό έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια, από κοινού με την 1η ΥΠΕ, «για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης του επιπέδου υγείας των πολιτών. Ανακαινίστηκαν, στελεχώθηκαν, εξοπλίστηκαν και επαναλειτούργησαν ως δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πολλά κλειστά ή μερικώς αξιοποιημένα δημόσια κτήρια, που είχαν εκκενωθεί όταν η ανάγκη για μείωση δαπανών τα προηγούμενα έτη οδήγησε σε συγκέντρωση υπηρεσιών».

Ένα από αυτά είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, το πρώην Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στον Σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, «μια περιοχή που χρήζει μεγάλης υγειονομικής φροντίδας, ως επί το πλείστον προ-νοσοκομειακής, αφού σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται αρκετά Γενικά Νοσοκομεία. Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας, με ποικίλα κοινωνικά χαρακτηριστικά, μεγάλο αριθμό διερχόμενων πολιτών, καθώς βρίσκεται κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους, έδρα επιχειρήσεων, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, αλλά και τόπος παραμονής ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων».

Από το 2013, που οι κλινικές του Νοσοκομείου Πατησίων μεταφέρθηκαν κι εγκαταστάθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία του Οφθαλμολογικού Τμήματός του παρέμειναν στο πενταόροφο συγκρότημα, αποκομμένα από τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Το 2017 παραχωρήθηκε για στέγαση δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος, ενώ παράλληλα ανευρέθηκε κατάλληλος χώρος στο Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο» για τη μετεγκατάσταση των Εξωτερικών Ιατρείων του Οφθαλμολογικού Τμήματος και την επανασύνδεσή τους με τις λοιπές νοσοκομειακές υπηρεσίες. Ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παρέμεινε στο κτήριο παραχωρήθηκε με αποφάσεις της 1ης ΥΠΕ σε λοιπά Νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την αλλαγή χρήσης και η 1η ΥΠΕ σύστησε επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης εργασιών διαμόρφωσης και σύνταξης προϋπολογισμού. Η μελέτη κατατέθηκε κι εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τον περασμένο Ιούνιο και η 1η ΥΠΕ προκήρυξε το κατασκευαστικό έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 381.229,67 ευρώ. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών ορίστηκε η 25η Ιουλίου 2018.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρο Υγείας το κλειστό Νοσοκομείο «Πατησίων»"

Ερώτηση 36 βουλευτών της ΝΔ για την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, 36 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτους υπογράφοντες τους Βασίλη Κικίλια, Γιώργο Κουμουτσάκο και Άδωνι Γεωργιάδη, ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή αναφορικά με τα ισοδύναμα 28 εκατομμυρίων ευρώ για την εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι στο πρόσφατο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018, οι θεσμοί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ στα συγκεκριμένα πέντε νησιά του Αιγαίου, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση σχετικού ισοδύναμου.

Επίσης, σημειώνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε, άμεσα, έγγραφο-πρόταση ισοδύναμου με περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένους κωδικούς, ως ακολούθως: Πέντε εκατ. ευρώ δαπάνες για ΝΑΤΟ, τέσσερα εκατ. ευρώ για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, πέντε εκατ. ευρώ από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση, δύο εκατ. ευρώ για προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, δύο εκατ. ευρώ από πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και δέκα εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις σε άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Το εν λόγω έγγραφο, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει ότι η εξοικονόμηση των πιστώσεων των 28 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, έγινε κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Οικονομικών και θα υλοποιηθεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών» τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και καταγγέλλουν ότι «αυτό αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας», αναφέρεται σχετικά, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μετά από όσα έχουν ήδη πράξει με το μισθολόγιο και τα επιδόματα, αλλά και τη μη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά, ο κ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τους κ.κ. Καμμένο και Τσακαλώτο, δεν διστάζουν να περικόψουν κατά 28 εκατομμύρια ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη και την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών, αλλά και τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Θέτουν έτσι σε κίνδυνο την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την άμυνα της χώρας μέσω της διαθεσιμότητας των μέσων», επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Όπως προσθέτουν, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι ουσιαστικά οι πρώτοι Έλληνες πολίτες που καταλαβαίνουν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς για ακόμη μία φορά γίνονται «βορά» από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των «θεσμών», με σαφή κομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια.

Οι δύο υπουργοί καλούνται από τη Νέα Δημοκρατία να ενημερώσουν τη Βουλή εάν ισχύει το έγγραφο-πρόταση που κατατέθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, με περικοπές δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμο στην εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά και εάν εξετάστηκε η κάλυψη του ισοδύναμου από το υπερπλεόνασμα του έτους 2018 που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα πετύχει, αντί της περικοπής των δαπανών του ΥΠΕΘΑ.

Επίσης, ζητούν να μάθουν γιατί, εφόσον ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ισοδύναμα, δεν κάλυψε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος των οδοιπορικών εξόδων και της ΚΥΑ της νυκτερινής αποζημίωσης των στελεχών του ΥΠΕΘΑ, και κυρίως εάν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι οι περικοπές των συγκεκριμένων δαπανών από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιβαρύνουν την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση 36 βουλευτών της ΝΔ για την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά"

Παρ' ολίγον μπλακ άουτ τη Δευτέρα στην Αττική – Εκρήξεις στο κέντρο υψηλής τάσης στο Κρυονέρι

Στο σκοτάδι κινδύνεψε να βυθιστεί, τη Δευτέρα η Αττική μετά τις εκρήξεις στο κέντρο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής.

Εκεί βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, όπου περίπου στις 22:30 ξέσπασε φωτιά και ο ουρανός της Αττικής πραγματικά άστραψε, με τους πολίτες σε Άγιο Στέφανο και Κρυονέρι να βγαίνουν πανικόβλητοι στους δρόμους ψάχνοντας απεγνωσμένα να καταλάβουν από πού ακούγονται οι εκρήξεις. 

Βίντεο που κατέγραψαν πολίτες 



Από την πυρκαγιά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δύο από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στην Αττική, λόγω και της χρήσης κλιματιστικών αυτή την περίοδο. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αυτή την ώρα πραγματογνώμονες έχουν μεταβεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αυτομετασχηματιστές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ένας από τους δύο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τα αίτια της πυρκαγιάς και οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρ' ολίγον μπλακ άουτ τη Δευτέρα στην Αττική – Εκρήξεις στο κέντρο υψηλής τάσης στο Κρυονέρι"

Ουραγός η Ελλάδα στην απασχόληση

Ιστορικά υψηλή απασχόληση στην Ευρώπη, με αύξηση των εισοδημάτων και σημαντική υποχώρηση της φτώχειας, καταγράφει η ετήσια έκθεση, για το 2017, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βελτίωση σημειώθηκε και στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν μικρή, ενώ η χώρα μας υστερεί δραματικά και είναι ουραγός σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες.
Η φετινή έκδοση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τις τρέχουσες θετικές τάσεις στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης, καθώς και τις προκλήσεις ιδίως σε σχέση με την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση.
Ρεκόρ εργαζομένων
Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζομένων έφθασε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ με περίπου 238 εκατ. άτομα σε θέσεις εργασίας, ενώ τα επίπεδα απασχόλησης δεν ήταν ποτέ υψηλότερα στην Ε.Ε. Το 2017 εργάζονταν πάνω από τριάμισι εκατομμύρια περισσότερα άτομα σε σύγκριση με το 2016. Ωστόσο, μολονότι ο αριθμός των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο έχει αυξηθεί τα πρόσφατα έτη, βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2008. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων και στα χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας. Η σοβαρή υλική στέρηση έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με 16,1 εκατομμύρια λιγότερα άτομα να πλήττονται από την κατάσταση αυτή σε σύγκριση με το 2012.
Μεγάλο το χάσμα
Το 2017 η απασχόληση στη χώρα μας αυξήθηκε στο 57,8% του πληθυσμού έναντι 56,2% το 2016. Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι χαοτική, αφού φτάνει τις 13,2 ποσοστιαίες μονάδες (71%). Στην ανεργία η απόσταση είναι επίσης τεράστια. Στην Ελλάδα στο τέλος του 2017 το ποσοστό ανεργίας ήταν 21,5% του ενεργού πληθυσμού από 23,6% στο τέλος του 2016. Στην Ευρωζώνη ήταν 9,1% από 10% το 2016. Στην ανεργία των νέων, η χώρα απέχει από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 25 ποσοστιαίες μονάδες. Στο τέλος του περασμένου έτους κυμάνθηκε στο 43,6% από 47,3% το 2016. Στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 18,8% από 20,9% το 2016. Στη μακροχρόνια ανεργία, που θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού η χώρα μας είχε μακράν τη χειρότερη επίδοση όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. Το 2017 το 70,1% των ανέργων ήταν μακροχρόνιοι (πάνω από 12 μήνες), ενώ η βελτίωση σε σχέση με το 2016 (71,1%) ήταν επουσιώδης. Στην Ευρωζώνη οι μακροχρόνιοι άνεργοι αναλογούσαν στο 48,4% του συνόλου των ανέργων.
Τεχνολογική καινοτομία
Αναφορικά με το σύνολο της Ε.Ε., η φετινή έκθεση αναλύει επίσης τις δυνατότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία, τη δημογραφική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση. Η επισκόπηση δείχνει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μπορούν όλοι να επωφεληθούν από τις εξελίξεις αυτές.
Όπως επισημαίνεται στην επισκόπηση, η τεχνολογική πρόοδος είναι καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της γενικής παραγωγικότητας. Από την άλλη, όμως, οδηγεί στην αντικατάσταση καθηκόντων ρουτίνας που απαιτούν χαμηλό επίπεδο προσόντων και αυξάνει το κατώτατο όριο των δεξιοτήτων που εγγυώνται απασχολησιμότητα. Σύμφωνα με μελέτη, το 37% έως το 69% των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν εν μέρει στο προσεχές μέλλον. Η καλύτερη εκπαίδευση και διά βίου μάθηση καθώς και η εγγύηση ότι η αγορά εργασίας μας και οι οργανισμοί κοινωνικής προστασίας ανταποκρίνονται στον σκοπό που εξυπηρετούν είναι στοιχεία καθοριστικής σημασίας για την προσαρμογή σ’ αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος για τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων με καλύτερες δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα και σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τους φορείς παροχής επιμόρφωσης και τις εταιρείες.
Η επισκόπηση διαπιστώνει επίσης ότι η αύξηση του φαινομένου της άτυπης εργασίας συνδέεται με επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, με υψηλότερη αστάθεια των εισοδημάτων, χαμηλότερη ασφάλεια της απασχόλησης και ανεπαρκή πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, όπως παρατηρείται στην περίπτωση των εργαζομένων σε πλατφόρμες. 
Στα όρια της φτώχειας το 35,6%
Το 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το 35,6% των Ελλήνων αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη ήταν 23,1%. Στον δείκτη που προσδιορίζει με ακρίβεια τη φτώχεια η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πραγματικά τεράστια. Πρόκειται για άτομα που ζουν σε συνθήκες στέρησης βασικών μέσων διαβίωσης, δηλαδή που εναλλακτικά: 1) δεν μπορούν να συμπεριλάβουν στο γεύμα τους κρέας και ψάρι τρεις φορές τη βδομάδα, 2) δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, 3) δεν έχουν επαρκή θέρμανση, 4) στερούνται πλυντηρίου ρούχων, τηλεφώνου, τηλεόρασης, αυτοκινήτου και δεν φεύγουν έστω και για μια βδομάδα μακριά από το σπίτι τους σε διακοπές. Το 2017 το ποσοστό αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού στην Ελλάδα έφτανε το 21,1% έναντι 22,4% το 2016. Στην Ευρώπη ήταν μόλις 5,8% (6,6%% το 2016), το χαμηλότερο όλων των εποχών.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουραγός η Ελλάδα στην απασχόληση"

Πέμπτο «όχι» από τουρκικό δικαστήριο στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Για μια ακόμη φορά, την πέμπτη κατά σειρά, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης, που υπέβαλαν για τους πελάτες τους οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Το αίτημα κατατέθηκε στο πλαίσιο δικαιώματος που παρέχει η τουρκική νομοθεσία για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα.



Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη απαγγείλει επισήμως κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, η ελληνική Βουλή ψήφισε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μετατίθενται στην Τουρκία, προκειμένου να έχουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας εκεί και να μπορούν έτσι να ισχυριστούν στην τουρκική Δικαιοσύνη ότι δύνανται να μείνουν ελεύθεροι, μέχρι να διεξαχθεί η δίκη τους.

Τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί με το αιτιολογικό ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία ενώ, όπως τονιζόταν, η Δικαιοσύνη δεν είχε ακόμη εξετάσει τα «ψηφιακά στοιχεία» που είχαν κατασχεθεί από αυτούς.

Ωστόσο, ήταν σχεδόν βέβαιο πως στο θέμα δεν θα υπήρχε καμία εξέλιξη πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία. Ακόμα και μετά από αυτές, όμως, η τουρκική στάση παραμένει αναλλοίωτη, καθώς, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, συνδέουν άμεσα την υπόθεση αυτή με εκείνη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, έχοντας διαφύγει από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέμπτο «όχι» από τουρκικό δικαστήριο στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας

Για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας, απευθύνουν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτον υπογράφοντα τον Κώστα Δουζίνα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα δικαιούχοι ελληνικής ιθαγένειας να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «μεταίχμιο», χωρίς να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αντιστοιχούν.
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι καθυστερούν να εξεταστούν οι αιτήσεις με αποτέλεσμα να μην προχωρά ούτε η εφαρμογή του σημαντικού νομικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2015 για την απόδοση ιθαγένειας στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» μεταναστών, λόγω γέννησης ή και φοίτησης στη Ελλάδα.

Ειδικότερα, για τη «δεύτερη γενιά», οι βουλευτές αναφέρουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι λανθασμένες ληξιαρχικές πράξεις, οι οποίες προκειμένου να διορθωθούν πρέπει να περάσουν από δικαστική διαδικασία ενώ όσον αφορά στην πολιτογράφηση τα προβλήματα σχετίζονται με την υποστελέχωση υπηρεσιών και την γραφειοκρατία.

Οι βουλευτές δεν παραγνωρίζουν ότι το υπουργείο έχει κάνει βήματα, με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνουν όμως ότι πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα παραμένουν και γι΄ αυτό ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών.
Μεταξύ άλλων, ζητούν να ενημερωθούν γιατί σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται διπλή κατάθεση δικαιολογητικών, γιατί δεν δημιουργούνται ηλεκτρονικές πλατφόρμες και πώς θα βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας "

Αποποιήσεις κληρονομιάς, λόγω αδυναμίας πληρωμής του φόρου

Στην... αγκάλη του Δημοσίου οδηγούνται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών, όχι γιατί οφείλουν κάποια δυσθεώρητα ποσά στην εφορία, αλλά απλώς και μόνον από τις αποποιήσεις κληρονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων, υπολογίζεται ότι το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000, είτε λόγω αδυναμίας των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς είτε επειδή εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής του ακινήτου, π.χ. λόγω υψηλού ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο δημόσιο δωρεάν!

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη. Ετσι, δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, επιστημονικό σύμβουλο της Solum Property Solutions και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «το ακίνητο αποτελεί πλέον άγος. Τα χρόνια της κρίσης οι κατοικίες έχασαν κατά μέσον όρο το 45% της αξίας τους και αυτή την περίοδο σημειώνεται μια σταθεροποιητική τάση».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι – μακράν της δεύτερης– η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, το 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%. Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία τριετία, καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%, έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην Ε.Ε.). Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «έχουμε πλέον διαμορφωμένη μια αγορά δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορά σε ξενοδοχεία, κατοικίες κατάλληλες για βραχυχρόνια μίσθωση, μονοκατοικίες σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, όπως π.χ. η Μύκονος και η Σαντορίνη, σύγχρονα κτίρια αποθηκών και γραφεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, που αποτελούν βασική επενδυτική επιλογή των ΑΕΕΑΠ. Η δεύτερη ταχύτητα αφορά όλα τα υπόλοιπα χιλιάδες ακίνητα της χώρας, όπως π.χ. γραφεία και καταστήματα μεγάλης ηλικίας και σε σημεία χαμηλής εμπορικότητας, κατοικίες και παλιά βιομηχανοστάσια που μένουν στα αζήτητα.

Εν τω μεταξύ, ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2019, ο κ. Χαραλαμπόπουλος επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι ενδιαφερόμενοι για γονικές παροχές, δωρεές και άλλες μεταβιβάσεις είναι αν η νέα τιμή ζώνης που έχει ανακοινωθεί είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την παλαιά. «Αν είναι χαμηλότερη κάνουν τη μεταβίβαση από το νέο έτος, ενώ αν η νέα τιμή ζώνης είναι υψηλότερη κάνουν τη μεταβίβαση εντός του 2018», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποποιήσεις κληρονομιάς, λόγω αδυναμίας πληρωμής του φόρου"

Αστυνομική επιχείρηση σε κατειλημμένο κτίριο στα Εξάρχεια

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε κατειλημμένο κτίριο στην περιοχή των Εξαρχείων με σκοπό την εκκένωσή του.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, οι αστυνομικοί εισέβαλαν νωρίς το πρωί στο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες λειτουργούσαν το οίκημα ως γυμναστήριο.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αποφασίσει την κατεδάφισή του και ειδοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις για την κατάληψη, οι οποίες και επενέβησαν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι ισχυρή η παρουσία των δυνάμεων της τάξης για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, καθώς μπουλντόζες έχουν εκκινήσει τη διαδικασία κατεδάφισης.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομική επιχείρηση σε κατειλημμένο κτίριο στα Εξάρχεια"

Άπιαστη η τιμή βενζίνης: Πού ξεπέρασε τα δύο ευρώ

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή της βενζίνης σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών. Η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται ανοδικά στην Ελλάδα σε σύγκριση με προηγούμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά την τελευταία εβδομάδα κινείται σε πτωτική τροχιά με το Brent να βρίσκεται στα 71,5 δολ. το βαρέλι.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήταν χθες στο 1,617 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί 1,3 λεπτά από τις αρχές του μήνα, στα Δωδεκάνησα η τιμή ήταν 1,793 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί κατά 1,8 λεπτά, στην Ευρυτανία 1,733 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,9 λεπτά), στο Ηράκλειο 1,702 ευρώ το λίτρο (αύξηση 0,6 λεπτά), στη Λακωνία 1,659 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,1 λεπτά), στη Λευκάδα 1,683 (αύξηση 1,2 λεπτά) στα Χανιά 1,962 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,2 λεπτά).]

Όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, οι τιμές σε κάποιες περιοχές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Ειδικότερα, στους Φούρνους Ικαρίας η αμόλυβδη διαμορφώνεται στις 2,035 ευρώ το λίτρο ενώ γενικότερα στην Ικαρία η τιμή κινείται πολύ υψηλά και η μέση τιμή στο νομό Σάμου φτάνει στα 1,815 ευρώ το λίτρο.

Επίσης πολύ κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο είναι η Σίκινος, η Σέριφος, η Ανάφη, η Μήλος, η Σαντορίνη και άλλες άκρως τουριστικές περιοχές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άπιαστη η τιμή βενζίνης: Πού ξεπέρασε τα δύο ευρώ"

Πυρ ομαδόν κατά του υπ. Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό, τις ΤΟΜΥ και τις συμβάσεις

Με την πλάτη γυρισμένη προς το υπουργείο Υγείας – και τις «δελεαστικές» υποσχέσεις της ηγεσίας του- παραμένουν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) απορρίπτοντας το μοντέλο για την ΠΦΥ με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους οικογενειακούς γιατρούς και τις «συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα» που καλούνται να υπογράψουν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται πώς οι συμβάσεις με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει από τις 15 Ιουλίου, και λόγω αναιμικού ενδιαφέροντος για την ανανέωσή τους, δόθηκε παράταση 15 ημερών.

«Ιδεοληπτική γραμμή κατά των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών», «επιλεκτικές συνεννοήσεις με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που δρουν ως «Δούρειοι ίπποι», «συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα» καταλογίζουν στην ηγεσία της Αριστοτέλους οι εκπρόσωποι των ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Στοχευμένα πυρά επιφυλάσσουν και οι γιατροί που απασχολούνται στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ, κυρίως τα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, καθώς μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ (ΠΟΕΣΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ), υπενθυμίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ουδέποτε έλαβε υπόψη τις απόψεις της Ομοσπονδίας ούτε την κάλεσε να συμμετάσχει στις επιτροπές για την εκπόνηση και το σχεδιασμό του νέου συστήματος. Επικαλούνται δε και την «σιωπή» του Πρωθυπουργού στον οποίο έχουν στείλει δύο επιστολές για αυτό το θέμα. Πρόκειται μάλιστα για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου της ηγεσίας της υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: διάλογος πίσω από κλειστές πόρτες και επίταξη των ιατρείων μας

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, περιγράφοντας πως αυτό που γινόταν ήταν «πίσω από κλειστές πόρτες συνδιαλέγονται και διαπραγματεύονται ορισμένοι με ορισμένους».

«Αυτές οι τακτικές δεν είναι σε θέση να πείσουν ή να πειθαναγκάσουν το ιατρικό σώμα να εισέλθει σε μία προσωρινή σύμβαση με όρους που ανατρέπονται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα "χρησιμοποιηθούν" προσωρινά με σκοπό να "απολυθούν" στη συνέχεια» αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και προδιαγράφει το αποτέλεσμα και της νέας προσπάθειας της Αριστοτέλους να δελεάσει τους γιατρούς: ότι θα πέσει στο κενό.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στoυς απαξιωτικούς όρους της σύμβασης του οικογενειακού ιατρού και κατά του gatekeeping (εννοεί την επίσκεψη στον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό που θα «ξεκλειδώνει» επίσκεψη προς άλλους ειδικευμένους γιατρούς) , που θα επιδεινώσει τις συνθήκες ΠΦΥ για τους ασφαλισμένους. Η αιμορραγία του brain drain δεν πρόκειται να ανατραπεί εάν η πρόταση που κατατίθεται στους γιατρούς είναι η υπαλληλοποίηση τους με επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτικών τους ιατρείων στο δημόσιο, έναντι ευτελούς τιμήματος και με σοβαρή παρεμπόδιση του ιατρικού έργου» καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και ζητεί διαπραγμάτευση αλλά από μηδενική βάση.

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό

Τη μελανή εικόνα των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας αποτυπώνουν σε μία ακόμη επιστολή τους οι γιατροί αυτών των δομών, όπως πχ Πολυιατρεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία. Όλες οι Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Αρκετά δημόσια εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της Ομοσπονδίας η οποία ζητεί έστω και τώρα «να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη».

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο. Επειδή δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, από θεραπευτές» αναφέρουν σχετικά. Η Ομοσπονδία μας έχει θέσεις υλοποιήσιμες, που μπορούν να συμβάλουν στην ανόρθωση του Συστήματος Υγείας» προσθέτει η ΠΟΣΕΥΠ και ζητάγια τρίτη φορά συνάντηση από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκθέσει τις προτάσεις της για μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού που θα βασίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη και θα χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Διατυπώνει, τέλος, τη διαμαρτυρία της για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής της δράσης και την κυβερνητική ανοχή απέναντι σε ορισμένους ΔΥΠΕάρχες που αρνούνται την επανατοποθέτηση απολυμένων γιατρών, μετά από άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και την πληρωμή πολλών γιατρών που επέστρεψαν στα ΚΥ κι εργάζονται κανονικά εδώ και μήνες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν κατά του υπ. Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό, τις ΤΟΜΥ και τις συμβάσεις"

Η ΔΕΗ «ξεσκονίζει» 230 χιλ. δικαιούχους αγροτικού ρεύματος

Δικαιούχοι του προνομιακού αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος φέρονται αυτήν τη στιγμή περί τους 230.000 καταναλωτές της ΔΕΗ. Από την εμπειρία μας, που επιβεβαιώνεται καθημερινά, κάποιοι από αυτούς δεν δικαιούνται, διότι χρησιμοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής, όπως προβλέπει ο νόμος.

Είναι προφανές, αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιχείρηση «ότι αυτό δρα σε βάρος τόσο της ΔΕΗ όσο και των πραγματικών δικαιούχων. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραμμα εκκαθάρισης του Μητρώου και ζητά τόσο την κατανόηση όσο και τη συνεργασία των αγροτών.

Συγκεκριμένα, ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθ. 140424/06.03.2017 Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι αγροτικού τιμολογίου έχουν ήδη ειδοποιηθεί με επιστολή για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Η ΔΕΗ καλεί για μία ακόμη φορά τους αγρότες σε συνεργασία, ώστε τελικά να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο κατάχρησης ενός προνομίου που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία για να στηριχθούν όσοι πραγματικά ασκούν αγροτική δραστηριότητα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ «ξεσκονίζει» 230 χιλ. δικαιούχους αγροτικού ρεύματος"

«Προσφορά στην ελληνική κοινωνία» η μεταβίβαση του Ντυνάν στο Δημόσιο αναφέρει το προσωπικό του νοσοκομείου

Σύμφωνους βρίσκει τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» «η εκδήλωση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την επανένταξή του στην εποπτεία του Δημοσίου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μία τέτοια κίνηση θα αποτελεί «προσφορά προς την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας προς όλους τους πολίτες ένα νοσοκομείο με υψηλού επίπεδου υπηρεσίες υγείας και άρτιο εξοπλισμό, ενώ συγχρόνως βάζει φραγμό στο μονοπωλιακό καθεστώς που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον κλάδο, που ενδεχομένως θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο προς τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στα εργασιακά».

Ενόψει της επικείμενης περαιτέρω μεταβίβασης του «Ερρίκος Ντυνάν», το σωματείο των εργαζομένων δηλώνει ότι πάγια και κυρίαρχη θέση του αποτελούσε πάντα η υπεράσπιση του κοινωφελούς χαρακτήρα του νοσοκομείου υπό τον έλεγχο και εποπτεία του Δημοσίου και του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, «διαμηνύει πως αυτό που αξιώνει σε κάθε τυχόν και με οποιοδήποτε τρόπο τελεσθείσα μεταβίβαση είναι να εφαρμοστεί το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο που προβλέπει αυτοδίκαιη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων με τους ισχύοντες όρους αμοιβής και εργασίας και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προσφορά στην ελληνική κοινωνία» η μεταβίβαση του Ντυνάν στο Δημόσιο αναφέρει το προσωπικό του νοσοκομείου"

Πετρόπουλος: Σενάρια για ελάφρυνση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ένα νέο πιο αναλογικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες,που είναι υπό επεξεργασία με στόχο στην έναρξη του νέου έτους να υπάρχουν ελαφρύνσεις στις εισφορές των επαγγελματιών και επιστημόνων.

«Επεξεργαζόμαστε τέσσερα τουλάχιστον διαφορετικά σενάρια», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός, προκύπτει ότι στον ΕΦΚΑ καταβάλλει εισφορά έως 200 ευρώ το 87% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων ενώ παλαιότερα, το ποσοστό ήταν 27%.

Επίσης, για εισόδημα από 31.569 μέχρι 70.420 ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 2%, στα υψηλότερα κλιμάκια δηλαδή, καταβάλλουν παραπάνω εισφορές από ό,τι με τους παλιούς κανόνες. «Είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν και να δημιουργήσουμε συντελεστή ώστε οι εισφορές να προκύπτουν με πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Σενάρια για ελάφρυνση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες"

Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν την Airbnb

Προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Airbnb για να εναρμονίσει τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Airbnb απειλείται με κυρώσεις.

Οι όροι των συμβολαίων της εταιρείας ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις τιμές στους χρήστες της δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό εις βάρος των καταναλωτών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομέας των online κρατήσεων «έχει δώσει πληθώρα ευκαιριών στους τουρίστες», όμως «η δημοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την προστασία των καταναλωτών», προειδοποιεί η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για την Κατανάλωση Βέρα Ζούροβα.

«Πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν», δήλωσε η Επίτροπος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες ακύρωσης κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας».

Η Airbnb έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου για να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Επιτροπής. Εάν οι προτάσεις της εταιρείας «δεν κριθούν ικανοποιητικές», η Airbnb μπορεί να υποστεί κυρώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάλογα με κάθε χώρα «οι αρχές μπορούν να εκκινήσουν διαδικασίες κατά της Airbnb, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε διαφόρων ειδών κυρώσεις», διευκρίνισε η Επίτροπος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν την Airbnb"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news